Utorak, 25.11.2014.

10:58

Belgijanci ljuti, zatvaraju fabriku

Belgijska kompanija u čijem vlasništvu je fabrika Energo-Zelena, u Inđiji, započela je međunarodnu arbitražu protiv Srbije, nezadovoljna tretmanom u Srbiji.

Izvor: Beta

Belgijanci ljuti, zatvaraju fabriku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

killer BOT killera

pre 9 godina

@BOT killer, а ко је тај закон писао и ко је тај закон донео и усвојио. Зашто није направио и механизам за његово поштовање ?!

AlekS

pre 9 godina

(Svasta, 25. novembar 2014 23:25)

Не бих рекао да ви и они који раде по вашим рецептима заслужују било шта друго осим најделотворнијег српског лека из доба Кнеза Милоша, 100 комада по туру.

Svasta

pre 9 godina

Svasta cu da procitam ovde. Rece jedan covek ovde crkla mu krava morao je ovim Belgijancima da plati 6500 din da je odnesu. Pa da li vi placate onima sto dolaze po stari sporet Smederevac da ga odnesu ili oni vama plate? Ja razumem da covek za mrtvu kravu ne moze vise da uzme 1000 evra ali da plati nekoj firmi da je nosi koja ce jos to da preradi da od toga napravi neki proizvod i dodatno zaradi? Pa valjda bi pitanje trebalo da glasi da ti damo 6500 din da je nosimo?
E zato ce srpski seljak radije da je baci u Moravu ili zakopati ili sto je jos gore da preradjuje u pljeskavice preko puta neke skole (imali smo slucaj) nego ovim hohstaplerima da plati da je nose. Jer ovaj pljeskavice sto pravi dodje i kaze evo ti brale 5000 za tu kravu i aj zdravo. Tu drzava defoltira ali zapitajte se ko moze da iskontrolise svaku umrlu zivotinju u Srbiji gde se baci i sta se sa njom radi? Drugo gde smo mi bacali ovaj otpad pre nego dodjose ovi Belgijanci pa ne zagadismo ekosistem? Trece, procitah ovde da Matijevic uzima ove crkotine sa zivinarskih farmi, ne znam samo sta ce mu, nisam znao da se bavi proizvodnjom biodizela!?
Cetvrto, damping cene!? Kod nas je malo zeznuto jer je vlasnik tih ostalih kafilerija drzava, ali ja vas pitam ko meni moze da zabrani, ako sam privatnik, da spustim cenu za 50% i radim na spostvenu stetu, sta tu drzava moze i sme i sta to vas kao gradjana briga? Zar ne bi trebalo da vas raduje da ce te moci upola cene da nabavljate robu?

Hahahahha

pre 9 godina

"Duboko smo razočarani investicionom klimom u Srbiji i nespremnošću Vlade Srbije da poštuje sopstveni zakon"
Sve stalo u jednu recenicu :D

DC

pre 9 godina

Investitor je isključivi krivac za ovo, olako su pali na obećanja razoraznih političara, misitara, savetnika koji su samo uzeli novac za "posredovanje" i "konsalting". Da im profit nije pomutio razum znali bi da nipošto ne treba ulagati novac u vilajet pod imenom Srbija.

fan

pre 9 godina

Vec dugo moja farma saradjuje sa Energo zelenom i mogu da kazem da su maksimalno profesionalni i da je s obzirom da znam u cemu je problem, jedini krivac drzava.

BOT killer

pre 9 godina

ALO BRE LJUDI! PA KO VLADA U VOJVODINI?!KUCATE NA POGREŠNU ADRESU
(komentatorima protiv Vlade Republike Srbije)
Nisam ostrašćen u politici ali sam realan
(Petar J. Vetar, 25. novembar 2014 14:58)

Ostrascen si i krajnje nerealan.Pokrajina Vojvodina nema prakticno nikakve nadleznosti po ovom pitanju.Inace Zakon o odlaganju zivotinjskog otpada je isti u celoj Srbiji,i za njegovo sprovodjenje je odgovorna DRZAVA SRBIJA,sto naravno znaci da je odgovorna Vlada Srbije.

Da li je dovoljno jasno ili treba da se crta?

tony

pre 9 godina

...kada će velika većina naroda u Srbiji početi da razmišlja svojom a ne Vučićevom glavom? Vučić i SNS uporno ubedjuju ljude kako je u Srbiji sve OK, da nema cenzure medija, da se otvaraju nova radna mesta, pada nezapošljenost, padaju cene i inflacija, da je Srbija zemlja u kojioj vladaju red i zakon, da ima velikih stranih investicija u Srbiji, da nema kriminala i ubistava, da narod bolje živi, da nema štrajkova i nezadovoljstva...medjutim, kada se skinu ružičaste SNS naočare vidi se prava slika Srbije - haos i rasulo u svim sferama života, ne fonkcioniše pravosudje, štrajkovi u prosveti, štrajkovi u zdravstvu, štrajkovi studenata, nezadovoljstvo zbog smanjenja plata i penzija, nemna stranih investicija, evro već nedeljama konstantno raste, cene u prodavnicama se menjaju takoreći svake nedelje, nesposobni SNS kadrovi su zauzeli sva najbitnija mesta u državi, počev od predsednika pa do najobičnijeg službenika u opštini...i onda se neko čudi kad se ovo desi...mene ovo uopšte ne iznenadjuje

svasta

pre 9 godina

Шта је овде спорно ? Спорно је што зелена не диктира цену него се појавиле и друге фабрике ко је су јевтиније од зелене.То је тржишна утакмица .
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dušan, 25. novembar 2014 14:21)

Gde su se pojavile? Iznikle posle kise ili su se pojavile u tvojoj masti?

Aster Blistok

pre 9 godina

Seca li se ko teksta pod naslovom koji glasi: "Srbi su pošteni. Dođite, uložite"?.
Smesno jel'da?
Ocekuje li iko sada da drzava to resi na osnovu zakonskih regulativa, posteno, kako kazu?

mali vozd

pre 9 godina

Posto sam prozvan: poenta dumpinga je da se cene spuste u tolikoj meri da bi se unistila konkurencija, tj. segment proizvodnje proizvoda (ili redje) davanja usluga po cenu gubitaka dok dumping traje. Da li je domaca ili strana firma tj. trziste, apsolutno je ne bitno, ali je ponekad tesko (i skupo) dokazati dumping u velikim slozenim internacionalnim kompanijama, pogotovo ako su profitabilne, a proizvod je slozen i proizvodi se u vise drzava... Dumping se cesce pojavljuje u slucajevima nastupa stranih kompanija na novim trzistima... Ovde je slucaj specifican, jer su domace firme ne samo spustile cene od 50-70%, nego su i krsile zakon (radi ustede pretpostavljam)... Ako je Cuprijska kafilerija u blokadi, eto indikacije da je dumping bio u pitanju... Ako posluju sa gubicima koji su direktan rezultat obaranja cena 50-70% - da to je onda dumping.
P.S. I jeste fakultet u pitanju, ali ne moj... Vi ste sa Megatrenda?

Zoki

pre 9 godina

Radi se o tome da fabrike za preradu otpada koje bi trebalo zatvoriti, jer ne postuju zakone o preradi otpada dobijaju sve poslove iako cesto daju SKUPLJU ponudu. Cak, ponuda koju daju premasuje i njihove proizvodne kapacitete.
Pogodite sta rade sa otpadom? Umesto da ga preradjuju po zakonu (sto i ne mogu jer nemaju takve pogone), oni jer ni kapacitete za preuzeti posao nemaju, taj isti zivotinjski otpad masovno zakopavaju uz kanale i time ugrozavaju biljni i zivotinjski svet, a na duze staze i zdravlje ljudi. Tako nesto se desava u Somboru.
Pogodite u cijem vlasnistvu su fabrike koje ne posluju po zakonu niti imaju kapaciteta da ispune preuzete obaveze? Pa u drzavnom! U stvari... u partijskom vlasnistvu.
Zbog toga se Belgijanci bune! Drzava, bukvalno drzava, partije na vlasti, ne postuju zakone Republike Srbije i na taj nacin dovode u neravnopravan polozak belgijsku fabriku koja ne dobija poslove jer eto... ne jer je skuplja, nego jer nije u partijskom vlasnistvu te jel, niko iz vlasti ne moze da se omasti!!
Ljudi, umesto da kritikujete VLAST i zastitite sopstvene interese vi kritikujete Belgijance i time pruzate podrsku KORUPCIJI i UNISTAVANJU ZDRAVLJA koje izvode stranke na vlasti.
Ali niste nista bolje zasluzili. Ko je pametan nek se pakuje iz drzave ostali neka istrunu u sopstvenom dubretu koje su sami sebi nakupili.

Markec

pre 9 godina

Za ove koji pljuju Belgijance, da li ste procitali: 180.000 tona se vrati u lanac ishrane! Helou, ne zale se oni na konkurenciju 2 kafilerije, vec sto drzava ne obraca paznju na one koji rade mimo zakona, bacaju otpad u reke itd. Kao da iz iskustva ne znamo kako se postupa sa zivotinjskim otpadom u Srbiji, sad nam Belgijanci krivi!!?

Белгијанац

pre 9 godina

Надам се да ће надлежно министарство да испита позадину овог случаја пре него што пристане на ову, по мом мишљењу, уцену.
Фирму Електрозелена основала је пре неколико година белгијска компанија Електравиндс (Electrawinds) из Остендеа са још неким партнерима из Србије. прошле године ова компанија је запала у озбиљне тешкоће и морала је да распрода све своје партиципације. Сада практично постоји само на папиру а белгијска држава тј. порески обвезници су изгубили силне паре. Говори се о проневери средстава које је држава уложила како би подржала развој зелене енергије. Умешани су високи функционери Социјалистичке партије.
У марту ове године као једини власник Енергозелене у Србији се појављује белгијска фирма Гринворкс (Greenworx), чији је један од главних акционара већ споменути Том Хансон. Такође је ту неки инвестициони фонд а спомињу се и фирме са Кипра и из Турске. На свом сајту хвале се и са поседима на Криму!
Могуће је, или чак вероватно, да су ти нови власници ионако хтели да прекину са сваком активношћу и да сада покушавају да ипак нешто зараде преко леђа СРПСКИХ пореских обвезника.

Sadašnji glasač DS

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.
(ljubo bivši glasač Ds, 25. novembar 2014 13:09)

Dragi Ljubo "bivši glasaču DS-a" kakve veze ime ovaj tekst sa DS-om ?! To što se vama "bivšem" u svemu pričinjava, DS, jer ste se sad opredelili za prepoštene, pune obećanja SNS-ovce, to je druga stvar. Uzgred Dulić kakav je takav je učinio je dosta za zaštitu životne sredine. Pa da pitam šta uradi ova vlada za ove dve i malo više ipo godine ?! Nabrojte mi bar nešta a da nije od "nesposobnog" Dulića koje su oni samo nastavili ?!

Petar J. Vetar

pre 9 godina

ALO BRE LJUDI! PA KO VLADA U VOJVODINI?!KUCATE NA POGREŠNU ADRESU
(komentatorima protiv Vlade Republike Srbije)
Nisam ostrašćen u politici ali sam realan

Misa

pre 9 godina

Ove dve kafilerije koje vec postoje NE rade po standardima. E u tome je bas problem. Ova Belgijska firma je dobila obecanje da ce se zakoni Srbije postovati. Zakonski je lepo sredjeno po standardu EU kako jedna kafilerija treba da posluje. Samo Belgijska firma postuje te zakone. Da bude stvar jos gora ove dve firme su drzavne. To znaci da drzava sama ne postuje iste zakone koje je donela. Eto u tome je problem i zato ce sada Srbija i da plati posteno i da izgubi dosta investicija iz Belgije.

Ivana

pre 9 godina

Belgijanci koji tuze isu Belgijanci koji su napravili fabriku, vec su je preuzeli kada je prvobitni vlasnik zapao u gubitke i propao... Prvi Belgijanci su bili korektni, a ovi gledaju samo svoj interes i vise toga.
Insajder

Jack

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.
(ljubo bivši glasač Ds, 25. novembar 2014 13:09)

Nisam DS fan, ali spadam u kriticare, pa da odgovorim - odgovornost snosi DS, a ovi neoradikali su u svemu nastavili "tekovine" jedne pogubne vlade i politike - i "unapredili" je jos surovije na stetu gradjana. Nadam se da ste zadovoljni odgovorom.

Dušan

pre 9 godina

Шта је овде спорно ? Спорно је што зелена не диктира цену него се појавиле и друге фабрике ко је су јевтиније од зелене.То је тржишна утакмица .

AlekS

pre 9 godina

Koliko ja znam dumping cena je kada sa nizom cenom nastupas na stranom trzistu nego na domacem i tu je rec o nefer konkurenciji. Ako je neko spustio toliko cenu na domacem tj. jedinom trzistu znaci da ga je konkurencija na to naterala. Uostalom zar svi nismo tvrdili da ce otvaranje srpske ekonomije da dovede do povecanja konkurencije i smanjenje cena tih oligopolskih kompanija. Pa sta je sada ovo? Po vama ovo nije trebalo da se desi? Nego zbog dolaska strane firme treba da propadnu domace? Mnogo ovde ljudi brane interese stranog kapitala da ne kazem da im je sve nase mrsko. Istina je uvek na sredini.
(Verovatno je i do fakulteta..., 25. novembar 2014 13:31)

Нисте прочитали вест до краја. Белгијанци се жале на државу Србију због тога што не реагује на кршење сопствених закона и прописа који уређују уништавање опасног животињског отпада. Поменуте кафилерије то раде противно важећој законској регулативи.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 9 godina

Po podacima Energo-zelene, u Srbiji se od oko 250.000 tona životinjskog otpada godišnje, propisno sakupi i preradi oko 70.000 tona, a 180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane.
Mene bi brinulo barem "180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane." Zato imaju srpski ćevapićići odredjen gušt? Da o klobasicah ni ne govorimo!:)

Dusan

pre 9 godina

problem je sto se kod nas minimalan broj klanica pridzava obaveze pravilnog uklanjanja otpada. E taj minimalni deo sada preuzme par kafilerija koje i nemaju veci kapacitet od toga (a voleo bih da se proveri da li SMEJU i toliko da otkupljuju i sta rade sa istim). Drugi, ogroman deo ovog otpada se baca po okolini, smetlistima ili u najgorem slucaju ostaje u lancu ishrane, e to je ono sto vise smeta Belgijancima nego par kafilerija, koje ionako nisu ni blizu da pokriju ukupne potrebe u Srbiji.

MIlan

pre 9 godina

Zato što se ne poštuju propisi mi se u Zrenjaninu gušimo od smrada koju emituje "naša" kafilerija. Pošto je privatizovana niko u Zrenjaninu nesme da potegne to pitanje nego se gušimo svake noći u prostorijama jer nesmemo da otvorimo prozore. Kada će u Srbiji početi da svakop radi svoj posao u skladu sa zakonom ?????

zbunjeni

pre 9 godina

Verujem da ogromna vecina komentatora pojma nema o cemu se radi, Ali pisu. Pa dobro, da cujemo i drugu stranu, vladu Republike Srbije. A posle da nesto i procitamo o toj temi , pa da i mi procenjujemo. Ovako ne valja pisati.....

biće bolje

pre 9 godina

Nešto ovde ozbiljno smrdi, a to nije kafilerija u Ćupriji. Sa tom fabrikom sam imao saradnju i trenutno joj je žiro račun u blokadi preko 50 miliona dinara radnici i ne dolaze na posao. Inače kad kafilerija u Ćupriji radi to se vrlo dobro oseti, Belgijanci su imali nižu cenu od svih domaćih kafilerija i samim tim su uništili ovu u Ćupriji mada je tome i doprinela korupcija u istoj. Mislim da Belgijanci u Srbiji nemaju konkurenciju što se tiče cene i kvaliteta prerade, naše fabrike imaju proces koji datira još iz Brozovog vremena. Pre će biti da klanice ne uništavaju uginule životinje a inspekcija im to dopušta, mada opet odgovornost ide na državi a katastrofa je da se hranimo crkotinama za to bi trebalo neko na robiju da ide.

Coco Bill

pre 9 godina

Neko ovde napomenu kako hoće monopol !!!! Pa ako su uložili pare u opremu, najnoviju tehnologiju koja ne zagađuje okolinu i ne smeta ljudima prilikom tretmana otpadaka i za sve to izvršili obuku ljudi, a suprotno od države dobili garanciju da će biti izglasani zakoni koji će uvesti standarde kako treba da se radi u toj oblasti i koje će sve uslove morati svako da ispuni, da bi se bavio tom delatnošću. E sad, pošto naravno, od tog "obećanja" ne bi ništa, onda je normalno da će jedna, ili više kafilerija, koje od te tehnologije ne da nemaju ništa, nego se ne pridržavju ni onih već usvojenih zakona u vezi tretmana otpada, moći da snize cene i budu "konkurentna". Uzgred, prođite pored bilo koje kafilerije ima da vas zapahnu miomirisi !!! Dakle nešta slično ko sa mlekom i "čuvenim" aflatoksinom, kad se menjao nivo onako "odokativno", kad je, kako državi, ili bolje reći vladi odgovaralo

Krle

pre 9 godina

Pa lepo, Belgijanci će pokrenuti međunarodnu arbitražu, Srbija će izgubiti i moraće da plati odštetu od nekoliko desetina miliona evra. Da, to će biti novac od umanjenja vaših plata i penzija. Mislie o tome.

tata

pre 9 godina

Belgijancima je obećan monopol i to nema nigde u svetu!
Belgijanci su prvi spustili cene i to ne za 50% već za 100%!
Belgijanci nisu uložili 21,5 mil. eura!
U Srbiji nema 250.000 tona otpada jer je proračun pravljen pre 8-9 godina kad je u Srbiji bilo 3 puta više živine ,svinja i goveda nego sad.
Belgijanci ce otpustiti 45 radnika ali nisu rekli da zbog njih vec ne rade radnici u Ćupriji i da su bili na pragu da se otpuste i radnici iz Sombora. Znači cca 100 radnika. S tim da su Belgijanci za svakog radnika dobili od 5000 do 10000 eura.
Belgijanci su se preinvestirali i napravili pakt sa pogrešnim ljudima i promašili kapacitete fabrike za cca 10 puta.
Belgijanci su pola para izvikli na Kipar i zemlje u EU i protiv njih se vodi više sporova...
Ima još ali dosta za sad

mungos

pre 9 godina

Pa jeste a ko ce meni da nadoknadi stetu?!Pre nekih dva meseca uginula mi je krava koju sam morao da predam "Energo Zelenom" iz Indjije,naravno sto moram i da platim to 6500 dinara?!!!!!!I oni od te uginule krave prave bio dizel koji prodaju.Vidi boga ti dosli su ovde da pljackaju seljake! JA SAD PITAM?U gubitku sam par stotina evra i plus moram da platim to sto su mi odneli uginulu zivotinju!ODAKLE?KAKO ONAJ KO NEMA DA PLATI? Koga mi da tuzimo???????? Sramota velika!!!

modesty

pre 9 godina

Tako je to kad se cuti o ruzicastom slonu na sred sobe. Svi gledaju oko njega, kroz njega, izbegavaju da ga pomenu, komisije i ministri odbijaju da se njime bave dok najbolji medju najgorima uverava sve oko njega da je slon 'najveca glupost koju je on u zivotu cuo'. A slon stoji li stoji i kad zamase surlom, upropasti sve. Plagijatori i nesposobni kradljivci kvalifikacija, i njihovi ortaci i rodbina, sve pohlepniji od pohlepnog, nam vode zemlju. Ne pamtim kad je neko sa autenticnim kvalifikacijama i dokazanom sposobnoscu u svojoj struci (nakon Djindica) ne samo vodio ovu zemlju nego bio na bilo kojoj visokoj funkciji. To ima samo u afriickim diktaturama tipa Zimbabve, pa pogledajte kako im je tamo.

Stevan Stanojlovic

pre 9 godina

Pa zar za sedam godina ti visokoumni Belgijanci nisu shvatili da bez placanja reketa "drugovima odozgo" ne moze da se posluje u Srbiji. E bas nista neznaju bas kao ni oni Amerikanci sto pobegose iz one zelezare iz Smedereva. Eeeeee... Pa kad ne znaju sto ne pitaju! Pa ovde i deca znaju pravila poslovanja u dve reci: "plati pa klati". A tako? Pa dabom da tako!

Jack

pre 9 godina

Prestanije sa malicioznim komentarima I rangiranjima komentara. Problem je sto bi Belgijanci subvencionisanu cenu I trziste bez konkurencije. Oni bi zeleli da drzava stane iza nijih I da postanu monopolisti. To je glavni problem. Cak nemam nista ni protiv toga ukoliko tako pise u ugovoru. Ajde da vidimo ugovor o investiciji pa da saznamo ko je u pravu a ko nije.
(onako usput, 25. novembar 2014 11:35)

Tacno je donekle da Belgijanci zele monopol - ali kakav? Onaj koji im donosi USVOJENI zakon (koji se naravno ne postuje), tako da bi za kratko vreme, dok se ne pojavi konkurencija, uspeli da vrate investiciju i poceli da zaradjuju. Zato su i dosli u Srbiju, pa cemu sluzi biznis nego stvaranju profita?
Zakon koji je donet je u najboljem interesu gradjana, tako da treba da se zalazemo za njegovo postovanje, ne samo radi drustvenog zdravlja, vec i zbog investicione klime, koja je svakim danom sve gora.

Bender

pre 9 godina

@Shomi: Ali ako hocemo da zaposlimo dobar kadar, svi znaju da dobar kadar treba da se dobro plati.
Neka mi neko pokaze ko je u Srbiji spreman da da saglasnost da se DOBRI drzavni sluzbenici DOBRO plate?
Da pomognem: niko.
U pitanju je "kvaka 22". Da bismo dobili kvalitetne kadrove, moramo da ih platimo dobro, a da bismo ih platili dobro, mora drzava da ih plati, ali glasaci ne zele da ih dobro plate, i u drzavnoj upravi konstantno ostaje lajlosiji kadar.
Kraj price.

ljubo bivši glasač Ds

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.

Дража

pre 9 godina

Eh kad bismo svi mogli da tužimo državu zbog nesprovođenja zakona koji nas pogađaju, mnogo bi opreznije i donosili te propise a i revnosnije ih sprovodili.
Ja se kladim da kod nas službe koje su zadužene za nametanje poštovanja zakona, mnoge od tih zakona ni ne poznaju niti su obučeni za kontrolu njihovog poštovanja.

Jack

pre 9 godina

Ma kome treba to u Srbiji??? Bacaj u njive, u jarkove, u potoke, reke...... Srbija je ovo bre. Srbija se očistiti neće!!
(goran, 25. novembar 2014 11:15)

Propustili ste da pomenete mozda i najopasaniji slucaj - vracanje na trziste. Ko zna koliko crkotina pojedemo, a da to ni ne znamo!

Bole1000

pre 9 godina

Kakva klasična navlakuša.Ej rođaci oni došli u Srbiju da rade i zarade na tržišnim principima koj ovde ne postoje niti su ikada postojali.Ludilo burazeru.

Verovatno je i do fakulteta...

pre 9 godina

@ mali vozd

Koliko ja znam dumping cena je kada sa nizom cenom nastupas na stranom trzistu nego na domacem i tu je rec o nefer konkurenciji. Ako je neko spustio toliko cenu na domacem tj. jedinom trzistu znaci da ga je konkurencija na to naterala. Uostalom zar svi nismo tvrdili da ce otvaranje srpske ekonomije da dovede do povecanja konkurencije i smanjenje cena tih oligopolskih kompanija. Pa sta je sada ovo? Po vama ovo nije trebalo da se desi? Nego zbog dolaska strane firme treba da propadnu domace? Mnogo ovde ljudi brane interese stranog kapitala da ne kazem da im je sve nase mrsko. Istina je uvek na sredini.

Miki

pre 9 godina

"Neko" ih je sigurno informisao da u Srbiji stočarstvo cveta a samim tim i da je regulisano tržište životinsjkog otpada . A onda im je "neko" omogućio pristup Fondu za razvoj RS (pa se postavlja pitanje kakva je to strana investicija) . Matična kompanija u Belgiji je već odavno propala. Znači ovde je reč o hazarderskom ulaganju koji je pretpostavio da će mu "neko" obezbediti Monopol , treba vratiti film malo . Kako došli tako ošli.

dacha

pre 9 godina

Sve su lepo rekli, tako stoje stvari i prema tome treba da se upravljamo a ne prema tome šta nam Vuk do Vuka Vučić ili bilo koji drugi političar kaže.

Ekopatrola

pre 9 godina

Ma da Belgijanci su ovde dosli tek tako da cine dobra.Hoce i oni brzu paru,jos dobili obecanje tipa,dajte ljudima 300e i radite, imacete profita koliko volite.Pa neka dodju jos 3-4 firme iz EU,pa da ne budu monopolisti.Oni odmah dreku.A sta su zaposlili,43-je samo. I sad da se mole,kume.Ja samo ne znam kako je u ovoj zemlji sve bilo kako treba do pre 20-30 godina,kad nije bilo tih silnih propisa iz EU.Radile fabrike,dimilo se svuda,a govorili smo kako imamo i imali smo cistu zivotnu sredinu. Iz vecine reka se mogla voda piti.Sad nista ne radi,a ono ispada nered kao na deponiji Napulja da je.Nego razni lobiji,treba da na mlacenje prazne slame pogotovu u nekim oblastima kao npr.zivotna sredina i sl,da uzmu milione i milione na glupost. Pa ne bi se Al Gor bavio i dobio Nobelovu nagradu kao pobornik ocuvanja zivotne sredine i mnogi nasi politicari da nisu videli korist samo sa blebetanjam u prazno. Taj Al Gor je izjavio svojevremeno glupost veka,citiram, da se u Latinskoj Americi prica latinskim jezikom,a tad je bio potpredsednik USA..Pamet nema sta,ali da prica i mudruje o prirodi,glecerima,otopljavanju,klimatskim promenama,preciscavanju voda to kao zna.Jadno zaista. Mi otkad imamo silne agencije za zivotnu sredinu,ministarstava,fondove,zavode za zastitu te prirode,te ustanove,organi samo posluzise za bla,bla i korist lobija narocito u fin.smislu. Obican covek od toga nista nije video na delu.Pogledajte samo nase sume nasta lice i kako se unistavaju,a svi cute.

Jogogo

pre 9 godina

Дођите у фабрику у Инђији и идете у Сомбор па упоредите која фабрика испуњава еколошке и све остале стандарде.Сомбор је на државним јаслама и не плаћају ништа,ослобођени свих обавеза зато и могу да раде и да спуштају цене.Убрзо кад Сомбор стане са радом немојте више куповати месо и месне прерађевине јер то што ћете јести...биће смеће!

Trovach

pre 9 godina

@tomy bgd...Uzasno ruzno je to sto si rekao. Verujem da su dali vecu pomoc poplavljenima od tebe i mene zajedno, pa jos na kvadrat i bez obzira ko je koliko dao, ne treba tu pomoc nipodastavati. S druge strane, mi jedva da smo svesni koliko je vazno pravilno unistavanje zivotinjskih leseva. Kada budemo imali neku epidemiju, pa ne budemo mogli izvoziti hranu, radicemo ono sto najbolje znamo; kukacemo.

ivan

pre 9 godina

(Vlada, 12:22)
(al sam pametan, 12:17)
(Aleksandar, 12:09)
(Borinquen, 11:54)
(Nikola, 11:40)
(onako usput, 11:35)
(Milisav, 11:34)
(Radojko, 11:32)
(mihajlo, 11:24)

Vi narode ili se pravite ludi ili ste ludi. OVde se ne radi o tome da li Belgijanci hoce ili nece monopol (svaka firma na svetu bi volela da ima monopol) nego se radi o tome da imaju nelojalnu konkurenciju. Neko je od vas rekao "sta Belgijancima smeta ako neko isti posao radi za 50% jeftiniju cenu". Pa tu i jeste problem, te firme imaju 50% nizu cenu ali ne radi isti posao. Sta to prakticno znaci?? To bi bilo npr kad bi ja sad otvorio fabriku za preradu zivotinjskog otpada, a zapravo sav zivotinjski otpad bacam u reku, i onda naravno naplacujem mnogo manje nego Belgijanci. Ili ako nemate mozga za ovo evo vam ovaj primer. Otvore dva coveka u istoj ulici dve pekare. Obojica prodaju crni hleb. Jedan ima vezu u inspekciji pa u beli hleb stavlja kafu a ovaj drugi nema vezu pa mora da melje pravo integralno brasno. I naravno ovaj sto stavlja kafu drzi cenu hleba 50 a ovaj sto mora da igra posteno on prodaje po 70. Eto to je nelojalna konkukrencija.

Za sve normalne ljude neka znaju da ce se ovde desiti nesto jos gore. Drzava ce ovom politikom oterati Belgijance a onda ce ovi sto bacaju leseve u reke podici cene kao sto su drzali Belgijanci, i onda cemo placati istu cenu kao i Belgijancima a usluga ce biti 20 puta gora.

Sekundarac

pre 9 godina

Ovi što kritikuju Belgijance neka ne lupetaju.

Radi se o tome da uvođenje i održavanje adekvatnih i visokih standarda u ovom poslu zahteva određene troškove. Sve što nelojalna konkurencija radi po nižim cenama znači da se ništa od tih standarda, i pored zakonske obaveze,kod te "konkurencije" ne primenjuje. Samim tim postoji prostor za tako drastično spuštanje cena.

Ko je tu na dobitku a ko na gubitku, razmislite još jednom!

Bezati iz Srbije koracima od 7 milja, preko 7 mora i 7 gora-sto dalje!

pre 9 godina

I ko ce da plati ovu stetu?!! -Naravno, za to su uvek poreski obveznici! Sve se placa iz dzepa ove sirotinje!

Vlajko

pre 9 godina

Bravo, država je nesposobna. Samo trućaju kako će nešto da urade, onda se na to čeka dugo a kada donesu zakone i propise niko ih ne sprovodi, pa mafija na terenu radi kako njoj odgovara. Ko je od državnih službenika odgovarao za nespovođenje zakona? Političarima je bitno da ih donesu. To što se ne sprovode, kao da nisu ni doneti, baš ih briga. Ovde konkretno je zatajila Uprava za veterinu najslabiji segment poljoprivrede i stočarstva. Bave se pravilnicima i usklađivanjem sa EU a ne mogu ni 10 odsto prakse na terenu da iskontrolišu.

evropski pogled

pre 9 godina

o tome se i radi, pravila takmičenja se moraju poštovati ili sve nema smisla tj mafija manipuliše kvazi tržištem.
zato i jeste u tome glavni problem tj jedan od glavnih pre ulaska u evropu... to se striktno poštuje

tomy bgd

pre 9 godina

gospodo ako cete da date neku crkavicu kao pomoć za poplavljene pa posle to koristite kao argument u ucenjivanju - molim vas nemojte ni da dajete jel to nije iz iskrenih namera...
sram vas bilo

djed tripoje

pre 9 godina

Za one koji nisu shvatili;kad su dosli belgijsnci obecano je striktno postovanje zakona koji kaze da svi ziv.lesevi i klanicni otpad mora da se neskodljivo uklanja u kafilerijama.Kako zakon postuju samo veliki igraci masa tog otpada ne zavrsi u kafilerijama dto je propust vet.inspekcija koje ne sprovode zakon koji su sami doneli.To automatski znaci manje posla za kafilerije a ovi su ulaganje bazirali na osnovu procena da ce imati mnogo vise posla.Ovako nema profita a lesevi trule po divljim deponijama

al sam pametan

pre 9 godina

pa oni hoće da budu monopolisti..ne znam po kom zakonu EU je to dozvoljeno..ali ako je potpisan takav ugovor, srbija gubi spor..

mali vozd

pre 9 godina

Za neupucene, ovo bi bio "dumping" cena - koji nigde u svetu nije dozvoljen; odluka da se cene spuste 50-70% ukazuje da se drzavni oligopol usmerio protiv Belgijske firme da bi je vremenom zatvorio (a kada zatvore Belgijance, onda ce nasi vratiti prvobitne cene, ako ne i skuplje)... Ovo je neozbiljna drzava, a prilicno ocigledan slucaj; dakle, Srbija ce izgubiti jos jedan spor - to je 100%... Nema nam spasa. Ekonomista

Pele

pre 9 godina

Izmedju redova ovog teksta bi se moglo zaključiti da je neko nekome obećao nešto što sada nije ispunjeno, pa sada investitor tuži državu zbog ne ispunjenog obećanja pred arbitražom.
(hm??????, 25. novembar 2014 11:28)

Da, obećali su im da će biti kažnjivo da se baci lešina krave u potok već da će morati da se odbaci u skladu sa važećom procedurom, a Belgijanci ko Belgijanci poverovali da se zakona moraš držati kao pijan plota.

SNS-Megafrend kadar

pre 9 godina

@Radojko

Šta pričaš ti? Kakve bre kafilerije? Je l znaš ti odakle ove fabrike nabavljaju većinu životinjskog otpada? Pa od restlova u proizvodnji ishrane (otpaci od svinja, pilića, teladi, junaca i sl.). Kakva kafilerija, bre?! Je l ti misliš da stvarno da bi se nekome isplatilo da uloži 21,5 miliona evra da bi prerađivao kučiće koji su uginuli?!?! Koliko ih to ima onda? Bože....

Vlada

pre 9 godina

Spustili cene a jos rade vidi cuda... Mozda i vi spustite cene, ipak 99% je spaljivanje lesina mozda koristite kerozin za pec pa se ne isplati? Kako igraju ovi iz eu, a kad dodju njihovi pa obore cene i drze ih dok ne uniste konkurenciju nikom nista.

Shomi

pre 9 godina

Sustina je u tome sto je u drzavno-administrativnom aparatu zaposlen najgori moguci kadar. Druga stvar je nejasan zakon i podzakonski akti, koji su moze biti a i ne mora.

I ovo malo stranih kompanija koje su pokusale da posluju ovde ce pobeci glavom bez obzira, a to izgleda i odgovara lokal-patriotama.

imper

pre 9 godina

Nema veze, vazno je da su premijer Francuske, vice-kancelar Nemacke i zvanicnici MMF-а pozdravili sve ono sto ova vlada sprovodi i kako se zalaze za legalitet...pogledajte sada ovo..pa molim vas, pa to su sve pusalne ocene ove kompanije...cisto spinovanje :-D

David

pre 9 godina

Zamisli to... Oni hoće da cena bude naduvana kako bi oni mogli da se obogate, al ih Ćupričani zeznuli pa spustili cenu na realnu... Zato da se donese uredba da cena nije ispravna ako nije bar 1400% od realne... Dal neko stvarno misli da će neko iz Leskovca da tera mrtvu svinju u Indjiju....

crnac

pre 9 godina

Jednostavno je propisano da se lesevi zivotinja ne mogu bacati na sve strane i da ce se unistavati po procedurama koje su propisane. Ali od toga nista, baca se ako ne i vise!

krle - dron

pre 9 godina

To je drasticna slika kako funkcionisu nase talibanski ustrojene institucije,A TEK kad se tome doda crna rupa pravosudje ONDA sve sto cini vlada i Vucic nebili privukli investitore izgleda sizifov posao,jedini nacin za zdrav razum je da se sve institucije uz pomoc evrope raspuste i ponovo obnove mladim skolovanim ljudima koji su zeljni rada i hleba INACE iz ovakvog gliba tunjavih boljsevika nikada se necemo pomeriti napred.

LAzar

pre 9 godina

Interesuje me šta piše u tom Sporazumu između Belgijsko-luksemburške ekonomske unije i Srbije i Crne Gore o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja. Naši, potplaćeni, političari sigurno su svakakve gluposti potpisali, očekujući da će to biti pravi BUM srpskih investicija u Belgiju i Luksemburg.

Aleksandar

pre 9 godina

Ne vidim u čemu je problem?!Ako postoje i dve kafilerije u Srbiji,koje su u stanju da odrade isti posao za manje para,šta je tu sporno?!Belgijancima bi trebalo biti jasno da je to zakon tržišta!Ako nešto košta manje i pri tom je takođe u Srbiji-domaće je,pa valjda je logično da se za to opredeli.To što njima to uzima posao,pa da li im je iko garantovao da će u Srbiji uspeti,održati se ili čak steći monopol?!Naravno da se ne slažem sa onim što Vlada čini,u mnogim slučajevima,ne branim dotične ni sad,ali ovo je bez ikakovog smisla!Jedina šteta u svemu ovome je to što će eventualno ljudi ostati bez posla!A što Belgijanci ne muzu dovoljno para-njihov problem!

mikin

pre 9 godina

Samo neka se ministarka nastavi baviti donosenjem poostrenih zakona u saobracaju a ovo neka ceka. Na jednoj strani obarajte plate i penzije na drugoj strani curi na sve rupe - odsteta koju ce drzava platiti kad izgubi spor. A koliko sporova ste izgubili gospodjo? Cekaj samo dok vas Miskovic tuzi za neosnovano tamnicenje. Nema strane firme ni investicije u Srbiji koje nisu zavrsile na medjunarodnom sudu. Totalni amaterizam. Da ne kazem nesto mnogo gore.

Dragan Jove Torbica, zamenik glavnog arhivatora

pre 9 godina

E, Vučiću, Vučiću, a gnjavio si nas sa sposobnim ljudima oko sebe. Al, nisam ti ni tada verovao, a polako se ispostavlja da sam bio u pravi.

bratic

pre 9 godina

sto niste kontaktirali svemoguceg on bi na tome poceo odmah da radi i boljitak bi se video najverovatnije 2016 mada bi iz MMF da je 2017 realnija opcija

Nebojsa

pre 9 godina

A ja ne vidim ama bas nista smesno u ovome. U dobu otimanja oko posla i investicija mi sebi dozvolimo da neko preti zatvaranjem fabrike. To me govori da ova kompanija nema problema od juce nego da vise nemaju strpljenja.
Da se vlada o ovome podhitno izjasni.

Radojko

pre 9 godina

Koliko sam shvatio, posle otvaranja ove Belgijske firme, kafilerije su spustile svoje cene, pa sada Belgijanci nemaju mogucnost da diktiraju cene. A sada će da tuže Srbiju zato što im nije obezbedila da imaju monopol na našem tržištu. Nego... pade mi na pamet preduzetnička ideja. Proučim zakone EU po kojima svaka osoba mora da živi u stanu od barem 25m2 x broj članova. Osnujem agenciju za "prodaju stanova za smeštaj beskućnika", zaposlim 2-3 ljudi. Tražim par puta od Vlade da kupuje stavove od mene za beskućnike kakvi prose na semaforima. Snimim i mali reklamni film sa onesvešćenim bebama u naručju majki-semaforki, za potrebe moje tužbe sudu u Vašingtonu. Tužim državu Srbiju jer ja imam ogroman gubitak - izgubljene poslove - zato što Srbija ne poštuje zakone. Bajno! ...Ma ko kaže da je čitati internet novine gubljenje vremena.....

Slon

pre 9 godina

'Gubitak će biti daleko veći i za državu Srbiju i vlada ne bi to trebala da dozvoli, ukoliko se brine o svojim gradjanima, kvalitetu hrane za ljude i životinje i kvalitetu životne sredine", rekla je ona.'
Gospođo, da Vas otreznim i razuverim od Vaših pravilnih stavova: ova država NE brine o svojim građanima i kvalitetu hrane i životne sredine, jer smo primitivan narod koji brine SAMO o svojoj kratkovidoj pohlepi.

Pera

pre 9 godina

Dobrodošli u klub. Svi koji su uložili u postrojenja za tretman bilo kakvog otpada manje-više su ispali budale. Donešeni zakoni se ne poštuju, nelojalna konkurencija je na svakom koraku (dobar deo se krije iza "zaštite" prava manjina), a državu baš briga. U stvari, država i pokušava da načepi samo one koji rade regularno. Oni koji rade na crno i van standarda pravno ne postoje, pa se ni ne kažnjavaju. A otpad ide nelegalnim tokovima ili se samo baca okolo.
Nazdravlje.

svetlanast.

pre 9 godina

Red bi bio da citaoci mogu da cuju i drugu stranu.
Ako nadlezni drzavni organi nisu spremni da objasne o cemu se u ovom slucaju radi, i to je nesto.

Dosta je bilo da gradjani placaju nestrucnost, lenjost i neznanje nadleznih drzavnih organa.

Borinquen

pre 9 godina

Cinjenice koje promicu:
Zele zastitu investicije u MONOPOL na trzistu?
Poslovni plan zasnovan na licnoj projekciji profita, limitiranoj investiciji i predimenzioniranim kapacitetima...
Zakonskoj regulativi donetoj prema njihovim potrebama i lobiranju?
Vec ostvarenim poreskim i investicionim podrskama i olaksicama?
Sto se mene tice zatvaraj i begaj...
Mnogo vise radnika je izgubilo posao u postrojenju koje vam je bilo konkurent, a sistemski nije zasticeno i omogucen mu rad na trzistu...
Imate proizvod, imate trziste izvoli pokazi sta znas...

onako usput

pre 9 godina

Prestanije sa malicioznim komentarima I rangiranjima komentara. Problem je sto bi Belgijanci subvencionisanu cenu I trziste bez konkurencije. Oni bi zeleli da drzava stane iza nijih I da postanu monopolisti. To je glavni problem. Cak nemam nista ni protiv toga ukoliko tako pise u ugovoru. Ajde da vidimo ugovor o investiciji pa da saznamo ko je u pravu a ko nije.

hm??????

pre 9 godina

Izmedju redova ovog teksta bi se moglo zaključiti da je neko nekome obećao nešto što sada nije ispunjeno, pa sada investitor tuži državu zbog ne ispunjenog obećanja pred arbitražom.

Жоржо

pre 9 godina

Шта кажеш Ти на ово, господине први министре. Неко не може да се угради па нека пукне инвестиција.

MiIos

pre 9 godina

Tako im i treba kad se kace sa jacima.
Oni nasli nas da "zelene". Mrs u vasu Evropu, pa tamo cuvajte okolinu!

A na sve te tuzbe mi iz vlasti mozemo samo da se s grohotom nasmejemo - pa pisite prijave koliko hocete, ne placamo mi, nego penzioneri!

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...naravno da treba da zastitite svoju investiciju...u zemlji Srbiji je vecina propisa mrtvo slovo na papiru...narocito su sve vlasti nesposobne da nesto sprovedu u delo jer partijski kadar nema kapacitet,znanje,odgovornost i organizovanost da propise realizuje na tetenu...DS je bio maher da sa Dinkicem trpa u svoje dzepove to se sad vidi na primeru Bogicevica,Percevica,Borovice...ali ni SNS sa Marjanom Risticevicem,Mirovicem,Majom Gojkovic i slicnima nece daleko stici

mikin

pre 9 godina

Samo neka se ministarka nastavi baviti donosenjem poostrenih zakona u saobracaju a ovo neka ceka. Na jednoj strani obarajte plate i penzije na drugoj strani curi na sve rupe - odsteta koju ce drzava platiti kad izgubi spor. A koliko sporova ste izgubili gospodjo? Cekaj samo dok vas Miskovic tuzi za neosnovano tamnicenje. Nema strane firme ni investicije u Srbiji koje nisu zavrsile na medjunarodnom sudu. Totalni amaterizam. Da ne kazem nesto mnogo gore.

Pera

pre 9 godina

Dobrodošli u klub. Svi koji su uložili u postrojenja za tretman bilo kakvog otpada manje-više su ispali budale. Donešeni zakoni se ne poštuju, nelojalna konkurencija je na svakom koraku (dobar deo se krije iza "zaštite" prava manjina), a državu baš briga. U stvari, država i pokušava da načepi samo one koji rade regularno. Oni koji rade na crno i van standarda pravno ne postoje, pa se ni ne kažnjavaju. A otpad ide nelegalnim tokovima ili se samo baca okolo.
Nazdravlje.

MiIos

pre 9 godina

Tako im i treba kad se kace sa jacima.
Oni nasli nas da "zelene". Mrs u vasu Evropu, pa tamo cuvajte okolinu!

A na sve te tuzbe mi iz vlasti mozemo samo da se s grohotom nasmejemo - pa pisite prijave koliko hocete, ne placamo mi, nego penzioneri!

bratic

pre 9 godina

sto niste kontaktirali svemoguceg on bi na tome poceo odmah da radi i boljitak bi se video najverovatnije 2016 mada bi iz MMF da je 2017 realnija opcija

Жоржо

pre 9 godina

Шта кажеш Ти на ово, господине први министре. Неко не може да се угради па нека пукне инвестиција.

mali vozd

pre 9 godina

Za neupucene, ovo bi bio "dumping" cena - koji nigde u svetu nije dozvoljen; odluka da se cene spuste 50-70% ukazuje da se drzavni oligopol usmerio protiv Belgijske firme da bi je vremenom zatvorio (a kada zatvore Belgijance, onda ce nasi vratiti prvobitne cene, ako ne i skuplje)... Ovo je neozbiljna drzava, a prilicno ocigledan slucaj; dakle, Srbija ce izgubiti jos jedan spor - to je 100%... Nema nam spasa. Ekonomista

Pele

pre 9 godina

Izmedju redova ovog teksta bi se moglo zaključiti da je neko nekome obećao nešto što sada nije ispunjeno, pa sada investitor tuži državu zbog ne ispunjenog obećanja pred arbitražom.
(hm??????, 25. novembar 2014 11:28)

Da, obećali su im da će biti kažnjivo da se baci lešina krave u potok već da će morati da se odbaci u skladu sa važećom procedurom, a Belgijanci ko Belgijanci poverovali da se zakona moraš držati kao pijan plota.

djed tripoje

pre 9 godina

Za one koji nisu shvatili;kad su dosli belgijsnci obecano je striktno postovanje zakona koji kaze da svi ziv.lesevi i klanicni otpad mora da se neskodljivo uklanja u kafilerijama.Kako zakon postuju samo veliki igraci masa tog otpada ne zavrsi u kafilerijama dto je propust vet.inspekcija koje ne sprovode zakon koji su sami doneli.To automatski znaci manje posla za kafilerije a ovi su ulaganje bazirali na osnovu procena da ce imati mnogo vise posla.Ovako nema profita a lesevi trule po divljim deponijama

hm??????

pre 9 godina

Izmedju redova ovog teksta bi se moglo zaključiti da je neko nekome obećao nešto što sada nije ispunjeno, pa sada investitor tuži državu zbog ne ispunjenog obećanja pred arbitražom.

Sekundarac

pre 9 godina

Ovi što kritikuju Belgijance neka ne lupetaju.

Radi se o tome da uvođenje i održavanje adekvatnih i visokih standarda u ovom poslu zahteva određene troškove. Sve što nelojalna konkurencija radi po nižim cenama znači da se ništa od tih standarda, i pored zakonske obaveze,kod te "konkurencije" ne primenjuje. Samim tim postoji prostor za tako drastično spuštanje cena.

Ko je tu na dobitku a ko na gubitku, razmislite još jednom!

Vlajko

pre 9 godina

Bravo, država je nesposobna. Samo trućaju kako će nešto da urade, onda se na to čeka dugo a kada donesu zakone i propise niko ih ne sprovodi, pa mafija na terenu radi kako njoj odgovara. Ko je od državnih službenika odgovarao za nespovođenje zakona? Političarima je bitno da ih donesu. To što se ne sprovode, kao da nisu ni doneti, baš ih briga. Ovde konkretno je zatajila Uprava za veterinu najslabiji segment poljoprivrede i stočarstva. Bave se pravilnicima i usklađivanjem sa EU a ne mogu ni 10 odsto prakse na terenu da iskontrolišu.

modesty

pre 9 godina

Tako je to kad se cuti o ruzicastom slonu na sred sobe. Svi gledaju oko njega, kroz njega, izbegavaju da ga pomenu, komisije i ministri odbijaju da se njime bave dok najbolji medju najgorima uverava sve oko njega da je slon 'najveca glupost koju je on u zivotu cuo'. A slon stoji li stoji i kad zamase surlom, upropasti sve. Plagijatori i nesposobni kradljivci kvalifikacija, i njihovi ortaci i rodbina, sve pohlepniji od pohlepnog, nam vode zemlju. Ne pamtim kad je neko sa autenticnim kvalifikacijama i dokazanom sposobnoscu u svojoj struci (nakon Djindica) ne samo vodio ovu zemlju nego bio na bilo kojoj visokoj funkciji. To ima samo u afriickim diktaturama tipa Zimbabve, pa pogledajte kako im je tamo.

