Četvrtak, 01.01.2015.

08:58

Vek od rođenja Branka Ćopića

Izvor: Tanjug

Vek od roðenja Branka Æopiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(Ne otimajte Copica nikome,)
----
Uprkos Vasoj tiradi, niste mi odgovorili na pitanje, KO Vam otima Branka Copica i na KOJI NACIN? Da li Vama, ili bosnjacima u Muslimansko-Hrvatskoj federaciji neko zabranjuje da citate ili postujete lik i delo Branka Copica? Ne, to niko ne radi ali, Vama, kao i vecini gradjana ove federacije, smeta neosporna i notorna cinjenica da je Branko Copic Srbin?! Veoma je interesantno Vase objasnjenje za rusenje spomenika Branku Copicu? Gotovo identicno objasnjenje imaju i Hrvati za rusenje spomen kuce Nikole Tesle. Danas ga, poput Vas, svojataju i pokusavaju da ga prikazu kao pravoslavnog Hrvata ili, verovali ili, u najboljem slucaju, kao pravoslavnog Vlaha?! Moze da bude sve samo ne Srbin?! Branko Copic je, kao i 90% Srba bio jugosloven. To nije nikakva tajna. Srbi su u taj, kako se pokazalo iluzionisticki projekat, ugradili polovinu svojih ljudskih resursa i stotinak godina vremena, dok su svi okolo podrivali tu istu tvorevinu, potajno stvarajuci svoje drzavoilike tvorevine koje postoje danas. Ako podjemo tom logikom Srba nikada nije ni bilo na ovim prostorima, zar ne? Naravno, poslednji stadijum posebnog subverzivnog rata odnosno zelja da se unisti Srbija i srpska nacija predstavlja kradja i prisvajanje kulturnog nasledja, otimanje teritorija i mitova, kao i revizija istorije. Kroz navodnu sirokogrudost, ljudi poput Vas, nenametljivo i neprimetno se nastavlja "denacionalizacija" Srba i svega onoga sto predstavlja njih kao narod.

bu2nin

pre 9 godina

Bio sam na putu da postanem mangup da ne kazem neku tezu rijec sa svojih 14,a onda sam uz kajis ,na silu morao da procitam bar 1 lektiru.Orlovi rano lete,u jednom dahu,sjecam se cak da me je majka odvajala od knjige da bih jeo,al nikako nisam htjeo da popustim,samo jos 1 stranu,koju sam uvijek okretao sa strepnjom,sto ce se desiti...Koliko radosti,tuge,bezbriznosti,djecje neiskvarenosti,odraslih muka,srece i melanholije u ovom covjeku,za mene neponovljivom...

Ne otimajte Copica nikome

pre 9 godina

@ "Krupa na Uni je naziv opštine u kojoj se danas nalaze Hašani, a to je deo predratne opštine Bosanska Krupa koji je 1995. pripao Republici Srpskoj."
(Alex_ZR, 1. januar 2015 18:28)

Zar i TO podelise!?

PS Kad sam jutros poslao svoj prvi komentar, bio sam ubedjen, g. Mladene Mladenovicu, da cete mi Vi "odgovoriti. Kao da smo telepatski povezani.

U svoim komentaru nisam negirao da je Copic Srbin. Jednostavno, hteo sam da ispostujem njegovo (a i svoje) misljenje da on PRIPOADA SVIMA. Nije hteo da se izjasni! Molim! Ako volimo i postujemo njegovo knj. delo, moramo postovati i to. Nije on bio nikakav folirant, pa u knjigama govorio jedno, a u zivotu drugo. To znam sigurno, jer sam se nekoliko puta i sreo sa sa njim.

Radio sam u kraju gde je rodjen (30-ak km. od Hasana. 100% Bosnjaci) i znam koliko su ga i oni voleli i vole. A to sto mu je bista i pre nego je poceo rat u BiH srusena u Krupi ("u KrupOJ", kako tamo kazu) je bio direktan odgovor na to da je Copic "samo SrBski pisac"). To znam, jer sam u to vreme TAMO ZIVEO.

Nije Copic ni za kakve nacionalne torove. Znaju to dobro u BiH, pa im deca u skoli uce i Copiceva dela, i ne tvrde da je on Bosnjak. A da li deca u tzv. Republici Srpskoj izucavaju Ziju Dizdarevica (posvecena mu "Basta sljezove boje")? Znam da ne!

Nego, lako je "crnoj konjici" da tvrdi nesto za onoga ko ne moze da se brani. Ako moze, onda je "prodana dusa".

Dijaspora

pre 9 godina

Znam ga kroz knjige, ali iz neformalnih caskanja u pekari kod Tome Makedonca na Cveticu. Redak covek i izuzetan pisac, narocito za decu. Zbog Jezurke Jezic i danas imam posebnu ljubav prema sumskim jezevima cije suskanje u njihovoj kucici pokrece secanja na srecno detinjstvo. Hvala Branku na tome...

Alex_ZR

pre 9 godina

"Rodno Copicevo mesto Hasani uvek je pripadalo (i izmedju dva velika rata i ranije) Krupi na Uni koja se zvala Bosanska Krupa. Mislim, da se Copicu ne bi nimalo dopala promena imena Bos. Krupe u Krupa na Uni iz ovog razloga: "
Bosanska Krupa se i danas tako zove i nalazi se u Federaciji BiH. Krupa na Uni je naziv opštine u kojoj se danas nalaze Hašani, a to je deo predratne opštine Bosanska Krupa koji je 1995. pripao Republici Srpskoj.

dunja

pre 9 godina

Velika dusa.....

Jednom je Isidora u eseju o ukletim pesnicima napisala da su oni vidoviti jer ....imaju merdevine kojima se penju iznad stvarnosti i tamo koriste svoje slutnje,vizije...jedna vrsta proroka, naslucuju sta ce se desiti,mada ne znaju ni zasto ni kako....

Da li se secate da je Branko u predgovoru svoje "Baste sljezove boje" koju je posvetio svom dragom drugaru iz srednje skole napisao i ovo: Opet pod okriljem noci jasu strasni konjanici i nose razaranja i smrt.....

KAKO JE ZNAO STA NAM SE SPREMA?
Devedesete jos nisu ni bile na vidike,strahote koje ce se ovde tek desiti, mi obicni nismo mogli ni da zamislimo....

Dragi,nezni,tanani Branko je,eto,nekako znao....

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(Ne otimajte Copica nikome, 1. januar 2015 14:40)
---------
A, ko to, i kome, otima Branka Copica? Zar je "otimanje", ako se kaze da je Srbin i, da su mu otac i majka Srbi po nacionalnosti? Nazalost, ili na srecu, nema vise Jugoslavije. Svi su uzeli ono sto smatraju da je njihovo. Cini se da svako za ljubomorom gleda na ono sto je srpsko. Od istorije, mitologije, kulture, teritorija do naucnika, pisaca i sportista?! Svi smeju da uzmu svoje, da se izjasne kako hoce ali, kada je Srbin u pitanju onda je to sovinizam?! Zar je sramota reci da je Branko Copic Srbin i da pripada srpskoj knjizevnosti? On jeste srpski pisac kao i svih onih ostalih koji tako osecaju.

Maxim

pre 9 godina

Naš najveći dečiji pisac. Rečenice jednostavne, a pune boja i radosti života, zdrave. Ko je čitao Ćopića u mladosti teško će postati zao ili ružan iznutra. Hvala mu za svaku knjigu, trebalo bi da je zastupljeniji i čitaniji u osnovnim školama...

Rajko

pre 9 godina

Kad god vidim njegov lik,uhvati me sjeta djetinjstva u Krajini i Brankovog Grmeča, tako je lijepo čitati njegove priče ,romane,svaki put me vraća međ običan,duhom bogat narod Krajine. Iznjedrila je Krajina mnoge,Ćopića,Kočića,Teslu,Matavulja,Kulenovića i dr.,a oni se joj oduži na najljepši,besmrtan načina. Hvala im svima, od srca ih volim i poštujem dok hodam po srpkim zemljama i grobovima!

Zoran

pre 9 godina

Tito ga je stavio pod kontrolu jer je pisao lose, a i pricao, o izneverenim idealima socijalizma, gde se opet podelilo drustvo na bogate i siromasne.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Pisac cija dela su imala velike tiraze i ono najvaznije bila su citana.Ne znam nikoga ko nije citao bar neko njegovo delo!Jezurka jezic koliko pita sam to recitovao....

Ne otimajte Copica nikome

pre 9 godina

@ "...Dragi Branko, zadužio si pokolenja sa svojim radom. Kamo sreće da je još hiljade takvih kao što si ti."
(de-de-ha, 1. januar 2015 12:31)

Bas mi je zasmetao predlog "sa" u ovom "instrumentalu sredstva".

Rodno Copicevo mesto Hasani uvek je pripadalo (i izmedju dva velika rata i ranije) Krupi na Uni koja se zvala Bosanska Krupa. Mislim, da se Copicu ne bi nimalo dopala promena imena Bos. Krupe u Krupa na Uni iz ovog razloga:

Kada je 1960 i neke Jugoslovenska akademija nauka vrsila "popis" pisaca SFRJ sa ciljem da utvrdi koji kojoj knjizevnosti pripada (srpskoj, hrvatskoj, makedonskoj...), Branko Copic je, jednostavno, ignorisao to pitanje. Nije hteo da kaze cak ni ono sto je floskula: "Rodjen sam tu i tu, od oca i majke koji su po naciji..." To njegovo cutanje je iritiralo ondasnju kulturnu i dr. javnost, ali on nije hteo da se izjasni. IZJASNILI SU GA nac-sovinisti, pa su isti takvi, ali sa druge strane, "jurnuli" na njegovu bistu u Krupi (A sa koliko simpatija je govorio u "Mag. godinama" o Hamidu Rusu!).

Za zivota je odbio predlog da skola u Hasanima nosi njegovo ime. Krupljani su mu, onda, seretski odgovorili: "Cekacemo da umres".

Nikad SFRJ prostori nisu imali tako popularnog i VOLJENOG pisca. Kad ce u buducnosti?...

PS Kad smo se 1996. g. spremali za Kanadu, moj sin (tada 14 g.) izadje pred nas sa 5-6 knjiga: "Ja bez ovoga ne mrdam nigde!" Pogledam: Copic. Poneli smo ga celog.

cisco kid

pre 9 godina

Divan čovek.Bio sam u Beogradu u vojsci 84.i udaljen petstotina metara u isto vreme kada je odlučio da ode.Još tada sam osetio neku prazninu ne znajuci šta će se dogadjati sa mojom Jugoslavijom.Ovim piscima komentara koji ga stavljaju u isti ravan sa Kusturicom i nešto slicno trebaju da znaju da je bio veliki partizan i cetnicka odora Kusturice i današnje vlasti bi mu bila samo tema za podsmeh i kritiku kroz priče koje bi sigurno danas bile zabranjene u ovoj fašističkoj diktaturi.

Walrus

pre 9 godina

Bio sam u Hašanima (selo gdje se rodio) prije par godina. Tuga, čemer. Njegova rodna kuca je potpuno uništena. Kao da i dalje traje neka prećutna cenzura. Jos od Osme ofanzive kojom je uzburkao duhove. Tužan kao i svi krajiški pisci (npr. Petar Kočić), Branko i dalje ostaje na marginama. Ježurka Ježić.

Neca

pre 9 godina

Odumiranje medjeda je delo u kojem je opisao nasu proslost,sadasnjost i nazalost buducnost... Kazu da je nakon toga odlucio da ne zivi vise u takvom drustvu...Slava mu!

de-de-ha

pre 9 godina

Ovde niti jedan komentar ali zato starlete imaju na stotine. Teško vreme za kulturu i ono što nas razlikuje od zapadnjačkog karijesa. Dragi Branko, zadužio si pokolenja sa svojim radom. Kamo sreće da je još hiljade takvih kao što si ti.

Dusansc

pre 9 godina

Jedan jedini I neponovljivi.Hvala mu za zanimljivo I bogato detinjstvo.Sebi sam dao u zadatak da kad tad odam pocast Branku posetom Hasanima.Deco, procitajte bar "Glava u klancu noge na vrancu".Lepse je od interneta I bilo cega drugog.

Jovan Preacher

pre 9 godina

Jedan od najvecih pisaca svih vremena.Mogao bi Kusturica da potpomogne oko memorijalnog centra, Branko je zasluzio kolko i Andric

Bora

pre 9 godina

Sećam se da je Branko Ćopić u svom poslednjem intervjuu, za beogradski časopis "Intervju" (u međuvremenu ugašen), negde 1983. ili početkom 1984. godine, rekao da je rođen zapravo 1914, a da je podatak da je rođen 1915. godine nastao onda kada je trebalo da pođe u 1. razred osnovne škole. Tada je njegov djed Rade, koga je Branko ovekovečio u svojim pripovetkama, otišao kod seoskog sveštenika i zamolio ga da u crkvenim knjigama (koje su tada bile zvanični dokument, priznavane od države) prepravi Brankovu godinu rođenja, ne bi li njegov unuk-mezimac Baja (kako su zvali Branka) pošao u školu godinu dana kasnije. Iako je bio neobično duhovit čovek, čitajući taj intervju nijednog trenutka nisam imao utisak da se Branko šalio kad je iznosio podatak o stvarnoj godini svog rođenja.

Svega nekoliko meseci posle ovog intervjua, Branko je skočio sa mosta...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Skokom sa mosta okoncao je zivot covek, na cijim delima su odrasle generacije dece u Srbiji i nekadasnjoj Jugoslaviji. Svaka njegova recenica u romanima koje smo gutali, sa nadom da se knjiga nikada nece zavrsiti, zracila je nevidjenim optimizmom, koji nas i danas greje, uliva nadu i tera napred.

Dusansc

pre 9 godina

Jedan jedini I neponovljivi.Hvala mu za zanimljivo I bogato detinjstvo.Sebi sam dao u zadatak da kad tad odam pocast Branku posetom Hasanima.Deco, procitajte bar "Glava u klancu noge na vrancu".Lepse je od interneta I bilo cega drugog.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Skokom sa mosta okoncao je zivot covek, na cijim delima su odrasle generacije dece u Srbiji i nekadasnjoj Jugoslaviji. Svaka njegova recenica u romanima koje smo gutali, sa nadom da se knjiga nikada nece zavrsiti, zracila je nevidjenim optimizmom, koji nas i danas greje, uliva nadu i tera napred.

de-de-ha

pre 9 godina

Ovde niti jedan komentar ali zato starlete imaju na stotine. Teško vreme za kulturu i ono što nas razlikuje od zapadnjačkog karijesa. Dragi Branko, zadužio si pokolenja sa svojim radom. Kamo sreće da je još hiljade takvih kao što si ti.

Ne otimajte Copica nikome

pre 9 godina

@ "...Dragi Branko, zadužio si pokolenja sa svojim radom. Kamo sreće da je još hiljade takvih kao što si ti."
(de-de-ha, 1. januar 2015 12:31)

Bas mi je zasmetao predlog "sa" u ovom "instrumentalu sredstva".

Rodno Copicevo mesto Hasani uvek je pripadalo (i izmedju dva velika rata i ranije) Krupi na Uni koja se zvala Bosanska Krupa. Mislim, da se Copicu ne bi nimalo dopala promena imena Bos. Krupe u Krupa na Uni iz ovog razloga:

Kada je 1960 i neke Jugoslovenska akademija nauka vrsila "popis" pisaca SFRJ sa ciljem da utvrdi koji kojoj knjizevnosti pripada (srpskoj, hrvatskoj, makedonskoj...), Branko Copic je, jednostavno, ignorisao to pitanje. Nije hteo da kaze cak ni ono sto je floskula: "Rodjen sam tu i tu, od oca i majke koji su po naciji..." To njegovo cutanje je iritiralo ondasnju kulturnu i dr. javnost, ali on nije hteo da se izjasni. IZJASNILI SU GA nac-sovinisti, pa su isti takvi, ali sa druge strane, "jurnuli" na njegovu bistu u Krupi (A sa koliko simpatija je govorio u "Mag. godinama" o Hamidu Rusu!).

Za zivota je odbio predlog da skola u Hasanima nosi njegovo ime. Krupljani su mu, onda, seretski odgovorili: "Cekacemo da umres".

Nikad SFRJ prostori nisu imali tako popularnog i VOLJENOG pisca. Kad ce u buducnosti?...

PS Kad smo se 1996. g. spremali za Kanadu, moj sin (tada 14 g.) izadje pred nas sa 5-6 knjiga: "Ja bez ovoga ne mrdam nigde!" Pogledam: Copic. Poneli smo ga celog.

Maxim

pre 9 godina

Naš najveći dečiji pisac. Rečenice jednostavne, a pune boja i radosti života, zdrave. Ko je čitao Ćopića u mladosti teško će postati zao ili ružan iznutra. Hvala mu za svaku knjigu, trebalo bi da je zastupljeniji i čitaniji u osnovnim školama...

Bora

pre 9 godina

Sećam se da je Branko Ćopić u svom poslednjem intervjuu, za beogradski časopis "Intervju" (u međuvremenu ugašen), negde 1983. ili početkom 1984. godine, rekao da je rođen zapravo 1914, a da je podatak da je rođen 1915. godine nastao onda kada je trebalo da pođe u 1. razred osnovne škole. Tada je njegov djed Rade, koga je Branko ovekovečio u svojim pripovetkama, otišao kod seoskog sveštenika i zamolio ga da u crkvenim knjigama (koje su tada bile zvanični dokument, priznavane od države) prepravi Brankovu godinu rođenja, ne bi li njegov unuk-mezimac Baja (kako su zvali Branka) pošao u školu godinu dana kasnije. Iako je bio neobično duhovit čovek, čitajući taj intervju nijednog trenutka nisam imao utisak da se Branko šalio kad je iznosio podatak o stvarnoj godini svog rođenja.

Svega nekoliko meseci posle ovog intervjua, Branko je skočio sa mosta...

dunja

pre 9 godina

Velika dusa.....

Jednom je Isidora u eseju o ukletim pesnicima napisala da su oni vidoviti jer ....imaju merdevine kojima se penju iznad stvarnosti i tamo koriste svoje slutnje,vizije...jedna vrsta proroka, naslucuju sta ce se desiti,mada ne znaju ni zasto ni kako....

Da li se secate da je Branko u predgovoru svoje "Baste sljezove boje" koju je posvetio svom dragom drugaru iz srednje skole napisao i ovo: Opet pod okriljem noci jasu strasni konjanici i nose razaranja i smrt.....

KAKO JE ZNAO STA NAM SE SPREMA?
Devedesete jos nisu ni bile na vidike,strahote koje ce se ovde tek desiti, mi obicni nismo mogli ni da zamislimo....

Dragi,nezni,tanani Branko je,eto,nekako znao....

Walrus

pre 9 godina

Bio sam u Hašanima (selo gdje se rodio) prije par godina. Tuga, čemer. Njegova rodna kuca je potpuno uništena. Kao da i dalje traje neka prećutna cenzura. Jos od Osme ofanzive kojom je uzburkao duhove. Tužan kao i svi krajiški pisci (npr. Petar Kočić), Branko i dalje ostaje na marginama. Ježurka Ježić.

Neca

pre 9 godina

Odumiranje medjeda je delo u kojem je opisao nasu proslost,sadasnjost i nazalost buducnost... Kazu da je nakon toga odlucio da ne zivi vise u takvom drustvu...Slava mu!

Jovan Preacher

pre 9 godina

Jedan od najvecih pisaca svih vremena.Mogao bi Kusturica da potpomogne oko memorijalnog centra, Branko je zasluzio kolko i Andric

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(Ne otimajte Copica nikome, 1. januar 2015 14:40)
---------
A, ko to, i kome, otima Branka Copica? Zar je "otimanje", ako se kaze da je Srbin i, da su mu otac i majka Srbi po nacionalnosti? Nazalost, ili na srecu, nema vise Jugoslavije. Svi su uzeli ono sto smatraju da je njihovo. Cini se da svako za ljubomorom gleda na ono sto je srpsko. Od istorije, mitologije, kulture, teritorija do naucnika, pisaca i sportista?! Svi smeju da uzmu svoje, da se izjasne kako hoce ali, kada je Srbin u pitanju onda je to sovinizam?! Zar je sramota reci da je Branko Copic Srbin i da pripada srpskoj knjizevnosti? On jeste srpski pisac kao i svih onih ostalih koji tako osecaju.

cisco kid

pre 9 godina

Divan čovek.Bio sam u Beogradu u vojsci 84.i udaljen petstotina metara u isto vreme kada je odlučio da ode.Još tada sam osetio neku prazninu ne znajuci šta će se dogadjati sa mojom Jugoslavijom.Ovim piscima komentara koji ga stavljaju u isti ravan sa Kusturicom i nešto slicno trebaju da znaju da je bio veliki partizan i cetnicka odora Kusturice i današnje vlasti bi mu bila samo tema za podsmeh i kritiku kroz priče koje bi sigurno danas bile zabranjene u ovoj fašističkoj diktaturi.

Rajko

pre 9 godina

Kad god vidim njegov lik,uhvati me sjeta djetinjstva u Krajini i Brankovog Grmeča, tako je lijepo čitati njegove priče ,romane,svaki put me vraća međ običan,duhom bogat narod Krajine. Iznjedrila je Krajina mnoge,Ćopića,Kočića,Teslu,Matavulja,Kulenovića i dr.,a oni se joj oduži na najljepši,besmrtan načina. Hvala im svima, od srca ih volim i poštujem dok hodam po srpkim zemljama i grobovima!

Dijaspora

pre 9 godina

Znam ga kroz knjige, ali iz neformalnih caskanja u pekari kod Tome Makedonca na Cveticu. Redak covek i izuzetan pisac, narocito za decu. Zbog Jezurke Jezic i danas imam posebnu ljubav prema sumskim jezevima cije suskanje u njihovoj kucici pokrece secanja na srecno detinjstvo. Hvala Branku na tome...

mujcinovic salih

pre 9 godina

Pisac cija dela su imala velike tiraze i ono najvaznije bila su citana.Ne znam nikoga ko nije citao bar neko njegovo delo!Jezurka jezic koliko pita sam to recitovao....

Zoran

pre 9 godina

Tito ga je stavio pod kontrolu jer je pisao lose, a i pricao, o izneverenim idealima socijalizma, gde se opet podelilo drustvo na bogate i siromasne.

Alex_ZR

pre 9 godina

"Rodno Copicevo mesto Hasani uvek je pripadalo (i izmedju dva velika rata i ranije) Krupi na Uni koja se zvala Bosanska Krupa. Mislim, da se Copicu ne bi nimalo dopala promena imena Bos. Krupe u Krupa na Uni iz ovog razloga: "
Bosanska Krupa se i danas tako zove i nalazi se u Federaciji BiH. Krupa na Uni je naziv opštine u kojoj se danas nalaze Hašani, a to je deo predratne opštine Bosanska Krupa koji je 1995. pripao Republici Srpskoj.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(Ne otimajte Copica nikome,)
----
Uprkos Vasoj tiradi, niste mi odgovorili na pitanje, KO Vam otima Branka Copica i na KOJI NACIN? Da li Vama, ili bosnjacima u Muslimansko-Hrvatskoj federaciji neko zabranjuje da citate ili postujete lik i delo Branka Copica? Ne, to niko ne radi ali, Vama, kao i vecini gradjana ove federacije, smeta neosporna i notorna cinjenica da je Branko Copic Srbin?! Veoma je interesantno Vase objasnjenje za rusenje spomenika Branku Copicu? Gotovo identicno objasnjenje imaju i Hrvati za rusenje spomen kuce Nikole Tesle. Danas ga, poput Vas, svojataju i pokusavaju da ga prikazu kao pravoslavnog Hrvata ili, verovali ili, u najboljem slucaju, kao pravoslavnog Vlaha?! Moze da bude sve samo ne Srbin?! Branko Copic je, kao i 90% Srba bio jugosloven. To nije nikakva tajna. Srbi su u taj, kako se pokazalo iluzionisticki projekat, ugradili polovinu svojih ljudskih resursa i stotinak godina vremena, dok su svi okolo podrivali tu istu tvorevinu, potajno stvarajuci svoje drzavoilike tvorevine koje postoje danas. Ako podjemo tom logikom Srba nikada nije ni bilo na ovim prostorima, zar ne? Naravno, poslednji stadijum posebnog subverzivnog rata odnosno zelja da se unisti Srbija i srpska nacija predstavlja kradja i prisvajanje kulturnog nasledja, otimanje teritorija i mitova, kao i revizija istorije. Kroz navodnu sirokogrudost, ljudi poput Vas, nenametljivo i neprimetno se nastavlja "denacionalizacija" Srba i svega onoga sto predstavlja njih kao narod.

bu2nin

pre 9 godina

Bio sam na putu da postanem mangup da ne kazem neku tezu rijec sa svojih 14,a onda sam uz kajis ,na silu morao da procitam bar 1 lektiru.Orlovi rano lete,u jednom dahu,sjecam se cak da me je majka odvajala od knjige da bih jeo,al nikako nisam htjeo da popustim,samo jos 1 stranu,koju sam uvijek okretao sa strepnjom,sto ce se desiti...Koliko radosti,tuge,bezbriznosti,djecje neiskvarenosti,odraslih muka,srece i melanholije u ovom covjeku,za mene neponovljivom...

Ne otimajte Copica nikome

pre 9 godina

@ "Krupa na Uni je naziv opštine u kojoj se danas nalaze Hašani, a to je deo predratne opštine Bosanska Krupa koji je 1995. pripao Republici Srpskoj."
(Alex_ZR, 1. januar 2015 18:28)

Zar i TO podelise!?

PS Kad sam jutros poslao svoj prvi komentar, bio sam ubedjen, g. Mladene Mladenovicu, da cete mi Vi "odgovoriti. Kao da smo telepatski povezani.

U svoim komentaru nisam negirao da je Copic Srbin. Jednostavno, hteo sam da ispostujem njegovo (a i svoje) misljenje da on PRIPOADA SVIMA. Nije hteo da se izjasni! Molim! Ako volimo i postujemo njegovo knj. delo, moramo postovati i to. Nije on bio nikakav folirant, pa u knjigama govorio jedno, a u zivotu drugo. To znam sigurno, jer sam se nekoliko puta i sreo sa sa njim.

Radio sam u kraju gde je rodjen (30-ak km. od Hasana. 100% Bosnjaci) i znam koliko su ga i oni voleli i vole. A to sto mu je bista i pre nego je poceo rat u BiH srusena u Krupi ("u KrupOJ", kako tamo kazu) je bio direktan odgovor na to da je Copic "samo SrBski pisac"). To znam, jer sam u to vreme TAMO ZIVEO.

Nije Copic ni za kakve nacionalne torove. Znaju to dobro u BiH, pa im deca u skoli uce i Copiceva dela, i ne tvrde da je on Bosnjak. A da li deca u tzv. Republici Srpskoj izucavaju Ziju Dizdarevica (posvecena mu "Basta sljezove boje")? Znam da ne!

Nego, lako je "crnoj konjici" da tvrdi nesto za onoga ko ne moze da se brani. Ako moze, onda je "prodana dusa".

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(Ne otimajte Copica nikome, 1. januar 2015 14:40)
---------
A, ko to, i kome, otima Branka Copica? Zar je "otimanje", ako se kaze da je Srbin i, da su mu otac i majka Srbi po nacionalnosti? Nazalost, ili na srecu, nema vise Jugoslavije. Svi su uzeli ono sto smatraju da je njihovo. Cini se da svako za ljubomorom gleda na ono sto je srpsko. Od istorije, mitologije, kulture, teritorija do naucnika, pisaca i sportista?! Svi smeju da uzmu svoje, da se izjasne kako hoce ali, kada je Srbin u pitanju onda je to sovinizam?! Zar je sramota reci da je Branko Copic Srbin i da pripada srpskoj knjizevnosti? On jeste srpski pisac kao i svih onih ostalih koji tako osecaju.

cisco kid

pre 9 godina

Divan čovek.Bio sam u Beogradu u vojsci 84.i udaljen petstotina metara u isto vreme kada je odlučio da ode.Još tada sam osetio neku prazninu ne znajuci šta će se dogadjati sa mojom Jugoslavijom.Ovim piscima komentara koji ga stavljaju u isti ravan sa Kusturicom i nešto slicno trebaju da znaju da je bio veliki partizan i cetnicka odora Kusturice i današnje vlasti bi mu bila samo tema za podsmeh i kritiku kroz priče koje bi sigurno danas bile zabranjene u ovoj fašističkoj diktaturi.

Ne otimajte Copica nikome

pre 9 godina

@ "Krupa na Uni je naziv opštine u kojoj se danas nalaze Hašani, a to je deo predratne opštine Bosanska Krupa koji je 1995. pripao Republici Srpskoj."
(Alex_ZR, 1. januar 2015 18:28)

Zar i TO podelise!?

PS Kad sam jutros poslao svoj prvi komentar, bio sam ubedjen, g. Mladene Mladenovicu, da cete mi Vi "odgovoriti. Kao da smo telepatski povezani.

U svoim komentaru nisam negirao da je Copic Srbin. Jednostavno, hteo sam da ispostujem njegovo (a i svoje) misljenje da on PRIPOADA SVIMA. Nije hteo da se izjasni! Molim! Ako volimo i postujemo njegovo knj. delo, moramo postovati i to. Nije on bio nikakav folirant, pa u knjigama govorio jedno, a u zivotu drugo. To znam sigurno, jer sam se nekoliko puta i sreo sa sa njim.

Radio sam u kraju gde je rodjen (30-ak km. od Hasana. 100% Bosnjaci) i znam koliko su ga i oni voleli i vole. A to sto mu je bista i pre nego je poceo rat u BiH srusena u Krupi ("u KrupOJ", kako tamo kazu) je bio direktan odgovor na to da je Copic "samo SrBski pisac"). To znam, jer sam u to vreme TAMO ZIVEO.

Nije Copic ni za kakve nacionalne torove. Znaju to dobro u BiH, pa im deca u skoli uce i Copiceva dela, i ne tvrde da je on Bosnjak. A da li deca u tzv. Republici Srpskoj izucavaju Ziju Dizdarevica (posvecena mu "Basta sljezove boje")? Znam da ne!

Nego, lako je "crnoj konjici" da tvrdi nesto za onoga ko ne moze da se brani. Ako moze, onda je "prodana dusa".

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(Ne otimajte Copica nikome,)
----
Uprkos Vasoj tiradi, niste mi odgovorili na pitanje, KO Vam otima Branka Copica i na KOJI NACIN? Da li Vama, ili bosnjacima u Muslimansko-Hrvatskoj federaciji neko zabranjuje da citate ili postujete lik i delo Branka Copica? Ne, to niko ne radi ali, Vama, kao i vecini gradjana ove federacije, smeta neosporna i notorna cinjenica da je Branko Copic Srbin?! Veoma je interesantno Vase objasnjenje za rusenje spomenika Branku Copicu? Gotovo identicno objasnjenje imaju i Hrvati za rusenje spomen kuce Nikole Tesle. Danas ga, poput Vas, svojataju i pokusavaju da ga prikazu kao pravoslavnog Hrvata ili, verovali ili, u najboljem slucaju, kao pravoslavnog Vlaha?! Moze da bude sve samo ne Srbin?! Branko Copic je, kao i 90% Srba bio jugosloven. To nije nikakva tajna. Srbi su u taj, kako se pokazalo iluzionisticki projekat, ugradili polovinu svojih ljudskih resursa i stotinak godina vremena, dok su svi okolo podrivali tu istu tvorevinu, potajno stvarajuci svoje drzavoilike tvorevine koje postoje danas. Ako podjemo tom logikom Srba nikada nije ni bilo na ovim prostorima, zar ne? Naravno, poslednji stadijum posebnog subverzivnog rata odnosno zelja da se unisti Srbija i srpska nacija predstavlja kradja i prisvajanje kulturnog nasledja, otimanje teritorija i mitova, kao i revizija istorije. Kroz navodnu sirokogrudost, ljudi poput Vas, nenametljivo i neprimetno se nastavlja "denacionalizacija" Srba i svega onoga sto predstavlja njih kao narod.

Zoran

pre 9 godina

Tito ga je stavio pod kontrolu jer je pisao lose, a i pricao, o izneverenim idealima socijalizma, gde se opet podelilo drustvo na bogate i siromasne.

de-de-ha

pre 9 godina

Ovde niti jedan komentar ali zato starlete imaju na stotine. Teško vreme za kulturu i ono što nas razlikuje od zapadnjačkog karijesa. Dragi Branko, zadužio si pokolenja sa svojim radom. Kamo sreće da je još hiljade takvih kao što si ti.

Ne otimajte Copica nikome

pre 9 godina

@ "...Dragi Branko, zadužio si pokolenja sa svojim radom. Kamo sreće da je još hiljade takvih kao što si ti."
(de-de-ha, 1. januar 2015 12:31)

Bas mi je zasmetao predlog "sa" u ovom "instrumentalu sredstva".

Rodno Copicevo mesto Hasani uvek je pripadalo (i izmedju dva velika rata i ranije) Krupi na Uni koja se zvala Bosanska Krupa. Mislim, da se Copicu ne bi nimalo dopala promena imena Bos. Krupe u Krupa na Uni iz ovog razloga:

Kada je 1960 i neke Jugoslovenska akademija nauka vrsila "popis" pisaca SFRJ sa ciljem da utvrdi koji kojoj knjizevnosti pripada (srpskoj, hrvatskoj, makedonskoj...), Branko Copic je, jednostavno, ignorisao to pitanje. Nije hteo da kaze cak ni ono sto je floskula: "Rodjen sam tu i tu, od oca i majke koji su po naciji..." To njegovo cutanje je iritiralo ondasnju kulturnu i dr. javnost, ali on nije hteo da se izjasni. IZJASNILI SU GA nac-sovinisti, pa su isti takvi, ali sa druge strane, "jurnuli" na njegovu bistu u Krupi (A sa koliko simpatija je govorio u "Mag. godinama" o Hamidu Rusu!).

Za zivota je odbio predlog da skola u Hasanima nosi njegovo ime. Krupljani su mu, onda, seretski odgovorili: "Cekacemo da umres".

Nikad SFRJ prostori nisu imali tako popularnog i VOLJENOG pisca. Kad ce u buducnosti?...

PS Kad smo se 1996. g. spremali za Kanadu, moj sin (tada 14 g.) izadje pred nas sa 5-6 knjiga: "Ja bez ovoga ne mrdam nigde!" Pogledam: Copic. Poneli smo ga celog.

Jovan Preacher

pre 9 godina

Jedan od najvecih pisaca svih vremena.Mogao bi Kusturica da potpomogne oko memorijalnog centra, Branko je zasluzio kolko i Andric

Rajko

pre 9 godina

Kad god vidim njegov lik,uhvati me sjeta djetinjstva u Krajini i Brankovog Grmeča, tako je lijepo čitati njegove priče ,romane,svaki put me vraća međ običan,duhom bogat narod Krajine. Iznjedrila je Krajina mnoge,Ćopića,Kočića,Teslu,Matavulja,Kulenovića i dr.,a oni se joj oduži na najljepši,besmrtan načina. Hvala im svima, od srca ih volim i poštujem dok hodam po srpkim zemljama i grobovima!

Alex_ZR

pre 9 godina

"Rodno Copicevo mesto Hasani uvek je pripadalo (i izmedju dva velika rata i ranije) Krupi na Uni koja se zvala Bosanska Krupa. Mislim, da se Copicu ne bi nimalo dopala promena imena Bos. Krupe u Krupa na Uni iz ovog razloga: "
Bosanska Krupa se i danas tako zove i nalazi se u Federaciji BiH. Krupa na Uni je naziv opštine u kojoj se danas nalaze Hašani, a to je deo predratne opštine Bosanska Krupa koji je 1995. pripao Republici Srpskoj.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Skokom sa mosta okoncao je zivot covek, na cijim delima su odrasle generacije dece u Srbiji i nekadasnjoj Jugoslaviji. Svaka njegova recenica u romanima koje smo gutali, sa nadom da se knjiga nikada nece zavrsiti, zracila je nevidjenim optimizmom, koji nas i danas greje, uliva nadu i tera napred.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Pisac cija dela su imala velike tiraze i ono najvaznije bila su citana.Ne znam nikoga ko nije citao bar neko njegovo delo!Jezurka jezic koliko pita sam to recitovao....

Dijaspora

pre 9 godina

Znam ga kroz knjige, ali iz neformalnih caskanja u pekari kod Tome Makedonca na Cveticu. Redak covek i izuzetan pisac, narocito za decu. Zbog Jezurke Jezic i danas imam posebnu ljubav prema sumskim jezevima cije suskanje u njihovoj kucici pokrece secanja na srecno detinjstvo. Hvala Branku na tome...

Bora

pre 9 godina

Sećam se da je Branko Ćopić u svom poslednjem intervjuu, za beogradski časopis "Intervju" (u međuvremenu ugašen), negde 1983. ili početkom 1984. godine, rekao da je rođen zapravo 1914, a da je podatak da je rođen 1915. godine nastao onda kada je trebalo da pođe u 1. razred osnovne škole. Tada je njegov djed Rade, koga je Branko ovekovečio u svojim pripovetkama, otišao kod seoskog sveštenika i zamolio ga da u crkvenim knjigama (koje su tada bile zvanični dokument, priznavane od države) prepravi Brankovu godinu rođenja, ne bi li njegov unuk-mezimac Baja (kako su zvali Branka) pošao u školu godinu dana kasnije. Iako je bio neobično duhovit čovek, čitajući taj intervju nijednog trenutka nisam imao utisak da se Branko šalio kad je iznosio podatak o stvarnoj godini svog rođenja.

Svega nekoliko meseci posle ovog intervjua, Branko je skočio sa mosta...

Dusansc

pre 9 godina

Jedan jedini I neponovljivi.Hvala mu za zanimljivo I bogato detinjstvo.Sebi sam dao u zadatak da kad tad odam pocast Branku posetom Hasanima.Deco, procitajte bar "Glava u klancu noge na vrancu".Lepse je od interneta I bilo cega drugog.

Neca

pre 9 godina

Odumiranje medjeda je delo u kojem je opisao nasu proslost,sadasnjost i nazalost buducnost... Kazu da je nakon toga odlucio da ne zivi vise u takvom drustvu...Slava mu!

Walrus

pre 9 godina

Bio sam u Hašanima (selo gdje se rodio) prije par godina. Tuga, čemer. Njegova rodna kuca je potpuno uništena. Kao da i dalje traje neka prećutna cenzura. Jos od Osme ofanzive kojom je uzburkao duhove. Tužan kao i svi krajiški pisci (npr. Petar Kočić), Branko i dalje ostaje na marginama. Ježurka Ježić.

Maxim

pre 9 godina

Naš najveći dečiji pisac. Rečenice jednostavne, a pune boja i radosti života, zdrave. Ko je čitao Ćopića u mladosti teško će postati zao ili ružan iznutra. Hvala mu za svaku knjigu, trebalo bi da je zastupljeniji i čitaniji u osnovnim školama...

dunja

pre 9 godina

Velika dusa.....

Jednom je Isidora u eseju o ukletim pesnicima napisala da su oni vidoviti jer ....imaju merdevine kojima se penju iznad stvarnosti i tamo koriste svoje slutnje,vizije...jedna vrsta proroka, naslucuju sta ce se desiti,mada ne znaju ni zasto ni kako....

Da li se secate da je Branko u predgovoru svoje "Baste sljezove boje" koju je posvetio svom dragom drugaru iz srednje skole napisao i ovo: Opet pod okriljem noci jasu strasni konjanici i nose razaranja i smrt.....

KAKO JE ZNAO STA NAM SE SPREMA?
Devedesete jos nisu ni bile na vidike,strahote koje ce se ovde tek desiti, mi obicni nismo mogli ni da zamislimo....

Dragi,nezni,tanani Branko je,eto,nekako znao....

bu2nin

pre 9 godina

Bio sam na putu da postanem mangup da ne kazem neku tezu rijec sa svojih 14,a onda sam uz kajis ,na silu morao da procitam bar 1 lektiru.Orlovi rano lete,u jednom dahu,sjecam se cak da me je majka odvajala od knjige da bih jeo,al nikako nisam htjeo da popustim,samo jos 1 stranu,koju sam uvijek okretao sa strepnjom,sto ce se desiti...Koliko radosti,tuge,bezbriznosti,djecje neiskvarenosti,odraslih muka,srece i melanholije u ovom covjeku,za mene neponovljivom...