Ponedeljak, 15.01.2018.

12:56

Da li je "Bitka na Neretvi" slovenački film?

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Da li je "Bitka na Neretvi" slovenaèki film? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

sima

pre 5 godina

Ne treba im dati apsolutno nista. Mi matoriji dobro pamtimo kako su se ponasali krajem 90-ih. Slovenacka politika je bila i ostala neprijateljska prema Srbiji.

Frane

pre 6 godina

Marlone@ kometar ti je netocan i glupast. Oduvijek su Hrvati u Istri dominantna vecina i to je oduvijek bila nasa zemlja. Dalmacija je oduvijek Hrvatska zemlja, a to sta smo bili pod Mlecanima nista ne mjenja na stvari, onda bi vi trebali biti i dan danas pod Turcima jer ste duze bili pod njima negoli mi pod Venecijom. I kako da mi budemo kaznjeni nakon 2.w.w. kad smo mi bili udarna igla NOB a. Upravo na Sutjesci i Neretvi su Dalmatinci najvise stradali i najteze udarce zadali Čići i njegovim Četnicima. U tim jedinicama, 1.2. i 3. Dalmatinskoj diviziji, Hrvati su cinili oko 85% boraca, a svi ostali, Srbi, Talijani i ostali nesto manje od 15%. Dakle, mi smo vas Bosance spasavali od raznih okupatorskih kama po vrletima Bosne i Hercegovine. Samo na Sutjesci je kosti ostavilo vise od 6.000 Dalmatinaca, a meju njima i brat od moje babe. A moj dida i drugi brat od babe su tesko ranjeni u toj borbi. Ciji je film nije ni bitno, bar s nematerijalnog stanovista. Znam da je Dalmacija najljepsi dio Mediterana, jer nije samo stvar u moru, vec i u onom sivom kamenu, ali i u arhitekturi. Samo usporedite kamen nas i onaj bijeli koji dominira u Grckoj, ili crnu zemlju na jugu Italije. Ali ja nisam kriv sta sam tu rodjen i sta je to moja zemlja, kao ni ti sta si rodjen na nekom drugom mjestu. I to je mjesto lijepo i nauci ga voljeti, a u Dalmaciju mozes uvijek doci, za mene si dobrodosao. Lp.

PhD

pre 6 godina

@Veki

Selektivno citiranje i tumacenje istorijskih izvora je takodje nenaucno i karakteristicno za kumrovacku skolu istorije koja je zbog toga diskreditovana, mada se jos drzi kod manjeg broja nasih 'istoricara'.

zicer

pre 6 godina

Ma kad je Tesla Srbijanski onda moze svasta.Nisu mi jasni Hrvati zasto po Tesli ne daju imena kojecega kao u Srbiji.Covek je rodjen u HR i to je to.Amerika mu dala sve. Ameri naprave firmu svetsku za auto industriju,revolucija i daju ime Tesla.
(Kevin Moretunic, 15. januar 2018 16:26)

Tesla je Srbin rodjen na podrucju vojne Krajine (vecina srpsko stanovnistvo) u Austrijskom carstvu. Njihove potomke je hrvatska 1995 nasilno isterala, poubijala, opljackala i unistila im imovinu. Mozda si ga tu povezao sa hrvatskom na tebi zgodan nacin. Amerika mu nije nista dala on je americi sve dao a zauzvrat je sikaniran i unisten umro zaboravljen. Taj telefon na kojem kucas on je izmislio i predvideo kroz svoj rad i mogao si ga bar iskoristi da saznas nesto o njemu.

Miki

pre 6 godina

Evo pesme koju je pokojni Predrag Lucić napisao pre 5 godina kada je počela priča o tome čiji je to film:

Banka na Neretvi

(iz knjige snimanja puknutog filma)

Druže Tito, ljubičice bijela,
Na „Neretvi“ pizdarija cijela.

Druže Tito, ljubičice plava,
Ginemo za autorska prava.

Druže Tito, ljubičice lila,
„Neretva“ nas nasmrt zavadila.

Druže Tito, ljubičice teget,
Na „Neretvu“ svak bi brao reket.

Druže Tito, ljubičice mrka,
Zbog „Neretve“ svak svakoga drka.

Druže Tito, ljubičice smeđa,
Svak bi svakom zabio ga s leđa.

Druže Tito, ljubičice siva,
Četvrta nas dijeli ofanziva.

Druže Tito, ljubičice žuta,
Kolko kome pripada minuta?

Druže Tito, ljubičice kaki,
Partizana nema ni na traki.

Druže Tito, ljubičice riđa,
Film nam puca kako kom se sviđa.

Druže Tito, ljubičice krema,
Ni na filmu Juge više nema.

Druže Tito, ljubičice braon,
Ne nadaj se da je raspad stao.

Druže Tito, ljubičice sinja,
Evo ti nas, bježi sa Dedinja!

Druže Tito, ljubičice purpur,
Bjež’ iz groba u Kuala Lumpur!

Druže Tito, ljubičice cijan,
Ne vraćaj se u zemlju ni pijan.

Druže Tito, ljubičice oker,
Jel nas piso Kardelj il Brem Stoker?

Druže Tito, ljubičice oranž,
Bivša Juga – Tarantinu omaž.

Druže Tito, ljubičice crna,
Klanje nam je baština kulturna.

Druže Tito, ljubičice kolor,
Klanje nam je, i sam znadeš, folklor.

Druže Tito, Jul Brinera zovi,
Most da digne, film da prepolovi!

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Ma kad je Tesla Srbijanski obda moze svasta.Nisu mi jasni Hrvati zasto po Tesli ne daju imena kojecega kao u Srbiji.Covek je rodjen u HR i to je to.Amerika mu dala sve. Ameri naprave firmu svetsku za auto industriju,revolucija i daju ime Tesla.

Sudija Dredd

pre 6 godina

Moze.Cim Slovenci vrate Beogradu i Srbiji "T.A.M." iz Maribora odmah da im se posalje original "Bitke za Neretvu" iako nije njihov.Kao znak dobre srpske volje.

Dragana

pre 6 godina

Možda grešim, ali mi se čini da je Srbija naslednik Jugoslavije. Tako je u sportu. Pa, iz toga sledi da ako je ovo jugoslovenski film onda ga Srbija nasleđuje, zar ne?

abv

pre 6 godina

slovenci šta bi sa vilom karadjordjevića jest li je vratili , jeste li povratili korušku od austrije ,u Srbiji u popisu stanovništva možeš se izjasniti kao slovenac da li se kod vas može neko izjasniti kao Srbin

Sloba Praljak LoL

pre 6 godina

Bitka na Neretvi je hrvatski film.
(Stanko, 15. januar 2018 13:30)

Ako ćemo najiskrenije, to je film Herceg-Bosne, Neretva je srce Herceg-Bosne.

pravo

pre 6 godina

Reci im ono sto je Drakce u "Moj rodjak sa sela" rekao prijateljima kada su dosli po odbeglu cerku.
I da, kada nas budu primali u EU, Slovenija i Hrvatska ce da se pitaju isto koliko i centralni Zanzibar.

Central E

pre 6 godina

Interesantno da Slovenci ne spominju umetnicka dela svetskog znacaja tipa Rembranta koje su njihovi komunisticki funkcioneri odneli iz Beograda posle '45 kao deo ratnog plena zbog pobede na Srbijom. Da li Srbija sprema slicnu listu dela koje su finansirali Srbi - recimo kraljevska porodica Karadjordjevic i svi bogatiji Srbi? Pa samo je ograda od kovanog gvozdja oko skupstine brzo odneta za ogradu kuce Kardelja u Sloveniji odmah posle rata.

Tvrtko3

pre 6 godina

Osimskim sporazumom je regulirano pitanje granice u Istri. Dalmacija nema sa tim nikave veze jer je i prije 2. svjetskog rata bila u sastavu Jugoslavije. Što se tiče "Bitke na Neretvi" Veljko Bulajić kao režiser kaže da je to hrvatski film jer je produciran 80% iz "Jadaran filma" a i on sebe smatra hrvatskim režiserom...

j.

pre 6 godina

Dalmacija nije VRAĆENA Hrvatskoj, već ODUZETA Italiji, čija je vekovima bila, zbog učešća u rat na pogrešnoj strani, i DATA Jugoslaviji, zahvaljujući učešću u ratu na pravoj strani.

Tv Presenta

pre 6 godina

Film je hrvattski jer je glavni prodicent Jadran film Kozara bosanski jer producent Bosna film.O tome govorio i direktor kinoteke Jugoslav Pantelic. Slovenacki je Kekec. Ostala umetnicka dela ostaju ovde.Srbija potrazuje Titove automobile i vile n a Bledu

artik antartik

pre 6 godina

@marlone a cg i mk odvojene od srb? pa nikad nisu bile dio srb. procitaj sta je radila onolika zandarmerija u mkd i cg nakon prvog svjetskog rata! mozda ti bude nesto jasno!

Popaj

pre 6 godina

Gledao sam skoro emisiju o tim kulturnim dobrima. Elem svaka republika je bila država u malom i dok se Srbija jedina držala jugoslovenske ideje i otkupljivala dela umetnika bez obzira na nacionalnost, dotle su sve ostale republike otkupljivale dela autora po nacionalnom ključu.Tj Hrvatska od Hrvata, Slovenija od Slovenaca i tako su se u Srbiji našla dela mnogih hrvatskih i slovenačkih autora. Za sva ta dela postoje zapisnici i računi i ne mogu se tek tako tražiti niti dobiti.Uostalom i Meštrović je Majku Hrvata prodao kralju Aleksandru, a sada je Hrvati traže kao svoju iako je nastala u Kraljevini Jugoslaviji koju oni ne žele ni da pamte.

SremacSM

pre 6 godina

Nema tu filozofije. Republika koja je u celosti finansirala neko umetnicko delo njegov je vlasnik. U slucaju koprodukcija, utvrdjuje se % ucesce u finansiranju i shodno tome dodeljuje pravo suvlasnistva. Ko je autor, reziser, glumci ... nema veze, jer su oni placeni od. stane finansijera.

Veki

pre 6 godina

@Marlone

Vidim da ti znanja iz istorije prilično manjka. Razumem da imaš želju da predstaviš naš narod kao žrtvu Jugoslavije, i to je istina, ali su ti polazišne osnove pogrešno temeljene.
Molim te, radi tvog dobra, prelistaj malo o položaju Hrvatske unutar AU monarhije nakon njihove deobe, pročitaj malo o položaju slovenačke manjine, zatim pogledaj o uslovima pod kojima je Italija ratovala u 1. svetskom ratuz, zatim pročitaj o uređenju Banovina unutar Kraljevine Jugoslavije, pa ćeš doći do nekih zaključaka da nije baš da je NDH nagrađena, nego Hrvatski narod koji je konstitutivan od osnivanja Kraljevine SHS, a posle i u FNRJ, zatim o našem "dobitku" nazad Srema, zarad Baranje, i njegovom statusu prilikom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918., pa zatim proičitaj malo nešto i o Trijanonskom sporazumu, Manifest Kom. partije... Sve to isprati malo uz geografsku kartu bivše Jugoslavije... Literature koliko hoćeš, i tek posle ćeš shvatiti da baš i ne drži vodu što si ovde naveo. Kazaće ti se samo.
Teško je biti objektivan, lakše je biti isključiv i pisati koješta, pa ako prođe, prođe.
Uživaj u čitanju i sticanju novih znanja. Čovek se uči dok je živ.
Pozdrav, bez namere da vređam.

Neretva ispod Zidanog Mosta

pre 6 godina

"Bitka na Neretvi" je slovenački film isto koliko je i ruski. Jer, slovenačkog parizanskog komandanta glumio je Sergej Bondarčuk, i to zato što je Radko Polič bio previše mlad za tu ulogu, Boris Kavazza odviše uglađen (zalizan), a Milena Zupančič žensko. Inače, malo je poznat detalj da je Boštjan Hladnik zamalo trebalo da bude reditelj "Bitke na Nertvi", ali je u poslednjem trenutku prevahnuo anti-slovenački lobi, pa je rediteljska palica dodeljena Veljku Bulajiću.

PS: Naravno, poslednju rečenicu sam izmislio, šale radi :)

mostarac

pre 6 godina

Naravno da je film jugoslovenski. Nastao je u Jugoslaviji, govori o svim jugoslovenskim narodima i borbi protiv svih domaćih izdajnika, kako ustaša tako i četnika. Ja to ne bih dirao, ali ako već neko želi da ide do tih sitnica, neka do kraja odgleda odjavnu špicu (koju malo ljudi pažljivo pogleda) i neka u njoj nađe ko je glavni producent i ko su glavni finansijeri filma. Pogledajte spisak preduzeća koja su finansirala film. Industrija BiH, sva velika preduzeća koja danas, nažalost, ne postoje. Ako ćemo tražiti dlaku u jajetu, film je bosanski. Ali ja više volim da kažem da je jugoslovenski, kao što i jeste.

Cvele

pre 6 godina

Ajmo ovako. Sta ce mo za Titovim automobilima koji su posudjeni Sloveniji 3 meseca pre pocetka rata. Onda sta je 5000 vagona koji su povuceni iz Srbije 1990. Sta je sa imovinom Srpskih preduzeca? Ni jedna nije vracena...

janez oborio helikopter sa hlebom

pre 6 godina

naravno, sve što je jugoslovensko, vredno i zajedničko je njihovo.
sve što nevalja, represivno i nakaradno je srBsko.

slovenci jahači yu nostalgije koju su je do juče zvali tamnica a izvući će poslednji dinar/euro za sebe...

Nikola

pre 6 godina

Kako je sve ovo moglo mirno i normalno da protekne, da je samo bilo grama zdravog razuma među političarima. Nisam jugonostalgičar, i ako se raspala neka je. Samo se mogla raspasti mirno.

А.ИЛић

pre 6 godina

Не знам да ли по продукцији, али по глумцима и правим учесницима у рату и историји, свакако да припада Словенцима - нема их апсолутно нигде !
Филм не волим из два разлога:
1. велича Тита и његову назове назови ратне вештине
2. приказује сву трагедију и заблуде Српског народа, поубијаше се партизани и четници - и једни и други Срби, а други трљају руке.

Marlone

pre 6 godina

Dalmacija nije vraćena Hrvatskoj, već joj je poklonjena. Ako su Vojvodina i Kosovo kao multietničke bile pokrajine, zašto to nisu bile Dalmacija (koja istorijski gledano ima daleko veća prava na neku svoju samoupravu i posebnost, u odnosu na Vojvodinu i Kosovo) i Istra. Zašto Istra nije pridodata Sloveniji, tada je u njoj živjelo mnogo više Slovenaca nego Hrvata, već je pridodata Hrvatskoj. Slovencima su dali jedva nešto obale, Srbija je uskraćena za obalu, dok je Hrvatska dobila ogromnu obalu. Jel to bilo bratstvo i jedinstvo?! NDH je nagrađena za zločine iz II Svjetskog rata, tako što joj je Tito (Hrvat), poslije rata poklanjao i pridodavao teritorije, za koje su opet najviše ginuli Srbi. A ta Hrvatska je poslije rata trebala biti kažnjena, da im najviše Zagreb sa okolinom ostane. Ovo je samo dokaz koliko su srpski komunisti bili zaluđenici ideologijom, dok je Tito radio za hrvatske interese. Ne treba ni zaboraviti da je Srbima zabranjen povratak na Kosovo, da su planski preseljavali Srbe iz Hrvatske i Bosne u Vojvodinu, da bi otvorili prostor Hrvatima (u središtu njihove planirane buduće države), da je Vojvodina skraćena da bi se Hrvatska još proširila na istok, da su odvojili Crnu Goru i Makedoniju od Srbije, a Srbiji natovarili dvije autonomne pokrajine po nefunkcionalnim uslovima, da bi joj bile kao dva tega koja će onemogućavati funkcionisanje države. Sve je unaprijed smišljeno da se Srbija što više optereti, kako bi Hrvati mogli što lakše ostvariti nezavisnost.

hmmmmmm

pre 6 godina

Obicno kada razmisljam da li cu da gledam film prvo gledam o cemu se tu radi, ko tu glumi i ko je reziser. Zabole me za producenta. Glumci su 80.23% filma a svi najbolji u Neretvi su Srbi. Slovenci traze film po osnovu pripadnosti Svabama koji se isto pojavljuju u filmu, jga.

Marlone

pre 6 godina

Dalmacija nije vraćena Hrvatskoj, već joj je poklonjena. Ako su Vojvodina i Kosovo kao multietničke bile pokrajine, zašto to nisu bile Dalmacija (koja istorijski gledano ima daleko veća prava na neku svoju samoupravu i posebnost, u odnosu na Vojvodinu i Kosovo) i Istra. Zašto Istra nije pridodata Sloveniji, tada je u njoj živjelo mnogo više Slovenaca nego Hrvata, već je pridodata Hrvatskoj. Slovencima su dali jedva nešto obale, Srbija je uskraćena za obalu, dok je Hrvatska dobila ogromnu obalu. Jel to bilo bratstvo i jedinstvo?! NDH je nagrađena za zločine iz II Svjetskog rata, tako što joj je Tito (Hrvat), poslije rata poklanjao i pridodavao teritorije, za koje su opet najviše ginuli Srbi. A ta Hrvatska je poslije rata trebala biti kažnjena, da im najviše Zagreb sa okolinom ostane. Ovo je samo dokaz koliko su srpski komunisti bili zaluđenici ideologijom, dok je Tito radio za hrvatske interese. Ne treba ni zaboraviti da je Srbima zabranjen povratak na Kosovo, da su planski preseljavali Srbe iz Hrvatske i Bosne u Vojvodinu, da bi otvorili prostor Hrvatima (u središtu njihove planirane buduće države), da je Vojvodina skraćena da bi se Hrvatska još proširila na istok, da su odvojili Crnu Goru i Makedoniju od Srbije, a Srbiji natovarili dvije autonomne pokrajine po nefunkcionalnim uslovima, da bi joj bile kao dva tega koja će onemogućavati funkcionisanje države. Sve je unaprijed smišljeno da se Srbija što više optereti, kako bi Hrvati mogli što lakše ostvariti nezavisnost.

А.ИЛић

pre 6 godina

Не знам да ли по продукцији, али по глумцима и правим учесницима у рату и историји, свакако да припада Словенцима - нема их апсолутно нигде !
Филм не волим из два разлога:
1. велича Тита и његову назове назови ратне вештине
2. приказује сву трагедију и заблуде Српског народа, поубијаше се партизани и четници - и једни и други Срби, а други трљају руке.

janez oborio helikopter sa hlebom

pre 6 godina

naravno, sve što je jugoslovensko, vredno i zajedničko je njihovo.
sve što nevalja, represivno i nakaradno je srBsko.

slovenci jahači yu nostalgije koju su je do juče zvali tamnica a izvući će poslednji dinar/euro za sebe...

hmmmmmm

pre 6 godina

Obicno kada razmisljam da li cu da gledam film prvo gledam o cemu se tu radi, ko tu glumi i ko je reziser. Zabole me za producenta. Glumci su 80.23% filma a svi najbolji u Neretvi su Srbi. Slovenci traze film po osnovu pripadnosti Svabama koji se isto pojavljuju u filmu, jga.

j.

pre 6 godina

Dalmacija nije VRAĆENA Hrvatskoj, već ODUZETA Italiji, čija je vekovima bila, zbog učešća u rat na pogrešnoj strani, i DATA Jugoslaviji, zahvaljujući učešću u ratu na pravoj strani.

Sudija Dredd

pre 6 godina

Moze.Cim Slovenci vrate Beogradu i Srbiji "T.A.M." iz Maribora odmah da im se posalje original "Bitke za Neretvu" iako nije njihov.Kao znak dobre srpske volje.

Nikola

pre 6 godina

Kako je sve ovo moglo mirno i normalno da protekne, da je samo bilo grama zdravog razuma među političarima. Nisam jugonostalgičar, i ako se raspala neka je. Samo se mogla raspasti mirno.

Miki

pre 6 godina

Evo pesme koju je pokojni Predrag Lucić napisao pre 5 godina kada je počela priča o tome čiji je to film:

Banka na Neretvi

(iz knjige snimanja puknutog filma)

Druže Tito, ljubičice bijela,
Na „Neretvi“ pizdarija cijela.

Druže Tito, ljubičice plava,
Ginemo za autorska prava.

Druže Tito, ljubičice lila,
„Neretva“ nas nasmrt zavadila.

Druže Tito, ljubičice teget,
Na „Neretvu“ svak bi brao reket.

Druže Tito, ljubičice mrka,
Zbog „Neretve“ svak svakoga drka.

Druže Tito, ljubičice smeđa,
Svak bi svakom zabio ga s leđa.

Druže Tito, ljubičice siva,
Četvrta nas dijeli ofanziva.

Druže Tito, ljubičice žuta,
Kolko kome pripada minuta?

Druže Tito, ljubičice kaki,
Partizana nema ni na traki.

Druže Tito, ljubičice riđa,
Film nam puca kako kom se sviđa.

Druže Tito, ljubičice krema,
Ni na filmu Juge više nema.

Druže Tito, ljubičice braon,
Ne nadaj se da je raspad stao.

Druže Tito, ljubičice sinja,
Evo ti nas, bježi sa Dedinja!

Druže Tito, ljubičice purpur,
Bjež’ iz groba u Kuala Lumpur!

Druže Tito, ljubičice cijan,
Ne vraćaj se u zemlju ni pijan.

Druže Tito, ljubičice oker,
Jel nas piso Kardelj il Brem Stoker?

Druže Tito, ljubičice oranž,
Bivša Juga – Tarantinu omaž.

Druže Tito, ljubičice crna,
Klanje nam je baština kulturna.

Druže Tito, ljubičice kolor,
Klanje nam je, i sam znadeš, folklor.

Druže Tito, Jul Brinera zovi,
Most da digne, film da prepolovi!

Central E

pre 6 godina

Interesantno da Slovenci ne spominju umetnicka dela svetskog znacaja tipa Rembranta koje su njihovi komunisticki funkcioneri odneli iz Beograda posle '45 kao deo ratnog plena zbog pobede na Srbijom. Da li Srbija sprema slicnu listu dela koje su finansirali Srbi - recimo kraljevska porodica Karadjordjevic i svi bogatiji Srbi? Pa samo je ograda od kovanog gvozdja oko skupstine brzo odneta za ogradu kuce Kardelja u Sloveniji odmah posle rata.

Tv Presenta

pre 6 godina

Film je hrvattski jer je glavni prodicent Jadran film Kozara bosanski jer producent Bosna film.O tome govorio i direktor kinoteke Jugoslav Pantelic. Slovenacki je Kekec. Ostala umetnicka dela ostaju ovde.Srbija potrazuje Titove automobile i vile n a Bledu

abv

pre 6 godina

slovenci šta bi sa vilom karadjordjevića jest li je vratili , jeste li povratili korušku od austrije ,u Srbiji u popisu stanovništva možeš se izjasniti kao slovenac da li se kod vas može neko izjasniti kao Srbin

pravo

pre 6 godina

Reci im ono sto je Drakce u "Moj rodjak sa sela" rekao prijateljima kada su dosli po odbeglu cerku.
I da, kada nas budu primali u EU, Slovenija i Hrvatska ce da se pitaju isto koliko i centralni Zanzibar.

Popaj

pre 6 godina

Gledao sam skoro emisiju o tim kulturnim dobrima. Elem svaka republika je bila država u malom i dok se Srbija jedina držala jugoslovenske ideje i otkupljivala dela umetnika bez obzira na nacionalnost, dotle su sve ostale republike otkupljivale dela autora po nacionalnom ključu.Tj Hrvatska od Hrvata, Slovenija od Slovenaca i tako su se u Srbiji našla dela mnogih hrvatskih i slovenačkih autora. Za sva ta dela postoje zapisnici i računi i ne mogu se tek tako tražiti niti dobiti.Uostalom i Meštrović je Majku Hrvata prodao kralju Aleksandru, a sada je Hrvati traže kao svoju iako je nastala u Kraljevini Jugoslaviji koju oni ne žele ni da pamte.

Cvele

pre 6 godina

Ajmo ovako. Sta ce mo za Titovim automobilima koji su posudjeni Sloveniji 3 meseca pre pocetka rata. Onda sta je 5000 vagona koji su povuceni iz Srbije 1990. Sta je sa imovinom Srpskih preduzeca? Ni jedna nije vracena...

Dragana

pre 6 godina

Možda grešim, ali mi se čini da je Srbija naslednik Jugoslavije. Tako je u sportu. Pa, iz toga sledi da ako je ovo jugoslovenski film onda ga Srbija nasleđuje, zar ne?

mostarac

pre 6 godina

Naravno da je film jugoslovenski. Nastao je u Jugoslaviji, govori o svim jugoslovenskim narodima i borbi protiv svih domaćih izdajnika, kako ustaša tako i četnika. Ja to ne bih dirao, ali ako već neko želi da ide do tih sitnica, neka do kraja odgleda odjavnu špicu (koju malo ljudi pažljivo pogleda) i neka u njoj nađe ko je glavni producent i ko su glavni finansijeri filma. Pogledajte spisak preduzeća koja su finansirala film. Industrija BiH, sva velika preduzeća koja danas, nažalost, ne postoje. Ako ćemo tražiti dlaku u jajetu, film je bosanski. Ali ja više volim da kažem da je jugoslovenski, kao što i jeste.

Tvrtko3

pre 6 godina

Osimskim sporazumom je regulirano pitanje granice u Istri. Dalmacija nema sa tim nikave veze jer je i prije 2. svjetskog rata bila u sastavu Jugoslavije. Što se tiče "Bitke na Neretvi" Veljko Bulajić kao režiser kaže da je to hrvatski film jer je produciran 80% iz "Jadaran filma" a i on sebe smatra hrvatskim režiserom...

Veki

pre 6 godina

@Marlone

Vidim da ti znanja iz istorije prilično manjka. Razumem da imaš želju da predstaviš naš narod kao žrtvu Jugoslavije, i to je istina, ali su ti polazišne osnove pogrešno temeljene.
Molim te, radi tvog dobra, prelistaj malo o položaju Hrvatske unutar AU monarhije nakon njihove deobe, pročitaj malo o položaju slovenačke manjine, zatim pogledaj o uslovima pod kojima je Italija ratovala u 1. svetskom ratuz, zatim pročitaj o uređenju Banovina unutar Kraljevine Jugoslavije, pa ćeš doći do nekih zaključaka da nije baš da je NDH nagrađena, nego Hrvatski narod koji je konstitutivan od osnivanja Kraljevine SHS, a posle i u FNRJ, zatim o našem "dobitku" nazad Srema, zarad Baranje, i njegovom statusu prilikom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918., pa zatim proičitaj malo nešto i o Trijanonskom sporazumu, Manifest Kom. partije... Sve to isprati malo uz geografsku kartu bivše Jugoslavije... Literature koliko hoćeš, i tek posle ćeš shvatiti da baš i ne drži vodu što si ovde naveo. Kazaće ti se samo.
Teško je biti objektivan, lakše je biti isključiv i pisati koješta, pa ako prođe, prođe.
Uživaj u čitanju i sticanju novih znanja. Čovek se uči dok je živ.
Pozdrav, bez namere da vređam.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Ma kad je Tesla Srbijanski obda moze svasta.Nisu mi jasni Hrvati zasto po Tesli ne daju imena kojecega kao u Srbiji.Covek je rodjen u HR i to je to.Amerika mu dala sve. Ameri naprave firmu svetsku za auto industriju,revolucija i daju ime Tesla.

Neretva ispod Zidanog Mosta

pre 6 godina

"Bitka na Neretvi" je slovenački film isto koliko je i ruski. Jer, slovenačkog parizanskog komandanta glumio je Sergej Bondarčuk, i to zato što je Radko Polič bio previše mlad za tu ulogu, Boris Kavazza odviše uglađen (zalizan), a Milena Zupančič žensko. Inače, malo je poznat detalj da je Boštjan Hladnik zamalo trebalo da bude reditelj "Bitke na Nertvi", ali je u poslednjem trenutku prevahnuo anti-slovenački lobi, pa je rediteljska palica dodeljena Veljku Bulajiću.

PS: Naravno, poslednju rečenicu sam izmislio, šale radi :)

SremacSM

pre 6 godina

Nema tu filozofije. Republika koja je u celosti finansirala neko umetnicko delo njegov je vlasnik. U slucaju koprodukcija, utvrdjuje se % ucesce u finansiranju i shodno tome dodeljuje pravo suvlasnistva. Ko je autor, reziser, glumci ... nema veze, jer su oni placeni od. stane finansijera.

Sloba Praljak LoL

pre 6 godina

Bitka na Neretvi je hrvatski film.
(Stanko, 15. januar 2018 13:30)

Ako ćemo najiskrenije, to je film Herceg-Bosne, Neretva je srce Herceg-Bosne.

artik antartik

pre 6 godina

@marlone a cg i mk odvojene od srb? pa nikad nisu bile dio srb. procitaj sta je radila onolika zandarmerija u mkd i cg nakon prvog svjetskog rata! mozda ti bude nesto jasno!

zicer

pre 6 godina

Ma kad je Tesla Srbijanski onda moze svasta.Nisu mi jasni Hrvati zasto po Tesli ne daju imena kojecega kao u Srbiji.Covek je rodjen u HR i to je to.Amerika mu dala sve. Ameri naprave firmu svetsku za auto industriju,revolucija i daju ime Tesla.
(Kevin Moretunic, 15. januar 2018 16:26)

Tesla je Srbin rodjen na podrucju vojne Krajine (vecina srpsko stanovnistvo) u Austrijskom carstvu. Njihove potomke je hrvatska 1995 nasilno isterala, poubijala, opljackala i unistila im imovinu. Mozda si ga tu povezao sa hrvatskom na tebi zgodan nacin. Amerika mu nije nista dala on je americi sve dao a zauzvrat je sikaniran i unisten umro zaboravljen. Taj telefon na kojem kucas on je izmislio i predvideo kroz svoj rad i mogao si ga bar iskoristi da saznas nesto o njemu.

Frane

pre 6 godina

Marlone@ kometar ti je netocan i glupast. Oduvijek su Hrvati u Istri dominantna vecina i to je oduvijek bila nasa zemlja. Dalmacija je oduvijek Hrvatska zemlja, a to sta smo bili pod Mlecanima nista ne mjenja na stvari, onda bi vi trebali biti i dan danas pod Turcima jer ste duze bili pod njima negoli mi pod Venecijom. I kako da mi budemo kaznjeni nakon 2.w.w. kad smo mi bili udarna igla NOB a. Upravo na Sutjesci i Neretvi su Dalmatinci najvise stradali i najteze udarce zadali Čići i njegovim Četnicima. U tim jedinicama, 1.2. i 3. Dalmatinskoj diviziji, Hrvati su cinili oko 85% boraca, a svi ostali, Srbi, Talijani i ostali nesto manje od 15%. Dakle, mi smo vas Bosance spasavali od raznih okupatorskih kama po vrletima Bosne i Hercegovine. Samo na Sutjesci je kosti ostavilo vise od 6.000 Dalmatinaca, a meju njima i brat od moje babe. A moj dida i drugi brat od babe su tesko ranjeni u toj borbi. Ciji je film nije ni bitno, bar s nematerijalnog stanovista. Znam da je Dalmacija najljepsi dio Mediterana, jer nije samo stvar u moru, vec i u onom sivom kamenu, ali i u arhitekturi. Samo usporedite kamen nas i onaj bijeli koji dominira u Grckoj, ili crnu zemlju na jugu Italije. Ali ja nisam kriv sta sam tu rodjen i sta je to moja zemlja, kao ni ti sta si rodjen na nekom drugom mjestu. I to je mjesto lijepo i nauci ga voljeti, a u Dalmaciju mozes uvijek doci, za mene si dobrodosao. Lp.

PhD

pre 6 godina

@Veki

Selektivno citiranje i tumacenje istorijskih izvora je takodje nenaucno i karakteristicno za kumrovacku skolu istorije koja je zbog toga diskreditovana, mada se jos drzi kod manjeg broja nasih 'istoricara'.

sima

pre 5 godina

Ne treba im dati apsolutno nista. Mi matoriji dobro pamtimo kako su se ponasali krajem 90-ih. Slovenacka politika je bila i ostala neprijateljska prema Srbiji.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Ma kad je Tesla Srbijanski obda moze svasta.Nisu mi jasni Hrvati zasto po Tesli ne daju imena kojecega kao u Srbiji.Covek je rodjen u HR i to je to.Amerika mu dala sve. Ameri naprave firmu svetsku za auto industriju,revolucija i daju ime Tesla.

Marlone

pre 6 godina

Dalmacija nije vraćena Hrvatskoj, već joj je poklonjena. Ako su Vojvodina i Kosovo kao multietničke bile pokrajine, zašto to nisu bile Dalmacija (koja istorijski gledano ima daleko veća prava na neku svoju samoupravu i posebnost, u odnosu na Vojvodinu i Kosovo) i Istra. Zašto Istra nije pridodata Sloveniji, tada je u njoj živjelo mnogo više Slovenaca nego Hrvata, već je pridodata Hrvatskoj. Slovencima su dali jedva nešto obale, Srbija je uskraćena za obalu, dok je Hrvatska dobila ogromnu obalu. Jel to bilo bratstvo i jedinstvo?! NDH je nagrađena za zločine iz II Svjetskog rata, tako što joj je Tito (Hrvat), poslije rata poklanjao i pridodavao teritorije, za koje su opet najviše ginuli Srbi. A ta Hrvatska je poslije rata trebala biti kažnjena, da im najviše Zagreb sa okolinom ostane. Ovo je samo dokaz koliko su srpski komunisti bili zaluđenici ideologijom, dok je Tito radio za hrvatske interese. Ne treba ni zaboraviti da je Srbima zabranjen povratak na Kosovo, da su planski preseljavali Srbe iz Hrvatske i Bosne u Vojvodinu, da bi otvorili prostor Hrvatima (u središtu njihove planirane buduće države), da je Vojvodina skraćena da bi se Hrvatska još proširila na istok, da su odvojili Crnu Goru i Makedoniju od Srbije, a Srbiji natovarili dvije autonomne pokrajine po nefunkcionalnim uslovima, da bi joj bile kao dva tega koja će onemogućavati funkcionisanje države. Sve je unaprijed smišljeno da se Srbija što više optereti, kako bi Hrvati mogli što lakše ostvariti nezavisnost.

j.

pre 6 godina

Dalmacija nije VRAĆENA Hrvatskoj, već ODUZETA Italiji, čija je vekovima bila, zbog učešća u rat na pogrešnoj strani, i DATA Jugoslaviji, zahvaljujući učešću u ratu na pravoj strani.

А.ИЛић

pre 6 godina

Не знам да ли по продукцији, али по глумцима и правим учесницима у рату и историји, свакако да припада Словенцима - нема их апсолутно нигде !
Филм не волим из два разлога:
1. велича Тита и његову назове назови ратне вештине
2. приказује сву трагедију и заблуде Српског народа, поубијаше се партизани и четници - и једни и други Срби, а други трљају руке.

Sloba Praljak LoL

pre 6 godina

Bitka na Neretvi je hrvatski film.
(Stanko, 15. januar 2018 13:30)

Ako ćemo najiskrenije, to je film Herceg-Bosne, Neretva je srce Herceg-Bosne.

hmmmmmm

pre 6 godina

Obicno kada razmisljam da li cu da gledam film prvo gledam o cemu se tu radi, ko tu glumi i ko je reziser. Zabole me za producenta. Glumci su 80.23% filma a svi najbolji u Neretvi su Srbi. Slovenci traze film po osnovu pripadnosti Svabama koji se isto pojavljuju u filmu, jga.

artik antartik

pre 6 godina

@marlone a cg i mk odvojene od srb? pa nikad nisu bile dio srb. procitaj sta je radila onolika zandarmerija u mkd i cg nakon prvog svjetskog rata! mozda ti bude nesto jasno!

Dragana

pre 6 godina

Možda grešim, ali mi se čini da je Srbija naslednik Jugoslavije. Tako je u sportu. Pa, iz toga sledi da ako je ovo jugoslovenski film onda ga Srbija nasleđuje, zar ne?

