Petak, 15.12.2017.

03:00

Marko Vidojković za B92: Jugoslavija nikada nije bila idealna

Izvor: Miloš B. Jovanoviæ

Marko Vidojkoviæ za B92: Jugoslavija nikada nije bila idealna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

popina

pre 6 godina

Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima. Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.(drvobradi, 15. decembar 2017 14:13)

A žene u SFRJ su imale pravo glasa?Za razliku od SFRJ u Kraljevini Jugoslaviji su živeli slobodni ljudi.Nisu ubijani i zatvarani zbog drugačijeg mišljenja,političke aktivnisti i zbog zalaganja za izbore,višestranački sistem i demokratiju.Kriminal,korupcija,nepotizam...nisu nestali već su postali sastavni deo vladajućeg komunističkog sistema.Nije bilo kriminala,jer je tu delatnost preuzela država i vladajući režim.U Kraljevini Jugoslaviji je jedino komunistička partija bila zabranjena.To se desilo nakon brojnih atentata,koje je ta stranka organizovala,a između ostalog i pokušaj atentata na kralja Aleksandra.Nakon oslobođenja Srbije komunistički revolucionari su likvidirali,po prikupljenim podacima od strane državne komisije preko 60000 ljudi,a nezvanično se smatra da je ta cifra preko 100000.Kasnije su na masovnim grobnicama izgradili stadione,zgrade i druge objekte kako bi prikrili svoje zločine.

vuk

pre 6 godina

Što bi sada rekli - "ono kad" klinci koji se nisu ni rodili kada su počele blagodeti višepartijskog sistema u bivšoj Jugi, te ne pamte ni "k" od "komunizma" počnu da bljuju vatru i kletve na jedan sistem i društvo koje niti su poznavali niti mogu da upoznaju. Ne mogu, jer im je sva "nastava" bilo horsko skandiranje na našim stadionima - tim univerzitetima prosvećenosti: "Živela, živela kraljevina Srbija". A malo zapadnije, uz Savu, na istu melodiju, skandiralo se NDH. Pa, vi uživajte u tome što još traje, a slobodno pljujte na Marka i sve nas koji znamo o čemu čovek govori.(Ratko Dr, 15. decembar 2017 13:53)

Samo što ova dece ne uče u školi,kao što je u moje vreme bilo,da je kralj izdao i pobegao iz zemlje sa tonama zlata.Da pre dolaska komunista ništa nije bilo dobro.Ne uče pesme i anegdote iz vladareve prošlosti.A istina je da Hitler nije krenuo na SSSR oni ne bi formirali pokret otpora.

realno

pre 6 godina

Ni u drugim drzavama nije bilo mnogo bolje posle drugog svetskog rata. Problem je sto je Srbija bila na jednoj a ostali na drugoj strani.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Predlazem autoru da izda seriju knjiga I to:
-Roman u kojem Sloba, Tudjman i Izetbegovic ginu u avionskoj nesreci
-U kojem Seselj postaje predsednik i stvara veliku Srbiju sve sa Dalmacijom I gde onda nastaje raj
-Jedan roman gde Sloba odbija Americki napad i ceo svet je na strani Srba
-Onda roman gde Oliver Ston otkupljuje roman "Bas vam hvala" i od njega pravi film sa Leonardo Dikaprijem u ulozi Sipke.
I na kraju poslednji roman na hiljadu i po stranica ali baziran na cinjenicama ala Solzenjicin i njegov Gulag, o celom periodu devedesetih na ovamo koji ce pokusati da docara koliko smo svi jadni I bedni.
-

Jr

pre 6 godina

"Da komunizam vlada Saharom bilo bi nestašica peska" - kako su se šalili u Sovjetskom Savezu. Nije moguće da društvo traje u značajnijem istorijskom periodu sa komunističkim uređenjem i komunističkim ekonomskim politikama istovremeno. Izgleda da nam primer Kine pokazuje da se, uz donekle tržišnu ekonomiju, može produžiti zlo komunističkog društvenog uređenja. Najvažnije je razumeti šta stoji iza ideologija ekstremne levice/komunista u smislu terora kolektiviteta nad pojedincem i borbe protiv slobode. Za to treba pogledati jedno od najvažnijih političkih svedočenja 20. veka od Jurija Bezmenova, koje se tiče ideološke subverzije (dato 80-tih godina). Demoralizacija, destabilizacija, kriza i "normalizacija" (kada idealistički levičari bivaju eliminisani iz politike na razne načine), kao finale zla. Kao da Satana stoji iza komunizma... Duboko verujem da jedino Pravoslavlje može, u ličnom i društvenom smislu, doneti promenu našeg društva i borbu protiv tog zla.

dzoni

pre 6 godina

Koliko vidin Srbi vole Juslgoslaviju a u Hrvatskoj je mrze.
(Pozdrav iz Splita, 15. decembar 2017
Baš se grdno varas u tome da je većina Hrvata mrzi..vecina starijih koja tad rodjeni su se otreznili i voli je

Srboljub

pre 6 godina

@Limi Ta knjiga je napisana i зove se Аlternativna istorija Srbije. Posle II sv. rata, stvara se federativna Jugoslavija, Draža postaje premijer i ulazi u koaliciju sa Pavelićem, Hrvatsko proljeće se dešava još pedesetih godina... Jaz između bogatih i siromašnih ostaje veliki i produbljuje se već prvih godina nakon rata, a lopine svih nacionalnosti se enormno bogate kradući već u doba obnove i izgradnje zemlje. Ukratko, tuga, ne bi imali ni ovo malo nostalgije iz doba socijalizma.

Antigona

pre 6 godina

Koliko vidom iz intervjua, ideja nije nova, sve je vrlo slično scenariju za seriju Man From a High Castle koju je uradio Amazon pre nekoliko godina.

A vi, kako te?

pre 6 godina

@Pozdrav iz Splita

U pravu si, prijatelju. A zar nije to čudno?! Ta Jugoslavija je dala Hrvatima sve što nisu imali, a mrze je. Srbima je dosta više uzela, a vole je. Neverovatno...

nenad

pre 6 godina

Nisam jos cutao ali planiram posle ovoga. Nisam siguran zasto ali me ideja podseca na “ Man from the high castle” gde postoje paralelni univerzumi a sadasnjost se odigrava u SAD kojom vladaju nacisti na istocnoj obali I japanci na zapadnoj, a Nazi Nemacka je pobedila u 2 sv ratu....

Racionalista

pre 6 godina

Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima.
Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.
(drvobradi, 15. decembar 2017 14:13)

Posteno je reci da zene tog vremena nigde nisu imale pravo glasa. Takodje je posteno reci da iako je narod bio vecinski nepismen makar ih niko od svojih nije ubijao. Hoces reci da vladajuca komunisticka "kasta" nije bila privilegovana? Sta ono bese "plavi voz"? Ko je zaboravio mracnu stranu komunizma i socijalizma nek se podseti uz film "u ime naroda".

Delboy

pre 6 godina

Mi srbi nismo ni za Srbiju a kamoli da smo u nekoj federaciji sa drugim narodima. Uvek se nadje srbin koji bi da vlada nad svim, da gospodari. Ovaj sadasnji je zivi primer. E sad zamislite da treba da ga trpe tamo gore slovenci, hrvati ili svi ostali. Ne mozemo ni mi da ga svarimo, ali izabrala ga vecina. Ja kao srbin sam zbrisao odavno iz Srbije, jer kod nas moze sve da se menja ali mentalitet nikako.

klasicna promasena teza

pre 6 godina

U SFRJ se zivelo bolje nego danas ne zbog laznog bratstva i jedinstva, vec zbog socijalizma tj ravnomernije raspodele bogatstva. I onda drugosrbijanci, koji se zaklinju u liberalni kapitalizam, krenu da smaraju sa bajkama o SFRJ. Uostalom, kad vec toliko placu za SFRJ, ko im zabranjuje da se danas bore za socijalizam, za to da ne bude gazda, da raspon plata bude maksimalno 1:4 itd?

Ljiljana

pre 6 godina

Nisam čitala knjigu, ali sam sa uživanjem pročitala intervju. Samo povremeno se podsetimo koliko je lep i jasan srpski jezik. Potpuno nevezano za temu, uživala sam čitajući.

Miloš

pre 6 godina

Pročitao sam knjigu. Prva polovina je zabavna i prilično uverljiva, druga polovina je težak treš. Marko je ispodprosečan pisac, ali ideja za roman je za pohvalu. Kad bi naši pisci duže radili na svojim tekstovima bilo bi mnogo bolje...

Boki

pre 6 godina

Problemi kod nas krecu jos od vremena upada Rimljana i kasnijih zacetaka hriscanstva na ovim prostorima. Nasi vlastelini su jedni drugima kopali oci, brat bratu iako su bili "iste vjere", a onda nakon raspada crkve i dolaskom osmanlija, situacija medju bracom se dodatno zakomplikovala. Sazeto, mi mentalitetom jos nismo izasli is srednjeg vijeka. Dok je evropa prolazila kroz renesansu, mi smo bili okupirani polu-mongolima sa podrucja danasnje Turske.

David

pre 6 godina

Nema idealnih drzava, kao sto nema ni idealnih ljudi. Jugoslavija je istorujski, civilizacijski i drugo bila na mnogo vecem stepenu razvoja od danasnje Srbije. Srbiji treba jos minimum 40 godina da dostigne BDP SR Srbijebiz 1987. godine.

Komša

pre 6 godina

@Low key lyesmith
Mi ne da nismo mogli da napravimo republiku po oslobodjenju od Turaka,nego nam Rusija i Austrija nisu dozvolile ni Ustav da donesemo.
Stranim silama uvek odgovara manjak demokratije jer je lakše izvršiti pritisak na jednu tačku (vladara i nešto elite) nego na pravolno podeljenu vlast.
Naročito su Rusi u 19. veku štetno delovali pa su čak histerisali o "franciskoj bašti u nalkanskoj šumi" podržvajući apsolutizam u Srbiji (zapravo su branili svoj).
Borba ustavobranitelja sa Obrenovićima jeste bila borba za ravnomernu raspodelu vlasti ali se zbog gušenja parlamentarizma ta borba odvojala daleko od očiju naroda - narod je imao malo učešća u političkom životu (prilikom odlučivanja) .Zato toliko buna,atentata,crnih ruku i zavera - jer nije moglo javno i legalno.
Kalifi mesto kalifa - to su Obrenovići.Kao da su Srbi terali Turke da bi imali svog Pašu.
Garašanin - hladan,racionalan i veoma pronicljiv čovek.Neumoljiv kada je srpski nacionalni interes u pitanju nije se zaletao na Zahov program iako nije imao ništa ni protov Jugoslavije ali je prvenstveno gledao srpski interes.Dobro je "čitao" politiku velikih sila i pokušavao da izbori što bolju poziciju za Srbiju.
Bilo pa prošlo- u istoj rexi se dva puta ne možeš okupati!
Use i u svoje kljuse.

marko

pre 6 godina

Naročito Kraljevina Srbija sa dinastijom Karađorđević na čelu. Trebalo je praviti Republiku Srbiju ili odmah po oslobođenju od Turaka, ili nakon Majskog prevrata.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.
(Low Key Lyesmith, 15. decembar 2017 11:35)

Краљевина Србија из доба пре Првог светског рата је била најнапреднија у историји Србије. То показују сви могући документи и подаци. Економски и друштвено се развијала као никад раније. Тако економски ојачала је могла и другима да помогне и зато је и била трн у оку. Па нису хабзбурговци анектирали део територије тек тако. Краљевина Србија је у то време због тог таквог свог развоја и друштвених прилика била и узор другим мањим земљама, и познати су пријатељски односи тог времена са многим средњоевропским дрѕавама и друштвима. У тадашњим тешким условима и под санкцијама са севера, тадашње друштво је нашло начин да ојача. И предити Краљевину Србију са Краљевином СХС у почетку је потпуно бесмислено. Ситуација са Краљевином Југославијом је другачија, пошто су се за време ње унутрашње прилике мало стабилизовале, тј власт се консолидовала, видела је са ким све има посла, тако да је нови Устав решио неке проблеме. Треба подсетити да је и тада била велика светска криза а ми смо је некако превазишли. А са неспосбним комунистима и њиховим наследницима свака криза је код нас била још гора. И у том смислу поредити Краљевине са комунистима је без икаквог смисла, јер су ови каснији тотални неспособњаковићи.

Иван Грозни

pre 6 godina

Ову књигу искључиво треба посматрати као маркетиншки потез аутора. Наиме, тржиште Србије је мало, па онда хајде да смислимо причу која ће заинтересовати и људе у БиХ, Хрватској, Црној Гори итд. Иначе, расправљати о томе шта би било кад би било је бесмислено. Сви се радо сећају раздобља живота када су били млади и здрави. Исто тако могло би се расправљати и о томе шта би било с Аустроугарском монархијом да није избио рат, или шта би било с руској империјом да није било револуције. Југославија једноставно није била одржива творевина. Да јесте, опстала би и у томе је сва мудрост.

korto

pre 6 godina

Po ovome (nisam procitao knjigu) mi deluje na jugo verziju knjige the man in the high castle.
(Aaa, 15. decembar 2017 12:28)

Nije, ovo ti je inspirisano Rikom i Mortijem (crtaćem). Pojavljuju se portali između današnje države i zamišljene današnje SFRJ.

Užasno sam se razočarao u knjigu, grozan utisak generalno, voleo sam neke stare Markove romane u kojima nema politike. Ipak, drago mi je da ljudi i dalje kupuju knjige, kao i da Marko i dalje gura.

29ti

pre 6 godina

Ovaj lik ne izlazi iz prošlosti. Ne čitam njegove knjige ali sama tema kojih se dotiče opasno smara. Pa dokle više?! O rečniku tek da ne govorim...Smarač!

Marko

pre 6 godina

Imenjace, knjigu nisam citao, ali mi zato ulepsavas svaki petak vece zajedno sa Kulacinom. Sto normalni gradjani ove zemlje misle, vi govorite. Zajedno sa Kesicem i momcima iz Drzavnog posla (hocemo nazad Marinka i Gojka Maglu) predstavljate svetlo u ovoj perfidnoj diktaturi.

Neobavešteni posmatrač

pre 6 godina

Koliko zajedljivih komenatra na račun romana alternativne istorije? Istovremeno, ako bi se uradila analaiza starosti prosečnog komentatora koji na pomen Jugoslavije dobije napad besa, mržnje i možda čak i besnila, videlo bi se da je velika ako ne i apsolutna većina rođena oko ili daleko nakon raspada JUgoslavije. Toliko o poznavanju materije. O pozivanju na nekakve monarhije i "raj" nma zemlji tog doba da i ne govorim. Državu koja, čime se slažem sa autorom ove knjige i nije bila idealna, ali koja država i jeste idealna, razbiuli su nacionalizmi hranjeni mitovima, a koji su opet stvorteni zbog nacionalizma. Jedan jezik, jedna krv, sličnost mentaliteta, sve to je moglo da pomogne očuvanju Jugoslavije, da se nisu umešali mitomani. Sada umesto nje imamo jabuka, kruška, i šljiva "države" koje bi već koliko juče krenule da se tuku međusobno letnji dan po podne zarad "nacionalnih" interesa. Konkretno, Jugoslaviju su razbili oni koji su je i stvarali, isto kao što "roditelj" ne dorastao svojoj ulozi, samozaljubljeno ubije svoje dete. Da nije tako, zar se ne bi i danas po "medijima" histerisalo oko toga ko je pravio i izazvao izgrede na nedavno održanoj utakmici.

Limi

pre 6 godina

Bilo bi zanimljivo da napiše knjigu o paralelnom univerzumu u kom komunisti nikada nisu došli na vlast u Jugoslaviji. 1945. godine vraća se Kralj, Jugoslavija još pedesetih ulazi u Evropsku Uniju (tadašnju uniju za ugalj, čelik i atomsku energiju, preteču EU), NATO pakt i razvija se pod okriljem Maršalovog plana zajedno sa Italijom, Francuskom, Nemačkom, Belgijom, Luksemburgom, Holandijom i ostalim naprednim zemljama s kojima smo i bili u društvu pre dolaska komunista na vlast.

Predragg

pre 6 godina

Puno su bolje ove nove drzave. Sada lepo mozemo da mrzimo koga i koliko hocemo. U Bivsoj Jugoslaviju su nas ,zamislite....terali da volimo i postujemo druge narode i narodnosti. Strasno .

drvobradi

pre 6 godina

Nije bila savrsena, pogotovo njeni poslednji dani, ali narodi na ovim prostorima nikad nisu a nikada ni nece napraviti bolju drzavu.
@Kingdom of Serbia
Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima.
Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.

vlado

pre 6 godina

@Against modern football prjatelju, prouc malo istoriju pre nego sto nesto napises. Nikola Pasic je bio jedan od najvatrenijih zagovornika ujedinjenja i stvaranja kraljevine SHS. On je bio na celu vlade koja je potpisala Krfsku deklaraciju, on i kralj Aleksandar su preko noci promenili ratn cilj Srbije iz "oslobodjenja svih Srba" u "oslobodjenje svih južno slovenskih naroda". Procitaj malo sta je Arcibald Rajs rekao i napisao o njemu, bice ti sve jasno. A na tvoju konstataciju da ga je Aleksandar "oterao u politicku penziju" izvoli podatak "Od 1921. do 28. jula 1924. i od 6. novembra 1924. do 1926. bio je premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca." Retka ljiga i pokvarenjak je bio "cuveni" Baja Pasic. Ovi sada su mala deca za njega...

Milos

pre 6 godina

Ono kad neko ko ima 40 godina priča o Jugoslaviji...
(Pablo, 15. decembar 2017 10:45)

Ono kad neko živi u 19., 20., 21. veku, a priča o Nemanjićima.
(Miki, 15. decembar 2017 12:03

Ono kad neko ne zna da je potrebna istorijska distanca da objektivno sagledas vreme koje opisujes, ako vec nisi u njemu ziveo...

Ma nemoguce!

pre 6 godina

Otkrio je toplu vodu!! Pa malo ko, ko se ozbiljno bavio Jugoslavijom ili ziveo u njoj, moze da kaze da je bila idealna!! Naravno da nije nikada bila idelana, nikada u svetu nije postojao drustveni sistem koji je bio idealan. Zivo me zanima sta je to citao o naucnog stiva na temu Jugoslavije, rata i nestanka drzave kada ovako povrsno daje analize necemu cemu su ljudi poklonili zivote, pisali naucne radove i knjige, kako bi uspeli da razumeju sistem koji je postojao u SFRJ... Bice verovatnije da je bila potrebna "pitka" pricica i ono opste misljenje koje svi kao papagaji ponavljate dvadeset godina unazad. I drzava se ne raspala sama od sebe, vec je razbijena spolja - ta stanovista realnije i bolje opisuju sve sto se desilo, a knjiga ima u sveim bibliotekama u gradu, pa nije na odmet prosiriti vidiki, pogotovo za nekoga ko ume "arogantno" da se predstavlja kao nacitan... Sve najbolje!!

Ratko Dr

pre 6 godina

Što bi sada rekli - "ono kad" klinci koji se nisu ni rodili kada su počele blagodeti višepartijskog sistema u bivšoj Jugi, te ne pamte ni "k" od "komunizma" počnu da bljuju vatru i kletve na jedan sistem i društvo koje niti su poznavali niti mogu da upoznaju. Ne mogu, jer im je sva "nastava" bilo horsko skandiranje na našim stadionima - tim univerzitetima prosvećenosti: "Živela, živela kraljevina Srbija". A malo zapadnije, uz Savu, na istu melodiju, skandiralo se NDH. Pa, vi uživajte u tome što još traje, a slobodno pljujte na Marka i sve nas koji znamo o čemu čovek govori.

objektivno

pre 6 godina

Sve te drzave su imale mane ali i prednosti. Bilo kako bilo, osudjeni smo na neki oblik saradnje, osim ako se svi ne zazidamo u zamkove kao u najmracnijem srednjem veku.

MM

pre 6 godina

Dole na pocetku komentara, stoji komentar u kome piše "Ono kada neko ima 40 godina, a priča o Jugoslaviji". Taj komentar ima jedno 30% više minusa nego pluseva. O čemu mi onda da govorimo, pa jedina normalna situacija bila bi da je tu 100% pluseva. Svi ljudi imaju valjda bar toliko mozga da se slože sa tom konstatacijom. A imamo dole i komentar koji kaže "Ti dečko nemaš pojma o čemu pišeš", i taj komentar ima čak polovinu minuseva. Gospode bože s kim mi živimo...

Yac

pre 6 godina

Po ovome (nisam procitao knjigu) mi deluje na jugo verziju knjige the man in the high castle.
(Aaa, 15. decembar 2017 12:28)


Samo po zanrovskom odredjenju- druge veza sa 'The Man In The High Castle' nema

Лала из Јужну Србију

pre 6 godina

Марко Видојковић - "писац"!?!?! Теофил Панчић - "књижевни критичар"!?!?!

А што се лепо не назоведу "старлетани".

Нити шта знаду, нити радеду. Само жврљаду неке досадновштине по 'артији.
А тек овога света који се фали оним што не разумеде. Да су барем к'о мали узелин у руке "Царево ново рухо".

Но сад се барем нећу срдити на Сосине комшике кад читаду Маријану Матеус и Јелену Алимпић.

Данас око Алибунара и лебана сам'будале читаду озбиљне књиге.

U jednoj recenici

pre 6 godina

Citav istocni blok je mirno i prosperitetno presao iz prisilnog socijalizma u kapitalizam, niti se danas ne secaju vise tih vremena a ovaj lik zaradjuje na istrosenoj prici glupom narodu koji nije znao mirno da podnese promenu sistema, pa je od gotovo izvesne promene na bolje, usledila promena na gore, sa ratovima sankcijama itd, od kojih se jos nismo oporavili, niti cemo, premda se u istoriji sprskog naroda nikada nije zivelo ni bolje ni prosperitetnije nego u SFRJ.

Racionalista

pre 6 godina

(Low Key Lyesmith, 15. decembar 2017 11:35)

Daleko manje zlo je bila kraljevina (uzevski sve istorijske cinjenice u obzir) od komunizma i komunista. Bez uvrede, ali vrlo pokvareno je izjednacavati ih. Komunisti su "otvorili lov" na sve vidjenije srbe, cetnike (nisu svi cetnici bili losi), i druge koje su percipirali kao opasne po njihov cilj i ideologiju. U kraljevini srba, hrvata i slovenaca i kasnije u kraljevini jugoslaviji nije postojao goli otok, sto ne znaci da vlast nije na druge nacine demonstrirala silu, ali tako nesto "gulag tipa", samo kod "druga" Tita. Slazem se da danas monarhija ne znaci nista.

vlado

pre 6 godina

@Kingdom of Serbia a sta mislis zasto se samo kod naseg naroda tako dobro primio Komunizam (na prostoru SFRJ) i zasto niko nije hteo da brani tu Kraljevinu Jugoslaviju? Pa ni Srbiju... Razmisli malo, ko je porazene u I svetskom ratu preveo u pobednike i dao im veca prava nego samim pobednicima? Ko se zamerio Italijanima kada je uzeo ono sto im je bilo obecano za ulazak u I sv. rat. Ko se oglusio o savete Zivojina Misica? Ko je Vojvodu Putnika sahranio nakon 10 godina? Koliko clanova SK SR Srbije je glasalo protiv izmena ustava iz 1974.?

Against modern football

pre 6 godina

Pokoj na dusu, make up na les. RIP Jugoslavijo daBogda te nikad nismo ni napravili. Aleksandra I, Nikolu Pasica i Srpske komuniste treba da prokunemo za sva vremena i da im sa svih spomenika, ulica i trgova poskidamo imena i spomenike. Ovi ostali "nazovi bivsa braca" su se samo borili za svoju stvar...
(vlado, 15. decembar 2017 11:56)

Nikola Pasic je i otvoreno bio protiv ujedinjenja, ali na kraju je prihvatio kraljevu naredbu. Sto je najgore, odmah nakon proglasenja kralj Aleksandar je Nikolu Pasica sklonio sa politicke scene.

Kyle and Peel

pre 6 godina

@tigar sabljar

u tom ju prostoru ne samo da vecina ne razume slovence i makedonce, no ne razume ni zagorce i shope, a bogme i neke ostrvljane sa jadrana. na tom ju prostoru ne zivi 30 vec 21,3. iako de fakto nereligiozni, ocas posla bi se bas po tim verama delili, opet svadjali ko budzet puni a ko se o njega grebe. jedni bi se dicili zapadnom diligencijom a drugi istocnom.dusom, dok.bi optuzbe bile da su dosadni ko nemci a ovi drugi raspusteni kao turci. ne, ne zelim ni jugoslaviju, ni jugosferu, samo zelim srbiju ciji politicari nisu gnjide a stanovnici kukavice i licemeri.

Miki

pre 6 godina

Ono kad neko ko ima 40 godina priča o Jugoslaviji...
(Pablo, 15. decembar 2017 10:45)

Ono kad neko živi u 19., 20., 21. veku, a priča o Nemanjićima.

dragan

pre 6 godina

Fenomenalna prica.I ja se pitam ceo zivot kako bi izgledala Jugoslavija da nije bilo politicara kriminalaca.Uvek sam je zamisljao kao Italiju.Na Severu se radi a na primoriju trguje i uziva.Ah puste zelje pusti snovi.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@Kingdom of Serbia, 15. decembar 2017 10:56
Komunizam jeste zlo, slažem se. Tvrditi suprotno, i verovati u to, je nešto što bi se sjajno dalo opisati engleskim izrazom the height of folly. No, isti izraz je savršeno primenjiv i na tvrdnju da je Kraljevina Srbija bila idealna država. I ona je bila ništa manje zlo. Naročito Kraljevina Srbija sa dinastijom Karađorđević na čelu. Trebalo je praviti Republiku Srbiju ili odmah po oslobođenju od Turaka, ili nakon Majskog prevrata.
Bez uvrede, ali mnjenja sam da bi svako ko u XXI veku želi monarhiju, trebao potražiti profesionalnu pomoć. Nema nikakve sramote u tome.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Tigar sabljar

pre 6 godina

Jugoslovenski Savez je možda najbolje rešenje za (Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju). Da se uvede prvo bezcarinski savez, sportske lige, slobodno kretanje kapitala itd. To je prostor gde živi do 30 miliona stanovnika s prosečnom platom od +500€, govori se jezik koji svi mogu da razumeju. Svaka zemlja ostaje nezavisna u okviru tog saveza koji pre svega služi da se zaštitimo od EU u kojoj treba da budemo ali da znaju da ipak nismo bezazleni jer smo mi južnisloveni trenutno medju najugroženijim u Evropi

vlado

pre 6 godina

Pokoj na dusu, make up na les. RIP Jugoslavijo daBogda te nikad nismo ni napravili. Aleksandra I, Nikolu Pasica i Srpske komuniste treba da prokunemo za sva vremena i da im sa svih spomenika, ulica i trgova poskidamo imena i spomenike. Ovi ostali "nazovi bivsa braca" su se samo borili za svoju stvar...

5 oktobar je za mene avion

pre 6 godina

Mislim da u Srbiji ima jako puno potrebe za poredjenjima umesto da smo 5 oktobra stvarno poceli da uvazavamo demokratska pravila.

Kingdom of Serbia

pre 6 godina

Tehnoloski razvijena? Smesno.
Tip jos nije shvatio sta znaci zlo zvano komunizam i unistenje jedne idealne drzave - Kraljevine Jugoslavije.

Miki

pre 6 godina

Ono kad neko ko ima 40 godina priča o Jugoslaviji...
(Pablo, 15. decembar 2017 10:45)

Ono kad neko živi u 19., 20., 21. veku, a priča o Nemanjićima.

dragan

pre 6 godina

Fenomenalna prica.I ja se pitam ceo zivot kako bi izgledala Jugoslavija da nije bilo politicara kriminalaca.Uvek sam je zamisljao kao Italiju.Na Severu se radi a na primoriju trguje i uziva.Ah puste zelje pusti snovi.

vlado

pre 6 godina

Pokoj na dusu, make up na les. RIP Jugoslavijo daBogda te nikad nismo ni napravili. Aleksandra I, Nikolu Pasica i Srpske komuniste treba da prokunemo za sva vremena i da im sa svih spomenika, ulica i trgova poskidamo imena i spomenike. Ovi ostali "nazovi bivsa braca" su se samo borili za svoju stvar...

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@Kingdom of Serbia, 15. decembar 2017 10:56
Komunizam jeste zlo, slažem se. Tvrditi suprotno, i verovati u to, je nešto što bi se sjajno dalo opisati engleskim izrazom the height of folly. No, isti izraz je savršeno primenjiv i na tvrdnju da je Kraljevina Srbija bila idealna država. I ona je bila ništa manje zlo. Naročito Kraljevina Srbija sa dinastijom Karađorđević na čelu. Trebalo je praviti Republiku Srbiju ili odmah po oslobođenju od Turaka, ili nakon Majskog prevrata.
Bez uvrede, ali mnjenja sam da bi svako ko u XXI veku želi monarhiju, trebao potražiti profesionalnu pomoć. Nema nikakve sramote u tome.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Kyle and Peel

pre 6 godina

@tigar sabljar

u tom ju prostoru ne samo da vecina ne razume slovence i makedonce, no ne razume ni zagorce i shope, a bogme i neke ostrvljane sa jadrana. na tom ju prostoru ne zivi 30 vec 21,3. iako de fakto nereligiozni, ocas posla bi se bas po tim verama delili, opet svadjali ko budzet puni a ko se o njega grebe. jedni bi se dicili zapadnom diligencijom a drugi istocnom.dusom, dok.bi optuzbe bile da su dosadni ko nemci a ovi drugi raspusteni kao turci. ne, ne zelim ni jugoslaviju, ni jugosferu, samo zelim srbiju ciji politicari nisu gnjide a stanovnici kukavice i licemeri.

Delboy

pre 6 godina

Mi srbi nismo ni za Srbiju a kamoli da smo u nekoj federaciji sa drugim narodima. Uvek se nadje srbin koji bi da vlada nad svim, da gospodari. Ovaj sadasnji je zivi primer. E sad zamislite da treba da ga trpe tamo gore slovenci, hrvati ili svi ostali. Ne mozemo ni mi da ga svarimo, ali izabrala ga vecina. Ja kao srbin sam zbrisao odavno iz Srbije, jer kod nas moze sve da se menja ali mentalitet nikako.

A vi, kako te?

pre 6 godina

@Pozdrav iz Splita

U pravu si, prijatelju. A zar nije to čudno?! Ta Jugoslavija je dala Hrvatima sve što nisu imali, a mrze je. Srbima je dosta više uzela, a vole je. Neverovatno...

Tigar sabljar

pre 6 godina

Jugoslovenski Savez je možda najbolje rešenje za (Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju). Da se uvede prvo bezcarinski savez, sportske lige, slobodno kretanje kapitala itd. To je prostor gde živi do 30 miliona stanovnika s prosečnom platom od +500€, govori se jezik koji svi mogu da razumeju. Svaka zemlja ostaje nezavisna u okviru tog saveza koji pre svega služi da se zaštitimo od EU u kojoj treba da budemo ali da znaju da ipak nismo bezazleni jer smo mi južnisloveni trenutno medju najugroženijim u Evropi

vlado

pre 6 godina

@Kingdom of Serbia a sta mislis zasto se samo kod naseg naroda tako dobro primio Komunizam (na prostoru SFRJ) i zasto niko nije hteo da brani tu Kraljevinu Jugoslaviju? Pa ni Srbiju... Razmisli malo, ko je porazene u I svetskom ratu preveo u pobednike i dao im veca prava nego samim pobednicima? Ko se zamerio Italijanima kada je uzeo ono sto im je bilo obecano za ulazak u I sv. rat. Ko se oglusio o savete Zivojina Misica? Ko je Vojvodu Putnika sahranio nakon 10 godina? Koliko clanova SK SR Srbije je glasalo protiv izmena ustava iz 1974.?

Kingdom of Serbia

pre 6 godina

Tehnoloski razvijena? Smesno.
Tip jos nije shvatio sta znaci zlo zvano komunizam i unistenje jedne idealne drzave - Kraljevine Jugoslavije.

5 oktobar je za mene avion

pre 6 godina

Mislim da u Srbiji ima jako puno potrebe za poredjenjima umesto da smo 5 oktobra stvarno poceli da uvazavamo demokratska pravila.

klasicna promasena teza

pre 6 godina

U SFRJ se zivelo bolje nego danas ne zbog laznog bratstva i jedinstva, vec zbog socijalizma tj ravnomernije raspodele bogatstva. I onda drugosrbijanci, koji se zaklinju u liberalni kapitalizam, krenu da smaraju sa bajkama o SFRJ. Uostalom, kad vec toliko placu za SFRJ, ko im zabranjuje da se danas bore za socijalizam, za to da ne bude gazda, da raspon plata bude maksimalno 1:4 itd?

David

pre 6 godina

Nema idealnih drzava, kao sto nema ni idealnih ljudi. Jugoslavija je istorujski, civilizacijski i drugo bila na mnogo vecem stepenu razvoja od danasnje Srbije. Srbiji treba jos minimum 40 godina da dostigne BDP SR Srbijebiz 1987. godine.

Иван Грозни

pre 6 godina

Ову књигу искључиво треба посматрати као маркетиншки потез аутора. Наиме, тржиште Србије је мало, па онда хајде да смислимо причу која ће заинтересовати и људе у БиХ, Хрватској, Црној Гори итд. Иначе, расправљати о томе шта би било кад би било је бесмислено. Сви се радо сећају раздобља живота када су били млади и здрави. Исто тако могло би се расправљати и о томе шта би било с Аустроугарском монархијом да није избио рат, или шта би било с руској империјом да није било револуције. Југославија једноставно није била одржива творевина. Да јесте, опстала би и у томе је сва мудрост.

Komša

pre 6 godina

@Low key lyesmith
Mi ne da nismo mogli da napravimo republiku po oslobodjenju od Turaka,nego nam Rusija i Austrija nisu dozvolile ni Ustav da donesemo.
Stranim silama uvek odgovara manjak demokratije jer je lakše izvršiti pritisak na jednu tačku (vladara i nešto elite) nego na pravolno podeljenu vlast.
Naročito su Rusi u 19. veku štetno delovali pa su čak histerisali o "franciskoj bašti u nalkanskoj šumi" podržvajući apsolutizam u Srbiji (zapravo su branili svoj).
Borba ustavobranitelja sa Obrenovićima jeste bila borba za ravnomernu raspodelu vlasti ali se zbog gušenja parlamentarizma ta borba odvojala daleko od očiju naroda - narod je imao malo učešća u političkom životu (prilikom odlučivanja) .Zato toliko buna,atentata,crnih ruku i zavera - jer nije moglo javno i legalno.
Kalifi mesto kalifa - to su Obrenovići.Kao da su Srbi terali Turke da bi imali svog Pašu.
Garašanin - hladan,racionalan i veoma pronicljiv čovek.Neumoljiv kada je srpski nacionalni interes u pitanju nije se zaletao na Zahov program iako nije imao ništa ni protov Jugoslavije ali je prvenstveno gledao srpski interes.Dobro je "čitao" politiku velikih sila i pokušavao da izbori što bolju poziciju za Srbiju.
Bilo pa prošlo- u istoj rexi se dva puta ne možeš okupati!
Use i u svoje kljuse.

Boki

pre 6 godina

Problemi kod nas krecu jos od vremena upada Rimljana i kasnijih zacetaka hriscanstva na ovim prostorima. Nasi vlastelini su jedni drugima kopali oci, brat bratu iako su bili "iste vjere", a onda nakon raspada crkve i dolaskom osmanlija, situacija medju bracom se dodatno zakomplikovala. Sazeto, mi mentalitetom jos nismo izasli is srednjeg vijeka. Dok je evropa prolazila kroz renesansu, mi smo bili okupirani polu-mongolima sa podrucja danasnje Turske.

Predragg

pre 6 godina

Puno su bolje ove nove drzave. Sada lepo mozemo da mrzimo koga i koliko hocemo. U Bivsoj Jugoslaviju su nas ,zamislite....terali da volimo i postujemo druge narode i narodnosti. Strasno .

Racionalista

pre 6 godina

(Low Key Lyesmith, 15. decembar 2017 11:35)

Daleko manje zlo je bila kraljevina (uzevski sve istorijske cinjenice u obzir) od komunizma i komunista. Bez uvrede, ali vrlo pokvareno je izjednacavati ih. Komunisti su "otvorili lov" na sve vidjenije srbe, cetnike (nisu svi cetnici bili losi), i druge koje su percipirali kao opasne po njihov cilj i ideologiju. U kraljevini srba, hrvata i slovenaca i kasnije u kraljevini jugoslaviji nije postojao goli otok, sto ne znaci da vlast nije na druge nacine demonstrirala silu, ali tako nesto "gulag tipa", samo kod "druga" Tita. Slazem se da danas monarhija ne znaci nista.

Against modern football

pre 6 godina

Pokoj na dusu, make up na les. RIP Jugoslavijo daBogda te nikad nismo ni napravili. Aleksandra I, Nikolu Pasica i Srpske komuniste treba da prokunemo za sva vremena i da im sa svih spomenika, ulica i trgova poskidamo imena i spomenike. Ovi ostali "nazovi bivsa braca" su se samo borili za svoju stvar...
(vlado, 15. decembar 2017 11:56)

Nikola Pasic je i otvoreno bio protiv ujedinjenja, ali na kraju je prihvatio kraljevu naredbu. Sto je najgore, odmah nakon proglasenja kralj Aleksandar je Nikolu Pasica sklonio sa politicke scene.

Racionalista

pre 6 godina

Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima.
Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.
(drvobradi, 15. decembar 2017 14:13)

Posteno je reci da zene tog vremena nigde nisu imale pravo glasa. Takodje je posteno reci da iako je narod bio vecinski nepismen makar ih niko od svojih nije ubijao. Hoces reci da vladajuca komunisticka "kasta" nije bila privilegovana? Sta ono bese "plavi voz"? Ko je zaboravio mracnu stranu komunizma i socijalizma nek se podseti uz film "u ime naroda".

Marko

pre 6 godina

Imenjace, knjigu nisam citao, ali mi zato ulepsavas svaki petak vece zajedno sa Kulacinom. Sto normalni gradjani ove zemlje misle, vi govorite. Zajedno sa Kesicem i momcima iz Drzavnog posla (hocemo nazad Marinka i Gojka Maglu) predstavljate svetlo u ovoj perfidnoj diktaturi.

vlado

pre 6 godina

@Against modern football prjatelju, prouc malo istoriju pre nego sto nesto napises. Nikola Pasic je bio jedan od najvatrenijih zagovornika ujedinjenja i stvaranja kraljevine SHS. On je bio na celu vlade koja je potpisala Krfsku deklaraciju, on i kralj Aleksandar su preko noci promenili ratn cilj Srbije iz "oslobodjenja svih Srba" u "oslobodjenje svih južno slovenskih naroda". Procitaj malo sta je Arcibald Rajs rekao i napisao o njemu, bice ti sve jasno. A na tvoju konstataciju da ga je Aleksandar "oterao u politicku penziju" izvoli podatak "Od 1921. do 28. jula 1924. i od 6. novembra 1924. do 1926. bio je premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca." Retka ljiga i pokvarenjak je bio "cuveni" Baja Pasic. Ovi sada su mala deca za njega...

Limi

pre 6 godina

Bilo bi zanimljivo da napiše knjigu o paralelnom univerzumu u kom komunisti nikada nisu došli na vlast u Jugoslaviji. 1945. godine vraća se Kralj, Jugoslavija još pedesetih ulazi u Evropsku Uniju (tadašnju uniju za ugalj, čelik i atomsku energiju, preteču EU), NATO pakt i razvija se pod okriljem Maršalovog plana zajedno sa Italijom, Francuskom, Nemačkom, Belgijom, Luksemburgom, Holandijom i ostalim naprednim zemljama s kojima smo i bili u društvu pre dolaska komunista na vlast.

Miloš

pre 6 godina

Pročitao sam knjigu. Prva polovina je zabavna i prilično uverljiva, druga polovina je težak treš. Marko je ispodprosečan pisac, ali ideja za roman je za pohvalu. Kad bi naši pisci duže radili na svojim tekstovima bilo bi mnogo bolje...

Ljiljana

pre 6 godina

Nisam čitala knjigu, ali sam sa uživanjem pročitala intervju. Samo povremeno se podsetimo koliko je lep i jasan srpski jezik. Potpuno nevezano za temu, uživala sam čitajući.

Лала из Јужну Србију

pre 6 godina

Марко Видојковић - "писац"!?!?! Теофил Панчић - "књижевни критичар"!?!?!

А што се лепо не назоведу "старлетани".

Нити шта знаду, нити радеду. Само жврљаду неке досадновштине по 'артији.
А тек овога света који се фали оним што не разумеде. Да су барем к'о мали узелин у руке "Царево ново рухо".

Но сад се барем нећу срдити на Сосине комшике кад читаду Маријану Матеус и Јелену Алимпић.

Данас око Алибунара и лебана сам'будале читаду озбиљне књиге.

nenad

pre 6 godina

Nisam jos cutao ali planiram posle ovoga. Nisam siguran zasto ali me ideja podseca na “ Man from the high castle” gde postoje paralelni univerzumi a sadasnjost se odigrava u SAD kojom vladaju nacisti na istocnoj obali I japanci na zapadnoj, a Nazi Nemacka je pobedila u 2 sv ratu....

U jednoj recenici

pre 6 godina

Citav istocni blok je mirno i prosperitetno presao iz prisilnog socijalizma u kapitalizam, niti se danas ne secaju vise tih vremena a ovaj lik zaradjuje na istrosenoj prici glupom narodu koji nije znao mirno da podnese promenu sistema, pa je od gotovo izvesne promene na bolje, usledila promena na gore, sa ratovima sankcijama itd, od kojih se jos nismo oporavili, niti cemo, premda se u istoriji sprskog naroda nikada nije zivelo ni bolje ni prosperitetnije nego u SFRJ.

drvobradi

pre 6 godina

Nije bila savrsena, pogotovo njeni poslednji dani, ali narodi na ovim prostorima nikad nisu a nikada ni nece napraviti bolju drzavu.
@Kingdom of Serbia
Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima.
Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.

Neobavešteni posmatrač

pre 6 godina

Koliko zajedljivih komenatra na račun romana alternativne istorije? Istovremeno, ako bi se uradila analaiza starosti prosečnog komentatora koji na pomen Jugoslavije dobije napad besa, mržnje i možda čak i besnila, videlo bi se da je velika ako ne i apsolutna većina rođena oko ili daleko nakon raspada JUgoslavije. Toliko o poznavanju materije. O pozivanju na nekakve monarhije i "raj" nma zemlji tog doba da i ne govorim. Državu koja, čime se slažem sa autorom ove knjige i nije bila idealna, ali koja država i jeste idealna, razbiuli su nacionalizmi hranjeni mitovima, a koji su opet stvorteni zbog nacionalizma. Jedan jezik, jedna krv, sličnost mentaliteta, sve to je moglo da pomogne očuvanju Jugoslavije, da se nisu umešali mitomani. Sada umesto nje imamo jabuka, kruška, i šljiva "države" koje bi već koliko juče krenule da se tuku međusobno letnji dan po podne zarad "nacionalnih" interesa. Konkretno, Jugoslaviju su razbili oni koji su je i stvarali, isto kao što "roditelj" ne dorastao svojoj ulozi, samozaljubljeno ubije svoje dete. Da nije tako, zar se ne bi i danas po "medijima" histerisalo oko toga ko je pravio i izazvao izgrede na nedavno održanoj utakmici.

marko

pre 6 godina

Naročito Kraljevina Srbija sa dinastijom Karađorđević na čelu. Trebalo je praviti Republiku Srbiju ili odmah po oslobođenju od Turaka, ili nakon Majskog prevrata.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.
(Low Key Lyesmith, 15. decembar 2017 11:35)

Краљевина Србија из доба пре Првог светског рата је била најнапреднија у историји Србије. То показују сви могући документи и подаци. Економски и друштвено се развијала као никад раније. Тако економски ојачала је могла и другима да помогне и зато је и била трн у оку. Па нису хабзбурговци анектирали део територије тек тако. Краљевина Србија је у то време због тог таквог свог развоја и друштвених прилика била и узор другим мањим земљама, и познати су пријатељски односи тог времена са многим средњоевропским дрѕавама и друштвима. У тадашњим тешким условима и под санкцијама са севера, тадашње друштво је нашло начин да ојача. И предити Краљевину Србију са Краљевином СХС у почетку је потпуно бесмислено. Ситуација са Краљевином Југославијом је другачија, пошто су се за време ње унутрашње прилике мало стабилизовале, тј власт се консолидовала, видела је са ким све има посла, тако да је нови Устав решио неке проблеме. Треба подсетити да је и тада била велика светска криза а ми смо је некако превазишли. А са неспосбним комунистима и њиховим наследницима свака криза је код нас била још гора. И у том смислу поредити Краљевине са комунистима је без икаквог смисла, јер су ови каснији тотални неспособњаковићи.

Milos

pre 6 godina

Ono kad neko ko ima 40 godina priča o Jugoslaviji...
(Pablo, 15. decembar 2017 10:45)

Ono kad neko živi u 19., 20., 21. veku, a priča o Nemanjićima.
(Miki, 15. decembar 2017 12:03

Ono kad neko ne zna da je potrebna istorijska distanca da objektivno sagledas vreme koje opisujes, ako vec nisi u njemu ziveo...

Ratko Dr

pre 6 godina

Što bi sada rekli - "ono kad" klinci koji se nisu ni rodili kada su počele blagodeti višepartijskog sistema u bivšoj Jugi, te ne pamte ni "k" od "komunizma" počnu da bljuju vatru i kletve na jedan sistem i društvo koje niti su poznavali niti mogu da upoznaju. Ne mogu, jer im je sva "nastava" bilo horsko skandiranje na našim stadionima - tim univerzitetima prosvećenosti: "Živela, živela kraljevina Srbija". A malo zapadnije, uz Savu, na istu melodiju, skandiralo se NDH. Pa, vi uživajte u tome što još traje, a slobodno pljujte na Marka i sve nas koji znamo o čemu čovek govori.

29ti

pre 6 godina

Ovaj lik ne izlazi iz prošlosti. Ne čitam njegove knjige ali sama tema kojih se dotiče opasno smara. Pa dokle više?! O rečniku tek da ne govorim...Smarač!

MM

pre 6 godina

Dole na pocetku komentara, stoji komentar u kome piše "Ono kada neko ima 40 godina, a priča o Jugoslaviji". Taj komentar ima jedno 30% više minusa nego pluseva. O čemu mi onda da govorimo, pa jedina normalna situacija bila bi da je tu 100% pluseva. Svi ljudi imaju valjda bar toliko mozga da se slože sa tom konstatacijom. A imamo dole i komentar koji kaže "Ti dečko nemaš pojma o čemu pišeš", i taj komentar ima čak polovinu minuseva. Gospode bože s kim mi živimo...

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Predlazem autoru da izda seriju knjiga I to:
-Roman u kojem Sloba, Tudjman i Izetbegovic ginu u avionskoj nesreci
-U kojem Seselj postaje predsednik i stvara veliku Srbiju sve sa Dalmacijom I gde onda nastaje raj
-Jedan roman gde Sloba odbija Americki napad i ceo svet je na strani Srba
-Onda roman gde Oliver Ston otkupljuje roman "Bas vam hvala" i od njega pravi film sa Leonardo Dikaprijem u ulozi Sipke.
I na kraju poslednji roman na hiljadu i po stranica ali baziran na cinjenicama ala Solzenjicin i njegov Gulag, o celom periodu devedesetih na ovamo koji ce pokusati da docara koliko smo svi jadni I bedni.
-

dzoni

pre 6 godina

Koliko vidin Srbi vole Juslgoslaviju a u Hrvatskoj je mrze.
(Pozdrav iz Splita, 15. decembar 2017
Baš se grdno varas u tome da je većina Hrvata mrzi..vecina starijih koja tad rodjeni su se otreznili i voli je

Antigona

pre 6 godina

Koliko vidom iz intervjua, ideja nije nova, sve je vrlo slično scenariju za seriju Man From a High Castle koju je uradio Amazon pre nekoliko godina.

Ma nemoguce!

pre 6 godina

Otkrio je toplu vodu!! Pa malo ko, ko se ozbiljno bavio Jugoslavijom ili ziveo u njoj, moze da kaze da je bila idealna!! Naravno da nije nikada bila idelana, nikada u svetu nije postojao drustveni sistem koji je bio idealan. Zivo me zanima sta je to citao o naucnog stiva na temu Jugoslavije, rata i nestanka drzave kada ovako povrsno daje analize necemu cemu su ljudi poklonili zivote, pisali naucne radove i knjige, kako bi uspeli da razumeju sistem koji je postojao u SFRJ... Bice verovatnije da je bila potrebna "pitka" pricica i ono opste misljenje koje svi kao papagaji ponavljate dvadeset godina unazad. I drzava se ne raspala sama od sebe, vec je razbijena spolja - ta stanovista realnije i bolje opisuju sve sto se desilo, a knjiga ima u sveim bibliotekama u gradu, pa nije na odmet prosiriti vidiki, pogotovo za nekoga ko ume "arogantno" da se predstavlja kao nacitan... Sve najbolje!!

korto

pre 6 godina

Po ovome (nisam procitao knjigu) mi deluje na jugo verziju knjige the man in the high castle.
(Aaa, 15. decembar 2017 12:28)

Nije, ovo ti je inspirisano Rikom i Mortijem (crtaćem). Pojavljuju se portali između današnje države i zamišljene današnje SFRJ.

Užasno sam se razočarao u knjigu, grozan utisak generalno, voleo sam neke stare Markove romane u kojima nema politike. Ipak, drago mi je da ljudi i dalje kupuju knjige, kao i da Marko i dalje gura.

Jr

pre 6 godina

"Da komunizam vlada Saharom bilo bi nestašica peska" - kako su se šalili u Sovjetskom Savezu. Nije moguće da društvo traje u značajnijem istorijskom periodu sa komunističkim uređenjem i komunističkim ekonomskim politikama istovremeno. Izgleda da nam primer Kine pokazuje da se, uz donekle tržišnu ekonomiju, može produžiti zlo komunističkog društvenog uređenja. Najvažnije je razumeti šta stoji iza ideologija ekstremne levice/komunista u smislu terora kolektiviteta nad pojedincem i borbe protiv slobode. Za to treba pogledati jedno od najvažnijih političkih svedočenja 20. veka od Jurija Bezmenova, koje se tiče ideološke subverzije (dato 80-tih godina). Demoralizacija, destabilizacija, kriza i "normalizacija" (kada idealistički levičari bivaju eliminisani iz politike na razne načine), kao finale zla. Kao da Satana stoji iza komunizma... Duboko verujem da jedino Pravoslavlje može, u ličnom i društvenom smislu, doneti promenu našeg društva i borbu protiv tog zla.

Srboljub

pre 6 godina

@Limi Ta knjiga je napisana i зove se Аlternativna istorija Srbije. Posle II sv. rata, stvara se federativna Jugoslavija, Draža postaje premijer i ulazi u koaliciju sa Pavelićem, Hrvatsko proljeće se dešava još pedesetih godina... Jaz između bogatih i siromašnih ostaje veliki i produbljuje se već prvih godina nakon rata, a lopine svih nacionalnosti se enormno bogate kradući već u doba obnove i izgradnje zemlje. Ukratko, tuga, ne bi imali ni ovo malo nostalgije iz doba socijalizma.

objektivno

pre 6 godina

Sve te drzave su imale mane ali i prednosti. Bilo kako bilo, osudjeni smo na neki oblik saradnje, osim ako se svi ne zazidamo u zamkove kao u najmracnijem srednjem veku.

Yac

pre 6 godina

Po ovome (nisam procitao knjigu) mi deluje na jugo verziju knjige the man in the high castle.
(Aaa, 15. decembar 2017 12:28)


Samo po zanrovskom odredjenju- druge veza sa 'The Man In The High Castle' nema

realno

pre 6 godina

Ni u drugim drzavama nije bilo mnogo bolje posle drugog svetskog rata. Problem je sto je Srbija bila na jednoj a ostali na drugoj strani.

popina

pre 6 godina

Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima. Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.(drvobradi, 15. decembar 2017 14:13)

A žene u SFRJ su imale pravo glasa?Za razliku od SFRJ u Kraljevini Jugoslaviji su živeli slobodni ljudi.Nisu ubijani i zatvarani zbog drugačijeg mišljenja,političke aktivnisti i zbog zalaganja za izbore,višestranački sistem i demokratiju.Kriminal,korupcija,nepotizam...nisu nestali već su postali sastavni deo vladajućeg komunističkog sistema.Nije bilo kriminala,jer je tu delatnost preuzela država i vladajući režim.U Kraljevini Jugoslaviji je jedino komunistička partija bila zabranjena.To se desilo nakon brojnih atentata,koje je ta stranka organizovala,a između ostalog i pokušaj atentata na kralja Aleksandra.Nakon oslobođenja Srbije komunistički revolucionari su likvidirali,po prikupljenim podacima od strane državne komisije preko 60000 ljudi,a nezvanično se smatra da je ta cifra preko 100000.Kasnije su na masovnim grobnicama izgradili stadione,zgrade i druge objekte kako bi prikrili svoje zločine.

vuk

pre 6 godina

Što bi sada rekli - "ono kad" klinci koji se nisu ni rodili kada su počele blagodeti višepartijskog sistema u bivšoj Jugi, te ne pamte ni "k" od "komunizma" počnu da bljuju vatru i kletve na jedan sistem i društvo koje niti su poznavali niti mogu da upoznaju. Ne mogu, jer im je sva "nastava" bilo horsko skandiranje na našim stadionima - tim univerzitetima prosvećenosti: "Živela, živela kraljevina Srbija". A malo zapadnije, uz Savu, na istu melodiju, skandiralo se NDH. Pa, vi uživajte u tome što još traje, a slobodno pljujte na Marka i sve nas koji znamo o čemu čovek govori.(Ratko Dr, 15. decembar 2017 13:53)

Samo što ova dece ne uče u školi,kao što je u moje vreme bilo,da je kralj izdao i pobegao iz zemlje sa tonama zlata.Da pre dolaska komunista ništa nije bilo dobro.Ne uče pesme i anegdote iz vladareve prošlosti.A istina je da Hitler nije krenuo na SSSR oni ne bi formirali pokret otpora.

Kingdom of Serbia

pre 6 godina

Tehnoloski razvijena? Smesno.
Tip jos nije shvatio sta znaci zlo zvano komunizam i unistenje jedne idealne drzave - Kraljevine Jugoslavije.

vlado

pre 6 godina

Pokoj na dusu, make up na les. RIP Jugoslavijo daBogda te nikad nismo ni napravili. Aleksandra I, Nikolu Pasica i Srpske komuniste treba da prokunemo za sva vremena i da im sa svih spomenika, ulica i trgova poskidamo imena i spomenike. Ovi ostali "nazovi bivsa braca" su se samo borili za svoju stvar...

Tigar sabljar

pre 6 godina

Jugoslovenski Savez je možda najbolje rešenje za (Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju). Da se uvede prvo bezcarinski savez, sportske lige, slobodno kretanje kapitala itd. To je prostor gde živi do 30 miliona stanovnika s prosečnom platom od +500€, govori se jezik koji svi mogu da razumeju. Svaka zemlja ostaje nezavisna u okviru tog saveza koji pre svega služi da se zaštitimo od EU u kojoj treba da budemo ali da znaju da ipak nismo bezazleni jer smo mi južnisloveni trenutno medju najugroženijim u Evropi

29ti

pre 6 godina

Ovaj lik ne izlazi iz prošlosti. Ne čitam njegove knjige ali sama tema kojih se dotiče opasno smara. Pa dokle više?! O rečniku tek da ne govorim...Smarač!

Иван Грозни

pre 6 godina

Ову књигу искључиво треба посматрати као маркетиншки потез аутора. Наиме, тржиште Србије је мало, па онда хајде да смислимо причу која ће заинтересовати и људе у БиХ, Хрватској, Црној Гори итд. Иначе, расправљати о томе шта би било кад би било је бесмислено. Сви се радо сећају раздобља живота када су били млади и здрави. Исто тако могло би се расправљати и о томе шта би било с Аустроугарском монархијом да није избио рат, или шта би било с руској империјом да није било револуције. Југославија једноставно није била одржива творевина. Да јесте, опстала би и у томе је сва мудрост.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@Kingdom of Serbia, 15. decembar 2017 10:56
Komunizam jeste zlo, slažem se. Tvrditi suprotno, i verovati u to, je nešto što bi se sjajno dalo opisati engleskim izrazom the height of folly. No, isti izraz je savršeno primenjiv i na tvrdnju da je Kraljevina Srbija bila idealna država. I ona je bila ništa manje zlo. Naročito Kraljevina Srbija sa dinastijom Karađorđević na čelu. Trebalo je praviti Republiku Srbiju ili odmah po oslobođenju od Turaka, ili nakon Majskog prevrata.
Bez uvrede, ali mnjenja sam da bi svako ko u XXI veku želi monarhiju, trebao potražiti profesionalnu pomoć. Nema nikakve sramote u tome.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Лала из Јужну Србију

pre 6 godina

Марко Видојковић - "писац"!?!?! Теофил Панчић - "књижевни критичар"!?!?!

А што се лепо не назоведу "старлетани".

Нити шта знаду, нити радеду. Само жврљаду неке досадновштине по 'артији.
А тек овога света који се фали оним што не разумеде. Да су барем к'о мали узелин у руке "Царево ново рухо".

Но сад се барем нећу срдити на Сосине комшике кад читаду Маријану Матеус и Јелену Алимпић.

Данас око Алибунара и лебана сам'будале читаду озбиљне књиге.

Racionalista

pre 6 godina

(Low Key Lyesmith, 15. decembar 2017 11:35)

Daleko manje zlo je bila kraljevina (uzevski sve istorijske cinjenice u obzir) od komunizma i komunista. Bez uvrede, ali vrlo pokvareno je izjednacavati ih. Komunisti su "otvorili lov" na sve vidjenije srbe, cetnike (nisu svi cetnici bili losi), i druge koje su percipirali kao opasne po njihov cilj i ideologiju. U kraljevini srba, hrvata i slovenaca i kasnije u kraljevini jugoslaviji nije postojao goli otok, sto ne znaci da vlast nije na druge nacine demonstrirala silu, ali tako nesto "gulag tipa", samo kod "druga" Tita. Slazem se da danas monarhija ne znaci nista.

Miki

pre 6 godina

Ono kad neko ko ima 40 godina priča o Jugoslaviji...
(Pablo, 15. decembar 2017 10:45)

Ono kad neko živi u 19., 20., 21. veku, a priča o Nemanjićima.

Racionalista

pre 6 godina

Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima.
Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.
(drvobradi, 15. decembar 2017 14:13)

Posteno je reci da zene tog vremena nigde nisu imale pravo glasa. Takodje je posteno reci da iako je narod bio vecinski nepismen makar ih niko od svojih nije ubijao. Hoces reci da vladajuca komunisticka "kasta" nije bila privilegovana? Sta ono bese "plavi voz"? Ko je zaboravio mracnu stranu komunizma i socijalizma nek se podseti uz film "u ime naroda".

marko

pre 6 godina

Naročito Kraljevina Srbija sa dinastijom Karađorđević na čelu. Trebalo je praviti Republiku Srbiju ili odmah po oslobođenju od Turaka, ili nakon Majskog prevrata.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.
(Low Key Lyesmith, 15. decembar 2017 11:35)

Краљевина Србија из доба пре Првог светског рата је била најнапреднија у историји Србије. То показују сви могући документи и подаци. Економски и друштвено се развијала као никад раније. Тако економски ојачала је могла и другима да помогне и зато је и била трн у оку. Па нису хабзбурговци анектирали део територије тек тако. Краљевина Србија је у то време због тог таквог свог развоја и друштвених прилика била и узор другим мањим земљама, и познати су пријатељски односи тог времена са многим средњоевропским дрѕавама и друштвима. У тадашњим тешким условима и под санкцијама са севера, тадашње друштво је нашло начин да ојача. И предити Краљевину Србију са Краљевином СХС у почетку је потпуно бесмислено. Ситуација са Краљевином Југославијом је другачија, пошто су се за време ње унутрашње прилике мало стабилизовале, тј власт се консолидовала, видела је са ким све има посла, тако да је нови Устав решио неке проблеме. Треба подсетити да је и тада била велика светска криза а ми смо је некако превазишли. А са неспосбним комунистима и њиховим наследницима свака криза је код нас била још гора. И у том смислу поредити Краљевине са комунистима је без икаквог смисла, јер су ови каснији тотални неспособњаковићи.

dragan

pre 6 godina

Fenomenalna prica.I ja se pitam ceo zivot kako bi izgledala Jugoslavija da nije bilo politicara kriminalaca.Uvek sam je zamisljao kao Italiju.Na Severu se radi a na primoriju trguje i uziva.Ah puste zelje pusti snovi.

Against modern football

pre 6 godina

Pokoj na dusu, make up na les. RIP Jugoslavijo daBogda te nikad nismo ni napravili. Aleksandra I, Nikolu Pasica i Srpske komuniste treba da prokunemo za sva vremena i da im sa svih spomenika, ulica i trgova poskidamo imena i spomenike. Ovi ostali "nazovi bivsa braca" su se samo borili za svoju stvar...
(vlado, 15. decembar 2017 11:56)

Nikola Pasic je i otvoreno bio protiv ujedinjenja, ali na kraju je prihvatio kraljevu naredbu. Sto je najgore, odmah nakon proglasenja kralj Aleksandar je Nikolu Pasica sklonio sa politicke scene.

MM

pre 6 godina

Dole na pocetku komentara, stoji komentar u kome piše "Ono kada neko ima 40 godina, a priča o Jugoslaviji". Taj komentar ima jedno 30% više minusa nego pluseva. O čemu mi onda da govorimo, pa jedina normalna situacija bila bi da je tu 100% pluseva. Svi ljudi imaju valjda bar toliko mozga da se slože sa tom konstatacijom. A imamo dole i komentar koji kaže "Ti dečko nemaš pojma o čemu pišeš", i taj komentar ima čak polovinu minuseva. Gospode bože s kim mi živimo...

Delboy

pre 6 godina

Mi srbi nismo ni za Srbiju a kamoli da smo u nekoj federaciji sa drugim narodima. Uvek se nadje srbin koji bi da vlada nad svim, da gospodari. Ovaj sadasnji je zivi primer. E sad zamislite da treba da ga trpe tamo gore slovenci, hrvati ili svi ostali. Ne mozemo ni mi da ga svarimo, ali izabrala ga vecina. Ja kao srbin sam zbrisao odavno iz Srbije, jer kod nas moze sve da se menja ali mentalitet nikako.

Limi

pre 6 godina

Bilo bi zanimljivo da napiše knjigu o paralelnom univerzumu u kom komunisti nikada nisu došli na vlast u Jugoslaviji. 1945. godine vraća se Kralj, Jugoslavija još pedesetih ulazi u Evropsku Uniju (tadašnju uniju za ugalj, čelik i atomsku energiju, preteču EU), NATO pakt i razvija se pod okriljem Maršalovog plana zajedno sa Italijom, Francuskom, Nemačkom, Belgijom, Luksemburgom, Holandijom i ostalim naprednim zemljama s kojima smo i bili u društvu pre dolaska komunista na vlast.

Jr

pre 6 godina

"Da komunizam vlada Saharom bilo bi nestašica peska" - kako su se šalili u Sovjetskom Savezu. Nije moguće da društvo traje u značajnijem istorijskom periodu sa komunističkim uređenjem i komunističkim ekonomskim politikama istovremeno. Izgleda da nam primer Kine pokazuje da se, uz donekle tržišnu ekonomiju, može produžiti zlo komunističkog društvenog uređenja. Najvažnije je razumeti šta stoji iza ideologija ekstremne levice/komunista u smislu terora kolektiviteta nad pojedincem i borbe protiv slobode. Za to treba pogledati jedno od najvažnijih političkih svedočenja 20. veka od Jurija Bezmenova, koje se tiče ideološke subverzije (dato 80-tih godina). Demoralizacija, destabilizacija, kriza i "normalizacija" (kada idealistički levičari bivaju eliminisani iz politike na razne načine), kao finale zla. Kao da Satana stoji iza komunizma... Duboko verujem da jedino Pravoslavlje može, u ličnom i društvenom smislu, doneti promenu našeg društva i borbu protiv tog zla.

Ratko Dr

pre 6 godina

Što bi sada rekli - "ono kad" klinci koji se nisu ni rodili kada su počele blagodeti višepartijskog sistema u bivšoj Jugi, te ne pamte ni "k" od "komunizma" počnu da bljuju vatru i kletve na jedan sistem i društvo koje niti su poznavali niti mogu da upoznaju. Ne mogu, jer im je sva "nastava" bilo horsko skandiranje na našim stadionima - tim univerzitetima prosvećenosti: "Živela, živela kraljevina Srbija". A malo zapadnije, uz Savu, na istu melodiju, skandiralo se NDH. Pa, vi uživajte u tome što još traje, a slobodno pljujte na Marka i sve nas koji znamo o čemu čovek govori.

A vi, kako te?

pre 6 godina

@Pozdrav iz Splita

U pravu si, prijatelju. A zar nije to čudno?! Ta Jugoslavija je dala Hrvatima sve što nisu imali, a mrze je. Srbima je dosta više uzela, a vole je. Neverovatno...

Kyle and Peel

pre 6 godina

@tigar sabljar

u tom ju prostoru ne samo da vecina ne razume slovence i makedonce, no ne razume ni zagorce i shope, a bogme i neke ostrvljane sa jadrana. na tom ju prostoru ne zivi 30 vec 21,3. iako de fakto nereligiozni, ocas posla bi se bas po tim verama delili, opet svadjali ko budzet puni a ko se o njega grebe. jedni bi se dicili zapadnom diligencijom a drugi istocnom.dusom, dok.bi optuzbe bile da su dosadni ko nemci a ovi drugi raspusteni kao turci. ne, ne zelim ni jugoslaviju, ni jugosferu, samo zelim srbiju ciji politicari nisu gnjide a stanovnici kukavice i licemeri.

klasicna promasena teza

pre 6 godina

U SFRJ se zivelo bolje nego danas ne zbog laznog bratstva i jedinstva, vec zbog socijalizma tj ravnomernije raspodele bogatstva. I onda drugosrbijanci, koji se zaklinju u liberalni kapitalizam, krenu da smaraju sa bajkama o SFRJ. Uostalom, kad vec toliko placu za SFRJ, ko im zabranjuje da se danas bore za socijalizam, za to da ne bude gazda, da raspon plata bude maksimalno 1:4 itd?

Predragg

pre 6 godina

Puno su bolje ove nove drzave. Sada lepo mozemo da mrzimo koga i koliko hocemo. U Bivsoj Jugoslaviju su nas ,zamislite....terali da volimo i postujemo druge narode i narodnosti. Strasno .

Milos

pre 6 godina

Ono kad neko ko ima 40 godina priča o Jugoslaviji...
(Pablo, 15. decembar 2017 10:45)

Ono kad neko živi u 19., 20., 21. veku, a priča o Nemanjićima.
(Miki, 15. decembar 2017 12:03

Ono kad neko ne zna da je potrebna istorijska distanca da objektivno sagledas vreme koje opisujes, ako vec nisi u njemu ziveo...

vlado

pre 6 godina

@Kingdom of Serbia a sta mislis zasto se samo kod naseg naroda tako dobro primio Komunizam (na prostoru SFRJ) i zasto niko nije hteo da brani tu Kraljevinu Jugoslaviju? Pa ni Srbiju... Razmisli malo, ko je porazene u I svetskom ratu preveo u pobednike i dao im veca prava nego samim pobednicima? Ko se zamerio Italijanima kada je uzeo ono sto im je bilo obecano za ulazak u I sv. rat. Ko se oglusio o savete Zivojina Misica? Ko je Vojvodu Putnika sahranio nakon 10 godina? Koliko clanova SK SR Srbije je glasalo protiv izmena ustava iz 1974.?

Neobavešteni posmatrač

pre 6 godina

Koliko zajedljivih komenatra na račun romana alternativne istorije? Istovremeno, ako bi se uradila analaiza starosti prosečnog komentatora koji na pomen Jugoslavije dobije napad besa, mržnje i možda čak i besnila, videlo bi se da je velika ako ne i apsolutna većina rođena oko ili daleko nakon raspada JUgoslavije. Toliko o poznavanju materije. O pozivanju na nekakve monarhije i "raj" nma zemlji tog doba da i ne govorim. Državu koja, čime se slažem sa autorom ove knjige i nije bila idealna, ali koja država i jeste idealna, razbiuli su nacionalizmi hranjeni mitovima, a koji su opet stvorteni zbog nacionalizma. Jedan jezik, jedna krv, sličnost mentaliteta, sve to je moglo da pomogne očuvanju Jugoslavije, da se nisu umešali mitomani. Sada umesto nje imamo jabuka, kruška, i šljiva "države" koje bi već koliko juče krenule da se tuku međusobno letnji dan po podne zarad "nacionalnih" interesa. Konkretno, Jugoslaviju su razbili oni koji su je i stvarali, isto kao što "roditelj" ne dorastao svojoj ulozi, samozaljubljeno ubije svoje dete. Da nije tako, zar se ne bi i danas po "medijima" histerisalo oko toga ko je pravio i izazvao izgrede na nedavno održanoj utakmici.

drvobradi

pre 6 godina

Nije bila savrsena, pogotovo njeni poslednji dani, ali narodi na ovim prostorima nikad nisu a nikada ni nece napraviti bolju drzavu.
@Kingdom of Serbia
Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima.
Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.

dzoni

pre 6 godina

Koliko vidin Srbi vole Juslgoslaviju a u Hrvatskoj je mrze.
(Pozdrav iz Splita, 15. decembar 2017
Baš se grdno varas u tome da je većina Hrvata mrzi..vecina starijih koja tad rodjeni su se otreznili i voli je

Miloš

pre 6 godina

Pročitao sam knjigu. Prva polovina je zabavna i prilično uverljiva, druga polovina je težak treš. Marko je ispodprosečan pisac, ali ideja za roman je za pohvalu. Kad bi naši pisci duže radili na svojim tekstovima bilo bi mnogo bolje...

Ljiljana

pre 6 godina

Nisam čitala knjigu, ali sam sa uživanjem pročitala intervju. Samo povremeno se podsetimo koliko je lep i jasan srpski jezik. Potpuno nevezano za temu, uživala sam čitajući.

Ma nemoguce!

pre 6 godina

Otkrio je toplu vodu!! Pa malo ko, ko se ozbiljno bavio Jugoslavijom ili ziveo u njoj, moze da kaze da je bila idealna!! Naravno da nije nikada bila idelana, nikada u svetu nije postojao drustveni sistem koji je bio idealan. Zivo me zanima sta je to citao o naucnog stiva na temu Jugoslavije, rata i nestanka drzave kada ovako povrsno daje analize necemu cemu su ljudi poklonili zivote, pisali naucne radove i knjige, kako bi uspeli da razumeju sistem koji je postojao u SFRJ... Bice verovatnije da je bila potrebna "pitka" pricica i ono opste misljenje koje svi kao papagaji ponavljate dvadeset godina unazad. I drzava se ne raspala sama od sebe, vec je razbijena spolja - ta stanovista realnije i bolje opisuju sve sto se desilo, a knjiga ima u sveim bibliotekama u gradu, pa nije na odmet prosiriti vidiki, pogotovo za nekoga ko ume "arogantno" da se predstavlja kao nacitan... Sve najbolje!!

Marko

pre 6 godina

Imenjace, knjigu nisam citao, ali mi zato ulepsavas svaki petak vece zajedno sa Kulacinom. Sto normalni gradjani ove zemlje misle, vi govorite. Zajedno sa Kesicem i momcima iz Drzavnog posla (hocemo nazad Marinka i Gojka Maglu) predstavljate svetlo u ovoj perfidnoj diktaturi.

David

pre 6 godina

Nema idealnih drzava, kao sto nema ni idealnih ljudi. Jugoslavija je istorujski, civilizacijski i drugo bila na mnogo vecem stepenu razvoja od danasnje Srbije. Srbiji treba jos minimum 40 godina da dostigne BDP SR Srbijebiz 1987. godine.

U jednoj recenici

pre 6 godina

Citav istocni blok je mirno i prosperitetno presao iz prisilnog socijalizma u kapitalizam, niti se danas ne secaju vise tih vremena a ovaj lik zaradjuje na istrosenoj prici glupom narodu koji nije znao mirno da podnese promenu sistema, pa je od gotovo izvesne promene na bolje, usledila promena na gore, sa ratovima sankcijama itd, od kojih se jos nismo oporavili, niti cemo, premda se u istoriji sprskog naroda nikada nije zivelo ni bolje ni prosperitetnije nego u SFRJ.

5 oktobar je za mene avion

pre 6 godina

Mislim da u Srbiji ima jako puno potrebe za poredjenjima umesto da smo 5 oktobra stvarno poceli da uvazavamo demokratska pravila.

Srboljub

pre 6 godina

@Limi Ta knjiga je napisana i зove se Аlternativna istorija Srbije. Posle II sv. rata, stvara se federativna Jugoslavija, Draža postaje premijer i ulazi u koaliciju sa Pavelićem, Hrvatsko proljeće se dešava još pedesetih godina... Jaz između bogatih i siromašnih ostaje veliki i produbljuje se već prvih godina nakon rata, a lopine svih nacionalnosti se enormno bogate kradući već u doba obnove i izgradnje zemlje. Ukratko, tuga, ne bi imali ni ovo malo nostalgije iz doba socijalizma.

Boki

pre 6 godina

Problemi kod nas krecu jos od vremena upada Rimljana i kasnijih zacetaka hriscanstva na ovim prostorima. Nasi vlastelini su jedni drugima kopali oci, brat bratu iako su bili "iste vjere", a onda nakon raspada crkve i dolaskom osmanlija, situacija medju bracom se dodatno zakomplikovala. Sazeto, mi mentalitetom jos nismo izasli is srednjeg vijeka. Dok je evropa prolazila kroz renesansu, mi smo bili okupirani polu-mongolima sa podrucja danasnje Turske.

realno

pre 6 godina

Ni u drugim drzavama nije bilo mnogo bolje posle drugog svetskog rata. Problem je sto je Srbija bila na jednoj a ostali na drugoj strani.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Predlazem autoru da izda seriju knjiga I to:
-Roman u kojem Sloba, Tudjman i Izetbegovic ginu u avionskoj nesreci
-U kojem Seselj postaje predsednik i stvara veliku Srbiju sve sa Dalmacijom I gde onda nastaje raj
-Jedan roman gde Sloba odbija Americki napad i ceo svet je na strani Srba
-Onda roman gde Oliver Ston otkupljuje roman "Bas vam hvala" i od njega pravi film sa Leonardo Dikaprijem u ulozi Sipke.
I na kraju poslednji roman na hiljadu i po stranica ali baziran na cinjenicama ala Solzenjicin i njegov Gulag, o celom periodu devedesetih na ovamo koji ce pokusati da docara koliko smo svi jadni I bedni.
-

popina

pre 6 godina

Sudeci po svim spisima, istorijskim cinjenicama, knjizevnim delima, ta Kraljevina SHS, Jugoslavija je najvise licila na ovu sada Srbiju. Pola stanovnika nepismeno, zene nemaju pravo glasa, nepotizam i korupcija na svakom koraku, politicari slicni danasnjima. Sa jednom razlikom, u toj zemlji su postojali neki likovi sa m**ima (doduse mnogi i sa pogresnom ideologijom) koji su bili spremni da za svoja uverenja naprave revoluciju.(drvobradi, 15. decembar 2017 14:13)

A žene u SFRJ su imale pravo glasa?Za razliku od SFRJ u Kraljevini Jugoslaviji su živeli slobodni ljudi.Nisu ubijani i zatvarani zbog drugačijeg mišljenja,političke aktivnisti i zbog zalaganja za izbore,višestranački sistem i demokratiju.Kriminal,korupcija,nepotizam...nisu nestali već su postali sastavni deo vladajućeg komunističkog sistema.Nije bilo kriminala,jer je tu delatnost preuzela država i vladajući režim.U Kraljevini Jugoslaviji je jedino komunistička partija bila zabranjena.To se desilo nakon brojnih atentata,koje je ta stranka organizovala,a između ostalog i pokušaj atentata na kralja Aleksandra.Nakon oslobođenja Srbije komunistički revolucionari su likvidirali,po prikupljenim podacima od strane državne komisije preko 60000 ljudi,a nezvanično se smatra da je ta cifra preko 100000.Kasnije su na masovnim grobnicama izgradili stadione,zgrade i druge objekte kako bi prikrili svoje zločine.

nenad

pre 6 godina

Nisam jos cutao ali planiram posle ovoga. Nisam siguran zasto ali me ideja podseca na “ Man from the high castle” gde postoje paralelni univerzumi a sadasnjost se odigrava u SAD kojom vladaju nacisti na istocnoj obali I japanci na zapadnoj, a Nazi Nemacka je pobedila u 2 sv ratu....

Antigona

pre 6 godina

Koliko vidom iz intervjua, ideja nije nova, sve je vrlo slično scenariju za seriju Man From a High Castle koju je uradio Amazon pre nekoliko godina.

Yac

pre 6 godina

Po ovome (nisam procitao knjigu) mi deluje na jugo verziju knjige the man in the high castle.
(Aaa, 15. decembar 2017 12:28)


Samo po zanrovskom odredjenju- druge veza sa 'The Man In The High Castle' nema

Komša

pre 6 godina

@Low key lyesmith
Mi ne da nismo mogli da napravimo republiku po oslobodjenju od Turaka,nego nam Rusija i Austrija nisu dozvolile ni Ustav da donesemo.
Stranim silama uvek odgovara manjak demokratije jer je lakše izvršiti pritisak na jednu tačku (vladara i nešto elite) nego na pravolno podeljenu vlast.
Naročito su Rusi u 19. veku štetno delovali pa su čak histerisali o "franciskoj bašti u nalkanskoj šumi" podržvajući apsolutizam u Srbiji (zapravo su branili svoj).
Borba ustavobranitelja sa Obrenovićima jeste bila borba za ravnomernu raspodelu vlasti ali se zbog gušenja parlamentarizma ta borba odvojala daleko od očiju naroda - narod je imao malo učešća u političkom životu (prilikom odlučivanja) .Zato toliko buna,atentata,crnih ruku i zavera - jer nije moglo javno i legalno.
Kalifi mesto kalifa - to su Obrenovići.Kao da su Srbi terali Turke da bi imali svog Pašu.
Garašanin - hladan,racionalan i veoma pronicljiv čovek.Neumoljiv kada je srpski nacionalni interes u pitanju nije se zaletao na Zahov program iako nije imao ništa ni protov Jugoslavije ali je prvenstveno gledao srpski interes.Dobro je "čitao" politiku velikih sila i pokušavao da izbori što bolju poziciju za Srbiju.
Bilo pa prošlo- u istoj rexi se dva puta ne možeš okupati!
Use i u svoje kljuse.

vuk

pre 6 godina

Što bi sada rekli - "ono kad" klinci koji se nisu ni rodili kada su počele blagodeti višepartijskog sistema u bivšoj Jugi, te ne pamte ni "k" od "komunizma" počnu da bljuju vatru i kletve na jedan sistem i društvo koje niti su poznavali niti mogu da upoznaju. Ne mogu, jer im je sva "nastava" bilo horsko skandiranje na našim stadionima - tim univerzitetima prosvećenosti: "Živela, živela kraljevina Srbija". A malo zapadnije, uz Savu, na istu melodiju, skandiralo se NDH. Pa, vi uživajte u tome što još traje, a slobodno pljujte na Marka i sve nas koji znamo o čemu čovek govori.(Ratko Dr, 15. decembar 2017 13:53)

Samo što ova dece ne uče u školi,kao što je u moje vreme bilo,da je kralj izdao i pobegao iz zemlje sa tonama zlata.Da pre dolaska komunista ništa nije bilo dobro.Ne uče pesme i anegdote iz vladareve prošlosti.A istina je da Hitler nije krenuo na SSSR oni ne bi formirali pokret otpora.

vlado

pre 6 godina

@Against modern football prjatelju, prouc malo istoriju pre nego sto nesto napises. Nikola Pasic je bio jedan od najvatrenijih zagovornika ujedinjenja i stvaranja kraljevine SHS. On je bio na celu vlade koja je potpisala Krfsku deklaraciju, on i kralj Aleksandar su preko noci promenili ratn cilj Srbije iz "oslobodjenja svih Srba" u "oslobodjenje svih južno slovenskih naroda". Procitaj malo sta je Arcibald Rajs rekao i napisao o njemu, bice ti sve jasno. A na tvoju konstataciju da ga je Aleksandar "oterao u politicku penziju" izvoli podatak "Od 1921. do 28. jula 1924. i od 6. novembra 1924. do 1926. bio je premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca." Retka ljiga i pokvarenjak je bio "cuveni" Baja Pasic. Ovi sada su mala deca za njega...

objektivno

pre 6 godina

Sve te drzave su imale mane ali i prednosti. Bilo kako bilo, osudjeni smo na neki oblik saradnje, osim ako se svi ne zazidamo u zamkove kao u najmracnijem srednjem veku.

korto

pre 6 godina

Po ovome (nisam procitao knjigu) mi deluje na jugo verziju knjige the man in the high castle.
(Aaa, 15. decembar 2017 12:28)

Nije, ovo ti je inspirisano Rikom i Mortijem (crtaćem). Pojavljuju se portali između današnje države i zamišljene današnje SFRJ.

Užasno sam se razočarao u knjigu, grozan utisak generalno, voleo sam neke stare Markove romane u kojima nema politike. Ipak, drago mi je da ljudi i dalje kupuju knjige, kao i da Marko i dalje gura.