Ponedeljak, 06.07.2020.

10:50

Počivaj u miru, Maestro: Top 10 filmskih kompozicija Enija Morikonea VIDEO

Izvor: B92

Poèivaj u miru, Maestro: Top 10 filmskih kompozicija Enija Morikonea VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

WD

pre 3 godine

Umro je svetski velikan koji teško da će neko od ovih danas da dosegnu . Sa njim je umrla i legenda filmske muzike .
Ja lično kada čujem od njega muzičku temu iz filma "za dolar više" , naježim se od glave do pete . To upotpunjuje posebno scena iz istoimenog filma kada glumac Li Van Klif učestvuje u nepravednom dvoboju sa glumcem ?an Mario Volonteom a Klint Istvud ispravlja pravdu donoseći svoj revolver Li Van Klifu . Znači ono scena i muzička tema izbija iz cipela koliko je dobro odrađena .
Nađite na jutjubu ovi scenu , znači ...

Dragan

pre 3 godine

Tesko bih pojedinacno izdvojio, koje su mu najbolje kompozicije, ali bih izdvojio filmove sa najboljom muzikom, a to su " za mene "Cinema Paradiso", " Bilo jednom u Americi", "Misija" ,kao i nezaboravni klasici Serđa Leonea.
Izdvojio bih jos jedan cudan film, a to je "Legenda o pijanisti na okeanu".Ni za jedan od ovih filmova nije dobio oskara. To je je velika sramota, koju nije mogao da s pere ni pocasni oskar. I jos nesto nasta sam ponosan, a to je da je moj sin poslednji pobednik takmicenja kompozitora u horskim delima u Firenci , koje nosi ime cuvenog kompozitora, i koji je prosle godine bio i predsednik zirija. Imati diplomu sa potpisom takve legende, to je pravo blago.
Neka mu je vecna slava i hvala za sve predivne kompozicije koje je ostavio celom svetu.

truba

pre 3 godine

Neverovatno kako je covek kroz muziku mogao da docara ceo film, cisti genije. Sledecem generacijama falice grandioznost jednog Enija Marikonea. Podsetnik za mladje, na MTV kanalu u proslosti postojale su specijalne emisije i segmenti vezane samo za filmsku muziku, hitovi skraja '80 tih i' 90 tih su ustvari filmska muzika. Danas tako nesto nepostoji.

Bez nadimka ovaj put

pre 3 godine

Genije. Radio je muziku za 520 filmova, serija, kratkih filmova, njegova muzika koriscena jos u oko 400 filmova i serija. I sada izaberi 10, uvek ce se neso zaboraviti : Duck You sucker, My name is nobody, Le Marginal, The Mercenary, La Piovra (od 3. sezone), The Sicilin Clan... I samo jedam Oskar? Najveci filmski kompozitor i jedan od najvecih kompozitora...

CATAPA

pre 3 godine

Fimska muzika je kulturno nasleđe dve prilično bizarne slučajnosti. Prve da su prve bioskopdžije koristile muziku uz projekciju filmova kako bi utišali razgovor u kafanama u kojima su tada nemi filmovi puštani. I druge da su prvi ugljeni mikrofoni imali lošu osobinu da stvaraju mikrofoniju, zapravo nisu bili u stanju da snimaju tišinu. Režiseri su pribegli triku iz neme epohe i ubacivali prigodnu muziku u svakoj sceni bez dijaloga. Naravno, nije prošlo mnogo vremena, režiseri i producenti su počeli da angažuju kompozitore za "prigodniju" muziku.
Mali, ali mislim neophodan uvod. Enio Morikone nije kompozitor filmske muzike, on je kompozitor. Kao što Verdi nije bio kompozitor operske muzike, nego kompozitor. Kao što je i Mocart bio Enio Morikone svog vremena. Kao što su Bah i Betoven bili veliki stvaraoci filmske muzike ne znajući da će film ikada postojati i da će filmovima trebati njihova muzika.

Enio Morikone je bio "samo" veliki kompozitor, jedan od onih najvećih.

Istinski poznavalaz muzike

pre 3 godine

Ne mogu da shvatim da ima ljudi koji ne znaju za Morikonea. Muzika mu je nezaboravna, prepoznatljiva, prodorna, zestoka, kao i filmovi za koje je pisana. On i Dzon Vilijams su dva genijalca, koji su zaduzili muziku i film. Vrhunski kompozitor, numere su prelepe, ali meni je nekako najlepsa ali i najtuznija ona iz filma Malena. Zbogom legendo, pocivaj u miru, a saucesce celom covecanstvu, jer nije jos uvek svesno kakav nas je genije napustio.

B

pre 3 godine

Pored ovih navedenih:
Farewell to Cheyenne (iz Once Upon a Timwe in the West)
Man with Harmonica (iz Once Upon a Timwe in the West)
Glavna tema iz The Good, the Bad and the Ugly
Glavna teme iz For a Few Dollars More
Here's to You (iz Sacco and Vanzetti)
Tema iz The Mission

Veliki brat

pre 3 godine

Ko je.. Ovaj
(Milos, 06. jul 2020 11:40)

Ono kad si pglu i ponosiš se time...
(Laki Topalović, 6. jul 2020 13:57)

Ma, to ti je kad danas svako ima pristup internetu, ili neko od novih klinaca koji nisu čuli ni videli ništa dalje od bake praseta, ili neko iz starije generacije ko je završio 3 razreda osnovne i zna samo za žikinu dinastiju (namerno sve malim slovima, da ne ispadne kritika, ne mislim ništa o tim domaćim ostvarenjima, koja su ok za razbibrigu, ali to nije za poređenje sa svetskim remek delima, sa kojima mogu da se svrstaju samo neka od naših ostvarenja kao "Ko to tamo peva").


Ovo je veliki gubitak za svetsku umetnost, ali treba da budemo srećni što smo savremenici ovog čoveka i što smo imali priliku da budemo svedoci nastanka takvih remek dela, jer teško da će se u bliskoj budućnosti pojaviti takav genije.

Nemke

pre 3 godine

@ Miloš...pusti malo auto-tune, malo Bubu Korelija pa malo Nikoliju, odgledaj Parove i Zadrugu...pa otrči tri kruga oko školskog dvorišta, za kaznu.

Počivaj u miru, legendo filmskog zvuka, i hvala ti za sve lepe momente koje si mi dao za života!!!

holivudski frizer

pre 3 godine

Ennio Morricone je bio tvorac ogromne karijere Donne Summer i jos mnogih drugih zvezda a jedna od najlepših kompozicija bila je svakako I feel love za koju se pričalo da su kao prvi puta u istoriji koristili kompjuterski obrađeni glas čuvene Donne. Ovo remek delo velikoga maestra ušlo je direktno u istoriju i ne da se iz nje isterati nikada. Morricone je mozda fizički odsutan ali njegov duh je večan tako da umesto zbogom mi kažemo Živeo ti nama maestro! Dobrodošao u besmrtnost !

dr. jekyll

pre 3 godine

Tužno, da tužnije ne može biti. Toliko domaćih, ali i stranih glumaca otišlo za sva vremena, ali i režisera, scenarista, filmskih kompozitora itd. Kao filmadžiji, velikom filmskom fanu, kao da se svijet ruši. Toliko ih je otišlo, da ti suze same naviru, jer se odmah prisjetiš tog i tog filma, kad si ga prvi put gledao, i vidiš po svemu tome kako život neumitno, i toliko, toliko brzo prolazi. Ja, iako srednjih godina, sam ostao bez svih svojih, što me strašno pogodilo, a kad još čujem ovakve stvari, osećaš se neizmerno loše. Kao veliki ljubitelj talijanskog filma šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, mogu reći da je u tom fahu (filmska muzika) Morikone apsolutno svet za sebe, jer sam gledao sigurno 70, 80, a možda i više filmova s njegovom muzikom. Ono što me uvek fasciniralo je to, da je čovjek napisao takvu muziku, da je i nekom jedva gledljivom špageti vesternu, recimo iz sedamdesetih godina, podigao ocenu za nekoliko brojeva. Desilo mi se ponekad da gledam tako neki italijanski film, da bi hteo da odustanem uopšte da ga gledam nakon nekoliko minuta, prepoznam Morikoneov muz. stil i nastavim da gledam, a povremeno i samo slušam, kao najbolji koncert klasične muzike. O njemu bih danima mogao govoriti, a njegova nesreća, što se tiče filmskih nagrada, je ta što nije bio Amerikanac, ili barem Britanac. Tada mi možda govorili i o desetak Oskara i sl. nagrada. Žalosno je kad vidite, vrlo često apsolutno precenjene američke films. kompozitore koji se "ponose" brdom nagrada, s jedne strane, te Morikonea, s druge strane, kojem gotovo pred smrt, daju "počasnog" Oskara. Toliko o cenjenju kvaliteta i na zapadu. P. S. Niste izabrali, ni blizu, reprezentativne primere Morikoneove genijalnosti. P. S. 2 Muziku za "Kuma" nije pisao Morikone, već Nino Rota u saradnji sa Karmine Kopolom, režiserovim ocem. P. S. 3 "Chi mai", verovatno jedna os najboljih filmskih numera svih vremena, prvobitno je napisana još sedamdesetih za jedan mali talijanski filmić koji je prošao potpuno nezapaženo čak i u Italiji. Numeru je zato čuo Belmondo, koji je od Enia tražio da je ubaci u njegov francuski film iz osamdesetih, i koji je između ostalog, i zbog te numere, postao hit.

vladimir

pre 3 godine

citat: "Najveći , imao sam želju samo jednom uživo da čujem, ali eto nisam rodjen u pravo vreme ( ranije) "

Iako je imao koncert u Beogradu 2009, moram da dodam, rođen si u pravo vreme, samo na pogrešnom mestu...

Čovek je držao koncerte širom sveta skoro do smrti... ljudima u Zapadnom svetu je bila uobičajena privilegija prisustvovati im iz godine u godinu...

samo kazem

pre 3 godine

Čini mi se da niko nije pomenuo, Ennio je radio muziku za film Orka. Prosečan film ali vanvremenske kompozicije, naročito glavna tema.

Pijani zlotvor

pre 3 godine

O boze... ode covjek koji je odgovoran za jedne od najljepsih, najemotivnijih i najcudesnih trenutaka u mom zivotu.

Dobra stvar kod svega ovoga je sto glazba genija zivi zauvijek, mozart i bach su aktualni danas jednako kao i prije 200 godina. Tako ce i velicanstveni ennio ostati dio kolektivnog sjecanja kao najveci filmski kompozitor svih vremena.

Zamislimo samo scene dvoboja iz divljeg zapada ili dobar,los,zao... bez one glazbe i one sulude tenzije. Nemoguce.

Sve skladbe bile su mu remek djela. Ako moram izdvojiti najdrazu, onda evo- Michele Lacerenza - Ennio Morricone - Por un puñado de dolares.

Adio, maestro...

Dr. Arsla

pre 3 godine

Najveci kompozitor i muzicar svih vremena, od prosjecnih filmova pravio je remek djela svojom muzikom. Na listi po meni nedostaju dvije numere iz Dobar,los, zao : the sundown i father ramirez... Da su mu svaku godinu dali Oskara malo je...

absolutezero

pre 3 godine

Evo jedna nezaboravna:
"Farewell To Cheyenne" iz filma "Bilo jednom na divljem zapadu", išla u uvodnoj špici emisije "7 TV dana".

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

https://www.youtube.com/watch?v=3LKRJZAbGCA Нешто најјезивије у историји филмске музике а опет толико генијално да не можете да одолите да га слушате изнова и изнова...

Živan

pre 3 godine

Najveći , imao sam želju samo jednom uživo da čujem, ali eto nisam rodjen u pravo vreme ( ranije)

Počivaj u miru
(Jah, 06. jul 2020 11:06)

Ne znam koliko godina imaš, ali mislim da je Maestro nastupao u Beogradu pre nekih 10-ak godina, u Areni. Bila je milina slušati izvodjenje njegovih kompozicija u orkestarskoj verziji.

barjuan

pre 3 godine

Bio je Betoven,Mozart ,Mendelson i Shopen ovog vremena.Vjerovatno jedan od najvecih kompozitora svih vremena.Ona iskra poslata od Boga da nama smrtnicima podari radost.Covjek je uradio toliko neprevazidjenih muzickih tema koje ce neki tamo ljudi ili roboti slusati i za nekoliko stotina godina...- na kraju 2 oskara samo od kijih jedan za zivotno djelo je sramota - i da ih je bilo 12 ...bilo bi malo ...za 4 ubjedljivo najbolje muzike u istoriji filma ikada napisane : za KUM 1, Profesionalac, Bilo jednom na divljem Zapadu, Bilo jednom u Americi ..nije bio ni nominovan !!!! kad je 2016 dobio oskara za Hatefull eight cijeli holiwud se ustao ,pljeskao i plakao,...- Danas odlazi jedan od vjerovatno najvecih ljudi na planeti u poslednjih 100 godina - neko ko je svojim zivotom i djelom promjenio i uljepsao zivot milijardama - Blago onom ko dovijek zivi ....

Redovni profesor

pre 3 godine

Final Duel-For a Few Dollars More, verovatno najbolja scena westerna ikada; Harmonica-Once upon a Time in West,nemam reč da se izrazim; Here's to you (Sacco e Vanzzeti),nezvanična himna Italije (pogledajte izvođenje na trgu Sv. Marka); A Fistful of Dynamite, meksičko-irska epopeja s ona dva smešno tragična lika (Stajger-Kobern); Romanzo-1900, neverovatni mladi De Niro i zauvek simbol italijanskog radničkog pokreta; Gabriel's Oboe -The Mission, nemam reč; The Legend of the Pianist, takođe. A C'era una volta in America (Once upon a Time in America) zapravo je muzičko delo u više stavova jer sadrži barem četiri originalne ili prearanžirane teme, poput one scene s očima uz Yesterday, na primer. I sad bismo ovako doslovno mogli do sutra, do potpuno genijalne My Name is Nobody Tonina Valerija sa Terensom Hilom i Henri Fondom, koga se više niko i ne seća a koji je grčki mit prepevan na Divlji Zapad. Ali umesto svega toga mnogi će, ne stidim se da priznam, negde iz dubine duše posegnuti za Malenom i onim Totovim bioskopom...Ovo je dan kada saučešće prima Italija kao zemlja koja ga je dala, i ništa manje, čitav ljudski rod. Ne trudite se da napravite listu, večnost je neizmerna.

Dr

pre 3 godine

Zbog marstro.Bio si veliki.Bas sam pre neko vece slusao muziku iz filma Cinema Paradiso i pomislio koliko je ovo je u rangu sa najvecim delima klasicne muzike.

baba Ljuba

pre 3 godine

Večna mu slava. Bez njegove muzike sa dušom nijedan od nabrojanih filmova ne bi bio tako značajan. Polako odlaze junaci moje mladosti, mladosti inspirisane njihovim delima. A Enio je bio svakako jedan od njih. Hvala ti na svemu, veliki čoveče...

Hildoom

pre 3 godine

Hvala za svaku napisanu notu. Hvala za svu lepotu koju si podario svetu. Za svaki film i svako remek delo. Ennio Hvala sto si mi ulepsao zivot. Hvala maestro za najdivniju muziku koju cu ceo zivot slusati. Neka te bog cuva veliki maestro.
Boze tebi hvala sto sam deo zivota ziveo u eri ovakvog velikana.
Moj naklon do poda.
Il pi? grande Ennio Morricone!

Mojo

pre 3 godine

Imao se rašta i roditi, velikan za sva vremena. Kad pročitaš ovako na jednom mestu samo najpoznatije kompozicije, nemoguće je da odabereš jednu. A gde je još mnogo divnih melodija koje je ostavio iza sebe. Addio, maestro.

baba Ljuba

pre 3 godine

Večna mu slava. Bez njegove muzike sa dušom nijedan od nabrojanih filmova ne bi bio tako značajan. Polako odlaze junaci moje mladosti, mladosti inspirisane njihovim delima. A Enio je bio svakako jedan od njih. Hvala ti na svemu, veliki čoveče...

absolutezero

pre 3 godine

Evo jedna nezaboravna:
"Farewell To Cheyenne" iz filma "Bilo jednom na divljem zapadu", išla u uvodnoj špici emisije "7 TV dana".

barjuan

pre 3 godine

Bio je Betoven,Mozart ,Mendelson i Shopen ovog vremena.Vjerovatno jedan od najvecih kompozitora svih vremena.Ona iskra poslata od Boga da nama smrtnicima podari radost.Covjek je uradio toliko neprevazidjenih muzickih tema koje ce neki tamo ljudi ili roboti slusati i za nekoliko stotina godina...- na kraju 2 oskara samo od kijih jedan za zivotno djelo je sramota - i da ih je bilo 12 ...bilo bi malo ...za 4 ubjedljivo najbolje muzike u istoriji filma ikada napisane : za KUM 1, Profesionalac, Bilo jednom na divljem Zapadu, Bilo jednom u Americi ..nije bio ni nominovan !!!! kad je 2016 dobio oskara za Hatefull eight cijeli holiwud se ustao ,pljeskao i plakao,...- Danas odlazi jedan od vjerovatno najvecih ljudi na planeti u poslednjih 100 godina - neko ko je svojim zivotom i djelom promjenio i uljepsao zivot milijardama - Blago onom ko dovijek zivi ....

Mojo

pre 3 godine

Imao se rašta i roditi, velikan za sva vremena. Kad pročitaš ovako na jednom mestu samo najpoznatije kompozicije, nemoguće je da odabereš jednu. A gde je još mnogo divnih melodija koje je ostavio iza sebe. Addio, maestro.

Hildoom

pre 3 godine

Hvala za svaku napisanu notu. Hvala za svu lepotu koju si podario svetu. Za svaki film i svako remek delo. Ennio Hvala sto si mi ulepsao zivot. Hvala maestro za najdivniju muziku koju cu ceo zivot slusati. Neka te bog cuva veliki maestro.
Boze tebi hvala sto sam deo zivota ziveo u eri ovakvog velikana.
Moj naklon do poda.
Il pi? grande Ennio Morricone!

Pijani zlotvor

pre 3 godine

O boze... ode covjek koji je odgovoran za jedne od najljepsih, najemotivnijih i najcudesnih trenutaka u mom zivotu.

Dobra stvar kod svega ovoga je sto glazba genija zivi zauvijek, mozart i bach su aktualni danas jednako kao i prije 200 godina. Tako ce i velicanstveni ennio ostati dio kolektivnog sjecanja kao najveci filmski kompozitor svih vremena.

Zamislimo samo scene dvoboja iz divljeg zapada ili dobar,los,zao... bez one glazbe i one sulude tenzije. Nemoguce.

Sve skladbe bile su mu remek djela. Ako moram izdvojiti najdrazu, onda evo- Michele Lacerenza - Ennio Morricone - Por un puñado de dolares.

Adio, maestro...

Redovni profesor

pre 3 godine

Final Duel-For a Few Dollars More, verovatno najbolja scena westerna ikada; Harmonica-Once upon a Time in West,nemam reč da se izrazim; Here's to you (Sacco e Vanzzeti),nezvanična himna Italije (pogledajte izvođenje na trgu Sv. Marka); A Fistful of Dynamite, meksičko-irska epopeja s ona dva smešno tragična lika (Stajger-Kobern); Romanzo-1900, neverovatni mladi De Niro i zauvek simbol italijanskog radničkog pokreta; Gabriel's Oboe -The Mission, nemam reč; The Legend of the Pianist, takođe. A C'era una volta in America (Once upon a Time in America) zapravo je muzičko delo u više stavova jer sadrži barem četiri originalne ili prearanžirane teme, poput one scene s očima uz Yesterday, na primer. I sad bismo ovako doslovno mogli do sutra, do potpuno genijalne My Name is Nobody Tonina Valerija sa Terensom Hilom i Henri Fondom, koga se više niko i ne seća a koji je grčki mit prepevan na Divlji Zapad. Ali umesto svega toga mnogi će, ne stidim se da priznam, negde iz dubine duše posegnuti za Malenom i onim Totovim bioskopom...Ovo je dan kada saučešće prima Italija kao zemlja koja ga je dala, i ništa manje, čitav ljudski rod. Ne trudite se da napravite listu, večnost je neizmerna.

Dr. Arsla

pre 3 godine

Najveci kompozitor i muzicar svih vremena, od prosjecnih filmova pravio je remek djela svojom muzikom. Na listi po meni nedostaju dvije numere iz Dobar,los, zao : the sundown i father ramirez... Da su mu svaku godinu dali Oskara malo je...

Živan

pre 3 godine

Najveći , imao sam želju samo jednom uživo da čujem, ali eto nisam rodjen u pravo vreme ( ranije)

Počivaj u miru
(Jah, 06. jul 2020 11:06)

Ne znam koliko godina imaš, ali mislim da je Maestro nastupao u Beogradu pre nekih 10-ak godina, u Areni. Bila je milina slušati izvodjenje njegovih kompozicija u orkestarskoj verziji.

Dr

pre 3 godine

Zbog marstro.Bio si veliki.Bas sam pre neko vece slusao muziku iz filma Cinema Paradiso i pomislio koliko je ovo je u rangu sa najvecim delima klasicne muzike.

Veliki brat

pre 3 godine

Ko je.. Ovaj
(Milos, 06. jul 2020 11:40)

Ono kad si pglu i ponosiš se time...
(Laki Topalović, 6. jul 2020 13:57)

Ma, to ti je kad danas svako ima pristup internetu, ili neko od novih klinaca koji nisu čuli ni videli ništa dalje od bake praseta, ili neko iz starije generacije ko je završio 3 razreda osnovne i zna samo za žikinu dinastiju (namerno sve malim slovima, da ne ispadne kritika, ne mislim ništa o tim domaćim ostvarenjima, koja su ok za razbibrigu, ali to nije za poređenje sa svetskim remek delima, sa kojima mogu da se svrstaju samo neka od naših ostvarenja kao "Ko to tamo peva").


Ovo je veliki gubitak za svetsku umetnost, ali treba da budemo srećni što smo savremenici ovog čoveka i što smo imali priliku da budemo svedoci nastanka takvih remek dela, jer teško da će se u bliskoj budućnosti pojaviti takav genije.

Istinski poznavalaz muzike

pre 3 godine

Ne mogu da shvatim da ima ljudi koji ne znaju za Morikonea. Muzika mu je nezaboravna, prepoznatljiva, prodorna, zestoka, kao i filmovi za koje je pisana. On i Dzon Vilijams su dva genijalca, koji su zaduzili muziku i film. Vrhunski kompozitor, numere su prelepe, ali meni je nekako najlepsa ali i najtuznija ona iz filma Malena. Zbogom legendo, pocivaj u miru, a saucesce celom covecanstvu, jer nije jos uvek svesno kakav nas je genije napustio.

CATAPA

pre 3 godine

Fimska muzika je kulturno nasleđe dve prilično bizarne slučajnosti. Prve da su prve bioskopdžije koristile muziku uz projekciju filmova kako bi utišali razgovor u kafanama u kojima su tada nemi filmovi puštani. I druge da su prvi ugljeni mikrofoni imali lošu osobinu da stvaraju mikrofoniju, zapravo nisu bili u stanju da snimaju tišinu. Režiseri su pribegli triku iz neme epohe i ubacivali prigodnu muziku u svakoj sceni bez dijaloga. Naravno, nije prošlo mnogo vremena, režiseri i producenti su počeli da angažuju kompozitore za "prigodniju" muziku.
Mali, ali mislim neophodan uvod. Enio Morikone nije kompozitor filmske muzike, on je kompozitor. Kao što Verdi nije bio kompozitor operske muzike, nego kompozitor. Kao što je i Mocart bio Enio Morikone svog vremena. Kao što su Bah i Betoven bili veliki stvaraoci filmske muzike ne znajući da će film ikada postojati i da će filmovima trebati njihova muzika.

Enio Morikone je bio "samo" veliki kompozitor, jedan od onih najvećih.

Nemke

pre 3 godine

@ Miloš...pusti malo auto-tune, malo Bubu Korelija pa malo Nikoliju, odgledaj Parove i Zadrugu...pa otrči tri kruga oko školskog dvorišta, za kaznu.

Počivaj u miru, legendo filmskog zvuka, i hvala ti za sve lepe momente koje si mi dao za života!!!

Bez nadimka ovaj put

pre 3 godine

Genije. Radio je muziku za 520 filmova, serija, kratkih filmova, njegova muzika koriscena jos u oko 400 filmova i serija. I sada izaberi 10, uvek ce se neso zaboraviti : Duck You sucker, My name is nobody, Le Marginal, The Mercenary, La Piovra (od 3. sezone), The Sicilin Clan... I samo jedam Oskar? Najveci filmski kompozitor i jedan od najvecih kompozitora...

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

https://www.youtube.com/watch?v=3LKRJZAbGCA Нешто најјезивије у историји филмске музике а опет толико генијално да не можете да одолите да га слушате изнова и изнова...

vladimir

pre 3 godine

citat: "Najveći , imao sam želju samo jednom uživo da čujem, ali eto nisam rodjen u pravo vreme ( ranije) "

Iako je imao koncert u Beogradu 2009, moram da dodam, rođen si u pravo vreme, samo na pogrešnom mestu...

Čovek je držao koncerte širom sveta skoro do smrti... ljudima u Zapadnom svetu je bila uobičajena privilegija prisustvovati im iz godine u godinu...

holivudski frizer

pre 3 godine

Ennio Morricone je bio tvorac ogromne karijere Donne Summer i jos mnogih drugih zvezda a jedna od najlepših kompozicija bila je svakako I feel love za koju se pričalo da su kao prvi puta u istoriji koristili kompjuterski obrađeni glas čuvene Donne. Ovo remek delo velikoga maestra ušlo je direktno u istoriju i ne da se iz nje isterati nikada. Morricone je mozda fizički odsutan ali njegov duh je večan tako da umesto zbogom mi kažemo Živeo ti nama maestro! Dobrodošao u besmrtnost !

Dragan

pre 3 godine

Tesko bih pojedinacno izdvojio, koje su mu najbolje kompozicije, ali bih izdvojio filmove sa najboljom muzikom, a to su " za mene "Cinema Paradiso", " Bilo jednom u Americi", "Misija" ,kao i nezaboravni klasici Serđa Leonea.
Izdvojio bih jos jedan cudan film, a to je "Legenda o pijanisti na okeanu".Ni za jedan od ovih filmova nije dobio oskara. To je je velika sramota, koju nije mogao da s pere ni pocasni oskar. I jos nesto nasta sam ponosan, a to je da je moj sin poslednji pobednik takmicenja kompozitora u horskim delima u Firenci , koje nosi ime cuvenog kompozitora, i koji je prosle godine bio i predsednik zirija. Imati diplomu sa potpisom takve legende, to je pravo blago.
Neka mu je vecna slava i hvala za sve predivne kompozicije koje je ostavio celom svetu.

samo kazem

pre 3 godine

Čini mi se da niko nije pomenuo, Ennio je radio muziku za film Orka. Prosečan film ali vanvremenske kompozicije, naročito glavna tema.

dr. jekyll

pre 3 godine

Tužno, da tužnije ne može biti. Toliko domaćih, ali i stranih glumaca otišlo za sva vremena, ali i režisera, scenarista, filmskih kompozitora itd. Kao filmadžiji, velikom filmskom fanu, kao da se svijet ruši. Toliko ih je otišlo, da ti suze same naviru, jer se odmah prisjetiš tog i tog filma, kad si ga prvi put gledao, i vidiš po svemu tome kako život neumitno, i toliko, toliko brzo prolazi. Ja, iako srednjih godina, sam ostao bez svih svojih, što me strašno pogodilo, a kad još čujem ovakve stvari, osećaš se neizmerno loše. Kao veliki ljubitelj talijanskog filma šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, mogu reći da je u tom fahu (filmska muzika) Morikone apsolutno svet za sebe, jer sam gledao sigurno 70, 80, a možda i više filmova s njegovom muzikom. Ono što me uvek fasciniralo je to, da je čovjek napisao takvu muziku, da je i nekom jedva gledljivom špageti vesternu, recimo iz sedamdesetih godina, podigao ocenu za nekoliko brojeva. Desilo mi se ponekad da gledam tako neki italijanski film, da bi hteo da odustanem uopšte da ga gledam nakon nekoliko minuta, prepoznam Morikoneov muz. stil i nastavim da gledam, a povremeno i samo slušam, kao najbolji koncert klasične muzike. O njemu bih danima mogao govoriti, a njegova nesreća, što se tiče filmskih nagrada, je ta što nije bio Amerikanac, ili barem Britanac. Tada mi možda govorili i o desetak Oskara i sl. nagrada. Žalosno je kad vidite, vrlo često apsolutno precenjene američke films. kompozitore koji se "ponose" brdom nagrada, s jedne strane, te Morikonea, s druge strane, kojem gotovo pred smrt, daju "počasnog" Oskara. Toliko o cenjenju kvaliteta i na zapadu. P. S. Niste izabrali, ni blizu, reprezentativne primere Morikoneove genijalnosti. P. S. 2 Muziku za "Kuma" nije pisao Morikone, već Nino Rota u saradnji sa Karmine Kopolom, režiserovim ocem. P. S. 3 "Chi mai", verovatno jedna os najboljih filmskih numera svih vremena, prvobitno je napisana još sedamdesetih za jedan mali talijanski filmić koji je prošao potpuno nezapaženo čak i u Italiji. Numeru je zato čuo Belmondo, koji je od Enia tražio da je ubaci u njegov francuski film iz osamdesetih, i koji je između ostalog, i zbog te numere, postao hit.

