Blejd Raner - od propasti do klasika

Film "Blejd Raner 2049” u bioskope stiže 5. oktobra. Režiju potpisuje Denis Vilnev, dok je za produkciju filma bio zadužen Ridli Skot. Ipak, pročitajte neverovatan put filmskog klasika za koji su svi mislili da će biti potpuna propast.

Pošaljite komentar
 1. Kada bi me pitali kako bih definisao pojam film, moj odgovor bi se sastojao iz dve reci: Blade runner. Tesko da postoji bolja scena u istoriji filma od cuvenog monologa Roja Batija, dok se u pozadini cuje Vangelisova muzika.
   (Rik Dekard, 6. septembar 2017 21:14)

  # Link komentara

 2. takvi filmovi se više ne prave, danas je produkcija na mnogo višem nivou ali radnja, atmosfera, umetnički dojam, lični pečat autora su isčezli, bojim se da će novi Blade runner biti pokušaj da se uzme lova na staru slavu, a ne borba za autentično umetničko delo koje će publiku i kritiku ostaviti bez teksta, možda ne treba dirati takve klasike.
   (biće bolje, 6. septembar 2017 18:20)

  # Link komentara

 3. Jedan od najboljih filmova svih vremena. Paradigma savremenog sveta.
   (Štap i šargarepa, 6. septembar 2017 17:28)

  # Link komentara

 4. Cela ova prica u tekstu je samo dokaz kako iza svakog remek dela stoji veliki trud i muka.
  (Ana-bg, 05. septembar 2017 17:47)


  ... i niz slucajnosti.
   (neutralni felsh, 6. septembar 2017 16:27)

  # Link komentara

 5. Gledao sam tada ovaj strašan film četiri puta za redom u kinu. I poslije još dosta puta. Gledao sam i redateljsku verziju, no mora reći da mi ona s naracijom i dvosmislenim krajem više paše. I sjećam se mlakih kritika nekih filmskih kritičara u stilu da smo gledali "još jedno manje-više beznačajno znan-fan djelce s dobrim specijalnim efektima koje će brzo biti zaboravljeno". No, mene je film lupio kao malj. I poslije se pokazalo da će se dogoditi baš suprotno od toga da "će biti brzo zaboravljen".
  Čitanje ovog zanimljivog teksta o Blejdraneru me podsjetilo na jednu zgodu iz 1983.g., kad se na Radio Zagrebu 2 vrtila jednom tjedno emisija o filmu koja se zvala "Samo za tvoje uši" u sklopu koje je bila i nagradna igra. Emitirali su u eter isječke iz filmova i sad si ti trebao prvi pogoditi o kojem se fimu radi. A nagrada je bila neka bezvezna izraubana vhs videokazeta, hehehe! No, motiv da se javiš nije naravno bila ta smiješna nagrada nego prilika da iskušaš svoje znanje i da te se čuje u eteru. I bio ja dobio već dvije videokazete do te emisije u kojoj odjekne eterom ona Vangelisova muzika. Trebala mi je točno jedna milisekunda da skužim o kojem se filmu radi pa sam bržebolje nazvao i naravno bio prvi. Ali kad je voditelj čuo s kim (opet) ima posla postavio mi je još hrpu dodatnih pitanja o Blejdraneru (što inače prije nikad nije radio) na koja sam ja sva suvereno odgovorio. Pa su mi htjeli-ne htjeli morali opet dati bezveznu videokazetu! Eto toliko volim ovaj krasan film!
  (cinober, 6. septembar 2017 13:06)

  # Link komentara

 6. Možda i najbolji film ikad, naravno posle Citizen Kein.
   (SRBIJA, 6. septembar 2017 11:19)

  # Link komentara

 7. Vangelisova muzika je zaista obeležila atmosferu. Voleo bi da su 2814 ili Remember uradili soundtrack za novi. Malo moderniji zvuk, ali su uspeli da uhvate veoma sličan osećaj koji prožima kroz Vangelisov rad za prvi deo.
   (abraxas, 6. septembar 2017 10:11)

  # Link komentara

 8. @ Nebojsa,
  pretpostavljam da ni sovjetaki Solaris ne prolazi test SF-a?
   (argh, 6. septembar 2017 01:35)

  # Link komentara

 9. Meni je Blejd Raner jedan od najdražih filmova. Gledanje premijernog prikaza kod nas, u bioskopu, bilo mi je izuzetno prijatno iskustvo. Gledao sam samo prvu verziju, sa naracijom, oko deset puta. Više mi nije ni bilo potrebno, pošto sam sve monologe i sve vizuelne detalje, naučio napamet. Naravno, ne s namerom, već kao rezultat izuzetno pažljivog gledanja. Svoju VHS kasetu sam oko trideset puta davao jednom od svojih najboljih prijatelja, koji je postepeno postajao fasciniran filmom i naročito likovima koje tumače Rutger Hauer i prelepa Šon Jang.
  Nikada nisam video kasnije verzije ovog filma, uključujući i "Director's Cut", mada sam nabavio i tu verziju. Možda je posle ovog članka ipak pogledam. Hvala redakciji na ovako divnom tekstu! :)
  (Zoran Janković, 6. septembar 2017 00:55)

  # Link komentara

 10. Vidim da su neki već komentarisali. Dakle, bez Vangelisa neke scene jednostavno ne bi bile to što jesu.
   (nedostizni, 5. septembar 2017 23:50)

  # Link komentara

 11. Laik sam kada je film u pitanju, ali od filma očekujem da ima ne samo dobru radnju nego i da bude vizuelno dobar. Pod tim ne mislim na skupe efekte. Vrhunac toga je svakako Andrej Tarkovski, ali su tu i Linč, Felini, Kjubrik i mnogi drugi. Mislim da je glavni kvalitet Blejd ranera upravo što je vizuelno dobar, svaki kadar bi mogao sa se urami i okači na zid dnevne sobe. I naravno, vrhunska muzika primerena atmosferi filma.
   (phoeb, 5. septembar 2017 23:19)

  # Link komentara

 12. @Nebojša

  Pa čime si onda impresioniran?
   (phoeb, 5. septembar 2017 23:09)

  # Link komentara

 13. Omiljeni soundtrack i jedan od omiljenih filmova. Kakav svet, kakva atmosfera. Ovaj film pogledam kada god se lose osecam u zivotu..
   (Zverinjak, 5. septembar 2017 22:45)

  # Link komentara

 14. Secam se da sam gledajuci ovaj filim kao 5 godisnjak u bioskopu Odeon u Beogradu se pitao i plasio sta ako svet stvarno bude izlgedao tako za neku deceniju kao u flimu gde se radnja odvijala tada daleke 2019 godine.
  (JS, 5. septembar 2017 22:22)

  # Link komentara

 15. Izuzetan film koji je kompletiran neponovljivim Vangelisovim kompozicijama.
   (Moca, 5. septembar 2017 22:21)

  # Link komentara

 16. @(joe1, 5. septembar 2017 16:10)
  ne rezira ridli,posto je vec upropatio aliene,vec vilnev koji je jedan od najperspektivnijih rezisera trenutno.nema boljeg rezisera za ovaj film trenutno u holivudu....
  (kole, 5. septembar 2017 22:08)

  # Link komentara

 17. I sve će to nestati u trenu. Kao suze na kiši...
  (DS97, 5. septembar 2017 21:32)

  # Link komentara

 18. Film obećava, ali gde nađe ovog Goslinga sa bezizražajnom i blentavom facom...
   (?ikolä, 5. septembar 2017 21:28)

  # Link komentara

 19. He want to save enybady life, my life.
   (Chuck Yeager, 5. septembar 2017 21:24)

  # Link komentara

 20. Meni je film bolji od knjige. Knjiga mi je super do sredine a onda pada. Dik ima gomilu ideja ali stilski mi nesto ne lezi. Film je vrhunski, ja tu neku atmosferu nisam vise nigde video.
  (milos, 5. septembar 2017 21:21)

  # Link komentara

 21. gdin. hauer mi je bio jedan od omiljenih glumaca u detinjstvu, iako je ford glavna uloga, meni se mnogo vise svidjao hauer. trebalo mi je vremena da skapiram scenu na krovu, mozda je bas iz te nedokucivosti, nastala i opcinjenost. otprilike negde u vreme kada je blade runner postao popularan, izasao je i split second, malo posle i wedlock. ne mogu ni da izbrojim koliko puta sam gledao u delicu sekunde, a kao osnovcu, mi je vise legao. naravno, kasnije sam skapirao ceo fazon blade runnera. pogotovo kada sam se dohvatio knjiga od gdina philip k dicka. ostalo mi je nejasno zasto je zapostavljen takav glumac u pravom smislu reci, koji je mogao da glumi u bukvalno svim zanrovima, od drama, preko akcija, do sf-ova, jedino se ne secam da sam ga gledao u komedijama. a mozda je i sam izabrao taj put...
  a da i fenomelani hitcher, bilo je jos istripovanih sf ili horora, bar za mene kao klinca, ali ko ce se seti sada svega.
  jedna preporuka, pogledajte i manje popularan, scanner darkly, odlican je. prosao je dosta nezapazeno kod sire publike.
   (lerma, 5. septembar 2017 21:04)

