Kultura

Ponedeljak, 18.03.2019.

14:52

Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

Rodna kuća pisca, dramaturga, književnog kritičara Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu nakon obnove je danas svečano otvorena, a njegova je ćerka Mila Jovanović rekla da je Mihiz želeo da njegove mošti budu položene upravo u Irigu.

Izvor: Tanjug

Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

"Danas, posle skoro stotinu godina od njegovog rođenja, njegovi Irižani, zajedno sa predstavnicima Srpske čitaonice, ponovo će vratiti njegov duh u njegovu rodnu kuću", rekla je Mihizova ćerka, koja je zahvalila Pokrajinskoj vladi na podršci u obnovi kuće.

U obnovu koja je počela 2015. godine, Pokrajinska vlada uložila je deset miliona dinara, a prošle godine kuća je i opremljena.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je obnavljanje rodne kuće slavnog pisca najmanje što je Pokrajina bila obavezna da uradi i bar delimično mu se oduži za sve što je u životu radio.

Podsetio je da će Centar za razvoj kulture biti deo projekta "Buđenje Fruške gore", koji je inicirala Pokrajinska vlada, a čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

"Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice - sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela", rekao je Mirović.

On je najavio da će u Irigu biti realizovan i projekat "Mihiz - šetnja kroz nasleđe" sa citatima iz njegovih dela, kao deo velikog projekta uređenja centra Iriga.

Najavio je i da će u saradnji s Vladom Srbije objaviti sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza.
Današnjem događaju, osim Mihizove ćerke, prisustvovali su i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i pesnik Matija Bećković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: