"Henri VI" oduševio publiku u Bitolju

Među glumcima koji su u Makedoniji tumačili Hamleta je i aktuelni gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski, kaže Valentin Svetozarev direktor „Bitola Šekspir festivala“.

Kultura

Izvor: Izvor: politika.rs, Borka G. Trebješanin

Ponedeljak, 22.07.2013.

09:25

Default images

Ansambl Drame Narodnog pozorišta iz Beograda imao jepreksinoć još jedno zanimljivo scensko predstavljanje. Na sceni Bitoljskog pozorišta sa velikim uspehom izveo je prvi deo „Henrija Šestog“ V. Šekspira u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića, a u okviru novoosnovanog „Bitola Šekspir festivala” koji je otvoren u petak uveče i koji će trajati do 25.jula uz učešće teatara iz Srbije, Rusije, SAD -a, Finske i Kine. Premijera predstave „Henri Šesti“koja je urađena u koprodukciji sa fondacijom „Laza Kostić” održana je 11. maja 2012. u čuvenom Glob teatru u Londonu. Bitolj je, inače, ovih dana stecište uglednih internacionalnih umetnika o čemu najbolje svedoči podatak dau gradu podno Pelistera, pored ostalih boravi i jedan od najeminentnijih šekspirologa u svetu, Randal Martin, profesor na Univerzitetu Nju Brunvik u Kanadi, kao i Tom Bird izvršni direktor Glob teatra iz Londona, piše Politika.

Posle istorijskog uspeha koji je Narodni teatar iz Bitolja postigao na gostovanju prošle godine u Londonu , u Glob teatru , gde su izveli predstavu „Henri Šesti” treći deo, uz podršku Ministarstva kultureMakedonijei opštine Bitolj, uprava ove teatarske kuće došla je na ideju da na Balkanu osnuje festival koji će negovati stvaralaštvo velikog Viljema Šekspira.

Prvobitna ideja reditelja Milivojevića da ansambl Drame Narodnog pozorišta iz Beograda svoje čitanje prvog dela trilogije„Henri Šesti” predstavi u autentičnom ambijentalnom scenskom prostoru amfiteatra Heraklee koja je, kako kaže Milivojević idealan za scensko izvođenje ovog Šekspirovog komada otkazana je u poslednjem trenutku zbog nestabilnih vremenskih prilika. Ipak, to nije bio razlog da makedonska publika ne ispuni salu Bitoljskog pozorišta doposlednjeg mesta i sa iskrenim emocijima pozdravi nadahnutuglumu beogradskih glumaca koji su im sa scene uzvratili istim emocijama.

– Posle lepog uspeha koji smo postigli prošle godineu Londonugde smo se sreli sa beogradskom ekipom predstave „Henri Šesti”, pomislili smo da bi bilo dobro da baš u Bitolju koji je u izvesnom trenutku važio za jedan od vodećih teatra u Jugoslaviji napravimo „Šekspir festival“ jer su na našoj sceni do sada 21 put igrana Šekspirova dela, što nikako nije mali broj za grad Bitolj koji broji 100.000 stanovnika. Prvi Hamlet u Makedoniji igran je u baš našem pozorištu,a tumačio ga je bard makedonskog glumišta Aca Stefanovski u režiji Ljubiše Georgijevskog. Od petglumaca koji su u Makedoniji tumačili Hamleta tri su iz Bitolja, među njima i naš aktuelni gradonačelnikVladimir Talevski, kaže Valentin Svetozarev, direktor „Bitola Šekspir festivala“ i dodaje:

– Što se tiče gostovanja beogradskih kolega srećni smo što smo na samom začetku festivala dobili podršku značajnog Narodnog pozorišta iz Beograda.

Hadži Nenad Maričić kome je Nikita Milivojević poverio lik Henrija Šestog naglašava da je za njega ovo gostovanje važno jer je za svakog umetnika dragocen susret sa novom publikom, a nastup na ”Bitola Šekspir festivalu” je odlična prilika da se susretne sa kolegama iz drugih zemalja sa kojima su otvorili saradnju u Londonu.

– Ovo je prilika da ponovo razmenimo iskustva, čak mi jebilo drago da upoznam druge glumce koji su isto igrali Henrija. Obradujemo se kada jedni druge vidimo, kao da smo familija. Ovde u Bitolju sreo sam se sa makedonskim glumcem Petrom Gorkom koji je igrao Henrija Šestog u nastavku. Bili smo jako dugo izolovani od sveta i ovo je izvesno rušenje granica i barijera, a čini mi se da je posebno važno za Bitolj što su dobili festival ovakvog formata. Šekspir se igra na svim jezicima, zato nije neobično što se baš u Bitolju igra u tolikoj meri, kaže Maričić.
Mlada Jelena Đulvezankoja tumači Jovanu od Arka jedina je glumica u ovoj muškoj podeli. Dirljivo je koliko je kolege glumci uvažavaju i paze.

Svaki put kada igram predstavu na novoj sceni ispočetka imam isti osećaj nevezano od toga da li je u pitanju Bitolj, Požarevac ili Mladenovac zato što je u pitanju novi prostor i to samo po sebi nosi odgovornost. Ovde je emocija dodatno pojačana jer je u pitanju Šekspir i njegov festival. Posle Londona prvi sledeći u tom maniru i sve je u tom duhu. Divno je iskustvo, jedino mi je žao što neću odgledati i ostale predstave, ali je sve jako lepo, napominje Jelena Đulvezan.

I da pomenemo i ostale članove beogradske glumačke ekipe koja je mamila aplauze bitoljske publike:Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Tolbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: