"Dečak koji kaže da..." premijerno 15. maja

Predstava “Dečak koji kaže da, dečak koji kaže ne” u režiji Anđelke Nikolić premijerno će biti izvedena 15. maja u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

Podeli

Dečak koji kaže da, dečak koji kaže ne

Adaptacija: Milan Marković i Anđelka Nikolć
Režija: Anđelka Nikolić
Scena i kostim: Dejan Došljak
Izbor muzike: Anđelka Nikolić
Scenski pokret: Bojana Mišić
Saradnja na adaptaciji: Irena Ristić

Igraju:

Učitelj - Vladislava Đorđević
Majka - Marijana Vićentijević Badinovac
Dečak - Jovo Maksić
Članovi ekspedicije - Jelena Ilić, Jovana Cvetković, Bojana Mišić

U pitanju je adaptacija komada Bertolta Brehta “Onaj koji kaže da, onaj koji kaže ne”, koji su adaptirali Milan Marković i Anđelka Nikolć.

Radnja komada smeštena je u Japan gde jedan dečak pokušava da pomogne svojoj bolesnoj majci, zbog čega kreće na dalek put da bi za njenu bolest pronašao lek. Na putu se i sam razboleo, a stari običaj kaže da onaj koji ne može dalje ne treba da zadržava ostale.

“Da li je hrabrost žrtvovati sebe zbog višeg cilja? Ili je hrabrost suprotstaviti se starim zakonima i mišljenju većine? Da li je sramota vratiti se sa putovanja neispunjenog cilja? Ili je sramota ne pomoći bolesnom drugu? I najzad, da li priče koje nam pričaju treba da prihvatamo kao nepromenljive? Ili ih treba slušati pažljivo, i smoći snage da promenimo ono što nam se u njima ne dopada? Ovo je predstava o tome kako nikada ne postoji samo jedno rešenje i samo jedan kraj”, navodi rediteljka Nikolić.

Dramaturg Milan Marković o predstavi piše: “Šta odrasli hoće od mene? Šta je moja dužnost? Šta da radim ako se ne slažem sa pravilima koja je smislio tamo neki čovek mnogo mnogo pre nego što sam se ja rodio? Brehtov nauk o potrebi za mudrim preispitivanjem "starih pravila" je više nego aktuelan danas, kada se odnos prema tradiciji uglavnom svodi na odbacivanje sa prezirom ili slepo poštovanje - dva, podjednako pogrešna odgovora. Breht nas uči jednu naizgled sasvim očiglednu istinu: o stvarima koja nam se događaju treba pre svega dobro razmisliti.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu