Utorak, 23.12.2014.

09:22

"Bez dnevnice ko nije držao čas"

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je da nastavnici u školama u Srbiji u kojima je juče bila obustavljena nastava neće dobiti dnevnice za taj dan.

Izvor: Beta

"Bez dnevnice ko nije držao èas" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

hemicar

pre 9 godina

Ulaganje u vaspitanje I obrazovanje visedtruko se vraca drustvu. Samo sto mi ulazemo u Megatrende, Edukonse,Fimeke I sl. A kako bi drugacije nasa politicka elita bila visokoobrazovana.

Aleksandar

pre 9 godina

sramota za prosvetare
gde ste bili da strajkujete sa ostalim radnicima
gde ste bili da podrzite sve one radnike sto im preduzeca propala u privatizacijama
tu ste samo kad treba da se daju lose ocene da bi deca placala privatne casove
stalno vam je neko drugi kriv...
o srbijo zemljo lenjivaca...
ne svidja vam se drzavni posao...pa dodjite kod privatnika...samo tada nema namestanja ocena i slanje kod prijatelja nastavnika na privatne casove....
napred ministre....koliko rade super dobijaju plate

Komša

pre 9 godina

@Besan roditelj
Svoj opravdan bes zbog bahatosti ostalih budžetlija usmeravaš na profesore i upućuješ ih da se otimaju sa ostalim budžetskim korisnicima za dinar.Neopravdano.
Kažeš da si roditelj koji puni budžet.I ja sam isto,imam troje dece (dva osnovca i jednog srednjoškolca) i radim u privatnoj firmi.
Tvoj i moj interes je da prosvetni radnici imaju dobru platu,da budu zadovoljni i da pružaju što bolje usluge.Nije naš interes da propagiramo liberal-kapitalistički pristup rešavanju ovog problema jer nam to ne ide u prilog - nemamo pare za privatno školovanje dece.To je u interesu bogatih (5% nacije) koje baš briga čiju će decu učiti gladan profesor.
Ni ti ni ja ni gomila manje više siromašnih gradjana ove zemlje nismo u situaciji da deci obezbedimo bolju budućnost na drugi način nego da ih školujemo.Deru nas porezima,dažbinama,bezobraznim zapošljavanjem u javnim preduzećima,ispumpavanjem love iz budžeta javnim nabavkama,pa makar deo našeg novca nek ode tamo gde imamo korist - profesorima.
Razmisli.

Mijo

pre 9 godina

Kolektivni ugovor, njegov tekst ili nacrt nije nigde objavljen. Ne zna se nista o njegovoj sadrzini. Ali se zna da sa njim "nema problema". Pa ako nema problema onda bi bilo fer da ga negde objave.

Pera

pre 9 godina

Kada bi se primenio Zakon o štrajku, sve bi došlo na svoje mesto. Prosvetari bi morali da otpoštuju minimum procesa rada koji im se propiše (recimo da su to časovi od pola sata) ali ne bi mogli da za dane kada štrajkuju (i sa skraćenim časovima) da prime platu. To jasno piše u Zakonu. Ukoliko ne otpoštuju minimum procesa rada, tj ne drže časove (pa makar i bili u školi, jer njihov posao nije da budu u školi nego da drže časove djacima) to već nije zakonit štrajk i to je već povreda radne dužnosti koja se sankcioniše po Zakonu o radu. Zakon je svima dao pravo da štrajkuju ali ne mogu da očekuju platu za to ... tako je svud u svetu. Ovako, oni drže skraćene časove, deca gube u svakom pogledu, mi to gledamo kao ovce sa strane, ministar nije pročitao Zakone a oni primaju punu platu. Normalno, svi oni imaju pravo da u svakom trenutku raskinu ugovor o radu i odu da rade kod nekog drugog poslodavca gde će biti zadovoljniji i bolje plaćeni ili da krenu u privatni biznis i da se usreće ...

Wux

pre 9 godina

Prvo ste im smanjili plate a onda vam zinulo za još malo...uzmite im sve (SVEEEEE). I penzose skrljajte što pre, i ovih 7200 za autobus im usmite... (SVEEEEE). Žene da počnu da umiru pre šezdesete jer ste im povećali starosnu granicu za penzije....(SVEEE).

ujka sa Fontane

pre 9 godina

Ovaj nekog plaši. Što se ovaj batica nije zauzeo za svoje ministarstvo i njegove članove da ga pamtimo po nečemu a ne ukinućemo dnevnice i plate? Što se ne izbori ovaj batica za PLATNE RAZREDE? E moja Srbijo i tvoji jadni ministri prosvete.

GT40

pre 9 godina

a platni razredi ni na vidiku, sramota.
(Maziti, ne daviti, 23. decembar 2014 10:14)

Nisi "provalio" nameru vlastodržaca..Platni razredi se i uvode da bi se smanjile plate još većem broju ljudi.Uz razrađenu metodologiju,koja nije skrivena,može se diskutovati,ili osporavati u javnoj raspravi.Ovako, vladajuća većina će skrojiti zakon po svojoj, nepismenoj i primitivnoj meri.
Kakvi će to biti platni razredi kad imaš decenijama ugledne i proverene stručnjake, sada pred penzijom i navalu segamegagiga privatnih nabacanih nedefinisanih titula.To ne može biti nikako u istoj ravni.A ovi napredni upravo to hoće. Da izjednače ozbiljno školovanje iz vremena SFRJ sa ovim klovnovima danas.
Predsednik Vlade juče u raspravi o budžetu pokazao je pravo,radikalsko, agresivno i primitivno lice vladajuće koalicije.O psihičkom profilu ne bih.U državi gde predsednik ima nejasnu da ne kažem fiktivnu diplomu,ministri sumnjive akademske titule,gde je ministar prosvete direktor Petnice,članovi UO kulturnih ustanova budu kondukteri i specijalni automehaničari,ovi platni razredi doneće samo patnju pošteno školovanim ljudima.Npr.specijalista u nekoj grani medicine postaje se posle 4-5 godina rada u med.ustanovi,obimnog učenja i ogromnog ispita iz nekoliko delova.Toliko truda nisu novokomponovani uložili tokom CELOG školovanja.A u državi će biti egzodus stručnjaka.Sve dok ne ostanu samo priučeni na najvažnijim pozicijama u državi.I naravno s prefiksom napredni.

Vegan

pre 9 godina

Taj model prvo primeni u parlamentu i odbij dnevnice i plate poslanicima koji ne prisustvuju sednicama, i ne ucestvuju u radu istih vec samo izigravaju ikebanu.
Sve sto pokusavas na silu vratice ti se kao bumerang a onda ce sudski sve morati da se nadoknadi sa nepotrebnim troskovima i kamatom.

neutralni felsh

pre 9 godina

Nikada nisam bio za štrajk iz pogrešnih razloga za par %..pošto sam verovao da vredim više, davno sam napustio školu, jer me sramota kolega sa kojima sam radio.

Tužna vlast, tužni prosvetni radnici, tužno celo društvo sa ovakvom psihologijom!
(Ex Profesor, 23. decembar 2014 15:07)

to je to.

Djura mutavi

pre 9 godina

besan roditelj, besna glista: Pa i sami za sebe kažete da ste besni, tj. da niste zdravi. Svako dalji komentar je sasvim izlišan...

Ex Profesor

pre 9 godina

Koliko ostrašćenih komentara, to je najveći problem našeg društva!
Kao da je neka opoziciona grupa odlučila da spamuje plusicima i komentarima, ali mašite ceo fudbal.

Prvi ne mogu podržati ovu vladu (niti bilo koju drugu), jer kritičar iz mene govori da to uvek može bolje, mnooooogo bolje.

Ono što mi smeta je da, elita, visokobrazovani ljudi, oni koji obrazuju našu decu i budućnost ove zemlje rade jednu stvar koju im ne mogu oprostiti, na stranu to da li su u pravu..

Hoćete da budemo uljudna država, a PRVI kršite zakon! Sramota!

Da, SRAMOTA i ministarstvu na ovakvom sistemu školstva..ti platni razredi su mogli i pre 5, 2, 1 godinu da se donesu, zar ne ?

Ali i dalje ostajemo livada bez zakona..trebali ste protestovati kada se pisao zakon, da vam se omogući obustava nastave, ali za slovo zakona ne važi, pa vam se može preko naše dece da isterujete svoju pravdu!

Mala plata - nađi plaćeniji posao! Tačno koliko vaš vredi, a cenim da sigurno ne vredi ni tu mizeriju koju primate..zašto ne štrajkujete da se uvedu platni razredi, da se poboljšaju uslovi u školstvu i sistematski da se reši problem - a da, ta fasada služi da se odbaci čim vlast ponudi 5% povećanja plate, a za decu nas baš zab%%%.
Nikada nisam bio za štrajk iz pogrešnih razloga za par %..pošto sam verovao da vredim više, davno sam napustio školu, jer me sramota kolega sa kojima sam radio.

Tužna vlast, tužni prosvetni radnici, tužno celo društvo sa ovakvom psihologijom!

Mrš bre!

pre 9 godina

Pa ti si i pre izbora bio politički mrtav čovek,sada mislim da su ti sekunde prevelike koliko ti glava (fotelja,da ne prevedu ovi SNSovci da pretim čoveku) visi o koncu.Niste se naučili na Slobinom primeru ,a znate da je ponavljanje najbolje učenje!Tonete rođaci,tonete sve d

neutralni felsh

pre 9 godina

kad radnik u firmi (privatnoj ili kakvoj god) bude dobijao platu na vreme (kolika god da je plata), a ne da nedeljama i mesecima kasni jer drzava ili poslodavac nisu ispunili ove ili one obaveze... onda mogu i svi koji zive od njegovog rada (poreza na dohodak) da traze povisice i ostale beneficije. jer njima su primanja makar koliko toliko redovna...
sto se gospoda prosvetari ne bune protiv ovakvog sistema kad radnici izadju na ulicu i traze bilo kakvu platu? kad dodju enormni racuni za udzbenike ili ekskurzije? kad im pola djaka nema da plati uzinu?
ne zelim rasprave, svima je tesko - samo mislim da ce bolje biti da svako realno sagleda svoju poziciju u drustvu. i zapitajte se ima li ovoliko razloga za kuknjavu i cmizdrenje, i to bas od strane advokata i prosvetara, zanimanja koja su najmanje osetila cari zivotarenja u tranziji i teskim vremenima?
nemoj da mi neko kaze "a ovaj je ucio skolu", jer imam i ja skolu pa mozemo da se uporedimo. ali treba malo empatije, braco moja napacena. dok vi trazite povisice, pola vasih klijenata (djaka i roditelja) gladuje.

R. Marković

pre 9 godina

Reši tehnološki višak, ispravi nepravdu između onih koji rade i nerade(mislim na škole koje imaju odeljenja sa 5-6 učenika), u tom slučaju plate se nebi smanjivale. Ali ministar to neće. Ostavka mu je neizbežna.

seka

pre 9 godina

Министре, прво скини минђушу , ипак си представник васпитно-образовног система. Што се тиче дневница верујем да ће је се сви просветари одрећи у твоју корист не би ли уписао неки курс на коме ћеш да научиш да говориш, јер ти си представник васпитно - образовног система. Мада мислим да ти ниси за ову функцију јер не познајеш васпитно-образовни систем. Признај то најпре самом себи и лепо се повуци са те функције, на достојанствен начин.

Boban

pre 9 godina

Pročitah ove komentare ogorčenih prosvetara, kao i onih koji tu nisu, pa za njih informacija:nastavnici (učitelji) kad vode decu na ekskurzije i zimovanja, potpisuju između ostalog i krivičnu odgovornost u vezi čuvanja dece..Ne verujem da bilo koja dnevnica može to da namiri(to što kažu da se ogrebu za dnevnicu)...Na žalost već dvadeset godina prosveta tone sve niže i niže, ovako je bilo i za vreme Miloševića, kad voda dođe do grla...A sad opet lupaju po njima, umesto da se naplate porezi, vrate pokradene pare..Mislim da je prava borba protiv lopovluka ona, kad lopine vrtae pare.Ali ne, lakše je opet po narodu...Da li su javni sektor samo prosveta, policija,i lekari ili i zapošljeni u fondovima, agencijama, a sve uz Vladu.Gospođe i gospodo, sve je vrlo odvratno i tužno,a najtužnije je da se već danas provlače spiskovi koje su školske uprave poslale direktorima da se svojeručno potpišu štrajkači...Ipak AV nije zaboravio zanat iz 90-tih..

nnidza

pre 9 godina

Mislim da ljudi nisu svesni:
1. Da je izdvajanje za prosveti isuviše malo kada ne može da potkrepi potrebe plata i troškove uslova i sredstava za rad
2. da profesori koji čine većinu (biologija, geografija, hemija, fizika, likovno, sociologija, logika, filozofija fizičko, ustav, psihologija, ... a da ne pričam učitelji) ne mogu da obezbede dodatne prihode
3. da je sve manje interesovanje za studiranje predmeta iz druge grupe
4. da 50% nastavnika matematike u školama ima neadekvatnu spremu (nisu matematičari već učitelji)
5. da možeš da predaješ deci jezik i informatiku ako završiš kurs a ne fakultet.

dex

pre 9 godina

MINISTRE upravu si, samo jedan predlog. Trebalo bi da im sindikati isplate dnevnice jer su oni organizovali štrajk. država ne može i ne sme da plaća nerad, Ali to treba regulisati zakonima, Nikome nije zabranjeno da štrajkuje šta više to je osnovno pravo. Ali isto tako ne može se očekivati da se za to dobije plaćeno od radnog nalogadavca..... Srećno

NekoIzMase

pre 9 godina

Prosvetari imaju neku ideju ali gospodo dok se ne usaglasite sami između sebe ništa od toga.
Platni razredi, može ali za sve u državi koji su na državnoj kasi,
recimo
VSS 2 platni razred
VS 2,5
SSS 3 PL
VK 2,5
OŠ 4 PL

e sad na to dodaj kopleksnost posla i koliko je težak pa možeš da ideš do + 1,5 ili -0,5
1 Platni razred sam ostavio isključivo za Predsednika i Premijera (koji god da su trenutno na vlasti)

Platni razredi ne bi bili ograničeni da li radiš Šumadiji, južnoj Srbiji, Vojvodini ili Beogradu.

Neke stvari ne idu ...

Sledeća stvar je ko god je glasao za sadašnju vlast nema pravo na štrajk u prve 2 godine te vlasti, ako ste im verovali tada verujte im i barem prve dve godine.
Ja lično im nisam verovao tada jer ja ni jednim političarima ne verujem.

Sretni novogodišnji praznici svima !!!

vladimir

pre 9 godina

Trebalo bi poslati jurišne odrede zar ne ministre??
Ovo je inače vlada histeričnih likova na čelu sa premijerom.
Šta je sledeće?
Uvodjenje radne obaveze,konc logori za neposlušne.
Vladari još uvek ne shvataju da je narod gladan,ali to se sa Olimpa ne vidi.

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Svim Botovima kojima kao nije jasno:

1. Sta da kazu oni sa 20.000?
Isto sto i oni sa 30, 40 ili 50 hiljada!
Necemo da radimo za dvostruko manje od podjednako kvalifikovanog radnika kod istog poslodavca (Srbije).

2. Ne rade nastavnici pola godine.
Nije tacno, ali i da jeste, ucili su 5 godina duze - to mora da se plati.

3. Sta da radimo mi u zdravstvu, i nama su male?
Isto... Ako mislite da vasa posvecenost da spasite neciji zivot vredi 300e, a posvecenost mastiljara u opstini koji na posao donosi stolicu (jer ih je toliko da nemaju gde da sede) vredi podjednako ili vise - a vi slobono nemojte da se bunite.
Ja mislim da vas rad vredi vise i ne bi mi bilo zao da vam povecaju.

4. A policijci, sta mi da radimo?
Isto... Svi smo mi jedno veliko - isto.

Jedni su se duze skolovali, drugi rade neverovatno stresan posao, treci mogu na poslu i da poginu.

Nisu isto oni koji imaju 10 izmisljenih funkcija. Nisu isto oni koji su odabrani da rade posao 2x vise placen od normalnog. Nisu isto oni ciji posao i nema smisla.

miki

pre 9 godina

Ha pretnja!? Pa ovaj ne zna da su Srbi inadzijski narod!? Podrska svim strajkacima. Nevezano za prosvetu. Pa trebaju da puste da ih gaze kako ko stigne ? U normalnoj zemlji na prvu pomisao smanjenja plata i penzija svi bi se na noge digli. Medjutim mi smo navikli na ono daj sta das. Podigli poreze a smanjili prihode pod izgovorom nekakvih reformi. A to sto se u svakoj opstini zaposlilo bar po 100 naprednih na izmisljenim radnim mestima, to nema veze. Bes se polako skuplja, a oni nek se zapitaju...

Kiki

pre 9 godina

@ besan roditelj
Prosvetari s'pravom protestuju jer su, po plati iz budžeta, u rangu cistacice u Agenciji, sekretarici u Ministarstvu, ako to smatraš dovoljnim da bi ta osoba kvalitetno obrazovala tvoje dete onda imaš ozbiljan problem u glavi, ali svakako za to besnilo potraži pomoc u bilo kom DZ, lako se leci

Cane

pre 9 godina

Za neverovati je da ovakvi ljudi mogu da dodju u poziciju da jednog dana budu na tako važnim mestima. Srbija je, bar koliko ja pamtim, imala razne ljude na mestu ministra. Bilo je tu svega i svačega, ali ovakva koncentracija nesposobnih, arogantnih, drskih ljudi nije vidjena. Ministar policije dete plagijator, ministar vojske keramičar uža specijalnost toaleti, ministar pravde se ponaša kao da je protest advokata u Australiji i kao da mu pravosudje nije blokirano već tri meseca, Vulin je cirkus u pokretu koji se trudi da svakog dana bude što urnebesniji, Velja Ilić -dovoljno je reći Velja i sve je jasno bez dodatne argumentacije. . . . A ovaj gospodin (vidi sliku) se svrstao u red sa gore pomenutim biserima iz Vlade Srbije.
I sad mi kao gradjani treba da očekujemo i verujemo da će stvarno da nam bude bolje. A ko to treba da nam donese boljitak i blagostanje? Ovi? Nemoguće! Srbija je očigledno ovo zaslužila. Mnogi su nas vukli za nos, mnogi su nas preveslali, ali ovi će nas dokusuriti. Ostaje nam samo da se smejemo ili plačemo, zavisi od našeg unutrašnjeg stanja i otpornosti na sve ovo.

proka

pre 9 godina

(Reforme su neophodne!, 23. decembar 2014 09:46) Suština BOTova je u tome što je napisano. A kada prođe ova strahovlada sledi šta? To će narod da vam kaže. Mislim i pre novih izbora. Mislim da niko normalan ovo neće moći da izdrži. Reforma znači - sistem! Ovde sistema nema, već samo potpuno uništenje jednog naroda.

svetlanast.

pre 9 godina

Profesore, nastavnike i ucitelje U sRBIJI vise od nemastine boli nepravda.

Prosvetarima je jasno, kao i svima u Srbiji da para nema ali se bune zato sto se TO malo nepravedno rasporedjuje: oni koji pune budzet /proizvodnja/ ima manje plate od onih koji budzet trose.

Gospodine Verbicu "zove" vas bivsi ministar Krstic.
Ministarka Kori Udovicki je velemajstor za odlaganje, nije bila u stanju da broj cinovnika u opstinama makar uskladi sa brojem stanovnika a kamo li nesto drugo.
Dosta je bilo.

anarhija

pre 9 godina

Sa jedne strane jeste profesorski posao kada se gleda iz jednog ugla u skolama relativno lak, nikad ne rade celih 8 sati, veliki broj, tj vecina i nema neku brigu da prenesu deci znanje i samo odrade svoje, 3 meseca godisnje raspust itd. Ali, i to veliko ali, ovde se radi o fakultetski obrazovanim ljudima, i ta radna mesta zahtevaju odredjen fakultet, a ako je poslodavac isti, u ovom slucaju drzava Srbija, ne moze u jednom sektoru, privredi ili firmi, kako god, kao npr. eps da covek sa 4 godine fakulteta ima platu 100.000 a u drugom sektoru u obrazovanju sa istim brojem godina viseg skolovanja da ima 40.000+, potpuno nelogicno. Apsolutno je nebitno i obrazlozenje tipa ovo je proizvodna grana u slicno ne vaze, ne to nije privatna firma, da bi se tako gledalo, takodje da izostavimo eps, i javna preduzeca, sta je sa zaposlenima po ministarstvim sa fakultetima, tu ne mislim na ministre, oni i treba da imaju nesto visu platu, ali zasto razni savetnici i saradnici imaju dva do tri puta vece plate od ljudi koji rade za istu firmu, drzavu, sa istim stepenom skolovanja? A da ne pricamo sto i sa manjim stepenom skolovanja, tj srednjom skolom nasa drzava placa svoje pojedine radnike vise nego profesore. Nazalost sve ove godine profesori su primali povecanja od po par procenata i par privilegija kad su strajkovali odustajali od strajka nakon toga i nikad nisu insistirali na platnim razredima do kraja, a najvise su oni pogodjeni time, tako da su dosta i oni, tj njihovi sindikati krivi. Jos jedan pokazatelj da mi u ovoj zemlji ne umemo ni da strajkujemo kako treba, jer se za cas se to podmiti i sredi, e sad advokati su za sada izuzetak i moja podrska za to, jer je i ovako nas pravosudni sistem toliko los da se i ne primecuje da ne funkcionise.

Vader

pre 9 godina

@ svi koji pisu kako neki rade za 20000

Pa da li ste vi ljudi normalni? Niko ne treba da radi ceo mesec za 20000. I uvek bih podrzala ljude koji protestuju zbog tako malih plata. Znam da nam je drzava takva kakva jeste i da ce se jako tesko promeniti neke stvari, ali da bi se ikad nesto promenilo ljudi treba da budu slozni, a ne da samo gledaju da i drugima bude lose. Znaci vi treba da se borite za vasa prava i vece plate, od smanjivanja i onako malih profesorskih plata vi nemate apsolutno nista.

vule

pre 9 godina

imam dva deteta u skoli. svake godine se skracuju I gube casovi zbog protesta nastavnika, ne mogu da naslutim broj izgubljenih casova na ovaj nacin I koliko im je obrazovanja uskraceno usled toga. ne mog

Haiyan

pre 9 godina

Pa super su vam ta fasisticka resenja. Ko ne slusa ,nece dobiti pare,ili ce popiti otkaz. Pa ajde da vidim kako cete naci hiljade nastavnika da rade za prosek od 25 hiljada? Umesto da nesto u zivotu uradite posteno i da platite ljudi koji nam uce decu pristojno,vi sipate milione u NIS,Rtb Bor,EPS.. koji svi posluju sa enormnim gubicima. To je vasa politika,to su vase reforme,to je vasa moderna Srbija. I sve bi to bilo u redu da se vasa deca skoluju u Srbiji,da primate nase zarade,da cekate u redovima i placate kazne,takse i poreze koje niko u Evropi nema.

biljka

pre 9 godina

mislim da ovo sa strajkom nije resenje.Prosveta moze da ne odrzi casove..ajde mi u bolnicama da do pola damo terapiju...ajde kod mene u urgentnoj da do pola ozivljavamo,a od pola smo u strajku...ne znam...glupo je..mora da postoji bolji nacin..mi ne mozemo da strajkujemo a plata bezobrazno mala..a smene..a haos...

Maki

pre 9 godina

Puna podrska gospodinu Verbicu i svaka cast na istrajnosti. I Grcka je na isti ovaj nacin morala da prodje kroz reforme kako bi se spasila od potpune propasti, pravljeni su i gori protesti, pa su promene ipak sprovedene. Nadam se da vlada nece pokleknuti pred ucenama sindikata.
(besna glista, 23. decembar 2014 10:21)

Grcka je u te "reforme" krenule iz pozicije naroda cija je prosecna plata 5-6 puta veca nego u Srbiji. Osim toga, isplacivane su i 13. i 14. plata. A u Srbiji je prosecna plata 300 evra, cene su skoro iste kao u Grckoj, i narod ima da bira hoce li jesti ili platiti racune, jer oboje ne moze, a da ne govorimo o obuci, odeci, putovanju. Kakav covek moze dati ovakav komentar podrske nesposobnom ministru koji umesto da brine o prosveti radi sve da je sahrani?

SAMO BAHATO

pre 9 godina

@Besan roditelj mi cemo se zaduzivati pa makar smanjili plate svima za 90%, par milijardi od arapa, koje milionce od mmfa i tako dok ih ne skinemo sa vlasti, pa cemo posle mi da placamo te dugove, ne vucic i nikolic.

НТТ Ни

pre 9 godina

To je tako. Covek je u pravu. Aj kod privatnika nemoj da radis. rade ljudi za 20 000 ceo mesec.
(jeca, 23. decembar 2014 09:41)

Каква демагогија. Код приватника за бедних 20 000 дин, што је мора се признати срамотно мала сума за живот, раде људи са школском спремом која је поприлично испод оне потребне за професорско место које се вреднује са неких можда 40-так хиљада дин. Зар је то плата која гарантује безбрижан живот школованих људи и плата која по министру финансија треба, пошто пензионерима то не треба, да омогући да професори буду пристојно обучени како им се ученици иза леђа не би смејали? Зашто се дозволио велики дисконтинуитет у платама у здравству и образовању, што је и основни разлог побуне и штрајка запошљених у просвети. Зар лекар са истим степеном образовања као и професор треба да има два пута, а можда и више од тога, већу плату од њега? Зато су и неопходни платни разреди који ће те дисконтинуитете да анулирају. Све дотле бунт код просветних радника ће тињати а наша деца ће, због својеврсног инаћења државе и њеног одбијања да уведе платне разреде, испаштати. И ко је онда овде крив? Коме се треба одбијати дневнице, министру или онима које се бора за голу егзистенцију?

Lako je biti besan

pre 9 godina

@ (Besan roditelj, 23. decembar 2014 10:21)
A odakle se lecite? Gde ste se rodili i gde obrazovali? Koju struju koristite? Vodu odakle pijete? Ta deca ciji ste roditelj se skoluju gde? Vakcinisali ste ih? Red, mir, drzavu i svoju imovinu branite sami? Vozite se kroz vazduh, a ne drumovima? Koristite javni prevoz? Penziono osiguranje? ... I to sto platite mislite da je ekonomska cena te da se teleportuje umesto da koristi infrastrukturu gradjenu sredstvima iz budzeta?
Ili ste namerno maliciozni ili mislite da je sve bogom dano za vas, a ne da se finansira iz budzeta. U najboljem slucaju ne shvatate najbolje kako ljudsko drustvo funkcionise. Svakako ste nezahvali jer mnogo toga dobijate nazad iz budzeta.

Prosvetar

pre 9 godina

Gospodine ministre! Koliko Vama dnevnica treba da odbiju, pošto na nekoliko pregovora sa sindikatima niste bili? Znači niste obavljali svoju dužnost...

sibirac

pre 9 godina

To je tako. Covek je u pravu. Aj kod privatnika nemoj da radis. rade ljudi za 20 000 ceo mesec.
(jeca, 23. decembar 2014 09:41)
Pobogu covece, pa zar ne vidis da je to i poenta - svi da radimo za minimalac!!! Demagogija tipa - ima ljudi na birou koji bi bili presrecni sa prosvetarskom platom,idi kod privatnika, da znas kako je nama drugima itd to je primarni cilj ove vlade, radite jeftino jer mi drugacije neznamo da stvorimo radna mesta!!! Kad vec imate internet, pogledajte reklamu na CNN koju je platila Vlada - Srbija, zemlja obrazovane i jeftine radne snage!?!?!?! Ta vest je skinuta sa novinskih portala u momentu! Radim za strance vec par godina, sve je teze pricati sa njima o plati jer se stalno pozivaju na to kako sama drzava reklamira jeftinu radnu snagu i pitaju te "a sta ti hoces kad je realna prosecna plata 300 EUR?". Sa druge strane, ti isti stranci ocekuju profesionalizam, veliki trud i rad, iskustvo, lojalnost,obrazovanje... sve sto traze i od radnika u Poljskoj, Ceskoj, Sloveniji, ali tamo placaju (bar sto se mog posla tice) min 1000 eur neto + beneficije.
Ulozi ti ljudino u obrazovanje, usavrsavaj se uz posao, nauci strani jezik govorno i pisano, ulozi u garderobu, kulturan izgled, radi 10 godina kao konj da postanes respektibilan u tome cime se bavis, pa da vidim koliko bi bio srecan i zadovoljan kad te stranac poklopi sa "stavom tvoje Vlade" i plati te max trecinu nego sto placa slicnu poziciju u zemljama sa kojima je realno da se poredimo... Jadno...

haldol

pre 9 godina

impresivno. znaci, ljudi strajkuju i ne dobiju dnevnice!? hoce li onda one persone sa po 10 funkcija da ostanu bez dnevnice kad se ne pojave na "radnom" mestu (a pri tom i ne strajkuju)? kada ce poceti da se meri ucinak na radu, a ne samo puko fizicko prisustvo?

gagi

pre 9 godina

Vi što im zavidite i na ovako malim platama i sigurnim radnim mestom uopšte ne razumete razloge njihovog protesta. Oni su deo javnog sektora koji plaćamo svi mi preko poreza i jedino što oni traže je da ne treba običan pandur ili čistačica u EPSu da imaju veću platu od profesora. Vlast obećava platne razrede već godinama, a u stvari joj ne pada na pamet da ih uvede jer bi onda priprosti partijski i rodbinski kadar po javnim preduzećima ostao bez para i privilegija, partije bez svojih glasača i prestao bi interes i bilo kakva potreba za partijskim organizovanjem. Tako da je Veliki Vođa zapravo u pravu, zahtev prosvetara ne za povećanjem troškova države već za pravednom preraspodelom postojećih para, je zapravo revolucija i rušenje vlasti, tako oni to vide i toliko je njima stalo do nastavnika, obrazovanja, dece i njihove edukacije. A da su stvarno hteli platne razrede, najpre bi njih uveli, pa onda ako treba još dodatno smanjivali plate. Na kraju će nam saopštiti da nemaju snage da uvedu platne razrede jer se tome, bože moj, protive sindikati u javnom sektoru.

Đomla

pre 9 godina

Zakoni su tu da bi se poštovali. Ne možemo biti 'građanski neposlušni' i istovremeno tražiti da se ta neposlušnost plati. Peglanje zarada u javnim sektorima plata je trebalo uraditi pre primene zakona o smanjenju zarada i penzija.Sad je malo kasno - zakon je tu, budžet je tu, a i sporazum sa MMF-om je tu negde. Pravljenje izuzetaka bi sve to srušilo - a to nikako ne bi valjalo ni za prosvetare.

Radoje

pre 9 godina

U pitanju je kvalitet obrazovanja dece u narednim godinama (decenijama). Od svega toga ministar vidi samo dnevnicu.

Šta zaslepi ove ljude kada dođu na vlast, šta je to tako moćno da im poremeti način razmišljanja. Odjednom počnu nasilnički da se ponašaju. Verbić mi ni po stavu, ni po obrazovanju, nije izgledao kao neko, ko će podleći ovom uticaju.

Lile

pre 9 godina

Da li je pitao neko one koji sa visokom skolom rade za minimalac i cute da li su zadovojni. Oni svoj minimalac zarade radeci minumum 8 h dnevno minimum 5 dana u nedelji sa odmorom kad im se dozvoli od 15 dana zasto ne strajkuju. Nastavnici ne rade vise od 6 sati dnevno i to maksimum, imaju odmor dva puta godisnje koji se meri u mesecima, a ne danima, imaju platu od 45.000, a deca su nam sve neobrazovanija. I oni misle da mogu da strajkuju. Zaposlite one koji ce da obrazuju decu.

nadrealisti

pre 9 godina

U Grckoj su plate smanjene sa 1000 na 700 eura! Cene su iste ili priblizne kao kod nas!
Ljudi na svoje plate imaju prihode od turizma!
Ne mozete da poredite nasu zemlju sa Grckom!

E bas si im naudio!

pre 9 godina

Ministre, probajte to da kazete i poslanicima svoje koalicije kada sledeci put ugledate praznu dvoranu Skupstine. Ili barem svom svemogucem lideru? Ili vise imate obzira prema njima nego prema ljudima ciji ste resorni ministar?

да да

pre 9 godina

Тек ћемо да видимо да ли ће да закину људима дневнице ? Пошаљизе полицију у школе да их натерају да држе наставу и прекину штрајк.Па зашта сте их награђивали ако само спавају по патролним колима и не раде ништа ?

Don Kihot

pre 9 godina

@ jeca
To što kod privatnika rade za 20000 nisu krivi ni profesori ni radnici ni poslodavci nego je kriva država koja ne kontroliše sprovođenje svojih zakona. Ista ona država koja je rasturila sindikate, podelila ih od jednog napravila četiri. Kada pregovori ne uspeju potegne se štih iz rukava koji potpiše gde treba, proprati se malo medijski, kao postignut dogovor, i stvar rešena. Reforma i ujedinjenje sindikata na prvom mestu i da vidimo onda da li će biti obesnog ponašanja poslodavca bilo privatnog ili državnog. Podrška prosvetarima, vaš rad stvara budućnost svake normalne države. Istrajte!!!

Lupa

pre 9 godina

Za reforme je neophodna podrška naroda, velike većine naroda. Ovo što vi radite Verbiću nije pravedno i pošteno. Teret reformi nije ravnomerno raspoređen, jer vi niste hteli dovoljno da uložite truda u ovaj posao, ili jednostavno niste umeli.

Tvoje bavljenje formom: knjižice, ocene, svedočanstva, uverenja, i ostala papirologija, jasno pokazuje da ste osuđeni na propast.

Pravi cilj je bio sprovođenje reformi, uštede, ali uz održavanje kvaliteta obrazovanja. Na ovaj način se to neće postići. Posle vaših mera u prosveti kvalitet obrazovanja će opasti za 30%.

Zašto će opasti, zato što već pet nedelja mene teraš da se bavim protestima, da ti pratim izjave i iste komentarišem. Oduzimaš mi vreme, činiš me nervoznim, jer znam da sam u pravu, svaki dan me podsećaš na činjenicu da je moja plata 42000 dinara, a da je gomila onih sa srednjom školom, na izmišljenim radnim mestima čije su plate od 50000. do 70000. dinara.

E, takav iznerviran ću ja danas u drugoj smeni da uđem u četiri odeljenja sedmog razreda, svako po skoro 30 učenika (ukupno 112-oro dece). Da, čim vidim lica dece, 70% tog jada u meni će biti potisnuto. Onih 30% ostaje, i zbog toga sam lošiji nastavnik u odnosu na svoje mogućnosti. To ste ti i premijer uzeli deci, ali ne samo danas, već svakog dana ubuduće, sve dok se problem pravedno ne reši.

Veliki pozdrav

pre 9 godina

Pitam se, da li nastavnici mogu individualno da odlucuju da li ce strajkovati? Na primer, ako nastavnik matematike zeli da drzi casove, a skola je u strajku, da li je i on prisiljen da strajkuje? Kako se uopste o tome odlucuje? Glasa se ili sta? Ako moze neki nastavnik da objasni.
Cini mi se da ce neki nastavnici, ni krivi, ni duzni, da ostanu bez para.

misel platini

pre 9 godina

Pazi samo da ti se pretnje ne obiju o glavu!
To sto cete skinuti jos 500 dinara plate nije problem. Nego neka narod razmislja o smanjenju plata i penzija koje sledi na prolece za jos 10%

kad ce Srbija da izadje magle

pre 9 godina

Nas narod nikako da shvati da je Drzava samo obican poslodavac kao i ostali privatni poslodavci. Ona je odredila da je plata za taj posao tolika i tolika kao sto Privatni kaze da je mesecna plata 25000rsd. Kome se isplati da radi za platu koju je drzava odredila nek radi, ko ne zeli nek potrazi bolju platu kod drugog poslodavca u Srbiji, u inostranstvu... Isto tako bi Privatnik dao raskid ugovora kad bi se neki od radnika pobunio sto mu je plata mala il sta vec. Ja radim za Privatnika vec 7 god plata je ista kao i prvog dana i tesko ce se sta promeniti. Poslodavci su u tom polazaju da mogu odmah da nadju zamenu i za manje para, ponuda/traznja diktira uslove na trzistu. Zato kad dodju sledeci izbori svi nezadovljni ljudi nek razmisle za koga ce da glasaju tj kog Poslodavca zele da trpe naredne cetiri godine.

Misa

pre 9 godina

Kao prvo poslao si kolektivni ugovor vladi i ako oni to prihvate on je gotov. Jeli neko pita onu drugu stranu tog ugovora?

Kao drugo ti pretis disciplinskim merama ljudima koji su u strajku? Shvacas li ti posledice toga? Ti si svestan da se tako nesto nije desilo u Evropi jos od pre drugog svetskog rata? Ali ipak bar cemo imati jos jednog srbina cije ime ce preci svetom.

Uzmi lepo i sedni sa predstavnicima sindikata nadjite kompromis i dogovor i resite ovaj problem da mogu djaci natrag u skolu.

bratic

pre 9 godina

uvek sam protiv strajka ali pretnje ne podnosim,treba da ga je sramota i njega i onog svemocnog a vi koji do sada nuste strajkovali izadjite na ulice i vas treba da je sramota kad trpite ovakve pretnje ja vama ne bih dao dnevnice

Super Hik

pre 9 godina

Sramota za prosvetare, posle ovog treba svi do jednog obustave posao. Ali, kako kad su sitne duse? Neko se tu i tamo ugradi na eskurziju, fotografije dece, te klendari i slicno.Tako je sa svakim strajkom, takoje i sa nama ostalima svako gleda samo svoje trenutne interese.

nix

pre 9 godina

Pre ce biti da su tvoje pretnje "prazne" i da ces morati sam da zakljucujes ocene. Ima i drugo resenje, lepo podneses ostavku i donekle casno izadjes iz ove price.

Marko

pre 9 godina

Nastavnici koji su juče bili bez dnevnika ispod miške, ostaće bez dnevnice. Je l' malo što ste im oteli kroz smanjenje plate? Je l' malo?

Besan roditelj

pre 9 godina

Puna podrška za ministra. Neka se prosvetari otimaju oko procenta iz budžeta sa ostalima koji primaju plate iz budžeta, a ne da kažnjavaju našu decu radnika i ostalih malobrojnih koji samo daju u taj budžet, a ništa otud ne primaju. A kad nema dovoljno država se zadužuje, oni najviše primaju, a zajedno vraćamo. Bezobrazluk.

Marko

pre 9 godina

Srbija je najvise nazadovala po pitanju smene vlasti jer je postalo nemoguce smeniti vlast pre izbora. Tolika represija na sve strane i cenzura. Zato smo toliko jadni.

naucnik

pre 9 godina

Ja ne razumem nas narod, situacija jeste losa u drustvu ali poslednjih nekoliko decenija a ne od juce...nekima zameraju diplome privatnih fakulteta, ovome sta sad zameraju? Kad je postao ministar bilo je samo da ne gledamo vise Obradovica,super covek, obrazovan,naucnik,visok prosek, sad i on ne valja...narodu se ne moze ugoditi... Bavite se privatnim biznisom pa kreirajte sve kako vam volja i dajte sebi platu koliku hocete...

Petar

pre 9 godina

Treba svi da štrajkuju pa neka otpušta. Ovi su na vlast došli sa parololm: biće Vam gore, smanjičemo Vam plate i penzije a povećati cene i poreze, pa će za tri do pet godina biti bolje. A za to vreme ništa neče biti bolje i nama je kraj.

Belgrade boy

pre 9 godina

Ako tako gledamo onda niko iz ove vlade ne bi smeo da zaradi ni dinara,s obzirom koliko su nas unazadili.VRATITE SVOJE DNEVNICE! Podrska prosvetnim radnicima!

ovo je istina

pre 9 godina

AJMO BOTOOOVIII...Au covece pa ti nisi svestan gde zivis uopste, ovaj narod je u proteklih 15 skupljao svoj bes, oslobodi li se taj bes gore cete proci nego za 5 okt. Samo napred prosvrtari, i advokati i studenti treba da vam se pridruze, doslo je krajnnje vreme da se istorija ponovi.

besna glista

pre 9 godina

Puna podrska gospodinu Verbicu i svaka cast na istrajnosti. I Grcka je na isti ovaj nacin morala da prodje kroz reforme kako bi se spasila od potpune propasti, pravljeni su i gori protesti, pa su promene ipak sprovedene. Nadam se da vlada nece pokleknuti pred ucenama sindikata.

Novi Sad

pre 9 godina

Puna podrška svima u prosveti! Ako je kriza treba svi jednako da je podnesu, ministar bi trebao da se bori u vladi za plate u svom resoru i da otvoreno pita AV zašto je u EPS-u i još brojnim drugim državnim firmama prosek plata sa istom stručnom spremom dvostruko veća. A ovako je prvi favorit za najgoreg ministra prosvete do sada a imao je neverovatno jaku konkurenciju. Istrajte do kraja!

Miki

pre 9 godina

Ja predlažem da dok ne izađemo iz krize svi imamo podjednake plate od 30.000 dinara, pa da vidimo kako će naše glavešine i ostala boranija da preživi sa tim parama! Kako vas, bre, nije sramota! Em uzimate, em pretite!

Проф

pre 9 godina

Дакле, није битно да ли забушаваш док си у учионици него да ли си исказао незадовољство на протесту. Баш је паметан, нема шта.

Проф

pre 9 godina

Дакле, није битно да ли забушаваш док си у учионици него да ли си исказао незадовољство на протесту. Баш је паметан, нема шта.

Miki

pre 9 godina

Ja predlažem da dok ne izađemo iz krize svi imamo podjednake plate od 30.000 dinara, pa da vidimo kako će naše glavešine i ostala boranija da preživi sa tim parama! Kako vas, bre, nije sramota! Em uzimate, em pretite!

Marko

pre 9 godina

Nastavnici koji su juče bili bez dnevnika ispod miške, ostaće bez dnevnice. Je l' malo što ste im oteli kroz smanjenje plate? Je l' malo?

Novi Sad

pre 9 godina

Puna podrška svima u prosveti! Ako je kriza treba svi jednako da je podnesu, ministar bi trebao da se bori u vladi za plate u svom resoru i da otvoreno pita AV zašto je u EPS-u i još brojnim drugim državnim firmama prosek plata sa istom stručnom spremom dvostruko veća. A ovako je prvi favorit za najgoreg ministra prosvete do sada a imao je neverovatno jaku konkurenciju. Istrajte do kraja!

Marko

pre 9 godina

Srbija je najvise nazadovala po pitanju smene vlasti jer je postalo nemoguce smeniti vlast pre izbora. Tolika represija na sve strane i cenzura. Zato smo toliko jadni.

Petar

pre 9 godina

Treba svi da štrajkuju pa neka otpušta. Ovi su na vlast došli sa parololm: biće Vam gore, smanjičemo Vam plate i penzije a povećati cene i poreze, pa će za tri do pet godina biti bolje. A za to vreme ništa neče biti bolje i nama je kraj.

nix

pre 9 godina

Pre ce biti da su tvoje pretnje "prazne" i da ces morati sam da zakljucujes ocene. Ima i drugo resenje, lepo podneses ostavku i donekle casno izadjes iz ove price.

gagi

pre 9 godina

Vi što im zavidite i na ovako malim platama i sigurnim radnim mestom uopšte ne razumete razloge njihovog protesta. Oni su deo javnog sektora koji plaćamo svi mi preko poreza i jedino što oni traže je da ne treba običan pandur ili čistačica u EPSu da imaju veću platu od profesora. Vlast obećava platne razrede već godinama, a u stvari joj ne pada na pamet da ih uvede jer bi onda priprosti partijski i rodbinski kadar po javnim preduzećima ostao bez para i privilegija, partije bez svojih glasača i prestao bi interes i bilo kakva potreba za partijskim organizovanjem. Tako da je Veliki Vođa zapravo u pravu, zahtev prosvetara ne za povećanjem troškova države već za pravednom preraspodelom postojećih para, je zapravo revolucija i rušenje vlasti, tako oni to vide i toliko je njima stalo do nastavnika, obrazovanja, dece i njihove edukacije. A da su stvarno hteli platne razrede, najpre bi njih uveli, pa onda ako treba još dodatno smanjivali plate. Na kraju će nam saopštiti da nemaju snage da uvedu platne razrede jer se tome, bože moj, protive sindikati u javnom sektoru.

Lupa

pre 9 godina

Za reforme je neophodna podrška naroda, velike većine naroda. Ovo što vi radite Verbiću nije pravedno i pošteno. Teret reformi nije ravnomerno raspoređen, jer vi niste hteli dovoljno da uložite truda u ovaj posao, ili jednostavno niste umeli.

Tvoje bavljenje formom: knjižice, ocene, svedočanstva, uverenja, i ostala papirologija, jasno pokazuje da ste osuđeni na propast.

Pravi cilj je bio sprovođenje reformi, uštede, ali uz održavanje kvaliteta obrazovanja. Na ovaj način se to neće postići. Posle vaših mera u prosveti kvalitet obrazovanja će opasti za 30%.

Zašto će opasti, zato što već pet nedelja mene teraš da se bavim protestima, da ti pratim izjave i iste komentarišem. Oduzimaš mi vreme, činiš me nervoznim, jer znam da sam u pravu, svaki dan me podsećaš na činjenicu da je moja plata 42000 dinara, a da je gomila onih sa srednjom školom, na izmišljenim radnim mestima čije su plate od 50000. do 70000. dinara.

E, takav iznerviran ću ja danas u drugoj smeni da uđem u četiri odeljenja sedmog razreda, svako po skoro 30 učenika (ukupno 112-oro dece). Da, čim vidim lica dece, 70% tog jada u meni će biti potisnuto. Onih 30% ostaje, i zbog toga sam lošiji nastavnik u odnosu na svoje mogućnosti. To ste ti i premijer uzeli deci, ali ne samo danas, već svakog dana ubuduće, sve dok se problem pravedno ne reši.

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Svim Botovima kojima kao nije jasno:

1. Sta da kazu oni sa 20.000?
Isto sto i oni sa 30, 40 ili 50 hiljada!
Necemo da radimo za dvostruko manje od podjednako kvalifikovanog radnika kod istog poslodavca (Srbije).

2. Ne rade nastavnici pola godine.
Nije tacno, ali i da jeste, ucili su 5 godina duze - to mora da se plati.

3. Sta da radimo mi u zdravstvu, i nama su male?
Isto... Ako mislite da vasa posvecenost da spasite neciji zivot vredi 300e, a posvecenost mastiljara u opstini koji na posao donosi stolicu (jer ih je toliko da nemaju gde da sede) vredi podjednako ili vise - a vi slobono nemojte da se bunite.
Ja mislim da vas rad vredi vise i ne bi mi bilo zao da vam povecaju.

4. A policijci, sta mi da radimo?
Isto... Svi smo mi jedno veliko - isto.

Jedni su se duze skolovali, drugi rade neverovatno stresan posao, treci mogu na poslu i da poginu.

Nisu isto oni koji imaju 10 izmisljenih funkcija. Nisu isto oni koji su odabrani da rade posao 2x vise placen od normalnog. Nisu isto oni ciji posao i nema smisla.

vladimir

pre 9 godina

Trebalo bi poslati jurišne odrede zar ne ministre??
Ovo je inače vlada histeričnih likova na čelu sa premijerom.
Šta je sledeće?
Uvodjenje radne obaveze,konc logori za neposlušne.
Vladari još uvek ne shvataju da je narod gladan,ali to se sa Olimpa ne vidi.

ovo je istina

pre 9 godina

AJMO BOTOOOVIII...Au covece pa ti nisi svestan gde zivis uopste, ovaj narod je u proteklih 15 skupljao svoj bes, oslobodi li se taj bes gore cete proci nego za 5 okt. Samo napred prosvrtari, i advokati i studenti treba da vam se pridruze, doslo je krajnnje vreme da se istorija ponovi.

Kiki

pre 9 godina

@ besan roditelj
Prosvetari s'pravom protestuju jer su, po plati iz budžeta, u rangu cistacice u Agenciji, sekretarici u Ministarstvu, ako to smatraš dovoljnim da bi ta osoba kvalitetno obrazovala tvoje dete onda imaš ozbiljan problem u glavi, ali svakako za to besnilo potraži pomoc u bilo kom DZ, lako se leci

E bas si im naudio!

pre 9 godina

Ministre, probajte to da kazete i poslanicima svoje koalicije kada sledeci put ugledate praznu dvoranu Skupstine. Ili barem svom svemogucem lideru? Ili vise imate obzira prema njima nego prema ljudima ciji ste resorni ministar?

Cane

pre 9 godina

Za neverovati je da ovakvi ljudi mogu da dodju u poziciju da jednog dana budu na tako važnim mestima. Srbija je, bar koliko ja pamtim, imala razne ljude na mestu ministra. Bilo je tu svega i svačega, ali ovakva koncentracija nesposobnih, arogantnih, drskih ljudi nije vidjena. Ministar policije dete plagijator, ministar vojske keramičar uža specijalnost toaleti, ministar pravde se ponaša kao da je protest advokata u Australiji i kao da mu pravosudje nije blokirano već tri meseca, Vulin je cirkus u pokretu koji se trudi da svakog dana bude što urnebesniji, Velja Ilić -dovoljno je reći Velja i sve je jasno bez dodatne argumentacije. . . . A ovaj gospodin (vidi sliku) se svrstao u red sa gore pomenutim biserima iz Vlade Srbije.
I sad mi kao gradjani treba da očekujemo i verujemo da će stvarno da nam bude bolje. A ko to treba da nam donese boljitak i blagostanje? Ovi? Nemoguće! Srbija je očigledno ovo zaslužila. Mnogi su nas vukli za nos, mnogi su nas preveslali, ali ovi će nas dokusuriti. Ostaje nam samo da se smejemo ili plačemo, zavisi od našeg unutrašnjeg stanja i otpornosti na sve ovo.

Belgrade boy

pre 9 godina

Ako tako gledamo onda niko iz ove vlade ne bi smeo da zaradi ni dinara,s obzirom koliko su nas unazadili.VRATITE SVOJE DNEVNICE! Podrska prosvetnim radnicima!

Maki

pre 9 godina

Puna podrska gospodinu Verbicu i svaka cast na istrajnosti. I Grcka je na isti ovaj nacin morala da prodje kroz reforme kako bi se spasila od potpune propasti, pravljeni su i gori protesti, pa su promene ipak sprovedene. Nadam se da vlada nece pokleknuti pred ucenama sindikata.
(besna glista, 23. decembar 2014 10:21)

Grcka je u te "reforme" krenule iz pozicije naroda cija je prosecna plata 5-6 puta veca nego u Srbiji. Osim toga, isplacivane su i 13. i 14. plata. A u Srbiji je prosecna plata 300 evra, cene su skoro iste kao u Grckoj, i narod ima da bira hoce li jesti ili platiti racune, jer oboje ne moze, a da ne govorimo o obuci, odeci, putovanju. Kakav covek moze dati ovakav komentar podrske nesposobnom ministru koji umesto da brine o prosveti radi sve da je sahrani?

Prosvetar

pre 9 godina

Gospodine ministre! Koliko Vama dnevnica treba da odbiju, pošto na nekoliko pregovora sa sindikatima niste bili? Znači niste obavljali svoju dužnost...

miki

pre 9 godina

Ha pretnja!? Pa ovaj ne zna da su Srbi inadzijski narod!? Podrska svim strajkacima. Nevezano za prosvetu. Pa trebaju da puste da ih gaze kako ko stigne ? U normalnoj zemlji na prvu pomisao smanjenja plata i penzija svi bi se na noge digli. Medjutim mi smo navikli na ono daj sta das. Podigli poreze a smanjili prihode pod izgovorom nekakvih reformi. A to sto se u svakoj opstini zaposlilo bar po 100 naprednih na izmisljenim radnim mestima, to nema veze. Bes se polako skuplja, a oni nek se zapitaju...

haldol

pre 9 godina

impresivno. znaci, ljudi strajkuju i ne dobiju dnevnice!? hoce li onda one persone sa po 10 funkcija da ostanu bez dnevnice kad se ne pojave na "radnom" mestu (a pri tom i ne strajkuju)? kada ce poceti da se meri ucinak na radu, a ne samo puko fizicko prisustvo?

sibirac

pre 9 godina

To je tako. Covek je u pravu. Aj kod privatnika nemoj da radis. rade ljudi za 20 000 ceo mesec.
(jeca, 23. decembar 2014 09:41)
Pobogu covece, pa zar ne vidis da je to i poenta - svi da radimo za minimalac!!! Demagogija tipa - ima ljudi na birou koji bi bili presrecni sa prosvetarskom platom,idi kod privatnika, da znas kako je nama drugima itd to je primarni cilj ove vlade, radite jeftino jer mi drugacije neznamo da stvorimo radna mesta!!! Kad vec imate internet, pogledajte reklamu na CNN koju je platila Vlada - Srbija, zemlja obrazovane i jeftine radne snage!?!?!?! Ta vest je skinuta sa novinskih portala u momentu! Radim za strance vec par godina, sve je teze pricati sa njima o plati jer se stalno pozivaju na to kako sama drzava reklamira jeftinu radnu snagu i pitaju te "a sta ti hoces kad je realna prosecna plata 300 EUR?". Sa druge strane, ti isti stranci ocekuju profesionalizam, veliki trud i rad, iskustvo, lojalnost,obrazovanje... sve sto traze i od radnika u Poljskoj, Ceskoj, Sloveniji, ali tamo placaju (bar sto se mog posla tice) min 1000 eur neto + beneficije.
Ulozi ti ljudino u obrazovanje, usavrsavaj se uz posao, nauci strani jezik govorno i pisano, ulozi u garderobu, kulturan izgled, radi 10 godina kao konj da postanes respektibilan u tome cime se bavis, pa da vidim koliko bi bio srecan i zadovoljan kad te stranac poklopi sa "stavom tvoje Vlade" i plati te max trecinu nego sto placa slicnu poziciju u zemljama sa kojima je realno da se poredimo... Jadno...

svetlanast.

pre 9 godina

Profesore, nastavnike i ucitelje U sRBIJI vise od nemastine boli nepravda.

Prosvetarima je jasno, kao i svima u Srbiji da para nema ali se bune zato sto se TO malo nepravedno rasporedjuje: oni koji pune budzet /proizvodnja/ ima manje plate od onih koji budzet trose.

Gospodine Verbicu "zove" vas bivsi ministar Krstic.
Ministarka Kori Udovicki je velemajstor za odlaganje, nije bila u stanju da broj cinovnika u opstinama makar uskladi sa brojem stanovnika a kamo li nesto drugo.
Dosta je bilo.

Vader

pre 9 godina

@ svi koji pisu kako neki rade za 20000

Pa da li ste vi ljudi normalni? Niko ne treba da radi ceo mesec za 20000. I uvek bih podrzala ljude koji protestuju zbog tako malih plata. Znam da nam je drzava takva kakva jeste i da ce se jako tesko promeniti neke stvari, ali da bi se ikad nesto promenilo ljudi treba da budu slozni, a ne da samo gledaju da i drugima bude lose. Znaci vi treba da se borite za vasa prava i vece plate, od smanjivanja i onako malih profesorskih plata vi nemate apsolutno nista.

anarhija

pre 9 godina

Sa jedne strane jeste profesorski posao kada se gleda iz jednog ugla u skolama relativno lak, nikad ne rade celih 8 sati, veliki broj, tj vecina i nema neku brigu da prenesu deci znanje i samo odrade svoje, 3 meseca godisnje raspust itd. Ali, i to veliko ali, ovde se radi o fakultetski obrazovanim ljudima, i ta radna mesta zahtevaju odredjen fakultet, a ako je poslodavac isti, u ovom slucaju drzava Srbija, ne moze u jednom sektoru, privredi ili firmi, kako god, kao npr. eps da covek sa 4 godine fakulteta ima platu 100.000 a u drugom sektoru u obrazovanju sa istim brojem godina viseg skolovanja da ima 40.000+, potpuno nelogicno. Apsolutno je nebitno i obrazlozenje tipa ovo je proizvodna grana u slicno ne vaze, ne to nije privatna firma, da bi se tako gledalo, takodje da izostavimo eps, i javna preduzeca, sta je sa zaposlenima po ministarstvim sa fakultetima, tu ne mislim na ministre, oni i treba da imaju nesto visu platu, ali zasto razni savetnici i saradnici imaju dva do tri puta vece plate od ljudi koji rade za istu firmu, drzavu, sa istim stepenom skolovanja? A da ne pricamo sto i sa manjim stepenom skolovanja, tj srednjom skolom nasa drzava placa svoje pojedine radnike vise nego profesore. Nazalost sve ove godine profesori su primali povecanja od po par procenata i par privilegija kad su strajkovali odustajali od strajka nakon toga i nikad nisu insistirali na platnim razredima do kraja, a najvise su oni pogodjeni time, tako da su dosta i oni, tj njihovi sindikati krivi. Jos jedan pokazatelj da mi u ovoj zemlji ne umemo ni da strajkujemo kako treba, jer se za cas se to podmiti i sredi, e sad advokati su za sada izuzetak i moja podrska za to, jer je i ovako nas pravosudni sistem toliko los da se i ne primecuje da ne funkcionise.

nadrealisti

pre 9 godina

U Grckoj su plate smanjene sa 1000 na 700 eura! Cene su iste ili priblizne kao kod nas!
Ljudi na svoje plate imaju prihode od turizma!
Ne mozete da poredite nasu zemlju sa Grckom!

bratic

pre 9 godina

uvek sam protiv strajka ali pretnje ne podnosim,treba da ga je sramota i njega i onog svemocnog a vi koji do sada nuste strajkovali izadjite na ulice i vas treba da je sramota kad trpite ovakve pretnje ja vama ne bih dao dnevnice

Boban

pre 9 godina

Pročitah ove komentare ogorčenih prosvetara, kao i onih koji tu nisu, pa za njih informacija:nastavnici (učitelji) kad vode decu na ekskurzije i zimovanja, potpisuju između ostalog i krivičnu odgovornost u vezi čuvanja dece..Ne verujem da bilo koja dnevnica može to da namiri(to što kažu da se ogrebu za dnevnicu)...Na žalost već dvadeset godina prosveta tone sve niže i niže, ovako je bilo i za vreme Miloševića, kad voda dođe do grla...A sad opet lupaju po njima, umesto da se naplate porezi, vrate pokradene pare..Mislim da je prava borba protiv lopovluka ona, kad lopine vrtae pare.Ali ne, lakše je opet po narodu...Da li su javni sektor samo prosveta, policija,i lekari ili i zapošljeni u fondovima, agencijama, a sve uz Vladu.Gospođe i gospodo, sve je vrlo odvratno i tužno,a najtužnije je da se već danas provlače spiskovi koje su školske uprave poslale direktorima da se svojeručno potpišu štrajkači...Ipak AV nije zaboravio zanat iz 90-tih..

misel platini

pre 9 godina

Pazi samo da ti se pretnje ne obiju o glavu!
To sto cete skinuti jos 500 dinara plate nije problem. Nego neka narod razmislja o smanjenju plata i penzija koje sledi na prolece za jos 10%

НТТ Ни

pre 9 godina

To je tako. Covek je u pravu. Aj kod privatnika nemoj da radis. rade ljudi za 20 000 ceo mesec.
(jeca, 23. decembar 2014 09:41)

Каква демагогија. Код приватника за бедних 20 000 дин, што је мора се признати срамотно мала сума за живот, раде људи са школском спремом која је поприлично испод оне потребне за професорско место које се вреднује са неких можда 40-так хиљада дин. Зар је то плата која гарантује безбрижан живот школованих људи и плата која по министру финансија треба, пошто пензионерима то не треба, да омогући да професори буду пристојно обучени како им се ученици иза леђа не би смејали? Зашто се дозволио велики дисконтинуитет у платама у здравству и образовању, што је и основни разлог побуне и штрајка запошљених у просвети. Зар лекар са истим степеном образовања као и професор треба да има два пута, а можда и више од тога, већу плату од њега? Зато су и неопходни платни разреди који ће те дисконтинуитете да анулирају. Све дотле бунт код просветних радника ће тињати а наша деца ће, због својеврсног инаћења државе и њеног одбијања да уведе платне разреде, испаштати. И ко је онда овде крив? Коме се треба одбијати дневнице, министру или онима које се бора за голу егзистенцију?

proka

pre 9 godina

(Reforme su neophodne!, 23. decembar 2014 09:46) Suština BOTova je u tome što je napisano. A kada prođe ova strahovlada sledi šta? To će narod da vam kaže. Mislim i pre novih izbora. Mislim da niko normalan ovo neće moći da izdrži. Reforma znači - sistem! Ovde sistema nema, već samo potpuno uništenje jednog naroda.

Don Kihot

pre 9 godina

@ jeca
To što kod privatnika rade za 20000 nisu krivi ni profesori ni radnici ni poslodavci nego je kriva država koja ne kontroliše sprovođenje svojih zakona. Ista ona država koja je rasturila sindikate, podelila ih od jednog napravila četiri. Kada pregovori ne uspeju potegne se štih iz rukava koji potpiše gde treba, proprati se malo medijski, kao postignut dogovor, i stvar rešena. Reforma i ujedinjenje sindikata na prvom mestu i da vidimo onda da li će biti obesnog ponašanja poslodavca bilo privatnog ili državnog. Podrška prosvetarima, vaš rad stvara budućnost svake normalne države. Istrajte!!!

Haiyan

pre 9 godina

Pa super su vam ta fasisticka resenja. Ko ne slusa ,nece dobiti pare,ili ce popiti otkaz. Pa ajde da vidim kako cete naci hiljade nastavnika da rade za prosek od 25 hiljada? Umesto da nesto u zivotu uradite posteno i da platite ljudi koji nam uce decu pristojno,vi sipate milione u NIS,Rtb Bor,EPS.. koji svi posluju sa enormnim gubicima. To je vasa politika,to su vase reforme,to je vasa moderna Srbija. I sve bi to bilo u redu da se vasa deca skoluju u Srbiji,da primate nase zarade,da cekate u redovima i placate kazne,takse i poreze koje niko u Evropi nema.

SAMO BAHATO

pre 9 godina

@Besan roditelj mi cemo se zaduzivati pa makar smanjili plate svima za 90%, par milijardi od arapa, koje milionce od mmfa i tako dok ih ne skinemo sa vlasti, pa cemo posle mi da placamo te dugove, ne vucic i nikolic.

Radoje

pre 9 godina

U pitanju je kvalitet obrazovanja dece u narednim godinama (decenijama). Od svega toga ministar vidi samo dnevnicu.

Šta zaslepi ove ljude kada dođu na vlast, šta je to tako moćno da im poremeti način razmišljanja. Odjednom počnu nasilnički da se ponašaju. Verbić mi ni po stavu, ni po obrazovanju, nije izgledao kao neko, ko će podleći ovom uticaju.

да да

pre 9 godina

Тек ћемо да видимо да ли ће да закину људима дневнице ? Пошаљизе полицију у школе да их натерају да држе наставу и прекину штрајк.Па зашта сте их награђивали ако само спавају по патролним колима и не раде ништа ?

Misa

pre 9 godina

Kao prvo poslao si kolektivni ugovor vladi i ako oni to prihvate on je gotov. Jeli neko pita onu drugu stranu tog ugovora?

Kao drugo ti pretis disciplinskim merama ljudima koji su u strajku? Shvacas li ti posledice toga? Ti si svestan da se tako nesto nije desilo u Evropi jos od pre drugog svetskog rata? Ali ipak bar cemo imati jos jednog srbina cije ime ce preci svetom.

Uzmi lepo i sedni sa predstavnicima sindikata nadjite kompromis i dogovor i resite ovaj problem da mogu djaci natrag u skolu.

Lako je biti besan

pre 9 godina

@ (Besan roditelj, 23. decembar 2014 10:21)
A odakle se lecite? Gde ste se rodili i gde obrazovali? Koju struju koristite? Vodu odakle pijete? Ta deca ciji ste roditelj se skoluju gde? Vakcinisali ste ih? Red, mir, drzavu i svoju imovinu branite sami? Vozite se kroz vazduh, a ne drumovima? Koristite javni prevoz? Penziono osiguranje? ... I to sto platite mislite da je ekonomska cena te da se teleportuje umesto da koristi infrastrukturu gradjenu sredstvima iz budzeta?
Ili ste namerno maliciozni ili mislite da je sve bogom dano za vas, a ne da se finansira iz budzeta. U najboljem slucaju ne shvatate najbolje kako ljudsko drustvo funkcionise. Svakako ste nezahvali jer mnogo toga dobijate nazad iz budzeta.

nnidza

pre 9 godina

Mislim da ljudi nisu svesni:
1. Da je izdvajanje za prosveti isuviše malo kada ne može da potkrepi potrebe plata i troškove uslova i sredstava za rad
2. da profesori koji čine većinu (biologija, geografija, hemija, fizika, likovno, sociologija, logika, filozofija fizičko, ustav, psihologija, ... a da ne pričam učitelji) ne mogu da obezbede dodatne prihode
3. da je sve manje interesovanje za studiranje predmeta iz druge grupe
4. da 50% nastavnika matematike u školama ima neadekvatnu spremu (nisu matematičari već učitelji)
5. da možeš da predaješ deci jezik i informatiku ako završiš kurs a ne fakultet.

seka

pre 9 godina

Министре, прво скини минђушу , ипак си представник васпитно-образовног система. Што се тиче дневница верујем да ће је се сви просветари одрећи у твоју корист не би ли уписао неки курс на коме ћеш да научиш да говориш, јер ти си представник васпитно - образовног система. Мада мислим да ти ниси за ову функцију јер не познајеш васпитно-образовни систем. Признај то најпре самом себи и лепо се повуци са те функције, на достојанствен начин.

NekoIzMase

pre 9 godina

Prosvetari imaju neku ideju ali gospodo dok se ne usaglasite sami između sebe ništa od toga.
Platni razredi, može ali za sve u državi koji su na državnoj kasi,
recimo
VSS 2 platni razred
VS 2,5
SSS 3 PL
VK 2,5
OŠ 4 PL

e sad na to dodaj kopleksnost posla i koliko je težak pa možeš da ideš do + 1,5 ili -0,5
1 Platni razred sam ostavio isključivo za Predsednika i Premijera (koji god da su trenutno na vlasti)

Platni razredi ne bi bili ograničeni da li radiš Šumadiji, južnoj Srbiji, Vojvodini ili Beogradu.

Neke stvari ne idu ...

Sledeća stvar je ko god je glasao za sadašnju vlast nema pravo na štrajk u prve 2 godine te vlasti, ako ste im verovali tada verujte im i barem prve dve godine.
Ja lično im nisam verovao tada jer ja ni jednim političarima ne verujem.

Sretni novogodišnji praznici svima !!!

besna glista

pre 9 godina

Puna podrska gospodinu Verbicu i svaka cast na istrajnosti. I Grcka je na isti ovaj nacin morala da prodje kroz reforme kako bi se spasila od potpune propasti, pravljeni su i gori protesti, pa su promene ipak sprovedene. Nadam se da vlada nece pokleknuti pred ucenama sindikata.

Mrš bre!

pre 9 godina

Pa ti si i pre izbora bio politički mrtav čovek,sada mislim da su ti sekunde prevelike koliko ti glava (fotelja,da ne prevedu ovi SNSovci da pretim čoveku) visi o koncu.Niste se naučili na Slobinom primeru ,a znate da je ponavljanje najbolje učenje!Tonete rođaci,tonete sve d

Besan roditelj

pre 9 godina

Puna podrška za ministra. Neka se prosvetari otimaju oko procenta iz budžeta sa ostalima koji primaju plate iz budžeta, a ne da kažnjavaju našu decu radnika i ostalih malobrojnih koji samo daju u taj budžet, a ništa otud ne primaju. A kad nema dovoljno država se zadužuje, oni najviše primaju, a zajedno vraćamo. Bezobrazluk.

R. Marković

pre 9 godina

Reši tehnološki višak, ispravi nepravdu između onih koji rade i nerade(mislim na škole koje imaju odeljenja sa 5-6 učenika), u tom slučaju plate se nebi smanjivale. Ali ministar to neće. Ostavka mu je neizbežna.

Wux

pre 9 godina

Prvo ste im smanjili plate a onda vam zinulo za još malo...uzmite im sve (SVEEEEE). I penzose skrljajte što pre, i ovih 7200 za autobus im usmite... (SVEEEEE). Žene da počnu da umiru pre šezdesete jer ste im povećali starosnu granicu za penzije....(SVEEE).

dex

pre 9 godina

MINISTRE upravu si, samo jedan predlog. Trebalo bi da im sindikati isplate dnevnice jer su oni organizovali štrajk. država ne može i ne sme da plaća nerad, Ali to treba regulisati zakonima, Nikome nije zabranjeno da štrajkuje šta više to je osnovno pravo. Ali isto tako ne može se očekivati da se za to dobije plaćeno od radnog nalogadavca..... Srećno

ujka sa Fontane

pre 9 godina

Ovaj nekog plaši. Što se ovaj batica nije zauzeo za svoje ministarstvo i njegove članove da ga pamtimo po nečemu a ne ukinućemo dnevnice i plate? Što se ne izbori ovaj batica za PLATNE RAZREDE? E moja Srbijo i tvoji jadni ministri prosvete.

GT40

pre 9 godina

a platni razredi ni na vidiku, sramota.
(Maziti, ne daviti, 23. decembar 2014 10:14)

Nisi "provalio" nameru vlastodržaca..Platni razredi se i uvode da bi se smanjile plate još većem broju ljudi.Uz razrađenu metodologiju,koja nije skrivena,može se diskutovati,ili osporavati u javnoj raspravi.Ovako, vladajuća većina će skrojiti zakon po svojoj, nepismenoj i primitivnoj meri.
Kakvi će to biti platni razredi kad imaš decenijama ugledne i proverene stručnjake, sada pred penzijom i navalu segamegagiga privatnih nabacanih nedefinisanih titula.To ne može biti nikako u istoj ravni.A ovi napredni upravo to hoće. Da izjednače ozbiljno školovanje iz vremena SFRJ sa ovim klovnovima danas.
Predsednik Vlade juče u raspravi o budžetu pokazao je pravo,radikalsko, agresivno i primitivno lice vladajuće koalicije.O psihičkom profilu ne bih.U državi gde predsednik ima nejasnu da ne kažem fiktivnu diplomu,ministri sumnjive akademske titule,gde je ministar prosvete direktor Petnice,članovi UO kulturnih ustanova budu kondukteri i specijalni automehaničari,ovi platni razredi doneće samo patnju pošteno školovanim ljudima.Npr.specijalista u nekoj grani medicine postaje se posle 4-5 godina rada u med.ustanovi,obimnog učenja i ogromnog ispita iz nekoliko delova.Toliko truda nisu novokomponovani uložili tokom CELOG školovanja.A u državi će biti egzodus stručnjaka.Sve dok ne ostanu samo priučeni na najvažnijim pozicijama u državi.I naravno s prefiksom napredni.

Vegan

pre 9 godina

Taj model prvo primeni u parlamentu i odbij dnevnice i plate poslanicima koji ne prisustvuju sednicama, i ne ucestvuju u radu istih vec samo izigravaju ikebanu.
Sve sto pokusavas na silu vratice ti se kao bumerang a onda ce sudski sve morati da se nadoknadi sa nepotrebnim troskovima i kamatom.

Lile

pre 9 godina

Da li je pitao neko one koji sa visokom skolom rade za minimalac i cute da li su zadovojni. Oni svoj minimalac zarade radeci minumum 8 h dnevno minimum 5 dana u nedelji sa odmorom kad im se dozvoli od 15 dana zasto ne strajkuju. Nastavnici ne rade vise od 6 sati dnevno i to maksimum, imaju odmor dva puta godisnje koji se meri u mesecima, a ne danima, imaju platu od 45.000, a deca su nam sve neobrazovanija. I oni misle da mogu da strajkuju. Zaposlite one koji ce da obrazuju decu.

biljka

pre 9 godina

mislim da ovo sa strajkom nije resenje.Prosveta moze da ne odrzi casove..ajde mi u bolnicama da do pola damo terapiju...ajde kod mene u urgentnoj da do pola ozivljavamo,a od pola smo u strajku...ne znam...glupo je..mora da postoji bolji nacin..mi ne mozemo da strajkujemo a plata bezobrazno mala..a smene..a haos...

Ex Profesor

pre 9 godina

Koliko ostrašćenih komentara, to je najveći problem našeg društva!
Kao da je neka opoziciona grupa odlučila da spamuje plusicima i komentarima, ali mašite ceo fudbal.

Prvi ne mogu podržati ovu vladu (niti bilo koju drugu), jer kritičar iz mene govori da to uvek može bolje, mnooooogo bolje.

Ono što mi smeta je da, elita, visokobrazovani ljudi, oni koji obrazuju našu decu i budućnost ove zemlje rade jednu stvar koju im ne mogu oprostiti, na stranu to da li su u pravu..

Hoćete da budemo uljudna država, a PRVI kršite zakon! Sramota!

Da, SRAMOTA i ministarstvu na ovakvom sistemu školstva..ti platni razredi su mogli i pre 5, 2, 1 godinu da se donesu, zar ne ?

Ali i dalje ostajemo livada bez zakona..trebali ste protestovati kada se pisao zakon, da vam se omogući obustava nastave, ali za slovo zakona ne važi, pa vam se može preko naše dece da isterujete svoju pravdu!

Mala plata - nađi plaćeniji posao! Tačno koliko vaš vredi, a cenim da sigurno ne vredi ni tu mizeriju koju primate..zašto ne štrajkujete da se uvedu platni razredi, da se poboljšaju uslovi u školstvu i sistematski da se reši problem - a da, ta fasada služi da se odbaci čim vlast ponudi 5% povećanja plate, a za decu nas baš zab%%%.
Nikada nisam bio za štrajk iz pogrešnih razloga za par %..pošto sam verovao da vredim više, davno sam napustio školu, jer me sramota kolega sa kojima sam radio.

Tužna vlast, tužni prosvetni radnici, tužno celo društvo sa ovakvom psihologijom!

naucnik

pre 9 godina

Ja ne razumem nas narod, situacija jeste losa u drustvu ali poslednjih nekoliko decenija a ne od juce...nekima zameraju diplome privatnih fakulteta, ovome sta sad zameraju? Kad je postao ministar bilo je samo da ne gledamo vise Obradovica,super covek, obrazovan,naucnik,visok prosek, sad i on ne valja...narodu se ne moze ugoditi... Bavite se privatnim biznisom pa kreirajte sve kako vam volja i dajte sebi platu koliku hocete...

vule

pre 9 godina

imam dva deteta u skoli. svake godine se skracuju I gube casovi zbog protesta nastavnika, ne mogu da naslutim broj izgubljenih casova na ovaj nacin I koliko im je obrazovanja uskraceno usled toga. ne mog

Super Hik

pre 9 godina

Sramota za prosvetare, posle ovog treba svi do jednog obustave posao. Ali, kako kad su sitne duse? Neko se tu i tamo ugradi na eskurziju, fotografije dece, te klendari i slicno.Tako je sa svakim strajkom, takoje i sa nama ostalima svako gleda samo svoje trenutne interese.

kad ce Srbija da izadje magle

pre 9 godina

Nas narod nikako da shvati da je Drzava samo obican poslodavac kao i ostali privatni poslodavci. Ona je odredila da je plata za taj posao tolika i tolika kao sto Privatni kaze da je mesecna plata 25000rsd. Kome se isplati da radi za platu koju je drzava odredila nek radi, ko ne zeli nek potrazi bolju platu kod drugog poslodavca u Srbiji, u inostranstvu... Isto tako bi Privatnik dao raskid ugovora kad bi se neki od radnika pobunio sto mu je plata mala il sta vec. Ja radim za Privatnika vec 7 god plata je ista kao i prvog dana i tesko ce se sta promeniti. Poslodavci su u tom polazaju da mogu odmah da nadju zamenu i za manje para, ponuda/traznja diktira uslove na trzistu. Zato kad dodju sledeci izbori svi nezadovljni ljudi nek razmisle za koga ce da glasaju tj kog Poslodavca zele da trpe naredne cetiri godine.

Veliki pozdrav

pre 9 godina

Pitam se, da li nastavnici mogu individualno da odlucuju da li ce strajkovati? Na primer, ako nastavnik matematike zeli da drzi casove, a skola je u strajku, da li je i on prisiljen da strajkuje? Kako se uopste o tome odlucuje? Glasa se ili sta? Ako moze neki nastavnik da objasni.
Cini mi se da ce neki nastavnici, ni krivi, ni duzni, da ostanu bez para.

neutralni felsh

pre 9 godina

kad radnik u firmi (privatnoj ili kakvoj god) bude dobijao platu na vreme (kolika god da je plata), a ne da nedeljama i mesecima kasni jer drzava ili poslodavac nisu ispunili ove ili one obaveze... onda mogu i svi koji zive od njegovog rada (poreza na dohodak) da traze povisice i ostale beneficije. jer njima su primanja makar koliko toliko redovna...
sto se gospoda prosvetari ne bune protiv ovakvog sistema kad radnici izadju na ulicu i traze bilo kakvu platu? kad dodju enormni racuni za udzbenike ili ekskurzije? kad im pola djaka nema da plati uzinu?
ne zelim rasprave, svima je tesko - samo mislim da ce bolje biti da svako realno sagleda svoju poziciju u drustvu. i zapitajte se ima li ovoliko razloga za kuknjavu i cmizdrenje, i to bas od strane advokata i prosvetara, zanimanja koja su najmanje osetila cari zivotarenja u tranziji i teskim vremenima?
nemoj da mi neko kaze "a ovaj je ucio skolu", jer imam i ja skolu pa mozemo da se uporedimo. ali treba malo empatije, braco moja napacena. dok vi trazite povisice, pola vasih klijenata (djaka i roditelja) gladuje.

Komša

pre 9 godina

@Besan roditelj
Svoj opravdan bes zbog bahatosti ostalih budžetlija usmeravaš na profesore i upućuješ ih da se otimaju sa ostalim budžetskim korisnicima za dinar.Neopravdano.
Kažeš da si roditelj koji puni budžet.I ja sam isto,imam troje dece (dva osnovca i jednog srednjoškolca) i radim u privatnoj firmi.
Tvoj i moj interes je da prosvetni radnici imaju dobru platu,da budu zadovoljni i da pružaju što bolje usluge.Nije naš interes da propagiramo liberal-kapitalistički pristup rešavanju ovog problema jer nam to ne ide u prilog - nemamo pare za privatno školovanje dece.To je u interesu bogatih (5% nacije) koje baš briga čiju će decu učiti gladan profesor.
Ni ti ni ja ni gomila manje više siromašnih gradjana ove zemlje nismo u situaciji da deci obezbedimo bolju budućnost na drugi način nego da ih školujemo.Deru nas porezima,dažbinama,bezobraznim zapošljavanjem u javnim preduzećima,ispumpavanjem love iz budžeta javnim nabavkama,pa makar deo našeg novca nek ode tamo gde imamo korist - profesorima.
Razmisli.

Đomla

pre 9 godina

Zakoni su tu da bi se poštovali. Ne možemo biti 'građanski neposlušni' i istovremeno tražiti da se ta neposlušnost plati. Peglanje zarada u javnim sektorima plata je trebalo uraditi pre primene zakona o smanjenju zarada i penzija.Sad je malo kasno - zakon je tu, budžet je tu, a i sporazum sa MMF-om je tu negde. Pravljenje izuzetaka bi sve to srušilo - a to nikako ne bi valjalo ni za prosvetare.

Djura mutavi

pre 9 godina

besan roditelj, besna glista: Pa i sami za sebe kažete da ste besni, tj. da niste zdravi. Svako dalji komentar je sasvim izlišan...

neutralni felsh

pre 9 godina

Nikada nisam bio za štrajk iz pogrešnih razloga za par %..pošto sam verovao da vredim više, davno sam napustio školu, jer me sramota kolega sa kojima sam radio.

Tužna vlast, tužni prosvetni radnici, tužno celo društvo sa ovakvom psihologijom!
(Ex Profesor, 23. decembar 2014 15:07)

to je to.

Mijo

pre 9 godina

Kolektivni ugovor, njegov tekst ili nacrt nije nigde objavljen. Ne zna se nista o njegovoj sadrzini. Ali se zna da sa njim "nema problema". Pa ako nema problema onda bi bilo fer da ga negde objave.

hemicar

pre 9 godina

Ulaganje u vaspitanje I obrazovanje visedtruko se vraca drustvu. Samo sto mi ulazemo u Megatrende, Edukonse,Fimeke I sl. A kako bi drugacije nasa politicka elita bila visokoobrazovana.

Pera

pre 9 godina

Kada bi se primenio Zakon o štrajku, sve bi došlo na svoje mesto. Prosvetari bi morali da otpoštuju minimum procesa rada koji im se propiše (recimo da su to časovi od pola sata) ali ne bi mogli da za dane kada štrajkuju (i sa skraćenim časovima) da prime platu. To jasno piše u Zakonu. Ukoliko ne otpoštuju minimum procesa rada, tj ne drže časove (pa makar i bili u školi, jer njihov posao nije da budu u školi nego da drže časove djacima) to već nije zakonit štrajk i to je već povreda radne dužnosti koja se sankcioniše po Zakonu o radu. Zakon je svima dao pravo da štrajkuju ali ne mogu da očekuju platu za to ... tako je svud u svetu. Ovako, oni drže skraćene časove, deca gube u svakom pogledu, mi to gledamo kao ovce sa strane, ministar nije pročitao Zakone a oni primaju punu platu. Normalno, svi oni imaju pravo da u svakom trenutku raskinu ugovor o radu i odu da rade kod nekog drugog poslodavca gde će biti zadovoljniji i bolje plaćeni ili da krenu u privatni biznis i da se usreće ...

Aleksandar

pre 9 godina

sramota za prosvetare
gde ste bili da strajkujete sa ostalim radnicima
gde ste bili da podrzite sve one radnike sto im preduzeca propala u privatizacijama
tu ste samo kad treba da se daju lose ocene da bi deca placala privatne casove
stalno vam je neko drugi kriv...
o srbijo zemljo lenjivaca...
ne svidja vam se drzavni posao...pa dodjite kod privatnika...samo tada nema namestanja ocena i slanje kod prijatelja nastavnika na privatne casove....
napred ministre....koliko rade super dobijaju plate

besna glista

pre 9 godina

Puna podrska gospodinu Verbicu i svaka cast na istrajnosti. I Grcka je na isti ovaj nacin morala da prodje kroz reforme kako bi se spasila od potpune propasti, pravljeni su i gori protesti, pa su promene ipak sprovedene. Nadam se da vlada nece pokleknuti pred ucenama sindikata.

Besan roditelj

pre 9 godina

Puna podrška za ministra. Neka se prosvetari otimaju oko procenta iz budžeta sa ostalima koji primaju plate iz budžeta, a ne da kažnjavaju našu decu radnika i ostalih malobrojnih koji samo daju u taj budžet, a ništa otud ne primaju. A kad nema dovoljno država se zadužuje, oni najviše primaju, a zajedno vraćamo. Bezobrazluk.

naucnik

pre 9 godina

Ja ne razumem nas narod, situacija jeste losa u drustvu ali poslednjih nekoliko decenija a ne od juce...nekima zameraju diplome privatnih fakulteta, ovome sta sad zameraju? Kad je postao ministar bilo je samo da ne gledamo vise Obradovica,super covek, obrazovan,naucnik,visok prosek, sad i on ne valja...narodu se ne moze ugoditi... Bavite se privatnim biznisom pa kreirajte sve kako vam volja i dajte sebi platu koliku hocete...

vule

pre 9 godina

imam dva deteta u skoli. svake godine se skracuju I gube casovi zbog protesta nastavnika, ne mogu da naslutim broj izgubljenih casova na ovaj nacin I koliko im je obrazovanja uskraceno usled toga. ne mog

Lile

pre 9 godina

Da li je pitao neko one koji sa visokom skolom rade za minimalac i cute da li su zadovojni. Oni svoj minimalac zarade radeci minumum 8 h dnevno minimum 5 dana u nedelji sa odmorom kad im se dozvoli od 15 dana zasto ne strajkuju. Nastavnici ne rade vise od 6 sati dnevno i to maksimum, imaju odmor dva puta godisnje koji se meri u mesecima, a ne danima, imaju platu od 45.000, a deca su nam sve neobrazovanija. I oni misle da mogu da strajkuju. Zaposlite one koji ce da obrazuju decu.

Đomla

pre 9 godina

Zakoni su tu da bi se poštovali. Ne možemo biti 'građanski neposlušni' i istovremeno tražiti da se ta neposlušnost plati. Peglanje zarada u javnim sektorima plata je trebalo uraditi pre primene zakona o smanjenju zarada i penzija.Sad je malo kasno - zakon je tu, budžet je tu, a i sporazum sa MMF-om je tu negde. Pravljenje izuzetaka bi sve to srušilo - a to nikako ne bi valjalo ni za prosvetare.

Veliki pozdrav

pre 9 godina

Pitam se, da li nastavnici mogu individualno da odlucuju da li ce strajkovati? Na primer, ako nastavnik matematike zeli da drzi casove, a skola je u strajku, da li je i on prisiljen da strajkuje? Kako se uopste o tome odlucuje? Glasa se ili sta? Ako moze neki nastavnik da objasni.
Cini mi se da ce neki nastavnici, ni krivi, ni duzni, da ostanu bez para.

dex

pre 9 godina

MINISTRE upravu si, samo jedan predlog. Trebalo bi da im sindikati isplate dnevnice jer su oni organizovali štrajk. država ne može i ne sme da plaća nerad, Ali to treba regulisati zakonima, Nikome nije zabranjeno da štrajkuje šta više to je osnovno pravo. Ali isto tako ne može se očekivati da se za to dobije plaćeno od radnog nalogadavca..... Srećno

biljka

pre 9 godina

mislim da ovo sa strajkom nije resenje.Prosveta moze da ne odrzi casove..ajde mi u bolnicama da do pola damo terapiju...ajde kod mene u urgentnoj da do pola ozivljavamo,a od pola smo u strajku...ne znam...glupo je..mora da postoji bolji nacin..mi ne mozemo da strajkujemo a plata bezobrazno mala..a smene..a haos...

kad ce Srbija da izadje magle

pre 9 godina

Nas narod nikako da shvati da je Drzava samo obican poslodavac kao i ostali privatni poslodavci. Ona je odredila da je plata za taj posao tolika i tolika kao sto Privatni kaze da je mesecna plata 25000rsd. Kome se isplati da radi za platu koju je drzava odredila nek radi, ko ne zeli nek potrazi bolju platu kod drugog poslodavca u Srbiji, u inostranstvu... Isto tako bi Privatnik dao raskid ugovora kad bi se neki od radnika pobunio sto mu je plata mala il sta vec. Ja radim za Privatnika vec 7 god plata je ista kao i prvog dana i tesko ce se sta promeniti. Poslodavci su u tom polazaju da mogu odmah da nadju zamenu i za manje para, ponuda/traznja diktira uslove na trzistu. Zato kad dodju sledeci izbori svi nezadovljni ljudi nek razmisle za koga ce da glasaju tj kog Poslodavca zele da trpe naredne cetiri godine.

Super Hik

pre 9 godina

Sramota za prosvetare, posle ovog treba svi do jednog obustave posao. Ali, kako kad su sitne duse? Neko se tu i tamo ugradi na eskurziju, fotografije dece, te klendari i slicno.Tako je sa svakim strajkom, takoje i sa nama ostalima svako gleda samo svoje trenutne interese.

Ex Profesor

pre 9 godina

Koliko ostrašćenih komentara, to je najveći problem našeg društva!
Kao da je neka opoziciona grupa odlučila da spamuje plusicima i komentarima, ali mašite ceo fudbal.

Prvi ne mogu podržati ovu vladu (niti bilo koju drugu), jer kritičar iz mene govori da to uvek može bolje, mnooooogo bolje.

Ono što mi smeta je da, elita, visokobrazovani ljudi, oni koji obrazuju našu decu i budućnost ove zemlje rade jednu stvar koju im ne mogu oprostiti, na stranu to da li su u pravu..

Hoćete da budemo uljudna država, a PRVI kršite zakon! Sramota!

Da, SRAMOTA i ministarstvu na ovakvom sistemu školstva..ti platni razredi su mogli i pre 5, 2, 1 godinu da se donesu, zar ne ?

Ali i dalje ostajemo livada bez zakona..trebali ste protestovati kada se pisao zakon, da vam se omogući obustava nastave, ali za slovo zakona ne važi, pa vam se može preko naše dece da isterujete svoju pravdu!

Mala plata - nađi plaćeniji posao! Tačno koliko vaš vredi, a cenim da sigurno ne vredi ni tu mizeriju koju primate..zašto ne štrajkujete da se uvedu platni razredi, da se poboljšaju uslovi u školstvu i sistematski da se reši problem - a da, ta fasada služi da se odbaci čim vlast ponudi 5% povećanja plate, a za decu nas baš zab%%%.
Nikada nisam bio za štrajk iz pogrešnih razloga za par %..pošto sam verovao da vredim više, davno sam napustio školu, jer me sramota kolega sa kojima sam radio.

Tužna vlast, tužni prosvetni radnici, tužno celo društvo sa ovakvom psihologijom!

neutralni felsh

pre 9 godina

kad radnik u firmi (privatnoj ili kakvoj god) bude dobijao platu na vreme (kolika god da je plata), a ne da nedeljama i mesecima kasni jer drzava ili poslodavac nisu ispunili ove ili one obaveze... onda mogu i svi koji zive od njegovog rada (poreza na dohodak) da traze povisice i ostale beneficije. jer njima su primanja makar koliko toliko redovna...
sto se gospoda prosvetari ne bune protiv ovakvog sistema kad radnici izadju na ulicu i traze bilo kakvu platu? kad dodju enormni racuni za udzbenike ili ekskurzije? kad im pola djaka nema da plati uzinu?
ne zelim rasprave, svima je tesko - samo mislim da ce bolje biti da svako realno sagleda svoju poziciju u drustvu. i zapitajte se ima li ovoliko razloga za kuknjavu i cmizdrenje, i to bas od strane advokata i prosvetara, zanimanja koja su najmanje osetila cari zivotarenja u tranziji i teskim vremenima?
nemoj da mi neko kaze "a ovaj je ucio skolu", jer imam i ja skolu pa mozemo da se uporedimo. ali treba malo empatije, braco moja napacena. dok vi trazite povisice, pola vasih klijenata (djaka i roditelja) gladuje.

Marko

pre 9 godina

Nastavnici koji su juče bili bez dnevnika ispod miške, ostaće bez dnevnice. Je l' malo što ste im oteli kroz smanjenje plate? Je l' malo?

Проф

pre 9 godina

Дакле, није битно да ли забушаваш док си у учионици него да ли си исказао незадовољство на протесту. Баш је паметан, нема шта.

nix

pre 9 godina

Pre ce biti da su tvoje pretnje "prazne" i da ces morati sam da zakljucujes ocene. Ima i drugo resenje, lepo podneses ostavku i donekle casno izadjes iz ove price.

Novi Sad

pre 9 godina

Puna podrška svima u prosveti! Ako je kriza treba svi jednako da je podnesu, ministar bi trebao da se bori u vladi za plate u svom resoru i da otvoreno pita AV zašto je u EPS-u i još brojnim drugim državnim firmama prosek plata sa istom stručnom spremom dvostruko veća. A ovako je prvi favorit za najgoreg ministra prosvete do sada a imao je neverovatno jaku konkurenciju. Istrajte do kraja!

Miki

pre 9 godina

Ja predlažem da dok ne izađemo iz krize svi imamo podjednake plate od 30.000 dinara, pa da vidimo kako će naše glavešine i ostala boranija da preživi sa tim parama! Kako vas, bre, nije sramota! Em uzimate, em pretite!

Maki

pre 9 godina

Puna podrska gospodinu Verbicu i svaka cast na istrajnosti. I Grcka je na isti ovaj nacin morala da prodje kroz reforme kako bi se spasila od potpune propasti, pravljeni su i gori protesti, pa su promene ipak sprovedene. Nadam se da vlada nece pokleknuti pred ucenama sindikata.
(besna glista, 23. decembar 2014 10:21)

Grcka je u te "reforme" krenule iz pozicije naroda cija je prosecna plata 5-6 puta veca nego u Srbiji. Osim toga, isplacivane su i 13. i 14. plata. A u Srbiji je prosecna plata 300 evra, cene su skoro iste kao u Grckoj, i narod ima da bira hoce li jesti ili platiti racune, jer oboje ne moze, a da ne govorimo o obuci, odeci, putovanju. Kakav covek moze dati ovakav komentar podrske nesposobnom ministru koji umesto da brine o prosveti radi sve da je sahrani?

Aleksandar

pre 9 godina

sramota za prosvetare
gde ste bili da strajkujete sa ostalim radnicima
gde ste bili da podrzite sve one radnike sto im preduzeca propala u privatizacijama
tu ste samo kad treba da se daju lose ocene da bi deca placala privatne casove
stalno vam je neko drugi kriv...
o srbijo zemljo lenjivaca...
ne svidja vam se drzavni posao...pa dodjite kod privatnika...samo tada nema namestanja ocena i slanje kod prijatelja nastavnika na privatne casove....
napred ministre....koliko rade super dobijaju plate

Marko

pre 9 godina

Srbija je najvise nazadovala po pitanju smene vlasti jer je postalo nemoguce smeniti vlast pre izbora. Tolika represija na sve strane i cenzura. Zato smo toliko jadni.

Lako je biti besan

pre 9 godina

@ (Besan roditelj, 23. decembar 2014 10:21)
A odakle se lecite? Gde ste se rodili i gde obrazovali? Koju struju koristite? Vodu odakle pijete? Ta deca ciji ste roditelj se skoluju gde? Vakcinisali ste ih? Red, mir, drzavu i svoju imovinu branite sami? Vozite se kroz vazduh, a ne drumovima? Koristite javni prevoz? Penziono osiguranje? ... I to sto platite mislite da je ekonomska cena te da se teleportuje umesto da koristi infrastrukturu gradjenu sredstvima iz budzeta?
Ili ste namerno maliciozni ili mislite da je sve bogom dano za vas, a ne da se finansira iz budzeta. U najboljem slucaju ne shvatate najbolje kako ljudsko drustvo funkcionise. Svakako ste nezahvali jer mnogo toga dobijate nazad iz budzeta.

НТТ Ни

pre 9 godina

To je tako. Covek je u pravu. Aj kod privatnika nemoj da radis. rade ljudi za 20 000 ceo mesec.
(jeca, 23. decembar 2014 09:41)

Каква демагогија. Код приватника за бедних 20 000 дин, што је мора се признати срамотно мала сума за живот, раде људи са школском спремом која је поприлично испод оне потребне за професорско место које се вреднује са неких можда 40-так хиљада дин. Зар је то плата која гарантује безбрижан живот школованих људи и плата која по министру финансија треба, пошто пензионерима то не треба, да омогући да професори буду пристојно обучени како им се ученици иза леђа не би смејали? Зашто се дозволио велики дисконтинуитет у платама у здравству и образовању, што је и основни разлог побуне и штрајка запошљених у просвети. Зар лекар са истим степеном образовања као и професор треба да има два пута, а можда и више од тога, већу плату од њега? Зато су и неопходни платни разреди који ће те дисконтинуитете да анулирају. Све дотле бунт код просветних радника ће тињати а наша деца ће, због својеврсног инаћења државе и њеног одбијања да уведе платне разреде, испаштати. И ко је онда овде крив? Коме се треба одбијати дневнице, министру или онима које се бора за голу егзистенцију?

Cane

pre 9 godina

Za neverovati je da ovakvi ljudi mogu da dodju u poziciju da jednog dana budu na tako važnim mestima. Srbija je, bar koliko ja pamtim, imala razne ljude na mestu ministra. Bilo je tu svega i svačega, ali ovakva koncentracija nesposobnih, arogantnih, drskih ljudi nije vidjena. Ministar policije dete plagijator, ministar vojske keramičar uža specijalnost toaleti, ministar pravde se ponaša kao da je protest advokata u Australiji i kao da mu pravosudje nije blokirano već tri meseca, Vulin je cirkus u pokretu koji se trudi da svakog dana bude što urnebesniji, Velja Ilić -dovoljno je reći Velja i sve je jasno bez dodatne argumentacije. . . . A ovaj gospodin (vidi sliku) se svrstao u red sa gore pomenutim biserima iz Vlade Srbije.
I sad mi kao gradjani treba da očekujemo i verujemo da će stvarno da nam bude bolje. A ko to treba da nam donese boljitak i blagostanje? Ovi? Nemoguće! Srbija je očigledno ovo zaslužila. Mnogi su nas vukli za nos, mnogi su nas preveslali, ali ovi će nas dokusuriti. Ostaje nam samo da se smejemo ili plačemo, zavisi od našeg unutrašnjeg stanja i otpornosti na sve ovo.

Boban

pre 9 godina

Pročitah ove komentare ogorčenih prosvetara, kao i onih koji tu nisu, pa za njih informacija:nastavnici (učitelji) kad vode decu na ekskurzije i zimovanja, potpisuju između ostalog i krivičnu odgovornost u vezi čuvanja dece..Ne verujem da bilo koja dnevnica može to da namiri(to što kažu da se ogrebu za dnevnicu)...Na žalost već dvadeset godina prosveta tone sve niže i niže, ovako je bilo i za vreme Miloševića, kad voda dođe do grla...A sad opet lupaju po njima, umesto da se naplate porezi, vrate pokradene pare..Mislim da je prava borba protiv lopovluka ona, kad lopine vrtae pare.Ali ne, lakše je opet po narodu...Da li su javni sektor samo prosveta, policija,i lekari ili i zapošljeni u fondovima, agencijama, a sve uz Vladu.Gospođe i gospodo, sve je vrlo odvratno i tužno,a najtužnije je da se već danas provlače spiskovi koje su školske uprave poslale direktorima da se svojeručno potpišu štrajkači...Ipak AV nije zaboravio zanat iz 90-tih..

neutralni felsh

pre 9 godina

Nikada nisam bio za štrajk iz pogrešnih razloga za par %..pošto sam verovao da vredim više, davno sam napustio školu, jer me sramota kolega sa kojima sam radio.

Tužna vlast, tužni prosvetni radnici, tužno celo društvo sa ovakvom psihologijom!
(Ex Profesor, 23. decembar 2014 15:07)

to je to.

Petar

pre 9 godina

Treba svi da štrajkuju pa neka otpušta. Ovi su na vlast došli sa parololm: biće Vam gore, smanjičemo Vam plate i penzije a povećati cene i poreze, pa će za tri do pet godina biti bolje. A za to vreme ništa neče biti bolje i nama je kraj.

gagi

pre 9 godina

Vi što im zavidite i na ovako malim platama i sigurnim radnim mestom uopšte ne razumete razloge njihovog protesta. Oni su deo javnog sektora koji plaćamo svi mi preko poreza i jedino što oni traže je da ne treba običan pandur ili čistačica u EPSu da imaju veću platu od profesora. Vlast obećava platne razrede već godinama, a u stvari joj ne pada na pamet da ih uvede jer bi onda priprosti partijski i rodbinski kadar po javnim preduzećima ostao bez para i privilegija, partije bez svojih glasača i prestao bi interes i bilo kakva potreba za partijskim organizovanjem. Tako da je Veliki Vođa zapravo u pravu, zahtev prosvetara ne za povećanjem troškova države već za pravednom preraspodelom postojećih para, je zapravo revolucija i rušenje vlasti, tako oni to vide i toliko je njima stalo do nastavnika, obrazovanja, dece i njihove edukacije. A da su stvarno hteli platne razrede, najpre bi njih uveli, pa onda ako treba još dodatno smanjivali plate. Na kraju će nam saopštiti da nemaju snage da uvedu platne razrede jer se tome, bože moj, protive sindikati u javnom sektoru.

proka

pre 9 godina

(Reforme su neophodne!, 23. decembar 2014 09:46) Suština BOTova je u tome što je napisano. A kada prođe ova strahovlada sledi šta? To će narod da vam kaže. Mislim i pre novih izbora. Mislim da niko normalan ovo neće moći da izdrži. Reforma znači - sistem! Ovde sistema nema, već samo potpuno uništenje jednog naroda.

anarhija

pre 9 godina

Sa jedne strane jeste profesorski posao kada se gleda iz jednog ugla u skolama relativno lak, nikad ne rade celih 8 sati, veliki broj, tj vecina i nema neku brigu da prenesu deci znanje i samo odrade svoje, 3 meseca godisnje raspust itd. Ali, i to veliko ali, ovde se radi o fakultetski obrazovanim ljudima, i ta radna mesta zahtevaju odredjen fakultet, a ako je poslodavac isti, u ovom slucaju drzava Srbija, ne moze u jednom sektoru, privredi ili firmi, kako god, kao npr. eps da covek sa 4 godine fakulteta ima platu 100.000 a u drugom sektoru u obrazovanju sa istim brojem godina viseg skolovanja da ima 40.000+, potpuno nelogicno. Apsolutno je nebitno i obrazlozenje tipa ovo je proizvodna grana u slicno ne vaze, ne to nije privatna firma, da bi se tako gledalo, takodje da izostavimo eps, i javna preduzeca, sta je sa zaposlenima po ministarstvim sa fakultetima, tu ne mislim na ministre, oni i treba da imaju nesto visu platu, ali zasto razni savetnici i saradnici imaju dva do tri puta vece plate od ljudi koji rade za istu firmu, drzavu, sa istim stepenom skolovanja? A da ne pricamo sto i sa manjim stepenom skolovanja, tj srednjom skolom nasa drzava placa svoje pojedine radnike vise nego profesore. Nazalost sve ove godine profesori su primali povecanja od po par procenata i par privilegija kad su strajkovali odustajali od strajka nakon toga i nikad nisu insistirali na platnim razredima do kraja, a najvise su oni pogodjeni time, tako da su dosta i oni, tj njihovi sindikati krivi. Jos jedan pokazatelj da mi u ovoj zemlji ne umemo ni da strajkujemo kako treba, jer se za cas se to podmiti i sredi, e sad advokati su za sada izuzetak i moja podrska za to, jer je i ovako nas pravosudni sistem toliko los da se i ne primecuje da ne funkcionise.

Naucnik Volonter

pre 9 godina

Svim Botovima kojima kao nije jasno:

1. Sta da kazu oni sa 20.000?
Isto sto i oni sa 30, 40 ili 50 hiljada!
Necemo da radimo za dvostruko manje od podjednako kvalifikovanog radnika kod istog poslodavca (Srbije).

2. Ne rade nastavnici pola godine.
Nije tacno, ali i da jeste, ucili su 5 godina duze - to mora da se plati.

3. Sta da radimo mi u zdravstvu, i nama su male?
Isto... Ako mislite da vasa posvecenost da spasite neciji zivot vredi 300e, a posvecenost mastiljara u opstini koji na posao donosi stolicu (jer ih je toliko da nemaju gde da sede) vredi podjednako ili vise - a vi slobono nemojte da se bunite.
Ja mislim da vas rad vredi vise i ne bi mi bilo zao da vam povecaju.

4. A policijci, sta mi da radimo?
Isto... Svi smo mi jedno veliko - isto.

Jedni su se duze skolovali, drugi rade neverovatno stresan posao, treci mogu na poslu i da poginu.

Nisu isto oni koji imaju 10 izmisljenih funkcija. Nisu isto oni koji su odabrani da rade posao 2x vise placen od normalnog. Nisu isto oni ciji posao i nema smisla.

ovo je istina

pre 9 godina

AJMO BOTOOOVIII...Au covece pa ti nisi svestan gde zivis uopste, ovaj narod je u proteklih 15 skupljao svoj bes, oslobodi li se taj bes gore cete proci nego za 5 okt. Samo napred prosvrtari, i advokati i studenti treba da vam se pridruze, doslo je krajnnje vreme da se istorija ponovi.

vladimir

pre 9 godina

Trebalo bi poslati jurišne odrede zar ne ministre??
Ovo je inače vlada histeričnih likova na čelu sa premijerom.
Šta je sledeće?
Uvodjenje radne obaveze,konc logori za neposlušne.
Vladari još uvek ne shvataju da je narod gladan,ali to se sa Olimpa ne vidi.

Kiki

pre 9 godina

@ besan roditelj
Prosvetari s'pravom protestuju jer su, po plati iz budžeta, u rangu cistacice u Agenciji, sekretarici u Ministarstvu, ako to smatraš dovoljnim da bi ta osoba kvalitetno obrazovala tvoje dete onda imaš ozbiljan problem u glavi, ali svakako za to besnilo potraži pomoc u bilo kom DZ, lako se leci

Vader

pre 9 godina

@ svi koji pisu kako neki rade za 20000

Pa da li ste vi ljudi normalni? Niko ne treba da radi ceo mesec za 20000. I uvek bih podrzala ljude koji protestuju zbog tako malih plata. Znam da nam je drzava takva kakva jeste i da ce se jako tesko promeniti neke stvari, ali da bi se ikad nesto promenilo ljudi treba da budu slozni, a ne da samo gledaju da i drugima bude lose. Znaci vi treba da se borite za vasa prava i vece plate, od smanjivanja i onako malih profesorskih plata vi nemate apsolutno nista.

miki

pre 9 godina

Ha pretnja!? Pa ovaj ne zna da su Srbi inadzijski narod!? Podrska svim strajkacima. Nevezano za prosvetu. Pa trebaju da puste da ih gaze kako ko stigne ? U normalnoj zemlji na prvu pomisao smanjenja plata i penzija svi bi se na noge digli. Medjutim mi smo navikli na ono daj sta das. Podigli poreze a smanjili prihode pod izgovorom nekakvih reformi. A to sto se u svakoj opstini zaposlilo bar po 100 naprednih na izmisljenim radnim mestima, to nema veze. Bes se polako skuplja, a oni nek se zapitaju...

NekoIzMase

pre 9 godina

Prosvetari imaju neku ideju ali gospodo dok se ne usaglasite sami između sebe ništa od toga.
Platni razredi, može ali za sve u državi koji su na državnoj kasi,
recimo
VSS 2 platni razred
VS 2,5
SSS 3 PL
VK 2,5
OŠ 4 PL

e sad na to dodaj kopleksnost posla i koliko je težak pa možeš da ideš do + 1,5 ili -0,5
1 Platni razred sam ostavio isključivo za Predsednika i Premijera (koji god da su trenutno na vlasti)

Platni razredi ne bi bili ograničeni da li radiš Šumadiji, južnoj Srbiji, Vojvodini ili Beogradu.

Neke stvari ne idu ...

Sledeća stvar je ko god je glasao za sadašnju vlast nema pravo na štrajk u prve 2 godine te vlasti, ako ste im verovali tada verujte im i barem prve dve godine.
Ja lično im nisam verovao tada jer ja ni jednim političarima ne verujem.

Sretni novogodišnji praznici svima !!!

да да

pre 9 godina

Тек ћемо да видимо да ли ће да закину људима дневнице ? Пошаљизе полицију у школе да их натерају да држе наставу и прекину штрајк.Па зашта сте их награђивали ако само спавају по патролним колима и не раде ништа ?

Belgrade boy

pre 9 godina

Ako tako gledamo onda niko iz ove vlade ne bi smeo da zaradi ni dinara,s obzirom koliko su nas unazadili.VRATITE SVOJE DNEVNICE! Podrska prosvetnim radnicima!

