"Nakon svakog Sajma više se priča o ljudima nego o knjigama"

Inicijativa mladih za ljudska prava tražila je reakciju premijerke Ane Brnabić povodom promocija knjiga generala Pavkovića i Lazarevića na štandu Ministarstva odbrane na nedavno održanom Sajmu. U Ministarstvu ne vide ništa sporno, kažu da je u pitanju vredna istorijska građa. Zašto knjige haških optuženika izazivaju oštre polemike u javnosti? Zbog čega se književno umeće osporava i novinarima i kako su blogerke i jedna rijaliti zvezda zapalile nedavno završen Sajam knjiga?

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Glupost. Te stetocinske organizacije i pokreti su dobro podrzani novcem iz inostranstva, oni samo odradjuju to za sta su placeni a nas je problem sto smo im dozvolili da vrsljaju kako hoce. Seselja ne smatram nekim iskrenim patriotom ali da mu neko zabranjuje da pise i izdaje knjige? Za sta se vi borite uopste, za kakve slobode?
  (sale, 31. oktobar 2018 20:12)

  # Link komentara

 2. Pročitala danas u "Politici" ("među nama"): Пажљиви посматрач сајамске манифестације одмах је могао да примети да ђаци, за разлику од ранијих година, нису скупљали каталоге књига. Писац ових редова, и сам човек од књиге, посетио је сајам у три наврата и био изненађен када је сваког дана видео огромне редове ђака, али и других посетилаца, који су чекали да се фотографишу са Војиславом Шешељем, сваки понаособ, који је очигледно за њих идол. Био је то својеврстан спектакл који је уједно и показатељ општег стања у нашем друштву. (Др Радомир Ђорђевић,професор Универзитета у Београду, у пензији)... A u "Danas" ("Društvo", čitamo: "Dečaci sekirom lupali izloge u Bačkom Petrovom selu " , "Dečaci uzrasta 8 i 12 godina uhvaćeni su sa sekirom, oko ponoći, odmah posle prijave jednog od vlasnika, saopštio je MUP Srbije...."
  (katica, 31. oktobar 2018 17:40)

  # Link komentara

 3. Ниједна млада особа коју ја познајем није против лика и дјела ген. Павковића и ген. Лазаревића. Кога заступа и чије итересе гура ова нво је очито свима јасно. Моје је мишљење да свако треба да има право да се литерарно изрази, које год да је професије или степена образовања, ако издавач има интерес да то објави и има публике која би читала нешто такво.
   (hijena, 31. oktobar 2018 14:45)

  # Link komentara

 4. "Vanja Bulić kaže da je danas knjiga postala roba" Uvek je bila roba, eno "Tolstojevski" je izdavao Anu Karenjinu u nastavcima za novine. Zato je knjiga tako debela i obiluje nebitnim sporednim likovima i scenama.
  (prgoslav, 31. oktobar 2018 14:31)

  # Link komentara

 5. To je cela poenta priče. Samo pridavanje značaja bilo kome od pojedinih kvazi pisaca, čak i u negativnom kontekstu, daje njima na popularnosti i značaju. To je fundementalni problem. Da se vest o Kiji nije spomenula u 10 novina i na 5 portala kako je ona dno dna srpske kulture, ove polemike o knjizi bi nestale brže nego što su se pojavile. A ne samo ona, nego i ostali.
  Ako vas ne interesuje nešto, zaobiđite.
   (student, 31. oktobar 2018 14:13)

  # Link komentara