Četvrtak, 07.08.2014.

13:11

Za ubistvo Tijane zatvor do 40 god.

Za ubistvo Tijane Jurić (15) preti kazna zatvora od 30 do 40 godina, pošto je u Srbiji, kao i u drugim evropskim državama ukinuta smrtna kazna, kaže Selaković.

Izvor: Tanjug

Za ubistvo Tijane zatvor do 40 god. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Nada Kojić

pre 9 godina

Gospodine Selaković razumem da kada je u pitanju smrtna kazna da poštujemo evropske standarde ali ne razumem zašto je smrtna kazna zamenjena kaznom zatvora od 40 god.umesto dozivotnom kaznom zatvora.Zašto je ostavljena mogućnost takvim monstrumima da dozive slobodu,to im se bar moze uskratiti pogotovo kad je reč o maloletnoj deci,silovanju i teškom ubistvu.

majla

pre 9 godina

Sve vidim u americi se i pored postojanja smrtne kazne smanjio broj zlocina!
Vise sam za dozivotnu u samici bez dozvole za posete i bez mogucnosti pomilovanja. Neka pati makar malo od onoga koliko pate sada njeni roditelji.
Smrt je za takav zlocin blaga kazna!

qw

pre 9 godina

(qw, 7. avgust 2014 13:22)
ma daj molim te,

odgledao sam tone nasilnih filmova (i citao knjiga), a nikada nisam imao zelju nikoga ni najblaze da fizicki povredim, nikada se nisam tukao i slicno.
Problemi u nasem drustvu su daleko dublji od nasilja u filmovima.
(Bojan, 7. avgust 2014 14:44)

Za nekoga je to dovoljan okidac, za nekoga ne. Posmatraj ponasanje dece koja kopiraju sve od igrica do crtaca. Onda obrati paznju kako se deca ponasaju sada u vrticu/skoli agresivno, a kako je bilo nekada.
Uostalom sta pametno moze da se vidi u SVAKODNEVNIM ubistvima na TVu? Tebe to privlaci i nakon silnih godina prikazivanja?
Gotovo sam siguran da ni ne znas na mapi gde je Severna Koreja, a kamoli da nas poredis sa istom posto tvoj opseg znanja dosese samo koliko ti dnevni portali pruzaju informacija tj nametnuto misljenje.

Budi siguran sutra da se nadjes u kriznoj situaciji rat/zivotna ugorzenost BUDI SIGURAN da ces zahvaljujuci svakodnevnoj dozi nasilja pre izgubiti humanu stranu svog bica jer se mozak prilagodio u nekoj meri koju sad u regularnoj situaciji nema potrebe da ispoljavas.
Masovna hipnoza, drzanje misljenja pod sto vecom kontrolom pruzanjem usmerenih informacija.
"TV under swastika", edukuj se malo, pa razmisli.

Šareniš-iš

pre 9 godina

Da postoji smrtna kazna za najtezu zlocin, da postoji kastracija za silovatelje, da postoji odsecanje ruke za prodaju droge... Srbija bi bila zemlja sa manje zločina. Počivaj u miru drago dete lepo, neka te plavo nebo čuva. Saučešće porodici i prijateljima.

oki

pre 9 godina

I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena. (Mad4Red, 07. avgust 2014 13:58)

smrtna kazna postoji (bar u Americi) da se da primer sta ne treba raditi a ne da bi se pravda zadovoljila, a i kakva je to pravda ako primenjujemo oko za oko princip , onda nas bi bilo upola manje, a i bolje je dozivotna robija bez ikakvog pomilovalnja jer i tad nece biti opasan po okolinu a i provesce ostatak zivota najbednije moguce sto i zasluzuje

Djura

pre 9 godina

najvise mi se svidja zakon u Americi..on bi tamo za ovo dobio jedno 16 dozivotnih robija, naravno bez pomilovanja...inace strasan zlocin

XistoryX

pre 9 godina

Nece njemu tamo niko nista naplatiti. Platicemo mi poreski obveznici njegovo izdrzavanje kazne, a nemamo smrtnu kaznu u zakonu, jer se kosi sa ljudskim pravima, a taj monstrum je Tijani uskratio osnovno ljudsko pravo, a to je pravo da zivi.

neka njega

pre 9 godina

Ma ljudi bolje zatvor. I ako dozivi da izadje, toliko ce vec izgubiti zivot da ce zeleti da se vrati u zatvor. I generalno kazne zatvorom treba poostriti, malo manje po dzepu, vise uloziti u zatvore, izgraditi te celije (jer nema mesta za sve). Da i ova drzava lici na nesto.

Alex

pre 9 godina

@alan Ford
Ali kako i koja prevencija.
Koja prevencija protiv ovoga je moguca. Ovaj tip nema kriminalni rekord koji bi sugestirao na ovako nesto. A postoje dvije mogucnost:
Prva mozda je bio popit pa udario Tijanu autom pa da zataska, svjedoka nema, ubio malu.
Ili druga mogucnost da je malu namherno udario uvukao u auto da siluje i ubije.
Ova prva mogucnost je cak groznija jer je refleksija drustva i pada svih moralnih normu.

Druga mogucnost je stvar statistike i male vjerovatnoce da se naleti na psihopatu. Ali takve stvari se desavaju

Petar

pre 9 godina

Prevencija daje bolje rezultate nego kažnjavanje. Ali, prevencija zahteva temeljitost, sistematičnost, strpljenje itd., a svemu tome mi nismo skloni kao narod. Slažem se da učinioca ovog nedela treba najstrože kazniti, ali to neće vratiti devojčicu. Nije tu samo u pitanju nedostatak finansijskih sredstava, kojim se pravda slaba prevencija u našem društvu, nego i neracionalno i nestručno trošenje postojećih resursa. Na primer, zašto na državnoj televiziji nema odgovarajućih emisija koje će da promovišu nenasilan stil života i da potencijalnim žrtvama daju savete kako da izbegnu opasnost. Zašto nam ulice nisu osvetljene i obezbeđene kamerama. A da, zaboravio sam da je ovo Srbija u kojoj je mnogo važnije da se ogroman novac potroši na službene automobile preko veze zaposlenih tetki, komšinica, kumova itd..

Tanasko Rajic

pre 9 godina

@ojsojs
Jer je danas lakse i jeftinije angazovati masinu i profesionalce nego hraniti polupismen svet koji moze da radi samo fizicke poslove jer necemo od kriminalaca ocekivati da naprave prugu.

Zox

pre 9 godina

Evropa je ukinula smrtnu kaznu kada je njihovo pravosudje doslo "dotle", ali i kad je smanjen broj slucajeva koji zasluzuju smrtnu kaznu, uspostavljena kontrola i pracenje zlocinaca, kad su uvedene inekcije za pedofile i slicno. Dakle, kad u Srbiji ne bude ubijanja devojaka kao kod nas, ne bude pljacke starijih ljudi, ne bude izivljavanja nad ljudima i zivotinjama, kad ne budu "opasni momci" i "sponzoruse" u modi - slazem se, ukidaj.

Do tad je steta da ovoliku kolicnu gluposti i zla neko hrani...

Mad4Red

pre 9 godina

Ako se već zalažeš za princip oko za oko, onda ga dosledno primeni. Smrtna kazna nema veze sa principom oko za oko, jer ubijanje zločinca nije simetrično zločinu koji je učinio. Ako ti neko zapali kuću, onda i ti njemu treba da zapališ kuću, a ne da mu ogrebeš kola. Analogno tome, ako ti neko ubije blisku osobu, šta bi u tom slučaju bilo oko za oko?

Jesi ti svestan šta tražiš? Sva sreća pa takvi kao ti ne odlučuju o kaznenom sistemu. Dok je sa druge strane žalosno da Stefanović dr. Nebojša s ovakvim izjava obavlja tako odgovornu funkciju.
(expert, 7. avgust 2014 14:37)

Princip, ''experte'', princip, a ne sam zakon kao takav doslovce. I to princip prilagodjen danasnjem vremenu, i ogranicen na najsurovije zlocine, kakav je ovaj(ako se naravno dokaze, jer, razume se, treba ispostovati prezumpciju nevinosti,no to ostavimo sudu). Dakle, ko na ovakav nacin drugoga lisi zivota, da i sam bude lisen istog. Sta je tu problem?
To je najpravednije sa stanovista zrtve, i kakva-takva satisfakcija njenoj porodici, a nista manji znacaj je i u generalnoj prevenciji, kao opomena buducim potencijalnim zlocincima da ce isto tako proci.
Svaki konkretni slucaj je prica za sebe, i sud mu se treba nepristrasno posvetiti, ali poostravanje kaznene politike, barem za najteze zlocine, ma koliko delovalo dekadentno, ja licno vidim kao neophodnost u ovom i svakom drustvu koje sve dublje tone u nasilje.

mik

pre 9 godina

Jeste da nema smrtne kazne ali moze vrlo lako da se desi da Tijanin ubica u zatvoru izvrsi samoubistvo davljenjem u kofi vode, kao sto je to ucinio onaj makedonski novinar sto je ubijao zene a onda za novine pisao o svojim zlocinima.

Che

pre 9 godina

Pošto je najverovatnije bio pjan, pa će advokat da potencira neurčunljivost i afekt (što će psihijatri najverovatnije da potvrde), može najviše da dobije 10 godina (sve pod uslovom da se pokaje), inače može i 20, 30 godina! 
Prevencija je čudo, izvesnost kazne bi sputala ovakve zločine, ali pošto je država šuplja nema nam nekog boljitka
(Alan Ford, 07. avgust 2014 15:24)

nema tog advokata koji ce uloziti zalbu za ovog manijaka.Ionako ce biti branjen po sluzbenoj duznosti, cisto da se ispostuje zakon.

OjsOjs

pre 9 godina

OK, ukinuli smo smrtnu kaznu zato sto kao drustvo zelimo da postignemo i postujemo neke standarde humanosti! OK!
Ali zasto je ukinuta praksa da osudjenici rade na poslovima od velike koristi za drzavu kao sto su izgradnja kanala, nasipa, pruga, puteva, tunela, kanalizacije, ciscenje septickih jama, ciscenje kanalizacionih kolektora. Nemojte mi samo reci da nasi EU partneri traze da zatvorenici zive u hotelu sa 5 zvezdica - All Inclusive i to o trosku gradjana!
Aj bre, saberite se i pocnite vec jednom da vodite ovu drzavu u pravom smeru.....

A.

pre 9 godina

Pošto ima 34 godine, kazna od 40 godina, ali bez
a) mogućnosti za pomilovanje
b) bez vikenda van zatvora
i sa najmanje osmočasovnim radom da isplati prebivalište i hranu u zatvoru.

Fadilj Shtil

pre 9 godina

U potpunosti se slažem da za ovaj zločin mora biti veoma stroga kazna,meni se par pitanja muva po glavi:
zašto se po zakonu ne zabrani kretanje maloljetnicima iza 22.00 bez pratnje staratelja,šta rade djeca u 00.30 h napolju??? Sad će neko reći"pa eto to je tako...i ostale gluposti"To nije normalno i sigurno u državama sa malom stopom kriminala,to je teža ludost,ne želim unesrećenim roditeljima stajati na muku ali ovo je uopštena konstatacija vezana za dati zločin.
Smrtna kazna je bila u prošlom sistemu i gledao sam potresna svjedočenja izvršilaca,problem smrtne kazne je njeno izvršenje,ko će to da radi???
A najgora mi je stvar od svega kada se pomene"evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava" a onda se okorjeli zločinci i ubice žale da su im ugrožena ljudska prava što je samo po sebi noncens.itd

Nisam pravnik ali logika je cudo

pre 9 godina

Nije ovde problem sto je ona bila kasno uvece napolju vec sto je ubijena jer je prvo udarena automobilom. Ovaj manijak je nju ubio jer se bojao da ce odgovarati za to sto je udario autom i verovatno mu je pao mrak na oci mislio je da je tesko povredio i resio je da je dokrajci i da zataska zlocin. Isto bi verovatno uradio i da je bila neka devojka od 20-25 godina sigurno. Znaci nema potrebe osudjivati roditelje vec treba gledati motiv ubistva - prikrivanje drugog krivicnog dela. Psiholoski profil ubice je isto vazan ali za to su tu eksperti na tom polju pa neka oni daju sud, ali se samo bojim da se ne izvuce na neuracunljivost.

Alan Ford

pre 9 godina

Pošto je najverovatnije bio pjan, pa će advokat da potencira neurčunljivost i afekt (što će psihijatri najverovatnije da potvrde), može najviše da dobije 10 godina (sve pod uslovom da se pokaje), inače može i 20, 30 godina!
Prevencija je čudo, izvesnost kazne bi sputala ovakve zločine, ali pošto je država šuplja nema nam nekog boljitka

Dzoni

pre 9 godina

Ako smo demokratija hocemo refendum za smrtnu kaznu za ubistva.. Da hranimo ovakve ceo zivot dok oni sto ne bi mrava zgazili kopaju po kantama.

PatriJota

pre 9 godina

Interesuje me kako je moguce da u SAD, koja sebe promovise i predstavlja kao najdemakratskije drustvo sveta, postoji smrtna kazna u mnogim njenim drzavama??? A dozivotne robije i one kazne kada se sabiraju zlocini pojedinacno pa moze da izadje 100 i 200 godina, imaju sve drzave???
Smrtna kazna jednostavno mora i treba da postoji za odredjene zlocine kao sto je ovaj i tacka!!! Sve ostalo je cista glupost modernog doba van logike i pravde!!!

no

pre 9 godina

@qw

Najbolje onda da se zatvorimo kao Severna Koreja i nema problema. Kako to da ja gledam sve te filmove kao i gomila mojih prijatelja pa niko nije mrava zgazio?
Problem naš je u kaznenoj politici. Ovaj će i dobiti 40 godina, potpuno je nebitan lik + je bila velika medijska kampanja da se pronađe devojčica, ali sutra ako vas neko upuca zbog parking mesta dobiće 3-4 godine a vest će izaži u novinama pored reklame za hot-line.

expert

pre 9 godina

Mozemo da ih s razlogom ne volimo za milion stvari ali, kada je rec o krivicnim delima, americki zakon je neprikosnoven u svojoj pravednosti. Za ovakvo monstruozno ubistvo sledi smrtna kazna, bez imalo dvoumljenja.
U Evropi je drugacije, mada argumenti, koji se uglavnom svode na postovanje neprikosnovenosti prava na zivot kao civilizacijskog dostignuca evropskih naroda, i na ubedjenje da je ovaj kontinent znatno bezbedniji, kod ovakvih primera gube na snazi i deluju besmisleno. Setite se samo onog norveskog psihopate Brejvika i kazne na koju ga je tamosnji sud osudio. I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena.
(Mad4Red, 7. avgust 2014 13:58)

Ako se već zalažeš za princip oko za oko, onda ga dosledno primeni. Smrtna kazna nema veze sa principom oko za oko, jer ubijanje zločinca nije simetrično zločinu koji je učinio. Ako ti neko zapali kuću, onda i ti njemu treba da zapališ kuću, a ne da mu ogrebeš kola. Analogno tome, ako ti neko ubije blisku osobu, šta bi u tom slučaju bilo oko za oko?

Jesi ti svestan šta tražiš? Sva sreća pa takvi kao ti ne odlučuju o kaznenom sistemu. Dok je sa druge strane žalosno da Stefanović dr. Nebojša s ovakvim izjava obavlja tako odgovornu funkciju.

Radosav

pre 9 godina

Da pitam ja vas sve koji se tako svesrdno i apsolutno opredeljujete za ponovo uvođenje smrtne kazne ( na stranu to što je njen učinak tamo gde je ima potpuno irelevantan, niti je ona efikasna u pre svega preventivnoj funkciji kažnjavanja), ko će vratiti u život osuđenog na smrtnu kaznu za koga se po vanrednim pravnim lekovima ispostavi da NIJE kriv? Ili se i vi vodite principom "svako je kriv dok se ne dokaže da je nevin"? Ne govorim o ovom slučaju, nego o svim budućim, ako bi se smrtna kazna ponovo vratila u sistem krivičnih sankcija. Jel razmišljate svojom glavom malo? Počivaj u miru mala devojčice!

Posle ponoći

pre 9 godina

Doživotna robija BEZ mogućnosti pomilovanja (tako je u Americi)

PS. Šta dete ( muško ili ženko svejdno) radi na ulici posle ponoći ?
Roditelji su odgovorni za svoju decu do njihovog punoletsva.

Maxim

pre 9 godina

Još jedan nesmotren istup povodom svirepog ubistva.
Ministar kaže da smo MORALi da izbrišemo smrtnu kaznu iz zakona i da MORAMO da poštujemo povelju.
Dakle, mi sve to radimo zato što nas neko prisiljava, a ne zato što smatramo da je korisno i što razumemo vrednosti koje stoje u osnovi tih propisa.
Nameće se zaključak da bi naši zakoni ličili na saudijske, al' nevolja je što smo u Evropi.
Izuzetan neprofesionalizam mladih lavova SNS-a. Od državnih službenika očekuje se da budu uzori društvu, a ne da podilaze najnižim strastima stanovništva zbog rejtinga.

правник

pre 9 godina

Захвалите се европејцима и евро-фанатицима за овакво кривично законодавство и казнену политику... Е па то је примило такве димензије, да онај монструм у Норвешкој што је побио стотине оне деце која су камповала на острву може да добије само 20 година затвора. То вам је Европа и ”европски стандарди”. Бирали сте, гледајте...

Nenad Lukic

pre 9 godina

Zasto 40 godina, zar ne postoji dozivotna kazna. Zasto se ne ugledamo na nase anglosaksonske partnere pa ga osudimo za svako zlodelo (gazenje kolima,kidnapovanje,fizicko nasilje i svirepo ubistvo) pojedinacno pa sve lepo saberemo. Taj covek zasluzuje da izadje iz zatvora samo kao mrtav.
A vi sada nemojte da objavite zato sto "sirim govor mrznje".

vica

pre 9 godina

Ne zasluzuje da se smeje zivi da udise isti vazduh koji je udisala i Mala Tijana..... Izmedju ostalog koliko ce drzavu da kosta njegov bezvredni zivot a i nas poreske obaveznike.

Antara

pre 9 godina

@Maksim: Zaključak koji si ti izveo je više plod ogorčenosti na sadašnju vlast ( što razumem, jer sam i sam ogorčen, ali na sve od 5. oktobra), nego što se nameće kao suma sumarum Selakovićeve izjave. Reći da MORAMO poštovati evropske konvencije koje smo potpisali i ratifikovali, ne znači ništa više do poštovanja OBAVEZE koju smo na sebe preuzeli stavljajući potpis na ta akta. Srbija ima dugu tradiciju razumevanja civilizacijskih vrednosti i pre nego što su ona postala opšte prihvaćena ( poput odredbe Sretenjskog ustava da je svako ko zakorači na teritoriju kneževine Srbije slobodan čovek), tako da zaista nema potrebe da zbog nezadovoljstva ovom vlašću ( u čemu se, ponavljam, slažem) zaboravite da Srbija ne postoji od kad je na vlast došla napredna stranka. Što se smrtne kazne tiče, ja sam protiv njenog uvođenja iz mnogobrojnih razloga, ali ponajviše zbog činjenice da bi nevin čovek mogao biti žrtva te krivične sankcije.