E bas si im naudio!

pre 9 godina

Ministre, probajte to da kazete i poslanicima svoje koalicije kada sledeci put ugledate praznu dvoranu Skupstine. Ili barem svom svemogucem lideru? Ili vise imate obzira prema njima nego prema ljudima ciji ste resorni ministar?

sibirac

pre 9 godina

To je tako. Covek je u pravu. Aj kod privatnika nemoj da radis. rade ljudi za 20 000 ceo mesec.
(jeca, 23. decembar 2014 09:41)
Pobogu covece, pa zar ne vidis da je to i poenta - svi da radimo za minimalac!!! Demagogija tipa - ima ljudi na birou koji bi bili presrecni sa prosvetarskom platom,idi kod privatnika, da znas kako je nama drugima itd to je primarni cilj ove vlade, radite jeftino jer mi drugacije neznamo da stvorimo radna mesta!!! Kad vec imate internet, pogledajte reklamu na CNN koju je platila Vlada - Srbija, zemlja obrazovane i jeftine radne snage!?!?!?! Ta vest je skinuta sa novinskih portala u momentu! Radim za strance vec par godina, sve je teze pricati sa njima o plati jer se stalno pozivaju na to kako sama drzava reklamira jeftinu radnu snagu i pitaju te "a sta ti hoces kad je realna prosecna plata 300 EUR?". Sa druge strane, ti isti stranci ocekuju profesionalizam, veliki trud i rad, iskustvo, lojalnost,obrazovanje... sve sto traze i od radnika u Poljskoj, Ceskoj, Sloveniji, ali tamo placaju (bar sto se mog posla tice) min 1000 eur neto + beneficije.
Ulozi ti ljudino u obrazovanje, usavrsavaj se uz posao, nauci strani jezik govorno i pisano, ulozi u garderobu, kulturan izgled, radi 10 godina kao konj da postanes respektibilan u tome cime se bavis, pa da vidim koliko bi bio srecan i zadovoljan kad te stranac poklopi sa "stavom tvoje Vlade" i plati te max trecinu nego sto placa slicnu poziciju u zemljama sa kojima je realno da se poredimo... Jadno...

Radoje

pre 9 godina

U pitanju je kvalitet obrazovanja dece u narednim godinama (decenijama). Od svega toga ministar vidi samo dnevnicu.

Šta zaslepi ove ljude kada dođu na vlast, šta je to tako moćno da im poremeti način razmišljanja. Odjednom počnu nasilnički da se ponašaju. Verbić mi ni po stavu, ni po obrazovanju, nije izgledao kao neko, ko će podleći ovom uticaju.

haldol

pre 9 godina

impresivno. znaci, ljudi strajkuju i ne dobiju dnevnice!? hoce li onda one persone sa po 10 funkcija da ostanu bez dnevnice kad se ne pojave na "radnom" mestu (a pri tom i ne strajkuju)? kada ce poceti da se meri ucinak na radu, a ne samo puko fizicko prisustvo?

nadrealisti

pre 9 godina

U Grckoj su plate smanjene sa 1000 na 700 eura! Cene su iste ili priblizne kao kod nas!
Ljudi na svoje plate imaju prihode od turizma!
Ne mozete da poredite nasu zemlju sa Grckom!

Don Kihot

pre 9 godina

@ jeca
To što kod privatnika rade za 20000 nisu krivi ni profesori ni radnici ni poslodavci nego je kriva država koja ne kontroliše sprovođenje svojih zakona. Ista ona država koja je rasturila sindikate, podelila ih od jednog napravila četiri. Kada pregovori ne uspeju potegne se štih iz rukava koji potpiše gde treba, proprati se malo medijski, kao postignut dogovor, i stvar rešena. Reforma i ujedinjenje sindikata na prvom mestu i da vidimo onda da li će biti obesnog ponašanja poslodavca bilo privatnog ili državnog. Podrška prosvetarima, vaš rad stvara budućnost svake normalne države. Istrajte!!!

Prosvetar

pre 9 godina

Gospodine ministre! Koliko Vama dnevnica treba da odbiju, pošto na nekoliko pregovora sa sindikatima niste bili? Znači niste obavljali svoju dužnost...

svetlanast.

pre 9 godina

Profesore, nastavnike i ucitelje U sRBIJI vise od nemastine boli nepravda.

Prosvetarima je jasno, kao i svima u Srbiji da para nema ali se bune zato sto se TO malo nepravedno rasporedjuje: oni koji pune budzet /proizvodnja/ ima manje plate od onih koji budzet trose.

Gospodine Verbicu "zove" vas bivsi ministar Krstic.
Ministarka Kori Udovicki je velemajstor za odlaganje, nije bila u stanju da broj cinovnika u opstinama makar uskladi sa brojem stanovnika a kamo li nesto drugo.
Dosta je bilo.

seka

pre 9 godina

Министре, прво скини минђушу , ипак си представник васпитно-образовног система. Што се тиче дневница верујем да ће је се сви просветари одрећи у твоју корист не би ли уписао неки курс на коме ћеш да научиш да говориш, јер ти си представник васпитно - образовног система. Мада мислим да ти ниси за ову функцију јер не познајеш васпитно-образовни систем. Признај то најпре самом себи и лепо се повуци са те функције, на достојанствен начин.

R. Marković

pre 9 godina

Reši tehnološki višak, ispravi nepravdu između onih koji rade i nerade(mislim na škole koje imaju odeljenja sa 5-6 učenika), u tom slučaju plate se nebi smanjivale. Ali ministar to neće. Ostavka mu je neizbežna.

Mrš bre!

pre 9 godina

Pa ti si i pre izbora bio politički mrtav čovek,sada mislim da su ti sekunde prevelike koliko ti glava (fotelja,da ne prevedu ovi SNSovci da pretim čoveku) visi o koncu.Niste se naučili na Slobinom primeru ,a znate da je ponavljanje najbolje učenje!Tonete rođaci,tonete sve d

Pera

pre 9 godina

Kada bi se primenio Zakon o štrajku, sve bi došlo na svoje mesto. Prosvetari bi morali da otpoštuju minimum procesa rada koji im se propiše (recimo da su to časovi od pola sata) ali ne bi mogli da za dane kada štrajkuju (i sa skraćenim časovima) da prime platu. To jasno piše u Zakonu. Ukoliko ne otpoštuju minimum procesa rada, tj ne drže časove (pa makar i bili u školi, jer njihov posao nije da budu u školi nego da drže časove djacima) to već nije zakonit štrajk i to je već povreda radne dužnosti koja se sankcioniše po Zakonu o radu. Zakon je svima dao pravo da štrajkuju ali ne mogu da očekuju platu za to ... tako je svud u svetu. Ovako, oni drže skraćene časove, deca gube u svakom pogledu, mi to gledamo kao ovce sa strane, ministar nije pročitao Zakone a oni primaju punu platu. Normalno, svi oni imaju pravo da u svakom trenutku raskinu ugovor o radu i odu da rade kod nekog drugog poslodavca gde će biti zadovoljniji i bolje plaćeni ili da krenu u privatni biznis i da se usreće ...

Lupa

pre 9 godina

Za reforme je neophodna podrška naroda, velike većine naroda. Ovo što vi radite Verbiću nije pravedno i pošteno. Teret reformi nije ravnomerno raspoređen, jer vi niste hteli dovoljno da uložite truda u ovaj posao, ili jednostavno niste umeli.

Tvoje bavljenje formom: knjižice, ocene, svedočanstva, uverenja, i ostala papirologija, jasno pokazuje da ste osuđeni na propast.

Pravi cilj je bio sprovođenje reformi, uštede, ali uz održavanje kvaliteta obrazovanja. Na ovaj način se to neće postići. Posle vaših mera u prosveti kvalitet obrazovanja će opasti za 30%.

Zašto će opasti, zato što već pet nedelja mene teraš da se bavim protestima, da ti pratim izjave i iste komentarišem. Oduzimaš mi vreme, činiš me nervoznim, jer znam da sam u pravu, svaki dan me podsećaš na činjenicu da je moja plata 42000 dinara, a da je gomila onih sa srednjom školom, na izmišljenim radnim mestima čije su plate od 50000. do 70000. dinara.

E, takav iznerviran ću ja danas u drugoj smeni da uđem u četiri odeljenja sedmog razreda, svako po skoro 30 učenika (ukupno 112-oro dece). Da, čim vidim lica dece, 70% tog jada u meni će biti potisnuto. Onih 30% ostaje, i zbog toga sam lošiji nastavnik u odnosu na svoje mogućnosti. To ste ti i premijer uzeli deci, ali ne samo danas, već svakog dana ubuduće, sve dok se problem pravedno ne reši.

Haiyan

pre 9 godina

Pa super su vam ta fasisticka resenja. Ko ne slusa ,nece dobiti pare,ili ce popiti otkaz. Pa ajde da vidim kako cete naci hiljade nastavnika da rade za prosek od 25 hiljada? Umesto da nesto u zivotu uradite posteno i da platite ljudi koji nam uce decu pristojno,vi sipate milione u NIS,Rtb Bor,EPS.. koji svi posluju sa enormnim gubicima. To je vasa politika,to su vase reforme,to je vasa moderna Srbija. I sve bi to bilo u redu da se vasa deca skoluju u Srbiji,da primate nase zarade,da cekate u redovima i placate kazne,takse i poreze koje niko u Evropi nema.

bratic

pre 9 godina

uvek sam protiv strajka ali pretnje ne podnosim,treba da ga je sramota i njega i onog svemocnog a vi koji do sada nuste strajkovali izadjite na ulice i vas treba da je sramota kad trpite ovakve pretnje ja vama ne bih dao dnevnice

Misa

pre 9 godina

Kao prvo poslao si kolektivni ugovor vladi i ako oni to prihvate on je gotov. Jeli neko pita onu drugu stranu tog ugovora?

Kao drugo ti pretis disciplinskim merama ljudima koji su u strajku? Shvacas li ti posledice toga? Ti si svestan da se tako nesto nije desilo u Evropi jos od pre drugog svetskog rata? Ali ipak bar cemo imati jos jednog srbina cije ime ce preci svetom.

Uzmi lepo i sedni sa predstavnicima sindikata nadjite kompromis i dogovor i resite ovaj problem da mogu djaci natrag u skolu.

SAMO BAHATO

pre 9 godina

@Besan roditelj mi cemo se zaduzivati pa makar smanjili plate svima za 90%, par milijardi od arapa, koje milionce od mmfa i tako dok ih ne skinemo sa vlasti, pa cemo posle mi da placamo te dugove, ne vucic i nikolic.

nnidza

pre 9 godina

Mislim da ljudi nisu svesni:
1. Da je izdvajanje za prosveti isuviše malo kada ne može da potkrepi potrebe plata i troškove uslova i sredstava za rad
2. da profesori koji čine većinu (biologija, geografija, hemija, fizika, likovno, sociologija, logika, filozofija fizičko, ustav, psihologija, ... a da ne pričam učitelji) ne mogu da obezbede dodatne prihode
3. da je sve manje interesovanje za studiranje predmeta iz druge grupe
4. da 50% nastavnika matematike u školama ima neadekvatnu spremu (nisu matematičari već učitelji)
5. da možeš da predaješ deci jezik i informatiku ako završiš kurs a ne fakultet.

Wux

pre 9 godina

Prvo ste im smanjili plate a onda vam zinulo za još malo...uzmite im sve (SVEEEEE). I penzose skrljajte što pre, i ovih 7200 za autobus im usmite... (SVEEEEE). Žene da počnu da umiru pre šezdesete jer ste im povećali starosnu granicu za penzije....(SVEEE).

misel platini

pre 9 godina

Pazi samo da ti se pretnje ne obiju o glavu!
To sto cete skinuti jos 500 dinara plate nije problem. Nego neka narod razmislja o smanjenju plata i penzija koje sledi na prolece za jos 10%

Djura mutavi

pre 9 godina

besan roditelj, besna glista: Pa i sami za sebe kažete da ste besni, tj. da niste zdravi. Svako dalji komentar je sasvim izlišan...

Vegan

pre 9 godina

Taj model prvo primeni u parlamentu i odbij dnevnice i plate poslanicima koji ne prisustvuju sednicama, i ne ucestvuju u radu istih vec samo izigravaju ikebanu.
Sve sto pokusavas na silu vratice ti se kao bumerang a onda ce sudski sve morati da se nadoknadi sa nepotrebnim troskovima i kamatom.

Komša

pre 9 godina

@Besan roditelj
Svoj opravdan bes zbog bahatosti ostalih budžetlija usmeravaš na profesore i upućuješ ih da se otimaju sa ostalim budžetskim korisnicima za dinar.Neopravdano.
Kažeš da si roditelj koji puni budžet.I ja sam isto,imam troje dece (dva osnovca i jednog srednjoškolca) i radim u privatnoj firmi.
Tvoj i moj interes je da prosvetni radnici imaju dobru platu,da budu zadovoljni i da pružaju što bolje usluge.Nije naš interes da propagiramo liberal-kapitalistički pristup rešavanju ovog problema jer nam to ne ide u prilog - nemamo pare za privatno školovanje dece.To je u interesu bogatih (5% nacije) koje baš briga čiju će decu učiti gladan profesor.
Ni ti ni ja ni gomila manje više siromašnih gradjana ove zemlje nismo u situaciji da deci obezbedimo bolju budućnost na drugi način nego da ih školujemo.Deru nas porezima,dažbinama,bezobraznim zapošljavanjem u javnim preduzećima,ispumpavanjem love iz budžeta javnim nabavkama,pa makar deo našeg novca nek ode tamo gde imamo korist - profesorima.
Razmisli.

GT40

pre 9 godina

a platni razredi ni na vidiku, sramota.
(Maziti, ne daviti, 23. decembar 2014 10:14)

Nisi "provalio" nameru vlastodržaca..Platni razredi se i uvode da bi se smanjile plate još većem broju ljudi.Uz razrađenu metodologiju,koja nije skrivena,može se diskutovati,ili osporavati u javnoj raspravi.Ovako, vladajuća većina će skrojiti zakon po svojoj, nepismenoj i primitivnoj meri.
Kakvi će to biti platni razredi kad imaš decenijama ugledne i proverene stručnjake, sada pred penzijom i navalu segamegagiga privatnih nabacanih nedefinisanih titula.To ne može biti nikako u istoj ravni.A ovi napredni upravo to hoće. Da izjednače ozbiljno školovanje iz vremena SFRJ sa ovim klovnovima danas.
Predsednik Vlade juče u raspravi o budžetu pokazao je pravo,radikalsko, agresivno i primitivno lice vladajuće koalicije.O psihičkom profilu ne bih.U državi gde predsednik ima nejasnu da ne kažem fiktivnu diplomu,ministri sumnjive akademske titule,gde je ministar prosvete direktor Petnice,članovi UO kulturnih ustanova budu kondukteri i specijalni automehaničari,ovi platni razredi doneće samo patnju pošteno školovanim ljudima.Npr.specijalista u nekoj grani medicine postaje se posle 4-5 godina rada u med.ustanovi,obimnog učenja i ogromnog ispita iz nekoliko delova.Toliko truda nisu novokomponovani uložili tokom CELOG školovanja.A u državi će biti egzodus stručnjaka.Sve dok ne ostanu samo priučeni na najvažnijim pozicijama u državi.I naravno s prefiksom napredni.

ujka sa Fontane

pre 9 godina

Ovaj nekog plaši. Što se ovaj batica nije zauzeo za svoje ministarstvo i njegove članove da ga pamtimo po nečemu a ne ukinućemo dnevnice i plate? Što se ne izbori ovaj batica za PLATNE RAZREDE? E moja Srbijo i tvoji jadni ministri prosvete.

Mijo

pre 9 godina

Kolektivni ugovor, njegov tekst ili nacrt nije nigde objavljen. Ne zna se nista o njegovoj sadrzini. Ali se zna da sa njim "nema problema". Pa ako nema problema onda bi bilo fer da ga negde objave.

hemicar

pre 9 godina

Ulaganje u vaspitanje I obrazovanje visedtruko se vraca drustvu. Samo sto mi ulazemo u Megatrende, Edukonse,Fimeke I sl. A kako bi drugacije nasa politicka elita bila visokoobrazovana.