Ponedeljak, 18.02.2019.

12:30

Kultni filmovi koji nisu čak ni bili nominovani za Oskara VIDEO

Izvor: B92

Kultni filmovi koji nisu èak ni bili nominovani za Oskara VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

www

pre 5 godina

Noc vestica stvarno nikako ne moze da se poredi sa Kad jaganjci utihnu. Kao Yugo i Ferari.. A Vrelina nista i nije zasluzila.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CrawlingBackTooYou, 18. februar 2019 22:34)

Karpenterov Halloween je najbolji horor ikada snimljen, gledao sam ga preko dvadeset puta i nikad mi nije dosadan. Jaganjci nisu horor i nisu ništa više od dobrog trilera. Drugi put sam ga jedva odgledao.

na tarabi svasta pise

pre 5 godina

Zato je Oskara dobio "Zizi", retko idiotski film, valjda se Holivudu dopalo kako se prostituisanje maloletnika predstavlja kao posao snova.

www

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi je možda najbolji američki film svih vremena ili u top 3.
(kentaur, 19. februar 2019 01:15)

Istine radi, film je koprodukcija Italija i SAD.

Džoni

pre 5 godina

Убедљиво најбољи икада: Léon: The Professional (1994).
(Марко Тодоровић, 18. februar 2019 21:19)
Auh, stvarno. Čak ni nominacije za glumačke nagrade, a svo troje (Portman, Reno, Oldman) zaslužuju Oskare. Fantastičan film, fantastične uloge i Lik Beson u svom najboljem izdanju.
Ne opravdava, ali postaje malo jasnije kada se vidi kakva je to godina bila: Forrest Gump, Pulp Fiction, The Shawshank Redemption, Nell, The Client, The Madness of King George, Quiz Show, Bullets Over Broadway, Four Weddings and a Funeral, Interview with the Vampire, Ed Wood, Stargate, Little Women, Little Buddha, The Lion King...

lemy bond

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi . Kakav film čoveče. Ne umanjujući ostale sa ove liste naravno,ovo je samo dokaz da kvalitetna priča i adaptacija iste nije merilo. A šta je nemam pojma....

Јабучило

pre 5 godina

Списак би био потпунији да је написано и који филмови су номиновани за Оскара, па су ови поменути изостали.

Steve G

pre 5 godina

Isijavanje, film vredan gledanja, ali uz Eyes Wide Shut, po meni na samom dnu Kjubrikovih ostvarenja. Dobra gluma Nikolsona, kao i uvek, covek je jedan od najvecih ikada, ali ni jedna ekranizacija Stivena Kinga mi nikada nije izgledala preterano dobro.
(direwolf, 18. februar 2019 21:25

Znaci, tebi ni Bekstvo iz Sosenka i Zelena Milja ne izgledaju preterano dobro? Volim vas koji pametujete i lozite se da ste neki poznavaoci i kriticari, a kladim se da nisi znao da su Bekstvo i Zelena Milja radjeni po delima Stivena Kinga.

Rale iz 6 Kaplara

pre 5 godina

Nije to nista neobicno. Uvek su politika i subjektivnost prisutni.
Za mene je jedan od najboljih YU filmova KVAR Mise radivojevica iz 1978. Od 24 filma na Pulskom Festivalu te godine, 16 je nominovano za Zlatnu Arenu vezano za neku kategoriju. KVAR je bio jedan od 8 nenominovanih.
Iste godine je ugledni britanski magazin na listi za 10 najboljih filmova bez obzira na zanr uvrstio KVAR na sedmo mesto, ispred Lovca na jelene.

Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

@Mirko Pantic Pa gde od svih Kjubrikovih filmova nadje da pomenes kao remek delo mozda njegov najgori... ovo o politicki korektnim filmovima o gej populaciji ili crncima 100% tacno, nazalost prosirilo se i na serije. Za one koji ne vole korektnost ostaju samo Klint Istvud (iz mladjih dana) i Sem Pekinpo - to u njihovim filmovima nema ni u tragovima!

Baki

pre 5 godina

Na primjer meni se Veliki Lebovaki uopste nije svidio film, tacnije veze nemam o cemu se radi. Moguce da sje u pitanju doza "nezrelosti" u vrijeme kada sam gledao pa svakako treba obnoviti gradivo.

Nebitan lik

pre 5 godina

@ Mirko Pantic..."lik sa bejzbol maskom...." Elementarno nepoznavanje horor zanra...verovatno ga i brkas sa Petkom 13 u kom ubica nosi hokejasku masku...

kentaur

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi je možda najbolji američki film svih vremena ili u top 3.
Za Braćom Koen i Tarantinom je Holivud žestoko zaostajao.
Isijavanje je u svom žanru kao Pele u fudbalu.

Maks

pre 5 godina

Zaboravili ste Once Upon a Time in the West. Za mene je nekako kultni vestern. Oskar nema nikakav kredibilitet, imaju ga mnogi koji ne zasluzuju i nemaju oni koji ga zasluzuju.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Iskreno, i bolje, u poslednjih 30 godina koliko pratim oskara i gledam filmove, bilo je manje od 10 naslova koji nesto vrede, a da su nominovani (posebno u 4 glavne kategorije).

Dragoon

pre 5 godina

Oskar ne znači ništa.
The Shape of water nije izuzetak, već pravilo.
I zašto ga Vučić nije dobio, kad je već osvojio Zlatnog lava za to što se borio kao zlatni lav?

Armin

pre 5 godina

American Psycho - dobar, Bale izvanredan, zavrijedio nominaciju
Paths of Glory - remek-djelo
The Shining - remek- djelo
Touch of Evil - remek - djelo
Big Lebowski - odličan, neodoljiv, zavrijedio nominacije za muške uloge (pogotovo Goodman)
Reservoir Dogs - sve mi je manje drag, nije mi krivo sto nije imao ni nominaciju, filmovi tog tipa nisu baš za Oskare
Once upon a time in America - odlican, ali su mi Leoneovi westerni neuporedivo draži
Heat - ne mislim da je zaslužio nominacije, pun stereotipa, oslonjen na jak glumacki duo, ali su akcione scene dobro rezirane.
The Big Heat - dobar, i ne više od toga.

Paradoks je taj, čini mi se, da ovim filmovima u prilog ide cinjenica da su bili bez nominacija.

Sad, Lebowski, Reservoir Dogs i The Shining imaju svoje fan klubove, i mogu se zvati kultnim. Ovi ostali mislim da ne spadaju u tu grupu.

Pozdrav.

Pragmatic

pre 5 godina

Veliki Lebovski mozda i najbolji film koji sam gledao. Jedan od onih na cije fore se smejes godinama, kad god se setim. A skapirao sam da je relativno malo ljudi gledalo film, a od njih bar polovini se nije svideo uopste. Verovatno ne prepoznaju taj tip humora.

sbc

pre 5 godina

Najbolji pokazatelj koliko je oskar jedna sprdnja od priznanja je to sto je ziva legenda filma i muzike, veliki Ennio Morricone za svoga zivota dobio samo jedan oskar, a to je samo jedan od od mnogih primera koji padaju na pamet... Plus da ne govorim o trenutnom potenciranju politicki "korektnih" filmova o crncima i gejevima...

Pera

pre 5 godina

The Shining je interesantan, ali nije za Oskara. The Heat je takodje izuzetan film, ali ipak fali nesto za Oskara, Big Lebowski originalan ali isto nije za OSkara, dok je recimo Once Upon a Time in America trebao da dobije Oskara verovatno u svim kategorijama.
E sad kad kazem da nije za Oskara to bi bilo kad bi se Oskari delili po kvalitetu samog filma, ali u poslednje vreme po kojem kriterijumu daju Oskare je prilicno konfuzan. Jer kad one gluposti kao Birdman i Argo uzeli Oskara, onda ovi gore sto sam naveo kao filmove koji nisu za Oskara su takodje za Oskara u svakoj kategoriji. Oskar vise nema veze s kvalitetom nekog filma. Ako ove godine ne uzme Bejl za Cejnija ne znam ko ce.

milos

pre 5 godina

“Ove godine 91. ceremonija dodele Oskara biće održana u nedelju 24. februara. u 17 časova, odnosno 25. januara u 2 sata ujutru po centralnoevropskom vremenu.” - znači vremenska razlika je devet sati napred i mesec dana nazad?

El Ni?o

pre 5 godina

Pregledah original listu iz citiranog časopisa. Čudi me da pored ostalih niste u vašem tekstu izdvojili francuski kultni film "Mržnja" Metju Kasovica. Vensan Kasel na glumačkom početku, crno beli film, pariski geto, potpuno ludilo mozga...

CrawlingBackTooYou

pre 5 godina

Noc vestica stvarno nikako ne moze da se poredi sa Kad jaganjci utihnu. Kao Yugo i Ferari.. A Vrelina nista i nije zasluzila.

Mirko Pantic

pre 5 godina

Niko normalan ne bi nominovao "Halloween" za bilo kakvu nagradu, posto je to jeftini, slasher horor, solidno reziran, sa sjajnom muzikom, koju je takodje komponovao Karpenter, ali i tragicnom glumom Dzejmi Li Kertis, koja je bila odlicna riba, ali bas nikakva glumica.

Sama radnja filma, koja se svodi na to da lik sa bejzbol maskom kolje koga stigne, meni je cak i onda bila dosadna za gledanje, a danas vidim previse mana i gresaka, koje onda nisam primecivao.

Sto se tice Lebowskog, to je film za koji bi bilo sramotno da je nominovan za Oskara, osto je toliko dobar i kul film, da bi priznanja samo obesmislila gledanje tog sjajnog ostvarenja.

Jedan Kjubrik nije dobio oskara, iako je napravio mozda najbolji film svih vremena, izuzev Gradnjanina Kejna, a to je Odiseja 2001, a to ne cini Kjubrika manjim reziserom, vec samo dokazuje kakve budale sede u tim zirijima.

Zuba

pre 5 godina

Au pa da li je moguce. Gde su bile oci clanovima akademije kada ovakve filmcine nisu nominovane. Pogotovo Isijavanje i Bilo Jednom u Americi. Ne mogu da verujem.

shtajner

pre 5 godina

Ne sećam se da sam ikad čuo/pročitao da neko ko se razume u filmove smatra da je Orson Vels jedan od najboljih glumaca svih vremena... Reditelj sigurno da, glumac sigurno ne...

u prolazu

pre 5 godina

Meni je nakon gledanja Heat-a bilo prosto neverovatno da taj film nije pokupio nekoliko oskara. Prosto u tom filmu je sve bilo fenomenalno: scenarijo, rezija (po mom skromnom misljenju najbolja scena pucacine u kinematografiji u kojoj nije bilo zvucnih efekata vec su glumci pucali iz pravih pusaka sa corcima nakon tromesecne obuke), gluma De Nira, Pacina i Kimlera maestralna. Antologijska scena u restoranu...

Film je digao lestvicu sto se tice akcionih filma na jos uvek nedostizan nivo.

Deki

pre 5 godina

Prosto neverovatno za "Isijavanje" i "Noć veštica" a "Američki psiho" nije daleko. Zaista je Oskar sve gori i gori, svake godine sve bezvezniji filmovi, čak je i Jorgos Lantimos ove godine omanuo.

direwolf

pre 5 godina

Isijavanje, film vredan gledanja, ali uz Eyes Wide Shut, po meni na samom dnu Kjubrikovih ostvarenja. Dobra gluma Nikolsona, kao i uvek, covek je jedan od najvecih ikada, ali ni jedna ekranizacija Stivena Kinga mi nikada nije izgledala preterano dobro.

moje ime

pre 5 godina

Ako se ne varam, Isijavanje je bio poprilicno omrznut film kada je izasao. Tek kasnije je stekao kultni status. Sto se tice Ulicnih pasa, poznato je da Americka filmska akademija ne voli Tarantina. Za Velikog Lebovskog ne vidim nijedan razlog da bude izostavljen.

gemini

pre 5 godina

Kakva lista remek dela cak i bez nominacije, a samo kad vidim zadnje godine kako je slaba konkurencija jos samo fali neki crtic da dobije glavnu filmsku nagradu.

le

pre 5 godina

Poslednja tri, crno-bela, nisam gledao, ali za prvih 7 nisam iznenađen što nisu bili nominovani za Oskara, ne zato što su loši, nego mi skroz liči da takve filmove zapostave, osim Bilo jednom u Americi, to mi je baš iznenađenje.

sbc

pre 5 godina

Najbolji pokazatelj koliko je oskar jedna sprdnja od priznanja je to sto je ziva legenda filma i muzike, veliki Ennio Morricone za svoga zivota dobio samo jedan oskar, a to je samo jedan od od mnogih primera koji padaju na pamet... Plus da ne govorim o trenutnom potenciranju politicki "korektnih" filmova o crncima i gejevima...

milos

pre 5 godina

“Ove godine 91. ceremonija dodele Oskara biće održana u nedelju 24. februara. u 17 časova, odnosno 25. januara u 2 sata ujutru po centralnoevropskom vremenu.” - znači vremenska razlika je devet sati napred i mesec dana nazad?

Mirko Pantic

pre 5 godina

Niko normalan ne bi nominovao "Halloween" za bilo kakvu nagradu, posto je to jeftini, slasher horor, solidno reziran, sa sjajnom muzikom, koju je takodje komponovao Karpenter, ali i tragicnom glumom Dzejmi Li Kertis, koja je bila odlicna riba, ali bas nikakva glumica.

Sama radnja filma, koja se svodi na to da lik sa bejzbol maskom kolje koga stigne, meni je cak i onda bila dosadna za gledanje, a danas vidim previse mana i gresaka, koje onda nisam primecivao.

Sto se tice Lebowskog, to je film za koji bi bilo sramotno da je nominovan za Oskara, osto je toliko dobar i kul film, da bi priznanja samo obesmislila gledanje tog sjajnog ostvarenja.

Jedan Kjubrik nije dobio oskara, iako je napravio mozda najbolji film svih vremena, izuzev Gradnjanina Kejna, a to je Odiseja 2001, a to ne cini Kjubrika manjim reziserom, vec samo dokazuje kakve budale sede u tim zirijima.

El Ni?o

pre 5 godina

Pregledah original listu iz citiranog časopisa. Čudi me da pored ostalih niste u vašem tekstu izdvojili francuski kultni film "Mržnja" Metju Kasovica. Vensan Kasel na glumačkom početku, crno beli film, pariski geto, potpuno ludilo mozga...

Armin

pre 5 godina

American Psycho - dobar, Bale izvanredan, zavrijedio nominaciju
Paths of Glory - remek-djelo
The Shining - remek- djelo
Touch of Evil - remek - djelo
Big Lebowski - odličan, neodoljiv, zavrijedio nominacije za muške uloge (pogotovo Goodman)
Reservoir Dogs - sve mi je manje drag, nije mi krivo sto nije imao ni nominaciju, filmovi tog tipa nisu baš za Oskare
Once upon a time in America - odlican, ali su mi Leoneovi westerni neuporedivo draži
Heat - ne mislim da je zaslužio nominacije, pun stereotipa, oslonjen na jak glumacki duo, ali su akcione scene dobro rezirane.
The Big Heat - dobar, i ne više od toga.

Paradoks je taj, čini mi se, da ovim filmovima u prilog ide cinjenica da su bili bez nominacija.

Sad, Lebowski, Reservoir Dogs i The Shining imaju svoje fan klubove, i mogu se zvati kultnim. Ovi ostali mislim da ne spadaju u tu grupu.

Pozdrav.

CrawlingBackTooYou

pre 5 godina

Noc vestica stvarno nikako ne moze da se poredi sa Kad jaganjci utihnu. Kao Yugo i Ferari.. A Vrelina nista i nije zasluzila.

Pragmatic

pre 5 godina

Veliki Lebovski mozda i najbolji film koji sam gledao. Jedan od onih na cije fore se smejes godinama, kad god se setim. A skapirao sam da je relativno malo ljudi gledalo film, a od njih bar polovini se nije svideo uopste. Verovatno ne prepoznaju taj tip humora.

Pera

pre 5 godina

The Shining je interesantan, ali nije za Oskara. The Heat je takodje izuzetan film, ali ipak fali nesto za Oskara, Big Lebowski originalan ali isto nije za OSkara, dok je recimo Once Upon a Time in America trebao da dobije Oskara verovatno u svim kategorijama.
E sad kad kazem da nije za Oskara to bi bilo kad bi se Oskari delili po kvalitetu samog filma, ali u poslednje vreme po kojem kriterijumu daju Oskare je prilicno konfuzan. Jer kad one gluposti kao Birdman i Argo uzeli Oskara, onda ovi gore sto sam naveo kao filmove koji nisu za Oskara su takodje za Oskara u svakoj kategoriji. Oskar vise nema veze s kvalitetom nekog filma. Ako ove godine ne uzme Bejl za Cejnija ne znam ko ce.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Iskreno, i bolje, u poslednjih 30 godina koliko pratim oskara i gledam filmove, bilo je manje od 10 naslova koji nesto vrede, a da su nominovani (posebno u 4 glavne kategorije).

Zuba

pre 5 godina

Au pa da li je moguce. Gde su bile oci clanovima akademije kada ovakve filmcine nisu nominovane. Pogotovo Isijavanje i Bilo Jednom u Americi. Ne mogu da verujem.

shtajner

pre 5 godina

Ne sećam se da sam ikad čuo/pročitao da neko ko se razume u filmove smatra da je Orson Vels jedan od najboljih glumaca svih vremena... Reditelj sigurno da, glumac sigurno ne...

le

pre 5 godina

Poslednja tri, crno-bela, nisam gledao, ali za prvih 7 nisam iznenađen što nisu bili nominovani za Oskara, ne zato što su loši, nego mi skroz liči da takve filmove zapostave, osim Bilo jednom u Americi, to mi je baš iznenađenje.

moje ime

pre 5 godina

Ako se ne varam, Isijavanje je bio poprilicno omrznut film kada je izasao. Tek kasnije je stekao kultni status. Sto se tice Ulicnih pasa, poznato je da Americka filmska akademija ne voli Tarantina. Za Velikog Lebovskog ne vidim nijedan razlog da bude izostavljen.

u prolazu

pre 5 godina

Meni je nakon gledanja Heat-a bilo prosto neverovatno da taj film nije pokupio nekoliko oskara. Prosto u tom filmu je sve bilo fenomenalno: scenarijo, rezija (po mom skromnom misljenju najbolja scena pucacine u kinematografiji u kojoj nije bilo zvucnih efekata vec su glumci pucali iz pravih pusaka sa corcima nakon tromesecne obuke), gluma De Nira, Pacina i Kimlera maestralna. Antologijska scena u restoranu...

