Sreda, 06.06.2018.

08:45

Kusturica: Prisustvujemo kraju filma

Izvor: Tanjug

Kusturica: Prisustvujemo kraju filma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

objektivno

pre 5 godina

Da budemo objektivni svaka stvar može da se koristi pametno ili najgore moguće. Tako i tehnologija i internet nekome pomažu a većina bira najgore moguće sadržaje i gubi vreme. Nije fer za to optužiti samu tehnologiju.

Subotičanka

pre 5 godina

Komentatoru TO, TO, HAJDE DA VIDIMO SUZE ... Poštovani, jedino brabonjanje, kako rekoste, primećujem u Vašem i komentarima Vaših istomišljenika za čiju ekspanziju, uporedivu sa širenjem malignih ćelija, ovaj portal predstavlja izuzetno povoljno tlo !

klasje

pre 5 godina

Kusturica tipičan rusofil. Na papiru voli Rusiju ali zato živi i stvara na trulom i dekadentnom Zapadu. Mene bi bila sramota da u takvoj situaciji kažem bilo šta protiv Zapada a da sam na mestu Zapadnjaka proterao bih ga kod Putina kada već voli rusiju toliko (..........., 06. jun 2018 08:56)

Kusturica veći deo godine provede u Srbiji.Naravno kada radi film on je na terenu ili u studiju.Radi po celom svetu;Evropi,na američkom kontinentu i Aziji.Radio je film u Kini.Nije on rusofil,već je protivnik globalizma i zapadne političko-ekonomske hegemonije.A globalizam je štetan po umetnost,pa i kinematografiju.Rusija je trenutno u nemilosti zapadnih moćnika,koji kontrolišu svetske tokove novca,zato je mnogi antiglobalisti podržavaju,kao što podržavaju i mnoge druge zemlje i političare.

crni talas

pre 5 godina

Sposobonost za stalnu promenu ključna je stvar u životu svakog pojedinca.U ovom tehnološki ubrzanom vremenu, prilagođavanje promenama je skoro pa svakodnevna pojava i nadasve potreba ukoliko želite da ostanete u trci.Kusturica koji je poslednji dobar film uradio krajem 1980-tih godina (dakle pre cca 30. godina), definitivno je "zastareo" i neophodno mu je "zanovljavanje" ako ga uopšte želi, obzirom da je postao neimar i rukovodilac značajnih turističkih kompleksa. Koliko ja vidim, on se filmu okreće samo kada mu zafali para pa zna da na ime može da izmuze neki ne baš mali novac. (MarkoV, 06. jun 2018 12:46)

Kusturica se ne bavi proizvodnjom jabuka ili televizora ili softvera pa da mora da se prilagodi uslovima,koji vladaju na tržištu u okruženju i svetu.Umetnost,uključujući film se razvija i menja,ali prava umetnost se ne prilagođava trenutnim trendovima,ona je univerzalna.Kroz svoju karijeru Kusturica je imao tri faze(etape).Prva faza je bila 80-ih,početak i prvi filmovi snimani u Bosni.Druga faza su 90-e,odlazak u SAD i povratak u Srbiju,a treća je od 2000-e na ovamo.U svim fazama je imao velikih ostvarenja o čemu svedoče i nagrade na najvažnijim festivalima.Malo je reditelja u svetu,koji imaju tako veliki ugled i poštovanje.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Sva kreativnost se prebacila na tehnologiju i to prvenstveno mislim na video igre kao novi nosilac kreativnosti u modernom svetu. Mozda ce se mnogi nece samnom sloziti , pogotovo mislim na Kusturicu , ali tako je kako je ..vreme tece, sve se menja ,digitalizuje . Pratite promene ili se sklonite s puta...

Pismo pišem i maramicom suze brišem

pre 5 godina

Osnovna pošast interneta je da svaka džudža oseća pravo i komentariše ljude koji su nešto u životu uradili. Sa ponekom gramatičkom greškom.

posmatrac bb

pre 5 godina

kako malo treba da izgmižu Kusturičini mrzitelji. Da je samo rekao da je dan oblačan njima bi i to bilo dovoljno da izbace svoje male komplekse iz sebe. Obično takvi ni vrata u životu nisu ofarbali ni stih negde objavili.

volim buducnost

pre 5 godina

Lokalne razlike postale su beznačajne i ubrzano se gube. Gube se mnogi jezici i kulture a nastaje jedna nova amerikanizirana globalna “individualistićka” kultura.
(amerikanizacija svijeta,6. jun 2018 10:22)

A sta,tebi se ne svidja individualizam,ti si vise onako za kolektivizam,da ispiras mozak i da silom sve teras da rade i zive "kako se valja" i "kako treba" ne kako covek sam bira,a "kako valja" to si odredio ti i tebi slicni,kopirajuci nacin vasih dedova od pre 500 i 300 godina,brojke su simbolicnog znacenja. Poenta je da ti zastupas da svaka naredna generacija samo kopira nacin prethodne i da se svaka licnost i svaki individualizam gusi,a da je kolektiv sve i svja i "Posle kolektiva se ne govori". E pa zao mi je,otisli ste na smetliste istorije. I nisu to AMeri prvo poceli da sire po svetu,nego Englezi,oni su prvi pokazali celom svetu da onaj ko se rodio kao licnost,a ne kao beskicmenjak,moze i da se ponasa i zivi kako on hoce (dok ne ugrozava druge) a ne kako "Kolektiv" smatra da treba. Ameri su samo ceo koncept podigli na viši nivo,a onda ste vi kolektivisti izgubili. Ako vam se ne svidja,individualisti nisu kao vi,nece praviti "narodni odisaj 2" i nece vas proganjati. Ako necete sa njima,imate Papua Novu Gvineju i slicna measta pa izvolite humano se preseliti tamo.

Sky

pre 5 godina

Pljujete to šta su rekli a ništa niste razumeli.
Prevod na srpski:
Na sajmu knjiga najprodavanija je bila knjiga koju je napisala Zoranah

Nikola

pre 5 godina

"Blago vama, dokonima!" Ovakav komentar, i slični, i plusevi koje dobija po meni su tužna realnost ovog antiintelektualnog doba. Svako "filozofiranje" i promatranje društvenih kretanja su nepotrebni i besmisleni, umesto toga bi dokoni mislioci trebali da se uhvate motike ili nekog drugog korisnog posla. Ovo je jedna od glavnih i najtužnih mantri globalizma (koji svakako ima mnogo pozitivnih strana) - samo materijalno produktivan rad je dobar rad, i samo opipljivi proizvodi su ono što je vredno. Imamo mi jednog vrhunskog propagatora takvih ideala i svi mu se dive dok on prikuplja 700 intelektualaca. Jer, ipak cifre su merilo - oni imaju 100, a ja 700! Tužno, veoma tužno.

Hej cao 2

pre 5 godina

Ovo za bioskope i kraj filma, Kusta nije u pravu. Malo ke on previse buntovnicki nastrojen. Deadpool 2 je za 2 vikenda zaradio 150 miliona USD u bioskopima sirom planete. Treba znati izboriti se sa tehnologijom i marketingom.

Lale

pre 5 godina

@(to, to, hajde da vidimo i suze, tooooo..., 6. jun 2018 10:09)
Neko se stvarno uskopistio (iliti "uskopištio"), ali ne bih rekao da su to učesnici diskusije. Ovoliko histerije i mahnite mržnje nisam odavno pročitao u jednom tako kratkom komentaru.

Sale

pre 5 godina

Zbog čega je interesantnije da na televiziji budu Bratovi, Farme, ... a ne ovakvi susreti i razgovori? Rečnik je drugačiji, teme su realnije, ljudi pametniji (slagali se vi sa njima ili ne). I u takvim emisijama se mogu slati komentari, glasati, plaćati reklame. A mi možda nešto i naučimo.

milan

pre 5 godina

Emir Kusturica je najveci, zivi, srpski intelektualac. Veliki filozof, koji nema problem da izadje pred bilo koji masovni medij i iskaze svoje misljenje, ma koliko bilo oprecno prosecnom srpskom libero - intelektualcicu. U udzbenicima istorije ce za 50 godina biti njegova fotka bas pored Ive Andrica. Kao filmadzija je takodje zlatnim slovima upisan u anale Kanskog festivala. Njegov stil je specifican, bajkovit i realistican u isto vreme. Mozda se ne svidja svima, ali svakako je originalan. Pritom je covek pravi mangup, reci mu u lice to sto pises ovde, bices razbijen u raspravi... a u odlicnoj je fizickoj formi, pa mozda i batine dobijes, ne bi bio prvi. Svakom slucaju, zao mi je sto ga ranije u mladosti sa 15-16 godina nisam otkrio na ovaj nacin. Pozdrav za sve Kustofile, nema nas puno ovde.

Hej cao

pre 5 godina

Samo da pitam, jel postoji u bilo kojoj ex republici neka ustanova, bilo kog tipa da nosi naziv "Jugoslovenski"? U Srbiji ih ima na desetine.

Stefan

pre 5 godina

Smetaju im tehnologija i velike kulture!?? A, recimo, rimsko carstvo? U pogledu tehnologije i kulture oni su bili vekovima ispred ogromne vecine covecanstva. Iz njihovog jezika nastalo destak drugih velicanstvenih jezika. Iz njihove gradnje- moderna gradnja. Iz njihove smrtnosti, danasnja umetnost. I niko ne zali danas za malim kulturama, jezicima, plemenima.

MarkoV

pre 5 godina

Sposobonost za stalnu promenu ključna je stvar u životu svakog pojedinca.

U ovom tehnološki ubrzanom vremenu, prilagođavanje promenama je skoro pa svakodnevna pojava i nadasve potreba ukoliko želite da ostanete u trci.

Kusturica koji je poslednji dobar film uradio krajem 1980-tih godina (dakle pre cca 30. godina), definitivno je "zastareo" i neophodno mu je "zanovljavanje" ako ga uopšte želi, obzirom da je postao neimar i rukovodilac značajnih turističkih kompleksa.

Koliko ja vidim, on se filmu okreće samo kada mu zafali para pa zna da na ime može da izmuze neki ne baš mali novac.

eto

pre 5 godina

Moj paša je na koncertu za 1. Maj rekao: "8 sati rada, 8 sati spavanja, 8 sati interneta! Pa jesmo li se za to borili? Vodite decu napolje". Killo Killo rules!

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

O ucesnicima ne bih ali interesantan je ovaj Nemanjih pasus:Kusturica je ubeđen da prisustvujemo kraju filma, jer "Netfliks" preuzima bioskope, a bez publike film prestaje da to bude.
G.Nemanju bih rekao da je Beograd imao 60 bioskopa...sada samo Dom sindikata...Netfliks nije preuzeo ni jedan bioskop u BGD... kamo lepe srece da jeste?

to, to, hajde da vidimo i suze, tooooo...

pre 5 godina

Sve suv misliOc. E bas mi je drago sto su se ovakvi uskopištili. Da pokazu svoje pravo lice. U stvari je sve ovo brabonjanje samo emotivni izliv do emotivnog izliva i nema tu ni r od razuma. Istina je u stvari da te "male kulture" i treba da propadnu, to je prirodni poredak stvari, da su šta vredele ne bi ni propale, i "velike kulture" su nekad je li bile male pa su bile dovoljno jake da opstanu, je li tako tako je. Ovo kukanje protiv tehnologije ne zelim ni da komentarisem, samo mogu da ponovim parafrazu teksta iz vremena nastanka www, nece se vise ovakvi smejati najboljima među njima (nerdovi), ovakvi koji su se ugodno razbaskarili tu gde su, a u stvari su svi do poslednjeg izdrzavana lica koja da im nije tata drzave umrli bi gladni, jer internet je ponudio ono sto su religije i filozofije milenijumima obecavale ali nikad nisu ostvarile - potpunu slobodu, bez ogranicenjau u pogledu smrdljive nacionalne pripadnosti, smrdljive religije, boje kože, pola, ideoloskih opredeljenja, izgleda i fizickog oblika, itd, neogranicena sloboda... Zato su se oni i uskopištili, žvaće bulja gaće - nikome više ne trebaju ovakvi da ispiraju mozak fekalijama i kolektivizmom. Čuj, nestaće "male kulture". Who gives a fuck, i treba. I tako je to štetno i samo koči napredak čovečanstva insistiranjem na nasilnom održavanju nečega što je davno prevaziđeno. Hoćete primer? Šta su postigli ovi tu tzv srbi što su vratili srednji vek i srusili sve sto je postignuto u Jugoslaviji na planu modernizacije?

amerikanizacija svijeta

pre 5 godina

“Svi smo se složili da ne postoji globalna kultura, već da kulture moraju ostati autentične sa svim svojim razbokorenim unutrašnjim sadržajima. Posebnosti su dragocenost i ne smeju da se potiskuju, svejedno da li jedna kultura iza sebe ima ekonomsku ili vojnu moć ili ne. Kulturna raznolikost je preduslov razvoja sveta i boljeg razumevanja sveta", zaključio je Vukosavljević.”

Nema od toga ništa. Globalizacija znači amerikanizaciju i unifikaciju svega a ne samo kulture. Amerikanizacija svega znači amerikanizaciju stila života, stila zabave, usvajanje tehnologije, načina prehrane, proizvodnje kulture, humora, proizvodnje novih navika i običaja (recimo sva vjenčanja na svijetu su kopija američkih), pa čak i razmišljanja. Lokalne razlike postale su beznačajne i ubrzano se gube. Gube se mnogi jezici i kulture a nastaje jedna nova amerikanizirana globalna “individualistićka” kultura.

Печењара - Ибарска

pre 5 godina

Кад слушам овог "министра" који стално врти исту, празну причу искићену бесмисленим фразама, дође ми нека мука ко Мехи у фришопу.

banned

pre 5 godina

Bravo za Franciska Lopeza Saču, pogodio suštinu. Inače Interesantna diskusija, mada se ne slažem sa pola iznesenog. Nostalgija za mladošću i navike ostavite po strani. To ne bi smelo u isti koš sa dobrim što tehnologija donosi.

Srdjan

pre 5 godina

Biće da prisustvujemo kraju Kusturice, koji on u svojoj sujeti identifikuje sa krajem filma.

Inače, tehnologija je dobar sluga i zao gospodar, što je odavno prožvakana stvar. Naravno da može otvori nove puteve umjetnosti kad je koristi neko ko zna kako da to uradi.

...........

pre 5 godina

Kusturica tipičan rusofil. Na papiru voli Rusiju ali zato živi i stvara na trulom i dekadentnom Zapadu.

Mene bi bila sramota da u takvoj situaciji kažem bilo šta protiv Zapada a da sam na mestu Zapadnjaka proterao bih ga kod Putina kada već voli rusiju toliko

MarkoV

pre 5 godina

Sposobonost za stalnu promenu ključna je stvar u životu svakog pojedinca.

U ovom tehnološki ubrzanom vremenu, prilagođavanje promenama je skoro pa svakodnevna pojava i nadasve potreba ukoliko želite da ostanete u trci.

Kusturica koji je poslednji dobar film uradio krajem 1980-tih godina (dakle pre cca 30. godina), definitivno je "zastareo" i neophodno mu je "zanovljavanje" ako ga uopšte želi, obzirom da je postao neimar i rukovodilac značajnih turističkih kompleksa.

Koliko ja vidim, on se filmu okreće samo kada mu zafali para pa zna da na ime može da izmuze neki ne baš mali novac.

Печењара - Ибарска

pre 5 godina

Кад слушам овог "министра" који стално врти исту, празну причу искићену бесмисленим фразама, дође ми нека мука ко Мехи у фришопу.

...........

pre 5 godina

Kusturica tipičan rusofil. Na papiru voli Rusiju ali zato živi i stvara na trulom i dekadentnom Zapadu.

Mene bi bila sramota da u takvoj situaciji kažem bilo šta protiv Zapada a da sam na mestu Zapadnjaka proterao bih ga kod Putina kada već voli rusiju toliko

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

O ucesnicima ne bih ali interesantan je ovaj Nemanjih pasus:Kusturica je ubeđen da prisustvujemo kraju filma, jer "Netfliks" preuzima bioskope, a bez publike film prestaje da to bude.
G.Nemanju bih rekao da je Beograd imao 60 bioskopa...sada samo Dom sindikata...Netfliks nije preuzeo ni jedan bioskop u BGD... kamo lepe srece da jeste?

Srdjan

pre 5 godina

Biće da prisustvujemo kraju Kusturice, koji on u svojoj sujeti identifikuje sa krajem filma.

Inače, tehnologija je dobar sluga i zao gospodar, što je odavno prožvakana stvar. Naravno da može otvori nove puteve umjetnosti kad je koristi neko ko zna kako da to uradi.

to, to, hajde da vidimo i suze, tooooo...

pre 5 godina

Sve suv misliOc. E bas mi je drago sto su se ovakvi uskopištili. Da pokazu svoje pravo lice. U stvari je sve ovo brabonjanje samo emotivni izliv do emotivnog izliva i nema tu ni r od razuma. Istina je u stvari da te "male kulture" i treba da propadnu, to je prirodni poredak stvari, da su šta vredele ne bi ni propale, i "velike kulture" su nekad je li bile male pa su bile dovoljno jake da opstanu, je li tako tako je. Ovo kukanje protiv tehnologije ne zelim ni da komentarisem, samo mogu da ponovim parafrazu teksta iz vremena nastanka www, nece se vise ovakvi smejati najboljima među njima (nerdovi), ovakvi koji su se ugodno razbaskarili tu gde su, a u stvari su svi do poslednjeg izdrzavana lica koja da im nije tata drzave umrli bi gladni, jer internet je ponudio ono sto su religije i filozofije milenijumima obecavale ali nikad nisu ostvarile - potpunu slobodu, bez ogranicenjau u pogledu smrdljive nacionalne pripadnosti, smrdljive religije, boje kože, pola, ideoloskih opredeljenja, izgleda i fizickog oblika, itd, neogranicena sloboda... Zato su se oni i uskopištili, žvaće bulja gaće - nikome više ne trebaju ovakvi da ispiraju mozak fekalijama i kolektivizmom. Čuj, nestaće "male kulture". Who gives a fuck, i treba. I tako je to štetno i samo koči napredak čovečanstva insistiranjem na nasilnom održavanju nečega što je davno prevaziđeno. Hoćete primer? Šta su postigli ovi tu tzv srbi što su vratili srednji vek i srusili sve sto je postignuto u Jugoslaviji na planu modernizacije?

eto

pre 5 godina

Moj paša je na koncertu za 1. Maj rekao: "8 sati rada, 8 sati spavanja, 8 sati interneta! Pa jesmo li se za to borili? Vodite decu napolje". Killo Killo rules!

banned

pre 5 godina

Bravo za Franciska Lopeza Saču, pogodio suštinu. Inače Interesantna diskusija, mada se ne slažem sa pola iznesenog. Nostalgija za mladošću i navike ostavite po strani. To ne bi smelo u isti koš sa dobrim što tehnologija donosi.

amerikanizacija svijeta

pre 5 godina

“Svi smo se složili da ne postoji globalna kultura, već da kulture moraju ostati autentične sa svim svojim razbokorenim unutrašnjim sadržajima. Posebnosti su dragocenost i ne smeju da se potiskuju, svejedno da li jedna kultura iza sebe ima ekonomsku ili vojnu moć ili ne. Kulturna raznolikost je preduslov razvoja sveta i boljeg razumevanja sveta", zaključio je Vukosavljević.”

Nema od toga ništa. Globalizacija znači amerikanizaciju i unifikaciju svega a ne samo kulture. Amerikanizacija svega znači amerikanizaciju stila života, stila zabave, usvajanje tehnologije, načina prehrane, proizvodnje kulture, humora, proizvodnje novih navika i običaja (recimo sva vjenčanja na svijetu su kopija američkih), pa čak i razmišljanja. Lokalne razlike postale su beznačajne i ubrzano se gube. Gube se mnogi jezici i kulture a nastaje jedna nova amerikanizirana globalna “individualistićka” kultura.

klasje

pre 5 godina

Kusturica tipičan rusofil. Na papiru voli Rusiju ali zato živi i stvara na trulom i dekadentnom Zapadu. Mene bi bila sramota da u takvoj situaciji kažem bilo šta protiv Zapada a da sam na mestu Zapadnjaka proterao bih ga kod Putina kada već voli rusiju toliko (..........., 06. jun 2018 08:56)

Kusturica veći deo godine provede u Srbiji.Naravno kada radi film on je na terenu ili u studiju.Radi po celom svetu;Evropi,na američkom kontinentu i Aziji.Radio je film u Kini.Nije on rusofil,već je protivnik globalizma i zapadne političko-ekonomske hegemonije.A globalizam je štetan po umetnost,pa i kinematografiju.Rusija je trenutno u nemilosti zapadnih moćnika,koji kontrolišu svetske tokove novca,zato je mnogi antiglobalisti podržavaju,kao što podržavaju i mnoge druge zemlje i političare.

milan

pre 5 godina

Emir Kusturica je najveci, zivi, srpski intelektualac. Veliki filozof, koji nema problem da izadje pred bilo koji masovni medij i iskaze svoje misljenje, ma koliko bilo oprecno prosecnom srpskom libero - intelektualcicu. U udzbenicima istorije ce za 50 godina biti njegova fotka bas pored Ive Andrica. Kao filmadzija je takodje zlatnim slovima upisan u anale Kanskog festivala. Njegov stil je specifican, bajkovit i realistican u isto vreme. Mozda se ne svidja svima, ali svakako je originalan. Pritom je covek pravi mangup, reci mu u lice to sto pises ovde, bices razbijen u raspravi... a u odlicnoj je fizickoj formi, pa mozda i batine dobijes, ne bi bio prvi. Svakom slucaju, zao mi je sto ga ranije u mladosti sa 15-16 godina nisam otkrio na ovaj nacin. Pozdrav za sve Kustofile, nema nas puno ovde.

Pismo pišem i maramicom suze brišem

pre 5 godina

Osnovna pošast interneta je da svaka džudža oseća pravo i komentariše ljude koji su nešto u životu uradili. Sa ponekom gramatičkom greškom.

crni talas

pre 5 godina

Sposobonost za stalnu promenu ključna je stvar u životu svakog pojedinca.U ovom tehnološki ubrzanom vremenu, prilagođavanje promenama je skoro pa svakodnevna pojava i nadasve potreba ukoliko želite da ostanete u trci.Kusturica koji je poslednji dobar film uradio krajem 1980-tih godina (dakle pre cca 30. godina), definitivno je "zastareo" i neophodno mu je "zanovljavanje" ako ga uopšte želi, obzirom da je postao neimar i rukovodilac značajnih turističkih kompleksa. Koliko ja vidim, on se filmu okreće samo kada mu zafali para pa zna da na ime može da izmuze neki ne baš mali novac. (MarkoV, 06. jun 2018 12:46)

Kusturica se ne bavi proizvodnjom jabuka ili televizora ili softvera pa da mora da se prilagodi uslovima,koji vladaju na tržištu u okruženju i svetu.Umetnost,uključujući film se razvija i menja,ali prava umetnost se ne prilagođava trenutnim trendovima,ona je univerzalna.Kroz svoju karijeru Kusturica je imao tri faze(etape).Prva faza je bila 80-ih,početak i prvi filmovi snimani u Bosni.Druga faza su 90-e,odlazak u SAD i povratak u Srbiju,a treća je od 2000-e na ovamo.U svim fazama je imao velikih ostvarenja o čemu svedoče i nagrade na najvažnijim festivalima.Malo je reditelja u svetu,koji imaju tako veliki ugled i poštovanje.

Sky

pre 5 godina

Pljujete to šta su rekli a ništa niste razumeli.
Prevod na srpski:
Na sajmu knjiga najprodavanija je bila knjiga koju je napisala Zoranah

Sale

pre 5 godina

Zbog čega je interesantnije da na televiziji budu Bratovi, Farme, ... a ne ovakvi susreti i razgovori? Rečnik je drugačiji, teme su realnije, ljudi pametniji (slagali se vi sa njima ili ne). I u takvim emisijama se mogu slati komentari, glasati, plaćati reklame. A mi možda nešto i naučimo.

posmatrac bb

pre 5 godina

kako malo treba da izgmižu Kusturičini mrzitelji. Da je samo rekao da je dan oblačan njima bi i to bilo dovoljno da izbace svoje male komplekse iz sebe. Obično takvi ni vrata u životu nisu ofarbali ni stih negde objavili.

Stefan

pre 5 godina

Smetaju im tehnologija i velike kulture!?? A, recimo, rimsko carstvo? U pogledu tehnologije i kulture oni su bili vekovima ispred ogromne vecine covecanstva. Iz njihovog jezika nastalo destak drugih velicanstvenih jezika. Iz njihove gradnje- moderna gradnja. Iz njihove smrtnosti, danasnja umetnost. I niko ne zali danas za malim kulturama, jezicima, plemenima.

Hej cao 2

pre 5 godina

Ovo za bioskope i kraj filma, Kusta nije u pravu. Malo ke on previse buntovnicki nastrojen. Deadpool 2 je za 2 vikenda zaradio 150 miliona USD u bioskopima sirom planete. Treba znati izboriti se sa tehnologijom i marketingom.

Hej cao

pre 5 godina

Samo da pitam, jel postoji u bilo kojoj ex republici neka ustanova, bilo kog tipa da nosi naziv "Jugoslovenski"? U Srbiji ih ima na desetine.

Nikola

pre 5 godina

"Blago vama, dokonima!" Ovakav komentar, i slični, i plusevi koje dobija po meni su tužna realnost ovog antiintelektualnog doba. Svako "filozofiranje" i promatranje društvenih kretanja su nepotrebni i besmisleni, umesto toga bi dokoni mislioci trebali da se uhvate motike ili nekog drugog korisnog posla. Ovo je jedna od glavnih i najtužnih mantri globalizma (koji svakako ima mnogo pozitivnih strana) - samo materijalno produktivan rad je dobar rad, i samo opipljivi proizvodi su ono što je vredno. Imamo mi jednog vrhunskog propagatora takvih ideala i svi mu se dive dok on prikuplja 700 intelektualaca. Jer, ipak cifre su merilo - oni imaju 100, a ja 700! Tužno, veoma tužno.

objektivno

pre 5 godina

Da budemo objektivni svaka stvar može da se koristi pametno ili najgore moguće. Tako i tehnologija i internet nekome pomažu a većina bira najgore moguće sadržaje i gubi vreme. Nije fer za to optužiti samu tehnologiju.

volim buducnost

pre 5 godina

Lokalne razlike postale su beznačajne i ubrzano se gube. Gube se mnogi jezici i kulture a nastaje jedna nova amerikanizirana globalna “individualistićka” kultura.
(amerikanizacija svijeta,6. jun 2018 10:22)

A sta,tebi se ne svidja individualizam,ti si vise onako za kolektivizam,da ispiras mozak i da silom sve teras da rade i zive "kako se valja" i "kako treba" ne kako covek sam bira,a "kako valja" to si odredio ti i tebi slicni,kopirajuci nacin vasih dedova od pre 500 i 300 godina,brojke su simbolicnog znacenja. Poenta je da ti zastupas da svaka naredna generacija samo kopira nacin prethodne i da se svaka licnost i svaki individualizam gusi,a da je kolektiv sve i svja i "Posle kolektiva se ne govori". E pa zao mi je,otisli ste na smetliste istorije. I nisu to AMeri prvo poceli da sire po svetu,nego Englezi,oni su prvi pokazali celom svetu da onaj ko se rodio kao licnost,a ne kao beskicmenjak,moze i da se ponasa i zivi kako on hoce (dok ne ugrozava druge) a ne kako "Kolektiv" smatra da treba. Ameri su samo ceo koncept podigli na viši nivo,a onda ste vi kolektivisti izgubili. Ako vam se ne svidja,individualisti nisu kao vi,nece praviti "narodni odisaj 2" i nece vas proganjati. Ako necete sa njima,imate Papua Novu Gvineju i slicna measta pa izvolite humano se preseliti tamo.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Sva kreativnost se prebacila na tehnologiju i to prvenstveno mislim na video igre kao novi nosilac kreativnosti u modernom svetu. Mozda ce se mnogi nece samnom sloziti , pogotovo mislim na Kusturicu , ali tako je kako je ..vreme tece, sve se menja ,digitalizuje . Pratite promene ili se sklonite s puta...

Subotičanka

pre 5 godina

Komentatoru TO, TO, HAJDE DA VIDIMO SUZE ... Poštovani, jedino brabonjanje, kako rekoste, primećujem u Vašem i komentarima Vaših istomišljenika za čiju ekspanziju, uporedivu sa širenjem malignih ćelija, ovaj portal predstavlja izuzetno povoljno tlo !

Lale

pre 5 godina

@(to, to, hajde da vidimo i suze, tooooo..., 6. jun 2018 10:09)
Neko se stvarno uskopistio (iliti "uskopištio"), ali ne bih rekao da su to učesnici diskusije. Ovoliko histerije i mahnite mržnje nisam odavno pročitao u jednom tako kratkom komentaru.

to, to, hajde da vidimo i suze, tooooo...

pre 5 godina

Sve suv misliOc. E bas mi je drago sto su se ovakvi uskopištili. Da pokazu svoje pravo lice. U stvari je sve ovo brabonjanje samo emotivni izliv do emotivnog izliva i nema tu ni r od razuma. Istina je u stvari da te "male kulture" i treba da propadnu, to je prirodni poredak stvari, da su šta vredele ne bi ni propale, i "velike kulture" su nekad je li bile male pa su bile dovoljno jake da opstanu, je li tako tako je. Ovo kukanje protiv tehnologije ne zelim ni da komentarisem, samo mogu da ponovim parafrazu teksta iz vremena nastanka www, nece se vise ovakvi smejati najboljima među njima (nerdovi), ovakvi koji su se ugodno razbaskarili tu gde su, a u stvari su svi do poslednjeg izdrzavana lica koja da im nije tata drzave umrli bi gladni, jer internet je ponudio ono sto su religije i filozofije milenijumima obecavale ali nikad nisu ostvarile - potpunu slobodu, bez ogranicenjau u pogledu smrdljive nacionalne pripadnosti, smrdljive religije, boje kože, pola, ideoloskih opredeljenja, izgleda i fizickog oblika, itd, neogranicena sloboda... Zato su se oni i uskopištili, žvaće bulja gaće - nikome više ne trebaju ovakvi da ispiraju mozak fekalijama i kolektivizmom. Čuj, nestaće "male kulture". Who gives a fuck, i treba. I tako je to štetno i samo koči napredak čovečanstva insistiranjem na nasilnom održavanju nečega što je davno prevaziđeno. Hoćete primer? Šta su postigli ovi tu tzv srbi što su vratili srednji vek i srusili sve sto je postignuto u Jugoslaviji na planu modernizacije?

...........

pre 5 godina

Kusturica tipičan rusofil. Na papiru voli Rusiju ali zato živi i stvara na trulom i dekadentnom Zapadu.

Mene bi bila sramota da u takvoj situaciji kažem bilo šta protiv Zapada a da sam na mestu Zapadnjaka proterao bih ga kod Putina kada već voli rusiju toliko

MarkoV

pre 5 godina

Sposobonost za stalnu promenu ključna je stvar u životu svakog pojedinca.

U ovom tehnološki ubrzanom vremenu, prilagođavanje promenama je skoro pa svakodnevna pojava i nadasve potreba ukoliko želite da ostanete u trci.

Kusturica koji je poslednji dobar film uradio krajem 1980-tih godina (dakle pre cca 30. godina), definitivno je "zastareo" i neophodno mu je "zanovljavanje" ako ga uopšte želi, obzirom da je postao neimar i rukovodilac značajnih turističkih kompleksa.

Koliko ja vidim, on se filmu okreće samo kada mu zafali para pa zna da na ime može da izmuze neki ne baš mali novac.

amerikanizacija svijeta

pre 5 godina

“Svi smo se složili da ne postoji globalna kultura, već da kulture moraju ostati autentične sa svim svojim razbokorenim unutrašnjim sadržajima. Posebnosti su dragocenost i ne smeju da se potiskuju, svejedno da li jedna kultura iza sebe ima ekonomsku ili vojnu moć ili ne. Kulturna raznolikost je preduslov razvoja sveta i boljeg razumevanja sveta", zaključio je Vukosavljević.”

Nema od toga ništa. Globalizacija znači amerikanizaciju i unifikaciju svega a ne samo kulture. Amerikanizacija svega znači amerikanizaciju stila života, stila zabave, usvajanje tehnologije, načina prehrane, proizvodnje kulture, humora, proizvodnje novih navika i običaja (recimo sva vjenčanja na svijetu su kopija američkih), pa čak i razmišljanja. Lokalne razlike postale su beznačajne i ubrzano se gube. Gube se mnogi jezici i kulture a nastaje jedna nova amerikanizirana globalna “individualistićka” kultura.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

O ucesnicima ne bih ali interesantan je ovaj Nemanjih pasus:Kusturica je ubeđen da prisustvujemo kraju filma, jer "Netfliks" preuzima bioskope, a bez publike film prestaje da to bude.
G.Nemanju bih rekao da je Beograd imao 60 bioskopa...sada samo Dom sindikata...Netfliks nije preuzeo ni jedan bioskop u BGD... kamo lepe srece da jeste?

Srdjan

pre 5 godina

Biće da prisustvujemo kraju Kusturice, koji on u svojoj sujeti identifikuje sa krajem filma.

Inače, tehnologija je dobar sluga i zao gospodar, što je odavno prožvakana stvar. Naravno da može otvori nove puteve umjetnosti kad je koristi neko ko zna kako da to uradi.

Печењара - Ибарска

pre 5 godina

Кад слушам овог "министра" који стално врти исту, празну причу искићену бесмисленим фразама, дође ми нека мука ко Мехи у фришопу.

eto

pre 5 godina

Moj paša je na koncertu za 1. Maj rekao: "8 sati rada, 8 sati spavanja, 8 sati interneta! Pa jesmo li se za to borili? Vodite decu napolje". Killo Killo rules!

milan

pre 5 godina

Emir Kusturica je najveci, zivi, srpski intelektualac. Veliki filozof, koji nema problem da izadje pred bilo koji masovni medij i iskaze svoje misljenje, ma koliko bilo oprecno prosecnom srpskom libero - intelektualcicu. U udzbenicima istorije ce za 50 godina biti njegova fotka bas pored Ive Andrica. Kao filmadzija je takodje zlatnim slovima upisan u anale Kanskog festivala. Njegov stil je specifican, bajkovit i realistican u isto vreme. Mozda se ne svidja svima, ali svakako je originalan. Pritom je covek pravi mangup, reci mu u lice to sto pises ovde, bices razbijen u raspravi... a u odlicnoj je fizickoj formi, pa mozda i batine dobijes, ne bi bio prvi. Svakom slucaju, zao mi je sto ga ranije u mladosti sa 15-16 godina nisam otkrio na ovaj nacin. Pozdrav za sve Kustofile, nema nas puno ovde.

volim buducnost

pre 5 godina

Lokalne razlike postale su beznačajne i ubrzano se gube. Gube se mnogi jezici i kulture a nastaje jedna nova amerikanizirana globalna “individualistićka” kultura.
(amerikanizacija svijeta,6. jun 2018 10:22)

A sta,tebi se ne svidja individualizam,ti si vise onako za kolektivizam,da ispiras mozak i da silom sve teras da rade i zive "kako se valja" i "kako treba" ne kako covek sam bira,a "kako valja" to si odredio ti i tebi slicni,kopirajuci nacin vasih dedova od pre 500 i 300 godina,brojke su simbolicnog znacenja. Poenta je da ti zastupas da svaka naredna generacija samo kopira nacin prethodne i da se svaka licnost i svaki individualizam gusi,a da je kolektiv sve i svja i "Posle kolektiva se ne govori". E pa zao mi je,otisli ste na smetliste istorije. I nisu to AMeri prvo poceli da sire po svetu,nego Englezi,oni su prvi pokazali celom svetu da onaj ko se rodio kao licnost,a ne kao beskicmenjak,moze i da se ponasa i zivi kako on hoce (dok ne ugrozava druge) a ne kako "Kolektiv" smatra da treba. Ameri su samo ceo koncept podigli na viši nivo,a onda ste vi kolektivisti izgubili. Ako vam se ne svidja,individualisti nisu kao vi,nece praviti "narodni odisaj 2" i nece vas proganjati. Ako necete sa njima,imate Papua Novu Gvineju i slicna measta pa izvolite humano se preseliti tamo.

posmatrac bb

pre 5 godina

kako malo treba da izgmižu Kusturičini mrzitelji. Da je samo rekao da je dan oblačan njima bi i to bilo dovoljno da izbace svoje male komplekse iz sebe. Obično takvi ni vrata u životu nisu ofarbali ni stih negde objavili.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

Sva kreativnost se prebacila na tehnologiju i to prvenstveno mislim na video igre kao novi nosilac kreativnosti u modernom svetu. Mozda ce se mnogi nece samnom sloziti , pogotovo mislim na Kusturicu , ali tako je kako je ..vreme tece, sve se menja ,digitalizuje . Pratite promene ili se sklonite s puta...

Hej cao

pre 5 godina

Samo da pitam, jel postoji u bilo kojoj ex republici neka ustanova, bilo kog tipa da nosi naziv "Jugoslovenski"? U Srbiji ih ima na desetine.

Pismo pišem i maramicom suze brišem

pre 5 godina

Osnovna pošast interneta je da svaka džudža oseća pravo i komentariše ljude koji su nešto u životu uradili. Sa ponekom gramatičkom greškom.

klasje

pre 5 godina

Kusturica tipičan rusofil. Na papiru voli Rusiju ali zato živi i stvara na trulom i dekadentnom Zapadu. Mene bi bila sramota da u takvoj situaciji kažem bilo šta protiv Zapada a da sam na mestu Zapadnjaka proterao bih ga kod Putina kada već voli rusiju toliko (..........., 06. jun 2018 08:56)

Kusturica veći deo godine provede u Srbiji.Naravno kada radi film on je na terenu ili u studiju.Radi po celom svetu;Evropi,na američkom kontinentu i Aziji.Radio je film u Kini.Nije on rusofil,već je protivnik globalizma i zapadne političko-ekonomske hegemonije.A globalizam je štetan po umetnost,pa i kinematografiju.Rusija je trenutno u nemilosti zapadnih moćnika,koji kontrolišu svetske tokove novca,zato je mnogi antiglobalisti podržavaju,kao što podržavaju i mnoge druge zemlje i političare.

crni talas

pre 5 godina

Sposobonost za stalnu promenu ključna je stvar u životu svakog pojedinca.U ovom tehnološki ubrzanom vremenu, prilagođavanje promenama je skoro pa svakodnevna pojava i nadasve potreba ukoliko želite da ostanete u trci.Kusturica koji je poslednji dobar film uradio krajem 1980-tih godina (dakle pre cca 30. godina), definitivno je "zastareo" i neophodno mu je "zanovljavanje" ako ga uopšte želi, obzirom da je postao neimar i rukovodilac značajnih turističkih kompleksa. Koliko ja vidim, on se filmu okreće samo kada mu zafali para pa zna da na ime može da izmuze neki ne baš mali novac. (MarkoV, 06. jun 2018 12:46)

Kusturica se ne bavi proizvodnjom jabuka ili televizora ili softvera pa da mora da se prilagodi uslovima,koji vladaju na tržištu u okruženju i svetu.Umetnost,uključujući film se razvija i menja,ali prava umetnost se ne prilagođava trenutnim trendovima,ona je univerzalna.Kroz svoju karijeru Kusturica je imao tri faze(etape).Prva faza je bila 80-ih,početak i prvi filmovi snimani u Bosni.Druga faza su 90-e,odlazak u SAD i povratak u Srbiju,a treća je od 2000-e na ovamo.U svim fazama je imao velikih ostvarenja o čemu svedoče i nagrade na najvažnijim festivalima.Malo je reditelja u svetu,koji imaju tako veliki ugled i poštovanje.

banned

pre 5 godina

Bravo za Franciska Lopeza Saču, pogodio suštinu. Inače Interesantna diskusija, mada se ne slažem sa pola iznesenog. Nostalgija za mladošću i navike ostavite po strani. To ne bi smelo u isti koš sa dobrim što tehnologija donosi.

Hej cao 2

pre 5 godina

Ovo za bioskope i kraj filma, Kusta nije u pravu. Malo ke on previse buntovnicki nastrojen. Deadpool 2 je za 2 vikenda zaradio 150 miliona USD u bioskopima sirom planete. Treba znati izboriti se sa tehnologijom i marketingom.

Stefan

pre 5 godina

Smetaju im tehnologija i velike kulture!?? A, recimo, rimsko carstvo? U pogledu tehnologije i kulture oni su bili vekovima ispred ogromne vecine covecanstva. Iz njihovog jezika nastalo destak drugih velicanstvenih jezika. Iz njihove gradnje- moderna gradnja. Iz njihove smrtnosti, danasnja umetnost. I niko ne zali danas za malim kulturama, jezicima, plemenima.

Lale

pre 5 godina

@(to, to, hajde da vidimo i suze, tooooo..., 6. jun 2018 10:09)
Neko se stvarno uskopistio (iliti "uskopištio"), ali ne bih rekao da su to učesnici diskusije. Ovoliko histerije i mahnite mržnje nisam odavno pročitao u jednom tako kratkom komentaru.

Subotičanka

pre 5 godina

Komentatoru TO, TO, HAJDE DA VIDIMO SUZE ... Poštovani, jedino brabonjanje, kako rekoste, primećujem u Vašem i komentarima Vaših istomišljenika za čiju ekspanziju, uporedivu sa širenjem malignih ćelija, ovaj portal predstavlja izuzetno povoljno tlo !

Sale

pre 5 godina

Zbog čega je interesantnije da na televiziji budu Bratovi, Farme, ... a ne ovakvi susreti i razgovori? Rečnik je drugačiji, teme su realnije, ljudi pametniji (slagali se vi sa njima ili ne). I u takvim emisijama se mogu slati komentari, glasati, plaćati reklame. A mi možda nešto i naučimo.

Nikola

pre 5 godina

"Blago vama, dokonima!" Ovakav komentar, i slični, i plusevi koje dobija po meni su tužna realnost ovog antiintelektualnog doba. Svako "filozofiranje" i promatranje društvenih kretanja su nepotrebni i besmisleni, umesto toga bi dokoni mislioci trebali da se uhvate motike ili nekog drugog korisnog posla. Ovo je jedna od glavnih i najtužnih mantri globalizma (koji svakako ima mnogo pozitivnih strana) - samo materijalno produktivan rad je dobar rad, i samo opipljivi proizvodi su ono što je vredno. Imamo mi jednog vrhunskog propagatora takvih ideala i svi mu se dive dok on prikuplja 700 intelektualaca. Jer, ipak cifre su merilo - oni imaju 100, a ja 700! Tužno, veoma tužno.

Sky

pre 5 godina

Pljujete to šta su rekli a ništa niste razumeli.
Prevod na srpski:
Na sajmu knjiga najprodavanija je bila knjiga koju je napisala Zoranah

objektivno

pre 5 godina

Da budemo objektivni svaka stvar može da se koristi pametno ili najgore moguće. Tako i tehnologija i internet nekome pomažu a većina bira najgore moguće sadržaje i gubi vreme. Nije fer za to optužiti samu tehnologiju.