Iv

pre 9 godina

'Jedna mala evropska drzava podsjetila'...
Kakva izjava jednog ministra - ono kao, bio sastanak, ljudi razmatraju, vagaju i odlucuju.. Onda se javi jedan i kaze to, a svi ostali, auuuu, da, u pravu si...onda ne mozemo da ih prihvatimo.
Tako ni djeca pred zgradom ne dogovaraju koga da zovu na fudbal. Pih.
A za ovog monstruma - da je srece da nikad ne izadje iz zatvora, a bice tako jer ce ga neko ko je vec tamo sa zadovoljstvom odrobijati!!

Stefan

pre 9 godina

Posto nas svi nasi vrli pravnici i politicari ubedjuju da ne mozemo da uvedemo smrtnu kaznu, moze li neko od tih experata da mi objasni sta je sa dozivotnom robijom koja je sasvim adekvatna zamena za smrtnu kaznu?

Kole

pre 9 godina

Uz neizrecivu tugu i bol zbog gubitka mladog zivota i patnje porodice, moram ipak da primetim: Da li je na Vladi i njenim ministrima da ocenjuju koliku ce presudu dobiti bilo koji okrivljeni za bilo koje krivicno delo? Zar licitacija duzinom kazne nije pritisak na sudstvo i zabranjena zakonom i, u sustini, protiv - Ustavna? Kako neko, pogotovu ko je ministar (!) sme da kaze, cak i u ovmo teskom momentu, da treba da se uzmu okolnosti i uznemirenje javnosti u obzir i da se prema tome odredi kazna? Da li to znaci da u slucaju da je isto krivicno delo ubistva izvresno nad nekom drugim osobom, isto tako neduznom i nevinom, negde u nekoj zabiti daleko od ociju javnosti, gde igrom slucaja nije bilo medijske paznje, da taj krivac onda zasluzuje manju kaznu nego ovaj, samo zato sto ovde cela zemlja zna i saoseca sa ovom nescrecnom devojcicom? Mislim da se ne sme zloupotrebljavati jedna mucna situacija niti za licnu pormociju, niti za politikanstvo, a ponajmanje za poigravanje sa pravom i zakonima.

mrgud

pre 9 godina

Kakvi su primitivci nevaspitani ovi nasi politicari!!

Aman, hocete li shvatiti da ne smete da osudite coveka unapred!!! On je osumnjicen, a ne osudjen! I ne smete u javnosti da iznosite detalje zlocina, narocito ne one koji nisu potvrdjeni. Skinuo, silovao sbb kbb.... A nije vam ni posao! Kao sto ni tati Vucicu nije posao da nosi decu u Feketicu!

Ej, iskoriscavate smrt devojke za sopstvenu promociju! Iskoriscavate snazne emocije naroda koji je sablaznjen ovim zlocinom za nekakvu nepostojecu diskusiju o zakonskim kaznama, evropskim vrednostima!

Kakvi neprofesionalci, gomila nevaspitanih, neobrazovanih diletanata vodi drzavu!!

Rale

pre 9 godina

Ako vec ta smrtna kazna ne moze da se vrati, sta je sa dozivotnim kaznama bez pomilovanja??? Neki ovakvi monstrumi treba da izadju iz zatvora za 15-20 godina? Kao naprimer Darijan Music. Drzava banana.

Bojan

pre 9 godina

(qw, 7. avgust 2014 13:22)
ma daj molim te,

odgledao sam tone nasilnih filmova (i citao knjiga), a nikada nisam imao zelju nikoga ni najblaze da fizicki povredim, nikada se nisam tukao i slicno.
Problemi u nasem drustvu su daleko dublji od nasilja u filmovima.