Film je digao lestvicu sto se tice akcionih filma na jos uvek nedostizan nivo.

gemini

pre 5 godina

Kakva lista remek dela cak i bez nominacije, a samo kad vidim zadnje godine kako je slaba konkurencija jos samo fali neki crtic da dobije glavnu filmsku nagradu.

Maks

pre 5 godina

Zaboravili ste Once Upon a Time in the West. Za mene je nekako kultni vestern. Oskar nema nikakav kredibilitet, imaju ga mnogi koji ne zasluzuju i nemaju oni koji ga zasluzuju.

Dragoon

pre 5 godina

Oskar ne znači ništa.
The Shape of water nije izuzetak, već pravilo.
I zašto ga Vučić nije dobio, kad je već osvojio Zlatnog lava za to što se borio kao zlatni lav?

Nebitan lik

pre 5 godina

@ Mirko Pantic..."lik sa bejzbol maskom...." Elementarno nepoznavanje horor zanra...verovatno ga i brkas sa Petkom 13 u kom ubica nosi hokejasku masku...

Rale iz 6 Kaplara

pre 5 godina

Nije to nista neobicno. Uvek su politika i subjektivnost prisutni.
Za mene je jedan od najboljih YU filmova KVAR Mise radivojevica iz 1978. Od 24 filma na Pulskom Festivalu te godine, 16 je nominovano za Zlatnu Arenu vezano za neku kategoriju. KVAR je bio jedan od 8 nenominovanih.
Iste godine je ugledni britanski magazin na listi za 10 najboljih filmova bez obzira na zanr uvrstio KVAR na sedmo mesto, ispred Lovca na jelene.

Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

Deki

pre 5 godina

Prosto neverovatno za "Isijavanje" i "Noć veštica" a "Američki psiho" nije daleko. Zaista je Oskar sve gori i gori, svake godine sve bezvezniji filmovi, čak je i Jorgos Lantimos ove godine omanuo.

Steve G

pre 5 godina

Isijavanje, film vredan gledanja, ali uz Eyes Wide Shut, po meni na samom dnu Kjubrikovih ostvarenja. Dobra gluma Nikolsona, kao i uvek, covek je jedan od najvecih ikada, ali ni jedna ekranizacija Stivena Kinga mi nikada nije izgledala preterano dobro.
(direwolf, 18. februar 2019 21:25

Znaci, tebi ni Bekstvo iz Sosenka i Zelena Milja ne izgledaju preterano dobro? Volim vas koji pametujete i lozite se da ste neki poznavaoci i kriticari, a kladim se da nisi znao da su Bekstvo i Zelena Milja radjeni po delima Stivena Kinga.

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

@Mirko Pantic Pa gde od svih Kjubrikovih filmova nadje da pomenes kao remek delo mozda njegov najgori... ovo o politicki korektnim filmovima o gej populaciji ili crncima 100% tacno, nazalost prosirilo se i na serije. Za one koji ne vole korektnost ostaju samo Klint Istvud (iz mladjih dana) i Sem Pekinpo - to u njihovim filmovima nema ni u tragovima!

Baki

pre 5 godina

Na primjer meni se Veliki Lebovaki uopste nije svidio film, tacnije veze nemam o cemu se radi. Moguce da sje u pitanju doza "nezrelosti" u vrijeme kada sam gledao pa svakako treba obnoviti gradivo.

lemy bond

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi . Kakav film čoveče. Ne umanjujući ostale sa ove liste naravno,ovo je samo dokaz da kvalitetna priča i adaptacija iste nije merilo. A šta je nemam pojma....

direwolf

pre 5 godina

Isijavanje, film vredan gledanja, ali uz Eyes Wide Shut, po meni na samom dnu Kjubrikovih ostvarenja. Dobra gluma Nikolsona, kao i uvek, covek je jedan od najvecih ikada, ali ni jedna ekranizacija Stivena Kinga mi nikada nije izgledala preterano dobro.

kentaur

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi je možda najbolji američki film svih vremena ili u top 3.
Za Braćom Koen i Tarantinom je Holivud žestoko zaostajao.
Isijavanje je u svom žanru kao Pele u fudbalu.

