Ponedeljak, 01.12.2014.

21:30

Koliko Srbiju košta kraj J. toka

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da će prekid izgradnje gasovoda Južni tok imati uticaja na politiku u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Koliko Srbiju košta kraj J. toka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Šomi

pre 9 godina

Nisam siguran da će Evropa propustiti šansu da trajno reši energetske potrebe! Možžda trenutno situacija izgleda bezizlazno ali još ćemo mi slaviti izgradnju Južnog toka!

Dorijan

pre 9 godina

Siguran sam da će se ovaj problem rešiti u skorijoj budućnosti. Nema sumnje da je ovaj projekat od ogromnog značaja za Srbiju. Uskoro će morati da se nađe alternativno rešenje.

Marisol

pre 9 godina

Nisu Srbija i aktuelna vlast krive sto se odustalo od gradnje Juznog toka vec Bugarska i EU. Odlukom da Bugarska blokira gradnju podmorske deonice, Bugarska nije nanela stetu samo sebi vec i ostalim evropskim zemljama u okruzenju, ali uskoro ce EU moliti da se pokrene ponovo projekat I izgradnja juznog toka.

Miki

pre 9 godina

Stišaće se strasti oko Ukrajne i krenuće Južni tok, a onda će Srbija iskoristiti benefite dobrog sporazuma sa Rusima! Bili zdravo pa videli! Nije EU naivna!

OPTIMUS-PRAJM

pre 9 godina

Nema tih para koje mogu da nadoknade ovu štetu,ali štaćemo nismo mi krivi što oni neće da grade,mi tu ništa ne možemo,idemo dalje samo napredno.

Nemanja

pre 9 godina

Sankcije Rusiji je sada najbolji potez ikada. Moramo da se opredelimo a sada je trenutak. Mnogo smo ulozili u odnos sa Rusijom, da ne govorimo u taj Juzni tok koji nas je kostao i kostace izvan granica logike i pristojnosti. Sve smo im dali sto se moze dati i sad nista od toga jer je Veliki Gazda tako odlucio. Putin je autokrata i despot i sa takvim covekom nema buducnosti. Naravno to nas lukavi premijer nece nikada uciniti s obzirom da je veliki deo biraca rusofilski raspolozen. Da je malo pameti otarasili bi smo se te Rusije od koje nemamo ama bas nista i okrenuli se razvijenom i civilizovanom svetu. Tu bi odluku podrzali svi svetski lideri i to bi nam ucvrstilo put ka EU. Naravno to se nece dogoditi.

nikola

pre 9 godina

Zato je cenjeni strucnjak energetike Zorana Mihajlovic batalila tu sferu interesovanja i presla za ministarku saobracaja. Ko ima u glavi nece ostati gladan.

opa

pre 9 godina

Da vrate NIS drzavi dok se Juzni ili neki drugi tok gasa kroz Srbiju realizuje pa smo ok
(Kockica, 1. decembar 2014 22:08)
# Link komentara
Da smo normalana zemlja pa da nam vrate..Ali ne nikakoooooo..Pa imali bi minimum novozaposlenih naprednjaka barem 10 000 i jos Danica Draskovic 50. I NIS bi poropao posle dve godine.

vzv

pre 9 godina

neće nas puno koštati, te dve cevi na slici ( jedna sa našom, a jedna sa ruskom zastavom ) ne koštaju više od par hiljada evra, plus službeni put estradnih političara na fotografisanje ( pre par godina, kada su te dve cevi tako lepo postavljene ), plus NIS, plus NIS-ovi izvori tj nalazišta... ma nije strašno, a i rusi su nam svakako braća... a kad braco bije, onda to i ne boli, jel tako? baj d vej, bugari su krivi za to odustajanje rusa. u stvari, ameri su krivi ili EU ili već neko. rusi nikako ne mogu biti krivi, jel tako? čak ćemo sami sebe proglasiti jedinim krivcima, ali rusi nikako ne mogu biti krivi! JEL JASNO?! pardon, jel tako?

Fridman

pre 9 godina

E bas su vam jaki ovi "eksperti"."Rusija ceka da Evropa klekne na kolena i da moli Rusiju da ne odustane od Juznog toka".Evo tipican primer kako razmislja "elita" u Srbiji i zasto je Srbija prosla i sto ce proci kako ce proci.

TRex

pre 9 godina

Trebalo bi hitno izgraditi interkonekciju sa Rumunijom i završiti započetu sa Bugarskom ( gasovod Niš-Sofija), kao i gradnju gasnih skladišta u Itebeju ( milijarda kub.met.) i Ostrova ( 200 miliona kub.met.) za čeličanu u Smederevu. Tako bi obezbedili potrebe države, a nešto i za izvoz iz skladišta.

Aca šmeker

pre 9 godina

Bilo bi najbolje da evropski zvaničnici priznaju grešku i zatraže izgradnju ovog Južnog toka. Ipak bi na prvom mestu trebalo da bude značaj ovog projekta.

Putin ne ceka i ne preti- on deluje

pre 9 godina

Posle evropskog embarga na Juzni tok, Rusija je momentalno sklopila sporazum sa Turskom o gradjnji direktnog naftovoda do tursko-grcke granice, a preko Crnog Mora.

Mara

pre 9 godina

Mislim a ipak ovo nije kraj projektu "Južni tok" i da će Nemci ipak uspeti da usaglase ruske i interese EU i da ipak u dogledno vreme krene izgradnja ovog alternativnog gasovoda!

Drakče

pre 9 godina

Naš geografski položaj je takav kakav je i nemamo mnogo izbora! Najbolje je da što neutralnije sačekamo zavrpetak cele ove igrarije i pokušamo da maksimalno izvučemo korist iz svega!

Robespjer

pre 9 godina

Ja se nadam da je gospodja Jelica Putniković uopste procitala ruske vesti: Juznog toka nece biti vise ni u kakvom razvoju situacije, preusmerava se u Tursku pod morem ali skoro duplo kracom podvodnom deonicom - jeftinije. Dalje, Evropa nece dobiti nijedan kubik vise od Rusije od dogovorenih - Rusija nece isporuciti povecanu traznju evropske industrije za ruskim gasom ni kroz Ukrajinu, ni kroz severni tok. Samo ugovorene kolicine i to ako lopovi u Kijevu ne budu krali (a otpada reversni gas) a to automatski znaci da evropa mora da kupuje preskupi americki gas i da dalje strmoglavo ulazi u krizu. Ovim potezom Turska postaje vodeca evropska energetska sila koja ce da diktira nove uslove na trzistu gasa u Evropi. Dakle, ako Srbija bude htela da ima posla sa ovim gasom (a sa drugim nece moci da ima posla) od danas ima posla sa Turskom. Ako Balkan hoce neki novi gasovod, odsada ima posla sa Turskom, ne vise sa Rusijom, cak ako je u pitanju azejrbedzanski gas - sve ide kroz Tursku. A ugovorene kolicine za Tursku su skoro ravne kolicinama za Kinu. Ja se nadam da je ekspertima ovo otreznjujuca vest. Ova odluka Rusije nije nikakvo cenjkanje sa EK. Rusiji vise EK nije partner i vise nece ni da pregovara sa njima. Ovo je velika strateska odluka, koja ce da potisne evropu i amerikance iz istocnog Mediterana.

štap i šargarepa

pre 9 godina

a sto se ne spominje da i gasprom ovde posluje povlasceno poslednjih godina jer nam obecavaju juzni tok? i to je gubitak. zar ne!?

poslednji nek ugasi svetlo

pre 9 godina

Mene kosta toliko koliko cu dati za casove stranog jezika,a srbiju ce kostati jos jednog nebitnog skolovanog mladog coveka u reci ljudi koji odlaze da se ne vrate.Ne ponosim se sto idem stvarno mi je zao,ipak mi je moja [maceha] zemlja mazala oci od kad sam se rodio. Ljubim vas,cao!

ha, ha

pre 9 godina

Sta bi bilo kad bi bilo? Ili kako da me kosta gubitak necega sto nikada nisam ni posedovo? Ah, da pricamo o hipotetici kao pretpostavljenoj stvarnosti, odnosno zivotu u iluzijama koje se nikada nisu ostvarile. Ali ne brinite, sad ce neke nove iluzije da iskoce iz carobnog inkubatora. Navijaj narode!

Srbijanac

pre 9 godina

Nikad verovao.Lepo je ziveti u bajci.Ova ima ruzan kraj i mozda je dobro sto smo obavesteni da se naspavamo,razmislimo i pocnemo realno da zivimo na zemlji.

Dusan SF

pre 9 godina

Nije mi jasno sto Srbi nisu zadrzali NIS, kad vec od ovoga nista nece biti. Ali sigurno ima nekog smisla zasto je sve to tako radjeno.

БРАЋА по ПОСЛУ

pre 9 godina

Ево како да овце остану на броју , а вук сит.

Руси су дали за НИС 500 милиона $ + уложили 1,5 милијарди $ = 2 милијарде $,
а зарадили од српске нафте 3 милијарде $ (6 година по 500 милиона), плус добит 1 милијарда $ (5 година по 200 милиона $) = 4 милијарде $.
Значи Руси оставрили чисту зараду од 2 милијарде $.

Србија добила од продаје НИС-а 500 милиона $, а када се НИС врати Србији (јер се Јужни ток не гради) поново га прода за 1,5 милијарде $.
Значи Србија ће укупно зарадити 2 милијарде $.

mario

pre 9 godina

"Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa". "
O kakve izjave se može pročitati da će EU klečati i moliti Ruse o svašta.
Niste se makli daleko još je tu falilo lider,stup,faktor itd.

Langus

pre 9 godina

Sad Srbija da prekine pregovore sa EU o hipotetickom ulasku tamo, jer je ovo vrlo lep noz u ledja.

Ovo je toliko providno i bedno da nema sa cime da se poredi.

Srbija

pre 9 godina

A Toma sto je obecao investicije od 100 milijardi evra u narednih 10 godina? Pa dobro oni su vec 2 godine na vlasti i kada saberemo te investicije ostaje im da u naredih 8 godina privuku jos tacno 100 milijardi evra. Pa da, NULA + 100 = 100

mrav

pre 9 godina

Eto, braća Rusi nam opet zavukli a mi im digli spomenik...jednom neko moze da te prevari, svaki sledeći put si prevario sam sebe, u ovom slucaju ceo jedan narod.

Zarko

pre 9 godina

Kraj jednog sna.
Da su Rusi bili odlučni gasovod je mogao da bude odavno gotov.
Ali oni su kalkulsali sa ukrajinskom trasom...
Srbija će iz ovog neuspelog projekta valjda ivući neke pouke.

dukaPPS

pre 9 godina

Jao Vuletiću kako ložiš ovaj narod. To te Bajati naučio da sviraš po njegovim notama? A vi gospođo? Zaista nisam tako odgajan da galimatijas uvreda kažem ženi. ..

kendo majstor

pre 9 godina

Toliko o Rusiji majci i njenom interesu...za njih smo samo mrlja na karti i to na njenom delu koji vekovima sluzi za potkusurivanje.... upamet se Srbi...u se i u svoje kljuse i samo u svoje interese....

Pekar

pre 9 godina

.... e... ovako Evropa gazi naše interese i interese malih zemalja sa brdovitog Balkana, kako bi u ubufuće mogla lako da manipuliše ovim zemljicama trećeg sveta...

tomy

pre 9 godina

Nije Bugarska protiv nego su duboko ucenjeni i morali da odustanu a taj projekt bi im punio budzet od tranzita gasa i imali bi energefsku sigurnost i nizu cenu gasa.To je cena ulaska u EU da se ulaskom vise ne pitas nista.

Sve je ok

pre 9 godina

Južni tok je bio direktno povezan sa onom miserable prodajom NISa.
Neka nam vrate NIS i neka idu u RUS.
Rusija je svojim cinjenjem ili necinjenjem dovela do stopiranja gradnje Južnog toka i treba da snosi sve eventualne štete prouzrokovane trecim državama.

Ma džabe

pre 9 godina

Nije ovaj tok mnogo koštao. Tek par poštanskih sandučića Bajatovića po Švajcarskoj, za svaku firmu po jedan. "Insajder" ih je izbrojao 3-4, pa ljudi to je sića bre. Nije čak ni marke lepio, sam je nosio pisma, takav je Bajati

Ruska gubernija nr1

pre 9 godina

Putinu niko u Srbiji ne sme da kaze istinu u oci! I zbog toga ce se naci neko saopstenje za javnost kako je sada za sve kriva Evropa. Znaci u ugovoru o Juznom toku stoje garancije od strane Rusije, medjutim sada je dovoljno da Putin kaze "Trazite pare od Evrope" i to je dovoljno da mu mi poverujemo, i ostade njima NIS za dzabe!!! Smesno, zalosno, jadno koliko nemamo hrabrosti da se suprostavimo Rusiji. Crna Gora koja je manja od nas je to junacki uradila dok mi samo cutimo. A da ne pominjem Bugare, Poljake, Letonce, Litvance i mnoge druge koji su se otarasili ruske cizme. Jedino se mi pravimo najpametniji, ne zelimo da ljutimo Ruse, a koliko smo u pravu toliko lepo i zivimo.

dzigi

pre 9 godina

Šta nas briga, imamo blizu Kladova najveću solarnu elektranu u Srbiji, još malo da je proširimo i niko nam ne treba.
(sarkazam, odahnite).

kole

pre 9 godina

Taj profesror sa fpn-a nema pojma. Nećemo imati nikakve negativne konsekvence ako se odreknemo tog ruskog gasa. Nama ruski gas nije neophodan! To su samo besmislice...Mi možemo da opstanemo i bez ruskog gasa! Proizvodnja el.energije kao i njen uvoz omogućiće nam opstanak i bez ruskog gasa. Osimm toga moguća je izgradnja sistema alternativnih izvora energije...otom - potom...ne treba Srbija da zavisi od Rusije!

nesa

pre 9 godina

Koji kraj kad nije ni poceo? I kako to da se uvek tu nadje Simic? Nece biti nista,mrzecemo EU jos vise i sacekati kad im se pozadine smrznu pa da odblokiraju gradnju.

Bavarska Princeza

pre 9 godina

Mnogo. Mnogo nas kosta. A izgleda da se i rat blizi. Istina je da nijedna generacija u Srbiji nije a nazalost i nece proci bez rata.

ivan

pre 9 godina

E, profesore Simicu...
Te Vase politicke nauke slabo idu sa geologijom i ekonomijom...

"posle pritisaka sa zapada na Rusiju da preusmeri svoju naftu".
Pa cena nafte se tokom ove godine prepolovila na svetskom trzistu, jer su dostupne nove tehnologije za izdvajanje nafte i gasa iz skriljaca!

Profesor Simic se sada pita 'a sta su ti skriljci?'

Nisu to partijske knjizice, vec nesto cega u Srbiji i Evropi ima u izobilju.
Po stranim vlasnicima NIS-a: u Aleksinackom basenu se u skriljcima nalazi nafta vredna 25 milijardi $ ($ US - odnosno americkih dolara, ne rublji...)

'Pritisak' se svodi na to da proizvodnja gasa i nafte u Rusiji polako prevazilazi cenu proizvodnje, osim ako se ne plasira u uslovima monopola.

A, Srbija se (pod pritiskom Rusije, ili svojom gluposcu) odrekla svog rudnog blaga i izdrzala 'zapadni pritisak'

U EU - nije moguce graditi Juzni tok sve dok se ne uspostavi konkurencija na trzistu.

A, bas pod tom konkurencijom, Juzni tok je postao ne-rentabilan!

za gasovod je potrebno dvoje

pre 9 godina

Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa".

Hahahaahaha, toliko je "gladna gasa" da nije iskorisceno ni 1/3 kapaciteta gasovoda kroz Ukrajinu, Belorusiju i Severnog toka...
Kao sto je i potrosnja ruskog gasa pala sa 35% od pre 5 godina na 25% (ukupne potrosnje) ove godine.

3 karte za Holivud

pre 9 godina

Nigde više bednika od Srbije koji su bili protivnici ovog velikog projekta. Ni u Mađarskoj, ni Bugarskoj ni Hrvatskoj. Eto nadam se da su srećni što im država neće moći ubrati 300M evra godišnje. A ova priča o okretanju evropskom gasu je zaista za Top listu nadrealista.

GS

pre 9 godina

Nemacka ima obezbedjenu energiju za sebe. Bio sam Reuters-ovom sajtu da vidim mapu plinovoda, moracemo da budemo jako ponizni prema Madjarima, plus cena gasa ce da ide gore. Game over za Srbiju, nazalost. Sledece je dolazak NATO-a, siguran sam da ce Vucko to da obavi maestralno.

Srbija

pre 9 godina

A Toma sto je obecao investicije od 100 milijardi evra u narednih 10 godina? Pa dobro oni su vec 2 godine na vlasti i kada saberemo te investicije ostaje im da u naredih 8 godina privuku jos tacno 100 milijardi evra. Pa da, NULA + 100 = 100

tomy

pre 9 godina

Nije Bugarska protiv nego su duboko ucenjeni i morali da odustanu a taj projekt bi im punio budzet od tranzita gasa i imali bi energefsku sigurnost i nizu cenu gasa.To je cena ulaska u EU da se ulaskom vise ne pitas nista.

Ruska gubernija nr1

pre 9 godina

Putinu niko u Srbiji ne sme da kaze istinu u oci! I zbog toga ce se naci neko saopstenje za javnost kako je sada za sve kriva Evropa. Znaci u ugovoru o Juznom toku stoje garancije od strane Rusije, medjutim sada je dovoljno da Putin kaze "Trazite pare od Evrope" i to je dovoljno da mu mi poverujemo, i ostade njima NIS za dzabe!!! Smesno, zalosno, jadno koliko nemamo hrabrosti da se suprostavimo Rusiji. Crna Gora koja je manja od nas je to junacki uradila dok mi samo cutimo. A da ne pominjem Bugare, Poljake, Letonce, Litvance i mnoge druge koji su se otarasili ruske cizme. Jedino se mi pravimo najpametniji, ne zelimo da ljutimo Ruse, a koliko smo u pravu toliko lepo i zivimo.

ha, ha

pre 9 godina

Sta bi bilo kad bi bilo? Ili kako da me kosta gubitak necega sto nikada nisam ni posedovo? Ah, da pricamo o hipotetici kao pretpostavljenoj stvarnosti, odnosno zivotu u iluzijama koje se nikada nisu ostvarile. Ali ne brinite, sad ce neke nove iluzije da iskoce iz carobnog inkubatora. Navijaj narode!

