Razgovor velikana: Manski i Žilnik na Beldocsu

U okviru Beldocs Industry programa 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, 14. septembra od 15 do 16 sati u Sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci biće priređen razgovor između ruskog reditelja Vitalija Manskog, autora dokumentarnog filma "Gorbačov: Raj", i našeg sineaste Želimira Žilnika na temu "Dokumentarni film - ogledalo ili lupa?"

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Glavni zlocin komunizma je sto je stvorio povodljivu, sebicnu, antipatriotsku srednju klasu koja je onda te svoje vrednosti proglasila za jedine vrednosti. Ali, ta ista prica se danas ponavlja na zapadu.
    (hmm, 16. septembar 2021 14:51)

    # Link komentara

  2. SSSR je iznutra apsolutno propao, jer je komunizam pogoršao stanje privrede i društa iz carske rusije. Kako je bilo u carskoj Rusiji opisao je Čehov u “Paviljonu br:6”; ovo delo je “potaklo” Lenjina, da izvrši “revoluciju”. To nije bila revolucija već prevrat - carska despotija - je zamenjena komunističkom, kako je to predvideo Bakunjin. Već za vreme Brežnjeva je bilo jasno da je SSSR iznutra propao:“sve očitiji raspad ekonomskih i političkih struktura SSSR i neuspeli reformski pokušaji zaustavljanja ovih procesa”; iz govora Andropova, Černjenka; njih je nasledio Gorbačov - bio je glasnogovornik “duboke države”. Zemlje Varšavskog pakta su pad zida u Berlinu 1989. videli kao svoju šansu da napuste “Titanik”. Gorbačov se pokazao kao “patriota”; izbor? Da upadne tenkovima u Varšavu, Prag,...., konvencionalan rat (na duže staze gubitak, kad su ti plate i penzije 20 maraka); da povede nuklearni rat (unišranje planete Zemlja). Izlaz je bio u NERATNOM raspadu SSSR – period Jelcina - tranzicija nije uspela jer je inercija depotije bila suviše jaka i nije pustila da se odvija "sinhrono" (čitave mreže nezavisnih institucija) već "asinhrono" (nema uspešnog kapitalizm bez pravnog okvira, pravosuđe nije nezavisno, nije moguće slobodno tržište privreda....). Bez građanskog pravnog sistema tranzicija je završila u haosu. Znači umesto tranzicije dogodila se jedna od brojnih metamorfoza despotije sada sa Putinom na čelu.
    (zoran stokic, 15. septembar 2021 22:14)

    # Link komentara