Petak, 26.12.2014.

14:18

"TENT da greje i hladi ceo Beograd"

Privredna komora Beograda saopštila je da je pokrenula inicijativu za obnovu projekta toplovoda od Obrenovca do Beograda.

Izvor: Beta

"TENT da greje i hladi ceo Beograd" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Online

pre 7 godina

Zaboravljate glavnu činjenicu u Kostolacu ima uglja za narednih 20 godina, a njima će trebati trebati najmanje 5 godina da naprave toplovod poznavjući njihovu brzinu. Da li će se to isplatiti za 15 godina? Projekat će koštati ukupno 400 miliona (200 toplovod i 200 dogradnja TE Nikola Tesla), a i dalje će biti potrebne toplane za dogrevanje vode

Zoran

pre 7 godina

Mozda je bolje negde u blizini TENT-a, negde gde je slabije zagadjenje (uz vetar) napraviti velike staklenike, grejati njih, i izvoziti rano povrce i voce. Tako bi se mozda pokrio uvoz gasa?

MarkoNS

pre 7 godina

@Toliki ugalj imamo, a mi trazimo djavola i kacimo se na ruski gas. Odlicna ideja, podrzavam, samo da bude realizovan ( u ovoj jadnoj Srbiji, biti skeptik nije stvar izbora). :/
(klipnjaca, 26. decembar 2014 17:34)
Zahvaljujemo se na glasu.

Da li je iko ovde cuo za ekologiju, da li znate koliki uticaj ima kopanje pa onda spaljivanje tolikog uglja na zdravlje ove nase jadne planete?
Ceo svet se greje na cisti gas ili na najcistiju nuklearnu elektranu a mi pljujemo u lice buducnosti nasih potomaka.

Milos

pre 9 godina

I posle Vucko i njegov mali kad to urade, oni kazu, a je l smo obecali Beograd na vodi? Eto vam, jes malo vruca, al jbg...

Salim se, ovo bi bilo fantazija. Ali nece vam to dati ruski lobi. Elem, ja gotivim Ruse, ali znam da oni kao i svi drugi gledaju svoje interese.

db-alienware

pre 9 godina

Daljinsko grejanje moze da se uradi samo vodom od 40 stepeni samo ukoliko ima podstanca na gas koji bi onda digli temperaturu na 60 ,80 stepeni pa u zgrade .Isto vazi za hladjenje, ogtomne toplotne pumpe koje bi slale vodu od 5 stepeni ka zgradama a toplu vodu ka rekama.A koliko bi bilo broblema samo kondenzacijom vlage po stanovima,koliko bi struje I gasa yrebalo,koliko bi ttebalo novca uloziti.Lepo zvuci na papiru ali bi verovatno bilo ekonomski neisplativo jer bi svaki stanar morao da da platu za grekanje I hladjenje.

sve je relativno

pre 9 godina

beograd na toploj vodi

Soliterčine, kako kažete imaju stiropor u medjuprotoru betonskih zidova, u šta sam se lično vizuelno uverio. Konkretno, u pitanju je blok 62, sever, izgradjen 1984. od strane GP Rad. Stavio sam pvc stolariju i u stanu mi temperatura nikad nije ispod 23 stepena.

re

pre 9 godina

Пожаревац има најквалитетније, најрационалније и најјефтиније грејање у Србији.

Градови Пожаревац и Костолац имају тако добро грејање захваљујући чињеници да се енергија за њихов топловодни систем добија из Термоелектрана "Костолац. Сама идеја о толификацији која би се ослањала на енергију из термоелектрана постоји вероватно од како су оне изграђене. Овај крај располаже непроцењивим енергетским ресурсима од ширег значаја. Енергетска криза актуелизовала је потребу да се енергетски потенцијали рационално користе и то у првом реду путем комбиноване производње топлотне и електричне енергије. Овим се као прво повећава степен рационалности коришћења угља као примарног енергетског ресурса и рационалније решава питање грејања два града и супституције увозних енергената ( нафта, њени деривати и гас) домаћим угљем, који се до тада користио ипак на недовољно рационалан начин.

Од једног киловата електричне енергије у самим термоелектранама добија се пет киловата топлотне енергије.

Процене резерви угља у костолачком угљеном басену говоре да ако би се трошио овим темпом којим се данас троши - онда угља има довољно бар за још сто, па и више година. У истом том периоду трајаће и топлификациони систем на начин на који он данас постоји и ради.

@

pre 9 godina

@Secanje, 26. decembar 2014 15:47
Kakav je taj profesor ekonomije takva je i ekonomija. Nikakva.
Kakve veze ima sta je on pricao pre 20 godina kad nisu postojali mobilni telefoni, internet, kriza u Ukrajini i ovaj nivo cena goriva?

Otkud vi znate sta je isplativo, da niste pravili naucnu analizu?
Sta je isplativije grejati toplom vodom Kolubaru i Savu i unistiti zivi svet, ili Obrenovac Lazarevac i Beograd?

Ako moze iz Kostolca da se greje Pozarevac, sto ne moze iz TENTa Obrenovac, iz Kolubare Lazarevac?
I Obrenovac i Lazarevac su Beograd.

Vlada

pre 9 godina

Neće toplane postati nepotrebne, nego se prilikom proizvodje struje na kraju procesa dobija praktično otpadna voda od oko 40 stepeni. E sad je pitanje da li se može sprovesti do Beograda a da se ne ohladi previše i da bi bila upotrebljiva. Što kažu da je uspešno u Požarevcu, verujem, ali ta centrala je mnogo bliže gradu.

komentari na komentare

pre 9 godina

1. taj ekonomista sto je nekada davno rekao da se više isplati grejati reke nego Beograd, ispričao prazne priče.
2. komentar na tekst: gotovo nemoguće je istim cevovodom zimi grejati a leti hladiti
3.ta studija koja je uradjena pre 20 godina i pokazala da se taj projekat ne isplati je naručena i plaćena da bude neisplativa od onoga ko je tada najviše imao koristi od toga.

BGD

pre 9 godina

Ne verujem da ce se ovo ostvariti, cak i da se pokaze da je isplativo. Jer jak ruski lobi koji postoji u nasoj energetici pa imam utisak da nam nekada oni a ne mi sami biramo ministara energetike, setimo se kako je Zorana prosla kada im je stala na zulj kao ministarka, jer ce Rusija izgubiti silen novce na prodaji veoma skupog gasa koji je jos skuplji nego mnogim drzavama EU koje nisu tako rusofilski nastrojene kao mi. I drugo ovo se nece svideti ni toplamana, jer ce izgubiti silnu zaradu, koju bi im omogucili grejanje na papreni gas i nov nacin obracuna grejanja koji treba da zazivi od 2015 , pa da umesto po m2 placamo po kalorimetrima u podstanicma i stanovima ili samo podstanicama, uz placanje jos ugradnje kalorimetara i to bi dovelo da bi centralno grejanje bilo 2 do 3 puta skuplje u zimsim mesecima tj grejnoj sezoni od 6 meseci, od racuna koji placamo sada mesecno po m2 tokom cele godine, a u toku letnje sezone racuni bi nam bili verovatno 1/3 do 1/2 racuna koje sada mesecno placamo.

popeye

pre 9 godina

Јел сте ви нормални, па 30 година се успешно греје Сава и баца топлота, а ви би то сад да мењате!?
Треба истражити ко је заслужан што то није урађено до сад, неко је имао интерес.

branslav b.

pre 9 godina

Projekat je tada stopiran, cevi izvadjene i prebačeno uzvodno da ovi što imaju kućice u zaštićenoj zoni vodosnabdevanja uključujući i predsednika države urade kanalizaciju. Kada su videli da ih neće rušiti i oni su odustali. Most koji je Čović započeo a Djilas završio trebao je da služi za prelazak cevi na levu obalu Save. Projekat je apsolutno isplativ jer bi kroz radijatore i noću prolazila
mlaka voda a ujutru bi se samo dogrevala gasom na željenu temperaturu a ne grejala ponovo sa 7-8 stepeni na 70. I naravno morali bi da smanje cenu grejanja. E sad koliko se to isplati gasnom lobiju i gradskim vlastima to je pitanje.

Sergio

pre 9 godina

Neverovatno kakvih nebuloznih odgovora čovek ovde može da pročita. Ako pogledate države na severu (samo da ne uzimamo Rusiju za primer jer će ovde neki alergični početi odmah da grakću) cevovodi se vuku i po pedeset 50 !!! km od termo elektrana i imaju ekonomsku računicu. A kod nas je neisplativo po nekima i tih hajde 15 km. A najviše se energije troši na dizanje prvih 15 stepeni. Samo kad se setim koliko je energije, veza i partijskih podmetanja bilo utrošeno da se stopira izgradnja pre dvadeset godina. Možda i zaživi ko zna , ko što su na kraju shvatili da smo jedina država u okruženju koja nema vetro parkove i mini hidroelektrane

ne verujem...

pre 9 godina

Velika je to daljina...preko 25 kilometara...od TENT-a do Bg.Gubici bi bili ogromni.Mislim da je ovo nerealno.Grejati milion ljudi čak iz Obrenovca?Uostalom,neka naprave tu studiju,ali,koliko se sećam,izračunato je da je ovakav projekat neisplativ...

cevka

pre 9 godina

Ne može. Spin.
(aca, 26. decembar 2014 16:43)
Nije spin.
To je već uveliko bilo u planu i započeto, onda je došla demokratija i sa njom stručnjaci. Cevi su već bile postavljene na NBG-u.

klipnjaca

pre 9 godina

Toliki ugalj imamo, a mi trazimo djavola i kacimo se na ruski gas. Odlicna ideja, podrzavam, samo da bude realizovan ( u ovoj jadnoj Srbiji, biti skeptik nije stvar izbora). :/

bankrot

pre 9 godina

(Geolog, 26. decembar 2014 15:20)
Sta ce nam Kinezi? Pa mogli smo sami da napravimo most preko Dunava. Samo nam je falio novac. A novca nema. Osim dobre kamate danas krediti imaju i uslov, moje pare, moj posao.

aca

pre 9 godina

Izvinte na pitanju, a da li se na ovaj način za sada greje makar Obrenovac ?
(zmau, 26. decembar 2014 15:49)
Greje se veći deo grada i deo predgrađa, pa je trebalo da se širi ka selima koje je TENT unakazio i devastirao... neka planiraju, ali će prvo taj toplovod morati da greje obrenovačka sela koja truje, pa onda nek ide i u Beograd na vodi!

aca

pre 9 godina

Molim nekog upućenog da mi potvrdi da iz TENT-a može da se greje ceo BEograd i da će lokalne toplane u tom slučaju da postanu nepotrebne. Ako je to tako, onda taj projekat zaista vredi.
(3OPAH, 26. decembar 2014 15:18)
Ne može. Spin.

buduci dr

pre 9 godina

da beograd dobije grejanje???a meni je tent 3 km od kuce,pa nije prosao toplovod.Ajde da se resi pitanje Obrenovca koji nije ceo pokriven toplovodom,kanalizacijom,pa tek onda da krenemo u nesto ozbiljnije...

3OPAH

pre 9 godina

Molim nekog upućenog da mi potvrdi da iz TENT-a može da se greje ceo BEograd i da će lokalne toplane u tom slučaju da postanu nepotrebne. Ako je to tako, onda taj projekat zaista vredi.

Geolog

pre 9 godina

Projekat je radjen 1997. godine.
Problem je bilo klizište u selu Duboko.
Treba teren da se stabilizuje, ako se ide tom trasom.
Mada, mislim da je to bio samo izgovor da se od projekta odustane, jer je trebalo "uvući" gas u Srbiju da postane zavisna.
Inače, uštede u gasu za grejanje Novog Beograda u samoj toplani su i do 80%, u zavisnosti od jačine zime. Praktično, voda se samo dogreva i pušta u distributivni sistem grejanja.
Govorimo, trenutno, od oko 100.000 metara kubnih gasa po SATU koje toplana na Novom Beogradu troši za grejanje stanova i lokala.
Ako projekat uspe, to znači da je ušteda u gasu, a i u računima koje će gradjani da plaćaju ogromna, i do 80%.
I ne razumem šta će nam Kinezi za taj projekat. Ljudi koji su te davne 1997. radili na tadašnjem projektu su i dan danas živi, i rade u Srbiji.
Da sada budemo zavisni i od Kineza. Malo nam je u životu Rusa i zavisnosti od njihovog gasa....

Cevi

pre 9 godina

Cevi su devedesetih polozene celom trasom a zato je i pravljen most kod Obrenovca. Ako danas odete na Savski kej videcete da je ceo nasip bio vec kopan. Tu ispod su cevi. Treba da se to konacno prikljuci na toplanu N. Bgd i da krene.

Secanje

pre 9 godina

Meni je jedan prijatelj, inace sadasnji profesor na Ekonomskom fakultetu pre oko 20 godina u vreme sankcija satima pricao kako se bolje isplati vodu iz TE Obrenovac, Lazarevac i Kostolac prosipati u Savu, Dunav, Mlavu i Kolubaru nego tu istu vodu koristiti za grejanje u Beogradu, Obrenovcu, Kostolcu, Pozarevcu i Lazarevcu ...

Beograd na toploj vodi

pre 9 godina

"Sa izgradnjom toplovoda smanjila bi se potrošnja gasa za 30 do 50 odsto..."

Malo je 30-50%. Ako bi se gradio toplovod, trebalo bi projektovati smanjenje potrošnje gasa za najmanje 2/3. Trebalo bi, svakako, toplotno izolovati ogroman broj betonskih soliterčina, građenih kada stiropor nije postojao kao materijal za spoljnju/fasadnu izolaciju, a kada su energenti bili veoma jeftini, a projektanti i investitori prilično arogantni po pitanju toplotne izolacije. Zaparavo, daljinsko grejanje u Beogradu trebalo bi projektovati tako da svaki stan ili poslovni prostoru ima minumum grejanja samo od obrenovačkog toplovoda prema aktuelno važećim parametrima 20 C, plus minus 2 C.

Ko to tamo promuklo peva

pre 9 godina

Dosta bre više sa nebulozama. Odustalo se od Čovićeve (tehničko lice) fantazije jer se u svetu pokazalo (putovalo se tada na sve strane) da su ovi makro sistemi tehnološki a i ekonomski neodrživi i tamo gde su pokušani su davno napušteni. O kakvom grejanju i hlađenju se priča? možda mogu ovim da se pokriju samo neki delovi Novog Beograda a u Beogradu i dalje će ostati postojeći distribuirani sistem.

Navy

pre 9 godina

"Beograd za grejnu sezonu potroši od 40 do 50 miliona evra za energente, od čega najvise za gas, za koji godišnje izdvaja 120 miliona evra."
Čudna ta matematika hmm

dorski

pre 9 godina

za ove sto pricaju da je ovo tehnoloski neodrzivo, nek prosetaju do Pozarevca koji se kompletno greje na otpadnu vodu iz elektrane u Kostolcu. cena smesna, 4000 din za 200 kvadrata (samo u grejnoj sezoni), a temperatura oko 25 stepeni. nema toplana, nestasica gasa i mazuta i kradje prilikom nabavke istih

Slucajni prolaznik

pre 9 godina

A kad bude problema na Tent-u BG bez grejanja ili je na svim blokovima predvideno mogucnost daljinskog grejanja? Koliko se proizvede toplote za 40-50 miliona evra? Koja je efikasnost BG Elektrana? Koji su gubici u snabdevanju? 400 miliona evra za daljinsko grejanje uopste nije malo.

miha

pre 9 godina

Mogli bi novinari B-92 da ispitaju rad toplane u klinickom centru Beograd. Toplana od 55 mw, radi na gas koji placa drzava. Toplana greje i objekte oko klinickog centra i to im naplacuje, pravi struju koju prodaje a ni za jedno ni drugo nema licencu (rade na crno). Novac za gas placa drzava, zaradu uzima neko iz klinickog a kredit za toplanu otplacuje ministarstvo energetike.

KoleM

pre 9 godina

Svojevremeno su iskopali veoma duboke i široke rovove pored Save na Novom Beogradu za taj toplovod, verovatno je dosta koštalo, nama napravilo nered i otežalo pristup šetalištu pored Save, i onda su u jednom momentu došli i zatrpali te rovove. Sad će znači opet da ih kopaju.

zoki

pre 9 godina

Ne može da se koristi za hlađenje jer bi se na radijatorima stvarala velika kondenzacija, više desetina litara vode dnevno bi curilo sa njihove površine pa bi morali da se prepravljaju ili da domaćica svakih nekoliko sati menja kofe ispod njih. A sama ideja nije loša, da rade umesto klima uređaja leti.

Geolog

pre 9 godina

Projekat je radjen 1997. godine.
Problem je bilo klizište u selu Duboko.
Treba teren da se stabilizuje, ako se ide tom trasom.
Mada, mislim da je to bio samo izgovor da se od projekta odustane, jer je trebalo "uvući" gas u Srbiju da postane zavisna.
Inače, uštede u gasu za grejanje Novog Beograda u samoj toplani su i do 80%, u zavisnosti od jačine zime. Praktično, voda se samo dogreva i pušta u distributivni sistem grejanja.
Govorimo, trenutno, od oko 100.000 metara kubnih gasa po SATU koje toplana na Novom Beogradu troši za grejanje stanova i lokala.
Ako projekat uspe, to znači da je ušteda u gasu, a i u računima koje će gradjani da plaćaju ogromna, i do 80%.
I ne razumem šta će nam Kinezi za taj projekat. Ljudi koji su te davne 1997. radili na tadašnjem projektu su i dan danas živi, i rade u Srbiji.
Da sada budemo zavisni i od Kineza. Malo nam je u životu Rusa i zavisnosti od njihovog gasa....

KoleM

pre 9 godina

Svojevremeno su iskopali veoma duboke i široke rovove pored Save na Novom Beogradu za taj toplovod, verovatno je dosta koštalo, nama napravilo nered i otežalo pristup šetalištu pored Save, i onda su u jednom momentu došli i zatrpali te rovove. Sad će znači opet da ih kopaju.

miha

pre 9 godina

Mogli bi novinari B-92 da ispitaju rad toplane u klinickom centru Beograd. Toplana od 55 mw, radi na gas koji placa drzava. Toplana greje i objekte oko klinickog centra i to im naplacuje, pravi struju koju prodaje a ni za jedno ni drugo nema licencu (rade na crno). Novac za gas placa drzava, zaradu uzima neko iz klinickog a kredit za toplanu otplacuje ministarstvo energetike.

dorski

pre 9 godina

za ove sto pricaju da je ovo tehnoloski neodrzivo, nek prosetaju do Pozarevca koji se kompletno greje na otpadnu vodu iz elektrane u Kostolcu. cena smesna, 4000 din za 200 kvadrata (samo u grejnoj sezoni), a temperatura oko 25 stepeni. nema toplana, nestasica gasa i mazuta i kradje prilikom nabavke istih

Navy

pre 9 godina

"Beograd za grejnu sezonu potroši od 40 do 50 miliona evra za energente, od čega najvise za gas, za koji godišnje izdvaja 120 miliona evra."
Čudna ta matematika hmm

branslav b.

pre 9 godina

Projekat je tada stopiran, cevi izvadjene i prebačeno uzvodno da ovi što imaju kućice u zaštićenoj zoni vodosnabdevanja uključujući i predsednika države urade kanalizaciju. Kada su videli da ih neće rušiti i oni su odustali. Most koji je Čović započeo a Djilas završio trebao je da služi za prelazak cevi na levu obalu Save. Projekat je apsolutno isplativ jer bi kroz radijatore i noću prolazila
mlaka voda a ujutru bi se samo dogrevala gasom na željenu temperaturu a ne grejala ponovo sa 7-8 stepeni na 70. I naravno morali bi da smanje cenu grejanja. E sad koliko se to isplati gasnom lobiju i gradskim vlastima to je pitanje.

Sergio

pre 9 godina

Neverovatno kakvih nebuloznih odgovora čovek ovde može da pročita. Ako pogledate države na severu (samo da ne uzimamo Rusiju za primer jer će ovde neki alergični početi odmah da grakću) cevovodi se vuku i po pedeset 50 !!! km od termo elektrana i imaju ekonomsku računicu. A kod nas je neisplativo po nekima i tih hajde 15 km. A najviše se energije troši na dizanje prvih 15 stepeni. Samo kad se setim koliko je energije, veza i partijskih podmetanja bilo utrošeno da se stopira izgradnja pre dvadeset godina. Možda i zaživi ko zna , ko što su na kraju shvatili da smo jedina država u okruženju koja nema vetro parkove i mini hidroelektrane

popeye

pre 9 godina

Јел сте ви нормални, па 30 година се успешно греје Сава и баца топлота, а ви би то сад да мењате!?
Треба истражити ко је заслужан што то није урађено до сад, неко је имао интерес.

3OPAH

pre 9 godina

Molim nekog upućenog da mi potvrdi da iz TENT-a može da se greje ceo BEograd i da će lokalne toplane u tom slučaju da postanu nepotrebne. Ako je to tako, onda taj projekat zaista vredi.

buduci dr

pre 9 godina

da beograd dobije grejanje???a meni je tent 3 km od kuce,pa nije prosao toplovod.Ajde da se resi pitanje Obrenovca koji nije ceo pokriven toplovodom,kanalizacijom,pa tek onda da krenemo u nesto ozbiljnije...

bankrot

pre 9 godina

(Geolog, 26. decembar 2014 15:20)
Sta ce nam Kinezi? Pa mogli smo sami da napravimo most preko Dunava. Samo nam je falio novac. A novca nema. Osim dobre kamate danas krediti imaju i uslov, moje pare, moj posao.

klipnjaca

pre 9 godina

Toliki ugalj imamo, a mi trazimo djavola i kacimo se na ruski gas. Odlicna ideja, podrzavam, samo da bude realizovan ( u ovoj jadnoj Srbiji, biti skeptik nije stvar izbora). :/

aca

pre 9 godina

Izvinte na pitanju, a da li se na ovaj način za sada greje makar Obrenovac ?
(zmau, 26. decembar 2014 15:49)
Greje se veći deo grada i deo predgrađa, pa je trebalo da se širi ka selima koje je TENT unakazio i devastirao... neka planiraju, ali će prvo taj toplovod morati da greje obrenovačka sela koja truje, pa onda nek ide i u Beograd na vodi!

Cevi

pre 9 godina

Cevi su devedesetih polozene celom trasom a zato je i pravljen most kod Obrenovca. Ako danas odete na Savski kej videcete da je ceo nasip bio vec kopan. Tu ispod su cevi. Treba da se to konacno prikljuci na toplanu N. Bgd i da krene.

zoki

pre 9 godina

Ne može da se koristi za hlađenje jer bi se na radijatorima stvarala velika kondenzacija, više desetina litara vode dnevno bi curilo sa njihove površine pa bi morali da se prepravljaju ili da domaćica svakih nekoliko sati menja kofe ispod njih. A sama ideja nije loša, da rade umesto klima uređaja leti.

cevka

pre 9 godina

Ne može. Spin.
(aca, 26. decembar 2014 16:43)
Nije spin.
To je već uveliko bilo u planu i započeto, onda je došla demokratija i sa njom stručnjaci. Cevi su već bile postavljene na NBG-u.

re

pre 9 godina

Пожаревац има најквалитетније, најрационалније и најјефтиније грејање у Србији.

Градови Пожаревац и Костолац имају тако добро грејање захваљујући чињеници да се енергија за њихов топловодни систем добија из Термоелектрана "Костолац. Сама идеја о толификацији која би се ослањала на енергију из термоелектрана постоји вероватно од како су оне изграђене. Овај крај располаже непроцењивим енергетским ресурсима од ширег значаја. Енергетска криза актуелизовала је потребу да се енергетски потенцијали рационално користе и то у првом реду путем комбиноване производње топлотне и електричне енергије. Овим се као прво повећава степен рационалности коришћења угља као примарног енергетског ресурса и рационалније решава питање грејања два града и супституције увозних енергената ( нафта, њени деривати и гас) домаћим угљем, који се до тада користио ипак на недовољно рационалан начин.

Од једног киловата електричне енергије у самим термоелектранама добија се пет киловата топлотне енергије.

Процене резерви угља у костолачком угљеном басену говоре да ако би се трошио овим темпом којим се данас троши - онда угља има довољно бар за још сто, па и више година. У истом том периоду трајаће и топлификациони систем на начин на који он данас постоји и ради.

@

pre 9 godina

@Secanje, 26. decembar 2014 15:47
Kakav je taj profesor ekonomije takva je i ekonomija. Nikakva.
Kakve veze ima sta je on pricao pre 20 godina kad nisu postojali mobilni telefoni, internet, kriza u Ukrajini i ovaj nivo cena goriva?

Otkud vi znate sta je isplativo, da niste pravili naucnu analizu?
Sta je isplativije grejati toplom vodom Kolubaru i Savu i unistiti zivi svet, ili Obrenovac Lazarevac i Beograd?

Ako moze iz Kostolca da se greje Pozarevac, sto ne moze iz TENTa Obrenovac, iz Kolubare Lazarevac?
I Obrenovac i Lazarevac su Beograd.

Beograd na toploj vodi

pre 9 godina

"Sa izgradnjom toplovoda smanjila bi se potrošnja gasa za 30 do 50 odsto..."

Malo je 30-50%. Ako bi se gradio toplovod, trebalo bi projektovati smanjenje potrošnje gasa za najmanje 2/3. Trebalo bi, svakako, toplotno izolovati ogroman broj betonskih soliterčina, građenih kada stiropor nije postojao kao materijal za spoljnju/fasadnu izolaciju, a kada su energenti bili veoma jeftini, a projektanti i investitori prilično arogantni po pitanju toplotne izolacije. Zaparavo, daljinsko grejanje u Beogradu trebalo bi projektovati tako da svaki stan ili poslovni prostoru ima minumum grejanja samo od obrenovačkog toplovoda prema aktuelno važećim parametrima 20 C, plus minus 2 C.

sve je relativno

pre 9 godina

beograd na toploj vodi

Soliterčine, kako kažete imaju stiropor u medjuprotoru betonskih zidova, u šta sam se lično vizuelno uverio. Konkretno, u pitanju je blok 62, sever, izgradjen 1984. od strane GP Rad. Stavio sam pvc stolariju i u stanu mi temperatura nikad nije ispod 23 stepena.

komentari na komentare

pre 9 godina

1. taj ekonomista sto je nekada davno rekao da se više isplati grejati reke nego Beograd, ispričao prazne priče.
2. komentar na tekst: gotovo nemoguće je istim cevovodom zimi grejati a leti hladiti
3.ta studija koja je uradjena pre 20 godina i pokazala da se taj projekat ne isplati je naručena i plaćena da bude neisplativa od onoga ko je tada najviše imao koristi od toga.

aca

pre 9 godina

Molim nekog upućenog da mi potvrdi da iz TENT-a može da se greje ceo BEograd i da će lokalne toplane u tom slučaju da postanu nepotrebne. Ako je to tako, onda taj projekat zaista vredi.
(3OPAH, 26. decembar 2014 15:18)
Ne može. Spin.

Ko to tamo promuklo peva

pre 9 godina

Dosta bre više sa nebulozama. Odustalo se od Čovićeve (tehničko lice) fantazije jer se u svetu pokazalo (putovalo se tada na sve strane) da su ovi makro sistemi tehnološki a i ekonomski neodrživi i tamo gde su pokušani su davno napušteni. O kakvom grejanju i hlađenju se priča? možda mogu ovim da se pokriju samo neki delovi Novog Beograda a u Beogradu i dalje će ostati postojeći distribuirani sistem.

Vlada

pre 9 godina

Neće toplane postati nepotrebne, nego se prilikom proizvodje struje na kraju procesa dobija praktično otpadna voda od oko 40 stepeni. E sad je pitanje da li se može sprovesti do Beograda a da se ne ohladi previše i da bi bila upotrebljiva. Što kažu da je uspešno u Požarevcu, verujem, ali ta centrala je mnogo bliže gradu.

Slucajni prolaznik

pre 9 godina

A kad bude problema na Tent-u BG bez grejanja ili je na svim blokovima predvideno mogucnost daljinskog grejanja? Koliko se proizvede toplote za 40-50 miliona evra? Koja je efikasnost BG Elektrana? Koji su gubici u snabdevanju? 400 miliona evra za daljinsko grejanje uopste nije malo.

Milos

pre 9 godina

I posle Vucko i njegov mali kad to urade, oni kazu, a je l smo obecali Beograd na vodi? Eto vam, jes malo vruca, al jbg...

Salim se, ovo bi bilo fantazija. Ali nece vam to dati ruski lobi. Elem, ja gotivim Ruse, ali znam da oni kao i svi drugi gledaju svoje interese.

ne verujem...

pre 9 godina

Velika je to daljina...preko 25 kilometara...od TENT-a do Bg.Gubici bi bili ogromni.Mislim da je ovo nerealno.Grejati milion ljudi čak iz Obrenovca?Uostalom,neka naprave tu studiju,ali,koliko se sećam,izračunato je da je ovakav projekat neisplativ...

BGD

pre 9 godina

Ne verujem da ce se ovo ostvariti, cak i da se pokaze da je isplativo. Jer jak ruski lobi koji postoji u nasoj energetici pa imam utisak da nam nekada oni a ne mi sami biramo ministara energetike, setimo se kako je Zorana prosla kada im je stala na zulj kao ministarka, jer ce Rusija izgubiti silen novce na prodaji veoma skupog gasa koji je jos skuplji nego mnogim drzavama EU koje nisu tako rusofilski nastrojene kao mi. I drugo ovo se nece svideti ni toplamana, jer ce izgubiti silnu zaradu, koju bi im omogucili grejanje na papreni gas i nov nacin obracuna grejanja koji treba da zazivi od 2015 , pa da umesto po m2 placamo po kalorimetrima u podstanicma i stanovima ili samo podstanicama, uz placanje jos ugradnje kalorimetara i to bi dovelo da bi centralno grejanje bilo 2 do 3 puta skuplje u zimsim mesecima tj grejnoj sezoni od 6 meseci, od racuna koji placamo sada mesecno po m2 tokom cele godine, a u toku letnje sezone racuni bi nam bili verovatno 1/3 do 1/2 racuna koje sada mesecno placamo.

Secanje

pre 9 godina

Meni je jedan prijatelj, inace sadasnji profesor na Ekonomskom fakultetu pre oko 20 godina u vreme sankcija satima pricao kako se bolje isplati vodu iz TE Obrenovac, Lazarevac i Kostolac prosipati u Savu, Dunav, Mlavu i Kolubaru nego tu istu vodu koristiti za grejanje u Beogradu, Obrenovcu, Kostolcu, Pozarevcu i Lazarevcu ...

db-alienware

pre 9 godina

Daljinsko grejanje moze da se uradi samo vodom od 40 stepeni samo ukoliko ima podstanca na gas koji bi onda digli temperaturu na 60 ,80 stepeni pa u zgrade .Isto vazi za hladjenje, ogtomne toplotne pumpe koje bi slale vodu od 5 stepeni ka zgradama a toplu vodu ka rekama.A koliko bi bilo broblema samo kondenzacijom vlage po stanovima,koliko bi struje I gasa yrebalo,koliko bi ttebalo novca uloziti.Lepo zvuci na papiru ali bi verovatno bilo ekonomski neisplativo jer bi svaki stanar morao da da platu za grekanje I hladjenje.

Zoran

pre 7 godina

Mozda je bolje negde u blizini TENT-a, negde gde je slabije zagadjenje (uz vetar) napraviti velike staklenike, grejati njih, i izvoziti rano povrce i voce. Tako bi se mozda pokrio uvoz gasa?

Online

pre 7 godina

Zaboravljate glavnu činjenicu u Kostolacu ima uglja za narednih 20 godina, a njima će trebati trebati najmanje 5 godina da naprave toplovod poznavjući njihovu brzinu. Da li će se to isplatiti za 15 godina? Projekat će koštati ukupno 400 miliona (200 toplovod i 200 dogradnja TE Nikola Tesla), a i dalje će biti potrebne toplane za dogrevanje vode

MarkoNS

pre 7 godina

@Toliki ugalj imamo, a mi trazimo djavola i kacimo se na ruski gas. Odlicna ideja, podrzavam, samo da bude realizovan ( u ovoj jadnoj Srbiji, biti skeptik nije stvar izbora). :/
(klipnjaca, 26. decembar 2014 17:34)
Zahvaljujemo se na glasu.

Da li je iko ovde cuo za ekologiju, da li znate koliki uticaj ima kopanje pa onda spaljivanje tolikog uglja na zdravlje ove nase jadne planete?
Ceo svet se greje na cisti gas ili na najcistiju nuklearnu elektranu a mi pljujemo u lice buducnosti nasih potomaka.

Secanje

pre 9 godina

Meni je jedan prijatelj, inace sadasnji profesor na Ekonomskom fakultetu pre oko 20 godina u vreme sankcija satima pricao kako se bolje isplati vodu iz TE Obrenovac, Lazarevac i Kostolac prosipati u Savu, Dunav, Mlavu i Kolubaru nego tu istu vodu koristiti za grejanje u Beogradu, Obrenovcu, Kostolcu, Pozarevcu i Lazarevcu ...

ne verujem...

pre 9 godina

Velika je to daljina...preko 25 kilometara...od TENT-a do Bg.Gubici bi bili ogromni.Mislim da je ovo nerealno.Grejati milion ljudi čak iz Obrenovca?Uostalom,neka naprave tu studiju,ali,koliko se sećam,izračunato je da je ovakav projekat neisplativ...

Ko to tamo promuklo peva

pre 9 godina

Dosta bre više sa nebulozama. Odustalo se od Čovićeve (tehničko lice) fantazije jer se u svetu pokazalo (putovalo se tada na sve strane) da su ovi makro sistemi tehnološki a i ekonomski neodrživi i tamo gde su pokušani su davno napušteni. O kakvom grejanju i hlađenju se priča? možda mogu ovim da se pokriju samo neki delovi Novog Beograda a u Beogradu i dalje će ostati postojeći distribuirani sistem.

aca

pre 9 godina

Molim nekog upućenog da mi potvrdi da iz TENT-a može da se greje ceo BEograd i da će lokalne toplane u tom slučaju da postanu nepotrebne. Ako je to tako, onda taj projekat zaista vredi.
(3OPAH, 26. decembar 2014 15:18)
Ne može. Spin.

Slucajni prolaznik

pre 9 godina

A kad bude problema na Tent-u BG bez grejanja ili je na svim blokovima predvideno mogucnost daljinskog grejanja? Koliko se proizvede toplote za 40-50 miliona evra? Koja je efikasnost BG Elektrana? Koji su gubici u snabdevanju? 400 miliona evra za daljinsko grejanje uopste nije malo.

db-alienware

pre 9 godina

Daljinsko grejanje moze da se uradi samo vodom od 40 stepeni samo ukoliko ima podstanca na gas koji bi onda digli temperaturu na 60 ,80 stepeni pa u zgrade .Isto vazi za hladjenje, ogtomne toplotne pumpe koje bi slale vodu od 5 stepeni ka zgradama a toplu vodu ka rekama.A koliko bi bilo broblema samo kondenzacijom vlage po stanovima,koliko bi struje I gasa yrebalo,koliko bi ttebalo novca uloziti.Lepo zvuci na papiru ali bi verovatno bilo ekonomski neisplativo jer bi svaki stanar morao da da platu za grekanje I hladjenje.

cevka

pre 9 godina

Ne može. Spin.
(aca, 26. decembar 2014 16:43)
Nije spin.
To je već uveliko bilo u planu i započeto, onda je došla demokratija i sa njom stručnjaci. Cevi su već bile postavljene na NBG-u.

aca

pre 9 godina

Izvinte na pitanju, a da li se na ovaj način za sada greje makar Obrenovac ?
(zmau, 26. decembar 2014 15:49)
Greje se veći deo grada i deo predgrađa, pa je trebalo da se širi ka selima koje je TENT unakazio i devastirao... neka planiraju, ali će prvo taj toplovod morati da greje obrenovačka sela koja truje, pa onda nek ide i u Beograd na vodi!

Beograd na toploj vodi

pre 9 godina

"Sa izgradnjom toplovoda smanjila bi se potrošnja gasa za 30 do 50 odsto..."

Malo je 30-50%. Ako bi se gradio toplovod, trebalo bi projektovati smanjenje potrošnje gasa za najmanje 2/3. Trebalo bi, svakako, toplotno izolovati ogroman broj betonskih soliterčina, građenih kada stiropor nije postojao kao materijal za spoljnju/fasadnu izolaciju, a kada su energenti bili veoma jeftini, a projektanti i investitori prilično arogantni po pitanju toplotne izolacije. Zaparavo, daljinsko grejanje u Beogradu trebalo bi projektovati tako da svaki stan ili poslovni prostoru ima minumum grejanja samo od obrenovačkog toplovoda prema aktuelno važećim parametrima 20 C, plus minus 2 C.

BGD

pre 9 godina

Ne verujem da ce se ovo ostvariti, cak i da se pokaze da je isplativo. Jer jak ruski lobi koji postoji u nasoj energetici pa imam utisak da nam nekada oni a ne mi sami biramo ministara energetike, setimo se kako je Zorana prosla kada im je stala na zulj kao ministarka, jer ce Rusija izgubiti silen novce na prodaji veoma skupog gasa koji je jos skuplji nego mnogim drzavama EU koje nisu tako rusofilski nastrojene kao mi. I drugo ovo se nece svideti ni toplamana, jer ce izgubiti silnu zaradu, koju bi im omogucili grejanje na papreni gas i nov nacin obracuna grejanja koji treba da zazivi od 2015 , pa da umesto po m2 placamo po kalorimetrima u podstanicma i stanovima ili samo podstanicama, uz placanje jos ugradnje kalorimetara i to bi dovelo da bi centralno grejanje bilo 2 do 3 puta skuplje u zimsim mesecima tj grejnoj sezoni od 6 meseci, od racuna koji placamo sada mesecno po m2 tokom cele godine, a u toku letnje sezone racuni bi nam bili verovatno 1/3 do 1/2 racuna koje sada mesecno placamo.

KoleM

pre 9 godina

Svojevremeno su iskopali veoma duboke i široke rovove pored Save na Novom Beogradu za taj toplovod, verovatno je dosta koštalo, nama napravilo nered i otežalo pristup šetalištu pored Save, i onda su u jednom momentu došli i zatrpali te rovove. Sad će znači opet da ih kopaju.

Cevi

pre 9 godina

Cevi su devedesetih polozene celom trasom a zato je i pravljen most kod Obrenovca. Ako danas odete na Savski kej videcete da je ceo nasip bio vec kopan. Tu ispod su cevi. Treba da se to konacno prikljuci na toplanu N. Bgd i da krene.

buduci dr

pre 9 godina

da beograd dobije grejanje???a meni je tent 3 km od kuce,pa nije prosao toplovod.Ajde da se resi pitanje Obrenovca koji nije ceo pokriven toplovodom,kanalizacijom,pa tek onda da krenemo u nesto ozbiljnije...

klipnjaca

pre 9 godina

Toliki ugalj imamo, a mi trazimo djavola i kacimo se na ruski gas. Odlicna ideja, podrzavam, samo da bude realizovan ( u ovoj jadnoj Srbiji, biti skeptik nije stvar izbora). :/

zoki

pre 9 godina

Ne može da se koristi za hlađenje jer bi se na radijatorima stvarala velika kondenzacija, više desetina litara vode dnevno bi curilo sa njihove površine pa bi morali da se prepravljaju ili da domaćica svakih nekoliko sati menja kofe ispod njih. A sama ideja nije loša, da rade umesto klima uređaja leti.

Geolog

pre 9 godina

Projekat je radjen 1997. godine.
Problem je bilo klizište u selu Duboko.
Treba teren da se stabilizuje, ako se ide tom trasom.
Mada, mislim da je to bio samo izgovor da se od projekta odustane, jer je trebalo "uvući" gas u Srbiju da postane zavisna.
Inače, uštede u gasu za grejanje Novog Beograda u samoj toplani su i do 80%, u zavisnosti od jačine zime. Praktično, voda se samo dogreva i pušta u distributivni sistem grejanja.
Govorimo, trenutno, od oko 100.000 metara kubnih gasa po SATU koje toplana na Novom Beogradu troši za grejanje stanova i lokala.
Ako projekat uspe, to znači da je ušteda u gasu, a i u računima koje će gradjani da plaćaju ogromna, i do 80%.
I ne razumem šta će nam Kinezi za taj projekat. Ljudi koji su te davne 1997. radili na tadašnjem projektu su i dan danas živi, i rade u Srbiji.
Da sada budemo zavisni i od Kineza. Malo nam je u životu Rusa i zavisnosti od njihovog gasa....

branslav b.

pre 9 godina

Projekat je tada stopiran, cevi izvadjene i prebačeno uzvodno da ovi što imaju kućice u zaštićenoj zoni vodosnabdevanja uključujući i predsednika države urade kanalizaciju. Kada su videli da ih neće rušiti i oni su odustali. Most koji je Čović započeo a Djilas završio trebao je da služi za prelazak cevi na levu obalu Save. Projekat je apsolutno isplativ jer bi kroz radijatore i noću prolazila
mlaka voda a ujutru bi se samo dogrevala gasom na željenu temperaturu a ne grejala ponovo sa 7-8 stepeni na 70. I naravno morali bi da smanje cenu grejanja. E sad koliko se to isplati gasnom lobiju i gradskim vlastima to je pitanje.

Sergio

pre 9 godina

Neverovatno kakvih nebuloznih odgovora čovek ovde može da pročita. Ako pogledate države na severu (samo da ne uzimamo Rusiju za primer jer će ovde neki alergični početi odmah da grakću) cevovodi se vuku i po pedeset 50 !!! km od termo elektrana i imaju ekonomsku računicu. A kod nas je neisplativo po nekima i tih hajde 15 km. A najviše se energije troši na dizanje prvih 15 stepeni. Samo kad se setim koliko je energije, veza i partijskih podmetanja bilo utrošeno da se stopira izgradnja pre dvadeset godina. Možda i zaživi ko zna , ko što su na kraju shvatili da smo jedina država u okruženju koja nema vetro parkove i mini hidroelektrane

Vlada

pre 9 godina

Neće toplane postati nepotrebne, nego se prilikom proizvodje struje na kraju procesa dobija praktično otpadna voda od oko 40 stepeni. E sad je pitanje da li se može sprovesti do Beograda a da se ne ohladi previše i da bi bila upotrebljiva. Što kažu da je uspešno u Požarevcu, verujem, ali ta centrala je mnogo bliže gradu.

komentari na komentare

pre 9 godina

1. taj ekonomista sto je nekada davno rekao da se više isplati grejati reke nego Beograd, ispričao prazne priče.
2. komentar na tekst: gotovo nemoguće je istim cevovodom zimi grejati a leti hladiti
3.ta studija koja je uradjena pre 20 godina i pokazala da se taj projekat ne isplati je naručena i plaćena da bude neisplativa od onoga ko je tada najviše imao koristi od toga.

Milos

pre 9 godina

I posle Vucko i njegov mali kad to urade, oni kazu, a je l smo obecali Beograd na vodi? Eto vam, jes malo vruca, al jbg...

Salim se, ovo bi bilo fantazija. Ali nece vam to dati ruski lobi. Elem, ja gotivim Ruse, ali znam da oni kao i svi drugi gledaju svoje interese.

miha

pre 9 godina

Mogli bi novinari B-92 da ispitaju rad toplane u klinickom centru Beograd. Toplana od 55 mw, radi na gas koji placa drzava. Toplana greje i objekte oko klinickog centra i to im naplacuje, pravi struju koju prodaje a ni za jedno ni drugo nema licencu (rade na crno). Novac za gas placa drzava, zaradu uzima neko iz klinickog a kredit za toplanu otplacuje ministarstvo energetike.

dorski

pre 9 godina

za ove sto pricaju da je ovo tehnoloski neodrzivo, nek prosetaju do Pozarevca koji se kompletno greje na otpadnu vodu iz elektrane u Kostolcu. cena smesna, 4000 din za 200 kvadrata (samo u grejnoj sezoni), a temperatura oko 25 stepeni. nema toplana, nestasica gasa i mazuta i kradje prilikom nabavke istih

bankrot

pre 9 godina

(Geolog, 26. decembar 2014 15:20)
Sta ce nam Kinezi? Pa mogli smo sami da napravimo most preko Dunava. Samo nam je falio novac. A novca nema. Osim dobre kamate danas krediti imaju i uslov, moje pare, moj posao.

re

pre 9 godina

Пожаревац има најквалитетније, најрационалније и најјефтиније грејање у Србији.

Градови Пожаревац и Костолац имају тако добро грејање захваљујући чињеници да се енергија за њихов топловодни систем добија из Термоелектрана "Костолац. Сама идеја о толификацији која би се ослањала на енергију из термоелектрана постоји вероватно од како су оне изграђене. Овај крај располаже непроцењивим енергетским ресурсима од ширег значаја. Енергетска криза актуелизовала је потребу да се енергетски потенцијали рационално користе и то у првом реду путем комбиноване производње топлотне и електричне енергије. Овим се као прво повећава степен рационалности коришћења угља као примарног енергетског ресурса и рационалније решава питање грејања два града и супституције увозних енергената ( нафта, њени деривати и гас) домаћим угљем, који се до тада користио ипак на недовољно рационалан начин.

Од једног киловата електричне енергије у самим термоелектранама добија се пет киловата топлотне енергије.

Процене резерви угља у костолачком угљеном басену говоре да ако би се трошио овим темпом којим се данас троши - онда угља има довољно бар за још сто, па и више година. У истом том периоду трајаће и топлификациони систем на начин на који он данас постоји и ради.

MarkoNS

pre 7 godina

@Toliki ugalj imamo, a mi trazimo djavola i kacimo se na ruski gas. Odlicna ideja, podrzavam, samo da bude realizovan ( u ovoj jadnoj Srbiji, biti skeptik nije stvar izbora). :/
(klipnjaca, 26. decembar 2014 17:34)
Zahvaljujemo se na glasu.

Da li je iko ovde cuo za ekologiju, da li znate koliki uticaj ima kopanje pa onda spaljivanje tolikog uglja na zdravlje ove nase jadne planete?
Ceo svet se greje na cisti gas ili na najcistiju nuklearnu elektranu a mi pljujemo u lice buducnosti nasih potomaka.

3OPAH

pre 9 godina

Molim nekog upućenog da mi potvrdi da iz TENT-a može da se greje ceo BEograd i da će lokalne toplane u tom slučaju da postanu nepotrebne. Ako je to tako, onda taj projekat zaista vredi.

Navy

pre 9 godina

"Beograd za grejnu sezonu potroši od 40 do 50 miliona evra za energente, od čega najvise za gas, za koji godišnje izdvaja 120 miliona evra."
Čudna ta matematika hmm

popeye

pre 9 godina

Јел сте ви нормални, па 30 година се успешно греје Сава и баца топлота, а ви би то сад да мењате!?
Треба истражити ко је заслужан што то није урађено до сад, неко је имао интерес.

@

pre 9 godina

@Secanje, 26. decembar 2014 15:47
Kakav je taj profesor ekonomije takva je i ekonomija. Nikakva.
Kakve veze ima sta je on pricao pre 20 godina kad nisu postojali mobilni telefoni, internet, kriza u Ukrajini i ovaj nivo cena goriva?

Otkud vi znate sta je isplativo, da niste pravili naucnu analizu?
Sta je isplativije grejati toplom vodom Kolubaru i Savu i unistiti zivi svet, ili Obrenovac Lazarevac i Beograd?

Ako moze iz Kostolca da se greje Pozarevac, sto ne moze iz TENTa Obrenovac, iz Kolubare Lazarevac?
I Obrenovac i Lazarevac su Beograd.

sve je relativno

pre 9 godina

beograd na toploj vodi

Soliterčine, kako kažete imaju stiropor u medjuprotoru betonskih zidova, u šta sam se lično vizuelno uverio. Konkretno, u pitanju je blok 62, sever, izgradjen 1984. od strane GP Rad. Stavio sam pvc stolariju i u stanu mi temperatura nikad nije ispod 23 stepena.

Online

pre 7 godina

Zaboravljate glavnu činjenicu u Kostolacu ima uglja za narednih 20 godina, a njima će trebati trebati najmanje 5 godina da naprave toplovod poznavjući njihovu brzinu. Da li će se to isplatiti za 15 godina? Projekat će koštati ukupno 400 miliona (200 toplovod i 200 dogradnja TE Nikola Tesla), a i dalje će biti potrebne toplane za dogrevanje vode

Zoran

pre 7 godina

Mozda je bolje negde u blizini TENT-a, negde gde je slabije zagadjenje (uz vetar) napraviti velike staklenike, grejati njih, i izvoziti rano povrce i voce. Tako bi se mozda pokrio uvoz gasa?