Novo pismo ansambla NP: Zaštitite nas od sramote kojoj nas izlaže Savić

Umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta u Beogradu uputili su danas pismo Ministarstvu kulture i informisanja u kojem traže "zaštitu od sramote kojoj ih izlaže upravnik pozorišta Dejan Savić". U pismu navode da se Upravni odbor Narodnog pozorišta ponaša kao da se ništa ne dešava, da se otvara Velika scena dok radovi još nisu završeni, da je Drama ostala bez direktora, kao i da je upravnik Savić privatizovao zvanični sajt pozorišta.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. @ana A radi vase potpune informisanosti drzava je vlasnik SVIH pozorišta, muzeja, legata..... Gradovima su dati samo na koriscenje.
   (alex, 20. novembar 2018 06:21)

  # Link komentara

 2. @Ana Drzava ne da nije vecinski vlasnik nego je JEDINI vlasnik! A to sto vi pisete se resava na izborima draga moja. Gradjani na izborima daju poverenje da se u njihovo ime upravljaja državom, pa i pozorištem.
   (alex, 1. novembar 2018 18:45)

  # Link komentara

 3. (Mućnite malo glavom, 31. oktobar 2018 11:59)

  Hajde jednom da razresimo tu dilemu i da svi vi koji imate takve i slicne komentare nesto razumete. Drzava NIJE vecinski vlasnik Narodnog pozorista. Ovde ne postoje institucije kulture ciji je vlasnik drzava. Narodno pozoriste je na budzetu, sto znaci da su gradjani vlasnici. MI smo dakle vlasnici. Oni koji odlucuju o tome ko ce biti upravnik ili sta god u Narodnom pozoristu su delegirani da u ime poreskih obveznika odlucuju o tome rukovodeci se kriterijumima koji su u najboljem interesu gradjana i kulturne politike. Tako bi trebalo da bude. Dakle, mi bi trebalo da se pitamo, odnosno da opaucimo i Ministarstvo kulture i Dejana Savica ili vec koga god treba ako ne radi dobro svoj posao ili ga ne radi u skladu sa kulturnom politikom koju je samo zacrtalo.
  (Ana, 31. oktobar 2018 19:16)

  # Link komentara

 4. Ma, ajte više sa tim pismima.
  (ljubica, 31. oktobar 2018 16:03)

  # Link komentara

 5. Dunstere,potpuno si u pravu po pitanju arikulisanja i svrsishodnosti glumackih zahteva jer su krajnje bezlicni,nedovoljno precizni POSTO ne ukazuju na greske upravnika,ali po naglaskU na kapitalizam kao tezak oblik uredjenja se ne bih slozila JER TEZAK JE GENERALNO, ZA NERADNIKE I ,U OVOM SLUCAJU MOZDA NETALENTOVANE, DA NE BIH OTISLA NA POLITIKU.Iako smatram da upravnik ,bez obzira na bitan cinilac profitabilnosti kao aduta upravljackih celnika ne sme da svaku javnu rec zaposlenih po nekom pitanju bitnom za sektor u kojem primaju platu tretira kao vid radnickog samoupravljanja jer postoje i opravdani zahtevi koje uvazavaju poslodavci sa ciljem napretka kuce ,pozorista.sto u ovom sporu,koliko sam procitala,nije slucaj.Kattastrofalna greska glumaca je trazenje pomoci od politicki postavljenog minisra ,krajnje neobavestenog u problem umetnickog dara ,sto ga cini ,i pored funkcije manje sposobnim da resi spor. Neozbiljno je zaista i to lici na simptome samoupraljanja da glunci daju sebi za pravo ,bez ikakvog smisla za scenu odredjuju kadrovsku strukturu dramskog sektora osim kada zanemjeni direktor ocigledno nekompetentan po pitanju programske seme i dramskih sadrzaja.Dovoljno mi je bilo ,kao korisniku kulturnih desavanja da brzo uvidim nedoraslost glumaca za pravu reformu , kakva je potrebna NP na osnovu iznesene odbrane upravnika kao i bezrazlozne ,nedorasle ulozi ,glumacke ujudurme.
  (ana, 31. oktobar 2018 14:08)

  # Link komentara

 6. Dunstere,mada ,priznajem nisam bas obavestena, jer je naprosto tesko pronici u okvire umetnickog i poslovnog okruzenja u NP ali generalno mislim da se uvek poteze politizacija i koristi nakaradno samoupravljanje da se pogresno okarakterise svaka pobuna glumaca a opravda moguca samovolja direkora NP.
  (JANA, 31. oktobar 2018 13:06)

  # Link komentara

 7. @Dunster
  Jos samo da objasnis kakve veze ima kapitalizam i Narodno pozoriste pa jos i samoupravljanje? Primetio sam da par komentatora na vestima o NP, pokusavaju da proture tu tezu o samoupravljanju, pa me zanima kako su dosli do toga (mada verujem da je u pitanju obicno botovanje).
  BTW u kapitalizmu profit odlucuje o svemu, pa ako NP treba da bude vodjeno time, onda ova drzava moze komotno da onaj imaginarijum proglasi za novo Narodno pozoriste i da na tome gradi kulturni identitet naroda.
  (drvobradi, 31. oktobar 2018 12:37)

  # Link komentara

 8. Da vas pitam ja nesto glumci. Koga bi vi za Upravnika? Da necete mozda Tihomira Tiku Arsica, glumca koji 15 godina nije usao u NP, a uredno prima platu prvaka. Sto se zbog toga ne gubite. Stitite esnaf ili...???
   (ko li je, 31. oktobar 2018 12:16)

  # Link komentara

 9. U kakvom stanju je NP, najbolje govori izbor solista za svecano otvaranje!
   (mileva, 31. oktobar 2018 12:06)

  # Link komentara

 10. @ dunster apsolutno ste u pravu, kome se ne dopada slobodno moze da ide. Ionako te ansamble odavno treba proluftirati.
   (bucko, 31. oktobar 2018 12:04)

  # Link komentara

 11. @alek Opera i balet se ne slažu sa protestom dela ansambla drame
   (bucko, 31. oktobar 2018 12:03)

  # Link komentara

 12. Opet glumci o upravljačkom kadru. Vrijeme samoupravljanja je prošlo. Imate ugovor sa većinskim vlasnikom, odnosno sa državmom. Možete se slagati sa politikom kuće ili ne, sva svoja zagarantovana prava na rad možete pojedinačno ili grupno braniti pred sudovima ili jednostavno dati otkaz. Kome se ne sviđa kako vlasnik postavlja rukovodeći kadar treba da otkaz i radi za nekog drugog, a ne da nameće vlasniku ko će rukovoditi njegovim vlasništvom. Odluka o direktrou Narodnog pozorišta ili Drame, kao i svih ostalih javnih ustanova se donosi na izborima a ne pritiscima i galamom posle izbora.
  (Mućnite malo glavom, 31. oktobar 2018 11:59)

  # Link komentara

 13. Zasto su uvek glumci ti koji stavljaju duppe na liniju kad treba da se odupre nazadnima?
   (Gulyi, 31. oktobar 2018 11:48)

  # Link komentara

 14. Kapitalizam je teško društveno uređenje. Nikako da se otarasimo samoupravljanja. Ne kažem da glumci nisu u pravu nego da očigledno ne znaju kako da artikulišu svoje interese i kako da ostvare svoje ciljeve.
   (Dunster, 31. oktobar 2018 11:43)

  # Link komentara

 15. Da bi slika bila kompletnija,dobro bi bilo da se oglase i balet i opera.Jer NP ne pripada samo glumcima.Ne kazem da nisu u pravu,ali ako zele da izdejstvuju smenu,pritisak mora biti jedinstven.
   (alek, 31. oktobar 2018 11:24)

  # Link komentara

 16. napredno zar ne?
   (objavite mi komentar!, 31. oktobar 2018 11:13)

  # Link komentara