Britanski glumac oduševljen Srbijom: "Ovde postoji prostor za razgovor, uživanje"

Britanski glumac Tom Burk, koji je predsedavao žirijem Glavnog programa nedavno završenog 26. Festivala evropskog filma Palić, otišao je iz Srbije pun pozitivnih utisaka i kako sam ističe u poređenju sa drugim festivalima, na palićkom "postoji veoma lep vajb".

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 29.07.2019.

14:00

Britanski glumac oduševljen Srbijom:
Foto: Getty/Credit: Andreas Rentz / Staff

"Svi članovi žirija primetili su da na Paliću postoji prostor za razgovor, za uživanje u okruženju, za razliku od drugih festivala gde samo jurite ovamo-onamo. To je bilo divno. Imali smo šansu da pričamo ne samo o filmovima koje smo gledali ovde, već i o svim ostalim filmovima, o životu, hrani, svemu. Išli smo i na plivanje", rekao je Burk.

Ovaj 38-ogodišnji glumac igrao je u BBC-jevim TV produkcijama, u nezavisnim i visokobudžetnim filmovima. Glumio je u filmovima Nikolasa Vindinga Refna, Rejfa Fajnsa i mnogih drugih, scenu je delio sa Rajanom Goslingom, a na pozorišnim daskama sarađivao je i sa legendarnim Alanom Rikmanom.

"Pre nekoliko godina sam u Srbiji snimao film 'Look, stranger', uglavnom u Novoj Varoši. Tu sam proveo nekoliko nedelja. Jako mi se dopalo. Tamošnji pejzaži su veoma neobični i interesantni, a upoznao sam i zaista divne ljude", kazao je Burk.

Priznaje da ne poznaje mnogo srpsku kinematografiju, ali zna Emira Kusturicu. U Subotici jer pogledao izložbu "Lica Mire Banjac" priređenu u okviru festivala.

"Pomislio sam da se radi o 50 različitih glumica, a onda sam shvatio da se sve vreme radi o jednoj. Osetio sam kako moram sada da pogledam i njen rad, između ostalih stvari koje moram da naučim o Srbiji", istakao je Burk.

Sa svojim kolegama Lorensom Tulijem, Martom Bereš, Alešom Pavlinom i Silasom Coumerkasom dodelio je nagradu "Zlatni toranj" za najbolji film 26. FEF Palić ostvarenju "Jadnici" francuskog reditelja Lađa Lija.

"Svi filmovi u Glavnom programu imaju svežu obradu teme, ako možda i nemaju svežu premisu na kojoj počivaju. Makedonski film ('Bog postoji, ime mu je Petrunija' Teone Strugar Mitevske) je imao briljantnu polaznu tačku", rekao je glumuc, dodavši da kada ste u žiriju najvažnije je da budete zaista fer, "da ne razmišljate o tome kome je nagrada zaista potrebna, već ko je zaslužuje".

"Jadnici" su pored Zlatnog tornja, osvojili i nagradu FIPRESCI žirija i publike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: