Nedelja, 12.07.2020.

15:35

Top 10 kultnih filmova zasnovanih na istinitom događaju VIDEO

Izvor: B92

Top 10 kultnih filmova zasnovanih na istinitom dogaðaju VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Mili

pre 3 godine

"Čovek koji je znao beskonačnost",film o životu Srinivase Ramunsandžana,rođenom matematičaru bez formalnog obrazovanja,koji je bio inspiracija za još jedan film "Dobri Vil Hant".

maki

pre 3 godine

I da ne zaboravim, Gifted hands, sa Cuba Gooding Jr, film o prvom hirurgu koji je uspeo da razdvoji sijamske blizance. Film je odlican.

Dr Grujic

pre 3 godine

Nevezano za ovo, Apokalipsa danas je revolucionarni film sto se tice nacina snimanja zvuka, zvuk se prezentuje oko samog gledaoca pa imas osecaj da si u samom filmu. Od tada se svi filmovi rade na taj nacin.

@bibliotekafilmova

pre 3 godine

Dobri predlozi, ima dosta dobrih filmova koji su radjeni prema istinitoj
prici. Pogledajte predloge na instagramu #bibliotekafilmova

boljih 10

pre 3 godine

Drug(ačij)ih 10:

Građanin Kejn
Razjareni bik
Svi predsednikovi ljudi
Hotel Ruanda
Pijanist
1917
Blistavi um
Psiho
Božji grad (BRA)
Bitka za Alžir (ITA/FRA)

Džoni Hazard

pre 3 godine

“Moje levo stopalo” je takođe zasnovan na istinitim dogadajima. Pre zaslužuje da se nađe na ovoj listi od “300”.

abraham

pre 3 godine

Apokalipsa nije snimljena po istinitom dogadjaju. Samo rat je istinit. I pukovnik Kurc ne boravi u Vijetnamu nego u Kambodzi, gdje americka vojska nije nogom krocila sve do 1970. Cista pustolovina ali neprevazidjen ratni film.

brm

pre 3 godine

Cudi me da nema Titanik na listi...
(Johny, 12. jul 2020 15:55)

Zato što je radnja filma fikcija. Naravno, ne mislim na potonoće Titanika, nego na radnju filma. Ti likovi nisu postojali.

Ivan

pre 3 godine

Goodfellas,broj jedan za mene. Još sam slušao i čitao izjave nekih mafijaša iz toga vremena, najbolji mafijaški film koji je snimljen. Džo Peshi je kažu obrnuo igricu kako je odlglumio,kažu Tomi je baš bio onakav kakvog ga je Džo predstavio tj odglumio a i Robert De Niro bio predobar ali Džo je definitivno bio broj 1.

objektivan

pre 3 godine

Sve filmove sam gledao, i odlični su. U mladosti sam bio oduševljen filmom Ponoćni ekspres, gledao ga nekoliko puta. Verujem da ima negde na netu, preporučujem ga svima. Begstvo iz Alkazraza sam gledao pre 40 god. i još uvek se sećam celog filma i odličnog Klinta Istvuda. Igra kodova i maestralna uloga Benedikta K. je takođe vrh. Po prvi put nemam ni jednu primedbu na neku listu iz kategorije "naj" filmova ili serija koja se izbaci na sajtu.

Sivi soko

pre 3 godine

@Millennium
Hvala. Mali off, saga o kosovskom boju po narodnoj verziji je identična priči iz Termopila iz filma 300: Oni nesložni, napada ih daleko brojniji neprijatelj i samo odabrani idu na megdan. Boj se u početku razvija dobro i ko zna kako bi se završio da ne dolazi do izdaje, u filmu onaj grbavi izdaje a kod nas Vuk Branković. Scena kad Leonida krene da klekne pa ispali koplje je scena kad Miloš klekne pa raspori Murata. Scena u filmu 300 kad ranjeni borac napušta bitku i prenosi vesti kraljici je u stvari radnja iz epske pesme “Sluga Milutin”, u kojoj ranjenog slugu dočekuje Carica Milica a on joj prenosi vesti bitke da “se priča i pripovijeda”. Muzika u filmu 300 je u stvari obrada Zajdi zajdi.

@Miloš Ilić, “Nož” je najbolje odglumljen srpski film ikad, po meni barem. Veličanstvene uloge Lauševića, Berčeka pogotovu, Petra Božovića i svih koji se pojavljuju u pratećim ulogama. Čak i loši glumci poput Nikole Koja i Bojane Maljević su odlični u tom filmu. Nenad Jezdić, Svetozar Cvetković u epizodnim ulogama.. Svi do jednog su pokidali u svojim ulogama.

Max

pre 3 godine

Cudi me da niko nije napisao - 300 nije radjen po istorijskim cinjenicama nego po stripu za koji je jasno (a i sam Frank Miller rekao) da je fantazija i ono kako je on taj dogadjaj zamisljao otkad je (kao klinac) gledao film "300 Spartanaca" (koji je vernije prikazao istorijske cinjenice). Oni sto je verovatno realno u filmu "300" su politika i religija u sluzbi koristoljubivih.

Zoran Bugarinovic

pre 3 godine

Imitation game je trebalo da dobije Oskara. Film ima sve elemente: od ogtromnog napora Turinga da dodje do genijalnog resenja koje je promenilo ishod WII i otvorilo buducnost racunarske tehnike, do licne tragedije autora. Film o Hawkingu, na primer, je prikazao njegovu zivotnu tragediju paraplegicara, ali ne i njegov genije. Takvih slucajeva kao sto je njegov ima jako mnogo.

Bob

pre 3 godine

Svi filmovi su pravljeni po istinitim događajima, samo se ti neki događaji još nisu desili, a neki jesu. I naravno nijedan nije pravljen kao rekonstrukcija tih događaja, pogotovo ovi koji tek treba da postanu "po istinitim događajima".

Her Flick

pre 3 godine

Apokalipsa je sjajan film, ali nema veze sa originalnom knjigom. Konrad ju je napisao krajem XIX na putovanju kroz Afriku. Posle su je veliki Džon Milijus i još veći F. F. Kopola uzeli kao osnov za scenario. Rat u Vijetnamu je stvaran, ali sve ostalo nije.
(Miloš Ilić, 12. jul 2020 18:36)

Ajde to što se radnja Konradovog romana odvija u Kongu i nema veze s Vijetnamom, ali ni sama završnica Apokalipse se ne odvija u Vijetnamu nego u Kambodži. Ali 'vijetnamski urođenici' hahaha vrh

Miloš Ilić

pre 3 godine

Noz, Nebeska usica, Lepa sela lepo gore
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milos, 12. jul 2020

Nož nisam gledao, ali je knjiga po istinitom događaju. Nebeska udica to nije, a Lepa sela imaju samo osnov istinite priče Vanje Bulića napisanu za dvonedeljnik Duga. Ako ništa drugo, u tom tunelu u stvarnošću nije bilo Beograđana...

Millennium

pre 3 godine

Pored spartanaca kod Termopila su se borili i drugi helenski gradovi. Ali poslednje uporište su držali sami spartijati. Procenjuje se da je persijska vojska brojala oko 200.000 ljudi. Pri tome se misli i na robove, porodice vojnika, logistiku itd. Neke rečenice iz filma su tačne. Recimo kada persijski izaslanik kaže da njihove strele zaklanjaju Sunce, Dijenek mu odgovara da je to dobro i da će se onda boriti u hladu. To je jedini put da se taj vojnik pominje. Noć pred odlučujuću bitku, spartanski ratnici su dozvolili persijskim izvidnicima da uđu u njihov logor dok su oni češljali kosu, ovu se se prošetali i otišli. Na taj način su pokazivali da se ne boje neprijatelja. Pitanje je koliko bi Kserks još izgubio vojnika da ih izdajnik nije poveo tajnim putevima iza leđa spartancima. Ako vas interesuje knjiga koja je više istorijska, iako je priča izmišljeni lik, onda Ognjena kapija.

Back in Black

pre 3 godine

Ako je 300 onda su i Iron Manovi,X menovi,Betmenovi,Supermenovi, Spajdermenovi,Terminatori,Predatori, Rambovi,Mocni Rendzeri itd,itd.

petar

pre 3 godine

Frencis Ford Copola je samo bio inspirisan "Srcem tame" kada je snimao "Apokalipsu danas", ali osim sto u oba narativa glavni lik sretne pukovnika kojem su poslednje reči "the horrors, the horrors.." jedno nema veze sa drugim. Nit je radnja u istom veku niti su likovi iste nacionalnosti. Čak je radnja Srca tame smeštena u Afriku. Da me neko pogresno ne shvati, film je jedan od najboljih ikada snimljenih ali postoji stotine filmova koji su doslovce radjeni po istinitoj prici. Evo meni sad na pamet padaju Goodfellas, Avijator i Vuk sa Volstrita (i to su samo filmovi Martina Skorsezea, a gde su ostali režiseri)..

Miloš Ilić

pre 3 godine

Apokalipsa je sjajan film, ali nema veze sa originalnom knjigom. Konrad ju je napisao krajem XIX na putovanju kroz Afriku. Posle su je veliki Džon Milijus i još veći F. F. Kopola uzeli kao osnov za scenario. Rat u Vijetnamu je stvaran, ali sve ostalo nije.

Zvezdarac

pre 3 godine

@janny

Ono što je sigurno tačno je da Spartanaca u tom tesnacu bilo oko 300 (kao i da su ih Persijanci pobedili na kraju zaobisavsi sam tesnac).
Nije sigurno koliko je Persijanaca bilo, procene istoričara idu od nekoliko desetina hiljada do par stotina hiljada. Naravno, ne svi u isto vreme pred Spartancima.

a nase nista?

pre 3 godine

Kuduz

Meni jedan od najljepsih ex-Yu filmova.
U stvarnom zivotu, prica se nastavlja a Keco Junuz kasnije poginuo s pastorkom tokom rata izmedju Armije BiH i HVO-a

lanny

pre 3 godine

300 je sve samo ne film zasnovan na istorijskim činjenicama.
(Prosek, 12. jul 2020 16:52)

Neke stvari mozda jesu preuvelicane(otpor 300 protiv nekoliko hiljada),ali sto se tice spartske kulture i generalno funkcionisanja u to doba cini mi se postoje dodiri sa istorijskim cinjenicama.

Egill Skallagrímsson

pre 3 godine

Apokalipsa danas je zasnovana na romanu "Srce tame" Dzosefa Konrada, tako da nije bas istinit dogadjaj, osim tematike Vijetnamskog rata, ali dobro. Konrad je u romanu preneo svoje iskustvo putovanja Kongom u kasnom devetnaestom veku.

4k4.Dex

pre 3 godine

lakobje napraviti film po nekom dodgadjaju... trenutnobima samo par rezisera tipa Tarantino, Nolan, Injaritu i jos par koji su pravi filmski stvaraoci.

Sveta Bg

pre 3 godine

Istinite priče su uvek luđe od bilo kakve imaginacije. Kad god vidim da je film snimljen po istinitom događaju obavezno pogledam, retko kad se razočaram.

Rocky Balboa

pre 3 godine

A Hurricane sa Denzel Washington-om?
(Twolf, 12. jul 2020 15:59)lupaju ti minuse za vrhunsko ostvarenje o Rubenu Carteru, Dylan je pjevao za njegovu slobodu među ostalima, možda i najistinitiji prema istinitim događajima....

Kritički Mislilac

pre 3 godine

Ma da 300??? Od onakvog događaja napravili su film žanra KOMEDIJA-FANTAZIJA. Tako se onda može staviti i Konan. A gde je JFK iz 1990?!?

Kritički Mislilac

pre 3 godine

Ma da 300??? Od onakvog događaja napravili su film žanra KOMEDIJA-FANTAZIJA. Tako se onda može staviti i Konan. A gde je JFK iz 1990?!?

Sveta Bg

pre 3 godine

Istinite priče su uvek luđe od bilo kakve imaginacije. Kad god vidim da je film snimljen po istinitom događaju obavezno pogledam, retko kad se razočaram.

petar

pre 3 godine

Frencis Ford Copola je samo bio inspirisan "Srcem tame" kada je snimao "Apokalipsu danas", ali osim sto u oba narativa glavni lik sretne pukovnika kojem su poslednje reči "the horrors, the horrors.." jedno nema veze sa drugim. Nit je radnja u istom veku niti su likovi iste nacionalnosti. Čak je radnja Srca tame smeštena u Afriku. Da me neko pogresno ne shvati, film je jedan od najboljih ikada snimljenih ali postoji stotine filmova koji su doslovce radjeni po istinitoj prici. Evo meni sad na pamet padaju Goodfellas, Avijator i Vuk sa Volstrita (i to su samo filmovi Martina Skorsezea, a gde su ostali režiseri)..

Rocky Balboa

pre 3 godine

A Hurricane sa Denzel Washington-om?
(Twolf, 12. jul 2020 15:59)lupaju ti minuse za vrhunsko ostvarenje o Rubenu Carteru, Dylan je pjevao za njegovu slobodu među ostalima, možda i najistinitiji prema istinitim događajima....

Miloš Ilić

pre 3 godine

Apokalipsa je sjajan film, ali nema veze sa originalnom knjigom. Konrad ju je napisao krajem XIX na putovanju kroz Afriku. Posle su je veliki Džon Milijus i još veći F. F. Kopola uzeli kao osnov za scenario. Rat u Vijetnamu je stvaran, ali sve ostalo nije.

objektivan

pre 3 godine

Sve filmove sam gledao, i odlični su. U mladosti sam bio oduševljen filmom Ponoćni ekspres, gledao ga nekoliko puta. Verujem da ima negde na netu, preporučujem ga svima. Begstvo iz Alkazraza sam gledao pre 40 god. i još uvek se sećam celog filma i odličnog Klinta Istvuda. Igra kodova i maestralna uloga Benedikta K. je takođe vrh. Po prvi put nemam ni jednu primedbu na neku listu iz kategorije "naj" filmova ili serija koja se izbaci na sajtu.

Her Flick

pre 3 godine

Apokalipsa je sjajan film, ali nema veze sa originalnom knjigom. Konrad ju je napisao krajem XIX na putovanju kroz Afriku. Posle su je veliki Džon Milijus i još veći F. F. Kopola uzeli kao osnov za scenario. Rat u Vijetnamu je stvaran, ali sve ostalo nije.
(Miloš Ilić, 12. jul 2020 18:36)

Ajde to što se radnja Konradovog romana odvija u Kongu i nema veze s Vijetnamom, ali ni sama završnica Apokalipse se ne odvija u Vijetnamu nego u Kambodži. Ali 'vijetnamski urođenici' hahaha vrh

Millennium

pre 3 godine

Pored spartanaca kod Termopila su se borili i drugi helenski gradovi. Ali poslednje uporište su držali sami spartijati. Procenjuje se da je persijska vojska brojala oko 200.000 ljudi. Pri tome se misli i na robove, porodice vojnika, logistiku itd. Neke rečenice iz filma su tačne. Recimo kada persijski izaslanik kaže da njihove strele zaklanjaju Sunce, Dijenek mu odgovara da je to dobro i da će se onda boriti u hladu. To je jedini put da se taj vojnik pominje. Noć pred odlučujuću bitku, spartanski ratnici su dozvolili persijskim izvidnicima da uđu u njihov logor dok su oni češljali kosu, ovu se se prošetali i otišli. Na taj način su pokazivali da se ne boje neprijatelja. Pitanje je koliko bi Kserks još izgubio vojnika da ih izdajnik nije poveo tajnim putevima iza leđa spartancima. Ako vas interesuje knjiga koja je više istorijska, iako je priča izmišljeni lik, onda Ognjena kapija.

Back in Black

pre 3 godine

Ako je 300 onda su i Iron Manovi,X menovi,Betmenovi,Supermenovi, Spajdermenovi,Terminatori,Predatori, Rambovi,Mocni Rendzeri itd,itd.

a nase nista?

pre 3 godine

Kuduz

Meni jedan od najljepsih ex-Yu filmova.
U stvarnom zivotu, prica se nastavlja a Keco Junuz kasnije poginuo s pastorkom tokom rata izmedju Armije BiH i HVO-a

Miloš Ilić

pre 3 godine

Noz, Nebeska usica, Lepa sela lepo gore
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milos, 12. jul 2020

Nož nisam gledao, ali je knjiga po istinitom događaju. Nebeska udica to nije, a Lepa sela imaju samo osnov istinite priče Vanje Bulića napisanu za dvonedeljnik Duga. Ako ništa drugo, u tom tunelu u stvarnošću nije bilo Beograđana...

Ivan

pre 3 godine

Goodfellas,broj jedan za mene. Još sam slušao i čitao izjave nekih mafijaša iz toga vremena, najbolji mafijaški film koji je snimljen. Džo Peshi je kažu obrnuo igricu kako je odlglumio,kažu Tomi je baš bio onakav kakvog ga je Džo predstavio tj odglumio a i Robert De Niro bio predobar ali Džo je definitivno bio broj 1.

Egill Skallagrímsson

pre 3 godine

Apokalipsa danas je zasnovana na romanu "Srce tame" Dzosefa Konrada, tako da nije bas istinit dogadjaj, osim tematike Vijetnamskog rata, ali dobro. Konrad je u romanu preneo svoje iskustvo putovanja Kongom u kasnom devetnaestom veku.

lanny

pre 3 godine

300 je sve samo ne film zasnovan na istorijskim činjenicama.
(Prosek, 12. jul 2020 16:52)

Neke stvari mozda jesu preuvelicane(otpor 300 protiv nekoliko hiljada),ali sto se tice spartske kulture i generalno funkcionisanja u to doba cini mi se postoje dodiri sa istorijskim cinjenicama.

brm

pre 3 godine

Cudi me da nema Titanik na listi...
(Johny, 12. jul 2020 15:55)

Zato što je radnja filma fikcija. Naravno, ne mislim na potonoće Titanika, nego na radnju filma. Ti likovi nisu postojali.

Zvezdarac

pre 3 godine

@janny

Ono što je sigurno tačno je da Spartanaca u tom tesnacu bilo oko 300 (kao i da su ih Persijanci pobedili na kraju zaobisavsi sam tesnac).
Nije sigurno koliko je Persijanaca bilo, procene istoričara idu od nekoliko desetina hiljada do par stotina hiljada. Naravno, ne svi u isto vreme pred Spartancima.

Max

pre 3 godine

Cudi me da niko nije napisao - 300 nije radjen po istorijskim cinjenicama nego po stripu za koji je jasno (a i sam Frank Miller rekao) da je fantazija i ono kako je on taj dogadjaj zamisljao otkad je (kao klinac) gledao film "300 Spartanaca" (koji je vernije prikazao istorijske cinjenice). Oni sto je verovatno realno u filmu "300" su politika i religija u sluzbi koristoljubivih.

Sivi soko

pre 3 godine

@Millennium
Hvala. Mali off, saga o kosovskom boju po narodnoj verziji je identična priči iz Termopila iz filma 300: Oni nesložni, napada ih daleko brojniji neprijatelj i samo odabrani idu na megdan. Boj se u početku razvija dobro i ko zna kako bi se završio da ne dolazi do izdaje, u filmu onaj grbavi izdaje a kod nas Vuk Branković. Scena kad Leonida krene da klekne pa ispali koplje je scena kad Miloš klekne pa raspori Murata. Scena u filmu 300 kad ranjeni borac napušta bitku i prenosi vesti kraljici je u stvari radnja iz epske pesme “Sluga Milutin”, u kojoj ranjenog slugu dočekuje Carica Milica a on joj prenosi vesti bitke da “se priča i pripovijeda”. Muzika u filmu 300 je u stvari obrada Zajdi zajdi.

@Miloš Ilić, “Nož” je najbolje odglumljen srpski film ikad, po meni barem. Veličanstvene uloge Lauševića, Berčeka pogotovu, Petra Božovića i svih koji se pojavljuju u pratećim ulogama. Čak i loši glumci poput Nikole Koja i Bojane Maljević su odlični u tom filmu. Nenad Jezdić, Svetozar Cvetković u epizodnim ulogama.. Svi do jednog su pokidali u svojim ulogama.

Zoran Bugarinovic

pre 3 godine

Imitation game je trebalo da dobije Oskara. Film ima sve elemente: od ogtromnog napora Turinga da dodje do genijalnog resenja koje je promenilo ishod WII i otvorilo buducnost racunarske tehnike, do licne tragedije autora. Film o Hawkingu, na primer, je prikazao njegovu zivotnu tragediju paraplegicara, ali ne i njegov genije. Takvih slucajeva kao sto je njegov ima jako mnogo.

4k4.Dex

pre 3 godine

lakobje napraviti film po nekom dodgadjaju... trenutnobima samo par rezisera tipa Tarantino, Nolan, Injaritu i jos par koji su pravi filmski stvaraoci.

Bob

pre 3 godine

Svi filmovi su pravljeni po istinitim događajima, samo se ti neki događaji još nisu desili, a neki jesu. I naravno nijedan nije pravljen kao rekonstrukcija tih događaja, pogotovo ovi koji tek treba da postanu "po istinitim događajima".

Dr Grujic

pre 3 godine

Nevezano za ovo, Apokalipsa danas je revolucionarni film sto se tice nacina snimanja zvuka, zvuk se prezentuje oko samog gledaoca pa imas osecaj da si u samom filmu. Od tada se svi filmovi rade na taj nacin.

abraham

pre 3 godine

Apokalipsa nije snimljena po istinitom dogadjaju. Samo rat je istinit. I pukovnik Kurc ne boravi u Vijetnamu nego u Kambodzi, gdje americka vojska nije nogom krocila sve do 1970. Cista pustolovina ali neprevazidjen ratni film.

boljih 10

pre 3 godine

Drug(ačij)ih 10:

Građanin Kejn
Razjareni bik
Svi predsednikovi ljudi
Hotel Ruanda
Pijanist
1917
Blistavi um
Psiho
Božji grad (BRA)
Bitka za Alžir (ITA/FRA)

Mili

pre 3 godine

"Čovek koji je znao beskonačnost",film o životu Srinivase Ramunsandžana,rođenom matematičaru bez formalnog obrazovanja,koji je bio inspiracija za još jedan film "Dobri Vil Hant".

Džoni Hazard

pre 3 godine

“Moje levo stopalo” je takođe zasnovan na istinitim dogadajima. Pre zaslužuje da se nađe na ovoj listi od “300”.

@bibliotekafilmova

pre 3 godine

Dobri predlozi, ima dosta dobrih filmova koji su radjeni prema istinitoj
prici. Pogledajte predloge na instagramu #bibliotekafilmova

maki

pre 3 godine

I da ne zaboravim, Gifted hands, sa Cuba Gooding Jr, film o prvom hirurgu koji je uspeo da razdvoji sijamske blizance. Film je odlican.

4k4.Dex

pre 3 godine

lakobje napraviti film po nekom dodgadjaju... trenutnobima samo par rezisera tipa Tarantino, Nolan, Injaritu i jos par koji su pravi filmski stvaraoci.

Back in Black

pre 3 godine

Ako je 300 onda su i Iron Manovi,X menovi,Betmenovi,Supermenovi, Spajdermenovi,Terminatori,Predatori, Rambovi,Mocni Rendzeri itd,itd.

Sivi soko

pre 3 godine

@Millennium
Hvala. Mali off, saga o kosovskom boju po narodnoj verziji je identična priči iz Termopila iz filma 300: Oni nesložni, napada ih daleko brojniji neprijatelj i samo odabrani idu na megdan. Boj se u početku razvija dobro i ko zna kako bi se završio da ne dolazi do izdaje, u filmu onaj grbavi izdaje a kod nas Vuk Branković. Scena kad Leonida krene da klekne pa ispali koplje je scena kad Miloš klekne pa raspori Murata. Scena u filmu 300 kad ranjeni borac napušta bitku i prenosi vesti kraljici je u stvari radnja iz epske pesme “Sluga Milutin”, u kojoj ranjenog slugu dočekuje Carica Milica a on joj prenosi vesti bitke da “se priča i pripovijeda”. Muzika u filmu 300 je u stvari obrada Zajdi zajdi.

@Miloš Ilić, “Nož” je najbolje odglumljen srpski film ikad, po meni barem. Veličanstvene uloge Lauševića, Berčeka pogotovu, Petra Božovića i svih koji se pojavljuju u pratećim ulogama. Čak i loši glumci poput Nikole Koja i Bojane Maljević su odlični u tom filmu. Nenad Jezdić, Svetozar Cvetković u epizodnim ulogama.. Svi do jednog su pokidali u svojim ulogama.

Bob

pre 3 godine

Svi filmovi su pravljeni po istinitim događajima, samo se ti neki događaji još nisu desili, a neki jesu. I naravno nijedan nije pravljen kao rekonstrukcija tih događaja, pogotovo ovi koji tek treba da postanu "po istinitim događajima".

Kritički Mislilac

pre 3 godine

Ma da 300??? Od onakvog događaja napravili su film žanra KOMEDIJA-FANTAZIJA. Tako se onda može staviti i Konan. A gde je JFK iz 1990?!?

lanny

pre 3 godine

300 je sve samo ne film zasnovan na istorijskim činjenicama.
(Prosek, 12. jul 2020 16:52)

Neke stvari mozda jesu preuvelicane(otpor 300 protiv nekoliko hiljada),ali sto se tice spartske kulture i generalno funkcionisanja u to doba cini mi se postoje dodiri sa istorijskim cinjenicama.

Sveta Bg

pre 3 godine

Istinite priče su uvek luđe od bilo kakve imaginacije. Kad god vidim da je film snimljen po istinitom događaju obavezno pogledam, retko kad se razočaram.

Rocky Balboa

pre 3 godine

A Hurricane sa Denzel Washington-om?
(Twolf, 12. jul 2020 15:59)lupaju ti minuse za vrhunsko ostvarenje o Rubenu Carteru, Dylan je pjevao za njegovu slobodu među ostalima, možda i najistinitiji prema istinitim događajima....

a nase nista?

pre 3 godine

Kuduz

Meni jedan od najljepsih ex-Yu filmova.
U stvarnom zivotu, prica se nastavlja a Keco Junuz kasnije poginuo s pastorkom tokom rata izmedju Armije BiH i HVO-a

Max

pre 3 godine

Cudi me da niko nije napisao - 300 nije radjen po istorijskim cinjenicama nego po stripu za koji je jasno (a i sam Frank Miller rekao) da je fantazija i ono kako je on taj dogadjaj zamisljao otkad je (kao klinac) gledao film "300 Spartanaca" (koji je vernije prikazao istorijske cinjenice). Oni sto je verovatno realno u filmu "300" su politika i religija u sluzbi koristoljubivih.

Millennium

pre 3 godine

Pored spartanaca kod Termopila su se borili i drugi helenski gradovi. Ali poslednje uporište su držali sami spartijati. Procenjuje se da je persijska vojska brojala oko 200.000 ljudi. Pri tome se misli i na robove, porodice vojnika, logistiku itd. Neke rečenice iz filma su tačne. Recimo kada persijski izaslanik kaže da njihove strele zaklanjaju Sunce, Dijenek mu odgovara da je to dobro i da će se onda boriti u hladu. To je jedini put da se taj vojnik pominje. Noć pred odlučujuću bitku, spartanski ratnici su dozvolili persijskim izvidnicima da uđu u njihov logor dok su oni češljali kosu, ovu se se prošetali i otišli. Na taj način su pokazivali da se ne boje neprijatelja. Pitanje je koliko bi Kserks još izgubio vojnika da ih izdajnik nije poveo tajnim putevima iza leđa spartancima. Ako vas interesuje knjiga koja je više istorijska, iako je priča izmišljeni lik, onda Ognjena kapija.

Miloš Ilić

pre 3 godine

Noz, Nebeska usica, Lepa sela lepo gore
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milos, 12. jul 2020

Nož nisam gledao, ali je knjiga po istinitom događaju. Nebeska udica to nije, a Lepa sela imaju samo osnov istinite priče Vanje Bulića napisanu za dvonedeljnik Duga. Ako ništa drugo, u tom tunelu u stvarnošću nije bilo Beograđana...

objektivan

pre 3 godine

Sve filmove sam gledao, i odlični su. U mladosti sam bio oduševljen filmom Ponoćni ekspres, gledao ga nekoliko puta. Verujem da ima negde na netu, preporučujem ga svima. Begstvo iz Alkazraza sam gledao pre 40 god. i još uvek se sećam celog filma i odličnog Klinta Istvuda. Igra kodova i maestralna uloga Benedikta K. je takođe vrh. Po prvi put nemam ni jednu primedbu na neku listu iz kategorije "naj" filmova ili serija koja se izbaci na sajtu.

Miloš Ilić

pre 3 godine

Apokalipsa je sjajan film, ali nema veze sa originalnom knjigom. Konrad ju je napisao krajem XIX na putovanju kroz Afriku. Posle su je veliki Džon Milijus i još veći F. F. Kopola uzeli kao osnov za scenario. Rat u Vijetnamu je stvaran, ali sve ostalo nije.

Zvezdarac

pre 3 godine

@janny

Ono što je sigurno tačno je da Spartanaca u tom tesnacu bilo oko 300 (kao i da su ih Persijanci pobedili na kraju zaobisavsi sam tesnac).
Nije sigurno koliko je Persijanaca bilo, procene istoričara idu od nekoliko desetina hiljada do par stotina hiljada. Naravno, ne svi u isto vreme pred Spartancima.

Zoran Bugarinovic

pre 3 godine

Imitation game je trebalo da dobije Oskara. Film ima sve elemente: od ogtromnog napora Turinga da dodje do genijalnog resenja koje je promenilo ishod WII i otvorilo buducnost racunarske tehnike, do licne tragedije autora. Film o Hawkingu, na primer, je prikazao njegovu zivotnu tragediju paraplegicara, ali ne i njegov genije. Takvih slucajeva kao sto je njegov ima jako mnogo.

Ivan

pre 3 godine

Goodfellas,broj jedan za mene. Još sam slušao i čitao izjave nekih mafijaša iz toga vremena, najbolji mafijaški film koji je snimljen. Džo Peshi je kažu obrnuo igricu kako je odlglumio,kažu Tomi je baš bio onakav kakvog ga je Džo predstavio tj odglumio a i Robert De Niro bio predobar ali Džo je definitivno bio broj 1.

brm

pre 3 godine

Cudi me da nema Titanik na listi...
(Johny, 12. jul 2020 15:55)

Zato što je radnja filma fikcija. Naravno, ne mislim na potonoće Titanika, nego na radnju filma. Ti likovi nisu postojali.

petar

pre 3 godine

Frencis Ford Copola je samo bio inspirisan "Srcem tame" kada je snimao "Apokalipsu danas", ali osim sto u oba narativa glavni lik sretne pukovnika kojem su poslednje reči "the horrors, the horrors.." jedno nema veze sa drugim. Nit je radnja u istom veku niti su likovi iste nacionalnosti. Čak je radnja Srca tame smeštena u Afriku. Da me neko pogresno ne shvati, film je jedan od najboljih ikada snimljenih ali postoji stotine filmova koji su doslovce radjeni po istinitoj prici. Evo meni sad na pamet padaju Goodfellas, Avijator i Vuk sa Volstrita (i to su samo filmovi Martina Skorsezea, a gde su ostali režiseri)..

Egill Skallagrímsson

pre 3 godine

Apokalipsa danas je zasnovana na romanu "Srce tame" Dzosefa Konrada, tako da nije bas istinit dogadjaj, osim tematike Vijetnamskog rata, ali dobro. Konrad je u romanu preneo svoje iskustvo putovanja Kongom u kasnom devetnaestom veku.

Džoni Hazard

pre 3 godine

“Moje levo stopalo” je takođe zasnovan na istinitim dogadajima. Pre zaslužuje da se nađe na ovoj listi od “300”.

Her Flick

pre 3 godine

Apokalipsa je sjajan film, ali nema veze sa originalnom knjigom. Konrad ju je napisao krajem XIX na putovanju kroz Afriku. Posle su je veliki Džon Milijus i još veći F. F. Kopola uzeli kao osnov za scenario. Rat u Vijetnamu je stvaran, ali sve ostalo nije.
(Miloš Ilić, 12. jul 2020 18:36)

Ajde to što se radnja Konradovog romana odvija u Kongu i nema veze s Vijetnamom, ali ni sama završnica Apokalipse se ne odvija u Vijetnamu nego u Kambodži. Ali 'vijetnamski urođenici' hahaha vrh

boljih 10

pre 3 godine

Drug(ačij)ih 10:

Građanin Kejn
Razjareni bik
Svi predsednikovi ljudi
Hotel Ruanda
Pijanist
1917
Blistavi um
Psiho
Božji grad (BRA)
Bitka za Alžir (ITA/FRA)

maki

pre 3 godine

I da ne zaboravim, Gifted hands, sa Cuba Gooding Jr, film o prvom hirurgu koji je uspeo da razdvoji sijamske blizance. Film je odlican.

Mili

pre 3 godine

"Čovek koji je znao beskonačnost",film o životu Srinivase Ramunsandžana,rođenom matematičaru bez formalnog obrazovanja,koji je bio inspiracija za još jedan film "Dobri Vil Hant".

abraham

pre 3 godine

Apokalipsa nije snimljena po istinitom dogadjaju. Samo rat je istinit. I pukovnik Kurc ne boravi u Vijetnamu nego u Kambodzi, gdje americka vojska nije nogom krocila sve do 1970. Cista pustolovina ali neprevazidjen ratni film.

Dr Grujic

pre 3 godine

Nevezano za ovo, Apokalipsa danas je revolucionarni film sto se tice nacina snimanja zvuka, zvuk se prezentuje oko samog gledaoca pa imas osecaj da si u samom filmu. Od tada se svi filmovi rade na taj nacin.

@bibliotekafilmova

pre 3 godine

Dobri predlozi, ima dosta dobrih filmova koji su radjeni prema istinitoj
prici. Pogledajte predloge na instagramu #bibliotekafilmova