Dani Ermitaža prvi put u Beogradu: Izložbe, balet, projekcije filmova, koncert

Beograd će prvi put biti domaćin Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koju od 24. do 29. oktobra organizuju Ermitaž, jedan od najvećih muzeja na svetu, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija "Gaspromnjeft", najavili su organizatori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: . EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
Foto: . EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Ermitaž će istovremeno otvoriti dve izložbe: "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan". Inkluzivni projekat "Nevidljiva umetnost" pružiće posetiocima priliku da bukvalno dotaknu istoriju: da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža. Izložba "Carski porcelan" povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha. Obe izložbe u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene za publiku od 24. oktobra do 24. novembra 2023. godine.

Maja Gojković, potpredsednica Vlade, ministarka kulture Republike Srbije izrazila je zadovoljstvo zato što se prvi Dani Ermitaža organizuju u Srbiji.

"To predstavlja priznanje za našu kulturu i potvrdu da kao država zavređujemo značajno mesto na međunarodnoj umetničkoj sceni. Kroz istoriju smo pokazali da kao narod umemo da čuvamo svoju tradiciju ali i da poštujemo različitost. Kultura nam pomaže da se bolje upoznamo i povežemo sa drugim narodima kako bismo nastavili da negujemo kulturno blago koje imamo, a uporedo razvijali savremeno stvaralaštvo za buduće naraštaje. To potvrđujemo i kao domaćini ove važne manifestacije koja će posetiocima naših najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu i Novom Sadu približiti bogatstvo Ermitaža i rusku umetnost", poručila je Maja Gojković i dodala da će Dani Ermitaža premijerno domaćoj publici predstaviti deo impresivnog opusa jednog od najpoznatijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svetu.

Gojkovićeva naglašava da će publika tokom manifestacije imati priliku da upozna i rusko filmsko stvaralaštvo, operu, arheologiju i čuveni Balet Jakobson iz Sankt Peterburga.

"Uz kvalitetan program, Dani Ermitaža su i prilika za naše umetnike da razmene iskustva, prošire vidike i iznedre nove ideje kojima će obogatiti kulturnu pozornicu Srbije. Uz dobrodošlicu dragim gostima iz ruskih ustanova kulture, nadam se da će manifestacija prerasti u tradiciju na radost svih umetnika i poklonika umetnosti", kazala je Maja Gojković.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, sanktpeterburški Balet Jakobson izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra. Na istoj sceni 28. oktobra biće održan koncert poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela. U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova "Imperatorke" i "Petar I – poslednji car i prvi imperator", koje će predstaviti partner manifestacije "Prijatelji Sankt Peterburga".

Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master-klasovi, seminari i okrugli stolovi. Direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje "Peterburški mostovi kulture" na Univerzitetu u Beogradu. Pored toga, u okviru Dana Ermitaža u Beogradu i Novom Sadu biće održanaRusko-srpska naučna arheološka konferencija. Pjotrovski kaže da je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj Evropi u kojoj Ermitaž pokreće sveobuhvatan program svog prisustva.

"Dani Ermitaža su samo početak dugoročnog delovanja našeg muzeja u regionu. U složenoj međunarodnoj situaciji, format Dana Ermitaža omogućava nam da nastavimo punopravni kulturni dijalog između prijateljskih zemalja i razmenjujemo naučna iskustva i nova otkrića u oblasti nauke i umetnosti. Pravimo prvi i veoma važan korak u razvoju naših projekata u Srbiji", kaže Pjotrovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu