Petak, 31.10.2014.

09:09

"Stvari koje nestaju ili zašto sam dala ostavku"

Izvor: Piše: Mia David

"Stvari koje nestaju ili zašto sam dala ostavku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Draža

pre 8 godina

Šteta što odlazi, što su opet pobedili, što je opet politička podobnost nadmašila kompetenciju. Da li je stvarno morala? Siguran sam da je dala sve od sebe i da više nije mogla protiv cunamija mediokritetstva, gluposti i nazadnjaštva, ali nije trebalo da podnosi ostavku ni po koju cenu. Trebalo je da sačeka da je smene ili šta već smisle, jer ovako nas je ostavila na cedilu. Makar ništa bolje nismo ni zaslužili, kao društvo botova s časnim izuzecima.

Živko

pre 9 godina

Ovaj tekst bi dao svima koji su nas prethodnih godina debelo izneverili (Dinkicu, Tadicu, Kostunici, Zivkovicu...) da citaju po 10 puta na dan.
Dozvolili su da se vrate. Ja im to necu i ne mogu oprostiti.
(Milan, 31. oktobar 2014 09:30

Pre svega Petru Lukoviću pa tek posle ovima koje si naveo.

leila

pre 9 godina

(Ana, 31. oktobar 2014 16:15)
nisam ljubitelj lika i dela Mie David, ali, NE LUPETAJ! Mia je dala ostavku pre nego je smenjena, poslednjih 6 meseci je u ostavci, a na funkciji je do juce bila jer je kao svako ko odgovorno radi svoj posao htela da zaokruzi i preda na legitiman nacin posao oko organizacije Oktobarskog salona, kao institiucije koja treba da bude iznad i vaznija od ovih jeftinih politickih igara. Nacin na koji su obavili njenu smenu puca po svim savovima bilo kakve legalnosti. Za opis stepena bahatosti i bezobrazluka istog ovde nema dovoljno mesta. I dok god obrazovani i pristojni cutke i pognute glave pristaju na to, desavace nam se realnost u kakvoj trenutno zivimo. Za koju nam niko drugi nije kriv, pa ni bivsi.

zoran lazovic

pre 9 godina

Pozdravljam hrabru, iskrenu i postenu odluku mie david. Slazem se sa njenim ocenama i opaskama. Fajront je proglasen ovakvim postupcima i odlukama u srbiji. Fajront je u srbiji po svim osnovama, ekonomskim, politickim, kulturnim, fajront...

jegood

pre 9 godina

Za ovakve osobe sa integritetaom, naravno da nema mesta u Srbiji, pa vise ni i Beogradu ocigledno. Takve osobe su nepozeljne jer imaju svoj stav, viziju i znaju da rade svoj posao, a s obzirom da zivimo u drustvu gde predsednik drzave sa svojom bivsom vladajucom partijom bez srama postavlja svog sina na mesto gradonacelnika (Kragujevca), brat premijera naprasno se pojavljuje u upravnom odboru poznatog fudbalskog kluba, u takvoj konstalaciji koja ide od vrha, ljudi od integriteta koji nemaju poslusnicki mentalitet potpuno ispadaju. Ovo je i mnogo sira tema, ali zato nam Srbijica ovako nevidjeno tone a kraj se ne vidi...Srecno svima koji ostaju.

zeljko

pre 9 godina

Predali smo Beograd...ovo nije vise moj grad. Tako sam se ja osecao tamo negde 1993 pa sam krajem 1995 zapalio sa kartom u jednom pravcu. Ali...Beograd je...cudo. Izdrzao je on svasta i jos je tu. Proci ce i ovo i jednoga dana ponovo ce biti osmeha na licima Beogradjana. Jedni je problem sto je bre mnogo turbulentan. Ne moze niti jedna generacija da sastavi u koliko toliko lepom i mirnom zivotu. e iz tog razloga ja sada zivim na drugom kontinentu. kad mi je dosadno a ja na avijon i eto mene. zadovoljim se za nedelju dana a onda brze bolje nazad.

jasmina

pre 9 godina

Preporucujem da se procita izjava slikara Vlade Velickovica, objavljena u danasnjoj "Politici".

Ako mi "politicarimo", sto nam je "u krvi", ne verujem, da ikakvog razloga, za to ima,slikar Velickovic. Procitati njegovu izjavu u danasnjoj "Politici".

Tuzno, kako svi skupa gubimo, sve sto je vredno, u Beogradu. I niko nista...Tu i tamo, glas razuma, a mi ne prepoznajemo, necemo ili, vise nismo u stanju.


Hvala.

objektivno

pre 9 godina

Iz aviona se vidi da je ovo politicki pamflet. Mislim sve najgore o ovima na vlasti a jos gore o njihovim prethodnicima. Komentatorima koji lamentiraju nad raznim iracionalnim kategorijama preporucujem da se bave opipljivim stvarima. Hvala bogu evo imate internet pa citajte, gledajte, i razmisljajte u svetskim okvirima. Nista tu bitno ne moze da promeni drzava ni njena politika. Drzava je bankrot. Narod je pred unistenjem. Ako imate vitalnosti u sebi izvolite stvarajte u tim okvirima. Ili izadjite iz tih okvira pa opet stvarajte ono za sta imate snage i zivotne energije. Dosta kukanja. Vecina vas zivi lagodno i ne trudi se bas previse. Da se ne lazemo. Jedino oni koji zaista imaju snage i spremnosti da rade kao najbolji mogu da nesto i urade, i niko im nista ne moze i nikakav budzet im i ne treba. Oni uspeh proizvedu i bez budzeta. Dosta vise tog socijalistickog samoupravljanja.

Врачар

pre 9 godina

ЛДП поставио, СНС сменио, а "ко се мача лаћа, од мача и страда". Путуј игуманице, за Београд не брини.

Pedja

pre 9 godina

Jurisnik Ds ljuta sto na vlasti nisu njeni... A koliko se cinilo za kulturu u vreme vlasti Ds, mogli ste da vidite svaki put kada ste imali zelju da odete u Narodni muzej i pokusali isto... Na kraju, sta god mislio o bilo kojoj vlasti, NIKADA necu reci da ovo nije moj grad.

Pera

pre 9 godina

U Srbiji stručnost odavno ništa ne znači. Da nije tako, Oktobarski salon bi vodili istoricari umetnosti i likovni kriticari.
Politika postavlja i smenjuje direktore, pa tako ni ova smena nije nista posebno. Tragicno je to da je neko zaboravio kako je dosao i da misli da je taj izbor bio pravi.
Mia David nema nikakva strucna znanja za vodjenje jedne likovne manifestacije. Ona je, kao arhitekta, malo više od zainteresovanog amatera. To je na kraju i pokazala svojim direktnim angazovanjem na Oktobarskom salonu i katastrofalnim politicki korektnim izborima osrednjih i losih radova.
Sada ce na nacin na koji je ona dosla, doci neko drugi. Verovatno jos gori. Tako ce to ici, sve dok ovakav sistem partijskog rukovodjenja Srbijom i Beogradom bude postojao.

Gile

pre 9 godina

Oktobarski Salon svake dve godine? Svasta, kome to treba? Meni treba vojna parada bar dva puta godisnje i najmanje 4 puta godisnje veliki spektakl turbo folka sve o trosku penzionera koji su najvise glasali da nas vode bivsi radikali i bivsi komunisti.

Ana

pre 9 godina

Dragi komentatori, nemojte da se palite. Ovo je njena licna borba za opstanak na jednoj funkciji na koju nije trebalo ni da dodje, jer je nista za to ne kvalifikuje. Oktobarski saloni su poslednjih godina prava revija antitalenata (i licnih prijatelja), tako da su tu morale da se naprave neke korenite promene. To svi strucni u ovoj zemlji znaju, a sada ispade da je pretvaranje ovog salona u bijenalnu manifestaciju neka tragedija. Sta fali venecijanskom bijenalu? Glupost. Ovo je samo politicki obracun, a vi se samo palite i podrzavajte one koji su svojom nestrucnoscu i bahatoscu upropastili kulturu u ovoj zemlji i doveli ove sada na vlast. Ne podrzavam ove, samo da se zna, naprotiv. Strasno je, medjutim, sto nemam koga da podrzavam i zbog toga onima pre nikada necu oprostiti. Samo su sebi umeli sve da nameste a svi drugi su bili suvisni. Ne znam cemu to ocajavanje nad sudbinom jedne osobe koja, pri tom, nije bas pokazala da razume sta je umetnost.

itwasntme

pre 9 godina

Platon rece:
Vidis ona tri COBANINA na proplanku prekoputa, e njih trojica mogu mene i Sokrata da nadglasaju. Ne verujem ti ja u demokratiju.

barbarstvo kao institucija

pre 9 godina

prešli su granice preko kojih se ne može preći. udarili su na kulturu barbarski bahato i razmetljivo, uspostavili poredak lakrdije, u kome kulturne institucije vode praziluci, uđiguzi i neznalice, totalni anonimusi.
dokazali su da da im nije stalo. razarati ono što je neko drugi seriozno i stručno uradio je politički i društveni kičeraj.

Nenad Brixy

pre 9 godina

Auuu, odneo je vrag šalu. Oči mi zasuziše. Pa hoćemo li ustati i skloniti polupismenu elitu tamo gde i pripada? Imamo li snage da popravimo pokvareno. Ima li hirurga da odstrani ovaj kancer koji nas proždire velikom brzinom. Plašim se da ne postanemo zombiji koji pričaju sami sa sobom. Tada će bit kasno.

Odjeci oktobra

pre 9 godina

Samo pre nekoliko godina, DS-ov gradski sekretar za kulturu hvalila se kako je Grad platio 18 milona evra novu zgradu JDP. Samo bih podsetio čitaoce da je polovinom zloglasnih devedesetih, kada je, "igrom slučaja", ista osoba bila na čelu KCB, kome grad nije davao budžet dovoljan ni za struju, ali se Oktobarski salon, ipak, kako-tako održavao kao godišnja likovna smotra. Sada, navodno, Grad nema para za Oktobarski salon?? A ima para za vojnu paradu koju, sasvim nadrealno, proglašava kao dvostruki jubilej-100 godina početka I rata i 70 godina oslobođenja Beograda 1944? Nažalost, očigledno je da je politika previše, zaista previše, umešala prste u sve sfere života. Ne valja to. Ne valja, dugoročno, čak ni za sadašnju stranku na vlasti. I nije to počelo sada, sa aktuelnom vladajućom strankom. Počelo je to, veoma intenzivno, još pre nekoliko godina, kada je jedna druga stranka bila na vlasti, pa je onda, uglavnom zbog toga, pala s vlasti i to žestoko. Da bi kultura u Gradu funkcionisala i razvijala se, makar puževim korakom, upravljanje ustanovama mora da bude, što je više moguće, nezavisno od politike.

djoledjole

pre 9 godina

Po meni ovo je umisljen potez.
Nece drzavna para preporoditi kulturu vec vera pojedinca u ono sto radi. Ova je ocigledno i nema. Ta vera stvaraoca (ne direktora ili PR-a) je ono sto prevazilaze vreme. Po meni je institucionalizacija kulture uveliko plodno tle dzabalebarenju i birokratiji. Rodjen sam Beogradjanin, skolovan u inistranstvu, vratio sam se, ovde radim poslednjih 6 godina i prvi put cujem za Oktobarski salon. Ne mislim da Beograd ide dovraga zbog dosljaka niti da su politicari krivi za stanje u kulturi. Nece ti politicar napisati knjigu niti izvajati bistu niti naslikati nesto. Nije to njegov posao, nego ce umetnik UPRKOS nesposobnom i neorganizovanom politicaru napraviti nesto vredno paznje, naravno ako je dovoljno dobar. To jednostavno mora da se kaze koliko god bilo lako pljuvati po vlasti. Nisam studirao umetnost ali pukim listanjem velikana umetnosti u glavi se vidi da su najjaca dela nastajala upravo tako. Radim u privatnom sektoru i nisam clan partije posto je to svima bitno da se kaze.