WD

pre 3 godine

Umro je svetski velikan koji teško da će neko od ovih danas da dosegnu . Sa njim je umrla i legenda filmske muzike .
Ja lično kada čujem od njega muzičku temu iz filma "za dolar više" , naježim se od glave do pete . To upotpunjuje posebno scena iz istoimenog filma kada glumac Li Van Klif učestvuje u nepravednom dvoboju sa glumcem ?an Mario Volonteom a Klint Istvud ispravlja pravdu donoseći svoj revolver Li Van Klifu . Znači ono scena i muzička tema izbija iz cipela koliko je dobro odrađena .
Nađite na jutjubu ovi scenu , znači ...

B

pre 3 godine

Pored ovih navedenih:
Farewell to Cheyenne (iz Once Upon a Timwe in the West)
Man with Harmonica (iz Once Upon a Timwe in the West)
Glavna tema iz The Good, the Bad and the Ugly
Glavna teme iz For a Few Dollars More
Here's to You (iz Sacco and Vanzetti)
Tema iz The Mission

truba

pre 3 godine

Neverovatno kako je covek kroz muziku mogao da docara ceo film, cisti genije. Sledecem generacijama falice grandioznost jednog Enija Marikonea. Podsetnik za mladje, na MTV kanalu u proslosti postojale su specijalne emisije i segmenti vezane samo za filmsku muziku, hitovi skraja '80 tih i' 90 tih su ustvari filmska muzika. Danas tako nesto nepostoji.

holivudski frizer

pre 3 godine

Ennio Morricone je bio tvorac ogromne karijere Donne Summer i jos mnogih drugih zvezda a jedna od najlepših kompozicija bila je svakako I feel love za koju se pričalo da su kao prvi puta u istoriji koristili kompjuterski obrađeni glas čuvene Donne. Ovo remek delo velikoga maestra ušlo je direktno u istoriju i ne da se iz nje isterati nikada. Morricone je mozda fizički odsutan ali njegov duh je večan tako da umesto zbogom mi kažemo Živeo ti nama maestro! Dobrodošao u besmrtnost !

baba Ljuba

pre 3 godine

Večna mu slava. Bez njegove muzike sa dušom nijedan od nabrojanih filmova ne bi bio tako značajan. Polako odlaze junaci moje mladosti, mladosti inspirisane njihovim delima. A Enio je bio svakako jedan od njih. Hvala ti na svemu, veliki čoveče...

barjuan

pre 3 godine

Bio je Betoven,Mozart ,Mendelson i Shopen ovog vremena.Vjerovatno jedan od najvecih kompozitora svih vremena.Ona iskra poslata od Boga da nama smrtnicima podari radost.Covjek je uradio toliko neprevazidjenih muzickih tema koje ce neki tamo ljudi ili roboti slusati i za nekoliko stotina godina...- na kraju 2 oskara samo od kijih jedan za zivotno djelo je sramota - i da ih je bilo 12 ...bilo bi malo ...za 4 ubjedljivo najbolje muzike u istoriji filma ikada napisane : za KUM 1, Profesionalac, Bilo jednom na divljem Zapadu, Bilo jednom u Americi ..nije bio ni nominovan !!!! kad je 2016 dobio oskara za Hatefull eight cijeli holiwud se ustao ,pljeskao i plakao,...- Danas odlazi jedan od vjerovatno najvecih ljudi na planeti u poslednjih 100 godina - neko ko je svojim zivotom i djelom promjenio i uljepsao zivot milijardama - Blago onom ko dovijek zivi ....

Pijani zlotvor

pre 3 godine

O boze... ode covjek koji je odgovoran za jedne od najljepsih, najemotivnijih i najcudesnih trenutaka u mom zivotu.

Dobra stvar kod svega ovoga je sto glazba genija zivi zauvijek, mozart i bach su aktualni danas jednako kao i prije 200 godina. Tako ce i velicanstveni ennio ostati dio kolektivnog sjecanja kao najveci filmski kompozitor svih vremena.

Zamislimo samo scene dvoboja iz divljeg zapada ili dobar,los,zao... bez one glazbe i one sulude tenzije. Nemoguce.

Sve skladbe bile su mu remek djela. Ako moram izdvojiti najdrazu, onda evo- Michele Lacerenza - Ennio Morricone - Por un puñado de dolares.

Adio, maestro...

Nemke

pre 3 godine

@ Miloš...pusti malo auto-tune, malo Bubu Korelija pa malo Nikoliju, odgledaj Parove i Zadrugu...pa otrči tri kruga oko školskog dvorišta, za kaznu.

Počivaj u miru, legendo filmskog zvuka, i hvala ti za sve lepe momente koje si mi dao za života!!!

Hildoom

pre 3 godine

Hvala za svaku napisanu notu. Hvala za svu lepotu koju si podario svetu. Za svaki film i svako remek delo. Ennio Hvala sto si mi ulepsao zivot. Hvala maestro za najdivniju muziku koju cu ceo zivot slusati. Neka te bog cuva veliki maestro.
Boze tebi hvala sto sam deo zivota ziveo u eri ovakvog velikana.
Moj naklon do poda.
Il pi? grande Ennio Morricone!

absolutezero

pre 3 godine

Evo jedna nezaboravna:
"Farewell To Cheyenne" iz filma "Bilo jednom na divljem zapadu", išla u uvodnoj špici emisije "7 TV dana".

vladimir

pre 3 godine

citat: "Najveći , imao sam želju samo jednom uživo da čujem, ali eto nisam rodjen u pravo vreme ( ranije) "

Iako je imao koncert u Beogradu 2009, moram da dodam, rođen si u pravo vreme, samo na pogrešnom mestu...

Čovek je držao koncerte širom sveta skoro do smrti... ljudima u Zapadnom svetu je bila uobičajena privilegija prisustvovati im iz godine u godinu...

truba

pre 3 godine

Neverovatno kako je covek kroz muziku mogao da docara ceo film, cisti genije. Sledecem generacijama falice grandioznost jednog Enija Marikonea. Podsetnik za mladje, na MTV kanalu u proslosti postojale su specijalne emisije i segmenti vezane samo za filmsku muziku, hitovi skraja '80 tih i' 90 tih su ustvari filmska muzika. Danas tako nesto nepostoji.

Dr

pre 3 godine

Zbog marstro.Bio si veliki.Bas sam pre neko vece slusao muziku iz filma Cinema Paradiso i pomislio koliko je ovo je u rangu sa najvecim delima klasicne muzike.

Mojo

pre 3 godine

Imao se rašta i roditi, velikan za sva vremena. Kad pročitaš ovako na jednom mestu samo najpoznatije kompozicije, nemoguće je da odabereš jednu. A gde je još mnogo divnih melodija koje je ostavio iza sebe. Addio, maestro.

Živan

pre 3 godine

Najveći , imao sam želju samo jednom uživo da čujem, ali eto nisam rodjen u pravo vreme ( ranije)

Počivaj u miru
(Jah, 06. jul 2020 11:06)

Ne znam koliko godina imaš, ali mislim da je Maestro nastupao u Beogradu pre nekih 10-ak godina, u Areni. Bila je milina slušati izvodjenje njegovih kompozicija u orkestarskoj verziji.

Redovni profesor

pre 3 godine

Final Duel-For a Few Dollars More, verovatno najbolja scena westerna ikada; Harmonica-Once upon a Time in West,nemam reč da se izrazim; Here's to you (Sacco e Vanzzeti),nezvanična himna Italije (pogledajte izvođenje na trgu Sv. Marka); A Fistful of Dynamite, meksičko-irska epopeja s ona dva smešno tragična lika (Stajger-Kobern); Romanzo-1900, neverovatni mladi De Niro i zauvek simbol italijanskog radničkog pokreta; Gabriel's Oboe -The Mission, nemam reč; The Legend of the Pianist, takođe. A C'era una volta in America (Once upon a Time in America) zapravo je muzičko delo u više stavova jer sadrži barem četiri originalne ili prearanžirane teme, poput one scene s očima uz Yesterday, na primer. I sad bismo ovako doslovno mogli do sutra, do potpuno genijalne My Name is Nobody Tonina Valerija sa Terensom Hilom i Henri Fondom, koga se više niko i ne seća a koji je grčki mit prepevan na Divlji Zapad. Ali umesto svega toga mnogi će, ne stidim se da priznam, negde iz dubine duše posegnuti za Malenom i onim Totovim bioskopom...Ovo je dan kada saučešće prima Italija kao zemlja koja ga je dala, i ništa manje, čitav ljudski rod. Ne trudite se da napravite listu, večnost je neizmerna.

Dr. Arsla

pre 3 godine

Najveci kompozitor i muzicar svih vremena, od prosjecnih filmova pravio je remek djela svojom muzikom. Na listi po meni nedostaju dvije numere iz Dobar,los, zao : the sundown i father ramirez... Da su mu svaku godinu dali Oskara malo je...

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

https://www.youtube.com/watch?v=3LKRJZAbGCA Нешто најјезивије у историји филмске музике а опет толико генијално да не можете да одолите да га слушате изнова и изнова...

samo kazem

pre 3 godine

Čini mi se da niko nije pomenuo, Ennio je radio muziku za film Orka. Prosečan film ali vanvremenske kompozicije, naročito glavna tema.

dr. jekyll

pre 3 godine

Tužno, da tužnije ne može biti. Toliko domaćih, ali i stranih glumaca otišlo za sva vremena, ali i režisera, scenarista, filmskih kompozitora itd. Kao filmadžiji, velikom filmskom fanu, kao da se svijet ruši. Toliko ih je otišlo, da ti suze same naviru, jer se odmah prisjetiš tog i tog filma, kad si ga prvi put gledao, i vidiš po svemu tome kako život neumitno, i toliko, toliko brzo prolazi. Ja, iako srednjih godina, sam ostao bez svih svojih, što me strašno pogodilo, a kad još čujem ovakve stvari, osećaš se neizmerno loše. Kao veliki ljubitelj talijanskog filma šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, mogu reći da je u tom fahu (filmska muzika) Morikone apsolutno svet za sebe, jer sam gledao sigurno 70, 80, a možda i više filmova s njegovom muzikom. Ono što me uvek fasciniralo je to, da je čovjek napisao takvu muziku, da je i nekom jedva gledljivom špageti vesternu, recimo iz sedamdesetih godina, podigao ocenu za nekoliko brojeva. Desilo mi se ponekad da gledam tako neki italijanski film, da bi hteo da odustanem uopšte da ga gledam nakon nekoliko minuta, prepoznam Morikoneov muz. stil i nastavim da gledam, a povremeno i samo slušam, kao najbolji koncert klasične muzike. O njemu bih danima mogao govoriti, a njegova nesreća, što se tiče filmskih nagrada, je ta što nije bio Amerikanac, ili barem Britanac. Tada mi možda govorili i o desetak Oskara i sl. nagrada. Žalosno je kad vidite, vrlo često apsolutno precenjene američke films. kompozitore koji se "ponose" brdom nagrada, s jedne strane, te Morikonea, s druge strane, kojem gotovo pred smrt, daju "počasnog" Oskara. Toliko o cenjenju kvaliteta i na zapadu. P. S. Niste izabrali, ni blizu, reprezentativne primere Morikoneove genijalnosti. P. S. 2 Muziku za "Kuma" nije pisao Morikone, već Nino Rota u saradnji sa Karmine Kopolom, režiserovim ocem. P. S. 3 "Chi mai", verovatno jedna os najboljih filmskih numera svih vremena, prvobitno je napisana još sedamdesetih za jedan mali talijanski filmić koji je prošao potpuno nezapaženo čak i u Italiji. Numeru je zato čuo Belmondo, koji je od Enia tražio da je ubaci u njegov francuski film iz osamdesetih, i koji je između ostalog, i zbog te numere, postao hit.

Istinski poznavalaz muzike

pre 3 godine

Ne mogu da shvatim da ima ljudi koji ne znaju za Morikonea. Muzika mu je nezaboravna, prepoznatljiva, prodorna, zestoka, kao i filmovi za koje je pisana. On i Dzon Vilijams su dva genijalca, koji su zaduzili muziku i film. Vrhunski kompozitor, numere su prelepe, ali meni je nekako najlepsa ali i najtuznija ona iz filma Malena. Zbogom legendo, pocivaj u miru, a saucesce celom covecanstvu, jer nije jos uvek svesno kakav nas je genije napustio.

Veliki brat

pre 3 godine

Ko je.. Ovaj
(Milos, 06. jul 2020 11:40)

Ono kad si pglu i ponosiš se time...
(Laki Topalović, 6. jul 2020 13:57)

Ma, to ti je kad danas svako ima pristup internetu, ili neko od novih klinaca koji nisu čuli ni videli ništa dalje od bake praseta, ili neko iz starije generacije ko je završio 3 razreda osnovne i zna samo za žikinu dinastiju (namerno sve malim slovima, da ne ispadne kritika, ne mislim ništa o tim domaćim ostvarenjima, koja su ok za razbibrigu, ali to nije za poređenje sa svetskim remek delima, sa kojima mogu da se svrstaju samo neka od naših ostvarenja kao "Ko to tamo peva").


Ovo je veliki gubitak za svetsku umetnost, ali treba da budemo srećni što smo savremenici ovog čoveka i što smo imali priliku da budemo svedoci nastanka takvih remek dela, jer teško da će se u bliskoj budućnosti pojaviti takav genije.

B

pre 3 godine

Pored ovih navedenih:
Farewell to Cheyenne (iz Once Upon a Timwe in the West)
Man with Harmonica (iz Once Upon a Timwe in the West)
Glavna tema iz The Good, the Bad and the Ugly
Glavna teme iz For a Few Dollars More
Here's to You (iz Sacco and Vanzetti)
Tema iz The Mission

Bez nadimka ovaj put

pre 3 godine

Genije. Radio je muziku za 520 filmova, serija, kratkih filmova, njegova muzika koriscena jos u oko 400 filmova i serija. I sada izaberi 10, uvek ce se neso zaboraviti : Duck You sucker, My name is nobody, Le Marginal, The Mercenary, La Piovra (od 3. sezone), The Sicilin Clan... I samo jedam Oskar? Najveci filmski kompozitor i jedan od najvecih kompozitora...

CATAPA

pre 3 godine

Fimska muzika je kulturno nasleđe dve prilično bizarne slučajnosti. Prve da su prve bioskopdžije koristile muziku uz projekciju filmova kako bi utišali razgovor u kafanama u kojima su tada nemi filmovi puštani. I druge da su prvi ugljeni mikrofoni imali lošu osobinu da stvaraju mikrofoniju, zapravo nisu bili u stanju da snimaju tišinu. Režiseri su pribegli triku iz neme epohe i ubacivali prigodnu muziku u svakoj sceni bez dijaloga. Naravno, nije prošlo mnogo vremena, režiseri i producenti su počeli da angažuju kompozitore za "prigodniju" muziku.
Mali, ali mislim neophodan uvod. Enio Morikone nije kompozitor filmske muzike, on je kompozitor. Kao što Verdi nije bio kompozitor operske muzike, nego kompozitor. Kao što je i Mocart bio Enio Morikone svog vremena. Kao što su Bah i Betoven bili veliki stvaraoci filmske muzike ne znajući da će film ikada postojati i da će filmovima trebati njihova muzika.

Enio Morikone je bio "samo" veliki kompozitor, jedan od onih najvećih.

Dragan

pre 3 godine

Tesko bih pojedinacno izdvojio, koje su mu najbolje kompozicije, ali bih izdvojio filmove sa najboljom muzikom, a to su " za mene "Cinema Paradiso", " Bilo jednom u Americi", "Misija" ,kao i nezaboravni klasici Serđa Leonea.
Izdvojio bih jos jedan cudan film, a to je "Legenda o pijanisti na okeanu".Ni za jedan od ovih filmova nije dobio oskara. To je je velika sramota, koju nije mogao da s pere ni pocasni oskar. I jos nesto nasta sam ponosan, a to je da je moj sin poslednji pobednik takmicenja kompozitora u horskim delima u Firenci , koje nosi ime cuvenog kompozitora, i koji je prosle godine bio i predsednik zirija. Imati diplomu sa potpisom takve legende, to je pravo blago.
Neka mu je vecna slava i hvala za sve predivne kompozicije koje je ostavio celom svetu.

WD

pre 3 godine

Umro je svetski velikan koji teško da će neko od ovih danas da dosegnu . Sa njim je umrla i legenda filmske muzike .
Ja lično kada čujem od njega muzičku temu iz filma "za dolar više" , naježim se od glave do pete . To upotpunjuje posebno scena iz istoimenog filma kada glumac Li Van Klif učestvuje u nepravednom dvoboju sa glumcem ?an Mario Volonteom a Klint Istvud ispravlja pravdu donoseći svoj revolver Li Van Klifu . Znači ono scena i muzička tema izbija iz cipela koliko je dobro odrađena .
Nađite na jutjubu ovi scenu , znači ...