Bezati iz Srbije koracima od 7 milja, preko 7 mora i 7 gora-sto dalje!

pre 9 godina

I ko ce da plati ovu stetu?!! -Naravno, za to su uvek poreski obveznici! Sve se placa iz dzepa ove sirotinje!

onako usput

pre 9 godina

Prestanije sa malicioznim komentarima I rangiranjima komentara. Problem je sto bi Belgijanci subvencionisanu cenu I trziste bez konkurencije. Oni bi zeleli da drzava stane iza nijih I da postanu monopolisti. To je glavni problem. Cak nemam nista ni protiv toga ukoliko tako pise u ugovoru. Ajde da vidimo ugovor o investiciji pa da saznamo ko je u pravu a ko nije.

Radojko

pre 9 godina

Koliko sam shvatio, posle otvaranja ove Belgijske firme, kafilerije su spustile svoje cene, pa sada Belgijanci nemaju mogucnost da diktiraju cene. A sada će da tuže Srbiju zato što im nije obezbedila da imaju monopol na našem tržištu. Nego... pade mi na pamet preduzetnička ideja. Proučim zakone EU po kojima svaka osoba mora da živi u stanu od barem 25m2 x broj članova. Osnujem agenciju za "prodaju stanova za smeštaj beskućnika", zaposlim 2-3 ljudi. Tražim par puta od Vlade da kupuje stavove od mene za beskućnike kakvi prose na semaforima. Snimim i mali reklamni film sa onesvešćenim bebama u naručju majki-semaforki, za potrebe moje tužbe sudu u Vašingtonu. Tužim državu Srbiju jer ja imam ogroman gubitak - izgubljene poslove - zato što Srbija ne poštuje zakone. Bajno! ...Ma ko kaže da je čitati internet novine gubljenje vremena.....

Slon

pre 9 godina

'Gubitak će biti daleko veći i za državu Srbiju i vlada ne bi to trebala da dozvoli, ukoliko se brine o svojim gradjanima, kvalitetu hrane za ljude i životinje i kvalitetu životne sredine", rekla je ona.'
Gospođo, da Vas otreznim i razuverim od Vaših pravilnih stavova: ova država NE brine o svojim građanima i kvalitetu hrane i životne sredine, jer smo primitivan narod koji brine SAMO o svojoj kratkovidoj pohlepi.

Stevan Stanojlovic

pre 9 godina

Pa zar za sedam godina ti visokoumni Belgijanci nisu shvatili da bez placanja reketa "drugovima odozgo" ne moze da se posluje u Srbiji. E bas nista neznaju bas kao ni oni Amerikanci sto pobegose iz one zelezare iz Smedereva. Eeeeee... Pa kad ne znaju sto ne pitaju! Pa ovde i deca znaju pravila poslovanja u dve reci: "plati pa klati". A tako? Pa dabom da tako!

Jogogo

pre 9 godina

Дођите у фабрику у Инђији и идете у Сомбор па упоредите која фабрика испуњава еколошке и све остале стандарде.Сомбор је на државним јаслама и не плаћају ништа,ослобођени свих обавеза зато и могу да раде и да спуштају цене.Убрзо кад Сомбор стане са радом немојте више куповати месо и месне прерађевине јер то што ћете јести...биће смеће!

Shomi

pre 9 godina

Sustina je u tome sto je u drzavno-administrativnom aparatu zaposlen najgori moguci kadar. Druga stvar je nejasan zakon i podzakonski akti, koji su moze biti a i ne mora.

I ovo malo stranih kompanija koje su pokusale da posluju ovde ce pobeci glavom bez obzira, a to izgleda i odgovara lokal-patriotama.

Krle

pre 9 godina

Pa lepo, Belgijanci će pokrenuti međunarodnu arbitražu, Srbija će izgubiti i moraće da plati odštetu od nekoliko desetina miliona evra. Da, to će biti novac od umanjenja vaših plata i penzija. Mislie o tome.

Jack

pre 9 godina

Ma kome treba to u Srbiji??? Bacaj u njive, u jarkove, u potoke, reke...... Srbija je ovo bre. Srbija se očistiti neće!!
(goran, 25. novembar 2014 11:15)

Propustili ste da pomenete mozda i najopasaniji slucaj - vracanje na trziste. Ko zna koliko crkotina pojedemo, a da to ni ne znamo!

fan

pre 9 godina

Vec dugo moja farma saradjuje sa Energo zelenom i mogu da kazem da su maksimalno profesionalni i da je s obzirom da znam u cemu je problem, jedini krivac drzava.

Дража

pre 9 godina

Eh kad bismo svi mogli da tužimo državu zbog nesprovođenja zakona koji nas pogađaju, mnogo bi opreznije i donosili te propise a i revnosnije ih sprovodili.
Ja se kladim da kod nas službe koje su zadužene za nametanje poštovanja zakona, mnoge od tih zakona ni ne poznaju niti su obučeni za kontrolu njihovog poštovanja.

Dragan Jove Torbica, zamenik glavnog arhivatora

pre 9 godina

E, Vučiću, Vučiću, a gnjavio si nas sa sposobnim ljudima oko sebe. Al, nisam ti ni tada verovao, a polako se ispostavlja da sam bio u pravi.

biće bolje

pre 9 godina

Nešto ovde ozbiljno smrdi, a to nije kafilerija u Ćupriji. Sa tom fabrikom sam imao saradnju i trenutno joj je žiro račun u blokadi preko 50 miliona dinara radnici i ne dolaze na posao. Inače kad kafilerija u Ćupriji radi to se vrlo dobro oseti, Belgijanci su imali nižu cenu od svih domaćih kafilerija i samim tim su uništili ovu u Ćupriji mada je tome i doprinela korupcija u istoj. Mislim da Belgijanci u Srbiji nemaju konkurenciju što se tiče cene i kvaliteta prerade, naše fabrike imaju proces koji datira još iz Brozovog vremena. Pre će biti da klanice ne uništavaju uginule životinje a inspekcija im to dopušta, mada opet odgovornost ide na državi a katastrofa je da se hranimo crkotinama za to bi trebalo neko na robiju da ide.

Markec

pre 9 godina

Za ove koji pljuju Belgijance, da li ste procitali: 180.000 tona se vrati u lanac ishrane! Helou, ne zale se oni na konkurenciju 2 kafilerije, vec sto drzava ne obraca paznju na one koji rade mimo zakona, bacaju otpad u reke itd. Kao da iz iskustva ne znamo kako se postupa sa zivotinjskim otpadom u Srbiji, sad nam Belgijanci krivi!!?

BOT killer

pre 9 godina

ALO BRE LJUDI! PA KO VLADA U VOJVODINI?!KUCATE NA POGREŠNU ADRESU
(komentatorima protiv Vlade Republike Srbije)
Nisam ostrašćen u politici ali sam realan
(Petar J. Vetar, 25. novembar 2014 14:58)

Ostrascen si i krajnje nerealan.Pokrajina Vojvodina nema prakticno nikakve nadleznosti po ovom pitanju.Inace Zakon o odlaganju zivotinjskog otpada je isti u celoj Srbiji,i za njegovo sprovodjenje je odgovorna DRZAVA SRBIJA,sto naravno znaci da je odgovorna Vlada Srbije.

Da li je dovoljno jasno ili treba da se crta?

Jack

pre 9 godina

Prestanije sa malicioznim komentarima I rangiranjima komentara. Problem je sto bi Belgijanci subvencionisanu cenu I trziste bez konkurencije. Oni bi zeleli da drzava stane iza nijih I da postanu monopolisti. To je glavni problem. Cak nemam nista ni protiv toga ukoliko tako pise u ugovoru. Ajde da vidimo ugovor o investiciji pa da saznamo ko je u pravu a ko nije.
(onako usput, 25. novembar 2014 11:35)

Tacno je donekle da Belgijanci zele monopol - ali kakav? Onaj koji im donosi USVOJENI zakon (koji se naravno ne postuje), tako da bi za kratko vreme, dok se ne pojavi konkurencija, uspeli da vrate investiciju i poceli da zaradjuju. Zato su i dosli u Srbiju, pa cemu sluzi biznis nego stvaranju profita?
Zakon koji je donet je u najboljem interesu gradjana, tako da treba da se zalazemo za njegovo postovanje, ne samo radi drustvenog zdravlja, vec i zbog investicione klime, koja je svakim danom sve gora.

Nebojsa

pre 9 godina

A ja ne vidim ama bas nista smesno u ovome. U dobu otimanja oko posla i investicija mi sebi dozvolimo da neko preti zatvaranjem fabrike. To me govori da ova kompanija nema problema od juce nego da vise nemaju strpljenja.
Da se vlada o ovome podhitno izjasni.

Coco Bill

pre 9 godina

Neko ovde napomenu kako hoće monopol !!!! Pa ako su uložili pare u opremu, najnoviju tehnologiju koja ne zagađuje okolinu i ne smeta ljudima prilikom tretmana otpadaka i za sve to izvršili obuku ljudi, a suprotno od države dobili garanciju da će biti izglasani zakoni koji će uvesti standarde kako treba da se radi u toj oblasti i koje će sve uslove morati svako da ispuni, da bi se bavio tom delatnošću. E sad, pošto naravno, od tog "obećanja" ne bi ništa, onda je normalno da će jedna, ili više kafilerija, koje od te tehnologije ne da nemaju ništa, nego se ne pridržavju ni onih već usvojenih zakona u vezi tretmana otpada, moći da snize cene i budu "konkurentna". Uzgred, prođite pored bilo koje kafilerije ima da vas zapahnu miomirisi !!! Dakle nešta slično ko sa mlekom i "čuvenim" aflatoksinom, kad se menjao nivo onako "odokativno", kad je, kako državi, ili bolje reći vladi odgovaralo

svetlanast.

pre 9 godina

Red bi bio da citaoci mogu da cuju i drugu stranu.
Ako nadlezni drzavni organi nisu spremni da objasne o cemu se u ovom slucaju radi, i to je nesto.

Dosta je bilo da gradjani placaju nestrucnost, lenjost i neznanje nadleznih drzavnih organa.

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...naravno da treba da zastitite svoju investiciju...u zemlji Srbiji je vecina propisa mrtvo slovo na papiru...narocito su sve vlasti nesposobne da nesto sprovedu u delo jer partijski kadar nema kapacitet,znanje,odgovornost i organizovanost da propise realizuje na tetenu...DS je bio maher da sa Dinkicem trpa u svoje dzepove to se sad vidi na primeru Bogicevica,Percevica,Borovice...ali ni SNS sa Marjanom Risticevicem,Mirovicem,Majom Gojkovic i slicnima nece daleko stici

Zoki

pre 9 godina

Radi se o tome da fabrike za preradu otpada koje bi trebalo zatvoriti, jer ne postuju zakone o preradi otpada dobijaju sve poslove iako cesto daju SKUPLJU ponudu. Cak, ponuda koju daju premasuje i njihove proizvodne kapacitete.
Pogodite sta rade sa otpadom? Umesto da ga preradjuju po zakonu (sto i ne mogu jer nemaju takve pogone), oni jer ni kapacitete za preuzeti posao nemaju, taj isti zivotinjski otpad masovno zakopavaju uz kanale i time ugrozavaju biljni i zivotinjski svet, a na duze staze i zdravlje ljudi. Tako nesto se desava u Somboru.
Pogodite u cijem vlasnistvu su fabrike koje ne posluju po zakonu niti imaju kapaciteta da ispune preuzete obaveze? Pa u drzavnom! U stvari... u partijskom vlasnistvu.
Zbog toga se Belgijanci bune! Drzava, bukvalno drzava, partije na vlasti, ne postuju zakone Republike Srbije i na taj nacin dovode u neravnopravan polozak belgijsku fabriku koja ne dobija poslove jer eto... ne jer je skuplja, nego jer nije u partijskom vlasnistvu te jel, niko iz vlasti ne moze da se omasti!!
Ljudi, umesto da kritikujete VLAST i zastitite sopstvene interese vi kritikujete Belgijance i time pruzate podrsku KORUPCIJI i UNISTAVANJU ZDRAVLJA koje izvode stranke na vlasti.
Ali niste nista bolje zasluzili. Ko je pametan nek se pakuje iz drzave ostali neka istrunu u sopstvenom dubretu koje su sami sebi nakupili.

Aster Blistok

pre 9 godina

Seca li se ko teksta pod naslovom koji glasi: "Srbi su pošteni. Dođite, uložite"?.
Smesno jel'da?
Ocekuje li iko sada da drzava to resi na osnovu zakonskih regulativa, posteno, kako kazu?

crnac

pre 9 godina

Jednostavno je propisano da se lesevi zivotinja ne mogu bacati na sve strane i da ce se unistavati po procedurama koje su propisane. Ali od toga nista, baca se ako ne i vise!

ivan

pre 9 godina

(Vlada, 12:22)
(al sam pametan, 12:17)
(Aleksandar, 12:09)
(Borinquen, 11:54)
(Nikola, 11:40)
(onako usput, 11:35)
(Milisav, 11:34)
(Radojko, 11:32)
(mihajlo, 11:24)

Vi narode ili se pravite ludi ili ste ludi. OVde se ne radi o tome da li Belgijanci hoce ili nece monopol (svaka firma na svetu bi volela da ima monopol) nego se radi o tome da imaju nelojalnu konkurenciju. Neko je od vas rekao "sta Belgijancima smeta ako neko isti posao radi za 50% jeftiniju cenu". Pa tu i jeste problem, te firme imaju 50% nizu cenu ali ne radi isti posao. Sta to prakticno znaci?? To bi bilo npr kad bi ja sad otvorio fabriku za preradu zivotinjskog otpada, a zapravo sav zivotinjski otpad bacam u reku, i onda naravno naplacujem mnogo manje nego Belgijanci. Ili ako nemate mozga za ovo evo vam ovaj primer. Otvore dva coveka u istoj ulici dve pekare. Obojica prodaju crni hleb. Jedan ima vezu u inspekciji pa u beli hleb stavlja kafu a ovaj drugi nema vezu pa mora da melje pravo integralno brasno. I naravno ovaj sto stavlja kafu drzi cenu hleba 50 a ovaj sto mora da igra posteno on prodaje po 70. Eto to je nelojalna konkukrencija.

Za sve normalne ljude neka znaju da ce se ovde desiti nesto jos gore. Drzava ce ovom politikom oterati Belgijance a onda ce ovi sto bacaju leseve u reke podici cene kao sto su drzali Belgijanci, i onda cemo placati istu cenu kao i Belgijancima a usluga ce biti 20 puta gora.

Jack

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.
(ljubo bivši glasač Ds, 25. novembar 2014 13:09)

Nisam DS fan, ali spadam u kriticare, pa da odgovorim - odgovornost snosi DS, a ovi neoradikali su u svemu nastavili "tekovine" jedne pogubne vlade i politike - i "unapredili" je jos surovije na stetu gradjana. Nadam se da ste zadovoljni odgovorom.

Sadašnji glasač DS

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.
(ljubo bivši glasač Ds, 25. novembar 2014 13:09)

Dragi Ljubo "bivši glasaču DS-a" kakve veze ime ovaj tekst sa DS-om ?! To što se vama "bivšem" u svemu pričinjava, DS, jer ste se sad opredelili za prepoštene, pune obećanja SNS-ovce, to je druga stvar. Uzgred Dulić kakav je takav je učinio je dosta za zaštitu životne sredine. Pa da pitam šta uradi ova vlada za ove dve i malo više ipo godine ?! Nabrojte mi bar nešta a da nije od "nesposobnog" Dulića koje su oni samo nastavili ?!

AlekS

pre 9 godina

Koliko ja znam dumping cena je kada sa nizom cenom nastupas na stranom trzistu nego na domacem i tu je rec o nefer konkurenciji. Ako je neko spustio toliko cenu na domacem tj. jedinom trzistu znaci da ga je konkurencija na to naterala. Uostalom zar svi nismo tvrdili da ce otvaranje srpske ekonomije da dovede do povecanja konkurencije i smanjenje cena tih oligopolskih kompanija. Pa sta je sada ovo? Po vama ovo nije trebalo da se desi? Nego zbog dolaska strane firme treba da propadnu domace? Mnogo ovde ljudi brane interese stranog kapitala da ne kazem da im je sve nase mrsko. Istina je uvek na sredini.
(Verovatno je i do fakulteta..., 25. novembar 2014 13:31)

Нисте прочитали вест до краја. Белгијанци се жале на државу Србију због тога што не реагује на кршење сопствених закона и прописа који уређују уништавање опасног животињског отпада. Поменуте кафилерије то раде противно важећој законској регулативи.

LAzar

pre 9 godina

Interesuje me šta piše u tom Sporazumu između Belgijsko-luksemburške ekonomske unije i Srbije i Crne Gore o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja. Naši, potplaćeni, političari sigurno su svakakve gluposti potpisali, očekujući da će to biti pravi BUM srpskih investicija u Belgiju i Luksemburg.

Aleksandar

pre 9 godina

Ne vidim u čemu je problem?!Ako postoje i dve kafilerije u Srbiji,koje su u stanju da odrade isti posao za manje para,šta je tu sporno?!Belgijancima bi trebalo biti jasno da je to zakon tržišta!Ako nešto košta manje i pri tom je takođe u Srbiji-domaće je,pa valjda je logično da se za to opredeli.To što njima to uzima posao,pa da li im je iko garantovao da će u Srbiji uspeti,održati se ili čak steći monopol?!Naravno da se ne slažem sa onim što Vlada čini,u mnogim slučajevima,ne branim dotične ni sad,ali ovo je bez ikakovog smisla!Jedina šteta u svemu ovome je to što će eventualno ljudi ostati bez posla!A što Belgijanci ne muzu dovoljno para-njihov problem!

krle - dron

pre 9 godina

To je drasticna slika kako funkcionisu nase talibanski ustrojene institucije,A TEK kad se tome doda crna rupa pravosudje ONDA sve sto cini vlada i Vucic nebili privukli investitore izgleda sizifov posao,jedini nacin za zdrav razum je da se sve institucije uz pomoc evrope raspuste i ponovo obnove mladim skolovanim ljudima koji su zeljni rada i hleba INACE iz ovakvog gliba tunjavih boljsevika nikada se necemo pomeriti napred.

Hahahahha

pre 9 godina

"Duboko smo razočarani investicionom klimom u Srbiji i nespremnošću Vlade Srbije da poštuje sopstveni zakon"
Sve stalo u jednu recenicu :D

Misa

pre 9 godina

Ove dve kafilerije koje vec postoje NE rade po standardima. E u tome je bas problem. Ova Belgijska firma je dobila obecanje da ce se zakoni Srbije postovati. Zakonski je lepo sredjeno po standardu EU kako jedna kafilerija treba da posluje. Samo Belgijska firma postuje te zakone. Da bude stvar jos gora ove dve firme su drzavne. To znaci da drzava sama ne postuje iste zakone koje je donela. Eto u tome je problem i zato ce sada Srbija i da plati posteno i da izgubi dosta investicija iz Belgije.

mali vozd

pre 9 godina

Posto sam prozvan: poenta dumpinga je da se cene spuste u tolikoj meri da bi se unistila konkurencija, tj. segment proizvodnje proizvoda (ili redje) davanja usluga po cenu gubitaka dok dumping traje. Da li je domaca ili strana firma tj. trziste, apsolutno je ne bitno, ali je ponekad tesko (i skupo) dokazati dumping u velikim slozenim internacionalnim kompanijama, pogotovo ako su profitabilne, a proizvod je slozen i proizvodi se u vise drzava... Dumping se cesce pojavljuje u slucajevima nastupa stranih kompanija na novim trzistima... Ovde je slucaj specifican, jer su domace firme ne samo spustile cene od 50-70%, nego su i krsile zakon (radi ustede pretpostavljam)... Ako je Cuprijska kafilerija u blokadi, eto indikacije da je dumping bio u pitanju... Ako posluju sa gubicima koji su direktan rezultat obaranja cena 50-70% - da to je onda dumping.
P.S. I jeste fakultet u pitanju, ali ne moj... Vi ste sa Megatrenda?

Bender

pre 9 godina

@Shomi: Ali ako hocemo da zaposlimo dobar kadar, svi znaju da dobar kadar treba da se dobro plati.
Neka mi neko pokaze ko je u Srbiji spreman da da saglasnost da se DOBRI drzavni sluzbenici DOBRO plate?
Da pomognem: niko.
U pitanju je "kvaka 22". Da bismo dobili kvalitetne kadrove, moramo da ih platimo dobro, a da bismo ih platili dobro, mora drzava da ih plati, ali glasaci ne zele da ih dobro plate, i u drzavnoj upravi konstantno ostaje lajlosiji kadar.
Kraj price.

Verovatno je i do fakulteta...

pre 9 godina

@ mali vozd

Koliko ja znam dumping cena je kada sa nizom cenom nastupas na stranom trzistu nego na domacem i tu je rec o nefer konkurenciji. Ako je neko spustio toliko cenu na domacem tj. jedinom trzistu znaci da ga je konkurencija na to naterala. Uostalom zar svi nismo tvrdili da ce otvaranje srpske ekonomije da dovede do povecanja konkurencije i smanjenje cena tih oligopolskih kompanija. Pa sta je sada ovo? Po vama ovo nije trebalo da se desi? Nego zbog dolaska strane firme treba da propadnu domace? Mnogo ovde ljudi brane interese stranog kapitala da ne kazem da im je sve nase mrsko. Istina je uvek na sredini.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 9 godina

Po podacima Energo-zelene, u Srbiji se od oko 250.000 tona životinjskog otpada godišnje, propisno sakupi i preradi oko 70.000 tona, a 180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane.
Mene bi brinulo barem "180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane." Zato imaju srpski ćevapićići odredjen gušt? Da o klobasicah ni ne govorimo!:)

svasta

pre 9 godina

Шта је овде спорно ? Спорно је што зелена не диктира цену него се појавиле и друге фабрике ко је су јевтиније од зелене.То је тржишна утакмица .
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dušan, 25. novembar 2014 14:21)

Gde su se pojavile? Iznikle posle kise ili su se pojavile u tvojoj masti?

al sam pametan

pre 9 godina

pa oni hoće da budu monopolisti..ne znam po kom zakonu EU je to dozvoljeno..ali ako je potpisan takav ugovor, srbija gubi spor..

Borinquen

pre 9 godina

Cinjenice koje promicu:
Zele zastitu investicije u MONOPOL na trzistu?
Poslovni plan zasnovan na licnoj projekciji profita, limitiranoj investiciji i predimenzioniranim kapacitetima...
Zakonskoj regulativi donetoj prema njihovim potrebama i lobiranju?
Vec ostvarenim poreskim i investicionim podrskama i olaksicama?
Sto se mene tice zatvaraj i begaj...
Mnogo vise radnika je izgubilo posao u postrojenju koje vam je bilo konkurent, a sistemski nije zasticeno i omogucen mu rad na trzistu...
Imate proizvod, imate trziste izvoli pokazi sta znas...

tomy bgd

pre 9 godina

gospodo ako cete da date neku crkavicu kao pomoć za poplavljene pa posle to koristite kao argument u ucenjivanju - molim vas nemojte ni da dajete jel to nije iz iskrenih namera...
sram vas bilo

SNS-Megafrend kadar

pre 9 godina

@Radojko

Šta pričaš ti? Kakve bre kafilerije? Je l znaš ti odakle ove fabrike nabavljaju većinu životinjskog otpada? Pa od restlova u proizvodnji ishrane (otpaci od svinja, pilića, teladi, junaca i sl.). Kakva kafilerija, bre?! Je l ti misliš da stvarno da bi se nekome isplatilo da uloži 21,5 miliona evra da bi prerađivao kučiće koji su uginuli?!?! Koliko ih to ima onda? Bože....

Dusan

pre 9 godina

problem je sto se kod nas minimalan broj klanica pridzava obaveze pravilnog uklanjanja otpada. E taj minimalni deo sada preuzme par kafilerija koje i nemaju veci kapacitet od toga (a voleo bih da se proveri da li SMEJU i toliko da otkupljuju i sta rade sa istim). Drugi, ogroman deo ovog otpada se baca po okolini, smetlistima ili u najgorem slucaju ostaje u lancu ishrane, e to je ono sto vise smeta Belgijancima nego par kafilerija, koje ionako nisu ni blizu da pokriju ukupne potrebe u Srbiji.

MIlan

pre 9 godina

Zato što se ne poštuju propisi mi se u Zrenjaninu gušimo od smrada koju emituje "naša" kafilerija. Pošto je privatizovana niko u Zrenjaninu nesme da potegne to pitanje nego se gušimo svake noći u prostorijama jer nesmemo da otvorimo prozore. Kada će u Srbiji početi da svakop radi svoj posao u skladu sa zakonom ?????

tony

pre 9 godina

...kada će velika većina naroda u Srbiji početi da razmišlja svojom a ne Vučićevom glavom? Vučić i SNS uporno ubedjuju ljude kako je u Srbiji sve OK, da nema cenzure medija, da se otvaraju nova radna mesta, pada nezapošljenost, padaju cene i inflacija, da je Srbija zemlja u kojioj vladaju red i zakon, da ima velikih stranih investicija u Srbiji, da nema kriminala i ubistava, da narod bolje živi, da nema štrajkova i nezadovoljstva...medjutim, kada se skinu ružičaste SNS naočare vidi se prava slika Srbije - haos i rasulo u svim sferama života, ne fonkcioniše pravosudje, štrajkovi u prosveti, štrajkovi u zdravstvu, štrajkovi studenata, nezadovoljstvo zbog smanjenja plata i penzija, nemna stranih investicija, evro već nedeljama konstantno raste, cene u prodavnicama se menjaju takoreći svake nedelje, nesposobni SNS kadrovi su zauzeli sva najbitnija mesta u državi, počev od predsednika pa do najobičnijeg službenika u opštini...i onda se neko čudi kad se ovo desi...mene ovo uopšte ne iznenadjuje

dacha

pre 9 godina

Sve su lepo rekli, tako stoje stvari i prema tome treba da se upravljamo a ne prema tome šta nam Vuk do Vuka Vučić ili bilo koji drugi političar kaže.

Dušan

pre 9 godina

Шта је овде спорно ? Спорно је што зелена не диктира цену него се појавиле и друге фабрике ко је су јевтиније од зелене.То је тржишна утакмица .

tata

pre 9 godina

Belgijancima je obećan monopol i to nema nigde u svetu!
Belgijanci su prvi spustili cene i to ne za 50% već za 100%!
Belgijanci nisu uložili 21,5 mil. eura!
U Srbiji nema 250.000 tona otpada jer je proračun pravljen pre 8-9 godina kad je u Srbiji bilo 3 puta više živine ,svinja i goveda nego sad.
Belgijanci ce otpustiti 45 radnika ali nisu rekli da zbog njih vec ne rade radnici u Ćupriji i da su bili na pragu da se otpuste i radnici iz Sombora. Znači cca 100 radnika. S tim da su Belgijanci za svakog radnika dobili od 5000 do 10000 eura.
Belgijanci su se preinvestirali i napravili pakt sa pogrešnim ljudima i promašili kapacitete fabrike za cca 10 puta.
Belgijanci su pola para izvikli na Kipar i zemlje u EU i protiv njih se vodi više sporova...
Ima još ali dosta za sad

Vlada

pre 9 godina

Spustili cene a jos rade vidi cuda... Mozda i vi spustite cene, ipak 99% je spaljivanje lesina mozda koristite kerozin za pec pa se ne isplati? Kako igraju ovi iz eu, a kad dodju njihovi pa obore cene i drze ih dok ne uniste konkurenciju nikom nista.

imper

pre 9 godina

Nema veze, vazno je da su premijer Francuske, vice-kancelar Nemacke i zvanicnici MMF-а pozdravili sve ono sto ova vlada sprovodi i kako se zalaze za legalitet...pogledajte sada ovo..pa molim vas, pa to su sve pusalne ocene ove kompanije...cisto spinovanje :-D

Trovach

pre 9 godina

@tomy bgd...Uzasno ruzno je to sto si rekao. Verujem da su dali vecu pomoc poplavljenima od tebe i mene zajedno, pa jos na kvadrat i bez obzira ko je koliko dao, ne treba tu pomoc nipodastavati. S druge strane, mi jedva da smo svesni koliko je vazno pravilno unistavanje zivotinjskih leseva. Kada budemo imali neku epidemiju, pa ne budemo mogli izvoziti hranu, radicemo ono sto najbolje znamo; kukacemo.

Ivana

pre 9 godina

Belgijanci koji tuze isu Belgijanci koji su napravili fabriku, vec su je preuzeli kada je prvobitni vlasnik zapao u gubitke i propao... Prvi Belgijanci su bili korektni, a ovi gledaju samo svoj interes i vise toga.
Insajder

Ekopatrola

pre 9 godina

Ma da Belgijanci su ovde dosli tek tako da cine dobra.Hoce i oni brzu paru,jos dobili obecanje tipa,dajte ljudima 300e i radite, imacete profita koliko volite.Pa neka dodju jos 3-4 firme iz EU,pa da ne budu monopolisti.Oni odmah dreku.A sta su zaposlili,43-je samo. I sad da se mole,kume.Ja samo ne znam kako je u ovoj zemlji sve bilo kako treba do pre 20-30 godina,kad nije bilo tih silnih propisa iz EU.Radile fabrike,dimilo se svuda,a govorili smo kako imamo i imali smo cistu zivotnu sredinu. Iz vecine reka se mogla voda piti.Sad nista ne radi,a ono ispada nered kao na deponiji Napulja da je.Nego razni lobiji,treba da na mlacenje prazne slame pogotovu u nekim oblastima kao npr.zivotna sredina i sl,da uzmu milione i milione na glupost. Pa ne bi se Al Gor bavio i dobio Nobelovu nagradu kao pobornik ocuvanja zivotne sredine i mnogi nasi politicari da nisu videli korist samo sa blebetanjam u prazno. Taj Al Gor je izjavio svojevremeno glupost veka,citiram, da se u Latinskoj Americi prica latinskim jezikom,a tad je bio potpredsednik USA..Pamet nema sta,ali da prica i mudruje o prirodi,glecerima,otopljavanju,klimatskim promenama,preciscavanju voda to kao zna.Jadno zaista. Mi otkad imamo silne agencije za zivotnu sredinu,ministarstava,fondove,zavode za zastitu te prirode,te ustanove,organi samo posluzise za bla,bla i korist lobija narocito u fin.smislu. Obican covek od toga nista nije video na delu.Pogledajte samo nase sume nasta lice i kako se unistavaju,a svi cute.

mungos

pre 9 godina

Pa jeste a ko ce meni da nadoknadi stetu?!Pre nekih dva meseca uginula mi je krava koju sam morao da predam "Energo Zelenom" iz Indjije,naravno sto moram i da platim to 6500 dinara?!!!!!!I oni od te uginule krave prave bio dizel koji prodaju.Vidi boga ti dosli su ovde da pljackaju seljake! JA SAD PITAM?U gubitku sam par stotina evra i plus moram da platim to sto su mi odneli uginulu zivotinju!ODAKLE?KAKO ONAJ KO NEMA DA PLATI? Koga mi da tuzimo???????? Sramota velika!!!

Svasta

pre 9 godina

Svasta cu da procitam ovde. Rece jedan covek ovde crkla mu krava morao je ovim Belgijancima da plati 6500 din da je odnesu. Pa da li vi placate onima sto dolaze po stari sporet Smederevac da ga odnesu ili oni vama plate? Ja razumem da covek za mrtvu kravu ne moze vise da uzme 1000 evra ali da plati nekoj firmi da je nosi koja ce jos to da preradi da od toga napravi neki proizvod i dodatno zaradi? Pa valjda bi pitanje trebalo da glasi da ti damo 6500 din da je nosimo?
E zato ce srpski seljak radije da je baci u Moravu ili zakopati ili sto je jos gore da preradjuje u pljeskavice preko puta neke skole (imali smo slucaj) nego ovim hohstaplerima da plati da je nose. Jer ovaj pljeskavice sto pravi dodje i kaze evo ti brale 5000 za tu kravu i aj zdravo. Tu drzava defoltira ali zapitajte se ko moze da iskontrolise svaku umrlu zivotinju u Srbiji gde se baci i sta se sa njom radi? Drugo gde smo mi bacali ovaj otpad pre nego dodjose ovi Belgijanci pa ne zagadismo ekosistem? Trece, procitah ovde da Matijevic uzima ove crkotine sa zivinarskih farmi, ne znam samo sta ce mu, nisam znao da se bavi proizvodnjom biodizela!?
Cetvrto, damping cene!? Kod nas je malo zeznuto jer je vlasnik tih ostalih kafilerija drzava, ali ja vas pitam ko meni moze da zabrani, ako sam privatnik, da spustim cenu za 50% i radim na spostvenu stetu, sta tu drzava moze i sme i sta to vas kao gradjana briga? Zar ne bi trebalo da vas raduje da ce te moci upola cene da nabavljate robu?

Bole1000

pre 9 godina

Kakva klasična navlakuša.Ej rođaci oni došli u Srbiju da rade i zarade na tržišnim principima koj ovde ne postoje niti su ikada postojali.Ludilo burazeru.

evropski pogled

pre 9 godina

o tome se i radi, pravila takmičenja se moraju poštovati ili sve nema smisla tj mafija manipuliše kvazi tržištem.
zato i jeste u tome glavni problem tj jedan od glavnih pre ulaska u evropu... to se striktno poštuje

Miki

pre 9 godina

"Neko" ih je sigurno informisao da u Srbiji stočarstvo cveta a samim tim i da je regulisano tržište životinsjkog otpada . A onda im je "neko" omogućio pristup Fondu za razvoj RS (pa se postavlja pitanje kakva je to strana investicija) . Matična kompanija u Belgiji je već odavno propala. Znači ovde je reč o hazarderskom ulaganju koji je pretpostavio da će mu "neko" obezbediti Monopol , treba vratiti film malo . Kako došli tako ošli.

Белгијанац

pre 9 godina

Надам се да ће надлежно министарство да испита позадину овог случаја пре него што пристане на ову, по мом мишљењу, уцену.
Фирму Електрозелена основала је пре неколико година белгијска компанија Електравиндс (Electrawinds) из Остендеа са још неким партнерима из Србије. прошле године ова компанија је запала у озбиљне тешкоће и морала је да распрода све своје партиципације. Сада практично постоји само на папиру а белгијска држава тј. порески обвезници су изгубили силне паре. Говори се о проневери средстава које је држава уложила како би подржала развој зелене енергије. Умешани су високи функционери Социјалистичке партије.
У марту ове године као једини власник Енергозелене у Србији се појављује белгијска фирма Гринворкс (Greenworx), чији је један од главних акционара већ споменути Том Хансон. Такође је ту неки инвестициони фонд а спомињу се и фирме са Кипра и из Турске. На свом сајту хвале се и са поседима на Криму!
Могуће је, или чак вероватно, да су ти нови власници ионако хтели да прекину са сваком активношћу и да сада покушавају да ипак нешто зараде преко леђа СРПСКИХ пореских обвезника.

DC

pre 9 godina

Investitor je isključivi krivac za ovo, olako su pali na obećanja razoraznih političara, misitara, savetnika koji su samo uzeli novac za "posredovanje" i "konsalting". Da im profit nije pomutio razum znali bi da nipošto ne treba ulagati novac u vilajet pod imenom Srbija.

ljubo bivši glasač Ds

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.

David

pre 9 godina

Zamisli to... Oni hoće da cena bude naduvana kako bi oni mogli da se obogate, al ih Ćupričani zeznuli pa spustili cenu na realnu... Zato da se donese uredba da cena nije ispravna ako nije bar 1400% od realne... Dal neko stvarno misli da će neko iz Leskovca da tera mrtvu svinju u Indjiju....

zbunjeni

pre 9 godina

Verujem da ogromna vecina komentatora pojma nema o cemu se radi, Ali pisu. Pa dobro, da cujemo i drugu stranu, vladu Republike Srbije. A posle da nesto i procitamo o toj temi , pa da i mi procenjujemo. Ovako ne valja pisati.....

Petar J. Vetar

pre 9 godina

ALO BRE LJUDI! PA KO VLADA U VOJVODINI?!KUCATE NA POGREŠNU ADRESU
(komentatorima protiv Vlade Republike Srbije)
Nisam ostrašćen u politici ali sam realan

killer BOT killera

pre 9 godina

@BOT killer, а ко је тај закон писао и ко је тај закон донео и усвојио. Зашто није направио и механизам за његово поштовање ?!

AlekS

pre 9 godina

(Svasta, 25. novembar 2014 23:25)

Не бих рекао да ви и они који раде по вашим рецептима заслужују било шта друго осим најделотворнијег српског лека из доба Кнеза Милоша, 100 комада по туру.

onako usput

pre 9 godina

Prestanije sa malicioznim komentarima I rangiranjima komentara. Problem je sto bi Belgijanci subvencionisanu cenu I trziste bez konkurencije. Oni bi zeleli da drzava stane iza nijih I da postanu monopolisti. To je glavni problem. Cak nemam nista ni protiv toga ukoliko tako pise u ugovoru. Ajde da vidimo ugovor o investiciji pa da saznamo ko je u pravu a ko nije.

Radojko

pre 9 godina

Koliko sam shvatio, posle otvaranja ove Belgijske firme, kafilerije su spustile svoje cene, pa sada Belgijanci nemaju mogucnost da diktiraju cene. A sada će da tuže Srbiju zato što im nije obezbedila da imaju monopol na našem tržištu. Nego... pade mi na pamet preduzetnička ideja. Proučim zakone EU po kojima svaka osoba mora da živi u stanu od barem 25m2 x broj članova. Osnujem agenciju za "prodaju stanova za smeštaj beskućnika", zaposlim 2-3 ljudi. Tražim par puta od Vlade da kupuje stavove od mene za beskućnike kakvi prose na semaforima. Snimim i mali reklamni film sa onesvešćenim bebama u naručju majki-semaforki, za potrebe moje tužbe sudu u Vašingtonu. Tužim državu Srbiju jer ja imam ogroman gubitak - izgubljene poslove - zato što Srbija ne poštuje zakone. Bajno! ...Ma ko kaže da je čitati internet novine gubljenje vremena.....

tomy bgd

pre 9 godina

gospodo ako cete da date neku crkavicu kao pomoć za poplavljene pa posle to koristite kao argument u ucenjivanju - molim vas nemojte ni da dajete jel to nije iz iskrenih namera...
sram vas bilo

Aleksandar

pre 9 godina

Ne vidim u čemu je problem?!Ako postoje i dve kafilerije u Srbiji,koje su u stanju da odrade isti posao za manje para,šta je tu sporno?!Belgijancima bi trebalo biti jasno da je to zakon tržišta!Ako nešto košta manje i pri tom je takođe u Srbiji-domaće je,pa valjda je logično da se za to opredeli.To što njima to uzima posao,pa da li im je iko garantovao da će u Srbiji uspeti,održati se ili čak steći monopol?!Naravno da se ne slažem sa onim što Vlada čini,u mnogim slučajevima,ne branim dotične ni sad,ali ovo je bez ikakovog smisla!Jedina šteta u svemu ovome je to što će eventualno ljudi ostati bez posla!A što Belgijanci ne muzu dovoljno para-njihov problem!

Vlada

pre 9 godina

Spustili cene a jos rade vidi cuda... Mozda i vi spustite cene, ipak 99% je spaljivanje lesina mozda koristite kerozin za pec pa se ne isplati? Kako igraju ovi iz eu, a kad dodju njihovi pa obore cene i drze ih dok ne uniste konkurenciju nikom nista.

al sam pametan

pre 9 godina

pa oni hoće da budu monopolisti..ne znam po kom zakonu EU je to dozvoljeno..ali ako je potpisan takav ugovor, srbija gubi spor..

Dušan

pre 9 godina

Шта је овде спорно ? Спорно је што зелена не диктира цену него се појавиле и друге фабрике ко је су јевтиније од зелене.То је тржишна утакмица .

ljubo bivši glasač Ds

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.

Verovatno je i do fakulteta...

pre 9 godina

@ mali vozd

Koliko ja znam dumping cena je kada sa nizom cenom nastupas na stranom trzistu nego na domacem i tu je rec o nefer konkurenciji. Ako je neko spustio toliko cenu na domacem tj. jedinom trzistu znaci da ga je konkurencija na to naterala. Uostalom zar svi nismo tvrdili da ce otvaranje srpske ekonomije da dovede do povecanja konkurencije i smanjenje cena tih oligopolskih kompanija. Pa sta je sada ovo? Po vama ovo nije trebalo da se desi? Nego zbog dolaska strane firme treba da propadnu domace? Mnogo ovde ljudi brane interese stranog kapitala da ne kazem da im je sve nase mrsko. Istina je uvek na sredini.

David

pre 9 godina

Zamisli to... Oni hoće da cena bude naduvana kako bi oni mogli da se obogate, al ih Ćupričani zeznuli pa spustili cenu na realnu... Zato da se donese uredba da cena nije ispravna ako nije bar 1400% od realne... Dal neko stvarno misli da će neko iz Leskovca da tera mrtvu svinju u Indjiju....

Borinquen

pre 9 godina

Cinjenice koje promicu:
Zele zastitu investicije u MONOPOL na trzistu?
Poslovni plan zasnovan na licnoj projekciji profita, limitiranoj investiciji i predimenzioniranim kapacitetima...
Zakonskoj regulativi donetoj prema njihovim potrebama i lobiranju?
Vec ostvarenim poreskim i investicionim podrskama i olaksicama?
Sto se mene tice zatvaraj i begaj...
Mnogo vise radnika je izgubilo posao u postrojenju koje vam je bilo konkurent, a sistemski nije zasticeno i omogucen mu rad na trzistu...
Imate proizvod, imate trziste izvoli pokazi sta znas...

hm??????

pre 9 godina

Izmedju redova ovog teksta bi se moglo zaključiti da je neko nekome obećao nešto što sada nije ispunjeno, pa sada investitor tuži državu zbog ne ispunjenog obećanja pred arbitražom.

Ivana

pre 9 godina

Belgijanci koji tuze isu Belgijanci koji su napravili fabriku, vec su je preuzeli kada je prvobitni vlasnik zapao u gubitke i propao... Prvi Belgijanci su bili korektni, a ovi gledaju samo svoj interes i vise toga.
Insajder

Petar J. Vetar

pre 9 godina

ALO BRE LJUDI! PA KO VLADA U VOJVODINI?!KUCATE NA POGREŠNU ADRESU
(komentatorima protiv Vlade Republike Srbije)
Nisam ostrašćen u politici ali sam realan

mungos

pre 9 godina

Pa jeste a ko ce meni da nadoknadi stetu?!Pre nekih dva meseca uginula mi je krava koju sam morao da predam "Energo Zelenom" iz Indjije,naravno sto moram i da platim to 6500 dinara?!!!!!!I oni od te uginule krave prave bio dizel koji prodaju.Vidi boga ti dosli su ovde da pljackaju seljake! JA SAD PITAM?U gubitku sam par stotina evra i plus moram da platim to sto su mi odneli uginulu zivotinju!ODAKLE?KAKO ONAJ KO NEMA DA PLATI? Koga mi da tuzimo???????? Sramota velika!!!

DC

pre 9 godina

Investitor je isključivi krivac za ovo, olako su pali na obećanja razoraznih političara, misitara, savetnika koji su samo uzeli novac za "posredovanje" i "konsalting". Da im profit nije pomutio razum znali bi da nipošto ne treba ulagati novac u vilajet pod imenom Srbija.

tata

pre 9 godina

Belgijancima je obećan monopol i to nema nigde u svetu!
Belgijanci su prvi spustili cene i to ne za 50% već za 100%!
Belgijanci nisu uložili 21,5 mil. eura!
U Srbiji nema 250.000 tona otpada jer je proračun pravljen pre 8-9 godina kad je u Srbiji bilo 3 puta više živine ,svinja i goveda nego sad.
Belgijanci ce otpustiti 45 radnika ali nisu rekli da zbog njih vec ne rade radnici u Ćupriji i da su bili na pragu da se otpuste i radnici iz Sombora. Znači cca 100 radnika. S tim da su Belgijanci za svakog radnika dobili od 5000 do 10000 eura.
Belgijanci su se preinvestirali i napravili pakt sa pogrešnim ljudima i promašili kapacitete fabrike za cca 10 puta.
Belgijanci su pola para izvikli na Kipar i zemlje u EU i protiv njih se vodi više sporova...
Ima još ali dosta za sad

Белгијанац

pre 9 godina

Надам се да ће надлежно министарство да испита позадину овог случаја пре него што пристане на ову, по мом мишљењу, уцену.
Фирму Електрозелена основала је пре неколико година белгијска компанија Електравиндс (Electrawinds) из Остендеа са још неким партнерима из Србије. прошле године ова компанија је запала у озбиљне тешкоће и морала је да распрода све своје партиципације. Сада практично постоји само на папиру а белгијска држава тј. порески обвезници су изгубили силне паре. Говори се о проневери средстава које је држава уложила како би подржала развој зелене енергије. Умешани су високи функционери Социјалистичке партије.
У марту ове године као једини власник Енергозелене у Србији се појављује белгијска фирма Гринворкс (Greenworx), чији је један од главних акционара већ споменути Том Хансон. Такође је ту неки инвестициони фонд а спомињу се и фирме са Кипра и из Турске. На свом сајту хвале се и са поседима на Криму!
Могуће је, или чак вероватно, да су ти нови власници ионако хтели да прекину са сваком активношћу и да сада покушавају да ипак нешто зараде преко леђа СРПСКИХ пореских обвезника.

Miki

pre 9 godina

"Neko" ih je sigurno informisao da u Srbiji stočarstvo cveta a samim tim i da je regulisano tržište životinsjkog otpada . A onda im je "neko" omogućio pristup Fondu za razvoj RS (pa se postavlja pitanje kakva je to strana investicija) . Matična kompanija u Belgiji je već odavno propala. Znači ovde je reč o hazarderskom ulaganju koji je pretpostavio da će mu "neko" obezbediti Monopol , treba vratiti film malo . Kako došli tako ošli.

zbunjeni

pre 9 godina

Verujem da ogromna vecina komentatora pojma nema o cemu se radi, Ali pisu. Pa dobro, da cujemo i drugu stranu, vladu Republike Srbije. A posle da nesto i procitamo o toj temi , pa da i mi procenjujemo. Ovako ne valja pisati.....

MiIos

pre 9 godina

Tako im i treba kad se kace sa jacima.
Oni nasli nas da "zelene". Mrs u vasu Evropu, pa tamo cuvajte okolinu!

A na sve te tuzbe mi iz vlasti mozemo samo da se s grohotom nasmejemo - pa pisite prijave koliko hocete, ne placamo mi, nego penzioneri!

Ekopatrola

pre 9 godina

Ma da Belgijanci su ovde dosli tek tako da cine dobra.Hoce i oni brzu paru,jos dobili obecanje tipa,dajte ljudima 300e i radite, imacete profita koliko volite.Pa neka dodju jos 3-4 firme iz EU,pa da ne budu monopolisti.Oni odmah dreku.A sta su zaposlili,43-je samo. I sad da se mole,kume.Ja samo ne znam kako je u ovoj zemlji sve bilo kako treba do pre 20-30 godina,kad nije bilo tih silnih propisa iz EU.Radile fabrike,dimilo se svuda,a govorili smo kako imamo i imali smo cistu zivotnu sredinu. Iz vecine reka se mogla voda piti.Sad nista ne radi,a ono ispada nered kao na deponiji Napulja da je.Nego razni lobiji,treba da na mlacenje prazne slame pogotovu u nekim oblastima kao npr.zivotna sredina i sl,da uzmu milione i milione na glupost. Pa ne bi se Al Gor bavio i dobio Nobelovu nagradu kao pobornik ocuvanja zivotne sredine i mnogi nasi politicari da nisu videli korist samo sa blebetanjam u prazno. Taj Al Gor je izjavio svojevremeno glupost veka,citiram, da se u Latinskoj Americi prica latinskim jezikom,a tad je bio potpredsednik USA..Pamet nema sta,ali da prica i mudruje o prirodi,glecerima,otopljavanju,klimatskim promenama,preciscavanju voda to kao zna.Jadno zaista. Mi otkad imamo silne agencije za zivotnu sredinu,ministarstava,fondove,zavode za zastitu te prirode,te ustanove,organi samo posluzise za bla,bla i korist lobija narocito u fin.smislu. Obican covek od toga nista nije video na delu.Pogledajte samo nase sume nasta lice i kako se unistavaju,a svi cute.

Bender

pre 9 godina

@Shomi: Ali ako hocemo da zaposlimo dobar kadar, svi znaju da dobar kadar treba da se dobro plati.
Neka mi neko pokaze ko je u Srbiji spreman da da saglasnost da se DOBRI drzavni sluzbenici DOBRO plate?
Da pomognem: niko.
U pitanju je "kvaka 22". Da bismo dobili kvalitetne kadrove, moramo da ih platimo dobro, a da bismo ih platili dobro, mora drzava da ih plati, ali glasaci ne zele da ih dobro plate, i u drzavnoj upravi konstantno ostaje lajlosiji kadar.
Kraj price.

LAzar

pre 9 godina

Interesuje me šta piše u tom Sporazumu između Belgijsko-luksemburške ekonomske unije i Srbije i Crne Gore o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja. Naši, potplaćeni, političari sigurno su svakakve gluposti potpisali, očekujući da će to biti pravi BUM srpskih investicija u Belgiju i Luksemburg.

mali vozd

pre 9 godina

Za neupucene, ovo bi bio "dumping" cena - koji nigde u svetu nije dozvoljen; odluka da se cene spuste 50-70% ukazuje da se drzavni oligopol usmerio protiv Belgijske firme da bi je vremenom zatvorio (a kada zatvore Belgijance, onda ce nasi vratiti prvobitne cene, ako ne i skuplje)... Ovo je neozbiljna drzava, a prilicno ocigledan slucaj; dakle, Srbija ce izgubiti jos jedan spor - to je 100%... Nema nam spasa. Ekonomista

Svasta

pre 9 godina

Svasta cu da procitam ovde. Rece jedan covek ovde crkla mu krava morao je ovim Belgijancima da plati 6500 din da je odnesu. Pa da li vi placate onima sto dolaze po stari sporet Smederevac da ga odnesu ili oni vama plate? Ja razumem da covek za mrtvu kravu ne moze vise da uzme 1000 evra ali da plati nekoj firmi da je nosi koja ce jos to da preradi da od toga napravi neki proizvod i dodatno zaradi? Pa valjda bi pitanje trebalo da glasi da ti damo 6500 din da je nosimo?
E zato ce srpski seljak radije da je baci u Moravu ili zakopati ili sto je jos gore da preradjuje u pljeskavice preko puta neke skole (imali smo slucaj) nego ovim hohstaplerima da plati da je nose. Jer ovaj pljeskavice sto pravi dodje i kaze evo ti brale 5000 za tu kravu i aj zdravo. Tu drzava defoltira ali zapitajte se ko moze da iskontrolise svaku umrlu zivotinju u Srbiji gde se baci i sta se sa njom radi? Drugo gde smo mi bacali ovaj otpad pre nego dodjose ovi Belgijanci pa ne zagadismo ekosistem? Trece, procitah ovde da Matijevic uzima ove crkotine sa zivinarskih farmi, ne znam samo sta ce mu, nisam znao da se bavi proizvodnjom biodizela!?
Cetvrto, damping cene!? Kod nas je malo zeznuto jer je vlasnik tih ostalih kafilerija drzava, ali ja vas pitam ko meni moze da zabrani, ako sam privatnik, da spustim cenu za 50% i radim na spostvenu stetu, sta tu drzava moze i sme i sta to vas kao gradjana briga? Zar ne bi trebalo da vas raduje da ce te moci upola cene da nabavljate robu?

Жоржо

pre 9 godina

Шта кажеш Ти на ово, господине први министре. Неко не може да се угради па нека пукне инвестиција.

Pera

pre 9 godina

Dobrodošli u klub. Svi koji su uložili u postrojenja za tretman bilo kakvog otpada manje-više su ispali budale. Donešeni zakoni se ne poštuju, nelojalna konkurencija je na svakom koraku (dobar deo se krije iza "zaštite" prava manjina), a državu baš briga. U stvari, država i pokušava da načepi samo one koji rade regularno. Oni koji rade na crno i van standarda pravno ne postoje, pa se ni ne kažnjavaju. A otpad ide nelegalnim tokovima ili se samo baca okolo.
Nazdravlje.

bratic

pre 9 godina

sto niste kontaktirali svemoguceg on bi na tome poceo odmah da radi i boljitak bi se video najverovatnije 2016 mada bi iz MMF da je 2017 realnija opcija

mikin

pre 9 godina

Samo neka se ministarka nastavi baviti donosenjem poostrenih zakona u saobracaju a ovo neka ceka. Na jednoj strani obarajte plate i penzije na drugoj strani curi na sve rupe - odsteta koju ce drzava platiti kad izgubi spor. A koliko sporova ste izgubili gospodjo? Cekaj samo dok vas Miskovic tuzi za neosnovano tamnicenje. Nema strane firme ni investicije u Srbiji koje nisu zavrsile na medjunarodnom sudu. Totalni amaterizam. Da ne kazem nesto mnogo gore.

Stevan Stanojlovic

pre 9 godina

Pa zar za sedam godina ti visokoumni Belgijanci nisu shvatili da bez placanja reketa "drugovima odozgo" ne moze da se posluje u Srbiji. E bas nista neznaju bas kao ni oni Amerikanci sto pobegose iz one zelezare iz Smedereva. Eeeeee... Pa kad ne znaju sto ne pitaju! Pa ovde i deca znaju pravila poslovanja u dve reci: "plati pa klati". A tako? Pa dabom da tako!

modesty

pre 9 godina

Tako je to kad se cuti o ruzicastom slonu na sred sobe. Svi gledaju oko njega, kroz njega, izbegavaju da ga pomenu, komisije i ministri odbijaju da se njime bave dok najbolji medju najgorima uverava sve oko njega da je slon 'najveca glupost koju je on u zivotu cuo'. A slon stoji li stoji i kad zamase surlom, upropasti sve. Plagijatori i nesposobni kradljivci kvalifikacija, i njihovi ortaci i rodbina, sve pohlepniji od pohlepnog, nam vode zemlju. Ne pamtim kad je neko sa autenticnim kvalifikacijama i dokazanom sposobnoscu u svojoj struci (nakon Djindica) ne samo vodio ovu zemlju nego bio na bilo kojoj visokoj funkciji. To ima samo u afriickim diktaturama tipa Zimbabve, pa pogledajte kako im je tamo.

Nebojsa

pre 9 godina

A ja ne vidim ama bas nista smesno u ovome. U dobu otimanja oko posla i investicija mi sebi dozvolimo da neko preti zatvaranjem fabrike. To me govori da ova kompanija nema problema od juce nego da vise nemaju strpljenja.
Da se vlada o ovome podhitno izjasni.

Sadašnji glasač DS

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.
(ljubo bivši glasač Ds, 25. novembar 2014 13:09)

Dragi Ljubo "bivši glasaču DS-a" kakve veze ime ovaj tekst sa DS-om ?! To što se vama "bivšem" u svemu pričinjava, DS, jer ste se sad opredelili za prepoštene, pune obećanja SNS-ovce, to je druga stvar. Uzgred Dulić kakav je takav je učinio je dosta za zaštitu životne sredine. Pa da pitam šta uradi ova vlada za ove dve i malo više ipo godine ?! Nabrojte mi bar nešta a da nije od "nesposobnog" Dulića koje su oni samo nastavili ?!

mali vozd

pre 9 godina

Posto sam prozvan: poenta dumpinga je da se cene spuste u tolikoj meri da bi se unistila konkurencija, tj. segment proizvodnje proizvoda (ili redje) davanja usluga po cenu gubitaka dok dumping traje. Da li je domaca ili strana firma tj. trziste, apsolutno je ne bitno, ali je ponekad tesko (i skupo) dokazati dumping u velikim slozenim internacionalnim kompanijama, pogotovo ako su profitabilne, a proizvod je slozen i proizvodi se u vise drzava... Dumping se cesce pojavljuje u slucajevima nastupa stranih kompanija na novim trzistima... Ovde je slucaj specifican, jer su domace firme ne samo spustile cene od 50-70%, nego su i krsile zakon (radi ustede pretpostavljam)... Ako je Cuprijska kafilerija u blokadi, eto indikacije da je dumping bio u pitanju... Ako posluju sa gubicima koji su direktan rezultat obaranja cena 50-70% - da to je onda dumping.
P.S. I jeste fakultet u pitanju, ali ne moj... Vi ste sa Megatrenda?

Pele

pre 9 godina

Izmedju redova ovog teksta bi se moglo zaključiti da je neko nekome obećao nešto što sada nije ispunjeno, pa sada investitor tuži državu zbog ne ispunjenog obećanja pred arbitražom.
(hm??????, 25. novembar 2014 11:28)

Da, obećali su im da će biti kažnjivo da se baci lešina krave u potok već da će morati da se odbaci u skladu sa važećom procedurom, a Belgijanci ko Belgijanci poverovali da se zakona moraš držati kao pijan plota.

djed tripoje

pre 9 godina

Za one koji nisu shvatili;kad su dosli belgijsnci obecano je striktno postovanje zakona koji kaze da svi ziv.lesevi i klanicni otpad mora da se neskodljivo uklanja u kafilerijama.Kako zakon postuju samo veliki igraci masa tog otpada ne zavrsi u kafilerijama dto je propust vet.inspekcija koje ne sprovode zakon koji su sami doneli.To automatski znaci manje posla za kafilerije a ovi su ulaganje bazirali na osnovu procena da ce imati mnogo vise posla.Ovako nema profita a lesevi trule po divljim deponijama

ivan

pre 9 godina

(Vlada, 12:22)
(al sam pametan, 12:17)
(Aleksandar, 12:09)
(Borinquen, 11:54)
(Nikola, 11:40)
(onako usput, 11:35)
(Milisav, 11:34)
(Radojko, 11:32)
(mihajlo, 11:24)

Vi narode ili se pravite ludi ili ste ludi. OVde se ne radi o tome da li Belgijanci hoce ili nece monopol (svaka firma na svetu bi volela da ima monopol) nego se radi o tome da imaju nelojalnu konkurenciju. Neko je od vas rekao "sta Belgijancima smeta ako neko isti posao radi za 50% jeftiniju cenu". Pa tu i jeste problem, te firme imaju 50% nizu cenu ali ne radi isti posao. Sta to prakticno znaci?? To bi bilo npr kad bi ja sad otvorio fabriku za preradu zivotinjskog otpada, a zapravo sav zivotinjski otpad bacam u reku, i onda naravno naplacujem mnogo manje nego Belgijanci. Ili ako nemate mozga za ovo evo vam ovaj primer. Otvore dva coveka u istoj ulici dve pekare. Obojica prodaju crni hleb. Jedan ima vezu u inspekciji pa u beli hleb stavlja kafu a ovaj drugi nema vezu pa mora da melje pravo integralno brasno. I naravno ovaj sto stavlja kafu drzi cenu hleba 50 a ovaj sto mora da igra posteno on prodaje po 70. Eto to je nelojalna konkukrencija.

Za sve normalne ljude neka znaju da ce se ovde desiti nesto jos gore. Drzava ce ovom politikom oterati Belgijance a onda ce ovi sto bacaju leseve u reke podici cene kao sto su drzali Belgijanci, i onda cemo placati istu cenu kao i Belgijancima a usluga ce biti 20 puta gora.

fan

pre 9 godina

Vec dugo moja farma saradjuje sa Energo zelenom i mogu da kazem da su maksimalno profesionalni i da je s obzirom da znam u cemu je problem, jedini krivac drzava.

Bezati iz Srbije koracima od 7 milja, preko 7 mora i 7 gora-sto dalje!

pre 9 godina

I ko ce da plati ovu stetu?!! -Naravno, za to su uvek poreski obveznici! Sve se placa iz dzepa ove sirotinje!

Sekundarac

pre 9 godina

Ovi što kritikuju Belgijance neka ne lupetaju.

Radi se o tome da uvođenje i održavanje adekvatnih i visokih standarda u ovom poslu zahteva određene troškove. Sve što nelojalna konkurencija radi po nižim cenama znači da se ništa od tih standarda, i pored zakonske obaveze,kod te "konkurencije" ne primenjuje. Samim tim postoji prostor za tako drastično spuštanje cena.

Ko je tu na dobitku a ko na gubitku, razmislite još jednom!

SNS-Megafrend kadar

pre 9 godina

@Radojko

Šta pričaš ti? Kakve bre kafilerije? Je l znaš ti odakle ove fabrike nabavljaju većinu životinjskog otpada? Pa od restlova u proizvodnji ishrane (otpaci od svinja, pilića, teladi, junaca i sl.). Kakva kafilerija, bre?! Je l ti misliš da stvarno da bi se nekome isplatilo da uloži 21,5 miliona evra da bi prerađivao kučiće koji su uginuli?!?! Koliko ih to ima onda? Bože....

Jogogo

pre 9 godina

Дођите у фабрику у Инђији и идете у Сомбор па упоредите која фабрика испуњава еколошке и све остале стандарде.Сомбор је на државним јаслама и не плаћају ништа,ослобођени свих обавеза зато и могу да раде и да спуштају цене.Убрзо кад Сомбор стане са радом немојте више куповати месо и месне прерађевине јер то што ћете јести...биће смеће!

Jack

pre 9 godina

Dragi DS fanovi dežurni kritičari svega i svašta dajte da čujemo i drugu stranu.Možda stvar može da spase Dr Dulić Oliver ortoped bivši neuspešni ministar građevine i zaštite prirodne sredine.
(ljubo bivši glasač Ds, 25. novembar 2014 13:09)

Nisam DS fan, ali spadam u kriticare, pa da odgovorim - odgovornost snosi DS, a ovi neoradikali su u svemu nastavili "tekovine" jedne pogubne vlade i politike - i "unapredili" je jos surovije na stetu gradjana. Nadam se da ste zadovoljni odgovorom.

Slovenac, dugogodišnji čitalac

pre 9 godina

Po podacima Energo-zelene, u Srbiji se od oko 250.000 tona životinjskog otpada godišnje, propisno sakupi i preradi oko 70.000 tona, a 180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane.
Mene bi brinulo barem "180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane." Zato imaju srpski ćevapićići odredjen gušt? Da o klobasicah ni ne govorimo!:)

Misa

pre 9 godina

Ove dve kafilerije koje vec postoje NE rade po standardima. E u tome je bas problem. Ova Belgijska firma je dobila obecanje da ce se zakoni Srbije postovati. Zakonski je lepo sredjeno po standardu EU kako jedna kafilerija treba da posluje. Samo Belgijska firma postuje te zakone. Da bude stvar jos gora ove dve firme su drzavne. To znaci da drzava sama ne postuje iste zakone koje je donela. Eto u tome je problem i zato ce sada Srbija i da plati posteno i da izgubi dosta investicija iz Belgije.

svasta

pre 9 godina

Шта је овде спорно ? Спорно је што зелена не диктира цену него се појавиле и друге фабрике ко је су јевтиније од зелене.То је тржишна утакмица .
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dušan, 25. novembar 2014 14:21)

Gde su se pojavile? Iznikle posle kise ili su se pojavile u tvojoj masti?

Дража

pre 9 godina

Eh kad bismo svi mogli da tužimo državu zbog nesprovođenja zakona koji nas pogađaju, mnogo bi opreznije i donosili te propise a i revnosnije ih sprovodili.
Ja se kladim da kod nas službe koje su zadužene za nametanje poštovanja zakona, mnoge od tih zakona ni ne poznaju niti su obučeni za kontrolu njihovog poštovanja.

Markec

pre 9 godina

Za ove koji pljuju Belgijance, da li ste procitali: 180.000 tona se vrati u lanac ishrane! Helou, ne zale se oni na konkurenciju 2 kafilerije, vec sto drzava ne obraca paznju na one koji rade mimo zakona, bacaju otpad u reke itd. Kao da iz iskustva ne znamo kako se postupa sa zivotinjskim otpadom u Srbiji, sad nam Belgijanci krivi!!?

BOT killer

pre 9 godina

ALO BRE LJUDI! PA KO VLADA U VOJVODINI?!KUCATE NA POGREŠNU ADRESU
(komentatorima protiv Vlade Republike Srbije)
Nisam ostrašćen u politici ali sam realan
(Petar J. Vetar, 25. novembar 2014 14:58)

Ostrascen si i krajnje nerealan.Pokrajina Vojvodina nema prakticno nikakve nadleznosti po ovom pitanju.Inace Zakon o odlaganju zivotinjskog otpada je isti u celoj Srbiji,i za njegovo sprovodjenje je odgovorna DRZAVA SRBIJA,sto naravno znaci da je odgovorna Vlada Srbije.

Da li je dovoljno jasno ili treba da se crta?

imper

pre 9 godina

Nema veze, vazno je da su premijer Francuske, vice-kancelar Nemacke i zvanicnici MMF-а pozdravili sve ono sto ova vlada sprovodi i kako se zalaze za legalitet...pogledajte sada ovo..pa molim vas, pa to su sve pusalne ocene ove kompanije...cisto spinovanje :-D

Coco Bill

pre 9 godina

Neko ovde napomenu kako hoće monopol !!!! Pa ako su uložili pare u opremu, najnoviju tehnologiju koja ne zagađuje okolinu i ne smeta ljudima prilikom tretmana otpadaka i za sve to izvršili obuku ljudi, a suprotno od države dobili garanciju da će biti izglasani zakoni koji će uvesti standarde kako treba da se radi u toj oblasti i koje će sve uslove morati svako da ispuni, da bi se bavio tom delatnošću. E sad, pošto naravno, od tog "obećanja" ne bi ništa, onda je normalno da će jedna, ili više kafilerija, koje od te tehnologije ne da nemaju ništa, nego se ne pridržavju ni onih već usvojenih zakona u vezi tretmana otpada, moći da snize cene i budu "konkurentna". Uzgred, prođite pored bilo koje kafilerije ima da vas zapahnu miomirisi !!! Dakle nešta slično ko sa mlekom i "čuvenim" aflatoksinom, kad se menjao nivo onako "odokativno", kad je, kako državi, ili bolje reći vladi odgovaralo

Aster Blistok

pre 9 godina

Seca li se ko teksta pod naslovom koji glasi: "Srbi su pošteni. Dođite, uložite"?.
Smesno jel'da?
Ocekuje li iko sada da drzava to resi na osnovu zakonskih regulativa, posteno, kako kazu?

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...naravno da treba da zastitite svoju investiciju...u zemlji Srbiji je vecina propisa mrtvo slovo na papiru...narocito su sve vlasti nesposobne da nesto sprovedu u delo jer partijski kadar nema kapacitet,znanje,odgovornost i organizovanost da propise realizuje na tetenu...DS je bio maher da sa Dinkicem trpa u svoje dzepove to se sad vidi na primeru Bogicevica,Percevica,Borovice...ali ni SNS sa Marjanom Risticevicem,Mirovicem,Majom Gojkovic i slicnima nece daleko stici

svetlanast.

pre 9 godina

Red bi bio da citaoci mogu da cuju i drugu stranu.
Ako nadlezni drzavni organi nisu spremni da objasne o cemu se u ovom slucaju radi, i to je nesto.

Dosta je bilo da gradjani placaju nestrucnost, lenjost i neznanje nadleznih drzavnih organa.

Vlajko

pre 9 godina

Bravo, država je nesposobna. Samo trućaju kako će nešto da urade, onda se na to čeka dugo a kada donesu zakone i propise niko ih ne sprovodi, pa mafija na terenu radi kako njoj odgovara. Ko je od državnih službenika odgovarao za nespovođenje zakona? Političarima je bitno da ih donesu. To što se ne sprovode, kao da nisu ni doneti, baš ih briga. Ovde konkretno je zatajila Uprava za veterinu najslabiji segment poljoprivrede i stočarstva. Bave se pravilnicima i usklađivanjem sa EU a ne mogu ni 10 odsto prakse na terenu da iskontrolišu.

krle - dron

pre 9 godina

To je drasticna slika kako funkcionisu nase talibanski ustrojene institucije,A TEK kad se tome doda crna rupa pravosudje ONDA sve sto cini vlada i Vucic nebili privukli investitore izgleda sizifov posao,jedini nacin za zdrav razum je da se sve institucije uz pomoc evrope raspuste i ponovo obnove mladim skolovanim ljudima koji su zeljni rada i hleba INACE iz ovakvog gliba tunjavih boljsevika nikada se necemo pomeriti napred.

dacha

pre 9 godina

Sve su lepo rekli, tako stoje stvari i prema tome treba da se upravljamo a ne prema tome šta nam Vuk do Vuka Vučić ili bilo koji drugi političar kaže.

Bole1000

pre 9 godina

Kakva klasična navlakuša.Ej rođaci oni došli u Srbiju da rade i zarade na tržišnim principima koj ovde ne postoje niti su ikada postojali.Ludilo burazeru.

Trovach

pre 9 godina

@tomy bgd...Uzasno ruzno je to sto si rekao. Verujem da su dali vecu pomoc poplavljenima od tebe i mene zajedno, pa jos na kvadrat i bez obzira ko je koliko dao, ne treba tu pomoc nipodastavati. S druge strane, mi jedva da smo svesni koliko je vazno pravilno unistavanje zivotinjskih leseva. Kada budemo imali neku epidemiju, pa ne budemo mogli izvoziti hranu, radicemo ono sto najbolje znamo; kukacemo.

Dusan

pre 9 godina

problem je sto se kod nas minimalan broj klanica pridzava obaveze pravilnog uklanjanja otpada. E taj minimalni deo sada preuzme par kafilerija koje i nemaju veci kapacitet od toga (a voleo bih da se proveri da li SMEJU i toliko da otkupljuju i sta rade sa istim). Drugi, ogroman deo ovog otpada se baca po okolini, smetlistima ili u najgorem slucaju ostaje u lancu ishrane, e to je ono sto vise smeta Belgijancima nego par kafilerija, koje ionako nisu ni blizu da pokriju ukupne potrebe u Srbiji.

MIlan

pre 9 godina

Zato što se ne poštuju propisi mi se u Zrenjaninu gušimo od smrada koju emituje "naša" kafilerija. Pošto je privatizovana niko u Zrenjaninu nesme da potegne to pitanje nego se gušimo svake noći u prostorijama jer nesmemo da otvorimo prozore. Kada će u Srbiji početi da svakop radi svoj posao u skladu sa zakonom ?????

Zoki

pre 9 godina

Radi se o tome da fabrike za preradu otpada koje bi trebalo zatvoriti, jer ne postuju zakone o preradi otpada dobijaju sve poslove iako cesto daju SKUPLJU ponudu. Cak, ponuda koju daju premasuje i njihove proizvodne kapacitete.
Pogodite sta rade sa otpadom? Umesto da ga preradjuju po zakonu (sto i ne mogu jer nemaju takve pogone), oni jer ni kapacitete za preuzeti posao nemaju, taj isti zivotinjski otpad masovno zakopavaju uz kanale i time ugrozavaju biljni i zivotinjski svet, a na duze staze i zdravlje ljudi. Tako nesto se desava u Somboru.
Pogodite u cijem vlasnistvu su fabrike koje ne posluju po zakonu niti imaju kapaciteta da ispune preuzete obaveze? Pa u drzavnom! U stvari... u partijskom vlasnistvu.
Zbog toga se Belgijanci bune! Drzava, bukvalno drzava, partije na vlasti, ne postuju zakone Republike Srbije i na taj nacin dovode u neravnopravan polozak belgijsku fabriku koja ne dobija poslove jer eto... ne jer je skuplja, nego jer nije u partijskom vlasnistvu te jel, niko iz vlasti ne moze da se omasti!!
Ljudi, umesto da kritikujete VLAST i zastitite sopstvene interese vi kritikujete Belgijance i time pruzate podrsku KORUPCIJI i UNISTAVANJU ZDRAVLJA koje izvode stranke na vlasti.
Ali niste nista bolje zasluzili. Ko je pametan nek se pakuje iz drzave ostali neka istrunu u sopstvenom dubretu koje su sami sebi nakupili.

Hahahahha

pre 9 godina

"Duboko smo razočarani investicionom klimom u Srbiji i nespremnošću Vlade Srbije da poštuje sopstveni zakon"
Sve stalo u jednu recenicu :D

Dragan Jove Torbica, zamenik glavnog arhivatora

pre 9 godina

E, Vučiću, Vučiću, a gnjavio si nas sa sposobnim ljudima oko sebe. Al, nisam ti ni tada verovao, a polako se ispostavlja da sam bio u pravi.

Shomi

pre 9 godina

Sustina je u tome sto je u drzavno-administrativnom aparatu zaposlen najgori moguci kadar. Druga stvar je nejasan zakon i podzakonski akti, koji su moze biti a i ne mora.

I ovo malo stranih kompanija koje su pokusale da posluju ovde ce pobeci glavom bez obzira, a to izgleda i odgovara lokal-patriotama.

evropski pogled

pre 9 godina

o tome se i radi, pravila takmičenja se moraju poštovati ili sve nema smisla tj mafija manipuliše kvazi tržištem.
zato i jeste u tome glavni problem tj jedan od glavnih pre ulaska u evropu... to se striktno poštuje

crnac

pre 9 godina

Jednostavno je propisano da se lesevi zivotinja ne mogu bacati na sve strane i da ce se unistavati po procedurama koje su propisane. Ali od toga nista, baca se ako ne i vise!

Jack

pre 9 godina

Prestanije sa malicioznim komentarima I rangiranjima komentara. Problem je sto bi Belgijanci subvencionisanu cenu I trziste bez konkurencije. Oni bi zeleli da drzava stane iza nijih I da postanu monopolisti. To je glavni problem. Cak nemam nista ni protiv toga ukoliko tako pise u ugovoru. Ajde da vidimo ugovor o investiciji pa da saznamo ko je u pravu a ko nije.
(onako usput, 25. novembar 2014 11:35)

Tacno je donekle da Belgijanci zele monopol - ali kakav? Onaj koji im donosi USVOJENI zakon (koji se naravno ne postuje), tako da bi za kratko vreme, dok se ne pojavi konkurencija, uspeli da vrate investiciju i poceli da zaradjuju. Zato su i dosli u Srbiju, pa cemu sluzi biznis nego stvaranju profita?
Zakon koji je donet je u najboljem interesu gradjana, tako da treba da se zalazemo za njegovo postovanje, ne samo radi drustvenog zdravlja, vec i zbog investicione klime, koja je svakim danom sve gora.

Slon

pre 9 godina

'Gubitak će biti daleko veći i za državu Srbiju i vlada ne bi to trebala da dozvoli, ukoliko se brine o svojim gradjanima, kvalitetu hrane za ljude i životinje i kvalitetu životne sredine", rekla je ona.'
Gospođo, da Vas otreznim i razuverim od Vaših pravilnih stavova: ova država NE brine o svojim građanima i kvalitetu hrane i životne sredine, jer smo primitivan narod koji brine SAMO o svojoj kratkovidoj pohlepi.

Krle

pre 9 godina

Pa lepo, Belgijanci će pokrenuti međunarodnu arbitražu, Srbija će izgubiti i moraće da plati odštetu od nekoliko desetina miliona evra. Da, to će biti novac od umanjenja vaših plata i penzija. Mislie o tome.

AlekS

pre 9 godina

Koliko ja znam dumping cena je kada sa nizom cenom nastupas na stranom trzistu nego na domacem i tu je rec o nefer konkurenciji. Ako je neko spustio toliko cenu na domacem tj. jedinom trzistu znaci da ga je konkurencija na to naterala. Uostalom zar svi nismo tvrdili da ce otvaranje srpske ekonomije da dovede do povecanja konkurencije i smanjenje cena tih oligopolskih kompanija. Pa sta je sada ovo? Po vama ovo nije trebalo da se desi? Nego zbog dolaska strane firme treba da propadnu domace? Mnogo ovde ljudi brane interese stranog kapitala da ne kazem da im je sve nase mrsko. Istina je uvek na sredini.
(Verovatno je i do fakulteta..., 25. novembar 2014 13:31)

Нисте прочитали вест до краја. Белгијанци се жале на државу Србију због тога што не реагује на кршење сопствених закона и прописа који уређују уништавање опасног животињског отпада. Поменуте кафилерије то раде противно важећој законској регулативи.

biće bolje

pre 9 godina

Nešto ovde ozbiljno smrdi, a to nije kafilerija u Ćupriji. Sa tom fabrikom sam imao saradnju i trenutno joj je žiro račun u blokadi preko 50 miliona dinara radnici i ne dolaze na posao. Inače kad kafilerija u Ćupriji radi to se vrlo dobro oseti, Belgijanci su imali nižu cenu od svih domaćih kafilerija i samim tim su uništili ovu u Ćupriji mada je tome i doprinela korupcija u istoj. Mislim da Belgijanci u Srbiji nemaju konkurenciju što se tiče cene i kvaliteta prerade, naše fabrike imaju proces koji datira još iz Brozovog vremena. Pre će biti da klanice ne uništavaju uginule životinje a inspekcija im to dopušta, mada opet odgovornost ide na državi a katastrofa je da se hranimo crkotinama za to bi trebalo neko na robiju da ide.

tony

pre 9 godina

...kada će velika većina naroda u Srbiji početi da razmišlja svojom a ne Vučićevom glavom? Vučić i SNS uporno ubedjuju ljude kako je u Srbiji sve OK, da nema cenzure medija, da se otvaraju nova radna mesta, pada nezapošljenost, padaju cene i inflacija, da je Srbija zemlja u kojioj vladaju red i zakon, da ima velikih stranih investicija u Srbiji, da nema kriminala i ubistava, da narod bolje živi, da nema štrajkova i nezadovoljstva...medjutim, kada se skinu ružičaste SNS naočare vidi se prava slika Srbije - haos i rasulo u svim sferama života, ne fonkcioniše pravosudje, štrajkovi u prosveti, štrajkovi u zdravstvu, štrajkovi studenata, nezadovoljstvo zbog smanjenja plata i penzija, nemna stranih investicija, evro već nedeljama konstantno raste, cene u prodavnicama se menjaju takoreći svake nedelje, nesposobni SNS kadrovi su zauzeli sva najbitnija mesta u državi, počev od predsednika pa do najobičnijeg službenika u opštini...i onda se neko čudi kad se ovo desi...mene ovo uopšte ne iznenadjuje

AlekS

pre 9 godina

(Svasta, 25. novembar 2014 23:25)

Не бих рекао да ви и они који раде по вашим рецептима заслужују било шта друго осим најделотворнијег српског лека из доба Кнеза Милоша, 100 комада по туру.

Jack

pre 9 godina

Ma kome treba to u Srbiji??? Bacaj u njive, u jarkove, u potoke, reke...... Srbija je ovo bre. Srbija se očistiti neće!!
(goran, 25. novembar 2014 11:15)

Propustili ste da pomenete mozda i najopasaniji slucaj - vracanje na trziste. Ko zna koliko crkotina pojedemo, a da to ni ne znamo!

killer BOT killera

pre 9 godina

@BOT killer, а ко је тај закон писао и ко је тај закон донео и усвојио. Зашто није направио и механизам за његово поштовање ?!