Lepenski Vir spreman za posetioce

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković otvorio je moderno opremljen Centar za posetioce u Lepenskom Viru, u koji je, u prethodne tri godine, uloženo oko 350 miliona dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Otvaranju Centra, koji se nalazi na jednom od najstarijih lokaliteta u Evropi - više od 9.000 godina, prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministri za ekonomiju i kulturu Nebojša Ćirić i Predrag Marković.

Cvetković je istakao da će Srbija promovisati Dunavsku turističku rutu i omogućiti svima da vide ne samo taj lokalitet već i prirodne lepote čitavog tog kraja.

"Očekujem da će mnoštvo turista i posetilaca obilazeći reku Dunav zastati na ovom mestu i za nas će to biti ne samo od istorijskog već i od ekonomskog značaja", rekao je premijer dodajući da će Srbija širiti dobre odnose sa sasvim koji budu dolazili u Lepenski Vir.

Izgradnjom Centra na arheološkom nalazištu Lepenski Vir, koje jedno od najznačajnijih u Evropi, taj lokalitet je zaštićen najsavremenijom krovnom konstrukcijom u čijem sastavu se nalazi i zgrada sa amfiteatrom, izložbenom salom, kancelarijskim prostorom i sanitarnim čvorom odgovarajućeg kapaciteta za prihvat posetioca.

Ministar Marković je rekao da taj Centar može sada da se poseti i rekom i kopnom, kao i da će to doprineti razvoju turizma.

"Očekujemo da će to podići lokalnu zajednicu i njene kapacitete, a najvažnije je da je jedna kultura, koja je bila zatvorena, sada otvorena u okviru Dunavske strategije i zajedno sa tvrđavama predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta na Dunavu", kazao je Marković.

Ministar Ćirić je rekao da Lepenski Vir sada predstavlja novi deo turističke ponude Srbije.

"Od arheološkog nalazište koje nije moglo da vidi puno ljudi danas imamo pravi vizitorski centar po najvišim svetskim standardima. Od danas svi oni koji žele da istražuju kulturu imaju priliku da se upoznaju sa jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u ovom delu Evrope", istakao je ministar ekonomije.

Državni sekretar za turizam Goran Petković je rekao da je "Dunav žila kucavica Evrope, u privrednom, kulturnom, istorijskom i turističkom smislu".

Lepenski Vir, kao jedinstveno arheološko nalazište iz doba neolita, odlukom Vlade Srbije određen je za turistički prostor.

Koordinatori će se starati o razvoju njegovih sadržaja, koji uključuju istraživački centar, pristanište i druge objekte turističke instrastukture kao što su smeštaj, restorani i tematske izložbe.

Ostalo

Izložba kolonije “Karavukovo 002”

Umetnička kolonija “Karavukovo 002” završava se 30. juna izložbom deset umetnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su proteklih desetak dana radili u tom mestu na srpsko-hrvatskoj granici.

Ostalo četvrtak 30.06. 19:26 Komentara: 0

"Spomenik Internacionali" u Zagrebu

U Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Zagrebu od 30 -17. jula biće postavljena interaktivna instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića "Spomenik sećanju na ideju o Internacionali", simbol kolektivnog sećanja na ideju o revoluciji i klasnoj borbi.

Ostalo četvrtak 30.06. 17:12 Komentara: 0

Izložba Ere Milivojevića u DOB-u

Jedan od pionira konceptualne umetnosti u našoj zemlji Era Milivojević će posetiocima u formi jednodnevne izložbe, ponuditi svoj pogled na 4. jul-Dan nezavisnosti, najveći praznik u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostalo četvrtak 30.06. 13:03 Komentara: 0

Ko je dvomilioniti posetilac Exita?

Tokom prethodnih 11 godina kroz kapije Exit festivala prošlo je 1 890 000 ljudi, a ove godine očekuje se dvomilioniti posetilac Exita! Sve oči su uprte u treći dan Exit festivala, kada će sistem na ulazima prepoznati jubilarnog posetioca, koga očekuju vredne nagrade.

Ostalo četvrtak 30.06. 12:57 Komentara: 0

NS plaća dug za Exitov kamp?

Dugovi festivala "Exit" prema Vojsci Srbije zbog korišćenja zemljišta kasarne "Janko Čmelik" za potrebe kampa, možda će morati da budu izmireni iz novosadske gradske kase.

Ostalo četvrtak 30.06. 07:40 Komentara: 0
strana 1 od 63 idi na stranu