Princip

pre 9 godina

Bravo Gospođice David. Postoji jedan španski pisac koji je opisao borbu sa vetrenjačama i po tome je ušao u besmrtnike svetske književnosti, Vi, vašim poštenjem i radom će te ući u besmrtnike našeg Beograda koga su trenutno okupirali mediokriteti raznih fela. To su palanački duhovi bez horizonta sa lažnim diplomama, doktoratima, i udvoričkim mentalitetom. To su miševi koji očekuju mrvice od velikog vođe u vidu funkcija i pozicija u bednoj hijerarhiji ulizica. Najvažnije im je geslo, da gazda ima rejting i da se dovoljno nakradu. Kultura njima nije potrebna, tu se oni ne snalaze. Oni samo znaju da uništavaju sopstveni narod gurajući ga ka provaliji primitivizma, nepotizma, lopovluka i nepravdi. Postajemo kulturna crna rupa gde su muzeji zatvoreni, izložbe ukinute, kreativni duh ubijen. Zato cvetaju razni pinkovi, kopernikusi, hepiji, šund najgore vrste, pevaljke, silikonke, tetovirani, splavovi, kriminal, lopovi. Hvala Vam za sve što ste uradili, doći će vreme kad će ovaj narod shvatiti i umeti da ceni doprinos ljudi kao što ste Vi.

neko ko je vec otisao

pre 9 godina

Znaci, nepismeni su pobedili pismene?! Znaci nije sve u pismenosti ;)

Demokratija je teranija vecine. Borite se da tu nepismenu vecinu prosvetlite, a ne da se tako samozadovoljni sobom orogrceni i razocarani povucete.

Ostavku podrzavam, samo ako je to pocetak borbe.

zemunac

pre 9 godina

neću da komentarišem umetnička dostignuća jer ih nepoznajem dovoljno,ali matematiku poznajem .Grad plaća 22 zaposlena ,znači bruto plata 800eu puta 22radnika je 210.000eu godišnje, grad plaća struju,vodu,grejanje,čistoću,kiriju.
Odakle te pare ,pa uzeće ih od onih koji nešto privredjuju, znači privatnicima. E posle se pitate zasto su tolike takse za male firme u Beogradu i zašto se sve više malih privrednika odlučuje da zatvori biznis.Bahata je vlast,ali bahati su i kulturni radnici,samo traže a odakle više ljudi i kome oteti te pare.Slažem se da osim kulture ima još stotinu rupa gde se prosipa novac i nisam siguran da je baš od njih trebalo početi ali mi smo odavno propali ali nam niko to još nije rekao.

hypatija

pre 9 godina

Слажем се са одлуком директора. Слажем се са њеним закључцима.Ова и претходне власти Београда су све грђе и горе.
Предлог директорки. Сада је у прилици да са својим колегама који су јој и до сада помагали крене у реализацију истог или неког сличног пројекта у приватној режији и тиме докаже своје способности. То је једини начин да свима покаже и докаже њихову неспособност (мислим на најновију Бг власт), односно себе као организатора и руководиоца, ... Ово није сарказам са моје стране. Заиста мислим да је последњи час да се личним ангажманом преко удружења грађана или сличним удруживањима покрену акције и постигну неки резултати у сфери културе, спорта, уметности, ... јавног живота уопште. Морамо као грађани узети у своје руке ове делове наших живота и самозалагањем издићи бар овај духовни део наше стварности изнад свакодневног политиканства и политичарења, односно смрада и жабокречине у коју се овај драгоцени сегмент наших живота све више гура од стране све неписменијих политичара, које нажалост сами бирамо, гласањем или негласањем.

Леонардо

pre 9 godina

Е, па драга моја " културна елито", и следећи пут када буду избори немојте гласати, останите лепо кући, глумите елиту, и кукакајте над својом злехудом судбином. Прошли су били кажњени (заслужено), али овакав медиски мрак и одсуство сваке критичке мисли, одавно не видех. Својим не чињењем сносите велики део кривице за ово што се дешава.

Milan

pre 9 godina

Pre godinu dana, imao sam priliku da saradujem profesionalno sa Miom David. Mogu da kazem da je bila izuzetno pozrtvovana, i odlicno vodila ceo svoj tim u organizaciji izlozbe. Ona je po obrazovanju arhitekt, ali je uz to i odlican kulturni menadzer. Zao mi sto odlazi, a kako vidim zamenu su nasli za koju niko nije cuo? Ivona Jevtic ne postoji na Internetu! Mozda bi SNS trebao mozda da zaposli Peru Lozaca za direktora Fiata u Kragujevcu? Njega bar ima u svim vicevima. SNS jednostavno napada svoje neistomisljenike, ugrazavaju im egzistencij, otimaju pozicije i postavljaju pione. Ej moj Vucicu, mi onda necemo imati sa cime da idemo u Evropu. Ajde ako je moguce napravite u Srbiji odlicno obrazovanje i ulozite u umetnost, kulturu i arhitekturu kakva postoju u Becu, Parizu ili Pragu - pa ce nas onda Evropa zvati. A ovo sto sada radite vodi u provaliju. Svi bi da zarade EVRE u Evropi, a kao hoce neki primitvno-mitski kulturni model. Pa to je sizofreno i pored toga - dvolicno, lazno i vodi u iz loseg u jos gore.

profesor G

pre 9 godina

Izgleda da se za komentarisanje vesti na domaćim forumima može primeniti ona narodna "Povika na vuka, a lisica meso jede". Tako su svima puna usta SNS botova, a ja bih rekao da su DS botovi mnoooogo agilniji, sudeći po podršci koju dobija pismo dotične, a koje je jedan politički pamflet, i ništa drugo. Iza maske njenog razočaranja u nestajanje vrednosti koje ona smatra bitnim, krije se vrlo ostrašćen politički stav, jer kako drugačije objasniti njenu potrebu da svoju ostavku (pazite, ostavku, a ne smenu!) obavezno uveže sa Utiskom nedelje( ima li ikoga da još , ali iskreno, smatra da je premijer dekretom zabranio tu emisiju, kako su mnogi galamili ovde, a da nije u pitanju promena uređivačke koncepcije medija koji čak menja i svoje ime, i postaje očito još jedna zabavljačka televizija?), da se osvrne na nedostatak partizanske pozadine u obeležavanju dana oslobođenja grada (malo kasni, ove godine se nije moglo živeti od partizanštine), a o floskuli "predali smo grad", da i ne govorim...Ko ste to vi, poštovana Mia, i u čije ime govorite, ako, kao što kažete, niste ni u jednoj stranci? Neka neimenovana elita? Skup odabranih? Ili ste i vi, kao i mnogi drugi, još jedna ogorčena osoba sa tek izgubljenom sinekurom, što nastojite da nam prikažete kao opšti gubitak?

don kihot

pre 9 godina

'građanska' ekipa lamentira nad sudbom za koju je sama kriva. ameri zavrnuše lovu za ngo (odradili šta su naumili) a vi ste akcijom beli listići (41 000 ih je bila u beogradu) doveli radikale na vlast i sad prpa jer vas isteruju sa zadnje linije odbrane konfornog života - institucija kulture. ništa niste uradili na pravljenu vladavine prava u ovom društvu. bavite se jurenjem komaraca a ne isušivanjem močvare. elita koja se kupi za malo love bez pravih cinjeva i sa malo stvarne vrednosti i znanja. to smo, na žalost, svi mi i sve te vlasti pre ove su bile naše. to su ljudi oko nas i mi sami.

jedan iz mase

pre 9 godina

Kad god čujem od nekog direktora "ja nisam ni u jednoj stranci", sloši mi se...Ne moraš biti u stranci, važno je da si nečiji, a svi vi što lijete suze nad njenom teškom sudbinom, recite mi da ona nije iza sebe imala neku zaleđinu, nego je tek tako postavljena na mesto direktora - sa kakvim referencama i iskustvom?...Izvinite, ako tako mislite, ili ste beskonačno naivni, ili nešto gore...Takve floskule se mogu prodavati samo ovoj patetičnoj gomili koja plače nad time što ona više nije direktor, čime valjda i njen život gubi smisao...I naravno, odmah ovo više nije njen grad, i odlazi, a bez nje se, jasno, ne može, a bio je njen grad dok je bila direktor...Bezobrazluk.

Sajo

pre 9 godina

Beograd je propao 45-e dolaskom zasluznih...
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (@sajo, 31. oktobar 2014 10:31)

Salzem se za 45-u al od tih zasluznih se veremenom izrodise deca pa njihiva deca pa se opet Beograd trgnu...al od desavanja naroda devedesetih nikako da se trgnemo...sve gori od gorega...i taman pomislite nekako da smo se trgnuli dovedemo pravog coveka,mislim na pokojnog premijera Djindjica,kad nono JOK,,ima jos malo da tonemo...

TanjaL

pre 9 godina

U kulturu je potrebno više ulagati, ali potrebno je osvrnuti se i na kvalitet. Mia David nije pokazala da razume umetnost, doprinela je tome da se umetnost svede na jeftino brljanje, a ovaj tekst je čista promocija njenih političkih stavova.

Valter brani narod

pre 9 godina

Draga Mia, ne predaj se, samo im predaj KCB , jaci su, zato sto su budale i glupani, mi smo pobedili, oni nisu svesni da su izgubili i da ce nestati, sto rece nas Andric : Doslo je vreme da pametan zacuti, budala progovori, a fukara obogati.

popeye

pre 9 godina

Иако представљено као култура ово је пре и изнад свега политика, њена лична.

sasa jokic

pre 9 godina

Beograd ponovo prezivljava napad slican onome iz '45, kada su ujahali brdjani i od metropole napravili selo, ambijent prilagodli svom mentalitetu.
Otimaju sve, bukvalno sve, pa cak i kulturu koja ih btw neintersuje, ali sve mora da bude pod njihovom kontrolom. Tragedija je u tome, sto kada bude pod njihovom kontrolom, to vise nece biti kultura!

Malaplava

pre 9 godina

Bas me je potreslo ovo pismo. Iskreno i lepo napisano. Tuzno je sta se desava i da se ovakve manifestacije gase. I ovako nam nije od kulture ostalo mnogo. Vreme je za odlazak u neke druge krajeve. Mia sve najbolje. Sigurna sam da ce se Vas trud, iskustvo i vera u kutluru ceniti negde. MOzda ne ovde na zalost, ali ljudi kao Vi ne prolaze neopazeno. Sve najbolje.

Block

pre 9 godina

Boze kako pametna i fina zena. Na zalost takvima nije mesto u ovoj i ovakvoj Srbiji, uz mozda par godina izuzetka, evo vec 25 godina. I to malo pametnih sto je prezivelo u Srbiji cemo rasterati. A i sta ce nam kultura, cemu razmisljati, biti kreativan, kad imate tolike tursko indijske serije, grand na 15 kanala, realitije svih boja, Stanija je smrsala (ili pak nije)... I naravno vojnu paradu pet dana pred praznik :) Negde sam procitao razmisljanje: Uvek sam tvrdio da je materijalno siromastvo POSLEDICA, a ne uzrok duhovne bede.

Darko Stojanovic

pre 9 godina

Svaka čast, lepo da neko u Srbiji veruje u ideale i bori se za iste.
Za očekivati je da će ukinuti oktobarac mali preduzetnik koji političkom linijom dospeva na glavno mesto za kulturu grada, koji zaista ne razume umetnost, kritičko mišljenje kao imnogo sličnomišljenika.
Veći probem je što se takoreći niko ne bori protiv ove druge elite koja bi valjda trebalo da ima širinu i da joj je ispod časti da muvačinom dolazi samo do rezultata nepreispitujući iste, samoljubivo misleći da je ona ta koja jedina ume da raši stvar a opet samo u ličnu korist. To smo gledali sve ove godine i sa MSUB, gde je direktorkin suprug radio sve dobroplaćene izlože u muzeju. Ne kažem da su izložbe bile loše, niti mislim da je gospodin loš stručnjak ali defintivno nije samokritičan, već da se tako ne radi, to je sa jedne strane i dovelo do ovog rasula. Srbija na žalost ima tu kulturu, palanačku, neprogresivnu i kod jednih i kod drugih. Takav je i narod, svi sve najbolje znaju, niko se ne zapita pre nego što iznosi svoje mišljene. Teško je sresti poštenog intelektualca u našoj maloj prćiji, smeta nam kad je neko bolji od nas, a tu nema progresa.
Odlično je da sve ovo radite ali pogrešna je meta. tj postoji više meta i ona druga, opasnija, koja smatra da je bolja. I jeste bolja ali nedovoljno. Videćemo kakav ćemo muzej savremene imati u budućnosti, kako će se i ko forsirati, na kraju krajeva, zapitajte se koliko ljudi možete izbrojati na prste za koje smatrate da su pošteni.
Srbija i elita, tuga!

Slavko

pre 9 godina

Trenutno je najvaznije sacuvati Oktobarski salon, ne dozvoliti bienale, zatim videti kako dalje, sta uraditi da bude bolji. Izgleda da je medijima interesantnija Mia David , njene fotke, price o "Drugoj Srbiji", Pescaniku, samopromocije i ostalo. Filozofiranja ne dovode do rezultata. Nije ovo bitka za privilegije jedne samoprozvane "elite", vec nesta mnogo, mnogo ozbiljnije. Kultura mora da pobedi i neoliberalne i konzervativne sile, inace propadamo kao drustvo.

vm

pre 9 godina

Za nekoliko meseci biće zaposleno 70 uglavnom novih ljudi i svi će biti na budžetu, živi bili pa videli. Izlagaće "dokazani" partijski umetnici, a biraće ih i otvarati izložbe i bijenala Siniša Mali, na stručan način kako je otvorio koncert "Glinke". Biće kao sa GSP-om - 2 milijarde dotacija iz republičkog budžeta, uprkos onlolikim kritikama na račun Djilasa.

Onako samo usput

pre 9 godina

Retko je kad Srbija bila zemlja naprednih ljudi.Češće je bila zemlja osrednjih.Sad je zemlja najgorih. To se može videti i po tome kako nam je, a sad nam je jako loše. Misliti u zemlji najgorih, imati neki cilj koji vodi napred je zbilja teško. Ali se ne treba predavati. Dobra misao je kao voda. Uvek nađe svoj put ma koliko prepreka stavili pred nju.

Peka

pre 9 godina

95% onih koji su u ovom trenutku, nakon citanja teksta, tuzni, ogorceni, mozda pomalo i besni....nisu izasli na izbore. Vlast su uzeli oni kojima Kulturni centar ne treba, Utisak, Kaziprst, Razgibavanje, Insajder i Sarapa smetaju...Vlast je bivsi ministar informisanja. Ljudi, da li je stvarno neko ocekivao da ce biti drugacije !? (Obracam se onima koji ne spadaju u 26% populacije koja je glasala za SNS, njima nemam sta da kazem, niti to zelim). Pricao sam, molio ljude iz svog okruzenja, razocarane proslom vlascu da se trgnu....da dolaze gori. Ovi prosli su bili, ili jesu, kleptomani (DS i SPS) ali ovi novi, bivsi Radikali....njih se iskreno plasim.
Znam da je GADNO ali morate se politicki angazovati !!!!

gabrijela

pre 9 godina

Dozivela sam u obrazovanju, promovisuci iste vrednosti i nacin rada kao gospodja David, sve ovo o cemu govori. Zato razumem njenu ogorcenost i nemoc. Vremenom se sve pretvara u veliku tugu zbog uzaludno utrosenog truda. Kad covek shvati da je nemocan pred mrakom primitivizma ostaje mu da sacuva licni integritet, istraje, jer tek slede pokusaji diskreditacije, upravo na tom nivou. Kal i mulj oko nas intenzivno truju kulturu, obrazovanje, nauku, treba ostati normalan, sacuvati stvarne vrednosti, s nadom da ce ovo zlo nestati..

sivi dom ns

pre 9 godina

Odavno je poznato da u politici dobar rad ne znači ništa...sve su gradske vlasti takve...u toku mandata, ljudi se dele na naše i one koji nisu naši...a ko je šta dobro ili loše uradio...pa to i nije bitno...i zato je uvek pobeđivala i pobeđivaće parola - ćuti,plivaj i radi kako ti se kaže.. jer tu si dok ti mi kažemo...politika je k....i svi su u političkom kolu isti...nijanse su u pitanju

nije bitno

pre 9 godina

@Teodor

dečko, delu je mi kao da si kukavica, a uz to još neznalica.

Ako ne znaš kako i ne smeš, onda je vladajuća garnitura prava za tebe i nemoj da se žališ.
Hajde da malo uzmemo sudbinu u svoje ruke, bez straha i da vidimo šta ćemo da postignemo.
Hajde da se očistimo od svakojake političke gamadi na našoj sceni i pravimo društvo po sopstvenoj meri. Nije to teško... samo treba skupiti hrabrosti. Da ti bude lakše i ja sam kukavica, pa ćutim i pravim se da ne vidim.

Milan

pre 9 godina

Naterao sam sebe da procitam...i samo mogu reci...Slazem se odlazi...Nemoj vise trositi moj novac nego ga zaradite sami pa ga trosite kako hocete ali od moje plate nemoj da patetišete i pravite sebe moralnom veličinom. Kultura nam treba ali ne na račun nečijih ličnih ambicija i političkih aspiracija. Nije ovo biblijska borba izmedju Davida i Golijata nego samo vaš superego protiv svih onih koji misle drugačije...

Super

pre 9 godina

Nemam pojma zašto ovo pišem jer se ovakvi komentari ovde ne objavljuju ali poslednji Saloni koji su imali smisla bili su onaj održan u Kupatilu i onaj narodne godine u Dvadesetpetom maju. Posle toga usledio je pad kvaliteta što je uzrokovano između ostalog i pogrešnom kadrovskom politikom koju je vlast vodila u KC. Mia David je arhitekta bez ijednog realizovanog rada ali je zato sveprisutni kulturbirokrata. Mikser u kome je takođe imala angažman je jednako besmislen i amaterski organizovan festival tako da ja ne vidim da je dotična ikada išta na planu arhitekture, umetnosti ili selekcije zapaženo uradila. Takođe je neobjašnjivo kako neko sa tako bledom profesionalnom biografijom može da odlučuje o tome šta valja a šta ne u umetnosti. Njeno delovanje kao direktora KC je bilo krajnje jednostrano politizovano što govori o njenom integritetu. Svakako neće biti upamćena kao neko ko njenom Beogradu priredio sjajna kulturna dešavanja.

Biljana Božić

pre 9 godina

Sve ste nam objasnili, sve nam je jasno, svi smo krivi, svi ćutimo i bežimo. Beograd postaje palanka prepuna očajnih i penzionera! Zaslužili smo, nekulturni smo...

only fools and horses

pre 9 godina

"Lično sam izdržala sve pretnje i pritiske u vezi sa izložbom porodice Bogujevci o zločinu koji su pripadnici Škorpiona počinili nad njima na Kosovu"

Interesuje me jel ovo podvedeno pod umetnost ili kulturu. I da li je slučajno organizovana neka izložba o zločinima nad ljudima koji su na pr. srpske nacionalnosti. Ili je to tako "degute". A i ne dobijaju se čestitke i priznanja međunarodne zajednice.

Milan

pre 9 godina

Ovaj tekst bi dao svima koji su nas prethodnih godina debelo izneverili (Dinkicu, Tadicu, Kostunici, Zivkovicu...) da citaju po 10 puta na dan.
Dozvolili su da se vrate. Ja im to necu i ne mogu oprostiti.

Zenit

pre 9 godina

Kao kolega i saborac sa druge strane Srbije potpuno razumem gospodju David i susrecem se sa istom razornom bujicom polu-sveta na prostoru kulturnog delovanja. Tuzno je sto ljudi koji su u poziciji da brane kulturu i sami nisu nacisto sa tim sta je Kultura i koliki joj je znacaj i rado klimaju glavom na glupe demagogije da je vaznije jesti hleb nego umetnost.
Gospodji David hvala za istrajnost na izgradnji jakog stuba kulture u prestonici, hvala za hrabrost i beskompromisnost u vodjenju Oktobarskog Salona i hvala za vrhunski bioskop koji vazi za jedan od najvaznijih i najuspesnijih u Europa Cinemas mrezi.

tanja

pre 9 godina

Setih se onog komentara dok je bombardovan most u Mostaru.
Nema veze napravicemo mi to jos bolje i starije nego sto je bilo!
Tesko nama sta radimo sebi i svojoj deci.
Tuga za duuugo vremena,nepopravljiva.
Istina, imamo divne ,pametne ,kompetentne vredne,cestite,strucne...ljude ali sta vredi mulj vuce dole!

Darko

pre 9 godina

"Predali smo Beograd. Ovo više nije moj grad."

Ovo je i dalje moj grad koji je prevalio mnogo toga kroz istoriju, pa će i ovo.
Ostao je uvek tu gde je i niko mu ništa neće moći.

Milan

pre 9 godina

Ovaj tekst bi dao svima koji su nas prethodnih godina debelo izneverili (Dinkicu, Tadicu, Kostunici, Zivkovicu...) da citaju po 10 puta na dan.
Dozvolili su da se vrate. Ja im to necu i ne mogu oprostiti.

Biljana Božić

pre 9 godina

Sve ste nam objasnili, sve nam je jasno, svi smo krivi, svi ćutimo i bežimo. Beograd postaje palanka prepuna očajnih i penzionera! Zaslužili smo, nekulturni smo...

Peka

pre 9 godina

95% onih koji su u ovom trenutku, nakon citanja teksta, tuzni, ogorceni, mozda pomalo i besni....nisu izasli na izbore. Vlast su uzeli oni kojima Kulturni centar ne treba, Utisak, Kaziprst, Razgibavanje, Insajder i Sarapa smetaju...Vlast je bivsi ministar informisanja. Ljudi, da li je stvarno neko ocekivao da ce biti drugacije !? (Obracam se onima koji ne spadaju u 26% populacije koja je glasala za SNS, njima nemam sta da kazem, niti to zelim). Pricao sam, molio ljude iz svog okruzenja, razocarane proslom vlascu da se trgnu....da dolaze gori. Ovi prosli su bili, ili jesu, kleptomani (DS i SPS) ali ovi novi, bivsi Radikali....njih se iskreno plasim.
Znam da je GADNO ali morate se politicki angazovati !!!!

Zenit

pre 9 godina

Kao kolega i saborac sa druge strane Srbije potpuno razumem gospodju David i susrecem se sa istom razornom bujicom polu-sveta na prostoru kulturnog delovanja. Tuzno je sto ljudi koji su u poziciji da brane kulturu i sami nisu nacisto sa tim sta je Kultura i koliki joj je znacaj i rado klimaju glavom na glupe demagogije da je vaznije jesti hleb nego umetnost.
Gospodji David hvala za istrajnost na izgradnji jakog stuba kulture u prestonici, hvala za hrabrost i beskompromisnost u vodjenju Oktobarskog Salona i hvala za vrhunski bioskop koji vazi za jedan od najvaznijih i najuspesnijih u Europa Cinemas mrezi.

tanja

pre 9 godina

Setih se onog komentara dok je bombardovan most u Mostaru.
Nema veze napravicemo mi to jos bolje i starije nego sto je bilo!
Tesko nama sta radimo sebi i svojoj deci.
Tuga za duuugo vremena,nepopravljiva.
Istina, imamo divne ,pametne ,kompetentne vredne,cestite,strucne...ljude ali sta vredi mulj vuce dole!

Onako samo usput

pre 9 godina

Retko je kad Srbija bila zemlja naprednih ljudi.Češće je bila zemlja osrednjih.Sad je zemlja najgorih. To se može videti i po tome kako nam je, a sad nam je jako loše. Misliti u zemlji najgorih, imati neki cilj koji vodi napred je zbilja teško. Ali se ne treba predavati. Dobra misao je kao voda. Uvek nađe svoj put ma koliko prepreka stavili pred nju.

gabrijela

pre 9 godina

Dozivela sam u obrazovanju, promovisuci iste vrednosti i nacin rada kao gospodja David, sve ovo o cemu govori. Zato razumem njenu ogorcenost i nemoc. Vremenom se sve pretvara u veliku tugu zbog uzaludno utrosenog truda. Kad covek shvati da je nemocan pred mrakom primitivizma ostaje mu da sacuva licni integritet, istraje, jer tek slede pokusaji diskreditacije, upravo na tom nivou. Kal i mulj oko nas intenzivno truju kulturu, obrazovanje, nauku, treba ostati normalan, sacuvati stvarne vrednosti, s nadom da ce ovo zlo nestati..

