Četvrtak, 31.12.2015.

08:30

Dunja Kusturica: Sloboda živi u Mokroj gori

Izvor: N. Jankoviæ

Dunja Kusturica: Sloboda živi u Mokroj gori IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

dacha

pre 8 godina

Svaka čast ovoj plemićkoj dinastiji. Uspešni, imućni, pametni. Nemam ništa protiv, želim vam sve najbolje, mnogo novca i zdravlja. Samo molim vas nemojte mi vi pričati o Pravdi, o Patriotizmu itd... itd... Ali tako to ide u ovom životu. Što si veći smrad bolje prolaziš. Čast izuzecima. ( rodonačelnik ovih plemića nažalost ne spada u izuzetke) Veoma volim njegov prvi film, sve drugo što je snimio bazdi na trenutnu političku modu. Lako je biti uspešan kad imaš neograničenu političku i finansijku podršku.

RRR

pre 8 godina

@ Zoki

Porediti scenario sa režijom je isto što i porediti patišpanj (osnov za tortu) sa šlagom, pri čemu bi scenario bio "patišpanj", konstrukcija na koju se stavlja šlag ( režija).
Doduše, može se patišpanj jesti posebno, šlag posebno, ali to oda ne bi bila torta ( film ) .
Ne znam zašto mislite da je BEMUS ( donekle i EXIT, pa, i GUČA) komercijalna manifestacija, umetnički inferiornija u odnosu na KUSTENDORF ; kao i Kustendorf i predhodne tri se finansiraju iz budžeta, sredstvima poreskih obveznika. Možda je jedina razlika što se za, u predhodna tri festivala to zna, javno, dok je finansiranje Kustendorfa,obivijeno velom tajne. Možda mu, upravo to, daje ekskluzivnu umetničku auru.

Sloboda mišljenja

pre 8 godina

Grešite, o, da, veoma grešite g. Divos, u svom pokušaju da "lik i delo" nekog čoveka, pa makar to bio i E.Kusturica ( a, o njemu je, ovde reč) stavite van kontesksta njegovog "proizvoda".Jer, po definiciji, svaki čovek je "jedinstvo kontinuiteta u diskontinuitetu", u kome svjetonazor,"pogled na svet", određuje njegov "proizvod".
Ne može se očekivati "učešće sa strane" u okviru nečega što ima prefiks"mono", samim tim ni sugestije na kvalitet Kustendorfa, a naročito ne na odluku šta će se na njemu prikazivati.

J.A.

pre 8 godina

Neko je pomenuo kolonijalizam?
Kusten - Dorf, u prvodu s nemačkog Kustino selo
Lična prćija jednog čoveka za sva vremena, svkoj vlasti dobar, od svakog ume da izvuče naše pare i to mu je trenutno najveći kvalitet.
A srpska kultura ne strada zbog kolonijalizma, neka ono dete, eks potencijalna prestolonaslednica, izvibe, već zakidanje na budžetu za sve kulturne i pismene ljud u Srbiji.
Nek želi da zatuče sve što je kulturno, progresivno, oni i tako ne glasaju za zna se koga, pa zašto da žive i razvijaju se. Kultura u Srbiji funkcioniše samosnagom volje, osim u Kustinoj selendri gde cvetaju ruže!

Zoki

pre 8 godina

Čemu ta doza negativnosti u komentarima? Taj festival se ne bavi komercijalnim, nego umetničkim filmovima. Kao kada bi upoređivali BEMUS sa Gučom ili Exitom. A što se tiče Abdulaha Sidrana, Kusturica je bolji režiser nego što je Sidran scenarista. Tri sjajna filma (Underground, Crna mačka beli mačor, Život je čudo) je snimio nakon raspada SFRJ, bez Sidrana.

Realno

pre 8 godina

Da nije bilo sjajnih scenarija Abdulaha Sidrana, za Emira Kusturicu se ne bi ni čulo ni znalo. Sve što je postigao , postigao je režijom filmova "Sjećaš li se Doli Bel" i " Otac na sl. putu".Svi potonji filmovi nisu ni bleda njihova senka.
Kusturica je to shvatio "na vreme"- i u tome je njegov uspeh! Prepoznvši "trenutak" svog limita u filmskoj umetnosti,a na bazi stare slave iz navedena dva filma, okreće se drugim "sadržajima";najpre muziciranju u kome se nije proslavio, potom pisanju knjiga - što mu, pokazalo se, takođe "nije išlo", i konačno, pragmatičnom preduzetništvu koje ga je ponovo "bacilo " u sam vrh medijske pažnje.I, što je bitnije, finansijske profitabilnosti.
Zna se, takođe, da je bio blizak svim, dijametralno suprostavljenim režimima, počev od Miloševića preko Koštunice, Dodika...Nosio majice sa likom Če Gevare,"prezirao truli Zapad", a istovremeno snimao u njihovim studijima...
Ukratko, snalažljiv .A ni to nije lako.
Prirodno je, i očekivano je da tome nauči i svoje potomke. "Iver, ne pada..."

Divos

pre 8 godina

@ Sloboda mišljenja, 31. decembar 2015 18:34

Наравно да у позадини тих коментара јесте пакост и завист. Видиш, тема овог текста није "лик и дело" госп.Кустурице, нису његове моралне и људске квалитете, нити његова достигнућа у областима којима је посветио живот, није ни Дуња Кустурица, већ је тема текста Кустендорф, фестивал где ће у правилу неафирмисани редитељи приказати своја дела.
Нико од тих који се баве "ликом и делом" великог редитеља не написа слова о теми, о Кустендорфу, да ли је прошлих година био добар избор филмова, да ли су се можда огрешили о неке редитеље, да ли се фестивал може допунити, побољшати итд, јок, само се ти коментари баве госп.Кустурицом.
А ако злоупотребите текст, и ничим изазвани, коментаришете "лик и дело" оног у вашој перцепцији омраженог лика, иако то нема апсолутно додира са темом текста, то ипак говори о таквима, и наравно да иза таквих коментара стоји пакост и завист.

milos

pre 8 godina

Mare, izvini. Trenutno nas najveci umetnik je Vlada Velickovic, ili Ljuba Popovic. Ili Tamara Stefanovic. Kusturica je samo veliki Srbin (novi) i to za velike pare.

Sloboda mišljenja

pre 8 godina

Ne znam zašto pojedinci ističu kako su negativni komentari upućeni na adresu E.Kusturice izraz "mržnje, zavisti, pakosti, niske obrazovanosti i svekolike inferiornosti" prema E. Kusturici.
Ja, naravno, ne mislim tako, i uveren sam da su ti komentatori, naprosto, realni ; ističući činjenice koje su im, u vezi E.Kusturice poznate,ali koje su i opštepoznate,komentatori izražavaju svoj stav koji se , nužno, ne mora dopasti onima koji taj stav i takvo mišljenje ne dele.
Valjda je i to vid slobode - za koju se, konačno, i sam reditelj zalaže.
Nema mesta ljutnji ako se kaže da su "lik i delo" E.Kusturice upitni ; na ovaj ili na onaj način, iz ovih ili onih razloga ( navedenih u tekstu komentatora )

samo da primetim

pre 8 godina

Kusturica je u nekom intervjuu rekao otprilike ovo: Kosmopolitima koji me kritikuju poručujem da oni odu u taj zapadni svet kojem se toliko dive i postignu ono što sam ja tamo postigao, pa tek onda možemo da polemišemo.
E u tom grmu leži zec, taj uspeh je ono što mu drugosrbijanska čaršija nikad neće oprostiti.

srdjan

pre 8 godina

Pojede vas zavist u ljubomora. Kusturica je velicina, ljudska i intelektualna za sve vas sto ga prozivate. Ne cudi me sto su Farma, Parovi i slicno smece najgledanije u Srbiji. Srecna vam nova godina!!!

Talenti i obožavaoci

pre 8 godina

Crpeći inspiraciju iz sarajevskog miljea uz odlične scenarije talentovanog Abdulaha Sidrana , tadašnji Emir se vinuo u svet umetnosti, kratko zasijao,potom se, još neko vreme "održavao" snimajući prosečne fimove , da bi totani debakl "postigao" sa filmom "Arizona drim".
Od tada se okreće politici, menja ime, postaje Nemanja, i Srbin, zdušno podržavajući, najpre Miloševića, potom Đinđića, pa Koštunicu,onda Dodika, sada Nikolića.I od svakog "kog je voleo" izvukao je maksimum - za sebe !

Istovremeno, sa stagnacijom u filmskoj umetnosti okreće se, najpre, muzici u kojoj je očajan,potom pisanju gde, takođe, doživljava neuspeh, i konačno, svoju sreću nalazi u preduzetništvu.Gradi "kule i gradove"(Andrić grad, Drvengrad") ,(pri) osvaja "gore i dolove" (Mokra gora), uzdiže se iznad "prejeftine javnisti" ... zbunjene njeogim dostignućima.

ivan

pre 8 godina

'apolonski i dionizijski efekat: učimo, i slavimo život'

u prevodu sa bosanskog jezika-

'gledamo golisavog Putina' - apolonski deo - 'i pijancimo u blatu' - dionizijski deo,
odnosno-
'ucimo citate druga Putina' i 'slavimo staljinizam'

'Sloboda', nema sta...

Ana Bg

pre 8 godina

Kolika zavist i mržnja prema nekome koga i ne poznajete, ko je patriota u zdravom smislu te reči. Neverovatan smo mi narod, nije ni čudo što nam je ovako. Drugi se drže zajedno, čuvaju i vole svoje, a druge poštuju naravno. A mi?

анти анти

pre 8 godina

да човек не поверује колико мржње провејава коментарима... малограђанштина... најјачи ми је онај коментар, шта је то као Кустурица направио епохално, има само два филма... е па бато, верујем да ти имаш бар један филм више...

Pedja

pre 8 godina

Pregledajte, molim vas, svetsku stampu i svetske portale tokom festivala. Ako nadjete makar jedan tekst,( osim ako nije u pitanju neka bizarnost ili ismejavanje ) javite mi. Ja sam prosle godine pogledao desetak velikih portala - od Njujork Tajmsa , do Spigla - i nisam naisao ni na jednu jedinu vest bilo koje vrste o festivalu. Toliko o tome da je to nekakav svetski festival - pre ce biti da je to privatna zurka u brdima - za nase novce -

Milan

pre 8 godina

Ova porodica samo koristi izlizane fraze koje nas narod voli da cuje da bi i dalje nesmetano zivela aristokratski na srpski nacin. To je biznis, nisu oni krivi, vec konzumenti tih njihovih proizvoda.

dragan

pre 8 godina

Sta je to Kusturica snimio pa ga smatraju jednim od najboljih rezisera?
_______________________________________________________
Tri remek dela: "Dom za vesanje", koji je u Južnoj Americi ušao među deset najboljih filmova izmedju 1980. i 1990 godine, "Andergraund" - Zlatna palma i jos masa drugih nagrada i sto je jos vaznije prodat u 40 zemalja sveta. "Sjecas li se Doli Bel" - debitantski Zlatni lav u Veneciji. "Otac na sluzbenom putu" Zlatna palma. "Crna macka beli macor" - nagrada za reziju u Veneciji i najgledaniji film preko okeana nekog od nasih rezisera IKADA. "Život je čudo" - evropski Cezar za najbolji film, nagrada u Montrealu i velika distribucija širom sveta (tamo nisu bili optereceni ratom i videli su u tom filmu nesto vise od dnevne politike, što je bio slučaj kod nas) itd itd..U Kustendorf dolaze najveca imena autorskog filma. Te ljude nisu na jednom mestu mogle da sakupe ni deset puta skuplje manifestacije i festivali...Mnogi mediji su izvestavali sa Mokre Gore, a to sto kod nas nase televizije na haju za takvim stvarima - pa to je nas problem..Znaci, kakve sve gluposti ljudi ovde pisu i kakv uopbicajeni srpski jal i zavist izbija iz svake druge poruke - to je za psihijatra.
A sto se tice zamerki da Kusturica uzima lovu od politicara i da je cesto sa njima, ja vas pitam: A sto da im ne uzme? Pa oni je jedini i imaju. Bolje da se se uzme za ovakve stvari nego za animir dame, skupe provode vani i "donacije za izbore", jer bi na to ionako bile potrosene.

Milan

pre 8 godina

@OLJA:

Zvuci sve lepo sto si napisala ali postoji jedna mala razlika izmedju Kopole i Kursturice. Kopoli nista nije dala Americka drzava i americki narod ni planinu ni festival ni pare da snima filmove.

Tako da joj zelim sve najbolje da uspe i prevazidje svoga oca ali ne tako sto cemo mi da placamo planinu, bogatstvo njenog oca i festival gde ce ona biti selektor. Nego zaradi pare kao Kopola pa postavljaj cerku gde god hoces.

jelena

pre 8 godina

Divos, sve podređeno zaradi, pravo kažeš, sramota jedna! Dok je kod Kusturice sve podređeno...pa zaradi, razume se, nego čemu?! Koristeći sve legalne i nelegalne načine.

(Vlast)a

pre 8 godina

To je isto onoliko tacno koliko i prica o zlatnom dobu atinske demokratije.
Bilo je lepo,slobodno i bogato za manjinu koja nije primecivala onih 99% koji su radili za njihov prosperitet i slobodu a umirali mladi,gladni i bez icega nalik slobodi.
Sramota je da punoletan,normalan i moralan covek danas i ovde tako govori.

mada

pre 8 godina

Ako je tu sloboda podignite rampu koju ste postavili na sred magistralnog puta i ko plati moze da prodje,a ostali nazad.Sebi ste ostvarili slobodu a nama oduzeli slobodu kretanja po drzavnom putu.To ni u filmu nema osim u Ko to tamo peva,ali tu je postavio covek rampu na svojoj njivi.

nenad

pre 8 godina

Kusturica je kapitalista, jedan od vecih kapitalista u Srbiji, koji zivi i zaradjuje i od promovisanja ideje proleterstva i antiglobalizma. On u to naravno ne veruje jer i ne zivi u skladu sa onim sto propagira, Kustendorf je njegov festival, njegov biznis i normalno je da u njegovom biznisu on bira i odredjuje ko ce sta da radi pa i njegova cerka da bude selektor. Meni samo nije jasno kako njegovi idelopoklonici to ne vide i kako te dve kontradikcije mogu da pomire u svojoj glavi. Zalosno dokle je dosla ova zemlja.

g4

pre 8 godina

kusturicu ce uvek mrzeti pripadnici vere koje se on odrekao i uvek ce ga pljuvati, bez obzira sta je u pitanju. takodje i svakog ko je blizak sa njim

po sumama i gorama

pre 8 godina

Lako je Kusti da bude slobodan, kad je dobar sa svim rezimima. Tako mozemo svi da budemo "slobodni", samo ko ima stomak za to.
Nesto se pitam, da je kojim slucajem ovaj "proleter" ziveo u nacistickoj Nemackoj, da li bi bio uz vlast ili uz opoziciju?

posteno...

pre 8 godina

Dunja je sarmantna, pametna, obrazovana, skromna i lepa zena.
Njen otac je jedan od 10-20 najboljih svetskih rezisera. (pedja)..,
...
Samo mi kazi sta je on to uradio u poslednjih 10 godina pa ga smatras jednim od najboljih rezisera na svetu, narawno osim sto je uzurpirao stotine hektara netaknute prirode i nenormalno se obogatio na muci naroda. Od svojih filmova prosio bi , a od biznisa je bogatiji nego li Dzems Kameron.To moze samo na Balkanuuu..

Nebojša

pre 8 godina

Jeste, dušice, mnogo je to fino. A da li smeš da kažeš da ceo vaš porodični biznis, pa i taj kermes o kome se radi plaćaju poreski obveznici Srbije?

ringispil

pre 8 godina

"Mi ucimo strance o nasoj kulturi".,a ona izgleda otprlike ovako:blato.kucice od dasaka i kartona bez krova,krezavi ljudi,rascupane zene,deca sa cigaretom u ustima,kradje,dreka vriska i td.Lepo ste predstavili "svoju" zemlju svetu.

Mali kulturoloski osvrt na Srbe iz Srbije

pre 8 godina

Svideo mi se intervju, jako pametno govori, vidi se i cuje se da je Nemanjina cerka. Jedino sa cime se iz intervjua ne slazem je onaj deo gde na pitanje o stanju kulture u Srbiji odgovara "da je ono takvo kao i u svim kolonijama...prvo padne zdravstvo, onda skolstvo, a sa njima i kultura". Po mom misljenju nista od ove tri stvari (zdravstvo, skolstvo, kultura), a pogotovu kultura nisu imale gde vise da padnu. Sve tri su (osim mozda skolstva?) oduvek bile na niskom nivou. Kultura je medju sirokim narodnim masama na najnizem mogucem nivou tj. ne postoji. To se vidi i iz komentara. Kultura u Srbiji je stvar pojedinca, licnog interesovanja, a nikada nece postati opste dobro tj. samopodrazumevajuca. Narod je takav, radja se primitivan.

008

pre 8 godina

@Pedja: Napravio je samo dva dobra filma, ispostavice se zbog dobrih scenarija Abdulaha Sidrana. Ostali filmovi nisu ni prici, ali su posmatrani drugim ocima bas zbog uspeha ova dva. Njihova baza je bila groteska, ali to je klizav teren na kome se tesko opstaje. Kada je Emir shvatio da se od filma nece najesti, krenuo je da unovcava svoje ime i staru slavu preko sredstava iz javnog sektora i druzenjem sa politickim mocnicima. To se pokazalo kao zlatna koka koja i danas nosi jaja. Odavno on nije medju znacajnim autorima u svetu filma, a dobar fim vise nece snimiti, jer kako tajkun moze da snimi dobar film, to ne ide.

Labud

pre 8 godina

Kako vas je Dejan navukao na udicu, a vi siroma niste ni kadri da shvatite sofisticiranost njegovog komentara.

O Dunju, za razliku od njenog oca, imam visoko misljenje.

Mada, lako je biti kavijar i sampanjac levicar.

Zemljoradnik

pre 8 godina

Da li je ova porodica "levicara, proletera i antiglobalista" mozda rekla da ih po Srbiji prevozi privatni helikopter a po inostranstvu privatbi avion? Koliko preduzeca imaju i koliko zemlje? Tesko bas da se toliko moglo zaraditi od rediteljstva.
(Nisam zavidan samo ne podbosim foliranje, 31. decembar 2015 10:28)
- Filmska industrija donosi veliki profit a uspešni režiseri zaradjuju jako dobro. Naš narod ne podnosi uspeh a za svakog ko se izdvaja iz proseka, nema drugog objašnjenja, taj je sigurno lopov.

Nisam zavidan samo ne podbosim foliranje

pre 8 godina

Da li je ova porodica "levicara, proletera i antiglobalista" mozda rekla da ih po Srbiji prevozi privatni helikopter a po inostranstvu privatbi avion? Koliko preduzeca imaju i koliko zemlje? Tesko bas da se toliko moglo zaraditi od rediteljstva.

Divos

pre 8 godina

Наравно да Кустендорф неће никад бити помпезна манифестација, са додатком гламура и црвеног тепиха, јер тада не би био то што јесте.

А у овом времену наметнутих вредности, када је све подређено заради, када је глобализацији све подређено, када нам је медијска сцена креирана са примарном сврхом да се врши промоција пожељнијег начина живота, Кустендорф некако остаје бастион истинске филмске уметности и културе, филмски фестивал где ће млади и неафирмисани редитељи приказати своја дела.
И добро је што уопште постоји, за младе људе, ентузијасте посвећена филму, велика је, огромна ствар што постоји место где ће моћи приказати шта су урадили, промовисати своју визију, перцепцију, пренети и посебности своје културе, духовности.

Остаје нам да се надамо да ће потрајати Кустендорф, док је таквих фестивала, манифестација, има наде и за културу.

Pedja

pre 8 godina

Dunja je sarmantna, pametna, obrazovana, skromna i lepa zena.
Njen otac je jedan od 10-20 najboljih svetskih rezisera.
Zao mi je samo sto ne mogu da prisustvujem festivalu,
gde su gosti najbolji svetski reziseri.
Ko prati i voli autotrske filmove u manjini je i taj zna o cemu pisem,
ko prati holivudskopink filmsku produkciju taj je u
vecini i taj ne zna o cemu pisem.

a dje logika

pre 8 godina

(Dragan, 31. decembar 2015 09:08)

Jedina oaza je pored, u sumi dalje iza Drvengrada, jer u okolini Drvengrada dosta automobila prolazi, pogotovo da se zaustavi kod njega i tu zagadjuju okolinu. :)

dirkdzentli

pre 8 godina

Sta, Kusturicale sad imaju monopol na slobodu? Da nas ubede da je Putin simbol slobode a Obama jarma. Vazi se. Da mu nisu te neslobodne zemlje koje danas mrzi davale nagrade i kupovale filmove, danas bi pravio deseti nastavak Nemanja se opet zeni.

olja

pre 8 godina

Zasto kcerka jednog filmskog reditelja ne bi i sama mogla da bude dobar poznavalac ove umjetnosti? Na kraju krajeva, imala je najboljeg ucitelja. Ne mogu da shvatim ovu samoubilacku zavist! Da vas samo podsjetim: Kopola otac, Kopola kcer. Niko se tome u Americi nije cudio. Pozelite mladoj Kusturici sve najbolje pa i da prevazidje svog oca.

olja

pre 8 godina

Dejane,
upisi kakav kurs na kome ces steci malo znanja o pravopisu pa onda pisi, pitaj, koliko te volja. (Boze mili, pomozi mu da zna koliko ne zna!)

Mentalni sklop

pre 8 godina

Ćerka selektor festivala...to su ti porodični biznisi o kojima se priča kao o delu razvoja ekonomije zemlje?
Ima para, tata je zaradio i ižicao divoljno, ali neka se dete zanima da se ne oseća beskorisno.

Mentalni sklop

pre 8 godina

Ćerka selektor festivala...to su ti porodični biznisi o kojima se priča kao o delu razvoja ekonomije zemlje?
Ima para, tata je zaradio i ižicao divoljno, ali neka se dete zanima da se ne oseća beskorisno.

Nisam zavidan samo ne podbosim foliranje

pre 8 godina

Da li je ova porodica "levicara, proletera i antiglobalista" mozda rekla da ih po Srbiji prevozi privatni helikopter a po inostranstvu privatbi avion? Koliko preduzeca imaju i koliko zemlje? Tesko bas da se toliko moglo zaraditi od rediteljstva.

olja

pre 8 godina

Zasto kcerka jednog filmskog reditelja ne bi i sama mogla da bude dobar poznavalac ove umjetnosti? Na kraju krajeva, imala je najboljeg ucitelja. Ne mogu da shvatim ovu samoubilacku zavist! Da vas samo podsjetim: Kopola otac, Kopola kcer. Niko se tome u Americi nije cudio. Pozelite mladoj Kusturici sve najbolje pa i da prevazidje svog oca.

dirkdzentli

pre 8 godina

Sta, Kusturicale sad imaju monopol na slobodu? Da nas ubede da je Putin simbol slobode a Obama jarma. Vazi se. Da mu nisu te neslobodne zemlje koje danas mrzi davale nagrade i kupovale filmove, danas bi pravio deseti nastavak Nemanja se opet zeni.

Pedja

pre 8 godina

Dunja je sarmantna, pametna, obrazovana, skromna i lepa zena.
Njen otac je jedan od 10-20 najboljih svetskih rezisera.
Zao mi je samo sto ne mogu da prisustvujem festivalu,
gde su gosti najbolji svetski reziseri.
Ko prati i voli autotrske filmove u manjini je i taj zna o cemu pisem,
ko prati holivudskopink filmsku produkciju taj je u
vecini i taj ne zna o cemu pisem.

posteno...

pre 8 godina

Dunja je sarmantna, pametna, obrazovana, skromna i lepa zena.
Njen otac je jedan od 10-20 najboljih svetskih rezisera. (pedja)..,
...
Samo mi kazi sta je on to uradio u poslednjih 10 godina pa ga smatras jednim od najboljih rezisera na svetu, narawno osim sto je uzurpirao stotine hektara netaknute prirode i nenormalno se obogatio na muci naroda. Od svojih filmova prosio bi , a od biznisa je bogatiji nego li Dzems Kameron.To moze samo na Balkanuuu..

po sumama i gorama

pre 8 godina

Lako je Kusti da bude slobodan, kad je dobar sa svim rezimima. Tako mozemo svi da budemo "slobodni", samo ko ima stomak za to.
Nesto se pitam, da je kojim slucajem ovaj "proleter" ziveo u nacistickoj Nemackoj, da li bi bio uz vlast ili uz opoziciju?

Nebojša

pre 8 godina

Jeste, dušice, mnogo je to fino. A da li smeš da kažeš da ceo vaš porodični biznis, pa i taj kermes o kome se radi plaćaju poreski obveznici Srbije?

008

pre 8 godina

@Pedja: Napravio je samo dva dobra filma, ispostavice se zbog dobrih scenarija Abdulaha Sidrana. Ostali filmovi nisu ni prici, ali su posmatrani drugim ocima bas zbog uspeha ova dva. Njihova baza je bila groteska, ali to je klizav teren na kome se tesko opstaje. Kada je Emir shvatio da se od filma nece najesti, krenuo je da unovcava svoje ime i staru slavu preko sredstava iz javnog sektora i druzenjem sa politickim mocnicima. To se pokazalo kao zlatna koka koja i danas nosi jaja. Odavno on nije medju znacajnim autorima u svetu filma, a dobar fim vise nece snimiti, jer kako tajkun moze da snimi dobar film, to ne ide.

Divos

pre 8 godina

Наравно да Кустендорф неће никад бити помпезна манифестација, са додатком гламура и црвеног тепиха, јер тада не би био то што јесте.

А у овом времену наметнутих вредности, када је све подређено заради, када је глобализацији све подређено, када нам је медијска сцена креирана са примарном сврхом да се врши промоција пожељнијег начина живота, Кустендорф некако остаје бастион истинске филмске уметности и културе, филмски фестивал где ће млади и неафирмисани редитељи приказати своја дела.
И добро је што уопште постоји, за младе људе, ентузијасте посвећена филму, велика је, огромна ствар што постоји место где ће моћи приказати шта су урадили, промовисати своју визију, перцепцију, пренети и посебности своје културе, духовности.

Остаје нам да се надамо да ће потрајати Кустендорф, док је таквих фестивала, манифестација, има наде и за културу.

ringispil

pre 8 godina

"Mi ucimo strance o nasoj kulturi".,a ona izgleda otprlike ovako:blato.kucice od dasaka i kartona bez krova,krezavi ljudi,rascupane zene,deca sa cigaretom u ustima,kradje,dreka vriska i td.Lepo ste predstavili "svoju" zemlju svetu.

olja

pre 8 godina

Dejane,
upisi kakav kurs na kome ces steci malo znanja o pravopisu pa onda pisi, pitaj, koliko te volja. (Boze mili, pomozi mu da zna koliko ne zna!)

Talenti i obožavaoci

pre 8 godina

Crpeći inspiraciju iz sarajevskog miljea uz odlične scenarije talentovanog Abdulaha Sidrana , tadašnji Emir se vinuo u svet umetnosti, kratko zasijao,potom se, još neko vreme "održavao" snimajući prosečne fimove , da bi totani debakl "postigao" sa filmom "Arizona drim".
Od tada se okreće politici, menja ime, postaje Nemanja, i Srbin, zdušno podržavajući, najpre Miloševića, potom Đinđića, pa Koštunicu,onda Dodika, sada Nikolića.I od svakog "kog je voleo" izvukao je maksimum - za sebe !

Istovremeno, sa stagnacijom u filmskoj umetnosti okreće se, najpre, muzici u kojoj je očajan,potom pisanju gde, takođe, doživljava neuspeh, i konačno, svoju sreću nalazi u preduzetništvu.Gradi "kule i gradove"(Andrić grad, Drvengrad") ,(pri) osvaja "gore i dolove" (Mokra gora), uzdiže se iznad "prejeftine javnisti" ... zbunjene njeogim dostignućima.

a dje logika

pre 8 godina

(Dragan, 31. decembar 2015 09:08)

Jedina oaza je pored, u sumi dalje iza Drvengrada, jer u okolini Drvengrada dosta automobila prolazi, pogotovo da se zaustavi kod njega i tu zagadjuju okolinu. :)

Pedja

pre 8 godina

Pregledajte, molim vas, svetsku stampu i svetske portale tokom festivala. Ako nadjete makar jedan tekst,( osim ako nije u pitanju neka bizarnost ili ismejavanje ) javite mi. Ja sam prosle godine pogledao desetak velikih portala - od Njujork Tajmsa , do Spigla - i nisam naisao ni na jednu jedinu vest bilo koje vrste o festivalu. Toliko o tome da je to nekakav svetski festival - pre ce biti da je to privatna zurka u brdima - za nase novce -

nenad

pre 8 godina

Kusturica je kapitalista, jedan od vecih kapitalista u Srbiji, koji zivi i zaradjuje i od promovisanja ideje proleterstva i antiglobalizma. On u to naravno ne veruje jer i ne zivi u skladu sa onim sto propagira, Kustendorf je njegov festival, njegov biznis i normalno je da u njegovom biznisu on bira i odredjuje ko ce sta da radi pa i njegova cerka da bude selektor. Meni samo nije jasno kako njegovi idelopoklonici to ne vide i kako te dve kontradikcije mogu da pomire u svojoj glavi. Zalosno dokle je dosla ova zemlja.

Milan

pre 8 godina

@OLJA:

Zvuci sve lepo sto si napisala ali postoji jedna mala razlika izmedju Kopole i Kursturice. Kopoli nista nije dala Americka drzava i americki narod ni planinu ni festival ni pare da snima filmove.

Tako da joj zelim sve najbolje da uspe i prevazidje svoga oca ali ne tako sto cemo mi da placamo planinu, bogatstvo njenog oca i festival gde ce ona biti selektor. Nego zaradi pare kao Kopola pa postavljaj cerku gde god hoces.

srdjan

pre 8 godina

Pojede vas zavist u ljubomora. Kusturica je velicina, ljudska i intelektualna za sve vas sto ga prozivate. Ne cudi me sto su Farma, Parovi i slicno smece najgledanije u Srbiji. Srecna vam nova godina!!!

ivan

pre 8 godina

'apolonski i dionizijski efekat: učimo, i slavimo život'

u prevodu sa bosanskog jezika-

'gledamo golisavog Putina' - apolonski deo - 'i pijancimo u blatu' - dionizijski deo,
odnosno-
'ucimo citate druga Putina' i 'slavimo staljinizam'

'Sloboda', nema sta...

dragan

pre 8 godina

Sta je to Kusturica snimio pa ga smatraju jednim od najboljih rezisera?
_______________________________________________________
Tri remek dela: "Dom za vesanje", koji je u Južnoj Americi ušao među deset najboljih filmova izmedju 1980. i 1990 godine, "Andergraund" - Zlatna palma i jos masa drugih nagrada i sto je jos vaznije prodat u 40 zemalja sveta. "Sjecas li se Doli Bel" - debitantski Zlatni lav u Veneciji. "Otac na sluzbenom putu" Zlatna palma. "Crna macka beli macor" - nagrada za reziju u Veneciji i najgledaniji film preko okeana nekog od nasih rezisera IKADA. "Život je čudo" - evropski Cezar za najbolji film, nagrada u Montrealu i velika distribucija širom sveta (tamo nisu bili optereceni ratom i videli su u tom filmu nesto vise od dnevne politike, što je bio slučaj kod nas) itd itd..U Kustendorf dolaze najveca imena autorskog filma. Te ljude nisu na jednom mestu mogle da sakupe ni deset puta skuplje manifestacije i festivali...Mnogi mediji su izvestavali sa Mokre Gore, a to sto kod nas nase televizije na haju za takvim stvarima - pa to je nas problem..Znaci, kakve sve gluposti ljudi ovde pisu i kakv uopbicajeni srpski jal i zavist izbija iz svake druge poruke - to je za psihijatra.
A sto se tice zamerki da Kusturica uzima lovu od politicara i da je cesto sa njima, ja vas pitam: A sto da im ne uzme? Pa oni je jedini i imaju. Bolje da se se uzme za ovakve stvari nego za animir dame, skupe provode vani i "donacije za izbore", jer bi na to ionako bile potrosene.

анти анти

pre 8 godina

да човек не поверује колико мржње провејава коментарима... малограђанштина... најјачи ми је онај коментар, шта је то као Кустурица направио епохално, има само два филма... е па бато, верујем да ти имаш бар један филм више...

Milan

pre 8 godina

Ova porodica samo koristi izlizane fraze koje nas narod voli da cuje da bi i dalje nesmetano zivela aristokratski na srpski nacin. To je biznis, nisu oni krivi, vec konzumenti tih njihovih proizvoda.

mada

pre 8 godina

Ako je tu sloboda podignite rampu koju ste postavili na sred magistralnog puta i ko plati moze da prodje,a ostali nazad.Sebi ste ostvarili slobodu a nama oduzeli slobodu kretanja po drzavnom putu.To ni u filmu nema osim u Ko to tamo peva,ali tu je postavio covek rampu na svojoj njivi.

Ana Bg

pre 8 godina

Kolika zavist i mržnja prema nekome koga i ne poznajete, ko je patriota u zdravom smislu te reči. Neverovatan smo mi narod, nije ni čudo što nam je ovako. Drugi se drže zajedno, čuvaju i vole svoje, a druge poštuju naravno. A mi?

(Vlast)a

pre 8 godina

To je isto onoliko tacno koliko i prica o zlatnom dobu atinske demokratije.
Bilo je lepo,slobodno i bogato za manjinu koja nije primecivala onih 99% koji su radili za njihov prosperitet i slobodu a umirali mladi,gladni i bez icega nalik slobodi.
Sramota je da punoletan,normalan i moralan covek danas i ovde tako govori.

milos

pre 8 godina

Mare, izvini. Trenutno nas najveci umetnik je Vlada Velickovic, ili Ljuba Popovic. Ili Tamara Stefanovic. Kusturica je samo veliki Srbin (novi) i to za velike pare.

g4

pre 8 godina

kusturicu ce uvek mrzeti pripadnici vere koje se on odrekao i uvek ce ga pljuvati, bez obzira sta je u pitanju. takodje i svakog ko je blizak sa njim

jelena

pre 8 godina

Divos, sve podređeno zaradi, pravo kažeš, sramota jedna! Dok je kod Kusturice sve podređeno...pa zaradi, razume se, nego čemu?! Koristeći sve legalne i nelegalne načine.

Labud

pre 8 godina

Kako vas je Dejan navukao na udicu, a vi siroma niste ni kadri da shvatite sofisticiranost njegovog komentara.

O Dunju, za razliku od njenog oca, imam visoko misljenje.

Mada, lako je biti kavijar i sampanjac levicar.

Mali kulturoloski osvrt na Srbe iz Srbije

pre 8 godina

Svideo mi se intervju, jako pametno govori, vidi se i cuje se da je Nemanjina cerka. Jedino sa cime se iz intervjua ne slazem je onaj deo gde na pitanje o stanju kulture u Srbiji odgovara "da je ono takvo kao i u svim kolonijama...prvo padne zdravstvo, onda skolstvo, a sa njima i kultura". Po mom misljenju nista od ove tri stvari (zdravstvo, skolstvo, kultura), a pogotovu kultura nisu imale gde vise da padnu. Sve tri su (osim mozda skolstva?) oduvek bile na niskom nivou. Kultura je medju sirokim narodnim masama na najnizem mogucem nivou tj. ne postoji. To se vidi i iz komentara. Kultura u Srbiji je stvar pojedinca, licnog interesovanja, a nikada nece postati opste dobro tj. samopodrazumevajuca. Narod je takav, radja se primitivan.

Sloboda mišljenja

pre 8 godina

Ne znam zašto pojedinci ističu kako su negativni komentari upućeni na adresu E.Kusturice izraz "mržnje, zavisti, pakosti, niske obrazovanosti i svekolike inferiornosti" prema E. Kusturici.
Ja, naravno, ne mislim tako, i uveren sam da su ti komentatori, naprosto, realni ; ističući činjenice koje su im, u vezi E.Kusturice poznate,ali koje su i opštepoznate,komentatori izražavaju svoj stav koji se , nužno, ne mora dopasti onima koji taj stav i takvo mišljenje ne dele.
Valjda je i to vid slobode - za koju se, konačno, i sam reditelj zalaže.
Nema mesta ljutnji ako se kaže da su "lik i delo" E.Kusturice upitni ; na ovaj ili na onaj način, iz ovih ili onih razloga ( navedenih u tekstu komentatora )

samo da primetim

pre 8 godina

Kusturica je u nekom intervjuu rekao otprilike ovo: Kosmopolitima koji me kritikuju poručujem da oni odu u taj zapadni svet kojem se toliko dive i postignu ono što sam ja tamo postigao, pa tek onda možemo da polemišemo.
E u tom grmu leži zec, taj uspeh je ono što mu drugosrbijanska čaršija nikad neće oprostiti.

Zemljoradnik

pre 8 godina

Da li je ova porodica "levicara, proletera i antiglobalista" mozda rekla da ih po Srbiji prevozi privatni helikopter a po inostranstvu privatbi avion? Koliko preduzeca imaju i koliko zemlje? Tesko bas da se toliko moglo zaraditi od rediteljstva.
(Nisam zavidan samo ne podbosim foliranje, 31. decembar 2015 10:28)
- Filmska industrija donosi veliki profit a uspešni režiseri zaradjuju jako dobro. Naš narod ne podnosi uspeh a za svakog ko se izdvaja iz proseka, nema drugog objašnjenja, taj je sigurno lopov.

Realno

pre 8 godina

Da nije bilo sjajnih scenarija Abdulaha Sidrana, za Emira Kusturicu se ne bi ni čulo ni znalo. Sve što je postigao , postigao je režijom filmova "Sjećaš li se Doli Bel" i " Otac na sl. putu".Svi potonji filmovi nisu ni bleda njihova senka.
Kusturica je to shvatio "na vreme"- i u tome je njegov uspeh! Prepoznvši "trenutak" svog limita u filmskoj umetnosti,a na bazi stare slave iz navedena dva filma, okreće se drugim "sadržajima";najpre muziciranju u kome se nije proslavio, potom pisanju knjiga - što mu, pokazalo se, takođe "nije išlo", i konačno, pragmatičnom preduzetništvu koje ga je ponovo "bacilo " u sam vrh medijske pažnje.I, što je bitnije, finansijske profitabilnosti.
Zna se, takođe, da je bio blizak svim, dijametralno suprostavljenim režimima, počev od Miloševića preko Koštunice, Dodika...Nosio majice sa likom Če Gevare,"prezirao truli Zapad", a istovremeno snimao u njihovim studijima...
Ukratko, snalažljiv .A ni to nije lako.
Prirodno je, i očekivano je da tome nauči i svoje potomke. "Iver, ne pada..."

J.A.

pre 8 godina

Neko je pomenuo kolonijalizam?
Kusten - Dorf, u prvodu s nemačkog Kustino selo
Lična prćija jednog čoveka za sva vremena, svkoj vlasti dobar, od svakog ume da izvuče naše pare i to mu je trenutno najveći kvalitet.
A srpska kultura ne strada zbog kolonijalizma, neka ono dete, eks potencijalna prestolonaslednica, izvibe, već zakidanje na budžetu za sve kulturne i pismene ljud u Srbiji.
Nek želi da zatuče sve što je kulturno, progresivno, oni i tako ne glasaju za zna se koga, pa zašto da žive i razvijaju se. Kultura u Srbiji funkcioniše samosnagom volje, osim u Kustinoj selendri gde cvetaju ruže!

Divos

pre 8 godina

@ Sloboda mišljenja, 31. decembar 2015 18:34

Наравно да у позадини тих коментара јесте пакост и завист. Видиш, тема овог текста није "лик и дело" госп.Кустурице, нису његове моралне и људске квалитете, нити његова достигнућа у областима којима је посветио живот, није ни Дуња Кустурица, већ је тема текста Кустендорф, фестивал где ће у правилу неафирмисани редитељи приказати своја дела.
Нико од тих који се баве "ликом и делом" великог редитеља не написа слова о теми, о Кустендорфу, да ли је прошлих година био добар избор филмова, да ли су се можда огрешили о неке редитеље, да ли се фестивал може допунити, побољшати итд, јок, само се ти коментари баве госп.Кустурицом.
А ако злоупотребите текст, и ничим изазвани, коментаришете "лик и дело" оног у вашој перцепцији омраженог лика, иако то нема апсолутно додира са темом текста, то ипак говори о таквима, и наравно да иза таквих коментара стоји пакост и завист.

Zoki

pre 8 godina

Čemu ta doza negativnosti u komentarima? Taj festival se ne bavi komercijalnim, nego umetničkim filmovima. Kao kada bi upoređivali BEMUS sa Gučom ili Exitom. A što se tiče Abdulaha Sidrana, Kusturica je bolji režiser nego što je Sidran scenarista. Tri sjajna filma (Underground, Crna mačka beli mačor, Život je čudo) je snimio nakon raspada SFRJ, bez Sidrana.

RRR

pre 8 godina

@ Zoki

Porediti scenario sa režijom je isto što i porediti patišpanj (osnov za tortu) sa šlagom, pri čemu bi scenario bio "patišpanj", konstrukcija na koju se stavlja šlag ( režija).
Doduše, može se patišpanj jesti posebno, šlag posebno, ali to oda ne bi bila torta ( film ) .
Ne znam zašto mislite da je BEMUS ( donekle i EXIT, pa, i GUČA) komercijalna manifestacija, umetnički inferiornija u odnosu na KUSTENDORF ; kao i Kustendorf i predhodne tri se finansiraju iz budžeta, sredstvima poreskih obveznika. Možda je jedina razlika što se za, u predhodna tri festivala to zna, javno, dok je finansiranje Kustendorfa,obivijeno velom tajne. Možda mu, upravo to, daje ekskluzivnu umetničku auru.

dacha

pre 8 godina

Svaka čast ovoj plemićkoj dinastiji. Uspešni, imućni, pametni. Nemam ništa protiv, želim vam sve najbolje, mnogo novca i zdravlja. Samo molim vas nemojte mi vi pričati o Pravdi, o Patriotizmu itd... itd... Ali tako to ide u ovom životu. Što si veći smrad bolje prolaziš. Čast izuzecima. ( rodonačelnik ovih plemića nažalost ne spada u izuzetke) Veoma volim njegov prvi film, sve drugo što je snimio bazdi na trenutnu političku modu. Lako je biti uspešan kad imaš neograničenu političku i finansijku podršku.

Sloboda mišljenja

pre 8 godina

Grešite, o, da, veoma grešite g. Divos, u svom pokušaju da "lik i delo" nekog čoveka, pa makar to bio i E.Kusturica ( a, o njemu je, ovde reč) stavite van kontesksta njegovog "proizvoda".Jer, po definiciji, svaki čovek je "jedinstvo kontinuiteta u diskontinuitetu", u kome svjetonazor,"pogled na svet", određuje njegov "proizvod".
Ne može se očekivati "učešće sa strane" u okviru nečega što ima prefiks"mono", samim tim ni sugestije na kvalitet Kustendorfa, a naročito ne na odluku šta će se na njemu prikazivati.

Mentalni sklop

pre 8 godina

Ćerka selektor festivala...to su ti porodični biznisi o kojima se priča kao o delu razvoja ekonomije zemlje?
Ima para, tata je zaradio i ižicao divoljno, ali neka se dete zanima da se ne oseća beskorisno.

Pedja

pre 8 godina

Dunja je sarmantna, pametna, obrazovana, skromna i lepa zena.
Njen otac je jedan od 10-20 najboljih svetskih rezisera.
Zao mi je samo sto ne mogu da prisustvujem festivalu,
gde su gosti najbolji svetski reziseri.
Ko prati i voli autotrske filmove u manjini je i taj zna o cemu pisem,
ko prati holivudskopink filmsku produkciju taj je u
vecini i taj ne zna o cemu pisem.

olja

pre 8 godina

Zasto kcerka jednog filmskog reditelja ne bi i sama mogla da bude dobar poznavalac ove umjetnosti? Na kraju krajeva, imala je najboljeg ucitelja. Ne mogu da shvatim ovu samoubilacku zavist! Da vas samo podsjetim: Kopola otac, Kopola kcer. Niko se tome u Americi nije cudio. Pozelite mladoj Kusturici sve najbolje pa i da prevazidje svog oca.

Nisam zavidan samo ne podbosim foliranje

pre 8 godina

Da li je ova porodica "levicara, proletera i antiglobalista" mozda rekla da ih po Srbiji prevozi privatni helikopter a po inostranstvu privatbi avion? Koliko preduzeca imaju i koliko zemlje? Tesko bas da se toliko moglo zaraditi od rediteljstva.

dirkdzentli

pre 8 godina

Sta, Kusturicale sad imaju monopol na slobodu? Da nas ubede da je Putin simbol slobode a Obama jarma. Vazi se. Da mu nisu te neslobodne zemlje koje danas mrzi davale nagrade i kupovale filmove, danas bi pravio deseti nastavak Nemanja se opet zeni.

Divos

pre 8 godina

Наравно да Кустендорф неће никад бити помпезна манифестација, са додатком гламура и црвеног тепиха, јер тада не би био то што јесте.

А у овом времену наметнутих вредности, када је све подређено заради, када је глобализацији све подређено, када нам је медијска сцена креирана са примарном сврхом да се врши промоција пожељнијег начина живота, Кустендорф некако остаје бастион истинске филмске уметности и културе, филмски фестивал где ће млади и неафирмисани редитељи приказати своја дела.
И добро је што уопште постоји, за младе људе, ентузијасте посвећена филму, велика је, огромна ствар што постоји место где ће моћи приказати шта су урадили, промовисати своју визију, перцепцију, пренети и посебности своје културе, духовности.

Остаје нам да се надамо да ће потрајати Кустендорф, док је таквих фестивала, манифестација, има наде и за културу.

olja

pre 8 godina

Dejane,
upisi kakav kurs na kome ces steci malo znanja o pravopisu pa onda pisi, pitaj, koliko te volja. (Boze mili, pomozi mu da zna koliko ne zna!)

posteno...

pre 8 godina

Dunja je sarmantna, pametna, obrazovana, skromna i lepa zena.
Njen otac je jedan od 10-20 najboljih svetskih rezisera. (pedja)..,
...
Samo mi kazi sta je on to uradio u poslednjih 10 godina pa ga smatras jednim od najboljih rezisera na svetu, narawno osim sto je uzurpirao stotine hektara netaknute prirode i nenormalno se obogatio na muci naroda. Od svojih filmova prosio bi , a od biznisa je bogatiji nego li Dzems Kameron.To moze samo na Balkanuuu..

008

pre 8 godina

@Pedja: Napravio je samo dva dobra filma, ispostavice se zbog dobrih scenarija Abdulaha Sidrana. Ostali filmovi nisu ni prici, ali su posmatrani drugim ocima bas zbog uspeha ova dva. Njihova baza je bila groteska, ali to je klizav teren na kome se tesko opstaje. Kada je Emir shvatio da se od filma nece najesti, krenuo je da unovcava svoje ime i staru slavu preko sredstava iz javnog sektora i druzenjem sa politickim mocnicima. To se pokazalo kao zlatna koka koja i danas nosi jaja. Odavno on nije medju znacajnim autorima u svetu filma, a dobar fim vise nece snimiti, jer kako tajkun moze da snimi dobar film, to ne ide.

Ana Bg

pre 8 godina

Kolika zavist i mržnja prema nekome koga i ne poznajete, ko je patriota u zdravom smislu te reči. Neverovatan smo mi narod, nije ni čudo što nam je ovako. Drugi se drže zajedno, čuvaju i vole svoje, a druge poštuju naravno. A mi?

анти анти

pre 8 godina

да човек не поверује колико мржње провејава коментарима... малограђанштина... најјачи ми је онај коментар, шта је то као Кустурица направио епохално, има само два филма... е па бато, верујем да ти имаш бар један филм више...

Nebojša

pre 8 godina

Jeste, dušice, mnogo je to fino. A da li smeš da kažeš da ceo vaš porodični biznis, pa i taj kermes o kome se radi plaćaju poreski obveznici Srbije?

po sumama i gorama

pre 8 godina

Lako je Kusti da bude slobodan, kad je dobar sa svim rezimima. Tako mozemo svi da budemo "slobodni", samo ko ima stomak za to.
Nesto se pitam, da je kojim slucajem ovaj "proleter" ziveo u nacistickoj Nemackoj, da li bi bio uz vlast ili uz opoziciju?

srdjan

pre 8 godina

Pojede vas zavist u ljubomora. Kusturica je velicina, ljudska i intelektualna za sve vas sto ga prozivate. Ne cudi me sto su Farma, Parovi i slicno smece najgledanije u Srbiji. Srecna vam nova godina!!!

Talenti i obožavaoci

pre 8 godina

Crpeći inspiraciju iz sarajevskog miljea uz odlične scenarije talentovanog Abdulaha Sidrana , tadašnji Emir se vinuo u svet umetnosti, kratko zasijao,potom se, još neko vreme "održavao" snimajući prosečne fimove , da bi totani debakl "postigao" sa filmom "Arizona drim".
Od tada se okreće politici, menja ime, postaje Nemanja, i Srbin, zdušno podržavajući, najpre Miloševića, potom Đinđića, pa Koštunicu,onda Dodika, sada Nikolića.I od svakog "kog je voleo" izvukao je maksimum - za sebe !

Istovremeno, sa stagnacijom u filmskoj umetnosti okreće se, najpre, muzici u kojoj je očajan,potom pisanju gde, takođe, doživljava neuspeh, i konačno, svoju sreću nalazi u preduzetništvu.Gradi "kule i gradove"(Andrić grad, Drvengrad") ,(pri) osvaja "gore i dolove" (Mokra gora), uzdiže se iznad "prejeftine javnisti" ... zbunjene njeogim dostignućima.

ringispil

pre 8 godina

"Mi ucimo strance o nasoj kulturi".,a ona izgleda otprlike ovako:blato.kucice od dasaka i kartona bez krova,krezavi ljudi,rascupane zene,deca sa cigaretom u ustima,kradje,dreka vriska i td.Lepo ste predstavili "svoju" zemlju svetu.

g4

pre 8 godina

kusturicu ce uvek mrzeti pripadnici vere koje se on odrekao i uvek ce ga pljuvati, bez obzira sta je u pitanju. takodje i svakog ko je blizak sa njim

dragan

pre 8 godina

Sta je to Kusturica snimio pa ga smatraju jednim od najboljih rezisera?
_______________________________________________________
Tri remek dela: "Dom za vesanje", koji je u Južnoj Americi ušao među deset najboljih filmova izmedju 1980. i 1990 godine, "Andergraund" - Zlatna palma i jos masa drugih nagrada i sto je jos vaznije prodat u 40 zemalja sveta. "Sjecas li se Doli Bel" - debitantski Zlatni lav u Veneciji. "Otac na sluzbenom putu" Zlatna palma. "Crna macka beli macor" - nagrada za reziju u Veneciji i najgledaniji film preko okeana nekog od nasih rezisera IKADA. "Život je čudo" - evropski Cezar za najbolji film, nagrada u Montrealu i velika distribucija širom sveta (tamo nisu bili optereceni ratom i videli su u tom filmu nesto vise od dnevne politike, što je bio slučaj kod nas) itd itd..U Kustendorf dolaze najveca imena autorskog filma. Te ljude nisu na jednom mestu mogle da sakupe ni deset puta skuplje manifestacije i festivali...Mnogi mediji su izvestavali sa Mokre Gore, a to sto kod nas nase televizije na haju za takvim stvarima - pa to je nas problem..Znaci, kakve sve gluposti ljudi ovde pisu i kakv uopbicajeni srpski jal i zavist izbija iz svake druge poruke - to je za psihijatra.
A sto se tice zamerki da Kusturica uzima lovu od politicara i da je cesto sa njima, ja vas pitam: A sto da im ne uzme? Pa oni je jedini i imaju. Bolje da se se uzme za ovakve stvari nego za animir dame, skupe provode vani i "donacije za izbore", jer bi na to ionako bile potrosene.

Zemljoradnik

pre 8 godina

Da li je ova porodica "levicara, proletera i antiglobalista" mozda rekla da ih po Srbiji prevozi privatni helikopter a po inostranstvu privatbi avion? Koliko preduzeca imaju i koliko zemlje? Tesko bas da se toliko moglo zaraditi od rediteljstva.
(Nisam zavidan samo ne podbosim foliranje, 31. decembar 2015 10:28)
- Filmska industrija donosi veliki profit a uspešni režiseri zaradjuju jako dobro. Naš narod ne podnosi uspeh a za svakog ko se izdvaja iz proseka, nema drugog objašnjenja, taj je sigurno lopov.

Pedja

pre 8 godina

Pregledajte, molim vas, svetsku stampu i svetske portale tokom festivala. Ako nadjete makar jedan tekst,( osim ako nije u pitanju neka bizarnost ili ismejavanje ) javite mi. Ja sam prosle godine pogledao desetak velikih portala - od Njujork Tajmsa , do Spigla - i nisam naisao ni na jednu jedinu vest bilo koje vrste o festivalu. Toliko o tome da je to nekakav svetski festival - pre ce biti da je to privatna zurka u brdima - za nase novce -

a dje logika

pre 8 godina

(Dragan, 31. decembar 2015 09:08)

Jedina oaza je pored, u sumi dalje iza Drvengrada, jer u okolini Drvengrada dosta automobila prolazi, pogotovo da se zaustavi kod njega i tu zagadjuju okolinu. :)

ivan

pre 8 godina

'apolonski i dionizijski efekat: učimo, i slavimo život'

u prevodu sa bosanskog jezika-

'gledamo golisavog Putina' - apolonski deo - 'i pijancimo u blatu' - dionizijski deo,
odnosno-
'ucimo citate druga Putina' i 'slavimo staljinizam'

'Sloboda', nema sta...

Milan

pre 8 godina

@OLJA:

Zvuci sve lepo sto si napisala ali postoji jedna mala razlika izmedju Kopole i Kursturice. Kopoli nista nije dala Americka drzava i americki narod ni planinu ni festival ni pare da snima filmove.

Tako da joj zelim sve najbolje da uspe i prevazidje svoga oca ali ne tako sto cemo mi da placamo planinu, bogatstvo njenog oca i festival gde ce ona biti selektor. Nego zaradi pare kao Kopola pa postavljaj cerku gde god hoces.

samo da primetim

pre 8 godina

Kusturica je u nekom intervjuu rekao otprilike ovo: Kosmopolitima koji me kritikuju poručujem da oni odu u taj zapadni svet kojem se toliko dive i postignu ono što sam ja tamo postigao, pa tek onda možemo da polemišemo.
E u tom grmu leži zec, taj uspeh je ono što mu drugosrbijanska čaršija nikad neće oprostiti.

Milan

pre 8 godina

Ova porodica samo koristi izlizane fraze koje nas narod voli da cuje da bi i dalje nesmetano zivela aristokratski na srpski nacin. To je biznis, nisu oni krivi, vec konzumenti tih njihovih proizvoda.

nenad

pre 8 godina

Kusturica je kapitalista, jedan od vecih kapitalista u Srbiji, koji zivi i zaradjuje i od promovisanja ideje proleterstva i antiglobalizma. On u to naravno ne veruje jer i ne zivi u skladu sa onim sto propagira, Kustendorf je njegov festival, njegov biznis i normalno je da u njegovom biznisu on bira i odredjuje ko ce sta da radi pa i njegova cerka da bude selektor. Meni samo nije jasno kako njegovi idelopoklonici to ne vide i kako te dve kontradikcije mogu da pomire u svojoj glavi. Zalosno dokle je dosla ova zemlja.

milos

pre 8 godina

Mare, izvini. Trenutno nas najveci umetnik je Vlada Velickovic, ili Ljuba Popovic. Ili Tamara Stefanovic. Kusturica je samo veliki Srbin (novi) i to za velike pare.

jelena

pre 8 godina

Divos, sve podređeno zaradi, pravo kažeš, sramota jedna! Dok je kod Kusturice sve podređeno...pa zaradi, razume se, nego čemu?! Koristeći sve legalne i nelegalne načine.

mada

pre 8 godina

Ako je tu sloboda podignite rampu koju ste postavili na sred magistralnog puta i ko plati moze da prodje,a ostali nazad.Sebi ste ostvarili slobodu a nama oduzeli slobodu kretanja po drzavnom putu.To ni u filmu nema osim u Ko to tamo peva,ali tu je postavio covek rampu na svojoj njivi.

Mali kulturoloski osvrt na Srbe iz Srbije

pre 8 godina

Svideo mi se intervju, jako pametno govori, vidi se i cuje se da je Nemanjina cerka. Jedino sa cime se iz intervjua ne slazem je onaj deo gde na pitanje o stanju kulture u Srbiji odgovara "da je ono takvo kao i u svim kolonijama...prvo padne zdravstvo, onda skolstvo, a sa njima i kultura". Po mom misljenju nista od ove tri stvari (zdravstvo, skolstvo, kultura), a pogotovu kultura nisu imale gde vise da padnu. Sve tri su (osim mozda skolstva?) oduvek bile na niskom nivou. Kultura je medju sirokim narodnim masama na najnizem mogucem nivou tj. ne postoji. To se vidi i iz komentara. Kultura u Srbiji je stvar pojedinca, licnog interesovanja, a nikada nece postati opste dobro tj. samopodrazumevajuca. Narod je takav, radja se primitivan.

Realno

pre 8 godina

Da nije bilo sjajnih scenarija Abdulaha Sidrana, za Emira Kusturicu se ne bi ni čulo ni znalo. Sve što je postigao , postigao je režijom filmova "Sjećaš li se Doli Bel" i " Otac na sl. putu".Svi potonji filmovi nisu ni bleda njihova senka.
Kusturica je to shvatio "na vreme"- i u tome je njegov uspeh! Prepoznvši "trenutak" svog limita u filmskoj umetnosti,a na bazi stare slave iz navedena dva filma, okreće se drugim "sadržajima";najpre muziciranju u kome se nije proslavio, potom pisanju knjiga - što mu, pokazalo se, takođe "nije išlo", i konačno, pragmatičnom preduzetništvu koje ga je ponovo "bacilo " u sam vrh medijske pažnje.I, što je bitnije, finansijske profitabilnosti.
Zna se, takođe, da je bio blizak svim, dijametralno suprostavljenim režimima, počev od Miloševića preko Koštunice, Dodika...Nosio majice sa likom Če Gevare,"prezirao truli Zapad", a istovremeno snimao u njihovim studijima...
Ukratko, snalažljiv .A ni to nije lako.
Prirodno je, i očekivano je da tome nauči i svoje potomke. "Iver, ne pada..."

(Vlast)a

pre 8 godina

To je isto onoliko tacno koliko i prica o zlatnom dobu atinske demokratije.
Bilo je lepo,slobodno i bogato za manjinu koja nije primecivala onih 99% koji su radili za njihov prosperitet i slobodu a umirali mladi,gladni i bez icega nalik slobodi.
Sramota je da punoletan,normalan i moralan covek danas i ovde tako govori.

Sloboda mišljenja

pre 8 godina

Ne znam zašto pojedinci ističu kako su negativni komentari upućeni na adresu E.Kusturice izraz "mržnje, zavisti, pakosti, niske obrazovanosti i svekolike inferiornosti" prema E. Kusturici.
Ja, naravno, ne mislim tako, i uveren sam da su ti komentatori, naprosto, realni ; ističući činjenice koje su im, u vezi E.Kusturice poznate,ali koje su i opštepoznate,komentatori izražavaju svoj stav koji se , nužno, ne mora dopasti onima koji taj stav i takvo mišljenje ne dele.
Valjda je i to vid slobode - za koju se, konačno, i sam reditelj zalaže.
Nema mesta ljutnji ako se kaže da su "lik i delo" E.Kusturice upitni ; na ovaj ili na onaj način, iz ovih ili onih razloga ( navedenih u tekstu komentatora )

Labud

pre 8 godina

Kako vas je Dejan navukao na udicu, a vi siroma niste ni kadri da shvatite sofisticiranost njegovog komentara.

O Dunju, za razliku od njenog oca, imam visoko misljenje.

Mada, lako je biti kavijar i sampanjac levicar.

Zoki

pre 8 godina

Čemu ta doza negativnosti u komentarima? Taj festival se ne bavi komercijalnim, nego umetničkim filmovima. Kao kada bi upoređivali BEMUS sa Gučom ili Exitom. A što se tiče Abdulaha Sidrana, Kusturica je bolji režiser nego što je Sidran scenarista. Tri sjajna filma (Underground, Crna mačka beli mačor, Život je čudo) je snimio nakon raspada SFRJ, bez Sidrana.

Divos

pre 8 godina

@ Sloboda mišljenja, 31. decembar 2015 18:34

Наравно да у позадини тих коментара јесте пакост и завист. Видиш, тема овог текста није "лик и дело" госп.Кустурице, нису његове моралне и људске квалитете, нити његова достигнућа у областима којима је посветио живот, није ни Дуња Кустурица, већ је тема текста Кустендорф, фестивал где ће у правилу неафирмисани редитељи приказати своја дела.
Нико од тих који се баве "ликом и делом" великог редитеља не написа слова о теми, о Кустендорфу, да ли је прошлих година био добар избор филмова, да ли су се можда огрешили о неке редитеље, да ли се фестивал може допунити, побољшати итд, јок, само се ти коментари баве госп.Кустурицом.
А ако злоупотребите текст, и ничим изазвани, коментаришете "лик и дело" оног у вашој перцепцији омраженог лика, иако то нема апсолутно додира са темом текста, то ипак говори о таквима, и наравно да иза таквих коментара стоји пакост и завист.

J.A.

pre 8 godina

Neko je pomenuo kolonijalizam?
Kusten - Dorf, u prvodu s nemačkog Kustino selo
Lična prćija jednog čoveka za sva vremena, svkoj vlasti dobar, od svakog ume da izvuče naše pare i to mu je trenutno najveći kvalitet.
A srpska kultura ne strada zbog kolonijalizma, neka ono dete, eks potencijalna prestolonaslednica, izvibe, već zakidanje na budžetu za sve kulturne i pismene ljud u Srbiji.
Nek želi da zatuče sve što je kulturno, progresivno, oni i tako ne glasaju za zna se koga, pa zašto da žive i razvijaju se. Kultura u Srbiji funkcioniše samosnagom volje, osim u Kustinoj selendri gde cvetaju ruže!

RRR

pre 8 godina

@ Zoki

Porediti scenario sa režijom je isto što i porediti patišpanj (osnov za tortu) sa šlagom, pri čemu bi scenario bio "patišpanj", konstrukcija na koju se stavlja šlag ( režija).
Doduše, može se patišpanj jesti posebno, šlag posebno, ali to oda ne bi bila torta ( film ) .
Ne znam zašto mislite da je BEMUS ( donekle i EXIT, pa, i GUČA) komercijalna manifestacija, umetnički inferiornija u odnosu na KUSTENDORF ; kao i Kustendorf i predhodne tri se finansiraju iz budžeta, sredstvima poreskih obveznika. Možda je jedina razlika što se za, u predhodna tri festivala to zna, javno, dok je finansiranje Kustendorfa,obivijeno velom tajne. Možda mu, upravo to, daje ekskluzivnu umetničku auru.

Sloboda mišljenja

pre 8 godina

Grešite, o, da, veoma grešite g. Divos, u svom pokušaju da "lik i delo" nekog čoveka, pa makar to bio i E.Kusturica ( a, o njemu je, ovde reč) stavite van kontesksta njegovog "proizvoda".Jer, po definiciji, svaki čovek je "jedinstvo kontinuiteta u diskontinuitetu", u kome svjetonazor,"pogled na svet", određuje njegov "proizvod".
Ne može se očekivati "učešće sa strane" u okviru nečega što ima prefiks"mono", samim tim ni sugestije na kvalitet Kustendorfa, a naročito ne na odluku šta će se na njemu prikazivati.

dacha

pre 8 godina

Svaka čast ovoj plemićkoj dinastiji. Uspešni, imućni, pametni. Nemam ništa protiv, želim vam sve najbolje, mnogo novca i zdravlja. Samo molim vas nemojte mi vi pričati o Pravdi, o Patriotizmu itd... itd... Ali tako to ide u ovom životu. Što si veći smrad bolje prolaziš. Čast izuzecima. ( rodonačelnik ovih plemića nažalost ne spada u izuzetke) Veoma volim njegov prvi film, sve drugo što je snimio bazdi na trenutnu političku modu. Lako je biti uspešan kad imaš neograničenu političku i finansijku podršku.