"Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može" – umetnik postavio ploču, završila u smeću VIDEO

"Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može", pisalo je na ploči koju je postavio umetnik Arnard Štambuk na Poljičkom trgu u Omišu.

Kultura

Izvor: Net.hr

Sreda, 17.08.2022.

09:51

Foto: Profimedia

Natpis je bio na ćirilici i latinici, ali mladiću koji se zatekao tamo to se nije svidelo. Ploču je razbio i delove bacio u smeće.

"Držite to na drugoj strani Drine!", povikao je.

Autor ploče hteo je da je instalira na zgradu gradske uprave

Autor ploče je ljubitelj umetnosti i kolekcionar Arnand Štambuk koji je učestvovao na umetničkom festivalu Almissa Open Art. Ploču je, kako pišu na Fejsbuk stranici festivala, planirao da instalira na zgradu gradske uprave, ali nije dobio dozvolu.

Organizatori festivala su mu se izvinili uz objašnjenje da svoj rad i dalje može da izloži u sopstvenom aranžmanu, bez podrške organizatora u osim u dokumentacijskom smislu. On ju je iz protesta stavio na Poljički trg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: