Koliko su se filmovi menjali u poslednjih 80 godina?

Specijalni efekti u filmovima prilično su daleko odmakli od 1938. godine, kada je nagrada Američke filmske akademije Oskar prvi put dodeljena u toj kategoriji filmu "Shawn of the North".

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. CGI je ukinuo kategoriju "specijalnih efekata" jer praktično postoji samo jedna vrsta tih specijalnih efekata, plus više uopšte nisu specijalni ni po čemu.
  Filmska industrija ide ka tome da i glumci postanu nepotrebni. Filmovi sa živim glumcima će postati kategorija "art" filmova. Ne kažem ni da je to dobro ni loše, prosto tako.
  (CATAPA, 12. februar 2018 16:21)

  # Link komentara

 2. Metropolis iz 1927. i Put na Mesec iz 1903. godine si dosta znacajni filmovi po pitanju efekata. U odnosu na vreme kad su stvarani, ova dva filma su bas odudarala od svog vremena. Takodje i Snovi astronoma iz 1898. je dosta znacajan film. Zanimljivo je videti i filmove iz tog perioda.
   (aco, 12. februar 2018 15:18)

  # Link komentara

 3. U kojoj godini bi ste stavili nasu filmsku industriju?
  Nisam nesto ljubitelj nasih filmova, vrlo malo njih sam odgledao, jedino one najpoznatije, pa ako moze neki predlog, ali da bude sa vizuelnim efektima, posto u nasim filmovima se uglavnom izbegava to, vise se forsira dijalog.
  Sa ove liste, vise od 90% sam odgledao
  (s, 12. februar 2018 13:51)

  # Link komentara