Mad4Red

pre 9 godina

Pisao sam vec, ponovicu i ovde:

Mozemo da ih s razlogom ne volimo za milion stvari ali, kada je rec o krivicnim delima, americki zakon je neprikosnoven u svojoj pravednosti. Za ovakvo monstruozno ubistvo sledi smrtna kazna, bez imalo dvoumljenja.
U Evropi je drugacije, mada argumenti, koji se uglavnom svode na postovanje neprikosnovenosti prava na zivot kao civilizacijskog dostignuca evropskih naroda, i na ubedjenje da je ovaj kontinent znatno bezbedniji, kod ovakvih primera gube na snazi i deluju besmisleno. Setite se samo onog norveskog psihopate Brejvika i kazne na koju ga je tamosnji sud osudio. I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena.

maloicitao

pre 9 godina

To koliko je javnost bila uznemirena ne moze biti faktor u odlucivanju oko kazne a ministar Selakovic ne bi trebalo da radi na svojoj promociji i da se dodvorava javnosti u ovom trenutku vec da prepusti sudu da radi. Nasi politicari obozavaju da vrse pritisak na sudije zarad malo politickih poena. Ponasaju se kao saucesnici, komadaju delove velike nesrece koja je zadesila to dete kao da su lesinari.

Prijatelj

pre 9 godina

Još jedna u nizu povelja koje "moramo da poštujemo" i koja nas sputava da se svi do jednog svesrdno predamo apsolutnoj i neograničenoj moći države. Kada pogledate koliko komentatora navija za smrtnu kaznu, mi sasvim jasno zaslužujemo baš ovu a možda i nemilosrdniju vlast. Međutim, ni ova vlast kao ni one prethodne neće se baviti zdravljem i progresom nacije, oni troše vreme i energiju na "ponovo rat saopštenjima DS i SNS" (naslov vesti). Mi smo svi ogrezli u kolektivnoj patologiji i nemamo izlaza osim onog kojeg pronađemo individualno, sami.

qw

pre 9 godina

Svako jutro i svako veče GODINAMA unazad sve naše TV stanice RTS, B92, PRVA, PINK prikazuju serije sa najbrutalnijim ubistvima. Svako jutro i svako veče SVAKI DAN.
Neminovnost je da neko ovako monstruozno ubistvo shvati kao nešto normalno.
A vi i dalje pitajte se gde nam ide društvo, a nasilja i ubijanja na TVu omladini ispred očiju kao dneva doza normalnog.

Država pod hitno da napravi agenciju koja će se baviti kvalitetom i cenzurom programskih šema.

Maxim

pre 9 godina

Još jedan nesmotren istup povodom svirepog ubistva.
Ministar kaže da smo MORALi da izbrišemo smrtnu kaznu iz zakona i da MORAMO da poštujemo povelju.
Dakle, mi sve to radimo zato što nas neko prisiljava, a ne zato što smatramo da je korisno i što razumemo vrednosti koje stoje u osnovi tih propisa.
Nameće se zaključak da bi naši zakoni ličili na saudijske, al' nevolja je što smo u Evropi.
Izuzetan neprofesionalizam mladih lavova SNS-a. Od državnih službenika očekuje se da budu uzori društvu, a ne da podilaze najnižim strastima stanovništva zbog rejtinga.

Nenad Lukic

pre 9 godina

Zasto 40 godina, zar ne postoji dozivotna kazna. Zasto se ne ugledamo na nase anglosaksonske partnere pa ga osudimo za svako zlodelo (gazenje kolima,kidnapovanje,fizicko nasilje i svirepo ubistvo) pojedinacno pa sve lepo saberemo. Taj covek zasluzuje da izadje iz zatvora samo kao mrtav.
A vi sada nemojte da objavite zato sto "sirim govor mrznje".

