Petak, 24.04.2020.

09:48

Četiri serije koje su bolje od knjiga po kojima su snimljene

Izvor: B92

Èetiri serije koje su bolje od knjiga po kojima su snimljene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

elem

pre 3 godine

Jel samo meni smeta sto Sluskinjina prica nije prevedena kao Sluzavkina prica? Donekle lepse zvuci. S druge strane da je po volji odredjenih likova ovde kojima "ne treba rodno senzitivni jezik" gledali bi verovatno Pricu zenskog sluge.

Ante

pre 3 godine

Što se Autsajdera tiče bojim se i pomisliti kakva je knjiga kad je serija bolja. Gluplju i američkiju seriju dugo nisam gledao.

Posmatrac

pre 3 godine

@bla
Pa ne bih bas sudio da je knjiga "The man in the high castle" krs, ali da je osrednja, to da. S druge strane, svidja mi se sto su u seriji iskoristili skoro sve iz knjige na neki nacin, cak i sudbinu Joe Blake-a. Mada kako je serija razvijena, knjiga je samo baza, predlozak, ali ne i izvor scenarija.

Inace Filip Dik ima mnogo srece sa ekranizacijom. Recimo njegova osrednja i tanka novela - 'Glas treceg' je pretocena u solidan film - 'Minority report'

Mare

pre 3 godine

Autsajder imao fenomelne prve dve epizode, misterija koja moze da krene u bilo kom pravcu, ne znas tacno sta da ocekujes. Onda ide otegnuta sredina ali kao i dalje relativno ok i onda onaj tipican Kingovski. " nemam pojma kako da zavrsim, neka padne gomila kamenja na negativca" zavrsetak.
Ko je citao Mracnu Kulu ,i seca se Grimiznog Kralja,znace o cemu pricam.

.

pre 3 godine

6 serija koje su bolje od knjiga:

1. Nikad
2. Ni
3. Jedna
4. Serija
5. Ili
6. Film


Knjiga je knjiga, a ko ne čita, dobri su mu i Parovi ;)

Maka@

pre 3 godine

Poverljivo iz LA vrhunski film, treš knjiga. Možda ti jeftini krimići bolje izgledaju na ekranu nego na papuru, uz prave glumce , režiju. Dramska dela su uvek bolja u formatu knjige nego na filmu, ali ima dobirh Gordost i Predrasude(2005 čini mi se) pa čak je LOTR odličan primer kako se obimno i komplikovano delo uspešno ekranizuje. Od serija Sharp Objects je čist primer kako serija uprosti srž knjige, mada ne mogu reći da je loš projekat. GofT je držao nit prve tri sezone , pošteno je reći posle kreće lutanje , svi kukaju na poslednje dve sezone, a meni je prikaz Dorne bio tačka strmoglavog pada. Ali opet sad bih sve dala da se snimi nešto iole slično ;)

el kuko

pre 3 godine

Što neko napisa, Autdajder prva epizoda hit, i onda slobodan pad, pad do toga da sam svakom novom epizodom bio sve više razočaran, i da, na kraju poslednju nisam ni odgledao... Ko nije gledao, toplo preporučujem Gomoru, mislim da se trebala naći u ovom tekstu, pre nego neke druge serije..

baš ste izabrali

pre 3 godine

Izabrali ste šund knjige i serije. Što ne poredite Rat i mir,Na zapadu ništa novo, Prohujalo sa vihorom....to vredi porediti.

ipce

pre 3 godine

Sluskinja prica odgledao 2 sezone, kvalitetna jest sa odličnom pričom ali zaudara od feminizma i operisana od humora. Kut snimanja kamere sa 15 cm od lica glavne glumice je dodatno unakazio seriju. (lgbt osobe prikazane skoro pa blažene) a knjigu nisam čitao pa me zanima je li u knjizi isto..

tony

pre 3 godine

zero zero zero sasvim solidna. autsajder, prve dve epizode odlične a onda kao sto već rekoše - pad i na kraju totalna katastrofa.

Nikola

pre 3 godine

The Witcher, Game of Thrones, Hari Poter, Gospodar Prstenova su sve dobre serije i filmovi (Hari) ali knjige su FENOMENALNE. Toliko maste u glavi stvoris, da posle kad pogledas film ili seriju, je sve nekako zbrzano, i uvek nesto fali.

veljko

pre 3 godine

Nema gore serije od autsajdera. Prve dve epizode su dobre ostali je užas. Jedna od retkih serija koje sam počeo a nisam završio. Pozić vozić

JS

pre 3 godine

80 te su bile pune ekranizovanih romana u vidu serija ili tv filmova Bornov indentitet, Ako docekam suta, Bogatasica, Naslednica, Cipke, Mistralove kceri,Vetrovi rata,Rat i secanja...

Me,Myself and I

pre 3 godine

Nikada ali nikada bilo koja serija i6ki film ne mogu biti bolji od knjige na osnovu koje su snimljeni.
Ne postoji lepši osećaj od držanja knjige u ruci a još sladje kad zadremaš dok čitaš pa ti knjiga padne na lice ili grudi.

Dzon

pre 3 godine

000 je sigurno najbolja knjiga na svetu koja se bavi kriminalom. Najstrasnije je to sto je ona istinita, nije fikcija pisca. Osecaj posle te procitane knjige je jeziv.

Zlatko Todorović

pre 3 godine

Tu slobodno možete da stavite i serijal "Gospodari prstenova", kao i rusku verziju "Majstor i Margarita", u 10 epizoda, 2005 godine. Doduše, ruska serija prati u zarez knjigu i tu vizuelno ne bih možda i mogao da kažem da je bolja od prikaza u knjizi. Razliku pravi audio doživljaj, jer je muzika stilizovana prema tematici.

Howard Spring

pre 3 godine

Meni bude žao kad čujem da se po nekoj knjizi, koja se meni svidela, snima film ili serija. Sećam se, pre nego što se pojavio internet i 156 filmskih kanala na TV-u, pročitam u TV programu da se daje film "Džejn Ejr" po romanu Šarlote Bronte. Knjiga, toliko tanano napisana, sa toliko emocije, bukvalno sam je pročitala za dva dana (inače obožavam englesku književnost). Očekivala sam i od filma nešto slično (tada sam se upecala), ali je bio toliko prazan, da mom razočarenje nije bilo kraja. Od tada se više ne pecam, odgledam film ili seriju, čisto da uporedim sa mojim doživljajem knjige i uvek se razočaram.

got

pre 3 godine

Procitajte prvo knjigu DETE 44, a posle pogledajte istoimeni film.
Knjiga je milion puta bolja.
Da ne bude kako kudim filmove, evo skoro sam pogledao ZOV DIVLJINE sa Harisonom Fordom, bolji je od istoimene knjige Dzeka Londona, koja je takodje odlicna.

Srdjan

pre 3 godine

Ne postoji gluplja stvar od poređenja filmova i knjiga. Potpuno drugi mediji su u pitanju, drugi instrumenti, druga gramatika, drugi jezik izražavanja.

Beograđanka

pre 3 godine

To samo znači da sama knjiga nije naročito dobra, ali daje materijal od kog može da se napravi serija ili film. Od velike književnosti nikako ne može da se napravi još bolji film ili serija.

zeleni

pre 3 godine

Ako prvo pogledas film ili seriju, knjiga ce biti bezveze. Ako prvo procitas knjigu, film ce biti bezveze. Ali ipak knjiga je uvek bolja

tehničar

pre 3 godine

king poodavno nije napisao ništa novo ni originalno. do besvesti cedi stereotipe i vozi se na staroj slavi.
Autsajder je bar za 30-40% predug, na momente nerazumljiv i kao što su mnogi napisali, posle prve epizode koja je za 10, do kraja ide samo na dole. Ne preporučujem.

Vladimir

pre 3 godine

Veliki minus za komentar o The Man in the High Castle: Knjiga krš. Čitao knjigu nekoliko puta. Seriju nisam gledao tako da ne bih da ocenjujem šta je bolje. Ali ovakvo brzinsko nipodaštavanje jedne od najboljih SF knjiga ikada navodi na zaključak o tome kakva je serija.

Adama

pre 3 godine

Molim vas da ne gledate autsajder-a! Toliko.
(duvu, 27. april 2020 22:49)
Posle tako elokventne kritike, zaista mi ne pada na pamet da gledam. O, hvala ti neizmerno, tvoj sam dužnik i poklonik. Imaš li još koju ideju šta ne bi trebalo da gledamo? I šta ćemo nesrećni ako već jesmo? Poduči nas.

jojo

pre 3 godine

Da li je bolji film ili knjiga, je lose poredjenje, jer radi se o dve potpuno razlicite vrste umetnosti. To sto neki od vas smatraju da je film u odnosu na knjigu limitiran I da je vise zabava nego umetnost, znaci da zapravo ni ne gledate prave filmove, vec holivudsku komercijalu. Ako biste pogledali bar neki film od Bresona, Tarkovskog, Bergmana, Bunjuela I sl. manje biste potcenjivali film kao umetnost.

Sale

pre 3 godine

Mislim da je glupo uporedjivati bilo koju knjigu sa ekranizacijom iste.Prvo,čitanje je intiman proces,uključuje te se svim čulima i stvarate svoju sliku,uvučeni ste u radnju.Serije i filmovi vas vizualno osvajaju pa je dovoljno da neko slabije odglumi i upropasti dozivljaj koji vam daje knjiga.Realno,uživao sam i u Tolkinovim knjigama a uživam i u filmovima po tim knjigama.Isti slučaj je i sa GOT,mogu da je pljuju,za mene je najbolja ikada,sjajna priča,gluma,sjajni zapleti...ne vidim zašto bi je uopšte uporedjivao s knjigom.Filmove i serije gledam ne da bih uporedjivao već da bi vizualno uživao...Svideo mi se Autsajder jer podsjeća na Prave detektive,volim te usporene,duboke,zagonetne price.Sve je na kraju,stvar ukusa...Zato,čitajte i gledajte bez velikih očekivanja i predrasuda...

Nocni vuk

pre 3 godine

Realno knjige su uvek bolje od filma. Mozda sam ja subjektivan, zato sto sam mnogo knjiga procitao, a sad slabo vremena imam za serije.
Inace meni se GOT svideo zato su poprilicno pogodili sa likovima, bar se meni potrefilo :) kraj je uzasan ali to je druga prica.
LOTR mi je bio zanimljiviji kao film, zato sto sam bio previse mali kad sam citao knjigu (ne secam se tacno koji razred osnovne) pa mi je bila nekako spora.
Ove serije nisam gledao, ali cu sigurno cim nadjem malo vremena.

Vagica

pre 3 godine

Najbezvezniji film snimljen po knjizi je "Vremeplovčeva žena" (Odri Nifeneger). Knjiga fenomenalna, film sa dvoje finih glumaca ne bezvezan, nego...da ne kažem šta je.
ANAlitičar je lepo objasnio.

WR

pre 3 godine

Pa ako bilo koja serija može da bude bolja od knjige , onda nešto debelo nije u redu . Ako je do čitaoca verovatno je nije dobro shvatio ali ako je do lošeg pisca , više i ne treba da piše.

jasamaja

pre 3 godine

Moja genijalna prijateljica je odlična knjiga a od serije sam odustala na polovini prve epizode i tu sam se mučila, očaj, možda je kasnije bolja, ne znam ali me je odbila. Isto mi se desilo sa GOT. Knjige čitala, gutala u stvari godinama pre serije, kad je krenula razočaram se isto u prvoj epizodi. Ne vredi, ni jedan lik, osim Dzona, nije bio kao u mojoj glavi. Sluškinjina priča fantastično urađena serija Autsajder glupa knjiga užasno seriju vadi samo odlična gluma a kraj užasno zbrzan. Zero nisam gledala. Tako da za mene knjiga je uvek bolja.

JivaNS

pre 3 godine

Ne mogu se složiti za "Sluškinjinu priču", mada svaka čast ta članak, interaktivan, moderan, tera na razmišljanje. Nije kao veććina, za kantu za otpatke.

CATAPA

pre 3 godine

Tamnoputa glumica otkida sa glumom kao i ostali karaktreri uglavnom!(VlajkoVeliki, 27. april 2020 21:04)
Sintija Erivo. Bio sam (prijatno) iznenađen da je nominovana za velike nagrade filmom "Harriet" koji nisam gledao jer sam malo umoran i od crnačke istorije i od američkih heroja. Odgledaću samo zbog nje.
Ne mogu ništa da kažem za druge jer ih je Sintija totalno zasenila, ono kad ženica od metar ipo napuni kadar da čak i grmalji oko nje izgledaju kao inventar.
...
Ima nešto kudikamo gore od ekranizovanih knjiga. To su knjige pisane po scenarijima filmova. Čitao sam nekoliko takvih i to je tek užas, uz ogradu da sam prethodno sve te filmove gledao. Ali eto, bio radoznao da vidim da li je takav "reverzni literarni inženjering" uopšte moguć. Moj zaključak: nije.

Igor

pre 3 godine

"Autsajder" sam odgledao što se kaže "iz cuga" sad skoro. Po 5 epizoda na dan, taman za jedan vikend. Iskreno knjigu nisam pročitao, ali serija je meni brutalna. Osim možda poslednje epizode, koja mi je malo pokvarila taj utisak. Pogotovo sam kraj mi je, nzm ni sam, nekako nezadovoljavajući. Čudan. Ne na nivou prethodno viđenog. Ali svakako preporuka da pogledate seriju. Mislim da se nećete razočarati.

ANALiticar

pre 3 godine

Knjiga je samo skica, daje nam pravac kretanja, prica i likovi se stvaraju u umu svakog od nas, i masta citaoca podjednako ucestvuje u kreiranju remek dela kao i masta pisca.
Vizuelni mediji kao sto su serije, filmovi ne dozvoljavaju gledaocu tu slobodu koju mu daje knjiga, slike su vec tu i fabula nam se pripoveda podjednako slikama i pricom, sto nas uskracuje za kreiranje sopstvenih slika koje su obavezne pri citanju.
Zato je knjiga neprevazidjena kod ljudi sa bogatom mastom, i dosadna kod dvodimenzionalno kreiranih umova koji nisu u stanju da domastaju knjigu.

Bob

pre 3 godine

Slazem se sa onima koji kazu da su knjige bolje od serija i filmova. Kao primer dajem Gospodar prstenova. Vecina koja nije citala knjigu rekla bi da je film super, ali ko posle procita knjigu, razocara se u film. Sa Hobitom je jos gore. U knjigama je sve logicko, sve objasnjeno, u detalje, dok su serije i filmovi, nekako ne doreceni.

Djoksa

pre 3 godine

Serija nikada ne može da dočara slojevitost knjige, prvenstveno su tu u problemu sa vremenom, jer jedna epizoda nikad ne traje duže od 90 minuta maksimum, mnogo češće 45min ili kraće. Zatim je tu scenarista koji mora da "očisti" radnju da bi bila zanimljiva i onima koje karakterizacija likova i slojevitost radnje ne interesuju. Na kraju, režiser je samo još jedan čitalac koji predstavlja svoju verziju dela a mi imamo "našu" koja nam je draža.

VlajkoVeliki

pre 3 godine

Upravo zavrsavam Autsajder!
Odlicno snimljena serija !Tamnoputa glumica otkida sa glumom kao i ostali karaktreri uglavnom! Iako nije po mom ukusu u smislu natprirodnih sila itd ipak odlicna serija!

milos

pre 3 godine

ma hajte molim vas.
moja genijalna prijateljica je daleko bolja knjiga od serije. daleko su bolje i temeljnije razrađeni međuljudski odnosi u knjizi, dublja je.
serija je mnogo brža i površnija.
ko samo gleda seriju, nije na gubitku što se tiče same radnje, ali književnost nije samo radnja, daleko od toga.

Neko

pre 3 godine

ZeroZeroZero je sjajna serija. Meni najprijatnije iznenađenje ove godine. Velika preporuka!
Sluškinjina priča je odlična i serija (bar prva sezona), a i knjiga je već pravi klasik. I gledao sam i čitao, vredi i jedno i drugo.
Moja genijalna prijateljica je prava književna senzacija, izuztna je knjiga (i nastavci). Seriju nisam gledao ali ne verujem da bi tek tako lako bila bolja od zaista sjajne knjige. Te knjige su veoma obimne (tetralogija je u pitanju) i serija bi morala imati baš mnogo epizoda da prenese kompleksnost knjiga.
Olako ste neke knjige otpisali u ovom tekstu i napisali da nije neka šteta ako se ne pročitaju. Čak i ako serije jesu veoma uspešne i dobre, to je ipak drugačija umetnost. Ne može se lako porediti i procenjivati da li je bolja serija/film ili knjiga.

Eugen

pre 3 godine

Probao sam par puta, pogledao film posle procitane knjige, ili procitao knjigu posle pogledanog filma... ne vredi. Film je u odnosu na knjigu toliko ogranicen u svojim mogucnostima da slike koje citalac citajuci knjigu u svojoj glavi stvara film nikada ne moze da ponovi, a i kako bi? Te slike su individualne, pripadaju iskljucivo citaocu. Nema veceg zadovoljstva od citanja knjiga. Film je medijum za neku drugu vrstu ljudi, ne za ljubitelje knjige.

Eugen

pre 3 godine

Probao sam par puta, pogledao film posle procitane knjige, ili procitao knjigu posle pogledanog filma... ne vredi. Film je u odnosu na knjigu toliko ogranicen u svojim mogucnostima da slike koje citalac citajuci knjigu u svojoj glavi stvara film nikada ne moze da ponovi, a i kako bi? Te slike su individualne, pripadaju iskljucivo citaocu. Nema veceg zadovoljstva od citanja knjiga. Film je medijum za neku drugu vrstu ljudi, ne za ljubitelje knjige.

ANALiticar

pre 3 godine

Knjiga je samo skica, daje nam pravac kretanja, prica i likovi se stvaraju u umu svakog od nas, i masta citaoca podjednako ucestvuje u kreiranju remek dela kao i masta pisca.
Vizuelni mediji kao sto su serije, filmovi ne dozvoljavaju gledaocu tu slobodu koju mu daje knjiga, slike su vec tu i fabula nam se pripoveda podjednako slikama i pricom, sto nas uskracuje za kreiranje sopstvenih slika koje su obavezne pri citanju.
Zato je knjiga neprevazidjena kod ljudi sa bogatom mastom, i dosadna kod dvodimenzionalno kreiranih umova koji nisu u stanju da domastaju knjigu.

milos

pre 3 godine

ma hajte molim vas.
moja genijalna prijateljica je daleko bolja knjiga od serije. daleko su bolje i temeljnije razrađeni međuljudski odnosi u knjizi, dublja je.
serija je mnogo brža i površnija.
ko samo gleda seriju, nije na gubitku što se tiče same radnje, ali književnost nije samo radnja, daleko od toga.

Bob

pre 3 godine

Slazem se sa onima koji kazu da su knjige bolje od serija i filmova. Kao primer dajem Gospodar prstenova. Vecina koja nije citala knjigu rekla bi da je film super, ali ko posle procita knjigu, razocara se u film. Sa Hobitom je jos gore. U knjigama je sve logicko, sve objasnjeno, u detalje, dok su serije i filmovi, nekako ne doreceni.

Djoksa

pre 3 godine

Serija nikada ne može da dočara slojevitost knjige, prvenstveno su tu u problemu sa vremenom, jer jedna epizoda nikad ne traje duže od 90 minuta maksimum, mnogo češće 45min ili kraće. Zatim je tu scenarista koji mora da "očisti" radnju da bi bila zanimljiva i onima koje karakterizacija likova i slojevitost radnje ne interesuju. Na kraju, režiser je samo još jedan čitalac koji predstavlja svoju verziju dela a mi imamo "našu" koja nam je draža.

WR

pre 3 godine

Pa ako bilo koja serija može da bude bolja od knjige , onda nešto debelo nije u redu . Ako je do čitaoca verovatno je nije dobro shvatio ali ako je do lošeg pisca , više i ne treba da piše.

Neko

pre 3 godine

ZeroZeroZero je sjajna serija. Meni najprijatnije iznenađenje ove godine. Velika preporuka!
Sluškinjina priča je odlična i serija (bar prva sezona), a i knjiga je već pravi klasik. I gledao sam i čitao, vredi i jedno i drugo.
Moja genijalna prijateljica je prava književna senzacija, izuztna je knjiga (i nastavci). Seriju nisam gledao ali ne verujem da bi tek tako lako bila bolja od zaista sjajne knjige. Te knjige su veoma obimne (tetralogija je u pitanju) i serija bi morala imati baš mnogo epizoda da prenese kompleksnost knjiga.
Olako ste neke knjige otpisali u ovom tekstu i napisali da nije neka šteta ako se ne pročitaju. Čak i ako serije jesu veoma uspešne i dobre, to je ipak drugačija umetnost. Ne može se lako porediti i procenjivati da li je bolja serija/film ili knjiga.

jasamaja

pre 3 godine

Moja genijalna prijateljica je odlična knjiga a od serije sam odustala na polovini prve epizode i tu sam se mučila, očaj, možda je kasnije bolja, ne znam ali me je odbila. Isto mi se desilo sa GOT. Knjige čitala, gutala u stvari godinama pre serije, kad je krenula razočaram se isto u prvoj epizodi. Ne vredi, ni jedan lik, osim Dzona, nije bio kao u mojoj glavi. Sluškinjina priča fantastično urađena serija Autsajder glupa knjiga užasno seriju vadi samo odlična gluma a kraj užasno zbrzan. Zero nisam gledala. Tako da za mene knjiga je uvek bolja.

CATAPA

pre 3 godine

Tamnoputa glumica otkida sa glumom kao i ostali karaktreri uglavnom!(VlajkoVeliki, 27. april 2020 21:04)
Sintija Erivo. Bio sam (prijatno) iznenađen da je nominovana za velike nagrade filmom "Harriet" koji nisam gledao jer sam malo umoran i od crnačke istorije i od američkih heroja. Odgledaću samo zbog nje.
Ne mogu ništa da kažem za druge jer ih je Sintija totalno zasenila, ono kad ženica od metar ipo napuni kadar da čak i grmalji oko nje izgledaju kao inventar.
...
Ima nešto kudikamo gore od ekranizovanih knjiga. To su knjige pisane po scenarijima filmova. Čitao sam nekoliko takvih i to je tek užas, uz ogradu da sam prethodno sve te filmove gledao. Ali eto, bio radoznao da vidim da li je takav "reverzni literarni inženjering" uopšte moguć. Moj zaključak: nije.

Igor

pre 3 godine

"Autsajder" sam odgledao što se kaže "iz cuga" sad skoro. Po 5 epizoda na dan, taman za jedan vikend. Iskreno knjigu nisam pročitao, ali serija je meni brutalna. Osim možda poslednje epizode, koja mi je malo pokvarila taj utisak. Pogotovo sam kraj mi je, nzm ni sam, nekako nezadovoljavajući. Čudan. Ne na nivou prethodno viđenog. Ali svakako preporuka da pogledate seriju. Mislim da se nećete razočarati.

Vagica

pre 3 godine

Najbezvezniji film snimljen po knjizi je "Vremeplovčeva žena" (Odri Nifeneger). Knjiga fenomenalna, film sa dvoje finih glumaca ne bezvezan, nego...da ne kažem šta je.
ANAlitičar je lepo objasnio.

VlajkoVeliki

pre 3 godine

Upravo zavrsavam Autsajder!
Odlicno snimljena serija !Tamnoputa glumica otkida sa glumom kao i ostali karaktreri uglavnom! Iako nije po mom ukusu u smislu natprirodnih sila itd ipak odlicna serija!

JivaNS

pre 3 godine

Ne mogu se složiti za "Sluškinjinu priču", mada svaka čast ta članak, interaktivan, moderan, tera na razmišljanje. Nije kao veććina, za kantu za otpatke.

.

pre 3 godine

6 serija koje su bolje od knjiga:

1. Nikad
2. Ni
3. Jedna
4. Serija
5. Ili
6. Film


Knjiga je knjiga, a ko ne čita, dobri su mu i Parovi ;)

ipce

pre 3 godine

Sluskinja prica odgledao 2 sezone, kvalitetna jest sa odličnom pričom ali zaudara od feminizma i operisana od humora. Kut snimanja kamere sa 15 cm od lica glavne glumice je dodatno unakazio seriju. (lgbt osobe prikazane skoro pa blažene) a knjigu nisam čitao pa me zanima je li u knjizi isto..

baš ste izabrali

pre 3 godine

Izabrali ste šund knjige i serije. Što ne poredite Rat i mir,Na zapadu ništa novo, Prohujalo sa vihorom....to vredi porediti.

Ante

pre 3 godine

Što se Autsajdera tiče bojim se i pomisliti kakva je knjiga kad je serija bolja. Gluplju i američkiju seriju dugo nisam gledao.

Me,Myself and I

pre 3 godine

Nikada ali nikada bilo koja serija i6ki film ne mogu biti bolji od knjige na osnovu koje su snimljeni.
Ne postoji lepši osećaj od držanja knjige u ruci a još sladje kad zadremaš dok čitaš pa ti knjiga padne na lice ili grudi.

Mare

pre 3 godine

Autsajder imao fenomelne prve dve epizode, misterija koja moze da krene u bilo kom pravcu, ne znas tacno sta da ocekujes. Onda ide otegnuta sredina ali kao i dalje relativno ok i onda onaj tipican Kingovski. " nemam pojma kako da zavrsim, neka padne gomila kamenja na negativca" zavrsetak.
Ko je citao Mracnu Kulu ,i seca se Grimiznog Kralja,znace o cemu pricam.

