Aktuelno 4

14.03.2024.

15:39

Izložba povodom 100 godina od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu posvećenu legendarnom glumcu.

Izvor: B92

Izložba povodom 100 godina od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje u Kinoteci
Promo

Podeli:

U susret stogodišnjici rođenja jednog od najznačajnijih komičara domaće kinematografije Miodraga Petrovića Čkalje, Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu posvećenu čoveku koji ni danas ne prestaje da unosi vedrinu i radost u srca mnogih ljudi u zemlji i regionu.

"Može se reći da je Čkaljina glumačka pojava postala personifikacija filmske i televizijske komedije kod nas. Uvek je uzbudljivo iznova prilaziti takvim ličnostima, umetničkim delima ili fenomenima koji su do te mere postali delom popularne kulture da se naizgled čini kako o njima sve znamo i da nema potrebe o njima misliti, analizirati ih i tumačiti”, rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Izložba "Pobeda osmeha", autorke Irine Kondić, kustoskinje Jugoslovenske kinoteke, biće svečano otvorena u Uzun Mirkovoj 1, u utorak 19. marta, u 19 časova.

Najrazličitije čuvene Čkaljine uloge u domaćoj kinematografiji – Pepi (Zajednički stan, 1960), Jordan (Servisna stanica, 1961), Predrag i Nenad (Bog je umro uzalud, 1969), Jare (Paja i Jare, 1973), Firga (Avanture Borivoja Šurdilovića, 1980) i druge – dočaravaju inserti, fotografije i plakati u jednom delu izložbe.

Drugi deo izložbe čine lične stvari i predmeti našeg čuvenog glumca, kao i printovi fotografija koje je Kinoteci ustupila porodica Petrović. Fotografije predstavljaju Čkaljin privatni život i veliki deo njegove karijere: ranu mladost, prizore u krugu porodice, scene sa snimanja na radiju i televiziji, u pozorištu, sa kolegama, emotivne trenutke...

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kinoteke i kompanije Avala studios (bivši Avala film), publika će moći da vidi originalni kostim čuvenog Jovanče Micića, Čkaljine glavne uloge u filmu Put oko sveta (1964), u režiji Soje Jovanović. Digitalno restaurisanu verziju tog filma publika može pogledati nakon otvaranja izložbe, u Sali "Makavejev", a ulazak na projekciju je besplatan.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: