Ljubimac na B92.net
 1. Najlakse ce te razliku izmedju zenke i muzijaka uociti prilikom hranjenja. Ako je pojeo onda je muzijak a ako je pojela onda je zenka
   (bily piton, 6. novembar 2017 17:29)

  # Link komentara

 2. Imai sam ih i imao bezbroj mladih.Ženku trudnu stavio u mali akvarijum sa mrežom okolo.Kad ispušta jajašca oni prolaze kroz mrežu i ne može ih ona pojesti.Trudnoća se vidi po stomaku.Ovde jedan reče da su opasne a to nije tačno.Pre će biti da su uginule od bolesti.Ne valja držati ribe sa velikim ustima recimo zlatne jer ih migu progutati ne hotice.
   (zoran, 5. novembar 2017 22:00)

  # Link komentara

 3. Kod pravih poznavalaca akvaristike najvise su na ceni akvarijumi formirani na osnovu odredjenog stanista. Takav pristup zahteva puno znanja. Nazalost najcesce mozemo videti akvarijume sa americkim, africkim i azijskim vrstama riba i biljaka. Od toga je gore jos samo kada u akvarijum ubacite plasticne biljke, kovceg s blagom i ronioca, sa sve light show-om.
  Posto smatram da akvarijum treba da predstavlja svojevrstan "isecak" prirode smesten u sobi, planiram da napravim jedan sa autohtonim vrstama. Recimo, zlatni karas, linjak, bandar i crvenperka, a cikov kao muljas. Bandar je grabljivica, ali ako se ubaci manji od ostalih vrsta, mislim da ne bi pravio probleme.
  (Trovach, 5. novembar 2017 21:00)

  # Link komentara

 4. Divlji gupi uopste ne izgleda interesantno, jer su i muzjaci i zenke slicno (zelenkasto-sivkasto) obojeni. Ove boje i raskosna peraja muzjaka su nastali vestackom selekcijom. Zenke su i dalje ostale divlje obojene.
  Pre vise od 20 godina moj sogor je isao na more, a nisu nasli nikoga pouzdanog (tada jos nismo bili sogori) da mu cuva akvarijum. Pored toga, gupike su mu bile bolesne. Da ih ne bi prepustio sigurnoj smrti u neodrzavanom akvarijumu, ubacio ih je u bure u koje je tekla voda iz oluka na kuci i koje je bilo svo obraslo u zelene alge i puno larvi komaraca. Kada su se vratili sa mora, gupike su bile savrseno zdrave, a u akvarijum su ih prebacili tek kada je dosla jesen.
  (Trovach, 5. novembar 2017 16:23)

  # Link komentara

 5. Imali smo gupike - dve su jurile i napadale sve zivo po akvarijumu, 4 ribice su ubile, a kada su ostali sami ta dva krvoloka se poubijala, a prezivelog ubio barbus.
   (#&$#!, 5. novembar 2017 15:47)

  # Link komentara

 6. Tekst pun nedorecenosti i netacnosti...
  Muzijaci nemaju samo obojena repna peraja, nego su generalno intezivnije obojeni od zenki... Ribica se moze naci od providnog varijeteta sa po nekom tufnicom boje, do cisto crvenih, zutih, crnih ili primeraka sarenih kao kaleidoskop... Jeste, zenke su slabije obojene,cesto jednolocno, nisu sarene (po telu)...ali se mogu naci primerci i zute i crne boje, sa crvenim ili sarenim repom. Osnovna razlika, ono na prvi pogled, muzijaci tanki vretenasti sa (najcesce) velik sarenim repnim perajem, a zenke krupnije debele (trudne).
  Karakteristika zivorotki je i polna razlika u podrepnom peraju, koje je kod muzijaka preobrazeno u "polni organ" gonopodijum...
   (irelandcalling, 5. novembar 2017 14:40)

  # Link komentara

 7. ka bih ipak jato neonki i puno biljaka.
   (luki, 5. novembar 2017 13:47)

  # Link komentara