"Čitanje ozbiljnih sadržaja kao statistička greška"

Prema oceni Zorana Hamovića, osnivača, direktora i glavnog urednika izdavačke kuće "Klio" koja će 2015. proslaviti četvrt veka rada, 2014. godina "nije bila optimistička, a rezultat je da nije podsticala ni one koji kreiraju u kulturi kao ni publiku, to jest, konzumente kulture".

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ne znam za druge, ali ja sam odustala od književnosti, već tri ili četiri godine nisam pročitala nijednu novu knjigu. Jednostavno, smatram da je ono što sam čitala do druge, treće godine fakulteta jedino bilo vredno čitanja. Vraćam se mnogim od tih knjiga kako bih mogla da ih sagledam sa novog aspekta ličnosti, stavova i razmišljanja obojenih godinama i iskustvom, ali to je sve. To "ozbiljni sadržaji" danas je vrlo rastegljiv i relativan pojam u koji se potkralo mnogo škarta, pa tako treba pročitati dvadesetak "dobrih i ozbiljnih" naslova da bi se došlo do nečega stvarno vrednog čitanja, a ja za to više nemam ni vremena, a ni motivacije. Recimo, više njih mi je kao nešto zanimljivo i nesvakidašnje preporučilo knjige Alis Manro koja je nagrađena Nobelom za književnost prošle ili pretprošle godine, ali jednostavno nisam imala volje da se u sve to upuštam. Ceo taj literarni brlog verovatno se najbolje ogleda u izgledu današnjih knjižara, koje blješte kao prodavnice igračaka. Recimo, kada u Mladinskoj knjizi u novosadskom Merkatoru hoću da dođem do police sa Data statusovim izdanjima (koja se, naravno, nalazi na samom kraju objekta), moram da se probijem kroz gomilu šarenila, plišanih meda, drečavih korica, čestitki, privezaka, "priznanja" za najbolju ribu ili najvećeg parti-manijaka i drugih drangulija. Zbog toga sam se isključivo posvetila čitanju stručne i naučnopopularne literature, kako iz svoje oblasti, tako i iz područja istorije, politike, filozofije, sociologije, biohemije, filma, lingvistike, kvantne fizike. Hvala bogu na torentima!
   (Lana, 2. januar 2015 12:03)

  # Link komentara

 2. Knjizara danas izgleda kao poslasticarnica a knjige kao minjoni: pastelno roza, zute, plave, nezno zelene... Najveci deo je za jednokratnu upotrebu. Konzumiras i vrednosti vise nema. Ako ju je uopste i bilo.
   (gabrijela, 1. januar 2015 12:55)

  # Link komentara

 3. @pedja
  neka si nam pametna pa makar bila i stat. greska :)
   (srećica, 31. decembar 2014 17:28)

  # Link komentara

 4. Ovo je ogledalo drustva. U V. Britaniji se kao uzor mladima postavlja nepokretni genije u invalidskim kolicima a u Srbiji su to silikonske pevacice i starlete sa tabloidnih naslovnica. Tekovine komunizma u svoj svojoj bedi i ocaju na Pinku, Rtsu, Prvoj, Drugoj, Trecoj, Cetvrtoj...
   (Nesto gmize..., 31. decembar 2014 15:00)

  # Link komentara

 5. Eeee dragi moj. Ja udjem u knjizaru i prvo moram lopatom da se probijem kroz razne nijanse, grabljivice, davincije i ostala WC dostignuca da bih dosao do neke knjige vredne citanja... Napravite jednu malu knjizaru, pa neka bude i u MML-u, nece mi biti tesko da odem ide bus cesto, ali da ima neki pristojni izbor knjiga za decu, tinejdzere i stariju ekipu. Nismo svi zaludjeni Den Braunom i slicnima...
   (Émile Paul Aimable Guépratte, 31. decembar 2014 12:22)

  # Link komentara

 6. Prevedite Pitera Hidera!
   (Hajl Selasije, 31. decembar 2014 12:22)

  # Link komentara

 7. Nikako ne bih mogao da se složim s ocenama da je u pitanju "ozbiljna izdavačka kuća". Pre dve godine sam kupio jednu njihovu knjigu o muzici čiji je prevod bio veoma loš i nestručan. Greške su se mogle izbeći da je žena koja je prevodila dala bilo kom muzičaru da pročita rukopis. Posle takvih brljotina dobro ću razmisliti pre nego što nešto ponovo kupim od njih.
  (Sofronije, 31. decembar 2014 12:07)

  # Link komentara

 8. Mora im poslati i balone sa DVD plwjerima...
   (xyz, 31. decembar 2014 10:30)

  # Link komentara

 9. mozda najbolja ( najozbiljnija ) izdavacka kuca...
  (kokili, 31. decembar 2014 10:03)

  # Link komentara

 10. Ponosna sam mrvica te statisticke greske.
  Citanje knjiga, gledanje filmova, slusanje muzike, koncerti?
  Neprocenjivo lepo iskustvo.
  (Pedja, 31. decembar 2014 10:02)

  # Link komentara