Srdjan

pre 3 godine

Ne postoji gluplja stvar od poređenja filmova i knjiga. Potpuno drugi mediji su u pitanju, drugi instrumenti, druga gramatika, drugi jezik izražavanja.

Nikola

pre 3 godine

The Witcher, Game of Thrones, Hari Poter, Gospodar Prstenova su sve dobre serije i filmovi (Hari) ali knjige su FENOMENALNE. Toliko maste u glavi stvoris, da posle kad pogledas film ili seriju, je sve nekako zbrzano, i uvek nesto fali.

Posmatrac

pre 3 godine

@bla
Pa ne bih bas sudio da je knjiga "The man in the high castle" krs, ali da je osrednja, to da. S druge strane, svidja mi se sto su u seriji iskoristili skoro sve iz knjige na neki nacin, cak i sudbinu Joe Blake-a. Mada kako je serija razvijena, knjiga je samo baza, predlozak, ali ne i izvor scenarija.

Inace Filip Dik ima mnogo srece sa ekranizacijom. Recimo njegova osrednja i tanka novela - 'Glas treceg' je pretocena u solidan film - 'Minority report'

elem

pre 3 godine

Jel samo meni smeta sto Sluskinjina prica nije prevedena kao Sluzavkina prica? Donekle lepse zvuci. S druge strane da je po volji odredjenih likova ovde kojima "ne treba rodno senzitivni jezik" gledali bi verovatno Pricu zenskog sluge.

jojo

pre 3 godine

Da li je bolji film ili knjiga, je lose poredjenje, jer radi se o dve potpuno razlicite vrste umetnosti. To sto neki od vas smatraju da je film u odnosu na knjigu limitiran I da je vise zabava nego umetnost, znaci da zapravo ni ne gledate prave filmove, vec holivudsku komercijalu. Ako biste pogledali bar neki film od Bresona, Tarkovskog, Bergmana, Bunjuela I sl. manje biste potcenjivali film kao umetnost.

Zlatko Todorović

pre 3 godine

Tu slobodno možete da stavite i serijal "Gospodari prstenova", kao i rusku verziju "Majstor i Margarita", u 10 epizoda, 2005 godine. Doduše, ruska serija prati u zarez knjigu i tu vizuelno ne bih možda i mogao da kažem da je bolja od prikaza u knjizi. Razliku pravi audio doživljaj, jer je muzika stilizovana prema tematici.

Howard Spring

pre 3 godine

Meni bude žao kad čujem da se po nekoj knjizi, koja se meni svidela, snima film ili serija. Sećam se, pre nego što se pojavio internet i 156 filmskih kanala na TV-u, pročitam u TV programu da se daje film "Džejn Ejr" po romanu Šarlote Bronte. Knjiga, toliko tanano napisana, sa toliko emocije, bukvalno sam je pročitala za dva dana (inače obožavam englesku književnost). Očekivala sam i od filma nešto slično (tada sam se upecala), ali je bio toliko prazan, da mom razočarenje nije bilo kraja. Od tada se više ne pecam, odgledam film ili seriju, čisto da uporedim sa mojim doživljajem knjige i uvek se razočaram.

Vladimir

pre 3 godine

Veliki minus za komentar o The Man in the High Castle: Knjiga krš. Čitao knjigu nekoliko puta. Seriju nisam gledao tako da ne bih da ocenjujem šta je bolje. Ali ovakvo brzinsko nipodaštavanje jedne od najboljih SF knjiga ikada navodi na zaključak o tome kakva je serija.

tehničar

pre 3 godine

king poodavno nije napisao ništa novo ni originalno. do besvesti cedi stereotipe i vozi se na staroj slavi.
Autsajder je bar za 30-40% predug, na momente nerazumljiv i kao što su mnogi napisali, posle prve epizode koja je za 10, do kraja ide samo na dole. Ne preporučujem.

zeleni

pre 3 godine

Ako prvo pogledas film ili seriju, knjiga ce biti bezveze. Ako prvo procitas knjigu, film ce biti bezveze. Ali ipak knjiga je uvek bolja

Beograđanka

pre 3 godine

To samo znači da sama knjiga nije naročito dobra, ali daje materijal od kog može da se napravi serija ili film. Od velike književnosti nikako ne može da se napravi još bolji film ili serija.

el kuko

pre 3 godine

Što neko napisa, Autdajder prva epizoda hit, i onda slobodan pad, pad do toga da sam svakom novom epizodom bio sve više razočaran, i da, na kraju poslednju nisam ni odgledao... Ko nije gledao, toplo preporučujem Gomoru, mislim da se trebala naći u ovom tekstu, pre nego neke druge serije..

Sale

pre 3 godine

Mislim da je glupo uporedjivati bilo koju knjigu sa ekranizacijom iste.Prvo,čitanje je intiman proces,uključuje te se svim čulima i stvarate svoju sliku,uvučeni ste u radnju.Serije i filmovi vas vizualno osvajaju pa je dovoljno da neko slabije odglumi i upropasti dozivljaj koji vam daje knjiga.Realno,uživao sam i u Tolkinovim knjigama a uživam i u filmovima po tim knjigama.Isti slučaj je i sa GOT,mogu da je pljuju,za mene je najbolja ikada,sjajna priča,gluma,sjajni zapleti...ne vidim zašto bi je uopšte uporedjivao s knjigom.Filmove i serije gledam ne da bih uporedjivao već da bi vizualno uživao...Svideo mi se Autsajder jer podsjeća na Prave detektive,volim te usporene,duboke,zagonetne price.Sve je na kraju,stvar ukusa...Zato,čitajte i gledajte bez velikih očekivanja i predrasuda...

Nocni vuk

pre 3 godine

Realno knjige su uvek bolje od filma. Mozda sam ja subjektivan, zato sto sam mnogo knjiga procitao, a sad slabo vremena imam za serije.
Inace meni se GOT svideo zato su poprilicno pogodili sa likovima, bar se meni potrefilo :) kraj je uzasan ali to je druga prica.
LOTR mi je bio zanimljiviji kao film, zato sto sam bio previse mali kad sam citao knjigu (ne secam se tacno koji razred osnovne) pa mi je bila nekako spora.
Ove serije nisam gledao, ali cu sigurno cim nadjem malo vremena.

veljko

pre 3 godine

Nema gore serije od autsajdera. Prve dve epizode su dobre ostali je užas. Jedna od retkih serija koje sam počeo a nisam završio. Pozić vozić

Dzon

pre 3 godine

000 je sigurno najbolja knjiga na svetu koja se bavi kriminalom. Najstrasnije je to sto je ona istinita, nije fikcija pisca. Osecaj posle te procitane knjige je jeziv.

JS

pre 3 godine

80 te su bile pune ekranizovanih romana u vidu serija ili tv filmova Bornov indentitet, Ako docekam suta, Bogatasica, Naslednica, Cipke, Mistralove kceri,Vetrovi rata,Rat i secanja...

got

pre 3 godine

Procitajte prvo knjigu DETE 44, a posle pogledajte istoimeni film.
Knjiga je milion puta bolja.
Da ne bude kako kudim filmove, evo skoro sam pogledao ZOV DIVLJINE sa Harisonom Fordom, bolji je od istoimene knjige Dzeka Londona, koja je takodje odlicna.

Maka@

pre 3 godine

Poverljivo iz LA vrhunski film, treš knjiga. Možda ti jeftini krimići bolje izgledaju na ekranu nego na papuru, uz prave glumce , režiju. Dramska dela su uvek bolja u formatu knjige nego na filmu, ali ima dobirh Gordost i Predrasude(2005 čini mi se) pa čak je LOTR odličan primer kako se obimno i komplikovano delo uspešno ekranizuje. Od serija Sharp Objects je čist primer kako serija uprosti srž knjige, mada ne mogu reći da je loš projekat. GofT je držao nit prve tri sezone , pošteno je reći posle kreće lutanje , svi kukaju na poslednje dve sezone, a meni je prikaz Dorne bio tačka strmoglavog pada. Ali opet sad bih sve dala da se snimi nešto iole slično ;)

tony

pre 3 godine

zero zero zero sasvim solidna. autsajder, prve dve epizode odlične a onda kao sto već rekoše - pad i na kraju totalna katastrofa.

Adama

pre 3 godine

Molim vas da ne gledate autsajder-a! Toliko.
(duvu, 27. april 2020 22:49)
Posle tako elokventne kritike, zaista mi ne pada na pamet da gledam. O, hvala ti neizmerno, tvoj sam dužnik i poklonik. Imaš li još koju ideju šta ne bi trebalo da gledamo? I šta ćemo nesrećni ako već jesmo? Poduči nas.

VlajkoVeliki

pre 3 godine

Upravo zavrsavam Autsajder!
Odlicno snimljena serija !Tamnoputa glumica otkida sa glumom kao i ostali karaktreri uglavnom! Iako nije po mom ukusu u smislu natprirodnih sila itd ipak odlicna serija!

Eugen

pre 3 godine

Probao sam par puta, pogledao film posle procitane knjige, ili procitao knjigu posle pogledanog filma... ne vredi. Film je u odnosu na knjigu toliko ogranicen u svojim mogucnostima da slike koje citalac citajuci knjigu u svojoj glavi stvara film nikada ne moze da ponovi, a i kako bi? Te slike su individualne, pripadaju iskljucivo citaocu. Nema veceg zadovoljstva od citanja knjiga. Film je medijum za neku drugu vrstu ljudi, ne za ljubitelje knjige.

Igor

pre 3 godine

"Autsajder" sam odgledao što se kaže "iz cuga" sad skoro. Po 5 epizoda na dan, taman za jedan vikend. Iskreno knjigu nisam pročitao, ali serija je meni brutalna. Osim možda poslednje epizode, koja mi je malo pokvarila taj utisak. Pogotovo sam kraj mi je, nzm ni sam, nekako nezadovoljavajući. Čudan. Ne na nivou prethodno viđenog. Ali svakako preporuka da pogledate seriju. Mislim da se nećete razočarati.

Bob

pre 3 godine

Slazem se sa onima koji kazu da su knjige bolje od serija i filmova. Kao primer dajem Gospodar prstenova. Vecina koja nije citala knjigu rekla bi da je film super, ali ko posle procita knjigu, razocara se u film. Sa Hobitom je jos gore. U knjigama je sve logicko, sve objasnjeno, u detalje, dok su serije i filmovi, nekako ne doreceni.

JivaNS

pre 3 godine

Ne mogu se složiti za "Sluškinjinu priču", mada svaka čast ta članak, interaktivan, moderan, tera na razmišljanje. Nije kao veććina, za kantu za otpatke.

jasamaja

pre 3 godine

Moja genijalna prijateljica je odlična knjiga a od serije sam odustala na polovini prve epizode i tu sam se mučila, očaj, možda je kasnije bolja, ne znam ali me je odbila. Isto mi se desilo sa GOT. Knjige čitala, gutala u stvari godinama pre serije, kad je krenula razočaram se isto u prvoj epizodi. Ne vredi, ni jedan lik, osim Dzona, nije bio kao u mojoj glavi. Sluškinjina priča fantastično urađena serija Autsajder glupa knjiga užasno seriju vadi samo odlična gluma a kraj užasno zbrzan. Zero nisam gledala. Tako da za mene knjiga je uvek bolja.

WR

pre 3 godine

Pa ako bilo koja serija može da bude bolja od knjige , onda nešto debelo nije u redu . Ako je do čitaoca verovatno je nije dobro shvatio ali ako je do lošeg pisca , više i ne treba da piše.

ANALiticar

pre 3 godine

Knjiga je samo skica, daje nam pravac kretanja, prica i likovi se stvaraju u umu svakog od nas, i masta citaoca podjednako ucestvuje u kreiranju remek dela kao i masta pisca.
Vizuelni mediji kao sto su serije, filmovi ne dozvoljavaju gledaocu tu slobodu koju mu daje knjiga, slike su vec tu i fabula nam se pripoveda podjednako slikama i pricom, sto nas uskracuje za kreiranje sopstvenih slika koje su obavezne pri citanju.
Zato je knjiga neprevazidjena kod ljudi sa bogatom mastom, i dosadna kod dvodimenzionalno kreiranih umova koji nisu u stanju da domastaju knjigu.

Djoksa

pre 3 godine

Serija nikada ne može da dočara slojevitost knjige, prvenstveno su tu u problemu sa vremenom, jer jedna epizoda nikad ne traje duže od 90 minuta maksimum, mnogo češće 45min ili kraće. Zatim je tu scenarista koji mora da "očisti" radnju da bi bila zanimljiva i onima koje karakterizacija likova i slojevitost radnje ne interesuju. Na kraju, režiser je samo još jedan čitalac koji predstavlja svoju verziju dela a mi imamo "našu" koja nam je draža.

milos

pre 3 godine

ma hajte molim vas.
moja genijalna prijateljica je daleko bolja knjiga od serije. daleko su bolje i temeljnije razrađeni međuljudski odnosi u knjizi, dublja je.
serija je mnogo brža i površnija.
ko samo gleda seriju, nije na gubitku što se tiče same radnje, ali književnost nije samo radnja, daleko od toga.

Neko

pre 3 godine

ZeroZeroZero je sjajna serija. Meni najprijatnije iznenađenje ove godine. Velika preporuka!
Sluškinjina priča je odlična i serija (bar prva sezona), a i knjiga je već pravi klasik. I gledao sam i čitao, vredi i jedno i drugo.
Moja genijalna prijateljica je prava književna senzacija, izuztna je knjiga (i nastavci). Seriju nisam gledao ali ne verujem da bi tek tako lako bila bolja od zaista sjajne knjige. Te knjige su veoma obimne (tetralogija je u pitanju) i serija bi morala imati baš mnogo epizoda da prenese kompleksnost knjiga.
Olako ste neke knjige otpisali u ovom tekstu i napisali da nije neka šteta ako se ne pročitaju. Čak i ako serije jesu veoma uspešne i dobre, to je ipak drugačija umetnost. Ne može se lako porediti i procenjivati da li je bolja serija/film ili knjiga.

CATAPA

pre 3 godine

Tamnoputa glumica otkida sa glumom kao i ostali karaktreri uglavnom!(VlajkoVeliki, 27. april 2020 21:04)
Sintija Erivo. Bio sam (prijatno) iznenađen da je nominovana za velike nagrade filmom "Harriet" koji nisam gledao jer sam malo umoran i od crnačke istorije i od američkih heroja. Odgledaću samo zbog nje.
Ne mogu ništa da kažem za druge jer ih je Sintija totalno zasenila, ono kad ženica od metar ipo napuni kadar da čak i grmalji oko nje izgledaju kao inventar.
...
Ima nešto kudikamo gore od ekranizovanih knjiga. To su knjige pisane po scenarijima filmova. Čitao sam nekoliko takvih i to je tek užas, uz ogradu da sam prethodno sve te filmove gledao. Ali eto, bio radoznao da vidim da li je takav "reverzni literarni inženjering" uopšte moguć. Moj zaključak: nije.

elem

pre 3 godine

Jel samo meni smeta sto Sluskinjina prica nije prevedena kao Sluzavkina prica? Donekle lepse zvuci. S druge strane da je po volji odredjenih likova ovde kojima "ne treba rodno senzitivni jezik" gledali bi verovatno Pricu zenskog sluge.

Vagica

pre 3 godine

Najbezvezniji film snimljen po knjizi je "Vremeplovčeva žena" (Odri Nifeneger). Knjiga fenomenalna, film sa dvoje finih glumaca ne bezvezan, nego...da ne kažem šta je.
ANAlitičar je lepo objasnio.

.

pre 3 godine

6 serija koje su bolje od knjiga:

1. Nikad
2. Ni
3. Jedna
4. Serija
5. Ili
6. Film


Knjiga je knjiga, a ko ne čita, dobri su mu i Parovi ;)

baš ste izabrali

pre 3 godine

Izabrali ste šund knjige i serije. Što ne poredite Rat i mir,Na zapadu ništa novo, Prohujalo sa vihorom....to vredi porediti.

ipce

pre 3 godine

Sluskinja prica odgledao 2 sezone, kvalitetna jest sa odličnom pričom ali zaudara od feminizma i operisana od humora. Kut snimanja kamere sa 15 cm od lica glavne glumice je dodatno unakazio seriju. (lgbt osobe prikazane skoro pa blažene) a knjigu nisam čitao pa me zanima je li u knjizi isto..

Ante

pre 3 godine

Što se Autsajdera tiče bojim se i pomisliti kakva je knjiga kad je serija bolja. Gluplju i američkiju seriju dugo nisam gledao.

Me,Myself and I

pre 3 godine

Nikada ali nikada bilo koja serija i6ki film ne mogu biti bolji od knjige na osnovu koje su snimljeni.
Ne postoji lepši osećaj od držanja knjige u ruci a još sladje kad zadremaš dok čitaš pa ti knjiga padne na lice ili grudi.

jojo

pre 3 godine

Da li je bolji film ili knjiga, je lose poredjenje, jer radi se o dve potpuno razlicite vrste umetnosti. To sto neki od vas smatraju da je film u odnosu na knjigu limitiran I da je vise zabava nego umetnost, znaci da zapravo ni ne gledate prave filmove, vec holivudsku komercijalu. Ako biste pogledali bar neki film od Bresona, Tarkovskog, Bergmana, Bunjuela I sl. manje biste potcenjivali film kao umetnost.

Vladimir

pre 3 godine

Veliki minus za komentar o The Man in the High Castle: Knjiga krš. Čitao knjigu nekoliko puta. Seriju nisam gledao tako da ne bih da ocenjujem šta je bolje. Ali ovakvo brzinsko nipodaštavanje jedne od najboljih SF knjiga ikada navodi na zaključak o tome kakva je serija.

tehničar

pre 3 godine

king poodavno nije napisao ništa novo ni originalno. do besvesti cedi stereotipe i vozi se na staroj slavi.
Autsajder je bar za 30-40% predug, na momente nerazumljiv i kao što su mnogi napisali, posle prve epizode koja je za 10, do kraja ide samo na dole. Ne preporučujem.

Howard Spring

pre 3 godine

Meni bude žao kad čujem da se po nekoj knjizi, koja se meni svidela, snima film ili serija. Sećam se, pre nego što se pojavio internet i 156 filmskih kanala na TV-u, pročitam u TV programu da se daje film "Džejn Ejr" po romanu Šarlote Bronte. Knjiga, toliko tanano napisana, sa toliko emocije, bukvalno sam je pročitala za dva dana (inače obožavam englesku književnost). Očekivala sam i od filma nešto slično (tada sam se upecala), ali je bio toliko prazan, da mom razočarenje nije bilo kraja. Od tada se više ne pecam, odgledam film ili seriju, čisto da uporedim sa mojim doživljajem knjige i uvek se razočaram.

Sale

pre 3 godine

Mislim da je glupo uporedjivati bilo koju knjigu sa ekranizacijom iste.Prvo,čitanje je intiman proces,uključuje te se svim čulima i stvarate svoju sliku,uvučeni ste u radnju.Serije i filmovi vas vizualno osvajaju pa je dovoljno da neko slabije odglumi i upropasti dozivljaj koji vam daje knjiga.Realno,uživao sam i u Tolkinovim knjigama a uživam i u filmovima po tim knjigama.Isti slučaj je i sa GOT,mogu da je pljuju,za mene je najbolja ikada,sjajna priča,gluma,sjajni zapleti...ne vidim zašto bi je uopšte uporedjivao s knjigom.Filmove i serije gledam ne da bih uporedjivao već da bi vizualno uživao...Svideo mi se Autsajder jer podsjeća na Prave detektive,volim te usporene,duboke,zagonetne price.Sve je na kraju,stvar ukusa...Zato,čitajte i gledajte bez velikih očekivanja i predrasuda...

Nocni vuk

pre 3 godine

Realno knjige su uvek bolje od filma. Mozda sam ja subjektivan, zato sto sam mnogo knjiga procitao, a sad slabo vremena imam za serije.
Inace meni se GOT svideo zato su poprilicno pogodili sa likovima, bar se meni potrefilo :) kraj je uzasan ali to je druga prica.
LOTR mi je bio zanimljiviji kao film, zato sto sam bio previse mali kad sam citao knjigu (ne secam se tacno koji razred osnovne) pa mi je bila nekako spora.
Ove serije nisam gledao, ali cu sigurno cim nadjem malo vremena.

Adama

pre 3 godine

Molim vas da ne gledate autsajder-a! Toliko.
(duvu, 27. april 2020 22:49)
Posle tako elokventne kritike, zaista mi ne pada na pamet da gledam. O, hvala ti neizmerno, tvoj sam dužnik i poklonik. Imaš li još koju ideju šta ne bi trebalo da gledamo? I šta ćemo nesrećni ako već jesmo? Poduči nas.

zeleni

pre 3 godine

Ako prvo pogledas film ili seriju, knjiga ce biti bezveze. Ako prvo procitas knjigu, film ce biti bezveze. Ali ipak knjiga je uvek bolja

Beograđanka

pre 3 godine

To samo znači da sama knjiga nije naročito dobra, ali daje materijal od kog može da se napravi serija ili film. Od velike književnosti nikako ne može da se napravi još bolji film ili serija.

Srdjan

pre 3 godine

Ne postoji gluplja stvar od poređenja filmova i knjiga. Potpuno drugi mediji su u pitanju, drugi instrumenti, druga gramatika, drugi jezik izražavanja.

veljko

pre 3 godine

Nema gore serije od autsajdera. Prve dve epizode su dobre ostali je užas. Jedna od retkih serija koje sam počeo a nisam završio. Pozić vozić

Zlatko Todorović

pre 3 godine

Tu slobodno možete da stavite i serijal "Gospodari prstenova", kao i rusku verziju "Majstor i Margarita", u 10 epizoda, 2005 godine. Doduše, ruska serija prati u zarez knjigu i tu vizuelno ne bih možda i mogao da kažem da je bolja od prikaza u knjizi. Razliku pravi audio doživljaj, jer je muzika stilizovana prema tematici.

Nikola

pre 3 godine

The Witcher, Game of Thrones, Hari Poter, Gospodar Prstenova su sve dobre serije i filmovi (Hari) ali knjige su FENOMENALNE. Toliko maste u glavi stvoris, da posle kad pogledas film ili seriju, je sve nekako zbrzano, i uvek nesto fali.

Dzon

pre 3 godine

000 je sigurno najbolja knjiga na svetu koja se bavi kriminalom. Najstrasnije je to sto je ona istinita, nije fikcija pisca. Osecaj posle te procitane knjige je jeziv.

JS

pre 3 godine

80 te su bile pune ekranizovanih romana u vidu serija ili tv filmova Bornov indentitet, Ako docekam suta, Bogatasica, Naslednica, Cipke, Mistralove kceri,Vetrovi rata,Rat i secanja...

got

pre 3 godine

Procitajte prvo knjigu DETE 44, a posle pogledajte istoimeni film.
Knjiga je milion puta bolja.
Da ne bude kako kudim filmove, evo skoro sam pogledao ZOV DIVLJINE sa Harisonom Fordom, bolji je od istoimene knjige Dzeka Londona, koja je takodje odlicna.

el kuko

pre 3 godine

Što neko napisa, Autdajder prva epizoda hit, i onda slobodan pad, pad do toga da sam svakom novom epizodom bio sve više razočaran, i da, na kraju poslednju nisam ni odgledao... Ko nije gledao, toplo preporučujem Gomoru, mislim da se trebala naći u ovom tekstu, pre nego neke druge serije..

Maka@

pre 3 godine

Poverljivo iz LA vrhunski film, treš knjiga. Možda ti jeftini krimići bolje izgledaju na ekranu nego na papuru, uz prave glumce , režiju. Dramska dela su uvek bolja u formatu knjige nego na filmu, ali ima dobirh Gordost i Predrasude(2005 čini mi se) pa čak je LOTR odličan primer kako se obimno i komplikovano delo uspešno ekranizuje. Od serija Sharp Objects je čist primer kako serija uprosti srž knjige, mada ne mogu reći da je loš projekat. GofT je držao nit prve tri sezone , pošteno je reći posle kreće lutanje , svi kukaju na poslednje dve sezone, a meni je prikaz Dorne bio tačka strmoglavog pada. Ali opet sad bih sve dala da se snimi nešto iole slično ;)

tony

pre 3 godine

zero zero zero sasvim solidna. autsajder, prve dve epizode odlične a onda kao sto već rekoše - pad i na kraju totalna katastrofa.

Mare

pre 3 godine

Autsajder imao fenomelne prve dve epizode, misterija koja moze da krene u bilo kom pravcu, ne znas tacno sta da ocekujes. Onda ide otegnuta sredina ali kao i dalje relativno ok i onda onaj tipican Kingovski. " nemam pojma kako da zavrsim, neka padne gomila kamenja na negativca" zavrsetak.
Ko je citao Mracnu Kulu ,i seca se Grimiznog Kralja,znace o cemu pricam.

Posmatrac

pre 3 godine

@bla
Pa ne bih bas sudio da je knjiga "The man in the high castle" krs, ali da je osrednja, to da. S druge strane, svidja mi se sto su u seriji iskoristili skoro sve iz knjige na neki nacin, cak i sudbinu Joe Blake-a. Mada kako je serija razvijena, knjiga je samo baza, predlozak, ali ne i izvor scenarija.

Inace Filip Dik ima mnogo srece sa ekranizacijom. Recimo njegova osrednja i tanka novela - 'Glas treceg' je pretocena u solidan film - 'Minority report'