Kakvo je mačje sećanje?

Mačke su, kao i psi, odlične u pamćenju onih detalja koji su bili od značaja za preživljavanje njihovih predaka tokom duge evolucije. Na primer, kako navodi Majkl Delgado, doktorand na Univerzitetu Kalifornije i konsultant za ponašanje mačaka, mačke imaju odličnu memoriju kad je reč o stvarima povezanim s lovom.

Izvor: petmagazine.rs
Pošaljite komentar
 1. Mislim da mi nismo u stanju da razumemo mačji, ili uopšte životinjski koncept shvatanja vremena baš koliko ni oni naš. Mačje shvatanje protoka vremena je skopčano i sa slabljenjem ili promenom mirisa, što mi nismo u stanju da shvatimo jer nam je to čulo gotovo odumrlo, u odnosu na njih i neke druge sisare.

  Najtačnije bi bilo reći da mačke žive u realnom vremenu, što mi često (pogrešno) podrazumevamo "sadašnjošću", ali i to je samo antropocentrično pojednostavljenje.

  Ljudima je već veliki broj čula vrlo zakržljao ili potpuno nestao, zamenjeno fantastičnim svojstvima i sposobnostima ljudskog mozga. Na primer baš u shvatanju pojma vremena, pa tako i pamćenja. Mi mnogo više "protok vremena" emuliramo nego što ga zapravo stvarno osećamo. Mačke "samo" obrnuto od toga.
  (CATAPA, 18. februar 2019 23:02)

  # Link komentara

 2. Grdno se varata vi, ma gde bili. Srbi imaju duboko pamcenje i apsolutno nista ne zaboravljaju.Vreme je rastegljiva velicina.
  (Jednom..., 18. februar 2019 21:22)

  # Link komentara

 3. Mačku od mojih ne viđam po 7-8 meseci,nikad ne zaboravi i kada je pozovem po imenu kako je samo zovem odmah skoči kod mene... inače sam je naučio da dolazi i na zvižduk
  (mikac678, 18. februar 2019 21:14)

  # Link komentara

 4. Pamte one odlično. Samo su pametnije od tih istraživača i nije im se dalo za***avati i se sa njima.
   (drmr, 18. februar 2019 21:03)

  # Link komentara

 5. Kao i pseće, samo što mačke svoje zakopaju u pesak.
   (prof Zmiuga., 18. februar 2019 20:12)

  # Link komentara

 6. ha, ove koje hranim na ulici, uvek me čekaju na istom mestu, u isto vreme, znači ne samo da im je dobra memorija, već kao i da na sat znaju da gledaju.
   (mirko, 18. februar 2019 20:11)

  # Link komentara

 7. Puna planeta "stručnjaka" svih vrsta... Iz teksta (a očigledno i studije) nije jasno da li se govori o kratkoročnom ili o dugoročnom pamćenju, tj. memoriji uopšte.

  Kada se o opštoj vrsti pamćenja govori, mačke poseduju veoma razvijenu moć pamćenja drugih jedinki svoje vrste, ali i vlasnika, ljudi.

  Jedan od mojih mačora je par godina (!) bio potpuno razdvojen od svog bivšeg gazde i nakon što je ta osoba iznenada došla kod nas u stan, mačor je bukvalno odlepio od sreće, skočio mu na grudi i pao u trans. Inače uopšte ne reaguje tako na posetioce. Samo na njega.

  Kratko pamćenje?

  Kratko ste vi čitali te knjige...
  (micko, 18. februar 2019 19:24)

  # Link komentara

 8. Mačiji kašalj!
  (www.mbt66.eu, 18. februar 2019 18:57)

  # Link komentara

 9. Kao u Srbalja!
  (Mačje sećanje, 18. februar 2019 16:47)

  # Link komentara

 10. Kao pamet: plitko i kratko.
   (Cat H8R, 18. februar 2019 16:44)

  # Link komentara