1. Nadam se da se vode profitom, jer ako to ne rade, loši su izdavači i neće to još dugo biti :)) Profit i kvalitet, međutim, nisu kako sugeriše ova po meni suluda anketa, pojave istog reda i tipa, i me isključuju jedan drugog.
   (EU Citizen, 31. oktobar 2018 14:25)

  # Link komentara

 2. Izdavači su se uvek rukovodili profitom, ne znam sta je tu sporno, izdaju knjigu koja moze da se proda, tj. donese zaradu. Pitanje treba da se postavi piscima ili "piscima" zašto pišu knjige. Isto je i u muzici.
   (telecaster, 31. oktobar 2018 09:50)

  # Link komentara

 3. Suvisno pitanje. Jasno je da se radi o profitu. Isto kao kada su u pitanju televizije. Jedna nasa televizija svojim kvalitetom ne bi ni opstala bez rijalitija. Popularnost je na ceni, a do nje se najlakse stize glupiranjem, sukobima i mnogi se ne libe da na takav nacin postanu poznati. To im otvara put do naroda ogranicenog svojom dnevnom sobom i LED prozorom u svet. Kasnije se njihovi proizvodi (nazalost knjige) najvise kupuju, a to izdavace spasava propasti.
   (Nikola, 31. oktobar 2018 09:39)

  # Link komentara

 4. Већина се води профитом, ретки квалитетом. У другу групу спада нпр. издавачка кућа "ЛОМ".
  (Баба Линда, Печењевце, 31. oktobar 2018 09:35)

  # Link komentara

 5. Kod nas je malo mitologizovana uloga knjige u kulturi.
  Globalno, ogromna većina knjiga koje se izdaju (preko 95%) otpadaju na non-fiction, udžbenike i referentnu literaturu, a i ono malo što se može nazvati beletristikom uglavnom su bestseler konfekcija i žanrovska literatura. Umjetničku vrijednost ima možda oko 1% svega što se štampa. Ponuda u knjižarama i na sajmu je adekvatna tome, pa i djelatnost izdavača.
  Sve je to normalno, samo čitalac treba da zna kako da se orijentiše. To jest, treba da bude obrazovan i informisan.
  (Srdjan, 31. oktobar 2018 09:31)

  # Link komentara

 6. "Ne valja kada knjige pišu rijaliti zvezde i blogerke, ne valja ni kada su autori novinari, ne valja ni kada su haški optuženici."

  Sve ste napisali samo ste izostavili da izdavači više nisu bibliofili, već obični biznismeni, menadžeri.
  (s., 31. oktobar 2018 08:53)

  # Link komentara

 7. Profitom. Šta izdavač ima od toga što će objaviti slabo prodavane naslove? Izdavaštvo košta, materijal, mašine, hemija, radnici. Ko radi samo iz čiste ljubavi prema knjizi, laže.
   (Ja, 31. oktobar 2018 08:53)

  # Link komentara

 8. Mislim da je Vulkan izdavač koji je imao ugovore sa Kijom Kockar, Janom Dacovic i još nekim takvim instant likovima, kao Zoranahh i ostale gromade! Tako da, jasno je šta makar njih vodi..

  A kad smo kod kvaliteta, mene je oduševila jedna izdavačka kuća koja je nakon više od pola decenije kod nas ponovo izdala Gospodara prstenova.

  Zamislite sad, Kiju neki štampaju u koliko primeraka, a ovakvo jedno epsko delo u svakom smislu nije moglo da se nadje toliko godina!
   (Cxevu, 31. oktobar 2018 08:32)

  # Link komentara

 9. Profit i monopol.
   (NoName, 31. oktobar 2018 08:30)

  # Link komentara

 10. Ne valja kada knjige pišu rijaliti zvezde i blogerke, ne valja ni kada su autori novinari, ne valja ni kada su haški optuženici.


  Tačno! Ali mi nije jasno kako to neko može da čita.
  (Samosvesna gradjanka, 31. oktobar 2018 08:28)

  # Link komentara