Petak, 28.09.2018.

17:37

Izložba o Sarajevu u doba opsade otvorena u Beogradu

Izvor: B92, Slobodnaevropa.org

Izložba o Sarajevu u doba opsade otvorena u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

fsdfdsf

pre 5 godina

To najduža opsada nakon Drugog svetskog rata možete pričati nekome drugom. Kao i u većini mešanih gradova Muslimani su živeli u centru a grad je bio okružen srpskim naseljima.
(Dejan, 29. septembar 2018 14:44)

Muslimanska naselja u Sarajevu su bile turske mahale iznad Baščaršije. Iako ova naselja na obroncima Trebevića i ostalih brda, nekadašnje mahale, utrpane u opštine Stari Grad i Centar, ni po izgledu ni po socijalnom sastavu stanovništva nisu pravi centar grada. Pravi centar Sarajeva je pješačka zona oko katoličke Katedrale i pravoslavne Saborne Crkve. To je prije Drugog svjetskog rata bio pretežno hrišćanski i jevrejski dio grada. U novijim naseljima sagrađenim poslije Drugog svetskog rata (mahom opštine Novi Grad i Novo Sarajevo) nacionalna struktura stanovništvaa je otprilike identična nacionalnoj strukturi stanovništva čitave Bosne. U Sarajevo su prije rata administrativno bila i planinska naselja na Jahorini, mahom srpska, u opštini Pale.

milojko

pre 5 godina

Evo ja bih ovim putem licno ukazao javnosti na moju devojku, koja je od 1982.okupirala Sarajevo a izvukla se 1995.kad je podlegla pritisku svoje mladje sestre i velikom brzinom starim Stojadinom pobegla preko Pala cak do Brckog.

Stojko

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest. To sto su bosnjaci uspeli ovo da proguraju u centar Beofrada samo govori o tome kakvi su Srbi, i da uvek mozes da nadjes nekog Srbina ko ce prodati svoju babu za 30€.

fsdfds

pre 5 godina

Sprovedite anonimnu anketu pa cete videti koliko Srba podrzava ubijanje iz snajpera malog Nermina... Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!
(Doktor, 28. septembar 2018 22:03)

Naravno da to niko ne podržava. Sprovedi anketu među muslimanima sa pitanjima: Da li znate koliko su muslimanski snajperisti pobili srpske djece na Grbavici? Da li znate da su po izvještajima Unprofora muslimanski snajperisti ubijali ljude u dijelovima grada koje su muslimani kontrolisali?

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Sve nekako razumijem, osim ovih sto govore da sada ima mnogo.manje srba u Sarajevu. Pa zasto nisu ostali za vrijeme opsade i granatiranja? Koje je sad logika...da su ih Muslimani protijerali, ili da su se odselili jer su znali sta se sprema?
(TARABA, 29. septembar 2018 05:19)
moju porodicu komšija Hrvat i musliman pištoljima, sreća pa nisu bili hrabri da pucaju te nas isteraše! a ako mi najbliže komšije to misle naravno da nam je bilo jasno šta se sprema u Sarajevu! da li je tebi sada jasno bedni čoveče?

Dejan

pre 5 godina

To najduža opsada nakon Drugog svetskog rata možete pričati nekome drugom. Kao i u većini mešanih gradova Muslimani su živeli u centru a grad je bio okružen srpskim naseljima. To se zove enklava kao što je Bihaćki džep...nisu zli Srbi došli i opkolili Bihaćki džep već je on već bio i pre rata "opkoljen" većinski srpskim naseljima...Verovatno su Srbi trebali da se isele oko Sarajeva kako bi se on spojio sa ostalom muslimanskom teritorijom ili da se isele iz zapadne Bosanske Krajine kako bi se napravio koridor od Bihaća do Sarajeva pa eto ne bi bilo "opsade".

ggg

pre 5 godina

Imate muslimane kojima arapi daju pare i srpske vlasti koje imaju oruzje, naftu, hranu. Saberite dva i dva i eto vam odgovora zasto je Sarajevo bilo pod opsadom.

ja

pre 5 godina

Mogli ste i meli sliku na, ražanj nabijenih i ispečenih Srba iz Kravice, ili onog mudžahedina sa odsečenom srpskom glavom. Sve zločince treba osuditi, i naše i njihove, ali nemojte samo da mi sami sebe osuđujemo.

Neko

pre 5 godina

Zivim u Srbiji, a imam rodbinu u Sarajevu gde povremeno odem. U 6. razredu osnovne, pre rata, bio sam na ekskurziji u Sarajevu, posetili smo Istorijski muzej i bili na Vrelu Bosne. Sinoc je bila Noc istrazivaca u istom muzeju pa sam sticajem okolnosti prvi put posle rata posetio muzej i pogledao vecunu postavki i postavku o opsadi grada. Iako znam od rodbine sta je narod svih nacionalnosti koji je ostao u gradu prezivo, jako je potresno i tuzno videti, a ne doziveti, ti predmeti i slike uzasa su podsetnik da se nikad ne ponovi. Mnogo je neduznih stradalo na svim stranama, kao i u drugim delovima bivse nam zemlje. A evo sada u svim zemljama narod zivi i mora ziveti zajedno bez obzira na veru. Strasno je sta smo dozvolili i doziveli zbog politicara koji se i dalje bogate, a nas koji smo sve siromasniji i dalje truju mrznjom. Koga zanima neka pogleda snimke protesta u Sarajevu protiv rata, tada su snajperi sa zgrade hotela gde je bilo sediste jedne stranke ciji je vodja sada u Hagu, gadjali po okupljenom narodu.

perungromovnik

pre 5 godina

Vrlo prosto. Vi htjeli da se otcijepite, mi nismo to htjeli. Mi bili na brdu, vi pod brdom. I vi ostaste dole, mi izadjosmo gore. Vama dodjose sandzaklije, beogradjanima srbi sarajlije. I mirna Bosna. Jel da?
Svi kao zadovoljni.

kimi

pre 5 godina

Toliko otrova u ljudima posle ovoliko gidina?! Veliki utisak je na mene ostavila izložba ali još veći još veci utisak komentari. Verujete mi da nismo patriote sa takvim razmišljanjem!
(anonimous, 29. septembar 2018 08:31)

Ne razmisljaju tako beogradjani, znaju to sarajlije, ovo pisu njihovi zemljaci.
Beograd je uvek bio otvoren grad.

Zagor

pre 5 godina

Svi znaju da je Sarajevo bilo pod opsadom. Cela Srbija to zna. I naravno da je najvise stradalo i patilo civilno stanovnistvo, svejedno koje nacije i vere, jer nikome na celu ne pise sta je. Granate su padale, sniperi su pucali. Ubijani su i Muslimani i Srbi i Hrvati i drugi. I u celoj toj tragediji mi moramo da shvatimo da su Srbi sa brda ubijali i Srbe u gradu, a ne samo "one druge". Ali isto tako su bande u gradu maltretirale i ubijale Srbe. I to se nazalost precutkuje. Jedni su iz jednog dela grada pucali u drugi deo grada i ubijali svoje sugradjane (vecina neduzna). Mozda ce se i jednom o tome govoriti. Videcemo.

dejo

pre 5 godina

Šta je sa našim žrtvama,ko je ubijao Srbe,ko je ubio mog oca?! Znate li da je i danas 50% zemlje u Sarajevu još u vijek u vlasništvu Srba?Znate li zašto Arapi kupuju Srpsku zemlju u Sarajevu?!

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Sarajevo je bilo grozno i pre rata, pogotovo zimi ... a kamoli sad kad nista ni od tog predratnog jada nije ostalo...
(pera, 29. septembar 2018 01:21
ostale Sandžaklije LOL

Arcibald

pre 5 godina

E moji Srbi...
jedete sve sto vam Zapad servira.

Moj vam je prijedlog da dodjete 2. maja u Sarajevo dan kada je prelijepo biti Srbin u tom gradu.

boris

pre 5 godina

Hiljade ubijenih i masakriranih Srba u Sarajevu, Dobrovoljačka ulica, radni logori na liniji fronta za Srbe. Nas će ubiti europejizam, dobrota, glupost, saosećamo se više sa tuđim žrtvama nego svojim. Kad bi vi ljudi znali nesrećnu sudbinu i mnogobrojna zla nad Srbima u Sarajevu ovo danas u Beogradu nebi moglo da se desi, uz poštovanje naravno svih žrtava.

anonimous

pre 5 godina

Toliko otrova u ljudima posle ovoliko gidina?! Veliki utisak je na mene ostavila izložba ali još veći još veci utisak komentari. Verujete mi da nismo patriote sa takvim razmišljanjem!

Pitagora

pre 5 godina

@ Aristotel - nema vise svi mi zajedno. Nismo mi zajedno bili ni tad kad smo navodno bili zajedno! Moja zemlja je orisla iz tog vaseg blata tzv zapadnog balkana, I osim slicnog jezika s vama nemamo I nikad nismo niti imali ista zajednicko!!

istina

pre 5 godina

ovo je sramota, teška sramota, šta sebi Beograd dozvoljava, gde su Kazani, Bubanj, Dobrovoljačka, nestali stari Srbi zbog otimanja nekretnina koje nije imao ko da traži, gde je činjenica da je dosta Sarajeva bilo i pod Srbima, kakva crna opsada , gde su izložbe Srba Zenice, Novog i Starog Travnika, Mostara i još brdo gradova gde danas Srba ima na desetine a bili ih na hiljade

Kole

pre 5 godina

Jel ima u izložbi nešto o Srbima koji su ostali u svom gradu, a onda bili ubijani i mučeni u gradskim logorima od strane svojih muslimanskih sugrađana?

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Mitomanija...
A organizatori izložbe o opsadi - odnosno "opsadi" - su se trebali dotaći i slučaja Dobrovoljačke, ubistva starog svata, kao i činjenice da su Srbi - ali i Hrvati i drugi narodi koji su živeli u gradu koji se najvećim delom zapravo nalazi na teritoriji Hercegovine, ne Bosne - masovno proterivani, internirani u logore i ubijani. Ili da se dotaknu toga kako im je otimana imovina, tokom i posle rata za koji su krivi u istoj, a možda i u većoj meri od onog psihića crnogorskog podrijetla opsednutog epskom narodnom poezijom. Na koncu, koliko danas nemuslimana živi u tom Sarajevu? Šta je sa, say, Jevrejima kojih je, ako me pamćenje služi, pre 1992. bilo nekoliko hiljada? Gde su oni (ne računam izvesnog Svena Alkalaja)?

No, mislim da je apsolutno najbolji komentar, a možda i najtačniji u kontekstu povijesti tog prostora, na temu opsade Sarajeva, dao komentator iza nicka Čedo (@Čedo, 28. septembar 2018 22:45). Spot on.

luka

pre 5 godina

Očigledno većina se podsmeva ovome i negira, a kad hrvati negiraju jasenovac onda nam je krivo oni su onda fašisti.
Kosovo je srce Srbije aha hoće to, kolko je i Aljaska srce Srbije mada je tamo srbima lakše i bezbednije otići, mislim na Aljasku naravno.

nismo svi isti

pre 5 godina

Ovi argumenti tipa "zašto se ne održavaju izložbe o stradanju Srba" je kao kad pitaju Vučića za Savamalu a on kaže da ga više brine ubistvo pevačice

billy_the_cat

pre 5 godina

Milodar@ kakva propaganda? Imas hiljade video zapisa, hiljade transkripta slika srpske elite (Vucic i co) koji gledaju Sarajevo preko snajpera. Šta hoćeš više?

Mile Dodik

pre 5 godina

Niko nepravi izlozbu o bombardovanju Srbije.Ako budemo realni najvece strahote,razaranja ubistva pretrpeli su Srbi u ratu sa NATO.BiH,Hrvatska,Kosmet je bilo malo puskaranja,dve,tri rakete iz haubice I to je to.Druga je stvar sto su oni sami rusili I palili kuce da bi Srbe ocrnili pred svetom.

CDN Citizen

pre 5 godina

Masovna psihoza koja se najbolje moze svesti na frazu "a sta su oni nama radili". U toj frazi, koja nije pitanje nego odgovor, a iza koje nema nastavka, je sve sadrzano: i "pravo" da se ubija, i osecaj vecne zrtve, i najava buducih dogadjaja, i interpretacija proslosti, i odnos prema drugima.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Pitanje svih pitanja, odgovor svih odgovora, vezano na ratne dane Sarajeva 
glasi: Sta bi radio Valter 1992-1995?
(sin lovca na medvede, 28. septembar 2018 22:10)
Valter- Bata Živojinović je bio uz Srbe
a protiv rata i raspada države kada već pitaš.

TARABA

pre 5 godina

Sve nekako razumijem, osim ovih sto govore da sada ima mnogo.manje srba u Sarajevu. Pa zasto nisu ostali za vrijeme opsade i granatiranja? Koje je sad logika...da su ih Muslimani protijerali, ili da su se odselili jer su znali sta se sprema?

Luj Adamic

pre 5 godina

Nacionalista ne samo da poriče da je njegova strana počinila zločine, nego ima i zadivljujuću sposobnost da čak ne može ni čuti za njih.
- George Orwell

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

mislim da bi Sarajlije trebale da traže zabranu korišćenja reči opsada u slučajevima Lenjingrad i Staljingrad. Nemci bi ih sigurno podržali u evropskom parlamentu.
pozdrav bivše komšije i hvala što ste me otjerali vidio svet završio fakultet a i dalje se sećam vaše euforije kada je ubijen stari svat. a vi? veća radost od proslave Barija na severu.

Dejan Zvezdara

pre 5 godina

Ovo samo u BG može, u svakom od gl. gradova bivših Yu republika bi ovaku izložbu sa naše strane smatrali agresijom na slobodu i njihovu državu, uvredu za njihove većinske građane. RECIPROCITET.

no name

pre 5 godina

Nisu samo muslimani stradali po Sarajevskim naseljima ,i srbi su ginuli ,i xlostavljani po kasarnama i silosima ,Ko je granatirao Hadzice i Ilidzu i ko je zivio u tim naseljima .I da su muslimani bili primorani da bjeze u brda i oni bi isto tukli nas kao sto smo mi njih .Bilo ne ponovilo se .toliko

Бата

pre 5 godina

Два феномена, карактеристична за удружења која реализују овакве перформансе, и за агенду која стоји иза тога, ми падају на памет: аутошовинизам и "антиратно" профитерство. Перфидно раде управо оно против чега су деклеративно - пристрасношћу подгревају мржњу и изазивају вечите спорове.

Vladimir

pre 5 godina

Pa nek je i bilo u Sarajevu 50% Srba, kao što pričate, šta je sa onih drugih 50%? Šta da očekuju ljudi koji su u gradu od vojske koja ih tri godine drži pod opsadom, granatira i gađa snajperima, svejedno da li idu u crkvu ili džamiju?

Toto

pre 5 godina

Niko Sarajevo ne zna bolje od Kusturice i Neleta. To su bile ikone Sarajeva, zastitni znaci tog grada. Znamo sta oni misle o tom gradu. Uvijek cu prije vjerovati njima nego nekim intelektualcima iz Beograda ili nekom ostrascenom iz Sarajeva. Isto sto misle Nele i Kusta misle i Cola i Brega samo mudro cute. Oni su Sarajevo, ono koje smo voljeli i koje volimo. A ovo "pod opsadom" neka prodaju Angelini Joly i Morganu Frimenu.

Jeja

pre 5 godina

Ovo, nazalost, nije propaganda. Ljudi u Sarajevu su preziveli strahote za svo vreme rata. Svi ljudi koji su u njemu ostali, bez obzira na to sta su po nacionalnosti. Nazalost, Srbi su prosli mnogo losije jer su pored ovako teskih uslova zivota, granatiranja, snajpera, trpeli jos i maltretiranja od strane Muslimana.
Nije propaganda, ovo je istina, ali samo deo istine. Propaganda je samo u naslovu jer opsada nije nastala tek tako, vec je nju izazvao rat. Pored ovakvih strahota bilo je tu mnogo ubistava i odvodjenja Srba, mnogo prebijanja, mnogo logora, mnogo jos losih stvari koje nisu prikazane.
Meni je iskreno sve ove ljude zao. Sticajem okolnosti me je tematika zanimala, pa sam pogledala mnogo dokumentarnih filmova, slika i mnogo puta plakala kao kisa. Da, ovo jeste istina i zalosno je sta su sve ovi ljudi preziveli za cetiri godine. Neko je u komentaru pomenuo Markale i da li je Alija kriv... Sa ljudskog stanovista - zar je bitno? Ljudi su poginuli, ostali invalidi, da li je napad naredio Alija ili Mladic verujem da njima i njihovim porodicama nista ne znaci. Nesrecnici svi redom, vecina njih ni kriva, ni duzna.
Volela bih samo da konacno neko navede i lose stvari koje je njihov narod radio, godinama svi iskljucivo brane svoje i samo su "oni drugi" krivi. A za tango je potrebno dvoje, zar ne?

istina

pre 5 godina

Moj kum je živio u Sarajevu otjerali su ga, moj prof. matematike je živio u Sarajevu otjerali su ga i oteli mu stan, moj profesor biologije je živio u Sarajevu otjerali su ga i kupili stan od njega za 15000 maraka, od komšije sestra živjela je u Sarajevu sada živi u Berlini, ubili su joj oca i srušili kuću. Toliko ja znam o Sarajevu.

milodar

pre 5 godina

@billy_the_cat ko god se ne slaze sa vasom propagandom sledbenik je miloseviceve masinerije? zanimljivo stanoviste, mada kako ste krenuli pocecu da mislim da su milosevic, karadzic i mladic imali pravo. uspori malo i prst na celo. za svadju je potrebno dvoje.

billy_the_cat

pre 5 godina

Bilo bi lijepo kada bi Admin pustio sve komentare, čisto da se uvjerimo koliko su ljudi još uvjereni u propagandu Miloševićeve mašinerije 90 ih i koliko mržnje još (bespotrebne i bez razloga) ima u mnogim stanovnicima Srbije.

Aristotel

pre 5 godina

A svi zajedno iz bivse YU (osim SLO) smo pod opsadom jednih te istih politicara jos od 1991.
Nece nama biti dobro dok su svi oni na vlasti.

kimi

pre 5 godina

Nama beogradjanima su Sarajlije posebno muslimani bili izuzetno dragi i uvek dobro dosli u glavni grag kako nekada Sfrj tako danas Srbije.
Beograd je uvek bio otvoreni grad.

Doktor

pre 5 godina

Sprovedite anonimnu anketu pa cete videti koliko Srba podrzava ubijanje iz snajpera malog Nermina... Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!

марко

pre 5 godina

ма мене су пуцали снајпером и гранатама из тог опкољеног сарајева иако сам био клинац и цивил. не знам шта да мислим о овој манифестацији? ?

Romanija

pre 5 godina

Kako beogradjanima objasniti i definisati opsadu? Zamislite da "krug dvojke" proglasi nezavisnost od Beograda, uz to pobije i pozatvara sve koji se ne slazu, a ostali izbjegnu u ostale dijelove grada. Da li je "krug dvojke" pod opsadom ili u prirodnom okruzenju. Ovo pise neko ko je uspio pobjeci iz "kruga dvojke" i bio agresor sa Konjarnika!

Čedo

pre 5 godina

Opsada Sarajeva je, ustvari, počela znatno ranije nego što se ovdje govori. Negdje još krajem 15. vijeka, kad su Turci odlučili da naprave grad u čisto srpskom okruženju. Kako se, eto, Srbi uprkos svim genocidima nisu iselili niti nestali iz sarajevske okoline, tako su i 1992. ostali u okruženju Sarajeva. Neki valjda misle da je trebalo da dopuste da prođu kao Srbi u okolini Srebrenice i Bratunca, da ih istrebljuju Alijine bande, e da nebi bili "okupatori" i "zločinci". Možda je danas Sarajevo "slobodno" sa 150000 Srba manje nego prije rata? Je li to ta sloboda?

salep iz serpe

pre 5 godina

Nisam se ni nadao da ce biti o snajperu na svadbi ili tuzlanskoj koloni vec opet neke dzihad izmisljotine. Da ste vratili tih 11.000 mudzahedina u Avganistan, ne bi bilo 11.000 mrtvih.
(Nix, 28. septembar 2018 20:28)

Priznaj, bit će ti lakše, nemoj negirati nešto što je nemoguće, Sarajevo je bilo pod srpskom opsadom. I da ti osvježim pamćenje, nalogodavac za napa na tzv. tuzlasnku kolonu JE OSLOBOĐEN na sudu u Beogradu.

Nemanja

pre 5 godina

Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!
(Doktor, 28. septembar 2018 22:03)

Da nećeš ti da nam daš? I šta ćeš to da nam daš? Možda još koju izložbu? Hahhahaha, mala sisice...

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Da tesko je bilo u blokovima bez grejanja, hrane, vode i sredstava za higijenu.
Onima na cukama oko Sarajeva je bilo lepo, komfor sa pet zvezdica.

Siki

pre 5 godina

Izlozba je neophodno potrebna Beogradu,Srbiji,svima nama koji nismo znali sta se u Sarajevu zapravo dogadja.Onima koji su gledali nacionalne televizijske kuce,informacije su pogresno plasirane.Da se ne ponovi,nikada vise.Krivicu nosimo svi mi koji smo mogli da se suprotstavimo,a nismo.Ispastali su najneviniji ljudi svih nacionalnosti.Na toj muci obogatili se se,takodje,najveci podstrekaci kojih je bilo u svim redovima.Covek je covek.Politiku Srbije u to vreme treba osuditi,ali nisu svi i samo Srbi krivi...,kako se danas u svetskoj javnosti plasira.Psi rata nisu ljudi.Treba pogledati izlozbu

Ciko

pre 5 godina

Ih vazi sti mi vas je zao, sto ste zapocinjali sve to?? Na kraju krajeva pogedajte popis stanovnistva pre i poske rata i brojke koliko je Srba zivelo tad u Sarajevu a koliko sad...

U te vase propagande moze da poveruje samo onaj sa koeficijentom inteligencije na nivou sobne temperature... al ima nas koji smo i bili tamo pa znamo i istinu.

Hocete li tako napraviti i izlozbu logora za Srbe u istom tom Sarajevu, a?

milam

pre 5 godina

u istom tom sarajevu pre rata je zivelo 50% srba a sada ih je 0,3% u sarajevu. ovim je sve receno! to nek prikazuju tami, mi u odlicno znamo sta je i kako bilo

Marko (objavite kom. jednom)

pre 5 godina

A izlozba o ubijanju srpskog svata i o tome kako su zeljeli cistu BiH (koja je oduvijek naseljena sebima i dijelom hrvatima. Hvala braci srbima i Srbiji sto su dozvolili ovu izlozbu, niko nas i ne voli jer kao prvo sami sebe ne volimo i svoj narod. Pozdrav

ognjen80

pre 5 godina

A sta smo mi sarajevski Srbi trebali, iseliti se iz svi srpskih posting I doseliti u Belgrade. Zaboga onda Sarajevo ne bi bilo pod opsadom.

Anonymous

pre 5 godina

Slažem se da treba ljudi da vide sta se sve dešavalo i kako je narod živeo u to vreme ali kako niko nije napravio izložbu fotografija o stradanju Srba u Mostaru gde su činili trećinu stanovništva, a danas ih praktično vise i nema tamo ili izložbu o stradanju ljudi tokom bombardovanja?

sizif

pre 5 godina

Opsada je bila od strane svih zaraćenih strana,a žrtve su bile svih nacionalnosti. Bilo bi lepo kad bosanski istorijski muzej napravio izložbu o logorima na području Sarajeva za vreme rata 90-ih.

Nix

pre 5 godina

Nisam se ni nadao da ce biti o snajperu na svadbi ili tuzlanskoj koloni vec opet neke dzihad izmisljotine. Da ste vratili tih 11.000 mudzahedina u Avganistan, ne bi bilo 11.000 mrtvih.

Ciko

pre 5 godina

Ih vazi sti mi vas je zao, sto ste zapocinjali sve to?? Na kraju krajeva pogedajte popis stanovnistva pre i poske rata i brojke koliko je Srba zivelo tad u Sarajevu a koliko sad...

U te vase propagande moze da poveruje samo onaj sa koeficijentom inteligencije na nivou sobne temperature... al ima nas koji smo i bili tamo pa znamo i istinu.

Hocete li tako napraviti i izlozbu logora za Srbe u istom tom Sarajevu, a?

milam

pre 5 godina

u istom tom sarajevu pre rata je zivelo 50% srba a sada ih je 0,3% u sarajevu. ovim je sve receno! to nek prikazuju tami, mi u odlicno znamo sta je i kako bilo

ognjen80

pre 5 godina

A sta smo mi sarajevski Srbi trebali, iseliti se iz svi srpskih posting I doseliti u Belgrade. Zaboga onda Sarajevo ne bi bilo pod opsadom.

Marko (objavite kom. jednom)

pre 5 godina

A izlozba o ubijanju srpskog svata i o tome kako su zeljeli cistu BiH (koja je oduvijek naseljena sebima i dijelom hrvatima. Hvala braci srbima i Srbiji sto su dozvolili ovu izlozbu, niko nas i ne voli jer kao prvo sami sebe ne volimo i svoj narod. Pozdrav

Nix

pre 5 godina

Nisam se ni nadao da ce biti o snajperu na svadbi ili tuzlanskoj koloni vec opet neke dzihad izmisljotine. Da ste vratili tih 11.000 mudzahedina u Avganistan, ne bi bilo 11.000 mrtvih.

sizif

pre 5 godina

Opsada je bila od strane svih zaraćenih strana,a žrtve su bile svih nacionalnosti. Bilo bi lepo kad bosanski istorijski muzej napravio izložbu o logorima na području Sarajeva za vreme rata 90-ih.

istina

pre 5 godina

Moj kum je živio u Sarajevu otjerali su ga, moj prof. matematike je živio u Sarajevu otjerali su ga i oteli mu stan, moj profesor biologije je živio u Sarajevu otjerali su ga i kupili stan od njega za 15000 maraka, od komšije sestra živjela je u Sarajevu sada živi u Berlini, ubili su joj oca i srušili kuću. Toliko ja znam o Sarajevu.

Anonymous

pre 5 godina

Slažem se da treba ljudi da vide sta se sve dešavalo i kako je narod živeo u to vreme ali kako niko nije napravio izložbu fotografija o stradanju Srba u Mostaru gde su činili trećinu stanovništva, a danas ih praktično vise i nema tamo ili izložbu o stradanju ljudi tokom bombardovanja?

Čedo

pre 5 godina

Opsada Sarajeva je, ustvari, počela znatno ranije nego što se ovdje govori. Negdje još krajem 15. vijeka, kad su Turci odlučili da naprave grad u čisto srpskom okruženju. Kako se, eto, Srbi uprkos svim genocidima nisu iselili niti nestali iz sarajevske okoline, tako su i 1992. ostali u okruženju Sarajeva. Neki valjda misle da je trebalo da dopuste da prođu kao Srbi u okolini Srebrenice i Bratunca, da ih istrebljuju Alijine bande, e da nebi bili "okupatori" i "zločinci". Možda je danas Sarajevo "slobodno" sa 150000 Srba manje nego prije rata? Je li to ta sloboda?

Siki

pre 5 godina

Izlozba je neophodno potrebna Beogradu,Srbiji,svima nama koji nismo znali sta se u Sarajevu zapravo dogadja.Onima koji su gledali nacionalne televizijske kuce,informacije su pogresno plasirane.Da se ne ponovi,nikada vise.Krivicu nosimo svi mi koji smo mogli da se suprotstavimo,a nismo.Ispastali su najneviniji ljudi svih nacionalnosti.Na toj muci obogatili se se,takodje,najveci podstrekaci kojih je bilo u svim redovima.Covek je covek.Politiku Srbije u to vreme treba osuditi,ali nisu svi i samo Srbi krivi...,kako se danas u svetskoj javnosti plasira.Psi rata nisu ljudi.Treba pogledati izlozbu

Jeja

pre 5 godina

Ovo, nazalost, nije propaganda. Ljudi u Sarajevu su preziveli strahote za svo vreme rata. Svi ljudi koji su u njemu ostali, bez obzira na to sta su po nacionalnosti. Nazalost, Srbi su prosli mnogo losije jer su pored ovako teskih uslova zivota, granatiranja, snajpera, trpeli jos i maltretiranja od strane Muslimana.
Nije propaganda, ovo je istina, ali samo deo istine. Propaganda je samo u naslovu jer opsada nije nastala tek tako, vec je nju izazvao rat. Pored ovakvih strahota bilo je tu mnogo ubistava i odvodjenja Srba, mnogo prebijanja, mnogo logora, mnogo jos losih stvari koje nisu prikazane.
Meni je iskreno sve ove ljude zao. Sticajem okolnosti me je tematika zanimala, pa sam pogledala mnogo dokumentarnih filmova, slika i mnogo puta plakala kao kisa. Da, ovo jeste istina i zalosno je sta su sve ovi ljudi preziveli za cetiri godine. Neko je u komentaru pomenuo Markale i da li je Alija kriv... Sa ljudskog stanovista - zar je bitno? Ljudi su poginuli, ostali invalidi, da li je napad naredio Alija ili Mladic verujem da njima i njihovim porodicama nista ne znaci. Nesrecnici svi redom, vecina njih ni kriva, ni duzna.
Volela bih samo da konacno neko navede i lose stvari koje je njihov narod radio, godinama svi iskljucivo brane svoje i samo su "oni drugi" krivi. A za tango je potrebno dvoje, zar ne?

марко

pre 5 godina

ма мене су пуцали снајпером и гранатама из тог опкољеног сарајева иако сам био клинац и цивил. не знам шта да мислим о овој манифестацији? ?

Romanija

pre 5 godina

Kako beogradjanima objasniti i definisati opsadu? Zamislite da "krug dvojke" proglasi nezavisnost od Beograda, uz to pobije i pozatvara sve koji se ne slazu, a ostali izbjegnu u ostale dijelove grada. Da li je "krug dvojke" pod opsadom ili u prirodnom okruzenju. Ovo pise neko ko je uspio pobjeci iz "kruga dvojke" i bio agresor sa Konjarnika!

billy_the_cat

pre 5 godina

Bilo bi lijepo kada bi Admin pustio sve komentare, čisto da se uvjerimo koliko su ljudi još uvjereni u propagandu Miloševićeve mašinerije 90 ih i koliko mržnje još (bespotrebne i bez razloga) ima u mnogim stanovnicima Srbije.

milodar

pre 5 godina

@billy_the_cat ko god se ne slaze sa vasom propagandom sledbenik je miloseviceve masinerije? zanimljivo stanoviste, mada kako ste krenuli pocecu da mislim da su milosevic, karadzic i mladic imali pravo. uspori malo i prst na celo. za svadju je potrebno dvoje.

Aristotel

pre 5 godina

A svi zajedno iz bivse YU (osim SLO) smo pod opsadom jednih te istih politicara jos od 1991.
Nece nama biti dobro dok su svi oni na vlasti.

Doktor

pre 5 godina

Sprovedite anonimnu anketu pa cete videti koliko Srba podrzava ubijanje iz snajpera malog Nermina... Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!

Nemanja

pre 5 godina

Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!
(Doktor, 28. septembar 2018 22:03)

Da nećeš ti da nam daš? I šta ćeš to da nam daš? Možda još koju izložbu? Hahhahaha, mala sisice...

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Da tesko je bilo u blokovima bez grejanja, hrane, vode i sredstava za higijenu.
Onima na cukama oko Sarajeva je bilo lepo, komfor sa pet zvezdica.

salep iz serpe

pre 5 godina

Nisam se ni nadao da ce biti o snajperu na svadbi ili tuzlanskoj koloni vec opet neke dzihad izmisljotine. Da ste vratili tih 11.000 mudzahedina u Avganistan, ne bi bilo 11.000 mrtvih.
(Nix, 28. septembar 2018 20:28)

Priznaj, bit će ti lakše, nemoj negirati nešto što je nemoguće, Sarajevo je bilo pod srpskom opsadom. I da ti osvježim pamćenje, nalogodavac za napa na tzv. tuzlasnku kolonu JE OSLOBOĐEN na sudu u Beogradu.

kimi

pre 5 godina

Nama beogradjanima su Sarajlije posebno muslimani bili izuzetno dragi i uvek dobro dosli u glavni grag kako nekada Sfrj tako danas Srbije.
Beograd je uvek bio otvoreni grad.

boris

pre 5 godina

Hiljade ubijenih i masakriranih Srba u Sarajevu, Dobrovoljačka ulica, radni logori na liniji fronta za Srbe. Nas će ubiti europejizam, dobrota, glupost, saosećamo se više sa tuđim žrtvama nego svojim. Kad bi vi ljudi znali nesrećnu sudbinu i mnogobrojna zla nad Srbima u Sarajevu ovo danas u Beogradu nebi moglo da se desi, uz poštovanje naravno svih žrtava.

Toto

pre 5 godina

Niko Sarajevo ne zna bolje od Kusturice i Neleta. To su bile ikone Sarajeva, zastitni znaci tog grada. Znamo sta oni misle o tom gradu. Uvijek cu prije vjerovati njima nego nekim intelektualcima iz Beograda ili nekom ostrascenom iz Sarajeva. Isto sto misle Nele i Kusta misle i Cola i Brega samo mudro cute. Oni su Sarajevo, ono koje smo voljeli i koje volimo. A ovo "pod opsadom" neka prodaju Angelini Joly i Morganu Frimenu.

Luj Adamic

pre 5 godina

Nacionalista ne samo da poriče da je njegova strana počinila zločine, nego ima i zadivljujuću sposobnost da čak ne može ni čuti za njih.
- George Orwell

Kole

pre 5 godina

Jel ima u izložbi nešto o Srbima koji su ostali u svom gradu, a onda bili ubijani i mučeni u gradskim logorima od strane svojih muslimanskih sugrađana?

istina

pre 5 godina

ovo je sramota, teška sramota, šta sebi Beograd dozvoljava, gde su Kazani, Bubanj, Dobrovoljačka, nestali stari Srbi zbog otimanja nekretnina koje nije imao ko da traži, gde je činjenica da je dosta Sarajeva bilo i pod Srbima, kakva crna opsada , gde su izložbe Srba Zenice, Novog i Starog Travnika, Mostara i još brdo gradova gde danas Srba ima na desetine a bili ih na hiljade

anonimous

pre 5 godina

Toliko otrova u ljudima posle ovoliko gidina?! Veliki utisak je na mene ostavila izložba ali još veći još veci utisak komentari. Verujete mi da nismo patriote sa takvim razmišljanjem!

luka

pre 5 godina

Očigledno većina se podsmeva ovome i negira, a kad hrvati negiraju jasenovac onda nam je krivo oni su onda fašisti.
Kosovo je srce Srbije aha hoće to, kolko je i Aljaska srce Srbije mada je tamo srbima lakše i bezbednije otići, mislim na Aljasku naravno.

nismo svi isti

pre 5 godina

Ovi argumenti tipa "zašto se ne održavaju izložbe o stradanju Srba" je kao kad pitaju Vučića za Savamalu a on kaže da ga više brine ubistvo pevačice

Dejan Zvezdara

pre 5 godina

Ovo samo u BG može, u svakom od gl. gradova bivših Yu republika bi ovaku izložbu sa naše strane smatrali agresijom na slobodu i njihovu državu, uvredu za njihove većinske građane. RECIPROCITET.

billy_the_cat

pre 5 godina

Milodar@ kakva propaganda? Imas hiljade video zapisa, hiljade transkripta slika srpske elite (Vucic i co) koji gledaju Sarajevo preko snajpera. Šta hoćeš više?

CDN Citizen

pre 5 godina

Masovna psihoza koja se najbolje moze svesti na frazu "a sta su oni nama radili". U toj frazi, koja nije pitanje nego odgovor, a iza koje nema nastavka, je sve sadrzano: i "pravo" da se ubija, i osecaj vecne zrtve, i najava buducih dogadjaja, i interpretacija proslosti, i odnos prema drugima.

perungromovnik

pre 5 godina

Vrlo prosto. Vi htjeli da se otcijepite, mi nismo to htjeli. Mi bili na brdu, vi pod brdom. I vi ostaste dole, mi izadjosmo gore. Vama dodjose sandzaklije, beogradjanima srbi sarajlije. I mirna Bosna. Jel da?
Svi kao zadovoljni.

no name

pre 5 godina

Nisu samo muslimani stradali po Sarajevskim naseljima ,i srbi su ginuli ,i xlostavljani po kasarnama i silosima ,Ko je granatirao Hadzice i Ilidzu i ko je zivio u tim naseljima .I da su muslimani bili primorani da bjeze u brda i oni bi isto tukli nas kao sto smo mi njih .Bilo ne ponovilo se .toliko

dejo

pre 5 godina

Šta je sa našim žrtvama,ko je ubijao Srbe,ko je ubio mog oca?! Znate li da je i danas 50% zemlje u Sarajevu još u vijek u vlasništvu Srba?Znate li zašto Arapi kupuju Srpsku zemlju u Sarajevu?!

Zagor

pre 5 godina

Svi znaju da je Sarajevo bilo pod opsadom. Cela Srbija to zna. I naravno da je najvise stradalo i patilo civilno stanovnistvo, svejedno koje nacije i vere, jer nikome na celu ne pise sta je. Granate su padale, sniperi su pucali. Ubijani su i Muslimani i Srbi i Hrvati i drugi. I u celoj toj tragediji mi moramo da shvatimo da su Srbi sa brda ubijali i Srbe u gradu, a ne samo "one druge". Ali isto tako su bande u gradu maltretirale i ubijale Srbe. I to se nazalost precutkuje. Jedni su iz jednog dela grada pucali u drugi deo grada i ubijali svoje sugradjane (vecina neduzna). Mozda ce se i jednom o tome govoriti. Videcemo.

Бата

pre 5 godina

Два феномена, карактеристична за удружења која реализују овакве перформансе, и за агенду која стоји иза тога, ми падају на памет: аутошовинизам и "антиратно" профитерство. Перфидно раде управо оно против чега су деклеративно - пристрасношћу подгревају мржњу и изазивају вечите спорове.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Pitanje svih pitanja, odgovor svih odgovora, vezano na ratne dane Sarajeva 
glasi: Sta bi radio Valter 1992-1995?
(sin lovca na medvede, 28. septembar 2018 22:10)
Valter- Bata Živojinović je bio uz Srbe
a protiv rata i raspada države kada već pitaš.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

mislim da bi Sarajlije trebale da traže zabranu korišćenja reči opsada u slučajevima Lenjingrad i Staljingrad. Nemci bi ih sigurno podržali u evropskom parlamentu.
pozdrav bivše komšije i hvala što ste me otjerali vidio svet završio fakultet a i dalje se sećam vaše euforije kada je ubijen stari svat. a vi? veća radost od proslave Barija na severu.

TARABA

pre 5 godina

Sve nekako razumijem, osim ovih sto govore da sada ima mnogo.manje srba u Sarajevu. Pa zasto nisu ostali za vrijeme opsade i granatiranja? Koje je sad logika...da su ih Muslimani protijerali, ili da su se odselili jer su znali sta se sprema?

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Sarajevo je bilo grozno i pre rata, pogotovo zimi ... a kamoli sad kad nista ni od tog predratnog jada nije ostalo...
(pera, 29. septembar 2018 01:21
ostale Sandžaklije LOL

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Sve nekako razumijem, osim ovih sto govore da sada ima mnogo.manje srba u Sarajevu. Pa zasto nisu ostali za vrijeme opsade i granatiranja? Koje je sad logika...da su ih Muslimani protijerali, ili da su se odselili jer su znali sta se sprema?
(TARABA, 29. septembar 2018 05:19)
moju porodicu komšija Hrvat i musliman pištoljima, sreća pa nisu bili hrabri da pucaju te nas isteraše! a ako mi najbliže komšije to misle naravno da nam je bilo jasno šta se sprema u Sarajevu! da li je tebi sada jasno bedni čoveče?

ja

pre 5 godina

Mogli ste i meli sliku na, ražanj nabijenih i ispečenih Srba iz Kravice, ili onog mudžahedina sa odsečenom srpskom glavom. Sve zločince treba osuditi, i naše i njihove, ali nemojte samo da mi sami sebe osuđujemo.

Vladimir

pre 5 godina

Pa nek je i bilo u Sarajevu 50% Srba, kao što pričate, šta je sa onih drugih 50%? Šta da očekuju ljudi koji su u gradu od vojske koja ih tri godine drži pod opsadom, granatira i gađa snajperima, svejedno da li idu u crkvu ili džamiju?

fsdfds

pre 5 godina

Sprovedite anonimnu anketu pa cete videti koliko Srba podrzava ubijanje iz snajpera malog Nermina... Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!
(Doktor, 28. septembar 2018 22:03)

Naravno da to niko ne podržava. Sprovedi anketu među muslimanima sa pitanjima: Da li znate koliko su muslimanski snajperisti pobili srpske djece na Grbavici? Da li znate da su po izvještajima Unprofora muslimanski snajperisti ubijali ljude u dijelovima grada koje su muslimani kontrolisali?

kimi

pre 5 godina

Toliko otrova u ljudima posle ovoliko gidina?! Veliki utisak je na mene ostavila izložba ali još veći još veci utisak komentari. Verujete mi da nismo patriote sa takvim razmišljanjem!
(anonimous, 29. septembar 2018 08:31)

Ne razmisljaju tako beogradjani, znaju to sarajlije, ovo pisu njihovi zemljaci.
Beograd je uvek bio otvoren grad.

Neko

pre 5 godina

Zivim u Srbiji, a imam rodbinu u Sarajevu gde povremeno odem. U 6. razredu osnovne, pre rata, bio sam na ekskurziji u Sarajevu, posetili smo Istorijski muzej i bili na Vrelu Bosne. Sinoc je bila Noc istrazivaca u istom muzeju pa sam sticajem okolnosti prvi put posle rata posetio muzej i pogledao vecunu postavki i postavku o opsadi grada. Iako znam od rodbine sta je narod svih nacionalnosti koji je ostao u gradu prezivo, jako je potresno i tuzno videti, a ne doziveti, ti predmeti i slike uzasa su podsetnik da se nikad ne ponovi. Mnogo je neduznih stradalo na svim stranama, kao i u drugim delovima bivse nam zemlje. A evo sada u svim zemljama narod zivi i mora ziveti zajedno bez obzira na veru. Strasno je sta smo dozvolili i doziveli zbog politicara koji se i dalje bogate, a nas koji smo sve siromasniji i dalje truju mrznjom. Koga zanima neka pogleda snimke protesta u Sarajevu protiv rata, tada su snajperi sa zgrade hotela gde je bilo sediste jedne stranke ciji je vodja sada u Hagu, gadjali po okupljenom narodu.

Stojko

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest. To sto su bosnjaci uspeli ovo da proguraju u centar Beofrada samo govori o tome kakvi su Srbi, i da uvek mozes da nadjes nekog Srbina ko ce prodati svoju babu za 30€.

Arcibald

pre 5 godina

E moji Srbi...
jedete sve sto vam Zapad servira.

Moj vam je prijedlog da dodjete 2. maja u Sarajevo dan kada je prelijepo biti Srbin u tom gradu.

Dejan

pre 5 godina

To najduža opsada nakon Drugog svetskog rata možete pričati nekome drugom. Kao i u većini mešanih gradova Muslimani su živeli u centru a grad je bio okružen srpskim naseljima. To se zove enklava kao što je Bihaćki džep...nisu zli Srbi došli i opkolili Bihaćki džep već je on već bio i pre rata "opkoljen" većinski srpskim naseljima...Verovatno su Srbi trebali da se isele oko Sarajeva kako bi se on spojio sa ostalom muslimanskom teritorijom ili da se isele iz zapadne Bosanske Krajine kako bi se napravio koridor od Bihaća do Sarajeva pa eto ne bi bilo "opsade".