Sve je ok

pre 9 godina

Južni tok je bio direktno povezan sa onom miserable prodajom NISa.
Neka nam vrate NIS i neka idu u RUS.
Rusija je svojim cinjenjem ili necinjenjem dovela do stopiranja gradnje Južnog toka i treba da snosi sve eventualne štete prouzrokovane trecim državama.

kendo majstor

pre 9 godina

Toliko o Rusiji majci i njenom interesu...za njih smo samo mrlja na karti i to na njenom delu koji vekovima sluzi za potkusurivanje.... upamet se Srbi...u se i u svoje kljuse i samo u svoje interese....

GS

pre 9 godina

Nemacka ima obezbedjenu energiju za sebe. Bio sam Reuters-ovom sajtu da vidim mapu plinovoda, moracemo da budemo jako ponizni prema Madjarima, plus cena gasa ce da ide gore. Game over za Srbiju, nazalost. Sledece je dolazak NATO-a, siguran sam da ce Vucko to da obavi maestralno.

mario

pre 9 godina

"Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa". "
O kakve izjave se može pročitati da će EU klečati i moliti Ruse o svašta.
Niste se makli daleko još je tu falilo lider,stup,faktor itd.

dzigi

pre 9 godina

Šta nas briga, imamo blizu Kladova najveću solarnu elektranu u Srbiji, još malo da je proširimo i niko nam ne treba.
(sarkazam, odahnite).

Zarko

pre 9 godina

Kraj jednog sna.
Da su Rusi bili odlučni gasovod je mogao da bude odavno gotov.
Ali oni su kalkulsali sa ukrajinskom trasom...
Srbija će iz ovog neuspelog projekta valjda ivući neke pouke.

Ma džabe

pre 9 godina

Nije ovaj tok mnogo koštao. Tek par poštanskih sandučića Bajatovića po Švajcarskoj, za svaku firmu po jedan. "Insajder" ih je izbrojao 3-4, pa ljudi to je sića bre. Nije čak ni marke lepio, sam je nosio pisma, takav je Bajati

mrav

pre 9 godina

Eto, braća Rusi nam opet zavukli a mi im digli spomenik...jednom neko moze da te prevari, svaki sledeći put si prevario sam sebe, u ovom slucaju ceo jedan narod.

Srbijanac

pre 9 godina

Nikad verovao.Lepo je ziveti u bajci.Ova ima ruzan kraj i mozda je dobro sto smo obavesteni da se naspavamo,razmislimo i pocnemo realno da zivimo na zemlji.

za gasovod je potrebno dvoje

pre 9 godina

Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa".

Hahahaahaha, toliko je "gladna gasa" da nije iskorisceno ni 1/3 kapaciteta gasovoda kroz Ukrajinu, Belorusiju i Severnog toka...
Kao sto je i potrosnja ruskog gasa pala sa 35% od pre 5 godina na 25% (ukupne potrosnje) ove godine.

kole

pre 9 godina

Taj profesror sa fpn-a nema pojma. Nećemo imati nikakve negativne konsekvence ako se odreknemo tog ruskog gasa. Nama ruski gas nije neophodan! To su samo besmislice...Mi možemo da opstanemo i bez ruskog gasa! Proizvodnja el.energije kao i njen uvoz omogućiće nam opstanak i bez ruskog gasa. Osimm toga moguća je izgradnja sistema alternativnih izvora energije...otom - potom...ne treba Srbija da zavisi od Rusije!

dukaPPS

pre 9 godina

Jao Vuletiću kako ložiš ovaj narod. To te Bajati naučio da sviraš po njegovim notama? A vi gospođo? Zaista nisam tako odgajan da galimatijas uvreda kažem ženi. ..

Bavarska Princeza

pre 9 godina

Mnogo. Mnogo nas kosta. A izgleda da se i rat blizi. Istina je da nijedna generacija u Srbiji nije a nazalost i nece proci bez rata.

Pekar

pre 9 godina

.... e... ovako Evropa gazi naše interese i interese malih zemalja sa brdovitog Balkana, kako bi u ubufuće mogla lako da manipuliše ovim zemljicama trećeg sveta...

ivan

pre 9 godina

E, profesore Simicu...
Te Vase politicke nauke slabo idu sa geologijom i ekonomijom...

"posle pritisaka sa zapada na Rusiju da preusmeri svoju naftu".
Pa cena nafte se tokom ove godine prepolovila na svetskom trzistu, jer su dostupne nove tehnologije za izdvajanje nafte i gasa iz skriljaca!

Profesor Simic se sada pita 'a sta su ti skriljci?'

Nisu to partijske knjizice, vec nesto cega u Srbiji i Evropi ima u izobilju.
Po stranim vlasnicima NIS-a: u Aleksinackom basenu se u skriljcima nalazi nafta vredna 25 milijardi $ ($ US - odnosno americkih dolara, ne rublji...)

'Pritisak' se svodi na to da proizvodnja gasa i nafte u Rusiji polako prevazilazi cenu proizvodnje, osim ako se ne plasira u uslovima monopola.

A, Srbija se (pod pritiskom Rusije, ili svojom gluposcu) odrekla svog rudnog blaga i izdrzala 'zapadni pritisak'

U EU - nije moguce graditi Juzni tok sve dok se ne uspostavi konkurencija na trzistu.

A, bas pod tom konkurencijom, Juzni tok je postao ne-rentabilan!

Dusan SF

pre 9 godina

Nije mi jasno sto Srbi nisu zadrzali NIS, kad vec od ovoga nista nece biti. Ali sigurno ima nekog smisla zasto je sve to tako radjeno.

3 karte za Holivud

pre 9 godina

Nigde više bednika od Srbije koji su bili protivnici ovog velikog projekta. Ni u Mađarskoj, ni Bugarskoj ni Hrvatskoj. Eto nadam se da su srećni što im država neće moći ubrati 300M evra godišnje. A ova priča o okretanju evropskom gasu je zaista za Top listu nadrealista.

vzv

pre 9 godina

neće nas puno koštati, te dve cevi na slici ( jedna sa našom, a jedna sa ruskom zastavom ) ne koštaju više od par hiljada evra, plus službeni put estradnih političara na fotografisanje ( pre par godina, kada su te dve cevi tako lepo postavljene ), plus NIS, plus NIS-ovi izvori tj nalazišta... ma nije strašno, a i rusi su nam svakako braća... a kad braco bije, onda to i ne boli, jel tako? baj d vej, bugari su krivi za to odustajanje rusa. u stvari, ameri su krivi ili EU ili već neko. rusi nikako ne mogu biti krivi, jel tako? čak ćemo sami sebe proglasiti jedinim krivcima, ali rusi nikako ne mogu biti krivi! JEL JASNO?! pardon, jel tako?

БРАЋА по ПОСЛУ

pre 9 godina

Ево како да овце остану на броју , а вук сит.

Руси су дали за НИС 500 милиона $ + уложили 1,5 милијарди $ = 2 милијарде $,
а зарадили од српске нафте 3 милијарде $ (6 година по 500 милиона), плус добит 1 милијарда $ (5 година по 200 милиона $) = 4 милијарде $.
Значи Руси оставрили чисту зараду од 2 милијарде $.

Србија добила од продаје НИС-а 500 милиона $, а када се НИС врати Србији (јер се Јужни ток не гради) поново га прода за 1,5 милијарде $.
Значи Србија ће укупно зарадити 2 милијарде $.

Nemanja

pre 9 godina

Sankcije Rusiji je sada najbolji potez ikada. Moramo da se opredelimo a sada je trenutak. Mnogo smo ulozili u odnos sa Rusijom, da ne govorimo u taj Juzni tok koji nas je kostao i kostace izvan granica logike i pristojnosti. Sve smo im dali sto se moze dati i sad nista od toga jer je Veliki Gazda tako odlucio. Putin je autokrata i despot i sa takvim covekom nema buducnosti. Naravno to nas lukavi premijer nece nikada uciniti s obzirom da je veliki deo biraca rusofilski raspolozen. Da je malo pameti otarasili bi smo se te Rusije od koje nemamo ama bas nista i okrenuli se razvijenom i civilizovanom svetu. Tu bi odluku podrzali svi svetski lideri i to bi nam ucvrstilo put ka EU. Naravno to se nece dogoditi.

Fridman

pre 9 godina

E bas su vam jaki ovi "eksperti"."Rusija ceka da Evropa klekne na kolena i da moli Rusiju da ne odustane od Juznog toka".Evo tipican primer kako razmislja "elita" u Srbiji i zasto je Srbija prosla i sto ce proci kako ce proci.

poslednji nek ugasi svetlo

pre 9 godina

Mene kosta toliko koliko cu dati za casove stranog jezika,a srbiju ce kostati jos jednog nebitnog skolovanog mladog coveka u reci ljudi koji odlaze da se ne vrate.Ne ponosim se sto idem stvarno mi je zao,ipak mi je moja [maceha] zemlja mazala oci od kad sam se rodio. Ljubim vas,cao!

opa

pre 9 godina

Da vrate NIS drzavi dok se Juzni ili neki drugi tok gasa kroz Srbiju realizuje pa smo ok
(Kockica, 1. decembar 2014 22:08)
# Link komentara
Da smo normalana zemlja pa da nam vrate..Ali ne nikakoooooo..Pa imali bi minimum novozaposlenih naprednjaka barem 10 000 i jos Danica Draskovic 50. I NIS bi poropao posle dve godine.

Langus

pre 9 godina

Sad Srbija da prekine pregovore sa EU o hipotetickom ulasku tamo, jer je ovo vrlo lep noz u ledja.

Ovo je toliko providno i bedno da nema sa cime da se poredi.

štap i šargarepa

pre 9 godina

a sto se ne spominje da i gasprom ovde posluje povlasceno poslednjih godina jer nam obecavaju juzni tok? i to je gubitak. zar ne!?

nesa

pre 9 godina

Koji kraj kad nije ni poceo? I kako to da se uvek tu nadje Simic? Nece biti nista,mrzecemo EU jos vise i sacekati kad im se pozadine smrznu pa da odblokiraju gradnju.

Robespjer

pre 9 godina

Ja se nadam da je gospodja Jelica Putniković uopste procitala ruske vesti: Juznog toka nece biti vise ni u kakvom razvoju situacije, preusmerava se u Tursku pod morem ali skoro duplo kracom podvodnom deonicom - jeftinije. Dalje, Evropa nece dobiti nijedan kubik vise od Rusije od dogovorenih - Rusija nece isporuciti povecanu traznju evropske industrije za ruskim gasom ni kroz Ukrajinu, ni kroz severni tok. Samo ugovorene kolicine i to ako lopovi u Kijevu ne budu krali (a otpada reversni gas) a to automatski znaci da evropa mora da kupuje preskupi americki gas i da dalje strmoglavo ulazi u krizu. Ovim potezom Turska postaje vodeca evropska energetska sila koja ce da diktira nove uslove na trzistu gasa u Evropi. Dakle, ako Srbija bude htela da ima posla sa ovim gasom (a sa drugim nece moci da ima posla) od danas ima posla sa Turskom. Ako Balkan hoce neki novi gasovod, odsada ima posla sa Turskom, ne vise sa Rusijom, cak ako je u pitanju azejrbedzanski gas - sve ide kroz Tursku. A ugovorene kolicine za Tursku su skoro ravne kolicinama za Kinu. Ja se nadam da je ekspertima ovo otreznjujuca vest. Ova odluka Rusije nije nikakvo cenjkanje sa EK. Rusiji vise EK nije partner i vise nece ni da pregovara sa njima. Ovo je velika strateska odluka, koja ce da potisne evropu i amerikance iz istocnog Mediterana.

nikola

pre 9 godina

Zato je cenjeni strucnjak energetike Zorana Mihajlovic batalila tu sferu interesovanja i presla za ministarku saobracaja. Ko ima u glavi nece ostati gladan.

TRex

pre 9 godina

Trebalo bi hitno izgraditi interkonekciju sa Rumunijom i završiti započetu sa Bugarskom ( gasovod Niš-Sofija), kao i gradnju gasnih skladišta u Itebeju ( milijarda kub.met.) i Ostrova ( 200 miliona kub.met.) za čeličanu u Smederevu. Tako bi obezbedili potrebe države, a nešto i za izvoz iz skladišta.

Drakče

pre 9 godina

Naš geografski položaj je takav kakav je i nemamo mnogo izbora! Najbolje je da što neutralnije sačekamo zavrpetak cele ove igrarije i pokušamo da maksimalno izvučemo korist iz svega!

