ZAPROKUL bi trebalo ukinuti?

Ministarstvo finansija i privrede sastavilo je spisak od dvadeset državnih tela koje bi trebalo da budu ukinuta, među kojima se nalazi i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Izvor: V. Vukasović, Politika
Pošaljite komentar
 1. plate su im prosecne, znam ja, a vi samo nagadjate. inace, podrzavam zavod zbog kvalitetnih tribinskih i umetnickih programa, koje ljudi iz zavoda prave vrlo kreativno, bio sam par puta, mnogo je bilo interesantno. takodje, promocije casopisa kultura su na visokom nivou.
  (predrag s., 4. septembar 2012 22:05)

  # Link komentara

 2. Sve je to u redu, njihov znacaj za nasu kulturnu sredinu ali znate li kolike plate imaju zaposleni tamo za razliku od ostalih zaposlenih u kulutrnom sektoru? Mozda da se to preispita i kako dobijaju silne novce kad se radi reblans budzeta sa kojima ne znaju sta ce i kako da ih podele???
  (pundjica, 3. septembar 2012 20:19)

  # Link komentara

 3. Mislim da Vlada i Ministri treba da se pretplate na casopis Kultura. To bi im, svakako, dobro doslo!
  (Gaja, 3. septembar 2012 17:46)

  # Link komentara

 4. Zavod je jedna od retkih kulturnih institucija u Srbiji koja nije dosadna (što mi je možda i najbitnije).

  Prvo put sam tamo kročio još kao dete, u doba Miloševića. Štošta sam tamo i čuo i video.

  Nedavno sam čitao časopis i posetio i izlaganja u Zavodu o IT tehnologijama, o Internetu, četovanju, psihologiji on-line komunikacije, o on-line "ljubavnim vezama putem Interneta" itd. Dakle, VEOMA aktuelno (ponekad i ispred vremena).

  Možemo mi da živimo i bez Zavoda, i bez kjižara i bez druženja i bez... i bez... Ali koliko još tako i KAKO?

  Hvala.
  (Mihajlo Jovanovic, 3. septembar 2012 15:40)

  # Link komentara

 5. Nikako ne ukidati Zavod! Nijedna druga ustanova u Srbiji ne moze da obavlja ovu funkciju. Ukinite nam kulturu, sledeca je sloboda...

  Ko god je predlozio uopste Zavod za proucavanje kulturnog razvitka treba da popije otkaz ko vrata i da bude poslat na 200h prinudnog kulturnog obrazovanja.
  (Erik, 3. septembar 2012 14:41)

  # Link komentara

 6. lako je ukidati, treba poboljsati, protiv sam ukidanja zavoda.
  (luka, 3. septembar 2012 08:06)

  # Link komentara

 7. Mozes na sajtu zaprokula da se malo vise informises o casopisu kultura a putem mail-a kultura@zaprokul.org.rs mozes dobiti sve informacije o istom. Pozdrav
  (Honorarac, 2. septembar 2012 12:07)

  Da li mozete da mi kazete kako je moguce pristupiti casopisu i da li ga ima na internetu u elektronskoj formi? Na sajtu ne postoje nikakve informacije o tome (ako ne gresim, uvek se objavljuje samo rec urednika). Da li postoji mogucnost pretplate direktno ili kroz neku od naucnih e-baza? Hvala Vam.
  (bg2, 3. septembar 2012 07:54)

  # Link komentara

 8. ne treba ukinuti zavod za kulturni razvitak nego one koji ga ukidaju
  (sreten, 2. septembar 2012 22:27)

  # Link komentara

 9. Ko zna za Zavod za kulturu, zna, a ko ne zna, neka se raspita. Poznatost institucije nije razlog da se ona ukine, nego rezultati rada, a o tome treba pitati struku, a ne ministarstvo privrede. e svasta.
  (cedomir ceda pelevic, 2. septembar 2012 21:20)

  # Link komentara

 10. Vazno je da strucna javnost dobije priliku da kaze nesto o ovome, a ne tamo neki cinovnik tamo nekog ministarstva.
  Podrska casopisu Kultura, za njega znam od pre 30 i kusur godina !
  (Predrag, 2. septembar 2012 17:50)

  # Link komentara

 11. najbolji su oni komentatori koji polaze od svog (skromnog) znanja po sistemu "ako ja ne znam o cemu se radi, onda to nije ni bitno". pa nije sve bitno zbog interesa pojedinaca! ova ustanova je vazna za narod, kulturu i duhovni razvoj! u strucnim krugovima nema dileme!
  (neki bitni ljudi, 2. septembar 2012 17:18)

  # Link komentara

 12. ili naivna? uvek se zapanjim kad vidim dokle seze politicka glupost! stednja ukidanjem ustanove kulture???!!! pa sve plate tihg zaposlenih zajedno u vrednosti su jedne plate clana upravnog odbora aerodroma ili bilo kod uo javnog preduzeca! al nije poenta u parama nego u beskrupuloznosti i urusavanju svih vrednosti! jedno po jedno... doci ce i vama kraj, bahata politicka bando!
  (zgranuta, 2. septembar 2012 17:14)

  # Link komentara

 13. Drage sestre i braco! Nema nade za srpski narod. Stomak ne prepoznaje cime si ga napunio.On je prazan ili pun.Ali kada ti je srce prazno onda je to nesto drugo.Nazalos u Srbiji je materijalno iznad duhovnog i zato nema nade za nas.Kada bi gospodari zivota i smrti na svojim medijima pustali svaki dan Bolero ili slicnu muziku kao sto pustaju kojekavke trecerazredne pevacice koje nemaju pojma sa pevanjem i ovom narodu bi usla u usi takva vrsta muzike.Nazalost u Srbiji je zavladao primitivizam najgore vrste pa nije ni cudo stO mnogi nisu culi za KULTURU.!"
  (Gradac, 2. septembar 2012 15:47)

  # Link komentara

 14. Valjda kulturni poslenici o ovome treba nesto da kazu, a ne Ministarstvo finansija !!!!!
  (Boza, 2. septembar 2012 14:20)

  # Link komentara

 15. Veoma je tuzno to sto se Zavod za proucavanje kulturnog razvitka nasao na listi raznih drzavnih agencija sa kojima ima veoma malo zajednickog. Nije toliko vazno sto neko nije cuo za ovaj Zavod koliko je vazno to sto se cini da sadasnja vlast nije cula za njega. Zavod se bavi istrazivanjima fenomena koji nisu predmet istrazivanja nekih drugih institucija, koje aktivno koriste rezultate ZAPROKULA - samo Drzavu oni ne zanimaju.
  Casopis Kultura izlazi vec cetiri decenije, bez prekida, i za mnoge moje kolege, kao i mene, je predstavljao, i jos uvek predstavlja, predivan uvid u tekucu naucnu misao. Narocito tokom studentskih dana. Casopis se prodavao u knjizarama diljem Srbije pre nego sto su vecinom zatvorene kao nerentabilne... po pristupacnoj ceni. Danas se "Kultura" nalazi na listi casopisa od nacionalnog znacaja, sto je dostignuce svoje vrste i rezultat je volje i zalaganja saradnika.
  Ne dajmo ZAPROKUL, molim vas.
  (Dr Meda, 2. septembar 2012 14:19)

  # Link komentara

 16. Ko ne zna sta radi Zavod za kulturu je neobavesten, sto ne znaci da je i nekulturan. Ovo je, pre svega, istrazivacka institucija koja se bavi empirijskim istrazivanjima u kulturi. Svakako je ne bi trebalo ukidati, nego unaprediti, kako bi nam sutra svima bilo bolje.
  (Nevenka R., 2. septembar 2012 13:59)

  # Link komentara

 17. Za neupucene: casopis Kultura je jedan od najcitiranijih naucnih casopisa u Srbiji!
  (fatima, 2. septembar 2012 13:11)

  # Link komentara

 18. @Branko:
  Branko, nemoj komentarisati nesto sto ne znas i nisi video. Casopis 'Kultura' okuplja veliki broj strucnjaka iz oblasti kulture i postoji vise od 30 godina. Mozes na sajtu zaprokula da se malo vise informises o casopisu kultura a putem mail-a kultura@zaprokul.org.rs mozes dobiti sve informacije o istom. Pozdrav
  (Honorarac, 2. septembar 2012 12:07)

  # Link komentara

 19. Smatram sebe prosečno obrazovanim Srbinom (iako sam po kategorizaciji iznad tog jadnog proseka), radim u medijima već 15 godina, pratim štampu, čitam... blablatruć... ali u životu nisam čuo za tu agenciju. Niti jedan jedini put. Iako je iz teksta očigledno da je greh ukinuti je, malo sam se posle ove vesti zainteresovao i našao spisak tih "naprava za ispumpavanje para iz budžeta" i mogu da kažem da ne mogu da verujem da jož uvek nismo umrli od žeđi pošto mam je bure (budžet) toliko bušno i curi na sve strane da ne vidim načina da se i kap vode zadrži u njemu. Ugasiti sve pa krenuti ispočetka. A pozivanje na tradiciju... tradicija lopovluka i parazitskog sisanja budžeta u ovoj zemlji stara je koliko i ona sama, tako da se tu ne brinite, opstaće tradicija.
  E sad, polupajte mi milion minusa ako hoćete, ali činjenica je da će gladan čovek uvek pre tražiti hleb nego knjigu. Knjiga se piše praznog stomaka a čita se isključivo sa punim!
  (jedan-od-onih-koji-nije-izašao-da-glasa-jer-nije-više-imao-za-koga!)
  (milosjgl, 2. septembar 2012 12:02)

  # Link komentara

 20. Smatram sebe prosečno obrazovanim Srbinom (iako sam po kategorizaciji iznad tog jadnog proseka), radim u medijima već 15 godina, pratim štampu, čitam... blablatruć... ali u životu nisam čuo za tu agenciju. Niti jedan jedini put. Iako je iz teksta očigledno da je greh ukinuti je, malo sam se posle ove vesti zainteresovao i našao spisak tih "naprava za ispumpavanje para iz budžeta" i mogu da kažem da ne mogu da verujem da jož uvek nismo umrli od žeđi pošto mam je bure (budžet) toliko bušno i curi na sve strane da ne vidim načina da se i kap vode zadrži u njemu. Ugasiti sve pa krenuti ispočetka. A pozivanje na tradiciju... tradicija lopovluka i parazitskog sisanja budžeta u ovoj zemlji stara je koliko i ona sama, tako da se tu ne brinite, opstaće tradicija.
  E sad, polupajte mi milion minusa ako hoćete, ali činjenica je da će gladan čovek uvek pre tražiti hleb nego knjigu. Knjiga se piše praznog stomaka a čita se isključivo sa punim!
  (jedan-od-onih-koji-nije-izašao-da-glasa-jer-nije-više-imao-za-koga!)
  (milosjgl, 2. septembar 2012 11:56)

  # Link komentara

 21. Apsolutno bi bilo nerazumno ukinuti Zavod za proucavanje kulturnog razvitka, jer ova institucija ima vise nego opravdanja da postoji i radi. Ovu instituciju odlikuju visoki rezultati i strucnost zaposlenih, dugogodisnje izlazenje zapazenog casopisa "Kultura" i mnogo sto sta jos.
  (Slobodan Peladic, 2. septembar 2012 11:32)

  # Link komentara

 22. Sramota.
  (andrija, 2. septembar 2012 11:03)

  # Link komentara

 23. pa bar se b92 setio da postavi ovo pitanje
  sacuvajmo casopis kultura
  sacuvajmo zavod
  hvala
  (srem srem, 2. septembar 2012 10:42)

  # Link komentara

 24. Strasno, posle mene Potop. Da li Vlada brise i tradiciju i buducnost ove kulture? Odbranimo Zavod od varvara!
  (mr Milan Pomeranac, 2. septembar 2012 10:34)

  # Link komentara

 25. Ministarstvo za kulturu treba pod hitno da se oglasi ovim povodom, i stane na put giljotini kulturnih institucija u Srbiji!
  Novinari, mediji, urednici rubrika za kulturu, ima li vas?!!!
  (Goran Savic, 2. septembar 2012 10:28)

  # Link komentara

 26. Molim javnost da reaguje na ovaj besmisleni predlog: ko ce brinuti o kulturnom razvoju ove zemlje, ko ce stampati prestizne naucne casopise, ko ce organizovati tribine, najbolje je da se svi bacimo na branje paradajza. Molim Ministarstvo kulture da nekulturnom ukidanju institucija kulture stane na put.
  (advokat M. V., 2. septembar 2012 10:18)

  # Link komentara

 27. Neverovatno je da pored više desetina onih, za koje ni njihovi zaposleni ne znaju čemu služe, razmatrate ukidanje jedne od retkih agencija sa tradicijom, koja se bavi društvenim napretkom sa stanovišta kulture. To bi, uistinu, bio redak podvig za počinitelje takvog dela.
   (Zabrinuti građanin, 2. septembar 2012 09:03)

  # Link komentara

 28. Nova vlada u cilju ustede sprema i gore stvari, ovo je samo pocetak: nakon sto zavrnu slavinu institucijama kulture i obustave svako projektno finansiranje i otkup knjiga, ukidace naucne institute, prekinuce se sa finansiranjem svih istrazivackih projekata, a priprema se i gasenje drzavnih fakulteta. Sve ce se to desiti u samo godinu dana. Ako ne budemo opet lupali u serpe i lonce i ako to ne uradimo zbog Zavoda, javnost ce tako otupeti i utrnuti da ce prihvatiti radosno kad Vlada svakom gradjaninu umesto plata i penzija obezbedi besplatnu sahranu.
  (Bahatizacija, 2. septembar 2012 08:54)

  # Link komentara

 29. postoji finansijki izvestaj na sajtu... malo pogledajte na sta se trose pare i koliki je efekat njihovog rada poznat javnosti! nije dovoljno optuziti da ce biti ukinuto, moguce da postoji ideja o nekoj reorganizaciji! mediji istrazite malo!!!
   (petar, 2. septembar 2012 07:04)

  # Link komentara

 30. Samo kad Nuklearna skloništa Srbije (ili kako se već zovu) nisu višak, nego zaprokul... Mogao sam i očekivati ovako nešto.
   (phreak, 2. septembar 2012 06:50)

  # Link komentara

 31. Jel vido neko uopste taj casopis KULTURA i u kom tirazu se stampa uopste!
  (Branko, 2. septembar 2012 02:28)

  # Link komentara

 32. zar nije bilo logičnije da svako ministarstvo napravi svoju listu agencija koje smatraju nepotrebnim ??
  ili se ipak dinkić najbolje razume u sve ???
  (joca, 2. septembar 2012 00:05)

  # Link komentara

 33. Sramotno.
   (gradjanin, 1. septembar 2012 23:49)

  # Link komentara

 34. Potpuno tacno. Taj zavod je zali boze para i vremena koje je potroseno tamo. Tu zgradu treba dati omladini da se sami organizuju, snaci ce se ne brinem.
  (zoky, 1. septembar 2012 22:50)

  # Link komentara

 35. Skandalozan predlog. Na redu je gašenje tradicije, znanja, kompetencije. Časopis Kultura je privilegija za svaku državu, a ne trošak...
  Apelujem na stručnu, naučnu i svu razumnu javnost kojoj je stalo do budućnosti, da podignu svoj glas i osude ovaj predlog. Zašto ćute redakcije za kulturu u Srbiji? Gde su novinari koji znaju šta predstavlja institucija kao što je ZAPROKUL da argumentima postide "sastavljače liste".
  Šta je sledeće? Škole, muzeji, pozorišta, sigurne ženske kuće, starački domovi...? Pošto, očigledno je, institucije sa tradicijom poput one kojom se može pohvaliti ZAPROKUL u "srećnoj Srbiji" nemaju nikakvu šansu...
  Koje su ovo godine? ZAPROKUL je preživeo i 90-te...
  (Ljiljana, 1. septembar 2012 22:46)

  # Link komentara

 36. Neverovatan amaterizam nove vlasti rezultira i u apsurdnom izjednacavanju ugledne institucije kulture sa agencijama za prodaju magle i vetra. Gospodo SNS-URS-SPS, to sto medju vasim clanovima nema nijednog kome se otvorio apetit da bude direkor ZAPROKUL-a nije razlog da rusite tradiciju i vrednosti!
  (Ana Manjana, 1. septembar 2012 22:14)

  # Link komentara

 37. Ma ko #be kulturu!
  (Radovan III, 1. septembar 2012 22:08)

  # Link komentara

 38. Zaprokul je cool !
   (zoki, 1. septembar 2012 21:46)

  # Link komentara

 39. Nadam se da se ovo nece desiti. Vlado ako ne znate sta pametno da uradite ne ukidajte instituciju staru 45 godina, jedinu koja se bavi proucavanjem kulturnih fenomena u Srbiji i izdaje naucni casopis iz oblasti kulture.
  Ministre ako tako pocinjete mandat, tesko nama i kulturi!
  (Dejan Zagorac, 1. septembar 2012 21:26)

  # Link komentara