Ponedeljak, 05.02.2018.

16:17

Mogu li "stari" stripovi naći svoju publiku u 21. veku?

Izvor: Slobodan Marièiæ

Mogu li "stari" stripovi naæi svoju publiku u 21. veku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

240 Komentari

Sortiraj po:

Ljubiša

pre 6 godina

Kada smo bili deca, učiteljica nas je učila da su stripovi šund, i da bi smo trebali da čitamo lektiru koju je napisao veliki pisac Oktav Panku Jaši ("Na koga ličim?").
Danas, nakon 30 godina, svi pamtimo stripove "Zlatne serije" (a neki se stripovi smatraju vrhunskom umetnošću), ali niko više ne zna ko je bio Oktav Panku Jaši...

Petar

pre 6 godina

Danas je vreme jutjubera, jutjuberki, influensera, lajfkouča, tableta, smarfona, bitkoina, klikkbejta, piara, igrica, brouzera, instašita, febea, ... Vreme je pregazilo stripove. Suvise naporni za citanje. Masta je danas drugacija. Nekada je TV bila crno-bela, jedan dva kanala, deca su smirglala neke letvice pred kucom i igrala se partizana i nemaca, kauboja i indijanaca... Ko danas koristi analognu kameru i razvija film? Retko ko, samo zaljubljenici. Isto je i sa ovim. Pricitao sam preko sto stripova lezeci u krevetu bolestan od gripa, bilo je to nekad kad sam bio dete :)

zoki falcon

pre 6 godina

Tamo negde davnih 70-ih kad sam bio u osnovnoj školi, voleli smo da uzmemo običnu belu gumicu za brisanje , odaberemo lik iz romana, stavimo gumicu na željeni motiv, sve to ostavimo neko vreme pod pritiskom i dobijemo savršeno preslikanu sličicu na gumici !Našoj sreći nije bilo kraja, ali to dosta govori o kvalitetu štampe i (ne)bezbednosti iste za zdravlje !

Beogradjanin

pre 6 godina

Vidim nekoliko komenatara je pomenulo Roto x-seriju. Ja nisam voleo Luna kralja ponoci. Moj favorit je bio naravno Majkl Hejzvud Hejzi, naseg T.H.Grejca. I jedan i drugi roman su imali posle svoju ediciju,imam broj 1 Genije Zlocina, Hejzija iz 1990. Ima nesto vise od 100 romana kao glavna prica, naravno da ih nemam sve... Kad nekom pomenes Hejzi, a da nesto zna, oci samo zavetlucaju. Koliko znam u Roto seriji x je izlazio i zanrn naucne-fantastike i neki stariji sa kojima sa pricao, kazu da su to klasici. Ja ih nisam citao. Po meni to se ovde nikad vise nece stamapati.

Otprilike svaka prica moja sa stripovima, zavrsi pricom sa Roto x romanima. Zanimljivo je da zlatna serija i roto romani imaju slicne korice. Stripova nisam sacuvao mnogo, neke sam kupovao na ulici, zanimljivo neki nemaju godinu stampanja. Da kazemo da su veliki stripovi ukoriceni kvalitetniji. Ali neko voli i ove manjih dimenzija i svuda mogu da se ponesu.

I tako kupih ja 2002 par stripova. Zagora, Mister no, Marty Misteriju. Valjda nas izdavac, adje crtez, nekom svidja ono ranije mnogo vise nekom ne. Ali taj ocajan osecaj jakog papira u ruci, ono nije za citanje, ono je za cuvanje. Isto tako opet skoro pazario nekoliko isti ocecaj. Ima kod nas hrvatska izdanja da se kupe, to je vec bolji kvalitet, ima u boji, to nije imala zlatan serija. Ali taj masan papir i taj osecaj drzanja stripa
zlatne serije se nece ponoviti. Ostaje pitanje zasto?

ticroo

pre 6 godina

Zar Teks, Zagor i ekipa ne izlaze već u redovnim izdanjima Veselog Četvrtka? U čemu je ovde stvar onda? Nisu reprinti, nego? Izdanja van redovne serije ili će dosadašnja edicija Veselog biti reimenovana u Zlatnu Seriju? Bilo kako bilo, ne sviđa mi se ideja. Nisam nostalgičar kome se može sve utrapiti na konto "starih dobrih vremena". Videli smo koliko se samo klasičnih brendova povampiruje u poslednje vreme: te filmovi (Odvratni Ratovi Zvezda smesta padaju na pamet, hiljade nastavaka bajatih franšiza, prequela, rebootova...), te crtaći (Transformersi, Nindža Kornjače, a mislim da slobodno možemo očekivati i novog Hi-Mena), te tehnologija (Retro dizajn nikad aktuelniji. Npr Nokia 3310,a bio je, recimo, nedavno i tekst na B92 o novom Nikon fotoaparatu klasičnog izgleda), a u vezi stripova stalno neki novi broj jedan potrošenih serijala, dok o kvalitetu svega gorenavedenog nema ni govora! Nazad na temu: ova izdanja danas više jednostavno ne piju vodu. Na svakih dvadeset ili trideset Bonelijevih stripova, uleteće MOŽDA jedan koji valja. Ima nekih starih epizoda ZS i LMS koje su izdržale test vremena, ali to je to. Izdavačka kuća Boneli se nikad nije modernizovala i samo štancuje iste dosadne nepotkupljive i politički korektne heroje u šablonskim i infantilnim avanturama. Iz tih razloga držim da je ova "nova ZS" krajnje izlišna. Jadan pokušaj brzog moneygraba na uštrb nostalgije.

Slavisa V.

pre 6 godina

Ubico vampira, ne kazem da nisi delimicno u pravu, ali samo delimicno. Ti stripovi sa sund tematikom su poceli da se pojavljuju dosta kasnije kad je pocelo da ponestaje ideja i kreativnosti, a i pojavili su se novi crtaci. Na primer, prvi stripovi o Velikom Bleku (oni koji su se uvek nastavljali) ili kako su ga posle, ne znam zasto, zvali Blek Stena, nisu mogli da se uporedjuju sa jednodelnim stripovima potkraj pomenutih 25 godina ZS. Cak ni njih nisi smeo da uporedis sa rijalitjima, taj uzas ne moze biti uporedjen ni sa cim. Ali, nismo mi citali samo stripove, citali smo mi i svu obaveznu skolsku lektiru. Pre neki dan pitam jednu lepuskastu prodavacicu u jednom butiku, cak ne previse mladu, kad sam joj dao 2000 za dzemper koji je kostao 1850, a ona za to koristila digitron, sta je imala iz matematike, kaze cetvorku. "Znas li koliko je koren iz 4?", kaze, "Jaoooj, gde me sad to pitas..." Nisam siguran da ona nije pomislila da treba da cupa neko korenje.

maxa

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Nije tačno, imam 17 godina i stripovi su mi glavni hobi.

Dag Kristi

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Ja sam rodjen krajem 80-ih,a odrastao sam uz Zagora,Komandanta Marka,Bleka,Dilana Doga,Mikija,Martija Misteriju,Teksa Vilera...I sada bih kupovao,ali sa 40-ak hiljada mesecno dok platim troskove,izvedem devojku par puta na veceru,kupim nesto sebi,odem na jednu svirku,stripovi mi dodju kao luksuz. :(

kiki ns

pre 6 godina

Sve je to lepo ali mnogo para.
Što neko napisa,od uzine smo kupovali stripove...
Mislim da ovi sadašnji izdavači pre hoće da naplate nostalgiju nego da ožive strip.

Rip Kirbi

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

Drzi se ti casopisa sa golisavim, nauljenim i misicavim muskarcima u kupacim gacama i toga sta vec radis u kolima sa tim casopisima, a nas koji smo odrasli uz neke druge vrednosti pusti na miru.

Dačo

pre 6 godina

malo preko 200komentara.U staroj Jugi od 23miliona sigurno je jedna četvrtina čitala stripove tj odrasla na njima.Toga zanosa nikad više,druga su vremena djecu više ništa ne interesuje i drži pažnju sve je brzina i virtualno.Strip je strast bez granica.

Slavisa V.

pre 6 godina

@Milo, imalo bi tu da se nabraja, nisu to svi junaci. Da ne racunam antiheroja Kena Parkera, kog nisam voleo zbog stila crtanja, ne racunam ni Mistre Noa (on je dosao kasnije), ali, ima tu jos Dzudas (Alan se zvao, a imao je i prezime), pa onda strip koji je kratko izlazio, mladi Karter (ne znam ime) i njegov stariji ortak, nesto poput Frekija Belevena. Sad se setih, Dasti se zvao, necu da trazim, neka neko dopuni. Imao sam slike svih ovih junaka koje sam nacrtao na formatu A4 sopstvenom rukom kao 13-togodisnjak. Zao mi je sto sam kasno procitao tekst, nasao bih ih i sve ih negde uploadovao, bez skromnosti to su bila remek dela za jednog trinaestogodisnjaka.

majtimajk

pre 6 godina

interesantno je da, dok sam bo klinac, nikad nisam kupovao te stripove, vec sam voleo da citam neke starije brojeve, koje bih nasao kod nekoga ili na nekom tavanu, podrumu... stari brojevi su mi izgledali interesantnije, sa pozutelim listovima, deblji nego oni novi u trafici sa belim listovima. bio sam uveren da su ti novi losi, samo su stari dobri.

wiener

pre 6 godina

kako neko moze da tvrdi da su stripovi bezvredni? pa art spiegelmanov "maus" je verovatno najbolje i najpotresnije štampano delo o holokaustu. mada ne mora tako ozbiljno. calvin & hobbes su isto fantasticni. pa corto maltese.

zlatnu seriju sam doduse vec kao dete prevazisao nekako. možda bih opet čitao mr no. mada ko zna.

toliko mi je žao što moji nisu razumeli vrednost stripova pa su mi uništili dečačku kolekciju. a imao sam stripove u originalu od pre mog rodjenja. sa kraja 60tih i početka 70tih, recimo.

Gorana

pre 6 godina

Tesko da ce ta prica imati uspeha. Nekada smo odvajajuci od uzine kupovali bleka,marka, texa..... Danas pored interneta koji je najveci protivnik stampanih medija stoji i cena koja je prevelika za klince a nije prijatna ni nama "matorima". Da je to 50 ili neki dinar vise ni po jada da se kupi strip ali sa ovim ciframa, zelim vam puno srece, ali????

alex

pre 6 godina

Nesto imam utisak da cemo ove nove stripove vise kupovati mi, stariji od 35-40 godina, nego danasnji klinci.

Imam veliku kolekciju, nudio sam ih mojim klincima, samo da ih zaintrigiram - nema sanse da ih uzmu u ruke, stoje im danima, nedeljama... ne primecuju ih uopste. isto ko i knjige. Samo telefoni, tableti, fejs, igrice, crtani filmovi...

U danasnje vreme ako strip nije komplet u boji klinci nece ni da ga "pomirisu", to je preduslov da ih koliko-toliko zainteresuje. Sve sto je crno-belo im je "bljak" i smejurija... prevazidjeno i iz srednje kamenog doba.

gradinar

pre 6 godina

----
Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)
-----

Апсолутно нетачно. Нису стрипови заглупљивали децу.
Напротив, мени су стрипови побудили интересовање за многе ствари из историје и географије, за сазнања о пределима света, о свемиру... На пример, данас вероватно не бих знао где је језеро Ири да нисам читао Загора и Комаданта Марка, а о животу у џунгли не бих знао толико много да нисам читао Тарзана... А о буђењу маште да и не говорим.

haugh

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Ne bih se slozio. Imam 19 godina i citav zivot citam stripove, najvise Zagora, Bleka i Komandanta Marka. Znam jos puno ljudi mojih godina koji uzivaju u istim.

Salle

pre 6 godina

Ah, od ćaleta mi ostao pun džak Stripoteka.Tako sam i ušao u svet stripa.Skoro sam dao 15000 din za Bluberija tvrde korice u izdanju darkwooda...nisam zažalio...shvatam da je to ogromna lova i nije mi bilo sve jedno, ali morao sam da kupim dok nije nestalo....sad jurim korto maltezea, 2500din po komadu...jezivo.....

dominus

pre 6 godina

Stripovi i Politikin Zabavnik, uz to sam odrastao. Ipak, više sam čitao Zabavnik nego stripove, jer nije bilo novca za oboje. Od stripova sam čitao K.Marka, Bleka, Zagora i neke kaubojske. Kako ih je sve manje bilo u prodaji, a cena veća, počeo sam redovno da kupujem Zabavnik. Poslednji strip sam kupio početkom veka, a Zabavnik uzmem ponekad, ali vrlo retko. Interesovanja su se promenila.

Gastarbajter

pre 6 godina

Ja sam bukvalno citao sve stripove ukljucujuci i diznijeva izdanja miki, paja, silja itd. Mislim da se deca tako uvedu u svet stripa. Kada ima 6-8 god. miki, paja i silja a onda kasnije 8-80 stripovi. Ja gde god da putujem avionom prvo kupim strip za avion

dovlajoe

pre 6 godina

Nostalgija je zajebana stvar. Ja sam svoju nahranio sa jednim celim zidom spavaće sobe prekrivenim stripovima (oko 2.000kom). Prvo zlatna serija i LMS, kasnije Asteriks, Talični, Bluberi, Ken Parker, Hogar, Gaša, Korto... Stripovi su strast, a strast nema cenu.

ViKing

pre 6 godina

Gospodo, ako vam je 350 dinara mesečno (jednom mesečno!) nepriuštivo, mnogo, nedostižno, ja vas najiskrenije žalim. Nemam pravu reč utehe ili saveta, jednostavno mi vas je žao, a vi razmislite dalje.... Inače, izdavač Veseli četvrtak je za svojih 10 godina postojanja izdao preko 700 različitih strip izdanja, mahom starih/novih Bonelijevih junaka. Srećno sa novom ZS!

zago

pre 6 godina

Majstore, neka ti je sa srecom!
Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip su obelezili moje srecno i bezbrizno detinjstvo. Voleo bih da i danasnje generacije sa istim zarom "gutaju" najnovije avanture tih nezaboravnih junaka a sigurno je da cu se i ja negde iz prikrajka prisunjati trafici pod izgovorom da trazim najnoviji broj za sina.
(Mile, 6. februar 2018 08:42) # Link komentara


bas tako procitao sve brojeve obe serije...onda kad je to bilo aktuelno

Алф

pre 6 godina

Морам ово да купим. Ипак сам о репринту маштао још као клинац у основној школи. Данас ме стрип далеко мање интересује, али ипак у њему постоји нешто необично привлачно, тако да се од стрипа никада нисам охладио, и повремено прочитам понешто. Видим да има око 200 коментара до сад, значи има интересовања. Што се цене тиче, колико сам разумео изаћи ће две епизоде у првом броју на 130 страна, тако да цена делује реално. Волео бих да ова идеја успе из свег срца.

Boris

pre 6 godina

Dragi prijatelji,imam 4o godina i odrastao sam sa stripovima,prodavao kao klinac na ulici...To je bilo tada i biće ponovo kada strip bude koštao do 12o dinara.Tada će svi kupovati i citati stripove.Tužno je to što da bih pročitao neki strip moram da čekam biblioteku i njihov izbor.Hvala im na tome!!!

Pozdrav.

Mandrak

pre 6 godina

Na žalost mrka kapa, ja sam klincima pokušavao to približiti da čitaju, čak sam im naređivao da npr čitaju Alan Forda ali uzalud, to njih jednostavno ne zanima. Pretpostavljam da zbog previše videa na netu nisu u stanju da čitaju sa imalo koncentracije. Sa knjigama je isto.
(hiljadu mu gromova i bubnjeva darkvuda, 06. februar 2018 17:11)

Naređivao da čitaju Alana Forda :) Probaj sa zabranama, meni je to pomoglo, a i što sam mogao da izdržim 6 časova bez užine :)

zagor

pre 6 godina

Fantastične priče, fantastični junaci! I dalje je lijep osjećaj pročitati koji, dosta emocija, dosta zabave, mnogo poruka... ;) Neki nisu potpuno shvatili emocije i životna načela prezentovane kroz junake, oni koji jesu vjerujem da su danas ispravni ljudi. Živjeli!

da bas tako koko si napisao...inace sam ja 63 godiste i sve sam to gutao jos od 1968 godine..

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Skupljao sam svasta Lunov Magnus, Zlatna Serija, Alan Ford, Stripoteka, M. Misterija, Spunk... Procitao sam jedan komentar da je Dao 50 stripova za neki broj i odmah se setim kako sam dao 75 komada za Saratogu od Blek Stene. Inace omiljeni strip junaci su mi bili M. Misterija, Mister No, Srebrni Letac i TNT Grupa. Bilo je to pocetkom '80-tih,
(Mile Dodik, 06. februar 2018 16:06)

Da, covece, "Saratoga"! I "U praskozorje"!
Klasika ! Lektira !
Pozdrav svima !

kole

pre 6 godina

@ Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo.

Cak su nastavnici propagirali da deca koja citaju stripove postace rdjavi nevaljalci i da u stripu nema nista dobro da se moze nauciti.Medjutim danas,slucajno ili namerno b92 clanak o stripovima je svrstao u redove o kulturi.

dok

pre 6 godina

Znaci da rezimiramo,procitao sam sve komentara i hvala na podsecanju. Danas ako cale na sina,ujak na sestrica,stric na sinovca neprenese ljubav prema stripovima oni ce ostati na nivou kolekcionarstva i dobre love. Neki novi klinci samo inicijativno da odu i kupe strip danas,nema sanse.

nenad rs

pre 6 godina

Nostalgija a likovi oni sporedni bili su jači od glavnih. Ej, Čiko, Frenki Beleven, Smuk I Salaso, Žalosna Sova, nestvarno. Divno odrastanje.

deki185

pre 6 godina

Ćale moj bacio 500 kom.stripova koje sam skupljao kao klinac.Nikad to nisam prezalio.Imao sam neke od prvih izdanja Zlatne Serije.Zagor, Duh sa sekirom uh kad se samo setim.

kit

pre 6 godina

(komnen barjaktar, 6. februar 2018 09:22)

Hvala prijatelju sto nabroji sva imena, sto posto sam zaboravio Frenkija Belvena a sada se setih, curu K. Marka nema sanse da se setim, pas u Komandant Marku se zvao Flok ako se dobro secam, tako mi cukundede vraca :)
Sudbina je htela da vec 30 godina zivim pored jezera Onario i uvek se setim Vukova sa Ontarija.
Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo. Ustedeo bih novac od uzine i kupio strip.
Sve u svoje vreme, nova vremena donose nesto sasvim drugacije, cini mi se da se danasnja deca ne raduju nicemu. a iako se necemu obraduju to veoma brzo zaborave i non stop im je dosadno.
(Milo, 6. februar 2018 18:47) # Link komentara


markova cura se zvala BETI

Milosav

pre 6 godina

Cisto sumnjam da ce nove generacije da prihvate ove nove stripove. Sve se toliko promenilo od kada smo mi bili klinci sada u cetrdesetim godinama ili cak stariji. Prosto sam gutao ove stripove i jedva cekao da izadje novi broj Teks, Zagor, Komandant Mark, Blek Stena.
Sada se klinci pale na druge stvari, internet, stotine tv kanala, video igre. Prema svim tim novim medijima strip ce verovatno da izgleda smesan.
Nesto razmisljam, da sam ja imao sedamdesetih i osamdesetih ovo sto sada deca imaju, mozda ni sam ne bih ni citao stripove.
U svakom slucaju izdavacima zelim svaki uspeh, ja sam svoje procitao kad je bilo vreme i nosim sve najlepse uspomene, nikada ne bih menjao svoje detinjstvo sa nekim iz novijih generacija.

Citizen from Germany

pre 6 godina

@Sekvoja
Ja sam baš lemao seljačine koje nisu čitale stripove, šteta što nismo išli u istu školu, delujete mi kao dobar materijal za maltretiranje :))
(EU Citizen, 6. februar 2018 17:04)

EU Citizen, ovo je prvi put da se oko necega solidarisem sa tobom.

mbođ

pre 6 godina

Ovi sto kazu da su stripovi samo za decu. To je toliko povrsan i pogresan komentar, kao kad bi ste rekli - filmovi su samo za decu.

Imate crtez i pricu, dakle sintezu dve umetnosti u jednom medijumu. Neki stripovi jesu losi, ali neku su briljantni, mnoge epizode M. Misterije, A. Forda, D. Doga, Mister Noa, itd.

nebitno

pre 6 godina

Nema ništa od toga. Em je velika konkurencija drugih medija em je cena prevelika. Siguran sam da se ovde u 80% slučajeva javljaju ljudi koji su 70ih i 80ih uz stripove poboljšavali tehniku čitanja, kao i ja ?
E sad, nije ideja da mi kupujemo deci stripove već da oni maznu lovu iz roditeljskih novčanika a da mi to ne primetimo, kao nekad ?
Danas to neće da može.

Milo

pre 6 godina

(komnen barjaktar, 6. februar 2018 09:22)

Hvala prijatelju sto nabroji sva imena, sto posto sam zaboravio Frenkija Belvena a sada se setih, curu K. Marka nema sanse da se setim, pas u Komandant Marku se zvao Flok ako se dobro secam, tako mi cukundede vraca :)
Sudbina je htela da vec 30 godina zivim pored jezera Onario i uvek se setim Vukova sa Ontarija.
Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo. Ustedeo bih novac od uzine i kupio strip.
Sve u svoje vreme, nova vremena donose nesto sasvim drugacije, cini mi se da se danasnja deca ne raduju nicemu. a iako se necemu obraduju to veoma brzo zaborave i non stop im je dosadno.

EU Citizen

pre 6 godina

@Sekvoja
Ja sam baš lemao seljačine koje nisu čitale stripove, šteta što nismo išli u istu školu, delujete mi kao dobar materijal za maltretiranje :))

Boske

pre 6 godina

Zahvaljujuci stripovima i Zabavniku naucio sam citati sa 5 godina i danas jos, 50 godina posle, zadrhtim kad vidim Zabavnik na kiosku. Vec sa 10-tak godina kupovao sam iskljucivo pisane "romane", a stripove sam pozajmljivao. Para za oboje nije bilo. Ali ipak, najljepsi osjecaj, zapravo pravu ekstazu, dozivljavao sam na onoj stranici komadanta Marka, na kojoj "Vreca puna buva", Blefova dzukela Flok, ugriza Zalosnu Sovu za njegovo pesimisticno dupe. Lele, sta ima ljepse od toga?!

Vajat Erp & Dok Holidej

pre 6 godina

Podsećamo, prvi broj Zlatne serije izašao je u izdanju novosadskog Dnevnika 1968. godine, a epizode Zagora, Teksa, Komandanta Marka i drugih izlazili su sve do početka devedesetih.

Imao sam drugare koji su "gutali" pomenute stripove. Meni se nisu svidjali, ni crtez ni tekst. Nikad nisam kupio ni jedan od tih stripova. Citao sam ih samo ako mi je neko od drugara ponudio na citanje pre nego sto ga baci. Vise sam voleo Stripoteku, porucnika Bluberija, Asteriksa...Ipak, najvise sam obozavao da citam tzv. pisane romane, na prvom mestu "Vajat Erp". Uz Vajat Erpa sam odrastao, on me je na neki nacin vaspitavao. Jedva sam cekao da izadje sledeci broj.

hiljadu mu gromova i bubnjeva darkvuda

pre 6 godina

Na žalost mrka kapa, ja sam klincima pokušavao to približiti da čitaju, čak sam im naređivao da npr čitaju Alan Forda ali uzalud, to njih jednostavno ne zanima. Pretpostavljam da zbog previše videa na netu nisu u stanju da čitaju sa imalo koncentracije. Sa knjigama je isto.

Sead

pre 6 godina

Ma ona raja koja je odrasla na stripovima,ta cijena od 350 din ili 5 KM nije ništa...Pa valjda se snadjem za te pare do vraga...Jedini problem je u tome što ce izlaziti neko vrijeme i kraj..Razlog ce vjerojatno biti slaba prodaja..(Prosle godine je izlazio"Rolling Stone"sa prevodom na hrvatski jezik i nakon 7 brojeva-kraj)! Nadam se da ce sa romanima biti drugačije.. Pozzz iz Bosne

neutralni felsh

pre 6 godina

lunov magnus i zlatna serija (pretezno kaubojci) su bili nekalo lako stivo. pritom ne mislim nista lose - ja volim sve "tezine" :) pravi "teskaski" stripovi bili su po stripoteci i slicnim izdanjima... jedno divno vreme, postojala je jaka kultura stripa. zao mi je sto danasnji klinci vrlo malo znaju o tome.

paranoid

pre 6 godina

Stripovi (ili kako smo ih ovde u BL zvali, romani) koji su tada štampani, i dan danas su 'u komadu'. Neka Izdanja od poslednjih dvadesetak godina su se raspadala nakon jednog čitanja. Dakle, kvalitetna štampa i kvalitetan uvez (po mogućnosti i onaj stari papir), i imate jednog redovnog kupca... Pozdrav

neutralni felsh

pre 6 godina

lunov magnus i zlatna serija (pretezno kaubojci) su bili nekalo lako stivo. pritom ne mislim nista lose - ja volim sve "tezine" :) pravi "teskaski" stripovi bili su po stripoteci i slicnim izdanjima... jedno divno vreme, postojala je jaka kultura stripa. zao mi je sto danasnji klinci vrlo malo znaju o tome.

chombe

pre 6 godina

Proslo je vreme stripova, ploca, rocka i mnogo cega jos. Sada decu zanimaju druge stvari. Mozda se sve to vrati na talasu neke trenutne mode, ali to ce biti na kratko. Dakle, jedno vreme je proslo, zamenilo ga je neko drugo, po mene bezlicnije i otudjenije, ali to je to. A nostalgicara ce uvek biti i oni ce mozda kupovati po neki strip, ali u tirazu statisticke greske u najboljem slucaju.

Jedino je Hrist jači od Zagora, ali u nekom drugom smislu moći, ne tom kaubojskom!

pre 6 godina

Jedan režiser koji odavno nije više vredan pomena jer se ispostavilo da je samo jedan u moru poslušnih i prodanih duša, je u jednom svom filmu razradio lepo psiho-sociološki fenomen Supermena.

Gde je izanalizirano kako bi se junakinji filma skrenula pažnja, da uz sve pokušaje uklapanja u obično građanstvo ne može pobeći od toga što je po prirodi. Opredeljenje i gluma ne mogu zamenuti niti potisnuti prirodu! Pa je naglašeno kako svi superheroji jesu obični ljudi, koji tek sa maskom ispoljavaju svoje alteregoe i stečene moći. Dok je Supermen jedini koji je po prirodi moćan, a svoj alterego upakuje u smotanog i kilavog novinara(a kakav drugačiji novinar postoji jel, sve duša do duše...).


Ja sam i pre tog filma onako iz zabave razmišljao zašto je Zagor toliko jednistven, i shvatio da iako smrtan i bez ikakve moći nadljudske i natprirodne, on kroz sve avanture izlazio živ jer ipak ima moć!... i to onu koja nadilazi i Supermena - Zagor je morao biti Manituov sin zaista, ne samo kao floskula za impresioniranje indijanaca!

Tako da dragi prodani režiseru ima nas koji smo bez para i poslušnosti jednako kao i ti ili oni koji su ti pomagali oko scenario imali sposobnost uvida u sociološko-psihološke fenomene stripovskih likova, čija poruka je mnogo suptilnija i prodornija nego površnost otrkiva!

kofein

pre 6 godina

Jedna sugestija - znam da to nije po zakonu mozda, ali jos kedan okodac nostalgije mi je kad negde vidim skracenicu DIN umesto RSD. vidim da ovde pise 350 dinara sto mi se dopada, samo nemojte da predjete na rsd

Superhik

pre 6 godina

Evo mog mišljenja - ova edicija neće uspeti, i to potpisujem. Navešću razloge: 1. cena je neodgovarajuća, rekao bih skoro astronomska. Da, cena je najveći problem. Uporediću cene ZS iz 1977. i 1984. u odnosu na tadašnje plate. 1977. prosečna plata je bila oko 4000 dinara, a ZS je koštala 10 dinara. Znači, 400 primeraka za jednu platu. 1984. prosečna plata je oko 21000, a cena ZS je 45 dinara, preko 460 primeraka za platu se moglo kupiti. Neka računamo da je današnja prosečna plata i onih famoznih 49000, opet za nju možemo kupiti samo 140 primeraka. Zaključak je, danas je Zlatna serija, relativno, 3 puta skuplja nego nekad. Dodajmo k tome i druge troškove koje danas roditelji imaju za svoju decu, a tada nisu imali (trošak za mobilni i još ponešto), i mnogo veće izdatke za stavke kao što je stanovanje i prevoz, moj je zaključak da će malo ko moći sebi da priušti da deci redovno kupuje Zlatnu seriju. Pod 2: ZS neće izlazit redovno, tj. nedeljno, što znači da ljudi koji i krenu da kupuju će ubrzo izgubiti naviku da to rade. Što je duže čekanje na sledeći broj, to se pre zaboravi, i to kombinovano s cenom ne obećava mnogo. Pod 3: ovo cimanje oko ne svima dostupne "retro" korice će možda nekima biti interesantno, ali većinu će to odbiti. Ne znam koliko će ovo uticati na prodaju, ali sigurno neće doprineti da se pređe neki prag posle koga edicija ostaje utemeljena na tržštu, i sama po sebi održiva. Nisam hejter, svaka čast na pokušaju, ali mislim da se krenulo na pogrešan način

risbo

pre 6 godina

>Gdje se tocno pojavio Teks viler prije pojavljivanja u atnoj seriji?unaprijed hvala
(Ivica soric, 6. februar 2018 14:06)

U "Veselom svetu", u brojevima 41-44, ista epizoda iz ZS 1 (ne "cetiri obracuna", to nije Teks, nego "Sudija Kolt")

Mile Dodik

pre 6 godina

Skupljao sam svasta Lunov Magnus, Zlatna Serija, Alan Ford, Stripoteka, M. Misterija, Spunk... Procitao sam jedan komentar da je Dao 50 stripova za neki broj i odmah se setim kako sam dao 75 komada za Saratogu od Blek Stene. Inace omiljeni strip junaci su mi bili M. Misterija, Mister No, Srebrni Letac i TNT Grupa. Bilo je to pocetkom '80-tih,

Gde ja živim

pre 6 godina

Alan Ford najjači strip svih vremena!!!

(Mad4Red, 6. februar 2018 13:03)

Da li je najjači, može da se diskutuje. Meni svakako najomiljeniji uz Tintina jer sam sa njim uplovio u strip vode. No ono što lično smatram je da je "Alan Ford" uz Nušića najbolji (doduše nenamerni jer su se bavili svim i svačim) prikaz Balkana i Srbije ikada. Toliko se možemo poistovetiti sa agentima grupe TNT da je to jezivo.

Zoran

pre 6 godina

Imao sam sve,baš sve što je izlazilo.Stripoteka i Panorama,Lunov Magnus Strip,Kaubojski prvo izdanje,negde 1970.Plus X romani,Lun kralj ponoći. Otac radio u Dnevniku,još su se pušili iz rotacije.Sve sam ukoričio,pa onda poplava u podrumu i zbogom lepe uspomene!Stripovi ispod klupe.....

C.N.

pre 6 godina

ja sam 73ce, od stripova sam gutao sve ali najvise M. Misteriju koga sam obozavao i jos uvek cuvam sve brojeve, secam se da sam za br 8 isao iz Nisa za Skopje vozom da kupim od nekog tipa. Od M.M sam vise naucio o istoriji nego u skoli. I dan danas kad lupim nesto a sin pita odkud znas ja mu kazem iz stripova. Klinca nisam uspeo da navucem na stripove, radije po ceo dan vrti instagram, a pokusao sam, cak sam mu i u biblioteci uzimao stripove, sto je ekonomski dobro resenje, pogotovo za ukpricane skupe stripove, u Nisu ih u biblioteci ima puno, u Leskovcu takodje. Inace 350 je mnogo, za te pare moze ozbiljna knjiga da se kupi. Ako kupim neki bice to Mister No, ovi stripovi Zagor, Blek, Komandant Mark, Kapetan Miki, to mi bilo naivno i kad sam bio dete... Dobar strip mi je bio i Sudija Dred, njega sam voleo da crtam, a da citam i Modesti Blejz i Spidermana sto su bila gigant izdanja isl a ne zlatna serija.

jozef hr

pre 6 godina

Mi smo bili ludi za stripovima 80ih. s mora sam u Hr. strip nikad nije bio jeftin. ipak je to umjetnost. Talijani su majstori za strip. Ferri crtač Zagora je umro. dolazio je u Zagreb. u danasnje vrijeme strip je u krizi. u nas se ponavljaju stripovi.zagor.mark.blek.alan ford. kupim.ih cesto. i štampani su kvalitetno..ali fali mi onaj ZS i LMS..kad se sjetim.

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Vidim da ovde mnogi pričaju o ceni kao faktoru, gledajte to ovako: dnevne novine s najvećim tiražima i najgnusnijim sadržajima koštaju najmanje u Srbiji. Zašto? Zato što povećanjem tiraža opadaju troškovi proizvodnje, pa samim tim proizvođač može sebi da dopusti sniženje cene i na taj način dodatno ugrozi konkurenciju.

Ovde pak, kada je reč o stripu, vidim da ima puno komentara, što je pohvalno, ali sa druge strane, ako pogledate prodaju stripova videćete da je ona mizerna, pa izdavači stripova bukvalno preživljavaju i to samo zbog entuzijazma, a ne zbog zarade. Zapitajte se i sami koliko ste stripova pazarili u poslednjih godinu, dve, pet, deset?

Veća prodaja, niža cena, upamtite.

Sasa

pre 6 godina

350 din je prikladna cena.. I ja cu kupiti.. Jedva cekam.. Odrastao sam uz ove stripove i zelim opet da ih imam.. U kaficu to su dva do tri pica i to na jugu u nasiromasnijem delu srbije.. U bg.. Verujem da je i pice skuplje..

dan

pre 6 godina

ja sam bukvalno odrastao na ovome. 83 sam godiste. citam i dalje stare brojeve na striputopiji kad stignem. isplacem se sjetim se dtsrog i to je to. problem sa novim izdanjima je prevod. sustina alana forda, druzine od vjesala je hrvatski prevod, kao sto je kod edicija zlatne serije srpski. ne moze drugacije

Slavisa Vukosavljevic

pre 6 godina

Odavno nisam pazljivije iscitao neki tekst (komentare nisam), a ja ne shvatih da li ce ta ekipa praviti nove stripove ili ce samo reprintovati stare. Ako je ovo prvo tesko ce ici zbog stila crtanja, jer trio essegessse ne moze biti prevazidjen, a ako je ovo drugo...pa gotovo da nema stripa koji nije postavljen na internet. A trece i najvaznnije, pre cemo citati mi ondasnji ljubitelji stripa, nego danasnja deca. Doduse, mozda bi i predsednik mogao, cisto da nauci tacno ime Cika kad ga bude sledeci put pominjao u skupstini da se ne bruka i da "jelenskih mi rogova" i Zagora ne stavlja u istu recenicu.

Tatjana

pre 6 godina

1972 sam godiste i odrasla na stripovima! Naucila da citam uz njih i preskakala uzinu da bih ih kupovala. I niko nije tukao nas koji smo ih citali iz prostog razloga ....jer nije bilo onih koji nisu citali. Deca su mi punoletna i postigoh toliko da citaju epsku fantastiku i vole knjige. Uzitak je drzati strip i knjigu u rukama a ne klikati na netu. Zao mi je tih vremena kada smo bili svi ...pa mozda bolji, strpljiviji, ljubazniji i svakako bezbrizniji.

Branko Von Beca

pre 6 godina

Šta su mi samo, početkom 80-ih, đačkih užina pojeli Čiko i profesor Okultis...
A ova cena od 350 din za današnje klince Vam je krajnje bezobrazna.

Pol Bokiz

pre 6 godina

Umpah Pah, Karl viking, Princ Valijant, Madokovi junaci, Pauk, Čelična kandža, Modesti Blejz, Rip Kirbi... Mlad, bez obaveza... Ceo svet je bio moj:-)

Ime

pre 6 godina

Problem je sto je u nasem regionu vecina stipova bila vezana za Divlji Zapad i likove koji nisu poznati globalno (Zagor, Blek, Dilan Dog, Marti). Vi ako odete u bilo koji veci grad na zapadu mozete naci prodavnice stripova koje prodaju puno vise od stripova. Tu su posteri, majice, torbe, solje i stotine drugih stvari. Milionska industrija a i tamo svako ima tablet i pristup internetu. Samo njihovi stripovi su Marvel, DC, Xmen itd. Nase trziste je premalo za takav posao i ne isplati se - cela Srbija stane u London.

eccles

pre 6 godina

" samim tim i najkultnija i danas je većina čitalaca pamti kao nešto najlepše što se dešavalo na domaćoj strip sceni"

ni blizu istini. zlatna serija je bila najpopularnija i ujedno i najprimitivnija ("kaubojci" i indijanci-ekvivalent tog nivoa u kinematografiji), kao i navedene GRAFICKE NOVELE (strip je forma objavljivanja - kais, a graficka novela forma umetnosti), izuzev dilan doga i marti misterije koji su se obracali malo drugacijoj publici.

stripoteka je bila kultni strip sa svojom selekcijom kojoj je mogao da pozavidi i metal hurlan (dzeremaja, korto malteze, druna...), koji je objavljivao autore poput paheka, mebijusa itd.

onda je tu bosanski strip art... malo ljudi zna da je stripoteka jedan od ko-narucilaca graficke novele "dzeremaja". e, to je kultno, a recikliranje teksa vilera... pa, videcete i sami po prodaji posle drugog-treceg broja.

bilo je jos maestralnih izdanja, pre svega 8X - 82, 83.. stipova, pa alan ford, valijant, prosto - postojala je ta kultura stripa.

srbija jos uvek ima dosta dobrih autora - crtaca i tekstopisaca, koji bi bez sumnje postali svetske zvezde da imaju priliku da se pojave u stampi, ali dzabe kad nemastoviti mastodonti drze banku i stamparije (ne samo kod nas).

usput, letimicni pogled na cenu stripova na kolekcionarskim sajtovima u srbiji daje odgovor na pitanje iz naslova.

Povratak u Darkvud

pre 6 godina

Odrastao sam na stripovima 78god sam.Ujak je imao na stotine stripova na selo,jedva sam čekao posebno preko ljeta da odem u Pljevlja iz Podgorice sam.Zagor,Mistet No,Teks Viler,Kit Teler,Kapetan Miki,Komandant Mark,Blek stena,kasnije Dilan Dog,Alan Ford.80 posto svih brojeva Zagora najpopularniji je bio u borbi protiv Helingena,Bela Rakoši,Supermike,Mortimer,Tkač,Timber Bil,poglavica Delavarea Kanohen,Lord Nicholson,samuraj Minamoto,kralj orlova Ben Stevens i td uz prijatelje Tonku,Dok Lester i Rochas,gitara Dzim,Diging Bil,poštar Dranki Dak..Djetinstvo nezaboravno,neko drugo mnogo åjepše i sretnije vrijeme.Hvala čovjeku za trud,jedan je od nas iz stare garde.

Victorinox

pre 6 godina

Stripovi su oduvek bili skupi. Ja sam svoj prvi strip (broj 954) "Zlatne serije" kupio u oktobru 1989., na obližnjem "politikinom" kiosku, kada sam ga platio tadašnjih 54.000 novih dinara što je ekvivalent današnjih oko 500 dinara.
(Zemunac, 6. februar 2018 12:57)

Prijatelju, propustio si zlatno vreme stripa. 1989 je inače bila godina prve hiperinflacije koju je Ante Marković presekao skidanjem četiri nule i uvođenjem kursa dinara 7:1 u odnosu na marku. Ja sam stripove počeo da kupujem 1970 (treći osnovne), i prvo izdanje koga se sećam je bila „Panorama“, preteča Stripoteke: više stripova u nastavcima – Džoni Hazard, Fleš Godon, Modesti Blejz, Karl Viking, Princ Valijant, Osvetnici... cena je kao što neko reče bila malo veća u odnosu na dnevne novine. Nešto kasnije su krenuli Lunov Magnus strip i Zlatna serija. Da li će ova revitalizacija da uspe, videćemo, mada ne verujem. Cena tu nije glavni problem, pošto gomila klinaca danas ima mobilne telefone koji koštaju više nego plate njihovih roditelja, koji ih uzimaju na ugovor da se dete uklopi u društvo, a mora da bude para i za patike od 100-150 evra, makar leba ne jeli. Sem toga, stripovi zahtevaju dodatni napor na koji današnja deca nisu navikla – čitanje teksta. Jeste da ga ima malo, ali i to u oblačićima iznad slika je previše.

Darko

pre 6 godina

Odrastao sam uz strip i obožavao sve i svja vezano za strip. Međutim danas u eri na pr. jednog Witchera (a odrastao sam i uz video igre), koji ima neverovatan audio vizuelni i narativni kvalitet, nudi visok stepen imerzije i interaktivnosti, ideja da se ponudi strip koji ima statične slike, priču osrednjeg kvaliteta i kratak sadržaj koji se "prežvaće" za pola sata je osuđena na propast. Tu i tamo će neki strasni ljubitelj stripa ili nostalgičar kupiti poneki broj, ali od masovnije popularnosti nema ništa.

Strip_je_umetnost

pre 6 godina

Po nekim zlonamernim komentarima se vidi da neki smatraju strip šundom, zatupljivanjem, štivom za decu. To nije (sasvim) istina. Procentualno veliki broj stripova sadrži golotinju, nasilje (često eksplicitno), teške životne teme, i po mnogo čemu veliki broj stripova nije za decu, već za odrasle... Strip je mešavina filma, knjige i likovne umetnosti. Strip i jeste umetnost, iako ne svaki - kao što ni svaka knjiga ili film nije remek delo, već su mnoge i šund. Od kiosk stripova odgovorno tvrdim da su mnoge epizode Dilana Doga a naročito Alana Forda umetnička dela, kao što su umetnička dela i serije Alo Alo, Mućke, Twin Peaks, ili knjige poput Hobita, Saramagovog Slepila... Bacite malo pogled na stripove koje izdaje Darkwood, Fibra, Komiko, Besna kobila, Makondo... Tu se kriju vizuelne poslastice, prava mala remek-dela koja sadrže odličnu priču, naraciju svojstvenu vrhunskim pozorišnim scenarijima, a jedan broj stripova nije nacrtan, već NASLIKAN. Toliko o tome.

Mickey13st

pre 6 godina

U palati Kita Telera
(Hans, 06. februar 2018 11:


Mnogo je zanimljiviji broj bio “Mamuti na ostrvu”
Definitivno kupujem prvi broj i pokušaću da zainteresujem sina(4 ipo god) a ako ga ne bude interesovalo ima koga će.

dr Salaso

pre 6 godina

Evo da napisem, nadam se da ce objaviti. Radio sam u stampariji koja stampa te stripovem kalkulacija troskova po stripu je oko 40 din. Sve ostalo je cista zarada. Da napomenem da je strip kao edukativno stivo oslobodjen poreza kao i knige. Sav visak tiraza, a ima ga dosta, vraca se u stampariju i tu ceka dalje preradu (citaj reciklazu). Ljudi jednostavno nece da ponude cenu stripa 120 din i tada bi prodali ceo tiraz i omogucili i onima koji nemaju dovoljno novca da citaju stripove, a sveukupno gledano zarada bi bila veca. Poredjenja radi, u Italiji sam prosle godine kupio Teksa i D.Doga, cena 3.7 eura, prosireni format (slike mnogo vece), kvalitetniji papir i korice, preziznija stampa. Gospodo, spustite cene!

ff

pre 6 godina

koliko se secam nesto je pokusano 1994 -1995 , ponovo je neko pokrenuo prodaju stripova re - izdanja, secam se zagor je bio sigurno nekoliko brojeva,.ali brzo ugaseno!

Živeo Zagor i svetska revolucija!

pre 6 godina

(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

Neka hvala, držaću se ja radije stripova, časopise za bodibilding obično čitaju latentni gejevi.

OmaeWaMouShinderiu

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje... 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JoBaH, 6. februar 2018 08:48) 
Citaju se stripovi ali online i za 0 dinara. Citaju klinci marvel, DC i vecinom u Srbiji japanske(manga). Citao sam i Alan Forda, ali ne bih davao sad pare pored interneta. Cesto citam preko telefona i tableta pred spavanje i to samo mangu. Drukcija su vremena, ali nije umrelo.

role

pre 6 godina

Vreme potpetica i shirokih nogavica je davno za nama,tako je i sa stripovima. Danasnje generacije jednostavno nemaju vremena za to. Za razliku od nas koji smo imali opstanak i strani film subotom,crtani u 7 i 15,svakog drgog petka ili srede vise se ne secam zlatnu seriju,galaksiju itd. i puno puno vremena.

jurij

pre 6 godina

Zagor-te-nej....stara dobra vremena....djeca su se edukovala na pravi nacin....zivjeli zivote pravih junaka s moralnim vrednostima kojih je danas na zalost sve manje! Mastali su i razvijali mozgove uz pravu fabulu i naraciju, a danas nazalost znaju samo za besomucno prelazenje nivoa na igricama....jeste da svako doba nosi nesto svoje, ali mislim da su 80ih i 90ih djeca rasla u zrelije i kvalitetnije osobe

ceca

pre 6 godina

pa po ceni od 350d je sigurno nece naci. zato je veseli cetvrtak i puko u prodaji martija, mister noa i ostalih. podivljali su sa cenama i niko ih nije kupovao. sad pocinju iz pocetka i sa tim cenama ih niko nece kupovati

hvala, ali necu da kupujem

pre 6 godina

Dobra ideja ali nazalost u startu osudjena na propast. Cena koja bi potakla masu (novih) klinaca ali i odraslih (starih) citatelja na kupovinu je 1 evro. Cena od 3 evra je prestrasna hiljadu mu bubnjeva Darkvuda!

dzigi

pre 6 godina

"Vidim svi se hvataju za cenu....pa toliko kosta 1-2 pakla cigara..." - kakve veze imaju cigare (valjda cigarete?) sa stripovima? Mogao si da napišeš da toliko koštaju 2 litra goriva, 30 jaja, 350 telefona za dinar...
Nismo svi pušači a niti bi se pušači odrekli pakle zbog stripa, babe & žabe.

Milan

pre 6 godina

@ Ubica vampira Zbog cega sund? Mislis da su sva deca '80 - ih trebala u slobodno vreme posle skole da citaju Solohova i sviraju violoncelo? Stripovi su sluzili za zabavu a ne za "kulturno uzdizanje"...

Zzzz

pre 6 godina

Plasim se razocaranja.Krenucemo,mi fanatici,u kupovini a projekat ce doziveti fijasko pa ce prestati sa izdavanje.Plasi me najvise cena!350 din za strip je previse.Posebno u unutrasnjosti.Mozda prvi brojevi zbog euforije I nostalgije I prodju ali kako vreme bude odmicalo...treba ispratiti to danas

Zemunac

pre 6 godina

Stripovi su oduvek bili skupi. Ja sam svoj prvi strip (broj 954) "Zlatne serije" kupio u oktobru 1989., na obližnjem "politikinom" kiosku, kada sam ga platio tadašnjih 54.000 novih dinara što je ekvivalent današnjih oko 500 dinara. Tada su bila drugačija vremena, ali ne i bolja kada je kupovina stripa bar za mene bila u pitanju, jer sam morao najmanje dvaputa nedeljno da "iskukam" ne mali novac od roditelja za nešto što je za njih bilo gubljenje vremena. Takođe sam zbog njih malo i popustio u školi, ali to nije opravdanje, jer poznajem i tadašnje "vukovce" koji su uz stripove "gutali" i video igre.

komnen barjaktar

pre 6 godina

Hiljadu mi pokvarenih retorti! Cena je onako high! 350 dinara je onako.... povisoko! Ja sa 50+ i nezaposlen a sa fakultetskom diplomom, jer sam bio "glup" kad sam prestao jednom da čitam ZS i LMS te završih gimnaziju i fakultet sad "ispaštam" jer nisam uspeo da pobegnem na vreme, sa gulaga zvanog Srbistan! Kupiću broj u četvrtak, voleo sam Teksa i rado ga pratio. Da me mine nostalgija za davno prošlim a manje ružnim vremenima.....

Vladimir

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)

Sta sve covek napisa?!
Rodjen sam 1975. godine, vukovac u osovnoj, odlican u srednjoj, zavrsio drzavni fakultet sa prosecnom ocenom 8,81, zavrsio postdiplomske studije u inostranstvu i sve to pored cinjenice da posedujem oko 6000 stripova (slovima: sest hiljada).
Kupovao sam ih i citao kao dete, upravo tu Zlatnu seriju i Lunov magnus strip, a kupujem ih i citam i dalje, sa svojih 43 godine. A cita ih i moj sin.
Bas me interesuje sta si ti postigao u zivotu, posto je mene i meni slicne ova "sund literatura" unistila.

stari stripovi su vredni

pre 6 godina

@Stripovi, 6. februar 2018 08:54) # Link komentara

Ne poklanjajte stripove nikome! Oni ce ih prodati i zaraditi. Ili ih cuvajte, ili ih vi prodajte, ti stari stripovi sada vrede solidne novce, pogledajte po aukcijama, postoji prilicno trziste starih stripova.

Miloš

pre 6 godina

Fantastične priče, fantastični junaci! I dalje je lijep osjećaj pročitati koji, dosta emocija, dosta zabave, mnogo poruka... ;) Neki nisu potpuno shvatili emocije i životna načela prezentovane kroz junake, oni koji jesu vjerujem da su danas ispravni ljudi. Živjeli!

Gerov

pre 6 godina

Ja uz njih naucio da citam. Bio sam mali, burazer mi citao ali .... Pocelo da ga mrzi, pa sam ga molio da mi pomogne oko slova koja nisam znao.

U skoli sam tek nauzio cirilicu. Moj mali teze prica, olovku hvara i levom i desnom. Ali vec zna sta je ruter, pali i gasi komp, gleda crtace na you..be. Sta da kazem.

A cena - velika za mene. Skoro sam trazio po netu i nasao neke sajtova pa citam ponekada. Kada se ima vremena. Inace - zelim puno uspeha, mada sam skeptican.

IVan

pre 6 godina

Kako drma nostalgija !!!
Zagor, Veliki Blek, Marti Misterija,Alan Ford, Stripoteka, Teks Viler i ko zna koliko njih koji mi sada ne padaju na pamet , ostarilo se.
Gutao sam ih sve , u njih sam citao i knjige naravno .
Pre 20 godina sam dosao do par stripove i probam da ponovo krenem ali nesto mi nije islo . Previse vremena za kompom i TV totalno upropasti coveka.
U knjizari naletim da police sa stripovima i ostanem bez teksta , kakav crtez kakva grafika .
Ali sada je najveci problem cena , ovi "retro" stripovi ne bi trebalo da kostaju vise od 150 dinara . Treba da budu pristupacni nekoj novoj publici.
Glupo mi je sto se to smatra sund stampom , glupa etiketa iz doba komunizma.

nob1

pre 6 godina

dok sam bio osnovac kupovao sam stripove Komadanta Marka, Alana Forda, Bleka... i ti stripovi su bili oko 40 ili 50 din. za 20 ili 30 din. skuplji od dnevne stampe. Ovo je bas je velika cena, buduci da recimo u SAD-u strip sa kvalitetnijim stranama, bojama i koricama kosta oko 5 dolara.

Владо Бања Лука

pre 6 godina

Коме је ово скупо, цијена од 3 евра, нека купи сличан Тексов или Загоров стрип у издању хрватског Либелуса и нека га плати 23-24 евра. Има их купити у стрипарницама Дарквуд и Алан Форд у Београду. Додуше, Либелус их штампа са тврдим корицама и у тиражу од око 400 комада, али то не мијења поенту. Подршка за ВЧ, имам сва њихова досадашња издања...

student

pre 6 godina

1994. sam rođen i smatram sebe da spadam u omladinu. Stripove, pre svega Alana forda, svetovi izdanje kupujem od desete godine. To je jednostavno deo kulture koju mi je usadio ćale.
Kad god mi dođe neki prijatelj, pitaju me da li sam normalan, čitam stripove. To je problem današnjice.

Nizdis

pre 6 godina

Mislim da je digitalna era ipak uzela maha, moja generacija 91. osim par drugara koji su kod kuce od oceva imali stripove, nije ovo nikad u rukama drzala. Prvo kao deca zbog one nemastine a kasnije u doba interneta prosto postale su popularne neke druge forme "stripa" koje se zovu "meme".

prohujalo s vihorom

pre 6 godina

eh nekada zlatno vreme...

politikin zabavnik - dzepna armija, mandrak, gusar crnobradi...

pa zagor ,blek stena, komadant mark, kit teler...kasnije mister no i marti misterija

i slag na tortu: alan ford i car maxmagnus

ps. teks viler je bio najmanje popularan

Toto-ko-tunjo-snobu-u-brk

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)

Naravno. Sadrzaj Alan Ford izbija iza svakog coska. A zelja da odem u neku mocvaru, sagradim brvnaru i sviram frulu sa indijancima sve je jaca i jaca kad vidim kakvih sve snobova danas ima.

Keserovic

pre 6 godina

Za ove pare - NE. Ja prvi, kao neko ko je procitao apsolutno sve kao klinac, sto se, kao strip, u bilo kom obliku i izdanju naslo na trafikama, nemam nameru da dam toliko para (a nije da ne bih voleo da navucem i svoje klince na stripove, umesto tog prokletog mobilnog)...

Dakle, sa cenom od 100-150 mogu da se prekrste i probaju, a sa ovom bolje neka i ne pokusavaju...

Ovo je najdobronamernija moguca primedba, ja prvi bi voleo da dozivim renesansu stripa.

omg

pre 6 godina

@sekvoja
Ti druze zato ukljuci farmu i parove to je tvoj nivo. Ne mozes ti umetnost da ispratis.
Posle se cudimo otkud toliki uspeh tih rijalitija...

Inace cena od 350din uz 20% popusta na njihovim prodajnim mestima je 280din. Sto realno nije mnogo...

CrniLukac

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja)
Zato sam ja kad sam malo odrastao lemao takve sto citaju "bondibilding..

Duh sa sekirom

pre 6 godina

Napred stripovi!!!! Dole smatfoni,tviteri,LOL,canteri,facebook,farma,parovi...Citajte stripove,knjige,politikin zabavnik Mnogo je zdravije i lepše.

Gde ja živim

pre 6 godina

(Driven, 6. februar 2018 10:00)

Ja vam malo popravljam prosek, nemam još 30, doduše ne fali mnogo. Nismo ni mi mlađi za bacanje.

Složio bih se sa pojedinim komentatorima da su Grafičke novele preuzele primat i zbog načina pripovedanja, a i malo mračnijih elemenata. Međutim, stripovi imaju svoju čar. Alan Ford, Dilan, Zagor, Tintin imaju posebno mesto kod mene. Kupujem Valijanta u izdanju "Čarobne knjige", a ne mogu vam opisati sreću kada sam video da kod nas ima "Mali Nemo" Winsora McCay-a. Mange me ne privlače, više volim da gledam anime, dinamičnije je i ne mora da se kupuje 10 godina.

Treba čitati stipove, grafičke novele, knjige, štagod. Ne slažem se da zaglupljuju i da su samo za decu. Mnogo sam naučio iz njih.

Gde ja živim

pre 6 godina

(deni, 6. februar 2018 10:19)

Prijatelju, nemaš pojma koliko si mi ulepšao dan. Hvala puno na informaciji. Nigde nisam video, trebali bi onaj sajt malo da srede, da ubace "Izdanja u pripremi" kao Laguna. Mada možda i ima, ali ja ne umem da nađem. Živ bio i pozdrav.

zoki

pre 6 godina

Ako stvar gledamo racionalno, onda vrlo tesko da ce danasnja generacija da se zaljubi u stripove. Meni su stripovi, pored ploca I kaseta, bili sve. Probao sam sa mojim sinovima da uradim isto, ali njih to ne interesuje. Interesuju ih igrice, PS4 itd. Ali tako to ide. Ne vredi ponavljati proslost. Svaki slican pokusaj je propao. Ovo moze da prodje samo dok se igra na kartu nostalgije, sto takodje nije lose, ali je pitanje koliko je ekonomski isplativo. Mislim da bi bilo dobro da se uradi istrazivanje starosnog profila onih koji kupuju stripove. Videcete da su to ljudi izmedju 40-50 godina, tacno oni koji su kao klinci obozavali stripove. Da me neko ne shvati pogresno, ja bih voleo da to uspe, ali se plasim da to nije realno. Nova deca imaju nove ljubavi I valjda to tako mora da bude.

Slaviša

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JoBaH, 6. februar 2018 08:48)

Svakako da Vas je veće broj, ali ne damo se ni mi, deca 90ih i ranih 2000ih. Na Vama je da svoju decu, sinovce/sestričine učite da je ovo bolje i zanimljivije od sata bačenog na "skrolovanje" Fejsa, Instagrama...

Što je do mene bilo, uradio sam. Dvojica drugara postaju sigurni kupci ove serije, a nisu imali dodirnih tačaka sa stripom, sem Garfilda u Zabavniku.

Nije skupa cena 350din za umetnost, skupa je za tiket, pivo, taksi...

miki

pre 6 godina

Nema ovde starih epizoda,niti je ovo re izdanje Zlatne serije.Ovo je nova edicija koja ce imati i nove junake.
Nostalgicari ce ovo kupovati samo zbog izgleda korica,ali one nece biti sa zutom trakom ukoliko nema interesovanja,ova je samo za prvi broj.
Mislim da ova edicija nece doneti puno togai da ,na zalost,nece dugo izdrzati.

bondibilding u kolima do 10g.

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

U osnovnoj sam lemao siledžije onoliko koliko je trebalo, ti isti bi mi se posle zahvalili tako što bi mi kupili strip.

gospodin Scrooge

pre 6 godina

Od Zagora sam više naučio o čojstvu i junaštvu više nego od Marka Miljanova. O tome da sam naučio da čitam daleko pre polaska u školu da ne govorimo.

Ivan

pre 6 godina

@mister no

I zenskaros, posebno zenskaros bez love koji je 'vatao super zenske bez dinara.. To je meni bilo opredeljujuce da najvise zagotivim njega :)

Dach

pre 6 godina

kako sam "gutao" stripove kad sam bio klinac:-). zagor, blek , komandant mark, mister no, ma sve iz LMS i ZS je bilo super (osim onog lika kena parkera hahah). I sad imam nekih 300-400 komada. Ne znam sta bi sa njima a nesto mi zao da ih bacim, da ih poklonim to nikome i ne treba. Realno, stripovi sa tematikom koji su generacijama rodjenim 70'-ih i 80'-ih bili zanimljivi nece biti zanimljivi sadasnjoj omladini. Prosto, svako vreme ima neke svoje heroje i interesovanja i tako i treba da bude.
(Stripovi, 6. februar 2018 08:54) # Link komentara

Prijatelju, nemoj da ih bacas 'leba ti!! Srce me boli od same pomisli... Ako ti prave problem, ja ih preuzmem.. Bolje nego da se bace.

Pozdrav, pa da novi budu dobri kao i stari :)))

zex1

pre 6 godina

ko sada da odrasta u prepostenog Zagora ili kom.Marka, ili stare lisce Teksa i Karsona... da ne pricam o kap.Mikiju cudu od deteta na divljem zapadu, kad vidis sta sada sve rade aktuelni (super)heroji i sl. likovi, filmova i serija svuda, zestokih momaka na ulici i u stampi svakodnevno, cak strip sa toliko vrlina od pojedinih ljudi , deluje kao fantazija... zelim uspeh, i da se bar jos neko navuce na ove likove... kupovah cips ,smoki, sok, pa odvojim 1 dan u nedelji i ne izlazim dok ne procitam bar 15 komada... i sad bih rado, da se ima vremena... i svaki sam procitao bar po 4x do sada...

MrF

pre 6 godina

Umesto da platim 350din, lepo skinem aplikaciju Alan Ford i imam sve epizode na jednom mestu. Razumem ja nostalgiju, ali ovaj biznis model je prevazidjen.

pravo

pre 6 godina

Na zalost, to nema sanse da uspe ako kosta vise od 50 dinara po stripu. Nemaju ljudi para kao 70-ih i 80-ih.
Plus sto svih starih stripova (Alan Ford, Zagor, Teks, Komandant Mark, Blek Stena, Kit Teler, Mister No, Marti Misterija...) ima u skeniranom obliku na desetak sajtova i treba vam 50 godina da ih sve procitate.
Plus sto danasnju omladinu tako nesto uopste ne zanima. Drugo smo mi, rodjeni 70-ih i 60-ih. Nama struja nije trebala da budemo srecni.

Milan

pre 6 godina

Vratiste me u detinjstvo, mi 40-togodisnjaci smo odrasli uz ovo. Tek kad se setim leti, berze stripova na platou ispred filozofskog fakulteta, nije mogao da se vidi beton, sve je bilo pokriveno stripovima... Kupujem izdanje sa retro koricom sigurno i zelim vam mnogo uspeha!

Boban

pre 6 godina

imam stotinak Alan pFordova i danas ih rado citam.Zao mi je sto nisam sacuvao i stripove iz ZS i LMS. Mozda bi i bilo citalaca ako bi se na kvalitetan na cin p
ropagirali stripovi .

deni

pre 6 godina

Ovo je sjajna ideja, baš mi se sviđa "Veseli četvrtak" i njihova filozofija. Nažalost imam samo jednog "Komandanta Marka" iz Zlatne serije, valjalo bi napraviti kolekciju. Još kada bi hteli Tintina da urade, to bi bilo savršeno.
(Gde ja živim, 6. februar 2018 08:44)

Darkwood je najavio Tintina, izlazi ove godine.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Mogu li "stari" stripovi naći svoju publiku u 21. veku?

Dobro pitanje. Ali je teško dati dobar odgovor na isto. Neka bude - možda. Uz napomenu da to umnogome zavisi od publike. Činjenica je da se svet stripa promenio tokom 1970-tih i 1980-tih, kada je graphic novel format dobio na značaju i pokazao se superiornijim od klasičnog stripa (well, comic books & strips). Budimo iskreni, stripovi kuće Sergio Bonelli Editore i ini stripovi klasične forme (što uključuje i Marvel, DC, Image i comic books klasične forme drugih izdavača) po kvalitetu zaostaju za grafičkim novelama. Graphic novels danas dominiraju, do te mere da čak i klasični, serijski stripovi počinju deliti gomilu elemenata s njima - story arc je prvo što pada na pamet. Klasični strip, s one-off epizodama (uglavnom), je osuđen da egzistira na marginama. Što će reći da bi "stari" stripovi, danas mogli računati samo na niche audience. Nažalost.
"Kako je tamo napisao, Zlatna serija mogla bi da bude metafora “recepta za buđenje nostalgije“." I tu zapravo leži problem. U nostalgiji. Koliko god ljudi odbijali to prihvatiti - naročito mi, malo stariji - "jahanje" na talasu nostalgije najčešće rezultira razočaranjem.

KRALJ

pre 6 godina

Kako smo ih čuvali drug i ja kad smo bili mali. To je bilo naše blago. I dogovor je bio da podelimo kupovinu, pa sam ja kupovao lunov magnus strip, a on zlatnu seriju i obrnuto(kako šta izlazi te nedelje, ja sam najviše voleo Mister Nova, a on Zagora). Stranice smo tako pažljivo okretali da su stripovi bili kao novi i posle čitanja. Voleli smo i njihov miris i sve... Eh, detinjstvo...

MisterNo

pre 6 godina

Kao sto mi potpis kaze, MIster No mi je bio omiljeni strip, valjda zato sto je bio "najrealniji". Jerry samo nije poginuo, sve ostalo mu se desilo; prebijen, upucan, polomljen.... I tvrdoglav!

Sekvoja

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.

Bucko

pre 6 godina

Drugim recima, prodaja ide lose, pa su resili da istu pokusaju da povecaju promenom naslovne strane. Videcemo, ali jako tesko...vremena se menjaju i danasnja omladina ima druge vidove zabave, smart telefone, facebook, video igre....

Dach

pre 6 godina

SA SRECOM!!!

Nadam se da ce to da zazivi!!! Treba nam NEKA DRUGA RAZBRIBRIGA u ovim "brzim danima!" JA CU DA DAM SVOJ DOPRINOS KUPOVIM! Sto neko rece, razmislite samo o ceni.. Nemoj da divljate u pocetku, DAJTE DA ZAZIVI!! 350 kinti po broju moze da bude mnogo za klince! 200, 250 pa da svi prezivimo!!!
SVU SRECU VAM ZELIM!

dzigi

pre 6 godina

Stripovi, 06. februar 2018 08:54: Slobodno ih pokloni meni, biće čitani i čuvani sa pažnjom :)

Inače, ovo je lepa priča ali mnogo, mnogo toga zavisi od cene. Kao klinac sam od džeparca kupovao većinu stripova koje ste pomenuli u komentarima a sad imam platu pa mi je teško da odvojim za jedan, baš su skupi za jednu kratkotrajnu razbibrigu. Ne može stalno da se ide na foru nostalgije.

RocketRaccoon

pre 6 godina

Ja kad sam poceo citati u prvoj srednje, sa popustom Dilan Dog je bio oko 150din. Preskocim dva puta uzinu i eto ga, 1 nedeljno. Sad kupujem manje vise retko jer sam student..
Inace citaju deca stripove vrlo rado ako im roditelji nisu kupili tablet ili neki nabudzeni mobilni telefon. Samo sto je roditeljima danas otprilike lakse kupiti deteru tablet i pretplatu na kablovsku da dete bude mirno nego ga svakog cetvrtka voditi do kioska.. Naravno ovde ne govorim o onima koji nemaju novca..

RR

pre 6 godina

Pripadam generaciji rodjenoj 90-ih, sasvim slucajno san otkrio stripove nasavsi neke stare oceve, Alan Ford je bio u pitanju, od tada sam ih zavoleo I kad god imam viska novca pri sebi kupim jedan, omiljeni su mi Teks I Mister No

Driven

pre 6 godina

Procitah sve komentare i primetih da su svi pozitivni i ohrabrujuci. Iako mislim da je prosecan broj godina 45, nas koji ovo komentarisemo, ne mogu a da ne pozdravim ovaj hrabar potez izdavacke kuce ...

to je bilo vreme neke prijatne emocije. Zagor, Alan Ford, Mister No ... moji omiljeni ... On ne propusta da procita mali Zabavnik ali mislim da bi bio red da mog klinca upoznam sa lepim vrednostima proslih vremena

Strip_je_umetnost

pre 6 godina

Ponuda stripova je sve bolja, ne samo ovde već i u susednim zemljama, pre svega u Hrvatskoj. Ima sve više rs-hr stripovskih izdanja, mekokoričenih, tvrdokoričenih, u koloru, u velikim integralima od po nekoliko stripova u 1. Strip kao umetnička forma po meni nikada neće doživeti preveliku popularnost, pored mass medija, ali svakako da će zainteresovati mnoge mlade, uključujući i mene. Istina, stripovi nisu jeftin hobi, ali je mnoge moguće pozajmiti iz biblioteke, ponuda je više nego pristojna, a cene na akcijama i sajmu su takođe odlične. Raduje me što ima sve više stripova različitih strip škola, iako nisam ni odrastao uz LMS pa ne osećam nostalgiju. Živeli stripovi!

Akendo

pre 6 godina

Od raspada Jugoslavije ovi stripovi izlaze u Hrvatskoj u istom formatu. Kada ja iz Sarajeva odem na more, godinama uvijek kupim na snizenju dva Zagora za cijenu jednog ili cetiri Teksta za cijenu dva komada. Direktor te edicije je rekao da od toga nema velike zarade i da se zato cesto rasprodaje, jer nove generacije zive u kompjuterima i zadnjih godina na mobitelima. U svakom slucaju pozdravljam ponovo pokretanje, ali glavna publika cemo biti mi - oni od 40 do 55 godina.

lool

pre 6 godina

Ja cu kupovati na trafici.Vise volim retro ali koriceali volim I na trfici da kupim.Imam samo jednu zamerku.Teksa nikad nisam citao redovno,nekad nekad kad bi mi pao u ruke.Sad bih ga kupovao redovno pa bi bilo lepo da u prvom broju mozemo da se upoznamo sa likom I delom.A ovaj sad broj jedan nije prvi broj.I ako budem redovno kupovao godinama opet necu moci da kazem da imam sve epizode teksa.Pozdrav za sve Strip fanove!

Kobster

pre 6 godina

Potez za svaki respekt, ali promasen u ovo vreme. Strip kao medij je odavno izgubio na snazi. Isto kao i stampane novine.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (MilanVG, 6. februar 2018 08:49)

Ne slazem se sa tobom. Jesu stampane novine odavno prevazidjene, ali nema niceg lepseg nego drzati strip u ruci i zavaliti se u fotelju. Nikad mi strip na monitoru nece bito to, kao ni knjiga.
Sto se tice zlatne serije, podrzavam, kupovacu naravno onaj sa retro koricom. Jesu stripovi koji izlaze u danasnje vreme dosta kvalitetniji, ali ima drazi u ovim starim stripovima itekako.

komnen barjaktar

pre 6 godina

Na moju žalost nije mi ostao ni jedan broj kako Zlatne serije tako i Lunovog Magnus stripa. Ostalo je nekoliko primeraka "Alan Ford"-a; Ne znam za mlade naraštaje koliko bi se "primili" na stripove iz naših vremena ali želim reći i ovo: voleo sam da ih čitam do imbecilnosti, posebno u osnovnu školu dok sam išao; Bilo mi je branjeno od strane pokojnog oca, koliko puta sam samo dobio batine zbog njih (stripova), koliko puta me je majka grdila, koliko puta sam novac dat mi za užinu potrošio na novi broj.... Na njih se "navukla" i mlađa sestra tako da mi je kasnije bilo lakše da ih krijem; Dok sam čitao uvodni tekst sećam se Teksa i Kita Vilera, Kita Karsona, Navaho Indijanca Tajgera, komandanta Marka, plavuše Beti (Markove ženske, opasne ribe spremne na svakakve rizike), ćelavog Blafa, mračne Žalosne Sove, ne mogu se setiti njihovog mršavog džukca, Zagora Te Neja i Čika, Bleka stene (pravo ime mu beše u stripu naravno, Janik, Francuz, ne sećam se prezimena), Rodija i profe Okultisa,Kita Telera, Frenkija Belevena, Ane četiri pištolja, Kapetana Mikija, Smuka i Salasa,......

XXL

pre 6 godina

Da nije cena od 350 dinara ili 3 eura malko previsoka za šund štivo? Da ne izostavim da sam sakupljao te stripove i na kraju ih poklonio većem ljubitelju i sakupljaču da se ne bace, a ostavio 'Alan Ford' koje sam opet na kraju dobro unovčio.

boban

pre 6 godina

To je super vest , samo se bojim da ce cena biti 500 din kom . Da smo mi kao klinci kupovali stripove po ovakvim cenama nikad ih ne bi citali .

BOTinator

pre 6 godina

Odrastao sam uz Blek stenu, Komadant Marka i ostale...pre neki dan sam u biblioteci našao neko specijalno izdanje i uzeo da kao čitam....sve mi "sporo" ne vidim onu draž koju sam imao kao klinac..sporo meni sa 50 godina a ne danasnjoj deci kojima je i kratki film od 15 minuta "smor"..tako da se bojim da je malo mladih koji danas mogu da shvate formu stripa...šteta... ali kao i za sve drugo svako vreme nosi svoje...
(Slavko, 6. februar 2018 08:50)

Pa i ja sam citao ove stripove (plus Alan Ford) kad sam bio dete, nije ih ni tad citao moj otac. Sad, kad sam odrastao i imam svoje dete, svakako ne mogu da citam stripove, jer, svidelo se to ljudima ovde ili ne - stripovi su za decu. I mene vezu lepa secanja za ove korice, ali ih ne bih vise kupovao. Kao sto ne kupujem sebi knjige za decu, ne kupujem vise sebi ni Zila Verna, jednostavno, odraslo se. Izdavacu zelim srecu u poslovanju.

ubica vampira

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?

NN

pre 6 godina

Ovo je prava stvar samo se nadam da će kao nekada da izlaze svake nedelje, a ne kako što je sada praksla sa stripovima možda jedna sveska godišnje...

Paul Kersey

pre 6 godina

Odlično, mada mi se čini da je cena malo prejaka. Bilo bi lepo i kada bi se vratili krimi romani X100. Hejzi i Puma, pre svega!

Dr.K.Adžija

pre 6 godina

Fenomenalno. Sve osim cene. Zar cena nije mogla biti niža i samim tim prihvatljiva većem broju kupaca a samim tim i tiraž veći?

sentiment

pre 6 godina

LMS, Zlatna serija, Alan Ford, M.Misterija, Dilan Dog, Stripoteka i bezbroj drugih izdanja su obelezili moje detinjstvo ali mog sina to uopste ne zanima i ne uticem na njega da se zainteresuje. To je bila zabava XX veka danas je sasvim drugo vreme.

St3fan KG

pre 6 godina

Sve je to lepo, ali cena je prevelika da bi neko sa prosečnim primanjima kupovao redovno. Nekada je tu zlatnu seriju mogla priustiti velika vecina, a sad je to prilicno veliki izdatak sa budzet.

Nazalost Srbin

pre 6 godina

Nema od toga nista...i ne treba da bude. Mi koji smo ih citali mislimo da su najbolji jer nas podsecaju na srecne dane detinjstva i mladosti.
Realno, vecina sadasnjih kompjuterskih igrica donosi vece benefite deci. Poznanik koji radi u HR agenciji i regrutuje kompjuterske strucnjake kaze da je cela generacija ti naprednih klinaca perfektno savladala engleski zahvaljujuci video igrama.

Toto-ko-tunjo

pre 6 godina

Verovatno ce i ovo doci na moje police vise zbog nostalgije, mada sam malo mator da jurim nastavke i gde se nastavila prica koja me zanima. Ludens je tu odradio sjajan posao sa kompletnim pricama. Kod mene je Zagor poredjan od prvog broja u izdanjima Klasika, SD i OO, dok je Alan u Klasik i Superklasik varijanti, a od 250. broja uzimam redovno nasa Svetova izdanja. I to je to. Uskoro stizemo do Alan Ford-a extra (424. broj), a posle cu verovatno stati. Saga "Prokletstvo meseca zelenog poput jabuke" bice kraj za mene. Padaju u provaliju, ginu i to je to. Dalje nema smisla citati. Mozda eventualno zbog Minuet Macon... 😍

Miro

pre 6 godina

3 Evra za komad. Doživiće debakl kao bitkoin, nažalost. Da je evro po primjerku uzimao bih svaki broj ovako i dalje imam stranicu Strip utopija.

agronom

pre 6 godina

Klinca sam skroz zarazio sa stripovima, bar za sada. Ima sedam godina i svako veče mu čitam Zagora pred spavanje i to na njegovo insistiranje. Videću šta će biti kada malo odraste, da li će ga to i dalje privlačiti.
U svakom slučaju da li će se ovi stripovi primiti kod mladih generacija, zavisi od njihovih roditelja. Neverovatno je koliko oni nas oponašaju.

torpedo

pre 6 godina

Moja zelja je da sakupim Zagora, mozda imam pola brojeva u kolekciji. Mozda je bolje da izbacuju po celu epizodu odjednom, dva-tri nastavka u jednom broju?

Alex M

pre 6 godina

stvar je na zalost unapred osudjena na propast , ja sam obozavao stripove u svoje vreme , ali vecina danasnje populacije klinaca zabavu priznaje samo u elektronskoj , a ne stampanoj formi...

Mandrak

pre 6 godina

U vreme dnevnika nismo svi imali kompjutere za igranje, nije mogao novi film da se skine s torenta, ljudi su više zarađivali i imali rešeno stambeno pitanje a cena stripa bila je ranga današnjih 100 dinara. Danas je većini puno da toliko da detetu za užinu, a za 300-400 dinara kupe duks od Kineza.

престолонаследник телетабиленда

pre 6 godina

350 дабровских кожа?! Сто му громова, радим као убоги лекар и фурам ту нешто изнад просечну плату, али не могу да замислим да дајем 350 дингера 4 до 5 пута месечно за стрипове, а није да их нисам жељан... Дајте мало се обуздајте са похлепом, Весели Четвртче!

nex

pre 6 godina

Dajte,gde su,ja prvi uzimam. Proveo sam najlepse zivotno doba uz Lunov Magnus i Zlatna roto biblioteka. Boze,kad se setim. Pa molim boga da kad procitam,bude "kraj",a ne "nastavak u sledecem broju". Dodao bih jos i Alana Forda.

Dr. Evil

pre 6 godina

Iako smatram da je veoma lepo što će se stari stripovi ponovo naći na kioscima, mišljenja sam da neće naići na dobar odziv kupaca. Ponuda modernih stripova je mnogo bolja i, moram reći, kvalitetnija, a opet se ne kupuje nešto naročito.

Slavko

pre 6 godina

Odrastao sam uz Blek stenu, Komadant Marka i ostale...pre neki dan sam u biblioteci našao neko specijalno izdanje i uzeo da kao čitam....sve mi "sporo" ne vidim onu draž koju sam imao kao klinac..sporo meni sa 50 godina a ne danasnjoj deci kojima je i kratki film od 15 minuta "smor"..tako da se bojim da je malo mladih koji danas mogu da shvate formu stripa...šteta... ali kao i za sve drugo svako vreme nosi svoje...

Gde ja živim

pre 6 godina

Ovo je sjajna ideja, baš mi se sviđa "Veseli četvrtak" i njihova filozofija. Nažalost imam samo jednog "Komandanta Marka" iz Zlatne serije, valjalo bi napraviti kolekciju. Još kada bi hteli Tintina da urade, to bi bilo savršeno.

Митар пфк

pre 6 godina

Далеко боља варијанта од задруге , парова и испирања мозга ужасним протоком информација ;) Хауг :))

Lav Lazo

pre 6 godina

Retro korica je, po meni, mnogo ljepsa. Ili je to ipak sjecanje na stara, dobra vremena i srecno djetinjstvo. I, necu se nikome pravdati da je za sina, sa zadovoljstvom cu ponovo postati kolekcionar...

Jarić T Živadin

pre 6 godina

Sve je to lepo ,ali je pitanje tiraža,pitanje svih pitanja.
Možda da razmisle o play storu kao on line stripu,kao što je Alan Ford prisutan na taj način.
Jednostavno danas se nema vremena za ručno čitanje ,pored svih mulrimedijalnih sadržaja kojima smo okupirani.
Gradski prevoz,čekaonice,redovi,šalteri su jedina preostala mesta za čitanje on line stripova.

bbb

pre 6 godina

Mada je cena od 350 dinara bas velika, kao i cena npr slicica za albume pa kesica sa 3 do 5 slicica kosta 50,60 dinara .
U nase doba 80 tih roditeljsi su mogli deci da kupe stripove iz 2 edicije ZLlate serie i LMS , plus jos Alen Forda, Marti Misteriju, Dilan Doga...uz to su deci kupovali po 5,10 i vise keseica dnevno za albume sa slicicama , a sada ako dete dobije 1 do 2 kesice je uspeh i po neki strip mesecno. Dokaz koilko su nam politicari od 90 tih srozali standard.

Stripovi

pre 6 godina

kako sam "gutao" stripove kad sam bio klinac:-). zagor, blek , komandant mark, mister no, ma sve iz LMS i ZS je bilo super (osim onog lika kena parkera hahah). I sad imam nekih 300-400 komada. Ne znam sta bi sa njima a nesto mi zao da ih bacim, da ih poklonim to nikome i ne treba. Realno, stripovi sa tematikom koji su generacijama rodjenim 70'-ih i 80'-ih bili zanimljivi nece biti zanimljivi sadasnjoj omladini. Prosto, svako vreme ima neke svoje heroje i interesovanja i tako i treba da bude.

Mile

pre 6 godina

Majstore, neka ti je sa srecom!
Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip su obelezili moje srecno i bezbrizno detinjstvo. Voleo bih da i danasnje generacije sa istim zarom "gutaju" najnovije avanture tih nezaboravnih junaka a sigurno je da cu se i ja negde iz prikrajka prisunjati trafici pod izgovorom da trazim najnoviji broj za sina.

Deus

pre 6 godina

Kao neko ko je procitao apsolutno svaki broj Zlatne Serije i Lunovog Magnus Stripa mislim da imam pravo da tvrdim da su Bonelijevi stripovi low cost strip - nedeljna izdanja koja moze svako da priusti i to je sasvim u redu ali kvalitet je upitan. U redu je za mladju publiku ali kvalitetniji strip Bonelijeve edicije nikada nije izlazio u klasicnoj ZS ili LMS. Tu mislim na Martija Misteriju, Dilana Doga, Nika Rajdera, Dampira.
Prvih 100-ak brojeva npr Zagora je blagi uzas, tek od broja 400 ZS pocinju kvalitetnije epizode. Komandant Mark je imao fantastican crtez (3 autora EsseGesse) ali prica je bila nikakva, Kapetan Miki takodje, Blek isto. Nesto bolji su bili Kit Teler i Teks gde je i bilo solidnijih naslova. Od LMS tj ZS klasicnih izdanja izdvojio bih Mister Noa (mada i tu ima slabijih epizoda). Ken Parker je bio dobar ali relativno mala edicija.
Veselom Cetvrtku zelim puno uspeha - ime same edicije je u ustini nebitno, bitnije je da uspeju da odrze nedeljni ritam izlazenja uz kvalitet. Za to treba imati stabilno i dovoljno veliko trziste a i prilicno obrtnih sredstava.

bbb

pre 6 godina

Mada je cena od 350 dinara bas velika, kao i cena npr slicica za albume pa kesica sa 3 do 5 slicica kosta 50,60 dinara .
U nase doba 80 tih roditeljsi su mogli deci da kupe stripove iz 2 edicije ZLlate serie i LMS , plus jos Alen Forda, Marti Misteriju, Dilan Doga...uz to su deci kupovali po 5,10 i vise keseica dnevno za albume sa slicicama , a sada ako dete dobije 1 do 2 kesice je uspeh i po neki strip mesecno. Dokaz koilko su nam politicari od 90 tih srozali standard.

Mile

pre 6 godina

Majstore, neka ti je sa srecom!
Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip su obelezili moje srecno i bezbrizno detinjstvo. Voleo bih da i danasnje generacije sa istim zarom "gutaju" najnovije avanture tih nezaboravnih junaka a sigurno je da cu se i ja negde iz prikrajka prisunjati trafici pod izgovorom da trazim najnoviji broj za sina.

Митар пфк

pre 6 godina

Далеко боља варијанта од задруге , парова и испирања мозга ужасним протоком информација ;) Хауг :))

Slavko

pre 6 godina

Odrastao sam uz Blek stenu, Komadant Marka i ostale...pre neki dan sam u biblioteci našao neko specijalno izdanje i uzeo da kao čitam....sve mi "sporo" ne vidim onu draž koju sam imao kao klinac..sporo meni sa 50 godina a ne danasnjoj deci kojima je i kratki film od 15 minuta "smor"..tako da se bojim da je malo mladih koji danas mogu da shvate formu stripa...šteta... ali kao i za sve drugo svako vreme nosi svoje...

Vladimir

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)

Sta sve covek napisa?!
Rodjen sam 1975. godine, vukovac u osovnoj, odlican u srednjoj, zavrsio drzavni fakultet sa prosecnom ocenom 8,81, zavrsio postdiplomske studije u inostranstvu i sve to pored cinjenice da posedujem oko 6000 stripova (slovima: sest hiljada).
Kupovao sam ih i citao kao dete, upravo tu Zlatnu seriju i Lunov magnus strip, a kupujem ih i citam i dalje, sa svojih 43 godine. A cita ih i moj sin.
Bas me interesuje sta si ti postigao u zivotu, posto je mene i meni slicne ova "sund literatura" unistila.

nex

pre 6 godina

Dajte,gde su,ja prvi uzimam. Proveo sam najlepse zivotno doba uz Lunov Magnus i Zlatna roto biblioteka. Boze,kad se setim. Pa molim boga da kad procitam,bude "kraj",a ne "nastavak u sledecem broju". Dodao bih jos i Alana Forda.

agronom

pre 6 godina

Klinca sam skroz zarazio sa stripovima, bar za sada. Ima sedam godina i svako veče mu čitam Zagora pred spavanje i to na njegovo insistiranje. Videću šta će biti kada malo odraste, da li će ga to i dalje privlačiti.
U svakom slučaju da li će se ovi stripovi primiti kod mladih generacija, zavisi od njihovih roditelja. Neverovatno je koliko oni nas oponašaju.

Deus

pre 6 godina

Kao neko ko je procitao apsolutno svaki broj Zlatne Serije i Lunovog Magnus Stripa mislim da imam pravo da tvrdim da su Bonelijevi stripovi low cost strip - nedeljna izdanja koja moze svako da priusti i to je sasvim u redu ali kvalitet je upitan. U redu je za mladju publiku ali kvalitetniji strip Bonelijeve edicije nikada nije izlazio u klasicnoj ZS ili LMS. Tu mislim na Martija Misteriju, Dilana Doga, Nika Rajdera, Dampira.
Prvih 100-ak brojeva npr Zagora je blagi uzas, tek od broja 400 ZS pocinju kvalitetnije epizode. Komandant Mark je imao fantastican crtez (3 autora EsseGesse) ali prica je bila nikakva, Kapetan Miki takodje, Blek isto. Nesto bolji su bili Kit Teler i Teks gde je i bilo solidnijih naslova. Od LMS tj ZS klasicnih izdanja izdvojio bih Mister Noa (mada i tu ima slabijih epizoda). Ken Parker je bio dobar ali relativno mala edicija.
Veselom Cetvrtku zelim puno uspeha - ime same edicije je u ustini nebitno, bitnije je da uspeju da odrze nedeljni ritam izlazenja uz kvalitet. Za to treba imati stabilno i dovoljno veliko trziste a i prilicno obrtnih sredstava.

Lav Lazo

pre 6 godina

Retro korica je, po meni, mnogo ljepsa. Ili je to ipak sjecanje na stara, dobra vremena i srecno djetinjstvo. I, necu se nikome pravdati da je za sina, sa zadovoljstvom cu ponovo postati kolekcionar...

hvala, ali necu da kupujem

pre 6 godina

Dobra ideja ali nazalost u startu osudjena na propast. Cena koja bi potakla masu (novih) klinaca ali i odraslih (starih) citatelja na kupovinu je 1 evro. Cena od 3 evra je prestrasna hiljadu mu bubnjeva Darkvuda!

Stripovi

pre 6 godina

kako sam "gutao" stripove kad sam bio klinac:-). zagor, blek , komandant mark, mister no, ma sve iz LMS i ZS je bilo super (osim onog lika kena parkera hahah). I sad imam nekih 300-400 komada. Ne znam sta bi sa njima a nesto mi zao da ih bacim, da ih poklonim to nikome i ne treba. Realno, stripovi sa tematikom koji su generacijama rodjenim 70'-ih i 80'-ih bili zanimljivi nece biti zanimljivi sadasnjoj omladini. Prosto, svako vreme ima neke svoje heroje i interesovanja i tako i treba da bude.

Toto-ko-tunjo-snobu-u-brk

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)

Naravno. Sadrzaj Alan Ford izbija iza svakog coska. A zelja da odem u neku mocvaru, sagradim brvnaru i sviram frulu sa indijancima sve je jaca i jaca kad vidim kakvih sve snobova danas ima.

KRALJ

pre 6 godina

Kako smo ih čuvali drug i ja kad smo bili mali. To je bilo naše blago. I dogovor je bio da podelimo kupovinu, pa sam ja kupovao lunov magnus strip, a on zlatnu seriju i obrnuto(kako šta izlazi te nedelje, ja sam najviše voleo Mister Nova, a on Zagora). Stranice smo tako pažljivo okretali da su stripovi bili kao novi i posle čitanja. Voleli smo i njihov miris i sve... Eh, detinjstvo...

Milan

pre 6 godina

Vratiste me u detinjstvo, mi 40-togodisnjaci smo odrasli uz ovo. Tek kad se setim leti, berze stripova na platou ispred filozofskog fakulteta, nije mogao da se vidi beton, sve je bilo pokriveno stripovima... Kupujem izdanje sa retro koricom sigurno i zelim vam mnogo uspeha!

престолонаследник телетабиленда

pre 6 godina

350 дабровских кожа?! Сто му громова, радим као убоги лекар и фурам ту нешто изнад просечну плату, али не могу да замислим да дајем 350 дингера 4 до 5 пута месечно за стрипове, а није да их нисам жељан... Дајте мало се обуздајте са похлепом, Весели Четвртче!

CrniLukac

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja)
Zato sam ja kad sam malo odrastao lemao takve sto citaju "bondibilding..

dovlajoe

pre 6 godina

Nostalgija je zajebana stvar. Ja sam svoju nahranio sa jednim celim zidom spavaće sobe prekrivenim stripovima (oko 2.000kom). Prvo zlatna serija i LMS, kasnije Asteriks, Talični, Bluberi, Ken Parker, Hogar, Gaša, Korto... Stripovi su strast, a strast nema cenu.

role

pre 6 godina

Vreme potpetica i shirokih nogavica je davno za nama,tako je i sa stripovima. Danasnje generacije jednostavno nemaju vremena za to. Za razliku od nas koji smo imali opstanak i strani film subotom,crtani u 7 i 15,svakog drgog petka ili srede vise se ne secam zlatnu seriju,galaksiju itd. i puno puno vremena.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Mogu li "stari" stripovi naći svoju publiku u 21. veku?

Dobro pitanje. Ali je teško dati dobar odgovor na isto. Neka bude - možda. Uz napomenu da to umnogome zavisi od publike. Činjenica je da se svet stripa promenio tokom 1970-tih i 1980-tih, kada je graphic novel format dobio na značaju i pokazao se superiornijim od klasičnog stripa (well, comic books & strips). Budimo iskreni, stripovi kuće Sergio Bonelli Editore i ini stripovi klasične forme (što uključuje i Marvel, DC, Image i comic books klasične forme drugih izdavača) po kvalitetu zaostaju za grafičkim novelama. Graphic novels danas dominiraju, do te mere da čak i klasični, serijski stripovi počinju deliti gomilu elemenata s njima - story arc je prvo što pada na pamet. Klasični strip, s one-off epizodama (uglavnom), je osuđen da egzistira na marginama. Što će reći da bi "stari" stripovi, danas mogli računati samo na niche audience. Nažalost.
"Kako je tamo napisao, Zlatna serija mogla bi da bude metafora “recepta za buđenje nostalgije“." I tu zapravo leži problem. U nostalgiji. Koliko god ljudi odbijali to prihvatiti - naročito mi, malo stariji - "jahanje" na talasu nostalgije najčešće rezultira razočaranjem.

Gde ja živim

pre 6 godina

Ovo je sjajna ideja, baš mi se sviđa "Veseli četvrtak" i njihova filozofija. Nažalost imam samo jednog "Komandanta Marka" iz Zlatne serije, valjalo bi napraviti kolekciju. Još kada bi hteli Tintina da urade, to bi bilo savršeno.

gospodin Scrooge

pre 6 godina

Od Zagora sam više naučio o čojstvu i junaštvu više nego od Marka Miljanova. O tome da sam naučio da čitam daleko pre polaska u školu da ne govorimo.

bondibilding u kolima do 10g.

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

U osnovnoj sam lemao siledžije onoliko koliko je trebalo, ti isti bi mi se posle zahvalili tako što bi mi kupili strip.

Tatjana

pre 6 godina

1972 sam godiste i odrasla na stripovima! Naucila da citam uz njih i preskakala uzinu da bih ih kupovala. I niko nije tukao nas koji smo ih citali iz prostog razloga ....jer nije bilo onih koji nisu citali. Deca su mi punoletna i postigoh toliko da citaju epsku fantastiku i vole knjige. Uzitak je drzati strip i knjigu u rukama a ne klikati na netu. Zao mi je tih vremena kada smo bili svi ...pa mozda bolji, strpljiviji, ljubazniji i svakako bezbrizniji.

Zoran

pre 6 godina

Imao sam sve,baš sve što je izlazilo.Stripoteka i Panorama,Lunov Magnus Strip,Kaubojski prvo izdanje,negde 1970.Plus X romani,Lun kralj ponoći. Otac radio u Dnevniku,još su se pušili iz rotacije.Sve sam ukoričio,pa onda poplava u podrumu i zbogom lepe uspomene!Stripovi ispod klupe.....

zex1

pre 6 godina

ko sada da odrasta u prepostenog Zagora ili kom.Marka, ili stare lisce Teksa i Karsona... da ne pricam o kap.Mikiju cudu od deteta na divljem zapadu, kad vidis sta sada sve rade aktuelni (super)heroji i sl. likovi, filmova i serija svuda, zestokih momaka na ulici i u stampi svakodnevno, cak strip sa toliko vrlina od pojedinih ljudi , deluje kao fantazija... zelim uspeh, i da se bar jos neko navuce na ove likove... kupovah cips ,smoki, sok, pa odvojim 1 dan u nedelji i ne izlazim dok ne procitam bar 15 komada... i sad bih rado, da se ima vremena... i svaki sam procitao bar po 4x do sada...

komnen barjaktar

pre 6 godina

Na moju žalost nije mi ostao ni jedan broj kako Zlatne serije tako i Lunovog Magnus stripa. Ostalo je nekoliko primeraka "Alan Ford"-a; Ne znam za mlade naraštaje koliko bi se "primili" na stripove iz naših vremena ali želim reći i ovo: voleo sam da ih čitam do imbecilnosti, posebno u osnovnu školu dok sam išao; Bilo mi je branjeno od strane pokojnog oca, koliko puta sam samo dobio batine zbog njih (stripova), koliko puta me je majka grdila, koliko puta sam novac dat mi za užinu potrošio na novi broj.... Na njih se "navukla" i mlađa sestra tako da mi je kasnije bilo lakše da ih krijem; Dok sam čitao uvodni tekst sećam se Teksa i Kita Vilera, Kita Karsona, Navaho Indijanca Tajgera, komandanta Marka, plavuše Beti (Markove ženske, opasne ribe spremne na svakakve rizike), ćelavog Blafa, mračne Žalosne Sove, ne mogu se setiti njihovog mršavog džukca, Zagora Te Neja i Čika, Bleka stene (pravo ime mu beše u stripu naravno, Janik, Francuz, ne sećam se prezimena), Rodija i profe Okultisa,Kita Telera, Frenkija Belevena, Ane četiri pištolja, Kapetana Mikija, Smuka i Salasa,......

dr Salaso

pre 6 godina

Evo da napisem, nadam se da ce objaviti. Radio sam u stampariji koja stampa te stripovem kalkulacija troskova po stripu je oko 40 din. Sve ostalo je cista zarada. Da napomenem da je strip kao edukativno stivo oslobodjen poreza kao i knige. Sav visak tiraza, a ima ga dosta, vraca se u stampariju i tu ceka dalje preradu (citaj reciklazu). Ljudi jednostavno nece da ponude cenu stripa 120 din i tada bi prodali ceo tiraz i omogucili i onima koji nemaju dovoljno novca da citaju stripove, a sveukupno gledano zarada bi bila veca. Poredjenja radi, u Italiji sam prosle godine kupio Teksa i D.Doga, cena 3.7 eura, prosireni format (slike mnogo vece), kvalitetniji papir i korice, preziznija stampa. Gospodo, spustite cene!

C.N.

pre 6 godina

ja sam 73ce, od stripova sam gutao sve ali najvise M. Misteriju koga sam obozavao i jos uvek cuvam sve brojeve, secam se da sam za br 8 isao iz Nisa za Skopje vozom da kupim od nekog tipa. Od M.M sam vise naucio o istoriji nego u skoli. I dan danas kad lupim nesto a sin pita odkud znas ja mu kazem iz stripova. Klinca nisam uspeo da navucem na stripove, radije po ceo dan vrti instagram, a pokusao sam, cak sam mu i u biblioteci uzimao stripove, sto je ekonomski dobro resenje, pogotovo za ukpricane skupe stripove, u Nisu ih u biblioteci ima puno, u Leskovcu takodje. Inace 350 je mnogo, za te pare moze ozbiljna knjiga da se kupi. Ako kupim neki bice to Mister No, ovi stripovi Zagor, Blek, Komandant Mark, Kapetan Miki, to mi bilo naivno i kad sam bio dete... Dobar strip mi je bio i Sudija Dred, njega sam voleo da crtam, a da citam i Modesti Blejz i Spidermana sto su bila gigant izdanja isl a ne zlatna serija.

Rip Kirbi

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

Drzi se ti casopisa sa golisavim, nauljenim i misicavim muskarcima u kupacim gacama i toga sta vec radis u kolima sa tim casopisima, a nas koji smo odrasli uz neke druge vrednosti pusti na miru.

Akendo

pre 6 godina

Od raspada Jugoslavije ovi stripovi izlaze u Hrvatskoj u istom formatu. Kada ja iz Sarajeva odem na more, godinama uvijek kupim na snizenju dva Zagora za cijenu jednog ili cetiri Teksta za cijenu dva komada. Direktor te edicije je rekao da od toga nema velike zarade i da se zato cesto rasprodaje, jer nove generacije zive u kompjuterima i zadnjih godina na mobitelima. U svakom slucaju pozdravljam ponovo pokretanje, ali glavna publika cemo biti mi - oni od 40 do 55 godina.

MisterNo

pre 6 godina

Kao sto mi potpis kaze, MIster No mi je bio omiljeni strip, valjda zato sto je bio "najrealniji". Jerry samo nije poginuo, sve ostalo mu se desilo; prebijen, upucan, polomljen.... I tvrdoglav!

komnen barjaktar

pre 6 godina

Hiljadu mi pokvarenih retorti! Cena je onako high! 350 dinara je onako.... povisoko! Ja sa 50+ i nezaposlen a sa fakultetskom diplomom, jer sam bio "glup" kad sam prestao jednom da čitam ZS i LMS te završih gimnaziju i fakultet sad "ispaštam" jer nisam uspeo da pobegnem na vreme, sa gulaga zvanog Srbistan! Kupiću broj u četvrtak, voleo sam Teksa i rado ga pratio. Da me mine nostalgija za davno prošlim a manje ružnim vremenima.....

Kobster

pre 6 godina

Potez za svaki respekt, ali promasen u ovo vreme. Strip kao medij je odavno izgubio na snazi. Isto kao i stampane novine.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (MilanVG, 6. februar 2018 08:49)

Ne slazem se sa tobom. Jesu stampane novine odavno prevazidjene, ali nema niceg lepseg nego drzati strip u ruci i zavaliti se u fotelju. Nikad mi strip na monitoru nece bito to, kao ni knjiga.
Sto se tice zlatne serije, podrzavam, kupovacu naravno onaj sa retro koricom. Jesu stripovi koji izlaze u danasnje vreme dosta kvalitetniji, ali ima drazi u ovim starim stripovima itekako.

RR

pre 6 godina

Pripadam generaciji rodjenoj 90-ih, sasvim slucajno san otkrio stripove nasavsi neke stare oceve, Alan Ford je bio u pitanju, od tada sam ih zavoleo I kad god imam viska novca pri sebi kupim jedan, omiljeni su mi Teks I Mister No

Duh sa sekirom

pre 6 godina

Napred stripovi!!!! Dole smatfoni,tviteri,LOL,canteri,facebook,farma,parovi...Citajte stripove,knjige,politikin zabavnik Mnogo je zdravije i lepše.

Gde ja živim

pre 6 godina

Alan Ford najjači strip svih vremena!!!

(Mad4Red, 6. februar 2018 13:03)

Da li je najjači, može da se diskutuje. Meni svakako najomiljeniji uz Tintina jer sam sa njim uplovio u strip vode. No ono što lično smatram je da je "Alan Ford" uz Nušića najbolji (doduše nenamerni jer su se bavili svim i svačim) prikaz Balkana i Srbije ikada. Toliko se možemo poistovetiti sa agentima grupe TNT da je to jezivo.

Mandrak

pre 6 godina

U vreme dnevnika nismo svi imali kompjutere za igranje, nije mogao novi film da se skine s torenta, ljudi su više zarađivali i imali rešeno stambeno pitanje a cena stripa bila je ranga današnjih 100 dinara. Danas je većini puno da toliko da detetu za užinu, a za 300-400 dinara kupe duks od Kineza.

Citizen from Germany

pre 6 godina

@Sekvoja
Ja sam baš lemao seljačine koje nisu čitale stripove, šteta što nismo išli u istu školu, delujete mi kao dobar materijal za maltretiranje :))
(EU Citizen, 6. februar 2018 17:04)

EU Citizen, ovo je prvi put da se oko necega solidarisem sa tobom.

kit

pre 6 godina

(komnen barjaktar, 6. februar 2018 09:22)

Hvala prijatelju sto nabroji sva imena, sto posto sam zaboravio Frenkija Belvena a sada se setih, curu K. Marka nema sanse da se setim, pas u Komandant Marku se zvao Flok ako se dobro secam, tako mi cukundede vraca :)
Sudbina je htela da vec 30 godina zivim pored jezera Onario i uvek se setim Vukova sa Ontarija.
Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo. Ustedeo bih novac od uzine i kupio strip.
Sve u svoje vreme, nova vremena donose nesto sasvim drugacije, cini mi se da se danasnja deca ne raduju nicemu. a iako se necemu obraduju to veoma brzo zaborave i non stop im je dosadno.
(Milo, 6. februar 2018 18:47) # Link komentara


markova cura se zvala BETI

jozef hr

pre 6 godina

Mi smo bili ludi za stripovima 80ih. s mora sam u Hr. strip nikad nije bio jeftin. ipak je to umjetnost. Talijani su majstori za strip. Ferri crtač Zagora je umro. dolazio je u Zagreb. u danasnje vrijeme strip je u krizi. u nas se ponavljaju stripovi.zagor.mark.blek.alan ford. kupim.ih cesto. i štampani su kvalitetno..ali fali mi onaj ZS i LMS..kad se sjetim.

gradinar

pre 6 godina

----
Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)
-----

Апсолутно нетачно. Нису стрипови заглупљивали децу.
Напротив, мени су стрипови побудили интересовање за многе ствари из историје и географије, за сазнања о пределима света, о свемиру... На пример, данас вероватно не бих знао где је језеро Ири да нисам читао Загора и Комаданта Марка, а о животу у џунгли не бих знао толико много да нисам читао Тарзана... А о буђењу маште да и не говорим.

Victorinox

pre 6 godina

Stripovi su oduvek bili skupi. Ja sam svoj prvi strip (broj 954) "Zlatne serije" kupio u oktobru 1989., na obližnjem "politikinom" kiosku, kada sam ga platio tadašnjih 54.000 novih dinara što je ekvivalent današnjih oko 500 dinara.
(Zemunac, 6. februar 2018 12:57)

Prijatelju, propustio si zlatno vreme stripa. 1989 je inače bila godina prve hiperinflacije koju je Ante Marković presekao skidanjem četiri nule i uvođenjem kursa dinara 7:1 u odnosu na marku. Ja sam stripove počeo da kupujem 1970 (treći osnovne), i prvo izdanje koga se sećam je bila „Panorama“, preteča Stripoteke: više stripova u nastavcima – Džoni Hazard, Fleš Godon, Modesti Blejz, Karl Viking, Princ Valijant, Osvetnici... cena je kao što neko reče bila malo veća u odnosu na dnevne novine. Nešto kasnije su krenuli Lunov Magnus strip i Zlatna serija. Da li će ova revitalizacija da uspe, videćemo, mada ne verujem. Cena tu nije glavni problem, pošto gomila klinaca danas ima mobilne telefone koji koštaju više nego plate njihovih roditelja, koji ih uzimaju na ugovor da se dete uklopi u društvo, a mora da bude para i za patike od 100-150 evra, makar leba ne jeli. Sem toga, stripovi zahtevaju dodatni napor na koji današnja deca nisu navikla – čitanje teksta. Jeste da ga ima malo, ali i to u oblačićima iznad slika je previše.

Superhik

pre 6 godina

Evo mog mišljenja - ova edicija neće uspeti, i to potpisujem. Navešću razloge: 1. cena je neodgovarajuća, rekao bih skoro astronomska. Da, cena je najveći problem. Uporediću cene ZS iz 1977. i 1984. u odnosu na tadašnje plate. 1977. prosečna plata je bila oko 4000 dinara, a ZS je koštala 10 dinara. Znači, 400 primeraka za jednu platu. 1984. prosečna plata je oko 21000, a cena ZS je 45 dinara, preko 460 primeraka za platu se moglo kupiti. Neka računamo da je današnja prosečna plata i onih famoznih 49000, opet za nju možemo kupiti samo 140 primeraka. Zaključak je, danas je Zlatna serija, relativno, 3 puta skuplja nego nekad. Dodajmo k tome i druge troškove koje danas roditelji imaju za svoju decu, a tada nisu imali (trošak za mobilni i još ponešto), i mnogo veće izdatke za stavke kao što je stanovanje i prevoz, moj je zaključak da će malo ko moći sebi da priušti da deci redovno kupuje Zlatnu seriju. Pod 2: ZS neće izlazit redovno, tj. nedeljno, što znači da ljudi koji i krenu da kupuju će ubrzo izgubiti naviku da to rade. Što je duže čekanje na sledeći broj, to se pre zaboravi, i to kombinovano s cenom ne obećava mnogo. Pod 3: ovo cimanje oko ne svima dostupne "retro" korice će možda nekima biti interesantno, ali većinu će to odbiti. Ne znam koliko će ovo uticati na prodaju, ali sigurno neće doprineti da se pređe neki prag posle koga edicija ostaje utemeljena na tržštu, i sama po sebi održiva. Nisam hejter, svaka čast na pokušaju, ali mislim da se krenulo na pogrešan način

lool

pre 6 godina

Ja cu kupovati na trafici.Vise volim retro ali koriceali volim I na trfici da kupim.Imam samo jednu zamerku.Teksa nikad nisam citao redovno,nekad nekad kad bi mi pao u ruke.Sad bih ga kupovao redovno pa bi bilo lepo da u prvom broju mozemo da se upoznamo sa likom I delom.A ovaj sad broj jedan nije prvi broj.I ako budem redovno kupovao godinama opet necu moci da kazem da imam sve epizode teksa.Pozdrav za sve Strip fanove!

Milan

pre 6 godina

@ Ubica vampira Zbog cega sund? Mislis da su sva deca '80 - ih trebala u slobodno vreme posle skole da citaju Solohova i sviraju violoncelo? Stripovi su sluzili za zabavu a ne za "kulturno uzdizanje"...

Milosav

pre 6 godina

Cisto sumnjam da ce nove generacije da prihvate ove nove stripove. Sve se toliko promenilo od kada smo mi bili klinci sada u cetrdesetim godinama ili cak stariji. Prosto sam gutao ove stripove i jedva cekao da izadje novi broj Teks, Zagor, Komandant Mark, Blek Stena.
Sada se klinci pale na druge stvari, internet, stotine tv kanala, video igre. Prema svim tim novim medijima strip ce verovatno da izgleda smesan.
Nesto razmisljam, da sam ja imao sedamdesetih i osamdesetih ovo sto sada deca imaju, mozda ni sam ne bih ni citao stripove.
U svakom slucaju izdavacima zelim svaki uspeh, ja sam svoje procitao kad je bilo vreme i nosim sve najlepse uspomene, nikada ne bih menjao svoje detinjstvo sa nekim iz novijih generacija.

stari stripovi su vredni

pre 6 godina

@Stripovi, 6. februar 2018 08:54) # Link komentara

Ne poklanjajte stripove nikome! Oni ce ih prodati i zaraditi. Ili ih cuvajte, ili ih vi prodajte, ti stari stripovi sada vrede solidne novce, pogledajte po aukcijama, postoji prilicno trziste starih stripova.

Dr. Evil

pre 6 godina

Iako smatram da je veoma lepo što će se stari stripovi ponovo naći na kioscima, mišljenja sam da neće naići na dobar odziv kupaca. Ponuda modernih stripova je mnogo bolja i, moram reći, kvalitetnija, a opet se ne kupuje nešto naročito.

deki185

pre 6 godina

Ćale moj bacio 500 kom.stripova koje sam skupljao kao klinac.Nikad to nisam prezalio.Imao sam neke od prvih izdanja Zlatne Serije.Zagor, Duh sa sekirom uh kad se samo setim.

dzigi

pre 6 godina

Stripovi, 06. februar 2018 08:54: Slobodno ih pokloni meni, biće čitani i čuvani sa pažnjom :)

Inače, ovo je lepa priča ali mnogo, mnogo toga zavisi od cene. Kao klinac sam od džeparca kupovao većinu stripova koje ste pomenuli u komentarima a sad imam platu pa mi je teško da odvojim za jedan, baš su skupi za jednu kratkotrajnu razbibrigu. Ne može stalno da se ide na foru nostalgije.

XXL

pre 6 godina

Da nije cena od 350 dinara ili 3 eura malko previsoka za šund štivo? Da ne izostavim da sam sakupljao te stripove i na kraju ih poklonio većem ljubitelju i sakupljaču da se ne bace, a ostavio 'Alan Ford' koje sam opet na kraju dobro unovčio.

student

pre 6 godina

1994. sam rođen i smatram sebe da spadam u omladinu. Stripove, pre svega Alana forda, svetovi izdanje kupujem od desete godine. To je jednostavno deo kulture koju mi je usadio ćale.
Kad god mi dođe neki prijatelj, pitaju me da li sam normalan, čitam stripove. To je problem današnjice.

Povratak u Darkvud

pre 6 godina

Odrastao sam na stripovima 78god sam.Ujak je imao na stotine stripova na selo,jedva sam čekao posebno preko ljeta da odem u Pljevlja iz Podgorice sam.Zagor,Mistet No,Teks Viler,Kit Teler,Kapetan Miki,Komandant Mark,Blek stena,kasnije Dilan Dog,Alan Ford.80 posto svih brojeva Zagora najpopularniji je bio u borbi protiv Helingena,Bela Rakoši,Supermike,Mortimer,Tkač,Timber Bil,poglavica Delavarea Kanohen,Lord Nicholson,samuraj Minamoto,kralj orlova Ben Stevens i td uz prijatelje Tonku,Dok Lester i Rochas,gitara Dzim,Diging Bil,poštar Dranki Dak..Djetinstvo nezaboravno,neko drugo mnogo åjepše i sretnije vrijeme.Hvala čovjeku za trud,jedan je od nas iz stare garde.

Milo

pre 6 godina

(komnen barjaktar, 6. februar 2018 09:22)

Hvala prijatelju sto nabroji sva imena, sto posto sam zaboravio Frenkija Belvena a sada se setih, curu K. Marka nema sanse da se setim, pas u Komandant Marku se zvao Flok ako se dobro secam, tako mi cukundede vraca :)
Sudbina je htela da vec 30 godina zivim pored jezera Onario i uvek se setim Vukova sa Ontarija.
Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo. Ustedeo bih novac od uzine i kupio strip.
Sve u svoje vreme, nova vremena donose nesto sasvim drugacije, cini mi se da se danasnja deca ne raduju nicemu. a iako se necemu obraduju to veoma brzo zaborave i non stop im je dosadno.

Zzzz

pre 6 godina

Plasim se razocaranja.Krenucemo,mi fanatici,u kupovini a projekat ce doziveti fijasko pa ce prestati sa izdavanje.Plasi me najvise cena!350 din za strip je previse.Posebno u unutrasnjosti.Mozda prvi brojevi zbog euforije I nostalgije I prodju ali kako vreme bude odmicalo...treba ispratiti to danas

Boske

pre 6 godina

Zahvaljujuci stripovima i Zabavniku naucio sam citati sa 5 godina i danas jos, 50 godina posle, zadrhtim kad vidim Zabavnik na kiosku. Vec sa 10-tak godina kupovao sam iskljucivo pisane "romane", a stripove sam pozajmljivao. Para za oboje nije bilo. Ali ipak, najljepsi osjecaj, zapravo pravu ekstazu, dozivljavao sam na onoj stranici komadanta Marka, na kojoj "Vreca puna buva", Blefova dzukela Flok, ugriza Zalosnu Sovu za njegovo pesimisticno dupe. Lele, sta ima ljepse od toga?!

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Vidim da ovde mnogi pričaju o ceni kao faktoru, gledajte to ovako: dnevne novine s najvećim tiražima i najgnusnijim sadržajima koštaju najmanje u Srbiji. Zašto? Zato što povećanjem tiraža opadaju troškovi proizvodnje, pa samim tim proizvođač može sebi da dopusti sniženje cene i na taj način dodatno ugrozi konkurenciju.

Ovde pak, kada je reč o stripu, vidim da ima puno komentara, što je pohvalno, ali sa druge strane, ako pogledate prodaju stripova videćete da je ona mizerna, pa izdavači stripova bukvalno preživljavaju i to samo zbog entuzijazma, a ne zbog zarade. Zapitajte se i sami koliko ste stripova pazarili u poslednjih godinu, dve, pet, deset?

Veća prodaja, niža cena, upamtite.

Živeo Zagor i svetska revolucija!

pre 6 godina

(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

Neka hvala, držaću se ja radije stripova, časopise za bodibilding obično čitaju latentni gejevi.

mbođ

pre 6 godina

Ovi sto kazu da su stripovi samo za decu. To je toliko povrsan i pogresan komentar, kao kad bi ste rekli - filmovi su samo za decu.

Imate crtez i pricu, dakle sintezu dve umetnosti u jednom medijumu. Neki stripovi jesu losi, ali neku su briljantni, mnoge epizode M. Misterije, A. Forda, D. Doga, Mister Noa, itd.

NN

pre 6 godina

Ovo je prava stvar samo se nadam da će kao nekada da izlaze svake nedelje, a ne kako što je sada praksla sa stripovima možda jedna sveska godišnje...

Miloš

pre 6 godina

Fantastične priče, fantastični junaci! I dalje je lijep osjećaj pročitati koji, dosta emocija, dosta zabave, mnogo poruka... ;) Neki nisu potpuno shvatili emocije i životna načela prezentovane kroz junake, oni koji jesu vjerujem da su danas ispravni ljudi. Živjeli!

Gorana

pre 6 godina

Tesko da ce ta prica imati uspeha. Nekada smo odvajajuci od uzine kupovali bleka,marka, texa..... Danas pored interneta koji je najveci protivnik stampanih medija stoji i cena koja je prevelika za klince a nije prijatna ni nama "matorima". Da je to 50 ili neki dinar vise ni po jada da se kupi strip ali sa ovim ciframa, zelim vam puno srece, ali????

Strip_je_umetnost

pre 6 godina

Po nekim zlonamernim komentarima se vidi da neki smatraju strip šundom, zatupljivanjem, štivom za decu. To nije (sasvim) istina. Procentualno veliki broj stripova sadrži golotinju, nasilje (često eksplicitno), teške životne teme, i po mnogo čemu veliki broj stripova nije za decu, već za odrasle... Strip je mešavina filma, knjige i likovne umetnosti. Strip i jeste umetnost, iako ne svaki - kao što ni svaka knjiga ili film nije remek delo, već su mnoge i šund. Od kiosk stripova odgovorno tvrdim da su mnoge epizode Dilana Doga a naročito Alana Forda umetnička dela, kao što su umetnička dela i serije Alo Alo, Mućke, Twin Peaks, ili knjige poput Hobita, Saramagovog Slepila... Bacite malo pogled na stripove koje izdaje Darkwood, Fibra, Komiko, Besna kobila, Makondo... Tu se kriju vizuelne poslastice, prava mala remek-dela koja sadrže odličnu priču, naraciju svojstvenu vrhunskim pozorišnim scenarijima, a jedan broj stripova nije nacrtan, već NASLIKAN. Toliko o tome.

Sead

pre 6 godina

Ma ona raja koja je odrasla na stripovima,ta cijena od 350 din ili 5 KM nije ništa...Pa valjda se snadjem za te pare do vraga...Jedini problem je u tome što ce izlaziti neko vrijeme i kraj..Razlog ce vjerojatno biti slaba prodaja..(Prosle godine je izlazio"Rolling Stone"sa prevodom na hrvatski jezik i nakon 7 brojeva-kraj)! Nadam se da ce sa romanima biti drugačije.. Pozzz iz Bosne

Strip_je_umetnost

pre 6 godina

Ponuda stripova je sve bolja, ne samo ovde već i u susednim zemljama, pre svega u Hrvatskoj. Ima sve više rs-hr stripovskih izdanja, mekokoričenih, tvrdokoričenih, u koloru, u velikim integralima od po nekoliko stripova u 1. Strip kao umetnička forma po meni nikada neće doživeti preveliku popularnost, pored mass medija, ali svakako da će zainteresovati mnoge mlade, uključujući i mene. Istina, stripovi nisu jeftin hobi, ali je mnoge moguće pozajmiti iz biblioteke, ponuda je više nego pristojna, a cene na akcijama i sajmu su takođe odlične. Raduje me što ima sve više stripova različitih strip škola, iako nisam ni odrastao uz LMS pa ne osećam nostalgiju. Živeli stripovi!

kole

pre 6 godina

@ Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo.

Cak su nastavnici propagirali da deca koja citaju stripove postace rdjavi nevaljalci i da u stripu nema nista dobro da se moze nauciti.Medjutim danas,slucajno ili namerno b92 clanak o stripovima je svrstao u redove o kulturi.

prohujalo s vihorom

pre 6 godina

eh nekada zlatno vreme...

politikin zabavnik - dzepna armija, mandrak, gusar crnobradi...

pa zagor ,blek stena, komadant mark, kit teler...kasnije mister no i marti misterija

i slag na tortu: alan ford i car maxmagnus

ps. teks viler je bio najmanje popularan

dan

pre 6 godina

ja sam bukvalno odrastao na ovome. 83 sam godiste. citam i dalje stare brojeve na striputopiji kad stignem. isplacem se sjetim se dtsrog i to je to. problem sa novim izdanjima je prevod. sustina alana forda, druzine od vjesala je hrvatski prevod, kao sto je kod edicija zlatne serije srpski. ne moze drugacije

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Skupljao sam svasta Lunov Magnus, Zlatna Serija, Alan Ford, Stripoteka, M. Misterija, Spunk... Procitao sam jedan komentar da je Dao 50 stripova za neki broj i odmah se setim kako sam dao 75 komada za Saratogu od Blek Stene. Inace omiljeni strip junaci su mi bili M. Misterija, Mister No, Srebrni Letac i TNT Grupa. Bilo je to pocetkom '80-tih,
(Mile Dodik, 06. februar 2018 16:06)

Da, covece, "Saratoga"! I "U praskozorje"!
Klasika ! Lektira !
Pozdrav svima !

pravo

pre 6 godina

Na zalost, to nema sanse da uspe ako kosta vise od 50 dinara po stripu. Nemaju ljudi para kao 70-ih i 80-ih.
Plus sto svih starih stripova (Alan Ford, Zagor, Teks, Komandant Mark, Blek Stena, Kit Teler, Mister No, Marti Misterija...) ima u skeniranom obliku na desetak sajtova i treba vam 50 godina da ih sve procitate.
Plus sto danasnju omladinu tako nesto uopste ne zanima. Drugo smo mi, rodjeni 70-ih i 60-ih. Nama struja nije trebala da budemo srecni.

Keserovic

pre 6 godina

Za ove pare - NE. Ja prvi, kao neko ko je procitao apsolutno sve kao klinac, sto se, kao strip, u bilo kom obliku i izdanju naslo na trafikama, nemam nameru da dam toliko para (a nije da ne bih voleo da navucem i svoje klince na stripove, umesto tog prokletog mobilnog)...

Dakle, sa cenom od 100-150 mogu da se prekrste i probaju, a sa ovom bolje neka i ne pokusavaju...

Ovo je najdobronamernija moguca primedba, ja prvi bi voleo da dozivim renesansu stripa.

Pol Bokiz

pre 6 godina

Umpah Pah, Karl viking, Princ Valijant, Madokovi junaci, Pauk, Čelična kandža, Modesti Blejz, Rip Kirbi... Mlad, bez obaveza... Ceo svet je bio moj:-)

Dach

pre 6 godina

SA SRECOM!!!

Nadam se da ce to da zazivi!!! Treba nam NEKA DRUGA RAZBRIBRIGA u ovim "brzim danima!" JA CU DA DAM SVOJ DOPRINOS KUPOVIM! Sto neko rece, razmislite samo o ceni.. Nemoj da divljate u pocetku, DAJTE DA ZAZIVI!! 350 kinti po broju moze da bude mnogo za klince! 200, 250 pa da svi prezivimo!!!
SVU SRECU VAM ZELIM!

Алф

pre 6 godina

Морам ово да купим. Ипак сам о репринту маштао још као клинац у основној школи. Данас ме стрип далеко мање интересује, али ипак у њему постоји нешто необично привлачно, тако да се од стрипа никада нисам охладио, и повремено прочитам понешто. Видим да има око 200 коментара до сад, значи има интересовања. Што се цене тиче, колико сам разумео изаћи ће две епизоде у првом броју на 130 страна, тако да цена делује реално. Волео бих да ова идеја успе из свег срца.

Dach

pre 6 godina

kako sam "gutao" stripove kad sam bio klinac:-). zagor, blek , komandant mark, mister no, ma sve iz LMS i ZS je bilo super (osim onog lika kena parkera hahah). I sad imam nekih 300-400 komada. Ne znam sta bi sa njima a nesto mi zao da ih bacim, da ih poklonim to nikome i ne treba. Realno, stripovi sa tematikom koji su generacijama rodjenim 70'-ih i 80'-ih bili zanimljivi nece biti zanimljivi sadasnjoj omladini. Prosto, svako vreme ima neke svoje heroje i interesovanja i tako i treba da bude.
(Stripovi, 6. februar 2018 08:54) # Link komentara

Prijatelju, nemoj da ih bacas 'leba ti!! Srce me boli od same pomisli... Ako ti prave problem, ja ih preuzmem.. Bolje nego da se bace.

Pozdrav, pa da novi budu dobri kao i stari :)))

Slavisa Vukosavljevic

pre 6 godina

Odavno nisam pazljivije iscitao neki tekst (komentare nisam), a ja ne shvatih da li ce ta ekipa praviti nove stripove ili ce samo reprintovati stare. Ako je ovo prvo tesko ce ici zbog stila crtanja, jer trio essegessse ne moze biti prevazidjen, a ako je ovo drugo...pa gotovo da nema stripa koji nije postavljen na internet. A trece i najvaznnije, pre cemo citati mi ondasnji ljubitelji stripa, nego danasnja deca. Doduse, mozda bi i predsednik mogao, cisto da nauci tacno ime Cika kad ga bude sledeci put pominjao u skupstini da se ne bruka i da "jelenskih mi rogova" i Zagora ne stavlja u istu recenicu.

Gde ja živim

pre 6 godina

(Driven, 6. februar 2018 10:00)

Ja vam malo popravljam prosek, nemam još 30, doduše ne fali mnogo. Nismo ni mi mlađi za bacanje.

Složio bih se sa pojedinim komentatorima da su Grafičke novele preuzele primat i zbog načina pripovedanja, a i malo mračnijih elemenata. Međutim, stripovi imaju svoju čar. Alan Ford, Dilan, Zagor, Tintin imaju posebno mesto kod mene. Kupujem Valijanta u izdanju "Čarobne knjige", a ne mogu vam opisati sreću kada sam video da kod nas ima "Mali Nemo" Winsora McCay-a. Mange me ne privlače, više volim da gledam anime, dinamičnije je i ne mora da se kupuje 10 godina.

Treba čitati stipove, grafičke novele, knjige, štagod. Ne slažem se da zaglupljuju i da su samo za decu. Mnogo sam naučio iz njih.

boban

pre 6 godina

To je super vest , samo se bojim da ce cena biti 500 din kom . Da smo mi kao klinci kupovali stripove po ovakvim cenama nikad ih ne bi citali .

IVan

pre 6 godina

Kako drma nostalgija !!!
Zagor, Veliki Blek, Marti Misterija,Alan Ford, Stripoteka, Teks Viler i ko zna koliko njih koji mi sada ne padaju na pamet , ostarilo se.
Gutao sam ih sve , u njih sam citao i knjige naravno .
Pre 20 godina sam dosao do par stripove i probam da ponovo krenem ali nesto mi nije islo . Previse vremena za kompom i TV totalno upropasti coveka.
U knjizari naletim da police sa stripovima i ostanem bez teksta , kakav crtez kakva grafika .
Ali sada je najveci problem cena , ovi "retro" stripovi ne bi trebalo da kostaju vise od 150 dinara . Treba da budu pristupacni nekoj novoj publici.
Glupo mi je sto se to smatra sund stampom , glupa etiketa iz doba komunizma.

Gastarbajter

pre 6 godina

Ja sam bukvalno citao sve stripove ukljucujuci i diznijeva izdanja miki, paja, silja itd. Mislim da se deca tako uvedu u svet stripa. Kada ima 6-8 god. miki, paja i silja a onda kasnije 8-80 stripovi. Ja gde god da putujem avionom prvo kupim strip za avion

Branko Von Beca

pre 6 godina

Šta su mi samo, početkom 80-ih, đačkih užina pojeli Čiko i profesor Okultis...
A ova cena od 350 din za današnje klince Vam je krajnje bezobrazna.

EU Citizen

pre 6 godina

@Sekvoja
Ja sam baš lemao seljačine koje nisu čitale stripove, šteta što nismo išli u istu školu, delujete mi kao dobar materijal za maltretiranje :))

Dr.K.Adžija

pre 6 godina

Fenomenalno. Sve osim cene. Zar cena nije mogla biti niža i samim tim prihvatljiva većem broju kupaca a samim tim i tiraž veći?

Miro

pre 6 godina

3 Evra za komad. Doživiće debakl kao bitkoin, nažalost. Da je evro po primjerku uzimao bih svaki broj ovako i dalje imam stranicu Strip utopija.

Gerov

pre 6 godina

Ja uz njih naucio da citam. Bio sam mali, burazer mi citao ali .... Pocelo da ga mrzi, pa sam ga molio da mi pomogne oko slova koja nisam znao.

U skoli sam tek nauzio cirilicu. Moj mali teze prica, olovku hvara i levom i desnom. Ali vec zna sta je ruter, pali i gasi komp, gleda crtace na you..be. Sta da kazem.

A cena - velika za mene. Skoro sam trazio po netu i nasao neke sajtova pa citam ponekada. Kada se ima vremena. Inace - zelim puno uspeha, mada sam skeptican.

dominus

pre 6 godina

Stripovi i Politikin Zabavnik, uz to sam odrastao. Ipak, više sam čitao Zabavnik nego stripove, jer nije bilo novca za oboje. Od stripova sam čitao K.Marka, Bleka, Zagora i neke kaubojske. Kako ih je sve manje bilo u prodaji, a cena veća, počeo sam redovno da kupujem Zabavnik. Poslednji strip sam kupio početkom veka, a Zabavnik uzmem ponekad, ali vrlo retko. Interesovanja su se promenila.

maxa

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Nije tačno, imam 17 godina i stripovi su mi glavni hobi.

Slaviša

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JoBaH, 6. februar 2018 08:48)

Svakako da Vas je veće broj, ali ne damo se ni mi, deca 90ih i ranih 2000ih. Na Vama je da svoju decu, sinovce/sestričine učite da je ovo bolje i zanimljivije od sata bačenog na "skrolovanje" Fejsa, Instagrama...

Što je do mene bilo, uradio sam. Dvojica drugara postaju sigurni kupci ove serije, a nisu imali dodirnih tačaka sa stripom, sem Garfilda u Zabavniku.

Nije skupa cena 350din za umetnost, skupa je za tiket, pivo, taksi...

dzigi

pre 6 godina

"Vidim svi se hvataju za cenu....pa toliko kosta 1-2 pakla cigara..." - kakve veze imaju cigare (valjda cigarete?) sa stripovima? Mogao si da napišeš da toliko koštaju 2 litra goriva, 30 jaja, 350 telefona za dinar...
Nismo svi pušači a niti bi se pušači odrekli pakle zbog stripa, babe & žabe.

Zemunac

pre 6 godina

Stripovi su oduvek bili skupi. Ja sam svoj prvi strip (broj 954) "Zlatne serije" kupio u oktobru 1989., na obližnjem "politikinom" kiosku, kada sam ga platio tadašnjih 54.000 novih dinara što je ekvivalent današnjih oko 500 dinara. Tada su bila drugačija vremena, ali ne i bolja kada je kupovina stripa bar za mene bila u pitanju, jer sam morao najmanje dvaputa nedeljno da "iskukam" ne mali novac od roditelja za nešto što je za njih bilo gubljenje vremena. Takođe sam zbog njih malo i popustio u školi, ali to nije opravdanje, jer poznajem i tadašnje "vukovce" koji su uz stripove "gutali" i video igre.

Mickey13st

pre 6 godina

U palati Kita Telera
(Hans, 06. februar 2018 11:


Mnogo je zanimljiviji broj bio “Mamuti na ostrvu”
Definitivno kupujem prvi broj i pokušaću da zainteresujem sina(4 ipo god) a ako ga ne bude interesovalo ima koga će.

Sasa

pre 6 godina

350 din je prikladna cena.. I ja cu kupiti.. Jedva cekam.. Odrastao sam uz ove stripove i zelim opet da ih imam.. U kaficu to su dva do tri pica i to na jugu u nasiromasnijem delu srbije.. U bg.. Verujem da je i pice skuplje..

Boris

pre 6 godina

Dragi prijatelji,imam 4o godina i odrastao sam sa stripovima,prodavao kao klinac na ulici...To je bilo tada i biće ponovo kada strip bude koštao do 12o dinara.Tada će svi kupovati i citati stripove.Tužno je to što da bih pročitao neki strip moram da čekam biblioteku i njihov izbor.Hvala im na tome!!!

Pozdrav.

Dačo

pre 6 godina

malo preko 200komentara.U staroj Jugi od 23miliona sigurno je jedna četvrtina čitala stripove tj odrasla na njima.Toga zanosa nikad više,druga su vremena djecu više ništa ne interesuje i drži pažnju sve je brzina i virtualno.Strip je strast bez granica.

nebitno

pre 6 godina

Nema ništa od toga. Em je velika konkurencija drugih medija em je cena prevelika. Siguran sam da se ovde u 80% slučajeva javljaju ljudi koji su 70ih i 80ih uz stripove poboljšavali tehniku čitanja, kao i ja ?
E sad, nije ideja da mi kupujemo deci stripove već da oni maznu lovu iz roditeljskih novčanika a da mi to ne primetimo, kao nekad ?
Danas to neće da može.

Driven

pre 6 godina

Procitah sve komentare i primetih da su svi pozitivni i ohrabrujuci. Iako mislim da je prosecan broj godina 45, nas koji ovo komentarisemo, ne mogu a da ne pozdravim ovaj hrabar potez izdavacke kuce ...

to je bilo vreme neke prijatne emocije. Zagor, Alan Ford, Mister No ... moji omiljeni ... On ne propusta da procita mali Zabavnik ali mislim da bi bio red da mog klinca upoznam sa lepim vrednostima proslih vremena

Mandrak

pre 6 godina

Na žalost mrka kapa, ja sam klincima pokušavao to približiti da čitaju, čak sam im naređivao da npr čitaju Alan Forda ali uzalud, to njih jednostavno ne zanima. Pretpostavljam da zbog previše videa na netu nisu u stanju da čitaju sa imalo koncentracije. Sa knjigama je isto.
(hiljadu mu gromova i bubnjeva darkvuda, 06. februar 2018 17:11)

Naređivao da čitaju Alana Forda :) Probaj sa zabranama, meni je to pomoglo, a i što sam mogao da izdržim 6 časova bez užine :)

Slavisa V.

pre 6 godina

Ubico vampira, ne kazem da nisi delimicno u pravu, ali samo delimicno. Ti stripovi sa sund tematikom su poceli da se pojavljuju dosta kasnije kad je pocelo da ponestaje ideja i kreativnosti, a i pojavili su se novi crtaci. Na primer, prvi stripovi o Velikom Bleku (oni koji su se uvek nastavljali) ili kako su ga posle, ne znam zasto, zvali Blek Stena, nisu mogli da se uporedjuju sa jednodelnim stripovima potkraj pomenutih 25 godina ZS. Cak ni njih nisi smeo da uporedis sa rijalitjima, taj uzas ne moze biti uporedjen ni sa cim. Ali, nismo mi citali samo stripove, citali smo mi i svu obaveznu skolsku lektiru. Pre neki dan pitam jednu lepuskastu prodavacicu u jednom butiku, cak ne previse mladu, kad sam joj dao 2000 za dzemper koji je kostao 1850, a ona za to koristila digitron, sta je imala iz matematike, kaze cetvorku. "Znas li koliko je koren iz 4?", kaze, "Jaoooj, gde me sad to pitas..." Nisam siguran da ona nije pomislila da treba da cupa neko korenje.

St3fan KG

pre 6 godina

Sve je to lepo, ali cena je prevelika da bi neko sa prosečnim primanjima kupovao redovno. Nekada je tu zlatnu seriju mogla priustiti velika vecina, a sad je to prilicno veliki izdatak sa budzet.

Ivan

pre 6 godina

@mister no

I zenskaros, posebno zenskaros bez love koji je 'vatao super zenske bez dinara.. To je meni bilo opredeljujuce da najvise zagotivim njega :)

nob1

pre 6 godina

dok sam bio osnovac kupovao sam stripove Komadanta Marka, Alana Forda, Bleka... i ti stripovi su bili oko 40 ili 50 din. za 20 ili 30 din. skuplji od dnevne stampe. Ovo je bas je velika cena, buduci da recimo u SAD-u strip sa kvalitetnijim stranama, bojama i koricama kosta oko 5 dolara.

omg

pre 6 godina

@sekvoja
Ti druze zato ukljuci farmu i parove to je tvoj nivo. Ne mozes ti umetnost da ispratis.
Posle se cudimo otkud toliki uspeh tih rijalitija...

Inace cena od 350din uz 20% popusta na njihovim prodajnim mestima je 280din. Sto realno nije mnogo...

Владо Бања Лука

pre 6 godina

Коме је ово скупо, цијена од 3 евра, нека купи сличан Тексов или Загоров стрип у издању хрватског Либелуса и нека га плати 23-24 евра. Има их купити у стрипарницама Дарквуд и Алан Форд у Београду. Додуше, Либелус их штампа са тврдим корицама и у тиражу од око 400 комада, али то не мијења поенту. Подршка за ВЧ, имам сва њихова досадашња издања...

nenad rs

pre 6 godina

Nostalgija a likovi oni sporedni bili su jači od glavnih. Ej, Čiko, Frenki Beleven, Smuk I Salaso, Žalosna Sova, nestvarno. Divno odrastanje.

ViKing

pre 6 godina

Gospodo, ako vam je 350 dinara mesečno (jednom mesečno!) nepriuštivo, mnogo, nedostižno, ja vas najiskrenije žalim. Nemam pravu reč utehe ili saveta, jednostavno mi vas je žao, a vi razmislite dalje.... Inače, izdavač Veseli četvrtak je za svojih 10 godina postojanja izdao preko 700 različitih strip izdanja, mahom starih/novih Bonelijevih junaka. Srećno sa novom ZS!

chombe

pre 6 godina

Proslo je vreme stripova, ploca, rocka i mnogo cega jos. Sada decu zanimaju druge stvari. Mozda se sve to vrati na talasu neke trenutne mode, ali to ce biti na kratko. Dakle, jedno vreme je proslo, zamenilo ga je neko drugo, po mene bezlicnije i otudjenije, ali to je to. A nostalgicara ce uvek biti i oni ce mozda kupovati po neki strip, ali u tirazu statisticke greske u najboljem slucaju.

Boban

pre 6 godina

imam stotinak Alan pFordova i danas ih rado citam.Zao mi je sto nisam sacuvao i stripove iz ZS i LMS. Mozda bi i bilo citalaca ako bi se na kvalitetan na cin p
ropagirali stripovi .

neutralni felsh

pre 6 godina

lunov magnus i zlatna serija (pretezno kaubojci) su bili nekalo lako stivo. pritom ne mislim nista lose - ja volim sve "tezine" :) pravi "teskaski" stripovi bili su po stripoteci i slicnim izdanjima... jedno divno vreme, postojala je jaka kultura stripa. zao mi je sto danasnji klinci vrlo malo znaju o tome.

Dag Kristi

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Ja sam rodjen krajem 80-ih,a odrastao sam uz Zagora,Komandanta Marka,Bleka,Dilana Doga,Mikija,Martija Misteriju,Teksa Vilera...I sada bih kupovao,ali sa 40-ak hiljada mesecno dok platim troskove,izvedem devojku par puta na veceru,kupim nesto sebi,odem na jednu svirku,stripovi mi dodju kao luksuz. :(

Ljubiša

pre 6 godina

Kada smo bili deca, učiteljica nas je učila da su stripovi šund, i da bi smo trebali da čitamo lektiru koju je napisao veliki pisac Oktav Panku Jaši ("Na koga ličim?").
Danas, nakon 30 godina, svi pamtimo stripove "Zlatne serije" (a neki se stripovi smatraju vrhunskom umetnošću), ali niko više ne zna ko je bio Oktav Panku Jaši...

deni

pre 6 godina

Ovo je sjajna ideja, baš mi se sviđa "Veseli četvrtak" i njihova filozofija. Nažalost imam samo jednog "Komandanta Marka" iz Zlatne serije, valjalo bi napraviti kolekciju. Još kada bi hteli Tintina da urade, to bi bilo savršeno.
(Gde ja živim, 6. februar 2018 08:44)

Darkwood je najavio Tintina, izlazi ove godine.

zoki

pre 6 godina

Ako stvar gledamo racionalno, onda vrlo tesko da ce danasnja generacija da se zaljubi u stripove. Meni su stripovi, pored ploca I kaseta, bili sve. Probao sam sa mojim sinovima da uradim isto, ali njih to ne interesuje. Interesuju ih igrice, PS4 itd. Ali tako to ide. Ne vredi ponavljati proslost. Svaki slican pokusaj je propao. Ovo moze da prodje samo dok se igra na kartu nostalgije, sto takodje nije lose, ali je pitanje koliko je ekonomski isplativo. Mislim da bi bilo dobro da se uradi istrazivanje starosnog profila onih koji kupuju stripove. Videcete da su to ljudi izmedju 40-50 godina, tacno oni koji su kao klinci obozavali stripove. Da me neko ne shvati pogresno, ja bih voleo da to uspe, ali se plasim da to nije realno. Nova deca imaju nove ljubavi I valjda to tako mora da bude.

kiki ns

pre 6 godina

Sve je to lepo ali mnogo para.
Što neko napisa,od uzine smo kupovali stripove...
Mislim da ovi sadašnji izdavači pre hoće da naplate nostalgiju nego da ožive strip.

RocketRaccoon

pre 6 godina

Ja kad sam poceo citati u prvoj srednje, sa popustom Dilan Dog je bio oko 150din. Preskocim dva puta uzinu i eto ga, 1 nedeljno. Sad kupujem manje vise retko jer sam student..
Inace citaju deca stripove vrlo rado ako im roditelji nisu kupili tablet ili neki nabudzeni mobilni telefon. Samo sto je roditeljima danas otprilike lakse kupiti deteru tablet i pretplatu na kablovsku da dete bude mirno nego ga svakog cetvrtka voditi do kioska.. Naravno ovde ne govorim o onima koji nemaju novca..

jurij

pre 6 godina

Zagor-te-nej....stara dobra vremena....djeca su se edukovala na pravi nacin....zivjeli zivote pravih junaka s moralnim vrednostima kojih je danas na zalost sve manje! Mastali su i razvijali mozgove uz pravu fabulu i naraciju, a danas nazalost znaju samo za besomucno prelazenje nivoa na igricama....jeste da svako doba nosi nesto svoje, ali mislim da su 80ih i 90ih djeca rasla u zrelije i kvalitetnije osobe

zagor

pre 6 godina

Fantastične priče, fantastični junaci! I dalje je lijep osjećaj pročitati koji, dosta emocija, dosta zabave, mnogo poruka... ;) Neki nisu potpuno shvatili emocije i životna načela prezentovane kroz junake, oni koji jesu vjerujem da su danas ispravni ljudi. Živjeli!

da bas tako koko si napisao...inace sam ja 63 godiste i sve sam to gutao jos od 1968 godine..

sentiment

pre 6 godina

LMS, Zlatna serija, Alan Ford, M.Misterija, Dilan Dog, Stripoteka i bezbroj drugih izdanja su obelezili moje detinjstvo ali mog sina to uopste ne zanima i ne uticem na njega da se zainteresuje. To je bila zabava XX veka danas je sasvim drugo vreme.

ceca

pre 6 godina

pa po ceni od 350d je sigurno nece naci. zato je veseli cetvrtak i puko u prodaji martija, mister noa i ostalih. podivljali su sa cenama i niko ih nije kupovao. sad pocinju iz pocetka i sa tim cenama ih niko nece kupovati

dok

pre 6 godina

Znaci da rezimiramo,procitao sam sve komentara i hvala na podsecanju. Danas ako cale na sina,ujak na sestrica,stric na sinovca neprenese ljubav prema stripovima oni ce ostati na nivou kolekcionarstva i dobre love. Neki novi klinci samo inicijativno da odu i kupe strip danas,nema sanse.

wiener

pre 6 godina

kako neko moze da tvrdi da su stripovi bezvredni? pa art spiegelmanov "maus" je verovatno najbolje i najpotresnije štampano delo o holokaustu. mada ne mora tako ozbiljno. calvin & hobbes su isto fantasticni. pa corto maltese.

zlatnu seriju sam doduse vec kao dete prevazisao nekako. možda bih opet čitao mr no. mada ko zna.

toliko mi je žao što moji nisu razumeli vrednost stripova pa su mi uništili dečačku kolekciju. a imao sam stripove u originalu od pre mog rodjenja. sa kraja 60tih i početka 70tih, recimo.

alex

pre 6 godina

Nesto imam utisak da cemo ove nove stripove vise kupovati mi, stariji od 35-40 godina, nego danasnji klinci.

Imam veliku kolekciju, nudio sam ih mojim klincima, samo da ih zaintrigiram - nema sanse da ih uzmu u ruke, stoje im danima, nedeljama... ne primecuju ih uopste. isto ko i knjige. Samo telefoni, tableti, fejs, igrice, crtani filmovi...

U danasnje vreme ako strip nije komplet u boji klinci nece ni da ga "pomirisu", to je preduslov da ih koliko-toliko zainteresuje. Sve sto je crno-belo im je "bljak" i smejurija... prevazidjeno i iz srednje kamenog doba.

haugh

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Ne bih se slozio. Imam 19 godina i citav zivot citam stripove, najvise Zagora, Bleka i Komandanta Marka. Znam jos puno ljudi mojih godina koji uzivaju u istim.

Salle

pre 6 godina

Ah, od ćaleta mi ostao pun džak Stripoteka.Tako sam i ušao u svet stripa.Skoro sam dao 15000 din za Bluberija tvrde korice u izdanju darkwooda...nisam zažalio...shvatam da je to ogromna lova i nije mi bilo sve jedno, ali morao sam da kupim dok nije nestalo....sad jurim korto maltezea, 2500din po komadu...jezivo.....

eccles

pre 6 godina

" samim tim i najkultnija i danas je većina čitalaca pamti kao nešto najlepše što se dešavalo na domaćoj strip sceni"

ni blizu istini. zlatna serija je bila najpopularnija i ujedno i najprimitivnija ("kaubojci" i indijanci-ekvivalent tog nivoa u kinematografiji), kao i navedene GRAFICKE NOVELE (strip je forma objavljivanja - kais, a graficka novela forma umetnosti), izuzev dilan doga i marti misterije koji su se obracali malo drugacijoj publici.

stripoteka je bila kultni strip sa svojom selekcijom kojoj je mogao da pozavidi i metal hurlan (dzeremaja, korto malteze, druna...), koji je objavljivao autore poput paheka, mebijusa itd.

onda je tu bosanski strip art... malo ljudi zna da je stripoteka jedan od ko-narucilaca graficke novele "dzeremaja". e, to je kultno, a recikliranje teksa vilera... pa, videcete i sami po prodaji posle drugog-treceg broja.

bilo je jos maestralnih izdanja, pre svega 8X - 82, 83.. stipova, pa alan ford, valijant, prosto - postojala je ta kultura stripa.

srbija jos uvek ima dosta dobrih autora - crtaca i tekstopisaca, koji bi bez sumnje postali svetske zvezde da imaju priliku da se pojave u stampi, ali dzabe kad nemastoviti mastodonti drze banku i stamparije (ne samo kod nas).

usput, letimicni pogled na cenu stripova na kolekcionarskim sajtovima u srbiji daje odgovor na pitanje iz naslova.

risbo

pre 6 godina

>Gdje se tocno pojavio Teks viler prije pojavljivanja u atnoj seriji?unaprijed hvala
(Ivica soric, 6. februar 2018 14:06)

U "Veselom svetu", u brojevima 41-44, ista epizoda iz ZS 1 (ne "cetiri obracuna", to nije Teks, nego "Sudija Kolt")

majtimajk

pre 6 godina

interesantno je da, dok sam bo klinac, nikad nisam kupovao te stripove, vec sam voleo da citam neke starije brojeve, koje bih nasao kod nekoga ili na nekom tavanu, podrumu... stari brojevi su mi izgledali interesantnije, sa pozutelim listovima, deblji nego oni novi u trafici sa belim listovima. bio sam uveren da su ti novi losi, samo su stari dobri.

Mile Dodik

pre 6 godina

Skupljao sam svasta Lunov Magnus, Zlatna Serija, Alan Ford, Stripoteka, M. Misterija, Spunk... Procitao sam jedan komentar da je Dao 50 stripova za neki broj i odmah se setim kako sam dao 75 komada za Saratogu od Blek Stene. Inace omiljeni strip junaci su mi bili M. Misterija, Mister No, Srebrni Letac i TNT Grupa. Bilo je to pocetkom '80-tih,

hiljadu mu gromova i bubnjeva darkvuda

pre 6 godina

Na žalost mrka kapa, ja sam klincima pokušavao to približiti da čitaju, čak sam im naređivao da npr čitaju Alan Forda ali uzalud, to njih jednostavno ne zanima. Pretpostavljam da zbog previše videa na netu nisu u stanju da čitaju sa imalo koncentracije. Sa knjigama je isto.

Beogradjanin

pre 6 godina

Vidim nekoliko komenatara je pomenulo Roto x-seriju. Ja nisam voleo Luna kralja ponoci. Moj favorit je bio naravno Majkl Hejzvud Hejzi, naseg T.H.Grejca. I jedan i drugi roman su imali posle svoju ediciju,imam broj 1 Genije Zlocina, Hejzija iz 1990. Ima nesto vise od 100 romana kao glavna prica, naravno da ih nemam sve... Kad nekom pomenes Hejzi, a da nesto zna, oci samo zavetlucaju. Koliko znam u Roto seriji x je izlazio i zanrn naucne-fantastike i neki stariji sa kojima sa pricao, kazu da su to klasici. Ja ih nisam citao. Po meni to se ovde nikad vise nece stamapati.

Otprilike svaka prica moja sa stripovima, zavrsi pricom sa Roto x romanima. Zanimljivo je da zlatna serija i roto romani imaju slicne korice. Stripova nisam sacuvao mnogo, neke sam kupovao na ulici, zanimljivo neki nemaju godinu stampanja. Da kazemo da su veliki stripovi ukoriceni kvalitetniji. Ali neko voli i ove manjih dimenzija i svuda mogu da se ponesu.

I tako kupih ja 2002 par stripova. Zagora, Mister no, Marty Misteriju. Valjda nas izdavac, adje crtez, nekom svidja ono ranije mnogo vise nekom ne. Ali taj ocajan osecaj jakog papira u ruci, ono nije za citanje, ono je za cuvanje. Isto tako opet skoro pazario nekoliko isti ocecaj. Ima kod nas hrvatska izdanja da se kupe, to je vec bolji kvalitet, ima u boji, to nije imala zlatan serija. Ali taj masan papir i taj osecaj drzanja stripa
zlatne serije se nece ponoviti. Ostaje pitanje zasto?

Darko

pre 6 godina

Odrastao sam uz strip i obožavao sve i svja vezano za strip. Međutim danas u eri na pr. jednog Witchera (a odrastao sam i uz video igre), koji ima neverovatan audio vizuelni i narativni kvalitet, nudi visok stepen imerzije i interaktivnosti, ideja da se ponudi strip koji ima statične slike, priču osrednjeg kvaliteta i kratak sadržaj koji se "prežvaće" za pola sata je osuđena na propast. Tu i tamo će neki strasni ljubitelj stripa ili nostalgičar kupiti poneki broj, ali od masovnije popularnosti nema ništa.

paranoid

pre 6 godina

Stripovi (ili kako smo ih ovde u BL zvali, romani) koji su tada štampani, i dan danas su 'u komadu'. Neka Izdanja od poslednjih dvadesetak godina su se raspadala nakon jednog čitanja. Dakle, kvalitetna štampa i kvalitetan uvez (po mogućnosti i onaj stari papir), i imate jednog redovnog kupca... Pozdrav

Jarić T Živadin

pre 6 godina

Sve je to lepo ,ali je pitanje tiraža,pitanje svih pitanja.
Možda da razmisle o play storu kao on line stripu,kao što je Alan Ford prisutan na taj način.
Jednostavno danas se nema vremena za ručno čitanje ,pored svih mulrimedijalnih sadržaja kojima smo okupirani.
Gradski prevoz,čekaonice,redovi,šalteri su jedina preostala mesta za čitanje on line stripova.

Toto-ko-tunjo

pre 6 godina

Verovatno ce i ovo doci na moje police vise zbog nostalgije, mada sam malo mator da jurim nastavke i gde se nastavila prica koja me zanima. Ludens je tu odradio sjajan posao sa kompletnim pricama. Kod mene je Zagor poredjan od prvog broja u izdanjima Klasika, SD i OO, dok je Alan u Klasik i Superklasik varijanti, a od 250. broja uzimam redovno nasa Svetova izdanja. I to je to. Uskoro stizemo do Alan Ford-a extra (424. broj), a posle cu verovatno stati. Saga "Prokletstvo meseca zelenog poput jabuke" bice kraj za mene. Padaju u provaliju, ginu i to je to. Dalje nema smisla citati. Mozda eventualno zbog Minuet Macon... 😍

Ime

pre 6 godina

Problem je sto je u nasem regionu vecina stipova bila vezana za Divlji Zapad i likove koji nisu poznati globalno (Zagor, Blek, Dilan Dog, Marti). Vi ako odete u bilo koji veci grad na zapadu mozete naci prodavnice stripova koje prodaju puno vise od stripova. Tu su posteri, majice, torbe, solje i stotine drugih stvari. Milionska industrija a i tamo svako ima tablet i pristup internetu. Samo njihovi stripovi su Marvel, DC, Xmen itd. Nase trziste je premalo za takav posao i ne isplati se - cela Srbija stane u London.

Nazalost Srbin

pre 6 godina

Nema od toga nista...i ne treba da bude. Mi koji smo ih citali mislimo da su najbolji jer nas podsecaju na srecne dane detinjstva i mladosti.
Realno, vecina sadasnjih kompjuterskih igrica donosi vece benefite deci. Poznanik koji radi u HR agenciji i regrutuje kompjuterske strucnjake kaze da je cela generacija ti naprednih klinaca perfektno savladala engleski zahvaljujuci video igrama.

OmaeWaMouShinderiu

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje... 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JoBaH, 6. februar 2018 08:48) 
Citaju se stripovi ali online i za 0 dinara. Citaju klinci marvel, DC i vecinom u Srbiji japanske(manga). Citao sam i Alan Forda, ali ne bih davao sad pare pored interneta. Cesto citam preko telefona i tableta pred spavanje i to samo mangu. Drukcija su vremena, ali nije umrelo.

MrF

pre 6 godina

Umesto da platim 350din, lepo skinem aplikaciju Alan Ford i imam sve epizode na jednom mestu. Razumem ja nostalgiju, ali ovaj biznis model je prevazidjen.

Paul Kersey

pre 6 godina

Odlično, mada mi se čini da je cena malo prejaka. Bilo bi lepo i kada bi se vratili krimi romani X100. Hejzi i Puma, pre svega!

Gde ja živim

pre 6 godina

(deni, 6. februar 2018 10:19)

Prijatelju, nemaš pojma koliko si mi ulepšao dan. Hvala puno na informaciji. Nigde nisam video, trebali bi onaj sajt malo da srede, da ubace "Izdanja u pripremi" kao Laguna. Mada možda i ima, ali ja ne umem da nađem. Živ bio i pozdrav.

kofein

pre 6 godina

Jedna sugestija - znam da to nije po zakonu mozda, ali jos kedan okodac nostalgije mi je kad negde vidim skracenicu DIN umesto RSD. vidim da ovde pise 350 dinara sto mi se dopada, samo nemojte da predjete na rsd

neutralni felsh

pre 6 godina

lunov magnus i zlatna serija (pretezno kaubojci) su bili nekalo lako stivo. pritom ne mislim nista lose - ja volim sve "tezine" :) pravi "teskaski" stripovi bili su po stripoteci i slicnim izdanjima... jedno divno vreme, postojala je jaka kultura stripa. zao mi je sto danasnji klinci vrlo malo znaju o tome.

BOTinator

pre 6 godina

Odrastao sam uz Blek stenu, Komadant Marka i ostale...pre neki dan sam u biblioteci našao neko specijalno izdanje i uzeo da kao čitam....sve mi "sporo" ne vidim onu draž koju sam imao kao klinac..sporo meni sa 50 godina a ne danasnjoj deci kojima je i kratki film od 15 minuta "smor"..tako da se bojim da je malo mladih koji danas mogu da shvate formu stripa...šteta... ali kao i za sve drugo svako vreme nosi svoje...
(Slavko, 6. februar 2018 08:50)

Pa i ja sam citao ove stripove (plus Alan Ford) kad sam bio dete, nije ih ni tad citao moj otac. Sad, kad sam odrastao i imam svoje dete, svakako ne mogu da citam stripove, jer, svidelo se to ljudima ovde ili ne - stripovi su za decu. I mene vezu lepa secanja za ove korice, ali ih ne bih vise kupovao. Kao sto ne kupujem sebi knjige za decu, ne kupujem vise sebi ni Zila Verna, jednostavno, odraslo se. Izdavacu zelim srecu u poslovanju.

Alex M

pre 6 godina

stvar je na zalost unapred osudjena na propast , ja sam obozavao stripove u svoje vreme , ali vecina danasnje populacije klinaca zabavu priznaje samo u elektronskoj , a ne stampanoj formi...

ff

pre 6 godina

koliko se secam nesto je pokusano 1994 -1995 , ponovo je neko pokrenuo prodaju stripova re - izdanja, secam se zagor je bio sigurno nekoliko brojeva,.ali brzo ugaseno!

torpedo

pre 6 godina

Moja zelja je da sakupim Zagora, mozda imam pola brojeva u kolekciji. Mozda je bolje da izbacuju po celu epizodu odjednom, dva-tri nastavka u jednom broju?

Bucko

pre 6 godina

Drugim recima, prodaja ide lose, pa su resili da istu pokusaju da povecaju promenom naslovne strane. Videcemo, ali jako tesko...vremena se menjaju i danasnja omladina ima druge vidove zabave, smart telefone, facebook, video igre....

Vajat Erp & Dok Holidej

pre 6 godina

Podsećamo, prvi broj Zlatne serije izašao je u izdanju novosadskog Dnevnika 1968. godine, a epizode Zagora, Teksa, Komandanta Marka i drugih izlazili su sve do početka devedesetih.

Imao sam drugare koji su "gutali" pomenute stripove. Meni se nisu svidjali, ni crtez ni tekst. Nikad nisam kupio ni jedan od tih stripova. Citao sam ih samo ako mi je neko od drugara ponudio na citanje pre nego sto ga baci. Vise sam voleo Stripoteku, porucnika Bluberija, Asteriksa...Ipak, najvise sam obozavao da citam tzv. pisane romane, na prvom mestu "Vajat Erp". Uz Vajat Erpa sam odrastao, on me je na neki nacin vaspitavao. Jedva sam cekao da izadje sledeci broj.

zago

pre 6 godina

Majstore, neka ti je sa srecom!
Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip su obelezili moje srecno i bezbrizno detinjstvo. Voleo bih da i danasnje generacije sa istim zarom "gutaju" najnovije avanture tih nezaboravnih junaka a sigurno je da cu se i ja negde iz prikrajka prisunjati trafici pod izgovorom da trazim najnoviji broj za sina.
(Mile, 6. februar 2018 08:42) # Link komentara


bas tako procitao sve brojeve obe serije...onda kad je to bilo aktuelno

ticroo

pre 6 godina

Zar Teks, Zagor i ekipa ne izlaze već u redovnim izdanjima Veselog Četvrtka? U čemu je ovde stvar onda? Nisu reprinti, nego? Izdanja van redovne serije ili će dosadašnja edicija Veselog biti reimenovana u Zlatnu Seriju? Bilo kako bilo, ne sviđa mi se ideja. Nisam nostalgičar kome se može sve utrapiti na konto "starih dobrih vremena". Videli smo koliko se samo klasičnih brendova povampiruje u poslednje vreme: te filmovi (Odvratni Ratovi Zvezda smesta padaju na pamet, hiljade nastavaka bajatih franšiza, prequela, rebootova...), te crtaći (Transformersi, Nindža Kornjače, a mislim da slobodno možemo očekivati i novog Hi-Mena), te tehnologija (Retro dizajn nikad aktuelniji. Npr Nokia 3310,a bio je, recimo, nedavno i tekst na B92 o novom Nikon fotoaparatu klasičnog izgleda), a u vezi stripova stalno neki novi broj jedan potrošenih serijala, dok o kvalitetu svega gorenavedenog nema ni govora! Nazad na temu: ova izdanja danas više jednostavno ne piju vodu. Na svakih dvadeset ili trideset Bonelijevih stripova, uleteće MOŽDA jedan koji valja. Ima nekih starih epizoda ZS i LMS koje su izdržale test vremena, ali to je to. Izdavačka kuća Boneli se nikad nije modernizovala i samo štancuje iste dosadne nepotkupljive i politički korektne heroje u šablonskim i infantilnim avanturama. Iz tih razloga držim da je ova "nova ZS" krajnje izlišna. Jadan pokušaj brzog moneygraba na uštrb nostalgije.

Slavisa V.

pre 6 godina

@Milo, imalo bi tu da se nabraja, nisu to svi junaci. Da ne racunam antiheroja Kena Parkera, kog nisam voleo zbog stila crtanja, ne racunam ni Mistre Noa (on je dosao kasnije), ali, ima tu jos Dzudas (Alan se zvao, a imao je i prezime), pa onda strip koji je kratko izlazio, mladi Karter (ne znam ime) i njegov stariji ortak, nesto poput Frekija Belevena. Sad se setih, Dasti se zvao, necu da trazim, neka neko dopuni. Imao sam slike svih ovih junaka koje sam nacrtao na formatu A4 sopstvenom rukom kao 13-togodisnjak. Zao mi je sto sam kasno procitao tekst, nasao bih ih i sve ih negde uploadovao, bez skromnosti to su bila remek dela za jednog trinaestogodisnjaka.

Jedino je Hrist jači od Zagora, ali u nekom drugom smislu moći, ne tom kaubojskom!

pre 6 godina

Jedan režiser koji odavno nije više vredan pomena jer se ispostavilo da je samo jedan u moru poslušnih i prodanih duša, je u jednom svom filmu razradio lepo psiho-sociološki fenomen Supermena.

Gde je izanalizirano kako bi se junakinji filma skrenula pažnja, da uz sve pokušaje uklapanja u obično građanstvo ne može pobeći od toga što je po prirodi. Opredeljenje i gluma ne mogu zamenuti niti potisnuti prirodu! Pa je naglašeno kako svi superheroji jesu obični ljudi, koji tek sa maskom ispoljavaju svoje alteregoe i stečene moći. Dok je Supermen jedini koji je po prirodi moćan, a svoj alterego upakuje u smotanog i kilavog novinara(a kakav drugačiji novinar postoji jel, sve duša do duše...).


Ja sam i pre tog filma onako iz zabave razmišljao zašto je Zagor toliko jednistven, i shvatio da iako smrtan i bez ikakve moći nadljudske i natprirodne, on kroz sve avanture izlazio živ jer ipak ima moć!... i to onu koja nadilazi i Supermena - Zagor je morao biti Manituov sin zaista, ne samo kao floskula za impresioniranje indijanaca!

Tako da dragi prodani režiseru ima nas koji smo bez para i poslušnosti jednako kao i ti ili oni koji su ti pomagali oko scenario imali sposobnost uvida u sociološko-psihološke fenomene stripovskih likova, čija poruka je mnogo suptilnija i prodornija nego površnost otrkiva!

zoki falcon

pre 6 godina

Tamo negde davnih 70-ih kad sam bio u osnovnoj školi, voleli smo da uzmemo običnu belu gumicu za brisanje , odaberemo lik iz romana, stavimo gumicu na željeni motiv, sve to ostavimo neko vreme pod pritiskom i dobijemo savršeno preslikanu sličicu na gumici !Našoj sreći nije bilo kraja, ali to dosta govori o kvalitetu štampe i (ne)bezbednosti iste za zdravlje !

miki

pre 6 godina

Nema ovde starih epizoda,niti je ovo re izdanje Zlatne serije.Ovo je nova edicija koja ce imati i nove junake.
Nostalgicari ce ovo kupovati samo zbog izgleda korica,ali one nece biti sa zutom trakom ukoliko nema interesovanja,ova je samo za prvi broj.
Mislim da ova edicija nece doneti puno togai da ,na zalost,nece dugo izdrzati.

Nizdis

pre 6 godina

Mislim da je digitalna era ipak uzela maha, moja generacija 91. osim par drugara koji su kod kuce od oceva imali stripove, nije ovo nikad u rukama drzala. Prvo kao deca zbog one nemastine a kasnije u doba interneta prosto postale su popularne neke druge forme "stripa" koje se zovu "meme".

ubica vampira

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?

Sekvoja

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.

Petar

pre 6 godina

Danas je vreme jutjubera, jutjuberki, influensera, lajfkouča, tableta, smarfona, bitkoina, klikkbejta, piara, igrica, brouzera, instašita, febea, ... Vreme je pregazilo stripove. Suvise naporni za citanje. Masta je danas drugacija. Nekada je TV bila crno-bela, jedan dva kanala, deca su smirglala neke letvice pred kucom i igrala se partizana i nemaca, kauboja i indijanaca... Ko danas koristi analognu kameru i razvija film? Retko ko, samo zaljubljenici. Isto je i sa ovim. Pricitao sam preko sto stripova lezeci u krevetu bolestan od gripa, bilo je to nekad kad sam bio dete :)

ubica vampira

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?

Sekvoja

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.

XXL

pre 6 godina

Da nije cena od 350 dinara ili 3 eura malko previsoka za šund štivo? Da ne izostavim da sam sakupljao te stripove i na kraju ih poklonio većem ljubitelju i sakupljaču da se ne bace, a ostavio 'Alan Ford' koje sam opet na kraju dobro unovčio.

MrF

pre 6 godina

Umesto da platim 350din, lepo skinem aplikaciju Alan Ford i imam sve epizode na jednom mestu. Razumem ja nostalgiju, ali ovaj biznis model je prevazidjen.

Jarić T Živadin

pre 6 godina

Sve je to lepo ,ali je pitanje tiraža,pitanje svih pitanja.
Možda da razmisle o play storu kao on line stripu,kao što je Alan Ford prisutan na taj način.
Jednostavno danas se nema vremena za ručno čitanje ,pored svih mulrimedijalnih sadržaja kojima smo okupirani.
Gradski prevoz,čekaonice,redovi,šalteri su jedina preostala mesta za čitanje on line stripova.

BOTinator

pre 6 godina

Odrastao sam uz Blek stenu, Komadant Marka i ostale...pre neki dan sam u biblioteci našao neko specijalno izdanje i uzeo da kao čitam....sve mi "sporo" ne vidim onu draž koju sam imao kao klinac..sporo meni sa 50 godina a ne danasnjoj deci kojima je i kratki film od 15 minuta "smor"..tako da se bojim da je malo mladih koji danas mogu da shvate formu stripa...šteta... ali kao i za sve drugo svako vreme nosi svoje...
(Slavko, 6. februar 2018 08:50)

Pa i ja sam citao ove stripove (plus Alan Ford) kad sam bio dete, nije ih ni tad citao moj otac. Sad, kad sam odrastao i imam svoje dete, svakako ne mogu da citam stripove, jer, svidelo se to ljudima ovde ili ne - stripovi su za decu. I mene vezu lepa secanja za ove korice, ali ih ne bih vise kupovao. Kao sto ne kupujem sebi knjige za decu, ne kupujem vise sebi ni Zila Verna, jednostavno, odraslo se. Izdavacu zelim srecu u poslovanju.

Nazalost Srbin

pre 6 godina

Nema od toga nista...i ne treba da bude. Mi koji smo ih citali mislimo da su najbolji jer nas podsecaju na srecne dane detinjstva i mladosti.
Realno, vecina sadasnjih kompjuterskih igrica donosi vece benefite deci. Poznanik koji radi u HR agenciji i regrutuje kompjuterske strucnjake kaze da je cela generacija ti naprednih klinaca perfektno savladala engleski zahvaljujuci video igrama.

Darko

pre 6 godina

Odrastao sam uz strip i obožavao sve i svja vezano za strip. Međutim danas u eri na pr. jednog Witchera (a odrastao sam i uz video igre), koji ima neverovatan audio vizuelni i narativni kvalitet, nudi visok stepen imerzije i interaktivnosti, ideja da se ponudi strip koji ima statične slike, priču osrednjeg kvaliteta i kratak sadržaj koji se "prežvaće" za pola sata je osuđena na propast. Tu i tamo će neki strasni ljubitelj stripa ili nostalgičar kupiti poneki broj, ali od masovnije popularnosti nema ništa.

Deus

pre 6 godina

Kao neko ko je procitao apsolutno svaki broj Zlatne Serije i Lunovog Magnus Stripa mislim da imam pravo da tvrdim da su Bonelijevi stripovi low cost strip - nedeljna izdanja koja moze svako da priusti i to je sasvim u redu ali kvalitet je upitan. U redu je za mladju publiku ali kvalitetniji strip Bonelijeve edicije nikada nije izlazio u klasicnoj ZS ili LMS. Tu mislim na Martija Misteriju, Dilana Doga, Nika Rajdera, Dampira.
Prvih 100-ak brojeva npr Zagora je blagi uzas, tek od broja 400 ZS pocinju kvalitetnije epizode. Komandant Mark je imao fantastican crtez (3 autora EsseGesse) ali prica je bila nikakva, Kapetan Miki takodje, Blek isto. Nesto bolji su bili Kit Teler i Teks gde je i bilo solidnijih naslova. Od LMS tj ZS klasicnih izdanja izdvojio bih Mister Noa (mada i tu ima slabijih epizoda). Ken Parker je bio dobar ali relativno mala edicija.
Veselom Cetvrtku zelim puno uspeha - ime same edicije je u ustini nebitno, bitnije je da uspeju da odrze nedeljni ritam izlazenja uz kvalitet. Za to treba imati stabilno i dovoljno veliko trziste a i prilicno obrtnih sredstava.

ViKing

pre 6 godina

Gospodo, ako vam je 350 dinara mesečno (jednom mesečno!) nepriuštivo, mnogo, nedostižno, ja vas najiskrenije žalim. Nemam pravu reč utehe ili saveta, jednostavno mi vas je žao, a vi razmislite dalje.... Inače, izdavač Veseli četvrtak je za svojih 10 godina postojanja izdao preko 700 različitih strip izdanja, mahom starih/novih Bonelijevih junaka. Srećno sa novom ZS!

Dr. Evil

pre 6 godina

Iako smatram da je veoma lepo što će se stari stripovi ponovo naći na kioscima, mišljenja sam da neće naići na dobar odziv kupaca. Ponuda modernih stripova je mnogo bolja i, moram reći, kvalitetnija, a opet se ne kupuje nešto naročito.

ticroo

pre 6 godina

Zar Teks, Zagor i ekipa ne izlaze već u redovnim izdanjima Veselog Četvrtka? U čemu je ovde stvar onda? Nisu reprinti, nego? Izdanja van redovne serije ili će dosadašnja edicija Veselog biti reimenovana u Zlatnu Seriju? Bilo kako bilo, ne sviđa mi se ideja. Nisam nostalgičar kome se može sve utrapiti na konto "starih dobrih vremena". Videli smo koliko se samo klasičnih brendova povampiruje u poslednje vreme: te filmovi (Odvratni Ratovi Zvezda smesta padaju na pamet, hiljade nastavaka bajatih franšiza, prequela, rebootova...), te crtaći (Transformersi, Nindža Kornjače, a mislim da slobodno možemo očekivati i novog Hi-Mena), te tehnologija (Retro dizajn nikad aktuelniji. Npr Nokia 3310,a bio je, recimo, nedavno i tekst na B92 o novom Nikon fotoaparatu klasičnog izgleda), a u vezi stripova stalno neki novi broj jedan potrošenih serijala, dok o kvalitetu svega gorenavedenog nema ni govora! Nazad na temu: ova izdanja danas više jednostavno ne piju vodu. Na svakih dvadeset ili trideset Bonelijevih stripova, uleteće MOŽDA jedan koji valja. Ima nekih starih epizoda ZS i LMS koje su izdržale test vremena, ali to je to. Izdavačka kuća Boneli se nikad nije modernizovala i samo štancuje iste dosadne nepotkupljive i politički korektne heroje u šablonskim i infantilnim avanturama. Iz tih razloga držim da je ova "nova ZS" krajnje izlišna. Jadan pokušaj brzog moneygraba na uštrb nostalgije.

Petar

pre 6 godina

Danas je vreme jutjubera, jutjuberki, influensera, lajfkouča, tableta, smarfona, bitkoina, klikkbejta, piara, igrica, brouzera, instašita, febea, ... Vreme je pregazilo stripove. Suvise naporni za citanje. Masta je danas drugacija. Nekada je TV bila crno-bela, jedan dva kanala, deca su smirglala neke letvice pred kucom i igrala se partizana i nemaca, kauboja i indijanaca... Ko danas koristi analognu kameru i razvija film? Retko ko, samo zaljubljenici. Isto je i sa ovim. Pricitao sam preko sto stripova lezeci u krevetu bolestan od gripa, bilo je to nekad kad sam bio dete :)

Bucko

pre 6 godina

Drugim recima, prodaja ide lose, pa su resili da istu pokusaju da povecaju promenom naslovne strane. Videcemo, ali jako tesko...vremena se menjaju i danasnja omladina ima druge vidove zabave, smart telefone, facebook, video igre....

Vajat Erp & Dok Holidej

pre 6 godina

Podsećamo, prvi broj Zlatne serije izašao je u izdanju novosadskog Dnevnika 1968. godine, a epizode Zagora, Teksa, Komandanta Marka i drugih izlazili su sve do početka devedesetih.

Imao sam drugare koji su "gutali" pomenute stripove. Meni se nisu svidjali, ni crtez ni tekst. Nikad nisam kupio ni jedan od tih stripova. Citao sam ih samo ako mi je neko od drugara ponudio na citanje pre nego sto ga baci. Vise sam voleo Stripoteku, porucnika Bluberija, Asteriksa...Ipak, najvise sam obozavao da citam tzv. pisane romane, na prvom mestu "Vajat Erp". Uz Vajat Erpa sam odrastao, on me je na neki nacin vaspitavao. Jedva sam cekao da izadje sledeci broj.

Sasa

pre 6 godina

350 din je prikladna cena.. I ja cu kupiti.. Jedva cekam.. Odrastao sam uz ove stripove i zelim opet da ih imam.. U kaficu to su dva do tri pica i to na jugu u nasiromasnijem delu srbije.. U bg.. Verujem da je i pice skuplje..

Jedino je Hrist jači od Zagora, ali u nekom drugom smislu moći, ne tom kaubojskom!

pre 6 godina

Jedan režiser koji odavno nije više vredan pomena jer se ispostavilo da je samo jedan u moru poslušnih i prodanih duša, je u jednom svom filmu razradio lepo psiho-sociološki fenomen Supermena.

Gde je izanalizirano kako bi se junakinji filma skrenula pažnja, da uz sve pokušaje uklapanja u obično građanstvo ne može pobeći od toga što je po prirodi. Opredeljenje i gluma ne mogu zamenuti niti potisnuti prirodu! Pa je naglašeno kako svi superheroji jesu obični ljudi, koji tek sa maskom ispoljavaju svoje alteregoe i stečene moći. Dok je Supermen jedini koji je po prirodi moćan, a svoj alterego upakuje u smotanog i kilavog novinara(a kakav drugačiji novinar postoji jel, sve duša do duše...).


Ja sam i pre tog filma onako iz zabave razmišljao zašto je Zagor toliko jednistven, i shvatio da iako smrtan i bez ikakve moći nadljudske i natprirodne, on kroz sve avanture izlazio živ jer ipak ima moć!... i to onu koja nadilazi i Supermena - Zagor je morao biti Manituov sin zaista, ne samo kao floskula za impresioniranje indijanaca!

Tako da dragi prodani režiseru ima nas koji smo bez para i poslušnosti jednako kao i ti ili oni koji su ti pomagali oko scenario imali sposobnost uvida u sociološko-psihološke fenomene stripovskih likova, čija poruka je mnogo suptilnija i prodornija nego površnost otrkiva!

Slavko

pre 6 godina

Odrastao sam uz Blek stenu, Komadant Marka i ostale...pre neki dan sam u biblioteci našao neko specijalno izdanje i uzeo da kao čitam....sve mi "sporo" ne vidim onu draž koju sam imao kao klinac..sporo meni sa 50 godina a ne danasnjoj deci kojima je i kratki film od 15 minuta "smor"..tako da se bojim da je malo mladih koji danas mogu da shvate formu stripa...šteta... ali kao i za sve drugo svako vreme nosi svoje...

престолонаследник телетабиленда

pre 6 godina

350 дабровских кожа?! Сто му громова, радим као убоги лекар и фурам ту нешто изнад просечну плату, али не могу да замислим да дајем 350 дингера 4 до 5 пута месечно за стрипове, а није да их нисам жељан... Дајте мало се обуздајте са похлепом, Весели Четвртче!

role

pre 6 godina

Vreme potpetica i shirokih nogavica je davno za nama,tako je i sa stripovima. Danasnje generacije jednostavno nemaju vremena za to. Za razliku od nas koji smo imali opstanak i strani film subotom,crtani u 7 i 15,svakog drgog petka ili srede vise se ne secam zlatnu seriju,galaksiju itd. i puno puno vremena.

Nizdis

pre 6 godina

Mislim da je digitalna era ipak uzela maha, moja generacija 91. osim par drugara koji su kod kuce od oceva imali stripove, nije ovo nikad u rukama drzala. Prvo kao deca zbog one nemastine a kasnije u doba interneta prosto postale su popularne neke druge forme "stripa" koje se zovu "meme".

Zemunac

pre 6 godina

Stripovi su oduvek bili skupi. Ja sam svoj prvi strip (broj 954) "Zlatne serije" kupio u oktobru 1989., na obližnjem "politikinom" kiosku, kada sam ga platio tadašnjih 54.000 novih dinara što je ekvivalent današnjih oko 500 dinara. Tada su bila drugačija vremena, ali ne i bolja kada je kupovina stripa bar za mene bila u pitanju, jer sam morao najmanje dvaputa nedeljno da "iskukam" ne mali novac od roditelja za nešto što je za njih bilo gubljenje vremena. Takođe sam zbog njih malo i popustio u školi, ali to nije opravdanje, jer poznajem i tadašnje "vukovce" koji su uz stripove "gutali" i video igre.

pravo

pre 6 godina

Na zalost, to nema sanse da uspe ako kosta vise od 50 dinara po stripu. Nemaju ljudi para kao 70-ih i 80-ih.
Plus sto svih starih stripova (Alan Ford, Zagor, Teks, Komandant Mark, Blek Stena, Kit Teler, Mister No, Marti Misterija...) ima u skeniranom obliku na desetak sajtova i treba vam 50 godina da ih sve procitate.
Plus sto danasnju omladinu tako nesto uopste ne zanima. Drugo smo mi, rodjeni 70-ih i 60-ih. Nama struja nije trebala da budemo srecni.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Mogu li "stari" stripovi naći svoju publiku u 21. veku?

Dobro pitanje. Ali je teško dati dobar odgovor na isto. Neka bude - možda. Uz napomenu da to umnogome zavisi od publike. Činjenica je da se svet stripa promenio tokom 1970-tih i 1980-tih, kada je graphic novel format dobio na značaju i pokazao se superiornijim od klasičnog stripa (well, comic books & strips). Budimo iskreni, stripovi kuće Sergio Bonelli Editore i ini stripovi klasične forme (što uključuje i Marvel, DC, Image i comic books klasične forme drugih izdavača) po kvalitetu zaostaju za grafičkim novelama. Graphic novels danas dominiraju, do te mere da čak i klasični, serijski stripovi počinju deliti gomilu elemenata s njima - story arc je prvo što pada na pamet. Klasični strip, s one-off epizodama (uglavnom), je osuđen da egzistira na marginama. Što će reći da bi "stari" stripovi, danas mogli računati samo na niche audience. Nažalost.
"Kako je tamo napisao, Zlatna serija mogla bi da bude metafora “recepta za buđenje nostalgije“." I tu zapravo leži problem. U nostalgiji. Koliko god ljudi odbijali to prihvatiti - naročito mi, malo stariji - "jahanje" na talasu nostalgije najčešće rezultira razočaranjem.

Miro

pre 6 godina

3 Evra za komad. Doživiće debakl kao bitkoin, nažalost. Da je evro po primjerku uzimao bih svaki broj ovako i dalje imam stranicu Strip utopija.

Keserovic

pre 6 godina

Za ove pare - NE. Ja prvi, kao neko ko je procitao apsolutno sve kao klinac, sto se, kao strip, u bilo kom obliku i izdanju naslo na trafikama, nemam nameru da dam toliko para (a nije da ne bih voleo da navucem i svoje klince na stripove, umesto tog prokletog mobilnog)...

Dakle, sa cenom od 100-150 mogu da se prekrste i probaju, a sa ovom bolje neka i ne pokusavaju...

Ovo je najdobronamernija moguca primedba, ja prvi bi voleo da dozivim renesansu stripa.

bbb

pre 6 godina

Mada je cena od 350 dinara bas velika, kao i cena npr slicica za albume pa kesica sa 3 do 5 slicica kosta 50,60 dinara .
U nase doba 80 tih roditeljsi su mogli deci da kupe stripove iz 2 edicije ZLlate serie i LMS , plus jos Alen Forda, Marti Misteriju, Dilan Doga...uz to su deci kupovali po 5,10 i vise keseica dnevno za albume sa slicicama , a sada ako dete dobije 1 do 2 kesice je uspeh i po neki strip mesecno. Dokaz koilko su nam politicari od 90 tih srozali standard.

Alex M

pre 6 godina

stvar je na zalost unapred osudjena na propast , ja sam obozavao stripove u svoje vreme , ali vecina danasnje populacije klinaca zabavu priznaje samo u elektronskoj , a ne stampanoj formi...

hvala, ali necu da kupujem

pre 6 godina

Dobra ideja ali nazalost u startu osudjena na propast. Cena koja bi potakla masu (novih) klinaca ali i odraslih (starih) citatelja na kupovinu je 1 evro. Cena od 3 evra je prestrasna hiljadu mu bubnjeva Darkvuda!

OmaeWaMouShinderiu

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje... 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JoBaH, 6. februar 2018 08:48) 
Citaju se stripovi ali online i za 0 dinara. Citaju klinci marvel, DC i vecinom u Srbiji japanske(manga). Citao sam i Alan Forda, ali ne bih davao sad pare pored interneta. Cesto citam preko telefona i tableta pred spavanje i to samo mangu. Drukcija su vremena, ali nije umrelo.

Vladimir

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)

Sta sve covek napisa?!
Rodjen sam 1975. godine, vukovac u osovnoj, odlican u srednjoj, zavrsio drzavni fakultet sa prosecnom ocenom 8,81, zavrsio postdiplomske studije u inostranstvu i sve to pored cinjenice da posedujem oko 6000 stripova (slovima: sest hiljada).
Kupovao sam ih i citao kao dete, upravo tu Zlatnu seriju i Lunov magnus strip, a kupujem ih i citam i dalje, sa svojih 43 godine. A cita ih i moj sin.
Bas me interesuje sta si ti postigao u zivotu, posto je mene i meni slicne ova "sund literatura" unistila.

Superhik

pre 6 godina

Evo mog mišljenja - ova edicija neće uspeti, i to potpisujem. Navešću razloge: 1. cena je neodgovarajuća, rekao bih skoro astronomska. Da, cena je najveći problem. Uporediću cene ZS iz 1977. i 1984. u odnosu na tadašnje plate. 1977. prosečna plata je bila oko 4000 dinara, a ZS je koštala 10 dinara. Znači, 400 primeraka za jednu platu. 1984. prosečna plata je oko 21000, a cena ZS je 45 dinara, preko 460 primeraka za platu se moglo kupiti. Neka računamo da je današnja prosečna plata i onih famoznih 49000, opet za nju možemo kupiti samo 140 primeraka. Zaključak je, danas je Zlatna serija, relativno, 3 puta skuplja nego nekad. Dodajmo k tome i druge troškove koje danas roditelji imaju za svoju decu, a tada nisu imali (trošak za mobilni i još ponešto), i mnogo veće izdatke za stavke kao što je stanovanje i prevoz, moj je zaključak da će malo ko moći sebi da priušti da deci redovno kupuje Zlatnu seriju. Pod 2: ZS neće izlazit redovno, tj. nedeljno, što znači da ljudi koji i krenu da kupuju će ubrzo izgubiti naviku da to rade. Što je duže čekanje na sledeći broj, to se pre zaboravi, i to kombinovano s cenom ne obećava mnogo. Pod 3: ovo cimanje oko ne svima dostupne "retro" korice će možda nekima biti interesantno, ali većinu će to odbiti. Ne znam koliko će ovo uticati na prodaju, ali sigurno neće doprineti da se pređe neki prag posle koga edicija ostaje utemeljena na tržštu, i sama po sebi održiva. Nisam hejter, svaka čast na pokušaju, ali mislim da se krenulo na pogrešan način

agronom

pre 6 godina

Klinca sam skroz zarazio sa stripovima, bar za sada. Ima sedam godina i svako veče mu čitam Zagora pred spavanje i to na njegovo insistiranje. Videću šta će biti kada malo odraste, da li će ga to i dalje privlačiti.
U svakom slučaju da li će se ovi stripovi primiti kod mladih generacija, zavisi od njihovih roditelja. Neverovatno je koliko oni nas oponašaju.

Владо Бања Лука

pre 6 godina

Коме је ово скупо, цијена од 3 евра, нека купи сличан Тексов или Загоров стрип у издању хрватског Либелуса и нека га плати 23-24 евра. Има их купити у стрипарницама Дарквуд и Алан Форд у Београду. Додуше, Либелус их штампа са тврдим корицама и у тиражу од око 400 комада, али то не мијења поенту. Подршка за ВЧ, имам сва њихова досадашња издања...

Stripovi

pre 6 godina

kako sam "gutao" stripove kad sam bio klinac:-). zagor, blek , komandant mark, mister no, ma sve iz LMS i ZS je bilo super (osim onog lika kena parkera hahah). I sad imam nekih 300-400 komada. Ne znam sta bi sa njima a nesto mi zao da ih bacim, da ih poklonim to nikome i ne treba. Realno, stripovi sa tematikom koji su generacijama rodjenim 70'-ih i 80'-ih bili zanimljivi nece biti zanimljivi sadasnjoj omladini. Prosto, svako vreme ima neke svoje heroje i interesovanja i tako i treba da bude.

Митар пфк

pre 6 godina

Далеко боља варијанта од задруге , парова и испирања мозга ужасним протоком информација ;) Хауг :))

omg

pre 6 godina

@sekvoja
Ti druze zato ukljuci farmu i parove to je tvoj nivo. Ne mozes ti umetnost da ispratis.
Posle se cudimo otkud toliki uspeh tih rijalitija...

Inace cena od 350din uz 20% popusta na njihovim prodajnim mestima je 280din. Sto realno nije mnogo...

chombe

pre 6 godina

Proslo je vreme stripova, ploca, rocka i mnogo cega jos. Sada decu zanimaju druge stvari. Mozda se sve to vrati na talasu neke trenutne mode, ali to ce biti na kratko. Dakle, jedno vreme je proslo, zamenilo ga je neko drugo, po mene bezlicnije i otudjenije, ali to je to. A nostalgicara ce uvek biti i oni ce mozda kupovati po neki strip, ali u tirazu statisticke greske u najboljem slucaju.

Gorana

pre 6 godina

Tesko da ce ta prica imati uspeha. Nekada smo odvajajuci od uzine kupovali bleka,marka, texa..... Danas pored interneta koji je najveci protivnik stampanih medija stoji i cena koja je prevelika za klince a nije prijatna ni nama "matorima". Da je to 50 ili neki dinar vise ni po jada da se kupi strip ali sa ovim ciframa, zelim vam puno srece, ali????

Gde ja živim

pre 6 godina

Ovo je sjajna ideja, baš mi se sviđa "Veseli četvrtak" i njihova filozofija. Nažalost imam samo jednog "Komandanta Marka" iz Zlatne serije, valjalo bi napraviti kolekciju. Još kada bi hteli Tintina da urade, to bi bilo savršeno.

Citizen from Germany

pre 6 godina

@Sekvoja
Ja sam baš lemao seljačine koje nisu čitale stripove, šteta što nismo išli u istu školu, delujete mi kao dobar materijal za maltretiranje :))
(EU Citizen, 6. februar 2018 17:04)

EU Citizen, ovo je prvi put da se oko necega solidarisem sa tobom.

miki

pre 6 godina

Nema ovde starih epizoda,niti je ovo re izdanje Zlatne serije.Ovo je nova edicija koja ce imati i nove junake.
Nostalgicari ce ovo kupovati samo zbog izgleda korica,ali one nece biti sa zutom trakom ukoliko nema interesovanja,ova je samo za prvi broj.
Mislim da ova edicija nece doneti puno togai da ,na zalost,nece dugo izdrzati.

Slaviša

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JoBaH, 6. februar 2018 08:48)

Svakako da Vas je veće broj, ali ne damo se ni mi, deca 90ih i ranih 2000ih. Na Vama je da svoju decu, sinovce/sestričine učite da je ovo bolje i zanimljivije od sata bačenog na "skrolovanje" Fejsa, Instagrama...

Što je do mene bilo, uradio sam. Dvojica drugara postaju sigurni kupci ove serije, a nisu imali dodirnih tačaka sa stripom, sem Garfilda u Zabavniku.

Nije skupa cena 350din za umetnost, skupa je za tiket, pivo, taksi...

EU Citizen

pre 6 godina

@Sekvoja
Ja sam baš lemao seljačine koje nisu čitale stripove, šteta što nismo išli u istu školu, delujete mi kao dobar materijal za maltretiranje :))

boban

pre 6 godina

To je super vest , samo se bojim da ce cena biti 500 din kom . Da smo mi kao klinci kupovali stripove po ovakvim cenama nikad ih ne bi citali .

dr Salaso

pre 6 godina

Evo da napisem, nadam se da ce objaviti. Radio sam u stampariji koja stampa te stripovem kalkulacija troskova po stripu je oko 40 din. Sve ostalo je cista zarada. Da napomenem da je strip kao edukativno stivo oslobodjen poreza kao i knige. Sav visak tiraza, a ima ga dosta, vraca se u stampariju i tu ceka dalje preradu (citaj reciklazu). Ljudi jednostavno nece da ponude cenu stripa 120 din i tada bi prodali ceo tiraz i omogucili i onima koji nemaju dovoljno novca da citaju stripove, a sveukupno gledano zarada bi bila veca. Poredjenja radi, u Italiji sam prosle godine kupio Teksa i D.Doga, cena 3.7 eura, prosireni format (slike mnogo vece), kvalitetniji papir i korice, preziznija stampa. Gospodo, spustite cene!

eccles

pre 6 godina

" samim tim i najkultnija i danas je većina čitalaca pamti kao nešto najlepše što se dešavalo na domaćoj strip sceni"

ni blizu istini. zlatna serija je bila najpopularnija i ujedno i najprimitivnija ("kaubojci" i indijanci-ekvivalent tog nivoa u kinematografiji), kao i navedene GRAFICKE NOVELE (strip je forma objavljivanja - kais, a graficka novela forma umetnosti), izuzev dilan doga i marti misterije koji su se obracali malo drugacijoj publici.

stripoteka je bila kultni strip sa svojom selekcijom kojoj je mogao da pozavidi i metal hurlan (dzeremaja, korto malteze, druna...), koji je objavljivao autore poput paheka, mebijusa itd.

onda je tu bosanski strip art... malo ljudi zna da je stripoteka jedan od ko-narucilaca graficke novele "dzeremaja". e, to je kultno, a recikliranje teksa vilera... pa, videcete i sami po prodaji posle drugog-treceg broja.

bilo je jos maestralnih izdanja, pre svega 8X - 82, 83.. stipova, pa alan ford, valijant, prosto - postojala je ta kultura stripa.

srbija jos uvek ima dosta dobrih autora - crtaca i tekstopisaca, koji bi bez sumnje postali svetske zvezde da imaju priliku da se pojave u stampi, ali dzabe kad nemastoviti mastodonti drze banku i stamparije (ne samo kod nas).

usput, letimicni pogled na cenu stripova na kolekcionarskim sajtovima u srbiji daje odgovor na pitanje iz naslova.

Slavisa V.

pre 6 godina

Ubico vampira, ne kazem da nisi delimicno u pravu, ali samo delimicno. Ti stripovi sa sund tematikom su poceli da se pojavljuju dosta kasnije kad je pocelo da ponestaje ideja i kreativnosti, a i pojavili su se novi crtaci. Na primer, prvi stripovi o Velikom Bleku (oni koji su se uvek nastavljali) ili kako su ga posle, ne znam zasto, zvali Blek Stena, nisu mogli da se uporedjuju sa jednodelnim stripovima potkraj pomenutih 25 godina ZS. Cak ni njih nisi smeo da uporedis sa rijalitjima, taj uzas ne moze biti uporedjen ni sa cim. Ali, nismo mi citali samo stripove, citali smo mi i svu obaveznu skolsku lektiru. Pre neki dan pitam jednu lepuskastu prodavacicu u jednom butiku, cak ne previse mladu, kad sam joj dao 2000 za dzemper koji je kostao 1850, a ona za to koristila digitron, sta je imala iz matematike, kaze cetvorku. "Znas li koliko je koren iz 4?", kaze, "Jaoooj, gde me sad to pitas..." Nisam siguran da ona nije pomislila da treba da cupa neko korenje.

Mile

pre 6 godina

Majstore, neka ti je sa srecom!
Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip su obelezili moje srecno i bezbrizno detinjstvo. Voleo bih da i danasnje generacije sa istim zarom "gutaju" najnovije avanture tih nezaboravnih junaka a sigurno je da cu se i ja negde iz prikrajka prisunjati trafici pod izgovorom da trazim najnoviji broj za sina.

Paul Kersey

pre 6 godina

Odlično, mada mi se čini da je cena malo prejaka. Bilo bi lepo i kada bi se vratili krimi romani X100. Hejzi i Puma, pre svega!

St3fan KG

pre 6 godina

Sve je to lepo, ali cena je prevelika da bi neko sa prosečnim primanjima kupovao redovno. Nekada je tu zlatnu seriju mogla priustiti velika vecina, a sad je to prilicno veliki izdatak sa budzet.

Dr.K.Adžija

pre 6 godina

Fenomenalno. Sve osim cene. Zar cena nije mogla biti niža i samim tim prihvatljiva većem broju kupaca a samim tim i tiraž veći?

zoki

pre 6 godina

Ako stvar gledamo racionalno, onda vrlo tesko da ce danasnja generacija da se zaljubi u stripove. Meni su stripovi, pored ploca I kaseta, bili sve. Probao sam sa mojim sinovima da uradim isto, ali njih to ne interesuje. Interesuju ih igrice, PS4 itd. Ali tako to ide. Ne vredi ponavljati proslost. Svaki slican pokusaj je propao. Ovo moze da prodje samo dok se igra na kartu nostalgije, sto takodje nije lose, ali je pitanje koliko je ekonomski isplativo. Mislim da bi bilo dobro da se uradi istrazivanje starosnog profila onih koji kupuju stripove. Videcete da su to ljudi izmedju 40-50 godina, tacno oni koji su kao klinci obozavali stripove. Da me neko ne shvati pogresno, ja bih voleo da to uspe, ali se plasim da to nije realno. Nova deca imaju nove ljubavi I valjda to tako mora da bude.

IVan

pre 6 godina

Kako drma nostalgija !!!
Zagor, Veliki Blek, Marti Misterija,Alan Ford, Stripoteka, Teks Viler i ko zna koliko njih koji mi sada ne padaju na pamet , ostarilo se.
Gutao sam ih sve , u njih sam citao i knjige naravno .
Pre 20 godina sam dosao do par stripove i probam da ponovo krenem ali nesto mi nije islo . Previse vremena za kompom i TV totalno upropasti coveka.
U knjizari naletim da police sa stripovima i ostanem bez teksta , kakav crtez kakva grafika .
Ali sada je najveci problem cena , ovi "retro" stripovi ne bi trebalo da kostaju vise od 150 dinara . Treba da budu pristupacni nekoj novoj publici.
Glupo mi je sto se to smatra sund stampom , glupa etiketa iz doba komunizma.

ff

pre 6 godina

koliko se secam nesto je pokusano 1994 -1995 , ponovo je neko pokrenuo prodaju stripova re - izdanja, secam se zagor je bio sigurno nekoliko brojeva,.ali brzo ugaseno!

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Vidim da ovde mnogi pričaju o ceni kao faktoru, gledajte to ovako: dnevne novine s najvećim tiražima i najgnusnijim sadržajima koštaju najmanje u Srbiji. Zašto? Zato što povećanjem tiraža opadaju troškovi proizvodnje, pa samim tim proizvođač može sebi da dopusti sniženje cene i na taj način dodatno ugrozi konkurenciju.

Ovde pak, kada je reč o stripu, vidim da ima puno komentara, što je pohvalno, ali sa druge strane, ako pogledate prodaju stripova videćete da je ona mizerna, pa izdavači stripova bukvalno preživljavaju i to samo zbog entuzijazma, a ne zbog zarade. Zapitajte se i sami koliko ste stripova pazarili u poslednjih godinu, dve, pet, deset?

Veća prodaja, niža cena, upamtite.

dan

pre 6 godina

ja sam bukvalno odrastao na ovome. 83 sam godiste. citam i dalje stare brojeve na striputopiji kad stignem. isplacem se sjetim se dtsrog i to je to. problem sa novim izdanjima je prevod. sustina alana forda, druzine od vjesala je hrvatski prevod, kao sto je kod edicija zlatne serije srpski. ne moze drugacije

C.N.

pre 6 godina

ja sam 73ce, od stripova sam gutao sve ali najvise M. Misteriju koga sam obozavao i jos uvek cuvam sve brojeve, secam se da sam za br 8 isao iz Nisa za Skopje vozom da kupim od nekog tipa. Od M.M sam vise naucio o istoriji nego u skoli. I dan danas kad lupim nesto a sin pita odkud znas ja mu kazem iz stripova. Klinca nisam uspeo da navucem na stripove, radije po ceo dan vrti instagram, a pokusao sam, cak sam mu i u biblioteci uzimao stripove, sto je ekonomski dobro resenje, pogotovo za ukpricane skupe stripove, u Nisu ih u biblioteci ima puno, u Leskovcu takodje. Inace 350 je mnogo, za te pare moze ozbiljna knjiga da se kupi. Ako kupim neki bice to Mister No, ovi stripovi Zagor, Blek, Komandant Mark, Kapetan Miki, to mi bilo naivno i kad sam bio dete... Dobar strip mi je bio i Sudija Dred, njega sam voleo da crtam, a da citam i Modesti Blejz i Spidermana sto su bila gigant izdanja isl a ne zlatna serija.

NN

pre 6 godina

Ovo je prava stvar samo se nadam da će kao nekada da izlaze svake nedelje, a ne kako što je sada praksla sa stripovima možda jedna sveska godišnje...

Toto-ko-tunjo

pre 6 godina

Verovatno ce i ovo doci na moje police vise zbog nostalgije, mada sam malo mator da jurim nastavke i gde se nastavila prica koja me zanima. Ludens je tu odradio sjajan posao sa kompletnim pricama. Kod mene je Zagor poredjan od prvog broja u izdanjima Klasika, SD i OO, dok je Alan u Klasik i Superklasik varijanti, a od 250. broja uzimam redovno nasa Svetova izdanja. I to je to. Uskoro stizemo do Alan Ford-a extra (424. broj), a posle cu verovatno stati. Saga "Prokletstvo meseca zelenog poput jabuke" bice kraj za mene. Padaju u provaliju, ginu i to je to. Dalje nema smisla citati. Mozda eventualno zbog Minuet Macon... 😍

Mandrak

pre 6 godina

U vreme dnevnika nismo svi imali kompjutere za igranje, nije mogao novi film da se skine s torenta, ljudi su više zarađivali i imali rešeno stambeno pitanje a cena stripa bila je ranga današnjih 100 dinara. Danas je većini puno da toliko da detetu za užinu, a za 300-400 dinara kupe duks od Kineza.

sentiment

pre 6 godina

LMS, Zlatna serija, Alan Ford, M.Misterija, Dilan Dog, Stripoteka i bezbroj drugih izdanja su obelezili moje detinjstvo ali mog sina to uopste ne zanima i ne uticem na njega da se zainteresuje. To je bila zabava XX veka danas je sasvim drugo vreme.

Zzzz

pre 6 godina

Plasim se razocaranja.Krenucemo,mi fanatici,u kupovini a projekat ce doziveti fijasko pa ce prestati sa izdavanje.Plasi me najvise cena!350 din za strip je previse.Posebno u unutrasnjosti.Mozda prvi brojevi zbog euforije I nostalgije I prodju ali kako vreme bude odmicalo...treba ispratiti to danas

dzigi

pre 6 godina

"Vidim svi se hvataju za cenu....pa toliko kosta 1-2 pakla cigara..." - kakve veze imaju cigare (valjda cigarete?) sa stripovima? Mogao si da napišeš da toliko koštaju 2 litra goriva, 30 jaja, 350 telefona za dinar...
Nismo svi pušači a niti bi se pušači odrekli pakle zbog stripa, babe & žabe.

ceca

pre 6 godina

pa po ceni od 350d je sigurno nece naci. zato je veseli cetvrtak i puko u prodaji martija, mister noa i ostalih. podivljali su sa cenama i niko ih nije kupovao. sad pocinju iz pocetka i sa tim cenama ih niko nece kupovati

Slavisa Vukosavljevic

pre 6 godina

Odavno nisam pazljivije iscitao neki tekst (komentare nisam), a ja ne shvatih da li ce ta ekipa praviti nove stripove ili ce samo reprintovati stare. Ako je ovo prvo tesko ce ici zbog stila crtanja, jer trio essegessse ne moze biti prevazidjen, a ako je ovo drugo...pa gotovo da nema stripa koji nije postavljen na internet. A trece i najvaznnije, pre cemo citati mi ondasnji ljubitelji stripa, nego danasnja deca. Doduse, mozda bi i predsednik mogao, cisto da nauci tacno ime Cika kad ga bude sledeci put pominjao u skupstini da se ne bruka i da "jelenskih mi rogova" i Zagora ne stavlja u istu recenicu.

torpedo

pre 6 godina

Moja zelja je da sakupim Zagora, mozda imam pola brojeva u kolekciji. Mozda je bolje da izbacuju po celu epizodu odjednom, dva-tri nastavka u jednom broju?

Strip_je_umetnost

pre 6 godina

Ponuda stripova je sve bolja, ne samo ovde već i u susednim zemljama, pre svega u Hrvatskoj. Ima sve više rs-hr stripovskih izdanja, mekokoričenih, tvrdokoričenih, u koloru, u velikim integralima od po nekoliko stripova u 1. Strip kao umetnička forma po meni nikada neće doživeti preveliku popularnost, pored mass medija, ali svakako da će zainteresovati mnoge mlade, uključujući i mene. Istina, stripovi nisu jeftin hobi, ali je mnoge moguće pozajmiti iz biblioteke, ponuda je više nego pristojna, a cene na akcijama i sajmu su takođe odlične. Raduje me što ima sve više stripova različitih strip škola, iako nisam ni odrastao uz LMS pa ne osećam nostalgiju. Živeli stripovi!

komnen barjaktar

pre 6 godina

Hiljadu mi pokvarenih retorti! Cena je onako high! 350 dinara je onako.... povisoko! Ja sa 50+ i nezaposlen a sa fakultetskom diplomom, jer sam bio "glup" kad sam prestao jednom da čitam ZS i LMS te završih gimnaziju i fakultet sad "ispaštam" jer nisam uspeo da pobegnem na vreme, sa gulaga zvanog Srbistan! Kupiću broj u četvrtak, voleo sam Teksa i rado ga pratio. Da me mine nostalgija za davno prošlim a manje ružnim vremenima.....

Ime

pre 6 godina

Problem je sto je u nasem regionu vecina stipova bila vezana za Divlji Zapad i likove koji nisu poznati globalno (Zagor, Blek, Dilan Dog, Marti). Vi ako odete u bilo koji veci grad na zapadu mozete naci prodavnice stripova koje prodaju puno vise od stripova. Tu su posteri, majice, torbe, solje i stotine drugih stvari. Milionska industrija a i tamo svako ima tablet i pristup internetu. Samo njihovi stripovi su Marvel, DC, Xmen itd. Nase trziste je premalo za takav posao i ne isplati se - cela Srbija stane u London.

kofein

pre 6 godina

Jedna sugestija - znam da to nije po zakonu mozda, ali jos kedan okodac nostalgije mi je kad negde vidim skracenicu DIN umesto RSD. vidim da ovde pise 350 dinara sto mi se dopada, samo nemojte da predjete na rsd

neutralni felsh

pre 6 godina

lunov magnus i zlatna serija (pretezno kaubojci) su bili nekalo lako stivo. pritom ne mislim nista lose - ja volim sve "tezine" :) pravi "teskaski" stripovi bili su po stripoteci i slicnim izdanjima... jedno divno vreme, postojala je jaka kultura stripa. zao mi je sto danasnji klinci vrlo malo znaju o tome.

neutralni felsh

pre 6 godina

lunov magnus i zlatna serija (pretezno kaubojci) su bili nekalo lako stivo. pritom ne mislim nista lose - ja volim sve "tezine" :) pravi "teskaski" stripovi bili su po stripoteci i slicnim izdanjima... jedno divno vreme, postojala je jaka kultura stripa. zao mi je sto danasnji klinci vrlo malo znaju o tome.

Dag Kristi

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Ja sam rodjen krajem 80-ih,a odrastao sam uz Zagora,Komandanta Marka,Bleka,Dilana Doga,Mikija,Martija Misteriju,Teksa Vilera...I sada bih kupovao,ali sa 40-ak hiljada mesecno dok platim troskove,izvedem devojku par puta na veceru,kupim nesto sebi,odem na jednu svirku,stripovi mi dodju kao luksuz. :(

nex

pre 6 godina

Dajte,gde su,ja prvi uzimam. Proveo sam najlepse zivotno doba uz Lunov Magnus i Zlatna roto biblioteka. Boze,kad se setim. Pa molim boga da kad procitam,bude "kraj",a ne "nastavak u sledecem broju". Dodao bih jos i Alana Forda.

Lav Lazo

pre 6 godina

Retro korica je, po meni, mnogo ljepsa. Ili je to ipak sjecanje na stara, dobra vremena i srecno djetinjstvo. I, necu se nikome pravdati da je za sina, sa zadovoljstvom cu ponovo postati kolekcionar...

komnen barjaktar

pre 6 godina

Na moju žalost nije mi ostao ni jedan broj kako Zlatne serije tako i Lunovog Magnus stripa. Ostalo je nekoliko primeraka "Alan Ford"-a; Ne znam za mlade naraštaje koliko bi se "primili" na stripove iz naših vremena ali želim reći i ovo: voleo sam da ih čitam do imbecilnosti, posebno u osnovnu školu dok sam išao; Bilo mi je branjeno od strane pokojnog oca, koliko puta sam samo dobio batine zbog njih (stripova), koliko puta me je majka grdila, koliko puta sam novac dat mi za užinu potrošio na novi broj.... Na njih se "navukla" i mlađa sestra tako da mi je kasnije bilo lakše da ih krijem; Dok sam čitao uvodni tekst sećam se Teksa i Kita Vilera, Kita Karsona, Navaho Indijanca Tajgera, komandanta Marka, plavuše Beti (Markove ženske, opasne ribe spremne na svakakve rizike), ćelavog Blafa, mračne Žalosne Sove, ne mogu se setiti njihovog mršavog džukca, Zagora Te Neja i Čika, Bleka stene (pravo ime mu beše u stripu naravno, Janik, Francuz, ne sećam se prezimena), Rodija i profe Okultisa,Kita Telera, Frenkija Belevena, Ane četiri pištolja, Kapetana Mikija, Smuka i Salasa,......

dzigi

pre 6 godina

Stripovi, 06. februar 2018 08:54: Slobodno ih pokloni meni, biće čitani i čuvani sa pažnjom :)

Inače, ovo je lepa priča ali mnogo, mnogo toga zavisi od cene. Kao klinac sam od džeparca kupovao većinu stripova koje ste pomenuli u komentarima a sad imam platu pa mi je teško da odvojim za jedan, baš su skupi za jednu kratkotrajnu razbibrigu. Ne može stalno da se ide na foru nostalgije.

Kobster

pre 6 godina

Potez za svaki respekt, ali promasen u ovo vreme. Strip kao medij je odavno izgubio na snazi. Isto kao i stampane novine.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (MilanVG, 6. februar 2018 08:49)

Ne slazem se sa tobom. Jesu stampane novine odavno prevazidjene, ali nema niceg lepseg nego drzati strip u ruci i zavaliti se u fotelju. Nikad mi strip na monitoru nece bito to, kao ni knjiga.
Sto se tice zlatne serije, podrzavam, kupovacu naravno onaj sa retro koricom. Jesu stripovi koji izlaze u danasnje vreme dosta kvalitetniji, ali ima drazi u ovim starim stripovima itekako.

bondibilding u kolima do 10g.

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

U osnovnoj sam lemao siledžije onoliko koliko je trebalo, ti isti bi mi se posle zahvalili tako što bi mi kupili strip.

Toto-ko-tunjo-snobu-u-brk

pre 6 godina

Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)

Naravno. Sadrzaj Alan Ford izbija iza svakog coska. A zelja da odem u neku mocvaru, sagradim brvnaru i sviram frulu sa indijancima sve je jaca i jaca kad vidim kakvih sve snobova danas ima.

prohujalo s vihorom

pre 6 godina

eh nekada zlatno vreme...

politikin zabavnik - dzepna armija, mandrak, gusar crnobradi...

pa zagor ,blek stena, komadant mark, kit teler...kasnije mister no i marti misterija

i slag na tortu: alan ford i car maxmagnus

ps. teks viler je bio najmanje popularan

nob1

pre 6 godina

dok sam bio osnovac kupovao sam stripove Komadanta Marka, Alana Forda, Bleka... i ti stripovi su bili oko 40 ili 50 din. za 20 ili 30 din. skuplji od dnevne stampe. Ovo je bas je velika cena, buduci da recimo u SAD-u strip sa kvalitetnijim stranama, bojama i koricama kosta oko 5 dolara.

CrniLukac

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja)
Zato sam ja kad sam malo odrastao lemao takve sto citaju "bondibilding..

stari stripovi su vredni

pre 6 godina

@Stripovi, 6. februar 2018 08:54) # Link komentara

Ne poklanjajte stripove nikome! Oni ce ih prodati i zaraditi. Ili ih cuvajte, ili ih vi prodajte, ti stari stripovi sada vrede solidne novce, pogledajte po aukcijama, postoji prilicno trziste starih stripova.

jurij

pre 6 godina

Zagor-te-nej....stara dobra vremena....djeca su se edukovala na pravi nacin....zivjeli zivote pravih junaka s moralnim vrednostima kojih je danas na zalost sve manje! Mastali su i razvijali mozgove uz pravu fabulu i naraciju, a danas nazalost znaju samo za besomucno prelazenje nivoa na igricama....jeste da svako doba nosi nesto svoje, ali mislim da su 80ih i 90ih djeca rasla u zrelije i kvalitetnije osobe

Strip_je_umetnost

pre 6 godina

Po nekim zlonamernim komentarima se vidi da neki smatraju strip šundom, zatupljivanjem, štivom za decu. To nije (sasvim) istina. Procentualno veliki broj stripova sadrži golotinju, nasilje (često eksplicitno), teške životne teme, i po mnogo čemu veliki broj stripova nije za decu, već za odrasle... Strip je mešavina filma, knjige i likovne umetnosti. Strip i jeste umetnost, iako ne svaki - kao što ni svaka knjiga ili film nije remek delo, već su mnoge i šund. Od kiosk stripova odgovorno tvrdim da su mnoge epizode Dilana Doga a naročito Alana Forda umetnička dela, kao što su umetnička dela i serije Alo Alo, Mućke, Twin Peaks, ili knjige poput Hobita, Saramagovog Slepila... Bacite malo pogled na stripove koje izdaje Darkwood, Fibra, Komiko, Besna kobila, Makondo... Tu se kriju vizuelne poslastice, prava mala remek-dela koja sadrže odličnu priču, naraciju svojstvenu vrhunskim pozorišnim scenarijima, a jedan broj stripova nije nacrtan, već NASLIKAN. Toliko o tome.

Zoran

pre 6 godina

Imao sam sve,baš sve što je izlazilo.Stripoteka i Panorama,Lunov Magnus Strip,Kaubojski prvo izdanje,negde 1970.Plus X romani,Lun kralj ponoći. Otac radio u Dnevniku,još su se pušili iz rotacije.Sve sam ukoričio,pa onda poplava u podrumu i zbogom lepe uspomene!Stripovi ispod klupe.....

hiljadu mu gromova i bubnjeva darkvuda

pre 6 godina

Na žalost mrka kapa, ja sam klincima pokušavao to približiti da čitaju, čak sam im naređivao da npr čitaju Alan Forda ali uzalud, to njih jednostavno ne zanima. Pretpostavljam da zbog previše videa na netu nisu u stanju da čitaju sa imalo koncentracije. Sa knjigama je isto.

Boske

pre 6 godina

Zahvaljujuci stripovima i Zabavniku naucio sam citati sa 5 godina i danas jos, 50 godina posle, zadrhtim kad vidim Zabavnik na kiosku. Vec sa 10-tak godina kupovao sam iskljucivo pisane "romane", a stripove sam pozajmljivao. Para za oboje nije bilo. Ali ipak, najljepsi osjecaj, zapravo pravu ekstazu, dozivljavao sam na onoj stranici komadanta Marka, na kojoj "Vreca puna buva", Blefova dzukela Flok, ugriza Zalosnu Sovu za njegovo pesimisticno dupe. Lele, sta ima ljepse od toga?!

Sead

pre 6 godina

Ma ona raja koja je odrasla na stripovima,ta cijena od 350 din ili 5 KM nije ništa...Pa valjda se snadjem za te pare do vraga...Jedini problem je u tome što ce izlaziti neko vrijeme i kraj..Razlog ce vjerojatno biti slaba prodaja..(Prosle godine je izlazio"Rolling Stone"sa prevodom na hrvatski jezik i nakon 7 brojeva-kraj)! Nadam se da ce sa romanima biti drugačije.. Pozzz iz Bosne

Milosav

pre 6 godina

Cisto sumnjam da ce nove generacije da prihvate ove nove stripove. Sve se toliko promenilo od kada smo mi bili klinci sada u cetrdesetim godinama ili cak stariji. Prosto sam gutao ove stripove i jedva cekao da izadje novi broj Teks, Zagor, Komandant Mark, Blek Stena.
Sada se klinci pale na druge stvari, internet, stotine tv kanala, video igre. Prema svim tim novim medijima strip ce verovatno da izgleda smesan.
Nesto razmisljam, da sam ja imao sedamdesetih i osamdesetih ovo sto sada deca imaju, mozda ni sam ne bih ni citao stripove.
U svakom slucaju izdavacima zelim svaki uspeh, ja sam svoje procitao kad je bilo vreme i nosim sve najlepse uspomene, nikada ne bih menjao svoje detinjstvo sa nekim iz novijih generacija.

nebitno

pre 6 godina

Nema ništa od toga. Em je velika konkurencija drugih medija em je cena prevelika. Siguran sam da se ovde u 80% slučajeva javljaju ljudi koji su 70ih i 80ih uz stripove poboljšavali tehniku čitanja, kao i ja ?
E sad, nije ideja da mi kupujemo deci stripove već da oni maznu lovu iz roditeljskih novčanika a da mi to ne primetimo, kao nekad ?
Danas to neće da može.

dominus

pre 6 godina

Stripovi i Politikin Zabavnik, uz to sam odrastao. Ipak, više sam čitao Zabavnik nego stripove, jer nije bilo novca za oboje. Od stripova sam čitao K.Marka, Bleka, Zagora i neke kaubojske. Kako ih je sve manje bilo u prodaji, a cena veća, počeo sam redovno da kupujem Zabavnik. Poslednji strip sam kupio početkom veka, a Zabavnik uzmem ponekad, ali vrlo retko. Interesovanja su se promenila.

Salle

pre 6 godina

Ah, od ćaleta mi ostao pun džak Stripoteka.Tako sam i ušao u svet stripa.Skoro sam dao 15000 din za Bluberija tvrde korice u izdanju darkwooda...nisam zažalio...shvatam da je to ogromna lova i nije mi bilo sve jedno, ali morao sam da kupim dok nije nestalo....sad jurim korto maltezea, 2500din po komadu...jezivo.....

kiki ns

pre 6 godina

Sve je to lepo ali mnogo para.
Što neko napisa,od uzine smo kupovali stripove...
Mislim da ovi sadašnji izdavači pre hoće da naplate nostalgiju nego da ožive strip.

zoki falcon

pre 6 godina

Tamo negde davnih 70-ih kad sam bio u osnovnoj školi, voleli smo da uzmemo običnu belu gumicu za brisanje , odaberemo lik iz romana, stavimo gumicu na željeni motiv, sve to ostavimo neko vreme pod pritiskom i dobijemo savršeno preslikanu sličicu na gumici !Našoj sreći nije bilo kraja, ali to dosta govori o kvalitetu štampe i (ne)bezbednosti iste za zdravlje !

Driven

pre 6 godina

Procitah sve komentare i primetih da su svi pozitivni i ohrabrujuci. Iako mislim da je prosecan broj godina 45, nas koji ovo komentarisemo, ne mogu a da ne pozdravim ovaj hrabar potez izdavacke kuce ...

to je bilo vreme neke prijatne emocije. Zagor, Alan Ford, Mister No ... moji omiljeni ... On ne propusta da procita mali Zabavnik ali mislim da bi bio red da mog klinca upoznam sa lepim vrednostima proslih vremena

Dach

pre 6 godina

kako sam "gutao" stripove kad sam bio klinac:-). zagor, blek , komandant mark, mister no, ma sve iz LMS i ZS je bilo super (osim onog lika kena parkera hahah). I sad imam nekih 300-400 komada. Ne znam sta bi sa njima a nesto mi zao da ih bacim, da ih poklonim to nikome i ne treba. Realno, stripovi sa tematikom koji su generacijama rodjenim 70'-ih i 80'-ih bili zanimljivi nece biti zanimljivi sadasnjoj omladini. Prosto, svako vreme ima neke svoje heroje i interesovanja i tako i treba da bude.
(Stripovi, 6. februar 2018 08:54) # Link komentara

Prijatelju, nemoj da ih bacas 'leba ti!! Srce me boli od same pomisli... Ako ti prave problem, ja ih preuzmem.. Bolje nego da se bace.

Pozdrav, pa da novi budu dobri kao i stari :)))

deni

pre 6 godina

Ovo je sjajna ideja, baš mi se sviđa "Veseli četvrtak" i njihova filozofija. Nažalost imam samo jednog "Komandanta Marka" iz Zlatne serije, valjalo bi napraviti kolekciju. Još kada bi hteli Tintina da urade, to bi bilo savršeno.
(Gde ja živim, 6. februar 2018 08:44)

Darkwood je najavio Tintina, izlazi ove godine.

RocketRaccoon

pre 6 godina

Ja kad sam poceo citati u prvoj srednje, sa popustom Dilan Dog je bio oko 150din. Preskocim dva puta uzinu i eto ga, 1 nedeljno. Sad kupujem manje vise retko jer sam student..
Inace citaju deca stripove vrlo rado ako im roditelji nisu kupili tablet ili neki nabudzeni mobilni telefon. Samo sto je roditeljima danas otprilike lakse kupiti deteru tablet i pretplatu na kablovsku da dete bude mirno nego ga svakog cetvrtka voditi do kioska.. Naravno ovde ne govorim o onima koji nemaju novca..

RR

pre 6 godina

Pripadam generaciji rodjenoj 90-ih, sasvim slucajno san otkrio stripove nasavsi neke stare oceve, Alan Ford je bio u pitanju, od tada sam ih zavoleo I kad god imam viska novca pri sebi kupim jedan, omiljeni su mi Teks I Mister No

Milan

pre 6 godina

Vratiste me u detinjstvo, mi 40-togodisnjaci smo odrasli uz ovo. Tek kad se setim leti, berze stripova na platou ispred filozofskog fakulteta, nije mogao da se vidi beton, sve je bilo pokriveno stripovima... Kupujem izdanje sa retro koricom sigurno i zelim vam mnogo uspeha!

zex1

pre 6 godina

ko sada da odrasta u prepostenog Zagora ili kom.Marka, ili stare lisce Teksa i Karsona... da ne pricam o kap.Mikiju cudu od deteta na divljem zapadu, kad vidis sta sada sve rade aktuelni (super)heroji i sl. likovi, filmova i serija svuda, zestokih momaka na ulici i u stampi svakodnevno, cak strip sa toliko vrlina od pojedinih ljudi , deluje kao fantazija... zelim uspeh, i da se bar jos neko navuce na ove likove... kupovah cips ,smoki, sok, pa odvojim 1 dan u nedelji i ne izlazim dok ne procitam bar 15 komada... i sad bih rado, da se ima vremena... i svaki sam procitao bar po 4x do sada...

Duh sa sekirom

pre 6 godina

Napred stripovi!!!! Dole smatfoni,tviteri,LOL,canteri,facebook,farma,parovi...Citajte stripove,knjige,politikin zabavnik Mnogo je zdravije i lepše.

Milan

pre 6 godina

@ Ubica vampira Zbog cega sund? Mislis da su sva deca '80 - ih trebala u slobodno vreme posle skole da citaju Solohova i sviraju violoncelo? Stripovi su sluzili za zabavu a ne za "kulturno uzdizanje"...

Povratak u Darkvud

pre 6 godina

Odrastao sam na stripovima 78god sam.Ujak je imao na stotine stripova na selo,jedva sam čekao posebno preko ljeta da odem u Pljevlja iz Podgorice sam.Zagor,Mistet No,Teks Viler,Kit Teler,Kapetan Miki,Komandant Mark,Blek stena,kasnije Dilan Dog,Alan Ford.80 posto svih brojeva Zagora najpopularniji je bio u borbi protiv Helingena,Bela Rakoši,Supermike,Mortimer,Tkač,Timber Bil,poglavica Delavarea Kanohen,Lord Nicholson,samuraj Minamoto,kralj orlova Ben Stevens i td uz prijatelje Tonku,Dok Lester i Rochas,gitara Dzim,Diging Bil,poštar Dranki Dak..Djetinstvo nezaboravno,neko drugo mnogo åjepše i sretnije vrijeme.Hvala čovjeku za trud,jedan je od nas iz stare garde.

Mickey13st

pre 6 godina

U palati Kita Telera
(Hans, 06. februar 2018 11:


Mnogo je zanimljiviji broj bio “Mamuti na ostrvu”
Definitivno kupujem prvi broj i pokušaću da zainteresujem sina(4 ipo god) a ako ga ne bude interesovalo ima koga će.

Gde ja živim

pre 6 godina

Alan Ford najjači strip svih vremena!!!

(Mad4Red, 6. februar 2018 13:03)

Da li je najjači, može da se diskutuje. Meni svakako najomiljeniji uz Tintina jer sam sa njim uplovio u strip vode. No ono što lično smatram je da je "Alan Ford" uz Nušića najbolji (doduše nenamerni jer su se bavili svim i svačim) prikaz Balkana i Srbije ikada. Toliko se možemo poistovetiti sa agentima grupe TNT da je to jezivo.

risbo

pre 6 godina

>Gdje se tocno pojavio Teks viler prije pojavljivanja u atnoj seriji?unaprijed hvala
(Ivica soric, 6. februar 2018 14:06)

U "Veselom svetu", u brojevima 41-44, ista epizoda iz ZS 1 (ne "cetiri obracuna", to nije Teks, nego "Sudija Kolt")

Milo

pre 6 godina

(komnen barjaktar, 6. februar 2018 09:22)

Hvala prijatelju sto nabroji sva imena, sto posto sam zaboravio Frenkija Belvena a sada se setih, curu K. Marka nema sanse da se setim, pas u Komandant Marku se zvao Flok ako se dobro secam, tako mi cukundede vraca :)
Sudbina je htela da vec 30 godina zivim pored jezera Onario i uvek se setim Vukova sa Ontarija.
Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo. Ustedeo bih novac od uzine i kupio strip.
Sve u svoje vreme, nova vremena donose nesto sasvim drugacije, cini mi se da se danasnja deca ne raduju nicemu. a iako se necemu obraduju to veoma brzo zaborave i non stop im je dosadno.

zago

pre 6 godina

Majstore, neka ti je sa srecom!
Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip su obelezili moje srecno i bezbrizno detinjstvo. Voleo bih da i danasnje generacije sa istim zarom "gutaju" najnovije avanture tih nezaboravnih junaka a sigurno je da cu se i ja negde iz prikrajka prisunjati trafici pod izgovorom da trazim najnoviji broj za sina.
(Mile, 6. februar 2018 08:42) # Link komentara


bas tako procitao sve brojeve obe serije...onda kad je to bilo aktuelno

zagor

pre 6 godina

Fantastične priče, fantastični junaci! I dalje je lijep osjećaj pročitati koji, dosta emocija, dosta zabave, mnogo poruka... ;) Neki nisu potpuno shvatili emocije i životna načela prezentovane kroz junake, oni koji jesu vjerujem da su danas ispravni ljudi. Živjeli!

da bas tako koko si napisao...inace sam ja 63 godiste i sve sam to gutao jos od 1968 godine..

dok

pre 6 godina

Znaci da rezimiramo,procitao sam sve komentara i hvala na podsecanju. Danas ako cale na sina,ujak na sestrica,stric na sinovca neprenese ljubav prema stripovima oni ce ostati na nivou kolekcionarstva i dobre love. Neki novi klinci samo inicijativno da odu i kupe strip danas,nema sanse.

Алф

pre 6 godina

Морам ово да купим. Ипак сам о репринту маштао још као клинац у основној школи. Данас ме стрип далеко мање интересује, али ипак у њему постоји нешто необично привлачно, тако да се од стрипа никада нисам охладио, и повремено прочитам понешто. Видим да има око 200 коментара до сад, значи има интересовања. Што се цене тиче, колико сам разумео изаћи ће две епизоде у првом броју на 130 страна, тако да цена делује реално. Волео бих да ова идеја успе из свег срца.

dovlajoe

pre 6 godina

Nostalgija je zajebana stvar. Ja sam svoju nahranio sa jednim celim zidom spavaće sobe prekrivenim stripovima (oko 2.000kom). Prvo zlatna serija i LMS, kasnije Asteriks, Talični, Bluberi, Ken Parker, Hogar, Gaša, Korto... Stripovi su strast, a strast nema cenu.

Gastarbajter

pre 6 godina

Ja sam bukvalno citao sve stripove ukljucujuci i diznijeva izdanja miki, paja, silja itd. Mislim da se deca tako uvedu u svet stripa. Kada ima 6-8 god. miki, paja i silja a onda kasnije 8-80 stripovi. Ja gde god da putujem avionom prvo kupim strip za avion

majtimajk

pre 6 godina

interesantno je da, dok sam bo klinac, nikad nisam kupovao te stripove, vec sam voleo da citam neke starije brojeve, koje bih nasao kod nekoga ili na nekom tavanu, podrumu... stari brojevi su mi izgledali interesantnije, sa pozutelim listovima, deblji nego oni novi u trafici sa belim listovima. bio sam uveren da su ti novi losi, samo su stari dobri.

Rip Kirbi

pre 6 godina

U osnovnoj smo dobro lemali ove nerdove sto su citali stripove. Ne budite deca, odrastite vise i citajte sportske casopise ako morate nesto ili za bondibilding, mozete i u kolima, kakve stripove to za decu do 10 godina.
(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

Drzi se ti casopisa sa golisavim, nauljenim i misicavim muskarcima u kupacim gacama i toga sta vec radis u kolima sa tim casopisima, a nas koji smo odrasli uz neke druge vrednosti pusti na miru.

maxa

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Nije tačno, imam 17 godina i stripovi su mi glavni hobi.

Dach

pre 6 godina

SA SRECOM!!!

Nadam se da ce to da zazivi!!! Treba nam NEKA DRUGA RAZBRIBRIGA u ovim "brzim danima!" JA CU DA DAM SVOJ DOPRINOS KUPOVIM! Sto neko rece, razmislite samo o ceni.. Nemoj da divljate u pocetku, DAJTE DA ZAZIVI!! 350 kinti po broju moze da bude mnogo za klince! 200, 250 pa da svi prezivimo!!!
SVU SRECU VAM ZELIM!

KRALJ

pre 6 godina

Kako smo ih čuvali drug i ja kad smo bili mali. To je bilo naše blago. I dogovor je bio da podelimo kupovinu, pa sam ja kupovao lunov magnus strip, a on zlatnu seriju i obrnuto(kako šta izlazi te nedelje, ja sam najviše voleo Mister Nova, a on Zagora). Stranice smo tako pažljivo okretali da su stripovi bili kao novi i posle čitanja. Voleli smo i njihov miris i sve... Eh, detinjstvo...

MisterNo

pre 6 godina

Kao sto mi potpis kaze, MIster No mi je bio omiljeni strip, valjda zato sto je bio "najrealniji". Jerry samo nije poginuo, sve ostalo mu se desilo; prebijen, upucan, polomljen.... I tvrdoglav!

Boban

pre 6 godina

imam stotinak Alan pFordova i danas ih rado citam.Zao mi je sto nisam sacuvao i stripove iz ZS i LMS. Mozda bi i bilo citalaca ako bi se na kvalitetan na cin p
ropagirali stripovi .

lool

pre 6 godina

Ja cu kupovati na trafici.Vise volim retro ali koriceali volim I na trfici da kupim.Imam samo jednu zamerku.Teksa nikad nisam citao redovno,nekad nekad kad bi mi pao u ruke.Sad bih ga kupovao redovno pa bi bilo lepo da u prvom broju mozemo da se upoznamo sa likom I delom.A ovaj sad broj jedan nije prvi broj.I ako budem redovno kupovao godinama opet necu moci da kazem da imam sve epizode teksa.Pozdrav za sve Strip fanove!

student

pre 6 godina

1994. sam rođen i smatram sebe da spadam u omladinu. Stripove, pre svega Alana forda, svetovi izdanje kupujem od desete godine. To je jednostavno deo kulture koju mi je usadio ćale.
Kad god mi dođe neki prijatelj, pitaju me da li sam normalan, čitam stripove. To je problem današnjice.

gospodin Scrooge

pre 6 godina

Od Zagora sam više naučio o čojstvu i junaštvu više nego od Marka Miljanova. O tome da sam naučio da čitam daleko pre polaska u školu da ne govorimo.

Ivan

pre 6 godina

@mister no

I zenskaros, posebno zenskaros bez love koji je 'vatao super zenske bez dinara.. To je meni bilo opredeljujuce da najvise zagotivim njega :)

Gerov

pre 6 godina

Ja uz njih naucio da citam. Bio sam mali, burazer mi citao ali .... Pocelo da ga mrzi, pa sam ga molio da mi pomogne oko slova koja nisam znao.

U skoli sam tek nauzio cirilicu. Moj mali teze prica, olovku hvara i levom i desnom. Ali vec zna sta je ruter, pali i gasi komp, gleda crtace na you..be. Sta da kazem.

A cena - velika za mene. Skoro sam trazio po netu i nasao neke sajtova pa citam ponekada. Kada se ima vremena. Inace - zelim puno uspeha, mada sam skeptican.

Miloš

pre 6 godina

Fantastične priče, fantastični junaci! I dalje je lijep osjećaj pročitati koji, dosta emocija, dosta zabave, mnogo poruka... ;) Neki nisu potpuno shvatili emocije i životna načela prezentovane kroz junake, oni koji jesu vjerujem da su danas ispravni ljudi. Živjeli!

Victorinox

pre 6 godina

Stripovi su oduvek bili skupi. Ja sam svoj prvi strip (broj 954) "Zlatne serije" kupio u oktobru 1989., na obližnjem "politikinom" kiosku, kada sam ga platio tadašnjih 54.000 novih dinara što je ekvivalent današnjih oko 500 dinara.
(Zemunac, 6. februar 2018 12:57)

Prijatelju, propustio si zlatno vreme stripa. 1989 je inače bila godina prve hiperinflacije koju je Ante Marković presekao skidanjem četiri nule i uvođenjem kursa dinara 7:1 u odnosu na marku. Ja sam stripove počeo da kupujem 1970 (treći osnovne), i prvo izdanje koga se sećam je bila „Panorama“, preteča Stripoteke: više stripova u nastavcima – Džoni Hazard, Fleš Godon, Modesti Blejz, Karl Viking, Princ Valijant, Osvetnici... cena je kao što neko reče bila malo veća u odnosu na dnevne novine. Nešto kasnije su krenuli Lunov Magnus strip i Zlatna serija. Da li će ova revitalizacija da uspe, videćemo, mada ne verujem. Cena tu nije glavni problem, pošto gomila klinaca danas ima mobilne telefone koji koštaju više nego plate njihovih roditelja, koji ih uzimaju na ugovor da se dete uklopi u društvo, a mora da bude para i za patike od 100-150 evra, makar leba ne jeli. Sem toga, stripovi zahtevaju dodatni napor na koji današnja deca nisu navikla – čitanje teksta. Jeste da ga ima malo, ali i to u oblačićima iznad slika je previše.

Živeo Zagor i svetska revolucija!

pre 6 godina

(Sekvoja, 6. februar 2018 10:13)

Neka hvala, držaću se ja radije stripova, časopise za bodibilding obično čitaju latentni gejevi.

Pol Bokiz

pre 6 godina

Umpah Pah, Karl viking, Princ Valijant, Madokovi junaci, Pauk, Čelična kandža, Modesti Blejz, Rip Kirbi... Mlad, bez obaveza... Ceo svet je bio moj:-)

jozef hr

pre 6 godina

Mi smo bili ludi za stripovima 80ih. s mora sam u Hr. strip nikad nije bio jeftin. ipak je to umjetnost. Talijani su majstori za strip. Ferri crtač Zagora je umro. dolazio je u Zagreb. u danasnje vrijeme strip je u krizi. u nas se ponavljaju stripovi.zagor.mark.blek.alan ford. kupim.ih cesto. i štampani su kvalitetno..ali fali mi onaj ZS i LMS..kad se sjetim.

Mile Dodik

pre 6 godina

Skupljao sam svasta Lunov Magnus, Zlatna Serija, Alan Ford, Stripoteka, M. Misterija, Spunk... Procitao sam jedan komentar da je Dao 50 stripova za neki broj i odmah se setim kako sam dao 75 komada za Saratogu od Blek Stene. Inace omiljeni strip junaci su mi bili M. Misterija, Mister No, Srebrni Letac i TNT Grupa. Bilo je to pocetkom '80-tih,

nenad rs

pre 6 godina

Nostalgija a likovi oni sporedni bili su jači od glavnih. Ej, Čiko, Frenki Beleven, Smuk I Salaso, Žalosna Sova, nestvarno. Divno odrastanje.

Boris

pre 6 godina

Dragi prijatelji,imam 4o godina i odrastao sam sa stripovima,prodavao kao klinac na ulici...To je bilo tada i biće ponovo kada strip bude koštao do 12o dinara.Tada će svi kupovati i citati stripove.Tužno je to što da bih pročitao neki strip moram da čekam biblioteku i njihov izbor.Hvala im na tome!!!

Pozdrav.

Mandrak

pre 6 godina

Na žalost mrka kapa, ja sam klincima pokušavao to približiti da čitaju, čak sam im naređivao da npr čitaju Alan Forda ali uzalud, to njih jednostavno ne zanima. Pretpostavljam da zbog previše videa na netu nisu u stanju da čitaju sa imalo koncentracije. Sa knjigama je isto.
(hiljadu mu gromova i bubnjeva darkvuda, 06. februar 2018 17:11)

Naređivao da čitaju Alana Forda :) Probaj sa zabranama, meni je to pomoglo, a i što sam mogao da izdržim 6 časova bez užine :)

deki185

pre 6 godina

Ćale moj bacio 500 kom.stripova koje sam skupljao kao klinac.Nikad to nisam prezalio.Imao sam neke od prvih izdanja Zlatne Serije.Zagor, Duh sa sekirom uh kad se samo setim.

kit

pre 6 godina

(komnen barjaktar, 6. februar 2018 09:22)

Hvala prijatelju sto nabroji sva imena, sto posto sam zaboravio Frenkija Belvena a sada se setih, curu K. Marka nema sanse da se setim, pas u Komandant Marku se zvao Flok ako se dobro secam, tako mi cukundede vraca :)
Sudbina je htela da vec 30 godina zivim pored jezera Onario i uvek se setim Vukova sa Ontarija.
Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo. Ustedeo bih novac od uzine i kupio strip.
Sve u svoje vreme, nova vremena donose nesto sasvim drugacije, cini mi se da se danasnja deca ne raduju nicemu. a iako se necemu obraduju to veoma brzo zaborave i non stop im je dosadno.
(Milo, 6. februar 2018 18:47) # Link komentara


markova cura se zvala BETI

alex

pre 6 godina

Nesto imam utisak da cemo ove nove stripove vise kupovati mi, stariji od 35-40 godina, nego danasnji klinci.

Imam veliku kolekciju, nudio sam ih mojim klincima, samo da ih zaintrigiram - nema sanse da ih uzmu u ruke, stoje im danima, nedeljama... ne primecuju ih uopste. isto ko i knjige. Samo telefoni, tableti, fejs, igrice, crtani filmovi...

U danasnje vreme ako strip nije komplet u boji klinci nece ni da ga "pomirisu", to je preduslov da ih koliko-toliko zainteresuje. Sve sto je crno-belo im je "bljak" i smejurija... prevazidjeno i iz srednje kamenog doba.

Slavisa V.

pre 6 godina

@Milo, imalo bi tu da se nabraja, nisu to svi junaci. Da ne racunam antiheroja Kena Parkera, kog nisam voleo zbog stila crtanja, ne racunam ni Mistre Noa (on je dosao kasnije), ali, ima tu jos Dzudas (Alan se zvao, a imao je i prezime), pa onda strip koji je kratko izlazio, mladi Karter (ne znam ime) i njegov stariji ortak, nesto poput Frekija Belevena. Sad se setih, Dasti se zvao, necu da trazim, neka neko dopuni. Imao sam slike svih ovih junaka koje sam nacrtao na formatu A4 sopstvenom rukom kao 13-togodisnjak. Zao mi je sto sam kasno procitao tekst, nasao bih ih i sve ih negde uploadovao, bez skromnosti to su bila remek dela za jednog trinaestogodisnjaka.

Ljubiša

pre 6 godina

Kada smo bili deca, učiteljica nas je učila da su stripovi šund, i da bi smo trebali da čitamo lektiru koju je napisao veliki pisac Oktav Panku Jaši ("Na koga ličim?").
Danas, nakon 30 godina, svi pamtimo stripove "Zlatne serije" (a neki se stripovi smatraju vrhunskom umetnošću), ali niko više ne zna ko je bio Oktav Panku Jaši...

Akendo

pre 6 godina

Od raspada Jugoslavije ovi stripovi izlaze u Hrvatskoj u istom formatu. Kada ja iz Sarajeva odem na more, godinama uvijek kupim na snizenju dva Zagora za cijenu jednog ili cetiri Teksta za cijenu dva komada. Direktor te edicije je rekao da od toga nema velike zarade i da se zato cesto rasprodaje, jer nove generacije zive u kompjuterima i zadnjih godina na mobitelima. U svakom slucaju pozdravljam ponovo pokretanje, ali glavna publika cemo biti mi - oni od 40 do 55 godina.

Gde ja živim

pre 6 godina

(deni, 6. februar 2018 10:19)

Prijatelju, nemaš pojma koliko si mi ulepšao dan. Hvala puno na informaciji. Nigde nisam video, trebali bi onaj sajt malo da srede, da ubace "Izdanja u pripremi" kao Laguna. Mada možda i ima, ali ja ne umem da nađem. Živ bio i pozdrav.

Gde ja živim

pre 6 godina

(Driven, 6. februar 2018 10:00)

Ja vam malo popravljam prosek, nemam još 30, doduše ne fali mnogo. Nismo ni mi mlađi za bacanje.

Složio bih se sa pojedinim komentatorima da su Grafičke novele preuzele primat i zbog načina pripovedanja, a i malo mračnijih elemenata. Međutim, stripovi imaju svoju čar. Alan Ford, Dilan, Zagor, Tintin imaju posebno mesto kod mene. Kupujem Valijanta u izdanju "Čarobne knjige", a ne mogu vam opisati sreću kada sam video da kod nas ima "Mali Nemo" Winsora McCay-a. Mange me ne privlače, više volim da gledam anime, dinamičnije je i ne mora da se kupuje 10 godina.

Treba čitati stipove, grafičke novele, knjige, štagod. Ne slažem se da zaglupljuju i da su samo za decu. Mnogo sam naučio iz njih.

Branko Von Beca

pre 6 godina

Šta su mi samo, početkom 80-ih, đačkih užina pojeli Čiko i profesor Okultis...
A ova cena od 350 din za današnje klince Vam je krajnje bezobrazna.

Tatjana

pre 6 godina

1972 sam godiste i odrasla na stripovima! Naucila da citam uz njih i preskakala uzinu da bih ih kupovala. I niko nije tukao nas koji smo ih citali iz prostog razloga ....jer nije bilo onih koji nisu citali. Deca su mi punoletna i postigoh toliko da citaju epsku fantastiku i vole knjige. Uzitak je drzati strip i knjigu u rukama a ne klikati na netu. Zao mi je tih vremena kada smo bili svi ...pa mozda bolji, strpljiviji, ljubazniji i svakako bezbrizniji.

paranoid

pre 6 godina

Stripovi (ili kako smo ih ovde u BL zvali, romani) koji su tada štampani, i dan danas su 'u komadu'. Neka Izdanja od poslednjih dvadesetak godina su se raspadala nakon jednog čitanja. Dakle, kvalitetna štampa i kvalitetan uvez (po mogućnosti i onaj stari papir), i imate jednog redovnog kupca... Pozdrav

mbođ

pre 6 godina

Ovi sto kazu da su stripovi samo za decu. To je toliko povrsan i pogresan komentar, kao kad bi ste rekli - filmovi su samo za decu.

Imate crtez i pricu, dakle sintezu dve umetnosti u jednom medijumu. Neki stripovi jesu losi, ali neku su briljantni, mnoge epizode M. Misterije, A. Forda, D. Doga, Mister Noa, itd.

kole

pre 6 godina

@ Koja su to vremena bila, iscekivanje da izadje sledeci broj, razmene sa drugarima, citanje ispod klupe na casu, stripovi su strogo bili zabranjeni u skoli, roditelji su to znali pa smo i kuci morali krijuci da citamo.

Cak su nastavnici propagirali da deca koja citaju stripove postace rdjavi nevaljalci i da u stripu nema nista dobro da se moze nauciti.Medjutim danas,slucajno ili namerno b92 clanak o stripovima je svrstao u redove o kulturi.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Skupljao sam svasta Lunov Magnus, Zlatna Serija, Alan Ford, Stripoteka, M. Misterija, Spunk... Procitao sam jedan komentar da je Dao 50 stripova za neki broj i odmah se setim kako sam dao 75 komada za Saratogu od Blek Stene. Inace omiljeni strip junaci su mi bili M. Misterija, Mister No, Srebrni Letac i TNT Grupa. Bilo je to pocetkom '80-tih,
(Mile Dodik, 06. februar 2018 16:06)

Da, covece, "Saratoga"! I "U praskozorje"!
Klasika ! Lektira !
Pozdrav svima !

gradinar

pre 6 godina

----
Da li je moguce da je ovoliko komentatora odraslo na stripovima?
Stripovi su shund literatura, i sluzili su za zaglupljivanje omladine.
To je u rangu gledanja rijalitija, u stvari jos je gore, jer su zaglupljavana deca.
Pre nego sto se neko pohvali da je odrastao uz stripove, seti li se sadrzaja tih stripova?
(ubica vampira, 6. februar 2018 09:56)
-----

Апсолутно нетачно. Нису стрипови заглупљивали децу.
Напротив, мени су стрипови побудили интересовање за многе ствари из историје и географије, за сазнања о пределима света, о свемиру... На пример, данас вероватно не бих знао где је језеро Ири да нисам читао Загора и Комаданта Марка, а о животу у џунгли не бих знао толико много да нисам читао Тарзана... А о буђењу маште да и не говорим.

haugh

pre 6 godina

To cemo citati mi koji smo odrasli 70tih i 80tih, danasnju omladinu to uopste ne interesuje...
(JoBaH, 06. februar 2018 08:48)

Ne bih se slozio. Imam 19 godina i citav zivot citam stripove, najvise Zagora, Bleka i Komandanta Marka. Znam jos puno ljudi mojih godina koji uzivaju u istim.

Dačo

pre 6 godina

malo preko 200komentara.U staroj Jugi od 23miliona sigurno je jedna četvrtina čitala stripove tj odrasla na njima.Toga zanosa nikad više,druga su vremena djecu više ništa ne interesuje i drži pažnju sve je brzina i virtualno.Strip je strast bez granica.

wiener

pre 6 godina

kako neko moze da tvrdi da su stripovi bezvredni? pa art spiegelmanov "maus" je verovatno najbolje i najpotresnije štampano delo o holokaustu. mada ne mora tako ozbiljno. calvin & hobbes su isto fantasticni. pa corto maltese.

zlatnu seriju sam doduse vec kao dete prevazisao nekako. možda bih opet čitao mr no. mada ko zna.

toliko mi je žao što moji nisu razumeli vrednost stripova pa su mi uništili dečačku kolekciju. a imao sam stripove u originalu od pre mog rodjenja. sa kraja 60tih i početka 70tih, recimo.

Beogradjanin

pre 6 godina

Vidim nekoliko komenatara je pomenulo Roto x-seriju. Ja nisam voleo Luna kralja ponoci. Moj favorit je bio naravno Majkl Hejzvud Hejzi, naseg T.H.Grejca. I jedan i drugi roman su imali posle svoju ediciju,imam broj 1 Genije Zlocina, Hejzija iz 1990. Ima nesto vise od 100 romana kao glavna prica, naravno da ih nemam sve... Kad nekom pomenes Hejzi, a da nesto zna, oci samo zavetlucaju. Koliko znam u Roto seriji x je izlazio i zanrn naucne-fantastike i neki stariji sa kojima sa pricao, kazu da su to klasici. Ja ih nisam citao. Po meni to se ovde nikad vise nece stamapati.

Otprilike svaka prica moja sa stripovima, zavrsi pricom sa Roto x romanima. Zanimljivo je da zlatna serija i roto romani imaju slicne korice. Stripova nisam sacuvao mnogo, neke sam kupovao na ulici, zanimljivo neki nemaju godinu stampanja. Da kazemo da su veliki stripovi ukoriceni kvalitetniji. Ali neko voli i ove manjih dimenzija i svuda mogu da se ponesu.

I tako kupih ja 2002 par stripova. Zagora, Mister no, Marty Misteriju. Valjda nas izdavac, adje crtez, nekom svidja ono ranije mnogo vise nekom ne. Ali taj ocajan osecaj jakog papira u ruci, ono nije za citanje, ono je za cuvanje. Isto tako opet skoro pazario nekoliko isti ocecaj. Ima kod nas hrvatska izdanja da se kupe, to je vec bolji kvalitet, ima u boji, to nije imala zlatan serija. Ali taj masan papir i taj osecaj drzanja stripa
zlatne serije se nece ponoviti. Ostaje pitanje zasto?