1. @Eu Citizen
  Dobro, kad vec volite da objavljujete ovog trola, lepo objavite I to da se Adams u HH sprdao I podsvevao bas sa svim onim sto on jeste I to u najboljem python stilu, vanzemaljski mastovito.
  A masta I humor su ono sto doticni ne poseduje ni u tragovima.
   (gargleblaster, 28. jul 2019 18:36)

  # Link komentara

 2. Najčitanija engleska knjiga? Akonje stvarno tako, to je tragedija, ništa protiv Adamsovih knjiga, pročitso sam ih sve, ali to je samo pitka i lako natprosečna zabava, bez ikakvih većih kvaliteta.
  (EU Citizen, 27. jul 2019 13:12)

  tako je, ali... mozda je bas tome skoro sva lepota situacije. ako je mister adams, plivajuci zanrom koji "trzisno u kvalitativno" nikada nije bio narocito etabliran (na zalost, i ne narocito cenjen) medju najsirom citalackom publikom raznih dubina, uspeo da bude medju najcutanijima, to posebno znaci da je uspeo da dotakne mnoge univerzalne kvalitete, kao najmanji zajednicki sadrzalac. adamsov opus naravno nije vrh vrhova u spoznajnom i estetskom smislu, donekle slican recimo dzozefu heleru, on je pisac kratkih impulsa - u svojoj prozi on nepretenciozno marsira, u relativnom metezu, sve dok ne usledi neka doskocica i dosetka koja malo sredi kockice, pa onda ide dalje, nazad u putni metez, zbirno ka kulminacjji - njegova misija je emitovanje (samo)ironije, manje ili vise prefinjene. da ne duzim, ako vec adams u svim svojim delima zagovara stav da je sve relativno, onda bi i mi trebalo da sledimo taj trag i relativno gledamo na celu stvar. uostalom, kakvih sve ima i kakvih je sve moglo da bude, od engleskih "sinova i kcerki pera i njihovih dela", i kakva su sve mogla da budu najcitanija, adamsov vodic je dub dubina :) kakva su vremena, dobro da najcitanije stivo sa ostrva nije neki dnevnik princeze dajane, ili neki teski life couching, ili prethipsterski hornbi ili mozda hipsterski prachet, dva brara, svaki na svoj nacin pretenciozno histericna? :)))
   (neutralni felsh, 28. jul 2019 11:24)

  # Link komentara

 3. @Eu Citizen
  Tuzno je sto neko I dalje pusta tvoje mediokritetsko trolovanje na portal.
  Uvek me podsetis koliko je dobro za tebe sto se na poznajemo.
   (gargleblaster, 28. jul 2019 08:06)

  # Link komentara

 4. Ne znam baš ni kako ni zašto, ali nikad mi "Vodič" nije legao kako treba. Uostalom kao ni drugi sf "klasici" nastali osamdesetih. Verovatno je novim autorima bilo lakše pridobiti nove čitaoce, nego nas koje su oblikovali stari(ji) majstori tog žanra.
  Imam takođe utisak da ekranizacija "Vodiča" može da bude uspešna samo ako se odreknu nekih najbitnijih literarnih elemenata, a to je rizik koji niko neće da preuzme svesno. Slično se nešto desilo sa još jednim klasikom žanra, Velsovim "Ratom svetova" koji je pomalo paradoksalno doživeo dve kultne audio adaptacije (Orsona Velsa i Džefa vejna) i nijednu dostojnu filmsku. "Vodič" je vrlo blizu da (ponovo) potvrdi to prokletstvo sf klasika.

  Možda sam pod utiskom smrti Rutgera Hauera, ali filmski sf klasik izgleda mora da se pravi tako što će imati jako malo stvarne veze sa literarnim predloškom. Otprilike kao "Blade Runner" prema Dikovim "Androidima i električnim ovcama".
  (Cine Matic, 28. jul 2019 05:18)

  # Link komentara

 5. "dovidjenja i hvala za sve ribe" (delfini) i "konacna istina" da su laboratorijski misevi zapravo superiorna vrsta koja sve vreme ispituje naucnike i uopste ljude - jedni su od naduhovitijih i najvise (samo)ironicnih momenata u istoriji knjizevnosti.
   (neutralni felsh, 27. jul 2019 16:30)

  # Link komentara

 6. Čitao i procitavao 10 tak puta. I na Srpskom i na Engleskom.
  Ono sto je nevervatno je dok sam po drugi put gledao film, onako kao ne može me ništa iznenaditi, relaksacija, odgovor i pitanje su se po prvi put podudarili. Moje vidjenje sveta vise nije isto.
  (Marvin, 27. jul 2019 13:25)

  # Link komentara

 7. Najčitanija engleska knjiga? Akonje stvarno tako, to je tragedija, ništa protiv Adamsovih knjiga, pročitso sam ih sve, ali to je samo pitka i lako natprosečna zabava, bez ikakvih većih kvaliteta.
   (EU Citizen, 27. jul 2019 13:12)

  # Link komentara

 8. Sem Rokvel :))))) mmm.

  Knjiga je zanimljiva, bolje da čitaju, nego da gledaju. Bolje da gledaju TO, nego neke gluposti.
   (Vagica, 27. jul 2019 13:01)

  # Link komentara

 9. Nista im nije sveto.
   (rada, 27. jul 2019 08:08)

  # Link komentara

 10. Engleska serija sa iz 80 i neke jedina ima smisla koliko toliko. Ameri će to na svoj način da unište kao i obično...
  (Coni, 26. jul 2019 17:45)

  # Link komentara

 11. Pa dobro, doduse vodic i nije neka knjizevnost visokog kvaliteta. Jeste laka zabava ali nista vise od toga, valjda je zato toliko i popularna
  (Misa, 26. jul 2019 14:50)

  # Link komentara

 12. Radujem se ovome. Nisam citao Dirk Dzentlija, ali je serija mnogo dobra i u stilu Adamsa
   (rorsah, 26. jul 2019 13:58)

  # Link komentara

 13. Мој омиљени филм. Скоро био на тв-у.
   (Живчани_неки_лик, 26. jul 2019 13:37)

  # Link komentara

 14. Tezak zadatak, nadam se da ce naci nacin da ekranizuju roman koga je nemoguce ekranizovati.
  I vise bih voleo da su se toga prihvatili englezi, kako bi humor ostao veran originalu.
  Do sada, Freeman je bio pogodak.
   (gargleblaster, 26. jul 2019 12:19)

  # Link komentara

 15. Film je extra..
   (laki, 26. jul 2019 12:07)

  # Link komentara

 16. Huge fan, još od 80-ih prošlog veka. Jedva čekam! Ne da je britanska verzija loša, samo je jedan film premalo za taj materijal, serija već daje prostora da se autori razmahnu. Pre neku godinu celo jedno maturantsko odeljenje u školi gde radim se zarazilo citatima iz HHGG, posle neke moje opaske vezane za ovu knjigu :-D
   (niko bitan, 26. jul 2019 11:45)

  # Link komentara

 17. Kakve knjige bre, deca bi jos od kpolovine osnovne skole trebala da procijtaju i upoznaju bar po jedan set zakona mesecno!
   (Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 26. jul 2019 10:51)

  # Link komentara

 18. sve to do sada je bio teški promašaj, ne vidim da će drugačije i ovaj pokušaj proći...
  (Cecil B. Demented, 26. jul 2019 10:24)

  # Link komentara