Titova biblioteka proglašena kulturnim dobrom

Muzej istorije Jugoslavije u svom fondu zbirki baštini i Biblioteku Josipa Broza Tita. Ona je nastala u periodu od 1940. do 1980. godine prikupljanjem knjiga koje je Tito lično posedovao, onih koje je dobijao na poklon, od autora dela, državnika, delegacija, i onih publikacija koje su nabavljane za potrebe predsednika.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. @srb ukljucis mozak, onda zajljucis da je Tito mnogo godina proveo u Rusiji, da je tecno govorio, citao i pisao Ruski. Mislis da je pisao i citao Ruski na latinici?
  (srbski mozak, 28. januar 2014 10:40)

  # Link komentara

 2. "Baštiniti" znači "naslediti".
  Kako jedan muzej može da nasledi zbirku koja mu je poverena na čuvanje?
  (Olivera Bujišić, 28. januar 2014 09:17)

  # Link komentara

 3. @globus
  jesu li i karadordjevici iz pozne renesanse?
   (nebojsa, 28. januar 2014 09:05)

  # Link komentara

 4. Koliko ima samo bolesne mržnje u ovim komentarima!
  (pionir & akcionar, 28. januar 2014 09:00)

  # Link komentara

 5. navedite još nekog bravara koji zna više jezika, da svira klavir? nemojte da se lažemo, kakav crni bravar..
   (pomoravac, 28. januar 2014 03:56)

  # Link komentara

 6. ljudi 'Tito' je ustvari bio njegov rodjeni brat od tetke,njega je on ubio da bi se on prestavljao kao svoj brat Tito,sve su to neke zavere kao sto ih mnogo ima,vlast uvek pokusavam da nas zavara i sve to kriju u tajnosti,isto to da se Hitler ubio ali nije nego je umro u 95 godini a ameri ga samo pokrivalu zbog svojih licnih interesa,ameri samo zataskavaju mnogo stvari i od ranije i od danas,verujte mi mnogo toga malo mi znamo,a da ne pricam o istoriji sveta...
   (zooloo, 28. januar 2014 02:53)

  # Link komentara

 7. u knjigama sa cirilicom hrvatski bravar I austrougarski vojnik je samo gledao slike...
   (srb, 28. januar 2014 02:46)

  # Link komentara

 8. Nakon Titove posete Engleskoj, Kraljica je samo rekla - Ako je ovaj covek bravar, ja sam krojacica.
  A kad smo vec kod doticnog, citao ili ne, ali u geopolitiku se razumeo:
  - 1974 vodi delegaciju u mladu drzavu Ujedinjeni Arapski Emirati (to je ono gde PPV sad stalno trckara, a Crnogorci dele ordenje i ulice) da ispita mogucnosti saradnje i trgovine.
  - 1978, beleska da sa Kinom treba sto vise saradjivati jer ce u buducnosti postati velika ekonomska slika, pa bi mogli imati koristi. To je ona drzava u koju Predsednik gledama i nada se parama.
  (Petar, 28. januar 2014 00:14)

  # Link komentara

 9. ...а кућа стара двеста година са уникатним начином градње ништа.
  Али, добро... бар нешто.
   (Мики, 27. januar 2014 22:43)

  # Link komentara

 10. Najverovatnije, knjige su konfiskovane od "neprijatelja naroda" i zavrsile u njegovoj residenciji za potrebe agitpropa. Ako je suditi kako je govorio, sumnjam da bi mogao da nabroji pet knjizevnika
  (cuki, 27. januar 2014 21:24)

  # Link komentara

 11. globus koji mozemo videti na jednoj od fotografija "brozove biblioteke" je zapravo pripadao porodici karadjordjevic i potice iz perioda pozne renesanse. nazalost, ostecen je u bombardovanju nato pakta, ali ga do sada niko nije reparirao. toliko o tome kako se drzava stara o kulturno-istorijskom nasledju. a kako se taj globus tu nasao, pretpostavljam da su mnoge druge knjige na isti nacin dosle u posed ovog velikog ljubitelja umetnosti koji je tu istancanost verovatno naucio na zanatu u sisku. hvala!
  (globus, 27. januar 2014 20:36)

  # Link komentara

 12. zasto su ti.karadjodjevi pobjegli iz srbije sto je nisu branili.kad su je toliko volili..suplje pruce ti vasi karadodjeva..sto nisu oslobadjali srbiju,nego.su se.isparili
   (holandija, 27. januar 2014 20:18)

  # Link komentara

 13. Imamo muzej o nekakvoj Jugoslaviji i Brozu a niko zapravo ne zna kako je stvarno stvorena ta nesrećna država kao ni to ko je zapravo izvesni bravar iz Kumrovca koji je stvorio toliku biblioteku knjiga.Tačno je da je 1944.dvorska biblioteka sa 30.000 naslova bila opustošena i pokradena.Uostalom to se dešavalo i sa slikama.Da su živi neki njegovi najbliži saradnici pa da nam kažu kako su knjige i slike napolju godinama posle toga prodavali za debeo novac koji su pakovali po švajcarskim i engleskim bankama.Skoro sam čuo da i neki naši tajkuni poseduju neke od tih slika koje su drugovi pokrali onomad u belom dvoru.Posle je drug vrhovni stvarao svoju biblioteku u svom belom dvoru.Verovatno je posle njegove smrti i tu što-šta pokradeno.Dakle,nisu to nikakve Brozove knjige Brozove biblioteke već skup pokradenih naslova izuzev onih beznačajnih koje su pisali pod lupom UDB-e i KOS-a njegovi najbliži saradnici i poklona raznih diktatora.Uostalom treba tu zgradu nekakvog muzeja Jugoslavije pretvoriti u konzervatorijum za školovanje mladih muzičkih umetnika i talenata.Srbija nema svoj dom za obuku muzičkih talenata a da bude reprezentativan.Odlično,evo za početak imamo zgradu.To Srbiji treba a ne prostor u kome će se čuvati kojekakve pionirske marame,štafete,Brozove knjige i ostale gluposti propale i davno prežaljene države.
  (Lesa, 27. januar 2014 20:18)

  # Link komentara

 14. Tito je jako puno citao. Odlicno je poznavao Fojerbaha a procitao je sva znacajna dela strategije od Sun Cu do Klauzevica. Tecno je govorio Ruski, Nemacki i Kirgiski, slabije je govorio Francuski i Engleski ali je obadva citao bez problema. Pre Drugog Svetskog Rata trebao je da dodje na docek Nove Godine u Zagrebu u kuci Draga Ivaniševića, jednog od najvecih imena hrvatske poezije, simpatizera levice koji je u Parizu bio blizak sa Pikasom i krugom najpoznatijih umetnika toga vremena. Tito je kasnio a to je trebao da bude njihov prvi susret i Drago je bio jako ljut i rekao je da cak i ako "taj bravar dodje nece pricati sa njim". Tito je dosao nesto kasnije i odmah direktno prisao Dragu. Pricali su citavu noc. Latinka Ivanisevic, Dragova kcerka je izjavila kako joj je otac nakon tog susreta rekao da nikada ni sa kim nije tako pricao o ruskoj literaturi i pozoristu kao sa Titom. Bio je bukvalno fasciniran.
  (Ex Libris Revolucionar, 27. januar 2014 18:02)

  # Link komentara

 15. Jao Tito, care sa trogodisnjim zanatom, ustani I dodji nauci ove jadnike kako se drzava vodi, pliiiiizzzzzzz
  (nikad robom, 27. januar 2014 18:01)

  # Link komentara

 16. Kakva crna "Titova biblioteka" polu-pismenog masin bravara koji je jedva natucao srpski jezik?
  Kad je drug-proleter "oslobodio" Beli Dvor u oktobru 1944. nestalo je vise od 30.000 knjiga nulte vrednosti koje su Karadjordjevici skupljali. Koristile su se za potpalu i mogle da se nadju po celom Beogradu razbacane na sve strane. Nemci nisu ni pipnuli ni jednu od tih knjiga.
  Nemojte da nas zamajavate.
  (smesno, 27. januar 2014 17:09)

  # Link komentara