Premijera "Koštane" 14. juna u Narodnom pozorištu

Opera Petra Konjovića "Koštana", prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 14. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za medije u NP.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

13:43

Premijera
Foto: Narodno pozorište/NP

Konačno, Konjovićevo remek-delo postaće ponovo deo repertoara Velike scene Narodnog pozorišta. Naslovnu ulogu u alternaciji igraju Mina Gligorić i Evgenija Jeremić, dok će Hadži Tomu na sceni oživljavati Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić i Nebojša Babić. Uloga Mitketa poverena je u alternaciji Miodragu D. Jovanoviću i Vuku Zekiću.

Mina Gligorić kaže da je "Koštana" za nju dete sa dušom umetnika koji teži slobodi i sreći.

"Kao dete zaljubila sam se u Koštanu Juga Radivojevića u Šabačkom pozorištu i eto posle 20 godina dogodilo mi se da sam Koštana na sceni našeg najznačajnijeg teatra baš u režiji Juga Radivojevića. Zahvalila bih se našim starijim kolegama koji su nam davali nesebičnu podršku", kazala je Mina Gligorić.
Foto: Narodno pozorište/NP
Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović kazala je da je za sve iz teatra velika čast da se vrate korenima i slavnim kompozitorima čija dela spadaju u našu muzičku kulturnu baštinu.

"Treba da ozvučimo na sceni našeg Mocarta ili Vagnera...Koštana je veličanstveno delo i posle igranja dramskih predstava sada imamo opersku premijeru. Delo je jako kompleksno u odnosu na to kako ga je Konjović pisao, ali nam je bilo važno da spojimo mladost i iskustvo. Potrebna nam je smena genaracija u Narodnom pozorištu i ova premijera je početak tog procesa u Narodnom pozorištu", kazala je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Ana Zorana Brajović je kazala da već godinama unazad želi da diriguje orkestrom u operi "Koštana", ali nekako naša publika nije imala sluha za dela domaćih autora. "Za ceo ansambl je ova premijera veliki izazov i jako sam zadovoljna kako su svi preživeli probe koje su bile krvave. Sigurna sam da će svi uživati u ovoj izuzetnoj operi", kazala je Ana Zorana Brajović.

U predstavi će učestvovati Orkestar, Hor, Balet i Operski studio Narodnog pozorišta. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić. Kostime će uraditi Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: