Filmski festival u Veneciji otkriva čari letnjeg bioskopa

Dugo se nije znalo da li će se uopšte održati ili će biti otkazan kao i onaj u Kanu. Ali Filmski festival u Veneciji ostao je kod svojih planova, uprkos pandemiji: 77. Mostra održava se od 2. do 12. septembra 2020.

Kultura

Izvor: DW

Sreda, 02.09.2020.

13:04

Filmski festival u Veneciji otkriva čari letnjeg bioskopa
GettyImages: Marco Di Lauro / Stringer

Brojni drugi festivali proteklih meseci su otkazani ili su svoje filmove prikazivali samo onlajn. Festival u Veneciji je prvi veliki festival koji se održava uprkos pandemiji korone. Biće, istina, manje američkih zvezda, ali glamura neće nedostajati.

Festival će otvoriti italijanska porodična drama "Lacci" s Albom Rorvaher. Nakon višemesečne neizvesnosti, zatvorenih bioskopa i otkazanih snimanja, sad se javlja nada da se stvari polako vraćaju u normalu.

Ipak, mere bezbednosti zbog pandemije igraće važnu ulogu i u Veneciji. Direktor Festivala Alberto Barbera najavio je brojna pravila: manje filmova, više bioskopa, jedan i na otvorenom. Osim toga, na ulazu će posetiocima biti merena temperatura, obavezno je nošenje maske (i tokom prikazivanja filma) i držanje rastojanja. A kako će se održavati konferencije za novinare? Kako će stvari izgledati s crvenim tepihom prilikom dolaska zvezda? To će se videti idućih dana.

Promena u žiriju zbog maske?

Ove godine u zvaničnom programu ima manje američkih filmova. Možda su veliki filmski studiji bili nesigurni zbog pandemije? Možda su bili u nedoumici da li objaviti film sada ili možda pričekati 2021. godinu? Ali holivudskih zvezda će biti. Dobitnica Oskara Kejt Blančet predsedava međunarodnom žiriju u kojem je i američki glumac Met Dilon. On je upao umesto prvobitno najavljivanog rumunskog reditelja Kristija Puijua. Ta promena nije zvanično obrazložena. Moguće je da je Puiju otpao zbog video-snimka u kojem se protivio nošenju maske, a koji se pre nekoliko nedelja proširio po društvenim mrežama.
Foto: Depositphotos/ Iakov
Za Zlatnog lava takmiče se, između ostalih, „Nomadland“ američke rediteljke kineskog porekla Kloet Žao, u kojem glavnu ulogu igra Fransis Mekdormand. Tu je i film "The World to Come", američke rediteljke švedskog porekla Mon Fastvold, u kojem glume Kejsi Aflek, Vanesa Kirbi i Kristofer Abot. Od poznatih rediteljskih imena tu su još Francuskinja Nikol Garsija (Amants), Mađar Kornel Mundruco (Pieces of a Woman), Izraelac Amos Gitai (Laila in Haifa), Iranac Mahid Mahidi (Sun Children) i bosansko-hercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić (Quo vadis, Aida?).

Aktuelne teme

Zanimljivo je da su od 18 filmova koji se takmiče za Zlatnog lava gotovo polovinu napravile žene. Jedna od njih je i Nemica Julija fon Hajnc, koja u filmu "Und morgen die ganze Welt" priča priču o jednoj levičarskoj grupi koja, nakon političkog skretanja zemlje udesno, želi da se bori protiv neonacista.

Još neki filmovi se bave vrlo aktuelnim temama. U jednom dokumentarnom u centru pažnje je aktiviskinja za zaštitu klime Greta Tunberg, dok Italijan Luka Gvadanjino u kratkom filmu "Fiori, Fiori, Fiori!", prati kako njegovi prijatelji na Siciliji izlaze na kraj s pandemijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: