Istinita priča o monstrumu iz Emslanda: "Kapetan" na Slobodnoj zoni

Nagrađivan film Kapetan biće premijerno prikazan na festivalu Slobodna zona u Jugoslovenskoj kinoteci 9. novembra u 20:30. Film je snimljen po istinitoj priči o 19-ogodišnjem nemačkom vojniku Vilu Heroldu, koji je u poslednjim nedeljama Drugog svetskog rata kao dezerter pronašao nacističku uniformu i postao monstrum od kojih je bežao.

Pošaljite komentar
 1. Nisam nikad cuo za tog Vili Herolda, pa prenosim sta sam nasao na Vikipediji o tom mladom monstrumu koji je srecom imao samo mesec dana da deluje.

  (upozorenje: spoiler)

  U haosu Nemacke pred porazom, u aprilu 1945., izgubio je svoju jedinicu i lutajuci naisao na napusteno vozilo u kojem je bio prtljag nekog kapetana Luftvafe. Obukao je njegovu uniformu i predstavljajuci se kao oficir okupio grupu isto izgubljenih vojnika i dosao u zarobljenicki logor u kome su cuvani nemacki vojnici-dezerteri. Govoreci da ga salje Hitler licno, preuzeo je komandu nad logorom i uskoro poceo sa pogubljenjima.
  Povlaceci se pred nadirucim saveznickim snagama napustio je logor i pocinio jos nekoliko zlocina nad civilima pre nego sto ga je nemacka vojska uhapsila. Iako je priznao zlocine i cekao sudjenje, greskom je bio oslobodjen.
  Vratio se u svoj rodni kraj gde ga je pronasla britanska okupaciona vlast i na osnovu svedocenja optuzila za smrt ukupno 125 ljudi. Posle sudskog postupka godinu dana kasnije je osudjen na smrt i pogubljen giljotinom... Dok je ubijao nije imao ni 20 godina...
  Neverovatan izliv Zla iz tako mladog coveka...
   (BSN, 9. novembar 2018 09:28)

  # Link komentara

 2. Ovaj fim je gori i od američkih superherojskih filmova
  (hadžija, 8. novembar 2018 19:08)

  Drži se hadžiluka a komentarisanje filmova ostavi onima koji znaju.
  (Nemač pojma, 9. novembar 2018 01:45)

  # Link komentara

 3. Ovaj fim je gori i od američkih superherojskih filmova
  (hadžija, 8. novembar 2018 19:08)

  # Link komentara