Veki

pre 6 godina

@Marlone

Vidim da ti znanja iz istorije prilično manjka. Razumem da imaš želju da predstaviš naš narod kao žrtvu Jugoslavije, i to je istina, ali su ti polazišne osnove pogrešno temeljene.
Molim te, radi tvog dobra, prelistaj malo o položaju Hrvatske unutar AU monarhije nakon njihove deobe, pročitaj malo o položaju slovenačke manjine, zatim pogledaj o uslovima pod kojima je Italija ratovala u 1. svetskom ratuz, zatim pročitaj o uređenju Banovina unutar Kraljevine Jugoslavije, pa ćeš doći do nekih zaključaka da nije baš da je NDH nagrađena, nego Hrvatski narod koji je konstitutivan od osnivanja Kraljevine SHS, a posle i u FNRJ, zatim o našem "dobitku" nazad Srema, zarad Baranje, i njegovom statusu prilikom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918., pa zatim proičitaj malo nešto i o Trijanonskom sporazumu, Manifest Kom. partije... Sve to isprati malo uz geografsku kartu bivše Jugoslavije... Literature koliko hoćeš, i tek posle ćeš shvatiti da baš i ne drži vodu što si ovde naveo. Kazaće ti se samo.
Teško je biti objektivan, lakše je biti isključiv i pisati koješta, pa ako prođe, prođe.
Uživaj u čitanju i sticanju novih znanja. Čovek se uči dok je živ.
Pozdrav, bez namere da vređam.

Tvrtko3

pre 6 godina

Osimskim sporazumom je regulirano pitanje granice u Istri. Dalmacija nema sa tim nikave veze jer je i prije 2. svjetskog rata bila u sastavu Jugoslavije. Što se tiče "Bitke na Neretvi" Veljko Bulajić kao režiser kaže da je to hrvatski film jer je produciran 80% iz "Jadaran filma" a i on sebe smatra hrvatskim režiserom...

mostarac

pre 6 godina

Naravno da je film jugoslovenski. Nastao je u Jugoslaviji, govori o svim jugoslovenskim narodima i borbi protiv svih domaćih izdajnika, kako ustaša tako i četnika. Ja to ne bih dirao, ali ako već neko želi da ide do tih sitnica, neka do kraja odgleda odjavnu špicu (koju malo ljudi pažljivo pogleda) i neka u njoj nađe ko je glavni producent i ko su glavni finansijeri filma. Pogledajte spisak preduzeća koja su finansirala film. Industrija BiH, sva velika preduzeća koja danas, nažalost, ne postoje. Ako ćemo tražiti dlaku u jajetu, film je bosanski. Ali ja više volim da kažem da je jugoslovenski, kao što i jeste.

pravo

pre 6 godina

Reci im ono sto je Drakce u "Moj rodjak sa sela" rekao prijateljima kada su dosli po odbeglu cerku.
I da, kada nas budu primali u EU, Slovenija i Hrvatska ce da se pitaju isto koliko i centralni Zanzibar.

abv

pre 6 godina

slovenci šta bi sa vilom karadjordjevića jest li je vratili , jeste li povratili korušku od austrije ,u Srbiji u popisu stanovništva možeš se izjasniti kao slovenac da li se kod vas može neko izjasniti kao Srbin

Sudija Dredd

pre 6 godina

Moze.Cim Slovenci vrate Beogradu i Srbiji "T.A.M." iz Maribora odmah da im se posalje original "Bitke za Neretvu" iako nije njihov.Kao znak dobre srpske volje.

Central E

pre 6 godina

Interesantno da Slovenci ne spominju umetnicka dela svetskog znacaja tipa Rembranta koje su njihovi komunisticki funkcioneri odneli iz Beograda posle '45 kao deo ratnog plena zbog pobede na Srbijom. Da li Srbija sprema slicnu listu dela koje su finansirali Srbi - recimo kraljevska porodica Karadjordjevic i svi bogatiji Srbi? Pa samo je ograda od kovanog gvozdja oko skupstine brzo odneta za ogradu kuce Kardelja u Sloveniji odmah posle rata.

Frane

pre 6 godina

Marlone@ kometar ti je netocan i glupast. Oduvijek su Hrvati u Istri dominantna vecina i to je oduvijek bila nasa zemlja. Dalmacija je oduvijek Hrvatska zemlja, a to sta smo bili pod Mlecanima nista ne mjenja na stvari, onda bi vi trebali biti i dan danas pod Turcima jer ste duze bili pod njima negoli mi pod Venecijom. I kako da mi budemo kaznjeni nakon 2.w.w. kad smo mi bili udarna igla NOB a. Upravo na Sutjesci i Neretvi su Dalmatinci najvise stradali i najteze udarce zadali Čići i njegovim Četnicima. U tim jedinicama, 1.2. i 3. Dalmatinskoj diviziji, Hrvati su cinili oko 85% boraca, a svi ostali, Srbi, Talijani i ostali nesto manje od 15%. Dakle, mi smo vas Bosance spasavali od raznih okupatorskih kama po vrletima Bosne i Hercegovine. Samo na Sutjesci je kosti ostavilo vise od 6.000 Dalmatinaca, a meju njima i brat od moje babe. A moj dida i drugi brat od babe su tesko ranjeni u toj borbi. Ciji je film nije ni bitno, bar s nematerijalnog stanovista. Znam da je Dalmacija najljepsi dio Mediterana, jer nije samo stvar u moru, vec i u onom sivom kamenu, ali i u arhitekturi. Samo usporedite kamen nas i onaj bijeli koji dominira u Grckoj, ili crnu zemlju na jugu Italije. Ali ja nisam kriv sta sam tu rodjen i sta je to moja zemlja, kao ni ti sta si rodjen na nekom drugom mjestu. I to je mjesto lijepo i nauci ga voljeti, a u Dalmaciju mozes uvijek doci, za mene si dobrodosao. Lp.

Popaj

pre 6 godina

Gledao sam skoro emisiju o tim kulturnim dobrima. Elem svaka republika je bila država u malom i dok se Srbija jedina držala jugoslovenske ideje i otkupljivala dela umetnika bez obzira na nacionalnost, dotle su sve ostale republike otkupljivale dela autora po nacionalnom ključu.Tj Hrvatska od Hrvata, Slovenija od Slovenaca i tako su se u Srbiji našla dela mnogih hrvatskih i slovenačkih autora. Za sva ta dela postoje zapisnici i računi i ne mogu se tek tako tražiti niti dobiti.Uostalom i Meštrović je Majku Hrvata prodao kralju Aleksandru, a sada je Hrvati traže kao svoju iako je nastala u Kraljevini Jugoslaviji koju oni ne žele ni da pamte.

janez oborio helikopter sa hlebom

pre 6 godina

naravno, sve što je jugoslovensko, vredno i zajedničko je njihovo.
sve što nevalja, represivno i nakaradno je srBsko.

slovenci jahači yu nostalgije koju su je do juče zvali tamnica a izvući će poslednji dinar/euro za sebe...

Tv Presenta

pre 6 godina

Film je hrvattski jer je glavni prodicent Jadran film Kozara bosanski jer producent Bosna film.O tome govorio i direktor kinoteke Jugoslav Pantelic. Slovenacki je Kekec. Ostala umetnicka dela ostaju ovde.Srbija potrazuje Titove automobile i vile n a Bledu

Miki

pre 6 godina

Evo pesme koju je pokojni Predrag Lucić napisao pre 5 godina kada je počela priča o tome čiji je to film:

Banka na Neretvi

(iz knjige snimanja puknutog filma)

Druže Tito, ljubičice bijela,
Na „Neretvi“ pizdarija cijela.

Druže Tito, ljubičice plava,
Ginemo za autorska prava.

Druže Tito, ljubičice lila,
„Neretva“ nas nasmrt zavadila.

Druže Tito, ljubičice teget,
Na „Neretvu“ svak bi brao reket.

Druže Tito, ljubičice mrka,
Zbog „Neretve“ svak svakoga drka.

Druže Tito, ljubičice smeđa,
Svak bi svakom zabio ga s leđa.

Druže Tito, ljubičice siva,
Četvrta nas dijeli ofanziva.

Druže Tito, ljubičice žuta,
Kolko kome pripada minuta?

Druže Tito, ljubičice kaki,
Partizana nema ni na traki.

Druže Tito, ljubičice riđa,
Film nam puca kako kom se sviđa.

Druže Tito, ljubičice krema,
Ni na filmu Juge više nema.

Druže Tito, ljubičice braon,
Ne nadaj se da je raspad stao.

Druže Tito, ljubičice sinja,
Evo ti nas, bježi sa Dedinja!

Druže Tito, ljubičice purpur,
Bjež’ iz groba u Kuala Lumpur!

Druže Tito, ljubičice cijan,
Ne vraćaj se u zemlju ni pijan.

Druže Tito, ljubičice oker,
Jel nas piso Kardelj il Brem Stoker?

Druže Tito, ljubičice oranž,
Bivša Juga – Tarantinu omaž.

Druže Tito, ljubičice crna,
Klanje nam je baština kulturna.

Druže Tito, ljubičice kolor,
Klanje nam je, i sam znadeš, folklor.

Druže Tito, Jul Brinera zovi,
Most da digne, film da prepolovi!

zicer

pre 6 godina

Ma kad je Tesla Srbijanski onda moze svasta.Nisu mi jasni Hrvati zasto po Tesli ne daju imena kojecega kao u Srbiji.Covek je rodjen u HR i to je to.Amerika mu dala sve. Ameri naprave firmu svetsku za auto industriju,revolucija i daju ime Tesla.
(Kevin Moretunic, 15. januar 2018 16:26)

Tesla je Srbin rodjen na podrucju vojne Krajine (vecina srpsko stanovnistvo) u Austrijskom carstvu. Njihove potomke je hrvatska 1995 nasilno isterala, poubijala, opljackala i unistila im imovinu. Mozda si ga tu povezao sa hrvatskom na tebi zgodan nacin. Amerika mu nije nista dala on je americi sve dao a zauzvrat je sikaniran i unisten umro zaboravljen. Taj telefon na kojem kucas on je izmislio i predvideo kroz svoj rad i mogao si ga bar iskoristi da saznas nesto o njemu.

Cvele

pre 6 godina

Ajmo ovako. Sta ce mo za Titovim automobilima koji su posudjeni Sloveniji 3 meseca pre pocetka rata. Onda sta je 5000 vagona koji su povuceni iz Srbije 1990. Sta je sa imovinom Srpskih preduzeca? Ni jedna nije vracena...

Nikola

pre 6 godina

Kako je sve ovo moglo mirno i normalno da protekne, da je samo bilo grama zdravog razuma među političarima. Nisam jugonostalgičar, i ako se raspala neka je. Samo se mogla raspasti mirno.

Neretva ispod Zidanog Mosta

pre 6 godina

"Bitka na Neretvi" je slovenački film isto koliko je i ruski. Jer, slovenačkog parizanskog komandanta glumio je Sergej Bondarčuk, i to zato što je Radko Polič bio previše mlad za tu ulogu, Boris Kavazza odviše uglađen (zalizan), a Milena Zupančič žensko. Inače, malo je poznat detalj da je Boštjan Hladnik zamalo trebalo da bude reditelj "Bitke na Nertvi", ali je u poslednjem trenutku prevahnuo anti-slovenački lobi, pa je rediteljska palica dodeljena Veljku Bulajiću.

PS: Naravno, poslednju rečenicu sam izmislio, šale radi :)

SremacSM

pre 6 godina

Nema tu filozofije. Republika koja je u celosti finansirala neko umetnicko delo njegov je vlasnik. U slucaju koprodukcija, utvrdjuje se % ucesce u finansiranju i shodno tome dodeljuje pravo suvlasnistva. Ko je autor, reziser, glumci ... nema veze, jer su oni placeni od. stane finansijera.

sima

pre 5 godina

Ne treba im dati apsolutno nista. Mi matoriji dobro pamtimo kako su se ponasali krajem 90-ih. Slovenacka politika je bila i ostala neprijateljska prema Srbiji.

PhD

pre 6 godina

@Veki

Selektivno citiranje i tumacenje istorijskih izvora je takodje nenaucno i karakteristicno za kumrovacku skolu istorije koja je zbog toga diskreditovana, mada se jos drzi kod manjeg broja nasih 'istoricara'.