Mile Dodik

pre 5 godina

Niko nepravi izlozbu o bombardovanju Srbije.Ako budemo realni najvece strahote,razaranja ubistva pretrpeli su Srbi u ratu sa NATO.BiH,Hrvatska,Kosmet je bilo malo puskaranja,dve,tri rakete iz haubice I to je to.Druga je stvar sto su oni sami rusili I palili kuce da bi Srbe ocrnili pred svetom.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Mitomanija...
A organizatori izložbe o opsadi - odnosno "opsadi" - su se trebali dotaći i slučaja Dobrovoljačke, ubistva starog svata, kao i činjenice da su Srbi - ali i Hrvati i drugi narodi koji su živeli u gradu koji se najvećim delom zapravo nalazi na teritoriji Hercegovine, ne Bosne - masovno proterivani, internirani u logore i ubijani. Ili da se dotaknu toga kako im je otimana imovina, tokom i posle rata za koji su krivi u istoj, a možda i u većoj meri od onog psihića crnogorskog podrijetla opsednutog epskom narodnom poezijom. Na koncu, koliko danas nemuslimana živi u tom Sarajevu? Šta je sa, say, Jevrejima kojih je, ako me pamćenje služi, pre 1992. bilo nekoliko hiljada? Gde su oni (ne računam izvesnog Svena Alkalaja)?

No, mislim da je apsolutno najbolji komentar, a možda i najtačniji u kontekstu povijesti tog prostora, na temu opsade Sarajeva, dao komentator iza nicka Čedo (@Čedo, 28. septembar 2018 22:45). Spot on.

fsdfdsf

pre 5 godina

To najduža opsada nakon Drugog svetskog rata možete pričati nekome drugom. Kao i u većini mešanih gradova Muslimani su živeli u centru a grad je bio okružen srpskim naseljima.
(Dejan, 29. septembar 2018 14:44)

Muslimanska naselja u Sarajevu su bile turske mahale iznad Baščaršije. Iako ova naselja na obroncima Trebevića i ostalih brda, nekadašnje mahale, utrpane u opštine Stari Grad i Centar, ni po izgledu ni po socijalnom sastavu stanovništva nisu pravi centar grada. Pravi centar Sarajeva je pješačka zona oko katoličke Katedrale i pravoslavne Saborne Crkve. To je prije Drugog svjetskog rata bio pretežno hrišćanski i jevrejski dio grada. U novijim naseljima sagrađenim poslije Drugog svetskog rata (mahom opštine Novi Grad i Novo Sarajevo) nacionalna struktura stanovništvaa je otprilike identična nacionalnoj strukturi stanovništva čitave Bosne. U Sarajevo su prije rata administrativno bila i planinska naselja na Jahorini, mahom srpska, u opštini Pale.

Pitagora

pre 5 godina

@ Aristotel - nema vise svi mi zajedno. Nismo mi zajedno bili ni tad kad smo navodno bili zajedno! Moja zemlja je orisla iz tog vaseg blata tzv zapadnog balkana, I osim slicnog jezika s vama nemamo I nikad nismo niti imali ista zajednicko!!

ggg

pre 5 godina

Imate muslimane kojima arapi daju pare i srpske vlasti koje imaju oruzje, naftu, hranu. Saberite dva i dva i eto vam odgovora zasto je Sarajevo bilo pod opsadom.

milojko

pre 5 godina

Evo ja bih ovim putem licno ukazao javnosti na moju devojku, koja je od 1982.okupirala Sarajevo a izvukla se 1995.kad je podlegla pritisku svoje mladje sestre i velikom brzinom starim Stojadinom pobegla preko Pala cak do Brckog.

Siki

pre 5 godina

Izlozba je neophodno potrebna Beogradu,Srbiji,svima nama koji nismo znali sta se u Sarajevu zapravo dogadja.Onima koji su gledali nacionalne televizijske kuce,informacije su pogresno plasirane.Da se ne ponovi,nikada vise.Krivicu nosimo svi mi koji smo mogli da se suprotstavimo,a nismo.Ispastali su najneviniji ljudi svih nacionalnosti.Na toj muci obogatili se se,takodje,najveci podstrekaci kojih je bilo u svim redovima.Covek je covek.Politiku Srbije u to vreme treba osuditi,ali nisu svi i samo Srbi krivi...,kako se danas u svetskoj javnosti plasira.Psi rata nisu ljudi.Treba pogledati izlozbu

Doktor

pre 5 godina

Sprovedite anonimnu anketu pa cete videti koliko Srba podrzava ubijanje iz snajpera malog Nermina... Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!

billy_the_cat

pre 5 godina

Bilo bi lijepo kada bi Admin pustio sve komentare, čisto da se uvjerimo koliko su ljudi još uvjereni u propagandu Miloševićeve mašinerije 90 ih i koliko mržnje još (bespotrebne i bez razloga) ima u mnogim stanovnicima Srbije.

Ciko

pre 5 godina

Ih vazi sti mi vas je zao, sto ste zapocinjali sve to?? Na kraju krajeva pogedajte popis stanovnistva pre i poske rata i brojke koliko je Srba zivelo tad u Sarajevu a koliko sad...

U te vase propagande moze da poveruje samo onaj sa koeficijentom inteligencije na nivou sobne temperature... al ima nas koji smo i bili tamo pa znamo i istinu.

Hocete li tako napraviti i izlozbu logora za Srbe u istom tom Sarajevu, a?

Nix

pre 5 godina

Nisam se ni nadao da ce biti o snajperu na svadbi ili tuzlanskoj koloni vec opet neke dzihad izmisljotine. Da ste vratili tih 11.000 mudzahedina u Avganistan, ne bi bilo 11.000 mrtvih.

salep iz serpe

pre 5 godina

Nisam se ni nadao da ce biti o snajperu na svadbi ili tuzlanskoj koloni vec opet neke dzihad izmisljotine. Da ste vratili tih 11.000 mudzahedina u Avganistan, ne bi bilo 11.000 mrtvih.
(Nix, 28. septembar 2018 20:28)

Priznaj, bit će ti lakše, nemoj negirati nešto što je nemoguće, Sarajevo je bilo pod srpskom opsadom. I da ti osvježim pamćenje, nalogodavac za napa na tzv. tuzlasnku kolonu JE OSLOBOĐEN na sudu u Beogradu.

milam

pre 5 godina

u istom tom sarajevu pre rata je zivelo 50% srba a sada ih je 0,3% u sarajevu. ovim je sve receno! to nek prikazuju tami, mi u odlicno znamo sta je i kako bilo

Marko (objavite kom. jednom)

pre 5 godina

A izlozba o ubijanju srpskog svata i o tome kako su zeljeli cistu BiH (koja je oduvijek naseljena sebima i dijelom hrvatima. Hvala braci srbima i Srbiji sto su dozvolili ovu izlozbu, niko nas i ne voli jer kao prvo sami sebe ne volimo i svoj narod. Pozdrav

kimi

pre 5 godina

Nama beogradjanima su Sarajlije posebno muslimani bili izuzetno dragi i uvek dobro dosli u glavni grag kako nekada Sfrj tako danas Srbije.
Beograd je uvek bio otvoreni grad.

sizif

pre 5 godina

Opsada je bila od strane svih zaraćenih strana,a žrtve su bile svih nacionalnosti. Bilo bi lepo kad bosanski istorijski muzej napravio izložbu o logorima na području Sarajeva za vreme rata 90-ih.

ognjen80

pre 5 godina

A sta smo mi sarajevski Srbi trebali, iseliti se iz svi srpskih posting I doseliti u Belgrade. Zaboga onda Sarajevo ne bi bilo pod opsadom.

istina

pre 5 godina

Moj kum je živio u Sarajevu otjerali su ga, moj prof. matematike je živio u Sarajevu otjerali su ga i oteli mu stan, moj profesor biologije je živio u Sarajevu otjerali su ga i kupili stan od njega za 15000 maraka, od komšije sestra živjela je u Sarajevu sada živi u Berlini, ubili su joj oca i srušili kuću. Toliko ja znam o Sarajevu.

Čedo

pre 5 godina

Opsada Sarajeva je, ustvari, počela znatno ranije nego što se ovdje govori. Negdje još krajem 15. vijeka, kad su Turci odlučili da naprave grad u čisto srpskom okruženju. Kako se, eto, Srbi uprkos svim genocidima nisu iselili niti nestali iz sarajevske okoline, tako su i 1992. ostali u okruženju Sarajeva. Neki valjda misle da je trebalo da dopuste da prođu kao Srbi u okolini Srebrenice i Bratunca, da ih istrebljuju Alijine bande, e da nebi bili "okupatori" i "zločinci". Možda je danas Sarajevo "slobodno" sa 150000 Srba manje nego prije rata? Je li to ta sloboda?

Anonymous

pre 5 godina

Slažem se da treba ljudi da vide sta se sve dešavalo i kako je narod živeo u to vreme ali kako niko nije napravio izložbu fotografija o stradanju Srba u Mostaru gde su činili trećinu stanovništva, a danas ih praktično vise i nema tamo ili izložbu o stradanju ljudi tokom bombardovanja?

milodar

pre 5 godina

@billy_the_cat ko god se ne slaze sa vasom propagandom sledbenik je miloseviceve masinerije? zanimljivo stanoviste, mada kako ste krenuli pocecu da mislim da su milosevic, karadzic i mladic imali pravo. uspori malo i prst na celo. za svadju je potrebno dvoje.

Romanija

pre 5 godina

Kako beogradjanima objasniti i definisati opsadu? Zamislite da "krug dvojke" proglasi nezavisnost od Beograda, uz to pobije i pozatvara sve koji se ne slazu, a ostali izbjegnu u ostale dijelove grada. Da li je "krug dvojke" pod opsadom ili u prirodnom okruzenju. Ovo pise neko ko je uspio pobjeci iz "kruga dvojke" i bio agresor sa Konjarnika!

Jeja

pre 5 godina

Ovo, nazalost, nije propaganda. Ljudi u Sarajevu su preziveli strahote za svo vreme rata. Svi ljudi koji su u njemu ostali, bez obzira na to sta su po nacionalnosti. Nazalost, Srbi su prosli mnogo losije jer su pored ovako teskih uslova zivota, granatiranja, snajpera, trpeli jos i maltretiranja od strane Muslimana.
Nije propaganda, ovo je istina, ali samo deo istine. Propaganda je samo u naslovu jer opsada nije nastala tek tako, vec je nju izazvao rat. Pored ovakvih strahota bilo je tu mnogo ubistava i odvodjenja Srba, mnogo prebijanja, mnogo logora, mnogo jos losih stvari koje nisu prikazane.
Meni je iskreno sve ove ljude zao. Sticajem okolnosti me je tematika zanimala, pa sam pogledala mnogo dokumentarnih filmova, slika i mnogo puta plakala kao kisa. Da, ovo jeste istina i zalosno je sta su sve ovi ljudi preziveli za cetiri godine. Neko je u komentaru pomenuo Markale i da li je Alija kriv... Sa ljudskog stanovista - zar je bitno? Ljudi su poginuli, ostali invalidi, da li je napad naredio Alija ili Mladic verujem da njima i njihovim porodicama nista ne znaci. Nesrecnici svi redom, vecina njih ni kriva, ni duzna.
Volela bih samo da konacno neko navede i lose stvari koje je njihov narod radio, godinama svi iskljucivo brane svoje i samo su "oni drugi" krivi. A za tango je potrebno dvoje, zar ne?

Nemanja

pre 5 godina

Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!
(Doktor, 28. septembar 2018 22:03)

Da nećeš ti da nam daš? I šta ćeš to da nam daš? Možda još koju izložbu? Hahhahaha, mala sisice...

марко

pre 5 godina

ма мене су пуцали снајпером и гранатама из тог опкољеног сарајева иако сам био клинац и цивил. не знам шта да мислим о овој манифестацији? ?

Mile Dodik

pre 5 godina

Niko nepravi izlozbu o bombardovanju Srbije.Ako budemo realni najvece strahote,razaranja ubistva pretrpeli su Srbi u ratu sa NATO.BiH,Hrvatska,Kosmet je bilo malo puskaranja,dve,tri rakete iz haubice I to je to.Druga je stvar sto su oni sami rusili I palili kuce da bi Srbe ocrnili pred svetom.

istina

pre 5 godina

ovo je sramota, teška sramota, šta sebi Beograd dozvoljava, gde su Kazani, Bubanj, Dobrovoljačka, nestali stari Srbi zbog otimanja nekretnina koje nije imao ko da traži, gde je činjenica da je dosta Sarajeva bilo i pod Srbima, kakva crna opsada , gde su izložbe Srba Zenice, Novog i Starog Travnika, Mostara i još brdo gradova gde danas Srba ima na desetine a bili ih na hiljade

boris

pre 5 godina

Hiljade ubijenih i masakriranih Srba u Sarajevu, Dobrovoljačka ulica, radni logori na liniji fronta za Srbe. Nas će ubiti europejizam, dobrota, glupost, saosećamo se više sa tuđim žrtvama nego svojim. Kad bi vi ljudi znali nesrećnu sudbinu i mnogobrojna zla nad Srbima u Sarajevu ovo danas u Beogradu nebi moglo da se desi, uz poštovanje naravno svih žrtava.

luka

pre 5 godina

Očigledno većina se podsmeva ovome i negira, a kad hrvati negiraju jasenovac onda nam je krivo oni su onda fašisti.
Kosovo je srce Srbije aha hoće to, kolko je i Aljaska srce Srbije mada je tamo srbima lakše i bezbednije otići, mislim na Aljasku naravno.

Kole

pre 5 godina

Jel ima u izložbi nešto o Srbima koji su ostali u svom gradu, a onda bili ubijani i mučeni u gradskim logorima od strane svojih muslimanskih sugrađana?

sin lovca na medvede

pre 5 godina

Da tesko je bilo u blokovima bez grejanja, hrane, vode i sredstava za higijenu.
Onima na cukama oko Sarajeva je bilo lepo, komfor sa pet zvezdica.

anonimous

pre 5 godina

Toliko otrova u ljudima posle ovoliko gidina?! Veliki utisak je na mene ostavila izložba ali još veći još veci utisak komentari. Verujete mi da nismo patriote sa takvim razmišljanjem!

kimi

pre 5 godina

Toliko otrova u ljudima posle ovoliko gidina?! Veliki utisak je na mene ostavila izložba ali još veći još veci utisak komentari. Verujete mi da nismo patriote sa takvim razmišljanjem!
(anonimous, 29. septembar 2018 08:31)

Ne razmisljaju tako beogradjani, znaju to sarajlije, ovo pisu njihovi zemljaci.
Beograd je uvek bio otvoren grad.

Vladimir

pre 5 godina

Pa nek je i bilo u Sarajevu 50% Srba, kao što pričate, šta je sa onih drugih 50%? Šta da očekuju ljudi koji su u gradu od vojske koja ih tri godine drži pod opsadom, granatira i gađa snajperima, svejedno da li idu u crkvu ili džamiju?

Toto

pre 5 godina

Niko Sarajevo ne zna bolje od Kusturice i Neleta. To su bile ikone Sarajeva, zastitni znaci tog grada. Znamo sta oni misle o tom gradu. Uvijek cu prije vjerovati njima nego nekim intelektualcima iz Beograda ili nekom ostrascenom iz Sarajeva. Isto sto misle Nele i Kusta misle i Cola i Brega samo mudro cute. Oni su Sarajevo, ono koje smo voljeli i koje volimo. A ovo "pod opsadom" neka prodaju Angelini Joly i Morganu Frimenu.

Dejan Zvezdara

pre 5 godina

Ovo samo u BG može, u svakom od gl. gradova bivših Yu republika bi ovaku izložbu sa naše strane smatrali agresijom na slobodu i njihovu državu, uvredu za njihove većinske građane. RECIPROCITET.

billy_the_cat

pre 5 godina

Milodar@ kakva propaganda? Imas hiljade video zapisa, hiljade transkripta slika srpske elite (Vucic i co) koji gledaju Sarajevo preko snajpera. Šta hoćeš više?

Pitagora

pre 5 godina

@ Aristotel - nema vise svi mi zajedno. Nismo mi zajedno bili ni tad kad smo navodno bili zajedno! Moja zemlja je orisla iz tog vaseg blata tzv zapadnog balkana, I osim slicnog jezika s vama nemamo I nikad nismo niti imali ista zajednicko!!

Aristotel

pre 5 godina

A svi zajedno iz bivse YU (osim SLO) smo pod opsadom jednih te istih politicara jos od 1991.
Nece nama biti dobro dok su svi oni na vlasti.

TARABA

pre 5 godina

Sve nekako razumijem, osim ovih sto govore da sada ima mnogo.manje srba u Sarajevu. Pa zasto nisu ostali za vrijeme opsade i granatiranja? Koje je sad logika...da su ih Muslimani protijerali, ili da su se odselili jer su znali sta se sprema?

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

Mitomanija...
A organizatori izložbe o opsadi - odnosno "opsadi" - su se trebali dotaći i slučaja Dobrovoljačke, ubistva starog svata, kao i činjenice da su Srbi - ali i Hrvati i drugi narodi koji su živeli u gradu koji se najvećim delom zapravo nalazi na teritoriji Hercegovine, ne Bosne - masovno proterivani, internirani u logore i ubijani. Ili da se dotaknu toga kako im je otimana imovina, tokom i posle rata za koji su krivi u istoj, a možda i u većoj meri od onog psihića crnogorskog podrijetla opsednutog epskom narodnom poezijom. Na koncu, koliko danas nemuslimana živi u tom Sarajevu? Šta je sa, say, Jevrejima kojih je, ako me pamćenje služi, pre 1992. bilo nekoliko hiljada? Gde su oni (ne računam izvesnog Svena Alkalaja)?

No, mislim da je apsolutno najbolji komentar, a možda i najtačniji u kontekstu povijesti tog prostora, na temu opsade Sarajeva, dao komentator iza nicka Čedo (@Čedo, 28. septembar 2018 22:45). Spot on.

no name

pre 5 godina

Nisu samo muslimani stradali po Sarajevskim naseljima ,i srbi su ginuli ,i xlostavljani po kasarnama i silosima ,Ko je granatirao Hadzice i Ilidzu i ko je zivio u tim naseljima .I da su muslimani bili primorani da bjeze u brda i oni bi isto tukli nas kao sto smo mi njih .Bilo ne ponovilo se .toliko

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

mislim da bi Sarajlije trebale da traže zabranu korišćenja reči opsada u slučajevima Lenjingrad i Staljingrad. Nemci bi ih sigurno podržali u evropskom parlamentu.
pozdrav bivše komšije i hvala što ste me otjerali vidio svet završio fakultet a i dalje se sećam vaše euforije kada je ubijen stari svat. a vi? veća radost od proslave Barija na severu.

Neko

pre 5 godina

Zivim u Srbiji, a imam rodbinu u Sarajevu gde povremeno odem. U 6. razredu osnovne, pre rata, bio sam na ekskurziji u Sarajevu, posetili smo Istorijski muzej i bili na Vrelu Bosne. Sinoc je bila Noc istrazivaca u istom muzeju pa sam sticajem okolnosti prvi put posle rata posetio muzej i pogledao vecunu postavki i postavku o opsadi grada. Iako znam od rodbine sta je narod svih nacionalnosti koji je ostao u gradu prezivo, jako je potresno i tuzno videti, a ne doziveti, ti predmeti i slike uzasa su podsetnik da se nikad ne ponovi. Mnogo je neduznih stradalo na svim stranama, kao i u drugim delovima bivse nam zemlje. A evo sada u svim zemljama narod zivi i mora ziveti zajedno bez obzira na veru. Strasno je sta smo dozvolili i doziveli zbog politicara koji se i dalje bogate, a nas koji smo sve siromasniji i dalje truju mrznjom. Koga zanima neka pogleda snimke protesta u Sarajevu protiv rata, tada su snajperi sa zgrade hotela gde je bilo sediste jedne stranke ciji je vodja sada u Hagu, gadjali po okupljenom narodu.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Pitanje svih pitanja, odgovor svih odgovora, vezano na ratne dane Sarajeva 
glasi: Sta bi radio Valter 1992-1995?
(sin lovca na medvede, 28. septembar 2018 22:10)
Valter- Bata Živojinović je bio uz Srbe
a protiv rata i raspada države kada već pitaš.

nismo svi isti

pre 5 godina

Ovi argumenti tipa "zašto se ne održavaju izložbe o stradanju Srba" je kao kad pitaju Vučića za Savamalu a on kaže da ga više brine ubistvo pevačice

Luj Adamic

pre 5 godina

Nacionalista ne samo da poriče da je njegova strana počinila zločine, nego ima i zadivljujuću sposobnost da čak ne može ni čuti za njih.
- George Orwell

CDN Citizen

pre 5 godina

Masovna psihoza koja se najbolje moze svesti na frazu "a sta su oni nama radili". U toj frazi, koja nije pitanje nego odgovor, a iza koje nema nastavka, je sve sadrzano: i "pravo" da se ubija, i osecaj vecne zrtve, i najava buducih dogadjaja, i interpretacija proslosti, i odnos prema drugima.

perungromovnik

pre 5 godina

Vrlo prosto. Vi htjeli da se otcijepite, mi nismo to htjeli. Mi bili na brdu, vi pod brdom. I vi ostaste dole, mi izadjosmo gore. Vama dodjose sandzaklije, beogradjanima srbi sarajlije. I mirna Bosna. Jel da?
Svi kao zadovoljni.

dejo

pre 5 godina

Šta je sa našim žrtvama,ko je ubijao Srbe,ko je ubio mog oca?! Znate li da je i danas 50% zemlje u Sarajevu još u vijek u vlasništvu Srba?Znate li zašto Arapi kupuju Srpsku zemlju u Sarajevu?!

Zagor

pre 5 godina

Svi znaju da je Sarajevo bilo pod opsadom. Cela Srbija to zna. I naravno da je najvise stradalo i patilo civilno stanovnistvo, svejedno koje nacije i vere, jer nikome na celu ne pise sta je. Granate su padale, sniperi su pucali. Ubijani su i Muslimani i Srbi i Hrvati i drugi. I u celoj toj tragediji mi moramo da shvatimo da su Srbi sa brda ubijali i Srbe u gradu, a ne samo "one druge". Ali isto tako su bande u gradu maltretirale i ubijale Srbe. I to se nazalost precutkuje. Jedni su iz jednog dela grada pucali u drugi deo grada i ubijali svoje sugradjane (vecina neduzna). Mozda ce se i jednom o tome govoriti. Videcemo.

Dejan

pre 5 godina

To najduža opsada nakon Drugog svetskog rata možete pričati nekome drugom. Kao i u većini mešanih gradova Muslimani su živeli u centru a grad je bio okružen srpskim naseljima. To se zove enklava kao što je Bihaćki džep...nisu zli Srbi došli i opkolili Bihaćki džep već je on već bio i pre rata "opkoljen" većinski srpskim naseljima...Verovatno su Srbi trebali da se isele oko Sarajeva kako bi se on spojio sa ostalom muslimanskom teritorijom ili da se isele iz zapadne Bosanske Krajine kako bi se napravio koridor od Bihaća do Sarajeva pa eto ne bi bilo "opsade".

Stojko

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest. To sto su bosnjaci uspeli ovo da proguraju u centar Beofrada samo govori o tome kakvi su Srbi, i da uvek mozes da nadjes nekog Srbina ko ce prodati svoju babu za 30€.

Бата

pre 5 godina

Два феномена, карактеристична за удружења која реализују овакве перформансе, и за агенду која стоји иза тога, ми падају на памет: аутошовинизам и "антиратно" профитерство. Перфидно раде управо оно против чега су деклеративно - пристрасношћу подгревају мржњу и изазивају вечите спорове.

Arcibald

pre 5 godina

E moji Srbi...
jedete sve sto vam Zapad servira.

Moj vam je prijedlog da dodjete 2. maja u Sarajevo dan kada je prelijepo biti Srbin u tom gradu.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Sarajevo je bilo grozno i pre rata, pogotovo zimi ... a kamoli sad kad nista ni od tog predratnog jada nije ostalo...
(pera, 29. septembar 2018 01:21
ostale Sandžaklije LOL

ja

pre 5 godina

Mogli ste i meli sliku na, ražanj nabijenih i ispečenih Srba iz Kravice, ili onog mudžahedina sa odsečenom srpskom glavom. Sve zločince treba osuditi, i naše i njihove, ali nemojte samo da mi sami sebe osuđujemo.

ggg

pre 5 godina

Imate muslimane kojima arapi daju pare i srpske vlasti koje imaju oruzje, naftu, hranu. Saberite dva i dva i eto vam odgovora zasto je Sarajevo bilo pod opsadom.

fsdfds

pre 5 godina

Sprovedite anonimnu anketu pa cete videti koliko Srba podrzava ubijanje iz snajpera malog Nermina... Ali, to sto su Srbi trazili - imaju. A jos ce toga dobiti, samo polako !!!
(Doktor, 28. septembar 2018 22:03)

Naravno da to niko ne podržava. Sprovedi anketu među muslimanima sa pitanjima: Da li znate koliko su muslimanski snajperisti pobili srpske djece na Grbavici? Da li znate da su po izvještajima Unprofora muslimanski snajperisti ubijali ljude u dijelovima grada koje su muslimani kontrolisali?

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Sve nekako razumijem, osim ovih sto govore da sada ima mnogo.manje srba u Sarajevu. Pa zasto nisu ostali za vrijeme opsade i granatiranja? Koje je sad logika...da su ih Muslimani protijerali, ili da su se odselili jer su znali sta se sprema?
(TARABA, 29. septembar 2018 05:19)
moju porodicu komšija Hrvat i musliman pištoljima, sreća pa nisu bili hrabri da pucaju te nas isteraše! a ako mi najbliže komšije to misle naravno da nam je bilo jasno šta se sprema u Sarajevu! da li je tebi sada jasno bedni čoveče?

milojko

pre 5 godina

Evo ja bih ovim putem licno ukazao javnosti na moju devojku, koja je od 1982.okupirala Sarajevo a izvukla se 1995.kad je podlegla pritisku svoje mladje sestre i velikom brzinom starim Stojadinom pobegla preko Pala cak do Brckog.

fsdfdsf

pre 5 godina

To najduža opsada nakon Drugog svetskog rata možete pričati nekome drugom. Kao i u većini mešanih gradova Muslimani su živeli u centru a grad je bio okružen srpskim naseljima.
(Dejan, 29. septembar 2018 14:44)

Muslimanska naselja u Sarajevu su bile turske mahale iznad Baščaršije. Iako ova naselja na obroncima Trebevića i ostalih brda, nekadašnje mahale, utrpane u opštine Stari Grad i Centar, ni po izgledu ni po socijalnom sastavu stanovništva nisu pravi centar grada. Pravi centar Sarajeva je pješačka zona oko katoličke Katedrale i pravoslavne Saborne Crkve. To je prije Drugog svjetskog rata bio pretežno hrišćanski i jevrejski dio grada. U novijim naseljima sagrađenim poslije Drugog svetskog rata (mahom opštine Novi Grad i Novo Sarajevo) nacionalna struktura stanovništvaa je otprilike identična nacionalnoj strukturi stanovništva čitave Bosne. U Sarajevo su prije rata administrativno bila i planinska naselja na Jahorini, mahom srpska, u opštini Pale.