Malaplava

pre 9 godina

Bas me je potreslo ovo pismo. Iskreno i lepo napisano. Tuzno je sta se desava i da se ovakve manifestacije gase. I ovako nam nije od kulture ostalo mnogo. Vreme je za odlazak u neke druge krajeve. Mia sve najbolje. Sigurna sam da ce se Vas trud, iskustvo i vera u kutluru ceniti negde. MOzda ne ovde na zalost, ali ljudi kao Vi ne prolaze neopazeno. Sve najbolje.

vm

pre 9 godina

Za nekoliko meseci biće zaposleno 70 uglavnom novih ljudi i svi će biti na budžetu, živi bili pa videli. Izlagaće "dokazani" partijski umetnici, a biraće ih i otvarati izložbe i bijenala Siniša Mali, na stručan način kako je otvorio koncert "Glinke". Biće kao sa GSP-om - 2 milijarde dotacija iz republičkog budžeta, uprkos onlolikim kritikama na račun Djilasa.

Milan

pre 9 godina

Pre godinu dana, imao sam priliku da saradujem profesionalno sa Miom David. Mogu da kazem da je bila izuzetno pozrtvovana, i odlicno vodila ceo svoj tim u organizaciji izlozbe. Ona je po obrazovanju arhitekt, ali je uz to i odlican kulturni menadzer. Zao mi sto odlazi, a kako vidim zamenu su nasli za koju niko nije cuo? Ivona Jevtic ne postoji na Internetu! Mozda bi SNS trebao mozda da zaposli Peru Lozaca za direktora Fiata u Kragujevcu? Njega bar ima u svim vicevima. SNS jednostavno napada svoje neistomisljenike, ugrazavaju im egzistencij, otimaju pozicije i postavljaju pione. Ej moj Vucicu, mi onda necemo imati sa cime da idemo u Evropu. Ajde ako je moguce napravite u Srbiji odlicno obrazovanje i ulozite u umetnost, kulturu i arhitekturu kakva postoju u Becu, Parizu ili Pragu - pa ce nas onda Evropa zvati. A ovo sto sada radite vodi u provaliju. Svi bi da zarade EVRE u Evropi, a kao hoce neki primitvno-mitski kulturni model. Pa to je sizofreno i pored toga - dvolicno, lazno i vodi u iz loseg u jos gore.

Block

pre 9 godina

Boze kako pametna i fina zena. Na zalost takvima nije mesto u ovoj i ovakvoj Srbiji, uz mozda par godina izuzetka, evo vec 25 godina. I to malo pametnih sto je prezivelo u Srbiji cemo rasterati. A i sta ce nam kultura, cemu razmisljati, biti kreativan, kad imate tolike tursko indijske serije, grand na 15 kanala, realitije svih boja, Stanija je smrsala (ili pak nije)... I naravno vojnu paradu pet dana pred praznik :) Negde sam procitao razmisljanje: Uvek sam tvrdio da je materijalno siromastvo POSLEDICA, a ne uzrok duhovne bede.

Леонардо

pre 9 godina

Е, па драга моја " културна елито", и следећи пут када буду избори немојте гласати, останите лепо кући, глумите елиту, и кукакајте над својом злехудом судбином. Прошли су били кажњени (заслужено), али овакав медиски мрак и одсуство сваке критичке мисли, одавно не видех. Својим не чињењем сносите велики део кривице за ово што се дешава.

don kihot

pre 9 godina

'građanska' ekipa lamentira nad sudbom za koju je sama kriva. ameri zavrnuše lovu za ngo (odradili šta su naumili) a vi ste akcijom beli listići (41 000 ih je bila u beogradu) doveli radikale na vlast i sad prpa jer vas isteruju sa zadnje linije odbrane konfornog života - institucija kulture. ništa niste uradili na pravljenu vladavine prava u ovom društvu. bavite se jurenjem komaraca a ne isušivanjem močvare. elita koja se kupi za malo love bez pravih cinjeva i sa malo stvarne vrednosti i znanja. to smo, na žalost, svi mi i sve te vlasti pre ove su bile naše. to su ljudi oko nas i mi sami.

itwasntme

pre 9 godina

Platon rece:
Vidis ona tri COBANINA na proplanku prekoputa, e njih trojica mogu mene i Sokrata da nadglasaju. Ne verujem ti ja u demokratiju.

Princip

pre 9 godina

Bravo Gospođice David. Postoji jedan španski pisac koji je opisao borbu sa vetrenjačama i po tome je ušao u besmrtnike svetske književnosti, Vi, vašim poštenjem i radom će te ući u besmrtnike našeg Beograda koga su trenutno okupirali mediokriteti raznih fela. To su palanački duhovi bez horizonta sa lažnim diplomama, doktoratima, i udvoričkim mentalitetom. To su miševi koji očekuju mrvice od velikog vođe u vidu funkcija i pozicija u bednoj hijerarhiji ulizica. Najvažnije im je geslo, da gazda ima rejting i da se dovoljno nakradu. Kultura njima nije potrebna, tu se oni ne snalaze. Oni samo znaju da uništavaju sopstveni narod gurajući ga ka provaliji primitivizma, nepotizma, lopovluka i nepravdi. Postajemo kulturna crna rupa gde su muzeji zatvoreni, izložbe ukinute, kreativni duh ubijen. Zato cvetaju razni pinkovi, kopernikusi, hepiji, šund najgore vrste, pevaljke, silikonke, tetovirani, splavovi, kriminal, lopovi. Hvala Vam za sve što ste uradili, doći će vreme kad će ovaj narod shvatiti i umeti da ceni doprinos ljudi kao što ste Vi.

Slavko

pre 9 godina

Trenutno je najvaznije sacuvati Oktobarski salon, ne dozvoliti bienale, zatim videti kako dalje, sta uraditi da bude bolji. Izgleda da je medijima interesantnija Mia David , njene fotke, price o "Drugoj Srbiji", Pescaniku, samopromocije i ostalo. Filozofiranja ne dovode do rezultata. Nije ovo bitka za privilegije jedne samoprozvane "elite", vec nesta mnogo, mnogo ozbiljnije. Kultura mora da pobedi i neoliberalne i konzervativne sile, inace propadamo kao drustvo.

Darko

pre 9 godina

"Predali smo Beograd. Ovo više nije moj grad."

Ovo je i dalje moj grad koji je prevalio mnogo toga kroz istoriju, pa će i ovo.
Ostao je uvek tu gde je i niko mu ništa neće moći.

hypatija

pre 9 godina

Слажем се са одлуком директора. Слажем се са њеним закључцима.Ова и претходне власти Београда су све грђе и горе.
Предлог директорки. Сада је у прилици да са својим колегама који су јој и до сада помагали крене у реализацију истог или неког сличног пројекта у приватној режији и тиме докаже своје способности. То је једини начин да свима покаже и докаже њихову неспособност (мислим на најновију Бг власт), односно себе као организатора и руководиоца, ... Ово није сарказам са моје стране. Заиста мислим да је последњи час да се личним ангажманом преко удружења грађана или сличним удруживањима покрену акције и постигну неки резултати у сфери културе, спорта, уметности, ... јавног живота уопште. Морамо као грађани узети у своје руке ове делове наших живота и самозалагањем издићи бар овај духовни део наше стварности изнад свакодневног политиканства и политичарења, односно смрада и жабокречине у коју се овај драгоцени сегмент наших живота све више гура од стране све неписменијих политичара, које нажалост сами бирамо, гласањем или негласањем.

only fools and horses

pre 9 godina

"Lično sam izdržala sve pretnje i pritiske u vezi sa izložbom porodice Bogujevci o zločinu koji su pripadnici Škorpiona počinili nad njima na Kosovu"

Interesuje me jel ovo podvedeno pod umetnost ili kulturu. I da li je slučajno organizovana neka izložba o zločinima nad ljudima koji su na pr. srpske nacionalnosti. Ili je to tako "degute". A i ne dobijaju se čestitke i priznanja međunarodne zajednice.

sasa jokic

pre 9 godina

Beograd ponovo prezivljava napad slican onome iz '45, kada su ujahali brdjani i od metropole napravili selo, ambijent prilagodli svom mentalitetu.
Otimaju sve, bukvalno sve, pa cak i kulturu koja ih btw neintersuje, ali sve mora da bude pod njihovom kontrolom. Tragedija je u tome, sto kada bude pod njihovom kontrolom, to vise nece biti kultura!

Gile

pre 9 godina

Oktobarski Salon svake dve godine? Svasta, kome to treba? Meni treba vojna parada bar dva puta godisnje i najmanje 4 puta godisnje veliki spektakl turbo folka sve o trosku penzionera koji su najvise glasali da nas vode bivsi radikali i bivsi komunisti.

jedan iz mase

pre 9 godina

Kad god čujem od nekog direktora "ja nisam ni u jednoj stranci", sloši mi se...Ne moraš biti u stranci, važno je da si nečiji, a svi vi što lijete suze nad njenom teškom sudbinom, recite mi da ona nije iza sebe imala neku zaleđinu, nego je tek tako postavljena na mesto direktora - sa kakvim referencama i iskustvom?...Izvinite, ako tako mislite, ili ste beskonačno naivni, ili nešto gore...Takve floskule se mogu prodavati samo ovoj patetičnoj gomili koja plače nad time što ona više nije direktor, čime valjda i njen život gubi smisao...I naravno, odmah ovo više nije njen grad, i odlazi, a bez nje se, jasno, ne može, a bio je njen grad dok je bila direktor...Bezobrazluk.

sivi dom ns

pre 9 godina

Odavno je poznato da u politici dobar rad ne znači ništa...sve su gradske vlasti takve...u toku mandata, ljudi se dele na naše i one koji nisu naši...a ko je šta dobro ili loše uradio...pa to i nije bitno...i zato je uvek pobeđivala i pobeđivaće parola - ćuti,plivaj i radi kako ti se kaže.. jer tu si dok ti mi kažemo...politika je k....i svi su u političkom kolu isti...nijanse su u pitanju

neko ko je vec otisao

pre 9 godina

Znaci, nepismeni su pobedili pismene?! Znaci nije sve u pismenosti ;)

Demokratija je teranija vecine. Borite se da tu nepismenu vecinu prosvetlite, a ne da se tako samozadovoljni sobom orogrceni i razocarani povucete.

Ostavku podrzavam, samo ako je to pocetak borbe.

Super

pre 9 godina

Nemam pojma zašto ovo pišem jer se ovakvi komentari ovde ne objavljuju ali poslednji Saloni koji su imali smisla bili su onaj održan u Kupatilu i onaj narodne godine u Dvadesetpetom maju. Posle toga usledio je pad kvaliteta što je uzrokovano između ostalog i pogrešnom kadrovskom politikom koju je vlast vodila u KC. Mia David je arhitekta bez ijednog realizovanog rada ali je zato sveprisutni kulturbirokrata. Mikser u kome je takođe imala angažman je jednako besmislen i amaterski organizovan festival tako da ja ne vidim da je dotična ikada išta na planu arhitekture, umetnosti ili selekcije zapaženo uradila. Takođe je neobjašnjivo kako neko sa tako bledom profesionalnom biografijom može da odlučuje o tome šta valja a šta ne u umetnosti. Njeno delovanje kao direktora KC je bilo krajnje jednostrano politizovano što govori o njenom integritetu. Svakako neće biti upamćena kao neko ko njenom Beogradu priredio sjajna kulturna dešavanja.

Odjeci oktobra

pre 9 godina

Samo pre nekoliko godina, DS-ov gradski sekretar za kulturu hvalila se kako je Grad platio 18 milona evra novu zgradu JDP. Samo bih podsetio čitaoce da je polovinom zloglasnih devedesetih, kada je, "igrom slučaja", ista osoba bila na čelu KCB, kome grad nije davao budžet dovoljan ni za struju, ali se Oktobarski salon, ipak, kako-tako održavao kao godišnja likovna smotra. Sada, navodno, Grad nema para za Oktobarski salon?? A ima para za vojnu paradu koju, sasvim nadrealno, proglašava kao dvostruki jubilej-100 godina početka I rata i 70 godina oslobođenja Beograda 1944? Nažalost, očigledno je da je politika previše, zaista previše, umešala prste u sve sfere života. Ne valja to. Ne valja, dugoročno, čak ni za sadašnju stranku na vlasti. I nije to počelo sada, sa aktuelnom vladajućom strankom. Počelo je to, veoma intenzivno, još pre nekoliko godina, kada je jedna druga stranka bila na vlasti, pa je onda, uglavnom zbog toga, pala s vlasti i to žestoko. Da bi kultura u Gradu funkcionisala i razvijala se, makar puževim korakom, upravljanje ustanovama mora da bude, što je više moguće, nezavisno od politike.

Sajo

pre 9 godina

Beograd je propao 45-e dolaskom zasluznih...
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (@sajo, 31. oktobar 2014 10:31)

Salzem se za 45-u al od tih zasluznih se veremenom izrodise deca pa njihiva deca pa se opet Beograd trgnu...al od desavanja naroda devedesetih nikako da se trgnemo...sve gori od gorega...i taman pomislite nekako da smo se trgnuli dovedemo pravog coveka,mislim na pokojnog premijera Djindjica,kad nono JOK,,ima jos malo da tonemo...

Milan

pre 9 godina

Naterao sam sebe da procitam...i samo mogu reci...Slazem se odlazi...Nemoj vise trositi moj novac nego ga zaradite sami pa ga trosite kako hocete ali od moje plate nemoj da patetišete i pravite sebe moralnom veličinom. Kultura nam treba ali ne na račun nečijih ličnih ambicija i političkih aspiracija. Nije ovo biblijska borba izmedju Davida i Golijata nego samo vaš superego protiv svih onih koji misle drugačije...

Ana

pre 9 godina

Dragi komentatori, nemojte da se palite. Ovo je njena licna borba za opstanak na jednoj funkciji na koju nije trebalo ni da dodje, jer je nista za to ne kvalifikuje. Oktobarski saloni su poslednjih godina prava revija antitalenata (i licnih prijatelja), tako da su tu morale da se naprave neke korenite promene. To svi strucni u ovoj zemlji znaju, a sada ispade da je pretvaranje ovog salona u bijenalnu manifestaciju neka tragedija. Sta fali venecijanskom bijenalu? Glupost. Ovo je samo politicki obracun, a vi se samo palite i podrzavajte one koji su svojom nestrucnoscu i bahatoscu upropastili kulturu u ovoj zemlji i doveli ove sada na vlast. Ne podrzavam ove, samo da se zna, naprotiv. Strasno je, medjutim, sto nemam koga da podrzavam i zbog toga onima pre nikada necu oprostiti. Samo su sebi umeli sve da nameste a svi drugi su bili suvisni. Ne znam cemu to ocajavanje nad sudbinom jedne osobe koja, pri tom, nije bas pokazala da razume sta je umetnost.

djoledjole

pre 9 godina

Po meni ovo je umisljen potez.
Nece drzavna para preporoditi kulturu vec vera pojedinca u ono sto radi. Ova je ocigledno i nema. Ta vera stvaraoca (ne direktora ili PR-a) je ono sto prevazilaze vreme. Po meni je institucionalizacija kulture uveliko plodno tle dzabalebarenju i birokratiji. Rodjen sam Beogradjanin, skolovan u inistranstvu, vratio sam se, ovde radim poslednjih 6 godina i prvi put cujem za Oktobarski salon. Ne mislim da Beograd ide dovraga zbog dosljaka niti da su politicari krivi za stanje u kulturi. Nece ti politicar napisati knjigu niti izvajati bistu niti naslikati nesto. Nije to njegov posao, nego ce umetnik UPRKOS nesposobnom i neorganizovanom politicaru napraviti nesto vredno paznje, naravno ako je dovoljno dobar. To jednostavno mora da se kaze koliko god bilo lako pljuvati po vlasti. Nisam studirao umetnost ali pukim listanjem velikana umetnosti u glavi se vidi da su najjaca dela nastajala upravo tako. Radim u privatnom sektoru i nisam clan partije posto je to svima bitno da se kaze.

Nenad Brixy

pre 9 godina

Auuu, odneo je vrag šalu. Oči mi zasuziše. Pa hoćemo li ustati i skloniti polupismenu elitu tamo gde i pripada? Imamo li snage da popravimo pokvareno. Ima li hirurga da odstrani ovaj kancer koji nas proždire velikom brzinom. Plašim se da ne postanemo zombiji koji pričaju sami sa sobom. Tada će bit kasno.

Valter brani narod

pre 9 godina

Draga Mia, ne predaj se, samo im predaj KCB , jaci su, zato sto su budale i glupani, mi smo pobedili, oni nisu svesni da su izgubili i da ce nestati, sto rece nas Andric : Doslo je vreme da pametan zacuti, budala progovori, a fukara obogati.

barbarstvo kao institucija

pre 9 godina

prešli su granice preko kojih se ne može preći. udarili su na kulturu barbarski bahato i razmetljivo, uspostavili poredak lakrdije, u kome kulturne institucije vode praziluci, uđiguzi i neznalice, totalni anonimusi.
dokazali su da da im nije stalo. razarati ono što je neko drugi seriozno i stručno uradio je politički i društveni kičeraj.

profesor G

pre 9 godina

Izgleda da se za komentarisanje vesti na domaćim forumima može primeniti ona narodna "Povika na vuka, a lisica meso jede". Tako su svima puna usta SNS botova, a ja bih rekao da su DS botovi mnoooogo agilniji, sudeći po podršci koju dobija pismo dotične, a koje je jedan politički pamflet, i ništa drugo. Iza maske njenog razočaranja u nestajanje vrednosti koje ona smatra bitnim, krije se vrlo ostrašćen politički stav, jer kako drugačije objasniti njenu potrebu da svoju ostavku (pazite, ostavku, a ne smenu!) obavezno uveže sa Utiskom nedelje( ima li ikoga da još , ali iskreno, smatra da je premijer dekretom zabranio tu emisiju, kako su mnogi galamili ovde, a da nije u pitanju promena uređivačke koncepcije medija koji čak menja i svoje ime, i postaje očito još jedna zabavljačka televizija?), da se osvrne na nedostatak partizanske pozadine u obeležavanju dana oslobođenja grada (malo kasni, ove godine se nije moglo živeti od partizanštine), a o floskuli "predali smo grad", da i ne govorim...Ko ste to vi, poštovana Mia, i u čije ime govorite, ako, kao što kažete, niste ni u jednoj stranci? Neka neimenovana elita? Skup odabranih? Ili ste i vi, kao i mnogi drugi, još jedna ogorčena osoba sa tek izgubljenom sinekurom, što nastojite da nam prikažete kao opšti gubitak?

Pera

pre 9 godina

U Srbiji stručnost odavno ništa ne znači. Da nije tako, Oktobarski salon bi vodili istoricari umetnosti i likovni kriticari.
Politika postavlja i smenjuje direktore, pa tako ni ova smena nije nista posebno. Tragicno je to da je neko zaboravio kako je dosao i da misli da je taj izbor bio pravi.
Mia David nema nikakva strucna znanja za vodjenje jedne likovne manifestacije. Ona je, kao arhitekta, malo više od zainteresovanog amatera. To je na kraju i pokazala svojim direktnim angazovanjem na Oktobarskom salonu i katastrofalnim politicki korektnim izborima osrednjih i losih radova.
Sada ce na nacin na koji je ona dosla, doci neko drugi. Verovatno jos gori. Tako ce to ici, sve dok ovakav sistem partijskog rukovodjenja Srbijom i Beogradom bude postojao.

jegood

pre 9 godina

Za ovakve osobe sa integritetaom, naravno da nema mesta u Srbiji, pa vise ni i Beogradu ocigledno. Takve osobe su nepozeljne jer imaju svoj stav, viziju i znaju da rade svoj posao, a s obzirom da zivimo u drustvu gde predsednik drzave sa svojom bivsom vladajucom partijom bez srama postavlja svog sina na mesto gradonacelnika (Kragujevca), brat premijera naprasno se pojavljuje u upravnom odboru poznatog fudbalskog kluba, u takvoj konstalaciji koja ide od vrha, ljudi od integriteta koji nemaju poslusnicki mentalitet potpuno ispadaju. Ovo je i mnogo sira tema, ali zato nam Srbijica ovako nevidjeno tone a kraj se ne vidi...Srecno svima koji ostaju.

Darko Stojanovic

pre 9 godina

Svaka čast, lepo da neko u Srbiji veruje u ideale i bori se za iste.
Za očekivati je da će ukinuti oktobarac mali preduzetnik koji političkom linijom dospeva na glavno mesto za kulturu grada, koji zaista ne razume umetnost, kritičko mišljenje kao imnogo sličnomišljenika.
Veći probem je što se takoreći niko ne bori protiv ove druge elite koja bi valjda trebalo da ima širinu i da joj je ispod časti da muvačinom dolazi samo do rezultata nepreispitujući iste, samoljubivo misleći da je ona ta koja jedina ume da raši stvar a opet samo u ličnu korist. To smo gledali sve ove godine i sa MSUB, gde je direktorkin suprug radio sve dobroplaćene izlože u muzeju. Ne kažem da su izložbe bile loše, niti mislim da je gospodin loš stručnjak ali defintivno nije samokritičan, već da se tako ne radi, to je sa jedne strane i dovelo do ovog rasula. Srbija na žalost ima tu kulturu, palanačku, neprogresivnu i kod jednih i kod drugih. Takav je i narod, svi sve najbolje znaju, niko se ne zapita pre nego što iznosi svoje mišljene. Teško je sresti poštenog intelektualca u našoj maloj prćiji, smeta nam kad je neko bolji od nas, a tu nema progresa.
Odlično je da sve ovo radite ali pogrešna je meta. tj postoji više meta i ona druga, opasnija, koja smatra da je bolja. I jeste bolja ali nedovoljno. Videćemo kakav ćemo muzej savremene imati u budućnosti, kako će se i ko forsirati, na kraju krajeva, zapitajte se koliko ljudi možete izbrojati na prste za koje smatrate da su pošteni.
Srbija i elita, tuga!

TanjaL

pre 9 godina

U kulturu je potrebno više ulagati, ali potrebno je osvrnuti se i na kvalitet. Mia David nije pokazala da razume umetnost, doprinela je tome da se umetnost svede na jeftino brljanje, a ovaj tekst je čista promocija njenih političkih stavova.

Živko

pre 9 godina

Ovaj tekst bi dao svima koji su nas prethodnih godina debelo izneverili (Dinkicu, Tadicu, Kostunici, Zivkovicu...) da citaju po 10 puta na dan.
Dozvolili su da se vrate. Ja im to necu i ne mogu oprostiti.
(Milan, 31. oktobar 2014 09:30

Pre svega Petru Lukoviću pa tek posle ovima koje si naveo.

popeye

pre 9 godina

Иако представљено као култура ово је пре и изнад свега политика, њена лична.

zemunac

pre 9 godina

neću da komentarišem umetnička dostignuća jer ih nepoznajem dovoljno,ali matematiku poznajem .Grad plaća 22 zaposlena ,znači bruto plata 800eu puta 22radnika je 210.000eu godišnje, grad plaća struju,vodu,grejanje,čistoću,kiriju.
Odakle te pare ,pa uzeće ih od onih koji nešto privredjuju, znači privatnicima. E posle se pitate zasto su tolike takse za male firme u Beogradu i zašto se sve više malih privrednika odlučuje da zatvori biznis.Bahata je vlast,ali bahati su i kulturni radnici,samo traže a odakle više ljudi i kome oteti te pare.Slažem se da osim kulture ima još stotinu rupa gde se prosipa novac i nisam siguran da je baš od njih trebalo početi ali mi smo odavno propali ali nam niko to još nije rekao.

leila

pre 9 godina

(Ana, 31. oktobar 2014 16:15)
nisam ljubitelj lika i dela Mie David, ali, NE LUPETAJ! Mia je dala ostavku pre nego je smenjena, poslednjih 6 meseci je u ostavci, a na funkciji je do juce bila jer je kao svako ko odgovorno radi svoj posao htela da zaokruzi i preda na legitiman nacin posao oko organizacije Oktobarskog salona, kao institiucije koja treba da bude iznad i vaznija od ovih jeftinih politickih igara. Nacin na koji su obavili njenu smenu puca po svim savovima bilo kakve legalnosti. Za opis stepena bahatosti i bezobrazluka istog ovde nema dovoljno mesta. I dok god obrazovani i pristojni cutke i pognute glave pristaju na to, desavace nam se realnost u kakvoj trenutno zivimo. Za koju nam niko drugi nije kriv, pa ni bivsi.

nije bitno

pre 9 godina

@Teodor

dečko, delu je mi kao da si kukavica, a uz to još neznalica.

Ako ne znaš kako i ne smeš, onda je vladajuća garnitura prava za tebe i nemoj da se žališ.
Hajde da malo uzmemo sudbinu u svoje ruke, bez straha i da vidimo šta ćemo da postignemo.
Hajde da se očistimo od svakojake političke gamadi na našoj sceni i pravimo društvo po sopstvenoj meri. Nije to teško... samo treba skupiti hrabrosti. Da ti bude lakše i ja sam kukavica, pa ćutim i pravim se da ne vidim.

Врачар

pre 9 godina

ЛДП поставио, СНС сменио, а "ко се мача лаћа, од мача и страда". Путуј игуманице, за Београд не брини.

zeljko

pre 9 godina

Predali smo Beograd...ovo nije vise moj grad. Tako sam se ja osecao tamo negde 1993 pa sam krajem 1995 zapalio sa kartom u jednom pravcu. Ali...Beograd je...cudo. Izdrzao je on svasta i jos je tu. Proci ce i ovo i jednoga dana ponovo ce biti osmeha na licima Beogradjana. Jedni je problem sto je bre mnogo turbulentan. Ne moze niti jedna generacija da sastavi u koliko toliko lepom i mirnom zivotu. e iz tog razloga ja sada zivim na drugom kontinentu. kad mi je dosadno a ja na avijon i eto mene. zadovoljim se za nedelju dana a onda brze bolje nazad.

Pedja

pre 9 godina

Jurisnik Ds ljuta sto na vlasti nisu njeni... A koliko se cinilo za kulturu u vreme vlasti Ds, mogli ste da vidite svaki put kada ste imali zelju da odete u Narodni muzej i pokusali isto... Na kraju, sta god mislio o bilo kojoj vlasti, NIKADA necu reci da ovo nije moj grad.

zoran lazovic

pre 9 godina

Pozdravljam hrabru, iskrenu i postenu odluku mie david. Slazem se sa njenim ocenama i opaskama. Fajront je proglasen ovakvim postupcima i odlukama u srbiji. Fajront je u srbiji po svim osnovama, ekonomskim, politickim, kulturnim, fajront...

objektivno

pre 9 godina

Iz aviona se vidi da je ovo politicki pamflet. Mislim sve najgore o ovima na vlasti a jos gore o njihovim prethodnicima. Komentatorima koji lamentiraju nad raznim iracionalnim kategorijama preporucujem da se bave opipljivim stvarima. Hvala bogu evo imate internet pa citajte, gledajte, i razmisljajte u svetskim okvirima. Nista tu bitno ne moze da promeni drzava ni njena politika. Drzava je bankrot. Narod je pred unistenjem. Ako imate vitalnosti u sebi izvolite stvarajte u tim okvirima. Ili izadjite iz tih okvira pa opet stvarajte ono za sta imate snage i zivotne energije. Dosta kukanja. Vecina vas zivi lagodno i ne trudi se bas previse. Da se ne lazemo. Jedino oni koji zaista imaju snage i spremnosti da rade kao najbolji mogu da nesto i urade, i niko im nista ne moze i nikakav budzet im i ne treba. Oni uspeh proizvedu i bez budzeta. Dosta vise tog socijalistickog samoupravljanja.

jasmina

pre 9 godina

Preporucujem da se procita izjava slikara Vlade Velickovica, objavljena u danasnjoj "Politici".

Ako mi "politicarimo", sto nam je "u krvi", ne verujem, da ikakvog razloga, za to ima,slikar Velickovic. Procitati njegovu izjavu u danasnjoj "Politici".

Tuzno, kako svi skupa gubimo, sve sto je vredno, u Beogradu. I niko nista...Tu i tamo, glas razuma, a mi ne prepoznajemo, necemo ili, vise nismo u stanju.


Hvala.

Draža

pre 8 godina

Šteta što odlazi, što su opet pobedili, što je opet politička podobnost nadmašila kompetenciju. Da li je stvarno morala? Siguran sam da je dala sve od sebe i da više nije mogla protiv cunamija mediokritetstva, gluposti i nazadnjaštva, ali nije trebalo da podnosi ostavku ni po koju cenu. Trebalo je da sačeka da je smene ili šta već smisle, jer ovako nas je ostavila na cedilu. Makar ništa bolje nismo ni zaslužili, kao društvo botova s časnim izuzecima.

Milan

pre 9 godina

Naterao sam sebe da procitam...i samo mogu reci...Slazem se odlazi...Nemoj vise trositi moj novac nego ga zaradite sami pa ga trosite kako hocete ali od moje plate nemoj da patetišete i pravite sebe moralnom veličinom. Kultura nam treba ali ne na račun nečijih ličnih ambicija i političkih aspiracija. Nije ovo biblijska borba izmedju Davida i Golijata nego samo vaš superego protiv svih onih koji misle drugačije...

only fools and horses

pre 9 godina

"Lično sam izdržala sve pretnje i pritiske u vezi sa izložbom porodice Bogujevci o zločinu koji su pripadnici Škorpiona počinili nad njima na Kosovu"

Interesuje me jel ovo podvedeno pod umetnost ili kulturu. I da li je slučajno organizovana neka izložba o zločinima nad ljudima koji su na pr. srpske nacionalnosti. Ili je to tako "degute". A i ne dobijaju se čestitke i priznanja međunarodne zajednice.

zemunac

pre 9 godina

neću da komentarišem umetnička dostignuća jer ih nepoznajem dovoljno,ali matematiku poznajem .Grad plaća 22 zaposlena ,znači bruto plata 800eu puta 22radnika je 210.000eu godišnje, grad plaća struju,vodu,grejanje,čistoću,kiriju.
Odakle te pare ,pa uzeće ih od onih koji nešto privredjuju, znači privatnicima. E posle se pitate zasto su tolike takse za male firme u Beogradu i zašto se sve više malih privrednika odlučuje da zatvori biznis.Bahata je vlast,ali bahati su i kulturni radnici,samo traže a odakle više ljudi i kome oteti te pare.Slažem se da osim kulture ima još stotinu rupa gde se prosipa novac i nisam siguran da je baš od njih trebalo početi ali mi smo odavno propali ali nam niko to još nije rekao.

profesor G

pre 9 godina

Izgleda da se za komentarisanje vesti na domaćim forumima može primeniti ona narodna "Povika na vuka, a lisica meso jede". Tako su svima puna usta SNS botova, a ja bih rekao da su DS botovi mnoooogo agilniji, sudeći po podršci koju dobija pismo dotične, a koje je jedan politički pamflet, i ništa drugo. Iza maske njenog razočaranja u nestajanje vrednosti koje ona smatra bitnim, krije se vrlo ostrašćen politički stav, jer kako drugačije objasniti njenu potrebu da svoju ostavku (pazite, ostavku, a ne smenu!) obavezno uveže sa Utiskom nedelje( ima li ikoga da još , ali iskreno, smatra da je premijer dekretom zabranio tu emisiju, kako su mnogi galamili ovde, a da nije u pitanju promena uređivačke koncepcije medija koji čak menja i svoje ime, i postaje očito još jedna zabavljačka televizija?), da se osvrne na nedostatak partizanske pozadine u obeležavanju dana oslobođenja grada (malo kasni, ove godine se nije moglo živeti od partizanštine), a o floskuli "predali smo grad", da i ne govorim...Ko ste to vi, poštovana Mia, i u čije ime govorite, ako, kao što kažete, niste ni u jednoj stranci? Neka neimenovana elita? Skup odabranih? Ili ste i vi, kao i mnogi drugi, još jedna ogorčena osoba sa tek izgubljenom sinekurom, što nastojite da nam prikažete kao opšti gubitak?

djoledjole

pre 9 godina

Po meni ovo je umisljen potez.
Nece drzavna para preporoditi kulturu vec vera pojedinca u ono sto radi. Ova je ocigledno i nema. Ta vera stvaraoca (ne direktora ili PR-a) je ono sto prevazilaze vreme. Po meni je institucionalizacija kulture uveliko plodno tle dzabalebarenju i birokratiji. Rodjen sam Beogradjanin, skolovan u inistranstvu, vratio sam se, ovde radim poslednjih 6 godina i prvi put cujem za Oktobarski salon. Ne mislim da Beograd ide dovraga zbog dosljaka niti da su politicari krivi za stanje u kulturi. Nece ti politicar napisati knjigu niti izvajati bistu niti naslikati nesto. Nije to njegov posao, nego ce umetnik UPRKOS nesposobnom i neorganizovanom politicaru napraviti nesto vredno paznje, naravno ako je dovoljno dobar. To jednostavno mora da se kaze koliko god bilo lako pljuvati po vlasti. Nisam studirao umetnost ali pukim listanjem velikana umetnosti u glavi se vidi da su najjaca dela nastajala upravo tako. Radim u privatnom sektoru i nisam clan partije posto je to svima bitno da se kaze.

Врачар

pre 9 godina

ЛДП поставио, СНС сменио, а "ко се мача лаћа, од мача и страда". Путуј игуманице, за Београд не брини.

TanjaL

pre 9 godina

U kulturu je potrebno više ulagati, ali potrebno je osvrnuti se i na kvalitet. Mia David nije pokazala da razume umetnost, doprinela je tome da se umetnost svede na jeftino brljanje, a ovaj tekst je čista promocija njenih političkih stavova.

jedan iz mase

pre 9 godina

Kad god čujem od nekog direktora "ja nisam ni u jednoj stranci", sloši mi se...Ne moraš biti u stranci, važno je da si nečiji, a svi vi što lijete suze nad njenom teškom sudbinom, recite mi da ona nije iza sebe imala neku zaleđinu, nego je tek tako postavljena na mesto direktora - sa kakvim referencama i iskustvom?...Izvinite, ako tako mislite, ili ste beskonačno naivni, ili nešto gore...Takve floskule se mogu prodavati samo ovoj patetičnoj gomili koja plače nad time što ona više nije direktor, čime valjda i njen život gubi smisao...I naravno, odmah ovo više nije njen grad, i odlazi, a bez nje se, jasno, ne može, a bio je njen grad dok je bila direktor...Bezobrazluk.

Pedja

pre 9 godina

Jurisnik Ds ljuta sto na vlasti nisu njeni... A koliko se cinilo za kulturu u vreme vlasti Ds, mogli ste da vidite svaki put kada ste imali zelju da odete u Narodni muzej i pokusali isto... Na kraju, sta god mislio o bilo kojoj vlasti, NIKADA necu reci da ovo nije moj grad.

Super

pre 9 godina

Nemam pojma zašto ovo pišem jer se ovakvi komentari ovde ne objavljuju ali poslednji Saloni koji su imali smisla bili su onaj održan u Kupatilu i onaj narodne godine u Dvadesetpetom maju. Posle toga usledio je pad kvaliteta što je uzrokovano između ostalog i pogrešnom kadrovskom politikom koju je vlast vodila u KC. Mia David je arhitekta bez ijednog realizovanog rada ali je zato sveprisutni kulturbirokrata. Mikser u kome je takođe imala angažman je jednako besmislen i amaterski organizovan festival tako da ja ne vidim da je dotična ikada išta na planu arhitekture, umetnosti ili selekcije zapaženo uradila. Takođe je neobjašnjivo kako neko sa tako bledom profesionalnom biografijom može da odlučuje o tome šta valja a šta ne u umetnosti. Njeno delovanje kao direktora KC je bilo krajnje jednostrano politizovano što govori o njenom integritetu. Svakako neće biti upamćena kao neko ko njenom Beogradu priredio sjajna kulturna dešavanja.

Ana

pre 9 godina

Dragi komentatori, nemojte da se palite. Ovo je njena licna borba za opstanak na jednoj funkciji na koju nije trebalo ni da dodje, jer je nista za to ne kvalifikuje. Oktobarski saloni su poslednjih godina prava revija antitalenata (i licnih prijatelja), tako da su tu morale da se naprave neke korenite promene. To svi strucni u ovoj zemlji znaju, a sada ispade da je pretvaranje ovog salona u bijenalnu manifestaciju neka tragedija. Sta fali venecijanskom bijenalu? Glupost. Ovo je samo politicki obracun, a vi se samo palite i podrzavajte one koji su svojom nestrucnoscu i bahatoscu upropastili kulturu u ovoj zemlji i doveli ove sada na vlast. Ne podrzavam ove, samo da se zna, naprotiv. Strasno je, medjutim, sto nemam koga da podrzavam i zbog toga onima pre nikada necu oprostiti. Samo su sebi umeli sve da nameste a svi drugi su bili suvisni. Ne znam cemu to ocajavanje nad sudbinom jedne osobe koja, pri tom, nije bas pokazala da razume sta je umetnost.

popeye

pre 9 godina

Иако представљено као култура ово је пре и изнад свега политика, њена лична.

objektivno

pre 9 godina

Iz aviona se vidi da je ovo politicki pamflet. Mislim sve najgore o ovima na vlasti a jos gore o njihovim prethodnicima. Komentatorima koji lamentiraju nad raznim iracionalnim kategorijama preporucujem da se bave opipljivim stvarima. Hvala bogu evo imate internet pa citajte, gledajte, i razmisljajte u svetskim okvirima. Nista tu bitno ne moze da promeni drzava ni njena politika. Drzava je bankrot. Narod je pred unistenjem. Ako imate vitalnosti u sebi izvolite stvarajte u tim okvirima. Ili izadjite iz tih okvira pa opet stvarajte ono za sta imate snage i zivotne energije. Dosta kukanja. Vecina vas zivi lagodno i ne trudi se bas previse. Da se ne lazemo. Jedino oni koji zaista imaju snage i spremnosti da rade kao najbolji mogu da nesto i urade, i niko im nista ne moze i nikakav budzet im i ne treba. Oni uspeh proizvedu i bez budzeta. Dosta vise tog socijalistickog samoupravljanja.

Darko

pre 9 godina

"Predali smo Beograd. Ovo više nije moj grad."

Ovo je i dalje moj grad koji je prevalio mnogo toga kroz istoriju, pa će i ovo.
Ostao je uvek tu gde je i niko mu ništa neće moći.

Milan

pre 9 godina

Ovaj tekst bi dao svima koji su nas prethodnih godina debelo izneverili (Dinkicu, Tadicu, Kostunici, Zivkovicu...) da citaju po 10 puta na dan.
Dozvolili su da se vrate. Ja im to necu i ne mogu oprostiti.

Block

pre 9 godina

Boze kako pametna i fina zena. Na zalost takvima nije mesto u ovoj i ovakvoj Srbiji, uz mozda par godina izuzetka, evo vec 25 godina. I to malo pametnih sto je prezivelo u Srbiji cemo rasterati. A i sta ce nam kultura, cemu razmisljati, biti kreativan, kad imate tolike tursko indijske serije, grand na 15 kanala, realitije svih boja, Stanija je smrsala (ili pak nije)... I naravno vojnu paradu pet dana pred praznik :) Negde sam procitao razmisljanje: Uvek sam tvrdio da je materijalno siromastvo POSLEDICA, a ne uzrok duhovne bede.

sasa jokic

pre 9 godina

Beograd ponovo prezivljava napad slican onome iz '45, kada su ujahali brdjani i od metropole napravili selo, ambijent prilagodli svom mentalitetu.
Otimaju sve, bukvalno sve, pa cak i kulturu koja ih btw neintersuje, ali sve mora da bude pod njihovom kontrolom. Tragedija je u tome, sto kada bude pod njihovom kontrolom, to vise nece biti kultura!

Zenit

pre 9 godina

Kao kolega i saborac sa druge strane Srbije potpuno razumem gospodju David i susrecem se sa istom razornom bujicom polu-sveta na prostoru kulturnog delovanja. Tuzno je sto ljudi koji su u poziciji da brane kulturu i sami nisu nacisto sa tim sta je Kultura i koliki joj je znacaj i rado klimaju glavom na glupe demagogije da je vaznije jesti hleb nego umetnost.
Gospodji David hvala za istrajnost na izgradnji jakog stuba kulture u prestonici, hvala za hrabrost i beskompromisnost u vodjenju Oktobarskog Salona i hvala za vrhunski bioskop koji vazi za jedan od najvaznijih i najuspesnijih u Europa Cinemas mrezi.

Slavko

pre 9 godina

Trenutno je najvaznije sacuvati Oktobarski salon, ne dozvoliti bienale, zatim videti kako dalje, sta uraditi da bude bolji. Izgleda da je medijima interesantnija Mia David , njene fotke, price o "Drugoj Srbiji", Pescaniku, samopromocije i ostalo. Filozofiranja ne dovode do rezultata. Nije ovo bitka za privilegije jedne samoprozvane "elite", vec nesta mnogo, mnogo ozbiljnije. Kultura mora da pobedi i neoliberalne i konzervativne sile, inace propadamo kao drustvo.

tanja

pre 9 godina

Setih se onog komentara dok je bombardovan most u Mostaru.
Nema veze napravicemo mi to jos bolje i starije nego sto je bilo!
Tesko nama sta radimo sebi i svojoj deci.
Tuga za duuugo vremena,nepopravljiva.
Istina, imamo divne ,pametne ,kompetentne vredne,cestite,strucne...ljude ali sta vredi mulj vuce dole!

gabrijela

pre 9 godina

Dozivela sam u obrazovanju, promovisuci iste vrednosti i nacin rada kao gospodja David, sve ovo o cemu govori. Zato razumem njenu ogorcenost i nemoc. Vremenom se sve pretvara u veliku tugu zbog uzaludno utrosenog truda. Kad covek shvati da je nemocan pred mrakom primitivizma ostaje mu da sacuva licni integritet, istraje, jer tek slede pokusaji diskreditacije, upravo na tom nivou. Kal i mulj oko nas intenzivno truju kulturu, obrazovanje, nauku, treba ostati normalan, sacuvati stvarne vrednosti, s nadom da ce ovo zlo nestati..

Peka

pre 9 godina

95% onih koji su u ovom trenutku, nakon citanja teksta, tuzni, ogorceni, mozda pomalo i besni....nisu izasli na izbore. Vlast su uzeli oni kojima Kulturni centar ne treba, Utisak, Kaziprst, Razgibavanje, Insajder i Sarapa smetaju...Vlast je bivsi ministar informisanja. Ljudi, da li je stvarno neko ocekivao da ce biti drugacije !? (Obracam se onima koji ne spadaju u 26% populacije koja je glasala za SNS, njima nemam sta da kazem, niti to zelim). Pricao sam, molio ljude iz svog okruzenja, razocarane proslom vlascu da se trgnu....da dolaze gori. Ovi prosli su bili, ili jesu, kleptomani (DS i SPS) ali ovi novi, bivsi Radikali....njih se iskreno plasim.
Znam da je GADNO ali morate se politicki angazovati !!!!

Biljana Božić

pre 9 godina

Sve ste nam objasnili, sve nam je jasno, svi smo krivi, svi ćutimo i bežimo. Beograd postaje palanka prepuna očajnih i penzionera! Zaslužili smo, nekulturni smo...

Milan

pre 9 godina

Pre godinu dana, imao sam priliku da saradujem profesionalno sa Miom David. Mogu da kazem da je bila izuzetno pozrtvovana, i odlicno vodila ceo svoj tim u organizaciji izlozbe. Ona je po obrazovanju arhitekt, ali je uz to i odlican kulturni menadzer. Zao mi sto odlazi, a kako vidim zamenu su nasli za koju niko nije cuo? Ivona Jevtic ne postoji na Internetu! Mozda bi SNS trebao mozda da zaposli Peru Lozaca za direktora Fiata u Kragujevcu? Njega bar ima u svim vicevima. SNS jednostavno napada svoje neistomisljenike, ugrazavaju im egzistencij, otimaju pozicije i postavljaju pione. Ej moj Vucicu, mi onda necemo imati sa cime da idemo u Evropu. Ajde ako je moguce napravite u Srbiji odlicno obrazovanje i ulozite u umetnost, kulturu i arhitekturu kakva postoju u Becu, Parizu ili Pragu - pa ce nas onda Evropa zvati. A ovo sto sada radite vodi u provaliju. Svi bi da zarade EVRE u Evropi, a kao hoce neki primitvno-mitski kulturni model. Pa to je sizofreno i pored toga - dvolicno, lazno i vodi u iz loseg u jos gore.

Onako samo usput

pre 9 godina

Retko je kad Srbija bila zemlja naprednih ljudi.Češće je bila zemlja osrednjih.Sad je zemlja najgorih. To se može videti i po tome kako nam je, a sad nam je jako loše. Misliti u zemlji najgorih, imati neki cilj koji vodi napred je zbilja teško. Ali se ne treba predavati. Dobra misao je kao voda. Uvek nađe svoj put ma koliko prepreka stavili pred nju.

don kihot

pre 9 godina

'građanska' ekipa lamentira nad sudbom za koju je sama kriva. ameri zavrnuše lovu za ngo (odradili šta su naumili) a vi ste akcijom beli listići (41 000 ih je bila u beogradu) doveli radikale na vlast i sad prpa jer vas isteruju sa zadnje linije odbrane konfornog života - institucija kulture. ništa niste uradili na pravljenu vladavine prava u ovom društvu. bavite se jurenjem komaraca a ne isušivanjem močvare. elita koja se kupi za malo love bez pravih cinjeva i sa malo stvarne vrednosti i znanja. to smo, na žalost, svi mi i sve te vlasti pre ove su bile naše. to su ljudi oko nas i mi sami.

Princip

pre 9 godina

Bravo Gospođice David. Postoji jedan španski pisac koji je opisao borbu sa vetrenjačama i po tome je ušao u besmrtnike svetske književnosti, Vi, vašim poštenjem i radom će te ući u besmrtnike našeg Beograda koga su trenutno okupirali mediokriteti raznih fela. To su palanački duhovi bez horizonta sa lažnim diplomama, doktoratima, i udvoričkim mentalitetom. To su miševi koji očekuju mrvice od velikog vođe u vidu funkcija i pozicija u bednoj hijerarhiji ulizica. Najvažnije im je geslo, da gazda ima rejting i da se dovoljno nakradu. Kultura njima nije potrebna, tu se oni ne snalaze. Oni samo znaju da uništavaju sopstveni narod gurajući ga ka provaliji primitivizma, nepotizma, lopovluka i nepravdi. Postajemo kulturna crna rupa gde su muzeji zatvoreni, izložbe ukinute, kreativni duh ubijen. Zato cvetaju razni pinkovi, kopernikusi, hepiji, šund najgore vrste, pevaljke, silikonke, tetovirani, splavovi, kriminal, lopovi. Hvala Vam za sve što ste uradili, doći će vreme kad će ovaj narod shvatiti i umeti da ceni doprinos ljudi kao što ste Vi.

Леонардо

pre 9 godina

Е, па драга моја " културна елито", и следећи пут када буду избори немојте гласати, останите лепо кући, глумите елиту, и кукакајте над својом злехудом судбином. Прошли су били кажњени (заслужено), али овакав медиски мрак и одсуство сваке критичке мисли, одавно не видех. Својим не чињењем сносите велики део кривице за ово што се дешава.

Malaplava

pre 9 godina

Bas me je potreslo ovo pismo. Iskreno i lepo napisano. Tuzno je sta se desava i da se ovakve manifestacije gase. I ovako nam nije od kulture ostalo mnogo. Vreme je za odlazak u neke druge krajeve. Mia sve najbolje. Sigurna sam da ce se Vas trud, iskustvo i vera u kutluru ceniti negde. MOzda ne ovde na zalost, ali ljudi kao Vi ne prolaze neopazeno. Sve najbolje.

neko ko je vec otisao

pre 9 godina

Znaci, nepismeni su pobedili pismene?! Znaci nije sve u pismenosti ;)

Demokratija je teranija vecine. Borite se da tu nepismenu vecinu prosvetlite, a ne da se tako samozadovoljni sobom orogrceni i razocarani povucete.

Ostavku podrzavam, samo ako je to pocetak borbe.

Gile

pre 9 godina

Oktobarski Salon svake dve godine? Svasta, kome to treba? Meni treba vojna parada bar dva puta godisnje i najmanje 4 puta godisnje veliki spektakl turbo folka sve o trosku penzionera koji su najvise glasali da nas vode bivsi radikali i bivsi komunisti.

Valter brani narod

pre 9 godina

Draga Mia, ne predaj se, samo im predaj KCB , jaci su, zato sto su budale i glupani, mi smo pobedili, oni nisu svesni da su izgubili i da ce nestati, sto rece nas Andric : Doslo je vreme da pametan zacuti, budala progovori, a fukara obogati.

Odjeci oktobra

pre 9 godina

Samo pre nekoliko godina, DS-ov gradski sekretar za kulturu hvalila se kako je Grad platio 18 milona evra novu zgradu JDP. Samo bih podsetio čitaoce da je polovinom zloglasnih devedesetih, kada je, "igrom slučaja", ista osoba bila na čelu KCB, kome grad nije davao budžet dovoljan ni za struju, ali se Oktobarski salon, ipak, kako-tako održavao kao godišnja likovna smotra. Sada, navodno, Grad nema para za Oktobarski salon?? A ima para za vojnu paradu koju, sasvim nadrealno, proglašava kao dvostruki jubilej-100 godina početka I rata i 70 godina oslobođenja Beograda 1944? Nažalost, očigledno je da je politika previše, zaista previše, umešala prste u sve sfere života. Ne valja to. Ne valja, dugoročno, čak ni za sadašnju stranku na vlasti. I nije to počelo sada, sa aktuelnom vladajućom strankom. Počelo je to, veoma intenzivno, još pre nekoliko godina, kada je jedna druga stranka bila na vlasti, pa je onda, uglavnom zbog toga, pala s vlasti i to žestoko. Da bi kultura u Gradu funkcionisala i razvijala se, makar puževim korakom, upravljanje ustanovama mora da bude, što je više moguće, nezavisno od politike.

Pera

pre 9 godina

U Srbiji stručnost odavno ništa ne znači. Da nije tako, Oktobarski salon bi vodili istoricari umetnosti i likovni kriticari.
Politika postavlja i smenjuje direktore, pa tako ni ova smena nije nista posebno. Tragicno je to da je neko zaboravio kako je dosao i da misli da je taj izbor bio pravi.
Mia David nema nikakva strucna znanja za vodjenje jedne likovne manifestacije. Ona je, kao arhitekta, malo više od zainteresovanog amatera. To je na kraju i pokazala svojim direktnim angazovanjem na Oktobarskom salonu i katastrofalnim politicki korektnim izborima osrednjih i losih radova.
Sada ce na nacin na koji je ona dosla, doci neko drugi. Verovatno jos gori. Tako ce to ici, sve dok ovakav sistem partijskog rukovodjenja Srbijom i Beogradom bude postojao.

jegood

pre 9 godina

Za ovakve osobe sa integritetaom, naravno da nema mesta u Srbiji, pa vise ni i Beogradu ocigledno. Takve osobe su nepozeljne jer imaju svoj stav, viziju i znaju da rade svoj posao, a s obzirom da zivimo u drustvu gde predsednik drzave sa svojom bivsom vladajucom partijom bez srama postavlja svog sina na mesto gradonacelnika (Kragujevca), brat premijera naprasno se pojavljuje u upravnom odboru poznatog fudbalskog kluba, u takvoj konstalaciji koja ide od vrha, ljudi od integriteta koji nemaju poslusnicki mentalitet potpuno ispadaju. Ovo je i mnogo sira tema, ali zato nam Srbijica ovako nevidjeno tone a kraj se ne vidi...Srecno svima koji ostaju.

sivi dom ns

pre 9 godina

Odavno je poznato da u politici dobar rad ne znači ništa...sve su gradske vlasti takve...u toku mandata, ljudi se dele na naše i one koji nisu naši...a ko je šta dobro ili loše uradio...pa to i nije bitno...i zato je uvek pobeđivala i pobeđivaće parola - ćuti,plivaj i radi kako ti se kaže.. jer tu si dok ti mi kažemo...politika je k....i svi su u političkom kolu isti...nijanse su u pitanju

barbarstvo kao institucija

pre 9 godina

prešli su granice preko kojih se ne može preći. udarili su na kulturu barbarski bahato i razmetljivo, uspostavili poredak lakrdije, u kome kulturne institucije vode praziluci, uđiguzi i neznalice, totalni anonimusi.
dokazali su da da im nije stalo. razarati ono što je neko drugi seriozno i stručno uradio je politički i društveni kičeraj.

Darko Stojanovic

pre 9 godina

Svaka čast, lepo da neko u Srbiji veruje u ideale i bori se za iste.
Za očekivati je da će ukinuti oktobarac mali preduzetnik koji političkom linijom dospeva na glavno mesto za kulturu grada, koji zaista ne razume umetnost, kritičko mišljenje kao imnogo sličnomišljenika.
Veći probem je što se takoreći niko ne bori protiv ove druge elite koja bi valjda trebalo da ima širinu i da joj je ispod časti da muvačinom dolazi samo do rezultata nepreispitujući iste, samoljubivo misleći da je ona ta koja jedina ume da raši stvar a opet samo u ličnu korist. To smo gledali sve ove godine i sa MSUB, gde je direktorkin suprug radio sve dobroplaćene izlože u muzeju. Ne kažem da su izložbe bile loše, niti mislim da je gospodin loš stručnjak ali defintivno nije samokritičan, već da se tako ne radi, to je sa jedne strane i dovelo do ovog rasula. Srbija na žalost ima tu kulturu, palanačku, neprogresivnu i kod jednih i kod drugih. Takav je i narod, svi sve najbolje znaju, niko se ne zapita pre nego što iznosi svoje mišljene. Teško je sresti poštenog intelektualca u našoj maloj prćiji, smeta nam kad je neko bolji od nas, a tu nema progresa.
Odlično je da sve ovo radite ali pogrešna je meta. tj postoji više meta i ona druga, opasnija, koja smatra da je bolja. I jeste bolja ali nedovoljno. Videćemo kakav ćemo muzej savremene imati u budućnosti, kako će se i ko forsirati, na kraju krajeva, zapitajte se koliko ljudi možete izbrojati na prste za koje smatrate da su pošteni.
Srbija i elita, tuga!

leila

pre 9 godina

(Ana, 31. oktobar 2014 16:15)
nisam ljubitelj lika i dela Mie David, ali, NE LUPETAJ! Mia je dala ostavku pre nego je smenjena, poslednjih 6 meseci je u ostavci, a na funkciji je do juce bila jer je kao svako ko odgovorno radi svoj posao htela da zaokruzi i preda na legitiman nacin posao oko organizacije Oktobarskog salona, kao institiucije koja treba da bude iznad i vaznija od ovih jeftinih politickih igara. Nacin na koji su obavili njenu smenu puca po svim savovima bilo kakve legalnosti. Za opis stepena bahatosti i bezobrazluka istog ovde nema dovoljno mesta. I dok god obrazovani i pristojni cutke i pognute glave pristaju na to, desavace nam se realnost u kakvoj trenutno zivimo. Za koju nam niko drugi nije kriv, pa ni bivsi.

itwasntme

pre 9 godina

Platon rece:
Vidis ona tri COBANINA na proplanku prekoputa, e njih trojica mogu mene i Sokrata da nadglasaju. Ne verujem ti ja u demokratiju.

Nenad Brixy

pre 9 godina

Auuu, odneo je vrag šalu. Oči mi zasuziše. Pa hoćemo li ustati i skloniti polupismenu elitu tamo gde i pripada? Imamo li snage da popravimo pokvareno. Ima li hirurga da odstrani ovaj kancer koji nas proždire velikom brzinom. Plašim se da ne postanemo zombiji koji pričaju sami sa sobom. Tada će bit kasno.

zoran lazovic

pre 9 godina

Pozdravljam hrabru, iskrenu i postenu odluku mie david. Slazem se sa njenim ocenama i opaskama. Fajront je proglasen ovakvim postupcima i odlukama u srbiji. Fajront je u srbiji po svim osnovama, ekonomskim, politickim, kulturnim, fajront...

vm

pre 9 godina

Za nekoliko meseci biće zaposleno 70 uglavnom novih ljudi i svi će biti na budžetu, živi bili pa videli. Izlagaće "dokazani" partijski umetnici, a biraće ih i otvarati izložbe i bijenala Siniša Mali, na stručan način kako je otvorio koncert "Glinke". Biće kao sa GSP-om - 2 milijarde dotacija iz republičkog budžeta, uprkos onlolikim kritikama na račun Djilasa.

zeljko

pre 9 godina

Predali smo Beograd...ovo nije vise moj grad. Tako sam se ja osecao tamo negde 1993 pa sam krajem 1995 zapalio sa kartom u jednom pravcu. Ali...Beograd je...cudo. Izdrzao je on svasta i jos je tu. Proci ce i ovo i jednoga dana ponovo ce biti osmeha na licima Beogradjana. Jedni je problem sto je bre mnogo turbulentan. Ne moze niti jedna generacija da sastavi u koliko toliko lepom i mirnom zivotu. e iz tog razloga ja sada zivim na drugom kontinentu. kad mi je dosadno a ja na avijon i eto mene. zadovoljim se za nedelju dana a onda brze bolje nazad.

nije bitno

pre 9 godina

@Teodor

dečko, delu je mi kao da si kukavica, a uz to još neznalica.

Ako ne znaš kako i ne smeš, onda je vladajuća garnitura prava za tebe i nemoj da se žališ.
Hajde da malo uzmemo sudbinu u svoje ruke, bez straha i da vidimo šta ćemo da postignemo.
Hajde da se očistimo od svakojake političke gamadi na našoj sceni i pravimo društvo po sopstvenoj meri. Nije to teško... samo treba skupiti hrabrosti. Da ti bude lakše i ja sam kukavica, pa ćutim i pravim se da ne vidim.

Sajo

pre 9 godina

Beograd je propao 45-e dolaskom zasluznih...
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (@sajo, 31. oktobar 2014 10:31)

Salzem se za 45-u al od tih zasluznih se veremenom izrodise deca pa njihiva deca pa se opet Beograd trgnu...al od desavanja naroda devedesetih nikako da se trgnemo...sve gori od gorega...i taman pomislite nekako da smo se trgnuli dovedemo pravog coveka,mislim na pokojnog premijera Djindjica,kad nono JOK,,ima jos malo da tonemo...

jasmina

pre 9 godina

Preporucujem da se procita izjava slikara Vlade Velickovica, objavljena u danasnjoj "Politici".

Ako mi "politicarimo", sto nam je "u krvi", ne verujem, da ikakvog razloga, za to ima,slikar Velickovic. Procitati njegovu izjavu u danasnjoj "Politici".

Tuzno, kako svi skupa gubimo, sve sto je vredno, u Beogradu. I niko nista...Tu i tamo, glas razuma, a mi ne prepoznajemo, necemo ili, vise nismo u stanju.


Hvala.

hypatija

pre 9 godina

Слажем се са одлуком директора. Слажем се са њеним закључцима.Ова и претходне власти Београда су све грђе и горе.
Предлог директорки. Сада је у прилици да са својим колегама који су јој и до сада помагали крене у реализацију истог или неког сличног пројекта у приватној режији и тиме докаже своје способности. То је једини начин да свима покаже и докаже њихову неспособност (мислим на најновију Бг власт), односно себе као организатора и руководиоца, ... Ово није сарказам са моје стране. Заиста мислим да је последњи час да се личним ангажманом преко удружења грађана или сличним удруживањима покрену акције и постигну неки резултати у сфери културе, спорта, уметности, ... јавног живота уопште. Морамо као грађани узети у своје руке ове делове наших живота и самозалагањем издићи бар овај духовни део наше стварности изнад свакодневног политиканства и политичарења, односно смрада и жабокречине у коју се овај драгоцени сегмент наших живота све више гура од стране све неписменијих политичара, које нажалост сами бирамо, гласањем или негласањем.

Živko

pre 9 godina

Ovaj tekst bi dao svima koji su nas prethodnih godina debelo izneverili (Dinkicu, Tadicu, Kostunici, Zivkovicu...) da citaju po 10 puta na dan.
Dozvolili su da se vrate. Ja im to necu i ne mogu oprostiti.
(Milan, 31. oktobar 2014 09:30

Pre svega Petru Lukoviću pa tek posle ovima koje si naveo.

Draža

pre 8 godina

Šteta što odlazi, što su opet pobedili, što je opet politička podobnost nadmašila kompetenciju. Da li je stvarno morala? Siguran sam da je dala sve od sebe i da više nije mogla protiv cunamija mediokritetstva, gluposti i nazadnjaštva, ali nije trebalo da podnosi ostavku ni po koju cenu. Trebalo je da sačeka da je smene ili šta već smisle, jer ovako nas je ostavila na cedilu. Makar ništa bolje nismo ni zaslužili, kao društvo botova s časnim izuzecima.