Četvrtak, 22.01.2015.

13:52

BG odredio: Suncobran u tri boje

Skupština grada Beograda usvojila je novu odluku o postavljanju bašta kafića, koja, između ostalog, predviđa i kakve boje može biti suncobran.

Izvor: B92

BG odredio: Suncobran u tri boje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

Jelica

pre 9 godina

E pa bas dobro da se krene od najvaznijih stvari. Sitnice cemo resiti sporadicno, u hodu (fasade koje se ruse na prolaznike, haos u saobracaju i parkinarnju, horde pasa po ulicama itd itd). Prvo da umotamo ceo grad u sivo - crno, da se jasno vidi kojom bojom nam je zivot obojen. Uzas.

Moje ime

pre 9 godina

Ocekujemo za pola godine i neki dress code, tipa zabrana nosenja farmerki, helanki, suknjica, majchica. Boja kose i frizura, obavezno crna, plava ili smedja, duga ili paz, za zene, kratka za muskarce. Mozda ce i arapi diktirati neki svoj dress code. Mozda ce im smetati sto se srpski parovi ljube na ulici i drze za ruke, kao sto im smeta u Dubaiju, pa i to zabrane. Nakon upisa fakulteta nije mi bilo jasno zasto omladina "bezi" iz zemlje. Nekako mi se otvaraju oci...

Pedja 54

pre 9 godina

Pa naravno ljudi, kako će ovi silni Arapi koji će da dođu na plaže "Beograda na vodi", da se zaklone od Sunca? Poznato je da se Arapi štite od Sunca samo crnom bojom!
Kako nije sramota ovu vlast da neprestano pravi budale od nas, atakujući na intiligenciju ovog naroda? Dokle???

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Nadam se da će u Novom Sadu imati više osećaja sa lepo pa će biti naka zelena,crvena,....Ovi u BG su operisani od boja!...Crna?Ne kažem,možda negde može da bude prihvatljiva ali nikako između sivih i prljavih fasada gde je potrebna neka vesela boja koja će dati kontrast.

Liberty

pre 9 godina

Sramota i teror birokratije! Umesto da se sklone i ne smetaju, oni samo stancaju propise kojima samo otezavaju normalan zivot i posao. Boja suncobrana je samo sitnica u moru nepotrebnih i stetnih birokratskih gluposti na koje gubimo vreme, zivce, novac.

Svi mi to placamo, ne samo ugostitelji. Nedavno je ovde bila kuknjava oko cene kafe u kaficima. Sad na tu cenu dodajte i troskove za ispunjenje svih ovih parazitskih zahteva.

miksx

pre 9 godina

Nadam se da se to odnosi samo na centar grada, jer ja kao ugostitelj vam mogu reci da lokali na vodi ili na obali voda izbegavaju suncobrane zbog olujnih vetrova koji su cesti od maja do septembra najcesce pre kise ili pre promene vremena.
Suncobran je opasnost za goste lokala koji neretko i povredjuje ljude kod iznenadnih jakih vetrova.

Artemis Faul

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne? (X=iks, 22. januar 2015 14:56) Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo (grayscale, 22. januar 2015 15:34)
+++++++++

Artemis Faul

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne? (X=iks, 22. januar 2015 14:56) Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo (grayscale, 22. januar 2015 15:34)
+++++++
U štampi bela je odsustvo boje, a crna sve tri osnovne boje. Tako da crvena može biti između bele i crne. Idi na google pa malo potraži CMYK.

kako ko

pre 9 godina

idemo, osnovna skola... bela, crna i svi tonovi izmedju njih: crna je odsustvo bilo koje boje a belo je prisutnost refleksije jednakog intenziteta u kompletnom okom vidljivom spektru odnosno belo je mesavina svih boja koje postoje. znaci moze koja god boja hoces samo ako znas citati izmedju redova!

dare 011

pre 9 godina

Naprednjaci će da nam biraju boje...O MAJKO zašto nisi otišla na sever da me rodiš...recimo u Nemačkoj!
Pa ZAŠTO ukidate recimo zelene Tuborg ili Becks suncobrane?

trece oko

pre 9 godina

Resili smo problem nezaposlenosti,gradimo stanove i hotele,sad je jedina briga ocukati kartu i boje suncobrana.
Jel ima i jedan na celu grada,a da je prevazisao ustanove o kojima grad ni ne brine?

Petar Bagration

pre 9 godina

Šta je bre ovo, severna koreja?? tiš meni da propisuješ boje suncobrana ste bre normalni vi? još malo pa i da se propiše koje frizure smeju da se nose. svakakve nakaze hode gradom a estetiku narušava šareni ili naranžasti ili zeleni suncobran? ne razumem. kako nema nekog obrazloženja?

Privatnik

pre 9 godina

Mislim da je ovo predvidjeno da ukloni sarenilo koje su nam nametnuli kojekakvi marketnski strucnjaci cocacola-e, pivara i slicno. Nadam se da ce sad malo manje bosti oci iako gomila drugih problema postoji mada od necega se mora krenuti.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

U stara dobra vremena tajno i na pposeban način su se voljeli Beograd i Split.Želim vam prenjeti iskustva iz Splita.Kada je renovirana centralna riva u Splitu svi lokali su morali imati iste katrige-solice u ugostiteljskim lokalima na Rivi..To je stvorilo ogromno nezadovoljstvo kod građana Splita, izgledalo je kao Gulag.Kasnije je ta odluka ukinuta i sada svaki objkekat po afinitetu vlasnika i žečlji gostiju ima svoje stolice i suncobrane.Tek tada je stara dobra Splitska Riva ponovo postala omiljeno mjesto lješkarenja i tračarenja Spličana.Na čuvenoj Zapadnoj obali postaoje tri restorana-kafića.Vlasnik je iste čovjek i on je stavio različite stolice isuncobrane i zbog toga je Zapadna obala postala svjetski poznata.Neskromno moram reči da moji prijateljiu kažu da sam dobar poznavalac "Starog" dobrog Beograda.Odluka o tome da suncobrani moraju biti u tri boje je blago rečeno retrogradna i duboko žalim zbog nje.

Necu_u_Tor

pre 9 godina

Ne znam sta ovde nije u redu, i zasto toliko cinicnih komentara? Meni licno je ovo jedna od prvih, ako ne i prva dobra odluka koju je Malijeva gradska vlada donela i kao takvu je pozdravljam. Svakako je dobro uvesti malo reda u sve moguce vasarske modele od kojih ne znas koji je veci kic. Stoji da ne razumem otkud crni suncobrani, ali bez obzira, pozdravljam odluku.

Beogradjanin

pre 9 godina

I to ce da bude kao oni se brinu o Beogradu.A sto su na Bul.Kralja Aleksandra izdali parking mesta kojih je ocajno malo,kaficima,kafanama,picefijama to nema veze.Kao primer neka posluze kafici i picerije ispred broja 248-250,ocigledno ih drzi neko veoma JAK,kada tu ne pomaze ni PAUK,posto doticni posetioci parkiraju svoje ljute masine kako na trotoarima isto tako na cosku sa Gvozdicevom ulicom iBulevarom,jednostavno DZIPOVI,MERCEDSESI,AUDI,BMW ZATVORE ULICU ZA SAOBRACAJ.Napominjem da se prmanentno pojavljuju isti automobili.Policija i Pauk inace recovno odnosi odatle automobile,ali kada je tu parkirano doticnih 4-6 ogrmonih kola,nema ni pauka ni policije niti coveka iz parking servisa koji proverava ko je platio zonsku kartu.Njega jos i mogu da razumem,jel moze da dobije batine,ali POLICIJU NE RAZUMEM.

Dusan

pre 9 godina

Ovo je nesto sto se i moze ocekivati od ovakve vlasti. Uvalili su deo sa bojama da skrenu paznju ljudima, a tamo su dozvolili bukvalno svuda da se postavljaju baste.

Da se pozdravimo sa jos malo preostalog javnog prostora, Zemun 90-ih mu nece biti ravan.

Dovoljno je videti devastaciju glavnih pesackih zona po gradu, a narocito u Zemunu gde je pesacka zona postala ruglo, a u delu je ostalo jedno 10% trotoara za prolaz pesaka, dok je ostatak razne baste koje stoje tu cele godine.

Jos da se ostvare namere nekih da parkiranje na trotoaru postane leglno ako striktno nije zabranjeno, pa da se svi iselimo kao pesaci iz ovog grada!

Sramota me sto zivim ovde!

micika

pre 9 godina

E samo neka ste vi nama ovo uredili, to su inace goruci problemi u zemlji, i hvala Bogu da smo ih konacno resili, a Zojin, Tijanin i sl zakoni cekaju neka bolja vremena i neke znacajno bolje ljude, eeeeee.....

vuk vucko

pre 9 godina

Kad izlazi promenjeni clan zakona gde se odredjuje frizerima na nivou grada kakve frizure su dozvoljene i u koje boje se musterije mogu farbati

Marko

pre 9 godina

Super, taman da se uklopi u beogradsko sivilo. Crni ce pogotovo biti hit, narocito za vreme jakog sunca.

Sad bez sale: neka se novinari raspitaju ko drzi veleprodaju suncobrana...

Aleksandar

pre 9 godina

Bravo majstori! Od prvog momenta SNS okupacije vlasti u Beogradu sam znao da će kad, tad da urade ono što najbolje znaju: ''50 nijansi sive''
Aleksandar.

Nenad

pre 9 godina

Skoro sam posle duzeg vremena bio u Beogradu. Neverovatno je koliko nijansi sive mozete da vidite, stvarno me je rastuzilo. O prljavstini i upljuvanom asvaltu da ne govorim.

konza

pre 9 godina

"Kod bašte otvorenog tipa senilo je, po pravilu, tipa suncobran, rasklopivo senilo na slobodnostojećem nosaču ili jedro." ... tipa tebra, tipa znaci, tipa senila, ovaj suncobran, tipa pukli ste skroz ...

Milo

pre 9 godina

Pošto Sunce u naske ne grije,i suncobran pred svakim kafićem,mora biti,a vala i biće,sve u BOJI Malog i partije.
Nema napred nego samo nazad do je delo i veliki usud SNS-a i Demokradije.

Mojito

pre 9 godina

Konacno,konacno, konacno...nisu u pitanju suncobrani i te boje nego da neko u uvoj zemlji zavede neki bilo kakav red... dosta je bre bilo da svako moze da radi sta i kako hoce... pa moj drug u Italiji je morao da ode u opstinu sa ostalim komsijama i da pita koju boju tendi na terasama moraju da stave da se ne remeti izgled cele ulice ... ta zgrada sad izgleda ko bombona... a kod nas svaki djilkos radi sta mu padne napamet... samo dajte zakone i sprovodjenje zakona samo tako mozemo napred samo tako mozemo da se dovedemo u red....

oksimoron

pre 9 godina

A što fasade u starom delu Beograda propadaju, što kuće koje su spomenici kulture u nepovrat nestaju, što Knez Mihailova nikada nije bila prljavija i zapuštenija,što na zgradi SANU raste korov,to nije važno,važni su suncobrani...

baš leeeeeepo

pre 9 godina

genijalno!
sad se stranci neće užasavati propalih ulica i trotoara, oronulih fasada, razbacanog đubreta i prljavštine, skupocenih automobila parkiranih gde god je gazdi palo na um u deliću sekunde.....sad će se svi diviti uniformnosti senila u beogradu.....pogotovu onim crnim.....koji će se posle mesec dana na suncu pretvoriti u izbledele sive krpe!
genijalno!

Parnicar

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne?
(X=iks, 22. januar 2015 14:56)
Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo
(grayscale, 22. januar 2015 15:34)

Nisam video da je neko spominjao da mora da bude grayscale. Sta ako se odluce za RGB sistem:
Crna boja u RGB sistemu je (0 0 0)
Bela boja u RGB sistemu je (255 255 255)
Sve ostale boje se nalaze u opsegu od 0-255.

mira

pre 9 godina

"..odluku o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta, po kojoj se bašte, osim na javnim, ubuduće mogu postavljati i na drugim površinama, ..."
Dakle, suncobrani su postigli zeljeni efekat. Svi se zezaju na racun toga, moram reci, odlicno, ali je promakla SUSTINA. A to je da se baste mogu postavljati SVUDA, samo ako odgovarajucem macanu (komunalnim sluzbama?) Das dovoljno novca. Sada ce crno- beli "zasloni" preplaviti sve slobodne povrsine u gradu. Bas ce biti lepo, samo sto onima koji ne zele u kafic treba da izrastu krila.

BG

pre 9 godina

Svašta ! Ovakve odluke grada su već padale na Ustavnom sudu. Izgleda da tamo to niko nije čitao. Ma, nema veze. Dok to dođe do Ustavnog suda, "branja" već prod'o sve sa zaliha

SAMO BAHATO

pre 9 godina

@Dejan C. Videces na leto kad sednes ispod crnog suncobrana kako ce ti biti zao sto nema ni jedan normalan koji zapravo odbija sunce.

BG

pre 9 godina

Potpuno podrzavam ovu odluku ! Bolje suncobrana mora biti apsoluto strateski prioritet i iznad svih ostalih prioriteta ! Nema vaznije stvari od te u Beogradu i Srbiji !

Tumacenje

pre 9 godina

"Senilo je jednobojno i po pravilu bele boje, crne i bež ili u tonovima između njih"

Ako vec hocete da budete toliko precizni ("senilo tipa suncobran i jedro"), onda barem definisite:

1. Sta je to "bež"? Navedite neki egzaktniji parametar (talasnu duzinu svetlosti te boje ili njen ekfivalentni kolorimetrijski kod u RGB ili CMYK prostoru).

2. Sta su tonovi izmedju njih? Ako govorimo o RGB, izmedju crne (#000000) i bele (#ffffff) boje nalaze se sve ostale boje, tako da ovu formulaciju zadovoljava bilo koja boja.

E moji Megatrend-doktori ...

Nemanja

pre 9 godina

@marecare, ne treba da se sklanjaju. Postoje ljudi koji zele da sede u basti na vazduhu i tokom zime, pusaci i nepusaci, nije vazno. @Gordana, crni suncobrani vec postoje, eno ih na Trgu Republike (da ne reklamiram mesta, ali tamo su vec godinu dana) i stite od sunca, nista im ne fali.

grayscale

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne?
(X=iks, 22. januar 2015 14:56)
Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo

0o

pre 9 godina

a, kad vec teramo mak na konac...belo i crno nisu boje
belu "boju" percipiramo ukoliko je osvetljena materija u stanju da odbije sve delove homo sapiensu vidljivog elektromagnetnog spektra...i obrnuto za crnu s tim sto su tu bitni i intenziteti no...
elem, posto je neko bio dovoljno pametan da pomene tonove bele boje predpostavljam da bi na osnovu ovog, ahm, naucnog objasnjenja trebao da shvati da su sve, jelte, osnovne boje, mislim, ovaj, tonovi bele boje...
o zemljo indijo sto gajis slonove, otvori se i proguni me da ne gledam vise ove siledzije...
i, b92, bas ste bezveze ako objavite ovaj komentar a one bitne, sa mesom i linkovima necete

popeye

pre 9 godina

Сигурно, то је највећи проблем у граду. А то што од силних билоборда и реклама личи на циркуску шатру, то нема везе!?

Marko

pre 9 godina

Pa boja suncobrana ako ne popravi Beograd ništa neće. Pogotovo beli i bež koji će posle tri dana na beogradskom smogu da budu predivno prljavi kao i fasade. Ali dokon pop i jariće krsti.

A. Ford

pre 9 godina

Pre bi rekao da dokon pop jarice krsti. A sada, sa nesto zivotnog iskustva, mislim da je toj odluci prethodio razgovor tipa: "Alo, Bing, kako brat? Zao mi je da to cujem. Imam nesto materijala za suncobrane, no izbor boja je ogranicen. Cena? Sitnica".

bg

pre 9 godina

Odlican potez. Koliko odvratnih brendiranih suncobraba ima, to je neverovatno. Ovako ako brendiraju neka bude u ove tri boje i super. Coca-cola, Jelen, Lav, samo su neki od ruznih suncobrana koji su "krasili" Beograd.

Đole

pre 9 godina

Aj u 100 maraka da će u roku od mesec dana izmeniti ovu odluku pod pritiskom velikih kompanija kao što su Koka Kola, Knjaz, pivare itd. Pa oduzeše ljudima prostor za marketing!

Boris

pre 9 godina

Ova odluka je doneta u korist svih prijatelja, rodbine, poznanika, partijskih sledbenika koji planiraju ili već imaju ugostiteljski objekat u svom vlasništvu pa bi da se dodatno prošire. Eto to je sada legalno. A ideja o crnoj boji suncobrana je fenomenalna uzimajuću i ubzir opšte poznatu činjenicu da crna boja odbija sunčeve zrake kao ni jedna druga boja... Ovo je šou šta oni rade i čime se bave.

ali bravo

pre 9 godina

u prevodu kasa je prazna i mora se nekako napuniti. pišete malo o reketu koji su se dosetili, o plaćanju bašte i preko zime iako nije postavljena. bravo mali, bravo vesiću ali svaka čast vučiću...naravno narod je hteo poromene, na bolje.

Dejan C.

pre 9 godina

Znam da će ljudi kritikovati kako ovo nije prioritet, ali kao Beograđanin se slažem da se vlast bavi i ovakvim stvarima. Prosto - pre ili kasnije moramo da počnemo da razmišljamo o kvalitetu života u gradu, a to uključuje i estetiku. Beograd će biti lepši, ljudima će biti lepše u njemu.

Znam da zvučim kao bot, ali stvarno nisam... meni su pri vrhu važnosti stvari u životu čistoća i izgled moje okoline.

Goran

pre 9 godina

Znaci ako ja za platim dizajnera koji napravi moj vizuelni stil koji je sav u, recimo, plavom, to ne moze da vazi napolju jer mi je grad zakonom zabranio kojom bojom mogu da ofarbam svoje suncobrane? Ko smislja ove gluposti?

malji_deca

pre 9 godina

"Senilo je jednobojno i po pravilu bele boje, crne i bež ili u tonovima između njih."
------
Iskreno, nisam ocekivao ovoliko slobode od SNS-a.
ps. a ko odredjuje da li je "ton upao" u interval?

Kopčam se na ledja

pre 9 godina

Dve su stvari fascinantne u ovoj vesti:
1. Odluka grada koja će iz temelja da promeni naše živote, anulira sva poskupljenja koja su bila i koja će da budu, potre oduzete procente od penzija i plata u javnom sektoru, kao i da vrati KiM u Ustavni okvir Republike Srbije.
2. Jezik kojim su pisani pravni članovi ("senilo"), sklop i tok rečenica i pokušaj da se ovako "važnoj" temi da na značaju. Ovako ni Kardelj nije opisivao samoupravljanje.

Boris

pre 9 godina

Ova odluka je doneta u korist svih prijatelja, rodbine, poznanika, partijskih sledbenika koji planiraju ili već imaju ugostiteljski objekat u svom vlasništvu pa bi da se dodatno prošire. Eto to je sada legalno. A ideja o crnoj boji suncobrana je fenomenalna uzimajuću i ubzir opšte poznatu činjenicu da crna boja odbija sunčeve zrake kao ni jedna druga boja... Ovo je šou šta oni rade i čime se bave.

Đole

pre 9 godina

Aj u 100 maraka da će u roku od mesec dana izmeniti ovu odluku pod pritiskom velikih kompanija kao što su Koka Kola, Knjaz, pivare itd. Pa oduzeše ljudima prostor za marketing!

BG

pre 9 godina

Potpuno podrzavam ovu odluku ! Bolje suncobrana mora biti apsoluto strateski prioritet i iznad svih ostalih prioriteta ! Nema vaznije stvari od te u Beogradu i Srbiji !

Kopčam se na ledja

pre 9 godina

Dve su stvari fascinantne u ovoj vesti:
1. Odluka grada koja će iz temelja da promeni naše živote, anulira sva poskupljenja koja su bila i koja će da budu, potre oduzete procente od penzija i plata u javnom sektoru, kao i da vrati KiM u Ustavni okvir Republike Srbije.
2. Jezik kojim su pisani pravni članovi ("senilo"), sklop i tok rečenica i pokušaj da se ovako "važnoj" temi da na značaju. Ovako ni Kardelj nije opisivao samoupravljanje.

Parnicar

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne?
(X=iks, 22. januar 2015 14:56)
Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo
(grayscale, 22. januar 2015 15:34)

Nisam video da je neko spominjao da mora da bude grayscale. Sta ako se odluce za RGB sistem:
Crna boja u RGB sistemu je (0 0 0)
Bela boja u RGB sistemu je (255 255 255)
Sve ostale boje se nalaze u opsegu od 0-255.

Marko

pre 9 godina

Pa boja suncobrana ako ne popravi Beograd ništa neće. Pogotovo beli i bež koji će posle tri dana na beogradskom smogu da budu predivno prljavi kao i fasade. Ali dokon pop i jariće krsti.

popeye

pre 9 godina

Сигурно, то је највећи проблем у граду. А то што од силних билоборда и реклама личи на циркуску шатру, то нема везе!?

Goran

pre 9 godina

Znaci ako ja za platim dizajnera koji napravi moj vizuelni stil koji je sav u, recimo, plavom, to ne moze da vazi napolju jer mi je grad zakonom zabranio kojom bojom mogu da ofarbam svoje suncobrane? Ko smislja ove gluposti?

Dejan C.

pre 9 godina

Znam da će ljudi kritikovati kako ovo nije prioritet, ali kao Beograđanin se slažem da se vlast bavi i ovakvim stvarima. Prosto - pre ili kasnije moramo da počnemo da razmišljamo o kvalitetu života u gradu, a to uključuje i estetiku. Beograd će biti lepši, ljudima će biti lepše u njemu.

Znam da zvučim kao bot, ali stvarno nisam... meni su pri vrhu važnosti stvari u životu čistoća i izgled moje okoline.

ali bravo

pre 9 godina

u prevodu kasa je prazna i mora se nekako napuniti. pišete malo o reketu koji su se dosetili, o plaćanju bašte i preko zime iako nije postavljena. bravo mali, bravo vesiću ali svaka čast vučiću...naravno narod je hteo poromene, na bolje.

A. Ford

pre 9 godina

Pre bi rekao da dokon pop jarice krsti. A sada, sa nesto zivotnog iskustva, mislim da je toj odluci prethodio razgovor tipa: "Alo, Bing, kako brat? Zao mi je da to cujem. Imam nesto materijala za suncobrane, no izbor boja je ogranicen. Cena? Sitnica".

Tumacenje

pre 9 godina

"Senilo je jednobojno i po pravilu bele boje, crne i bež ili u tonovima između njih"

Ako vec hocete da budete toliko precizni ("senilo tipa suncobran i jedro"), onda barem definisite:

1. Sta je to "bež"? Navedite neki egzaktniji parametar (talasnu duzinu svetlosti te boje ili njen ekfivalentni kolorimetrijski kod u RGB ili CMYK prostoru).

2. Sta su tonovi izmedju njih? Ako govorimo o RGB, izmedju crne (#000000) i bele (#ffffff) boje nalaze se sve ostale boje, tako da ovu formulaciju zadovoljava bilo koja boja.

E moji Megatrend-doktori ...

malji_deca

pre 9 godina

"Senilo je jednobojno i po pravilu bele boje, crne i bež ili u tonovima između njih."
------
Iskreno, nisam ocekivao ovoliko slobode od SNS-a.
ps. a ko odredjuje da li je "ton upao" u interval?

Beogradjanin

pre 9 godina

I to ce da bude kao oni se brinu o Beogradu.A sto su na Bul.Kralja Aleksandra izdali parking mesta kojih je ocajno malo,kaficima,kafanama,picefijama to nema veze.Kao primer neka posluze kafici i picerije ispred broja 248-250,ocigledno ih drzi neko veoma JAK,kada tu ne pomaze ni PAUK,posto doticni posetioci parkiraju svoje ljute masine kako na trotoarima isto tako na cosku sa Gvozdicevom ulicom iBulevarom,jednostavno DZIPOVI,MERCEDSESI,AUDI,BMW ZATVORE ULICU ZA SAOBRACAJ.Napominjem da se prmanentno pojavljuju isti automobili.Policija i Pauk inace recovno odnosi odatle automobile,ali kada je tu parkirano doticnih 4-6 ogrmonih kola,nema ni pauka ni policije niti coveka iz parking servisa koji proverava ko je platio zonsku kartu.Njega jos i mogu da razumem,jel moze da dobije batine,ali POLICIJU NE RAZUMEM.

Dusan

pre 9 godina

Ovo je nesto sto se i moze ocekivati od ovakve vlasti. Uvalili su deo sa bojama da skrenu paznju ljudima, a tamo su dozvolili bukvalno svuda da se postavljaju baste.

Da se pozdravimo sa jos malo preostalog javnog prostora, Zemun 90-ih mu nece biti ravan.

Dovoljno je videti devastaciju glavnih pesackih zona po gradu, a narocito u Zemunu gde je pesacka zona postala ruglo, a u delu je ostalo jedno 10% trotoara za prolaz pesaka, dok je ostatak razne baste koje stoje tu cele godine.

Jos da se ostvare namere nekih da parkiranje na trotoaru postane leglno ako striktno nije zabranjeno, pa da se svi iselimo kao pesaci iz ovog grada!

Sramota me sto zivim ovde!

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

U stara dobra vremena tajno i na pposeban način su se voljeli Beograd i Split.Želim vam prenjeti iskustva iz Splita.Kada je renovirana centralna riva u Splitu svi lokali su morali imati iste katrige-solice u ugostiteljskim lokalima na Rivi..To je stvorilo ogromno nezadovoljstvo kod građana Splita, izgledalo je kao Gulag.Kasnije je ta odluka ukinuta i sada svaki objkekat po afinitetu vlasnika i žečlji gostiju ima svoje stolice i suncobrane.Tek tada je stara dobra Splitska Riva ponovo postala omiljeno mjesto lješkarenja i tračarenja Spličana.Na čuvenoj Zapadnoj obali postaoje tri restorana-kafića.Vlasnik je iste čovjek i on je stavio različite stolice isuncobrane i zbog toga je Zapadna obala postala svjetski poznata.Neskromno moram reči da moji prijateljiu kažu da sam dobar poznavalac "Starog" dobrog Beograda.Odluka o tome da suncobrani moraju biti u tri boje je blago rečeno retrogradna i duboko žalim zbog nje.

dare 011

pre 9 godina

Naprednjaci će da nam biraju boje...O MAJKO zašto nisi otišla na sever da me rodiš...recimo u Nemačkoj!
Pa ZAŠTO ukidate recimo zelene Tuborg ili Becks suncobrane?

oksimoron

pre 9 godina

A što fasade u starom delu Beograda propadaju, što kuće koje su spomenici kulture u nepovrat nestaju, što Knez Mihailova nikada nije bila prljavija i zapuštenija,što na zgradi SANU raste korov,to nije važno,važni su suncobrani...

Marko

pre 9 godina

Super, taman da se uklopi u beogradsko sivilo. Crni ce pogotovo biti hit, narocito za vreme jakog sunca.

Sad bez sale: neka se novinari raspitaju ko drzi veleprodaju suncobrana...

Petar Bagration

pre 9 godina

Šta je bre ovo, severna koreja?? tiš meni da propisuješ boje suncobrana ste bre normalni vi? još malo pa i da se propiše koje frizure smeju da se nose. svakakve nakaze hode gradom a estetiku narušava šareni ili naranžasti ili zeleni suncobran? ne razumem. kako nema nekog obrazloženja?

BG

pre 9 godina

Svašta ! Ovakve odluke grada su već padale na Ustavnom sudu. Izgleda da tamo to niko nije čitao. Ma, nema veze. Dok to dođe do Ustavnog suda, "branja" već prod'o sve sa zaliha

0o

pre 9 godina

a, kad vec teramo mak na konac...belo i crno nisu boje
belu "boju" percipiramo ukoliko je osvetljena materija u stanju da odbije sve delove homo sapiensu vidljivog elektromagnetnog spektra...i obrnuto za crnu s tim sto su tu bitni i intenziteti no...
elem, posto je neko bio dovoljno pametan da pomene tonove bele boje predpostavljam da bi na osnovu ovog, ahm, naucnog objasnjenja trebao da shvati da su sve, jelte, osnovne boje, mislim, ovaj, tonovi bele boje...
o zemljo indijo sto gajis slonove, otvori se i proguni me da ne gledam vise ove siledzije...
i, b92, bas ste bezveze ako objavite ovaj komentar a one bitne, sa mesom i linkovima necete

trece oko

pre 9 godina

Resili smo problem nezaposlenosti,gradimo stanove i hotele,sad je jedina briga ocukati kartu i boje suncobrana.
Jel ima i jedan na celu grada,a da je prevazisao ustanove o kojima grad ni ne brine?

kako ko

pre 9 godina

idemo, osnovna skola... bela, crna i svi tonovi izmedju njih: crna je odsustvo bilo koje boje a belo je prisutnost refleksije jednakog intenziteta u kompletnom okom vidljivom spektru odnosno belo je mesavina svih boja koje postoje. znaci moze koja god boja hoces samo ako znas citati izmedju redova!

SAMO BAHATO

pre 9 godina

@Dejan C. Videces na leto kad sednes ispod crnog suncobrana kako ce ti biti zao sto nema ni jedan normalan koji zapravo odbija sunce.

baš leeeeeepo

pre 9 godina

genijalno!
sad se stranci neće užasavati propalih ulica i trotoara, oronulih fasada, razbacanog đubreta i prljavštine, skupocenih automobila parkiranih gde god je gazdi palo na um u deliću sekunde.....sad će se svi diviti uniformnosti senila u beogradu.....pogotovu onim crnim.....koji će se posle mesec dana na suncu pretvoriti u izbledele sive krpe!
genijalno!

konza

pre 9 godina

"Kod bašte otvorenog tipa senilo je, po pravilu, tipa suncobran, rasklopivo senilo na slobodnostojećem nosaču ili jedro." ... tipa tebra, tipa znaci, tipa senila, ovaj suncobran, tipa pukli ste skroz ...

Aleksandar

pre 9 godina

Bravo majstori! Od prvog momenta SNS okupacije vlasti u Beogradu sam znao da će kad, tad da urade ono što najbolje znaju: ''50 nijansi sive''
Aleksandar.

mira

pre 9 godina

"..odluku o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta, po kojoj se bašte, osim na javnim, ubuduće mogu postavljati i na drugim površinama, ..."
Dakle, suncobrani su postigli zeljeni efekat. Svi se zezaju na racun toga, moram reci, odlicno, ali je promakla SUSTINA. A to je da se baste mogu postavljati SVUDA, samo ako odgovarajucem macanu (komunalnim sluzbama?) Das dovoljno novca. Sada ce crno- beli "zasloni" preplaviti sve slobodne povrsine u gradu. Bas ce biti lepo, samo sto onima koji ne zele u kafic treba da izrastu krila.

vuk vucko

pre 9 godina

Kad izlazi promenjeni clan zakona gde se odredjuje frizerima na nivou grada kakve frizure su dozvoljene i u koje boje se musterije mogu farbati

Nenad

pre 9 godina

Skoro sam posle duzeg vremena bio u Beogradu. Neverovatno je koliko nijansi sive mozete da vidite, stvarno me je rastuzilo. O prljavstini i upljuvanom asvaltu da ne govorim.

micika

pre 9 godina

E samo neka ste vi nama ovo uredili, to su inace goruci problemi u zemlji, i hvala Bogu da smo ih konacno resili, a Zojin, Tijanin i sl zakoni cekaju neka bolja vremena i neke znacajno bolje ljude, eeeeee.....

miksx

pre 9 godina

Nadam se da se to odnosi samo na centar grada, jer ja kao ugostitelj vam mogu reci da lokali na vodi ili na obali voda izbegavaju suncobrane zbog olujnih vetrova koji su cesti od maja do septembra najcesce pre kise ili pre promene vremena.
Suncobran je opasnost za goste lokala koji neretko i povredjuje ljude kod iznenadnih jakih vetrova.

Milo

pre 9 godina

Pošto Sunce u naske ne grije,i suncobran pred svakim kafićem,mora biti,a vala i biće,sve u BOJI Malog i partije.
Nema napred nego samo nazad do je delo i veliki usud SNS-a i Demokradije.

Artemis Faul

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne? (X=iks, 22. januar 2015 14:56) Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo (grayscale, 22. januar 2015 15:34)
+++++++
U štampi bela je odsustvo boje, a crna sve tri osnovne boje. Tako da crvena može biti između bele i crne. Idi na google pa malo potraži CMYK.

bg

pre 9 godina

Odlican potez. Koliko odvratnih brendiranih suncobraba ima, to je neverovatno. Ovako ako brendiraju neka bude u ove tri boje i super. Coca-cola, Jelen, Lav, samo su neki od ruznih suncobrana koji su "krasili" Beograd.

Mojito

pre 9 godina

Konacno,konacno, konacno...nisu u pitanju suncobrani i te boje nego da neko u uvoj zemlji zavede neki bilo kakav red... dosta je bre bilo da svako moze da radi sta i kako hoce... pa moj drug u Italiji je morao da ode u opstinu sa ostalim komsijama i da pita koju boju tendi na terasama moraju da stave da se ne remeti izgled cele ulice ... ta zgrada sad izgleda ko bombona... a kod nas svaki djilkos radi sta mu padne napamet... samo dajte zakone i sprovodjenje zakona samo tako mozemo napred samo tako mozemo da se dovedemo u red....

Privatnik

pre 9 godina

Mislim da je ovo predvidjeno da ukloni sarenilo koje su nam nametnuli kojekakvi marketnski strucnjaci cocacola-e, pivara i slicno. Nadam se da ce sad malo manje bosti oci iako gomila drugih problema postoji mada od necega se mora krenuti.

grayscale

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne?
(X=iks, 22. januar 2015 14:56)
Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo

Nemanja

pre 9 godina

@marecare, ne treba da se sklanjaju. Postoje ljudi koji zele da sede u basti na vazduhu i tokom zime, pusaci i nepusaci, nije vazno. @Gordana, crni suncobrani vec postoje, eno ih na Trgu Republike (da ne reklamiram mesta, ali tamo su vec godinu dana) i stite od sunca, nista im ne fali.

Necu_u_Tor

pre 9 godina

Ne znam sta ovde nije u redu, i zasto toliko cinicnih komentara? Meni licno je ovo jedna od prvih, ako ne i prva dobra odluka koju je Malijeva gradska vlada donela i kao takvu je pozdravljam. Svakako je dobro uvesti malo reda u sve moguce vasarske modele od kojih ne znas koji je veci kic. Stoji da ne razumem otkud crni suncobrani, ali bez obzira, pozdravljam odluku.

Liberty

pre 9 godina

Sramota i teror birokratije! Umesto da se sklone i ne smetaju, oni samo stancaju propise kojima samo otezavaju normalan zivot i posao. Boja suncobrana je samo sitnica u moru nepotrebnih i stetnih birokratskih gluposti na koje gubimo vreme, zivce, novac.

Svi mi to placamo, ne samo ugostitelji. Nedavno je ovde bila kuknjava oko cene kafe u kaficima. Sad na tu cenu dodajte i troskove za ispunjenje svih ovih parazitskih zahteva.

Pedja 54

pre 9 godina

Pa naravno ljudi, kako će ovi silni Arapi koji će da dođu na plaže "Beograda na vodi", da se zaklone od Sunca? Poznato je da se Arapi štite od Sunca samo crnom bojom!
Kako nije sramota ovu vlast da neprestano pravi budale od nas, atakujući na intiligenciju ovog naroda? Dokle???

Artemis Faul

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne? (X=iks, 22. januar 2015 14:56) Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo (grayscale, 22. januar 2015 15:34)
+++++++++

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Nadam se da će u Novom Sadu imati više osećaja sa lepo pa će biti naka zelena,crvena,....Ovi u BG su operisani od boja!...Crna?Ne kažem,možda negde može da bude prihvatljiva ali nikako između sivih i prljavih fasada gde je potrebna neka vesela boja koja će dati kontrast.

Moje ime

pre 9 godina

Ocekujemo za pola godine i neki dress code, tipa zabrana nosenja farmerki, helanki, suknjica, majchica. Boja kose i frizura, obavezno crna, plava ili smedja, duga ili paz, za zene, kratka za muskarce. Mozda ce i arapi diktirati neki svoj dress code. Mozda ce im smetati sto se srpski parovi ljube na ulici i drze za ruke, kao sto im smeta u Dubaiju, pa i to zabrane. Nakon upisa fakulteta nije mi bilo jasno zasto omladina "bezi" iz zemlje. Nekako mi se otvaraju oci...

Jelica

pre 9 godina

E pa bas dobro da se krene od najvaznijih stvari. Sitnice cemo resiti sporadicno, u hodu (fasade koje se ruse na prolaznike, haos u saobracaju i parkinarnju, horde pasa po ulicama itd itd). Prvo da umotamo ceo grad u sivo - crno, da se jasno vidi kojom bojom nam je zivot obojen. Uzas.

Dejan C.

pre 9 godina

Znam da će ljudi kritikovati kako ovo nije prioritet, ali kao Beograđanin se slažem da se vlast bavi i ovakvim stvarima. Prosto - pre ili kasnije moramo da počnemo da razmišljamo o kvalitetu života u gradu, a to uključuje i estetiku. Beograd će biti lepši, ljudima će biti lepše u njemu.

Znam da zvučim kao bot, ali stvarno nisam... meni su pri vrhu važnosti stvari u životu čistoća i izgled moje okoline.

Mojito

pre 9 godina

Konacno,konacno, konacno...nisu u pitanju suncobrani i te boje nego da neko u uvoj zemlji zavede neki bilo kakav red... dosta je bre bilo da svako moze da radi sta i kako hoce... pa moj drug u Italiji je morao da ode u opstinu sa ostalim komsijama i da pita koju boju tendi na terasama moraju da stave da se ne remeti izgled cele ulice ... ta zgrada sad izgleda ko bombona... a kod nas svaki djilkos radi sta mu padne napamet... samo dajte zakone i sprovodjenje zakona samo tako mozemo napred samo tako mozemo da se dovedemo u red....

bg

pre 9 godina

Odlican potez. Koliko odvratnih brendiranih suncobraba ima, to je neverovatno. Ovako ako brendiraju neka bude u ove tri boje i super. Coca-cola, Jelen, Lav, samo su neki od ruznih suncobrana koji su "krasili" Beograd.

Necu_u_Tor

pre 9 godina

Ne znam sta ovde nije u redu, i zasto toliko cinicnih komentara? Meni licno je ovo jedna od prvih, ako ne i prva dobra odluka koju je Malijeva gradska vlada donela i kao takvu je pozdravljam. Svakako je dobro uvesti malo reda u sve moguce vasarske modele od kojih ne znas koji je veci kic. Stoji da ne razumem otkud crni suncobrani, ali bez obzira, pozdravljam odluku.

grayscale

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne?
(X=iks, 22. januar 2015 14:56)
Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo

Privatnik

pre 9 godina

Mislim da je ovo predvidjeno da ukloni sarenilo koje su nam nametnuli kojekakvi marketnski strucnjaci cocacola-e, pivara i slicno. Nadam se da ce sad malo manje bosti oci iako gomila drugih problema postoji mada od necega se mora krenuti.

Goran

pre 9 godina

Znaci ako ja za platim dizajnera koji napravi moj vizuelni stil koji je sav u, recimo, plavom, to ne moze da vazi napolju jer mi je grad zakonom zabranio kojom bojom mogu da ofarbam svoje suncobrane? Ko smislja ove gluposti?

Boris

pre 9 godina

Ova odluka je doneta u korist svih prijatelja, rodbine, poznanika, partijskih sledbenika koji planiraju ili već imaju ugostiteljski objekat u svom vlasništvu pa bi da se dodatno prošire. Eto to je sada legalno. A ideja o crnoj boji suncobrana je fenomenalna uzimajuću i ubzir opšte poznatu činjenicu da crna boja odbija sunčeve zrake kao ni jedna druga boja... Ovo je šou šta oni rade i čime se bave.

Nemanja

pre 9 godina

@marecare, ne treba da se sklanjaju. Postoje ljudi koji zele da sede u basti na vazduhu i tokom zime, pusaci i nepusaci, nije vazno. @Gordana, crni suncobrani vec postoje, eno ih na Trgu Republike (da ne reklamiram mesta, ali tamo su vec godinu dana) i stite od sunca, nista im ne fali.

Artemis Faul

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne? (X=iks, 22. januar 2015 14:56) Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo (grayscale, 22. januar 2015 15:34)
+++++++++

Marko

pre 9 godina

Pa boja suncobrana ako ne popravi Beograd ništa neće. Pogotovo beli i bež koji će posle tri dana na beogradskom smogu da budu predivno prljavi kao i fasade. Ali dokon pop i jariće krsti.

BG

pre 9 godina

Potpuno podrzavam ovu odluku ! Bolje suncobrana mora biti apsoluto strateski prioritet i iznad svih ostalih prioriteta ! Nema vaznije stvari od te u Beogradu i Srbiji !

Petar Bagration

pre 9 godina

Šta je bre ovo, severna koreja?? tiš meni da propisuješ boje suncobrana ste bre normalni vi? još malo pa i da se propiše koje frizure smeju da se nose. svakakve nakaze hode gradom a estetiku narušava šareni ili naranžasti ili zeleni suncobran? ne razumem. kako nema nekog obrazloženja?

popeye

pre 9 godina

Сигурно, то је највећи проблем у граду. А то што од силних билоборда и реклама личи на циркуску шатру, то нема везе!?

Tumacenje

pre 9 godina

"Senilo je jednobojno i po pravilu bele boje, crne i bež ili u tonovima između njih"

Ako vec hocete da budete toliko precizni ("senilo tipa suncobran i jedro"), onda barem definisite:

1. Sta je to "bež"? Navedite neki egzaktniji parametar (talasnu duzinu svetlosti te boje ili njen ekfivalentni kolorimetrijski kod u RGB ili CMYK prostoru).

2. Sta su tonovi izmedju njih? Ako govorimo o RGB, izmedju crne (#000000) i bele (#ffffff) boje nalaze se sve ostale boje, tako da ovu formulaciju zadovoljava bilo koja boja.

E moji Megatrend-doktori ...

Đole

pre 9 godina

Aj u 100 maraka da će u roku od mesec dana izmeniti ovu odluku pod pritiskom velikih kompanija kao što su Koka Kola, Knjaz, pivare itd. Pa oduzeše ljudima prostor za marketing!

SAMO BAHATO

pre 9 godina

@Dejan C. Videces na leto kad sednes ispod crnog suncobrana kako ce ti biti zao sto nema ni jedan normalan koji zapravo odbija sunce.

BG

pre 9 godina

Svašta ! Ovakve odluke grada su već padale na Ustavnom sudu. Izgleda da tamo to niko nije čitao. Ma, nema veze. Dok to dođe do Ustavnog suda, "branja" već prod'o sve sa zaliha

0o

pre 9 godina

a, kad vec teramo mak na konac...belo i crno nisu boje
belu "boju" percipiramo ukoliko je osvetljena materija u stanju da odbije sve delove homo sapiensu vidljivog elektromagnetnog spektra...i obrnuto za crnu s tim sto su tu bitni i intenziteti no...
elem, posto je neko bio dovoljno pametan da pomene tonove bele boje predpostavljam da bi na osnovu ovog, ahm, naucnog objasnjenja trebao da shvati da su sve, jelte, osnovne boje, mislim, ovaj, tonovi bele boje...
o zemljo indijo sto gajis slonove, otvori se i proguni me da ne gledam vise ove siledzije...
i, b92, bas ste bezveze ako objavite ovaj komentar a one bitne, sa mesom i linkovima necete

Kopčam se na ledja

pre 9 godina

Dve su stvari fascinantne u ovoj vesti:
1. Odluka grada koja će iz temelja da promeni naše živote, anulira sva poskupljenja koja su bila i koja će da budu, potre oduzete procente od penzija i plata u javnom sektoru, kao i da vrati KiM u Ustavni okvir Republike Srbije.
2. Jezik kojim su pisani pravni članovi ("senilo"), sklop i tok rečenica i pokušaj da se ovako "važnoj" temi da na značaju. Ovako ni Kardelj nije opisivao samoupravljanje.

dare 011

pre 9 godina

Naprednjaci će da nam biraju boje...O MAJKO zašto nisi otišla na sever da me rodiš...recimo u Nemačkoj!
Pa ZAŠTO ukidate recimo zelene Tuborg ili Becks suncobrane?

A. Ford

pre 9 godina

Pre bi rekao da dokon pop jarice krsti. A sada, sa nesto zivotnog iskustva, mislim da je toj odluci prethodio razgovor tipa: "Alo, Bing, kako brat? Zao mi je da to cujem. Imam nesto materijala za suncobrane, no izbor boja je ogranicen. Cena? Sitnica".

miksx

pre 9 godina

Nadam se da se to odnosi samo na centar grada, jer ja kao ugostitelj vam mogu reci da lokali na vodi ili na obali voda izbegavaju suncobrane zbog olujnih vetrova koji su cesti od maja do septembra najcesce pre kise ili pre promene vremena.
Suncobran je opasnost za goste lokala koji neretko i povredjuje ljude kod iznenadnih jakih vetrova.

ali bravo

pre 9 godina

u prevodu kasa je prazna i mora se nekako napuniti. pišete malo o reketu koji su se dosetili, o plaćanju bašte i preko zime iako nije postavljena. bravo mali, bravo vesiću ali svaka čast vučiću...naravno narod je hteo poromene, na bolje.

malji_deca

pre 9 godina

"Senilo je jednobojno i po pravilu bele boje, crne i bež ili u tonovima između njih."
------
Iskreno, nisam ocekivao ovoliko slobode od SNS-a.
ps. a ko odredjuje da li je "ton upao" u interval?

Parnicar

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne?
(X=iks, 22. januar 2015 14:56)
Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo
(grayscale, 22. januar 2015 15:34)

Nisam video da je neko spominjao da mora da bude grayscale. Sta ako se odluce za RGB sistem:
Crna boja u RGB sistemu je (0 0 0)
Bela boja u RGB sistemu je (255 255 255)
Sve ostale boje se nalaze u opsegu od 0-255.

Dusan

pre 9 godina

Ovo je nesto sto se i moze ocekivati od ovakve vlasti. Uvalili su deo sa bojama da skrenu paznju ljudima, a tamo su dozvolili bukvalno svuda da se postavljaju baste.

Da se pozdravimo sa jos malo preostalog javnog prostora, Zemun 90-ih mu nece biti ravan.

Dovoljno je videti devastaciju glavnih pesackih zona po gradu, a narocito u Zemunu gde je pesacka zona postala ruglo, a u delu je ostalo jedno 10% trotoara za prolaz pesaka, dok je ostatak razne baste koje stoje tu cele godine.

Jos da se ostvare namere nekih da parkiranje na trotoaru postane leglno ako striktno nije zabranjeno, pa da se svi iselimo kao pesaci iz ovog grada!

Sramota me sto zivim ovde!

Milo

pre 9 godina

Pošto Sunce u naske ne grije,i suncobran pred svakim kafićem,mora biti,a vala i biće,sve u BOJI Malog i partije.
Nema napred nego samo nazad do je delo i veliki usud SNS-a i Demokradije.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Nadam se da će u Novom Sadu imati više osećaja sa lepo pa će biti naka zelena,crvena,....Ovi u BG su operisani od boja!...Crna?Ne kažem,možda negde može da bude prihvatljiva ali nikako između sivih i prljavih fasada gde je potrebna neka vesela boja koja će dati kontrast.

Beogradjanin

pre 9 godina

I to ce da bude kao oni se brinu o Beogradu.A sto su na Bul.Kralja Aleksandra izdali parking mesta kojih je ocajno malo,kaficima,kafanama,picefijama to nema veze.Kao primer neka posluze kafici i picerije ispred broja 248-250,ocigledno ih drzi neko veoma JAK,kada tu ne pomaze ni PAUK,posto doticni posetioci parkiraju svoje ljute masine kako na trotoarima isto tako na cosku sa Gvozdicevom ulicom iBulevarom,jednostavno DZIPOVI,MERCEDSESI,AUDI,BMW ZATVORE ULICU ZA SAOBRACAJ.Napominjem da se prmanentno pojavljuju isti automobili.Policija i Pauk inace recovno odnosi odatle automobile,ali kada je tu parkirano doticnih 4-6 ogrmonih kola,nema ni pauka ni policije niti coveka iz parking servisa koji proverava ko je platio zonsku kartu.Njega jos i mogu da razumem,jel moze da dobije batine,ali POLICIJU NE RAZUMEM.

Aleksandar

pre 9 godina

Bravo majstori! Od prvog momenta SNS okupacije vlasti u Beogradu sam znao da će kad, tad da urade ono što najbolje znaju: ''50 nijansi sive''
Aleksandar.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

U stara dobra vremena tajno i na pposeban način su se voljeli Beograd i Split.Želim vam prenjeti iskustva iz Splita.Kada je renovirana centralna riva u Splitu svi lokali su morali imati iste katrige-solice u ugostiteljskim lokalima na Rivi..To je stvorilo ogromno nezadovoljstvo kod građana Splita, izgledalo je kao Gulag.Kasnije je ta odluka ukinuta i sada svaki objkekat po afinitetu vlasnika i žečlji gostiju ima svoje stolice i suncobrane.Tek tada je stara dobra Splitska Riva ponovo postala omiljeno mjesto lješkarenja i tračarenja Spličana.Na čuvenoj Zapadnoj obali postaoje tri restorana-kafića.Vlasnik je iste čovjek i on je stavio različite stolice isuncobrane i zbog toga je Zapadna obala postala svjetski poznata.Neskromno moram reči da moji prijateljiu kažu da sam dobar poznavalac "Starog" dobrog Beograda.Odluka o tome da suncobrani moraju biti u tri boje je blago rečeno retrogradna i duboko žalim zbog nje.

Nenad

pre 9 godina

Skoro sam posle duzeg vremena bio u Beogradu. Neverovatno je koliko nijansi sive mozete da vidite, stvarno me je rastuzilo. O prljavstini i upljuvanom asvaltu da ne govorim.

Artemis Faul

pre 9 godina

Tonovi izmedju bele i crne? Pa to, valjda, moze biti bilo koja boja!? Ili ne? (X=iks, 22. januar 2015 14:56) Ti ocigledno ne znas raspon boja u grayscale-u, posto vec nisi sam mogao da ukapiras da izmedju crne i bele ne moze da bude crvena, idi na google pa potrazi malo (grayscale, 22. januar 2015 15:34)
+++++++
U štampi bela je odsustvo boje, a crna sve tri osnovne boje. Tako da crvena može biti između bele i crne. Idi na google pa malo potraži CMYK.

kako ko

pre 9 godina

idemo, osnovna skola... bela, crna i svi tonovi izmedju njih: crna je odsustvo bilo koje boje a belo je prisutnost refleksije jednakog intenziteta u kompletnom okom vidljivom spektru odnosno belo je mesavina svih boja koje postoje. znaci moze koja god boja hoces samo ako znas citati izmedju redova!

baš leeeeeepo

pre 9 godina

genijalno!
sad se stranci neće užasavati propalih ulica i trotoara, oronulih fasada, razbacanog đubreta i prljavštine, skupocenih automobila parkiranih gde god je gazdi palo na um u deliću sekunde.....sad će se svi diviti uniformnosti senila u beogradu.....pogotovu onim crnim.....koji će se posle mesec dana na suncu pretvoriti u izbledele sive krpe!
genijalno!

vuk vucko

pre 9 godina

Kad izlazi promenjeni clan zakona gde se odredjuje frizerima na nivou grada kakve frizure su dozvoljene i u koje boje se musterije mogu farbati

Marko

pre 9 godina

Super, taman da se uklopi u beogradsko sivilo. Crni ce pogotovo biti hit, narocito za vreme jakog sunca.

Sad bez sale: neka se novinari raspitaju ko drzi veleprodaju suncobrana...

oksimoron

pre 9 godina

A što fasade u starom delu Beograda propadaju, što kuće koje su spomenici kulture u nepovrat nestaju, što Knez Mihailova nikada nije bila prljavija i zapuštenija,što na zgradi SANU raste korov,to nije važno,važni su suncobrani...

trece oko

pre 9 godina

Resili smo problem nezaposlenosti,gradimo stanove i hotele,sad je jedina briga ocukati kartu i boje suncobrana.
Jel ima i jedan na celu grada,a da je prevazisao ustanove o kojima grad ni ne brine?

konza

pre 9 godina

"Kod bašte otvorenog tipa senilo je, po pravilu, tipa suncobran, rasklopivo senilo na slobodnostojećem nosaču ili jedro." ... tipa tebra, tipa znaci, tipa senila, ovaj suncobran, tipa pukli ste skroz ...

mira

pre 9 godina

"..odluku o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta, po kojoj se bašte, osim na javnim, ubuduće mogu postavljati i na drugim površinama, ..."
Dakle, suncobrani su postigli zeljeni efekat. Svi se zezaju na racun toga, moram reci, odlicno, ali je promakla SUSTINA. A to je da se baste mogu postavljati SVUDA, samo ako odgovarajucem macanu (komunalnim sluzbama?) Das dovoljno novca. Sada ce crno- beli "zasloni" preplaviti sve slobodne povrsine u gradu. Bas ce biti lepo, samo sto onima koji ne zele u kafic treba da izrastu krila.

micika

pre 9 godina

E samo neka ste vi nama ovo uredili, to su inace goruci problemi u zemlji, i hvala Bogu da smo ih konacno resili, a Zojin, Tijanin i sl zakoni cekaju neka bolja vremena i neke znacajno bolje ljude, eeeeee.....

Liberty

pre 9 godina

Sramota i teror birokratije! Umesto da se sklone i ne smetaju, oni samo stancaju propise kojima samo otezavaju normalan zivot i posao. Boja suncobrana je samo sitnica u moru nepotrebnih i stetnih birokratskih gluposti na koje gubimo vreme, zivce, novac.

Svi mi to placamo, ne samo ugostitelji. Nedavno je ovde bila kuknjava oko cene kafe u kaficima. Sad na tu cenu dodajte i troskove za ispunjenje svih ovih parazitskih zahteva.

Pedja 54

pre 9 godina

Pa naravno ljudi, kako će ovi silni Arapi koji će da dođu na plaže "Beograda na vodi", da se zaklone od Sunca? Poznato je da se Arapi štite od Sunca samo crnom bojom!
Kako nije sramota ovu vlast da neprestano pravi budale od nas, atakujući na intiligenciju ovog naroda? Dokle???

Moje ime

pre 9 godina

Ocekujemo za pola godine i neki dress code, tipa zabrana nosenja farmerki, helanki, suknjica, majchica. Boja kose i frizura, obavezno crna, plava ili smedja, duga ili paz, za zene, kratka za muskarce. Mozda ce i arapi diktirati neki svoj dress code. Mozda ce im smetati sto se srpski parovi ljube na ulici i drze za ruke, kao sto im smeta u Dubaiju, pa i to zabrane. Nakon upisa fakulteta nije mi bilo jasno zasto omladina "bezi" iz zemlje. Nekako mi se otvaraju oci...

Jelica

pre 9 godina

E pa bas dobro da se krene od najvaznijih stvari. Sitnice cemo resiti sporadicno, u hodu (fasade koje se ruse na prolaznike, haos u saobracaju i parkinarnju, horde pasa po ulicama itd itd). Prvo da umotamo ceo grad u sivo - crno, da se jasno vidi kojom bojom nam je zivot obojen. Uzas.