Lepenski Vir spreman za posetioce

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković otvorio je moderno opremljen Centar za posetioce u Lepenskom Viru, u koji je, u prethodne tri godine, uloženo oko 350 miliona dinara.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2011.

00:08

Default images

Otvaranju Centra, koji se nalazi na jednom od najstarijih lokaliteta u Evropi - više od 9.000 godina, prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministri za ekonomiju i kulturu Nebojša Ćirić i Predrag Marković.

Cvetković je istakao da će Srbija promovisati Dunavsku turističku rutu i omogućiti svima da vide ne samo taj lokalitet već i prirodne lepote čitavog tog kraja.

"Očekujem da će mnoštvo turista i posetilaca obilazeći reku Dunav zastati na ovom mestu i za nas će to biti ne samo od istorijskog već i od ekonomskog značaja", rekao je premijer dodajući da će Srbija širiti dobre odnose sa sasvim koji budu dolazili u Lepenski Vir.

Izgradnjom Centra na arheološkom nalazištu Lepenski Vir, koje jedno od najznačajnijih u Evropi, taj lokalitet je zaštićen najsavremenijom krovnom konstrukcijom u čijem sastavu se nalazi i zgrada sa amfiteatrom, izložbenom salom, kancelarijskim prostorom i sanitarnim čvorom odgovarajućeg kapaciteta za prihvat posetioca.
Ministar Marković je rekao da taj Centar može sada da se poseti i rekom i kopnom, kao i da će to doprineti razvoju turizma.

"Očekujemo da će to podići lokalnu zajednicu i njene kapacitete, a najvažnije je da je jedna kultura, koja je bila zatvorena, sada otvorena u okviru Dunavske strategije i zajedno sa tvrđavama predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta na Dunavu", kazao je Marković.

Ministar Ćirić je rekao da Lepenski Vir sada predstavlja novi deo turističke ponude Srbije.

"Od arheološkog nalazište koje nije moglo da vidi puno ljudi danas imamo pravi vizitorski centar po najvišim svetskim standardima. Od danas svi oni koji žele da istražuju kulturu imaju priliku da se upoznaju sa jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u ovom delu Evrope", istakao je ministar ekonomije.
Državni sekretar za turizam Goran Petković je rekao da je "Dunav žila kucavica Evrope, u privrednom, kulturnom, istorijskom i turističkom smislu".

Lepenski Vir, kao jedinstveno arheološko nalazište iz doba neolita, odlukom Vlade Srbije određen je za turistički prostor.

Koordinatori će se starati o razvoju njegovih sadržaja, koji uključuju istraživački centar, pristanište i druge objekte turističke instrastukture kao što su smeštaj, restorani i tematske izložbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: