Nedelja, 13.09.2020.

13:31

Već ima skoro 20 miliona pregleda: Trejler za SF spektakl oduševio fanove VIDEO

Izvor: Index

Veæ ima skoro 20 miliona pregleda: Trejler za SF spektakl oduševio fanove VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 3 godine

I film Dina ima botove, pa zar je realno xD ovo je uzas moze da se svidi samo nepismenom gledaocu... xD Pa dobro mi koji smo citali knjigu sigurno ovaj uzas necemo gledati , a vi im slobodno ostavljajte pare za ovakve uzase da snimaju... samo udri

draganTenis

pre 3 godine

Celu Dinu sam čitao više puta, Linčov film gledao, ovo neće biti ništa bolje od prethodnog filma. Da je rađeno kao tv serija u više sezona, možda bi bilo bolje, ovako su morali premnogo materijala da stisnu u kratak film.

realno

pre 3 godine

Kakav kasting... fuj.
Dzaba dzos, momoa, bardem ... u sporednim ulogama kad je kvizac hadarah ovo.

Film b klase.

Doduse ko moze da gleda ono smece od ratova zvezda i ovo ce mu biti wow.

Volim sf, ali je bas malo kvalitetnih filmova tog zanra. Odiseja 2001, osmi putnik (alien 1), zabranjena planeta (stari film iz 50-tih), ruski Solaris, Planeta tame (pitch black) i jos par naslova i to je to.

Ovo ostalo je u klasi crtanih filmova.

Dača

pre 3 godine

Isuviše kompleksna, višeslojna, puna razmišljanja - Dina je jako teška za ekranizaciju.

Uživao sam čitajući je, Linč je samo delimično uspeo da je dočara. Nadam se da će ovo biti bolje, mada je teško .

Dina je Dina.

Filmofil

pre 3 godine

Auuu kako loše.

Sve originale upropastiše. Jednostavno talenti su da sve naprave prizemnu za današnje prizemne generacije.

Ja ću i dalje gledati state SF filmove jer ih ima dovoljno dobrih pa makra ih gledao i više puta. I to je bolje nego ova poplava ispodprosečnih filmova.

Filmofil

pre 3 godine

Auuu kako loše.

Sve originale upropastiše. Jednostavno talenti su da sve naprave prizemnu za današnje prizemne generacije.

Ja ću i dalje gledati state SF filmove jer ih ima dovoljno dobrih pa makra ih gledao i više puta. I to je bolje nego ova poplava ispodprosečnih filmova.

Radoznao

pre 3 godine

Umesto Džihada, koji je u serijalu Dine označen kao sveti i dobri rat ( npr. rat protiv mašina i robota se u serijalu zove Batlerov Džihad), oni koriste reč "crusade" ( krstaški pohod). Glupa politička korektnost, koja vređa i one koje tobož brani, jer je ta religija u knjizi mešavina Sunitskog Islama i Zen Budizma, veze nema sa hrišćanstvom. Sa druge strane, neki sci-fi klasici jednostavno nisu za ekranizaciju, jer je akcenat u tim knjigama na društvenim, filozofskim i moralnim pitanjima, a ne na akciji. Herbert, Asimov, Vonegat ( koji zapravo i nije naučnofantastični pisac, ali ga svrstavaju u ovaj žanr) jednostavno nisu pisali knjige koje se mogu pretočiti u film.

genocid

pre 3 godine

Treba pomenuti i Dinu Jodorowskog, najveći film ikad nesnimljen..koji je promenio istoriju naučne fantastike kakvu danas poznajemo.

Spajs

pre 3 godine

Stara verzija je film mog detinjstva. Traje nesto vise od 3h i ove televizijske verzije sto vrte su osakacene.
Igra mladi Sting npr.
Spajs ekstends končensnes :).
Ovi hejterski komentari su treš a ne film. Pretpostavljam da ste svi mladi i gledali ste ga svesno posle 2000. pa tako razmisljate i tumacite reziju iz ugla tog vremena.
Da ste ga gledali 80-90ih ne bi ste ovako govorili.
Novi trejler mi se nesto ne svidja.

igor

pre 3 godine

Videcemo. Trailer lici na star wars nove filmove sa feminiziranim glumcima. Jihad je Crusade, mirise na politicku korektnost, malkost i epsku muziku koja ne moze da nadomesti ispraznost.
Videcemo harkonene kako su uradili.
Gledace se ofc, ali bez mnogo ocekivanja.
Ja sam toliko ravnodusan nakon sakacenja SW, mlitavog BR2049 i ostalih tragedija, da me ne bi zacudilo da Dankan Ajdaho pored toga sto je Ghola, bude i transgender koji se svaki put renikarnira u neodredjen pol.
Inace, ja obozavam linchov film, nema veze sa knjiigom (mnogo) ali je zato opicen i genijalan na uvrnut nacin.

Коловрат

pre 3 godine

Не гледам научно-фантастичне филмове али ме је одушевило што су користили Eclipse од Pink Floyd-а

Djoka

pre 3 godine

Taj glumac koji igra Muad Diba već u startu izgleda kao da su mu se svi začinski crvi podavili. Ako takav bude i film teško da će biti bolji od originala koji mi se svideo tako mi legija Sardukara.

Šta god

pre 3 godine

Volim sci-fi, al ne volim rat zvezda recimo. Ne volim te epske priče i spektakle. Više sam fan solarisa, stalkera, pa čak i sladunjavog arrivala od dotičnog vilnejeva. Sumnjam da će da mi se svidi i dina.

ninepi

pre 3 godine

Volim naucnu fantastiku, ali mi se "Dina" nikada nije svideo kao film.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sf, 13. septembar 2020 17:17) # Link komentara

Mozda zato sto mu nisi dao punu sansu. Film je jako zahtevan, suvoparan i ima dugacak uvod. Takvi su filmovi D.Linca. Inace meni se dopao jos na prvo gledanje tamo jos u vreme VHS-a. Ocekuujem da vidim i ovu novu verziju, u 3D verovatno. Inace, film nije pun zvezda, jedina zvezda je H.Bardem. A od rediteljevih filmova valja istaci i Sikario, koji je odlican i opet sa odlicnim Bardemom i preslatkom Emili Blant.

nedim

pre 3 godine

@khal drogos
jodorovski je po mom mišljenju previše imitirao Salvadora Dalija. previše simbolizma u njegovim delima koja su se konstantno nametala kao kolačići na web sajtu. a kada neko nekoga imitira izgubi originalnost. i onako kako je on zamišljao Arakis to u to vreme jednostavno nije bilo moguće da se realizuje. mada moram da priznam da je jodorovski bio dobar sa karakterizaciom likova. sto se lincovog filma tiče, Dejvid linč je sam priznao da je taj film katastrofa i da se lično stidi tog filma, jer on jednostavno odustao od tog filma i prepustio drugima, kao što je bio slučaj sa drugom sezonom twin peaksa. po meni je Dejvid linč jedan od najboljih režisera svih vremena i njemu nikada nije bilo bitno da li su mu filmovi profitabilni ili ne, sto u ovde nije slučaj zbog toga što je profit postavio na prvo mesto, ali je ipak ostao dosledan i odustao od tog filma jer to nije bio njegov stil. fun fact: davidu lincu je nudjeno da režisera star wars, ali je odbio. sto se ovog novog tiče, trejler izgleda smešno, ali je Deni ozbiljan režiser, jedan od boljih trenutno

Sabre

pre 3 godine

Smarate hejteri. Bukvalno iste glupe floskule ponavljate jos od BR2049 koji je film remek delo i arguably najbolji sf film ovog milenijuma za sada. Ovaj film shvata da je Dina ozbiljna prica za odrasle ljude i nije nesto gde ti treba paleta boja kao da pravis francusku komediju 60-ih proslog veka. Covek je sve od kastinga preko tona pogodio idealno.. naravno da ovo kakvo god bude nece nikada biti dobro kao knjiga, ali zamorni ste vise sa hejtom pre nego sto je film uopste i izasao.

uProlazu

pre 3 godine

Stavio sam na YT minus jer ovaj mladi glumac je potpuni promasaj. Gluma nula, mimika nula, nema personu, niti neku artisticnost, bled u ekspresiji nekako.. Sam film ne sumnjam da ce biti ok, ali meni je ovo dovoljno oko izbora glavnog glumca da mi pokvari utisak..

Kritički Mislilac

pre 3 godine

Definitivno najjači SF serijal, bar što se tiče knjiga. Teško je sve to pretočiti u film s obzirom da je radnja izuzetno spora i dosta se vrti oko religije, politike i filozofije. Biće zanimljivo da li će snimati i ostale nastavke s obzirom da je prvi deo praktično samo uvod u mnogo složeniju priču.

šuvaklija

pre 3 godine

Ipak je ovo štivo za Ridli Skota, gledao sam trejler nije me zagolicao ... prva verzija me odusevila ali nekako je bila psihodelicna falilo joj to malo za blok baster

marvin

pre 3 godine

Ko god je čitao knjigu zna o čemu se tu radi (bez zalaženja u procene
književne vrednosti) tj. da nema smisla praviti ekranizaciju takvog dela.
Mrzi me da je sada prelistavam (u stvari ako ćemo da budemo pošteni
"prava" Dina je serijal od tri knjige koji je kod nas objavljen kao
šest kjniga 1=3 + 1=1 + 1=2 - ono posle je prilično loše a ono posle/pre
koje i nije Herbert nečitljivo) ali čini mi se da oko 40% knjige čine
unutrašnji monolozi - dakle propast u najavi ili nešto što nije Dina.
A što se Linčove Dine tiče meni se čini da on nije čitao knjigu
ili ga jednostavno nije bilo briga i terao je po svome fokusirajući
se na bizarnosti i uvodiće blago rečeno debilno oružje pokretano
zvukom/glasom koje nema nikakve veze sa knjigom. Svakako rezultat je
katastrofa jedino malo može da ga opere što je de Laurentis iskasapio
film u produkciji i 5 sati spakovao u 2 i po ne bi li mogao da ide u
normalne projekcije.
I hajde kad sam ispisao ovakav čaršav da dodam još nešto - Herbert
je jako dobro uhvatio jednu stvar karakterističnu za ljudsku rasu
u prva dva dela a to je:
- počinje sa opravdanim džihadom/revolucijom/promenom
- završava se sa karikaturom ostvarenih ciljeva i korupcijom

kaokakao

pre 3 godine

Isto kao sa Gospodarom Prstenova, nikada ne može književni opus tog obima i kompleksnosti da se banalizuje i pretoči u film, a da zadrži veći deo svog kvaliteta. Ali za profanu publiku željnu animacija, ludnice i haosa biće sigurno prihvatljiv. Nama koji smo čitali knjige ostaje da izvlačimo detalje i uklopimo to u ovaj fantastični Dina univerzum.
(Pol Muad Dib, 13. septembar 2020 15:27)

To i jeste problem. Citajuci, mi u glavi stvaramo sopstveni film, tako da nas ekranizacije uvijek razocaraju. Mene je Gospodar prstenova odusevio, ali da sam citao Tolkina, vjerovatno bi mi bilo razocarenje.

Usul

pre 3 godine

Odmah u startu minus jer su "jihad" zamenili sa "crusade". Holivudska "politička korektnost" na delu. A i ovaj Vilnev-BR2049 je kao da je dete uzelo da docrtava Mona Lizu, a Arrival je 'ladno mogao da spakuje u pola sata. Bolje da se posla latio Brajan De Palma, jeste mator ali zna da snimi spektakl..

mikac678

pre 3 godine

Starija verzija je bila fijasko, negledivo i ogavno. Legendarni mozda samo kao promašaj.
 (nnn, 13. septembar 2020 15:47) 

Skoro sam pročitao čitav serijal knjiga ( kad imam vremena već par godina) a stari film sam pogledao prvi put u aprilu i oduševio me je. Ovaj novi je pravljen da bude blok baster i da zaradi što je više moguće, daleko je ovo od knjige i prvog filma

Toronto

pre 3 godine

Evo, ovih dana ponovo, po ko zna koji put, iščitaam Dune Chronicles. Ostala mi je još Chapterhouse: Što se tiče novog filma, koliko se može reći po trejleru, fotografija je fenomenalna. Savršeno je dočarana mistična atmosfera knjige, mnogo bolje nego Linčova adaptacija,. Meni se Linčov film nije dopao. Izgledao mi je kao loše povezani niz izabranih scena iz knjige. Potpuno je promašio suštinu priče. Doduše, Herbertova Dune je suviše kompleksna i ne baš jednostavna knjiga za adaptaciju. Kako god, rado ću pogledati novi film pa ću onda suditi.

Dragan

pre 3 godine

Ovaj trejler je toliko bezveze da izgleda kao deca da se igraju plasticnim igrackama ... Nije ni D od Dine... Naspram ovoga Linchova verzija izgleda kao da je s druge planete... necu ni da gledam samo cu da se iznerviram... one koje je odusevila su ocigledno nepismeni i ne znaju da citaju knjige...

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Nista se ne moze porediti sa knjigama iz "Dina univerzuma".. jednostavno film nije u stanju da prenese tako kompleksnu radnju koja se proteze kroz 20000 godina.. Jedino mi se ne svidjaju prequel-i citave radnje koje je dovrsio Herbertov sin Brajan i jos jedan pisac, jeste da su radili po Frenkovim skriptama ali velika je razlika u stilu pisanja sto bas utice na citaoca.. Obozavam Dina serijal, citam ga povremeno da utonem u taj ludi univerzum.. Prvi Dina film je, ako si vec procitao knjigu, solidan jer prati scenario iz knjige ali nekako osiromaseno i previse jednostavno.. Ovaj cu pogledati al nemam ocekivanja

Walk

pre 3 godine

Ne kažem da će film biti loš, naravno može da bude ali Vilnev je uzeo preveliki zalogaj, može se desiti i njemu da omane. Ne ulivaju mi poverenje Momoa, Bautista i ona diznijeva glumica...na osnovu trejera sam skeptičan, videćemo.

Sasa

pre 3 godine

haha ili ja nisam u toku vise ili je nesto drugo u pitanju ali od svih ovih nabrojanih "zvezda" ja sam cuo samo za Bardema?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dacha, 13. septembar 2020 17:00) # Link komentara

Nisi i definicija zvezda je drukcija.

neinformisan

pre 3 godine

Ovde su sve veliki filmski kriticari koji film, koji jos nije ni zavrsen, unapred osudjuju na propast. Ko je citao knjige taj ce svakako pogledati. Nekome ce se svideti, nekome ne ali to nije razlog da se pljuje po filmu.
Lincov film nije i ne moze biti merodavan jer ima klasican Lincov pecat a da budemo iskreni on ne lezi svakome.

prosto ko pasulj

pre 3 godine

Vilnevu treba zabraniti da radi na obradama i nastavcima kultnih klasika. Intelektualna nedoraslost kipi u svakom kadru. Kao da date tinejdzeru da naslika kopiju karavadjove meduze. Boli glava.

Zorz

pre 3 godine

Gledao sam Lincovu verziju...kao klinac a i ponovo pre par meseci..nekako mi deluje upecatljivije, kostimi atmosfera a ovo novo nznm bzvz bez zivota..

laid_back

pre 3 godine

Nadam se da će film biti sjajan, jako mi se svidjaju njegovi prethodni filmovi Arrival i naročito Blade runner 2049 (koji je neverovatan od početka do kraja), nisam čitao Dinu (greška koju ću nadam se ispraviti) ali filmu se baš onako radujem i čak sam se malo i 'ishajpovao'.

4k4.Dex

pre 3 godine

Deluje top liči na startu Dinu koja je bila extra. A i radi ga Denis Vilnev jedan od 5-6 režisera koji danas vrede, tako da teško može da omane.

Pol Muad Dib

pre 3 godine

Isto kao sa Gospodarom Prstenova, nikada ne može književni opus tog obima i kompleksnosti da se banalizuje i pretoči u film, a da zadrži veći deo svog kvaliteta. Ali za profanu publiku željnu animacija, ludnice i haosa biće sigurno prihvatljiv. Nama koji smo čitali knjige ostaje da izvlačimo detalje i uklopimo to u ovaj fantastični Dina univerzum.

nnn

pre 3 godine

Meni glavni lik deluje kao neki klinac koji nije odrastao ni u jedoj sekvenci ovog trilera.

Ne deluje da je lik koji ce ikad ostvariti neke vece uloge, jer deluje nekako mekusasto.

Sa druge strane efekti jesu jaci, ali ipak starija verzija mi daje upecatljivije likove i izdvajaju film i prave ga legendarnim.
Ovako nova Dina ce biti samo jedan od SF filmova koji se radi kao po kalupu i za kratko vreme bice pregazen slicnim filmom kojem je bitan digitalni efekat.
(Srki, 13. septembar 2020 14:40)

Starija verzija je bila fijasko, negledivo i ogavno. Legendarni mozda samo kao promašaj.

Muad'Dib

pre 3 godine

Knjiga (ustvari knjige) uopšte nisu klasični SF, ovo delo je bukvalno filozofsko, religiozno, uopšte se ne da ukalupiti, ko je čitao zna. Sama vizualizacija, vreme i atmosfera je SF ali i mnogo više od toga i zato je jako, jako teško za ekranizaciju. Biće interesantno videti ovo mada već sada iskreno nisam siguran da je to to, ne vidim u trejleru gomilu likova koji su esencija priče. Za sada, kakav god da je film Dina iz 1984. ostaje najbliži toj ideji, ali kao što rekoh videćemo. Knjige su remek delo.

MMA

pre 3 godine

@Srki

Gugluj tog klinca da vidis koliko lepseg pola otkida za njim, mnogo vise nego za nekakvim The Rockom i slicnima.

A sto se tice uloge, Pol Atreides je u knjizi imao 15 godina i bio sitan za svoje godine, pa tako otprilike i treba da izgleda.

Nebojša

pre 3 godine

Trejler me je podsetio na film ridikove hronike ili kako se već zove koji je gledljivi film ali ništa više od toga tako da ovo ostvarenje mi se možda ni ne dopadne ali svakako ću pogledati pa onda dati sud.

Gde ja živim

pre 3 godine

I nije baš mnogo. Force Awakens je čini mi se u prvih 10-ak sati imao oko 40+ miliona, Endgame slično nešto. Nadajmo se da će imati toliko i više gledalaca širom sveta.

THE SPICE MUST FLOW.

Srki

pre 3 godine

Meni glavni lik deluje kao neki klinac koji nije odrastao ni u jedoj sekvenci ovog trilera.

Ne deluje da je lik koji ce ikad ostvariti neke vece uloge, jer deluje nekako mekusasto.

Sa druge strane efekti jesu jaci, ali ipak starija verzija mi daje upecatljivije likove i izdvajaju film i prave ga legendarnim.
Ovako nova Dina ce biti samo jedan od SF filmova koji se radi kao po kalupu i za kratko vreme bice pregazen slicnim filmom kojem je bitan digitalni efekat.

Che

pre 3 godine

Imao sam prijatelja koji je bio najveci zaluđenik za naucnom fantastikom. 30 godina je govorio kako ovo knjizevno djelo zasluzuje neki pravi holivudski spektakl i da ce to oduvati sve ostale fransize. Nazalost on vise nije među nama, a ovo cu ici da pogledam u kino samo radi njega iako je dobro znao da mrzim SF zanr.

Che

pre 3 godine

Imao sam prijatelja koji je bio najveci zaluđenik za naucnom fantastikom. 30 godina je govorio kako ovo knjizevno djelo zasluzuje neki pravi holivudski spektakl i da ce to oduvati sve ostale fransize. Nazalost on vise nije među nama, a ovo cu ici da pogledam u kino samo radi njega iako je dobro znao da mrzim SF zanr.

Srki

pre 3 godine

Meni glavni lik deluje kao neki klinac koji nije odrastao ni u jedoj sekvenci ovog trilera.

Ne deluje da je lik koji ce ikad ostvariti neke vece uloge, jer deluje nekako mekusasto.

Sa druge strane efekti jesu jaci, ali ipak starija verzija mi daje upecatljivije likove i izdvajaju film i prave ga legendarnim.
Ovako nova Dina ce biti samo jedan od SF filmova koji se radi kao po kalupu i za kratko vreme bice pregazen slicnim filmom kojem je bitan digitalni efekat.

Muad'Dib

pre 3 godine

Knjiga (ustvari knjige) uopšte nisu klasični SF, ovo delo je bukvalno filozofsko, religiozno, uopšte se ne da ukalupiti, ko je čitao zna. Sama vizualizacija, vreme i atmosfera je SF ali i mnogo više od toga i zato je jako, jako teško za ekranizaciju. Biće interesantno videti ovo mada već sada iskreno nisam siguran da je to to, ne vidim u trejleru gomilu likova koji su esencija priče. Za sada, kakav god da je film Dina iz 1984. ostaje najbliži toj ideji, ali kao što rekoh videćemo. Knjige su remek delo.

Nebojša

pre 3 godine

Trejler me je podsetio na film ridikove hronike ili kako se već zove koji je gledljivi film ali ništa više od toga tako da ovo ostvarenje mi se možda ni ne dopadne ali svakako ću pogledati pa onda dati sud.

Gde ja živim

pre 3 godine

I nije baš mnogo. Force Awakens je čini mi se u prvih 10-ak sati imao oko 40+ miliona, Endgame slično nešto. Nadajmo se da će imati toliko i više gledalaca širom sveta.

THE SPICE MUST FLOW.

MMA

pre 3 godine

@Srki

Gugluj tog klinca da vidis koliko lepseg pola otkida za njim, mnogo vise nego za nekakvim The Rockom i slicnima.

A sto se tice uloge, Pol Atreides je u knjizi imao 15 godina i bio sitan za svoje godine, pa tako otprilike i treba da izgleda.

igor

pre 3 godine

Videcemo. Trailer lici na star wars nove filmove sa feminiziranim glumcima. Jihad je Crusade, mirise na politicku korektnost, malkost i epsku muziku koja ne moze da nadomesti ispraznost.
Videcemo harkonene kako su uradili.
Gledace se ofc, ali bez mnogo ocekivanja.
Ja sam toliko ravnodusan nakon sakacenja SW, mlitavog BR2049 i ostalih tragedija, da me ne bi zacudilo da Dankan Ajdaho pored toga sto je Ghola, bude i transgender koji se svaki put renikarnira u neodredjen pol.
Inace, ja obozavam linchov film, nema veze sa knjiigom (mnogo) ali je zato opicen i genijalan na uvrnut nacin.

kaokakao

pre 3 godine

Isto kao sa Gospodarom Prstenova, nikada ne može književni opus tog obima i kompleksnosti da se banalizuje i pretoči u film, a da zadrži veći deo svog kvaliteta. Ali za profanu publiku željnu animacija, ludnice i haosa biće sigurno prihvatljiv. Nama koji smo čitali knjige ostaje da izvlačimo detalje i uklopimo to u ovaj fantastični Dina univerzum.
(Pol Muad Dib, 13. septembar 2020 15:27)

To i jeste problem. Citajuci, mi u glavi stvaramo sopstveni film, tako da nas ekranizacije uvijek razocaraju. Mene je Gospodar prstenova odusevio, ali da sam citao Tolkina, vjerovatno bi mi bilo razocarenje.

neinformisan

pre 3 godine

Ovde su sve veliki filmski kriticari koji film, koji jos nije ni zavrsen, unapred osudjuju na propast. Ko je citao knjige taj ce svakako pogledati. Nekome ce se svideti, nekome ne ali to nije razlog da se pljuje po filmu.
Lincov film nije i ne moze biti merodavan jer ima klasican Lincov pecat a da budemo iskreni on ne lezi svakome.

Usul

pre 3 godine

Odmah u startu minus jer su "jihad" zamenili sa "crusade". Holivudska "politička korektnost" na delu. A i ovaj Vilnev-BR2049 je kao da je dete uzelo da docrtava Mona Lizu, a Arrival je 'ladno mogao da spakuje u pola sata. Bolje da se posla latio Brajan De Palma, jeste mator ali zna da snimi spektakl..

Djoka

pre 3 godine

Taj glumac koji igra Muad Diba već u startu izgleda kao da su mu se svi začinski crvi podavili. Ako takav bude i film teško da će biti bolji od originala koji mi se svideo tako mi legija Sardukara.

marvin

pre 3 godine

Ko god je čitao knjigu zna o čemu se tu radi (bez zalaženja u procene
književne vrednosti) tj. da nema smisla praviti ekranizaciju takvog dela.
Mrzi me da je sada prelistavam (u stvari ako ćemo da budemo pošteni
"prava" Dina je serijal od tri knjige koji je kod nas objavljen kao
šest kjniga 1=3 + 1=1 + 1=2 - ono posle je prilično loše a ono posle/pre
koje i nije Herbert nečitljivo) ali čini mi se da oko 40% knjige čine
unutrašnji monolozi - dakle propast u najavi ili nešto što nije Dina.
A što se Linčove Dine tiče meni se čini da on nije čitao knjigu
ili ga jednostavno nije bilo briga i terao je po svome fokusirajući
se na bizarnosti i uvodiće blago rečeno debilno oružje pokretano
zvukom/glasom koje nema nikakve veze sa knjigom. Svakako rezultat je
katastrofa jedino malo može da ga opere što je de Laurentis iskasapio
film u produkciji i 5 sati spakovao u 2 i po ne bi li mogao da ide u
normalne projekcije.
I hajde kad sam ispisao ovakav čaršav da dodam još nešto - Herbert
je jako dobro uhvatio jednu stvar karakterističnu za ljudsku rasu
u prva dva dela a to je:
- počinje sa opravdanim džihadom/revolucijom/promenom
- završava se sa karikaturom ostvarenih ciljeva i korupcijom

Spajs

pre 3 godine

Stara verzija je film mog detinjstva. Traje nesto vise od 3h i ove televizijske verzije sto vrte su osakacene.
Igra mladi Sting npr.
Spajs ekstends končensnes :).
Ovi hejterski komentari su treš a ne film. Pretpostavljam da ste svi mladi i gledali ste ga svesno posle 2000. pa tako razmisljate i tumacite reziju iz ugla tog vremena.
Da ste ga gledali 80-90ih ne bi ste ovako govorili.
Novi trejler mi se nesto ne svidja.

Toronto

pre 3 godine

Evo, ovih dana ponovo, po ko zna koji put, iščitaam Dune Chronicles. Ostala mi je još Chapterhouse: Što se tiče novog filma, koliko se može reći po trejleru, fotografija je fenomenalna. Savršeno je dočarana mistična atmosfera knjige, mnogo bolje nego Linčova adaptacija,. Meni se Linčov film nije dopao. Izgledao mi je kao loše povezani niz izabranih scena iz knjige. Potpuno je promašio suštinu priče. Doduše, Herbertova Dune je suviše kompleksna i ne baš jednostavna knjiga za adaptaciju. Kako god, rado ću pogledati novi film pa ću onda suditi.

Walk

pre 3 godine

Ne kažem da će film biti loš, naravno može da bude ali Vilnev je uzeo preveliki zalogaj, može se desiti i njemu da omane. Ne ulivaju mi poverenje Momoa, Bautista i ona diznijeva glumica...na osnovu trejera sam skeptičan, videćemo.

Sabre

pre 3 godine

Smarate hejteri. Bukvalno iste glupe floskule ponavljate jos od BR2049 koji je film remek delo i arguably najbolji sf film ovog milenijuma za sada. Ovaj film shvata da je Dina ozbiljna prica za odrasle ljude i nije nesto gde ti treba paleta boja kao da pravis francusku komediju 60-ih proslog veka. Covek je sve od kastinga preko tona pogodio idealno.. naravno da ovo kakvo god bude nece nikada biti dobro kao knjiga, ali zamorni ste vise sa hejtom pre nego sto je film uopste i izasao.

laid_back

pre 3 godine

Nadam se da će film biti sjajan, jako mi se svidjaju njegovi prethodni filmovi Arrival i naročito Blade runner 2049 (koji je neverovatan od početka do kraja), nisam čitao Dinu (greška koju ću nadam se ispraviti) ali filmu se baš onako radujem i čak sam se malo i 'ishajpovao'.

Zorz

pre 3 godine

Gledao sam Lincovu verziju...kao klinac a i ponovo pre par meseci..nekako mi deluje upecatljivije, kostimi atmosfera a ovo novo nznm bzvz bez zivota..

mikac678

pre 3 godine

Starija verzija je bila fijasko, negledivo i ogavno. Legendarni mozda samo kao promašaj.
 (nnn, 13. septembar 2020 15:47) 

Skoro sam pročitao čitav serijal knjiga ( kad imam vremena već par godina) a stari film sam pogledao prvi put u aprilu i oduševio me je. Ovaj novi je pravljen da bude blok baster i da zaradi što je više moguće, daleko je ovo od knjige i prvog filma

uProlazu

pre 3 godine

Stavio sam na YT minus jer ovaj mladi glumac je potpuni promasaj. Gluma nula, mimika nula, nema personu, niti neku artisticnost, bled u ekspresiji nekako.. Sam film ne sumnjam da ce biti ok, ali meni je ovo dovoljno oko izbora glavnog glumca da mi pokvari utisak..

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Nista se ne moze porediti sa knjigama iz "Dina univerzuma".. jednostavno film nije u stanju da prenese tako kompleksnu radnju koja se proteze kroz 20000 godina.. Jedino mi se ne svidjaju prequel-i citave radnje koje je dovrsio Herbertov sin Brajan i jos jedan pisac, jeste da su radili po Frenkovim skriptama ali velika je razlika u stilu pisanja sto bas utice na citaoca.. Obozavam Dina serijal, citam ga povremeno da utonem u taj ludi univerzum.. Prvi Dina film je, ako si vec procitao knjigu, solidan jer prati scenario iz knjige ali nekako osiromaseno i previse jednostavno.. Ovaj cu pogledati al nemam ocekivanja

ninepi

pre 3 godine

Volim naucnu fantastiku, ali mi se "Dina" nikada nije svideo kao film.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sf, 13. septembar 2020 17:17) # Link komentara

Mozda zato sto mu nisi dao punu sansu. Film je jako zahtevan, suvoparan i ima dugacak uvod. Takvi su filmovi D.Linca. Inace meni se dopao jos na prvo gledanje tamo jos u vreme VHS-a. Ocekuujem da vidim i ovu novu verziju, u 3D verovatno. Inace, film nije pun zvezda, jedina zvezda je H.Bardem. A od rediteljevih filmova valja istaci i Sikario, koji je odlican i opet sa odlicnim Bardemom i preslatkom Emili Blant.

genocid

pre 3 godine

Treba pomenuti i Dinu Jodorowskog, najveći film ikad nesnimljen..koji je promenio istoriju naučne fantastike kakvu danas poznajemo.

Pol Muad Dib

pre 3 godine

Isto kao sa Gospodarom Prstenova, nikada ne može književni opus tog obima i kompleksnosti da se banalizuje i pretoči u film, a da zadrži veći deo svog kvaliteta. Ali za profanu publiku željnu animacija, ludnice i haosa biće sigurno prihvatljiv. Nama koji smo čitali knjige ostaje da izvlačimo detalje i uklopimo to u ovaj fantastični Dina univerzum.

4k4.Dex

pre 3 godine

Deluje top liči na startu Dinu koja je bila extra. A i radi ga Denis Vilnev jedan od 5-6 režisera koji danas vrede, tako da teško može da omane.

Šta god

pre 3 godine

Volim sci-fi, al ne volim rat zvezda recimo. Ne volim te epske priče i spektakle. Više sam fan solarisa, stalkera, pa čak i sladunjavog arrivala od dotičnog vilnejeva. Sumnjam da će da mi se svidi i dina.

Dragan

pre 3 godine

Ovaj trejler je toliko bezveze da izgleda kao deca da se igraju plasticnim igrackama ... Nije ni D od Dine... Naspram ovoga Linchova verzija izgleda kao da je s druge planete... necu ni da gledam samo cu da se iznerviram... one koje je odusevila su ocigledno nepismeni i ne znaju da citaju knjige...

prosto ko pasulj

pre 3 godine

Vilnevu treba zabraniti da radi na obradama i nastavcima kultnih klasika. Intelektualna nedoraslost kipi u svakom kadru. Kao da date tinejdzeru da naslika kopiju karavadjove meduze. Boli glava.

Kritički Mislilac

pre 3 godine

Definitivno najjači SF serijal, bar što se tiče knjiga. Teško je sve to pretočiti u film s obzirom da je radnja izuzetno spora i dosta se vrti oko religije, politike i filozofije. Biće zanimljivo da li će snimati i ostale nastavke s obzirom da je prvi deo praktično samo uvod u mnogo složeniju priču.

Sasa

pre 3 godine

haha ili ja nisam u toku vise ili je nesto drugo u pitanju ali od svih ovih nabrojanih "zvezda" ja sam cuo samo za Bardema?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dacha, 13. septembar 2020 17:00) # Link komentara

Nisi i definicija zvezda je drukcija.

nedim

pre 3 godine

@khal drogos
jodorovski je po mom mišljenju previše imitirao Salvadora Dalija. previše simbolizma u njegovim delima koja su se konstantno nametala kao kolačići na web sajtu. a kada neko nekoga imitira izgubi originalnost. i onako kako je on zamišljao Arakis to u to vreme jednostavno nije bilo moguće da se realizuje. mada moram da priznam da je jodorovski bio dobar sa karakterizaciom likova. sto se lincovog filma tiče, Dejvid linč je sam priznao da je taj film katastrofa i da se lično stidi tog filma, jer on jednostavno odustao od tog filma i prepustio drugima, kao što je bio slučaj sa drugom sezonom twin peaksa. po meni je Dejvid linč jedan od najboljih režisera svih vremena i njemu nikada nije bilo bitno da li su mu filmovi profitabilni ili ne, sto u ovde nije slučaj zbog toga što je profit postavio na prvo mesto, ali je ipak ostao dosledan i odustao od tog filma jer to nije bio njegov stil. fun fact: davidu lincu je nudjeno da režisera star wars, ali je odbio. sto se ovog novog tiče, trejler izgleda smešno, ali je Deni ozbiljan režiser, jedan od boljih trenutno

šuvaklija

pre 3 godine

Ipak je ovo štivo za Ridli Skota, gledao sam trejler nije me zagolicao ... prva verzija me odusevila ali nekako je bila psihodelicna falilo joj to malo za blok baster

Коловрат

pre 3 godine

Не гледам научно-фантастичне филмове али ме је одушевило што су користили Eclipse од Pink Floyd-а

Radoznao

pre 3 godine

Umesto Džihada, koji je u serijalu Dine označen kao sveti i dobri rat ( npr. rat protiv mašina i robota se u serijalu zove Batlerov Džihad), oni koriste reč "crusade" ( krstaški pohod). Glupa politička korektnost, koja vređa i one koje tobož brani, jer je ta religija u knjizi mešavina Sunitskog Islama i Zen Budizma, veze nema sa hrišćanstvom. Sa druge strane, neki sci-fi klasici jednostavno nisu za ekranizaciju, jer je akcenat u tim knjigama na društvenim, filozofskim i moralnim pitanjima, a ne na akciji. Herbert, Asimov, Vonegat ( koji zapravo i nije naučnofantastični pisac, ali ga svrstavaju u ovaj žanr) jednostavno nisu pisali knjige koje se mogu pretočiti u film.

nnn

pre 3 godine

Meni glavni lik deluje kao neki klinac koji nije odrastao ni u jedoj sekvenci ovog trilera.

Ne deluje da je lik koji ce ikad ostvariti neke vece uloge, jer deluje nekako mekusasto.

Sa druge strane efekti jesu jaci, ali ipak starija verzija mi daje upecatljivije likove i izdvajaju film i prave ga legendarnim.
Ovako nova Dina ce biti samo jedan od SF filmova koji se radi kao po kalupu i za kratko vreme bice pregazen slicnim filmom kojem je bitan digitalni efekat.
(Srki, 13. septembar 2020 14:40)

Starija verzija je bila fijasko, negledivo i ogavno. Legendarni mozda samo kao promašaj.

Dača

pre 3 godine

Isuviše kompleksna, višeslojna, puna razmišljanja - Dina je jako teška za ekranizaciju.

Uživao sam čitajući je, Linč je samo delimično uspeo da je dočara. Nadam se da će ovo biti bolje, mada je teško .

Dina je Dina.

Filmofil

pre 3 godine

Auuu kako loše.

Sve originale upropastiše. Jednostavno talenti su da sve naprave prizemnu za današnje prizemne generacije.

Ja ću i dalje gledati state SF filmove jer ih ima dovoljno dobrih pa makra ih gledao i više puta. I to je bolje nego ova poplava ispodprosečnih filmova.

draganTenis

pre 3 godine

Celu Dinu sam čitao više puta, Linčov film gledao, ovo neće biti ništa bolje od prethodnog filma. Da je rađeno kao tv serija u više sezona, možda bi bilo bolje, ovako su morali premnogo materijala da stisnu u kratak film.

realno

pre 3 godine

Kakav kasting... fuj.
Dzaba dzos, momoa, bardem ... u sporednim ulogama kad je kvizac hadarah ovo.

Film b klase.

Doduse ko moze da gleda ono smece od ratova zvezda i ovo ce mu biti wow.

Volim sf, ali je bas malo kvalitetnih filmova tog zanra. Odiseja 2001, osmi putnik (alien 1), zabranjena planeta (stari film iz 50-tih), ruski Solaris, Planeta tame (pitch black) i jos par naslova i to je to.

Ovo ostalo je u klasi crtanih filmova.

Filmofil

pre 3 godine

Auuu kako loše.

Sve originale upropastiše. Jednostavno talenti su da sve naprave prizemnu za današnje prizemne generacije.

Ja ću i dalje gledati state SF filmove jer ih ima dovoljno dobrih pa makra ih gledao i više puta. I to je bolje nego ova poplava ispodprosečnih filmova.

Dragan

pre 3 godine

I film Dina ima botove, pa zar je realno xD ovo je uzas moze da se svidi samo nepismenom gledaocu... xD Pa dobro mi koji smo citali knjigu sigurno ovaj uzas necemo gledati , a vi im slobodno ostavljajte pare za ovakve uzase da snimaju... samo udri

Srki

pre 3 godine

Meni glavni lik deluje kao neki klinac koji nije odrastao ni u jedoj sekvenci ovog trilera.

Ne deluje da je lik koji ce ikad ostvariti neke vece uloge, jer deluje nekako mekusasto.

Sa druge strane efekti jesu jaci, ali ipak starija verzija mi daje upecatljivije likove i izdvajaju film i prave ga legendarnim.
Ovako nova Dina ce biti samo jedan od SF filmova koji se radi kao po kalupu i za kratko vreme bice pregazen slicnim filmom kojem je bitan digitalni efekat.

nnn

pre 3 godine

Meni glavni lik deluje kao neki klinac koji nije odrastao ni u jedoj sekvenci ovog trilera.

Ne deluje da je lik koji ce ikad ostvariti neke vece uloge, jer deluje nekako mekusasto.

Sa druge strane efekti jesu jaci, ali ipak starija verzija mi daje upecatljivije likove i izdvajaju film i prave ga legendarnim.
Ovako nova Dina ce biti samo jedan od SF filmova koji se radi kao po kalupu i za kratko vreme bice pregazen slicnim filmom kojem je bitan digitalni efekat.
(Srki, 13. septembar 2020 14:40)

Starija verzija je bila fijasko, negledivo i ogavno. Legendarni mozda samo kao promašaj.

prosto ko pasulj

pre 3 godine

Vilnevu treba zabraniti da radi na obradama i nastavcima kultnih klasika. Intelektualna nedoraslost kipi u svakom kadru. Kao da date tinejdzeru da naslika kopiju karavadjove meduze. Boli glava.

Dragan

pre 3 godine

Ovaj trejler je toliko bezveze da izgleda kao deca da se igraju plasticnim igrackama ... Nije ni D od Dine... Naspram ovoga Linchova verzija izgleda kao da je s druge planete... necu ni da gledam samo cu da se iznerviram... one koje je odusevila su ocigledno nepismeni i ne znaju da citaju knjige...

Šta god

pre 3 godine

Volim sci-fi, al ne volim rat zvezda recimo. Ne volim te epske priče i spektakle. Više sam fan solarisa, stalkera, pa čak i sladunjavog arrivala od dotičnog vilnejeva. Sumnjam da će da mi se svidi i dina.

Sabre

pre 3 godine

Smarate hejteri. Bukvalno iste glupe floskule ponavljate jos od BR2049 koji je film remek delo i arguably najbolji sf film ovog milenijuma za sada. Ovaj film shvata da je Dina ozbiljna prica za odrasle ljude i nije nesto gde ti treba paleta boja kao da pravis francusku komediju 60-ih proslog veka. Covek je sve od kastinga preko tona pogodio idealno.. naravno da ovo kakvo god bude nece nikada biti dobro kao knjiga, ali zamorni ste vise sa hejtom pre nego sto je film uopste i izasao.

Usul

pre 3 godine

Odmah u startu minus jer su "jihad" zamenili sa "crusade". Holivudska "politička korektnost" na delu. A i ovaj Vilnev-BR2049 je kao da je dete uzelo da docrtava Mona Lizu, a Arrival je 'ladno mogao da spakuje u pola sata. Bolje da se posla latio Brajan De Palma, jeste mator ali zna da snimi spektakl..

Nebojša

pre 3 godine

Trejler me je podsetio na film ridikove hronike ili kako se već zove koji je gledljivi film ali ništa više od toga tako da ovo ostvarenje mi se možda ni ne dopadne ali svakako ću pogledati pa onda dati sud.

uProlazu

pre 3 godine

Stavio sam na YT minus jer ovaj mladi glumac je potpuni promasaj. Gluma nula, mimika nula, nema personu, niti neku artisticnost, bled u ekspresiji nekako.. Sam film ne sumnjam da ce biti ok, ali meni je ovo dovoljno oko izbora glavnog glumca da mi pokvari utisak..

Zorz

pre 3 godine

Gledao sam Lincovu verziju...kao klinac a i ponovo pre par meseci..nekako mi deluje upecatljivije, kostimi atmosfera a ovo novo nznm bzvz bez zivota..

Коловрат

pre 3 godine

Не гледам научно-фантастичне филмове али ме је одушевило што су користили Eclipse од Pink Floyd-а

realno

pre 3 godine

Kakav kasting... fuj.
Dzaba dzos, momoa, bardem ... u sporednim ulogama kad je kvizac hadarah ovo.

Film b klase.

Doduse ko moze da gleda ono smece od ratova zvezda i ovo ce mu biti wow.

Volim sf, ali je bas malo kvalitetnih filmova tog zanra. Odiseja 2001, osmi putnik (alien 1), zabranjena planeta (stari film iz 50-tih), ruski Solaris, Planeta tame (pitch black) i jos par naslova i to je to.

Ovo ostalo je u klasi crtanih filmova.

mikac678

pre 3 godine

Starija verzija je bila fijasko, negledivo i ogavno. Legendarni mozda samo kao promašaj.
 (nnn, 13. septembar 2020 15:47) 

Skoro sam pročitao čitav serijal knjiga ( kad imam vremena već par godina) a stari film sam pogledao prvi put u aprilu i oduševio me je. Ovaj novi je pravljen da bude blok baster i da zaradi što je više moguće, daleko je ovo od knjige i prvog filma

4k4.Dex

pre 3 godine

Deluje top liči na startu Dinu koja je bila extra. A i radi ga Denis Vilnev jedan od 5-6 režisera koji danas vrede, tako da teško može da omane.

Pol Muad Dib

pre 3 godine

Isto kao sa Gospodarom Prstenova, nikada ne može književni opus tog obima i kompleksnosti da se banalizuje i pretoči u film, a da zadrži veći deo svog kvaliteta. Ali za profanu publiku željnu animacija, ludnice i haosa biće sigurno prihvatljiv. Nama koji smo čitali knjige ostaje da izvlačimo detalje i uklopimo to u ovaj fantastični Dina univerzum.

MMA

pre 3 godine

@Srki

Gugluj tog klinca da vidis koliko lepseg pola otkida za njim, mnogo vise nego za nekakvim The Rockom i slicnima.

A sto se tice uloge, Pol Atreides je u knjizi imao 15 godina i bio sitan za svoje godine, pa tako otprilike i treba da izgleda.

Toronto

pre 3 godine

Evo, ovih dana ponovo, po ko zna koji put, iščitaam Dune Chronicles. Ostala mi je još Chapterhouse: Što se tiče novog filma, koliko se može reći po trejleru, fotografija je fenomenalna. Savršeno je dočarana mistična atmosfera knjige, mnogo bolje nego Linčova adaptacija,. Meni se Linčov film nije dopao. Izgledao mi je kao loše povezani niz izabranih scena iz knjige. Potpuno je promašio suštinu priče. Doduše, Herbertova Dune je suviše kompleksna i ne baš jednostavna knjiga za adaptaciju. Kako god, rado ću pogledati novi film pa ću onda suditi.

Che

pre 3 godine

Imao sam prijatelja koji je bio najveci zaluđenik za naucnom fantastikom. 30 godina je govorio kako ovo knjizevno djelo zasluzuje neki pravi holivudski spektakl i da ce to oduvati sve ostale fransize. Nazalost on vise nije među nama, a ovo cu ici da pogledam u kino samo radi njega iako je dobro znao da mrzim SF zanr.

Gde ja živim

pre 3 godine

I nije baš mnogo. Force Awakens je čini mi se u prvih 10-ak sati imao oko 40+ miliona, Endgame slično nešto. Nadajmo se da će imati toliko i više gledalaca širom sveta.

THE SPICE MUST FLOW.

Djoka

pre 3 godine

Taj glumac koji igra Muad Diba već u startu izgleda kao da su mu se svi začinski crvi podavili. Ako takav bude i film teško da će biti bolji od originala koji mi se svideo tako mi legija Sardukara.

neinformisan

pre 3 godine

Ovde su sve veliki filmski kriticari koji film, koji jos nije ni zavrsen, unapred osudjuju na propast. Ko je citao knjige taj ce svakako pogledati. Nekome ce se svideti, nekome ne ali to nije razlog da se pljuje po filmu.
Lincov film nije i ne moze biti merodavan jer ima klasican Lincov pecat a da budemo iskreni on ne lezi svakome.

marvin

pre 3 godine

Ko god je čitao knjigu zna o čemu se tu radi (bez zalaženja u procene
književne vrednosti) tj. da nema smisla praviti ekranizaciju takvog dela.
Mrzi me da je sada prelistavam (u stvari ako ćemo da budemo pošteni
"prava" Dina je serijal od tri knjige koji je kod nas objavljen kao
šest kjniga 1=3 + 1=1 + 1=2 - ono posle je prilično loše a ono posle/pre
koje i nije Herbert nečitljivo) ali čini mi se da oko 40% knjige čine
unutrašnji monolozi - dakle propast u najavi ili nešto što nije Dina.
A što se Linčove Dine tiče meni se čini da on nije čitao knjigu
ili ga jednostavno nije bilo briga i terao je po svome fokusirajući
se na bizarnosti i uvodiće blago rečeno debilno oružje pokretano
zvukom/glasom koje nema nikakve veze sa knjigom. Svakako rezultat je
katastrofa jedino malo može da ga opere što je de Laurentis iskasapio
film u produkciji i 5 sati spakovao u 2 i po ne bi li mogao da ide u
normalne projekcije.
I hajde kad sam ispisao ovakav čaršav da dodam još nešto - Herbert
je jako dobro uhvatio jednu stvar karakterističnu za ljudsku rasu
u prva dva dela a to je:
- počinje sa opravdanim džihadom/revolucijom/promenom
- završava se sa karikaturom ostvarenih ciljeva i korupcijom

laid_back

pre 3 godine

Nadam se da će film biti sjajan, jako mi se svidjaju njegovi prethodni filmovi Arrival i naročito Blade runner 2049 (koji je neverovatan od početka do kraja), nisam čitao Dinu (greška koju ću nadam se ispraviti) ali filmu se baš onako radujem i čak sam se malo i 'ishajpovao'.

ninepi

pre 3 godine

Volim naucnu fantastiku, ali mi se "Dina" nikada nije svideo kao film.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sf, 13. septembar 2020 17:17) # Link komentara

Mozda zato sto mu nisi dao punu sansu. Film je jako zahtevan, suvoparan i ima dugacak uvod. Takvi su filmovi D.Linca. Inace meni se dopao jos na prvo gledanje tamo jos u vreme VHS-a. Ocekuujem da vidim i ovu novu verziju, u 3D verovatno. Inace, film nije pun zvezda, jedina zvezda je H.Bardem. A od rediteljevih filmova valja istaci i Sikario, koji je odlican i opet sa odlicnim Bardemom i preslatkom Emili Blant.

igor

pre 3 godine

Videcemo. Trailer lici na star wars nove filmove sa feminiziranim glumcima. Jihad je Crusade, mirise na politicku korektnost, malkost i epsku muziku koja ne moze da nadomesti ispraznost.
Videcemo harkonene kako su uradili.
Gledace se ofc, ali bez mnogo ocekivanja.
Ja sam toliko ravnodusan nakon sakacenja SW, mlitavog BR2049 i ostalih tragedija, da me ne bi zacudilo da Dankan Ajdaho pored toga sto je Ghola, bude i transgender koji se svaki put renikarnira u neodredjen pol.
Inace, ja obozavam linchov film, nema veze sa knjiigom (mnogo) ali je zato opicen i genijalan na uvrnut nacin.

Muad'Dib

pre 3 godine

Knjiga (ustvari knjige) uopšte nisu klasični SF, ovo delo je bukvalno filozofsko, religiozno, uopšte se ne da ukalupiti, ko je čitao zna. Sama vizualizacija, vreme i atmosfera je SF ali i mnogo više od toga i zato je jako, jako teško za ekranizaciju. Biće interesantno videti ovo mada već sada iskreno nisam siguran da je to to, ne vidim u trejleru gomilu likova koji su esencija priče. Za sada, kakav god da je film Dina iz 1984. ostaje najbliži toj ideji, ali kao što rekoh videćemo. Knjige su remek delo.

Walk

pre 3 godine

Ne kažem da će film biti loš, naravno može da bude ali Vilnev je uzeo preveliki zalogaj, može se desiti i njemu da omane. Ne ulivaju mi poverenje Momoa, Bautista i ona diznijeva glumica...na osnovu trejera sam skeptičan, videćemo.

šuvaklija

pre 3 godine

Ipak je ovo štivo za Ridli Skota, gledao sam trejler nije me zagolicao ... prva verzija me odusevila ali nekako je bila psihodelicna falilo joj to malo za blok baster

Spajs

pre 3 godine

Stara verzija je film mog detinjstva. Traje nesto vise od 3h i ove televizijske verzije sto vrte su osakacene.
Igra mladi Sting npr.
Spajs ekstends končensnes :).
Ovi hejterski komentari su treš a ne film. Pretpostavljam da ste svi mladi i gledali ste ga svesno posle 2000. pa tako razmisljate i tumacite reziju iz ugla tog vremena.
Da ste ga gledali 80-90ih ne bi ste ovako govorili.
Novi trejler mi se nesto ne svidja.

genocid

pre 3 godine

Treba pomenuti i Dinu Jodorowskog, najveći film ikad nesnimljen..koji je promenio istoriju naučne fantastike kakvu danas poznajemo.

Sasa

pre 3 godine

haha ili ja nisam u toku vise ili je nesto drugo u pitanju ali od svih ovih nabrojanih "zvezda" ja sam cuo samo za Bardema?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dacha, 13. septembar 2020 17:00) # Link komentara

Nisi i definicija zvezda je drukcija.

nedim

pre 3 godine

@khal drogos
jodorovski je po mom mišljenju previše imitirao Salvadora Dalija. previše simbolizma u njegovim delima koja su se konstantno nametala kao kolačići na web sajtu. a kada neko nekoga imitira izgubi originalnost. i onako kako je on zamišljao Arakis to u to vreme jednostavno nije bilo moguće da se realizuje. mada moram da priznam da je jodorovski bio dobar sa karakterizaciom likova. sto se lincovog filma tiče, Dejvid linč je sam priznao da je taj film katastrofa i da se lično stidi tog filma, jer on jednostavno odustao od tog filma i prepustio drugima, kao što je bio slučaj sa drugom sezonom twin peaksa. po meni je Dejvid linč jedan od najboljih režisera svih vremena i njemu nikada nije bilo bitno da li su mu filmovi profitabilni ili ne, sto u ovde nije slučaj zbog toga što je profit postavio na prvo mesto, ali je ipak ostao dosledan i odustao od tog filma jer to nije bio njegov stil. fun fact: davidu lincu je nudjeno da režisera star wars, ali je odbio. sto se ovog novog tiče, trejler izgleda smešno, ali je Deni ozbiljan režiser, jedan od boljih trenutno

Kritički Mislilac

pre 3 godine

Definitivno najjači SF serijal, bar što se tiče knjiga. Teško je sve to pretočiti u film s obzirom da je radnja izuzetno spora i dosta se vrti oko religije, politike i filozofije. Biće zanimljivo da li će snimati i ostale nastavke s obzirom da je prvi deo praktično samo uvod u mnogo složeniju priču.

draganTenis

pre 3 godine

Celu Dinu sam čitao više puta, Linčov film gledao, ovo neće biti ništa bolje od prethodnog filma. Da je rađeno kao tv serija u više sezona, možda bi bilo bolje, ovako su morali premnogo materijala da stisnu u kratak film.

kaokakao

pre 3 godine

Isto kao sa Gospodarom Prstenova, nikada ne može književni opus tog obima i kompleksnosti da se banalizuje i pretoči u film, a da zadrži veći deo svog kvaliteta. Ali za profanu publiku željnu animacija, ludnice i haosa biće sigurno prihvatljiv. Nama koji smo čitali knjige ostaje da izvlačimo detalje i uklopimo to u ovaj fantastični Dina univerzum.
(Pol Muad Dib, 13. septembar 2020 15:27)

To i jeste problem. Citajuci, mi u glavi stvaramo sopstveni film, tako da nas ekranizacije uvijek razocaraju. Mene je Gospodar prstenova odusevio, ali da sam citao Tolkina, vjerovatno bi mi bilo razocarenje.

Filmofil

pre 3 godine

Auuu kako loše.

Sve originale upropastiše. Jednostavno talenti su da sve naprave prizemnu za današnje prizemne generacije.

Ja ću i dalje gledati state SF filmove jer ih ima dovoljno dobrih pa makra ih gledao i više puta. I to je bolje nego ova poplava ispodprosečnih filmova.

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Nista se ne moze porediti sa knjigama iz "Dina univerzuma".. jednostavno film nije u stanju da prenese tako kompleksnu radnju koja se proteze kroz 20000 godina.. Jedino mi se ne svidjaju prequel-i citave radnje koje je dovrsio Herbertov sin Brajan i jos jedan pisac, jeste da su radili po Frenkovim skriptama ali velika je razlika u stilu pisanja sto bas utice na citaoca.. Obozavam Dina serijal, citam ga povremeno da utonem u taj ludi univerzum.. Prvi Dina film je, ako si vec procitao knjigu, solidan jer prati scenario iz knjige ali nekako osiromaseno i previse jednostavno.. Ovaj cu pogledati al nemam ocekivanja

Filmofil

pre 3 godine

Auuu kako loše.

Sve originale upropastiše. Jednostavno talenti su da sve naprave prizemnu za današnje prizemne generacije.

Ja ću i dalje gledati state SF filmove jer ih ima dovoljno dobrih pa makra ih gledao i više puta. I to je bolje nego ova poplava ispodprosečnih filmova.

Dragan

pre 3 godine

I film Dina ima botove, pa zar je realno xD ovo je uzas moze da se svidi samo nepismenom gledaocu... xD Pa dobro mi koji smo citali knjigu sigurno ovaj uzas necemo gledati , a vi im slobodno ostavljajte pare za ovakve uzase da snimaju... samo udri

Radoznao

pre 3 godine

Umesto Džihada, koji je u serijalu Dine označen kao sveti i dobri rat ( npr. rat protiv mašina i robota se u serijalu zove Batlerov Džihad), oni koriste reč "crusade" ( krstaški pohod). Glupa politička korektnost, koja vređa i one koje tobož brani, jer je ta religija u knjizi mešavina Sunitskog Islama i Zen Budizma, veze nema sa hrišćanstvom. Sa druge strane, neki sci-fi klasici jednostavno nisu za ekranizaciju, jer je akcenat u tim knjigama na društvenim, filozofskim i moralnim pitanjima, a ne na akciji. Herbert, Asimov, Vonegat ( koji zapravo i nije naučnofantastični pisac, ali ga svrstavaju u ovaj žanr) jednostavno nisu pisali knjige koje se mogu pretočiti u film.

Dača

pre 3 godine

Isuviše kompleksna, višeslojna, puna razmišljanja - Dina je jako teška za ekranizaciju.

Uživao sam čitajući je, Linč je samo delimično uspeo da je dočara. Nadam se da će ovo biti bolje, mada je teško .

Dina je Dina.