Utorak, 08.03.2011.

18:52

Bradić:Uradio sam sve što sam mogao

Izvor: Tanjug

Bradiæ:Uradio sam sve što sam mogao IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Sofija

pre 13 godina

Toliko sam lajao protiv ovog čoveka, i ovde i svuda gde sam imao priliku, verovatno ne malo doprineo njegovom odlasku...

A sada mi ga žao. Šta će žena da mu kaže, kolege iz stranaka, prijatelji (ako ih ima)?

novinar

pre 13 godina

Bradic je koliko-toliko radio svoj posao. Bio je bandoglav, narcisoidan, sujetan, los u komunikaciji sa medijima i kolegama, i - sto je najgore - bio je previse odan svom partijskom sefu Mladjanu Dinkicu koji mu je bio kamen oko vrata (forsiranje Zakona o informisanju, forsiranje Medijske strategije koja bi ponajvise bila u interesu Ujedinjenih regiona Srbije).

Opet, bio je strucan za ono sto je radio, i sto je najvaznije bio je tome posvecen. Afera sa Narodnim muzejem mu je nanela veliku stetu, mada ne mogu da tvrdim da je ona od njega pocela i da je on njen uzrocnik, i tek ce vreme pokazati da li je bio u pravu kada je prethodni projekat rekonstrukcije stavio ad-akta.

Ono sto svakako mogu da kazem u Bradicevu korist jeste da je pokrenuo snaznije predstavljanje srpske knjizevnosti u inostranstvu i sto je jasno rekao da se institucije kulture i kulturni subjekti ne mogu stalno oslanjati na drzavnu sisu za svoje projekte, i da moraju ponuditi nesto modernije i zanimljivije da bi dobili drzavnu podrsku.

Gresio je mnogo, i ne mislim da ga sad treba praviti od blata, ali je u odnosu na mutnog, korumpiranog Markovica pravi gospodin covek.

Mislim da je imenovanje Markovica za ministra kulture jos jedno ponizenje za srpsku kulturu.

Nenad

pre 13 godina

Bradić nije uradio svoj posao dobro. Još uvek su zatvoreni Narodni muzej i Narodna biblioteka. Ministarstvo je organizovao sa svojim prijateljima, koji su bili u sukobu interesa. Njegova cela kulturna politika se zasnivala na njegovoj prezentaciji u javnosti, a sajt Ministarstva kulture liči na Bradićev facebook profil.

madona

pre 13 godina

Pored skromnog, nesigurnog i nekonzistentnog finansiranja od strane državnih i gradskih vlasti (koje nikada nije prešlo 20% ukupnog budžeta manifestacije), 2009. i 2010. godine Ministarstvo kulture RS nije dodelilo sredstva ni za jedan od predloženih 5 projekata, uključujući i matični festival, dok je Sekretarijat za kulturu dozvolio da festival ostane skoro bez ikakve podrške grada u kome je nastao, i koji neumorno promoviše širom sveta", navodi se u saopštenju.
(Ne)finansiranje festivala tokom poslednje dve godine, kao i paradoks da je u tom period Dis-patch produkcija demonstrirala veliki kredibilitet i potencijal bez ikakve povratne reakcije, samo su neki od bitnih razloga koji su doprineli odluci o gašenju. Na primer, tokom 2009. godine Dis-patch je samostalno realizovao 45 programa - većinu njih u potpunosti samo-finansirane ili bez učešća države - što je daleko više od produkcije većine budžetskih i drugih kulturnih institucija u istom periodu. Festival je “nagrađen” tako što su na narednom konkursu Ministarstva kulture odbijeni svi predloženi projekti. U kontekstu skorije političke realnosti Srbije, nedavne besmislene “rekonstrukcije” Vlade i opšte društveno-političke klime, ostalo je premalo nade da profesionalni “kulturni radnici” i njihovo polje delovanja mogu opstati na bilo kakvim zdravim osnovama, posebno ukoliko teže kvalitetnim produkcionim i umetničkim vrednostima i standardima. Sve ove činjenice u priličnoj meri obesmišjavaju napore za dalji razvoj, ili čak puko prisustvo ove manifestacije u Beogradu i Srbiji. Tokom niza godina, festival se održao isključivo zahvaljujući posvećenom radu skromnog organizacionog tima (tokom 10 godina rada, honorari su isplaćeni samo u 2 navrata), ulaganjem kompletnog prihoda od ulaznica u produkciju, i konzistentnoj podršci malog broja institucija kao što su Fond za otvoreno društvo, Goethe Institut, Trust for Mutual Understanding (Njujork), Francuski kulturni centar, Kulturni centar Rex, Chinch ili kompanija Ableton, kojima Dis-patch ovom prilikom izražava duboku zahvalnost.

glumac naturscik

pre 13 godina

Pamticu ga po postavljanju osobe sumnjivih intelektualnih i organizacionih kvaliteta na mesto direktora pozorista(u kome je naravno, do ministarske funkcije, ordinirao kao direktor) a da mu cuva radno mesto. Suva patetika, i od preletaca pa je naivno....I ona prica oko filharmonije je dovoljno jadna, a to su realtivno skorija desavanja, pa valjda ih neko pamti, narode ispranog mozga??

smrtnik

pre 13 godina

Vidi se koliko mu je stalo do funkcije i koliko mu je žao što je bez nje ostao! Nije on ništa drugo nego još jedan "profesionalni funkcioner"! Siguran sam da će se "snaći" taj i da će opet biti neki direktor ili slično, pa makar i stranku promenio, za razliku od mmnogih koji su u njegovo vreme ostali bez posla i nisu se "snašli".

Kornjaca

pre 13 godina

"Ukazujući da je Ministarstvo kulture bilo suočeno sa "gomilom nerešenih problema iz prošlosti i ekonomskom krizom koja je zahvatila svet i, posebno, našu zemlju" - Kako Bradicu kad je Vas predsednik stranke rekao da Srbiju nece dotaci kriza jer joj je proizvodnja toliko mala u svetskim okvirima da nema bojazni.

anana

pre 13 godina

Gospodin Bradić je mogao više da uradi u oblasti za koju kaže da je dosta uradio da se nije oslonio na komisije koje su se bavile a bojim se da će se i dalje baviti, poslovima i zadacima koje su uzurpirale od Republičkog zavoda koji po Zakonu treba da radi sledeće da daje uslove i saglasnosti na uslove i na projekte za radove na spomenicima od izuzetnog značaja da traži iste od Ministarstva kulture u slučaju da se projekti za spomenike rade u Zavodu,no pošto se isti i pored 12 arhitekata ne rade u Zavodu a ni uslovi se ne rade u Zavodu mala grupa interesno povezanih genijalaca na ćelu sa parom kumova arheologom i arhitektom našla se u 5-6 komisija i u skladu sa svojim malim sposobnostima a velikom ambicijom da svima dele pravdu u očitom sukobu interesa sama sebi i bliskim prijateljima dodeljuje novac za radove i kroz redovnu delatnost i preko konkursa z sufinansiranje.Dobri G.Bradić je opsno obmanut i potpuno zatrpan spletkama savetnice koja se redovno za mišljenje obraća arheologu i bliskim mu kreaturama i dolazi u situacuju da zahvaljujući njihovim obaveštenjima pravi greške zbog kojih bi bar jedna od 5 komisija trebala da bude razjurena sa arheologom na čelu, izjavi u Žiči da se lično zauzeo za njenu obnovu jer je ona na listi UNESKA!Prevara oko nejga je bilo mnogo, nadam se da njegov partiski kolega neće nastradati od ovakvih komisionaša i etnostručnjaka ali nikad se ne zna Videćemo

Boris

pre 13 godina

Zakon o kulturi je poslat Ustavnom sudu Srbije na razmatranje zbog spornog clana 50 kojim se u podredjen polozaj stavljaju zaposleni u kulturi iako ovakva evropska praksa na koju se pozivao ne postoji nigde u Evropi.Toliko o dobrom ministru!

Dusan Prskalica

pre 13 godina

Najgori ministar kulture do sada... Mozda bi samo Zorica Brunclik bila jadnija. No, zaista je puno uradio ako se ima u vidu kakve je drzavne sekretare imao.Kad smo vec kod toga, Nadica Momirov je i dalje u Predsednistvu ove kombi stranke-

Marko

pre 13 godina

Drugim recima nisam uradio nista jer nista nisam ni mogao da uradim! Kultura je ovde davno zaboravljena stvar tako da to ministarstvo nije ni potrebno. Pa u ovom gradu ne radi ni jedan muzej nema ni jedne znacajne izlozbe, na spomenicima kulture su grafiti i djubre itd, itd... Sta da pokazete nekom normalnom coveku iz inostranstva koji nas poseti? Splavove i Strahinjica Bana. Tuga, je da ovaj covek koji je bio ministar 3 godine nije dao ni jednu izjavu povodom toga koliko je ovde stanje uzasno, a sada ima potrebu da nam saopsti da nije bio stanju da menja stvari. Molim novinare da u buduce ne prenose ovako beznacajne vesti!

Miodrag

pre 13 godina

Sta god pozitivno da je uradio (a to je veoma skromno), ne moze da ponisti cinjenicu da je u najgorim vremenima po Srbiju postao visoki funkcioner JUL-a i shodno tome poceo svoj monopol na rukovodecim polozajima drzavnih kulturnih institucija.

Pedja.d

pre 13 godina

Za vreme mandata Nebojse Bradica dve najvece kulturne institucije, Narodna biblioteka i Narodni muzej, su bile i OSTALE zatvorene, sto je BRUKA za drzavu Srbiju.

Ministar kulture koji za 30 meseci nije NISTA uradio kako bi se ove dve institucije posle visegodisnjeg "renoviranja" ponovo otvorile, ne zasluzuje da bude ministar!

O Predragu Markovicu je suludo trositi reci :((((((

boki

pre 13 godina

Ispljuvaste coveka (vi, komentatori) "na pravdi boga", ali hajde da vidimo da li je bio gori od ovih sto su ostali u vladi i jos nagradjeni "dopunskim" resorima? Nije, bio je i znatno bolji, makar i samo zato sto su oni bili jezivi. Za masu ovoga sto Bradicu zamerate (npr. Narodni muzej) nije kriv, kao ni "njegovo" ministarstvo. Sve je to zakuvano pre nego sto je dosao. I sta je mogao da uradi, bez para? Jedino mu zameram sto je stedeo i vratio pare u budzet. P.S. Ne poznajem coveka, nikad ga nisam ni video izbliza

Sima

pre 13 godina

A Arhiv Jugoslavije? Čovek je v.d. direktora od jeseni 2006. godine, a platu prima po nekadašnjim saveznim uredbama (180.000), nema Statuta, ustanova nije registrovana i zvanično se vodi još uvek kao Arhiv Srbije i Crne Gore, itd, itd. A ministar i ministarstvo ćute i gledaju godinama...

RSP

pre 13 godina

Teško je utvrditi kriterijum na osnovu koga je upravo Nebojša Bradić smenjen sa mesta Ministra kulture i medija. Mnogi daleko lošiji ministri u Vladi su "preživeli" tzv. rekonstrukciju. U odnosu na predhodne ministre kulture u poslednjih 10 godina (Lečić, Kojadinović, Brajović), Bradić jedini nije povlačio poteze koji su sablažnjavali kulturnu javnost. To se naravno ne može smatrati uspehom ali je njegovo delovanje u datim okolnostima moglo dobiti prelaznu ocenu. Političke, zakulisne, koalicione i ko zna kakve sve radnje će očigledno još dugo biti jači od bilo kakvog racionalnog i strateškog promišljanja i kreiranja valjane kulturene politike, toliko potrebne državicama u kojima živimo.

milos aksentijevic

pre 13 godina

Neka kaze koliko je novca uzeo od dnevnica za putovanja po inostranstvu i koliko je ustanova kulture postavio na noge. Cuj, on je inicirao, dao logisticku podrsku i smislio nove projekte...

Biljana

pre 13 godina

Nista ti Bradicu nisi uradio sem sto si brinuo samo o svom licnom interesu i besomucno putovao ko muva bez glave! Nisu te interesovali ni zaposleni u ustanovama kulture a kadrovska politika ti je bila katastrofalna! Džaba potrosi mandat Dinkicu! A sto se tice ministara kulture iz DSa pa Voja Brajovic je to bio sa katastrofalnim ucinkom, NIKAKVIM!!!!!

Кременко

pre 13 godina

Како је урадио све што је мого?
Да ли је у културу вратио српску ћирилицу?
Да ли је поштовао Устав Србије?

Отворио је споменик Шопену у центру Београда на ЛАТИНИЦИ!
http://album.cirilica-beograd.rs/picture.php?/480/category/AugustFonMekenzen

super aleks

pre 13 godina

Glumci, pisci, reziseri i drugi ljudi sto nesto znace u kulturi Srbije su 80% simpatizeri ili clanovi demokratske stanke (sto licno mislim da nije nista lose)!!!
Mislim da je zaista apsurdno da je ovo ministarstvo pripalo stranci koja nema ni 2% simpatizera od ljudi koji bilo sta znace na kulturnoj sceni ove jadne Srbije!

mm

pre 13 godina

I niste sve uradili. 1. trebali ste da se oduprete jednoumlju kada ste bili u situaciji, sada je kasno, 2. trebali ste da mislite Vasom a ne Dinkicevom glavom i 3. istupite iz G 17, dosta je bilo kompromita.

Ivan

pre 13 godina

Mene ne brine vise Bradic, brine me Markovic. Novi ministar kulture, a vec dobro oprobani politicar je covek koji ima svoj biznis, ali kakav? Oni koji su upuceni u izdavastvo znaju da je doticni gospodin sklapao poslove sa drugim izdavacima kako bi prodavao i njihove knjige u svojim knjizarana i nikad nije svoje obaveze izvrsavao na vreme, dovodeci partnere u ozbiljne finansijske probleme. Pri tome, ljudi su se plasili da ga tuze jer je bio na pozicijama u politici, s aprivilegovanim pozicijama na sajmovima knjiga itd. I sada treba da se bas radujemo sto nam taj covek opet kuca na vratanca???

*Rade*

pre 13 godina

Čovek kaže da je inicirao, ccc. au kakav posao. I šta još reče ? Stvarno bi bilo pametno da je ćutao. Velika greška Dinkića što ga je prihvatio u G17.

Ivan

pre 13 godina

Mene ne brine vise Bradic, brine me Markovic. Novi ministar kulture, a vec dobro oprobani politicar je covek koji ima svoj biznis, ali kakav? Oni koji su upuceni u izdavastvo znaju da je doticni gospodin sklapao poslove sa drugim izdavacima kako bi prodavao i njihove knjige u svojim knjizarana i nikad nije svoje obaveze izvrsavao na vreme, dovodeci partnere u ozbiljne finansijske probleme. Pri tome, ljudi su se plasili da ga tuze jer je bio na pozicijama u politici, s aprivilegovanim pozicijama na sajmovima knjiga itd. I sada treba da se bas radujemo sto nam taj covek opet kuca na vratanca???

mm

pre 13 godina

I niste sve uradili. 1. trebali ste da se oduprete jednoumlju kada ste bili u situaciji, sada je kasno, 2. trebali ste da mislite Vasom a ne Dinkicevom glavom i 3. istupite iz G 17, dosta je bilo kompromita.

Biljana

pre 13 godina

Nista ti Bradicu nisi uradio sem sto si brinuo samo o svom licnom interesu i besomucno putovao ko muva bez glave! Nisu te interesovali ni zaposleni u ustanovama kulture a kadrovska politika ti je bila katastrofalna! Džaba potrosi mandat Dinkicu! A sto se tice ministara kulture iz DSa pa Voja Brajovic je to bio sa katastrofalnim ucinkom, NIKAKVIM!!!!!

Pedja.d

pre 13 godina

Za vreme mandata Nebojse Bradica dve najvece kulturne institucije, Narodna biblioteka i Narodni muzej, su bile i OSTALE zatvorene, sto je BRUKA za drzavu Srbiju.

Ministar kulture koji za 30 meseci nije NISTA uradio kako bi se ove dve institucije posle visegodisnjeg "renoviranja" ponovo otvorile, ne zasluzuje da bude ministar!

O Predragu Markovicu je suludo trositi reci :((((((

milos aksentijevic

pre 13 godina

Neka kaze koliko je novca uzeo od dnevnica za putovanja po inostranstvu i koliko je ustanova kulture postavio na noge. Cuj, on je inicirao, dao logisticku podrsku i smislio nove projekte...

Sima

pre 13 godina

A Arhiv Jugoslavije? Čovek je v.d. direktora od jeseni 2006. godine, a platu prima po nekadašnjim saveznim uredbama (180.000), nema Statuta, ustanova nije registrovana i zvanično se vodi još uvek kao Arhiv Srbije i Crne Gore, itd, itd. A ministar i ministarstvo ćute i gledaju godinama...

Кременко

pre 13 godina

Како је урадио све што је мого?
Да ли је у културу вратио српску ћирилицу?
Да ли је поштовао Устав Србије?

Отворио је споменик Шопену у центру Београда на ЛАТИНИЦИ!
http://album.cirilica-beograd.rs/picture.php?/480/category/AugustFonMekenzen

Marko

pre 13 godina

Drugim recima nisam uradio nista jer nista nisam ni mogao da uradim! Kultura je ovde davno zaboravljena stvar tako da to ministarstvo nije ni potrebno. Pa u ovom gradu ne radi ni jedan muzej nema ni jedne znacajne izlozbe, na spomenicima kulture su grafiti i djubre itd, itd... Sta da pokazete nekom normalnom coveku iz inostranstva koji nas poseti? Splavove i Strahinjica Bana. Tuga, je da ovaj covek koji je bio ministar 3 godine nije dao ni jednu izjavu povodom toga koliko je ovde stanje uzasno, a sada ima potrebu da nam saopsti da nije bio stanju da menja stvari. Molim novinare da u buduce ne prenose ovako beznacajne vesti!

super aleks

pre 13 godina

Glumci, pisci, reziseri i drugi ljudi sto nesto znace u kulturi Srbije su 80% simpatizeri ili clanovi demokratske stanke (sto licno mislim da nije nista lose)!!!
Mislim da je zaista apsurdno da je ovo ministarstvo pripalo stranci koja nema ni 2% simpatizera od ljudi koji bilo sta znace na kulturnoj sceni ove jadne Srbije!

*Rade*

pre 13 godina

Čovek kaže da je inicirao, ccc. au kakav posao. I šta još reče ? Stvarno bi bilo pametno da je ćutao. Velika greška Dinkića što ga je prihvatio u G17.

Dusan Prskalica

pre 13 godina

Najgori ministar kulture do sada... Mozda bi samo Zorica Brunclik bila jadnija. No, zaista je puno uradio ako se ima u vidu kakve je drzavne sekretare imao.Kad smo vec kod toga, Nadica Momirov je i dalje u Predsednistvu ove kombi stranke-

RSP

pre 13 godina

Teško je utvrditi kriterijum na osnovu koga je upravo Nebojša Bradić smenjen sa mesta Ministra kulture i medija. Mnogi daleko lošiji ministri u Vladi su "preživeli" tzv. rekonstrukciju. U odnosu na predhodne ministre kulture u poslednjih 10 godina (Lečić, Kojadinović, Brajović), Bradić jedini nije povlačio poteze koji su sablažnjavali kulturnu javnost. To se naravno ne može smatrati uspehom ali je njegovo delovanje u datim okolnostima moglo dobiti prelaznu ocenu. Političke, zakulisne, koalicione i ko zna kakve sve radnje će očigledno još dugo biti jači od bilo kakvog racionalnog i strateškog promišljanja i kreiranja valjane kulturene politike, toliko potrebne državicama u kojima živimo.

Miodrag

pre 13 godina

Sta god pozitivno da je uradio (a to je veoma skromno), ne moze da ponisti cinjenicu da je u najgorim vremenima po Srbiju postao visoki funkcioner JUL-a i shodno tome poceo svoj monopol na rukovodecim polozajima drzavnih kulturnih institucija.

boki

pre 13 godina

Ispljuvaste coveka (vi, komentatori) "na pravdi boga", ali hajde da vidimo da li je bio gori od ovih sto su ostali u vladi i jos nagradjeni "dopunskim" resorima? Nije, bio je i znatno bolji, makar i samo zato sto su oni bili jezivi. Za masu ovoga sto Bradicu zamerate (npr. Narodni muzej) nije kriv, kao ni "njegovo" ministarstvo. Sve je to zakuvano pre nego sto je dosao. I sta je mogao da uradi, bez para? Jedino mu zameram sto je stedeo i vratio pare u budzet. P.S. Ne poznajem coveka, nikad ga nisam ni video izbliza

Nenad

pre 13 godina

Bradić nije uradio svoj posao dobro. Još uvek su zatvoreni Narodni muzej i Narodna biblioteka. Ministarstvo je organizovao sa svojim prijateljima, koji su bili u sukobu interesa. Njegova cela kulturna politika se zasnivala na njegovoj prezentaciji u javnosti, a sajt Ministarstva kulture liči na Bradićev facebook profil.

Boris

pre 13 godina

Zakon o kulturi je poslat Ustavnom sudu Srbije na razmatranje zbog spornog clana 50 kojim se u podredjen polozaj stavljaju zaposleni u kulturi iako ovakva evropska praksa na koju se pozivao ne postoji nigde u Evropi.Toliko o dobrom ministru!

glumac naturscik

pre 13 godina

Pamticu ga po postavljanju osobe sumnjivih intelektualnih i organizacionih kvaliteta na mesto direktora pozorista(u kome je naravno, do ministarske funkcije, ordinirao kao direktor) a da mu cuva radno mesto. Suva patetika, i od preletaca pa je naivno....I ona prica oko filharmonije je dovoljno jadna, a to su realtivno skorija desavanja, pa valjda ih neko pamti, narode ispranog mozga??

Sofija

pre 13 godina

Toliko sam lajao protiv ovog čoveka, i ovde i svuda gde sam imao priliku, verovatno ne malo doprineo njegovom odlasku...

A sada mi ga žao. Šta će žena da mu kaže, kolege iz stranaka, prijatelji (ako ih ima)?

Kornjaca

pre 13 godina

"Ukazujući da je Ministarstvo kulture bilo suočeno sa "gomilom nerešenih problema iz prošlosti i ekonomskom krizom koja je zahvatila svet i, posebno, našu zemlju" - Kako Bradicu kad je Vas predsednik stranke rekao da Srbiju nece dotaci kriza jer joj je proizvodnja toliko mala u svetskim okvirima da nema bojazni.

madona

pre 13 godina

Pored skromnog, nesigurnog i nekonzistentnog finansiranja od strane državnih i gradskih vlasti (koje nikada nije prešlo 20% ukupnog budžeta manifestacije), 2009. i 2010. godine Ministarstvo kulture RS nije dodelilo sredstva ni za jedan od predloženih 5 projekata, uključujući i matični festival, dok je Sekretarijat za kulturu dozvolio da festival ostane skoro bez ikakve podrške grada u kome je nastao, i koji neumorno promoviše širom sveta", navodi se u saopštenju.
(Ne)finansiranje festivala tokom poslednje dve godine, kao i paradoks da je u tom period Dis-patch produkcija demonstrirala veliki kredibilitet i potencijal bez ikakve povratne reakcije, samo su neki od bitnih razloga koji su doprineli odluci o gašenju. Na primer, tokom 2009. godine Dis-patch je samostalno realizovao 45 programa - većinu njih u potpunosti samo-finansirane ili bez učešća države - što je daleko više od produkcije većine budžetskih i drugih kulturnih institucija u istom periodu. Festival je “nagrađen” tako što su na narednom konkursu Ministarstva kulture odbijeni svi predloženi projekti. U kontekstu skorije političke realnosti Srbije, nedavne besmislene “rekonstrukcije” Vlade i opšte društveno-političke klime, ostalo je premalo nade da profesionalni “kulturni radnici” i njihovo polje delovanja mogu opstati na bilo kakvim zdravim osnovama, posebno ukoliko teže kvalitetnim produkcionim i umetničkim vrednostima i standardima. Sve ove činjenice u priličnoj meri obesmišjavaju napore za dalji razvoj, ili čak puko prisustvo ove manifestacije u Beogradu i Srbiji. Tokom niza godina, festival se održao isključivo zahvaljujući posvećenom radu skromnog organizacionog tima (tokom 10 godina rada, honorari su isplaćeni samo u 2 navrata), ulaganjem kompletnog prihoda od ulaznica u produkciju, i konzistentnoj podršci malog broja institucija kao što su Fond za otvoreno društvo, Goethe Institut, Trust for Mutual Understanding (Njujork), Francuski kulturni centar, Kulturni centar Rex, Chinch ili kompanija Ableton, kojima Dis-patch ovom prilikom izražava duboku zahvalnost.

novinar

pre 13 godina

Bradic je koliko-toliko radio svoj posao. Bio je bandoglav, narcisoidan, sujetan, los u komunikaciji sa medijima i kolegama, i - sto je najgore - bio je previse odan svom partijskom sefu Mladjanu Dinkicu koji mu je bio kamen oko vrata (forsiranje Zakona o informisanju, forsiranje Medijske strategije koja bi ponajvise bila u interesu Ujedinjenih regiona Srbije).

Opet, bio je strucan za ono sto je radio, i sto je najvaznije bio je tome posvecen. Afera sa Narodnim muzejem mu je nanela veliku stetu, mada ne mogu da tvrdim da je ona od njega pocela i da je on njen uzrocnik, i tek ce vreme pokazati da li je bio u pravu kada je prethodni projekat rekonstrukcije stavio ad-akta.

Ono sto svakako mogu da kazem u Bradicevu korist jeste da je pokrenuo snaznije predstavljanje srpske knjizevnosti u inostranstvu i sto je jasno rekao da se institucije kulture i kulturni subjekti ne mogu stalno oslanjati na drzavnu sisu za svoje projekte, i da moraju ponuditi nesto modernije i zanimljivije da bi dobili drzavnu podrsku.

Gresio je mnogo, i ne mislim da ga sad treba praviti od blata, ali je u odnosu na mutnog, korumpiranog Markovica pravi gospodin covek.

Mislim da je imenovanje Markovica za ministra kulture jos jedno ponizenje za srpsku kulturu.

anana

pre 13 godina

Gospodin Bradić je mogao više da uradi u oblasti za koju kaže da je dosta uradio da se nije oslonio na komisije koje su se bavile a bojim se da će se i dalje baviti, poslovima i zadacima koje su uzurpirale od Republičkog zavoda koji po Zakonu treba da radi sledeće da daje uslove i saglasnosti na uslove i na projekte za radove na spomenicima od izuzetnog značaja da traži iste od Ministarstva kulture u slučaju da se projekti za spomenike rade u Zavodu,no pošto se isti i pored 12 arhitekata ne rade u Zavodu a ni uslovi se ne rade u Zavodu mala grupa interesno povezanih genijalaca na ćelu sa parom kumova arheologom i arhitektom našla se u 5-6 komisija i u skladu sa svojim malim sposobnostima a velikom ambicijom da svima dele pravdu u očitom sukobu interesa sama sebi i bliskim prijateljima dodeljuje novac za radove i kroz redovnu delatnost i preko konkursa z sufinansiranje.Dobri G.Bradić je opsno obmanut i potpuno zatrpan spletkama savetnice koja se redovno za mišljenje obraća arheologu i bliskim mu kreaturama i dolazi u situacuju da zahvaljujući njihovim obaveštenjima pravi greške zbog kojih bi bar jedna od 5 komisija trebala da bude razjurena sa arheologom na čelu, izjavi u Žiči da se lično zauzeo za njenu obnovu jer je ona na listi UNESKA!Prevara oko nejga je bilo mnogo, nadam se da njegov partiski kolega neće nastradati od ovakvih komisionaša i etnostručnjaka ali nikad se ne zna Videćemo

smrtnik

pre 13 godina

Vidi se koliko mu je stalo do funkcije i koliko mu je žao što je bez nje ostao! Nije on ništa drugo nego još jedan "profesionalni funkcioner"! Siguran sam da će se "snaći" taj i da će opet biti neki direktor ili slično, pa makar i stranku promenio, za razliku od mmnogih koji su u njegovo vreme ostali bez posla i nisu se "snašli".

Кременко

pre 13 godina

Како је урадио све што је мого?
Да ли је у културу вратио српску ћирилицу?
Да ли је поштовао Устав Србије?

Отворио је споменик Шопену у центру Београда на ЛАТИНИЦИ!
http://album.cirilica-beograd.rs/picture.php?/480/category/AugustFonMekenzen

super aleks

pre 13 godina

Glumci, pisci, reziseri i drugi ljudi sto nesto znace u kulturi Srbije su 80% simpatizeri ili clanovi demokratske stanke (sto licno mislim da nije nista lose)!!!
Mislim da je zaista apsurdno da je ovo ministarstvo pripalo stranci koja nema ni 2% simpatizera od ljudi koji bilo sta znace na kulturnoj sceni ove jadne Srbije!

*Rade*

pre 13 godina

Čovek kaže da je inicirao, ccc. au kakav posao. I šta još reče ? Stvarno bi bilo pametno da je ćutao. Velika greška Dinkića što ga je prihvatio u G17.

Ivan

pre 13 godina

Mene ne brine vise Bradic, brine me Markovic. Novi ministar kulture, a vec dobro oprobani politicar je covek koji ima svoj biznis, ali kakav? Oni koji su upuceni u izdavastvo znaju da je doticni gospodin sklapao poslove sa drugim izdavacima kako bi prodavao i njihove knjige u svojim knjizarana i nikad nije svoje obaveze izvrsavao na vreme, dovodeci partnere u ozbiljne finansijske probleme. Pri tome, ljudi su se plasili da ga tuze jer je bio na pozicijama u politici, s aprivilegovanim pozicijama na sajmovima knjiga itd. I sada treba da se bas radujemo sto nam taj covek opet kuca na vratanca???

mm

pre 13 godina

I niste sve uradili. 1. trebali ste da se oduprete jednoumlju kada ste bili u situaciji, sada je kasno, 2. trebali ste da mislite Vasom a ne Dinkicevom glavom i 3. istupite iz G 17, dosta je bilo kompromita.

RSP

pre 13 godina

Teško je utvrditi kriterijum na osnovu koga je upravo Nebojša Bradić smenjen sa mesta Ministra kulture i medija. Mnogi daleko lošiji ministri u Vladi su "preživeli" tzv. rekonstrukciju. U odnosu na predhodne ministre kulture u poslednjih 10 godina (Lečić, Kojadinović, Brajović), Bradić jedini nije povlačio poteze koji su sablažnjavali kulturnu javnost. To se naravno ne može smatrati uspehom ali je njegovo delovanje u datim okolnostima moglo dobiti prelaznu ocenu. Političke, zakulisne, koalicione i ko zna kakve sve radnje će očigledno još dugo biti jači od bilo kakvog racionalnog i strateškog promišljanja i kreiranja valjane kulturene politike, toliko potrebne državicama u kojima živimo.

Sima

pre 13 godina

A Arhiv Jugoslavije? Čovek je v.d. direktora od jeseni 2006. godine, a platu prima po nekadašnjim saveznim uredbama (180.000), nema Statuta, ustanova nije registrovana i zvanično se vodi još uvek kao Arhiv Srbije i Crne Gore, itd, itd. A ministar i ministarstvo ćute i gledaju godinama...

Dusan Prskalica

pre 13 godina

Najgori ministar kulture do sada... Mozda bi samo Zorica Brunclik bila jadnija. No, zaista je puno uradio ako se ima u vidu kakve je drzavne sekretare imao.Kad smo vec kod toga, Nadica Momirov je i dalje u Predsednistvu ove kombi stranke-

milos aksentijevic

pre 13 godina

Neka kaze koliko je novca uzeo od dnevnica za putovanja po inostranstvu i koliko je ustanova kulture postavio na noge. Cuj, on je inicirao, dao logisticku podrsku i smislio nove projekte...

boki

pre 13 godina

Ispljuvaste coveka (vi, komentatori) "na pravdi boga", ali hajde da vidimo da li je bio gori od ovih sto su ostali u vladi i jos nagradjeni "dopunskim" resorima? Nije, bio je i znatno bolji, makar i samo zato sto su oni bili jezivi. Za masu ovoga sto Bradicu zamerate (npr. Narodni muzej) nije kriv, kao ni "njegovo" ministarstvo. Sve je to zakuvano pre nego sto je dosao. I sta je mogao da uradi, bez para? Jedino mu zameram sto je stedeo i vratio pare u budzet. P.S. Ne poznajem coveka, nikad ga nisam ni video izbliza

novinar

pre 13 godina

Bradic je koliko-toliko radio svoj posao. Bio je bandoglav, narcisoidan, sujetan, los u komunikaciji sa medijima i kolegama, i - sto je najgore - bio je previse odan svom partijskom sefu Mladjanu Dinkicu koji mu je bio kamen oko vrata (forsiranje Zakona o informisanju, forsiranje Medijske strategije koja bi ponajvise bila u interesu Ujedinjenih regiona Srbije).

Opet, bio je strucan za ono sto je radio, i sto je najvaznije bio je tome posvecen. Afera sa Narodnim muzejem mu je nanela veliku stetu, mada ne mogu da tvrdim da je ona od njega pocela i da je on njen uzrocnik, i tek ce vreme pokazati da li je bio u pravu kada je prethodni projekat rekonstrukcije stavio ad-akta.

Ono sto svakako mogu da kazem u Bradicevu korist jeste da je pokrenuo snaznije predstavljanje srpske knjizevnosti u inostranstvu i sto je jasno rekao da se institucije kulture i kulturni subjekti ne mogu stalno oslanjati na drzavnu sisu za svoje projekte, i da moraju ponuditi nesto modernije i zanimljivije da bi dobili drzavnu podrsku.

Gresio je mnogo, i ne mislim da ga sad treba praviti od blata, ali je u odnosu na mutnog, korumpiranog Markovica pravi gospodin covek.

Mislim da je imenovanje Markovica za ministra kulture jos jedno ponizenje za srpsku kulturu.

Biljana

pre 13 godina

Nista ti Bradicu nisi uradio sem sto si brinuo samo o svom licnom interesu i besomucno putovao ko muva bez glave! Nisu te interesovali ni zaposleni u ustanovama kulture a kadrovska politika ti je bila katastrofalna! Džaba potrosi mandat Dinkicu! A sto se tice ministara kulture iz DSa pa Voja Brajovic je to bio sa katastrofalnim ucinkom, NIKAKVIM!!!!!

Miodrag

pre 13 godina

Sta god pozitivno da je uradio (a to je veoma skromno), ne moze da ponisti cinjenicu da je u najgorim vremenima po Srbiju postao visoki funkcioner JUL-a i shodno tome poceo svoj monopol na rukovodecim polozajima drzavnih kulturnih institucija.

smrtnik

pre 13 godina

Vidi se koliko mu je stalo do funkcije i koliko mu je žao što je bez nje ostao! Nije on ništa drugo nego još jedan "profesionalni funkcioner"! Siguran sam da će se "snaći" taj i da će opet biti neki direktor ili slično, pa makar i stranku promenio, za razliku od mmnogih koji su u njegovo vreme ostali bez posla i nisu se "snašli".

Marko

pre 13 godina

Drugim recima nisam uradio nista jer nista nisam ni mogao da uradim! Kultura je ovde davno zaboravljena stvar tako da to ministarstvo nije ni potrebno. Pa u ovom gradu ne radi ni jedan muzej nema ni jedne znacajne izlozbe, na spomenicima kulture su grafiti i djubre itd, itd... Sta da pokazete nekom normalnom coveku iz inostranstva koji nas poseti? Splavove i Strahinjica Bana. Tuga, je da ovaj covek koji je bio ministar 3 godine nije dao ni jednu izjavu povodom toga koliko je ovde stanje uzasno, a sada ima potrebu da nam saopsti da nije bio stanju da menja stvari. Molim novinare da u buduce ne prenose ovako beznacajne vesti!

Pedja.d

pre 13 godina

Za vreme mandata Nebojse Bradica dve najvece kulturne institucije, Narodna biblioteka i Narodni muzej, su bile i OSTALE zatvorene, sto je BRUKA za drzavu Srbiju.

Ministar kulture koji za 30 meseci nije NISTA uradio kako bi se ove dve institucije posle visegodisnjeg "renoviranja" ponovo otvorile, ne zasluzuje da bude ministar!

O Predragu Markovicu je suludo trositi reci :((((((

Boris

pre 13 godina

Zakon o kulturi je poslat Ustavnom sudu Srbije na razmatranje zbog spornog clana 50 kojim se u podredjen polozaj stavljaju zaposleni u kulturi iako ovakva evropska praksa na koju se pozivao ne postoji nigde u Evropi.Toliko o dobrom ministru!

Kornjaca

pre 13 godina

"Ukazujući da je Ministarstvo kulture bilo suočeno sa "gomilom nerešenih problema iz prošlosti i ekonomskom krizom koja je zahvatila svet i, posebno, našu zemlju" - Kako Bradicu kad je Vas predsednik stranke rekao da Srbiju nece dotaci kriza jer joj je proizvodnja toliko mala u svetskim okvirima da nema bojazni.

glumac naturscik

pre 13 godina

Pamticu ga po postavljanju osobe sumnjivih intelektualnih i organizacionih kvaliteta na mesto direktora pozorista(u kome je naravno, do ministarske funkcije, ordinirao kao direktor) a da mu cuva radno mesto. Suva patetika, i od preletaca pa je naivno....I ona prica oko filharmonije je dovoljno jadna, a to su realtivno skorija desavanja, pa valjda ih neko pamti, narode ispranog mozga??

Sofija

pre 13 godina

Toliko sam lajao protiv ovog čoveka, i ovde i svuda gde sam imao priliku, verovatno ne malo doprineo njegovom odlasku...

A sada mi ga žao. Šta će žena da mu kaže, kolege iz stranaka, prijatelji (ako ih ima)?

Nenad

pre 13 godina

Bradić nije uradio svoj posao dobro. Još uvek su zatvoreni Narodni muzej i Narodna biblioteka. Ministarstvo je organizovao sa svojim prijateljima, koji su bili u sukobu interesa. Njegova cela kulturna politika se zasnivala na njegovoj prezentaciji u javnosti, a sajt Ministarstva kulture liči na Bradićev facebook profil.

anana

pre 13 godina

Gospodin Bradić je mogao više da uradi u oblasti za koju kaže da je dosta uradio da se nije oslonio na komisije koje su se bavile a bojim se da će se i dalje baviti, poslovima i zadacima koje su uzurpirale od Republičkog zavoda koji po Zakonu treba da radi sledeće da daje uslove i saglasnosti na uslove i na projekte za radove na spomenicima od izuzetnog značaja da traži iste od Ministarstva kulture u slučaju da se projekti za spomenike rade u Zavodu,no pošto se isti i pored 12 arhitekata ne rade u Zavodu a ni uslovi se ne rade u Zavodu mala grupa interesno povezanih genijalaca na ćelu sa parom kumova arheologom i arhitektom našla se u 5-6 komisija i u skladu sa svojim malim sposobnostima a velikom ambicijom da svima dele pravdu u očitom sukobu interesa sama sebi i bliskim prijateljima dodeljuje novac za radove i kroz redovnu delatnost i preko konkursa z sufinansiranje.Dobri G.Bradić je opsno obmanut i potpuno zatrpan spletkama savetnice koja se redovno za mišljenje obraća arheologu i bliskim mu kreaturama i dolazi u situacuju da zahvaljujući njihovim obaveštenjima pravi greške zbog kojih bi bar jedna od 5 komisija trebala da bude razjurena sa arheologom na čelu, izjavi u Žiči da se lično zauzeo za njenu obnovu jer je ona na listi UNESKA!Prevara oko nejga je bilo mnogo, nadam se da njegov partiski kolega neće nastradati od ovakvih komisionaša i etnostručnjaka ali nikad se ne zna Videćemo

madona

pre 13 godina

Pored skromnog, nesigurnog i nekonzistentnog finansiranja od strane državnih i gradskih vlasti (koje nikada nije prešlo 20% ukupnog budžeta manifestacije), 2009. i 2010. godine Ministarstvo kulture RS nije dodelilo sredstva ni za jedan od predloženih 5 projekata, uključujući i matični festival, dok je Sekretarijat za kulturu dozvolio da festival ostane skoro bez ikakve podrške grada u kome je nastao, i koji neumorno promoviše širom sveta", navodi se u saopštenju.
(Ne)finansiranje festivala tokom poslednje dve godine, kao i paradoks da je u tom period Dis-patch produkcija demonstrirala veliki kredibilitet i potencijal bez ikakve povratne reakcije, samo su neki od bitnih razloga koji su doprineli odluci o gašenju. Na primer, tokom 2009. godine Dis-patch je samostalno realizovao 45 programa - većinu njih u potpunosti samo-finansirane ili bez učešća države - što je daleko više od produkcije većine budžetskih i drugih kulturnih institucija u istom periodu. Festival je “nagrađen” tako što su na narednom konkursu Ministarstva kulture odbijeni svi predloženi projekti. U kontekstu skorije političke realnosti Srbije, nedavne besmislene “rekonstrukcije” Vlade i opšte društveno-političke klime, ostalo je premalo nade da profesionalni “kulturni radnici” i njihovo polje delovanja mogu opstati na bilo kakvim zdravim osnovama, posebno ukoliko teže kvalitetnim produkcionim i umetničkim vrednostima i standardima. Sve ove činjenice u priličnoj meri obesmišjavaju napore za dalji razvoj, ili čak puko prisustvo ove manifestacije u Beogradu i Srbiji. Tokom niza godina, festival se održao isključivo zahvaljujući posvećenom radu skromnog organizacionog tima (tokom 10 godina rada, honorari su isplaćeni samo u 2 navrata), ulaganjem kompletnog prihoda od ulaznica u produkciju, i konzistentnoj podršci malog broja institucija kao što su Fond za otvoreno društvo, Goethe Institut, Trust for Mutual Understanding (Njujork), Francuski kulturni centar, Kulturni centar Rex, Chinch ili kompanija Ableton, kojima Dis-patch ovom prilikom izražava duboku zahvalnost.