Premijera "Koštane" 14. juna u Narodnom pozorištu

Opera Petra Konjovića "Koštana", prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 14. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za medije u NP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Narodno pozorište/NP
Foto: Narodno pozorište/NP

Konačno, Konjovićevo remek-delo postaće ponovo deo repertoara Velike scene Narodnog pozorišta. Naslovnu ulogu u alternaciji igraju Mina Gligorić i Evgenija Jeremić, dok će Hadži Tomu na sceni oživljavati Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić i Nebojša Babić. Uloga Mitketa poverena je u alternaciji Miodragu D. Jovanoviću i Vuku Zekiću.

Mina Gligorić kaže da je "Koštana" za nju dete sa dušom umetnika koji teži slobodi i sreći.

"Kao dete zaljubila sam se u Koštanu Juga Radivojevića u Šabačkom pozorištu i eto posle 20 godina dogodilo mi se da sam Koštana na sceni našeg najznačajnijeg teatra baš u režiji Juga Radivojevića. Zahvalila bih se našim starijim kolegama koji su nam davali nesebičnu podršku", kazala je Mina Gligorić.

Foto: Narodno pozorište/NP
Foto: Narodno pozorište/NP

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović kazala je da je za sve iz teatra velika čast da se vrate korenima i slavnim kompozitorima čija dela spadaju u našu muzičku kulturnu baštinu.

"Treba da ozvučimo na sceni našeg Mocarta ili Vagnera...Koštana je veličanstveno delo i posle igranja dramskih predstava sada imamo opersku premijeru. Delo je jako kompleksno u odnosu na to kako ga je Konjović pisao, ali nam je bilo važno da spojimo mladost i iskustvo. Potrebna nam je smena genaracija u Narodnom pozorištu i ova premijera je početak tog procesa u Narodnom pozorištu", kazala je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Ana Zorana Brajović je kazala da već godinama unazad želi da diriguje orkestrom u operi "Koštana", ali nekako naša publika nije imala sluha za dela domaćih autora. "Za ceo ansambl je ova premijera veliki izazov i jako sam zadovoljna kako su svi preživeli probe koje su bile krvave. Sigurna sam da će svi uživati u ovoj izuzetnoj operi", kazala je Ana Zorana Brajović.

U predstavi će učestvovati Orkestar, Hor, Balet i Operski studio Narodnog pozorišta. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić. Kostime će uraditi Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

Pozorište

Belgijske predstave otvaraju i zatvaraju 53. Bitef

U Flamanskom institutu za kulturu Kunstenpunt u Briselu danas je održana centralna međunarodna promocija 53. Bitefa, na kome će učestvovati i dve predstave belgijskih i vodećih evropskih umetnika, reditelja Mila Raua i koreografa plesne kompanije Ultima vez Sepa Bajensa.

Pozorište utorak 11.06. 16:38 Komentara: 0

"Veštice iz Salema" gostuju u JDP-u

Predstava "Veštice iz Salema" Artura Milera u režiji Nikite Milivojevića, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada, gostuje 9. juna na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Pozorište utorak 4.06. 17:55 Komentara: 1
strana 1 od 10 idi na stranu