Četvrtak, 08.12.2022.

14:59

Džim Morison: Poročni pesnik, genije među rokerima, zaljubljen u šamane i smrt VIDEO

Izvor: J J

Džim Morison: Poroèni pesnik, genije meðu rokerima, zaljubljen u šamane i smrt VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Ghost Song

pre 1 godinu

Awake

Shake dreams from your hair my pretty child, my sweet one
Choose the day and choose the sign of your day
The day's divinity
First thing you see

A vast radiant beach and a cool jeweled moon
Couples naked race down by its quiet side
And we laugh like soft mad children Smug in the wooly cotton brains of infancy
The music and voices are all around us

Choose they croon the ancient ones
The time has come again
Choose now, they croon
Beneath the moon beside an ancient lake Enter again the sweet forest, enter the hot dream
Come with us, everything is broken up and dances

Indians scattered on dawn's highway bleeding
Ghosts crowd the young child's fragile egg-shell mind

copy

pre 1 godinu

Komentar sa druge teme:
Rok je nasilna, neprirodna i besmislena muzika. Nije normalno da bude jak i nasilan zvuk čak i baladama. To je muzika gneva. Ali, čak ni tu ne uspevaju drugovi čak ni tu emociju da prenesu pa krenu da je glume besmislenim i smešnim arlaukanjem - potpuno neprirodno... Ne bi mogli da prenesu emociju čak ni da je osete.
To je muzika za do 30 godine i to samo zato što su bele i Hrišćanske kulture zatrovane takvim besmislom na uštrb muzike koja je prirodno izrasle iz različitih kultura sveta, što narodne što ozbiljnije i zabavne. Vrlo je malo izuzetaka u rok muzici da uopšte ima prirodnosti i ubedljivosti u prenošenju poruke/emocije. Uglavnom besmisleni, gnevni, nasilni pajaci, čiji je talenat za muziku toliko izvitoperen, zatrovan i pomračen da ne mogu da stvore ništa vredno. To je toliko očigledno da boli. Ne zna se da li su smešniji ili tužniji pajaci...
Posebno je ludilo kada se to ludilo preuzima u našu kulturu. To je deo kultura Zapada. Prenositi je na istok je suluda kopija kopije, besmisao u besmislu. Zato nisu ni uspevali bendovi iz Istočne Evrope na Zapadu - deluju groteskno. Još veći pajaci od njihovih :)
Ko sluša rok, rep, tehno i sličnu antiumetnost i ispiranja mozga nakon 30. godine treba ozbiljno da se zamisli i da se upita zašto je ostao na nivou duhovnog razvoja i umetničkog ukusa srednje škole...

kopa

pre 1 godinu

To su bila vremena. Prodavali smo knjige, stripove, ploče, kasete, družili se celo leto u Knezu, muvali ribe, bez kinte u džepu ili sa nekom sićom. Niko nije slušao seljaniju, a po muzici i fazonu smo se razlikovali i prepoznavali, šminkeri, rokeri, metalci...Pljeskavice preko puta Zvezde su se prodavale u "Leskovcu", koji je pre toga bio u Skadarliji. E da, a u Skadarliji u Pivari, bila je rok scena, ovekovečena u genijalnom filmu "Tajvanska kanasta". Pozdrav svima koji su osetili šta je Grad, šta je urbano, šta je antifolk seljanija!
(Искуство, 9. decembar 2022 10:13)

Kakav izliv kvazi-urbane malograđanštine. Kad smo već kod davanja psihijatrijskih dijagnoza, to je tipični NLP iliti Narcistički poremećaj ličnosti.

TomaX

pre 1 godinu

Iskonski bogotražitelj, kao i većina hipika, samo sto su Boga tražili na pogrešnoj strani.
(Mirkan, 09. decembar 2022 12:31)

Jeste, jedino ga ti i tebi slicni trazite na pravoj strani.

so simple minded

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 8. decembar 2022 18:18)
@
Nije baš tako jednostavno. Džim Morison je iza sebe ostavio pet izuzetnih albuma sa muzikom koja je oborila sve rekorde prodaje i slušanosti. Objavljeno je i četiri knjige poezije koja se danas izučava na univerzitetima. Umetnički a ako hoćeš i finansijski više nego uspešna karijera koja je postala deo svetske kulturne baštine. Sve to sa 27 godina kada je prerano napustio svet. Tek tako reći samo narkoman je najblaže rečeno površno.

Riders on the Storm

pre 1 godinu

The movie will begin in five moments
The mindless voice announced
All those unseated will await the next show.

The program for this evening is not new
You've seen this entertainment through and through
You've seen your birth your life and death
you might recall all of the rest
Did you have a good world when you died?
Enough to base a movie on?

Misa

pre 1 godinu

Jeste, bio je genije, veliki pesnik. A muzika dorsa, mnogo više od običnog rokenrola, ima tu i džeza i bluza i flamenka umešanog, nije baš za banalne slušaoce, strašni muzičari bili ljudi.

mile

pre 1 godinu

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!
(Deep Throat, 8. decembar 2022 19:12)

urlam od smeha

Искуство

pre 1 godinu

“jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)”
To su mi isto govorili pitomci Vojne Gimnazije kada sam prodavao postere u Knezu kao klinac pred školu. U knezu gde je bio asfalt. Ne zona za pešake. Zajedno sa ostalim stripovima sam i to prodavao Nekako (Ne pitajte kako) sam iz Politike štamparije nabavio stotinak postera Morisona iz tadašnjeg Mozaika Ako se neko seća). Uzeo “dobre “ pare da odem na pljesku sa drugarima u restoranu pored bioskopa Zvezda (Ako se neko od matorih seća, neka napiše kako se zvao jer se ja ne sećam.,,)
(Blek - Chicago, 8. decembar 2022 18:40)
To su bila vremena. Prodavali smo knjige, stripove, ploče, kasete, družili se celo leto u Knezu, muvali ribe, bez kinte u džepu ili sa nekom sićom. Niko nije slušao seljaniju, a po muzici i fazonu smo se razlikovali i prepoznavali, šminkeri, rokeri, metalci...Pljeskavice preko puta Zvezde su se prodavale u "Leskovcu", koji je pre toga bio u Skadarliji. E da, a u Skadarliji u Pivari, bila je rok scena, ovekovečena u genijalnom filmu "Tajvanska kanasta". Pozdrav svima koji su osetili šta je Grad, šta je urbano, šta je antifolk seljanija!

Mesec

pre 1 godinu

Dosta komentara na ovu temu sto je dobro. Generalno ostavili su jak i lep deo kolaca u rok sceni. Cinjenica jeste da se tada vise cenilo stvaralastvo, a danas svi jure nekakav uspeh i prestiz. Treba svirati i pisati bez obzira na to da li se nekome svidja ili ne.

Vratar

pre 1 godinu

Samo jednu stvar pustiti nekome ko ih nikada nije slusao> The End. A ako se odgleda film Apokalipsa danas uz The End koji ide tokom filma, svako ko ima iole ukusa je kupljen za sva vremena.

Draganundrug

pre 1 godinu

Ajmo sad malo manje paljenja i realniji pristup k njegovom liku i delu.
Dzimisha je postao popularan iz dva-tri osnovna razloga:
1.harizmaticna spoljasnjost
2.prpaganda seksualnih sloboda, narkotika i alkohola uvijena u fini celofan deep filozofije koji daje neku uzvišenost običnom aktu zavisnosti bilo koje vrste.
3. Period u kojem je živeo!
Široke narodne mase su bile gladne svega! Ono, kad neki polugoli lepotan u kožnim pantalonama plasira recikliranog nichea, devojke gutaju i ne pitaju, a likovi slede primer jer vide kako se devojke pale na sve to new age, mind freedom, free love deep shit.
Da se ne lažemo. Možda je čovek i bio genije i možda bi, da nije bio zavisnik i mogao da uradi nešto zausta korisno za čovečanstvo... Medjutim, on je ipak bio samo alkos-narkos muzičar, iliti junkie filozof. Da, ostavio je dobru originalnu muziku i to je sasvim ok. Nema potrebe za pravljenjem kulta i prosipanjem mozga o nadcovecnosti njegovog personalitija.

Kinaski

pre 1 godinu

Jim Morrison
The Doors
Kultni bend koji je sa prvim albumom napravio revoluciju u Americi. Jim je umro pre objavljivanja 6 albuma po meni njihovog najboljeg. Neki ga gledaju kao narkomana, satanistu, itd
Ali pre svega on je bio pesnik koji se odjednom našao u etru i nije mogao da izdrži pritisak slave.
Niko nije spomenuo koliko se borio protiv Američkog sistema i prava za ljudsku slobodu. Dosta puta hapšen i zabranjivani koncerti zbog toga.
Umetnik kakvog svet još dugo neće videti i pesme koje slušamo stare preko 50 godina. Sahranjen na groblju u Parizu gde i pripada, pored umetnika. Živeo je kratko ali mu je sudbina bila da postane kometa rock&rolla

Dr i

pre 1 godinu

Bilo je šezdesetih mnogo dobre muzike a Bitlsi i Doorsi su imali ono nešto posebno što ih izdvaja od ostalih. To se tako desi. Kod Doorsa je interesantan taj spoj keltske (Morison) i slovenske (Manzarek) mistike i energije, pa sve to fino smiksano u američki bluz, džez i psihodeliju...

krelja

pre 1 godinu

vidim da sam dobio dosta negativnih komentara na moj komentar da je satanista. ne znam zasto ljudi imaju fobiju da kazu istinu cak i prema individuama koje gotive ako je nesto ocigledno. Imate primer veliki rokeri znate koje zacetnik rok n rola Robert Johnson afroamerikanac poznat po jednoj slici gde se iza njega jasno i lepo vidi gospodar tame i lazi. ko to ne zeli da prizna ili se pravi da ne vidi ne razlikuje se mnogo od ove dvojce . Samo Isus Nazarecanin braco samo on spasava i dize iz mrtvih i daje zivot novi...
(Riba, 08. decembar 2022 19:39)

Ne lupetaj, molim te!

banat uber alles

pre 1 godinu

svi veliki bendovi traju 5-6 albuma, sve posle toga je reciklaža...
na svu sreću/nesreću dorsi su trajali taman koliko treba...
izuzetak su bitlsi i stonsi, kod njih su drugih 5-6 albuma...

Duobo

pre 1 godinu

Zlo satanističko na nogama, užas.
(Mig, 08. decembar 2022 20:03)

Lepo si sebe opisao, ali nije mi jasno sto to ovde iznosis, kao da nekoga zanima.

glukozamin

pre 1 godinu

morison je sprdnja među ozbiljnim rock kritičarima, kakav crni genij
(susjed, 08. decembar 2022 20:09)

Aj' navedi bar jednog. Ne širi gluposti.

glukozamin

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)

Lupetaš dečko! Pijanica da, ali narkoman ne. To ako već hoćeš da ga nazoveš nekim pogrdnim imenom, ali za to nema potrebe, njegova genijalnost je nesumnjiva!
Sigurno nisi živeo u vreme kad su se oni pojavili, ali ima dovoljno knjiga o njemu i grupi. Pročitaj nešto da ne pišeš koješta!
Za mene su Morison i "The Doors" nešto najbolje u rok muzici. Van vremenski! Dan danas, i posle više od pedeset godina, kad pustim njihove ploče, kao da je juče snimljeno. Ogromna snaga i svežina.

glukozamin

pre 1 godinu

Jedan od 3 najbolja sastava u istoriji muzike (Led Zeppelin, Beatles, Doors)
(klavia, 08. decembar 2022 18:11)
Da su bili dobri, bili su. Da su u rangu Cepelina i Bitlsa, nisu. Mnogo, mnogo bendova je iznad Dorsa po zaostavštini. Rolingstonsi i Pink Flojd pre svega su miljama iznad.
(Phako, 08. decembar 2022 18:32)

Grešiš Phako! Svi ovi bendovi (u oba komentara) su jednako dobri i bitni u rok muzici.
Rok slušam od 1966-e (imao sam 15 godina) i budi siguran da moj, sasvim šturi spisak, svih bendova koji su bili u ravni sa pomenutima bi bio predugačak za objavljivanje.
Ali The Doors su neponovljivi, uvek sveži i potpuno drugačiji... Njihovom "prtinom" niko više nije prošao!

Komša

pre 1 godinu

Blek - Chicago, 8. decembar 2022 18

Koloseum se zvao restoran.
Ekspres restoran ,kao što je u to vreme bio Ruski Car (tada Zagreb).

@Aleksandar - jedna od omiljenih od Buldožera.


Volim Dorse.Jedna id prvih grupa koju sam ,onako temeljno slušao kao klinac,imao sve ploče + Slavlje guštera ,pa izgubio i zainatio se po stare dane i ponovo kompletirao kolekciju.
Vredi.

bgd

pre 1 godinu

Vanserijskim ljudima um je uvek izmešten iz ovog banalnog Sveta na ovaj ili onaj način. To je preduslov da za njima ostaju dela. Tome u prilog govori to da se danas sećamo Dzima Morisona. Sjajno i hvala na članku.

Brzi

pre 1 godinu

99 postp današnje omlatine nije čulo za Morisona na žalost... Ali Priju zato prate, neki i ne baš tako mladi je i citiraju, jer je Prija srbijanski filozof novog doba.
(Pixy, 8. decembar 2022 18:12)

Turbofolkerke ne pišu svoje pesme nego ih kupuju od tekstopisaca, tako da je TAJ NEKO citirao tekstopisca, a ne folkerku koja je samo izvodjac.
Nije mi jasno sto ste se toliko navrzli na Stojkovića, čovek je bivši fudbaler a ne profesor univerziteta pa da citira Hegela i Kanta.

Aleksandar

pre 1 godinu

Mili bože, čuda velikoga
Jali grmi, jal se zemlja trese?
Niti grmi, nit' se zemlja trese
Već to trešti muzika dok svira!

Pita majka Morisona Džima:
"A moj sine, od guštera kralju
Jesi li se ikad prepanuo
Jal od vina, jal od droge ljute?"

Govori joj Morisone Džimi:
"Ja se nisam nikad prepanuo
Ni od droge ni od rujna vina
Već sam sve po redu tamanio!"

Kume Džimi, bog ti pomogao
Nad tobom se ne našlo junaka!
Ime ti se svuda pominjalo
Dok je pjesme i dok je veselja!

Poranila Morisona majka
Pogledala nebu u oblake
Ugledala dva vrana gavrana
Jedan grakće, drugi progovara:
"Izginuo Morisone Džimi
Braneć dušu od dušmanske ruke
Nije se ni nanosio glave
Krasan junak na ovome svijetu!"


Kume Džimi, bog ti pomogao
Nad tobom se ne našlo junaka!
Ime ti se svuda pominjalo
Dok je pjesme i dok je veselja!

Pripoveda Morisone Džimi:
"Ja se nisam nikad prepanuo
Ni od deva ni od rujna vina
Ni od pjesme, ni života ljuta!"

To prozbori, a s dušom se bori
To izusti, laku dušu spusti
Bog mu dao u raju naselje
Nama braćo pjesmu i veselje!

Ribar

pre 1 godinu

Sve je ovo tačno, jedna od najvećih legendi. Mada je uloga nedavno preminulog, Reja Manzareka bila takođe velika u čitavoj priči o Dorsima.

Brzi

pre 1 godinu

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!
(Deep Throat, 8. decembar 2022 19:12)

Ispricao neko ko je hteo da ga pljune, a 100 puta ponovljena laz postaje istina.
Isto kao ono da se kastrirao. Mi smo majstori da pljunemo svakog pa i najveceg genija. Zato je pobegao od nas u Ameriku. Da je ostao ovde ubili bi ga u pojam.
Covecanstvo nije zasluzilo i dalje ne zasluzuje coveka koji je "osvetlio svet".

Ovakvi kao Morison su heroji za nas. Piješ, ločeš, šmrčeš i unistis se do 27 godine.
Za bolje i nismo. I ovako nas je previše.

brainstorm

pre 1 godinu

preslušao sam sve pesme Doors-a i bio njihov fan kao mladić,sada kao malo matorijem mi sve to ostavlja malo gorak osećaj da je svo to njegovo stvaralaštvo nastalo pod uticajem opojnih droga i ličnog mladalačkog ludila ali ok,take it or leave it,to je to. Thanks Doors

mrki

pre 1 godinu

Mesto koje sam obisao prvi put kada sam otisao u Paris bilo je groblje tj.njegov grob…ispunio mi se decacki san…cak sam u petom razredu osnovne sestarom ugravirao hipi znak na svojoj ruci, mama je htela da me rokne )))))))
RiP Jim

Soft parade

pre 1 godinu

I'll tell you about Texas radio and the big beat, soft driven slow and mad
like some new language,
Reaching your head with the cold, sudden fury of a divine messenger
Out here in the perimeter there are no stars
Out here we is stoned
Immaculate

wiener

pre 1 godinu

The Doors su jedan od najvećih bendova 60ih godina (naravno mnogo pre mog rođenja), ali da li će to interesovati sledeće geneacije? Ne verujm. Ne zvuče oni toliko sveže kako neki komentatori tvrdi. Naprotiv, jako su vezani za svoje vreme.

Bill Grundy

pre 1 godinu

Danas je sve toliko automatizovano i hiperprodukcija je u zamahu neslućenih namera. The Doors su bili onda dah svežeg vazduha kakav ne postoji danas, tj ne može da se nađe zatrpano mainstream mediokritetskom hrpom. Ja sam flegma po pitanju svega ali sam se posvađao na kraju sa curom jer je udavila sa ovim lakim pop pesmama gde sve liče jedna na drugu.

Evo, ako se primi, neka svako ostavi nekomercijalnu stvar koja mu se sviđa u komentaru, za koju misli da niko nije čuo, voleo bih da preslušam.

Počinjem prvi:
Samsara Blues Experiment - Eastern Sun Western Moon
(John Pierremont)



Khruangbin - uzivo

https://www.youtube.com/watch?v=q4xKvHANqjk

Sergio

pre 1 godinu

6 studijskih albuma i par live-ova (sa Morrison-om) za 4 godine 1967-71. Najveća šteta za rock kulturu i najplodniji autor uz Ammy i Cobainne-a.

Ray Manzarek

pre 1 godinu

Morisonov otrov je bio alkohol,heroin je uzeo samo jednom u noci kada je umro u toaletu francuskog kluba. Ima odlicna emisija na francuskom sa svedocima njegovih poslednjih dana u Parizu. Koristio je halucinogene droge,ali nije od toga umro. Samo malo vise faktografije,a malo manje izmisljotina. The doors live on

Plank

pre 1 godinu

Morison je bio genije, poeta i divna duša. Imao se rašta i roditi!
Na današnji dan je ubijen još jedan velikan muzike - Džon Lenon.

vanBasten

pre 1 godinu

Genije...
U pravu je autor teksta, kratko se zadržao na ovoj planeti
Sada, negde gore, pije viski i šmrče, i smeje se...
Laka ti crna zemlja majstore

Plank

pre 1 godinu

Morison je bio genije, poeta i divna duša. Imao se rašta i roditi!
Na današnji dan je ubijen još jedan velikan muzike - Džon Lenon.

Deep Throat

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 8. decembar 2022 18:18)

Svi koji su ostavili nekakav trag u povijesti čovječanstva su bili neki devijantni likovi, pijanci, narkomani, šizofreničari, bioplarci...

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!

pa sad

pre 1 godinu

Uh kakav zal sto iza ovog genija nije ostalo vise djela, ali da nije zivio takav zivot, vjerovatno ne bi ni bio to sto je postao.
(gagan, 8. decembar 2022 18:09)

6 LP od 1967 do 1971, deluje neverovatno u odnosu na danasnju muziku kad cede jedan album pet godina.

Big Lebowski

pre 1 godinu

Vanvremenski bend i jedan od, ako ne i najharizmatičnijih poeta/tekstopisaca.

To što je Džim sa Dorsima uradio za samo nekoliko godina postojanja je neverovatno. I posle 50 godina zvuče kao da su album snimili pre mesec dana.

Četiri genijalca.

Riba

pre 1 godinu

vidim da sam dobio dosta negativnih komentara na moj komentar da je satanista. ne znam zasto ljudi imaju fobiju da kazu istinu cak i prema individuama koje gotive ako je nesto ocigledno. Imate primer veliki rokeri znate koje zacetnik rok n rola Robert Johnson afroamerikanac poznat po jednoj slici gde se iza njega jasno i lepo vidi gospodar tame i lazi. ko to ne zeli da prizna ili se pravi da ne vidi ne razlikuje se mnogo od ove dvojce . Samo Isus Nazarecanin braco samo on spasava i dize iz mrtvih i daje zivot novi...

John Pierremont

pre 1 godinu

Danas je sve toliko automatizovano i hiperprodukcija je u zamahu neslućenih namera. The Doors su bili onda dah svežeg vazduha kakav ne postoji danas, tj ne može da se nađe zatrpano mainstream mediokritetskom hrpom. Ja sam flegma po pitanju svega ali sam se posvađao na kraju sa curom jer je udavila sa ovim lakim pop pesmama gde sve liče jedna na drugu.

Evo, ako se primi, neka svako ostavi nekomercijalnu stvar koja mu se sviđa u komentaru, za koju misli da niko nije čuo, voleo bih da preslušam.

Počinjem prvi:
Samsara Blues Experiment - Eastern Sun Western Moon

Phako

pre 1 godinu

Jedan od 3 najbolja sastava u istoriji muzike (Led Zeppelin, Beatles, Doors)
(klavia, 08. decembar 2022 18:11)
Da su bili dobri, bili su. Da su u rangu Cepelina i Bitlsa, nisu. Mnogo, mnogo bendova je iznad Dorsa po zaostavštini. Rolingstonsi i Pink Flojd pre svega su miljama iznad.

Вања М

pre 1 godinu

Почивај у миру Морисоне. Већ 30 година улепшаваш живот мени и многима феноменалним песмама које си снимио. Никада се више та боја гласа и атмосфера у песмама неће поновити.

Fak D Sistem

pre 1 godinu

(Mr. White, 08. decembar 2022 18:22)

Odrastao sam uz rok i metal, slažem se da je Džim bio pravi rock star, ali se ne slažem da je bio poslednji. Ne zaboravi Lemija, a i Ozija, nijedan od njih dvojice nimalo ne zaostaje za Džimom (pogotovo Lemi)

Mr. White

pre 1 godinu

Ne stari svaka muzika dobro ali zato Doorsi i danas zvuce sveze i fenomenalno. A Jim je bio poslednji pravi rock star i eto ima vise od 50 godina kako ga nema. Neverovatno da su nas tada u samo godinu dana napustili Janis Joplin, Hendrix i Jim

Aleksandar

pre 1 godinu

Vrhunski umetnik koji ce se slusati dok postoje ljudi.Svi ovi novi trendovi u muzici budu i prodju ali kvalitet traje.Tragicno je u Srbiji kada pustim Dorse komentari budu sta ti je to,ugasi te ludake.Eto dotle smo mi dosli.

Pixy

pre 1 godinu

99 postp današnje omlatine nije čulo za Morisona na žalost... Ali Priju zato prate, neki i ne baš tako mladi je i citiraju, jer je Prija srbijanski filozof novog doba.

Mr. White

pre 1 godinu

Ne stari svaka muzika dobro ali zato Doorsi i danas zvuce sveze i fenomenalno. A Jim je bio poslednji pravi rock star i eto ima vise od 50 godina kako ga nema. Neverovatno da su nas tada u samo godinu dana napustili Janis Joplin, Hendrix i Jim

Blek - Chicago

pre 1 godinu

“jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)”
To su mi isto govorili pitomci Vojne Gimnazije kada sam prodavao postere u Knezu kao klinac pred školu. U knezu gde je bio asfalt. Ne zona za pešake. Zajedno sa ostalim stripovima sam i to prodavao Nekako (Ne pitajte kako) sam iz Politike štamparije nabavio stotinak postera Morisona iz tadašnjeg Mozaika Ako se neko seća). Uzeo “dobre “ pare da odem na pljesku sa drugarima u restoranu pored bioskopa Zvezda (Ako se neko od matorih seća, neka napiše kako se zvao jer se ja ne sećam.,,)

Pixy

pre 1 godinu

99 postp današnje omlatine nije čulo za Morisona na žalost... Ali Priju zato prate, neki i ne baš tako mladi je i citiraju, jer je Prija srbijanski filozof novog doba.

Mr. White

pre 1 godinu

Ne stari svaka muzika dobro ali zato Doorsi i danas zvuce sveze i fenomenalno. A Jim je bio poslednji pravi rock star i eto ima vise od 50 godina kako ga nema. Neverovatno da su nas tada u samo godinu dana napustili Janis Joplin, Hendrix i Jim

Aleksandar

pre 1 godinu

Vrhunski umetnik koji ce se slusati dok postoje ljudi.Svi ovi novi trendovi u muzici budu i prodju ali kvalitet traje.Tragicno je u Srbiji kada pustim Dorse komentari budu sta ti je to,ugasi te ludake.Eto dotle smo mi dosli.

Ray Manzarek

pre 1 godinu

Morisonov otrov je bio alkohol,heroin je uzeo samo jednom u noci kada je umro u toaletu francuskog kluba. Ima odlicna emisija na francuskom sa svedocima njegovih poslednjih dana u Parizu. Koristio je halucinogene droge,ali nije od toga umro. Samo malo vise faktografije,a malo manje izmisljotina. The doors live on

Big Lebowski

pre 1 godinu

Vanvremenski bend i jedan od, ako ne i najharizmatičnijih poeta/tekstopisaca.

To što je Džim sa Dorsima uradio za samo nekoliko godina postojanja je neverovatno. I posle 50 godina zvuče kao da su album snimili pre mesec dana.

Četiri genijalca.

Duobo

pre 1 godinu

Zlo satanističko na nogama, užas.
(Mig, 08. decembar 2022 20:03)

Lepo si sebe opisao, ali nije mi jasno sto to ovde iznosis, kao da nekoga zanima.

Mr. White

pre 1 godinu

Ne stari svaka muzika dobro ali zato Doorsi i danas zvuce sveze i fenomenalno. A Jim je bio poslednji pravi rock star i eto ima vise od 50 godina kako ga nema. Neverovatno da su nas tada u samo godinu dana napustili Janis Joplin, Hendrix i Jim

Вања М

pre 1 godinu

Почивај у миру Морисоне. Већ 30 година улепшаваш живот мени и многима феноменалним песмама које си снимио. Никада се више та боја гласа и атмосфера у песмама неће поновити.

Deep Throat

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 8. decembar 2022 18:18)

Svi koji su ostavili nekakav trag u povijesti čovječanstva su bili neki devijantni likovi, pijanci, narkomani, šizofreničari, bioplarci...

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!

Aleksandar

pre 1 godinu

Mili bože, čuda velikoga
Jali grmi, jal se zemlja trese?
Niti grmi, nit' se zemlja trese
Već to trešti muzika dok svira!

Pita majka Morisona Džima:
"A moj sine, od guštera kralju
Jesi li se ikad prepanuo
Jal od vina, jal od droge ljute?"

Govori joj Morisone Džimi:
"Ja se nisam nikad prepanuo
Ni od droge ni od rujna vina
Već sam sve po redu tamanio!"

Kume Džimi, bog ti pomogao
Nad tobom se ne našlo junaka!
Ime ti se svuda pominjalo
Dok je pjesme i dok je veselja!

Poranila Morisona majka
Pogledala nebu u oblake
Ugledala dva vrana gavrana
Jedan grakće, drugi progovara:
"Izginuo Morisone Džimi
Braneć dušu od dušmanske ruke
Nije se ni nanosio glave
Krasan junak na ovome svijetu!"


Kume Džimi, bog ti pomogao
Nad tobom se ne našlo junaka!
Ime ti se svuda pominjalo
Dok je pjesme i dok je veselja!

Pripoveda Morisone Džimi:
"Ja se nisam nikad prepanuo
Ni od deva ni od rujna vina
Ni od pjesme, ni života ljuta!"

To prozbori, a s dušom se bori
To izusti, laku dušu spusti
Bog mu dao u raju naselje
Nama braćo pjesmu i veselje!

krelja

pre 1 godinu

vidim da sam dobio dosta negativnih komentara na moj komentar da je satanista. ne znam zasto ljudi imaju fobiju da kazu istinu cak i prema individuama koje gotive ako je nesto ocigledno. Imate primer veliki rokeri znate koje zacetnik rok n rola Robert Johnson afroamerikanac poznat po jednoj slici gde se iza njega jasno i lepo vidi gospodar tame i lazi. ko to ne zeli da prizna ili se pravi da ne vidi ne razlikuje se mnogo od ove dvojce . Samo Isus Nazarecanin braco samo on spasava i dize iz mrtvih i daje zivot novi...
(Riba, 08. decembar 2022 19:39)

Ne lupetaj, molim te!

pa sad

pre 1 godinu

Uh kakav zal sto iza ovog genija nije ostalo vise djela, ali da nije zivio takav zivot, vjerovatno ne bi ni bio to sto je postao.
(gagan, 8. decembar 2022 18:09)

6 LP od 1967 do 1971, deluje neverovatno u odnosu na danasnju muziku kad cede jedan album pet godina.

Ribar

pre 1 godinu

Sve je ovo tačno, jedna od najvećih legendi. Mada je uloga nedavno preminulog, Reja Manzareka bila takođe velika u čitavoj priči o Dorsima.

Blek - Chicago

pre 1 godinu

“jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)”
To su mi isto govorili pitomci Vojne Gimnazije kada sam prodavao postere u Knezu kao klinac pred školu. U knezu gde je bio asfalt. Ne zona za pešake. Zajedno sa ostalim stripovima sam i to prodavao Nekako (Ne pitajte kako) sam iz Politike štamparije nabavio stotinak postera Morisona iz tadašnjeg Mozaika Ako se neko seća). Uzeo “dobre “ pare da odem na pljesku sa drugarima u restoranu pored bioskopa Zvezda (Ako se neko od matorih seća, neka napiše kako se zvao jer se ja ne sećam.,,)

glukozamin

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)

Lupetaš dečko! Pijanica da, ali narkoman ne. To ako već hoćeš da ga nazoveš nekim pogrdnim imenom, ali za to nema potrebe, njegova genijalnost je nesumnjiva!
Sigurno nisi živeo u vreme kad su se oni pojavili, ali ima dovoljno knjiga o njemu i grupi. Pročitaj nešto da ne pišeš koješta!
Za mene su Morison i "The Doors" nešto najbolje u rok muzici. Van vremenski! Dan danas, i posle više od pedeset godina, kad pustim njihove ploče, kao da je juče snimljeno. Ogromna snaga i svežina.

glukozamin

pre 1 godinu

morison je sprdnja među ozbiljnim rock kritičarima, kakav crni genij
(susjed, 08. decembar 2022 20:09)

Aj' navedi bar jednog. Ne širi gluposti.

bgd

pre 1 godinu

Vanserijskim ljudima um je uvek izmešten iz ovog banalnog Sveta na ovaj ili onaj način. To je preduslov da za njima ostaju dela. Tome u prilog govori to da se danas sećamo Dzima Morisona. Sjajno i hvala na članku.

mrki

pre 1 godinu

Mesto koje sam obisao prvi put kada sam otisao u Paris bilo je groblje tj.njegov grob…ispunio mi se decacki san…cak sam u petom razredu osnovne sestarom ugravirao hipi znak na svojoj ruci, mama je htela da me rokne )))))))
RiP Jim

glukozamin

pre 1 godinu

Jedan od 3 najbolja sastava u istoriji muzike (Led Zeppelin, Beatles, Doors)
(klavia, 08. decembar 2022 18:11)
Da su bili dobri, bili su. Da su u rangu Cepelina i Bitlsa, nisu. Mnogo, mnogo bendova je iznad Dorsa po zaostavštini. Rolingstonsi i Pink Flojd pre svega su miljama iznad.
(Phako, 08. decembar 2022 18:32)

Grešiš Phako! Svi ovi bendovi (u oba komentara) su jednako dobri i bitni u rok muzici.
Rok slušam od 1966-e (imao sam 15 godina) i budi siguran da moj, sasvim šturi spisak, svih bendova koji su bili u ravni sa pomenutima bi bio predugačak za objavljivanje.
Ali The Doors su neponovljivi, uvek sveži i potpuno drugačiji... Njihovom "prtinom" niko više nije prošao!

Plank

pre 1 godinu

Morison je bio genije, poeta i divna duša. Imao se rašta i roditi!
Na današnji dan je ubijen još jedan velikan muzike - Džon Lenon.

Komša

pre 1 godinu

Blek - Chicago, 8. decembar 2022 18

Koloseum se zvao restoran.
Ekspres restoran ,kao što je u to vreme bio Ruski Car (tada Zagreb).

@Aleksandar - jedna od omiljenih od Buldožera.


Volim Dorse.Jedna id prvih grupa koju sam ,onako temeljno slušao kao klinac,imao sve ploče + Slavlje guštera ,pa izgubio i zainatio se po stare dane i ponovo kompletirao kolekciju.
Vredi.

John Pierremont

pre 1 godinu

Danas je sve toliko automatizovano i hiperprodukcija je u zamahu neslućenih namera. The Doors su bili onda dah svežeg vazduha kakav ne postoji danas, tj ne može da se nađe zatrpano mainstream mediokritetskom hrpom. Ja sam flegma po pitanju svega ali sam se posvađao na kraju sa curom jer je udavila sa ovim lakim pop pesmama gde sve liče jedna na drugu.

Evo, ako se primi, neka svako ostavi nekomercijalnu stvar koja mu se sviđa u komentaru, za koju misli da niko nije čuo, voleo bih da preslušam.

Počinjem prvi:
Samsara Blues Experiment - Eastern Sun Western Moon

Plank

pre 1 godinu

Morison je bio genije, poeta i divna duša. Imao se rašta i roditi!
Na današnji dan je ubijen još jedan velikan muzike - Džon Lenon.

vanBasten

pre 1 godinu

Genije...
U pravu je autor teksta, kratko se zadržao na ovoj planeti
Sada, negde gore, pije viski i šmrče, i smeje se...
Laka ti crna zemlja majstore

Soft parade

pre 1 godinu

I'll tell you about Texas radio and the big beat, soft driven slow and mad
like some new language,
Reaching your head with the cold, sudden fury of a divine messenger
Out here in the perimeter there are no stars
Out here we is stoned
Immaculate

brainstorm

pre 1 godinu

preslušao sam sve pesme Doors-a i bio njihov fan kao mladić,sada kao malo matorijem mi sve to ostavlja malo gorak osećaj da je svo to njegovo stvaralaštvo nastalo pod uticajem opojnih droga i ličnog mladalačkog ludila ali ok,take it or leave it,to je to. Thanks Doors

Brzi

pre 1 godinu

99 postp današnje omlatine nije čulo za Morisona na žalost... Ali Priju zato prate, neki i ne baš tako mladi je i citiraju, jer je Prija srbijanski filozof novog doba.
(Pixy, 8. decembar 2022 18:12)

Turbofolkerke ne pišu svoje pesme nego ih kupuju od tekstopisaca, tako da je TAJ NEKO citirao tekstopisca, a ne folkerku koja je samo izvodjac.
Nije mi jasno sto ste se toliko navrzli na Stojkovića, čovek je bivši fudbaler a ne profesor univerziteta pa da citira Hegela i Kanta.

so simple minded

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 8. decembar 2022 18:18)
@
Nije baš tako jednostavno. Džim Morison je iza sebe ostavio pet izuzetnih albuma sa muzikom koja je oborila sve rekorde prodaje i slušanosti. Objavljeno je i četiri knjige poezije koja se danas izučava na univerzitetima. Umetnički a ako hoćeš i finansijski više nego uspešna karijera koja je postala deo svetske kulturne baštine. Sve to sa 27 godina kada je prerano napustio svet. Tek tako reći samo narkoman je najblaže rečeno površno.

Sergio

pre 1 godinu

6 studijskih albuma i par live-ova (sa Morrison-om) za 4 godine 1967-71. Najveća šteta za rock kulturu i najplodniji autor uz Ammy i Cobainne-a.

Bill Grundy

pre 1 godinu

Danas je sve toliko automatizovano i hiperprodukcija je u zamahu neslućenih namera. The Doors su bili onda dah svežeg vazduha kakav ne postoji danas, tj ne može da se nađe zatrpano mainstream mediokritetskom hrpom. Ja sam flegma po pitanju svega ali sam se posvađao na kraju sa curom jer je udavila sa ovim lakim pop pesmama gde sve liče jedna na drugu.

Evo, ako se primi, neka svako ostavi nekomercijalnu stvar koja mu se sviđa u komentaru, za koju misli da niko nije čuo, voleo bih da preslušam.

Počinjem prvi:
Samsara Blues Experiment - Eastern Sun Western Moon
(John Pierremont)



Khruangbin - uzivo

https://www.youtube.com/watch?v=q4xKvHANqjk

Misa

pre 1 godinu

Jeste, bio je genije, veliki pesnik. A muzika dorsa, mnogo više od običnog rokenrola, ima tu i džeza i bluza i flamenka umešanog, nije baš za banalne slušaoce, strašni muzičari bili ljudi.

Fak D Sistem

pre 1 godinu

(Mr. White, 08. decembar 2022 18:22)

Odrastao sam uz rok i metal, slažem se da je Džim bio pravi rock star, ali se ne slažem da je bio poslednji. Ne zaboravi Lemija, a i Ozija, nijedan od njih dvojice nimalo ne zaostaje za Džimom (pogotovo Lemi)

Искуство

pre 1 godinu

“jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)”
To su mi isto govorili pitomci Vojne Gimnazije kada sam prodavao postere u Knezu kao klinac pred školu. U knezu gde je bio asfalt. Ne zona za pešake. Zajedno sa ostalim stripovima sam i to prodavao Nekako (Ne pitajte kako) sam iz Politike štamparije nabavio stotinak postera Morisona iz tadašnjeg Mozaika Ako se neko seća). Uzeo “dobre “ pare da odem na pljesku sa drugarima u restoranu pored bioskopa Zvezda (Ako se neko od matorih seća, neka napiše kako se zvao jer se ja ne sećam.,,)
(Blek - Chicago, 8. decembar 2022 18:40)
To su bila vremena. Prodavali smo knjige, stripove, ploče, kasete, družili se celo leto u Knezu, muvali ribe, bez kinte u džepu ili sa nekom sićom. Niko nije slušao seljaniju, a po muzici i fazonu smo se razlikovali i prepoznavali, šminkeri, rokeri, metalci...Pljeskavice preko puta Zvezde su se prodavale u "Leskovcu", koji je pre toga bio u Skadarliji. E da, a u Skadarliji u Pivari, bila je rok scena, ovekovečena u genijalnom filmu "Tajvanska kanasta". Pozdrav svima koji su osetili šta je Grad, šta je urbano, šta je antifolk seljanija!

banat uber alles

pre 1 godinu

svi veliki bendovi traju 5-6 albuma, sve posle toga je reciklaža...
na svu sreću/nesreću dorsi su trajali taman koliko treba...
izuzetak su bitlsi i stonsi, kod njih su drugih 5-6 albuma...

Phako

pre 1 godinu

Jedan od 3 najbolja sastava u istoriji muzike (Led Zeppelin, Beatles, Doors)
(klavia, 08. decembar 2022 18:11)
Da su bili dobri, bili su. Da su u rangu Cepelina i Bitlsa, nisu. Mnogo, mnogo bendova je iznad Dorsa po zaostavštini. Rolingstonsi i Pink Flojd pre svega su miljama iznad.

wiener

pre 1 godinu

The Doors su jedan od najvećih bendova 60ih godina (naravno mnogo pre mog rođenja), ali da li će to interesovati sledeće geneacije? Ne verujm. Ne zvuče oni toliko sveže kako neki komentatori tvrdi. Naprotiv, jako su vezani za svoje vreme.

Vratar

pre 1 godinu

Samo jednu stvar pustiti nekome ko ih nikada nije slusao> The End. A ako se odgleda film Apokalipsa danas uz The End koji ide tokom filma, svako ko ima iole ukusa je kupljen za sva vremena.

Brzi

pre 1 godinu

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!
(Deep Throat, 8. decembar 2022 19:12)

Ispricao neko ko je hteo da ga pljune, a 100 puta ponovljena laz postaje istina.
Isto kao ono da se kastrirao. Mi smo majstori da pljunemo svakog pa i najveceg genija. Zato je pobegao od nas u Ameriku. Da je ostao ovde ubili bi ga u pojam.
Covecanstvo nije zasluzilo i dalje ne zasluzuje coveka koji je "osvetlio svet".

Ovakvi kao Morison su heroji za nas. Piješ, ločeš, šmrčeš i unistis se do 27 godine.
Za bolje i nismo. I ovako nas je previše.

Kinaski

pre 1 godinu

Jim Morrison
The Doors
Kultni bend koji je sa prvim albumom napravio revoluciju u Americi. Jim je umro pre objavljivanja 6 albuma po meni njihovog najboljeg. Neki ga gledaju kao narkomana, satanistu, itd
Ali pre svega on je bio pesnik koji se odjednom našao u etru i nije mogao da izdrži pritisak slave.
Niko nije spomenuo koliko se borio protiv Američkog sistema i prava za ljudsku slobodu. Dosta puta hapšen i zabranjivani koncerti zbog toga.
Umetnik kakvog svet još dugo neće videti i pesme koje slušamo stare preko 50 godina. Sahranjen na groblju u Parizu gde i pripada, pored umetnika. Živeo je kratko ali mu je sudbina bila da postane kometa rock&rolla

Riba

pre 1 godinu

vidim da sam dobio dosta negativnih komentara na moj komentar da je satanista. ne znam zasto ljudi imaju fobiju da kazu istinu cak i prema individuama koje gotive ako je nesto ocigledno. Imate primer veliki rokeri znate koje zacetnik rok n rola Robert Johnson afroamerikanac poznat po jednoj slici gde se iza njega jasno i lepo vidi gospodar tame i lazi. ko to ne zeli da prizna ili se pravi da ne vidi ne razlikuje se mnogo od ove dvojce . Samo Isus Nazarecanin braco samo on spasava i dize iz mrtvih i daje zivot novi...

Draganundrug

pre 1 godinu

Ajmo sad malo manje paljenja i realniji pristup k njegovom liku i delu.
Dzimisha je postao popularan iz dva-tri osnovna razloga:
1.harizmaticna spoljasnjost
2.prpaganda seksualnih sloboda, narkotika i alkohola uvijena u fini celofan deep filozofije koji daje neku uzvišenost običnom aktu zavisnosti bilo koje vrste.
3. Period u kojem je živeo!
Široke narodne mase su bile gladne svega! Ono, kad neki polugoli lepotan u kožnim pantalonama plasira recikliranog nichea, devojke gutaju i ne pitaju, a likovi slede primer jer vide kako se devojke pale na sve to new age, mind freedom, free love deep shit.
Da se ne lažemo. Možda je čovek i bio genije i možda bi, da nije bio zavisnik i mogao da uradi nešto zausta korisno za čovečanstvo... Medjutim, on je ipak bio samo alkos-narkos muzičar, iliti junkie filozof. Da, ostavio je dobru originalnu muziku i to je sasvim ok. Nema potrebe za pravljenjem kulta i prosipanjem mozga o nadcovecnosti njegovog personalitija.

Riders on the Storm

pre 1 godinu

The movie will begin in five moments
The mindless voice announced
All those unseated will await the next show.

The program for this evening is not new
You've seen this entertainment through and through
You've seen your birth your life and death
you might recall all of the rest
Did you have a good world when you died?
Enough to base a movie on?

TomaX

pre 1 godinu

Iskonski bogotražitelj, kao i većina hipika, samo sto su Boga tražili na pogrešnoj strani.
(Mirkan, 09. decembar 2022 12:31)

Jeste, jedino ga ti i tebi slicni trazite na pravoj strani.

Dr i

pre 1 godinu

Bilo je šezdesetih mnogo dobre muzike a Bitlsi i Doorsi su imali ono nešto posebno što ih izdvaja od ostalih. To se tako desi. Kod Doorsa je interesantan taj spoj keltske (Morison) i slovenske (Manzarek) mistike i energije, pa sve to fino smiksano u američki bluz, džez i psihodeliju...

Mesec

pre 1 godinu

Dosta komentara na ovu temu sto je dobro. Generalno ostavili su jak i lep deo kolaca u rok sceni. Cinjenica jeste da se tada vise cenilo stvaralastvo, a danas svi jure nekakav uspeh i prestiz. Treba svirati i pisati bez obzira na to da li se nekome svidja ili ne.

kopa

pre 1 godinu

To su bila vremena. Prodavali smo knjige, stripove, ploče, kasete, družili se celo leto u Knezu, muvali ribe, bez kinte u džepu ili sa nekom sićom. Niko nije slušao seljaniju, a po muzici i fazonu smo se razlikovali i prepoznavali, šminkeri, rokeri, metalci...Pljeskavice preko puta Zvezde su se prodavale u "Leskovcu", koji je pre toga bio u Skadarliji. E da, a u Skadarliji u Pivari, bila je rok scena, ovekovečena u genijalnom filmu "Tajvanska kanasta". Pozdrav svima koji su osetili šta je Grad, šta je urbano, šta je antifolk seljanija!
(Искуство, 9. decembar 2022 10:13)

Kakav izliv kvazi-urbane malograđanštine. Kad smo već kod davanja psihijatrijskih dijagnoza, to je tipični NLP iliti Narcistički poremećaj ličnosti.

mile

pre 1 godinu

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!
(Deep Throat, 8. decembar 2022 19:12)

urlam od smeha

copy

pre 1 godinu

Komentar sa druge teme:
Rok je nasilna, neprirodna i besmislena muzika. Nije normalno da bude jak i nasilan zvuk čak i baladama. To je muzika gneva. Ali, čak ni tu ne uspevaju drugovi čak ni tu emociju da prenesu pa krenu da je glume besmislenim i smešnim arlaukanjem - potpuno neprirodno... Ne bi mogli da prenesu emociju čak ni da je osete.
To je muzika za do 30 godine i to samo zato što su bele i Hrišćanske kulture zatrovane takvim besmislom na uštrb muzike koja je prirodno izrasle iz različitih kultura sveta, što narodne što ozbiljnije i zabavne. Vrlo je malo izuzetaka u rok muzici da uopšte ima prirodnosti i ubedljivosti u prenošenju poruke/emocije. Uglavnom besmisleni, gnevni, nasilni pajaci, čiji je talenat za muziku toliko izvitoperen, zatrovan i pomračen da ne mogu da stvore ništa vredno. To je toliko očigledno da boli. Ne zna se da li su smešniji ili tužniji pajaci...
Posebno je ludilo kada se to ludilo preuzima u našu kulturu. To je deo kultura Zapada. Prenositi je na istok je suluda kopija kopije, besmisao u besmislu. Zato nisu ni uspevali bendovi iz Istočne Evrope na Zapadu - deluju groteskno. Još veći pajaci od njihovih :)
Ko sluša rok, rep, tehno i sličnu antiumetnost i ispiranja mozga nakon 30. godine treba ozbiljno da se zamisli i da se upita zašto je ostao na nivou duhovnog razvoja i umetničkog ukusa srednje škole...

Ghost Song

pre 1 godinu

Awake

Shake dreams from your hair my pretty child, my sweet one
Choose the day and choose the sign of your day
The day's divinity
First thing you see

A vast radiant beach and a cool jeweled moon
Couples naked race down by its quiet side
And we laugh like soft mad children Smug in the wooly cotton brains of infancy
The music and voices are all around us

Choose they croon the ancient ones
The time has come again
Choose now, they croon
Beneath the moon beside an ancient lake Enter again the sweet forest, enter the hot dream
Come with us, everything is broken up and dances

Indians scattered on dawn's highway bleeding
Ghosts crowd the young child's fragile egg-shell mind

Riba

pre 1 godinu

vidim da sam dobio dosta negativnih komentara na moj komentar da je satanista. ne znam zasto ljudi imaju fobiju da kazu istinu cak i prema individuama koje gotive ako je nesto ocigledno. Imate primer veliki rokeri znate koje zacetnik rok n rola Robert Johnson afroamerikanac poznat po jednoj slici gde se iza njega jasno i lepo vidi gospodar tame i lazi. ko to ne zeli da prizna ili se pravi da ne vidi ne razlikuje se mnogo od ove dvojce . Samo Isus Nazarecanin braco samo on spasava i dize iz mrtvih i daje zivot novi...

Phako

pre 1 godinu

Jedan od 3 najbolja sastava u istoriji muzike (Led Zeppelin, Beatles, Doors)
(klavia, 08. decembar 2022 18:11)
Da su bili dobri, bili su. Da su u rangu Cepelina i Bitlsa, nisu. Mnogo, mnogo bendova je iznad Dorsa po zaostavštini. Rolingstonsi i Pink Flojd pre svega su miljama iznad.

Brzi

pre 1 godinu

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!
(Deep Throat, 8. decembar 2022 19:12)

Ispricao neko ko je hteo da ga pljune, a 100 puta ponovljena laz postaje istina.
Isto kao ono da se kastrirao. Mi smo majstori da pljunemo svakog pa i najveceg genija. Zato je pobegao od nas u Ameriku. Da je ostao ovde ubili bi ga u pojam.
Covecanstvo nije zasluzilo i dalje ne zasluzuje coveka koji je "osvetlio svet".

Ovakvi kao Morison su heroji za nas. Piješ, ločeš, šmrčeš i unistis se do 27 godine.
Za bolje i nismo. I ovako nas je previše.

wiener

pre 1 godinu

The Doors su jedan od najvećih bendova 60ih godina (naravno mnogo pre mog rođenja), ali da li će to interesovati sledeće geneacije? Ne verujm. Ne zvuče oni toliko sveže kako neki komentatori tvrdi. Naprotiv, jako su vezani za svoje vreme.

Aleksandar

pre 1 godinu

Mili bože, čuda velikoga
Jali grmi, jal se zemlja trese?
Niti grmi, nit' se zemlja trese
Već to trešti muzika dok svira!

Pita majka Morisona Džima:
"A moj sine, od guštera kralju
Jesi li se ikad prepanuo
Jal od vina, jal od droge ljute?"

Govori joj Morisone Džimi:
"Ja se nisam nikad prepanuo
Ni od droge ni od rujna vina
Već sam sve po redu tamanio!"

Kume Džimi, bog ti pomogao
Nad tobom se ne našlo junaka!
Ime ti se svuda pominjalo
Dok je pjesme i dok je veselja!

Poranila Morisona majka
Pogledala nebu u oblake
Ugledala dva vrana gavrana
Jedan grakće, drugi progovara:
"Izginuo Morisone Džimi
Braneć dušu od dušmanske ruke
Nije se ni nanosio glave
Krasan junak na ovome svijetu!"


Kume Džimi, bog ti pomogao
Nad tobom se ne našlo junaka!
Ime ti se svuda pominjalo
Dok je pjesme i dok je veselja!

Pripoveda Morisone Džimi:
"Ja se nisam nikad prepanuo
Ni od deva ni od rujna vina
Ni od pjesme, ni života ljuta!"

To prozbori, a s dušom se bori
To izusti, laku dušu spusti
Bog mu dao u raju naselje
Nama braćo pjesmu i veselje!

kopa

pre 1 godinu

To su bila vremena. Prodavali smo knjige, stripove, ploče, kasete, družili se celo leto u Knezu, muvali ribe, bez kinte u džepu ili sa nekom sićom. Niko nije slušao seljaniju, a po muzici i fazonu smo se razlikovali i prepoznavali, šminkeri, rokeri, metalci...Pljeskavice preko puta Zvezde su se prodavale u "Leskovcu", koji je pre toga bio u Skadarliji. E da, a u Skadarliji u Pivari, bila je rok scena, ovekovečena u genijalnom filmu "Tajvanska kanasta". Pozdrav svima koji su osetili šta je Grad, šta je urbano, šta je antifolk seljanija!
(Искуство, 9. decembar 2022 10:13)

Kakav izliv kvazi-urbane malograđanštine. Kad smo već kod davanja psihijatrijskih dijagnoza, to je tipični NLP iliti Narcistički poremećaj ličnosti.

Fak D Sistem

pre 1 godinu

(Mr. White, 08. decembar 2022 18:22)

Odrastao sam uz rok i metal, slažem se da je Džim bio pravi rock star, ali se ne slažem da je bio poslednji. Ne zaboravi Lemija, a i Ozija, nijedan od njih dvojice nimalo ne zaostaje za Džimom (pogotovo Lemi)

brainstorm

pre 1 godinu

preslušao sam sve pesme Doors-a i bio njihov fan kao mladić,sada kao malo matorijem mi sve to ostavlja malo gorak osećaj da je svo to njegovo stvaralaštvo nastalo pod uticajem opojnih droga i ličnog mladalačkog ludila ali ok,take it or leave it,to je to. Thanks Doors

copy

pre 1 godinu

Komentar sa druge teme:
Rok je nasilna, neprirodna i besmislena muzika. Nije normalno da bude jak i nasilan zvuk čak i baladama. To je muzika gneva. Ali, čak ni tu ne uspevaju drugovi čak ni tu emociju da prenesu pa krenu da je glume besmislenim i smešnim arlaukanjem - potpuno neprirodno... Ne bi mogli da prenesu emociju čak ni da je osete.
To je muzika za do 30 godine i to samo zato što su bele i Hrišćanske kulture zatrovane takvim besmislom na uštrb muzike koja je prirodno izrasle iz različitih kultura sveta, što narodne što ozbiljnije i zabavne. Vrlo je malo izuzetaka u rok muzici da uopšte ima prirodnosti i ubedljivosti u prenošenju poruke/emocije. Uglavnom besmisleni, gnevni, nasilni pajaci, čiji je talenat za muziku toliko izvitoperen, zatrovan i pomračen da ne mogu da stvore ništa vredno. To je toliko očigledno da boli. Ne zna se da li su smešniji ili tužniji pajaci...
Posebno je ludilo kada se to ludilo preuzima u našu kulturu. To je deo kultura Zapada. Prenositi je na istok je suluda kopija kopije, besmisao u besmislu. Zato nisu ni uspevali bendovi iz Istočne Evrope na Zapadu - deluju groteskno. Još veći pajaci od njihovih :)
Ko sluša rok, rep, tehno i sličnu antiumetnost i ispiranja mozga nakon 30. godine treba ozbiljno da se zamisli i da se upita zašto je ostao na nivou duhovnog razvoja i umetničkog ukusa srednje škole...

Pixy

pre 1 godinu

99 postp današnje omlatine nije čulo za Morisona na žalost... Ali Priju zato prate, neki i ne baš tako mladi je i citiraju, jer je Prija srbijanski filozof novog doba.

Draganundrug

pre 1 godinu

Ajmo sad malo manje paljenja i realniji pristup k njegovom liku i delu.
Dzimisha je postao popularan iz dva-tri osnovna razloga:
1.harizmaticna spoljasnjost
2.prpaganda seksualnih sloboda, narkotika i alkohola uvijena u fini celofan deep filozofije koji daje neku uzvišenost običnom aktu zavisnosti bilo koje vrste.
3. Period u kojem je živeo!
Široke narodne mase su bile gladne svega! Ono, kad neki polugoli lepotan u kožnim pantalonama plasira recikliranog nichea, devojke gutaju i ne pitaju, a likovi slede primer jer vide kako se devojke pale na sve to new age, mind freedom, free love deep shit.
Da se ne lažemo. Možda je čovek i bio genije i možda bi, da nije bio zavisnik i mogao da uradi nešto zausta korisno za čovečanstvo... Medjutim, on je ipak bio samo alkos-narkos muzičar, iliti junkie filozof. Da, ostavio je dobru originalnu muziku i to je sasvim ok. Nema potrebe za pravljenjem kulta i prosipanjem mozga o nadcovecnosti njegovog personalitija.

krelja

pre 1 godinu

vidim da sam dobio dosta negativnih komentara na moj komentar da je satanista. ne znam zasto ljudi imaju fobiju da kazu istinu cak i prema individuama koje gotive ako je nesto ocigledno. Imate primer veliki rokeri znate koje zacetnik rok n rola Robert Johnson afroamerikanac poznat po jednoj slici gde se iza njega jasno i lepo vidi gospodar tame i lazi. ko to ne zeli da prizna ili se pravi da ne vidi ne razlikuje se mnogo od ove dvojce . Samo Isus Nazarecanin braco samo on spasava i dize iz mrtvih i daje zivot novi...
(Riba, 08. decembar 2022 19:39)

Ne lupetaj, molim te!

Deep Throat

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 8. decembar 2022 18:18)

Svi koji su ostavili nekakav trag u povijesti čovječanstva su bili neki devijantni likovi, pijanci, narkomani, šizofreničari, bioplarci...

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!

Duobo

pre 1 godinu

Zlo satanističko na nogama, užas.
(Mig, 08. decembar 2022 20:03)

Lepo si sebe opisao, ali nije mi jasno sto to ovde iznosis, kao da nekoga zanima.

Ray Manzarek

pre 1 godinu

Morisonov otrov je bio alkohol,heroin je uzeo samo jednom u noci kada je umro u toaletu francuskog kluba. Ima odlicna emisija na francuskom sa svedocima njegovih poslednjih dana u Parizu. Koristio je halucinogene droge,ali nije od toga umro. Samo malo vise faktografije,a malo manje izmisljotina. The doors live on

Mr. White

pre 1 godinu

Ne stari svaka muzika dobro ali zato Doorsi i danas zvuce sveze i fenomenalno. A Jim je bio poslednji pravi rock star i eto ima vise od 50 godina kako ga nema. Neverovatno da su nas tada u samo godinu dana napustili Janis Joplin, Hendrix i Jim

Mr. White

pre 1 godinu

Ne stari svaka muzika dobro ali zato Doorsi i danas zvuce sveze i fenomenalno. A Jim je bio poslednji pravi rock star i eto ima vise od 50 godina kako ga nema. Neverovatno da su nas tada u samo godinu dana napustili Janis Joplin, Hendrix i Jim

Big Lebowski

pre 1 godinu

Vanvremenski bend i jedan od, ako ne i najharizmatičnijih poeta/tekstopisaca.

To što je Džim sa Dorsima uradio za samo nekoliko godina postojanja je neverovatno. I posle 50 godina zvuče kao da su album snimili pre mesec dana.

Četiri genijalca.

Aleksandar

pre 1 godinu

Vrhunski umetnik koji ce se slusati dok postoje ljudi.Svi ovi novi trendovi u muzici budu i prodju ali kvalitet traje.Tragicno je u Srbiji kada pustim Dorse komentari budu sta ti je to,ugasi te ludake.Eto dotle smo mi dosli.

vanBasten

pre 1 godinu

Genije...
U pravu je autor teksta, kratko se zadržao na ovoj planeti
Sada, negde gore, pije viski i šmrče, i smeje se...
Laka ti crna zemlja majstore

mile

pre 1 godinu

Tesla, srpski ponos je imao opsesivno-kompulzivni poremećaj, bio je opsjednut s brojem 3, sve oko njega je moralo biti djeljivo s 3.
Npr. ako je otvarao vrata tri put bi stisnuo kvaku i tek iz trećeg "pokušaja" bi otvorio vrata!
(Deep Throat, 8. decembar 2022 19:12)

urlam od smeha

Sergio

pre 1 godinu

6 studijskih albuma i par live-ova (sa Morrison-om) za 4 godine 1967-71. Najveća šteta za rock kulturu i najplodniji autor uz Ammy i Cobainne-a.

Blek - Chicago

pre 1 godinu

“jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)”
To su mi isto govorili pitomci Vojne Gimnazije kada sam prodavao postere u Knezu kao klinac pred školu. U knezu gde je bio asfalt. Ne zona za pešake. Zajedno sa ostalim stripovima sam i to prodavao Nekako (Ne pitajte kako) sam iz Politike štamparije nabavio stotinak postera Morisona iz tadašnjeg Mozaika Ako se neko seća). Uzeo “dobre “ pare da odem na pljesku sa drugarima u restoranu pored bioskopa Zvezda (Ako se neko od matorih seća, neka napiše kako se zvao jer se ja ne sećam.,,)

glukozamin

pre 1 godinu

morison je sprdnja među ozbiljnim rock kritičarima, kakav crni genij
(susjed, 08. decembar 2022 20:09)

Aj' navedi bar jednog. Ne širi gluposti.

mrki

pre 1 godinu

Mesto koje sam obisao prvi put kada sam otisao u Paris bilo je groblje tj.njegov grob…ispunio mi se decacki san…cak sam u petom razredu osnovne sestarom ugravirao hipi znak na svojoj ruci, mama je htela da me rokne )))))))
RiP Jim

Soft parade

pre 1 godinu

I'll tell you about Texas radio and the big beat, soft driven slow and mad
like some new language,
Reaching your head with the cold, sudden fury of a divine messenger
Out here in the perimeter there are no stars
Out here we is stoned
Immaculate

glukozamin

pre 1 godinu

Jedan od 3 najbolja sastava u istoriji muzike (Led Zeppelin, Beatles, Doors)
(klavia, 08. decembar 2022 18:11)
Da su bili dobri, bili su. Da su u rangu Cepelina i Bitlsa, nisu. Mnogo, mnogo bendova je iznad Dorsa po zaostavštini. Rolingstonsi i Pink Flojd pre svega su miljama iznad.
(Phako, 08. decembar 2022 18:32)

Grešiš Phako! Svi ovi bendovi (u oba komentara) su jednako dobri i bitni u rok muzici.
Rok slušam od 1966-e (imao sam 15 godina) i budi siguran da moj, sasvim šturi spisak, svih bendova koji su bili u ravni sa pomenutima bi bio predugačak za objavljivanje.
Ali The Doors su neponovljivi, uvek sveži i potpuno drugačiji... Njihovom "prtinom" niko više nije prošao!

banat uber alles

pre 1 godinu

svi veliki bendovi traju 5-6 albuma, sve posle toga je reciklaža...
na svu sreću/nesreću dorsi su trajali taman koliko treba...
izuzetak su bitlsi i stonsi, kod njih su drugih 5-6 albuma...

TomaX

pre 1 godinu

Iskonski bogotražitelj, kao i većina hipika, samo sto su Boga tražili na pogrešnoj strani.
(Mirkan, 09. decembar 2022 12:31)

Jeste, jedino ga ti i tebi slicni trazite na pravoj strani.

Plank

pre 1 godinu

Morison je bio genije, poeta i divna duša. Imao se rašta i roditi!
Na današnji dan je ubijen još jedan velikan muzike - Džon Lenon.

bgd

pre 1 godinu

Vanserijskim ljudima um je uvek izmešten iz ovog banalnog Sveta na ovaj ili onaj način. To je preduslov da za njima ostaju dela. Tome u prilog govori to da se danas sećamo Dzima Morisona. Sjajno i hvala na članku.

Komša

pre 1 godinu

Blek - Chicago, 8. decembar 2022 18

Koloseum se zvao restoran.
Ekspres restoran ,kao što je u to vreme bio Ruski Car (tada Zagreb).

@Aleksandar - jedna od omiljenih od Buldožera.


Volim Dorse.Jedna id prvih grupa koju sam ,onako temeljno slušao kao klinac,imao sve ploče + Slavlje guštera ,pa izgubio i zainatio se po stare dane i ponovo kompletirao kolekciju.
Vredi.

glukozamin

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)

Lupetaš dečko! Pijanica da, ali narkoman ne. To ako već hoćeš da ga nazoveš nekim pogrdnim imenom, ali za to nema potrebe, njegova genijalnost je nesumnjiva!
Sigurno nisi živeo u vreme kad su se oni pojavili, ali ima dovoljno knjiga o njemu i grupi. Pročitaj nešto da ne pišeš koješta!
Za mene su Morison i "The Doors" nešto najbolje u rok muzici. Van vremenski! Dan danas, i posle više od pedeset godina, kad pustim njihove ploče, kao da je juče snimljeno. Ogromna snaga i svežina.

Вања М

pre 1 godinu

Почивај у миру Морисоне. Већ 30 година улепшаваш живот мени и многима феноменалним песмама које си снимио. Никада се више та боја гласа и атмосфера у песмама неће поновити.

pa sad

pre 1 godinu

Uh kakav zal sto iza ovog genija nije ostalo vise djela, ali da nije zivio takav zivot, vjerovatno ne bi ni bio to sto je postao.
(gagan, 8. decembar 2022 18:09)

6 LP od 1967 do 1971, deluje neverovatno u odnosu na danasnju muziku kad cede jedan album pet godina.

Brzi

pre 1 godinu

99 postp današnje omlatine nije čulo za Morisona na žalost... Ali Priju zato prate, neki i ne baš tako mladi je i citiraju, jer je Prija srbijanski filozof novog doba.
(Pixy, 8. decembar 2022 18:12)

Turbofolkerke ne pišu svoje pesme nego ih kupuju od tekstopisaca, tako da je TAJ NEKO citirao tekstopisca, a ne folkerku koja je samo izvodjac.
Nije mi jasno sto ste se toliko navrzli na Stojkovića, čovek je bivši fudbaler a ne profesor univerziteta pa da citira Hegela i Kanta.

Искуство

pre 1 godinu

“jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 08. decembar 2022 18:18)”
To su mi isto govorili pitomci Vojne Gimnazije kada sam prodavao postere u Knezu kao klinac pred školu. U knezu gde je bio asfalt. Ne zona za pešake. Zajedno sa ostalim stripovima sam i to prodavao Nekako (Ne pitajte kako) sam iz Politike štamparije nabavio stotinak postera Morisona iz tadašnjeg Mozaika Ako se neko seća). Uzeo “dobre “ pare da odem na pljesku sa drugarima u restoranu pored bioskopa Zvezda (Ako se neko od matorih seća, neka napiše kako se zvao jer se ja ne sećam.,,)
(Blek - Chicago, 8. decembar 2022 18:40)
To su bila vremena. Prodavali smo knjige, stripove, ploče, kasete, družili se celo leto u Knezu, muvali ribe, bez kinte u džepu ili sa nekom sićom. Niko nije slušao seljaniju, a po muzici i fazonu smo se razlikovali i prepoznavali, šminkeri, rokeri, metalci...Pljeskavice preko puta Zvezde su se prodavale u "Leskovcu", koji je pre toga bio u Skadarliji. E da, a u Skadarliji u Pivari, bila je rok scena, ovekovečena u genijalnom filmu "Tajvanska kanasta". Pozdrav svima koji su osetili šta je Grad, šta je urbano, šta je antifolk seljanija!

John Pierremont

pre 1 godinu

Danas je sve toliko automatizovano i hiperprodukcija je u zamahu neslućenih namera. The Doors su bili onda dah svežeg vazduha kakav ne postoji danas, tj ne može da se nađe zatrpano mainstream mediokritetskom hrpom. Ja sam flegma po pitanju svega ali sam se posvađao na kraju sa curom jer je udavila sa ovim lakim pop pesmama gde sve liče jedna na drugu.

Evo, ako se primi, neka svako ostavi nekomercijalnu stvar koja mu se sviđa u komentaru, za koju misli da niko nije čuo, voleo bih da preslušam.

Počinjem prvi:
Samsara Blues Experiment - Eastern Sun Western Moon

Plank

pre 1 godinu

Morison je bio genije, poeta i divna duša. Imao se rašta i roditi!
Na današnji dan je ubijen još jedan velikan muzike - Džon Lenon.

Ribar

pre 1 godinu

Sve je ovo tačno, jedna od najvećih legendi. Mada je uloga nedavno preminulog, Reja Manzareka bila takođe velika u čitavoj priči o Dorsima.

Bill Grundy

pre 1 godinu

Danas je sve toliko automatizovano i hiperprodukcija je u zamahu neslućenih namera. The Doors su bili onda dah svežeg vazduha kakav ne postoji danas, tj ne može da se nađe zatrpano mainstream mediokritetskom hrpom. Ja sam flegma po pitanju svega ali sam se posvađao na kraju sa curom jer je udavila sa ovim lakim pop pesmama gde sve liče jedna na drugu.

Evo, ako se primi, neka svako ostavi nekomercijalnu stvar koja mu se sviđa u komentaru, za koju misli da niko nije čuo, voleo bih da preslušam.

Počinjem prvi:
Samsara Blues Experiment - Eastern Sun Western Moon
(John Pierremont)



Khruangbin - uzivo

https://www.youtube.com/watch?v=q4xKvHANqjk

Dr i

pre 1 godinu

Bilo je šezdesetih mnogo dobre muzike a Bitlsi i Doorsi su imali ono nešto posebno što ih izdvaja od ostalih. To se tako desi. Kod Doorsa je interesantan taj spoj keltske (Morison) i slovenske (Manzarek) mistike i energije, pa sve to fino smiksano u američki bluz, džez i psihodeliju...

Kinaski

pre 1 godinu

Jim Morrison
The Doors
Kultni bend koji je sa prvim albumom napravio revoluciju u Americi. Jim je umro pre objavljivanja 6 albuma po meni njihovog najboljeg. Neki ga gledaju kao narkomana, satanistu, itd
Ali pre svega on je bio pesnik koji se odjednom našao u etru i nije mogao da izdrži pritisak slave.
Niko nije spomenuo koliko se borio protiv Američkog sistema i prava za ljudsku slobodu. Dosta puta hapšen i zabranjivani koncerti zbog toga.
Umetnik kakvog svet još dugo neće videti i pesme koje slušamo stare preko 50 godina. Sahranjen na groblju u Parizu gde i pripada, pored umetnika. Živeo je kratko ali mu je sudbina bila da postane kometa rock&rolla

Mesec

pre 1 godinu

Dosta komentara na ovu temu sto je dobro. Generalno ostavili su jak i lep deo kolaca u rok sceni. Cinjenica jeste da se tada vise cenilo stvaralastvo, a danas svi jure nekakav uspeh i prestiz. Treba svirati i pisati bez obzira na to da li se nekome svidja ili ne.

Vratar

pre 1 godinu

Samo jednu stvar pustiti nekome ko ih nikada nije slusao> The End. A ako se odgleda film Apokalipsa danas uz The End koji ide tokom filma, svako ko ima iole ukusa je kupljen za sva vremena.

Misa

pre 1 godinu

Jeste, bio je genije, veliki pesnik. A muzika dorsa, mnogo više od običnog rokenrola, ima tu i džeza i bluza i flamenka umešanog, nije baš za banalne slušaoce, strašni muzičari bili ljudi.

Riders on the Storm

pre 1 godinu

The movie will begin in five moments
The mindless voice announced
All those unseated will await the next show.

The program for this evening is not new
You've seen this entertainment through and through
You've seen your birth your life and death
you might recall all of the rest
Did you have a good world when you died?
Enough to base a movie on?

so simple minded

pre 1 godinu

jednostavniji opis je narkoman
(dzoze, 8. decembar 2022 18:18)
@
Nije baš tako jednostavno. Džim Morison je iza sebe ostavio pet izuzetnih albuma sa muzikom koja je oborila sve rekorde prodaje i slušanosti. Objavljeno je i četiri knjige poezije koja se danas izučava na univerzitetima. Umetnički a ako hoćeš i finansijski više nego uspešna karijera koja je postala deo svetske kulturne baštine. Sve to sa 27 godina kada je prerano napustio svet. Tek tako reći samo narkoman je najblaže rečeno površno.

Ghost Song

pre 1 godinu

Awake

Shake dreams from your hair my pretty child, my sweet one
Choose the day and choose the sign of your day
The day's divinity
First thing you see

A vast radiant beach and a cool jeweled moon
Couples naked race down by its quiet side
And we laugh like soft mad children Smug in the wooly cotton brains of infancy
The music and voices are all around us

Choose they croon the ancient ones
The time has come again
Choose now, they croon
Beneath the moon beside an ancient lake Enter again the sweet forest, enter the hot dream
Come with us, everything is broken up and dances

Indians scattered on dawn's highway bleeding
Ghosts crowd the young child's fragile egg-shell mind