  # Link komentara

 22. Gledao sam ga na FEST-u daleke 80 i neke i od tada je to moj omiljeni SF pored Odiseje. Kada sam 95-96 uspeo da nabavim CD sa muzikom iz filma radovao sam se kao malo dete.
  (Vlada Joksimovic, 5. septembar 2017 19:22)

  # Link komentara

 23. Rudger je preskocio ulogu u Robokapu da bi glumio ovaj film.
   (Pertinaks, 5. septembar 2017 18:02)

  # Link komentara

 24. Najbolji i najhumaniji film ikada.
  (DaLanik, 5. septembar 2017 18:01)

  # Link komentara

 25. Cela ova prica u tekstu je samo dokaz kako iza svakog remek dela stoji veliki trud i muka. Fenomenalan film, po mom misljenju najbolji sf svih vremena.
   (Ana-bg, 5. septembar 2017 17:47)

  # Link komentara

 26. sedam ili osam verzija filma postoji, cak i jedna koju su fanovi radili.
   (crumb, 5. septembar 2017 17:46)

  # Link komentara

 27. Spomenuo bih i fenomenalnu fotografiju filma, za sta je zasluzan najvise Ridli Skot. Jedna od najboljih upotreba svetla ikad.

  Svaki kadar je za udzbenik, a meni jedna od vizuelno najlepsih scena je Vojt-Komf test nad Rejcel.
  (Fuel-injected suicide machine, 5. septembar 2017 17:41)

  # Link komentara

 28. Mozda nije najbolji film svih vremena, ali takvu kombinaciju zvuka i slike naprosto nema nijedan drugi.
  (flo, 5. septembar 2017 17:16)

  # Link komentara

 29. ima dosta odličnih romana i novela philipa dika po kojima su snimljeni filmovi ...
   (erak, 5. septembar 2017 16:50)

  # Link komentara

 30. bolja je prva verzija sa naracijom
  (nema deda mraza, 5. septembar 2017 16:30)

  # Link komentara

 31. Film sam gledao vise od 30 puta. Negde oko 15-og sam se zabrojao,i ne znam tacno koliko...
   (GuyFawkes, 5. septembar 2017 16:19)

  # Link komentara

 32. pre ce biti od klasika do propasti.
  (joe1, 5. septembar 2017 16:10)

  # Link komentara

 33. Film sam video osamdeset i neke u malom provincijskom bioskopu i od prve minute bio oduševljen! Odmah sam otišao i na sutrašnju projekciju. Možda nije sve dolazilo u malu socijalističku Jugu, ali hvala tadašnjim selektorima FESTA i muzičkim urednicima Jugotona i PGP-a. Kada sada vidim svoju kolekciju ploča i kaseta iz tog vremena shvatim da imam mnoge stvari koje su tek naknadno postale kultne, znači da su ti ljudi birali za naše tržište ono što je stvarno bilo umetnički vredno, bivša država je bila možda i kulturno privilegovana sa svojim mestom između istoka i zapada. Danas imamo sve ali nema kulturne politike niti vaspitanja.
  (Sinko, 5. septembar 2017 16:00)

  # Link komentara

 34. najbolji film ikad
   (Neko, 5. septembar 2017 15:52)

  # Link komentara

 35. Ja volim sf ali nisam baš inpresioniran blade runer-om a još manje odisejom u svemiru ali planiram uskoro da film pogledam ponovo pa utisak možda bude bolji videćemo.
   (Nebojša, 5. septembar 2017 15:00)

  # Link komentara

 36. Pored nespornog vrhunskog sadrzaja meni je jedna od prvih asocijacija na ovaj film i jedan od najvecih kvaliteta raskosni glumacki talenat Rutgera Hauera.
   (DeanWindass#15, 5. septembar 2017 14:57)

  # Link komentara

 37. Vangelisova muzika za film je jedna od najboljih ikada.
  Ne mogu da verujem da to nisu pomenuli u ovom članku!

  Vangelis!
  (Bugi, 5. septembar 2017 14:36)

  # Link komentara

 38. Dodao bih i vazan doprinos Vangelisove genijalne muzike.
  (Milos, 5. septembar 2017 14:11)

  # Link komentara

 39. Sjajan tekst.Ni ja nisam razumeo film posle prvog gledanja.
   (dragance1988, 5. septembar 2017 14:06)

  # Link komentara