Aca šmeker

pre 9 godina

Bilo bi najbolje da evropski zvaničnici priznaju grešku i zatraže izgradnju ovog Južnog toka. Ipak bi na prvom mestu trebalo da bude značaj ovog projekta.

Putin ne ceka i ne preti- on deluje

pre 9 godina

Posle evropskog embarga na Juzni tok, Rusija je momentalno sklopila sporazum sa Turskom o gradjnji direktnog naftovoda do tursko-grcke granice, a preko Crnog Mora.

Mara

pre 9 godina

Mislim a ipak ovo nije kraj projektu "Južni tok" i da će Nemci ipak uspeti da usaglase ruske i interese EU i da ipak u dogledno vreme krene izgradnja ovog alternativnog gasovoda!

OPTIMUS-PRAJM

pre 9 godina

Nema tih para koje mogu da nadoknade ovu štetu,ali štaćemo nismo mi krivi što oni neće da grade,mi tu ništa ne možemo,idemo dalje samo napredno.

Miki

pre 9 godina

Stišaće se strasti oko Ukrajne i krenuće Južni tok, a onda će Srbija iskoristiti benefite dobrog sporazuma sa Rusima! Bili zdravo pa videli! Nije EU naivna!

Marisol

pre 9 godina

Nisu Srbija i aktuelna vlast krive sto se odustalo od gradnje Juznog toka vec Bugarska i EU. Odlukom da Bugarska blokira gradnju podmorske deonice, Bugarska nije nanela stetu samo sebi vec i ostalim evropskim zemljama u okruzenju, ali uskoro ce EU moliti da se pokrene ponovo projekat I izgradnja juznog toka.

Dorijan

pre 9 godina

Siguran sam da će se ovaj problem rešiti u skorijoj budućnosti. Nema sumnje da je ovaj projekat od ogromnog značaja za Srbiju. Uskoro će morati da se nađe alternativno rešenje.

Šomi

pre 9 godina

Nisam siguran da će Evropa propustiti šansu da trajno reši energetske potrebe! Možžda trenutno situacija izgleda bezizlazno ali još ćemo mi slaviti izgradnju Južnog toka!

БРАЋА по ПОСЛУ

pre 9 godina

Ево како да овце остану на броју , а вук сит.

Руси су дали за НИС 500 милиона $ + уложили 1,5 милијарди $ = 2 милијарде $,
а зарадили од српске нафте 3 милијарде $ (6 година по 500 милиона), плус добит 1 милијарда $ (5 година по 200 милиона $) = 4 милијарде $.
Значи Руси оставрили чисту зараду од 2 милијарде $.

Србија добила од продаје НИС-а 500 милиона $, а када се НИС врати Србији (јер се Јужни ток не гради) поново га прода за 1,5 милијарде $.
Значи Србија ће укупно зарадити 2 милијарде $.

Pekar

pre 9 godina

.... e... ovako Evropa gazi naše interese i interese malih zemalja sa brdovitog Balkana, kako bi u ubufuće mogla lako da manipuliše ovim zemljicama trećeg sveta...

Ruska gubernija nr1

pre 9 godina

Putinu niko u Srbiji ne sme da kaze istinu u oci! I zbog toga ce se naci neko saopstenje za javnost kako je sada za sve kriva Evropa. Znaci u ugovoru o Juznom toku stoje garancije od strane Rusije, medjutim sada je dovoljno da Putin kaze "Trazite pare od Evrope" i to je dovoljno da mu mi poverujemo, i ostade njima NIS za dzabe!!! Smesno, zalosno, jadno koliko nemamo hrabrosti da se suprostavimo Rusiji. Crna Gora koja je manja od nas je to junacki uradila dok mi samo cutimo. A da ne pominjem Bugare, Poljake, Letonce, Litvance i mnoge druge koji su se otarasili ruske cizme. Jedino se mi pravimo najpametniji, ne zelimo da ljutimo Ruse, a koliko smo u pravu toliko lepo i zivimo.

Langus

pre 9 godina

Sad Srbija da prekine pregovore sa EU o hipotetickom ulasku tamo, jer je ovo vrlo lep noz u ledja.

Ovo je toliko providno i bedno da nema sa cime da se poredi.

3 karte za Holivud

pre 9 godina

Nigde više bednika od Srbije koji su bili protivnici ovog velikog projekta. Ni u Mađarskoj, ni Bugarskoj ni Hrvatskoj. Eto nadam se da su srećni što im država neće moći ubrati 300M evra godišnje. A ova priča o okretanju evropskom gasu je zaista za Top listu nadrealista.

kole

pre 9 godina

Taj profesror sa fpn-a nema pojma. Nećemo imati nikakve negativne konsekvence ako se odreknemo tog ruskog gasa. Nama ruski gas nije neophodan! To su samo besmislice...Mi možemo da opstanemo i bez ruskog gasa! Proizvodnja el.energije kao i njen uvoz omogućiće nam opstanak i bez ruskog gasa. Osimm toga moguća je izgradnja sistema alternativnih izvora energije...otom - potom...ne treba Srbija da zavisi od Rusije!

ivan

pre 9 godina

E, profesore Simicu...
Te Vase politicke nauke slabo idu sa geologijom i ekonomijom...

"posle pritisaka sa zapada na Rusiju da preusmeri svoju naftu".
Pa cena nafte se tokom ove godine prepolovila na svetskom trzistu, jer su dostupne nove tehnologije za izdvajanje nafte i gasa iz skriljaca!

Profesor Simic se sada pita 'a sta su ti skriljci?'

Nisu to partijske knjizice, vec nesto cega u Srbiji i Evropi ima u izobilju.
Po stranim vlasnicima NIS-a: u Aleksinackom basenu se u skriljcima nalazi nafta vredna 25 milijardi $ ($ US - odnosno americkih dolara, ne rublji...)

'Pritisak' se svodi na to da proizvodnja gasa i nafte u Rusiji polako prevazilazi cenu proizvodnje, osim ako se ne plasira u uslovima monopola.

A, Srbija se (pod pritiskom Rusije, ili svojom gluposcu) odrekla svog rudnog blaga i izdrzala 'zapadni pritisak'

U EU - nije moguce graditi Juzni tok sve dok se ne uspostavi konkurencija na trzistu.

A, bas pod tom konkurencijom, Juzni tok je postao ne-rentabilan!

kendo majstor

pre 9 godina

Toliko o Rusiji majci i njenom interesu...za njih smo samo mrlja na karti i to na njenom delu koji vekovima sluzi za potkusurivanje.... upamet se Srbi...u se i u svoje kljuse i samo u svoje interese....

tomy

pre 9 godina

Nije Bugarska protiv nego su duboko ucenjeni i morali da odustanu a taj projekt bi im punio budzet od tranzita gasa i imali bi energefsku sigurnost i nizu cenu gasa.To je cena ulaska u EU da se ulaskom vise ne pitas nista.

mrav

pre 9 godina

Eto, braća Rusi nam opet zavukli a mi im digli spomenik...jednom neko moze da te prevari, svaki sledeći put si prevario sam sebe, u ovom slucaju ceo jedan narod.

Sve je ok

pre 9 godina

Južni tok je bio direktno povezan sa onom miserable prodajom NISa.
Neka nam vrate NIS i neka idu u RUS.
Rusija je svojim cinjenjem ili necinjenjem dovela do stopiranja gradnje Južnog toka i treba da snosi sve eventualne štete prouzrokovane trecim državama.

Dusan SF

pre 9 godina

Nije mi jasno sto Srbi nisu zadrzali NIS, kad vec od ovoga nista nece biti. Ali sigurno ima nekog smisla zasto je sve to tako radjeno.

Zarko

pre 9 godina

Kraj jednog sna.
Da su Rusi bili odlučni gasovod je mogao da bude odavno gotov.
Ali oni su kalkulsali sa ukrajinskom trasom...
Srbija će iz ovog neuspelog projekta valjda ivući neke pouke.

Nemanja

pre 9 godina

Sankcije Rusiji je sada najbolji potez ikada. Moramo da se opredelimo a sada je trenutak. Mnogo smo ulozili u odnos sa Rusijom, da ne govorimo u taj Juzni tok koji nas je kostao i kostace izvan granica logike i pristojnosti. Sve smo im dali sto se moze dati i sad nista od toga jer je Veliki Gazda tako odlucio. Putin je autokrata i despot i sa takvim covekom nema buducnosti. Naravno to nas lukavi premijer nece nikada uciniti s obzirom da je veliki deo biraca rusofilski raspolozen. Da je malo pameti otarasili bi smo se te Rusije od koje nemamo ama bas nista i okrenuli se razvijenom i civilizovanom svetu. Tu bi odluku podrzali svi svetski lideri i to bi nam ucvrstilo put ka EU. Naravno to se nece dogoditi.

Bavarska Princeza

pre 9 godina

Mnogo. Mnogo nas kosta. A izgleda da se i rat blizi. Istina je da nijedna generacija u Srbiji nije a nazalost i nece proci bez rata.

nesa

pre 9 godina

Koji kraj kad nije ni poceo? I kako to da se uvek tu nadje Simic? Nece biti nista,mrzecemo EU jos vise i sacekati kad im se pozadine smrznu pa da odblokiraju gradnju.

ha, ha

pre 9 godina

Sta bi bilo kad bi bilo? Ili kako da me kosta gubitak necega sto nikada nisam ni posedovo? Ah, da pricamo o hipotetici kao pretpostavljenoj stvarnosti, odnosno zivotu u iluzijama koje se nikada nisu ostvarile. Ali ne brinite, sad ce neke nove iluzije da iskoce iz carobnog inkubatora. Navijaj narode!

za gasovod je potrebno dvoje

pre 9 godina

Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa".

Hahahaahaha, toliko je "gladna gasa" da nije iskorisceno ni 1/3 kapaciteta gasovoda kroz Ukrajinu, Belorusiju i Severnog toka...
Kao sto je i potrosnja ruskog gasa pala sa 35% od pre 5 godina na 25% (ukupne potrosnje) ove godine.

Aca šmeker

pre 9 godina

Bilo bi najbolje da evropski zvaničnici priznaju grešku i zatraže izgradnju ovog Južnog toka. Ipak bi na prvom mestu trebalo da bude značaj ovog projekta.

mario

pre 9 godina

"Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa". "
O kakve izjave se može pročitati da će EU klečati i moliti Ruse o svašta.
Niste se makli daleko još je tu falilo lider,stup,faktor itd.

Mara

pre 9 godina

Mislim a ipak ovo nije kraj projektu "Južni tok" i da će Nemci ipak uspeti da usaglase ruske i interese EU i da ipak u dogledno vreme krene izgradnja ovog alternativnog gasovoda!

Srbija

pre 9 godina

A Toma sto je obecao investicije od 100 milijardi evra u narednih 10 godina? Pa dobro oni su vec 2 godine na vlasti i kada saberemo te investicije ostaje im da u naredih 8 godina privuku jos tacno 100 milijardi evra. Pa da, NULA + 100 = 100

GS

pre 9 godina

Nemacka ima obezbedjenu energiju za sebe. Bio sam Reuters-ovom sajtu da vidim mapu plinovoda, moracemo da budemo jako ponizni prema Madjarima, plus cena gasa ce da ide gore. Game over za Srbiju, nazalost. Sledece je dolazak NATO-a, siguran sam da ce Vucko to da obavi maestralno.

vzv

pre 9 godina

neće nas puno koštati, te dve cevi na slici ( jedna sa našom, a jedna sa ruskom zastavom ) ne koštaju više od par hiljada evra, plus službeni put estradnih političara na fotografisanje ( pre par godina, kada su te dve cevi tako lepo postavljene ), plus NIS, plus NIS-ovi izvori tj nalazišta... ma nije strašno, a i rusi su nam svakako braća... a kad braco bije, onda to i ne boli, jel tako? baj d vej, bugari su krivi za to odustajanje rusa. u stvari, ameri su krivi ili EU ili već neko. rusi nikako ne mogu biti krivi, jel tako? čak ćemo sami sebe proglasiti jedinim krivcima, ali rusi nikako ne mogu biti krivi! JEL JASNO?! pardon, jel tako?

dzigi

pre 9 godina

Šta nas briga, imamo blizu Kladova najveću solarnu elektranu u Srbiji, još malo da je proširimo i niko nam ne treba.
(sarkazam, odahnite).

Robespjer

pre 9 godina

Ja se nadam da je gospodja Jelica Putniković uopste procitala ruske vesti: Juznog toka nece biti vise ni u kakvom razvoju situacije, preusmerava se u Tursku pod morem ali skoro duplo kracom podvodnom deonicom - jeftinije. Dalje, Evropa nece dobiti nijedan kubik vise od Rusije od dogovorenih - Rusija nece isporuciti povecanu traznju evropske industrije za ruskim gasom ni kroz Ukrajinu, ni kroz severni tok. Samo ugovorene kolicine i to ako lopovi u Kijevu ne budu krali (a otpada reversni gas) a to automatski znaci da evropa mora da kupuje preskupi americki gas i da dalje strmoglavo ulazi u krizu. Ovim potezom Turska postaje vodeca evropska energetska sila koja ce da diktira nove uslove na trzistu gasa u Evropi. Dakle, ako Srbija bude htela da ima posla sa ovim gasom (a sa drugim nece moci da ima posla) od danas ima posla sa Turskom. Ako Balkan hoce neki novi gasovod, odsada ima posla sa Turskom, ne vise sa Rusijom, cak ako je u pitanju azejrbedzanski gas - sve ide kroz Tursku. A ugovorene kolicine za Tursku su skoro ravne kolicinama za Kinu. Ja se nadam da je ekspertima ovo otreznjujuca vest. Ova odluka Rusije nije nikakvo cenjkanje sa EK. Rusiji vise EK nije partner i vise nece ni da pregovara sa njima. Ovo je velika strateska odluka, koja ce da potisne evropu i amerikance iz istocnog Mediterana.

Ma džabe

pre 9 godina

Nije ovaj tok mnogo koštao. Tek par poštanskih sandučića Bajatovića po Švajcarskoj, za svaku firmu po jedan. "Insajder" ih je izbrojao 3-4, pa ljudi to je sića bre. Nije čak ni marke lepio, sam je nosio pisma, takav je Bajati

dukaPPS

pre 9 godina

Jao Vuletiću kako ložiš ovaj narod. To te Bajati naučio da sviraš po njegovim notama? A vi gospođo? Zaista nisam tako odgajan da galimatijas uvreda kažem ženi. ..

Putin ne ceka i ne preti- on deluje

pre 9 godina

Posle evropskog embarga na Juzni tok, Rusija je momentalno sklopila sporazum sa Turskom o gradjnji direktnog naftovoda do tursko-grcke granice, a preko Crnog Mora.

poslednji nek ugasi svetlo

pre 9 godina

Mene kosta toliko koliko cu dati za casove stranog jezika,a srbiju ce kostati jos jednog nebitnog skolovanog mladog coveka u reci ljudi koji odlaze da se ne vrate.Ne ponosim se sto idem stvarno mi je zao,ipak mi je moja [maceha] zemlja mazala oci od kad sam se rodio. Ljubim vas,cao!

štap i šargarepa

pre 9 godina

a sto se ne spominje da i gasprom ovde posluje povlasceno poslednjih godina jer nam obecavaju juzni tok? i to je gubitak. zar ne!?

Drakče

pre 9 godina

Naš geografski položaj je takav kakav je i nemamo mnogo izbora! Najbolje je da što neutralnije sačekamo zavrpetak cele ove igrarije i pokušamo da maksimalno izvučemo korist iz svega!

Srbijanac

pre 9 godina

Nikad verovao.Lepo je ziveti u bajci.Ova ima ruzan kraj i mozda je dobro sto smo obavesteni da se naspavamo,razmislimo i pocnemo realno da zivimo na zemlji.

Fridman

pre 9 godina

E bas su vam jaki ovi "eksperti"."Rusija ceka da Evropa klekne na kolena i da moli Rusiju da ne odustane od Juznog toka".Evo tipican primer kako razmislja "elita" u Srbiji i zasto je Srbija prosla i sto ce proci kako ce proci.

TRex

pre 9 godina

Trebalo bi hitno izgraditi interkonekciju sa Rumunijom i završiti započetu sa Bugarskom ( gasovod Niš-Sofija), kao i gradnju gasnih skladišta u Itebeju ( milijarda kub.met.) i Ostrova ( 200 miliona kub.met.) za čeličanu u Smederevu. Tako bi obezbedili potrebe države, a nešto i za izvoz iz skladišta.

nikola

pre 9 godina

Zato je cenjeni strucnjak energetike Zorana Mihajlovic batalila tu sferu interesovanja i presla za ministarku saobracaja. Ko ima u glavi nece ostati gladan.

opa

pre 9 godina

Da vrate NIS drzavi dok se Juzni ili neki drugi tok gasa kroz Srbiju realizuje pa smo ok
(Kockica, 1. decembar 2014 22:08)
# Link komentara
Da smo normalana zemlja pa da nam vrate..Ali ne nikakoooooo..Pa imali bi minimum novozaposlenih naprednjaka barem 10 000 i jos Danica Draskovic 50. I NIS bi poropao posle dve godine.

Miki

pre 9 godina

Stišaće se strasti oko Ukrajne i krenuće Južni tok, a onda će Srbija iskoristiti benefite dobrog sporazuma sa Rusima! Bili zdravo pa videli! Nije EU naivna!

OPTIMUS-PRAJM

pre 9 godina

Nema tih para koje mogu da nadoknade ovu štetu,ali štaćemo nismo mi krivi što oni neće da grade,mi tu ništa ne možemo,idemo dalje samo napredno.

Marisol

pre 9 godina

Nisu Srbija i aktuelna vlast krive sto se odustalo od gradnje Juznog toka vec Bugarska i EU. Odlukom da Bugarska blokira gradnju podmorske deonice, Bugarska nije nanela stetu samo sebi vec i ostalim evropskim zemljama u okruzenju, ali uskoro ce EU moliti da se pokrene ponovo projekat I izgradnja juznog toka.

Dorijan

pre 9 godina

Siguran sam da će se ovaj problem rešiti u skorijoj budućnosti. Nema sumnje da je ovaj projekat od ogromnog značaja za Srbiju. Uskoro će morati da se nađe alternativno rešenje.

Šomi

pre 9 godina

Nisam siguran da će Evropa propustiti šansu da trajno reši energetske potrebe! Možžda trenutno situacija izgleda bezizlazno ali još ćemo mi slaviti izgradnju Južnog toka!