Sreda, 24.09.2014.

07:26

"Sandžak da bude kao Južni Tirol"

Potpredsednik i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da bi Sandžak trebalo da ima visok stepen autonomije po modelu Južnog Tirola.

Izvor: Politika

"Sandžak da bude kao Južni Tirol" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

187 Komentari

Sortiraj po:

ja onako u prolazu

pre 9 godina

nike@
kazes nije Sandzak nego Raska..
a isto si rekao ostavljeno nam je na "amanet "
da te pitam nesto: dali ti je tata ostavio "babovinu" ili " tatovinu " ??

Republic(s) of Bananas

pre 9 godina

Dotičnom neko pod hitno da objasni da je Kosovo "specijalan slučaj" i da se sa njim ne mogu vući nikakve paralele.
Tako su nama "prijatelji sa zapada", kojima hrlimo u zagrljaj, objasnili.

NISAM IZ SANDŽAKA

pre 9 godina

Kao Srbin iz Prijepolja odbijam da me bilo ko svrstava u nekakav "Sandžak".Srbi iz ovog dela Srbije ne žive niti će više ikada živeti u nečijem "Sandžaku".
Sramota je i poniženje za zvaničnu Srbiju da svakodnevno koristi termin "Sandžak" za deo svoje zemlje gde je nastala prva srpska država iako "Sandžak" zvanično ne postoji kao administrativno teritorijalna jedinica u Srbiji,i samim tim ignoriše osećanja i interese srpskog naroda na ovom prostoru.
Naziv "Sandžak" je za nas Srbe danas samo podsećanje na vekovnu tursku okupaciju i ugnjetavanje Srba od čega smo se hvala bogu oslobodili jednom za uvek.
Istovremeno,možemo da razumemo da taj naziv "Sandžak" danas kod većeg broja Muslimana/Bošnjaka s obzirom na istorijski proces nastanka njihove nacije izaziva neku vrstu nostalgije i žala što taj deo Srbije i danas nije pod turskom upravom.Jer nakon poraza i proterivanja osmanskog carstva sa ovih prostora nastala je nova realnost i oni su sebe na neki način smatrali ostavljenim i zaboravljenim od Turske.
A kao što na žalost i danas možemo da vidimo teško doživljavaju državu Srbiju kao svoju.
Znači,svaka vrsta njihove kulturne autonomije je dobrodošla i to niko ne treba da osporava,jer danas imamo Bošnjačku naciju kojoj oni pripadaju i to treba u potpunosti uvažavati.
Ali svako podmetanje Srbima "Sandžaka" kao nekakve tobože multietničke autonomije i evropske prekogranične regije je zlonamerno i kod Srba nikada neće proći jer Srbima nije ni potrebna.
Toga su i oni svesni,teritorijalna autonomija Bošnjaka ni teoretski ne bi mogla biti proglašena na teritoriji gde je zemljište u ogromnoj većini u vlasništvu Srba.Iz tog razloga i pokušavaju da za početak nametnu tu ideju nekakve multietničke i prekogranične autonomije koja zvuči "evropski".

Igor

pre 9 godina

Zna on dobro sta trazi, jer Juzni Tirol je jedna od najvecih zloupotreba autonomije u Evropi. Pitajte bilo kog Italijana sta misli o tome. Nemci koji tamo zive zloupotrebljavaju autonomiju i prete otcepljenjem za pare. Kad god im treba jos para, oni prete referendumom i otcepljenjem, dok ne dobiju koliko su trazili. Takodje, uopste nista ne uplacuju u savezni budzet Italije, ali zato uzimaju od drzave koliko god mogu! Itd itd... Moze o tome dosta da se pise, a analogija Raske oblasti i Juznog Tirola cak uopste ne postoji. Procitajte odakle Alto Adidje (Juzni Tirol) uopste u Italiji, a odakle je Raska u Srbiji. Juzni Tirol u Italiji datira od 1918 godine i Londonskog sporazuma iz 1915 - trgovina: saveznici dali Austrijsku zemlju Italiji da ova udje u rat protiv Austrije. Raska u Srbiji - od osnivanja 768 godine i kneza Viseslava.
Ono sto bi bilo uporedivo je - polozaj Srba u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Onoliko autonomije koliko imaju Srbi u mestu gde je osnovana muslimanska religija, toliko treba da imaju muslimani u mestu gde gde je osnovana Srbija.

Cross

pre 9 godina

U 2 opstine imate vecinu dole i odmah biste autonomiju. Ajde da svako mesto
u svetu u kome ima nekih pripadnika druge nacije dobije autonomiju.
Nasta bi to licilo.
(Uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija., 24. septembar 2014 14:14)

Kako mi je ovo poznato. Zar nisu Hrvati devedesetih govorili Srbima
"uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija", a ovi se pobunili
i "pravili svoju autonomnu oblast RSK". Branite drugima što ste sami
započeli.

Uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija.

pre 9 godina

U 2 opstine imate vecinu dole i odmah biste autonomiju. Ajde da svako mesto u svetu u kome ima nekih pripadnika druge nacije dobije autonomiju. Nasta bi to licilo.

Petronij

pre 9 godina

Znači proglasite autonomiju i sutra vam plate skoče na 5.000 evrića. Ha haaaaa. Čudi me da tip nema veću glavu, gde mu stade tolika pamet?

dzon travolta

pre 9 godina

mozes ti da zelis,nije problem,ali i ja zivim u Raskoj oblasti i ja se pitam.. prvo mi se na svidja naziv Sandzak,koji kao takav pretstavlja administrativnu jedinicu u okviru Osmanskog carstva a mi gospodine Imamovicu nismo vise pod okupacijom Turaka.. to insistiranje na nazivu kod nas Srba izaziva jako negativna osecanja,ako vam je cilj ekonomija naziv zaboravite.. drugo,hajde mi da napravimo ekonomsku autonomiju,da narod Raske radi i moze da zivi i izdrzava porodicu od svog rada.. lako cemo posle praviti autonomije.. naravno,treba decentralizacija,ali ne po etnickom osnovu nego ekonomskom,ali svakako konsenzusom..

nesa

pre 9 godina

Cuj autonomija. Onda i Timocka krajina moze traziti autonomiju i Beograd. Najbolje je da svako za sebe trazi autonomiju, moje dvoriste moja pokrajna. Strasno

autonomija za Jupiter

pre 9 godina

Čim je Ugljaninova ekipa ispala sa vlasti, odmah kreće priča o ugroženosti Bošnjaka, genocidima, represiji, autonomijama i sl. Dok su se grejale državne fotelje, niko o tome ni reč da prozbori. Prijale su državne jasle i ministarska mesta. Čisto politikanstvo.

s.m.

pre 9 godina

Jedno stecena autonomija se ne gubi,a onda se decenijama trazi vise,vise i vise. Ne trazi se odmai drzava nego polako se ceka pravi trenutak decenijama,a ponekad i vekovima. Zatim i to pitanje dodje na red. S obzirom na tu cinjenicu kao i pozadinu te oblasti kao i ekstremni element na tom podrucju Raska oblas nikada ne treba dobiti autonomiju. I jos jedna stvar Sandzak u prevodu znaci Vojna turska oblast,a to vise ne postoji.

Milos

pre 9 godina

kao sto je neko rekao, podmetnuta tema, I to direktno od tih koje je on I prozvao: Vucica, Nikolica, Dacica. Penzije idu dole, a bogami I plate I otpustanja, spoljni dug za 2 godine dostigao cifru od 50% za 12 godina ( bio 14.4 sad je 21-22 mld€) pre toga pa prica o nekoj autonomiji Sandzaka je idealna da preusmeri paznju sa pravih pitanja I tema. Noam Comski je definisao tu (a ima ih 10) taktiku ciji je princip stvori novi problem-napravi krizu-skreni paznju-resi stvoreni problem-uberi politicke poene a masa zaboravi na originalan problem....

Moler

pre 9 godina

Ziveli su zajedno u Jugoslaviji, te u federaciji Srbije i Crnoj Gore i oba puta su bili zagovornici rusenja istih. To se zove raditi protov sopstvenih interesa.

Mladem

pre 9 godina

Neka on stvori ekonomiju kao sto je oblast na koju se on ugleda onda ce i Srbi u Raskoj da glasaju za njegovu autonomiju. Medjutim, ako bude gledao da stvori muslimansku pokrajinu ima da zive kao sto se zivi u afganistanu.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Niko nece snama! Jel se pitmao zato?
(Bl od A, 24. septembar 2014 12:13)
---------
Zato sto smatraju da mogu da "odrpe" sta im se prohte a da za to niko od Srba ni "pet para" ne daje. Po istom sistemu smo i bombardovani. Tamo gde je "najmekse", tamo se gazi.

Владимир

pre 9 godina

Сад је ваљда јасно зашто Крајина, Славонија... до Косова нису смеле да се дају. Тај принцип поклањања ће учинити да нестанемо.

Sava

pre 9 godina

Pazarci su ravnopravni gradjani Srbije, imaju slobodu kretanja i neumesno je sto se porede sa Srbima sa Kosova za koje se dobro zna pod kakvim uslovima zive i kakav su egzoduz pretrpeli. Zato je ovo poredjenje zlonamerno jer Pazarcima nije potrebna zastita stranih vojnika u rodjenoj zemlji kao sto je to neophodno Srbima na Kosovu.
Srbija mora da bude majka svim gradjanima a Sumadinac ili Pazarac treba da bude geografski pojam a ne nacionalni. Religija je privatna stvar i ona ne sme da bude izgovor za trazenje autonomije i pravljenje vestacke razlike medju ljudima iz zajednicke nam drzave Srbije. Mi nismo imali ni gradjanski rat kao neke susedne drzave i nema nikakve potrebe da se neko izdvaja autonomijom a da uopste nije ugrozen. Ekonomski problemi i nesredjeno drustvo su zajednicki problem i to nikakva autonomija ne moze da uredi vec rad, red i disciplina.

Milan

pre 9 godina

Bas me zanima sta Milo misli o ideji, da mu cetvrtina drzave bude uvucena u nekakvu prekograncinu kvazidrzavu. On je ipak najveci Evropejac u regiji. A da sprdacina bude jos veca, oni sto sad hoce "prekogranicnu regiju", najvise su pridoneli tome, da tu uopste postoji granica.

madam x

pre 9 godina

Podmetnute teme, šta je babi milo!!!
Zašto se ne bavite bitnim temama: iz LOZNICE teški metali ušli u Drinu.
Sledi Sava, a Bograd koristi savski vodu. Šta će biti sa vodovodom u gradu, to su bitne teme.
Ps. Analogija. Kako se desio ČERNOBIL? Javaslukom zaposlenih birokrata koji nisu poštovali procedure.
A kad se havarija desila, danima su prikrivali da se desila...postradao grdan narod...

Sg

pre 9 godina

Najbolje je da se presele tamo, pa neka uzivaju u autonomiji do mile volje.Vidi vragove, das im prst oni zgrabe citavo rame.Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

costa

pre 9 godina

Pazi sta mu palo na pamet ajde mi u srbiji da napravimo referendum , to isto ko da se u engleskoj glasalo dal skotska da dobije nezavisnost. Ne druze moj nego ce referndum da se glasa na teritoriji sandzak , u svim gradovima sandzaka novi pazar, sjenica, tutin , priboj , prijepolje , bijelo polje , rozaje , plav , pljevlje. pa cemo da vidimo ishod referenduma i svima ce biti jasno o cemu se radi.

dejanm.

pre 9 godina

Čovek je potpuno u pravu. Zašto ne bi Raška ili Sandžak (kako kod to neko nazivao) imao visok stepen autonomije.Kome to smeta? Čovek nije kazao da hoće da stvara državu ili neku paradržvnu tvorevinu.Želi samo autonomiju po modelu Južnog Tirola. Druga stvar je što mi odavde iz Beograda jednostavno svima drugima uskračujemo prava na njihov izbor i to po principu "ko ste vi da tako nešto tražite", a tražimo ista prava za sebe i naše sunarodnike kada nama trebaju.

lapido

pre 9 godina

Hajde da kazemo da bi se krenulo putem autnomije. Sta je Sandzak? Bosnjaci su vecina u Pazaru, Tutinu i Sjenici. Ostale opstine, gde su Srbi vecina (Nova Varos, Prijepolje, Priboj), sigurno ne bi autonomiju kakvu traze Bosnjaci.

deNiro

pre 9 godina

Ne postoji Sandžak,postoji samo Raška oblast.O puštanju ovih probnih balona treba da razmišlja vlast i seče u korenu a ne da se dodvorava muslimanima koji očigledno bi više voleli da žive u Turskoj.

bumerang

pre 9 godina

Napisao sam pre neki dan komentar,kada su su se održale zajednićke sednice dve vlade,a komentar ostao neobjavljen,najverovatnije neče biti i ovaj.Da skratim,kako čemo reagovati kada ovi naši koji su druge veroispovesti održe zajedničku sednicu u Sarajevu!

Stig

pre 9 godina

Da, bice Sandzak kao Svajcarska ili Svedska! More, sirotinja je uvek sirotinja. Uce vas da se odrodjujete, ali pare niko ne da. Pa cak ni voljena i ljubljena Turska. Kako je vas lahko preveslati?

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Ovo je samo kampanja za izbore za nacionalni savet bosnjacke nacionalne manjine i nista vise. Ugljanin i Imamovic to dobro znaju kao sto znaju da ce propasti i na tim izborima.

Action Man

pre 9 godina

Bosnjak sam ali ne shvatam zasto autonomija,ne treba nam,meni licno smeta i sam naziv Sandzak,halo bosnjaci,nismo mu turci...Ja imam jednu rodnu zemlju i to je Srbija,nikakav Sandzak meni ne treba...

nike

pre 9 godina

Oni uporno izgovaraj nekakvo ime na slovo s! To je Raska!!! Nemam nista protiv nacionalnih manjina vec mi je drago sto ih imamo, ali ovo je vec preterivanje! Pogledajte recimo Gorance, Slovake, Bunjevce, Bugare i jos neke, oni Srbiju dozivljavaju kao svoju rodjenu kucu i ne traze nikakvu teritorijalnu autonomiju! Cuvajmo do sebe i ono sto nam je ostavljeno u amanet!

mici

pre 9 godina

A...ovaj...po kom ekonomskom modelu Raska oblast moze da privredjuje 5 milijardi evra? Da li je to moguce i sa drugim delovima Srbije? Ovde imamo, igleda, ekonomskog maga u sred Srbije i ne bi bilo lose da ga ministri privrede i finansija uzmu za savetnika pa da nas Bog vidi.

Miroslav

pre 9 godina

Budzet juznog tirola 5,5 milijardi ,a prosecna plata 35,000 eura

Ne razumem sta si time hteo da kazes,pa ti ni sa zlatnom ribicom,a ne sa autonomijom,ne bi to mogao nikad,ali nikad da uradis

Da nije smesno bilo bi zalosno,^u sandzaku prosecna plata 35,000 eura^,hahahaha

Vosha gari

pre 9 godina

Nije vam srpska elita i drzava kriva sto ne mozete da postanete tirolci preko noci. Preuzmite prvo tirolske navike i ponasanje, radite na sebi, infrastrukturi, skijalistima i turizam ce vam za 20-30 godina promeniti mentalitet u smeru kosmopolitizma, samodovoljnosti i na kraju zasluzene autonomije.
Nazalost to vazi za celu Srbiju jer svi smo daleko od tirolskog mentaliteta.

Vuk Samotnjak

pre 9 godina

Klasicno politikanstvo. U redu, autonomija sama po sebi ne treba da bude bauk, ali ostatak ove izjave pokazuje zabrinjavajuce izvrtanje cinjenica i navodjenje vode na svoj mlin.
1) Muslimani su u Sandzaku jedva vecina (nema ih vise od 55%), i to su skoncentrisani u istocnim delovima. Ostali NE ZELE autonomiju od Srbije ili Crne Gore. Dakle, ako se autonomija ostvari ne bi trebalo da u to budu uvuceni oni koji zele, bez obzira na "dobre medjuetnicke odnose".
2) Autonomija koja je "izglasana" 1991 je rezultat predratnih politickih igara SDA. Glasali su samo NEKI muslimani, a rezultati NIGDE U SVETU nisu potvrdjeni kao verodostojni.
3) Politicko izjasnjavanje i sloboda govora su u Srbiji na zacudjujuce visokom nivou u odnosu na Britaniju koju gospodin pominje. I tamo su strajkovali razni likovi (na primer Abu Hamza), ali nikada u uniformama (slicnim) zlocinackih formacija iz drugog svetskog rata. Sem toga, ti likovi su posle toga proterani ili pozatvarani.
4) opet se pominju price od 35000 evra i slicne. Naravno, svi zele nesto tako, ali treba biti i malo realan, a ne samo politicar.
Da sumiram, nadam se da smo svi zajedno dovoljno pametni da ignorisemo ovakve likove i ne pravimo probleme tamo gde ne postoje, uprkos raznim idejama koje nam stavljaju u glave oni podrzani novcem iz Turske, Saudijske Arabije, SAD, Rusije i bilo gde drugde.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Imamović je rekao da ne vidi ni jedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

"Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka", rekao je Imamović. "

Na osnovu čega si ti Imamoviću i tebi slični mešetari ,došao na ideju da je Južni Tirol uporediv sa Sandžakom i Balkanom uopšte? Da nije nerealan cilj možda ?Mada priča je malo pokvarena jer ono što tebe zanima je isključivo autonomija a to je samo lepo spakovano u ekonomske pokazatelje Južnog Tirola .O čemu se radi ?Hoće li Sandžak naprasno postati ekstremno bogat samo ako dobije autonomiju kao Južni Tirol ?Da li je Južni Tirol tako bogat zato što ima autonomiju ?Prestanite da farbate ovaj nesrećni narod više .

bosko

pre 9 godina

U Prijepolju je 45% muslimana i 55% Srba. Odnos poseda zemljišta je 85% Srbi vlasnici i 15% muslimani vlasnici. U Sjenici je 70% muslimana i 30% Srba. Odnos poseda zemljišta je 75% Srbi vlasnici i 25% muslimani vlasnici.U Priboju i Novoj Varoši Srbi su apsolutna većina +90%. U Novom Pazaru Srbi čine 15% a muslimani 85% stanovništva. Odnos poseda zemljišta je 60% muslimani vlasnici i 40% Srbi vlasnici. U Tutinu su muslimani apsolutna većina sa +90%. Pored toga, hoću da kažem da je život u Raškoj oblasti težak ali da se narod slaže i nema mesta tenzijama koje prave političari pokretanjem ovakvih tema čiji je interes da posvađaju narod a sa druge strane steknu korist u vidu finansija. Mi ćemo i dalje međusobno posećivati manastir Mileševa i Altun-alem dzamiju! Ektremisti mogu da zaborave na svoje planove!

Miki

pre 9 godina

Standardno mlacenje u praznu slamu. Po meni ovakve izjave treba da se sankcionisu, tj. da se uzme izjava doticnog da ne radi na rasparcavanju drzave u kojoj zivi I koja ga placa. I koliko ja znam oni zive u Raskoj, a ne u Sandzaku. Naravno, treba decentralizovati vlast, ali pravljenje novih autonomnih oblasti, hahaha...dobar vic.
Naravno, decentralizaciju sprecavaju strucni kadrovi koji su se nabili po raznim institucijama u Beogradu. Izgubili bi jadnici mesta na drzavnim jaslama, a I ne bi morali da ih pitaju za sve I svasta. Ali to je druga tema I nikako ne abolira ovakve huskace da se malo opomenu I pozovu na "informativni" razgovor.

Maka@

pre 9 godina

Moze ali kad vam budzet bude toliki... kad umesto Hadzeta organizujete male bajramske vasare sa bezalkoholnim pivom i sudzukom...kad rasprave ko je pravoveran a ko ne zamene ugodne veceri o potrebama vase lokalne zajednice... mogu ovako u nedogled jer razlike izmedju Tirola i Raske oblasti su ogromne . Regionalizacija Srbije je pozeljna ali vise kako je to ostatak Italije npr

haris

pre 9 godina

Jel ovaj normalan? Juzni Tirol ti je u Italiji, a "SANDZAK" u Srbiji i CG, znaci nije samo dio jedne drzave. A da..on hoce kao Kosovo a zaboravlja, da zapad tu nema interesa.

Petar Jovanovic

pre 9 godina

Sandzak je bila administrativna jedinica U Osmanskoj imperiji i bilo ih je na desetine(velika imperija, razumljivo) Sandzak ne postoji vise ni u Republici Turskoj, dakle sta zapravo hoce politicki predstavnici muslimana?Vlast za sebe rekao bih. Nije njima do naroda kao ni ovima u BG, NS...Ako volite istoriju i gajite emocije prema tom periodu to je u redu, ali insistirati na terminu Sandzak u 21.veku u Srbiji je besmisleno. Turci su ove krajeve davno napustili, nema njihove vlasti, pa nema ni Sandzaka.

za ili protiv

pre 9 godina

ja sam za!
ali za to da se ukinu postojece autonomije pa da se cela zemlja regionalizuje po principima istim za sve.
ni po babu ni po stricevima i svima isto.
siromasnije regije da se potrude da budu bogatije (manjim nametima, poklonima i svim drugim mogucim beneficijama).
"prirodno" bogate regije (npr. zahvaljujuci prihodima od turizma ili rudnog nalazista ili plodnih oranica ili sta vec) da na ime te svoje prirodne okolnosti placaju neku taksu koja bi se rasporedjivala na ime ekonomskog razvoja siromasnih regija koje nisu imale srece sa prirodnim bogatstvima.
ma moze sve da se napravi kad se hoce...
kakve podele vise, kakve autonomije, kakve nacije...

milko

pre 9 godina

Jedino sto mozes da dobijes jeste virtualna autonomija kakvu i sada imate. Srbi a i Crnogorci nece ni u ludilu pristati na nikakvu nakaradnu "prekogranicnu" autonomiju koja bi se po vasim zamislima prostirala na teritoriji 2 nezavisne Republike. Ako bi vama dozvolili autonomiju zbog toga sto imate vecinu u 3 opstine onda bi svaka nacionalna manjina u Srbiji i u regionu trazila da ima nekakvu autonomiju nalik na juzni Tirol. To bi i dalje rastakalo i destabiliziralo i ovako nestabilno podrucije Balkana a to samo donosi jos vece siromastvo i zaostalost u odnosu ne samo na zapadnu Evropu nego i na nove clanice EU. Jednostavno manite se Kosova i povlacenja paralela sa njim jer je to poseban slucaj i iziskuje posebno resenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance kako bi konacno dosao mir na napaceni Balkan...

J

pre 9 godina

Ови људи нису реални већина су у евентуално две општине и хоће да отцепе цео југ Рашке, чак и тамо где људи који живе то не желе. Ово је први сепаратистички покрет кога знам да хоће да отцепљује туђе територије

Petar

pre 9 godina

Sandzak nema istoriju kao Juzni Tirol.

Oko drzavno-teritorijalne pripadnosti Sandzaka ne postoje dileme, niti problemi sa susednim drzavama.

Problem je izmisljen 1990-ih, a skoro je izmisljeno da je Bosne i Hercegovine maticna drzava Bosnjaka. Takodje jedna od "svetlih tacaka" u istoriji Bosnjaka u Sandzaku se pronalazi u vreme nacisticke okupacije i Latif efendije, koga nisu osudili cetnici, vec partizanske jedinice.

Sandzak nema etnicke specificnosti kao Juzni Tirol, vec samo religijske razlike (kojih opet nema u J. Tirolu)

Sandzak je regija, u kojoj se postuju sva ljudska prava - pravo na jezik i versku pripadnost, etnicke i nacionalne osobenosti, skolstvo....U mnogim krajevima Srbije je losije ekonomsko stanje nego u Sandzaku.

Drzava Srbija ne bi smela da vise sedi skrstenih ruku. Ekstremizam u Sandzaku, koji je dobio i ekstremno islamisticko krilo, mora da bude sankcionisan. Licnosti, koje javno podsticu atmosferu nasilja i ekstremizma, moraju da budu osudjene.

PERFORMANS U KOME LJUDI U UNIFORMAMA IDU PA SE KLANJAJU NACISTICKIM SARADNICIMA I NACISTIMA JE ZABRANJEN U NEMACKOJ, PA MORA DA BUDE ZABRANJEN I U SRBIJI.

DRZAVA NE SME OVO VISE MIRNO DA POSMATRA, VEC MORA DA SANKCIONISE SVAKI EKSTREMIZAM. SA OVAKVIM POJAVAMA IZ SANDZAKA NECE SE SIGURNO MOCI U EU.

popeye

pre 9 godina

Чини се да је њему преча аутономија него просечна зарада од 35.000 евра. Није ишао да се информише о томе како и шта ти људи у Јужном Тиролу раде и привређују за толику зараду...

%

pre 9 godina

Nije problem autonomija kad bi se mislilo samo na bolji ekonomski razvitak odredjene oblasti, medjutim kod nas visi stepen autonomije traze samo oni koji u buducnosti planiraju i secesiju, ekonomija i bolji zivot nisu nikome ni na pameti, tako da ovakve poruke i ideje treba u korenu saseci.

Srbin iz Starog Rasa

pre 9 godina

Kao Srbin koji zivi u Pazaru se protivim tome . Nikakav Sandzak ne postoji u Srbiji ni kao regionalna ni kao politicka jedinica. Bosnjaci su vecina samo u tri opstine u Srbiji a Srbija je unutrasnjom podelom podeljena na okruge. Bosnjaci imaju svako pravo da daju ovakve predloge kao sto mi Srbi imamo pravo da ih odbijemo.

miki

pre 9 godina

Jao pocelo je, digli se novi separatisti, ko vas placa bre da cepate ovo malo srpske zemlje, zar nemozete da zivite i da budete srecni, ja nzm sta je ovo vise. Vucicu pohapsi ovo, daj malo vise novca za natalitet, daj spreci da im napamez ne padne da ovo rade. Svarno mi muka vise.

jelena

pre 9 godina

Pa kako bi stanje demokratije moglo i da bude kao u V. Britaniji, kad se nas narod sprda sa demokratijom, ne smatra je pozeljnom i nema poverenja u njene institucije. Mi smo uvek prizeljkivali diktature, a nisu nam uzor ni strane demokratije, naprotiv, divimo se Putinu, Kim Jong Ilu, zalimo za Gadafijem i Sadamom. Narod prvo treba edukovati.

Zoki

pre 9 godina

Siguran sam da će ovo da podrže rusofili tj. putinovci. Oni se više od svih zalažu za autonomiju regiona na kojoj je manjinska populacija u većini. Siguran sam da će ako im država ne da autonomiju podržati i oružanu pobunu. Stvarno sam ubeđen u to jer vidim da podržavaju bukvalno svaki region u svetu koji hoće autonomiju ili otcepljenje. Jedino me buni što to nikad ne priznaju Albancima i narodima koji su vezani za Rusiju (kao recimo Cecenima i Tatarima). Al siguran sam da tu problem nije u njihovoj neprincipijelnosti, jer ipak Putin je osvedočeni borac za ljudska prava i slobode i za slobodna izjašnjavao naroda i narodnosti, nego sam ja ograničenog uma da pojmim njihov duboko uman slobodarski i pravdoljubiv rezon.

miki

pre 9 godina

zasto svaka manjina koja se namnozi tokom godina i decenija trazi da dobije neku autonomiju od drzave u kojoj se nesmetano decenijama mnozila??

Kvazimodo

pre 9 godina

To je za njih gradjansko drustvo. Potenciranje svake vrste iskljucivosti i posebnosti?!

Da li za vas gospodo postoji i jedna druga vrednost osim cinjenice da gledate u Istanbul kao u centar Svemira?

Ovakve i slicne budale su dovele do toga da se danas masovno tvrdi da je sve bilo bolje pod Milosevicem,a kako stvari stoje taj procenat ce samo rasti!

Gazda Cvetko

pre 9 godina

A sta ce mo sa zelenim uniformama i sa velicanjem Turske? To se u civilizovanim zemljama se zove terorizam i zato se ide u zatvor hako dugo. Ako vam zastita manjinskih prava nije dovoljna,hajde da ih ukinemo posto niste u stanju da postujede drzavu u kojoj zivite..

СВЕМИР

pre 9 godina

Рашка област била је, јесте и биће у саставу Србије. Довољно је простора и за цркве и за џамије, за све који хоће у миру да живе. Онима који хоће да поколебају мир и суживот грађана радикалним исламом и фашизмом, ено им Турска па нека тамо остварују своју државу, аутономију и шта год хоће.

dragan

pre 9 godina

Samo kao juzni Tirol? Sramota.
Vama dati automiju je kao poveriti stado ovaca vuku na cuvanje. Mada ne sumnjam da ce se veliki drzavnici koji nas vode trenutno saglasiti sa ovim

Sajo

pre 9 godina

Ja kao Pazarac jesam za lep život, a te autonomije i ta cuda mislim da to veze nema, nemamo mi taj stepen prosvecenosti, jer mi bi se sami izmedju sebe ukrvili, država jeste u krizi al bice bolje, a za verska prava to je bolje nego u EU.

Konfučije

pre 9 godina

Na mala vrata za velike probleme. Sve je to smišljeno. Sad se pojavljuju priče o autobomiji i Južnom Tirolu! Svi znamo da je JT na pragu nezavisnosti. U konačnici to je cilj i ovih iz Raške. Da li sad treba npr naselju Telep u Novom Sadu dati autonomiju zbog većinskog Mađarskog stanovništva. Svi ovi zahtevi već gube smisao. Sve je to kulminiralo sa Kosovom koje je oteto uz pomoć zapada. Sad je ceo svet postao poligon za nezavisnost. Počeće i na zapadu. Ipak Novi Pazar nema nikakvo utemeljenje za autonomiju. A kako ta priča počne odmicati videćemo zaokret u politici i kod umerenih Bošnjačkih ( teško mi da se naviknem na ovaj izraz ali ajde ) političara. U Srpskoj politici su ipak na margini ali mogućnost da se bude vođa u novoj oblasti i državi svima deluje primamljivo. Sve glasnjji će biti ovi zahtevi.

crni domino

pre 9 godina

Enise, i ti i Sandzak trebate da se razvijate jos jedno sto godina da postignete ono sto je sada Tirol.
Vi nemate svest za tako nesto! Vi imate naoruzane vehabije, oni nemaju. Vama smeta vić u prezimenu, njima ne smeta...

Sale

pre 9 godina

Prvo, u pitanju je Raška oblast. Drugo, ideja autonomije za Srbe sa KiM jeste bliska premijeru i poredsedniku ali nije bliska našim "zapadnim prijateljima". Ukoliko Srbi u južnoj pokrajini dobiju status Južnog Tirola (a neće) onda može i Raška oblast.

miki

pre 9 godina

svaka cast na tako naprednom razmisljanju.
vucicu a i srbiji je bilo bolje da je uzela u vladu ugljanina nego vecitog ministra ljajica kome svaka kapa pase i svaka ideologija.

Alibaba

pre 9 godina

Imamović je pobrkao babe i žabe.
Tirolci su najpre postali bogati pa su dobili autonomiju, a ne obratno - kako bi to želeo jedan balkanac.
Dalje, ni Srbija ni Crna Gora nisu, bar za sada, evropske države da bi se moglo fantazirati o kakvim god međugraničnim autonomijama, nego će još zadugo ostati obične balkanske državice upravo zahvaljujući takvima kao što je Imamović.
Najžalosnije je ipak to što Imamović upotrebljava svoj "ljubljeni" Sandžak kao monetu za potkusurivanje, ubacujući ga u "igre" oko Kosova i Metohije.

Radosav_Bavaniste

pre 9 godina

Hipotetički čak iako bi se formirala još jedna pokrajina, niko pri zdravoj svesti je ne bi formirao u "granicama" onoga što srpski muslimani zovu Sandžakom, već tako da ta pokrajina ima većinsko srpsko stanovništvo. Na taj način bi budući pokliči " o ugroženim pravima" ili o "torturi srpskih vlasti" po već oprobanom receptu bio sprečen. Naša najveća greška je što teritorijalna autonomija nije zabranjena Ustavom ( uzimajući kao primer moderne evropske države poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Mađarske ili Grčke) jer za nju ne postoji pre svega ekonomsko opravdanje. Srbija treba da bude ustrojena na potpuno drugim osnovama i da se razvija po regionima koji bi bili ekonomsko-upravne celine, a ne teritorijalne! I to kažem kao Banaćanin koji je sve mane "pokrajinske administracije" koja se tobože bori za moja prava, spoznao i shvatio da to nije ništa više do prilika za uhlebljenje partijskih drugova kada u Beogradu više mesta nema, i sutradan eventualno priče o "ugroženosti" Vojvodine.

neko iz mase

pre 9 godina

Aloo,prvo nije sandzak nego RASKA I RASKA OBLAST drugo je to da je Raska oblast u Srbiji i nema dalje !! Dakle,Raska a ne sandzak draga redakcijo !!

Mladen Mladenović

pre 9 godina

"Ovde pomeneš autonomiju koja je Ustavom definisana i odmah skoči čitava srpska politička elita i mediji da lome kičmu", ocenio je Imamović za "Politiku", podsećajući da su se građani Sandžaka još 1991. godine na referendumu izjasnili za autonomiju.
----
Gospodine Imamovicu, evo, Vi pomenuste autonomiju, koja je, kako kazete, Ustavom definisana i niko Vam zbog toga nece "lomiti kicmu" ali, ne moze se biti dvolican i licemeran pa, neke referendume proglasavati legitimnim a druge nelegitimnim. Mislim da cesce stradaju "kicme" onih koji su protiv autonomije a njih je, sasvim sigurno, vecina gradjana Srbije. Mislim da je sa autonomijama i decentralizacijama u Srbiji gotovo. Shvatili smo da, sve dok se u Bosni i Hrvatskoj, kao i drugim okolnim drzavama, insistira na centralizaciji a u Srbiji na autonomijama i decentralizaciji, kako se tu, ustvari, radi o obicnim prevarama cije su zadnje namere jako opasne. Muslimani iz Raske oblasti moraju da shvate da svoje interese moraju da pronadju u okviru interesa vecine gradjana ove drzave.

Sheki

pre 9 godina

Prvo i prvo, ne zove se Sandžak, to je strani naziv, nego Raška! Drugo, Raška je okrug, nije autonomija, niti će biti! A da li neko želi drugačije rešenje, ko zna! Ima ideja da to bude i Turska!!

razum

pre 9 godina

dosadni ste, nećete dobiti autonomiju, čuj navodi budžete i zarade južnog tirola, pa šta ti misliš, dobiješ autonomiju i odmah 5 milijardi evra i 35 soma evra zarada, da da oće to tako....ne pali narod, šti bi rekao dositej obradović "sedi di di si, ni za di si nisi".....

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Imamović je rekao da ne vidi ni jedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

"Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka", rekao je Imamović."

Otkud ovim ljudima ideja da porede neku balkansku zabit , bilo da je to Sandžak ili Vojvodina sa državama ili regijama u kojim je bdp cca 1000 puta veći .Ali na stranu to , ako zanemarimo ovo paušalno frljanje ciframa koje je deo isključivo dnevnopolitičke retorike svojstvene političkoj sceni Balkana pitao bih ovog gospodina kao i slične njemu na čemu su zasnovane želje da recimo u ovom slučaju Sandžak postavi sebi za cilj Nivo Južnog Tirola .Poznato je u psihologiji da nerealne želje mogu dovesti do depresije .

po_lule_duvana

pre 9 godina

A da mi nesto malo vas podsetimo. I Vojvodini cemo ukinuti autonomiju. Kakva je to autonomija potrebna KiM i Vojvodini? A vi idite kod Mila Djukanovica i od njega trazite sta vam je obecao

EU Citizen

pre 9 godina

Za to nema nikakvih elemenata, muslimani ili, ako hoćete Bošnjaci, iako ljudi u Sandžaku nikakve veze sa Bosnom nemaju, ali, na kraju krajeva, mogu sebe da zovu i Eskimima, i to treba poštovati, :) nisu čak ni većina u Sandžaku/Raškoj, i neka vrsta kulturne autonomije i normalnih manjinskih prava je sve na šta ikada mogu da računaju, a to već imaju. Problem je što u Sandžaku operiše nekolicina rabidnih šovinističkih i fundamentalističkih demagoga, koji bi svoj feud po svaku cenu, jer im se osladiloi ovo malo što i bez teritorijalne autonomije mogu da, učtivo rečeno, prisvoje... :))

Džaba sve

pre 9 godina

Ma daće Nikolić i Vučić sve i svima za još malko ostanka na vlasti i da ih još malo tapšu po ramenu ovi iz Brisela i Angela Merkel ali smo zato mi Srbi iz Vojvodine izdajnici i to najveći kada tražimo da nam se vrati ono što smo imali do jogurt revolucije.

micki

pre 9 godina

A da se vi gospodine Imamovicu odselite u Juzni Tirol a?!Koga su zmije pecale i gustera se plasi!Zato bolje radite na ocuvanju mira i stabilnosti u Raskoj,nego sto podsticete separatizam!

tosa

pre 9 godina

Znamo mi tu vasu "multietnicku" autonomiju sa muslimanskom dominacijom. Isto kao vasu "multietnicku" nezavisnzu BiH sa preglasavanjem, marginalizovanjem i nipodastavanjem Srba. Ostavite se vi toga jer nista od te vase zelje nema. I ne mesajte tu Srbe sa Kosmeta koji su u potpuno drugoj situaciji od vase. Vas niko ne ubija kada izadjete iz kuca i mozete ici gde god hocete dok Srbi na Kosmetu smeju samo u svojim sredinama da se krecu inace im se moze svasta desiti.

bez_cenzure

pre 9 godina

Ukoliko je autonomija, prema mišljenju visokih predstavnika srpskih vlasti, dobar model za Srbe na Kosovu, mogao bi to da bude i za sve građane Sandžaka“, ocenio je Imamović u intervjuu za "Politiku".

Zaboravio sam upitati a otkuda on zna da su svi građani u Raškoj za autonomiju. Ne vjerujem da su Srbi za to budu u sastavu nekakve sandžačke autonomije. Šta ćemo sad!

Sjenica

pre 9 godina

Ne razumem kako ce Sandzak biti autonomna regija sa tri opstine sa vecinskim srpskim stanovnistvom, geografski upucenim na Uzice (Prijepolje, Priboj i Nova Varos). U Novoj Varosi zivi 8% Bosnjaka, u Priboju ih je oko 30%, a u Prijepolju 48%. Pri tome ni Prijepolje, ni Priboj niti Nova Varos vide Novi Pazar kao svoj politicki centar. Ovo je doista prizivanje novih sukoba.

Elmer

pre 9 godina

"Koliko smo mogli da primetimo, tema autonomije je bliska predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću i drugim visokim zvaničnicima i institucijama koje traže autonomiju za Zajednicu srpskih opština na Kosovu. Ukoliko je to dobar model za Srbe na Kosovu, ne vidim zašto ne bi bio i za sve građane u Sandžaku", rekao je Imamović."

Pošteno.

killa

pre 9 godina

Treba decentralizovati citavu Srbiju i eto svakome njegovih para... Kakva autonomija, to na Balkanu samo predstavlja uvod u secesiju, nazalost.

halil

pre 9 godina

Pa u Hrvatskoj ne sme da se spomene ćirilica a ne da se štampaju udžbenici na njoj, imamo škole na jezicima manjina, pozorišta... Bošnjaci su kao ugnjetavani u Srbiji? Pa u Pazaru i na Sandžaku imaju apsolurnu slobodu rade šta hoće, imali smo primer šetnje Zukorlićevih dečaka, pun Sandžak Turskih i Bošnjačkih zastava i niko ih nije pipnuo. Tako da ne razumem šta hoće više, kakvu to demokratiju i slobodu. Možda demokratiju ISIL-a!

sanjam

pre 9 godina

Samo vi sanjajte autonomiju.Vojvodina koja je uvek od kada postoji imala status autonomije ,uvek je na lomaci nacionalista.Uvek hoce da je ukinu.Morate imati u vidu da je ovo ipak Srbija.

tomy

pre 9 godina

Autonomija znaci vise para da oni dole mogu da kradu a ne da kradu ovi u Beogradu.Sve se svodi na budzet i pare.Autonomija je samo izgovor jer bi njom dobili vladu i budzet i priliku za enormnu kradju novca.

Autonom-i-ja

pre 9 godina

Kada bih "Sandzak" nazvao Raska oblast mozad bih i poverovao u dobre namere autonomije. Ako Vi razmisljate o autonomiji zasto i ja kao stanovnik Valjeva ne mogu da razmisljam o autonomiji mog regiona?

Jojo

pre 9 godina

Bukvalno cela Srbija je multietnicka. Po cemu bi onda ovaj deo Srbije zasluzio neku besmislenu autonomiju? Providna je teza da neki Bosnjaci zele drzavu u drzavi radi gradnje svog identiteta, koji je, hteli ili ne, i deo srpskog identita. Drugo, dokle god ne postoji jaca privreda, nece ni biti nista nalik nekog Juznog Tirola u Raskoj oblasti.

w.

pre 9 godina

Kako se ovaj lik pravi blesav i kako se pravi da ne zna sta se desavalo na Kosovu, uostalom Bosnjaci treba da se ugledaju na majku Tursku ane na Srbe i da traze istu onu autonomiju koju imaju Kurdi ili Jermeni u Turskoj. Turska im je uzor i naj u svemu pa neka bude i u vezi toga.

Moravac

pre 9 godina

Referendum pa ako hoće autonomiju neka je i dobiju. Svako ko hoće treba da dobije autonomiju. Prema rezultatima referenduma odrediti koji delovi tj mesta su unutrašnji deo Srbije a koja nisu. Tako postaviti i finansijski model. Porez za autonomske delove ostaje kod njih a za ostale ide u Srbiju. Pomoć i investicije idu u delove koji plaćaju porez Srbiji i to je to. Podela na države nikome ne ide u korist jer je suviše komplikovana. Autonomija što da ne. Naravno referendum o ukidanju autonomije treba organizovati svakih 12 godina ako se ljudi predomisle...

kojot

pre 9 godina

Jeste, cim dobijete autonomiju, pochece novac da vam raste na drvecu! Stanovnici Juznog Tirola bi imali toliku platu bilo da su samostalni, autonomni ili sta god. Isto tako, stanovnici Sandzaka ce ziveti bedno u svakom slucaju, kao sto svi na ovim prostorima zive. A ovake glaveshine, koje koriste los standard naroda i njihove najnize nagone za ostvarivanje licnih interesa, prezirem bilo da se radi o Zukorlicu, Dodiku ili ovom liku. Da je svima njima stalo do naroda, razmisljali bi kako da poprave to stanje, a ne da svoju pozadinu stave u sto vazniju fotelju!

nev

pre 9 godina

Na kosovu nema multinacionalnosti nego Albanaca i getoa gde zive zatvoreni Srbi i zato je ta autonomija vazna da bi se sacuvali nealbanci od nasilne vecine.
Jel ovo rezultat onog marsiranja onih zelenjaka? Odjednom autonomija i to kao neka drzavica? I jos poredjenje ekonomija? "da bogati"????
Nije ni cudo da smo kao regija svi u autu sa ovakvim dobrociniteljima..,..

prekogranični

pre 9 godina

Jedna multietnička prekogranična regija bi bila most ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza dve susedne države. Koliko znam takvu regiju su zagovarale sve bošnjačke stranke iz Sandžaka i pre razdvajanja Srbije i Crne Gore. Da je formirana, možda ne bi bilo ni razdvajanja. Međutim takva regija bi itekako danas bila funkcionalna posmatrano sa aspekta privrednog razvoja i investiranja i po tom pitanju bi trebale da rade Vlade Srbije i CG. Takve regije bi trebale postojati i između drugih suednih država bivše SFRJ i siguran sam novog vidnijeg njihovog povezivanja.

remic

pre 9 godina

pa ne znam sto bi vam trebala neka autonomija. imate ista prava kao i svi ostali gradjani srbije i ne vidim da ste u bilo kom smislu ugrozeni da bi vam trebala autonomija. pre bih rekao da bi se ta autonomija iskoristila za kraduckanje para. uz to bi bilo veoma komplilovano definisati granice sandzaka i siguran sam da srbi u sandzaku ne zele da zive u toj zajednici. lepo je sto sd vi izjasnili 91', ali cisto sumnjam da su srbi tada takodje glasali

bez_cenzure

pre 9 godina

Ne postoji nikakav sandžak nego Raška oblast. Nije realno da tri opštine sa bošnjačkom većinom dobiju nekakvu autonomiju u Srbiji. Kažem tri jer čisto sumnjam da bi opštine sa većinskim srpskim življem pristale da budu u sastavu nekakve bošnačke autonomije. Problem Srba na Kosovu je egzistencijalne prirode. Bošnjacima u Srbiji nije ugrožen niti život niti opstanak. Srbima na Kosovu jeste! Od Crne Gore možete tražiti ali ćete dobiti duplo golo! Oni neće ni raspravljati o tome.

miki

pre 9 godina

Umesto da se bave korupcijom i necasnim radom svojih kolega, ovi i dale ljudima prodaju maglu. Jer kad to ne bi radili onda ovakvi politicari ne bi imali posla. Drugo, ono sto je cudno u ovom zahtevu je sta to tacno obican covek dobija! Sva prava koja ima sada, imao bi i u imaginarnom Juznom Tirolu. Znaci iz prakticnog ugla obican narod dobija ono sto je vec imao. Jedino dobijaju su politicari koji dobijaju razresene ruke da rade sta hoce i umisljaju da su mini predsednici. Ako je SDA stvarno racionalna stranka onda bi ovom zacepila usta. Pa valjda su toliko normalni da znaju da ovakvi zahtevi ne vode nicemu.

Neko iz mase

pre 9 godina

Prekogranicna autonomija mozda i jeste dobro resenje, ali treba pazljivo birate ingerencije te regije da ne lici previse na pokrajinu koja bi kasnije sigurno trazila odcepljenje.

Stoper

pre 9 godina

U Raškoj oblasti žive ljudi a ne veverice. Uporno pokušavaš da tvoj separatizam proturiš kroz nekakav model južnog tirola, pa kroz autonomiju srba na KiM. Ovim samo pokazuješ ne priznaješ zemlju u kojoj živiš pa bi hteo jedno parče da otkineš za sebe. Srećom to se neće desiti jer većina pametnih ne želi da uvuće sebe u još jedan konflikt zarad tvojih ličnih interesa.

Chaki

pre 9 godina

I da rade sta hoce naravno tj da rade sve ono sto nijednom drugom gradjaninu nije dozvoljeno cak ni u sali. Naravno tu se smatra I setanje u uniformama svih mogucih jedinica koje su prosle kroz ovu zemlju bez ikakvih konsekvenci u protivnom da sledi tuzna protiv drzave za krsenje ljudskih prava muslimana.

gari

pre 9 godina

čekaj šefe, prvo ravnica, mi smo svoju autonomiju pošteno zaradili i imamo puno pravo na nju. tako i vi morate, ne može varvarski, to ostavite ekstremistima.

VR74

pre 9 godina

U Južnom Tirolu ne mašu zastavama drugih zemalja! Kada to iskorenite i počnete da poštujete svoju državu, može da se razmišlja o autonomiji!

Aca

pre 9 godina

Zašto bi bilo koji deo bio ravnopravniji od recimo Šumadije, Pomoravlja itd.? Okruzi postoje ako se ne varam još od 1992.Ok, mogu i regioni ali onda treba ukinuti Vojvodinu i ustanoviti kao posebne jedinice Srem, Banat, Bačka, Šumadija, Raška (Sandžak, od volje)itd. Svako neka sebe izdržava od sopstvenih prihoda, infrastrukturu, održivost razvoja, jedino porez ide u jednu kasu, Država Srbija :)

zlonenameran

pre 9 godina

kako ne, ocete i porez umesto vas da placamo? gradite na divlje, ni jedan biznis prijavljen i vi pricate o pravnoj drzavi? smehotres

nebojsa

pre 9 godina

tirol je u italiji naseljen austrijancima. i jedni i drugi katolici vecinom.
autonomija na osnovi nacionalnih i jezickih razlika.
sandjak je nastanjen muslimanima u srbiji. pravoslavi i muslimani.
jezicka i nacionalna razlika ne postoje. jedina razlika je verska.

srbija je sekularna drzava pa i formiranje autonomnih delova ne bi moglo da bude na verskoj osnovi.

halil

pre 9 godina

Mislim da treba da se smire strasti na Sandžaku, mogli bi malo da poštuju tamo zakone i ustav Srbije a ne da podrivaju državu i stvaraju problem tamo gde ga nema. Mislim da manjine nemaju viš prava u okolini nego u Srbiji.

Иван

pre 9 godina

А зашто уопште користим реч санџак (турцизам) кад за тај простор имамо своју реч Рашка област, на којој је на крају Стефан Немања формирао српску државу?

Ако га зовемо Санџак, онда би Косово требало да зовем на албанском, Војводини на нпр мађарском или нпр словачкок итд.

Неким глупостима у нас, нема краја...

muamua

pre 9 godina

hahahahhaha ahahhaha sta kaze budzet tirola pet milijardi eura godisnja plata oko 35 000 i to oni zele...pa sta vi imate da bi imali toliki budzet???
i nije sandzak vec Raska...

Rile

pre 9 godina

" prekogranična evropska regija"? "model južnog Tirola"? I to sve onako "dobrodušno" i posve naivno predlaže član sda, stranke koja je Srbima došla glave u Bosni i Hercegovini... Ono što treba u ovoj državi da se sprovede to je promena Ustava, zabranjivanje teriotirjalnih autonomija i široka decentralizacija na upravno-ekonomskim celine. Pokrajine ne poznaju mnoge moderne evropske države koje se nama nameću kao modeli kojima težimo, e pa upravo zbog toga baš kao ni Mađarska, Rumunija, Bugarska,Hrvatska i neke druge države u modernoj Evropi, Srbija treba jednom za svagda da stavi tačku na njeno dalje rasparčavanje, zapravo na tu pomisao, a kamoli sprovođenje već oprobanog recepta na delu.

nebojsa

pre 9 godina

tirol je u italiji naseljen austrijancima. i jedni i drugi katolici vecinom.
autonomija na osnovi nacionalnih i jezickih razlika.
sandjak je nastanjen muslimanima u srbiji. pravoslavi i muslimani.
jezicka i nacionalna razlika ne postoje. jedina razlika je verska.

srbija je sekularna drzava pa i formiranje autonomnih delova ne bi moglo da bude na verskoj osnovi.

Иван

pre 9 godina

А зашто уопште користим реч санџак (турцизам) кад за тај простор имамо своју реч Рашка област, на којој је на крају Стефан Немања формирао српску државу?

Ако га зовемо Санџак, онда би Косово требало да зовем на албанском, Војводини на нпр мађарском или нпр словачкок итд.

Неким глупостима у нас, нема краја...

muamua

pre 9 godina

hahahahhaha ahahhaha sta kaze budzet tirola pet milijardi eura godisnja plata oko 35 000 i to oni zele...pa sta vi imate da bi imali toliki budzet???
i nije sandzak vec Raska...

Aca

pre 9 godina

Zašto bi bilo koji deo bio ravnopravniji od recimo Šumadije, Pomoravlja itd.? Okruzi postoje ako se ne varam još od 1992.Ok, mogu i regioni ali onda treba ukinuti Vojvodinu i ustanoviti kao posebne jedinice Srem, Banat, Bačka, Šumadija, Raška (Sandžak, od volje)itd. Svako neka sebe izdržava od sopstvenih prihoda, infrastrukturu, održivost razvoja, jedino porez ide u jednu kasu, Država Srbija :)

Action Man

pre 9 godina

Bosnjak sam ali ne shvatam zasto autonomija,ne treba nam,meni licno smeta i sam naziv Sandzak,halo bosnjaci,nismo mu turci...Ja imam jednu rodnu zemlju i to je Srbija,nikakav Sandzak meni ne treba...

halil

pre 9 godina

Pa u Hrvatskoj ne sme da se spomene ćirilica a ne da se štampaju udžbenici na njoj, imamo škole na jezicima manjina, pozorišta... Bošnjaci su kao ugnjetavani u Srbiji? Pa u Pazaru i na Sandžaku imaju apsolurnu slobodu rade šta hoće, imali smo primer šetnje Zukorlićevih dečaka, pun Sandžak Turskih i Bošnjačkih zastava i niko ih nije pipnuo. Tako da ne razumem šta hoće više, kakvu to demokratiju i slobodu. Možda demokratiju ISIL-a!

halil

pre 9 godina

Mislim da treba da se smire strasti na Sandžaku, mogli bi malo da poštuju tamo zakone i ustav Srbije a ne da podrivaju državu i stvaraju problem tamo gde ga nema. Mislim da manjine nemaju viš prava u okolini nego u Srbiji.

zlonenameran

pre 9 godina

kako ne, ocete i porez umesto vas da placamo? gradite na divlje, ni jedan biznis prijavljen i vi pricate o pravnoj drzavi? smehotres

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Niko nece snama! Jel se pitmao zato?
(Bl od A, 24. septembar 2014 12:13)
---------
Zato sto smatraju da mogu da "odrpe" sta im se prohte a da za to niko od Srba ni "pet para" ne daje. Po istom sistemu smo i bombardovani. Tamo gde je "najmekse", tamo se gazi.

Moler

pre 9 godina

Ziveli su zajedno u Jugoslaviji, te u federaciji Srbije i Crnoj Gore i oba puta su bili zagovornici rusenja istih. To se zove raditi protov sopstvenih interesa.

Sajo

pre 9 godina

Ja kao Pazarac jesam za lep život, a te autonomije i ta cuda mislim da to veze nema, nemamo mi taj stepen prosvecenosti, jer mi bi se sami izmedju sebe ukrvili, država jeste u krizi al bice bolje, a za verska prava to je bolje nego u EU.

Rile

pre 9 godina

" prekogranična evropska regija"? "model južnog Tirola"? I to sve onako "dobrodušno" i posve naivno predlaže član sda, stranke koja je Srbima došla glave u Bosni i Hercegovini... Ono što treba u ovoj državi da se sprovede to je promena Ustava, zabranjivanje teriotirjalnih autonomija i široka decentralizacija na upravno-ekonomskim celine. Pokrajine ne poznaju mnoge moderne evropske države koje se nama nameću kao modeli kojima težimo, e pa upravo zbog toga baš kao ni Mađarska, Rumunija, Bugarska,Hrvatska i neke druge države u modernoj Evropi, Srbija treba jednom za svagda da stavi tačku na njeno dalje rasparčavanje, zapravo na tu pomisao, a kamoli sprovođenje već oprobanog recepta na delu.

lapido

pre 9 godina

Hajde da kazemo da bi se krenulo putem autnomije. Sta je Sandzak? Bosnjaci su vecina u Pazaru, Tutinu i Sjenici. Ostale opstine, gde su Srbi vecina (Nova Varos, Prijepolje, Priboj), sigurno ne bi autonomiju kakvu traze Bosnjaci.

s.m.

pre 9 godina

Jedno stecena autonomija se ne gubi,a onda se decenijama trazi vise,vise i vise. Ne trazi se odmai drzava nego polako se ceka pravi trenutak decenijama,a ponekad i vekovima. Zatim i to pitanje dodje na red. S obzirom na tu cinjenicu kao i pozadinu te oblasti kao i ekstremni element na tom podrucju Raska oblas nikada ne treba dobiti autonomiju. I jos jedna stvar Sandzak u prevodu znaci Vojna turska oblast,a to vise ne postoji.

Sg

pre 9 godina

Najbolje je da se presele tamo, pa neka uzivaju u autonomiji do mile volje.Vidi vragove, das im prst oni zgrabe citavo rame.Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

dzon travolta

pre 9 godina

mozes ti da zelis,nije problem,ali i ja zivim u Raskoj oblasti i ja se pitam.. prvo mi se na svidja naziv Sandzak,koji kao takav pretstavlja administrativnu jedinicu u okviru Osmanskog carstva a mi gospodine Imamovicu nismo vise pod okupacijom Turaka.. to insistiranje na nazivu kod nas Srba izaziva jako negativna osecanja,ako vam je cilj ekonomija naziv zaboravite.. drugo,hajde mi da napravimo ekonomsku autonomiju,da narod Raske radi i moze da zivi i izdrzava porodicu od svog rada.. lako cemo posle praviti autonomije.. naravno,treba decentralizacija,ali ne po etnickom osnovu nego ekonomskom,ali svakako konsenzusom..

Sava

pre 9 godina

Pazarci su ravnopravni gradjani Srbije, imaju slobodu kretanja i neumesno je sto se porede sa Srbima sa Kosova za koje se dobro zna pod kakvim uslovima zive i kakav su egzoduz pretrpeli. Zato je ovo poredjenje zlonamerno jer Pazarcima nije potrebna zastita stranih vojnika u rodjenoj zemlji kao sto je to neophodno Srbima na Kosovu.
Srbija mora da bude majka svim gradjanima a Sumadinac ili Pazarac treba da bude geografski pojam a ne nacionalni. Religija je privatna stvar i ona ne sme da bude izgovor za trazenje autonomije i pravljenje vestacke razlike medju ljudima iz zajednicke nam drzave Srbije. Mi nismo imali ni gradjanski rat kao neke susedne drzave i nema nikakve potrebe da se neko izdvaja autonomijom a da uopste nije ugrozen. Ekonomski problemi i nesredjeno drustvo su zajednicki problem i to nikakva autonomija ne moze da uredi vec rad, red i disciplina.

Владимир

pre 9 godina

Сад је ваљда јасно зашто Крајина, Славонија... до Косова нису смеле да се дају. Тај принцип поклањања ће учинити да нестанемо.

nesa

pre 9 godina

Cuj autonomija. Onda i Timocka krajina moze traziti autonomiju i Beograd. Najbolje je da svako za sebe trazi autonomiju, moje dvoriste moja pokrajna. Strasno

mici

pre 9 godina

A...ovaj...po kom ekonomskom modelu Raska oblast moze da privredjuje 5 milijardi evra? Da li je to moguce i sa drugim delovima Srbije? Ovde imamo, igleda, ekonomskog maga u sred Srbije i ne bi bilo lose da ga ministri privrede i finansija uzmu za savetnika pa da nas Bog vidi.

deNiro

pre 9 godina

Ne postoji Sandžak,postoji samo Raška oblast.O puštanju ovih probnih balona treba da razmišlja vlast i seče u korenu a ne da se dodvorava muslimanima koji očigledno bi više voleli da žive u Turskoj.

Uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija.

pre 9 godina

U 2 opstine imate vecinu dole i odmah biste autonomiju. Ajde da svako mesto u svetu u kome ima nekih pripadnika druge nacije dobije autonomiju. Nasta bi to licilo.

dejanm.

pre 9 godina

Čovek je potpuno u pravu. Zašto ne bi Raška ili Sandžak (kako kod to neko nazivao) imao visok stepen autonomije.Kome to smeta? Čovek nije kazao da hoće da stvara državu ili neku paradržvnu tvorevinu.Želi samo autonomiju po modelu Južnog Tirola. Druga stvar je što mi odavde iz Beograda jednostavno svima drugima uskračujemo prava na njihov izbor i to po principu "ko ste vi da tako nešto tražite", a tražimo ista prava za sebe i naše sunarodnike kada nama trebaju.

Petronij

pre 9 godina

Znači proglasite autonomiju i sutra vam plate skoče na 5.000 evrića. Ha haaaaa. Čudi me da tip nema veću glavu, gde mu stade tolika pamet?

autonomija za Jupiter

pre 9 godina

Čim je Ugljaninova ekipa ispala sa vlasti, odmah kreće priča o ugroženosti Bošnjaka, genocidima, represiji, autonomijama i sl. Dok su se grejale državne fotelje, niko o tome ni reč da prozbori. Prijale su državne jasle i ministarska mesta. Čisto politikanstvo.

Vosha gari

pre 9 godina

Nije vam srpska elita i drzava kriva sto ne mozete da postanete tirolci preko noci. Preuzmite prvo tirolske navike i ponasanje, radite na sebi, infrastrukturi, skijalistima i turizam ce vam za 20-30 godina promeniti mentalitet u smeru kosmopolitizma, samodovoljnosti i na kraju zasluzene autonomije.
Nazalost to vazi za celu Srbiju jer svi smo daleko od tirolskog mentaliteta.

VR74

pre 9 godina

U Južnom Tirolu ne mašu zastavama drugih zemalja! Kada to iskorenite i počnete da poštujete svoju državu, može da se razmišlja o autonomiji!

bosko

pre 9 godina

U Prijepolju je 45% muslimana i 55% Srba. Odnos poseda zemljišta je 85% Srbi vlasnici i 15% muslimani vlasnici. U Sjenici je 70% muslimana i 30% Srba. Odnos poseda zemljišta je 75% Srbi vlasnici i 25% muslimani vlasnici.U Priboju i Novoj Varoši Srbi su apsolutna većina +90%. U Novom Pazaru Srbi čine 15% a muslimani 85% stanovništva. Odnos poseda zemljišta je 60% muslimani vlasnici i 40% Srbi vlasnici. U Tutinu su muslimani apsolutna većina sa +90%. Pored toga, hoću da kažem da je život u Raškoj oblasti težak ali da se narod slaže i nema mesta tenzijama koje prave političari pokretanjem ovakvih tema čiji je interes da posvađaju narod a sa druge strane steknu korist u vidu finansija. Mi ćemo i dalje međusobno posećivati manastir Mileševa i Altun-alem dzamiju! Ektremisti mogu da zaborave na svoje planove!

remic

pre 9 godina

pa ne znam sto bi vam trebala neka autonomija. imate ista prava kao i svi ostali gradjani srbije i ne vidim da ste u bilo kom smislu ugrozeni da bi vam trebala autonomija. pre bih rekao da bi se ta autonomija iskoristila za kraduckanje para. uz to bi bilo veoma komplilovano definisati granice sandzaka i siguran sam da srbi u sandzaku ne zele da zive u toj zajednici. lepo je sto sd vi izjasnili 91', ali cisto sumnjam da su srbi tada takodje glasali

Srbin iz Starog Rasa

pre 9 godina

Kao Srbin koji zivi u Pazaru se protivim tome . Nikakav Sandzak ne postoji u Srbiji ni kao regionalna ni kao politicka jedinica. Bosnjaci su vecina samo u tri opstine u Srbiji a Srbija je unutrasnjom podelom podeljena na okruge. Bosnjaci imaju svako pravo da daju ovakve predloge kao sto mi Srbi imamo pravo da ih odbijemo.

Mladem

pre 9 godina

Neka on stvori ekonomiju kao sto je oblast na koju se on ugleda onda ce i Srbi u Raskoj da glasaju za njegovu autonomiju. Medjutim, ako bude gledao da stvori muslimansku pokrajinu ima da zive kao sto se zivi u afganistanu.

Sjenica

pre 9 godina

Ne razumem kako ce Sandzak biti autonomna regija sa tri opstine sa vecinskim srpskim stanovnistvom, geografski upucenim na Uzice (Prijepolje, Priboj i Nova Varos). U Novoj Varosi zivi 8% Bosnjaka, u Priboju ih je oko 30%, a u Prijepolju 48%. Pri tome ni Prijepolje, ni Priboj niti Nova Varos vide Novi Pazar kao svoj politicki centar. Ovo je doista prizivanje novih sukoba.

madam x

pre 9 godina

Podmetnute teme, šta je babi milo!!!
Zašto se ne bavite bitnim temama: iz LOZNICE teški metali ušli u Drinu.
Sledi Sava, a Bograd koristi savski vodu. Šta će biti sa vodovodom u gradu, to su bitne teme.
Ps. Analogija. Kako se desio ČERNOBIL? Javaslukom zaposlenih birokrata koji nisu poštovali procedure.
A kad se havarija desila, danima su prikrivali da se desila...postradao grdan narod...

kojot

pre 9 godina

Jeste, cim dobijete autonomiju, pochece novac da vam raste na drvecu! Stanovnici Juznog Tirola bi imali toliku platu bilo da su samostalni, autonomni ili sta god. Isto tako, stanovnici Sandzaka ce ziveti bedno u svakom slucaju, kao sto svi na ovim prostorima zive. A ovake glaveshine, koje koriste los standard naroda i njihove najnize nagone za ostvarivanje licnih interesa, prezirem bilo da se radi o Zukorlicu, Dodiku ili ovom liku. Da je svima njima stalo do naroda, razmisljali bi kako da poprave to stanje, a ne da svoju pozadinu stave u sto vazniju fotelju!

neko iz mase

pre 9 godina

Aloo,prvo nije sandzak nego RASKA I RASKA OBLAST drugo je to da je Raska oblast u Srbiji i nema dalje !! Dakle,Raska a ne sandzak draga redakcijo !!

Stig

pre 9 godina

Da, bice Sandzak kao Svajcarska ili Svedska! More, sirotinja je uvek sirotinja. Uce vas da se odrodjujete, ali pare niko ne da. Pa cak ni voljena i ljubljena Turska. Kako je vas lahko preveslati?

nike

pre 9 godina

Oni uporno izgovaraj nekakvo ime na slovo s! To je Raska!!! Nemam nista protiv nacionalnih manjina vec mi je drago sto ih imamo, ali ovo je vec preterivanje! Pogledajte recimo Gorance, Slovake, Bunjevce, Bugare i jos neke, oni Srbiju dozivljavaju kao svoju rodjenu kucu i ne traze nikakvu teritorijalnu autonomiju! Cuvajmo do sebe i ono sto nam je ostavljeno u amanet!

Autonom-i-ja

pre 9 godina

Kada bih "Sandzak" nazvao Raska oblast mozad bih i poverovao u dobre namere autonomije. Ako Vi razmisljate o autonomiji zasto i ja kao stanovnik Valjeva ne mogu da razmisljam o autonomiji mog regiona?

bumerang

pre 9 godina

Napisao sam pre neki dan komentar,kada su su se održale zajednićke sednice dve vlade,a komentar ostao neobjavljen,najverovatnije neče biti i ovaj.Da skratim,kako čemo reagovati kada ovi naši koji su druge veroispovesti održe zajedničku sednicu u Sarajevu!

w.

pre 9 godina

Kako se ovaj lik pravi blesav i kako se pravi da ne zna sta se desavalo na Kosovu, uostalom Bosnjaci treba da se ugledaju na majku Tursku ane na Srbe i da traze istu onu autonomiju koju imaju Kurdi ili Jermeni u Turskoj. Turska im je uzor i naj u svemu pa neka bude i u vezi toga.

miki

pre 9 godina

zasto svaka manjina koja se namnozi tokom godina i decenija trazi da dobije neku autonomiju od drzave u kojoj se nesmetano decenijama mnozila??

Petar Jovanovic

pre 9 godina

Sandzak je bila administrativna jedinica U Osmanskoj imperiji i bilo ih je na desetine(velika imperija, razumljivo) Sandzak ne postoji vise ni u Republici Turskoj, dakle sta zapravo hoce politicki predstavnici muslimana?Vlast za sebe rekao bih. Nije njima do naroda kao ni ovima u BG, NS...Ako volite istoriju i gajite emocije prema tom periodu to je u redu, ali insistirati na terminu Sandzak u 21.veku u Srbiji je besmisleno. Turci su ove krajeve davno napustili, nema njihove vlasti, pa nema ni Sandzaka.

Kvazimodo

pre 9 godina

To je za njih gradjansko drustvo. Potenciranje svake vrste iskljucivosti i posebnosti?!

Da li za vas gospodo postoji i jedna druga vrednost osim cinjenice da gledate u Istanbul kao u centar Svemira?

Ovakve i slicne budale su dovele do toga da se danas masovno tvrdi da je sve bilo bolje pod Milosevicem,a kako stvari stoje taj procenat ce samo rasti!

haris

pre 9 godina

Jel ovaj normalan? Juzni Tirol ti je u Italiji, a "SANDZAK" u Srbiji i CG, znaci nije samo dio jedne drzave. A da..on hoce kao Kosovo a zaboravlja, da zapad tu nema interesa.

Petar

pre 9 godina

Sandzak nema istoriju kao Juzni Tirol.

Oko drzavno-teritorijalne pripadnosti Sandzaka ne postoje dileme, niti problemi sa susednim drzavama.

Problem je izmisljen 1990-ih, a skoro je izmisljeno da je Bosne i Hercegovine maticna drzava Bosnjaka. Takodje jedna od "svetlih tacaka" u istoriji Bosnjaka u Sandzaku se pronalazi u vreme nacisticke okupacije i Latif efendije, koga nisu osudili cetnici, vec partizanske jedinice.

Sandzak nema etnicke specificnosti kao Juzni Tirol, vec samo religijske razlike (kojih opet nema u J. Tirolu)

Sandzak je regija, u kojoj se postuju sva ljudska prava - pravo na jezik i versku pripadnost, etnicke i nacionalne osobenosti, skolstvo....U mnogim krajevima Srbije je losije ekonomsko stanje nego u Sandzaku.

Drzava Srbija ne bi smela da vise sedi skrstenih ruku. Ekstremizam u Sandzaku, koji je dobio i ekstremno islamisticko krilo, mora da bude sankcionisan. Licnosti, koje javno podsticu atmosferu nasilja i ekstremizma, moraju da budu osudjene.

PERFORMANS U KOME LJUDI U UNIFORMAMA IDU PA SE KLANJAJU NACISTICKIM SARADNICIMA I NACISTIMA JE ZABRANJEN U NEMACKOJ, PA MORA DA BUDE ZABRANJEN I U SRBIJI.

DRZAVA NE SME OVO VISE MIRNO DA POSMATRA, VEC MORA DA SANKCIONISE SVAKI EKSTREMIZAM. SA OVAKVIM POJAVAMA IZ SANDZAKA NECE SE SIGURNO MOCI U EU.

Miroslav

pre 9 godina

Budzet juznog tirola 5,5 milijardi ,a prosecna plata 35,000 eura

Ne razumem sta si time hteo da kazes,pa ti ni sa zlatnom ribicom,a ne sa autonomijom,ne bi to mogao nikad,ali nikad da uradis

Da nije smesno bilo bi zalosno,^u sandzaku prosecna plata 35,000 eura^,hahahaha

nev

pre 9 godina

Na kosovu nema multinacionalnosti nego Albanaca i getoa gde zive zatvoreni Srbi i zato je ta autonomija vazna da bi se sacuvali nealbanci od nasilne vecine.
Jel ovo rezultat onog marsiranja onih zelenjaka? Odjednom autonomija i to kao neka drzavica? I jos poredjenje ekonomija? "da bogati"????
Nije ni cudo da smo kao regija svi u autu sa ovakvim dobrociniteljima..,..

bez_cenzure

pre 9 godina

Ukoliko je autonomija, prema mišljenju visokih predstavnika srpskih vlasti, dobar model za Srbe na Kosovu, mogao bi to da bude i za sve građane Sandžaka“, ocenio je Imamović u intervjuu za "Politiku".

Zaboravio sam upitati a otkuda on zna da su svi građani u Raškoj za autonomiju. Ne vjerujem da su Srbi za to budu u sastavu nekakve sandžačke autonomije. Šta ćemo sad!

crni domino

pre 9 godina

Enise, i ti i Sandzak trebate da se razvijate jos jedno sto godina da postignete ono sto je sada Tirol.
Vi nemate svest za tako nesto! Vi imate naoruzane vehabije, oni nemaju. Vama smeta vić u prezimenu, njima ne smeta...

Gazda Cvetko

pre 9 godina

A sta ce mo sa zelenim uniformama i sa velicanjem Turske? To se u civilizovanim zemljama se zove terorizam i zato se ide u zatvor hako dugo. Ako vam zastita manjinskih prava nije dovoljna,hajde da ih ukinemo posto niste u stanju da postujede drzavu u kojoj zivite..

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Imamović je rekao da ne vidi ni jedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

"Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka", rekao je Imamović. "

Na osnovu čega si ti Imamoviću i tebi slični mešetari ,došao na ideju da je Južni Tirol uporediv sa Sandžakom i Balkanom uopšte? Da nije nerealan cilj možda ?Mada priča je malo pokvarena jer ono što tebe zanima je isključivo autonomija a to je samo lepo spakovano u ekonomske pokazatelje Južnog Tirola .O čemu se radi ?Hoće li Sandžak naprasno postati ekstremno bogat samo ako dobije autonomiju kao Južni Tirol ?Da li je Južni Tirol tako bogat zato što ima autonomiju ?Prestanite da farbate ovaj nesrećni narod više .

Stoper

pre 9 godina

U Raškoj oblasti žive ljudi a ne veverice. Uporno pokušavaš da tvoj separatizam proturiš kroz nekakav model južnog tirola, pa kroz autonomiju srba na KiM. Ovim samo pokazuješ ne priznaješ zemlju u kojoj živiš pa bi hteo jedno parče da otkineš za sebe. Srećom to se neće desiti jer većina pametnih ne želi da uvuće sebe u još jedan konflikt zarad tvojih ličnih interesa.

Milos

pre 9 godina

kao sto je neko rekao, podmetnuta tema, I to direktno od tih koje je on I prozvao: Vucica, Nikolica, Dacica. Penzije idu dole, a bogami I plate I otpustanja, spoljni dug za 2 godine dostigao cifru od 50% za 12 godina ( bio 14.4 sad je 21-22 mld€) pre toga pa prica o nekoj autonomiji Sandzaka je idealna da preusmeri paznju sa pravih pitanja I tema. Noam Comski je definisao tu (a ima ih 10) taktiku ciji je princip stvori novi problem-napravi krizu-skreni paznju-resi stvoreni problem-uberi politicke poene a masa zaboravi na originalan problem....

Radosav_Bavaniste

pre 9 godina

Hipotetički čak iako bi se formirala još jedna pokrajina, niko pri zdravoj svesti je ne bi formirao u "granicama" onoga što srpski muslimani zovu Sandžakom, već tako da ta pokrajina ima većinsko srpsko stanovništvo. Na taj način bi budući pokliči " o ugroženim pravima" ili o "torturi srpskih vlasti" po već oprobanom receptu bio sprečen. Naša najveća greška je što teritorijalna autonomija nije zabranjena Ustavom ( uzimajući kao primer moderne evropske države poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Mađarske ili Grčke) jer za nju ne postoji pre svega ekonomsko opravdanje. Srbija treba da bude ustrojena na potpuno drugim osnovama i da se razvija po regionima koji bi bili ekonomsko-upravne celine, a ne teritorijalne! I to kažem kao Banaćanin koji je sve mane "pokrajinske administracije" koja se tobože bori za moja prava, spoznao i shvatio da to nije ništa više do prilika za uhlebljenje partijskih drugova kada u Beogradu više mesta nema, i sutradan eventualno priče o "ugroženosti" Vojvodine.

Cross

pre 9 godina

U 2 opstine imate vecinu dole i odmah biste autonomiju. Ajde da svako mesto
u svetu u kome ima nekih pripadnika druge nacije dobije autonomiju.
Nasta bi to licilo.
(Uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija., 24. septembar 2014 14:14)

Kako mi je ovo poznato. Zar nisu Hrvati devedesetih govorili Srbima
"uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija", a ovi se pobunili
i "pravili svoju autonomnu oblast RSK". Branite drugima što ste sami
započeli.

Vuk Samotnjak

pre 9 godina

Klasicno politikanstvo. U redu, autonomija sama po sebi ne treba da bude bauk, ali ostatak ove izjave pokazuje zabrinjavajuce izvrtanje cinjenica i navodjenje vode na svoj mlin.
1) Muslimani su u Sandzaku jedva vecina (nema ih vise od 55%), i to su skoncentrisani u istocnim delovima. Ostali NE ZELE autonomiju od Srbije ili Crne Gore. Dakle, ako se autonomija ostvari ne bi trebalo da u to budu uvuceni oni koji zele, bez obzira na "dobre medjuetnicke odnose".
2) Autonomija koja je "izglasana" 1991 je rezultat predratnih politickih igara SDA. Glasali su samo NEKI muslimani, a rezultati NIGDE U SVETU nisu potvrdjeni kao verodostojni.
3) Politicko izjasnjavanje i sloboda govora su u Srbiji na zacudjujuce visokom nivou u odnosu na Britaniju koju gospodin pominje. I tamo su strajkovali razni likovi (na primer Abu Hamza), ali nikada u uniformama (slicnim) zlocinackih formacija iz drugog svetskog rata. Sem toga, ti likovi su posle toga proterani ili pozatvarani.
4) opet se pominju price od 35000 evra i slicne. Naravno, svi zele nesto tako, ali treba biti i malo realan, a ne samo politicar.
Da sumiram, nadam se da smo svi zajedno dovoljno pametni da ignorisemo ovakve likove i ne pravimo probleme tamo gde ne postoje, uprkos raznim idejama koje nam stavljaju u glave oni podrzani novcem iz Turske, Saudijske Arabije, SAD, Rusije i bilo gde drugde.

tomy

pre 9 godina

Autonomija znaci vise para da oni dole mogu da kradu a ne da kradu ovi u Beogradu.Sve se svodi na budzet i pare.Autonomija je samo izgovor jer bi njom dobili vladu i budzet i priliku za enormnu kradju novca.

bez_cenzure

pre 9 godina

Ne postoji nikakav sandžak nego Raška oblast. Nije realno da tri opštine sa bošnjačkom većinom dobiju nekakvu autonomiju u Srbiji. Kažem tri jer čisto sumnjam da bi opštine sa većinskim srpskim življem pristale da budu u sastavu nekakve bošnačke autonomije. Problem Srba na Kosovu je egzistencijalne prirode. Bošnjacima u Srbiji nije ugrožen niti život niti opstanak. Srbima na Kosovu jeste! Od Crne Gore možete tražiti ali ćete dobiti duplo golo! Oni neće ni raspravljati o tome.

Elmer

pre 9 godina

"Koliko smo mogli da primetimo, tema autonomije je bliska predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću i drugim visokim zvaničnicima i institucijama koje traže autonomiju za Zajednicu srpskih opština na Kosovu. Ukoliko je to dobar model za Srbe na Kosovu, ne vidim zašto ne bi bio i za sve građane u Sandžaku", rekao je Imamović."

Pošteno.

tosa

pre 9 godina

Znamo mi tu vasu "multietnicku" autonomiju sa muslimanskom dominacijom. Isto kao vasu "multietnicku" nezavisnzu BiH sa preglasavanjem, marginalizovanjem i nipodastavanjem Srba. Ostavite se vi toga jer nista od te vase zelje nema. I ne mesajte tu Srbe sa Kosmeta koji su u potpuno drugoj situaciji od vase. Vas niko ne ubija kada izadjete iz kuca i mozete ici gde god hocete dok Srbi na Kosmetu smeju samo u svojim sredinama da se krecu inace im se moze svasta desiti.

Milan

pre 9 godina

Bas me zanima sta Milo misli o ideji, da mu cetvrtina drzave bude uvucena u nekakvu prekograncinu kvazidrzavu. On je ipak najveci Evropejac u regiji. A da sprdacina bude jos veca, oni sto sad hoce "prekogranicnu regiju", najvise su pridoneli tome, da tu uopste postoji granica.

NISAM IZ SANDŽAKA

pre 9 godina

Kao Srbin iz Prijepolja odbijam da me bilo ko svrstava u nekakav "Sandžak".Srbi iz ovog dela Srbije ne žive niti će više ikada živeti u nečijem "Sandžaku".
Sramota je i poniženje za zvaničnu Srbiju da svakodnevno koristi termin "Sandžak" za deo svoje zemlje gde je nastala prva srpska država iako "Sandžak" zvanično ne postoji kao administrativno teritorijalna jedinica u Srbiji,i samim tim ignoriše osećanja i interese srpskog naroda na ovom prostoru.
Naziv "Sandžak" je za nas Srbe danas samo podsećanje na vekovnu tursku okupaciju i ugnjetavanje Srba od čega smo se hvala bogu oslobodili jednom za uvek.
Istovremeno,možemo da razumemo da taj naziv "Sandžak" danas kod većeg broja Muslimana/Bošnjaka s obzirom na istorijski proces nastanka njihove nacije izaziva neku vrstu nostalgije i žala što taj deo Srbije i danas nije pod turskom upravom.Jer nakon poraza i proterivanja osmanskog carstva sa ovih prostora nastala je nova realnost i oni su sebe na neki način smatrali ostavljenim i zaboravljenim od Turske.
A kao što na žalost i danas možemo da vidimo teško doživljavaju državu Srbiju kao svoju.
Znači,svaka vrsta njihove kulturne autonomije je dobrodošla i to niko ne treba da osporava,jer danas imamo Bošnjačku naciju kojoj oni pripadaju i to treba u potpunosti uvažavati.
Ali svako podmetanje Srbima "Sandžaka" kao nekakve tobože multietničke autonomije i evropske prekogranične regije je zlonamerno i kod Srba nikada neće proći jer Srbima nije ni potrebna.
Toga su i oni svesni,teritorijalna autonomija Bošnjaka ni teoretski ne bi mogla biti proglašena na teritoriji gde je zemljište u ogromnoj većini u vlasništvu Srba.Iz tog razloga i pokušavaju da za početak nametnu tu ideju nekakve multietničke i prekogranične autonomije koja zvuči "evropski".

gari

pre 9 godina

čekaj šefe, prvo ravnica, mi smo svoju autonomiju pošteno zaradili i imamo puno pravo na nju. tako i vi morate, ne može varvarski, to ostavite ekstremistima.

micki

pre 9 godina

A da se vi gospodine Imamovicu odselite u Juzni Tirol a?!Koga su zmije pecale i gustera se plasi!Zato bolje radite na ocuvanju mira i stabilnosti u Raskoj,nego sto podsticete separatizam!

miki

pre 9 godina

Umesto da se bave korupcijom i necasnim radom svojih kolega, ovi i dale ljudima prodaju maglu. Jer kad to ne bi radili onda ovakvi politicari ne bi imali posla. Drugo, ono sto je cudno u ovom zahtevu je sta to tacno obican covek dobija! Sva prava koja ima sada, imao bi i u imaginarnom Juznom Tirolu. Znaci iz prakticnog ugla obican narod dobija ono sto je vec imao. Jedino dobijaju su politicari koji dobijaju razresene ruke da rade sta hoce i umisljaju da su mini predsednici. Ako je SDA stvarno racionalna stranka onda bi ovom zacepila usta. Pa valjda su toliko normalni da znaju da ovakvi zahtevi ne vode nicemu.

СВЕМИР

pre 9 godina

Рашка област била је, јесте и биће у саставу Србије. Довољно је простора и за цркве и за џамије, за све који хоће у миру да живе. Онима који хоће да поколебају мир и суживот грађана радикалним исламом и фашизмом, ено им Турска па нека тамо остварују своју државу, аутономију и шта год хоће.

miki

pre 9 godina

Jao pocelo je, digli se novi separatisti, ko vas placa bre da cepate ovo malo srpske zemlje, zar nemozete da zivite i da budete srecni, ja nzm sta je ovo vise. Vucicu pohapsi ovo, daj malo vise novca za natalitet, daj spreci da im napamez ne padne da ovo rade. Svarno mi muka vise.

costa

pre 9 godina

Pazi sta mu palo na pamet ajde mi u srbiji da napravimo referendum , to isto ko da se u engleskoj glasalo dal skotska da dobije nezavisnost. Ne druze moj nego ce referndum da se glasa na teritoriji sandzak , u svim gradovima sandzaka novi pazar, sjenica, tutin , priboj , prijepolje , bijelo polje , rozaje , plav , pljevlje. pa cemo da vidimo ishod referenduma i svima ce biti jasno o cemu se radi.

EU Citizen

pre 9 godina

Za to nema nikakvih elemenata, muslimani ili, ako hoćete Bošnjaci, iako ljudi u Sandžaku nikakve veze sa Bosnom nemaju, ali, na kraju krajeva, mogu sebe da zovu i Eskimima, i to treba poštovati, :) nisu čak ni većina u Sandžaku/Raškoj, i neka vrsta kulturne autonomije i normalnih manjinskih prava je sve na šta ikada mogu da računaju, a to već imaju. Problem je što u Sandžaku operiše nekolicina rabidnih šovinističkih i fundamentalističkih demagoga, koji bi svoj feud po svaku cenu, jer im se osladiloi ovo malo što i bez teritorijalne autonomije mogu da, učtivo rečeno, prisvoje... :))

Maka@

pre 9 godina

Moze ali kad vam budzet bude toliki... kad umesto Hadzeta organizujete male bajramske vasare sa bezalkoholnim pivom i sudzukom...kad rasprave ko je pravoveran a ko ne zamene ugodne veceri o potrebama vase lokalne zajednice... mogu ovako u nedogled jer razlike izmedju Tirola i Raske oblasti su ogromne . Regionalizacija Srbije je pozeljna ali vise kako je to ostatak Italije npr

Sheki

pre 9 godina

Prvo i prvo, ne zove se Sandžak, to je strani naziv, nego Raška! Drugo, Raška je okrug, nije autonomija, niti će biti! A da li neko želi drugačije rešenje, ko zna! Ima ideja da to bude i Turska!!

Zoki

pre 9 godina

Siguran sam da će ovo da podrže rusofili tj. putinovci. Oni se više od svih zalažu za autonomiju regiona na kojoj je manjinska populacija u većini. Siguran sam da će ako im država ne da autonomiju podržati i oružanu pobunu. Stvarno sam ubeđen u to jer vidim da podržavaju bukvalno svaki region u svetu koji hoće autonomiju ili otcepljenje. Jedino me buni što to nikad ne priznaju Albancima i narodima koji su vezani za Rusiju (kao recimo Cecenima i Tatarima). Al siguran sam da tu problem nije u njihovoj neprincipijelnosti, jer ipak Putin je osvedočeni borac za ljudska prava i slobode i za slobodna izjašnjavao naroda i narodnosti, nego sam ja ograničenog uma da pojmim njihov duboko uman slobodarski i pravdoljubiv rezon.

%

pre 9 godina

Nije problem autonomija kad bi se mislilo samo na bolji ekonomski razvitak odredjene oblasti, medjutim kod nas visi stepen autonomije traze samo oni koji u buducnosti planiraju i secesiju, ekonomija i bolji zivot nisu nikome ni na pameti, tako da ovakve poruke i ideje treba u korenu saseci.

Neko iz mase

pre 9 godina

Prekogranicna autonomija mozda i jeste dobro resenje, ali treba pazljivo birate ingerencije te regije da ne lici previse na pokrajinu koja bi kasnije sigurno trazila odcepljenje.

Konfučije

pre 9 godina

Na mala vrata za velike probleme. Sve je to smišljeno. Sad se pojavljuju priče o autobomiji i Južnom Tirolu! Svi znamo da je JT na pragu nezavisnosti. U konačnici to je cilj i ovih iz Raške. Da li sad treba npr naselju Telep u Novom Sadu dati autonomiju zbog većinskog Mađarskog stanovništva. Svi ovi zahtevi već gube smisao. Sve je to kulminiralo sa Kosovom koje je oteto uz pomoć zapada. Sad je ceo svet postao poligon za nezavisnost. Počeće i na zapadu. Ipak Novi Pazar nema nikakvo utemeljenje za autonomiju. A kako ta priča počne odmicati videćemo zaokret u politici i kod umerenih Bošnjačkih ( teško mi da se naviknem na ovaj izraz ali ajde ) političara. U Srpskoj politici su ipak na margini ali mogućnost da se bude vođa u novoj oblasti i državi svima deluje primamljivo. Sve glasnjji će biti ovi zahtevi.

po_lule_duvana

pre 9 godina

A da mi nesto malo vas podsetimo. I Vojvodini cemo ukinuti autonomiju. Kakva je to autonomija potrebna KiM i Vojvodini? A vi idite kod Mila Djukanovica i od njega trazite sta vam je obecao

popeye

pre 9 godina

Чини се да је њему преча аутономија него просечна зарада од 35.000 евра. Није ишао да се информише о томе како и шта ти људи у Јужном Тиролу раде и привређују за толику зараду...

J

pre 9 godina

Ови људи нису реални већина су у евентуално две општине и хоће да отцепе цео југ Рашке, чак и тамо где људи који живе то не желе. Ово је први сепаратистички покрет кога знам да хоће да отцепљује туђе територије

milko

pre 9 godina

Jedino sto mozes da dobijes jeste virtualna autonomija kakvu i sada imate. Srbi a i Crnogorci nece ni u ludilu pristati na nikakvu nakaradnu "prekogranicnu" autonomiju koja bi se po vasim zamislima prostirala na teritoriji 2 nezavisne Republike. Ako bi vama dozvolili autonomiju zbog toga sto imate vecinu u 3 opstine onda bi svaka nacionalna manjina u Srbiji i u regionu trazila da ima nekakvu autonomiju nalik na juzni Tirol. To bi i dalje rastakalo i destabiliziralo i ovako nestabilno podrucije Balkana a to samo donosi jos vece siromastvo i zaostalost u odnosu ne samo na zapadnu Evropu nego i na nove clanice EU. Jednostavno manite se Kosova i povlacenja paralela sa njim jer je to poseban slucaj i iziskuje posebno resenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance kako bi konacno dosao mir na napaceni Balkan...

za ili protiv

pre 9 godina

ja sam za!
ali za to da se ukinu postojece autonomije pa da se cela zemlja regionalizuje po principima istim za sve.
ni po babu ni po stricevima i svima isto.
siromasnije regije da se potrude da budu bogatije (manjim nametima, poklonima i svim drugim mogucim beneficijama).
"prirodno" bogate regije (npr. zahvaljujuci prihodima od turizma ili rudnog nalazista ili plodnih oranica ili sta vec) da na ime te svoje prirodne okolnosti placaju neku taksu koja bi se rasporedjivala na ime ekonomskog razvoja siromasnih regija koje nisu imale srece sa prirodnim bogatstvima.
ma moze sve da se napravi kad se hoce...
kakve podele vise, kakve autonomije, kakve nacije...

Mladen Mladenović

pre 9 godina

"Ovde pomeneš autonomiju koja je Ustavom definisana i odmah skoči čitava srpska politička elita i mediji da lome kičmu", ocenio je Imamović za "Politiku", podsećajući da su se građani Sandžaka još 1991. godine na referendumu izjasnili za autonomiju.
----
Gospodine Imamovicu, evo, Vi pomenuste autonomiju, koja je, kako kazete, Ustavom definisana i niko Vam zbog toga nece "lomiti kicmu" ali, ne moze se biti dvolican i licemeran pa, neke referendume proglasavati legitimnim a druge nelegitimnim. Mislim da cesce stradaju "kicme" onih koji su protiv autonomije a njih je, sasvim sigurno, vecina gradjana Srbije. Mislim da je sa autonomijama i decentralizacijama u Srbiji gotovo. Shvatili smo da, sve dok se u Bosni i Hrvatskoj, kao i drugim okolnim drzavama, insistira na centralizaciji a u Srbiji na autonomijama i decentralizaciji, kako se tu, ustvari, radi o obicnim prevarama cije su zadnje namere jako opasne. Muslimani iz Raske oblasti moraju da shvate da svoje interese moraju da pronadju u okviru interesa vecine gradjana ove drzave.

Džaba sve

pre 9 godina

Ma daće Nikolić i Vučić sve i svima za još malko ostanka na vlasti i da ih još malo tapšu po ramenu ovi iz Brisela i Angela Merkel ali smo zato mi Srbi iz Vojvodine izdajnici i to najveći kada tražimo da nam se vrati ono što smo imali do jogurt revolucije.

dragan

pre 9 godina

Samo kao juzni Tirol? Sramota.
Vama dati automiju je kao poveriti stado ovaca vuku na cuvanje. Mada ne sumnjam da ce se veliki drzavnici koji nas vode trenutno saglasiti sa ovim

Alibaba

pre 9 godina

Imamović je pobrkao babe i žabe.
Tirolci su najpre postali bogati pa su dobili autonomiju, a ne obratno - kako bi to želeo jedan balkanac.
Dalje, ni Srbija ni Crna Gora nisu, bar za sada, evropske države da bi se moglo fantazirati o kakvim god međugraničnim autonomijama, nego će još zadugo ostati obične balkanske državice upravo zahvaljujući takvima kao što je Imamović.
Najžalosnije je ipak to što Imamović upotrebljava svoj "ljubljeni" Sandžak kao monetu za potkusurivanje, ubacujući ga u "igre" oko Kosova i Metohije.

Jojo

pre 9 godina

Bukvalno cela Srbija je multietnicka. Po cemu bi onda ovaj deo Srbije zasluzio neku besmislenu autonomiju? Providna je teza da neki Bosnjaci zele drzavu u drzavi radi gradnje svog identiteta, koji je, hteli ili ne, i deo srpskog identita. Drugo, dokle god ne postoji jaca privreda, nece ni biti nista nalik nekog Juznog Tirola u Raskoj oblasti.

killa

pre 9 godina

Treba decentralizovati citavu Srbiju i eto svakome njegovih para... Kakva autonomija, to na Balkanu samo predstavlja uvod u secesiju, nazalost.

Sale

pre 9 godina

Prvo, u pitanju je Raška oblast. Drugo, ideja autonomije za Srbe sa KiM jeste bliska premijeru i poredsedniku ali nije bliska našim "zapadnim prijateljima". Ukoliko Srbi u južnoj pokrajini dobiju status Južnog Tirola (a neće) onda može i Raška oblast.

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Ovo je samo kampanja za izbore za nacionalni savet bosnjacke nacionalne manjine i nista vise. Ugljanin i Imamovic to dobro znaju kao sto znaju da ce propasti i na tim izborima.

jelena

pre 9 godina

Pa kako bi stanje demokratije moglo i da bude kao u V. Britaniji, kad se nas narod sprda sa demokratijom, ne smatra je pozeljnom i nema poverenja u njene institucije. Mi smo uvek prizeljkivali diktature, a nisu nam uzor ni strane demokratije, naprotiv, divimo se Putinu, Kim Jong Ilu, zalimo za Gadafijem i Sadamom. Narod prvo treba edukovati.

prekogranični

pre 9 godina

Jedna multietnička prekogranična regija bi bila most ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza dve susedne države. Koliko znam takvu regiju su zagovarale sve bošnjačke stranke iz Sandžaka i pre razdvajanja Srbije i Crne Gore. Da je formirana, možda ne bi bilo ni razdvajanja. Međutim takva regija bi itekako danas bila funkcionalna posmatrano sa aspekta privrednog razvoja i investiranja i po tom pitanju bi trebale da rade Vlade Srbije i CG. Takve regije bi trebale postojati i između drugih suednih država bivše SFRJ i siguran sam novog vidnijeg njihovog povezivanja.

Chaki

pre 9 godina

I da rade sta hoce naravno tj da rade sve ono sto nijednom drugom gradjaninu nije dozvoljeno cak ni u sali. Naravno tu se smatra I setanje u uniformama svih mogucih jedinica koje su prosle kroz ovu zemlju bez ikakvih konsekvenci u protivnom da sledi tuzna protiv drzave za krsenje ljudskih prava muslimana.

razum

pre 9 godina

dosadni ste, nećete dobiti autonomiju, čuj navodi budžete i zarade južnog tirola, pa šta ti misliš, dobiješ autonomiju i odmah 5 milijardi evra i 35 soma evra zarada, da da oće to tako....ne pali narod, šti bi rekao dositej obradović "sedi di di si, ni za di si nisi".....

sanjam

pre 9 godina

Samo vi sanjajte autonomiju.Vojvodina koja je uvek od kada postoji imala status autonomije ,uvek je na lomaci nacionalista.Uvek hoce da je ukinu.Morate imati u vidu da je ovo ipak Srbija.

Moravac

pre 9 godina

Referendum pa ako hoće autonomiju neka je i dobiju. Svako ko hoće treba da dobije autonomiju. Prema rezultatima referenduma odrediti koji delovi tj mesta su unutrašnji deo Srbije a koja nisu. Tako postaviti i finansijski model. Porez za autonomske delove ostaje kod njih a za ostale ide u Srbiju. Pomoć i investicije idu u delove koji plaćaju porez Srbiji i to je to. Podela na države nikome ne ide u korist jer je suviše komplikovana. Autonomija što da ne. Naravno referendum o ukidanju autonomije treba organizovati svakih 12 godina ako se ljudi predomisle...

Miki

pre 9 godina

Standardno mlacenje u praznu slamu. Po meni ovakve izjave treba da se sankcionisu, tj. da se uzme izjava doticnog da ne radi na rasparcavanju drzave u kojoj zivi I koja ga placa. I koliko ja znam oni zive u Raskoj, a ne u Sandzaku. Naravno, treba decentralizovati vlast, ali pravljenje novih autonomnih oblasti, hahaha...dobar vic.
Naravno, decentralizaciju sprecavaju strucni kadrovi koji su se nabili po raznim institucijama u Beogradu. Izgubili bi jadnici mesta na drzavnim jaslama, a I ne bi morali da ih pitaju za sve I svasta. Ali to je druga tema I nikako ne abolira ovakve huskace da se malo opomenu I pozovu na "informativni" razgovor.

miki

pre 9 godina

svaka cast na tako naprednom razmisljanju.
vucicu a i srbiji je bilo bolje da je uzela u vladu ugljanina nego vecitog ministra ljajica kome svaka kapa pase i svaka ideologija.

Igor

pre 9 godina

Zna on dobro sta trazi, jer Juzni Tirol je jedna od najvecih zloupotreba autonomije u Evropi. Pitajte bilo kog Italijana sta misli o tome. Nemci koji tamo zive zloupotrebljavaju autonomiju i prete otcepljenjem za pare. Kad god im treba jos para, oni prete referendumom i otcepljenjem, dok ne dobiju koliko su trazili. Takodje, uopste nista ne uplacuju u savezni budzet Italije, ali zato uzimaju od drzave koliko god mogu! Itd itd... Moze o tome dosta da se pise, a analogija Raske oblasti i Juznog Tirola cak uopste ne postoji. Procitajte odakle Alto Adidje (Juzni Tirol) uopste u Italiji, a odakle je Raska u Srbiji. Juzni Tirol u Italiji datira od 1918 godine i Londonskog sporazuma iz 1915 - trgovina: saveznici dali Austrijsku zemlju Italiji da ova udje u rat protiv Austrije. Raska u Srbiji - od osnivanja 768 godine i kneza Viseslava.
Ono sto bi bilo uporedivo je - polozaj Srba u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Onoliko autonomije koliko imaju Srbi u mestu gde je osnovana muslimanska religija, toliko treba da imaju muslimani u mestu gde gde je osnovana Srbija.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Imamović je rekao da ne vidi ni jedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

"Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka", rekao je Imamović."

Otkud ovim ljudima ideja da porede neku balkansku zabit , bilo da je to Sandžak ili Vojvodina sa državama ili regijama u kojim je bdp cca 1000 puta veći .Ali na stranu to , ako zanemarimo ovo paušalno frljanje ciframa koje je deo isključivo dnevnopolitičke retorike svojstvene političkoj sceni Balkana pitao bih ovog gospodina kao i slične njemu na čemu su zasnovane želje da recimo u ovom slučaju Sandžak postavi sebi za cilj Nivo Južnog Tirola .Poznato je u psihologiji da nerealne želje mogu dovesti do depresije .

ja onako u prolazu

pre 9 godina

nike@
kazes nije Sandzak nego Raska..
a isto si rekao ostavljeno nam je na "amanet "
da te pitam nesto: dali ti je tata ostavio "babovinu" ili " tatovinu " ??

Republic(s) of Bananas

pre 9 godina

Dotičnom neko pod hitno da objasni da je Kosovo "specijalan slučaj" i da se sa njim ne mogu vući nikakve paralele.
Tako su nama "prijatelji sa zapada", kojima hrlimo u zagrljaj, objasnili.

dejanm.

pre 9 godina

Čovek je potpuno u pravu. Zašto ne bi Raška ili Sandžak (kako kod to neko nazivao) imao visok stepen autonomije.Kome to smeta? Čovek nije kazao da hoće da stvara državu ili neku paradržvnu tvorevinu.Želi samo autonomiju po modelu Južnog Tirola. Druga stvar je što mi odavde iz Beograda jednostavno svima drugima uskračujemo prava na njihov izbor i to po principu "ko ste vi da tako nešto tražite", a tražimo ista prava za sebe i naše sunarodnike kada nama trebaju.

Cross

pre 9 godina

U 2 opstine imate vecinu dole i odmah biste autonomiju. Ajde da svako mesto
u svetu u kome ima nekih pripadnika druge nacije dobije autonomiju.
Nasta bi to licilo.
(Uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija., 24. septembar 2014 14:14)

Kako mi je ovo poznato. Zar nisu Hrvati devedesetih govorili Srbima
"uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija", a ovi se pobunili
i "pravili svoju autonomnu oblast RSK". Branite drugima što ste sami
započeli.

Action Man

pre 9 godina

Bosnjak sam ali ne shvatam zasto autonomija,ne treba nam,meni licno smeta i sam naziv Sandzak,halo bosnjaci,nismo mu turci...Ja imam jednu rodnu zemlju i to je Srbija,nikakav Sandzak meni ne treba...

gari

pre 9 godina

čekaj šefe, prvo ravnica, mi smo svoju autonomiju pošteno zaradili i imamo puno pravo na nju. tako i vi morate, ne može varvarski, to ostavite ekstremistima.

sanjam

pre 9 godina

Samo vi sanjajte autonomiju.Vojvodina koja je uvek od kada postoji imala status autonomije ,uvek je na lomaci nacionalista.Uvek hoce da je ukinu.Morate imati u vidu da je ovo ipak Srbija.

Иван

pre 9 godina

А зашто уопште користим реч санџак (турцизам) кад за тај простор имамо своју реч Рашка област, на којој је на крају Стефан Немања формирао српску државу?

Ако га зовемо Санџак, онда би Косово требало да зовем на албанском, Војводини на нпр мађарском или нпр словачкок итд.

Неким глупостима у нас, нема краја...

deNiro

pre 9 godina

Ne postoji Sandžak,postoji samo Raška oblast.O puštanju ovih probnih balona treba da razmišlja vlast i seče u korenu a ne da se dodvorava muslimanima koji očigledno bi više voleli da žive u Turskoj.

nebojsa

pre 9 godina

tirol je u italiji naseljen austrijancima. i jedni i drugi katolici vecinom.
autonomija na osnovi nacionalnih i jezickih razlika.
sandjak je nastanjen muslimanima u srbiji. pravoslavi i muslimani.
jezicka i nacionalna razlika ne postoje. jedina razlika je verska.

srbija je sekularna drzava pa i formiranje autonomnih delova ne bi moglo da bude na verskoj osnovi.

Zoki

pre 9 godina

Siguran sam da će ovo da podrže rusofili tj. putinovci. Oni se više od svih zalažu za autonomiju regiona na kojoj je manjinska populacija u većini. Siguran sam da će ako im država ne da autonomiju podržati i oružanu pobunu. Stvarno sam ubeđen u to jer vidim da podržavaju bukvalno svaki region u svetu koji hoće autonomiju ili otcepljenje. Jedino me buni što to nikad ne priznaju Albancima i narodima koji su vezani za Rusiju (kao recimo Cecenima i Tatarima). Al siguran sam da tu problem nije u njihovoj neprincipijelnosti, jer ipak Putin je osvedočeni borac za ljudska prava i slobode i za slobodna izjašnjavao naroda i narodnosti, nego sam ja ograničenog uma da pojmim njihov duboko uman slobodarski i pravdoljubiv rezon.

nike

pre 9 godina

Oni uporno izgovaraj nekakvo ime na slovo s! To je Raska!!! Nemam nista protiv nacionalnih manjina vec mi je drago sto ih imamo, ali ovo je vec preterivanje! Pogledajte recimo Gorance, Slovake, Bunjevce, Bugare i jos neke, oni Srbiju dozivljavaju kao svoju rodjenu kucu i ne traze nikakvu teritorijalnu autonomiju! Cuvajmo do sebe i ono sto nam je ostavljeno u amanet!

muamua

pre 9 godina

hahahahhaha ahahhaha sta kaze budzet tirola pet milijardi eura godisnja plata oko 35 000 i to oni zele...pa sta vi imate da bi imali toliki budzet???
i nije sandzak vec Raska...

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Niko nece snama! Jel se pitmao zato?
(Bl od A, 24. septembar 2014 12:13)
---------
Zato sto smatraju da mogu da "odrpe" sta im se prohte a da za to niko od Srba ni "pet para" ne daje. Po istom sistemu smo i bombardovani. Tamo gde je "najmekse", tamo se gazi.

Sg

pre 9 godina

Najbolje je da se presele tamo, pa neka uzivaju u autonomiji do mile volje.Vidi vragove, das im prst oni zgrabe citavo rame.Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

lapido

pre 9 godina

Hajde da kazemo da bi se krenulo putem autnomije. Sta je Sandzak? Bosnjaci su vecina u Pazaru, Tutinu i Sjenici. Ostale opstine, gde su Srbi vecina (Nova Varos, Prijepolje, Priboj), sigurno ne bi autonomiju kakvu traze Bosnjaci.

halil

pre 9 godina

Mislim da treba da se smire strasti na Sandžaku, mogli bi malo da poštuju tamo zakone i ustav Srbije a ne da podrivaju državu i stvaraju problem tamo gde ga nema. Mislim da manjine nemaju viš prava u okolini nego u Srbiji.

Elmer

pre 9 godina

"Koliko smo mogli da primetimo, tema autonomije je bliska predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću i drugim visokim zvaničnicima i institucijama koje traže autonomiju za Zajednicu srpskih opština na Kosovu. Ukoliko je to dobar model za Srbe na Kosovu, ne vidim zašto ne bi bio i za sve građane u Sandžaku", rekao je Imamović."

Pošteno.

Srbin iz Starog Rasa

pre 9 godina

Kao Srbin koji zivi u Pazaru se protivim tome . Nikakav Sandzak ne postoji u Srbiji ni kao regionalna ni kao politicka jedinica. Bosnjaci su vecina samo u tri opstine u Srbiji a Srbija je unutrasnjom podelom podeljena na okruge. Bosnjaci imaju svako pravo da daju ovakve predloge kao sto mi Srbi imamo pravo da ih odbijemo.

s.m.

pre 9 godina

Jedno stecena autonomija se ne gubi,a onda se decenijama trazi vise,vise i vise. Ne trazi se odmai drzava nego polako se ceka pravi trenutak decenijama,a ponekad i vekovima. Zatim i to pitanje dodje na red. S obzirom na tu cinjenicu kao i pozadinu te oblasti kao i ekstremni element na tom podrucju Raska oblas nikada ne treba dobiti autonomiju. I jos jedna stvar Sandzak u prevodu znaci Vojna turska oblast,a to vise ne postoji.

neko iz mase

pre 9 godina

Aloo,prvo nije sandzak nego RASKA I RASKA OBLAST drugo je to da je Raska oblast u Srbiji i nema dalje !! Dakle,Raska a ne sandzak draga redakcijo !!

Sava

pre 9 godina

Pazarci su ravnopravni gradjani Srbije, imaju slobodu kretanja i neumesno je sto se porede sa Srbima sa Kosova za koje se dobro zna pod kakvim uslovima zive i kakav su egzoduz pretrpeli. Zato je ovo poredjenje zlonamerno jer Pazarcima nije potrebna zastita stranih vojnika u rodjenoj zemlji kao sto je to neophodno Srbima na Kosovu.
Srbija mora da bude majka svim gradjanima a Sumadinac ili Pazarac treba da bude geografski pojam a ne nacionalni. Religija je privatna stvar i ona ne sme da bude izgovor za trazenje autonomije i pravljenje vestacke razlike medju ljudima iz zajednicke nam drzave Srbije. Mi nismo imali ni gradjanski rat kao neke susedne drzave i nema nikakve potrebe da se neko izdvaja autonomijom a da uopste nije ugrozen. Ekonomski problemi i nesredjeno drustvo su zajednicki problem i to nikakva autonomija ne moze da uredi vec rad, red i disciplina.

halil

pre 9 godina

Pa u Hrvatskoj ne sme da se spomene ćirilica a ne da se štampaju udžbenici na njoj, imamo škole na jezicima manjina, pozorišta... Bošnjaci su kao ugnjetavani u Srbiji? Pa u Pazaru i na Sandžaku imaju apsolurnu slobodu rade šta hoće, imali smo primer šetnje Zukorlićevih dečaka, pun Sandžak Turskih i Bošnjačkih zastava i niko ih nije pipnuo. Tako da ne razumem šta hoće više, kakvu to demokratiju i slobodu. Možda demokratiju ISIL-a!

Sajo

pre 9 godina

Ja kao Pazarac jesam za lep život, a te autonomije i ta cuda mislim da to veze nema, nemamo mi taj stepen prosvecenosti, jer mi bi se sami izmedju sebe ukrvili, država jeste u krizi al bice bolje, a za verska prava to je bolje nego u EU.

Sheki

pre 9 godina

Prvo i prvo, ne zove se Sandžak, to je strani naziv, nego Raška! Drugo, Raška je okrug, nije autonomija, niti će biti! A da li neko želi drugačije rešenje, ko zna! Ima ideja da to bude i Turska!!

Moler

pre 9 godina

Ziveli su zajedno u Jugoslaviji, te u federaciji Srbije i Crnoj Gore i oba puta su bili zagovornici rusenja istih. To se zove raditi protov sopstvenih interesa.

zlonenameran

pre 9 godina

kako ne, ocete i porez umesto vas da placamo? gradite na divlje, ni jedan biznis prijavljen i vi pricate o pravnoj drzavi? smehotres

Rile

pre 9 godina

" prekogranična evropska regija"? "model južnog Tirola"? I to sve onako "dobrodušno" i posve naivno predlaže član sda, stranke koja je Srbima došla glave u Bosni i Hercegovini... Ono što treba u ovoj državi da se sprovede to je promena Ustava, zabranjivanje teriotirjalnih autonomija i široka decentralizacija na upravno-ekonomskim celine. Pokrajine ne poznaju mnoge moderne evropske države koje se nama nameću kao modeli kojima težimo, e pa upravo zbog toga baš kao ni Mađarska, Rumunija, Bugarska,Hrvatska i neke druge države u modernoj Evropi, Srbija treba jednom za svagda da stavi tačku na njeno dalje rasparčavanje, zapravo na tu pomisao, a kamoli sprovođenje već oprobanog recepta na delu.

prekogranični

pre 9 godina

Jedna multietnička prekogranična regija bi bila most ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza dve susedne države. Koliko znam takvu regiju su zagovarale sve bošnjačke stranke iz Sandžaka i pre razdvajanja Srbije i Crne Gore. Da je formirana, možda ne bi bilo ni razdvajanja. Međutim takva regija bi itekako danas bila funkcionalna posmatrano sa aspekta privrednog razvoja i investiranja i po tom pitanju bi trebale da rade Vlade Srbije i CG. Takve regije bi trebale postojati i između drugih suednih država bivše SFRJ i siguran sam novog vidnijeg njihovog povezivanja.

Petar

pre 9 godina

Sandzak nema istoriju kao Juzni Tirol.

Oko drzavno-teritorijalne pripadnosti Sandzaka ne postoje dileme, niti problemi sa susednim drzavama.

Problem je izmisljen 1990-ih, a skoro je izmisljeno da je Bosne i Hercegovine maticna drzava Bosnjaka. Takodje jedna od "svetlih tacaka" u istoriji Bosnjaka u Sandzaku se pronalazi u vreme nacisticke okupacije i Latif efendije, koga nisu osudili cetnici, vec partizanske jedinice.

Sandzak nema etnicke specificnosti kao Juzni Tirol, vec samo religijske razlike (kojih opet nema u J. Tirolu)

Sandzak je regija, u kojoj se postuju sva ljudska prava - pravo na jezik i versku pripadnost, etnicke i nacionalne osobenosti, skolstvo....U mnogim krajevima Srbije je losije ekonomsko stanje nego u Sandzaku.

Drzava Srbija ne bi smela da vise sedi skrstenih ruku. Ekstremizam u Sandzaku, koji je dobio i ekstremno islamisticko krilo, mora da bude sankcionisan. Licnosti, koje javno podsticu atmosferu nasilja i ekstremizma, moraju da budu osudjene.

PERFORMANS U KOME LJUDI U UNIFORMAMA IDU PA SE KLANJAJU NACISTICKIM SARADNICIMA I NACISTIMA JE ZABRANJEN U NEMACKOJ, PA MORA DA BUDE ZABRANJEN I U SRBIJI.

DRZAVA NE SME OVO VISE MIRNO DA POSMATRA, VEC MORA DA SANKCIONISE SVAKI EKSTREMIZAM. SA OVAKVIM POJAVAMA IZ SANDZAKA NECE SE SIGURNO MOCI U EU.

Uzgred, vi ste samo druga vera, ne nacija.

pre 9 godina

U 2 opstine imate vecinu dole i odmah biste autonomiju. Ajde da svako mesto u svetu u kome ima nekih pripadnika druge nacije dobije autonomiju. Nasta bi to licilo.

Aca

pre 9 godina

Zašto bi bilo koji deo bio ravnopravniji od recimo Šumadije, Pomoravlja itd.? Okruzi postoje ako se ne varam još od 1992.Ok, mogu i regioni ali onda treba ukinuti Vojvodinu i ustanoviti kao posebne jedinice Srem, Banat, Bačka, Šumadija, Raška (Sandžak, od volje)itd. Svako neka sebe izdržava od sopstvenih prihoda, infrastrukturu, održivost razvoja, jedino porez ide u jednu kasu, Država Srbija :)

NISAM IZ SANDŽAKA

pre 9 godina

Kao Srbin iz Prijepolja odbijam da me bilo ko svrstava u nekakav "Sandžak".Srbi iz ovog dela Srbije ne žive niti će više ikada živeti u nečijem "Sandžaku".
Sramota je i poniženje za zvaničnu Srbiju da svakodnevno koristi termin "Sandžak" za deo svoje zemlje gde je nastala prva srpska država iako "Sandžak" zvanično ne postoji kao administrativno teritorijalna jedinica u Srbiji,i samim tim ignoriše osećanja i interese srpskog naroda na ovom prostoru.
Naziv "Sandžak" je za nas Srbe danas samo podsećanje na vekovnu tursku okupaciju i ugnjetavanje Srba od čega smo se hvala bogu oslobodili jednom za uvek.
Istovremeno,možemo da razumemo da taj naziv "Sandžak" danas kod većeg broja Muslimana/Bošnjaka s obzirom na istorijski proces nastanka njihove nacije izaziva neku vrstu nostalgije i žala što taj deo Srbije i danas nije pod turskom upravom.Jer nakon poraza i proterivanja osmanskog carstva sa ovih prostora nastala je nova realnost i oni su sebe na neki način smatrali ostavljenim i zaboravljenim od Turske.
A kao što na žalost i danas možemo da vidimo teško doživljavaju državu Srbiju kao svoju.
Znači,svaka vrsta njihove kulturne autonomije je dobrodošla i to niko ne treba da osporava,jer danas imamo Bošnjačku naciju kojoj oni pripadaju i to treba u potpunosti uvažavati.
Ali svako podmetanje Srbima "Sandžaka" kao nekakve tobože multietničke autonomije i evropske prekogranične regije je zlonamerno i kod Srba nikada neće proći jer Srbima nije ni potrebna.
Toga su i oni svesni,teritorijalna autonomija Bošnjaka ni teoretski ne bi mogla biti proglašena na teritoriji gde je zemljište u ogromnoj većini u vlasništvu Srba.Iz tog razloga i pokušavaju da za početak nametnu tu ideju nekakve multietničke i prekogranične autonomije koja zvuči "evropski".

VR74

pre 9 godina

U Južnom Tirolu ne mašu zastavama drugih zemalja! Kada to iskorenite i počnete da poštujete svoju državu, može da se razmišlja o autonomiji!

dzon travolta

pre 9 godina

mozes ti da zelis,nije problem,ali i ja zivim u Raskoj oblasti i ja se pitam.. prvo mi se na svidja naziv Sandzak,koji kao takav pretstavlja administrativnu jedinicu u okviru Osmanskog carstva a mi gospodine Imamovicu nismo vise pod okupacijom Turaka.. to insistiranje na nazivu kod nas Srba izaziva jako negativna osecanja,ako vam je cilj ekonomija naziv zaboravite.. drugo,hajde mi da napravimo ekonomsku autonomiju,da narod Raske radi i moze da zivi i izdrzava porodicu od svog rada.. lako cemo posle praviti autonomije.. naravno,treba decentralizacija,ali ne po etnickom osnovu nego ekonomskom,ali svakako konsenzusom..

bez_cenzure

pre 9 godina

Ne postoji nikakav sandžak nego Raška oblast. Nije realno da tri opštine sa bošnjačkom većinom dobiju nekakvu autonomiju u Srbiji. Kažem tri jer čisto sumnjam da bi opštine sa većinskim srpskim življem pristale da budu u sastavu nekakve bošnačke autonomije. Problem Srba na Kosovu je egzistencijalne prirode. Bošnjacima u Srbiji nije ugrožen niti život niti opstanak. Srbima na Kosovu jeste! Od Crne Gore možete tražiti ali ćete dobiti duplo golo! Oni neće ni raspravljati o tome.

Konfučije

pre 9 godina

Na mala vrata za velike probleme. Sve je to smišljeno. Sad se pojavljuju priče o autobomiji i Južnom Tirolu! Svi znamo da je JT na pragu nezavisnosti. U konačnici to je cilj i ovih iz Raške. Da li sad treba npr naselju Telep u Novom Sadu dati autonomiju zbog većinskog Mađarskog stanovništva. Svi ovi zahtevi već gube smisao. Sve je to kulminiralo sa Kosovom koje je oteto uz pomoć zapada. Sad je ceo svet postao poligon za nezavisnost. Počeće i na zapadu. Ipak Novi Pazar nema nikakvo utemeljenje za autonomiju. A kako ta priča počne odmicati videćemo zaokret u politici i kod umerenih Bošnjačkih ( teško mi da se naviknem na ovaj izraz ali ajde ) političara. U Srpskoj politici su ipak na margini ali mogućnost da se bude vođa u novoj oblasti i državi svima deluje primamljivo. Sve glasnjji će biti ovi zahtevi.

Владимир

pre 9 godina

Сад је ваљда јасно зашто Крајина, Славонија... до Косова нису смеле да се дају. Тај принцип поклањања ће учинити да нестанемо.

Jojo

pre 9 godina

Bukvalno cela Srbija je multietnicka. Po cemu bi onda ovaj deo Srbije zasluzio neku besmislenu autonomiju? Providna je teza da neki Bosnjaci zele drzavu u drzavi radi gradnje svog identiteta, koji je, hteli ili ne, i deo srpskog identita. Drugo, dokle god ne postoji jaca privreda, nece ni biti nista nalik nekog Juznog Tirola u Raskoj oblasti.

micki

pre 9 godina

A da se vi gospodine Imamovicu odselite u Juzni Tirol a?!Koga su zmije pecale i gustera se plasi!Zato bolje radite na ocuvanju mira i stabilnosti u Raskoj,nego sto podsticete separatizam!

remic

pre 9 godina

pa ne znam sto bi vam trebala neka autonomija. imate ista prava kao i svi ostali gradjani srbije i ne vidim da ste u bilo kom smislu ugrozeni da bi vam trebala autonomija. pre bih rekao da bi se ta autonomija iskoristila za kraduckanje para. uz to bi bilo veoma komplilovano definisati granice sandzaka i siguran sam da srbi u sandzaku ne zele da zive u toj zajednici. lepo je sto sd vi izjasnili 91', ali cisto sumnjam da su srbi tada takodje glasali

bez_cenzure

pre 9 godina

Ukoliko je autonomija, prema mišljenju visokih predstavnika srpskih vlasti, dobar model za Srbe na Kosovu, mogao bi to da bude i za sve građane Sandžaka“, ocenio je Imamović u intervjuu za "Politiku".

Zaboravio sam upitati a otkuda on zna da su svi građani u Raškoj za autonomiju. Ne vjerujem da su Srbi za to budu u sastavu nekakve sandžačke autonomije. Šta ćemo sad!

dragan

pre 9 godina

Samo kao juzni Tirol? Sramota.
Vama dati automiju je kao poveriti stado ovaca vuku na cuvanje. Mada ne sumnjam da ce se veliki drzavnici koji nas vode trenutno saglasiti sa ovim

nev

pre 9 godina

Na kosovu nema multinacionalnosti nego Albanaca i getoa gde zive zatvoreni Srbi i zato je ta autonomija vazna da bi se sacuvali nealbanci od nasilne vecine.
Jel ovo rezultat onog marsiranja onih zelenjaka? Odjednom autonomija i to kao neka drzavica? I jos poredjenje ekonomija? "da bogati"????
Nije ni cudo da smo kao regija svi u autu sa ovakvim dobrociniteljima..,..

Autonom-i-ja

pre 9 godina

Kada bih "Sandzak" nazvao Raska oblast mozad bih i poverovao u dobre namere autonomije. Ako Vi razmisljate o autonomiji zasto i ja kao stanovnik Valjeva ne mogu da razmisljam o autonomiji mog regiona?

Stoper

pre 9 godina

U Raškoj oblasti žive ljudi a ne veverice. Uporno pokušavaš da tvoj separatizam proturiš kroz nekakav model južnog tirola, pa kroz autonomiju srba na KiM. Ovim samo pokazuješ ne priznaješ zemlju u kojoj živiš pa bi hteo jedno parče da otkineš za sebe. Srećom to se neće desiti jer većina pametnih ne želi da uvuće sebe u još jedan konflikt zarad tvojih ličnih interesa.

EU Citizen

pre 9 godina

Za to nema nikakvih elemenata, muslimani ili, ako hoćete Bošnjaci, iako ljudi u Sandžaku nikakve veze sa Bosnom nemaju, ali, na kraju krajeva, mogu sebe da zovu i Eskimima, i to treba poštovati, :) nisu čak ni većina u Sandžaku/Raškoj, i neka vrsta kulturne autonomije i normalnih manjinskih prava je sve na šta ikada mogu da računaju, a to već imaju. Problem je što u Sandžaku operiše nekolicina rabidnih šovinističkih i fundamentalističkih demagoga, koji bi svoj feud po svaku cenu, jer im se osladiloi ovo malo što i bez teritorijalne autonomije mogu da, učtivo rečeno, prisvoje... :))

Mladen Mladenović

pre 9 godina

"Ovde pomeneš autonomiju koja je Ustavom definisana i odmah skoči čitava srpska politička elita i mediji da lome kičmu", ocenio je Imamović za "Politiku", podsećajući da su se građani Sandžaka još 1991. godine na referendumu izjasnili za autonomiju.
----
Gospodine Imamovicu, evo, Vi pomenuste autonomiju, koja je, kako kazete, Ustavom definisana i niko Vam zbog toga nece "lomiti kicmu" ali, ne moze se biti dvolican i licemeran pa, neke referendume proglasavati legitimnim a druge nelegitimnim. Mislim da cesce stradaju "kicme" onih koji su protiv autonomije a njih je, sasvim sigurno, vecina gradjana Srbije. Mislim da je sa autonomijama i decentralizacijama u Srbiji gotovo. Shvatili smo da, sve dok se u Bosni i Hrvatskoj, kao i drugim okolnim drzavama, insistira na centralizaciji a u Srbiji na autonomijama i decentralizaciji, kako se tu, ustvari, radi o obicnim prevarama cije su zadnje namere jako opasne. Muslimani iz Raske oblasti moraju da shvate da svoje interese moraju da pronadju u okviru interesa vecine gradjana ove drzave.

po_lule_duvana

pre 9 godina

A da mi nesto malo vas podsetimo. I Vojvodini cemo ukinuti autonomiju. Kakva je to autonomija potrebna KiM i Vojvodini? A vi idite kod Mila Djukanovica i od njega trazite sta vam je obecao

tosa

pre 9 godina

Znamo mi tu vasu "multietnicku" autonomiju sa muslimanskom dominacijom. Isto kao vasu "multietnicku" nezavisnzu BiH sa preglasavanjem, marginalizovanjem i nipodastavanjem Srba. Ostavite se vi toga jer nista od te vase zelje nema. I ne mesajte tu Srbe sa Kosmeta koji su u potpuno drugoj situaciji od vase. Vas niko ne ubija kada izadjete iz kuca i mozete ici gde god hocete dok Srbi na Kosmetu smeju samo u svojim sredinama da se krecu inace im se moze svasta desiti.

milko

pre 9 godina

Jedino sto mozes da dobijes jeste virtualna autonomija kakvu i sada imate. Srbi a i Crnogorci nece ni u ludilu pristati na nikakvu nakaradnu "prekogranicnu" autonomiju koja bi se po vasim zamislima prostirala na teritoriji 2 nezavisne Republike. Ako bi vama dozvolili autonomiju zbog toga sto imate vecinu u 3 opstine onda bi svaka nacionalna manjina u Srbiji i u regionu trazila da ima nekakvu autonomiju nalik na juzni Tirol. To bi i dalje rastakalo i destabiliziralo i ovako nestabilno podrucije Balkana a to samo donosi jos vece siromastvo i zaostalost u odnosu ne samo na zapadnu Evropu nego i na nove clanice EU. Jednostavno manite se Kosova i povlacenja paralela sa njim jer je to poseban slucaj i iziskuje posebno resenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance kako bi konacno dosao mir na napaceni Balkan...

miki

pre 9 godina

Jao pocelo je, digli se novi separatisti, ko vas placa bre da cepate ovo malo srpske zemlje, zar nemozete da zivite i da budete srecni, ja nzm sta je ovo vise. Vucicu pohapsi ovo, daj malo vise novca za natalitet, daj spreci da im napamez ne padne da ovo rade. Svarno mi muka vise.

crni domino

pre 9 godina

Enise, i ti i Sandzak trebate da se razvijate jos jedno sto godina da postignete ono sto je sada Tirol.
Vi nemate svest za tako nesto! Vi imate naoruzane vehabije, oni nemaju. Vama smeta vić u prezimenu, njima ne smeta...

miki

pre 9 godina

zasto svaka manjina koja se namnozi tokom godina i decenija trazi da dobije neku autonomiju od drzave u kojoj se nesmetano decenijama mnozila??

Sale

pre 9 godina

Prvo, u pitanju je Raška oblast. Drugo, ideja autonomije za Srbe sa KiM jeste bliska premijeru i poredsedniku ali nije bliska našim "zapadnim prijateljima". Ukoliko Srbi u južnoj pokrajini dobiju status Južnog Tirola (a neće) onda može i Raška oblast.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

A sta ce mo sa zelenim uniformama i sa velicanjem Turske? To se u civilizovanim zemljama se zove terorizam i zato se ide u zatvor hako dugo. Ako vam zastita manjinskih prava nije dovoljna,hajde da ih ukinemo posto niste u stanju da postujede drzavu u kojoj zivite..

bosko

pre 9 godina

U Prijepolju je 45% muslimana i 55% Srba. Odnos poseda zemljišta je 85% Srbi vlasnici i 15% muslimani vlasnici. U Sjenici je 70% muslimana i 30% Srba. Odnos poseda zemljišta je 75% Srbi vlasnici i 25% muslimani vlasnici.U Priboju i Novoj Varoši Srbi su apsolutna većina +90%. U Novom Pazaru Srbi čine 15% a muslimani 85% stanovništva. Odnos poseda zemljišta je 60% muslimani vlasnici i 40% Srbi vlasnici. U Tutinu su muslimani apsolutna većina sa +90%. Pored toga, hoću da kažem da je život u Raškoj oblasti težak ali da se narod slaže i nema mesta tenzijama koje prave političari pokretanjem ovakvih tema čiji je interes da posvađaju narod a sa druge strane steknu korist u vidu finansija. Mi ćemo i dalje međusobno posećivati manastir Mileševa i Altun-alem dzamiju! Ektremisti mogu da zaborave na svoje planove!

Vuk Samotnjak

pre 9 godina

Klasicno politikanstvo. U redu, autonomija sama po sebi ne treba da bude bauk, ali ostatak ove izjave pokazuje zabrinjavajuce izvrtanje cinjenica i navodjenje vode na svoj mlin.
1) Muslimani su u Sandzaku jedva vecina (nema ih vise od 55%), i to su skoncentrisani u istocnim delovima. Ostali NE ZELE autonomiju od Srbije ili Crne Gore. Dakle, ako se autonomija ostvari ne bi trebalo da u to budu uvuceni oni koji zele, bez obzira na "dobre medjuetnicke odnose".
2) Autonomija koja je "izglasana" 1991 je rezultat predratnih politickih igara SDA. Glasali su samo NEKI muslimani, a rezultati NIGDE U SVETU nisu potvrdjeni kao verodostojni.
3) Politicko izjasnjavanje i sloboda govora su u Srbiji na zacudjujuce visokom nivou u odnosu na Britaniju koju gospodin pominje. I tamo su strajkovali razni likovi (na primer Abu Hamza), ali nikada u uniformama (slicnim) zlocinackih formacija iz drugog svetskog rata. Sem toga, ti likovi su posle toga proterani ili pozatvarani.
4) opet se pominju price od 35000 evra i slicne. Naravno, svi zele nesto tako, ali treba biti i malo realan, a ne samo politicar.
Da sumiram, nadam se da smo svi zajedno dovoljno pametni da ignorisemo ovakve likove i ne pravimo probleme tamo gde ne postoje, uprkos raznim idejama koje nam stavljaju u glave oni podrzani novcem iz Turske, Saudijske Arabije, SAD, Rusije i bilo gde drugde.

Sjenica

pre 9 godina

Ne razumem kako ce Sandzak biti autonomna regija sa tri opstine sa vecinskim srpskim stanovnistvom, geografski upucenim na Uzice (Prijepolje, Priboj i Nova Varos). U Novoj Varosi zivi 8% Bosnjaka, u Priboju ih je oko 30%, a u Prijepolju 48%. Pri tome ni Prijepolje, ni Priboj niti Nova Varos vide Novi Pazar kao svoj politicki centar. Ovo je doista prizivanje novih sukoba.

haris

pre 9 godina

Jel ovaj normalan? Juzni Tirol ti je u Italiji, a "SANDZAK" u Srbiji i CG, znaci nije samo dio jedne drzave. A da..on hoce kao Kosovo a zaboravlja, da zapad tu nema interesa.

costa

pre 9 godina

Pazi sta mu palo na pamet ajde mi u srbiji da napravimo referendum , to isto ko da se u engleskoj glasalo dal skotska da dobije nezavisnost. Ne druze moj nego ce referndum da se glasa na teritoriji sandzak , u svim gradovima sandzaka novi pazar, sjenica, tutin , priboj , prijepolje , bijelo polje , rozaje , plav , pljevlje. pa cemo da vidimo ishod referenduma i svima ce biti jasno o cemu se radi.

w.

pre 9 godina

Kako se ovaj lik pravi blesav i kako se pravi da ne zna sta se desavalo na Kosovu, uostalom Bosnjaci treba da se ugledaju na majku Tursku ane na Srbe i da traze istu onu autonomiju koju imaju Kurdi ili Jermeni u Turskoj. Turska im je uzor i naj u svemu pa neka bude i u vezi toga.

Moravac

pre 9 godina

Referendum pa ako hoće autonomiju neka je i dobiju. Svako ko hoće treba da dobije autonomiju. Prema rezultatima referenduma odrediti koji delovi tj mesta su unutrašnji deo Srbije a koja nisu. Tako postaviti i finansijski model. Porez za autonomske delove ostaje kod njih a za ostale ide u Srbiju. Pomoć i investicije idu u delove koji plaćaju porez Srbiji i to je to. Podela na države nikome ne ide u korist jer je suviše komplikovana. Autonomija što da ne. Naravno referendum o ukidanju autonomije treba organizovati svakih 12 godina ako se ljudi predomisle...

СВЕМИР

pre 9 godina

Рашка област била је, јесте и биће у саставу Србије. Довољно је простора и за цркве и за џамије, за све који хоће у миру да живе. Онима који хоће да поколебају мир и суживот грађана радикалним исламом и фашизмом, ено им Турска па нека тамо остварују своју државу, аутономију и шта год хоће.

Stig

pre 9 godina

Da, bice Sandzak kao Svajcarska ili Svedska! More, sirotinja je uvek sirotinja. Uce vas da se odrodjujete, ali pare niko ne da. Pa cak ni voljena i ljubljena Turska. Kako je vas lahko preveslati?

Milan

pre 9 godina

Bas me zanima sta Milo misli o ideji, da mu cetvrtina drzave bude uvucena u nekakvu prekograncinu kvazidrzavu. On je ipak najveci Evropejac u regiji. A da sprdacina bude jos veca, oni sto sad hoce "prekogranicnu regiju", najvise su pridoneli tome, da tu uopste postoji granica.

bumerang

pre 9 godina

Napisao sam pre neki dan komentar,kada su su se održale zajednićke sednice dve vlade,a komentar ostao neobjavljen,najverovatnije neče biti i ovaj.Da skratim,kako čemo reagovati kada ovi naši koji su druge veroispovesti održe zajedničku sednicu u Sarajevu!

nesa

pre 9 godina

Cuj autonomija. Onda i Timocka krajina moze traziti autonomiju i Beograd. Najbolje je da svako za sebe trazi autonomiju, moje dvoriste moja pokrajna. Strasno

J

pre 9 godina

Ови људи нису реални већина су у евентуално две општине и хоће да отцепе цео југ Рашке, чак и тамо где људи који живе то не желе. Ово је први сепаратистички покрет кога знам да хоће да отцепљује туђе територије

jelena

pre 9 godina

Pa kako bi stanje demokratije moglo i da bude kao u V. Britaniji, kad se nas narod sprda sa demokratijom, ne smatra je pozeljnom i nema poverenja u njene institucije. Mi smo uvek prizeljkivali diktature, a nisu nam uzor ni strane demokratije, naprotiv, divimo se Putinu, Kim Jong Ilu, zalimo za Gadafijem i Sadamom. Narod prvo treba edukovati.

Kvazimodo

pre 9 godina

To je za njih gradjansko drustvo. Potenciranje svake vrste iskljucivosti i posebnosti?!

Da li za vas gospodo postoji i jedna druga vrednost osim cinjenice da gledate u Istanbul kao u centar Svemira?

Ovakve i slicne budale su dovele do toga da se danas masovno tvrdi da je sve bilo bolje pod Milosevicem,a kako stvari stoje taj procenat ce samo rasti!

mici

pre 9 godina

A...ovaj...po kom ekonomskom modelu Raska oblast moze da privredjuje 5 milijardi evra? Da li je to moguce i sa drugim delovima Srbije? Ovde imamo, igleda, ekonomskog maga u sred Srbije i ne bi bilo lose da ga ministri privrede i finansija uzmu za savetnika pa da nas Bog vidi.

Petar Jovanovic

pre 9 godina

Sandzak je bila administrativna jedinica U Osmanskoj imperiji i bilo ih je na desetine(velika imperija, razumljivo) Sandzak ne postoji vise ni u Republici Turskoj, dakle sta zapravo hoce politicki predstavnici muslimana?Vlast za sebe rekao bih. Nije njima do naroda kao ni ovima u BG, NS...Ako volite istoriju i gajite emocije prema tom periodu to je u redu, ali insistirati na terminu Sandzak u 21.veku u Srbiji je besmisleno. Turci su ove krajeve davno napustili, nema njihove vlasti, pa nema ni Sandzaka.

Petronij

pre 9 godina

Znači proglasite autonomiju i sutra vam plate skoče na 5.000 evrića. Ha haaaaa. Čudi me da tip nema veću glavu, gde mu stade tolika pamet?

Radosav_Bavaniste

pre 9 godina

Hipotetički čak iako bi se formirala još jedna pokrajina, niko pri zdravoj svesti je ne bi formirao u "granicama" onoga što srpski muslimani zovu Sandžakom, već tako da ta pokrajina ima većinsko srpsko stanovništvo. Na taj način bi budući pokliči " o ugroženim pravima" ili o "torturi srpskih vlasti" po već oprobanom receptu bio sprečen. Naša najveća greška je što teritorijalna autonomija nije zabranjena Ustavom ( uzimajući kao primer moderne evropske države poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Mađarske ili Grčke) jer za nju ne postoji pre svega ekonomsko opravdanje. Srbija treba da bude ustrojena na potpuno drugim osnovama i da se razvija po regionima koji bi bili ekonomsko-upravne celine, a ne teritorijalne! I to kažem kao Banaćanin koji je sve mane "pokrajinske administracije" koja se tobože bori za moja prava, spoznao i shvatio da to nije ništa više do prilika za uhlebljenje partijskih drugova kada u Beogradu više mesta nema, i sutradan eventualno priče o "ugroženosti" Vojvodine.

razum

pre 9 godina

dosadni ste, nećete dobiti autonomiju, čuj navodi budžete i zarade južnog tirola, pa šta ti misliš, dobiješ autonomiju i odmah 5 milijardi evra i 35 soma evra zarada, da da oće to tako....ne pali narod, šti bi rekao dositej obradović "sedi di di si, ni za di si nisi".....

miki

pre 9 godina

Umesto da se bave korupcijom i necasnim radom svojih kolega, ovi i dale ljudima prodaju maglu. Jer kad to ne bi radili onda ovakvi politicari ne bi imali posla. Drugo, ono sto je cudno u ovom zahtevu je sta to tacno obican covek dobija! Sva prava koja ima sada, imao bi i u imaginarnom Juznom Tirolu. Znaci iz prakticnog ugla obican narod dobija ono sto je vec imao. Jedino dobijaju su politicari koji dobijaju razresene ruke da rade sta hoce i umisljaju da su mini predsednici. Ako je SDA stvarno racionalna stranka onda bi ovom zacepila usta. Pa valjda su toliko normalni da znaju da ovakvi zahtevi ne vode nicemu.

Chaki

pre 9 godina

I da rade sta hoce naravno tj da rade sve ono sto nijednom drugom gradjaninu nije dozvoljeno cak ni u sali. Naravno tu se smatra I setanje u uniformama svih mogucih jedinica koje su prosle kroz ovu zemlju bez ikakvih konsekvenci u protivnom da sledi tuzna protiv drzave za krsenje ljudskih prava muslimana.

kojot

pre 9 godina

Jeste, cim dobijete autonomiju, pochece novac da vam raste na drvecu! Stanovnici Juznog Tirola bi imali toliku platu bilo da su samostalni, autonomni ili sta god. Isto tako, stanovnici Sandzaka ce ziveti bedno u svakom slucaju, kao sto svi na ovim prostorima zive. A ovake glaveshine, koje koriste los standard naroda i njihove najnize nagone za ostvarivanje licnih interesa, prezirem bilo da se radi o Zukorlicu, Dodiku ili ovom liku. Da je svima njima stalo do naroda, razmisljali bi kako da poprave to stanje, a ne da svoju pozadinu stave u sto vazniju fotelju!

miki

pre 9 godina

svaka cast na tako naprednom razmisljanju.
vucicu a i srbiji je bilo bolje da je uzela u vladu ugljanina nego vecitog ministra ljajica kome svaka kapa pase i svaka ideologija.

Alibaba

pre 9 godina

Imamović je pobrkao babe i žabe.
Tirolci su najpre postali bogati pa su dobili autonomiju, a ne obratno - kako bi to želeo jedan balkanac.
Dalje, ni Srbija ni Crna Gora nisu, bar za sada, evropske države da bi se moglo fantazirati o kakvim god međugraničnim autonomijama, nego će još zadugo ostati obične balkanske državice upravo zahvaljujući takvima kao što je Imamović.
Najžalosnije je ipak to što Imamović upotrebljava svoj "ljubljeni" Sandžak kao monetu za potkusurivanje, ubacujući ga u "igre" oko Kosova i Metohije.

popeye

pre 9 godina

Чини се да је њему преча аутономија него просечна зарада од 35.000 евра. Није ишао да се информише о томе како и шта ти људи у Јужном Тиролу раде и привређују за толику зараду...

Mladem

pre 9 godina

Neka on stvori ekonomiju kao sto je oblast na koju se on ugleda onda ce i Srbi u Raskoj da glasaju za njegovu autonomiju. Medjutim, ako bude gledao da stvori muslimansku pokrajinu ima da zive kao sto se zivi u afganistanu.

Igor

pre 9 godina

Zna on dobro sta trazi, jer Juzni Tirol je jedna od najvecih zloupotreba autonomije u Evropi. Pitajte bilo kog Italijana sta misli o tome. Nemci koji tamo zive zloupotrebljavaju autonomiju i prete otcepljenjem za pare. Kad god im treba jos para, oni prete referendumom i otcepljenjem, dok ne dobiju koliko su trazili. Takodje, uopste nista ne uplacuju u savezni budzet Italije, ali zato uzimaju od drzave koliko god mogu! Itd itd... Moze o tome dosta da se pise, a analogija Raske oblasti i Juznog Tirola cak uopste ne postoji. Procitajte odakle Alto Adidje (Juzni Tirol) uopste u Italiji, a odakle je Raska u Srbiji. Juzni Tirol u Italiji datira od 1918 godine i Londonskog sporazuma iz 1915 - trgovina: saveznici dali Austrijsku zemlju Italiji da ova udje u rat protiv Austrije. Raska u Srbiji - od osnivanja 768 godine i kneza Viseslava.
Ono sto bi bilo uporedivo je - polozaj Srba u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Onoliko autonomije koliko imaju Srbi u mestu gde je osnovana muslimanska religija, toliko treba da imaju muslimani u mestu gde gde je osnovana Srbija.

killa

pre 9 godina

Treba decentralizovati citavu Srbiju i eto svakome njegovih para... Kakva autonomija, to na Balkanu samo predstavlja uvod u secesiju, nazalost.

%

pre 9 godina

Nije problem autonomija kad bi se mislilo samo na bolji ekonomski razvitak odredjene oblasti, medjutim kod nas visi stepen autonomije traze samo oni koji u buducnosti planiraju i secesiju, ekonomija i bolji zivot nisu nikome ni na pameti, tako da ovakve poruke i ideje treba u korenu saseci.

Miroslav

pre 9 godina

Budzet juznog tirola 5,5 milijardi ,a prosecna plata 35,000 eura

Ne razumem sta si time hteo da kazes,pa ti ni sa zlatnom ribicom,a ne sa autonomijom,ne bi to mogao nikad,ali nikad da uradis

Da nije smesno bilo bi zalosno,^u sandzaku prosecna plata 35,000 eura^,hahahaha

Vosha gari

pre 9 godina

Nije vam srpska elita i drzava kriva sto ne mozete da postanete tirolci preko noci. Preuzmite prvo tirolske navike i ponasanje, radite na sebi, infrastrukturi, skijalistima i turizam ce vam za 20-30 godina promeniti mentalitet u smeru kosmopolitizma, samodovoljnosti i na kraju zasluzene autonomije.
Nazalost to vazi za celu Srbiju jer svi smo daleko od tirolskog mentaliteta.

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Ovo je samo kampanja za izbore za nacionalni savet bosnjacke nacionalne manjine i nista vise. Ugljanin i Imamovic to dobro znaju kao sto znaju da ce propasti i na tim izborima.

Miki

pre 9 godina

Standardno mlacenje u praznu slamu. Po meni ovakve izjave treba da se sankcionisu, tj. da se uzme izjava doticnog da ne radi na rasparcavanju drzave u kojoj zivi I koja ga placa. I koliko ja znam oni zive u Raskoj, a ne u Sandzaku. Naravno, treba decentralizovati vlast, ali pravljenje novih autonomnih oblasti, hahaha...dobar vic.
Naravno, decentralizaciju sprecavaju strucni kadrovi koji su se nabili po raznim institucijama u Beogradu. Izgubili bi jadnici mesta na drzavnim jaslama, a I ne bi morali da ih pitaju za sve I svasta. Ali to je druga tema I nikako ne abolira ovakve huskace da se malo opomenu I pozovu na "informativni" razgovor.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Imamović je rekao da ne vidi ni jedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

"Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka", rekao je Imamović. "

Na osnovu čega si ti Imamoviću i tebi slični mešetari ,došao na ideju da je Južni Tirol uporediv sa Sandžakom i Balkanom uopšte? Da nije nerealan cilj možda ?Mada priča je malo pokvarena jer ono što tebe zanima je isključivo autonomija a to je samo lepo spakovano u ekonomske pokazatelje Južnog Tirola .O čemu se radi ?Hoće li Sandžak naprasno postati ekstremno bogat samo ako dobije autonomiju kao Južni Tirol ?Da li je Južni Tirol tako bogat zato što ima autonomiju ?Prestanite da farbate ovaj nesrećni narod više .

autonomija za Jupiter

pre 9 godina

Čim je Ugljaninova ekipa ispala sa vlasti, odmah kreće priča o ugroženosti Bošnjaka, genocidima, represiji, autonomijama i sl. Dok su se grejale državne fotelje, niko o tome ni reč da prozbori. Prijale su državne jasle i ministarska mesta. Čisto politikanstvo.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Imamović je rekao da ne vidi ni jedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

"Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka", rekao je Imamović."

Otkud ovim ljudima ideja da porede neku balkansku zabit , bilo da je to Sandžak ili Vojvodina sa državama ili regijama u kojim je bdp cca 1000 puta veći .Ali na stranu to , ako zanemarimo ovo paušalno frljanje ciframa koje je deo isključivo dnevnopolitičke retorike svojstvene političkoj sceni Balkana pitao bih ovog gospodina kao i slične njemu na čemu su zasnovane želje da recimo u ovom slučaju Sandžak postavi sebi za cilj Nivo Južnog Tirola .Poznato je u psihologiji da nerealne želje mogu dovesti do depresije .

za ili protiv

pre 9 godina

ja sam za!
ali za to da se ukinu postojece autonomije pa da se cela zemlja regionalizuje po principima istim za sve.
ni po babu ni po stricevima i svima isto.
siromasnije regije da se potrude da budu bogatije (manjim nametima, poklonima i svim drugim mogucim beneficijama).
"prirodno" bogate regije (npr. zahvaljujuci prihodima od turizma ili rudnog nalazista ili plodnih oranica ili sta vec) da na ime te svoje prirodne okolnosti placaju neku taksu koja bi se rasporedjivala na ime ekonomskog razvoja siromasnih regija koje nisu imale srece sa prirodnim bogatstvima.
ma moze sve da se napravi kad se hoce...
kakve podele vise, kakve autonomije, kakve nacije...

Maka@

pre 9 godina

Moze ali kad vam budzet bude toliki... kad umesto Hadzeta organizujete male bajramske vasare sa bezalkoholnim pivom i sudzukom...kad rasprave ko je pravoveran a ko ne zamene ugodne veceri o potrebama vase lokalne zajednice... mogu ovako u nedogled jer razlike izmedju Tirola i Raske oblasti su ogromne . Regionalizacija Srbije je pozeljna ali vise kako je to ostatak Italije npr

tomy

pre 9 godina

Autonomija znaci vise para da oni dole mogu da kradu a ne da kradu ovi u Beogradu.Sve se svodi na budzet i pare.Autonomija je samo izgovor jer bi njom dobili vladu i budzet i priliku za enormnu kradju novca.

Džaba sve

pre 9 godina

Ma daće Nikolić i Vučić sve i svima za još malko ostanka na vlasti i da ih još malo tapšu po ramenu ovi iz Brisela i Angela Merkel ali smo zato mi Srbi iz Vojvodine izdajnici i to najveći kada tražimo da nam se vrati ono što smo imali do jogurt revolucije.

Milos

pre 9 godina

kao sto je neko rekao, podmetnuta tema, I to direktno od tih koje je on I prozvao: Vucica, Nikolica, Dacica. Penzije idu dole, a bogami I plate I otpustanja, spoljni dug za 2 godine dostigao cifru od 50% za 12 godina ( bio 14.4 sad je 21-22 mld€) pre toga pa prica o nekoj autonomiji Sandzaka je idealna da preusmeri paznju sa pravih pitanja I tema. Noam Comski je definisao tu (a ima ih 10) taktiku ciji je princip stvori novi problem-napravi krizu-skreni paznju-resi stvoreni problem-uberi politicke poene a masa zaboravi na originalan problem....

ja onako u prolazu

pre 9 godina

nike@
kazes nije Sandzak nego Raska..
a isto si rekao ostavljeno nam je na "amanet "
da te pitam nesto: dali ti je tata ostavio "babovinu" ili " tatovinu " ??

madam x

pre 9 godina

Podmetnute teme, šta je babi milo!!!
Zašto se ne bavite bitnim temama: iz LOZNICE teški metali ušli u Drinu.
Sledi Sava, a Bograd koristi savski vodu. Šta će biti sa vodovodom u gradu, to su bitne teme.
Ps. Analogija. Kako se desio ČERNOBIL? Javaslukom zaposlenih birokrata koji nisu poštovali procedure.
A kad se havarija desila, danima su prikrivali da se desila...postradao grdan narod...

Neko iz mase

pre 9 godina

Prekogranicna autonomija mozda i jeste dobro resenje, ali treba pazljivo birate ingerencije te regije da ne lici previse na pokrajinu koja bi kasnije sigurno trazila odcepljenje.

Republic(s) of Bananas

pre 9 godina

Dotičnom neko pod hitno da objasni da je Kosovo "specijalan slučaj" i da se sa njim ne mogu vući nikakve paralele.
Tako su nama "prijatelji sa zapada", kojima hrlimo u zagrljaj, objasnili.