Jedan od najkontroverznijih pisaca u svetu uskoro u Beogradu

Kontroverzni francuski pisac, filmadžija i pesnik Mišel Uelbek, koji je početkom ovog meseca objavio svoj sedmi roman pod naslovom "Serotonin", biće gost festivala "Krokodil" koji se održava od 7. do 9. juna, potvrdili su Tanjugu iz organizacije festivala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/ENNIO LEANZA
Foto: EPA/ENNIO LEANZA

Jedan od najkontroverznijih pisaca u svetu upravo je objavio roman "Serotonin", čiji je glavni junak nezadovoljni Francuz koji poseže za novim antidepresivom, zbog kojeg kreće u potragu za svojom prošlošću.

Uelbek u knjizi, koju će 1. marta kod nas objaviti "Booka", kritikuje društvo u kojem "malog čoveka", u ovom slučaju francuskog farmera, guta globalizacija. Knjiga sadrži i scene koje neodoljivo podsećaju na proteste žutih prsluka iako je pisana pre njih.

Uelbek je diplomirao agronomiju i nakon fakulteta objavio najpre zbirku poezije, a zatim i biografiju H. P. Lavrakfta. Slede romani "Proširenje područja borbe", "Elementarne čestice", "Platforma" i "Mogućnost ostrva" koji privlače veliku pažnju javnosti i kritike.

Uelbeka nazivaju mnogim imenima - rasista, ženomrzac, pisac pamfleta i pornografije, a bio je i na sudu zbog izazivanja rasne i verske mržnje. Oslobođen je optužbi, ali je nakon toga napustio Francusku i živi u Španiji.

Roman "Pokoravanje" Uelbek objavljuje 2015, na dan kada se dogodio teroristički napad na časopis "Šarli ebdo". Bizarno, upravo je Uelbek bio na naslovnoj strani časopisa, a taj roman govori o alternativnoj budućnosti u kojoj islam vlada Francuskom.

"Krokodil" u nazivu je akronim na srpskom jeziku i znači "Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju".

Udruženje je posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire.

Festival je pokrenut 2009. godine i tradicionalno se održava na otvorenom platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu