Utorak, 25.01.2022.

18:23

Kinezi su cenzurisali čuveni "Borilački klub" i promenili mu kraj: Fanovi kažu – oskrnavljen je

Izvor: Jutarnji.hr

Kinezi su cenzurisali èuveni "Borilaèki klub" i promenili mu kraj: Fanovi kažu – oskrnavljen je IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Banana republika

pre 2 godine

Ne razumem ludilo oko toga iskreno. Pa sta, cenzurisali i promenili kraj? Koga briga, ne zivimo u Kini. Njihova stvar.

dezurni

pre 2 godine

Retko odvratan narod. Retko odvratna drzava. Zavili su ceo svet u crno, a jedno "Izvinite" nisu izgovorili. Daleko im lepa kuca. Pogledajte samo kako postupaju sa radnicima iz Vijetnama. I takvi nam vrsljaju po Boru, Majdanpeku, Smederevu, sada i po Homolju.
(Marko, 25. januar 2022 21:03)

Kad vam prave Ajfone i spavaju u fabrikama, onda ne kukate.

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Kako bih voleo da ovi što pljuju Ameriku i američki sistem (dobre plate, treninzi, zabranjen mobing...) pored rada kod Kineza, dođu kući, puste Fast and Furious i čitaju kako je Vin Dizel obavezan da ponovo polaže vozački. To su vam vaša nova "braća" kojima ste zakupljivali i bilborde po BG.

XXX

pre 2 godine

(objašnjivač, 25. januar 2022 18:33): nemoj tako, pa Srbi jedva čekaju da Kina zavlada svetom umesto USA; bio bi to jedan mnogo bolji i pravedniji svet za život. ;)

Timocanin

pre 2 godine

Jednom prilikom, pre mnogo godina, sam dobrom prijatelju za rodjendan poklonio moju grafiku sa komplet signaturom. Nakon par meseci sam je ponovo video i delovala mi je nekako cudno. Dok sam razmisljao o cemu se radi, on pridje i rece: "Zar ne izgleda sad bolje, od kad sam je ja "popravio"?"

To je taj princip.
Tog "dobrog" prijatelja vise nikada nisam video.

P.S. Ko zna sta znaci otisak grafike sa signaturom, razume o cemu pricam.

dude i oj mladosti

pre 2 godine

Gledao sam ga sa 19 valjda, kada je izašao i bio sam mindblown. Reko skoro aj da ga pogledam - ipak je to film za tinejdžere. Baš se razočarao.
(Eto, 25. januar 2022 18:37)

lep dokaz da je inteligencija u nekim slučajevima retrogradivna.

trojanski konjusar

pre 2 godine

producent i reziser su dobili pozamasnu svotu od kineske filmsek agencije da ovo dopuste/urade! tako da meni nije problem kina i cenzura vec ovi producent i reziser sto su dopustili skrnavljenje tako kultnog filma
(lokal-patriota, 25. januar 2022 19:19)

Pa oni film nisu ni pravili za Kineze (kao sto nisu pravili ni za vas), grebe im se za Kineze (kao i za vas). Njih Kinezi mogu zanimati jedino radi para (a od vas ni tu ne moze biti bogznakakvih ocekivanja). I kad smo vec kod toga... vi se vec citavu vecnost ubijate kukajuci kako vas amerikaniziraju, zatupljuju i trlababalan... a zapravo ste vi ti koji se trpaju tamo gde vas nisu zvali - hollywoodski filmovi nikad nisu ni bili pravljeni za vas, nego samo za Amere. Mnoge od njih vi ne mozete ni razumeti onako kako treba, Ameri mogu.

Marko

pre 2 godine

Retko odvratan narod. Retko odvratna drzava. Zavili su ceo svet u crno, a jedno "Izvinite" nisu izgovorili. Daleko im lepa kuca. Pogledajte samo kako postupaju sa radnicima iz Vijetnama. I takvi nam vrsljaju po Boru, Majdanpeku, Smederevu, sada i po Homolju.

Toni

pre 2 godine

Upoznao sam nekoliko Kineza, ili bolje reći nekoliko desetina njih, različitih godišta i nivoa obrazovanja (srednjeg i višeg uglavnom). Nikako ne mogu da zamislim nikog od njih da im se "Fight Club" svidi. Prosto, njihov pogled na život je totalno drugačiji od zapadnog. Za ove koje ja poznajem, "Fight Club" bi bio čudovišan i psihopatski nasilan. Ženski dio publike ne bi izdržao duže od 10 minuta. Tako da, ne znam zašto su išta i dirali, ne znam ko to tamo gleda.

Kozuki Oden

pre 2 godine

Aron
Jel znas ko je Bo Burnham? Mislim da je ovo idealna pesma za tebe:

https://youtu.be/oDQXFNWuZj8

That is how the world works! :]

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Aron, 25. januar 2022 18:33
Niste čitali knjigu, rekao bih?
Anyway, Fight Club je jedan od onih ekstremno retkih primera, gde je filmska verzija bolja od literarnog predloška - sam je Palahniuk to rekao - no, i film i knjiga imaju manje-više istu poruku. Prilično dobru poruku. Slojevitu, pritom. Prvo što pada u oči, je pobuna protiv konformizma i konzumerizma - koji jesu kancer savremenog, razvijenog društva, i ako je jedini način da ih se u potpunosti oslobodimo, upravo rušenje tog društva, so be it. Potom dekonstrukcija i rekonstrukcija kojekakvih feel good / self-help poruka i koncepcija - "Be yourself", na primer; gde je lik Tyler Durdena taj koji čini dekonstrukciju sasvim ispravno predstavljajući te koncepte kao inherentno loše i sve samo ne oslobađajuće, ali je alternativa koju nudi podjednako loša (cult mentality, totalitarizam u izvesnoj formi...), gde zapravo nastupa lik Naratora koji kroz suprotstavljanje Durdenovom konceptu vrši rekonstrukciju. Poanta je - "Be yourself" i slične budalaštine su zapravo prihvatljive, ako zaista dolaze iznutra, ako nisu nekakva eksterna, nametnuta vam rešenja. Na sve to, ima tu i nešto od onog Nietzscheovog "Tko god se bori protiv čudovišta neka pazi da pritom i sam ne postane čudovište. A kad dugo gledaš u ponor, i ponor gleda u tebe."...

đuro iz modriče

pre 2 godine

@Aron

U periodu kada je film izašao, ono što zovemo zapadna civilizacija se nalazila pred periodom ogromnog tehnološkog napretka i opšteg blagostanja. U to vreme postaju popularni filmovi koji pokušavaju predstvati distopijsku budućnot, jer je u tom trenutku blagostanja to bila veoma široka tema i veoma realna (pogotovu sa razvojem tehnologije i viđenjem mogućih zloupotreba), gde je svaki reditelj mogao da da svoje viđenje. Tako da u tom periodu imamo ceo žanr takvih filmova Borilački klub, 12 majmuna, Matriks, malo ranije Totalni opoziv, Blejd Raner, Terminator i slične više i manje poznate. U tom kontekstu treba posmatrati Borilački klub, kao jedan od filmova u tom talasu, takva moda bila.

Sada kada smo došli u te godine koje se predstvaljaju u tim filmovima vidimo da je od svega toga ispalo društvo ispranih mozgova, klinaca zombija, totalne kontrole čovečantva na svakom koraku i u svakom segmentu i pored svog, kako kažete, "ekonomskog progresa". Kao što vidite, danas nemamo takve filmove, jer to je ono što živimo te nije zanimljivo niti neka fikcija, samo drugačije upakovano od onoga što je pre 20, 30 godina prikazano u filmovima. Ali zato imamo X-Men za dečurliju svakih godinu dana, političku korektnost, prava ovih i onih, a jedino mišljenje koje se daleko čuje je kojekakvog podobonog polusveta. A Holivudska propaganda mislim da još nije na svom vrhuncu šta nas tek sve čeka...

Ime

pre 2 godine

@Aron

Poruka filma je da je balans u zivotu bitan. Niti je dobro biti kao Edvard niti je dobro biti kao njegov alter-ego Bred vec nesto izmedju.

lokal-patriota

pre 2 godine

film je uticajan medju kineskom mladjom publikom a producent i reziser su dobili pozamasnu svotu od kineske filmsek agencije da ovo dopuste/urade! tako da meni nije problem kina i cenzura vec ovi producent i reziser sto su dopustili skrnavljenje tako kultnog filma

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Aron, 25. januar 2022 18:33
Niste čitali knjigu, rekao bih?
Anyway, Fight Club je jedan od onih ekstremno retkih primera, gde je filmska verzija bolja od literarnog predloška - sam je Palahniuk to rekao - no, i film i knjiga imaju istu poruku. Prilično dobru poruku. Slojevitu, pritom. Prvo što pada u oči, je pobuna protiv konformizma i konzumerizma - koji jesu kancer savremenog, razvijenog društva, i ako je jedini način da ih se u potpunosti oslobodimo, upravo rušenje tog društva, so be it. Potom dekonstrukcija i rekonstrukcija kojekavih feel good / self-help poruka i koncepcija - "Be yourself", na primer; gde je lik Tyler Durdena taj koji čini dekonstrukciju sasvim ispravno predstavljajući te koncepte kao inherentno loše i sve samo ne oslobađajuće, ali je alternativa koju nudi podjednako loša (cult mentality, totalitarizam u izvesnoj formi...), gde nastupa lik Naratora koji kroz suprotstavljanje Durdenovom konceptu vrši rekonstrukciju. Poanta je - "Be yourself" i slične budalaštine su zapravo prihvatljive, ako zaista dolaze iznutra, ako nisu nekakva eksterna, nametnuta vam rešenja. Na sve to, ima tu i nešto od onog Nietzscheovog "Tko god se bori protiv čudovišta neka pazi da pritom i sam ne postane čudovište. A kad dugo gledaš u ponor, i ponor gleda u tebe."...

Nebojša

pre 2 godine

Protiv sam skrnavljenja filmova ili gledaj kako je autor osmislio ili nemoj da gledaš upravo me ovo podsetilo prošle godine sam gledao film ne mogu sad da se setim imena ali tek posle gledanja sam saznao da je u pitanju senzurisana verzija bio sam ljut čemu to film svakako nije bio za decu čak ni ovako censurisan nije za decu pošto je o serijskom ubici pa ne vidim smisao za cenzuru ali neka budala je mislila drugačije.

Aron

pre 2 godine

To su Kinezi, tamo je cenzura jaka. Film je kultan a gluma Nortona, Karterove i Bred Pita sjajna i upečatljiva. Mada kritiku bi uputio "Borilačkom klubu" zato što ima dosta lošu u štetnu poruku. Edvardu Nortonu je dosta žvot u modernom i razvijenom društvu blagostanja i obilja pa se odlučuje za masovne terorističke napade na banke gde se nalaze informacije o kreditima. Šta je poruka filma? Da ekonomski progres ne valja? Da treba da vlad haos i rasulo?

Eto

pre 2 godine

Gledao sam ga sa 19 valjda, kada je izašao i bio sam mindblown. Reko skoro aj da ga pogledam - ipak je to film za tinejdžere. Baš se razočarao.

đuro iz modriče

pre 2 godine

@Aron

U periodu kada je film izašao, ono što zovemo zapadna civilizacija se nalazila pred periodom ogromnog tehnološkog napretka i opšteg blagostanja. U to vreme postaju popularni filmovi koji pokušavaju predstvati distopijsku budućnot, jer je u tom trenutku blagostanja to bila veoma široka tema i veoma realna (pogotovu sa razvojem tehnologije i viđenjem mogućih zloupotreba), gde je svaki reditelj mogao da da svoje viđenje. Tako da u tom periodu imamo ceo žanr takvih filmova Borilački klub, 12 majmuna, Matriks, malo ranije Totalni opoziv, Blejd Raner, Terminator i slične više i manje poznate. U tom kontekstu treba posmatrati Borilački klub, kao jedan od filmova u tom talasu, takva moda bila.

Sada kada smo došli u te godine koje se predstvaljaju u tim filmovima vidimo da je od svega toga ispalo društvo ispranih mozgova, klinaca zombija, totalne kontrole čovečantva na svakom koraku i u svakom segmentu i pored svog, kako kažete, "ekonomskog progresa". Kao što vidite, danas nemamo takve filmove, jer to je ono što živimo te nije zanimljivo niti neka fikcija, samo drugačije upakovano od onoga što je pre 20, 30 godina prikazano u filmovima. Ali zato imamo X-Men za dečurliju svakih godinu dana, političku korektnost, prava ovih i onih, a jedino mišljenje koje se daleko čuje je kojekakvog podobonog polusveta. A Holivudska propaganda mislim da još nije na svom vrhuncu šta nas tek sve čeka...

Marko

pre 2 godine

Retko odvratan narod. Retko odvratna drzava. Zavili su ceo svet u crno, a jedno "Izvinite" nisu izgovorili. Daleko im lepa kuca. Pogledajte samo kako postupaju sa radnicima iz Vijetnama. I takvi nam vrsljaju po Boru, Majdanpeku, Smederevu, sada i po Homolju.

dude i oj mladosti

pre 2 godine

Gledao sam ga sa 19 valjda, kada je izašao i bio sam mindblown. Reko skoro aj da ga pogledam - ipak je to film za tinejdžere. Baš se razočarao.
(Eto, 25. januar 2022 18:37)

lep dokaz da je inteligencija u nekim slučajevima retrogradivna.

Ime

pre 2 godine

@Aron

Poruka filma je da je balans u zivotu bitan. Niti je dobro biti kao Edvard niti je dobro biti kao njegov alter-ego Bred vec nesto izmedju.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Aron, 25. januar 2022 18:33
Niste čitali knjigu, rekao bih?
Anyway, Fight Club je jedan od onih ekstremno retkih primera, gde je filmska verzija bolja od literarnog predloška - sam je Palahniuk to rekao - no, i film i knjiga imaju istu poruku. Prilično dobru poruku. Slojevitu, pritom. Prvo što pada u oči, je pobuna protiv konformizma i konzumerizma - koji jesu kancer savremenog, razvijenog društva, i ako je jedini način da ih se u potpunosti oslobodimo, upravo rušenje tog društva, so be it. Potom dekonstrukcija i rekonstrukcija kojekavih feel good / self-help poruka i koncepcija - "Be yourself", na primer; gde je lik Tyler Durdena taj koji čini dekonstrukciju sasvim ispravno predstavljajući te koncepte kao inherentno loše i sve samo ne oslobađajuće, ali je alternativa koju nudi podjednako loša (cult mentality, totalitarizam u izvesnoj formi...), gde nastupa lik Naratora koji kroz suprotstavljanje Durdenovom konceptu vrši rekonstrukciju. Poanta je - "Be yourself" i slične budalaštine su zapravo prihvatljive, ako zaista dolaze iznutra, ako nisu nekakva eksterna, nametnuta vam rešenja. Na sve to, ima tu i nešto od onog Nietzscheovog "Tko god se bori protiv čudovišta neka pazi da pritom i sam ne postane čudovište. A kad dugo gledaš u ponor, i ponor gleda u tebe."...

Toni

pre 2 godine

Upoznao sam nekoliko Kineza, ili bolje reći nekoliko desetina njih, različitih godišta i nivoa obrazovanja (srednjeg i višeg uglavnom). Nikako ne mogu da zamislim nikog od njih da im se "Fight Club" svidi. Prosto, njihov pogled na život je totalno drugačiji od zapadnog. Za ove koje ja poznajem, "Fight Club" bi bio čudovišan i psihopatski nasilan. Ženski dio publike ne bi izdržao duže od 10 minuta. Tako da, ne znam zašto su išta i dirali, ne znam ko to tamo gleda.

Nebojša

pre 2 godine

Protiv sam skrnavljenja filmova ili gledaj kako je autor osmislio ili nemoj da gledaš upravo me ovo podsetilo prošle godine sam gledao film ne mogu sad da se setim imena ali tek posle gledanja sam saznao da je u pitanju senzurisana verzija bio sam ljut čemu to film svakako nije bio za decu čak ni ovako censurisan nije za decu pošto je o serijskom ubici pa ne vidim smisao za cenzuru ali neka budala je mislila drugačije.

lokal-patriota

pre 2 godine

film je uticajan medju kineskom mladjom publikom a producent i reziser su dobili pozamasnu svotu od kineske filmsek agencije da ovo dopuste/urade! tako da meni nije problem kina i cenzura vec ovi producent i reziser sto su dopustili skrnavljenje tako kultnog filma

trojanski konjusar

pre 2 godine

producent i reziser su dobili pozamasnu svotu od kineske filmsek agencije da ovo dopuste/urade! tako da meni nije problem kina i cenzura vec ovi producent i reziser sto su dopustili skrnavljenje tako kultnog filma
(lokal-patriota, 25. januar 2022 19:19)

Pa oni film nisu ni pravili za Kineze (kao sto nisu pravili ni za vas), grebe im se za Kineze (kao i za vas). Njih Kinezi mogu zanimati jedino radi para (a od vas ni tu ne moze biti bogznakakvih ocekivanja). I kad smo vec kod toga... vi se vec citavu vecnost ubijate kukajuci kako vas amerikaniziraju, zatupljuju i trlababalan... a zapravo ste vi ti koji se trpaju tamo gde vas nisu zvali - hollywoodski filmovi nikad nisu ni bili pravljeni za vas, nego samo za Amere. Mnoge od njih vi ne mozete ni razumeti onako kako treba, Ameri mogu.

Eto

pre 2 godine

Gledao sam ga sa 19 valjda, kada je izašao i bio sam mindblown. Reko skoro aj da ga pogledam - ipak je to film za tinejdžere. Baš se razočarao.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Aron, 25. januar 2022 18:33
Niste čitali knjigu, rekao bih?
Anyway, Fight Club je jedan od onih ekstremno retkih primera, gde je filmska verzija bolja od literarnog predloška - sam je Palahniuk to rekao - no, i film i knjiga imaju manje-više istu poruku. Prilično dobru poruku. Slojevitu, pritom. Prvo što pada u oči, je pobuna protiv konformizma i konzumerizma - koji jesu kancer savremenog, razvijenog društva, i ako je jedini način da ih se u potpunosti oslobodimo, upravo rušenje tog društva, so be it. Potom dekonstrukcija i rekonstrukcija kojekakvih feel good / self-help poruka i koncepcija - "Be yourself", na primer; gde je lik Tyler Durdena taj koji čini dekonstrukciju sasvim ispravno predstavljajući te koncepte kao inherentno loše i sve samo ne oslobađajuće, ali je alternativa koju nudi podjednako loša (cult mentality, totalitarizam u izvesnoj formi...), gde zapravo nastupa lik Naratora koji kroz suprotstavljanje Durdenovom konceptu vrši rekonstrukciju. Poanta je - "Be yourself" i slične budalaštine su zapravo prihvatljive, ako zaista dolaze iznutra, ako nisu nekakva eksterna, nametnuta vam rešenja. Na sve to, ima tu i nešto od onog Nietzscheovog "Tko god se bori protiv čudovišta neka pazi da pritom i sam ne postane čudovište. A kad dugo gledaš u ponor, i ponor gleda u tebe."...

Aron

pre 2 godine

To su Kinezi, tamo je cenzura jaka. Film je kultan a gluma Nortona, Karterove i Bred Pita sjajna i upečatljiva. Mada kritiku bi uputio "Borilačkom klubu" zato što ima dosta lošu u štetnu poruku. Edvardu Nortonu je dosta žvot u modernom i razvijenom društvu blagostanja i obilja pa se odlučuje za masovne terorističke napade na banke gde se nalaze informacije o kreditima. Šta je poruka filma? Da ekonomski progres ne valja? Da treba da vlad haos i rasulo?

dezurni

pre 2 godine

Retko odvratan narod. Retko odvratna drzava. Zavili su ceo svet u crno, a jedno "Izvinite" nisu izgovorili. Daleko im lepa kuca. Pogledajte samo kako postupaju sa radnicima iz Vijetnama. I takvi nam vrsljaju po Boru, Majdanpeku, Smederevu, sada i po Homolju.
(Marko, 25. januar 2022 21:03)

Kad vam prave Ajfone i spavaju u fabrikama, onda ne kukate.

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Kako bih voleo da ovi što pljuju Ameriku i američki sistem (dobre plate, treninzi, zabranjen mobing...) pored rada kod Kineza, dođu kući, puste Fast and Furious i čitaju kako je Vin Dizel obavezan da ponovo polaže vozački. To su vam vaša nova "braća" kojima ste zakupljivali i bilborde po BG.

Timocanin

pre 2 godine

Jednom prilikom, pre mnogo godina, sam dobrom prijatelju za rodjendan poklonio moju grafiku sa komplet signaturom. Nakon par meseci sam je ponovo video i delovala mi je nekako cudno. Dok sam razmisljao o cemu se radi, on pridje i rece: "Zar ne izgleda sad bolje, od kad sam je ja "popravio"?"

To je taj princip.
Tog "dobrog" prijatelja vise nikada nisam video.

P.S. Ko zna sta znaci otisak grafike sa signaturom, razume o cemu pricam.

XXX

pre 2 godine

(objašnjivač, 25. januar 2022 18:33): nemoj tako, pa Srbi jedva čekaju da Kina zavlada svetom umesto USA; bio bi to jedan mnogo bolji i pravedniji svet za život. ;)

Kozuki Oden

pre 2 godine

Aron
Jel znas ko je Bo Burnham? Mislim da je ovo idealna pesma za tebe:

https://youtu.be/oDQXFNWuZj8

That is how the world works! :]

Banana republika

pre 2 godine

Ne razumem ludilo oko toga iskreno. Pa sta, cenzurisali i promenili kraj? Koga briga, ne zivimo u Kini. Njihova stvar.

Eto

pre 2 godine

Gledao sam ga sa 19 valjda, kada je izašao i bio sam mindblown. Reko skoro aj da ga pogledam - ipak je to film za tinejdžere. Baš se razočarao.

Aron

pre 2 godine

To su Kinezi, tamo je cenzura jaka. Film je kultan a gluma Nortona, Karterove i Bred Pita sjajna i upečatljiva. Mada kritiku bi uputio "Borilačkom klubu" zato što ima dosta lošu u štetnu poruku. Edvardu Nortonu je dosta žvot u modernom i razvijenom društvu blagostanja i obilja pa se odlučuje za masovne terorističke napade na banke gde se nalaze informacije o kreditima. Šta je poruka filma? Da ekonomski progres ne valja? Da treba da vlad haos i rasulo?

Marko

pre 2 godine

Retko odvratan narod. Retko odvratna drzava. Zavili su ceo svet u crno, a jedno "Izvinite" nisu izgovorili. Daleko im lepa kuca. Pogledajte samo kako postupaju sa radnicima iz Vijetnama. I takvi nam vrsljaju po Boru, Majdanpeku, Smederevu, sada i po Homolju.

dude i oj mladosti

pre 2 godine

Gledao sam ga sa 19 valjda, kada je izašao i bio sam mindblown. Reko skoro aj da ga pogledam - ipak je to film za tinejdžere. Baš se razočarao.
(Eto, 25. januar 2022 18:37)

lep dokaz da je inteligencija u nekim slučajevima retrogradivna.

trojanski konjusar

pre 2 godine

producent i reziser su dobili pozamasnu svotu od kineske filmsek agencije da ovo dopuste/urade! tako da meni nije problem kina i cenzura vec ovi producent i reziser sto su dopustili skrnavljenje tako kultnog filma
(lokal-patriota, 25. januar 2022 19:19)

Pa oni film nisu ni pravili za Kineze (kao sto nisu pravili ni za vas), grebe im se za Kineze (kao i za vas). Njih Kinezi mogu zanimati jedino radi para (a od vas ni tu ne moze biti bogznakakvih ocekivanja). I kad smo vec kod toga... vi se vec citavu vecnost ubijate kukajuci kako vas amerikaniziraju, zatupljuju i trlababalan... a zapravo ste vi ti koji se trpaju tamo gde vas nisu zvali - hollywoodski filmovi nikad nisu ni bili pravljeni za vas, nego samo za Amere. Mnoge od njih vi ne mozete ni razumeti onako kako treba, Ameri mogu.

đuro iz modriče

pre 2 godine

@Aron

U periodu kada je film izašao, ono što zovemo zapadna civilizacija se nalazila pred periodom ogromnog tehnološkog napretka i opšteg blagostanja. U to vreme postaju popularni filmovi koji pokušavaju predstvati distopijsku budućnot, jer je u tom trenutku blagostanja to bila veoma široka tema i veoma realna (pogotovu sa razvojem tehnologije i viđenjem mogućih zloupotreba), gde je svaki reditelj mogao da da svoje viđenje. Tako da u tom periodu imamo ceo žanr takvih filmova Borilački klub, 12 majmuna, Matriks, malo ranije Totalni opoziv, Blejd Raner, Terminator i slične više i manje poznate. U tom kontekstu treba posmatrati Borilački klub, kao jedan od filmova u tom talasu, takva moda bila.

Sada kada smo došli u te godine koje se predstvaljaju u tim filmovima vidimo da je od svega toga ispalo društvo ispranih mozgova, klinaca zombija, totalne kontrole čovečantva na svakom koraku i u svakom segmentu i pored svog, kako kažete, "ekonomskog progresa". Kao što vidite, danas nemamo takve filmove, jer to je ono što živimo te nije zanimljivo niti neka fikcija, samo drugačije upakovano od onoga što je pre 20, 30 godina prikazano u filmovima. Ali zato imamo X-Men za dečurliju svakih godinu dana, političku korektnost, prava ovih i onih, a jedino mišljenje koje se daleko čuje je kojekakvog podobonog polusveta. A Holivudska propaganda mislim da još nije na svom vrhuncu šta nas tek sve čeka...

lokal-patriota

pre 2 godine

film je uticajan medju kineskom mladjom publikom a producent i reziser su dobili pozamasnu svotu od kineske filmsek agencije da ovo dopuste/urade! tako da meni nije problem kina i cenzura vec ovi producent i reziser sto su dopustili skrnavljenje tako kultnog filma

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Aron, 25. januar 2022 18:33
Niste čitali knjigu, rekao bih?
Anyway, Fight Club je jedan od onih ekstremno retkih primera, gde je filmska verzija bolja od literarnog predloška - sam je Palahniuk to rekao - no, i film i knjiga imaju istu poruku. Prilično dobru poruku. Slojevitu, pritom. Prvo što pada u oči, je pobuna protiv konformizma i konzumerizma - koji jesu kancer savremenog, razvijenog društva, i ako je jedini način da ih se u potpunosti oslobodimo, upravo rušenje tog društva, so be it. Potom dekonstrukcija i rekonstrukcija kojekavih feel good / self-help poruka i koncepcija - "Be yourself", na primer; gde je lik Tyler Durdena taj koji čini dekonstrukciju sasvim ispravno predstavljajući te koncepte kao inherentno loše i sve samo ne oslobađajuće, ali je alternativa koju nudi podjednako loša (cult mentality, totalitarizam u izvesnoj formi...), gde nastupa lik Naratora koji kroz suprotstavljanje Durdenovom konceptu vrši rekonstrukciju. Poanta je - "Be yourself" i slične budalaštine su zapravo prihvatljive, ako zaista dolaze iznutra, ako nisu nekakva eksterna, nametnuta vam rešenja. Na sve to, ima tu i nešto od onog Nietzscheovog "Tko god se bori protiv čudovišta neka pazi da pritom i sam ne postane čudovište. A kad dugo gledaš u ponor, i ponor gleda u tebe."...

Toni

pre 2 godine

Upoznao sam nekoliko Kineza, ili bolje reći nekoliko desetina njih, različitih godišta i nivoa obrazovanja (srednjeg i višeg uglavnom). Nikako ne mogu da zamislim nikog od njih da im se "Fight Club" svidi. Prosto, njihov pogled na život je totalno drugačiji od zapadnog. Za ove koje ja poznajem, "Fight Club" bi bio čudovišan i psihopatski nasilan. Ženski dio publike ne bi izdržao duže od 10 minuta. Tako da, ne znam zašto su išta i dirali, ne znam ko to tamo gleda.

Ime

pre 2 godine

@Aron

Poruka filma je da je balans u zivotu bitan. Niti je dobro biti kao Edvard niti je dobro biti kao njegov alter-ego Bred vec nesto izmedju.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Aron, 25. januar 2022 18:33
Niste čitali knjigu, rekao bih?
Anyway, Fight Club je jedan od onih ekstremno retkih primera, gde je filmska verzija bolja od literarnog predloška - sam je Palahniuk to rekao - no, i film i knjiga imaju manje-više istu poruku. Prilično dobru poruku. Slojevitu, pritom. Prvo što pada u oči, je pobuna protiv konformizma i konzumerizma - koji jesu kancer savremenog, razvijenog društva, i ako je jedini način da ih se u potpunosti oslobodimo, upravo rušenje tog društva, so be it. Potom dekonstrukcija i rekonstrukcija kojekakvih feel good / self-help poruka i koncepcija - "Be yourself", na primer; gde je lik Tyler Durdena taj koji čini dekonstrukciju sasvim ispravno predstavljajući te koncepte kao inherentno loše i sve samo ne oslobađajuće, ali je alternativa koju nudi podjednako loša (cult mentality, totalitarizam u izvesnoj formi...), gde zapravo nastupa lik Naratora koji kroz suprotstavljanje Durdenovom konceptu vrši rekonstrukciju. Poanta je - "Be yourself" i slične budalaštine su zapravo prihvatljive, ako zaista dolaze iznutra, ako nisu nekakva eksterna, nametnuta vam rešenja. Na sve to, ima tu i nešto od onog Nietzscheovog "Tko god se bori protiv čudovišta neka pazi da pritom i sam ne postane čudovište. A kad dugo gledaš u ponor, i ponor gleda u tebe."...

dezurni

pre 2 godine

Retko odvratan narod. Retko odvratna drzava. Zavili su ceo svet u crno, a jedno "Izvinite" nisu izgovorili. Daleko im lepa kuca. Pogledajte samo kako postupaju sa radnicima iz Vijetnama. I takvi nam vrsljaju po Boru, Majdanpeku, Smederevu, sada i po Homolju.
(Marko, 25. januar 2022 21:03)

Kad vam prave Ajfone i spavaju u fabrikama, onda ne kukate.

Banana republika

pre 2 godine

Ne razumem ludilo oko toga iskreno. Pa sta, cenzurisali i promenili kraj? Koga briga, ne zivimo u Kini. Njihova stvar.

Nebojša

pre 2 godine

Protiv sam skrnavljenja filmova ili gledaj kako je autor osmislio ili nemoj da gledaš upravo me ovo podsetilo prošle godine sam gledao film ne mogu sad da se setim imena ali tek posle gledanja sam saznao da je u pitanju senzurisana verzija bio sam ljut čemu to film svakako nije bio za decu čak ni ovako censurisan nije za decu pošto je o serijskom ubici pa ne vidim smisao za cenzuru ali neka budala je mislila drugačije.

Kozuki Oden

pre 2 godine

Aron
Jel znas ko je Bo Burnham? Mislim da je ovo idealna pesma za tebe:

https://youtu.be/oDQXFNWuZj8

That is how the world works! :]

Timocanin

pre 2 godine

Jednom prilikom, pre mnogo godina, sam dobrom prijatelju za rodjendan poklonio moju grafiku sa komplet signaturom. Nakon par meseci sam je ponovo video i delovala mi je nekako cudno. Dok sam razmisljao o cemu se radi, on pridje i rece: "Zar ne izgleda sad bolje, od kad sam je ja "popravio"?"

To je taj princip.
Tog "dobrog" prijatelja vise nikada nisam video.

P.S. Ko zna sta znaci otisak grafike sa signaturom, razume o cemu pricam.

Loznica, Gučevo, Cer...

pre 2 godine

Kako bih voleo da ovi što pljuju Ameriku i američki sistem (dobre plate, treninzi, zabranjen mobing...) pored rada kod Kineza, dođu kući, puste Fast and Furious i čitaju kako je Vin Dizel obavezan da ponovo polaže vozački. To su vam vaša nova "braća" kojima ste zakupljivali i bilborde po BG.

XXX

pre 2 godine

(objašnjivač, 25. januar 2022 18:33): nemoj tako, pa Srbi jedva čekaju da Kina zavlada svetom umesto USA; bio bi to jedan mnogo bolji i pravedniji svet za život. ;)