Јабучило

pre 5 godina

Списак би био потпунији да је написано и који филмови су номиновани за Оскара, па су ови поменути изостали.

www

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi je možda najbolji američki film svih vremena ili u top 3.
(kentaur, 19. februar 2019 01:15)

Istine radi, film je koprodukcija Italija i SAD.

www

pre 5 godina

Noc vestica stvarno nikako ne moze da se poredi sa Kad jaganjci utihnu. Kao Yugo i Ferari.. A Vrelina nista i nije zasluzila.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CrawlingBackTooYou, 18. februar 2019 22:34)

Karpenterov Halloween je najbolji horor ikada snimljen, gledao sam ga preko dvadeset puta i nikad mi nije dosadan. Jaganjci nisu horor i nisu ništa više od dobrog trilera. Drugi put sam ga jedva odgledao.

na tarabi svasta pise

pre 5 godina

Zato je Oskara dobio "Zizi", retko idiotski film, valjda se Holivudu dopalo kako se prostituisanje maloletnika predstavlja kao posao snova.

Džoni

pre 5 godina

Убедљиво најбољи икада: Léon: The Professional (1994).
(Марко Тодоровић, 18. februar 2019 21:19)
Auh, stvarno. Čak ni nominacije za glumačke nagrade, a svo troje (Portman, Reno, Oldman) zaslužuju Oskare. Fantastičan film, fantastične uloge i Lik Beson u svom najboljem izdanju.
Ne opravdava, ali postaje malo jasnije kada se vidi kakva je to godina bila: Forrest Gump, Pulp Fiction, The Shawshank Redemption, Nell, The Client, The Madness of King George, Quiz Show, Bullets Over Broadway, Four Weddings and a Funeral, Interview with the Vampire, Ed Wood, Stargate, Little Women, Little Buddha, The Lion King...

u prolazu

pre 5 godina

Meni je nakon gledanja Heat-a bilo prosto neverovatno da taj film nije pokupio nekoliko oskara. Prosto u tom filmu je sve bilo fenomenalno: scenarijo, rezija (po mom skromnom misljenju najbolja scena pucacine u kinematografiji u kojoj nije bilo zvucnih efekata vec su glumci pucali iz pravih pusaka sa corcima nakon tromesecne obuke), gluma De Nira, Pacina i Kimlera maestralna. Antologijska scena u restoranu...

Film je digao lestvicu sto se tice akcionih filma na jos uvek nedostizan nivo.

Mirko Pantic

pre 5 godina

Niko normalan ne bi nominovao "Halloween" za bilo kakvu nagradu, posto je to jeftini, slasher horor, solidno reziran, sa sjajnom muzikom, koju je takodje komponovao Karpenter, ali i tragicnom glumom Dzejmi Li Kertis, koja je bila odlicna riba, ali bas nikakva glumica.

Sama radnja filma, koja se svodi na to da lik sa bejzbol maskom kolje koga stigne, meni je cak i onda bila dosadna za gledanje, a danas vidim previse mana i gresaka, koje onda nisam primecivao.

Sto se tice Lebowskog, to je film za koji bi bilo sramotno da je nominovan za Oskara, osto je toliko dobar i kul film, da bi priznanja samo obesmislila gledanje tog sjajnog ostvarenja.

Jedan Kjubrik nije dobio oskara, iako je napravio mozda najbolji film svih vremena, izuzev Gradnjanina Kejna, a to je Odiseja 2001, a to ne cini Kjubrika manjim reziserom, vec samo dokazuje kakve budale sede u tim zirijima.

CrawlingBackTooYou

pre 5 godina

Noc vestica stvarno nikako ne moze da se poredi sa Kad jaganjci utihnu. Kao Yugo i Ferari.. A Vrelina nista i nije zasluzila.

Armin

pre 5 godina

American Psycho - dobar, Bale izvanredan, zavrijedio nominaciju
Paths of Glory - remek-djelo
The Shining - remek- djelo
Touch of Evil - remek - djelo
Big Lebowski - odličan, neodoljiv, zavrijedio nominacije za muške uloge (pogotovo Goodman)
Reservoir Dogs - sve mi je manje drag, nije mi krivo sto nije imao ni nominaciju, filmovi tog tipa nisu baš za Oskare
Once upon a time in America - odlican, ali su mi Leoneovi westerni neuporedivo draži
Heat - ne mislim da je zaslužio nominacije, pun stereotipa, oslonjen na jak glumacki duo, ali su akcione scene dobro rezirane.
The Big Heat - dobar, i ne više od toga.

Paradoks je taj, čini mi se, da ovim filmovima u prilog ide cinjenica da su bili bez nominacija.

Sad, Lebowski, Reservoir Dogs i The Shining imaju svoje fan klubove, i mogu se zvati kultnim. Ovi ostali mislim da ne spadaju u tu grupu.

Pozdrav.

direwolf

pre 5 godina

Isijavanje, film vredan gledanja, ali uz Eyes Wide Shut, po meni na samom dnu Kjubrikovih ostvarenja. Dobra gluma Nikolsona, kao i uvek, covek je jedan od najvecih ikada, ali ni jedna ekranizacija Stivena Kinga mi nikada nije izgledala preterano dobro.

Pragmatic

pre 5 godina

Veliki Lebovski mozda i najbolji film koji sam gledao. Jedan od onih na cije fore se smejes godinama, kad god se setim. A skapirao sam da je relativno malo ljudi gledalo film, a od njih bar polovini se nije svideo uopste. Verovatno ne prepoznaju taj tip humora.

shtajner

pre 5 godina

Ne sećam se da sam ikad čuo/pročitao da neko ko se razume u filmove smatra da je Orson Vels jedan od najboljih glumaca svih vremena... Reditelj sigurno da, glumac sigurno ne...

Pera

pre 5 godina

The Shining je interesantan, ali nije za Oskara. The Heat je takodje izuzetan film, ali ipak fali nesto za Oskara, Big Lebowski originalan ali isto nije za OSkara, dok je recimo Once Upon a Time in America trebao da dobije Oskara verovatno u svim kategorijama.
E sad kad kazem da nije za Oskara to bi bilo kad bi se Oskari delili po kvalitetu samog filma, ali u poslednje vreme po kojem kriterijumu daju Oskare je prilicno konfuzan. Jer kad one gluposti kao Birdman i Argo uzeli Oskara, onda ovi gore sto sam naveo kao filmove koji nisu za Oskara su takodje za Oskara u svakoj kategoriji. Oskar vise nema veze s kvalitetom nekog filma. Ako ove godine ne uzme Bejl za Cejnija ne znam ko ce.

Baki

pre 5 godina

Na primjer meni se Veliki Lebovaki uopste nije svidio film, tacnije veze nemam o cemu se radi. Moguce da sje u pitanju doza "nezrelosti" u vrijeme kada sam gledao pa svakako treba obnoviti gradivo.

Steve G

pre 5 godina

Isijavanje, film vredan gledanja, ali uz Eyes Wide Shut, po meni na samom dnu Kjubrikovih ostvarenja. Dobra gluma Nikolsona, kao i uvek, covek je jedan od najvecih ikada, ali ni jedna ekranizacija Stivena Kinga mi nikada nije izgledala preterano dobro.
(direwolf, 18. februar 2019 21:25

Znaci, tebi ni Bekstvo iz Sosenka i Zelena Milja ne izgledaju preterano dobro? Volim vas koji pametujete i lozite se da ste neki poznavaoci i kriticari, a kladim se da nisi znao da su Bekstvo i Zelena Milja radjeni po delima Stivena Kinga.

El Ni?o

pre 5 godina

Pregledah original listu iz citiranog časopisa. Čudi me da pored ostalih niste u vašem tekstu izdvojili francuski kultni film "Mržnja" Metju Kasovica. Vensan Kasel na glumačkom početku, crno beli film, pariski geto, potpuno ludilo mozga...

sbc

pre 5 godina

Najbolji pokazatelj koliko je oskar jedna sprdnja od priznanja je to sto je ziva legenda filma i muzike, veliki Ennio Morricone za svoga zivota dobio samo jedan oskar, a to je samo jedan od od mnogih primera koji padaju na pamet... Plus da ne govorim o trenutnom potenciranju politicki "korektnih" filmova o crncima i gejevima...

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

Iskreno, i bolje, u poslednjih 30 godina koliko pratim oskara i gledam filmove, bilo je manje od 10 naslova koji nesto vrede, a da su nominovani (posebno u 4 glavne kategorije).

Deki

pre 5 godina

Prosto neverovatno za "Isijavanje" i "Noć veštica" a "Američki psiho" nije daleko. Zaista je Oskar sve gori i gori, svake godine sve bezvezniji filmovi, čak je i Jorgos Lantimos ove godine omanuo.

gemini

pre 5 godina

Kakva lista remek dela cak i bez nominacije, a samo kad vidim zadnje godine kako je slaba konkurencija jos samo fali neki crtic da dobije glavnu filmsku nagradu.

kentaur

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi je možda najbolji američki film svih vremena ili u top 3.
Za Braćom Koen i Tarantinom je Holivud žestoko zaostajao.
Isijavanje je u svom žanru kao Pele u fudbalu.

le

pre 5 godina

Poslednja tri, crno-bela, nisam gledao, ali za prvih 7 nisam iznenađen što nisu bili nominovani za Oskara, ne zato što su loši, nego mi skroz liči da takve filmove zapostave, osim Bilo jednom u Americi, to mi je baš iznenađenje.

milos

pre 5 godina

“Ove godine 91. ceremonija dodele Oskara biće održana u nedelju 24. februara. u 17 časova, odnosno 25. januara u 2 sata ujutru po centralnoevropskom vremenu.” - znači vremenska razlika je devet sati napred i mesec dana nazad?

Rumunija '89 je ono sto nam nedostaje

pre 5 godina

@Mirko Pantic Pa gde od svih Kjubrikovih filmova nadje da pomenes kao remek delo mozda njegov najgori... ovo o politicki korektnim filmovima o gej populaciji ili crncima 100% tacno, nazalost prosirilo se i na serije. Za one koji ne vole korektnost ostaju samo Klint Istvud (iz mladjih dana) i Sem Pekinpo - to u njihovim filmovima nema ni u tragovima!

moje ime

pre 5 godina

Ako se ne varam, Isijavanje je bio poprilicno omrznut film kada je izasao. Tek kasnije je stekao kultni status. Sto se tice Ulicnih pasa, poznato je da Americka filmska akademija ne voli Tarantina. Za Velikog Lebovskog ne vidim nijedan razlog da bude izostavljen.

Zuba

pre 5 godina

Au pa da li je moguce. Gde su bile oci clanovima akademije kada ovakve filmcine nisu nominovane. Pogotovo Isijavanje i Bilo Jednom u Americi. Ne mogu da verujem.

Maks

pre 5 godina

Zaboravili ste Once Upon a Time in the West. Za mene je nekako kultni vestern. Oskar nema nikakav kredibilitet, imaju ga mnogi koji ne zasluzuju i nemaju oni koji ga zasluzuju.

Dragoon

pre 5 godina

Oskar ne znači ništa.
The Shape of water nije izuzetak, već pravilo.
I zašto ga Vučić nije dobio, kad je već osvojio Zlatnog lava za to što se borio kao zlatni lav?

Nebitan lik

pre 5 godina

@ Mirko Pantic..."lik sa bejzbol maskom...." Elementarno nepoznavanje horor zanra...verovatno ga i brkas sa Petkom 13 u kom ubica nosi hokejasku masku...

Rale iz 6 Kaplara

pre 5 godina

Nije to nista neobicno. Uvek su politika i subjektivnost prisutni.
Za mene je jedan od najboljih YU filmova KVAR Mise radivojevica iz 1978. Od 24 filma na Pulskom Festivalu te godine, 16 je nominovano za Zlatnu Arenu vezano za neku kategoriju. KVAR je bio jedan od 8 nenominovanih.
Iste godine je ugledni britanski magazin na listi za 10 najboljih filmova bez obzira na zanr uvrstio KVAR na sedmo mesto, ispred Lovca na jelene.

Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

Јабучило

pre 5 godina

Списак би био потпунији да је написано и који филмови су номиновани за Оскара, па су ови поменути изостали.

Džoni

pre 5 godina

Убедљиво најбољи икада: Léon: The Professional (1994).
(Марко Тодоровић, 18. februar 2019 21:19)
Auh, stvarno. Čak ni nominacije za glumačke nagrade, a svo troje (Portman, Reno, Oldman) zaslužuju Oskare. Fantastičan film, fantastične uloge i Lik Beson u svom najboljem izdanju.
Ne opravdava, ali postaje malo jasnije kada se vidi kakva je to godina bila: Forrest Gump, Pulp Fiction, The Shawshank Redemption, Nell, The Client, The Madness of King George, Quiz Show, Bullets Over Broadway, Four Weddings and a Funeral, Interview with the Vampire, Ed Wood, Stargate, Little Women, Little Buddha, The Lion King...

lemy bond

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi . Kakav film čoveče. Ne umanjujući ostale sa ove liste naravno,ovo je samo dokaz da kvalitetna priča i adaptacija iste nije merilo. A šta je nemam pojma....

na tarabi svasta pise

pre 5 godina

Zato je Oskara dobio "Zizi", retko idiotski film, valjda se Holivudu dopalo kako se prostituisanje maloletnika predstavlja kao posao snova.

www

pre 5 godina

Bilo jednom u Americi je možda najbolji američki film svih vremena ili u top 3.
(kentaur, 19. februar 2019 01:15)

Istine radi, film je koprodukcija Italija i SAD.

www

pre 5 godina

Noc vestica stvarno nikako ne moze da se poredi sa Kad jaganjci utihnu. Kao Yugo i Ferari.. A Vrelina nista i nije zasluzila.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CrawlingBackTooYou, 18. februar 2019 22:34)

Karpenterov Halloween je najbolji horor ikada snimljen, gledao sam ga preko dvadeset puta i nikad mi nije dosadan. Jaganjci nisu horor i nisu ništa više od dobrog trilera. Drugi put sam ga jedva odgledao.