Ponedeljak, 01.12.2014.

08:45

Lecima zovu na nasilje nad Romima

Organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, upozorava Antifašistička akcija iz Novog Sada.

Izvor: B92

Lecima zovu na nasilje nad Romima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

bozidar

pre 9 godina

zar ovaka lepa srbija i nas lep posten narod mrze rome pojedini zar nam nije dosta bede i siromastva i roma i srba zasto ta politika ne uradi nesto za mahjinu to je vec duze vremena napad nad romima koga oni diraju svi grese danas ali ovake fasisticke bande hjih trebate da im oduzeta prava jel oni nose oznake ALDOF HITLER zar smo zaboravili sta nam nemci uradili za vreme rata zar to su srpska deca nasa ne verujem cim vole da nose oznake tosu fasisti deca ALDOFA HITLERA tolko imamo problema sa evropom vrata nam se otvaraju a vidi sramote treba vlast i presednik drzave nesto pd hitno da urade da se spreci fasisticka organizacija to nisu srpska deca to je mesavina hitler neznam zasto i zbog cega romi su maltetirani posle 20godina otiso sam za srbiju ni jedno romsko dete ili omladinu nisam video da seta po gradu u krajlevo romi su pod sankcijama ne smeju ni u skolu da idu zasto koga romi diraju hjih politika ne zanima oni naravno veseo narod voli muziku vole demokratiju a ne mrzhju sramota velika za nasu malu zemlju srbiju sve se brzo zaboravjla mrznja i rasizam je najgore sto postoji ja se puno izvihjavam svim gradjnima srbije ali ovo je velika politicka sramota

Dark Knight

pre 9 godina

I ptice na grani znaju da ogromna većina Roma u Srbiji živi u neopisivoj bedi, lišena osnovnih životnih uslova i bilo kakvog društvenog uticaja, kamo li zaštite države. Onaj kome su Romi najveća briga u životu, pored svih problema u ovom društvu, treba da se obrati psihijatru. Jesu li vam Romi uništili firme, opljačkali vas, smanjili vam plate i penzije, doveli na vlast nekompetentne ignorante, posvađali vas sa susedima, zaratili sa svetom, uništili same temelje društva...?

blinkibile

pre 9 godina

Prvo niko ko nije Rom ne moze Roma nazivati ciganom jer je to uvredljiv naziv za Roma.Drugo u ovom letku se Romi nazivaju lopovima, smrdljivcima i td... Trece jasno se u letku poziva na izolaciju Roma i stavlja se do znanja da Rom ne sme biti niciji komsija.Ovo je govor mrznje,ovu organizaciju ukinuti a vodje ove bande strpati iza resetaka.E sad nesto da pojasnimo, najveci kriminalci i lopovi u Srbiji su Srbi, oni kradu milione a Rom to ne zna nego ode na robiju zato sto je ukrao oluk.Ubistva u 99% slucaja se desavaju medju Srbima a ne medju Romima,pedofilicari i silovatelji su u 99% slucajeva Srbi a ne Romi,dileri narkotika su u 99% slucajeva Srbi a ne Romi, tajkuni su Srbi... Zasto su onda Srbi bolji od Roma? Svi smo jednaki, delimo se na dobre i lose ljude,na postene i prevarante na zdrave i bolesne a ne na crne i bele.U Hamburgu recumo su Nemci manjina a to je grad sa najvecom lukom i najjacom privredom u Evropi,svi se druze,svi se vole i svi dobro zive

HEY

pre 9 godina

1) Postoje dosta obrazovani Romi
2) Nisu svi isti dele se kao i svi drugi na dobre- lose
3) Bili ucesnici svih ratova branili kao i svaki stanovnik ove zemlje Srbiju jer ne znaju za drugu zemlju.
4) Sto se tice nehigijenskih Naselja ne postoji nikakvo opravdanje za to,ali mislim da se drzava mora tu umesati i pomoci,pa zar je nekom lepo i drago ziveti u takvim uslovima...

Polu rom

pre 9 godina

Polu rom
citam malo pre komentare na one pro fasisticke letke i ne verujem koliko ljudi odobrava govor mrznje ,smeta vam sto Romi prose i preturaju po kontejnerima pa sta je tu gospodo necasno ? Romi ne zive u higijenskim uslovima pa jel vas neko tera da ulazite u romske kuce? Jel su vam Romi krivi sto vas ceo svet mrzi,sto vam je drzava propala jel su vam Romi unistili firme ? Samo da znate nas ima 700 000 u Srbiji i necemo pristati na nasilje ,a za vas je bolje da pocnete da razmisljate normalno i da budete tolerantni jer je nas sve vise ,a vas sve manje i za 100 god mi cemo biti vecina u ovoj drzavi ,a ne vi.

Aleksandar

pre 9 godina

(bezimena, 1. decembar 2014 21:25)
Nisam valjda fasista zato sto hocu da se uvede pravda za sve, kako njima-tako meni. Ja ne smem da sagradim ni dve cigle od kuce, a oni bespravno podizu kuce i sada kada je to zakonom zabranjeno bez plana i dozvola. Voze skalamerije bez tablica, zimskih guma, prve pomoci. Dobijaju soc. pomoc od 27.000,00 din,a deci se ne zna ni otac, ni datum rodjenja, a moja supruga radi puno radno vreme 30 dana u mesecu u Tempu na kasi za 21.000.00 din. To za tebe nije fasizam? Pretuku dobrocudnog Rasu, legendu mog detinjstva, a gde su njihovi roditelji, otac-majka, a NIKO NE ODGOVARA. Kradja sahtova i slivnika, a posle auto sa necijem detetom moze da se osteti, a sta cemo sa tim? Koliko gradjane Srbije kosta kradja struje, unistavanje ulicne rasvete pregorevanjem istih, jer su se oni prikacili bespravno. I posle imas obraz da nekoga nazivas fasistom, a pritom potpisi se, ne sakrivaj se iza androida koji verovatno kosata koliko i 1000 obroka za njih. Prodaj ga i pokazi humanost, fasisti, ti si klasican BOT.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Verovatno su i Rasu Popova pomesali sa nekim klerofasistom? Nije umeo covek da im izrazi simpatije i da u cilju naseg opsteg stremljenja ka EU i njenim trezorima okrene i drugi obraz. Mi smo jedini idijoti koji su diskriminaciju zamenili "pozitivnom diskriminacijom". Dok shvatimo bice kasno. Kao i uvek.

hocu i ja pravo

pre 9 godina

ja mou da kazem da je letak istinit, zivim na cukarickoj padini i ispred moje zgrade se duz cele sume do zeleznika prostire cigansko naselje koje zagadjuje okolinu dovlaceci djubre gajeci ovce svinje i vazduh paljenjem plastike i kablova koje su pokrali kojekude,sve su podne kontejnere izbusili pa kukama vade djubre i razbacuju, drzava ne radi nista po tom pitanju iako je bilo protesta i tona poslatih mailova da se nesto uradi po tom pitanju. nemoze im niko nista..i oni su ugrozeni, ne, ja sam ugrozena jer sam osudjena na to djubre i smrad u 8 mesecu trudnoce i moje dete uskoro..

Slobodan

pre 9 godina

Ako neko piše o ozbiljnim problemima koji stvarno postoje i niko ništa ne preduzima nego se čeka da problem eskalira onda je on rasista nacista fašista i nezanm šta ne. Naravno srbi su i ovaj put krivi valjda zato što smo ih prihvatili jer ih niko drugi neće, neka probaju to da rade u Zagrebu, Ljubljani pa će te videti demokratiju na delu.

Rom, ponosni, i patriota usput da ne bude zabune.

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?
(scout, 1. decembar 2014 18:30)

Pa druze ja sam Rom, ako se meni obracas. Naravno da mi ne bi smetalo da mi je zet ili snaja Rom ili Romkinja, kao sto mi ne bi smetalo ni da je Srbin-Srpkinja, ili Madjar-Madjarica. Bitnije bi mi bilo da je dobar covek u mojoj familiji, nego sta ce komsiluk da prica. Ima nas i skolovanih i pametnih, koji zivimo ovde generacijama, placamo porez uredno. Ne razumem kome se obracas i sta si hteo da kazes, pa mi pojasni molim te.

Ciga

pre 9 godina

Strasno, koliko glupavih komentara sa svih strana? Opet mesamo babe i zabe? Ovde se radi o primitivnim kartonskim naseljima a ne o globalizaciji Roma? Zgrazavam se o nekoj mrznji ili fasismu i sigurno je da u Srbiji su svi ravnopravni narodi, cak je popularnost dobila recenica da je u Srbiji najteze danas biti Srbin? A to nije bez veze? Neki narodi kao sto su Romi po kulturi i tradiciji vole da zive pod satorima i u cergama (komuna). To je isto i sa nekim najbogatijim Arapima slucaj. Znaci posto je to tradicija, mozda bi nekima odgovarale napustene kuce po Srbiji (Vojvodina), a druge lepe nase sugradjane koji bi da nastave sa satorima i kartonima izmestiti sto dalje od urbanih mesta (a ima ih bogu hvala)i obezbediti im najpotrebnije uslove za zivot i razvoj uz naravno obostrano zadovoljstvo i brzu integraciju.

Milica 94

pre 9 godina

Realno, u pamfletu nema baš poziva na linč, ali ko je god upoznat sa aktivnostima ove Srbske akcije zna da je to grupa koja iako se predstavlja za patriotsku nema baš mnogo čisto patriotskih akcija... Njihove akcije se svode na pisanje antiromskih i antigej grafita i letaka, uništavanje tabli sa nazivima ulica socijalističkih prvaka i narodnih heroja... U suštini, njihova borba se svodi na prepucavanje sa marginalnim ljevičarskim grupacijama i širenju mržnje prema marginalnim društvenim slojevima...

Đole

pre 9 godina

Izvinite, a zasto drzava nije reagovala kada su romi pretukli moje dete, zato sto je Srbin?
(Igor, 1. decembar 2014 20:39)

Igore, priljatelju, zar stvarno ne vidiš šta se događa? Ako se napravi sagregacija po nacionalnoj osnovi, naravno da će biti "pretukli ga zato što je X". Šta misliš, kako je došlo do klanice u zemlji gde su razne nacionalnosti živele kao komšije u miru pola veka?

Tarantula

pre 9 godina

Dobrodosao Vojislave, dobar dan Vucicu, dobro vece Kostunica, Tadicu, Dinkicu, Ljajicu, daleko vam lepa kuca, da li cete pustiti ovu drzavu da se unormali ikada?

sima strašni

pre 9 godina

Mene kao pripadnika romske nacionalne manjine najviše iznenadjuje izjava profesora Vitomira Mihajlovića.
Naime on kao predsednik Nacionalnog saveta Roma i kao predstavnik svih Roma u izvršnoj vlasti,najveći problem vidi zašto su svi Romi stavljeni u isti koš.Očigledno da je najveći problem što isti taj Nacionalni savet Roma u protekloj čuvenoj dekadi Roma, a od kako je prof. Mihajlović predsednik, nije učinila gotovo ništa,ili su rezultati slabo vidljivi ili nedovoljno transparentni, u integraciji Roma.
A za sve one koji smatraju da problem ne mogu drugačije rešiti,što neko reče dole "tanka je nit između patriotizma i neonacionalizma".
Prema tome pamet u glavu i sve problema pokušajmo rešiti u institucijama sistema (zato postoje zar ne?) između ostalog i u Nacionalnom savetu Roma čiji je gospodin prof. Mihajlović dobio novi mandat pre nepunih dve nedelje kao predsednik.

Dragan

pre 9 godina

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu...
(iKrem, 1. decembar 2014 19:10)

Ne znam gde zivis ali ti predlazem da u gradu u kojem zivis sa nekoliko kolega ili komsija ili slucajnih prolaznika pokusas da podignes karton-naselje a zatim da nam iz zatvora javis kako su na to reagovali tamosnja nerasisticka, nefasisticka i demokratska policija, pravosudje, gradske vlasti, sugradjani i drzava u celini.

Sugrađanin

pre 9 godina

Koliko god da je taj letak ružna manifestacija rasne netrpeljivosti, u njemu nema "poziva na nasilje", tako da naslov ne stoji. Ipak, i bez toga letak liči na proglase nacističkog okupatora za vreme 2. svetskog rata.

scout

pre 9 godina

@ IKrem
Znaci ovde ako ne gledas na romsku populaciju sa simpatijama onda si klerofasista? Posto zivis na zapadu vec dve decenije verovatno se nadas da ce tvoji potomci tamo uspeti i postati bitni cinioci drustva u kome si ih uzgajao, ali moram te razocarati, nece prijatelju oni za "nas doseljenike" imaju "limit do koga mozemo napredovati". Znas li zasto? Zbog toga sto smo drugaciji i sto cemo tamo uvek biti "niza rasa" u odnosu na Nemce, Holandjane, Dance... A sto se tice Roma kada si tako "evoluirao u odnosu na nas koji smo ovde ostali" reci mi cemu onda readmisija Roma koji su dve decenije u zemljama EU?

bezimena

pre 9 godina

"....vec put pod noge i UDOMITE jednu takvu jadnu porodicu. Pokazite nama ostalima koliko ste velikog srca, a mi ostali u zabludi. MOLIM VAS".
(Aleksandar, 01. decembar 2014 18:31)

Sram te bilo! UDOMLJAVAJU se kućni ljubimci, ne ljudi, a za to kako Romi žive, odgovorno je celo društvo, počev od vlasti, tačnije, od većinske nacije zavisi život svake nacionalne manjine!

Nažalost, u ovoj zemlji, dobar deo većine je isfrustriran, iskompleksiran, nesposoban i to treba iskaliti na nekome.

Hitleru su bili krivi Jevreji i komunisti, homoseksualci, crnce i Rome je isto mrzeo, da bi rešio da eliminiše i Slovene, kao nižu vrstu! Aušvic, Mauthauzen, Jasenovac itd. su posledica koja OPOMINJE!!!

Nacizam je NEDOPUSTIV

Rale

pre 9 godina

Koliko vidim, ovaj letak poziva na peticije i javne apele, a ne na nasilje. A ako pojedincima stvarno ne smetaju divlja ciganska naselja, onda neka ih prime u svoje dvorište. Ovo je već došlo do grla, jer u Beogradu praktično nema prazne ledine koju nisu zauzeli.

Vojvođanin

pre 9 godina

Protiv sam rasizma,diskriminacije i poziva na linč,ali u letku toga nema. Činjenica je da građani imaju problem!Problemi koji su navedeni u letku su definitivno tačni,ali država i sami Cigani,trebaju da se potrude da ih reše.Cigani kao i svi ostali građani Srbije imaju ista prava,i ko kaže da su ugroženi,laže!Znači,imaju sva prava kao i svi ostali građani Srbije,ali i obaveze!Da li neko od nas treba da ide da mu napravi ličnu kartu,da mu prijavi mesto prebivališta,da mu prijavi novorođeno dete,da mu upiše dete u školu,da ga prijavi na biro za zapošljavanje,da mu napravi zdravstvenu knjižicu,da mu skuplja najlon kese,flaše,smeće,koje on baca?Da li neko od nas treba da mu kaže:"hej,nemoj da praviš desetoro dece,jel vidiš da ne možeš da preživiš ni sa jednim? Na državi i institucijama je,a i na njihovim predstavnicima u republičkom parlamentu(imaju ih),da ih edukuju i obrazuju,a ne da ih samo koriste kao biračko telo pred svake izbore!Još jednom:Cigani imaju ista prava kao i svi ostali građani Srbije,ali isto tako imaju i obaveze,kao svi ostali građani Srbije!

Uzas

pre 9 godina

Никола

Podrzavam Vas komentar ! Iako govorim i pisem "srpski" , uvek mi je bilo logicnije "B" umesto "p" , bas zato sto je rec izvedena od vlastite imenice . Da bi se uocile te fine finese , treba imati istancan sluh za jezik , koji mnogi nikad nece imati . Htedoh reci da bacate bisere pred svinje ,ali ste me podstakli da bacim i ja neki biser. Rec je o cinjenici da je Vuk Karadzic,i pored fonetskog pravopisnog principa - pisi kao sto govoris , citaj kako je napisano , u svojim delima dosledno koristio prisvojni pridev "serbski " .

The Nique

pre 9 godina

Србска акција.Чуј ! А,палатализација ништа !?
(Ноле, 1. decembar 2014 17:47)

Naravno da je ništa, jer palatalizacija je nešto sasvim drugo:)

Nevena

pre 9 godina

Svaka cast svim integrisanim romima, obrazovanim intelektualcima i neobrazovanim radnicima... Sigurna sam da ni oni ne zele karton naselje u svom komsiluku. Autori teksta na lecima nisu ni trebali da spominju da su naselja romska, samo da zovu na apel protiv divljih kartonskih naselja- tako ne bi ostavili prostora za medijski linc. Nebitna je rasa i nacionalnost ljudi koji u tim naseljima zive, tim problemom treba neko da se pozabavi.
Druga je stvar sto po reputaciji autora svi znamo sta je pisac letaka hteo da kaze i da mu namere nisu ni malo dobre...

Ludilo mašina

pre 9 godina

U zatvor na prisilni rad organizatorima i piscima ovih bljuvotina. Prvo im treba oduzeti imovinu a zatim da na svojim imanjima naprave kuce ovim romima protiv kojih bi da se bore.
(mrki, 1. decembar 2014 20:26)

Pol Pot kao 'sistem vrednosti'. Slika i prilika našeg 'liberala'.

EU

pre 9 godina

Podržavam EU , prozapadnjak sam, orotiv sam ovakvih akcija ali situacija sa romima se mora menjati:
1.MI se odnosimo prema nima kao prema građanima drugog reda. zbog toga mi moramo naučiti da ih ne diskriminišemo
2.ONI moraju da nauče da brinu o higijeni i ostalo.
3.SVI morami da se naučimo bontonu kulturi jer uporedite ponašanje jednog roma i jedne osobe koju mrzite (iz privat nog). Šokirani??

mrki

pre 9 godina

U zatvor na prisilni rad organizatorima i piscima ovih bljuvotina. Prvo im treba oduzeti imovinu a zatim da na svojim imanjima naprave kuce ovim romima protiv kojih bi da se bore.

Deportacija kao 'evropska vrednost'

pre 9 godina

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu...
(iKrem, 1. decembar 2014 19:10)

Onda gledaj svoja posla. Tvoji (Francuzi i ostali) su Rome sakupljali kao stoku i deportovali ih iz zemlje;L te se zato pokrij pokondirenim ušima i ćuti.

pn

pre 9 godina

Pa dal su ovi normalni? Albanci dođu u sred Beograda da provociraju i da nas naprave majmunima, muslimanski ekstremisti u sred naše države pozivaju na linč na utakmici, političari nam godinama uništavaju državu, smanjuju plate, penzije povećavaju cenu struje i ostalih stvari a ovi se uhvatili Roma. Kao da su Romi trenutno najveći problem u Srbiji.

Avanti prevaranti!

pre 9 godina

Otkad su "javni apeli" i "protesti" isto što i "pozivi na nasilje"? Da li je iko od ovih nevladinih i vladinih lezilebovića zapravo pročitao letak?
(šizofrenik, 1. decembar 2014 18:45)

Naravno da nije. Ti paraziti su navikli da laju, pa eto, laju.

hairlija

pre 9 godina

eeeee damije! pobjec odavde, iz tamnog balkanskog vilajeta! srbi mrze sve redom! otkud onda svi ti u srbiji, sto ih srbi davno ne protjerase?? koliko ima cigana u hrvatskoj, koliko u sloveniji? koliko nacija, naroda i narodnosti zivi u srbiji? kako, koliko, zasto, dokle???? ovi sto znaju gramatiku nek mi isprave greske!

zaustavite ovo ludilo.

pre 9 godina

@(Nacaljnik,
Iako dobiste više crvenih kartona, hvala vam na ovoj informaciji. Donekle je objasnila neke moje nedoumice. Neprestano hakovanje kompa. Hvala i moderatoru koji nije objavio moje postove, verovatno ima više soli u glavi od mene.

WTF-ologist

pre 9 godina

Vlast i nevladine organizacije ostaju gluve i slepe za probleme u naselju. Svi okreću glavu.

(Maja, 1. decembar 2014 19:13)

Vlast i NVO zanima samo kinta i ništa drugo.

Ivan

pre 9 godina

Ako je ovo u stvari poziv kao sto je hitler pozivao (samo maskiran na fini nacin), kako, ako neko stvarno hoce da pozove na ne nasilnu akciju, to moze da uradi na politicki korektan nacin?

Uzas

pre 9 godina

Za one koji se ovde bave gramatikom , a o njoj ni sami pojma nemaju : pise se "srpska" i to malim slovom , a nije rec o palatalizaciji , nego o jednacenju suglasnika po zvucnosti .

Pozdrav za sve nase sugradjane Rome i neka znaju da ih niko ne mrzi ! Mi zelimo da oni zive u boljim uslovima , jer ce tako svima biti bolje i zahtevamo od drzave da se time hitno pozabavi, na ozbiljan nacin . !

iKrem

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?
(scout, 1. decembar 2014 18:30)

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu... Ali da li ste vi stvarno postali toliko primitivni da se jedna ovakva izjava tretira kao tautologija? Ono, "pa NARAVNO da ne"? Ono kao, sad treba da budes progresivan u PM da bi bio OK sa zetom ili snajom Romom/Romkinjom?

Uf, koji tamni vilajet....

Битно да пишеш коментаре

pre 9 godina

Србска акција.Чуј ! А,палатализација ништа !?
(Ноле, 1. decembar 2014 17:47)

Хтео си да испаднеш паметан. Разочараћу те. Ниси успео. Палатализација је када се задњонепчани сугласници К, Г и Х мењају у предњенепчане Ч, Џ и Ш. Мада опраштам ти. За тако нешто би морао да знаш сва слова.

Никола

pre 9 godina

Стaндaрдизaциjoм jeзикa “Maтицa Српскa” yсвojилa je oблик “српски”, штo никaкo ниje спoрнo. Meђyтим, нeки нaши дaнaшњи лингвисти нaвoдe врлo рaзyмљивe aргyмeнтe y oдбaрнy oбликa “србски”. Пa тaкo прoф. др. Љyбoмир T. Грyjић кaжe: “Пoглeдajмo примeр сa извeдeницaмa oд рeчи ГРБ. Придeв oд њeгa je грБски, a нe грПски. Зaштo тy ниje примeњeнo прaвилo o jeднaчeњy пo звyчнoсти? Пoгoтoвo штo je ГРБ влaститa имeницa. Дрyгo прaвилo кaжe дa кaдa je влaститa имeницa кoрeн извeдeнe рeчи, oндa сe oнa зaдржaвa y oригинaлнoм oбликy, тj. нe мeњa сe, y извeдeнoj рeчи, кao штo сy Србкињa, Србствo, србски извeдeнe рeчи oд имeнa (влaститe имeницe) СРБ.”

Maja

pre 9 godina

U subotu je održan mirni protest stanovnika Zemun Polja zbog nerada vlasti i državnih organa u naselju, koje je imalo najveći mehanički priliv stanovništva u poslednjih osam godina. Niko iz Gradske uprave niti bilo kog ministarstva, nevladinih organizacija, društvenih organizacija, policija, udruženja Roma nisu aktivni na terenu. Ljudi su doseljeni, ne znaju kulturu življenja u stambenim jedniciama i niko nema želju da radi sa njima. Ni u školi, ni u Domu zdravlja, ni u udruženjima. Nema volontera koji bi ih obilazili, nema pripadnika stranaka koji bi im pomogli da se asimiluju. Umesto toga, dopušta se da raste nezadovoljstvo i sa jedne i sa druge strane stanovništva, česte su tuče, pljačkanja, otimanje lančića, upadanja u stanove...Dopušta se da roditelji ispisuju decu iz osnovne škole u naselkju, koja u poslednje dve godine ima rekordan broj ispisane dece, posebno u prvom razredu. Već formirana odeljenja se raspadaju jer je pratiti nastavu nemoguće. Nema asistenata za obrazovanje. Nema asistenata za zdravstvo.

Vlast i nevladine organizacije ostaju gluve i slepe za probleme u naselju. Svi okreću glavu.

Dve lamele sa 350 stanova su završene i čekaju nove stanare. Konkurs još nije objavljen.

Liberty

pre 9 godina

Ne podnosim nacionaliste i svakodnevno sam u sukobu sa njima, ali smatram da je medijska histerija vestacki izazvana. Bilo bi dobro da ovaj letak pokrene javnu raspravu na temu situacije u kojoj se veliki deo romske populacije nalazi. Do nasilja ce pre ili kasnije doci ukoliko se o ovome ne vodi otvorena debata. Etiketiranje bilo koje strane u debati, takodje vodi netrpeljivosti i sukobima. Nisu fasisti ljudi koji smatraju da cak i Romi moraju da se menjaju i da se ponasaju odgovorno. Poznajem ih prilican broj koji su sasvim pristojni i imam utisak da nikome ne smetaju. Upravo danas sam radio sam jednom romskom porodicom. Zive tesko, ali su sasvim uklopljeni u nase drustvo. Oni se moraju menjati na bolje, a mi im u tome moramo pomoci, tako sto cemo ih tretirati ravnopravno - kako u njihovim pravima, tako i u njihovim obavezama.

Đole

pre 9 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem. Dragi sugrađani, stigli smo, dobrodošli u FAŠISTIČKU SRBIJU. Po komentarima, se veliki broj naših sugrađana slaže sa ovim letkom koji predstavlja primer nacističke propagande.
Vidim da se navodi kako se Romi moraju "ukalupiti u društvene norme"... Ja bih naveo zahtev za one koji se sa tim slažu: "Alo ksenofobični MORONI, VI se ukalupite u društvene norme". U mom gradu se situacija sa Romima u nekoj meri razlikuje.. Za razliku od vas mi ih nismo odbacivali kao građane drugog reda (mada se i ovde vidi veliki broj predrasuda i rasistički pogled na njihovo društvo)!
Što se tiče kulture, kakva god da je.. mi imamo pravo na svoje kulturne vrednosti, zašto bi isto uskraćivali njima (nemoj mi prodavati priču kako ne poštuju zakone, ni mi ih ne poštujemo zato što je sistem loš a ne zbog naše (ne)"kulture").
Što se tiče nehigijenskih naselja, ne bi trebalo da brineš da će se broj Roma u njima povećati, brini što će se broj Srba u njima povećati. Zbog naše "socijalne politike" broj beskućnika je porastao za skoro 50% od 2012. do 2013. i raste eksponencijalno. Ne obraćaš pažnju na njih kad prolaziš leti kroz park? Trebao bi zato što bi jednog dana mogao da završiš na istom mestu. Glad ne gleda nacionalnost!
Ukoliko vlasti ne učine nešto povodom ovih stvari, verovatno ćemo i mi poput naših dedova pozdravljati "SMRT FAŠIZMU" - "SLOBODA NARODU".
Plači Srbijo

живот у илузији

pre 9 godina

Nije toliko strasno kad saka ogorcenih, poluobrazovanih kriptofasista halucinira, sramotnija i opasnija je ova gomila "dobrih ljudi" koja ih sledi, sve misleci najbolje o sebi, svodeci problem na licnu higijenu. Secate li se onih besprekorno uglancanih i utegnutih, sto su spalili i pobili milione? Nema kupanja koje ce oprati smrad vecine komentara.
(SLEPILO, 01. decembar 2014 13:59)

Купање такође не може да опере твоју стаљинистичку прошлост. Стаљин или Хитлер, свеједно је.

Nacaljnik

pre 9 godina

Sve ove desnicarske organizacije. ciji naziv pocinje sa SrBski,u svom programu imaju stop EU,prisajedinjenje Rusiji,pravoslavlje ili smrt.I kao slucajno,serveri su im u Rusiji,vecina njih je bila u KGB omladinskom kampu "SELINGER" u Rusiji,koji je pod direktnom komandom V.V.P.
Primer NASI,OBRAZ,DVERI,1389.

mile

pre 9 godina

Kakav tajming,kakvo serviranje. Bravo,bravo maloumnici. Romi su narod koji mi je od uvek bio drag i policija jel radi nesto? Izadjite ko i zasto stoji iza ovoga. Alo tuzilastvo,sudovi?? Spavate? Strajkujete? Jel svi bas? Ja samo znam kome ovo sve odgovara. Nama ne.

Maca

pre 9 godina

Pa izgleda nekima sa zapada iz EU i EP nije bila dovljno rezolucija o Seselju, pa se sada uz pomoc ovog letka mozda sprema i nova gde ce nas prikazati kao velike rasiste i naciste. Interesatno da bas ti leci stizu u sanducice nekoliko dana posle rezolucije o Seselju preko koje je opet izblamirana Srbija ni kriva ni neduzna.

scout

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?

tempera

pre 9 godina

Čist rasistički pamflet, napisan na lošem srpskom. A sve što su naveli je samo paravan za sprovođenje rasističke ideologije. Romska montažna naselja dođu i odu, a milion divljih objekata srBskih građana, sa neuslovnim ulicama i kanalizacijom su u redu? Musavi i prljavi gradovi, buka, nasilje i moralno posrtanje su svuda oko nas, i ne vidim da su mi Romi krivi za to.

NN

pre 9 godina

Meni je interesatno da se navodno ovaj letak ubacuje beogradjanima u postanske sanducice, a na to reagauje NVO iz Novog Sada, pored silnih NVO koje imamo u Beogradu, kako celnici tih iz Beograda nisu prvi odreagoval na ovo, jer su verovatno dobili taj letak u svom postanskom sanducetu .
Drugo pitanej da li je ova NVO iz Novog Sada izdala neko saopstesnej povodom pljacki i nasilja ona 2 deta od 10 i 11 godina u Beogradu, sa brojnim kriviicnim prijavama i koji imaju iza sebe i jedno ubistvo starijeg sugradjanina koji je umro posle njihovog prebijanja prilikom pljacke .

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Treba da pise Srpska a ne Srbska,sto znaci da je rec o stranom materijalu.Gugl prevod i sl. Jer ne verujem bas u toliku nepismenost.

Darkstar

pre 9 godina

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.
(D.POPOVIC, 1. decembar 2014 18:01)

Možda bi se naši samoproklomovani 'antifašisti' složili da se primene 'evropski metodi', kao recimo u Francuskoj. Hvatanje Roma poput stoke, zbijanje u centre i deportacija. O tome je bilo dosta članka na ovom portalu, ali niti jedan 'antifa' se nije ni osvrnuo na to. Njima je jedino važno ko je diskriminator. Ako diskriminacija dolai od strane famoznog 'svog mormalnog sveta', onda ćute kao zaliveni. Sindrom Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, a krinka antifašiste.
Pročitao sam letak (verujem, za razliku od mnogih) i nema tu ničeg što bi se dalo naslutiti iz ostrašćenih komenatara. Ipak, nisam siguran da su autori tako mirotočivi u stvarnosti. Mnogo puta u istoriji su loše stvari krenule od letaka, pa zato ovo ne odobravam.

Aleksandar

pre 9 godina

A sta je NETACNO U LETKU. Niko pozvao nije na nasilje, ali ako prodjete Ibarskom magistralom, posle OMV pumpe, pogledajte sa strane puta kako su uz sam kolovoz pobodena dva direka i struja je preko njih sprovedena preko obe trake puta. Ko vozi sklepane skalamerije po ulicama Cukarice, a sankcija nema, bez zimske opreme i prve pomoci. Pogledajte spustanje od VMA prema Rakovici sa desne strane njihoava naseobina, struja se krade sa reklama. O cemu pricamo, besplatno skolovanje, lecenje, a upravo galama, arlaukanje, muzika nesnosna do kasno u noc, bez da se obaziru na druge koji rade i kojima to smeta. A svakome od Vas kome je zao , slobodno nemojte se skrivati iza tastatura, vec put pod noge i UDOMITE jednu takvu jadnu porodicu. Pokazite nama ostalima koliko ste velikog srca, a mi ostali u zabludi. MOLIM VAS.

šizofrenik

pre 9 godina

Otkad su "javni apeli" i "protesti" isto što i "pozivi na nasilje"? Da li je iko od ovih nevladinih i vladinih lezilebovića zapravo pročitao letak?

D.POPOVIC

pre 9 godina

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

U njemu nema govora o bilo kakavom nasilju. U njima uopsteno nije napisano nista sto se odnosi na bilo koju celu etnicku grupu niti je letak (apel) upucen iskljucivo srpskom narodu. Nezadovoljstvo je usmereno samo na jedan podskup gradjana Srbije koji podizanjem divljih karton naselja ugrozava ostale gradjane ukljucujuci i rome u okolnim stambenim zgradama i kucama.

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

Iskljucivo se spominju mirni protesti, peticije i apeli - u svetu opstepriznate legitimne metode gradjanske inicijative i protesta.

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

Nasilje?

pre 9 godina

Izvinite, ovde se govori o divljim (dakle ilegalnim) naseljima, i pominje se borba putem javnih apela, peticija i protesta. Niti se spominju Romi kao nacija u smislu krivca, niti se spominje nasilje. Znate, ima i Roma koji postuju zakone i izvrsavaju svoje obaveze kao i svi ostali gradjani. A naravno ima i ne-Roma koji zive "na divljaka". Ohohoj...

gregy

pre 9 godina

procitao, ne vidim poziv na linc, mozda vise pogrdnih reci. Ovo je poziv na protest a ne na linc i fasizam. protest protiv getoizacije pojedinih naselja kao Zemun polje npr.

hoće li Udovički otići da živi na Čukaričkoj padini?

pre 9 godina

leci su tačni i preko potrebni. A što se tiče diskriminacije, kada se jednoj etničkoj grupi dopušta ono što se ne dopušta nijednoj drugoj - vožnja skalamerija koje ne ispunjavaju minumum uslova za učešće u saobraćaju, napadanje i pljačkanje starih i nemoćnih, organizovano prosjačenje po ulicama i vozilima gradskog prevoza - onda je to diskriminacija protiv svih ostalih etničkih grupa.

Grunf

pre 9 godina

Koliko je od sada bilo javnih nastupa gde se iz nekog razloga neka grubacija ljudi vredja.Da li su to ljudi druge veroispovesti,boje kože, narodnosti,sexualnog opredeljenja.Da li je to sloboda govora ili mržnja.Državni organi skoro nkada nisu oštro do kraja reagovali kada su tukli Rome,palile strane ambasade,rušile džamije,maltretirali hrvati,albanci itd.tukli homosexualci ili vredjali.I dan danas mi imamo delovanje Obraza,1389 i ko zna kakvih sve organizacija.Da li gradjani treba da izadju i da stanu u zaštitu Roma ili pekara koje drže turci ili albanci.Romi ma cigani obožavam Vas.Smeta i meni nekada kada bi samo da nešto muljate,folirate (iako samo Vi to umete da radite najbolje i najlepše na svetu).Samo Vi tako lepo možete da kažete kupujemo stari nameštaj,gvoždje..Nekada nedostaje ako bar jednom ne prodje motokultivator sa Vas petoro i nešto bi da kupite.Hvala Vam puno što ste naselili tu blizu nas i što se veselite kao što samo vi znate u svoj ovoj bedi,što se bijete,što se ne kupate.Hvala Vam što ste tu,što nas svaki dan trgnete,pecnete kako teškim životom živite dok verovatno proglas ovog teksta su pisali "čistunci" koji imaju dilemu BMW ili Mercedes,da li da kupe parfem od 100 ili 200evra dok pola nacije jedva da ima i za sapun.Svuda ste dobrodošli u GSP-u da zapevate ma kako god to zvučalo.Neka Vas tu gde ste nigde nemojte ići.Dok Vi živite u kartonkama nikada se niko nije zapiato pa zašto bre ovi ljudi ovako žive.Zar to baš tako mora.Naši ste do kraja-ničiji više.

Marina

pre 9 godina

Danas protiv Roma,a sutra tko zna koga će odabrati za svoje žrtve. Možda im se na tapetu nađu plavooki,možda niži od 170 cm....glavno im je da ne izgube mržnju u sebi i da nađu na kome će je trošiti. Nema razlike među ubojicama,rasistima,nacionalistima,ksenofobima...u svakoj zemlji , na svakom kontinentu postoji grupa nasilnika koja uzima neku svoju pravdu u svoje prljave ruke. Zlo cvjeta ako dobar čovjek ništa ne čini,zato bravo za sve komentare koji osuđuju napad na Rome.

Rumpel Stickin

pre 9 godina

Čitam pojedine komentare i ne mogu da verujem kako ljudi vešto spinuju priču onako kako njima odgovara. Obeležavati globalno neku naciju, grupu pa i podgrupu u ovom slučaju Rome za neke loše osobine pojedinaca (sa margine) to jeste FAŠIZAM u izvornom obliku, što neki ljudi to sebi neće priznati to je neka sasvim druga priča. Ako sad javnost ne reaguje ili ne daj Bože podrži ovakvu nebulozu odosmo svi u pm. Zašto, zato što će kasnije neko drugi biti izložen reakciji besne rulje, skoro su neke junačine vijali žene u crnom i šamarali ih, sutra treba neko na ulici da strepi da će ga napasti grupa ljudi zato što je druge boje kože ili nacije (ima i afroamerikanaca, azijata i ljudi sa dalekog istoka u Srbiji) ili da će ga neko isprepucati zato što je rekao nešto što nije šablonski ili ne daj Bože protiv vlasti. Polako samo Srbijo, prećutite ovakve fašističke splačine i dozvolite im da ojačaju pa će i žene uskoro morati da vraćaju marame na glavu u 21veku...

Samo ne gledajte u novcanik !

pre 9 godina

Samo magla, samo magla, cene skacu, plate i penzije se smanjuju a mi cemo da se bavimo nekim nepismenim pozivima !!!

Homo politicus

pre 9 godina

Obicno spinovanje javnosti, niko ne govori da tamo gde se gradi romsko naselje cena kvadrata drasticno pada. Postavlja se pitanje nadoknade stete vlasniku nekretnine koja se nalazi pored romskog naselja. Ne radi se o nikakvom fasizmu, nacizmu vec o realnoj cinjenici od koje svako okrece glavu. Kada budu napravili naselje na Dedinju, Senjaku, NBG, onda cu da ce uclanim u Antifasisticku akciju i zastupam njihove stavove o ravnopravnosti.

SrbIN

pre 9 godina

Tako je. Oni ne treba da zive u karton naseljima. ONI TREBA DA ZIVE U STAMBENIM ZGRADAMA.
Problem je jer su te fasisticke organizacije izmanipulisane nacionalisticki dok neko drugi pikira tu zemlju na kojoj su sada karton naselja radi svog profita.
To je problem. Nisu problem romi.

Danas autošovinista, sutra kvisling

pre 9 godina

@ Fasiste u zatvor!Pa na radne akcije da ciste ovu preprljavu zemlju i da batale napacenu sirotinju!
(spg, 1. decembar 2014 12:16)

Kada bi se to uradilo - Srbija bi postala slabo naseljena zemlja.
(Skuplja dara nego mera, 1. decembar 2014 12:41)

Kvislinški hot-line. Takvi poput tebe su i trpali Rome u logore.

djura

pre 9 godina

Da se ne lazemo, Rome su proterali Nemci, Italijani, skandinavske zemlje, Englezi. Jedna Kanada, zemlja koja zaista trpi sve nacije sveta i imao odlicne zakone, gde su svi ravnopravni, izbacila je svbe Rome iz Kanade i zbog Roma uvela vize Ceskoj, koje i dan danas stoje. Cak su imali i mali "rat" sa EU, pretnje da ce i EU uvesti vize kanadi ako ne skinu Ceskoj, no se kanadjani nisu dali prevariti. Doslo je 2000 Roma iz Ceske, trazili su azil, imali sve sto treba, i iz nekog razloga svi su deportovani, cak su i njihovi advokati u kanadi imali problema koji su ih zastupali. Pitamk se, ko bi voleo od nas da nam romsko naselje bude na 100 metara od zgrada gde zivimo? Srbiji se od strane zapada gura mnogo novca za kojekakve borbe za romska prava. I to rade zemlje koje su proterale skoro sve Rome, ne treba mnogo biti pametan pa zakljuciti o cemu se radi.

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

Braćo, Romi, neka vas ne plaše ovakve poruke. Devedesetipet odsto građana bi vas branilo kada bi vas napali ovakvi ...

Uvek uz Rome!

Burim

pre 9 godina

Pa daj, srbi nikad to ne rade, oni mogu da idu i da brane "srbiju" svugde po svetu: U Sloveniji, Hrvatskoj, Bsni, Kosovu. Doduse tokom tih odbranbenih ratova su kako gde ubili ponekoliko hiljada civila ali ovo je necuveno, to mora da im neki Hrvat ili Albanac namestio.

SLEPILO

pre 9 godina

Nije toliko strasno kad saka ogorcenih, poluobrazovanih kriptofasista halucinira, sramotnija i opasnija je ova gomila "dobrih ljudi" koja ih sledi, sve misleci najbolje o sebi, svodeci problem na licnu higijenu. Secate li se onih besprekorno uglancanih i utegnutih, sto su spalili i pobili milione? Nema kupanja koje ce oprati smrad vecine komentara.

Miki_In

pre 9 godina

opet se lepa slika Srbije salje u svet,grand parada sunda,nasilnika fasista,primitivaca gde god pogledas,velika sramota a zna se od kud riba smrdi !

popeye

pre 9 godina

Колико само има фашизма у овим изливима антифашизма у коментарима. Није све такво каквим се само зове.

Skuplja dara nego mera

pre 9 godina

@ Fasiste u zatvor!Pa na radne akcije da ciste ovu preprljavu zemlju i da batale napacenu sirotinju!
(spg, 1. decembar 2014 12:16)

Kada bi se to uradilo - Srbija bi postala slabo naseljena zemlja.

mmisa

pre 9 godina

Naravno da mi nije bio potreban ovaj i ovakav letak da bi se u mnogo cemu slozio sa njegovim sadrzajem. Imam dovoljno godina i licnog iskustva sa ciganima pa mi ne pada na pamet da nasedam na price o ravnopravnosti koje se plasiraju kao zvanicni stavovi. O obespravljenim ciganima mogu da pricaju samo oni koji ne znaju pravu situaciju i oni koji imaju koristi od toga (ima ih puno samo razmislite)

MiIos

pre 9 godina

"A kako se poziva na nasilje ako se poziva na protest, apele i peticije?!
(Remp, 1. decembar 2014 09:07)"

Pa to se tako kaze.
Hajde da se organizujemo da ih malo "apelujemo".
Osetice nasu "peticiju".
"Protesterisacemo" ih sve do jednog.

Jok ce da napisu "Ubi, zakolji..."? Pa ni njihov prethodnik nije pricao o genocidu, nego o "konacnom resenju".

Lasta

pre 9 godina

"Srbska akcija", "Srbska cast" nepismene patriote, ne znaju ni srpski pravopis, zbog takvih kao vi smo i ovde, masa koja nema svoj stav, citaju kojekakve gluposti po internetu i od besa ne znaju sta ce, eeej njima je kriva neduzna manjina, zna se ko je kriv ali to je za vas komplikovanoo... Pozz

Dragan

pre 9 godina

Na Kosovu 98. 99. zajedno smo jedni drugima čuvali leđa ,jeli ,spavali po zemunicama .Ovo uopšte nije realno da neko tako priča o njima.Oni imaju jednu zemlju Srbiju koju su branili i uvek će je braniti,a mi smo dužni da ih bar zbog toga poštujemo.

popeye

pre 9 godina

Слобода за другачије мишљење!
Овде се НЕ позива нинакакво насиље. Штавише, да и Роми напусте такав, у суштини нецивилизован, начин живота.

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

"srbska" to kada vidim i novi srpski pozdrav sa tri spojena prsta meni kao radikalu,rodoljubu i nacionalisti dodje da predjem u ldp ili kod natase kandic u njenu organizaciju!!!

Poznavaoc

pre 9 godina

Tipicna kopija Putinovog pozi a za stvaranje CISTE RUSIJE.Ovaj sajt je sa servera u Rusiji.
Risija i njene obavestajne sluzbe unistavaju SRBIJU.

Posejdon

pre 9 godina

Jel se vi svi komentatori pravite blesavi ili stvarno ne znate ko je ovo pisao i ko su ti ljudi uopste, pa se pravite tehnicki ispravni? Sramota kakvi sve fasisti u Srbiji danas obitavaju.

sovuljaga

pre 9 godina

kao i "nasi","obraz",radikali i slicni fasisti oni propagiraju svoju mrznju prema svima koji nisu Srbi i prema vecem delu Srba koji imaju drugacije misljenje o tome sta je to patriotizam.za njih je to mrznja prema svima koji nisu Srbi a za nas normalne(ili izdajnike,da im bude jasnije o kome govorim) je to ljubav prema zemlji koju iskazujes svakim danom tako sto radis nesto korisno za nju.pa ako to znaci placanje poreza,ne krades,biti fin prema turistima,a kada ti odes negde "van" takodje se ponasas dostojanstveno,ne bacas smece po gradu,ne lomis svoj grad,prevoz...nije mi jasno zasto se ne ukinu ove organizacije koje funkcionisu kao i Hitlerova nemacka jer Srbija nikada nije bila na strani nacista/fasista pa bi zato bilo logicno zabraniti ovakve protuve i organizacije.

Bavarska Princeza

pre 9 godina

Niko nije zvao na nasilje. Ne podrzasam ovo i Rome postujem. Smatram da trebaju da imaju isti tretman kao i svi ljudi jer oni su to - LJUDI ! Svi smo isti i zato ovakve stvari ne podrzavam i nikad necu. Ali naslov je preuvelican. Clanovi ovog primitivnog pokreta su napisali peticija a ne izadjite na ulicu i tucite ih. Ako bilo ko od clanova tog pokreta citaju ovo neka znaju da se ljubav prema otadzbini ne pokazuje mrznjom prema drugima. To sto pozivaju na diskriminaciju ih ne cini vecim Srbima bas naprotiv cini ih mizernim ljudima.

Branko

pre 9 godina

Ma otkada se uopste ovi samozvani antifasisti iz Novog Sada bave bilo cime sto se desava u Beogradu? Da li im je ikada palo na pamet da komentarisu polozaj izbeglica u Novom Sadu, da, na primer, osude one koji su ih proterali, umesto sto njih osudjuju da su im dosli u njihov grad samo da bi pokvarili biracki odnos. Svi igraju neke igre i nose neke maske ispod kojih su poznata stara lica i poznate stare taktike!

Tika

pre 9 godina

Putin je pre od jednog meseca javno pozvao na cistu Rusiju.
Eto odsjaja njegove politike na Srbiju.
Repriza dogadjaja neposredno pre 2 svetskog rata u Nemackoj.
Gde to ide Srbija?

Rocky

pre 9 godina

@Smederevac Srbija kao drzava nedovoljno radi, u pogledu socijalizacije nekih Roma (nisu svi Romi isti). Slazem se da ima i onih koji jednostavno ne zele da se ukljuce u sistem, ali isto tako verujem da bi rezultat bio mnogo bolji, da imamo jake socijalne institucije.

Aca

pre 9 godina

U ovom vetrovitom danu (a tek će da bude žestoko) mislim na Rome i njihov život u nehigijenskim kartonskim domovima (bez vode,struje, grejanja)! Setomo se nedavnih tragedija kada su stradala deca jer su, između ostalog, i neodgovorne majke ostavljale decu sa upaljenim pećima!
Koristim ovu priliku i da pozovem građane Srbije da sa svojih terasa sklone saksije, lagane tupe i oštre predmete, koje bi ovaj vetar mogao da obori, ne daj Bože, nekome na glavu i povredi ga! Gledam sa prozora i primećujem da su se nekim komšijama odvalile roletne, koje takođe mogu da polete na ulicu i nekoga povrede!

bre@.rs

pre 9 godina

Svako nasilje jeste za osudu i nemam nikakav problem sa tim niti se plašim da će ovakvi pozivi, nešto promeniti u odnosu većine građana prema Romima ili bilo kojoj manjini.
Ali ima mnogo problema koje niko sem samih Roma, ne može rešiti.
Svi imamo ista prava, ali su nam i obaveze iste.
Ja o mojim pravima odavno ne razmišljam, ali ne zato što mi nisu ugrožena, već zbog činjenice da bi u pokušaju da ostvarim pravo da ne skupljam smeće pored kontejnera za drugima, "ugrozila" pravo onih koji izbace sve, uzmu po nešto, a ostatak ostave pred mojim ulazom. Koga zanima kako se ja osećam ili se podrazumeva da su svi moji problemi rešeni, činjenicom da pripadam većinskom narodu?
Vrlo sam dobronamerna, ali i vrlo svesna da problema neće biti jedino ako svi živimo u skladu sa normama prihvatljivim za naše okruženje.

Toni

pre 9 godina

Procitao sam letak i nigde se ne pominje ko je kriv za ekonomsku krizu. Ovde se radi o divljim naseljima i njihovim stanovnicima koji svojim nacinom zivota ugrozavaju stanovnistvo. Sta tu nije istina?

Smederevac

pre 9 godina

Nemam nista protiv roma, ono sto ne odobravam je njihova apsolutna ne zainteresovanost za obrazovanje. Ko im brani da, ukoliko nemaju neko obrazovanje s kojim mogu da nadju posao, idu u nadnicu i posteno zarade novac? Naravno da je lakse prositi, otimati i prevrtati kontejnere ali to nije resenje. U nekim razvijenim zemljama nije tesko ziveti od socijalne pomoci, ovde je to tesko i sa prosecnom platom.
Nek se romska organizacija malo zapita zasto je prati reputacija iz ovog glupog i gnusnog letka.
Ko razume shvatice...ne ljudi ovo nije govor mrznje...bar ovo moje nije!

Muenchner

pre 9 godina

Bedak. Nekada su mogli da prete skoro do Slovenije, sada se "desnicarska" udruzenja bave ogranicavanjem sirenja cigan-mala.
Meni to nekako zvuci tuzno.

Abrakadabra

pre 9 godina

Pa eto, kad se nijedna vlast do sada nije iskreno založila za iskorenjivanje neonacista i klerofašista. Baš sam namerno upotrebio naziv "iskorenjivanje", jer takve pojave treba tretirati kao teške zarazne bolesti - potpuno iskoreniti, da ne ostanu ni u tragovima.
One fore sa zabranom nekih od tih grupa su smešne, već sutra se banda organizuje pod drugim imenom, pa čak izađe i na izbore.
Sad su još dobili novu energiju povratkom Šešelja, a budite sigurni da im se ova vlast neće mnogo suprotstavljati. Nije ni prošla (DS-ova) uradila gotovo ništa po pitanju političkog podzemlja, tako da od trenutne vlasti to posebno ne treba očekivati. Dovoljno je samo pogledati potpaljivačke naslove režimskih medija (Informer, Kurir, Novosti, Pink), pa će vam biti jasno gde se ustvari pažljivo akumulira ta šovinistička energija.

Dule

pre 9 godina

A kada su juče na utakmici Novi Pazar-Partizan, navijači Novog Pazara pozivali na klanje Voje Šešelja, ni jedan medij u Srbiji, ne samo da nije osudio, već nije smeo ni da prenese tako saramne reči upućene građaninu Srbije! Sve vas medije- sram vas bilo! Delite građane Srbije!
p.s. I ovaj moj komentar, verovatno, nećete smeti da pustite, ali bar da znate!!!

Dača

pre 9 godina

Ne podržavam ovo i protivim se bilo kom vidu progona,ali isto tako smatram da se Romi moraju ukalupiti i društvene norme,da pored prava imaju i svoje obaveze,ne mogu da budu država u Državi,Zakon je isti za sve i osnovni red se mora poštovati,time izazivaju i opravdan bes i neopravdanu mržnju.

ksenija

pre 9 godina

Kakve veze imaju Romi sa ekonomskom krizom. Nju su izazvali upravo najbogatiji - bankari. A mnogi Romi su cak i korisni, bave se otpadom i reciklazom. Zivim u naselju Dr Ivana Ribara, gde su nekad ljudi demonstrirali protiv Roma. Za ovih 6 godina koliko sam tu, nijedan incident nam nisu napravili.

Dule

pre 9 godina

A kada su juče na utakmici Novi Pazar-Partizan, navijači Novog Pazara pozivali na klanje Voje Šešelja, ni jedan medij u Srbiji, ne samo da nije osudio, već nije smeo ni da prenese tako saramne reči upućene građaninu Srbije! Sve vas medije- sram vas bilo! Delite građane Srbije!
p.s. I ovaj moj komentar, verovatno, nećete smeti da pustite, ali bar da znate!!!

Dača

pre 9 godina

Ne podržavam ovo i protivim se bilo kom vidu progona,ali isto tako smatram da se Romi moraju ukalupiti i društvene norme,da pored prava imaju i svoje obaveze,ne mogu da budu država u Državi,Zakon je isti za sve i osnovni red se mora poštovati,time izazivaju i opravdan bes i neopravdanu mržnju.

Toni

pre 9 godina

Procitao sam letak i nigde se ne pominje ko je kriv za ekonomsku krizu. Ovde se radi o divljim naseljima i njihovim stanovnicima koji svojim nacinom zivota ugrozavaju stanovnistvo. Sta tu nije istina?

Smederevac

pre 9 godina

Nemam nista protiv roma, ono sto ne odobravam je njihova apsolutna ne zainteresovanost za obrazovanje. Ko im brani da, ukoliko nemaju neko obrazovanje s kojim mogu da nadju posao, idu u nadnicu i posteno zarade novac? Naravno da je lakse prositi, otimati i prevrtati kontejnere ali to nije resenje. U nekim razvijenim zemljama nije tesko ziveti od socijalne pomoci, ovde je to tesko i sa prosecnom platom.
Nek se romska organizacija malo zapita zasto je prati reputacija iz ovog glupog i gnusnog letka.
Ko razume shvatice...ne ljudi ovo nije govor mrznje...bar ovo moje nije!

popeye

pre 9 godina

Слобода за другачије мишљење!
Овде се НЕ позива нинакакво насиље. Штавише, да и Роми напусте такав, у суштини нецивилизован, начин живота.

mmisa

pre 9 godina

Naravno da mi nije bio potreban ovaj i ovakav letak da bi se u mnogo cemu slozio sa njegovim sadrzajem. Imam dovoljno godina i licnog iskustva sa ciganima pa mi ne pada na pamet da nasedam na price o ravnopravnosti koje se plasiraju kao zvanicni stavovi. O obespravljenim ciganima mogu da pricaju samo oni koji ne znaju pravu situaciju i oni koji imaju koristi od toga (ima ih puno samo razmislite)

Muenchner

pre 9 godina

Bedak. Nekada su mogli da prete skoro do Slovenije, sada se "desnicarska" udruzenja bave ogranicavanjem sirenja cigan-mala.
Meni to nekako zvuci tuzno.

ksenija

pre 9 godina

Kakve veze imaju Romi sa ekonomskom krizom. Nju su izazvali upravo najbogatiji - bankari. A mnogi Romi su cak i korisni, bave se otpadom i reciklazom. Zivim u naselju Dr Ivana Ribara, gde su nekad ljudi demonstrirali protiv Roma. Za ovih 6 godina koliko sam tu, nijedan incident nam nisu napravili.

Dragan

pre 9 godina

Na Kosovu 98. 99. zajedno smo jedni drugima čuvali leđa ,jeli ,spavali po zemunicama .Ovo uopšte nije realno da neko tako priča o njima.Oni imaju jednu zemlju Srbiju koju su branili i uvek će je braniti,a mi smo dužni da ih bar zbog toga poštujemo.

Branko

pre 9 godina

Ma otkada se uopste ovi samozvani antifasisti iz Novog Sada bave bilo cime sto se desava u Beogradu? Da li im je ikada palo na pamet da komentarisu polozaj izbeglica u Novom Sadu, da, na primer, osude one koji su ih proterali, umesto sto njih osudjuju da su im dosli u njihov grad samo da bi pokvarili biracki odnos. Svi igraju neke igre i nose neke maske ispod kojih su poznata stara lica i poznate stare taktike!

popeye

pre 9 godina

Колико само има фашизма у овим изливима антифашизма у коментарима. Није све такво каквим се само зове.

Aleksandar

pre 9 godina

A sta je NETACNO U LETKU. Niko pozvao nije na nasilje, ali ako prodjete Ibarskom magistralom, posle OMV pumpe, pogledajte sa strane puta kako su uz sam kolovoz pobodena dva direka i struja je preko njih sprovedena preko obe trake puta. Ko vozi sklepane skalamerije po ulicama Cukarice, a sankcija nema, bez zimske opreme i prve pomoci. Pogledajte spustanje od VMA prema Rakovici sa desne strane njihoava naseobina, struja se krade sa reklama. O cemu pricamo, besplatno skolovanje, lecenje, a upravo galama, arlaukanje, muzika nesnosna do kasno u noc, bez da se obaziru na druge koji rade i kojima to smeta. A svakome od Vas kome je zao , slobodno nemojte se skrivati iza tastatura, vec put pod noge i UDOMITE jednu takvu jadnu porodicu. Pokazite nama ostalima koliko ste velikog srca, a mi ostali u zabludi. MOLIM VAS.

Lasta

pre 9 godina

"Srbska akcija", "Srbska cast" nepismene patriote, ne znaju ni srpski pravopis, zbog takvih kao vi smo i ovde, masa koja nema svoj stav, citaju kojekakve gluposti po internetu i od besa ne znaju sta ce, eeej njima je kriva neduzna manjina, zna se ko je kriv ali to je za vas komplikovanoo... Pozz

Tika

pre 9 godina

Putin je pre od jednog meseca javno pozvao na cistu Rusiju.
Eto odsjaja njegove politike na Srbiju.
Repriza dogadjaja neposredno pre 2 svetskog rata u Nemackoj.
Gde to ide Srbija?

Rocky

pre 9 godina

@Smederevac Srbija kao drzava nedovoljno radi, u pogledu socijalizacije nekih Roma (nisu svi Romi isti). Slazem se da ima i onih koji jednostavno ne zele da se ukljuce u sistem, ali isto tako verujem da bi rezultat bio mnogo bolji, da imamo jake socijalne institucije.

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

"srbska" to kada vidim i novi srpski pozdrav sa tri spojena prsta meni kao radikalu,rodoljubu i nacionalisti dodje da predjem u ldp ili kod natase kandic u njenu organizaciju!!!

Bavarska Princeza

pre 9 godina

Niko nije zvao na nasilje. Ne podrzasam ovo i Rome postujem. Smatram da trebaju da imaju isti tretman kao i svi ljudi jer oni su to - LJUDI ! Svi smo isti i zato ovakve stvari ne podrzavam i nikad necu. Ali naslov je preuvelican. Clanovi ovog primitivnog pokreta su napisali peticija a ne izadjite na ulicu i tucite ih. Ako bilo ko od clanova tog pokreta citaju ovo neka znaju da se ljubav prema otadzbini ne pokazuje mrznjom prema drugima. To sto pozivaju na diskriminaciju ih ne cini vecim Srbima bas naprotiv cini ih mizernim ljudima.

Skuplja dara nego mera

pre 9 godina

@ Fasiste u zatvor!Pa na radne akcije da ciste ovu preprljavu zemlju i da batale napacenu sirotinju!
(spg, 1. decembar 2014 12:16)

Kada bi se to uradilo - Srbija bi postala slabo naseljena zemlja.

hoće li Udovički otići da živi na Čukaričkoj padini?

pre 9 godina

leci su tačni i preko potrebni. A što se tiče diskriminacije, kada se jednoj etničkoj grupi dopušta ono što se ne dopušta nijednoj drugoj - vožnja skalamerija koje ne ispunjavaju minumum uslova za učešće u saobraćaju, napadanje i pljačkanje starih i nemoćnih, organizovano prosjačenje po ulicama i vozilima gradskog prevoza - onda je to diskriminacija protiv svih ostalih etničkih grupa.

Dragan

pre 9 godina

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu...
(iKrem, 1. decembar 2014 19:10)

Ne znam gde zivis ali ti predlazem da u gradu u kojem zivis sa nekoliko kolega ili komsija ili slucajnih prolaznika pokusas da podignes karton-naselje a zatim da nam iz zatvora javis kako su na to reagovali tamosnja nerasisticka, nefasisticka i demokratska policija, pravosudje, gradske vlasti, sugradjani i drzava u celini.

bre@.rs

pre 9 godina

Svako nasilje jeste za osudu i nemam nikakav problem sa tim niti se plašim da će ovakvi pozivi, nešto promeniti u odnosu većine građana prema Romima ili bilo kojoj manjini.
Ali ima mnogo problema koje niko sem samih Roma, ne može rešiti.
Svi imamo ista prava, ali su nam i obaveze iste.
Ja o mojim pravima odavno ne razmišljam, ali ne zato što mi nisu ugrožena, već zbog činjenice da bi u pokušaju da ostvarim pravo da ne skupljam smeće pored kontejnera za drugima, "ugrozila" pravo onih koji izbace sve, uzmu po nešto, a ostatak ostave pred mojim ulazom. Koga zanima kako se ja osećam ili se podrazumeva da su svi moji problemi rešeni, činjenicom da pripadam većinskom narodu?
Vrlo sam dobronamerna, ali i vrlo svesna da problema neće biti jedino ako svi živimo u skladu sa normama prihvatljivim za naše okruženje.

Abrakadabra

pre 9 godina

Pa eto, kad se nijedna vlast do sada nije iskreno založila za iskorenjivanje neonacista i klerofašista. Baš sam namerno upotrebio naziv "iskorenjivanje", jer takve pojave treba tretirati kao teške zarazne bolesti - potpuno iskoreniti, da ne ostanu ni u tragovima.
One fore sa zabranom nekih od tih grupa su smešne, već sutra se banda organizuje pod drugim imenom, pa čak izađe i na izbore.
Sad su još dobili novu energiju povratkom Šešelja, a budite sigurni da im se ova vlast neće mnogo suprotstavljati. Nije ni prošla (DS-ova) uradila gotovo ništa po pitanju političkog podzemlja, tako da od trenutne vlasti to posebno ne treba očekivati. Dovoljno je samo pogledati potpaljivačke naslove režimskih medija (Informer, Kurir, Novosti, Pink), pa će vam biti jasno gde se ustvari pažljivo akumulira ta šovinistička energija.

Miki_In

pre 9 godina

opet se lepa slika Srbije salje u svet,grand parada sunda,nasilnika fasista,primitivaca gde god pogledas,velika sramota a zna se od kud riba smrdi !

djura

pre 9 godina

Da se ne lazemo, Rome su proterali Nemci, Italijani, skandinavske zemlje, Englezi. Jedna Kanada, zemlja koja zaista trpi sve nacije sveta i imao odlicne zakone, gde su svi ravnopravni, izbacila je svbe Rome iz Kanade i zbog Roma uvela vize Ceskoj, koje i dan danas stoje. Cak su imali i mali "rat" sa EU, pretnje da ce i EU uvesti vize kanadi ako ne skinu Ceskoj, no se kanadjani nisu dali prevariti. Doslo je 2000 Roma iz Ceske, trazili su azil, imali sve sto treba, i iz nekog razloga svi su deportovani, cak su i njihovi advokati u kanadi imali problema koji su ih zastupali. Pitamk se, ko bi voleo od nas da nam romsko naselje bude na 100 metara od zgrada gde zivimo? Srbiji se od strane zapada gura mnogo novca za kojekakve borbe za romska prava. I to rade zemlje koje su proterale skoro sve Rome, ne treba mnogo biti pametan pa zakljuciti o cemu se radi.

Poznavaoc

pre 9 godina

Tipicna kopija Putinovog pozi a za stvaranje CISTE RUSIJE.Ovaj sajt je sa servera u Rusiji.
Risija i njene obavestajne sluzbe unistavaju SRBIJU.

Aca

pre 9 godina

U ovom vetrovitom danu (a tek će da bude žestoko) mislim na Rome i njihov život u nehigijenskim kartonskim domovima (bez vode,struje, grejanja)! Setomo se nedavnih tragedija kada su stradala deca jer su, između ostalog, i neodgovorne majke ostavljale decu sa upaljenim pećima!
Koristim ovu priliku i da pozovem građane Srbije da sa svojih terasa sklone saksije, lagane tupe i oštre predmete, koje bi ovaj vetar mogao da obori, ne daj Bože, nekome na glavu i povredi ga! Gledam sa prozora i primećujem da su se nekim komšijama odvalile roletne, koje takođe mogu da polete na ulicu i nekoga povrede!

MiIos

pre 9 godina

"A kako se poziva na nasilje ako se poziva na protest, apele i peticije?!
(Remp, 1. decembar 2014 09:07)"

Pa to se tako kaze.
Hajde da se organizujemo da ih malo "apelujemo".
Osetice nasu "peticiju".
"Protesterisacemo" ih sve do jednog.

Jok ce da napisu "Ubi, zakolji..."? Pa ni njihov prethodnik nije pricao o genocidu, nego o "konacnom resenju".

SLEPILO

pre 9 godina

Nije toliko strasno kad saka ogorcenih, poluobrazovanih kriptofasista halucinira, sramotnija i opasnija je ova gomila "dobrih ljudi" koja ih sledi, sve misleci najbolje o sebi, svodeci problem na licnu higijenu. Secate li se onih besprekorno uglancanih i utegnutih, sto su spalili i pobili milione? Nema kupanja koje ce oprati smrad vecine komentara.

scout

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?

Vojvođanin

pre 9 godina

Protiv sam rasizma,diskriminacije i poziva na linč,ali u letku toga nema. Činjenica je da građani imaju problem!Problemi koji su navedeni u letku su definitivno tačni,ali država i sami Cigani,trebaju da se potrude da ih reše.Cigani kao i svi ostali građani Srbije imaju ista prava,i ko kaže da su ugroženi,laže!Znači,imaju sva prava kao i svi ostali građani Srbije,ali i obaveze!Da li neko od nas treba da ide da mu napravi ličnu kartu,da mu prijavi mesto prebivališta,da mu prijavi novorođeno dete,da mu upiše dete u školu,da ga prijavi na biro za zapošljavanje,da mu napravi zdravstvenu knjižicu,da mu skuplja najlon kese,flaše,smeće,koje on baca?Da li neko od nas treba da mu kaže:"hej,nemoj da praviš desetoro dece,jel vidiš da ne možeš da preživiš ni sa jednim? Na državi i institucijama je,a i na njihovim predstavnicima u republičkom parlamentu(imaju ih),da ih edukuju i obrazuju,a ne da ih samo koriste kao biračko telo pred svake izbore!Još jednom:Cigani imaju ista prava kao i svi ostali građani Srbije,ali isto tako imaju i obaveze,kao svi ostali građani Srbije!

Deportacija kao 'evropska vrednost'

pre 9 godina

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu...
(iKrem, 1. decembar 2014 19:10)

Onda gledaj svoja posla. Tvoji (Francuzi i ostali) su Rome sakupljali kao stoku i deportovali ih iz zemlje;L te se zato pokrij pokondirenim ušima i ćuti.

Rale

pre 9 godina

Koliko vidim, ovaj letak poziva na peticije i javne apele, a ne na nasilje. A ako pojedincima stvarno ne smetaju divlja ciganska naselja, onda neka ih prime u svoje dvorište. Ovo je već došlo do grla, jer u Beogradu praktično nema prazne ledine koju nisu zauzeli.

D.POPOVIC

pre 9 godina

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

U njemu nema govora o bilo kakavom nasilju. U njima uopsteno nije napisano nista sto se odnosi na bilo koju celu etnicku grupu niti je letak (apel) upucen iskljucivo srpskom narodu. Nezadovoljstvo je usmereno samo na jedan podskup gradjana Srbije koji podizanjem divljih karton naselja ugrozava ostale gradjane ukljucujuci i rome u okolnim stambenim zgradama i kucama.

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

Iskljucivo se spominju mirni protesti, peticije i apeli - u svetu opstepriznate legitimne metode gradjanske inicijative i protesta.

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

Nasilje?

pre 9 godina

Izvinite, ovde se govori o divljim (dakle ilegalnim) naseljima, i pominje se borba putem javnih apela, peticija i protesta. Niti se spominju Romi kao nacija u smislu krivca, niti se spominje nasilje. Znate, ima i Roma koji postuju zakone i izvrsavaju svoje obaveze kao i svi ostali gradjani. A naravno ima i ne-Roma koji zive "na divljaka". Ohohoj...

Posejdon

pre 9 godina

Jel se vi svi komentatori pravite blesavi ili stvarno ne znate ko je ovo pisao i ko su ti ljudi uopste, pa se pravite tehnicki ispravni? Sramota kakvi sve fasisti u Srbiji danas obitavaju.

Homo politicus

pre 9 godina

Obicno spinovanje javnosti, niko ne govori da tamo gde se gradi romsko naselje cena kvadrata drasticno pada. Postavlja se pitanje nadoknade stete vlasniku nekretnine koja se nalazi pored romskog naselja. Ne radi se o nikakvom fasizmu, nacizmu vec o realnoj cinjenici od koje svako okrece glavu. Kada budu napravili naselje na Dedinju, Senjaku, NBG, onda cu da ce uclanim u Antifasisticku akciju i zastupam njihove stavove o ravnopravnosti.

sovuljaga

pre 9 godina

kao i "nasi","obraz",radikali i slicni fasisti oni propagiraju svoju mrznju prema svima koji nisu Srbi i prema vecem delu Srba koji imaju drugacije misljenje o tome sta je to patriotizam.za njih je to mrznja prema svima koji nisu Srbi a za nas normalne(ili izdajnike,da im bude jasnije o kome govorim) je to ljubav prema zemlji koju iskazujes svakim danom tako sto radis nesto korisno za nju.pa ako to znaci placanje poreza,ne krades,biti fin prema turistima,a kada ti odes negde "van" takodje se ponasas dostojanstveno,ne bacas smece po gradu,ne lomis svoj grad,prevoz...nije mi jasno zasto se ne ukinu ove organizacije koje funkcionisu kao i Hitlerova nemacka jer Srbija nikada nije bila na strani nacista/fasista pa bi zato bilo logicno zabraniti ovakve protuve i organizacije.

šizofrenik

pre 9 godina

Otkad su "javni apeli" i "protesti" isto što i "pozivi na nasilje"? Da li je iko od ovih nevladinih i vladinih lezilebovića zapravo pročitao letak?

Avanti prevaranti!

pre 9 godina

Otkad su "javni apeli" i "protesti" isto što i "pozivi na nasilje"? Da li je iko od ovih nevladinih i vladinih lezilebovića zapravo pročitao letak?
(šizofrenik, 1. decembar 2014 18:45)

Naravno da nije. Ti paraziti su navikli da laju, pa eto, laju.

Burim

pre 9 godina

Pa daj, srbi nikad to ne rade, oni mogu da idu i da brane "srbiju" svugde po svetu: U Sloveniji, Hrvatskoj, Bsni, Kosovu. Doduse tokom tih odbranbenih ratova su kako gde ubili ponekoliko hiljada civila ali ovo je necuveno, to mora da im neki Hrvat ili Albanac namestio.

NN

pre 9 godina

Meni je interesatno da se navodno ovaj letak ubacuje beogradjanima u postanske sanducice, a na to reagauje NVO iz Novog Sada, pored silnih NVO koje imamo u Beogradu, kako celnici tih iz Beograda nisu prvi odreagoval na ovo, jer su verovatno dobili taj letak u svom postanskom sanducetu .
Drugo pitanej da li je ova NVO iz Novog Sada izdala neko saopstesnej povodom pljacki i nasilja ona 2 deta od 10 i 11 godina u Beogradu, sa brojnim kriviicnim prijavama i koji imaju iza sebe i jedno ubistvo starijeg sugradjanina koji je umro posle njihovog prebijanja prilikom pljacke .

hocu i ja pravo

pre 9 godina

ja mou da kazem da je letak istinit, zivim na cukarickoj padini i ispred moje zgrade se duz cele sume do zeleznika prostire cigansko naselje koje zagadjuje okolinu dovlaceci djubre gajeci ovce svinje i vazduh paljenjem plastike i kablova koje su pokrali kojekude,sve su podne kontejnere izbusili pa kukama vade djubre i razbacuju, drzava ne radi nista po tom pitanju iako je bilo protesta i tona poslatih mailova da se nesto uradi po tom pitanju. nemoze im niko nista..i oni su ugrozeni, ne, ja sam ugrozena jer sam osudjena na to djubre i smrad u 8 mesecu trudnoce i moje dete uskoro..

Aleksandar

pre 9 godina

(bezimena, 1. decembar 2014 21:25)
Nisam valjda fasista zato sto hocu da se uvede pravda za sve, kako njima-tako meni. Ja ne smem da sagradim ni dve cigle od kuce, a oni bespravno podizu kuce i sada kada je to zakonom zabranjeno bez plana i dozvola. Voze skalamerije bez tablica, zimskih guma, prve pomoci. Dobijaju soc. pomoc od 27.000,00 din,a deci se ne zna ni otac, ni datum rodjenja, a moja supruga radi puno radno vreme 30 dana u mesecu u Tempu na kasi za 21.000.00 din. To za tebe nije fasizam? Pretuku dobrocudnog Rasu, legendu mog detinjstva, a gde su njihovi roditelji, otac-majka, a NIKO NE ODGOVARA. Kradja sahtova i slivnika, a posle auto sa necijem detetom moze da se osteti, a sta cemo sa tim? Koliko gradjane Srbije kosta kradja struje, unistavanje ulicne rasvete pregorevanjem istih, jer su se oni prikacili bespravno. I posle imas obraz da nekoga nazivas fasistom, a pritom potpisi se, ne sakrivaj se iza androida koji verovatno kosata koliko i 1000 obroka za njih. Prodaj ga i pokazi humanost, fasisti, ti si klasican BOT.

Maja

pre 9 godina

U subotu je održan mirni protest stanovnika Zemun Polja zbog nerada vlasti i državnih organa u naselju, koje je imalo najveći mehanički priliv stanovništva u poslednjih osam godina. Niko iz Gradske uprave niti bilo kog ministarstva, nevladinih organizacija, društvenih organizacija, policija, udruženja Roma nisu aktivni na terenu. Ljudi su doseljeni, ne znaju kulturu življenja u stambenim jedniciama i niko nema želju da radi sa njima. Ni u školi, ni u Domu zdravlja, ni u udruženjima. Nema volontera koji bi ih obilazili, nema pripadnika stranaka koji bi im pomogli da se asimiluju. Umesto toga, dopušta se da raste nezadovoljstvo i sa jedne i sa druge strane stanovništva, česte su tuče, pljačkanja, otimanje lančića, upadanja u stanove...Dopušta se da roditelji ispisuju decu iz osnovne škole u naselkju, koja u poslednje dve godine ima rekordan broj ispisane dece, posebno u prvom razredu. Već formirana odeljenja se raspadaju jer je pratiti nastavu nemoguće. Nema asistenata za obrazovanje. Nema asistenata za zdravstvo.

Vlast i nevladine organizacije ostaju gluve i slepe za probleme u naselju. Svi okreću glavu.

Dve lamele sa 350 stanova su završene i čekaju nove stanare. Konkurs još nije objavljen.

Битно да пишеш коментаре

pre 9 godina

Србска акција.Чуј ! А,палатализација ништа !?
(Ноле, 1. decembar 2014 17:47)

Хтео си да испаднеш паметан. Разочараћу те. Ниси успео. Палатализација је када се задњонепчани сугласници К, Г и Х мењају у предњенепчане Ч, Џ и Ш. Мада опраштам ти. За тако нешто би морао да знаш сва слова.

WTF-ologist

pre 9 godina

Vlast i nevladine organizacije ostaju gluve i slepe za probleme u naselju. Svi okreću glavu.

(Maja, 1. decembar 2014 19:13)

Vlast i NVO zanima samo kinta i ništa drugo.

gregy

pre 9 godina

procitao, ne vidim poziv na linc, mozda vise pogrdnih reci. Ovo je poziv na protest a ne na linc i fasizam. protest protiv getoizacije pojedinih naselja kao Zemun polje npr.

Darkstar

pre 9 godina

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.
(D.POPOVIC, 1. decembar 2014 18:01)

Možda bi se naši samoproklomovani 'antifašisti' složili da se primene 'evropski metodi', kao recimo u Francuskoj. Hvatanje Roma poput stoke, zbijanje u centre i deportacija. O tome je bilo dosta članka na ovom portalu, ali niti jedan 'antifa' se nije ni osvrnuo na to. Njima je jedino važno ko je diskriminator. Ako diskriminacija dolai od strane famoznog 'svog mormalnog sveta', onda ćute kao zaliveni. Sindrom Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, a krinka antifašiste.
Pročitao sam letak (verujem, za razliku od mnogih) i nema tu ničeg što bi se dalo naslutiti iz ostrašćenih komenatara. Ipak, nisam siguran da su autori tako mirotočivi u stvarnosti. Mnogo puta u istoriji su loše stvari krenule od letaka, pa zato ovo ne odobravam.

Đole

pre 9 godina

Izvinite, a zasto drzava nije reagovala kada su romi pretukli moje dete, zato sto je Srbin?
(Igor, 1. decembar 2014 20:39)

Igore, priljatelju, zar stvarno ne vidiš šta se događa? Ako se napravi sagregacija po nacionalnoj osnovi, naravno da će biti "pretukli ga zato što je X". Šta misliš, kako je došlo do klanice u zemlji gde su razne nacionalnosti živele kao komšije u miru pola veka?

The Nique

pre 9 godina

Србска акција.Чуј ! А,палатализација ништа !?
(Ноле, 1. decembar 2014 17:47)

Naravno da je ništa, jer palatalizacija je nešto sasvim drugo:)

scout

pre 9 godina

@ IKrem
Znaci ovde ako ne gledas na romsku populaciju sa simpatijama onda si klerofasista? Posto zivis na zapadu vec dve decenije verovatno se nadas da ce tvoji potomci tamo uspeti i postati bitni cinioci drustva u kome si ih uzgajao, ali moram te razocarati, nece prijatelju oni za "nas doseljenike" imaju "limit do koga mozemo napredovati". Znas li zasto? Zbog toga sto smo drugaciji i sto cemo tamo uvek biti "niza rasa" u odnosu na Nemce, Holandjane, Dance... A sto se tice Roma kada si tako "evoluirao u odnosu na nas koji smo ovde ostali" reci mi cemu onda readmisija Roma koji su dve decenije u zemljama EU?

Nevena

pre 9 godina

Svaka cast svim integrisanim romima, obrazovanim intelektualcima i neobrazovanim radnicima... Sigurna sam da ni oni ne zele karton naselje u svom komsiluku. Autori teksta na lecima nisu ni trebali da spominju da su naselja romska, samo da zovu na apel protiv divljih kartonskih naselja- tako ne bi ostavili prostora za medijski linc. Nebitna je rasa i nacionalnost ljudi koji u tim naseljima zive, tim problemom treba neko da se pozabavi.
Druga je stvar sto po reputaciji autora svi znamo sta je pisac letaka hteo da kaze i da mu namere nisu ni malo dobre...

sima strašni

pre 9 godina

Mene kao pripadnika romske nacionalne manjine najviše iznenadjuje izjava profesora Vitomira Mihajlovića.
Naime on kao predsednik Nacionalnog saveta Roma i kao predstavnik svih Roma u izvršnoj vlasti,najveći problem vidi zašto su svi Romi stavljeni u isti koš.Očigledno da je najveći problem što isti taj Nacionalni savet Roma u protekloj čuvenoj dekadi Roma, a od kako je prof. Mihajlović predsednik, nije učinila gotovo ništa,ili su rezultati slabo vidljivi ili nedovoljno transparentni, u integraciji Roma.
A za sve one koji smatraju da problem ne mogu drugačije rešiti,što neko reče dole "tanka je nit između patriotizma i neonacionalizma".
Prema tome pamet u glavu i sve problema pokušajmo rešiti u institucijama sistema (zato postoje zar ne?) između ostalog i u Nacionalnom savetu Roma čiji je gospodin prof. Mihajlović dobio novi mandat pre nepunih dve nedelje kao predsednik.

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

Braćo, Romi, neka vas ne plaše ovakve poruke. Devedesetipet odsto građana bi vas branilo kada bi vas napali ovakvi ...

Uvek uz Rome!

hairlija

pre 9 godina

eeeee damije! pobjec odavde, iz tamnog balkanskog vilajeta! srbi mrze sve redom! otkud onda svi ti u srbiji, sto ih srbi davno ne protjerase?? koliko ima cigana u hrvatskoj, koliko u sloveniji? koliko nacija, naroda i narodnosti zivi u srbiji? kako, koliko, zasto, dokle???? ovi sto znaju gramatiku nek mi isprave greske!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Verovatno su i Rasu Popova pomesali sa nekim klerofasistom? Nije umeo covek da im izrazi simpatije i da u cilju naseg opsteg stremljenja ka EU i njenim trezorima okrene i drugi obraz. Mi smo jedini idijoti koji su diskriminaciju zamenili "pozitivnom diskriminacijom". Dok shvatimo bice kasno. Kao i uvek.

Liberty

pre 9 godina

Ne podnosim nacionaliste i svakodnevno sam u sukobu sa njima, ali smatram da je medijska histerija vestacki izazvana. Bilo bi dobro da ovaj letak pokrene javnu raspravu na temu situacije u kojoj se veliki deo romske populacije nalazi. Do nasilja ce pre ili kasnije doci ukoliko se o ovome ne vodi otvorena debata. Etiketiranje bilo koje strane u debati, takodje vodi netrpeljivosti i sukobima. Nisu fasisti ljudi koji smatraju da cak i Romi moraju da se menjaju i da se ponasaju odgovorno. Poznajem ih prilican broj koji su sasvim pristojni i imam utisak da nikome ne smetaju. Upravo danas sam radio sam jednom romskom porodicom. Zive tesko, ali su sasvim uklopljeni u nase drustvo. Oni se moraju menjati na bolje, a mi im u tome moramo pomoci, tako sto cemo ih tretirati ravnopravno - kako u njihovim pravima, tako i u njihovim obavezama.

pn

pre 9 godina

Pa dal su ovi normalni? Albanci dođu u sred Beograda da provociraju i da nas naprave majmunima, muslimanski ekstremisti u sred naše države pozivaju na linč na utakmici, političari nam godinama uništavaju državu, smanjuju plate, penzije povećavaju cenu struje i ostalih stvari a ovi se uhvatili Roma. Kao da su Romi trenutno najveći problem u Srbiji.

Samo ne gledajte u novcanik !

pre 9 godina

Samo magla, samo magla, cene skacu, plate i penzije se smanjuju a mi cemo da se bavimo nekim nepismenim pozivima !!!

Sugrađanin

pre 9 godina

Koliko god da je taj letak ružna manifestacija rasne netrpeljivosti, u njemu nema "poziva na nasilje", tako da naslov ne stoji. Ipak, i bez toga letak liči na proglase nacističkog okupatora za vreme 2. svetskog rata.

tempera

pre 9 godina

Čist rasistički pamflet, napisan na lošem srpskom. A sve što su naveli je samo paravan za sprovođenje rasističke ideologije. Romska montažna naselja dođu i odu, a milion divljih objekata srBskih građana, sa neuslovnim ulicama i kanalizacijom su u redu? Musavi i prljavi gradovi, buka, nasilje i moralno posrtanje su svuda oko nas, i ne vidim da su mi Romi krivi za to.

bezimena

pre 9 godina

"....vec put pod noge i UDOMITE jednu takvu jadnu porodicu. Pokazite nama ostalima koliko ste velikog srca, a mi ostali u zabludi. MOLIM VAS".
(Aleksandar, 01. decembar 2014 18:31)

Sram te bilo! UDOMLJAVAJU se kućni ljubimci, ne ljudi, a za to kako Romi žive, odgovorno je celo društvo, počev od vlasti, tačnije, od većinske nacije zavisi život svake nacionalne manjine!

Nažalost, u ovoj zemlji, dobar deo većine je isfrustriran, iskompleksiran, nesposoban i to treba iskaliti na nekome.

Hitleru su bili krivi Jevreji i komunisti, homoseksualci, crnce i Rome je isto mrzeo, da bi rešio da eliminiše i Slovene, kao nižu vrstu! Aušvic, Mauthauzen, Jasenovac itd. su posledica koja OPOMINJE!!!

Nacizam je NEDOPUSTIV

Ludilo mašina

pre 9 godina

U zatvor na prisilni rad organizatorima i piscima ovih bljuvotina. Prvo im treba oduzeti imovinu a zatim da na svojim imanjima naprave kuce ovim romima protiv kojih bi da se bore.
(mrki, 1. decembar 2014 20:26)

Pol Pot kao 'sistem vrednosti'. Slika i prilika našeg 'liberala'.

Tarantula

pre 9 godina

Dobrodosao Vojislave, dobar dan Vucicu, dobro vece Kostunica, Tadicu, Dinkicu, Ljajicu, daleko vam lepa kuca, da li cete pustiti ovu drzavu da se unormali ikada?

Marina

pre 9 godina

Danas protiv Roma,a sutra tko zna koga će odabrati za svoje žrtve. Možda im se na tapetu nađu plavooki,možda niži od 170 cm....glavno im je da ne izgube mržnju u sebi i da nađu na kome će je trošiti. Nema razlike među ubojicama,rasistima,nacionalistima,ksenofobima...u svakoj zemlji , na svakom kontinentu postoji grupa nasilnika koja uzima neku svoju pravdu u svoje prljave ruke. Zlo cvjeta ako dobar čovjek ništa ne čini,zato bravo za sve komentare koji osuđuju napad na Rome.

Đole

pre 9 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem. Dragi sugrađani, stigli smo, dobrodošli u FAŠISTIČKU SRBIJU. Po komentarima, se veliki broj naših sugrađana slaže sa ovim letkom koji predstavlja primer nacističke propagande.
Vidim da se navodi kako se Romi moraju "ukalupiti u društvene norme"... Ja bih naveo zahtev za one koji se sa tim slažu: "Alo ksenofobični MORONI, VI se ukalupite u društvene norme". U mom gradu se situacija sa Romima u nekoj meri razlikuje.. Za razliku od vas mi ih nismo odbacivali kao građane drugog reda (mada se i ovde vidi veliki broj predrasuda i rasistički pogled na njihovo društvo)!
Što se tiče kulture, kakva god da je.. mi imamo pravo na svoje kulturne vrednosti, zašto bi isto uskraćivali njima (nemoj mi prodavati priču kako ne poštuju zakone, ni mi ih ne poštujemo zato što je sistem loš a ne zbog naše (ne)"kulture").
Što se tiče nehigijenskih naselja, ne bi trebalo da brineš da će se broj Roma u njima povećati, brini što će se broj Srba u njima povećati. Zbog naše "socijalne politike" broj beskućnika je porastao za skoro 50% od 2012. do 2013. i raste eksponencijalno. Ne obraćaš pažnju na njih kad prolaziš leti kroz park? Trebao bi zato što bi jednog dana mogao da završiš na istom mestu. Glad ne gleda nacionalnost!
Ukoliko vlasti ne učine nešto povodom ovih stvari, verovatno ćemo i mi poput naših dedova pozdravljati "SMRT FAŠIZMU" - "SLOBODA NARODU".
Plači Srbijo

Nacaljnik

pre 9 godina

Sve ove desnicarske organizacije. ciji naziv pocinje sa SrBski,u svom programu imaju stop EU,prisajedinjenje Rusiji,pravoslavlje ili smrt.I kao slucajno,serveri su im u Rusiji,vecina njih je bila u KGB omladinskom kampu "SELINGER" u Rusiji,koji je pod direktnom komandom V.V.P.
Primer NASI,OBRAZ,DVERI,1389.

Slobodan

pre 9 godina

Ako neko piše o ozbiljnim problemima koji stvarno postoje i niko ništa ne preduzima nego se čeka da problem eskalira onda je on rasista nacista fašista i nezanm šta ne. Naravno srbi su i ovaj put krivi valjda zato što smo ih prihvatili jer ih niko drugi neće, neka probaju to da rade u Zagrebu, Ljubljani pa će te videti demokratiju na delu.

Rumpel Stickin

pre 9 godina

Čitam pojedine komentare i ne mogu da verujem kako ljudi vešto spinuju priču onako kako njima odgovara. Obeležavati globalno neku naciju, grupu pa i podgrupu u ovom slučaju Rome za neke loše osobine pojedinaca (sa margine) to jeste FAŠIZAM u izvornom obliku, što neki ljudi to sebi neće priznati to je neka sasvim druga priča. Ako sad javnost ne reaguje ili ne daj Bože podrži ovakvu nebulozu odosmo svi u pm. Zašto, zato što će kasnije neko drugi biti izložen reakciji besne rulje, skoro su neke junačine vijali žene u crnom i šamarali ih, sutra treba neko na ulici da strepi da će ga napasti grupa ljudi zato što je druge boje kože ili nacije (ima i afroamerikanaca, azijata i ljudi sa dalekog istoka u Srbiji) ili da će ga neko isprepucati zato što je rekao nešto što nije šablonski ili ne daj Bože protiv vlasti. Polako samo Srbijo, prećutite ovakve fašističke splačine i dozvolite im da ojačaju pa će i žene uskoro morati da vraćaju marame na glavu u 21veku...

живот у илузији

pre 9 godina

Nije toliko strasno kad saka ogorcenih, poluobrazovanih kriptofasista halucinira, sramotnija i opasnija je ova gomila "dobrih ljudi" koja ih sledi, sve misleci najbolje o sebi, svodeci problem na licnu higijenu. Secate li se onih besprekorno uglancanih i utegnutih, sto su spalili i pobili milione? Nema kupanja koje ce oprati smrad vecine komentara.
(SLEPILO, 01. decembar 2014 13:59)

Купање такође не може да опере твоју стаљинистичку прошлост. Стаљин или Хитлер, свеједно је.

iKrem

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?
(scout, 1. decembar 2014 18:30)

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu... Ali da li ste vi stvarno postali toliko primitivni da se jedna ovakva izjava tretira kao tautologija? Ono, "pa NARAVNO da ne"? Ono kao, sad treba da budes progresivan u PM da bi bio OK sa zetom ili snajom Romom/Romkinjom?

Uf, koji tamni vilajet....

Polu rom

pre 9 godina

Polu rom
citam malo pre komentare na one pro fasisticke letke i ne verujem koliko ljudi odobrava govor mrznje ,smeta vam sto Romi prose i preturaju po kontejnerima pa sta je tu gospodo necasno ? Romi ne zive u higijenskim uslovima pa jel vas neko tera da ulazite u romske kuce? Jel su vam Romi krivi sto vas ceo svet mrzi,sto vam je drzava propala jel su vam Romi unistili firme ? Samo da znate nas ima 700 000 u Srbiji i necemo pristati na nasilje ,a za vas je bolje da pocnete da razmisljate normalno i da budete tolerantni jer je nas sve vise ,a vas sve manje i za 100 god mi cemo biti vecina u ovoj drzavi ,a ne vi.

Uzas

pre 9 godina

Za one koji se ovde bave gramatikom , a o njoj ni sami pojma nemaju : pise se "srpska" i to malim slovom , a nije rec o palatalizaciji , nego o jednacenju suglasnika po zvucnosti .

Pozdrav za sve nase sugradjane Rome i neka znaju da ih niko ne mrzi ! Mi zelimo da oni zive u boljim uslovima , jer ce tako svima biti bolje i zahtevamo od drzave da se time hitno pozabavi, na ozbiljan nacin . !

Rom, ponosni, i patriota usput da ne bude zabune.

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?
(scout, 1. decembar 2014 18:30)

Pa druze ja sam Rom, ako se meni obracas. Naravno da mi ne bi smetalo da mi je zet ili snaja Rom ili Romkinja, kao sto mi ne bi smetalo ni da je Srbin-Srpkinja, ili Madjar-Madjarica. Bitnije bi mi bilo da je dobar covek u mojoj familiji, nego sta ce komsiluk da prica. Ima nas i skolovanih i pametnih, koji zivimo ovde generacijama, placamo porez uredno. Ne razumem kome se obracas i sta si hteo da kazes, pa mi pojasni molim te.

Danas autošovinista, sutra kvisling

pre 9 godina

@ Fasiste u zatvor!Pa na radne akcije da ciste ovu preprljavu zemlju i da batale napacenu sirotinju!
(spg, 1. decembar 2014 12:16)

Kada bi se to uradilo - Srbija bi postala slabo naseljena zemlja.
(Skuplja dara nego mera, 1. decembar 2014 12:41)

Kvislinški hot-line. Takvi poput tebe su i trpali Rome u logore.

Никола

pre 9 godina

Стaндaрдизaциjoм jeзикa “Maтицa Српскa” yсвojилa je oблик “српски”, штo никaкo ниje спoрнo. Meђyтим, нeки нaши дaнaшњи лингвисти нaвoдe врлo рaзyмљивe aргyмeнтe y oдбaрнy oбликa “србски”. Пa тaкo прoф. др. Љyбoмир T. Грyjић кaжe: “Пoглeдajмo примeр сa извeдeницaмa oд рeчи ГРБ. Придeв oд њeгa je грБски, a нe грПски. Зaштo тy ниje примeњeнo прaвилo o jeднaчeњy пo звyчнoсти? Пoгoтoвo штo je ГРБ влaститa имeницa. Дрyгo прaвилo кaжe дa кaдa je влaститa имeницa кoрeн извeдeнe рeчи, oндa сe oнa зaдржaвa y oригинaлнoм oбликy, тj. нe мeњa сe, y извeдeнoj рeчи, кao штo сy Србкињa, Србствo, србски извeдeнe рeчи oд имeнa (влaститe имeницe) СРБ.”

Uzas

pre 9 godina

Никола

Podrzavam Vas komentar ! Iako govorim i pisem "srpski" , uvek mi je bilo logicnije "B" umesto "p" , bas zato sto je rec izvedena od vlastite imenice . Da bi se uocile te fine finese , treba imati istancan sluh za jezik , koji mnogi nikad nece imati . Htedoh reci da bacate bisere pred svinje ,ali ste me podstakli da bacim i ja neki biser. Rec je o cinjenici da je Vuk Karadzic,i pored fonetskog pravopisnog principa - pisi kao sto govoris , citaj kako je napisano , u svojim delima dosledno koristio prisvojni pridev "serbski " .

Maca

pre 9 godina

Pa izgleda nekima sa zapada iz EU i EP nije bila dovljno rezolucija o Seselju, pa se sada uz pomoc ovog letka mozda sprema i nova gde ce nas prikazati kao velike rasiste i naciste. Interesatno da bas ti leci stizu u sanducice nekoliko dana posle rezolucije o Seselju preko koje je opet izblamirana Srbija ni kriva ni neduzna.

SrbIN

pre 9 godina

Tako je. Oni ne treba da zive u karton naseljima. ONI TREBA DA ZIVE U STAMBENIM ZGRADAMA.
Problem je jer su te fasisticke organizacije izmanipulisane nacionalisticki dok neko drugi pikira tu zemlju na kojoj su sada karton naselja radi svog profita.
To je problem. Nisu problem romi.

Ciga

pre 9 godina

Strasno, koliko glupavih komentara sa svih strana? Opet mesamo babe i zabe? Ovde se radi o primitivnim kartonskim naseljima a ne o globalizaciji Roma? Zgrazavam se o nekoj mrznji ili fasismu i sigurno je da u Srbiji su svi ravnopravni narodi, cak je popularnost dobila recenica da je u Srbiji najteze danas biti Srbin? A to nije bez veze? Neki narodi kao sto su Romi po kulturi i tradiciji vole da zive pod satorima i u cergama (komuna). To je isto i sa nekim najbogatijim Arapima slucaj. Znaci posto je to tradicija, mozda bi nekima odgovarale napustene kuce po Srbiji (Vojvodina), a druge lepe nase sugradjane koji bi da nastave sa satorima i kartonima izmestiti sto dalje od urbanih mesta (a ima ih bogu hvala)i obezbediti im najpotrebnije uslove za zivot i razvoj uz naravno obostrano zadovoljstvo i brzu integraciju.

Dark Knight

pre 9 godina

I ptice na grani znaju da ogromna većina Roma u Srbiji živi u neopisivoj bedi, lišena osnovnih životnih uslova i bilo kakvog društvenog uticaja, kamo li zaštite države. Onaj kome su Romi najveća briga u životu, pored svih problema u ovom društvu, treba da se obrati psihijatru. Jesu li vam Romi uništili firme, opljačkali vas, smanjili vam plate i penzije, doveli na vlast nekompetentne ignorante, posvađali vas sa susedima, zaratili sa svetom, uništili same temelje društva...?

Milica 94

pre 9 godina

Realno, u pamfletu nema baš poziva na linč, ali ko je god upoznat sa aktivnostima ove Srbske akcije zna da je to grupa koja iako se predstavlja za patriotsku nema baš mnogo čisto patriotskih akcija... Njihove akcije se svode na pisanje antiromskih i antigej grafita i letaka, uništavanje tabli sa nazivima ulica socijalističkih prvaka i narodnih heroja... U suštini, njihova borba se svodi na prepucavanje sa marginalnim ljevičarskim grupacijama i širenju mržnje prema marginalnim društvenim slojevima...

mile

pre 9 godina

Kakav tajming,kakvo serviranje. Bravo,bravo maloumnici. Romi su narod koji mi je od uvek bio drag i policija jel radi nesto? Izadjite ko i zasto stoji iza ovoga. Alo tuzilastvo,sudovi?? Spavate? Strajkujete? Jel svi bas? Ja samo znam kome ovo sve odgovara. Nama ne.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Treba da pise Srpska a ne Srbska,sto znaci da je rec o stranom materijalu.Gugl prevod i sl. Jer ne verujem bas u toliku nepismenost.

EU

pre 9 godina

Podržavam EU , prozapadnjak sam, orotiv sam ovakvih akcija ali situacija sa romima se mora menjati:
1.MI se odnosimo prema nima kao prema građanima drugog reda. zbog toga mi moramo naučiti da ih ne diskriminišemo
2.ONI moraju da nauče da brinu o higijeni i ostalo.
3.SVI morami da se naučimo bontonu kulturi jer uporedite ponašanje jednog roma i jedne osobe koju mrzite (iz privat nog). Šokirani??

mrki

pre 9 godina

U zatvor na prisilni rad organizatorima i piscima ovih bljuvotina. Prvo im treba oduzeti imovinu a zatim da na svojim imanjima naprave kuce ovim romima protiv kojih bi da se bore.

Grunf

pre 9 godina

Koliko je od sada bilo javnih nastupa gde se iz nekog razloga neka grubacija ljudi vredja.Da li su to ljudi druge veroispovesti,boje kože, narodnosti,sexualnog opredeljenja.Da li je to sloboda govora ili mržnja.Državni organi skoro nkada nisu oštro do kraja reagovali kada su tukli Rome,palile strane ambasade,rušile džamije,maltretirali hrvati,albanci itd.tukli homosexualci ili vredjali.I dan danas mi imamo delovanje Obraza,1389 i ko zna kakvih sve organizacija.Da li gradjani treba da izadju i da stanu u zaštitu Roma ili pekara koje drže turci ili albanci.Romi ma cigani obožavam Vas.Smeta i meni nekada kada bi samo da nešto muljate,folirate (iako samo Vi to umete da radite najbolje i najlepše na svetu).Samo Vi tako lepo možete da kažete kupujemo stari nameštaj,gvoždje..Nekada nedostaje ako bar jednom ne prodje motokultivator sa Vas petoro i nešto bi da kupite.Hvala Vam puno što ste naselili tu blizu nas i što se veselite kao što samo vi znate u svoj ovoj bedi,što se bijete,što se ne kupate.Hvala Vam što ste tu,što nas svaki dan trgnete,pecnete kako teškim životom živite dok verovatno proglas ovog teksta su pisali "čistunci" koji imaju dilemu BMW ili Mercedes,da li da kupe parfem od 100 ili 200evra dok pola nacije jedva da ima i za sapun.Svuda ste dobrodošli u GSP-u da zapevate ma kako god to zvučalo.Neka Vas tu gde ste nigde nemojte ići.Dok Vi živite u kartonkama nikada se niko nije zapiato pa zašto bre ovi ljudi ovako žive.Zar to baš tako mora.Naši ste do kraja-ničiji više.

Ivan

pre 9 godina

Ako je ovo u stvari poziv kao sto je hitler pozivao (samo maskiran na fini nacin), kako, ako neko stvarno hoce da pozove na ne nasilnu akciju, to moze da uradi na politicki korektan nacin?

blinkibile

pre 9 godina

Prvo niko ko nije Rom ne moze Roma nazivati ciganom jer je to uvredljiv naziv za Roma.Drugo u ovom letku se Romi nazivaju lopovima, smrdljivcima i td... Trece jasno se u letku poziva na izolaciju Roma i stavlja se do znanja da Rom ne sme biti niciji komsija.Ovo je govor mrznje,ovu organizaciju ukinuti a vodje ove bande strpati iza resetaka.E sad nesto da pojasnimo, najveci kriminalci i lopovi u Srbiji su Srbi, oni kradu milione a Rom to ne zna nego ode na robiju zato sto je ukrao oluk.Ubistva u 99% slucaja se desavaju medju Srbima a ne medju Romima,pedofilicari i silovatelji su u 99% slucajeva Srbi a ne Romi,dileri narkotika su u 99% slucajeva Srbi a ne Romi, tajkuni su Srbi... Zasto su onda Srbi bolji od Roma? Svi smo jednaki, delimo se na dobre i lose ljude,na postene i prevarante na zdrave i bolesne a ne na crne i bele.U Hamburgu recumo su Nemci manjina a to je grad sa najvecom lukom i najjacom privredom u Evropi,svi se druze,svi se vole i svi dobro zive

zaustavite ovo ludilo.

pre 9 godina

@(Nacaljnik,
Iako dobiste više crvenih kartona, hvala vam na ovoj informaciji. Donekle je objasnila neke moje nedoumice. Neprestano hakovanje kompa. Hvala i moderatoru koji nije objavio moje postove, verovatno ima više soli u glavi od mene.

HEY

pre 9 godina

1) Postoje dosta obrazovani Romi
2) Nisu svi isti dele se kao i svi drugi na dobre- lose
3) Bili ucesnici svih ratova branili kao i svaki stanovnik ove zemlje Srbiju jer ne znaju za drugu zemlju.
4) Sto se tice nehigijenskih Naselja ne postoji nikakvo opravdanje za to,ali mislim da se drzava mora tu umesati i pomoci,pa zar je nekom lepo i drago ziveti u takvim uslovima...

bozidar

pre 9 godina

zar ovaka lepa srbija i nas lep posten narod mrze rome pojedini zar nam nije dosta bede i siromastva i roma i srba zasto ta politika ne uradi nesto za mahjinu to je vec duze vremena napad nad romima koga oni diraju svi grese danas ali ovake fasisticke bande hjih trebate da im oduzeta prava jel oni nose oznake ALDOF HITLER zar smo zaboravili sta nam nemci uradili za vreme rata zar to su srpska deca nasa ne verujem cim vole da nose oznake tosu fasisti deca ALDOFA HITLERA tolko imamo problema sa evropom vrata nam se otvaraju a vidi sramote treba vlast i presednik drzave nesto pd hitno da urade da se spreci fasisticka organizacija to nisu srpska deca to je mesavina hitler neznam zasto i zbog cega romi su maltetirani posle 20godina otiso sam za srbiju ni jedno romsko dete ili omladinu nisam video da seta po gradu u krajlevo romi su pod sankcijama ne smeju ni u skolu da idu zasto koga romi diraju hjih politika ne zanima oni naravno veseo narod voli muziku vole demokratiju a ne mrzhju sramota velika za nasu malu zemlju srbiju sve se brzo zaboravjla mrznja i rasizam je najgore sto postoji ja se puno izvihjavam svim gradjnima srbije ali ovo je velika politicka sramota

Tika

pre 9 godina

Putin je pre od jednog meseca javno pozvao na cistu Rusiju.
Eto odsjaja njegove politike na Srbiju.
Repriza dogadjaja neposredno pre 2 svetskog rata u Nemackoj.
Gde to ide Srbija?

Muenchner

pre 9 godina

Bedak. Nekada su mogli da prete skoro do Slovenije, sada se "desnicarska" udruzenja bave ogranicavanjem sirenja cigan-mala.
Meni to nekako zvuci tuzno.

Dule

pre 9 godina

A kada su juče na utakmici Novi Pazar-Partizan, navijači Novog Pazara pozivali na klanje Voje Šešelja, ni jedan medij u Srbiji, ne samo da nije osudio, već nije smeo ni da prenese tako saramne reči upućene građaninu Srbije! Sve vas medije- sram vas bilo! Delite građane Srbije!
p.s. I ovaj moj komentar, verovatno, nećete smeti da pustite, ali bar da znate!!!

Burim

pre 9 godina

Pa daj, srbi nikad to ne rade, oni mogu da idu i da brane "srbiju" svugde po svetu: U Sloveniji, Hrvatskoj, Bsni, Kosovu. Doduse tokom tih odbranbenih ratova su kako gde ubili ponekoliko hiljada civila ali ovo je necuveno, to mora da im neki Hrvat ili Albanac namestio.

Poznavaoc

pre 9 godina

Tipicna kopija Putinovog pozi a za stvaranje CISTE RUSIJE.Ovaj sajt je sa servera u Rusiji.
Risija i njene obavestajne sluzbe unistavaju SRBIJU.

MiIos

pre 9 godina

"A kako se poziva na nasilje ako se poziva na protest, apele i peticije?!
(Remp, 1. decembar 2014 09:07)"

Pa to se tako kaze.
Hajde da se organizujemo da ih malo "apelujemo".
Osetice nasu "peticiju".
"Protesterisacemo" ih sve do jednog.

Jok ce da napisu "Ubi, zakolji..."? Pa ni njihov prethodnik nije pricao o genocidu, nego o "konacnom resenju".

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

Braćo, Romi, neka vas ne plaše ovakve poruke. Devedesetipet odsto građana bi vas branilo kada bi vas napali ovakvi ...

Uvek uz Rome!

ksenija

pre 9 godina

Kakve veze imaju Romi sa ekonomskom krizom. Nju su izazvali upravo najbogatiji - bankari. A mnogi Romi su cak i korisni, bave se otpadom i reciklazom. Zivim u naselju Dr Ivana Ribara, gde su nekad ljudi demonstrirali protiv Roma. Za ovih 6 godina koliko sam tu, nijedan incident nam nisu napravili.

popeye

pre 9 godina

Слобода за другачије мишљење!
Овде се НЕ позива нинакакво насиље. Штавише, да и Роми напусте такав, у суштини нецивилизован, начин живота.

Toni

pre 9 godina

Procitao sam letak i nigde se ne pominje ko je kriv za ekonomsku krizu. Ovde se radi o divljim naseljima i njihovim stanovnicima koji svojim nacinom zivota ugrozavaju stanovnistvo. Sta tu nije istina?

Dragan

pre 9 godina

Na Kosovu 98. 99. zajedno smo jedni drugima čuvali leđa ,jeli ,spavali po zemunicama .Ovo uopšte nije realno da neko tako priča o njima.Oni imaju jednu zemlju Srbiju koju su branili i uvek će je braniti,a mi smo dužni da ih bar zbog toga poštujemo.

Smederevac

pre 9 godina

Nemam nista protiv roma, ono sto ne odobravam je njihova apsolutna ne zainteresovanost za obrazovanje. Ko im brani da, ukoliko nemaju neko obrazovanje s kojim mogu da nadju posao, idu u nadnicu i posteno zarade novac? Naravno da je lakse prositi, otimati i prevrtati kontejnere ali to nije resenje. U nekim razvijenim zemljama nije tesko ziveti od socijalne pomoci, ovde je to tesko i sa prosecnom platom.
Nek se romska organizacija malo zapita zasto je prati reputacija iz ovog glupog i gnusnog letka.
Ko razume shvatice...ne ljudi ovo nije govor mrznje...bar ovo moje nije!

SLEPILO

pre 9 godina

Nije toliko strasno kad saka ogorcenih, poluobrazovanih kriptofasista halucinira, sramotnija i opasnija je ova gomila "dobrih ljudi" koja ih sledi, sve misleci najbolje o sebi, svodeci problem na licnu higijenu. Secate li se onih besprekorno uglancanih i utegnutih, sto su spalili i pobili milione? Nema kupanja koje ce oprati smrad vecine komentara.

mmisa

pre 9 godina

Naravno da mi nije bio potreban ovaj i ovakav letak da bi se u mnogo cemu slozio sa njegovim sadrzajem. Imam dovoljno godina i licnog iskustva sa ciganima pa mi ne pada na pamet da nasedam na price o ravnopravnosti koje se plasiraju kao zvanicni stavovi. O obespravljenim ciganima mogu da pricaju samo oni koji ne znaju pravu situaciju i oni koji imaju koristi od toga (ima ih puno samo razmislite)

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

"srbska" to kada vidim i novi srpski pozdrav sa tri spojena prsta meni kao radikalu,rodoljubu i nacionalisti dodje da predjem u ldp ili kod natase kandic u njenu organizaciju!!!

Branko

pre 9 godina

Ma otkada se uopste ovi samozvani antifasisti iz Novog Sada bave bilo cime sto se desava u Beogradu? Da li im je ikada palo na pamet da komentarisu polozaj izbeglica u Novom Sadu, da, na primer, osude one koji su ih proterali, umesto sto njih osudjuju da su im dosli u njihov grad samo da bi pokvarili biracki odnos. Svi igraju neke igre i nose neke maske ispod kojih su poznata stara lica i poznate stare taktike!

Lasta

pre 9 godina

"Srbska akcija", "Srbska cast" nepismene patriote, ne znaju ni srpski pravopis, zbog takvih kao vi smo i ovde, masa koja nema svoj stav, citaju kojekakve gluposti po internetu i od besa ne znaju sta ce, eeej njima je kriva neduzna manjina, zna se ko je kriv ali to je za vas komplikovanoo... Pozz

Miki_In

pre 9 godina

opet se lepa slika Srbije salje u svet,grand parada sunda,nasilnika fasista,primitivaca gde god pogledas,velika sramota a zna se od kud riba smrdi !

Dača

pre 9 godina

Ne podržavam ovo i protivim se bilo kom vidu progona,ali isto tako smatram da se Romi moraju ukalupiti i društvene norme,da pored prava imaju i svoje obaveze,ne mogu da budu država u Državi,Zakon je isti za sve i osnovni red se mora poštovati,time izazivaju i opravdan bes i neopravdanu mržnju.

Abrakadabra

pre 9 godina

Pa eto, kad se nijedna vlast do sada nije iskreno založila za iskorenjivanje neonacista i klerofašista. Baš sam namerno upotrebio naziv "iskorenjivanje", jer takve pojave treba tretirati kao teške zarazne bolesti - potpuno iskoreniti, da ne ostanu ni u tragovima.
One fore sa zabranom nekih od tih grupa su smešne, već sutra se banda organizuje pod drugim imenom, pa čak izađe i na izbore.
Sad su još dobili novu energiju povratkom Šešelja, a budite sigurni da im se ova vlast neće mnogo suprotstavljati. Nije ni prošla (DS-ova) uradila gotovo ništa po pitanju političkog podzemlja, tako da od trenutne vlasti to posebno ne treba očekivati. Dovoljno je samo pogledati potpaljivačke naslove režimskih medija (Informer, Kurir, Novosti, Pink), pa će vam biti jasno gde se ustvari pažljivo akumulira ta šovinistička energija.

bezimena

pre 9 godina

"....vec put pod noge i UDOMITE jednu takvu jadnu porodicu. Pokazite nama ostalima koliko ste velikog srca, a mi ostali u zabludi. MOLIM VAS".
(Aleksandar, 01. decembar 2014 18:31)

Sram te bilo! UDOMLJAVAJU se kućni ljubimci, ne ljudi, a za to kako Romi žive, odgovorno je celo društvo, počev od vlasti, tačnije, od većinske nacije zavisi život svake nacionalne manjine!

Nažalost, u ovoj zemlji, dobar deo većine je isfrustriran, iskompleksiran, nesposoban i to treba iskaliti na nekome.

Hitleru su bili krivi Jevreji i komunisti, homoseksualci, crnce i Rome je isto mrzeo, da bi rešio da eliminiše i Slovene, kao nižu vrstu! Aušvic, Mauthauzen, Jasenovac itd. su posledica koja OPOMINJE!!!

Nacizam je NEDOPUSTIV

popeye

pre 9 godina

Колико само има фашизма у овим изливима антифашизма у коментарима. Није све такво каквим се само зове.

Marina

pre 9 godina

Danas protiv Roma,a sutra tko zna koga će odabrati za svoje žrtve. Možda im se na tapetu nađu plavooki,možda niži od 170 cm....glavno im je da ne izgube mržnju u sebi i da nađu na kome će je trošiti. Nema razlike među ubojicama,rasistima,nacionalistima,ksenofobima...u svakoj zemlji , na svakom kontinentu postoji grupa nasilnika koja uzima neku svoju pravdu u svoje prljave ruke. Zlo cvjeta ako dobar čovjek ništa ne čini,zato bravo za sve komentare koji osuđuju napad na Rome.

sovuljaga

pre 9 godina

kao i "nasi","obraz",radikali i slicni fasisti oni propagiraju svoju mrznju prema svima koji nisu Srbi i prema vecem delu Srba koji imaju drugacije misljenje o tome sta je to patriotizam.za njih je to mrznja prema svima koji nisu Srbi a za nas normalne(ili izdajnike,da im bude jasnije o kome govorim) je to ljubav prema zemlji koju iskazujes svakim danom tako sto radis nesto korisno za nju.pa ako to znaci placanje poreza,ne krades,biti fin prema turistima,a kada ti odes negde "van" takodje se ponasas dostojanstveno,ne bacas smece po gradu,ne lomis svoj grad,prevoz...nije mi jasno zasto se ne ukinu ove organizacije koje funkcionisu kao i Hitlerova nemacka jer Srbija nikada nije bila na strani nacista/fasista pa bi zato bilo logicno zabraniti ovakve protuve i organizacije.

tempera

pre 9 godina

Čist rasistički pamflet, napisan na lošem srpskom. A sve što su naveli je samo paravan za sprovođenje rasističke ideologije. Romska montažna naselja dođu i odu, a milion divljih objekata srBskih građana, sa neuslovnim ulicama i kanalizacijom su u redu? Musavi i prljavi gradovi, buka, nasilje i moralno posrtanje su svuda oko nas, i ne vidim da su mi Romi krivi za to.

Posejdon

pre 9 godina

Jel se vi svi komentatori pravite blesavi ili stvarno ne znate ko je ovo pisao i ko su ti ljudi uopste, pa se pravite tehnicki ispravni? Sramota kakvi sve fasisti u Srbiji danas obitavaju.

Skuplja dara nego mera

pre 9 godina

@ Fasiste u zatvor!Pa na radne akcije da ciste ovu preprljavu zemlju i da batale napacenu sirotinju!
(spg, 1. decembar 2014 12:16)

Kada bi se to uradilo - Srbija bi postala slabo naseljena zemlja.

Polu rom

pre 9 godina

Polu rom
citam malo pre komentare na one pro fasisticke letke i ne verujem koliko ljudi odobrava govor mrznje ,smeta vam sto Romi prose i preturaju po kontejnerima pa sta je tu gospodo necasno ? Romi ne zive u higijenskim uslovima pa jel vas neko tera da ulazite u romske kuce? Jel su vam Romi krivi sto vas ceo svet mrzi,sto vam je drzava propala jel su vam Romi unistili firme ? Samo da znate nas ima 700 000 u Srbiji i necemo pristati na nasilje ,a za vas je bolje da pocnete da razmisljate normalno i da budete tolerantni jer je nas sve vise ,a vas sve manje i za 100 god mi cemo biti vecina u ovoj drzavi ,a ne vi.

Đole

pre 9 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem. Dragi sugrađani, stigli smo, dobrodošli u FAŠISTIČKU SRBIJU. Po komentarima, se veliki broj naših sugrađana slaže sa ovim letkom koji predstavlja primer nacističke propagande.
Vidim da se navodi kako se Romi moraju "ukalupiti u društvene norme"... Ja bih naveo zahtev za one koji se sa tim slažu: "Alo ksenofobični MORONI, VI se ukalupite u društvene norme". U mom gradu se situacija sa Romima u nekoj meri razlikuje.. Za razliku od vas mi ih nismo odbacivali kao građane drugog reda (mada se i ovde vidi veliki broj predrasuda i rasistički pogled na njihovo društvo)!
Što se tiče kulture, kakva god da je.. mi imamo pravo na svoje kulturne vrednosti, zašto bi isto uskraćivali njima (nemoj mi prodavati priču kako ne poštuju zakone, ni mi ih ne poštujemo zato što je sistem loš a ne zbog naše (ne)"kulture").
Što se tiče nehigijenskih naselja, ne bi trebalo da brineš da će se broj Roma u njima povećati, brini što će se broj Srba u njima povećati. Zbog naše "socijalne politike" broj beskućnika je porastao za skoro 50% od 2012. do 2013. i raste eksponencijalno. Ne obraćaš pažnju na njih kad prolaziš leti kroz park? Trebao bi zato što bi jednog dana mogao da završiš na istom mestu. Glad ne gleda nacionalnost!
Ukoliko vlasti ne učine nešto povodom ovih stvari, verovatno ćemo i mi poput naših dedova pozdravljati "SMRT FAŠIZMU" - "SLOBODA NARODU".
Plači Srbijo

mrki

pre 9 godina

U zatvor na prisilni rad organizatorima i piscima ovih bljuvotina. Prvo im treba oduzeti imovinu a zatim da na svojim imanjima naprave kuce ovim romima protiv kojih bi da se bore.

Rumpel Stickin

pre 9 godina

Čitam pojedine komentare i ne mogu da verujem kako ljudi vešto spinuju priču onako kako njima odgovara. Obeležavati globalno neku naciju, grupu pa i podgrupu u ovom slučaju Rome za neke loše osobine pojedinaca (sa margine) to jeste FAŠIZAM u izvornom obliku, što neki ljudi to sebi neće priznati to je neka sasvim druga priča. Ako sad javnost ne reaguje ili ne daj Bože podrži ovakvu nebulozu odosmo svi u pm. Zašto, zato što će kasnije neko drugi biti izložen reakciji besne rulje, skoro su neke junačine vijali žene u crnom i šamarali ih, sutra treba neko na ulici da strepi da će ga napasti grupa ljudi zato što je druge boje kože ili nacije (ima i afroamerikanaca, azijata i ljudi sa dalekog istoka u Srbiji) ili da će ga neko isprepucati zato što je rekao nešto što nije šablonski ili ne daj Bože protiv vlasti. Polako samo Srbijo, prećutite ovakve fašističke splačine i dozvolite im da ojačaju pa će i žene uskoro morati da vraćaju marame na glavu u 21veku...

Grunf

pre 9 godina

Koliko je od sada bilo javnih nastupa gde se iz nekog razloga neka grubacija ljudi vredja.Da li su to ljudi druge veroispovesti,boje kože, narodnosti,sexualnog opredeljenja.Da li je to sloboda govora ili mržnja.Državni organi skoro nkada nisu oštro do kraja reagovali kada su tukli Rome,palile strane ambasade,rušile džamije,maltretirali hrvati,albanci itd.tukli homosexualci ili vredjali.I dan danas mi imamo delovanje Obraza,1389 i ko zna kakvih sve organizacija.Da li gradjani treba da izadju i da stanu u zaštitu Roma ili pekara koje drže turci ili albanci.Romi ma cigani obožavam Vas.Smeta i meni nekada kada bi samo da nešto muljate,folirate (iako samo Vi to umete da radite najbolje i najlepše na svetu).Samo Vi tako lepo možete da kažete kupujemo stari nameštaj,gvoždje..Nekada nedostaje ako bar jednom ne prodje motokultivator sa Vas petoro i nešto bi da kupite.Hvala Vam puno što ste naselili tu blizu nas i što se veselite kao što samo vi znate u svoj ovoj bedi,što se bijete,što se ne kupate.Hvala Vam što ste tu,što nas svaki dan trgnete,pecnete kako teškim životom živite dok verovatno proglas ovog teksta su pisali "čistunci" koji imaju dilemu BMW ili Mercedes,da li da kupe parfem od 100 ili 200evra dok pola nacije jedva da ima i za sapun.Svuda ste dobrodošli u GSP-u da zapevate ma kako god to zvučalo.Neka Vas tu gde ste nigde nemojte ići.Dok Vi živite u kartonkama nikada se niko nije zapiato pa zašto bre ovi ljudi ovako žive.Zar to baš tako mora.Naši ste do kraja-ničiji više.

Rocky

pre 9 godina

@Smederevac Srbija kao drzava nedovoljno radi, u pogledu socijalizacije nekih Roma (nisu svi Romi isti). Slazem se da ima i onih koji jednostavno ne zele da se ukljuce u sistem, ali isto tako verujem da bi rezultat bio mnogo bolji, da imamo jake socijalne institucije.

Bavarska Princeza

pre 9 godina

Niko nije zvao na nasilje. Ne podrzasam ovo i Rome postujem. Smatram da trebaju da imaju isti tretman kao i svi ljudi jer oni su to - LJUDI ! Svi smo isti i zato ovakve stvari ne podrzavam i nikad necu. Ali naslov je preuvelican. Clanovi ovog primitivnog pokreta su napisali peticija a ne izadjite na ulicu i tucite ih. Ako bilo ko od clanova tog pokreta citaju ovo neka znaju da se ljubav prema otadzbini ne pokazuje mrznjom prema drugima. To sto pozivaju na diskriminaciju ih ne cini vecim Srbima bas naprotiv cini ih mizernim ljudima.

iKrem

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?
(scout, 1. decembar 2014 18:30)

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu... Ali da li ste vi stvarno postali toliko primitivni da se jedna ovakva izjava tretira kao tautologija? Ono, "pa NARAVNO da ne"? Ono kao, sad treba da budes progresivan u PM da bi bio OK sa zetom ili snajom Romom/Romkinjom?

Uf, koji tamni vilajet....

Nacaljnik

pre 9 godina

Sve ove desnicarske organizacije. ciji naziv pocinje sa SrBski,u svom programu imaju stop EU,prisajedinjenje Rusiji,pravoslavlje ili smrt.I kao slucajno,serveri su im u Rusiji,vecina njih je bila u KGB omladinskom kampu "SELINGER" u Rusiji,koji je pod direktnom komandom V.V.P.
Primer NASI,OBRAZ,DVERI,1389.

mile

pre 9 godina

Kakav tajming,kakvo serviranje. Bravo,bravo maloumnici. Romi su narod koji mi je od uvek bio drag i policija jel radi nesto? Izadjite ko i zasto stoji iza ovoga. Alo tuzilastvo,sudovi?? Spavate? Strajkujete? Jel svi bas? Ja samo znam kome ovo sve odgovara. Nama ne.

Aca

pre 9 godina

U ovom vetrovitom danu (a tek će da bude žestoko) mislim na Rome i njihov život u nehigijenskim kartonskim domovima (bez vode,struje, grejanja)! Setomo se nedavnih tragedija kada su stradala deca jer su, između ostalog, i neodgovorne majke ostavljale decu sa upaljenim pećima!
Koristim ovu priliku i da pozovem građane Srbije da sa svojih terasa sklone saksije, lagane tupe i oštre predmete, koje bi ovaj vetar mogao da obori, ne daj Bože, nekome na glavu i povredi ga! Gledam sa prozora i primećujem da su se nekim komšijama odvalile roletne, koje takođe mogu da polete na ulicu i nekoga povrede!

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Treba da pise Srpska a ne Srbska,sto znaci da je rec o stranom materijalu.Gugl prevod i sl. Jer ne verujem bas u toliku nepismenost.

SrbIN

pre 9 godina

Tako je. Oni ne treba da zive u karton naseljima. ONI TREBA DA ZIVE U STAMBENIM ZGRADAMA.
Problem je jer su te fasisticke organizacije izmanipulisane nacionalisticki dok neko drugi pikira tu zemlju na kojoj su sada karton naselja radi svog profita.
To je problem. Nisu problem romi.

scout

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?

EU

pre 9 godina

Podržavam EU , prozapadnjak sam, orotiv sam ovakvih akcija ali situacija sa romima se mora menjati:
1.MI se odnosimo prema nima kao prema građanima drugog reda. zbog toga mi moramo naučiti da ih ne diskriminišemo
2.ONI moraju da nauče da brinu o higijeni i ostalo.
3.SVI morami da se naučimo bontonu kulturi jer uporedite ponašanje jednog roma i jedne osobe koju mrzite (iz privat nog). Šokirani??

Rom, ponosni, i patriota usput da ne bude zabune.

pre 9 godina

Svi vi "branitelji" Roma prvo priznajte da li biste zeleli da vam zet ili snaja bude Rom-Romkinja pa onda priznajte sami sebi da li je to diskriminacija i fasizam?
(scout, 1. decembar 2014 18:30)

Pa druze ja sam Rom, ako se meni obracas. Naravno da mi ne bi smetalo da mi je zet ili snaja Rom ili Romkinja, kao sto mi ne bi smetalo ni da je Srbin-Srpkinja, ili Madjar-Madjarica. Bitnije bi mi bilo da je dobar covek u mojoj familiji, nego sta ce komsiluk da prica. Ima nas i skolovanih i pametnih, koji zivimo ovde generacijama, placamo porez uredno. Ne razumem kome se obracas i sta si hteo da kazes, pa mi pojasni molim te.

Aleksandar

pre 9 godina

A sta je NETACNO U LETKU. Niko pozvao nije na nasilje, ali ako prodjete Ibarskom magistralom, posle OMV pumpe, pogledajte sa strane puta kako su uz sam kolovoz pobodena dva direka i struja je preko njih sprovedena preko obe trake puta. Ko vozi sklepane skalamerije po ulicama Cukarice, a sankcija nema, bez zimske opreme i prve pomoci. Pogledajte spustanje od VMA prema Rakovici sa desne strane njihoava naseobina, struja se krade sa reklama. O cemu pricamo, besplatno skolovanje, lecenje, a upravo galama, arlaukanje, muzika nesnosna do kasno u noc, bez da se obaziru na druge koji rade i kojima to smeta. A svakome od Vas kome je zao , slobodno nemojte se skrivati iza tastatura, vec put pod noge i UDOMITE jednu takvu jadnu porodicu. Pokazite nama ostalima koliko ste velikog srca, a mi ostali u zabludi. MOLIM VAS.

hoće li Udovički otići da živi na Čukaričkoj padini?

pre 9 godina

leci su tačni i preko potrebni. A što se tiče diskriminacije, kada se jednoj etničkoj grupi dopušta ono što se ne dopušta nijednoj drugoj - vožnja skalamerija koje ne ispunjavaju minumum uslova za učešće u saobraćaju, napadanje i pljačkanje starih i nemoćnih, organizovano prosjačenje po ulicama i vozilima gradskog prevoza - onda je to diskriminacija protiv svih ostalih etničkih grupa.

Ludilo mašina

pre 9 godina

U zatvor na prisilni rad organizatorima i piscima ovih bljuvotina. Prvo im treba oduzeti imovinu a zatim da na svojim imanjima naprave kuce ovim romima protiv kojih bi da se bore.
(mrki, 1. decembar 2014 20:26)

Pol Pot kao 'sistem vrednosti'. Slika i prilika našeg 'liberala'.

blinkibile

pre 9 godina

Prvo niko ko nije Rom ne moze Roma nazivati ciganom jer je to uvredljiv naziv za Roma.Drugo u ovom letku se Romi nazivaju lopovima, smrdljivcima i td... Trece jasno se u letku poziva na izolaciju Roma i stavlja se do znanja da Rom ne sme biti niciji komsija.Ovo je govor mrznje,ovu organizaciju ukinuti a vodje ove bande strpati iza resetaka.E sad nesto da pojasnimo, najveci kriminalci i lopovi u Srbiji su Srbi, oni kradu milione a Rom to ne zna nego ode na robiju zato sto je ukrao oluk.Ubistva u 99% slucaja se desavaju medju Srbima a ne medju Romima,pedofilicari i silovatelji su u 99% slucajeva Srbi a ne Romi,dileri narkotika su u 99% slucajeva Srbi a ne Romi, tajkuni su Srbi... Zasto su onda Srbi bolji od Roma? Svi smo jednaki, delimo se na dobre i lose ljude,na postene i prevarante na zdrave i bolesne a ne na crne i bele.U Hamburgu recumo su Nemci manjina a to je grad sa najvecom lukom i najjacom privredom u Evropi,svi se druze,svi se vole i svi dobro zive

Danas autošovinista, sutra kvisling

pre 9 godina

@ Fasiste u zatvor!Pa na radne akcije da ciste ovu preprljavu zemlju i da batale napacenu sirotinju!
(spg, 1. decembar 2014 12:16)

Kada bi se to uradilo - Srbija bi postala slabo naseljena zemlja.
(Skuplja dara nego mera, 1. decembar 2014 12:41)

Kvislinški hot-line. Takvi poput tebe su i trpali Rome u logore.

живот у илузији

pre 9 godina

Nije toliko strasno kad saka ogorcenih, poluobrazovanih kriptofasista halucinira, sramotnija i opasnija je ova gomila "dobrih ljudi" koja ih sledi, sve misleci najbolje o sebi, svodeci problem na licnu higijenu. Secate li se onih besprekorno uglancanih i utegnutih, sto su spalili i pobili milione? Nema kupanja koje ce oprati smrad vecine komentara.
(SLEPILO, 01. decembar 2014 13:59)

Купање такође не може да опере твоју стаљинистичку прошлост. Стаљин или Хитлер, свеједно је.

D.POPOVIC

pre 9 godina

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

U njemu nema govora o bilo kakavom nasilju. U njima uopsteno nije napisano nista sto se odnosi na bilo koju celu etnicku grupu niti je letak (apel) upucen iskljucivo srpskom narodu. Nezadovoljstvo je usmereno samo na jedan podskup gradjana Srbije koji podizanjem divljih karton naselja ugrozava ostale gradjane ukljucujuci i rome u okolnim stambenim zgradama i kucama.

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

Iskljucivo se spominju mirni protesti, peticije i apeli - u svetu opstepriznate legitimne metode gradjanske inicijative i protesta.

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.

Deportacija kao 'evropska vrednost'

pre 9 godina

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu...
(iKrem, 1. decembar 2014 19:10)

Onda gledaj svoja posla. Tvoji (Francuzi i ostali) su Rome sakupljali kao stoku i deportovali ih iz zemlje;L te se zato pokrij pokondirenim ušima i ćuti.

pn

pre 9 godina

Pa dal su ovi normalni? Albanci dođu u sred Beograda da provociraju i da nas naprave majmunima, muslimanski ekstremisti u sred naše države pozivaju na linč na utakmici, političari nam godinama uništavaju državu, smanjuju plate, penzije povećavaju cenu struje i ostalih stvari a ovi se uhvatili Roma. Kao da su Romi trenutno najveći problem u Srbiji.

djura

pre 9 godina

Da se ne lazemo, Rome su proterali Nemci, Italijani, skandinavske zemlje, Englezi. Jedna Kanada, zemlja koja zaista trpi sve nacije sveta i imao odlicne zakone, gde su svi ravnopravni, izbacila je svbe Rome iz Kanade i zbog Roma uvela vize Ceskoj, koje i dan danas stoje. Cak su imali i mali "rat" sa EU, pretnje da ce i EU uvesti vize kanadi ako ne skinu Ceskoj, no se kanadjani nisu dali prevariti. Doslo je 2000 Roma iz Ceske, trazili su azil, imali sve sto treba, i iz nekog razloga svi su deportovani, cak su i njihovi advokati u kanadi imali problema koji su ih zastupali. Pitamk se, ko bi voleo od nas da nam romsko naselje bude na 100 metara od zgrada gde zivimo? Srbiji se od strane zapada gura mnogo novca za kojekakve borbe za romska prava. I to rade zemlje koje su proterale skoro sve Rome, ne treba mnogo biti pametan pa zakljuciti o cemu se radi.

Darkstar

pre 9 godina

Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak. Procitajte letak.
(D.POPOVIC, 1. decembar 2014 18:01)

Možda bi se naši samoproklomovani 'antifašisti' složili da se primene 'evropski metodi', kao recimo u Francuskoj. Hvatanje Roma poput stoke, zbijanje u centre i deportacija. O tome je bilo dosta članka na ovom portalu, ali niti jedan 'antifa' se nije ni osvrnuo na to. Njima je jedino važno ko je diskriminator. Ako diskriminacija dolai od strane famoznog 'svog mormalnog sveta', onda ćute kao zaliveni. Sindrom Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, a krinka antifašiste.
Pročitao sam letak (verujem, za razliku od mnogih) i nema tu ničeg što bi se dalo naslutiti iz ostrašćenih komenatara. Ipak, nisam siguran da su autori tako mirotočivi u stvarnosti. Mnogo puta u istoriji su loše stvari krenule od letaka, pa zato ovo ne odobravam.

Uzas

pre 9 godina

Za one koji se ovde bave gramatikom , a o njoj ni sami pojma nemaju : pise se "srpska" i to malim slovom , a nije rec o palatalizaciji , nego o jednacenju suglasnika po zvucnosti .

Pozdrav za sve nase sugradjane Rome i neka znaju da ih niko ne mrzi ! Mi zelimo da oni zive u boljim uslovima , jer ce tako svima biti bolje i zahtevamo od drzave da se time hitno pozabavi, na ozbiljan nacin . !

scout

pre 9 godina

@ IKrem
Znaci ovde ako ne gledas na romsku populaciju sa simpatijama onda si klerofasista? Posto zivis na zapadu vec dve decenije verovatno se nadas da ce tvoji potomci tamo uspeti i postati bitni cinioci drustva u kome si ih uzgajao, ali moram te razocarati, nece prijatelju oni za "nas doseljenike" imaju "limit do koga mozemo napredovati". Znas li zasto? Zbog toga sto smo drugaciji i sto cemo tamo uvek biti "niza rasa" u odnosu na Nemce, Holandjane, Dance... A sto se tice Roma kada si tako "evoluirao u odnosu na nas koji smo ovde ostali" reci mi cemu onda readmisija Roma koji su dve decenije u zemljama EU?

Dark Knight

pre 9 godina

I ptice na grani znaju da ogromna većina Roma u Srbiji živi u neopisivoj bedi, lišena osnovnih životnih uslova i bilo kakvog društvenog uticaja, kamo li zaštite države. Onaj kome su Romi najveća briga u životu, pored svih problema u ovom društvu, treba da se obrati psihijatru. Jesu li vam Romi uništili firme, opljačkali vas, smanjili vam plate i penzije, doveli na vlast nekompetentne ignorante, posvađali vas sa susedima, zaratili sa svetom, uništili same temelje društva...?

Uzas

pre 9 godina

Никола

Podrzavam Vas komentar ! Iako govorim i pisem "srpski" , uvek mi je bilo logicnije "B" umesto "p" , bas zato sto je rec izvedena od vlastite imenice . Da bi se uocile te fine finese , treba imati istancan sluh za jezik , koji mnogi nikad nece imati . Htedoh reci da bacate bisere pred svinje ,ali ste me podstakli da bacim i ja neki biser. Rec je o cinjenici da je Vuk Karadzic,i pored fonetskog pravopisnog principa - pisi kao sto govoris , citaj kako je napisano , u svojim delima dosledno koristio prisvojni pridev "serbski " .

Sugrađanin

pre 9 godina

Koliko god da je taj letak ružna manifestacija rasne netrpeljivosti, u njemu nema "poziva na nasilje", tako da naslov ne stoji. Ipak, i bez toga letak liči na proglase nacističkog okupatora za vreme 2. svetskog rata.

Homo politicus

pre 9 godina

Obicno spinovanje javnosti, niko ne govori da tamo gde se gradi romsko naselje cena kvadrata drasticno pada. Postavlja se pitanje nadoknade stete vlasniku nekretnine koja se nalazi pored romskog naselja. Ne radi se o nikakvom fasizmu, nacizmu vec o realnoj cinjenici od koje svako okrece glavu. Kada budu napravili naselje na Dedinju, Senjaku, NBG, onda cu da ce uclanim u Antifasisticku akciju i zastupam njihove stavove o ravnopravnosti.

Никола

pre 9 godina

Стaндaрдизaциjoм jeзикa “Maтицa Српскa” yсвojилa je oблик “српски”, штo никaкo ниje спoрнo. Meђyтим, нeки нaши дaнaшњи лингвисти нaвoдe врлo рaзyмљивe aргyмeнтe y oдбaрнy oбликa “србски”. Пa тaкo прoф. др. Љyбoмир T. Грyjић кaжe: “Пoглeдajмo примeр сa извeдeницaмa oд рeчи ГРБ. Придeв oд њeгa je грБски, a нe грПски. Зaштo тy ниje примeњeнo прaвилo o jeднaчeњy пo звyчнoсти? Пoгoтoвo штo je ГРБ влaститa имeницa. Дрyгo прaвилo кaжe дa кaдa je влaститa имeницa кoрeн извeдeнe рeчи, oндa сe oнa зaдржaвa y oригинaлнoм oбликy, тj. нe мeњa сe, y извeдeнoj рeчи, кao штo сy Србкињa, Србствo, србски извeдeнe рeчи oд имeнa (влaститe имeницe) СРБ.”

Dragan

pre 9 godina

Ne zivim u Srbiji vec vise od dve decenije, hvala bogu...
(iKrem, 1. decembar 2014 19:10)

Ne znam gde zivis ali ti predlazem da u gradu u kojem zivis sa nekoliko kolega ili komsija ili slucajnih prolaznika pokusas da podignes karton-naselje a zatim da nam iz zatvora javis kako su na to reagovali tamosnja nerasisticka, nefasisticka i demokratska policija, pravosudje, gradske vlasti, sugradjani i drzava u celini.

Đole

pre 9 godina

Izvinite, a zasto drzava nije reagovala kada su romi pretukli moje dete, zato sto je Srbin?
(Igor, 1. decembar 2014 20:39)

Igore, priljatelju, zar stvarno ne vidiš šta se događa? Ako se napravi sagregacija po nacionalnoj osnovi, naravno da će biti "pretukli ga zato što je X". Šta misliš, kako je došlo do klanice u zemlji gde su razne nacionalnosti živele kao komšije u miru pola veka?

Samo ne gledajte u novcanik !

pre 9 godina

Samo magla, samo magla, cene skacu, plate i penzije se smanjuju a mi cemo da se bavimo nekim nepismenim pozivima !!!

Tarantula

pre 9 godina

Dobrodosao Vojislave, dobar dan Vucicu, dobro vece Kostunica, Tadicu, Dinkicu, Ljajicu, daleko vam lepa kuca, da li cete pustiti ovu drzavu da se unormali ikada?

Maca

pre 9 godina

Pa izgleda nekima sa zapada iz EU i EP nije bila dovljno rezolucija o Seselju, pa se sada uz pomoc ovog letka mozda sprema i nova gde ce nas prikazati kao velike rasiste i naciste. Interesatno da bas ti leci stizu u sanducice nekoliko dana posle rezolucije o Seselju preko koje je opet izblamirana Srbija ni kriva ni neduzna.

bre@.rs

pre 9 godina

Svako nasilje jeste za osudu i nemam nikakav problem sa tim niti se plašim da će ovakvi pozivi, nešto promeniti u odnosu većine građana prema Romima ili bilo kojoj manjini.
Ali ima mnogo problema koje niko sem samih Roma, ne može rešiti.
Svi imamo ista prava, ali su nam i obaveze iste.
Ja o mojim pravima odavno ne razmišljam, ali ne zato što mi nisu ugrožena, već zbog činjenice da bi u pokušaju da ostvarim pravo da ne skupljam smeće pored kontejnera za drugima, "ugrozila" pravo onih koji izbace sve, uzmu po nešto, a ostatak ostave pred mojim ulazom. Koga zanima kako se ja osećam ili se podrazumeva da su svi moji problemi rešeni, činjenicom da pripadam većinskom narodu?
Vrlo sam dobronamerna, ali i vrlo svesna da problema neće biti jedino ako svi živimo u skladu sa normama prihvatljivim za naše okruženje.

gregy

pre 9 godina

procitao, ne vidim poziv na linc, mozda vise pogrdnih reci. Ovo je poziv na protest a ne na linc i fasizam. protest protiv getoizacije pojedinih naselja kao Zemun polje npr.

Avanti prevaranti!

pre 9 godina

Otkad su "javni apeli" i "protesti" isto što i "pozivi na nasilje"? Da li je iko od ovih nevladinih i vladinih lezilebovića zapravo pročitao letak?
(šizofrenik, 1. decembar 2014 18:45)

Naravno da nije. Ti paraziti su navikli da laju, pa eto, laju.

Aleksandar

pre 9 godina

(bezimena, 1. decembar 2014 21:25)
Nisam valjda fasista zato sto hocu da se uvede pravda za sve, kako njima-tako meni. Ja ne smem da sagradim ni dve cigle od kuce, a oni bespravno podizu kuce i sada kada je to zakonom zabranjeno bez plana i dozvola. Voze skalamerije bez tablica, zimskih guma, prve pomoci. Dobijaju soc. pomoc od 27.000,00 din,a deci se ne zna ni otac, ni datum rodjenja, a moja supruga radi puno radno vreme 30 dana u mesecu u Tempu na kasi za 21.000.00 din. To za tebe nije fasizam? Pretuku dobrocudnog Rasu, legendu mog detinjstva, a gde su njihovi roditelji, otac-majka, a NIKO NE ODGOVARA. Kradja sahtova i slivnika, a posle auto sa necijem detetom moze da se osteti, a sta cemo sa tim? Koliko gradjane Srbije kosta kradja struje, unistavanje ulicne rasvete pregorevanjem istih, jer su se oni prikacili bespravno. I posle imas obraz da nekoga nazivas fasistom, a pritom potpisi se, ne sakrivaj se iza androida koji verovatno kosata koliko i 1000 obroka za njih. Prodaj ga i pokazi humanost, fasisti, ti si klasican BOT.

Liberty

pre 9 godina

Ne podnosim nacionaliste i svakodnevno sam u sukobu sa njima, ali smatram da je medijska histerija vestacki izazvana. Bilo bi dobro da ovaj letak pokrene javnu raspravu na temu situacije u kojoj se veliki deo romske populacije nalazi. Do nasilja ce pre ili kasnije doci ukoliko se o ovome ne vodi otvorena debata. Etiketiranje bilo koje strane u debati, takodje vodi netrpeljivosti i sukobima. Nisu fasisti ljudi koji smatraju da cak i Romi moraju da se menjaju i da se ponasaju odgovorno. Poznajem ih prilican broj koji su sasvim pristojni i imam utisak da nikome ne smetaju. Upravo danas sam radio sam jednom romskom porodicom. Zive tesko, ali su sasvim uklopljeni u nase drustvo. Oni se moraju menjati na bolje, a mi im u tome moramo pomoci, tako sto cemo ih tretirati ravnopravno - kako u njihovim pravima, tako i u njihovim obavezama.

Битно да пишеш коментаре

pre 9 godina

Србска акција.Чуј ! А,палатализација ништа !?
(Ноле, 1. decembar 2014 17:47)

Хтео си да испаднеш паметан. Разочараћу те. Ниси успео. Палатализација је када се задњонепчани сугласници К, Г и Х мењају у предњенепчане Ч, Џ и Ш. Мада опраштам ти. За тако нешто би морао да знаш сва слова.

NN

pre 9 godina

Meni je interesatno da se navodno ovaj letak ubacuje beogradjanima u postanske sanducice, a na to reagauje NVO iz Novog Sada, pored silnih NVO koje imamo u Beogradu, kako celnici tih iz Beograda nisu prvi odreagoval na ovo, jer su verovatno dobili taj letak u svom postanskom sanducetu .
Drugo pitanej da li je ova NVO iz Novog Sada izdala neko saopstesnej povodom pljacki i nasilja ona 2 deta od 10 i 11 godina u Beogradu, sa brojnim kriviicnim prijavama i koji imaju iza sebe i jedno ubistvo starijeg sugradjanina koji je umro posle njihovog prebijanja prilikom pljacke .

šizofrenik

pre 9 godina

Otkad su "javni apeli" i "protesti" isto što i "pozivi na nasilje"? Da li je iko od ovih nevladinih i vladinih lezilebovića zapravo pročitao letak?

Milica 94

pre 9 godina

Realno, u pamfletu nema baš poziva na linč, ali ko je god upoznat sa aktivnostima ove Srbske akcije zna da je to grupa koja iako se predstavlja za patriotsku nema baš mnogo čisto patriotskih akcija... Njihove akcije se svode na pisanje antiromskih i antigej grafita i letaka, uništavanje tabli sa nazivima ulica socijalističkih prvaka i narodnih heroja... U suštini, njihova borba se svodi na prepucavanje sa marginalnim ljevičarskim grupacijama i širenju mržnje prema marginalnim društvenim slojevima...

Rale

pre 9 godina

Koliko vidim, ovaj letak poziva na peticije i javne apele, a ne na nasilje. A ako pojedincima stvarno ne smetaju divlja ciganska naselja, onda neka ih prime u svoje dvorište. Ovo je već došlo do grla, jer u Beogradu praktično nema prazne ledine koju nisu zauzeli.

hairlija

pre 9 godina

eeeee damije! pobjec odavde, iz tamnog balkanskog vilajeta! srbi mrze sve redom! otkud onda svi ti u srbiji, sto ih srbi davno ne protjerase?? koliko ima cigana u hrvatskoj, koliko u sloveniji? koliko nacija, naroda i narodnosti zivi u srbiji? kako, koliko, zasto, dokle???? ovi sto znaju gramatiku nek mi isprave greske!

Nasilje?

pre 9 godina

Izvinite, ovde se govori o divljim (dakle ilegalnim) naseljima, i pominje se borba putem javnih apela, peticija i protesta. Niti se spominju Romi kao nacija u smislu krivca, niti se spominje nasilje. Znate, ima i Roma koji postuju zakone i izvrsavaju svoje obaveze kao i svi ostali gradjani. A naravno ima i ne-Roma koji zive "na divljaka". Ohohoj...

The Nique

pre 9 godina

Србска акција.Чуј ! А,палатализација ништа !?
(Ноле, 1. decembar 2014 17:47)

Naravno da je ništa, jer palatalizacija je nešto sasvim drugo:)

hocu i ja pravo

pre 9 godina

ja mou da kazem da je letak istinit, zivim na cukarickoj padini i ispred moje zgrade se duz cele sume do zeleznika prostire cigansko naselje koje zagadjuje okolinu dovlaceci djubre gajeci ovce svinje i vazduh paljenjem plastike i kablova koje su pokrali kojekude,sve su podne kontejnere izbusili pa kukama vade djubre i razbacuju, drzava ne radi nista po tom pitanju iako je bilo protesta i tona poslatih mailova da se nesto uradi po tom pitanju. nemoze im niko nista..i oni su ugrozeni, ne, ja sam ugrozena jer sam osudjena na to djubre i smrad u 8 mesecu trudnoce i moje dete uskoro..

Nevena

pre 9 godina

Svaka cast svim integrisanim romima, obrazovanim intelektualcima i neobrazovanim radnicima... Sigurna sam da ni oni ne zele karton naselje u svom komsiluku. Autori teksta na lecima nisu ni trebali da spominju da su naselja romska, samo da zovu na apel protiv divljih kartonskih naselja- tako ne bi ostavili prostora za medijski linc. Nebitna je rasa i nacionalnost ljudi koji u tim naseljima zive, tim problemom treba neko da se pozabavi.
Druga je stvar sto po reputaciji autora svi znamo sta je pisac letaka hteo da kaze i da mu namere nisu ni malo dobre...

Vojvođanin

pre 9 godina

Protiv sam rasizma,diskriminacije i poziva na linč,ali u letku toga nema. Činjenica je da građani imaju problem!Problemi koji su navedeni u letku su definitivno tačni,ali država i sami Cigani,trebaju da se potrude da ih reše.Cigani kao i svi ostali građani Srbije imaju ista prava,i ko kaže da su ugroženi,laže!Znači,imaju sva prava kao i svi ostali građani Srbije,ali i obaveze!Da li neko od nas treba da ide da mu napravi ličnu kartu,da mu prijavi mesto prebivališta,da mu prijavi novorođeno dete,da mu upiše dete u školu,da ga prijavi na biro za zapošljavanje,da mu napravi zdravstvenu knjižicu,da mu skuplja najlon kese,flaše,smeće,koje on baca?Da li neko od nas treba da mu kaže:"hej,nemoj da praviš desetoro dece,jel vidiš da ne možeš da preživiš ni sa jednim? Na državi i institucijama je,a i na njihovim predstavnicima u republičkom parlamentu(imaju ih),da ih edukuju i obrazuju,a ne da ih samo koriste kao biračko telo pred svake izbore!Još jednom:Cigani imaju ista prava kao i svi ostali građani Srbije,ali isto tako imaju i obaveze,kao svi ostali građani Srbije!

HEY

pre 9 godina

1) Postoje dosta obrazovani Romi
2) Nisu svi isti dele se kao i svi drugi na dobre- lose
3) Bili ucesnici svih ratova branili kao i svaki stanovnik ove zemlje Srbiju jer ne znaju za drugu zemlju.
4) Sto se tice nehigijenskih Naselja ne postoji nikakvo opravdanje za to,ali mislim da se drzava mora tu umesati i pomoci,pa zar je nekom lepo i drago ziveti u takvim uslovima...

sima strašni

pre 9 godina

Mene kao pripadnika romske nacionalne manjine najviše iznenadjuje izjava profesora Vitomira Mihajlovića.
Naime on kao predsednik Nacionalnog saveta Roma i kao predstavnik svih Roma u izvršnoj vlasti,najveći problem vidi zašto su svi Romi stavljeni u isti koš.Očigledno da je najveći problem što isti taj Nacionalni savet Roma u protekloj čuvenoj dekadi Roma, a od kako je prof. Mihajlović predsednik, nije učinila gotovo ništa,ili su rezultati slabo vidljivi ili nedovoljno transparentni, u integraciji Roma.
A za sve one koji smatraju da problem ne mogu drugačije rešiti,što neko reče dole "tanka je nit između patriotizma i neonacionalizma".
Prema tome pamet u glavu i sve problema pokušajmo rešiti u institucijama sistema (zato postoje zar ne?) između ostalog i u Nacionalnom savetu Roma čiji je gospodin prof. Mihajlović dobio novi mandat pre nepunih dve nedelje kao predsednik.

Slobodan

pre 9 godina

Ako neko piše o ozbiljnim problemima koji stvarno postoje i niko ništa ne preduzima nego se čeka da problem eskalira onda je on rasista nacista fašista i nezanm šta ne. Naravno srbi su i ovaj put krivi valjda zato što smo ih prihvatili jer ih niko drugi neće, neka probaju to da rade u Zagrebu, Ljubljani pa će te videti demokratiju na delu.

bozidar

pre 9 godina

zar ovaka lepa srbija i nas lep posten narod mrze rome pojedini zar nam nije dosta bede i siromastva i roma i srba zasto ta politika ne uradi nesto za mahjinu to je vec duze vremena napad nad romima koga oni diraju svi grese danas ali ovake fasisticke bande hjih trebate da im oduzeta prava jel oni nose oznake ALDOF HITLER zar smo zaboravili sta nam nemci uradili za vreme rata zar to su srpska deca nasa ne verujem cim vole da nose oznake tosu fasisti deca ALDOFA HITLERA tolko imamo problema sa evropom vrata nam se otvaraju a vidi sramote treba vlast i presednik drzave nesto pd hitno da urade da se spreci fasisticka organizacija to nisu srpska deca to je mesavina hitler neznam zasto i zbog cega romi su maltetirani posle 20godina otiso sam za srbiju ni jedno romsko dete ili omladinu nisam video da seta po gradu u krajlevo romi su pod sankcijama ne smeju ni u skolu da idu zasto koga romi diraju hjih politika ne zanima oni naravno veseo narod voli muziku vole demokratiju a ne mrzhju sramota velika za nasu malu zemlju srbiju sve se brzo zaboravjla mrznja i rasizam je najgore sto postoji ja se puno izvihjavam svim gradjnima srbije ali ovo je velika politicka sramota

Ciga

pre 9 godina

Strasno, koliko glupavih komentara sa svih strana? Opet mesamo babe i zabe? Ovde se radi o primitivnim kartonskim naseljima a ne o globalizaciji Roma? Zgrazavam se o nekoj mrznji ili fasismu i sigurno je da u Srbiji su svi ravnopravni narodi, cak je popularnost dobila recenica da je u Srbiji najteze danas biti Srbin? A to nije bez veze? Neki narodi kao sto su Romi po kulturi i tradiciji vole da zive pod satorima i u cergama (komuna). To je isto i sa nekim najbogatijim Arapima slucaj. Znaci posto je to tradicija, mozda bi nekima odgovarale napustene kuce po Srbiji (Vojvodina), a druge lepe nase sugradjane koji bi da nastave sa satorima i kartonima izmestiti sto dalje od urbanih mesta (a ima ih bogu hvala)i obezbediti im najpotrebnije uslove za zivot i razvoj uz naravno obostrano zadovoljstvo i brzu integraciju.

Ivan

pre 9 godina

Ako je ovo u stvari poziv kao sto je hitler pozivao (samo maskiran na fini nacin), kako, ako neko stvarno hoce da pozove na ne nasilnu akciju, to moze da uradi na politicki korektan nacin?

WTF-ologist

pre 9 godina

Vlast i nevladine organizacije ostaju gluve i slepe za probleme u naselju. Svi okreću glavu.

(Maja, 1. decembar 2014 19:13)

Vlast i NVO zanima samo kinta i ništa drugo.

Maja

pre 9 godina

U subotu je održan mirni protest stanovnika Zemun Polja zbog nerada vlasti i državnih organa u naselju, koje je imalo najveći mehanički priliv stanovništva u poslednjih osam godina. Niko iz Gradske uprave niti bilo kog ministarstva, nevladinih organizacija, društvenih organizacija, policija, udruženja Roma nisu aktivni na terenu. Ljudi su doseljeni, ne znaju kulturu življenja u stambenim jedniciama i niko nema želju da radi sa njima. Ni u školi, ni u Domu zdravlja, ni u udruženjima. Nema volontera koji bi ih obilazili, nema pripadnika stranaka koji bi im pomogli da se asimiluju. Umesto toga, dopušta se da raste nezadovoljstvo i sa jedne i sa druge strane stanovništva, česte su tuče, pljačkanja, otimanje lančića, upadanja u stanove...Dopušta se da roditelji ispisuju decu iz osnovne škole u naselkju, koja u poslednje dve godine ima rekordan broj ispisane dece, posebno u prvom razredu. Već formirana odeljenja se raspadaju jer je pratiti nastavu nemoguće. Nema asistenata za obrazovanje. Nema asistenata za zdravstvo.

Vlast i nevladine organizacije ostaju gluve i slepe za probleme u naselju. Svi okreću glavu.

Dve lamele sa 350 stanova su završene i čekaju nove stanare. Konkurs još nije objavljen.

zaustavite ovo ludilo.

pre 9 godina

@(Nacaljnik,
Iako dobiste više crvenih kartona, hvala vam na ovoj informaciji. Donekle je objasnila neke moje nedoumice. Neprestano hakovanje kompa. Hvala i moderatoru koji nije objavio moje postove, verovatno ima više soli u glavi od mene.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Verovatno su i Rasu Popova pomesali sa nekim klerofasistom? Nije umeo covek da im izrazi simpatije i da u cilju naseg opsteg stremljenja ka EU i njenim trezorima okrene i drugi obraz. Mi smo jedini idijoti koji su diskriminaciju zamenili "pozitivnom diskriminacijom". Dok shvatimo bice kasno. Kao i uvek.