Iv

pre 9 godina

'Jedna mala evropska drzava podsjetila'...
Kakva izjava jednog ministra - ono kao, bio sastanak, ljudi razmatraju, vagaju i odlucuju.. Onda se javi jedan i kaze to, a svi ostali, auuuu, da, u pravu si...onda ne mozemo da ih prihvatimo.
Tako ni djeca pred zgradom ne dogovaraju koga da zovu na fudbal. Pih.
A za ovog monstruma - da je srece da nikad ne izadje iz zatvora, a bice tako jer ce ga neko ko je vec tamo sa zadovoljstvom odrobijati!!

maloicitao

pre 9 godina

To koliko je javnost bila uznemirena ne moze biti faktor u odlucivanju oko kazne a ministar Selakovic ne bi trebalo da radi na svojoj promociji i da se dodvorava javnosti u ovom trenutku vec da prepusti sudu da radi. Nasi politicari obozavaju da vrse pritisak na sudije zarad malo politickih poena. Ponasaju se kao saucesnici, komadaju delove velike nesrece koja je zadesila to dete kao da su lesinari.

mrgud

pre 9 godina

Kakvi su primitivci nevaspitani ovi nasi politicari!!

Aman, hocete li shvatiti da ne smete da osudite coveka unapred!!! On je osumnjicen, a ne osudjen! I ne smete u javnosti da iznosite detalje zlocina, narocito ne one koji nisu potvrdjeni. Skinuo, silovao sbb kbb.... A nije vam ni posao! Kao sto ni tati Vucicu nije posao da nosi decu u Feketicu!

Ej, iskoriscavate smrt devojke za sopstvenu promociju! Iskoriscavate snazne emocije naroda koji je sablaznjen ovim zlocinom za nekakvu nepostojecu diskusiju o zakonskim kaznama, evropskim vrednostima!

Kakvi neprofesionalci, gomila nevaspitanih, neobrazovanih diletanata vodi drzavu!!

A.

pre 9 godina

Pošto ima 34 godine, kazna od 40 godina, ali bez
a) mogućnosti za pomilovanje
b) bez vikenda van zatvora
i sa najmanje osmočasovnim radom da isplati prebivalište i hranu u zatvoru.

OjsOjs

pre 9 godina

OK, ukinuli smo smrtnu kaznu zato sto kao drustvo zelimo da postignemo i postujemo neke standarde humanosti! OK!
Ali zasto je ukinuta praksa da osudjenici rade na poslovima od velike koristi za drzavu kao sto su izgradnja kanala, nasipa, pruga, puteva, tunela, kanalizacije, ciscenje septickih jama, ciscenje kanalizacionih kolektora. Nemojte mi samo reci da nasi EU partneri traze da zatvorenici zive u hotelu sa 5 zvezdica - All Inclusive i to o trosku gradjana!
Aj bre, saberite se i pocnite vec jednom da vodite ovu drzavu u pravom smeru.....

qw

pre 9 godina

Svako jutro i svako veče GODINAMA unazad sve naše TV stanice RTS, B92, PRVA, PINK prikazuju serije sa najbrutalnijim ubistvima. Svako jutro i svako veče SVAKI DAN.
Neminovnost je da neko ovako monstruozno ubistvo shvati kao nešto normalno.
A vi i dalje pitajte se gde nam ide društvo, a nasilja i ubijanja na TVu omladini ispred očiju kao dneva doza normalnog.

Država pod hitno da napravi agenciju koja će se baviti kvalitetom i cenzurom programskih šema.

Mad4Red

pre 9 godina

Pisao sam vec, ponovicu i ovde:

Mozemo da ih s razlogom ne volimo za milion stvari ali, kada je rec o krivicnim delima, americki zakon je neprikosnoven u svojoj pravednosti. Za ovakvo monstruozno ubistvo sledi smrtna kazna, bez imalo dvoumljenja.
U Evropi je drugacije, mada argumenti, koji se uglavnom svode na postovanje neprikosnovenosti prava na zivot kao civilizacijskog dostignuca evropskih naroda, i na ubedjenje da je ovaj kontinent znatno bezbedniji, kod ovakvih primera gube na snazi i deluju besmisleno. Setite se samo onog norveskog psihopate Brejvika i kazne na koju ga je tamosnji sud osudio. I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena.

Posle ponoći

pre 9 godina

Doživotna robija BEZ mogućnosti pomilovanja (tako je u Americi)

PS. Šta dete ( muško ili ženko svejdno) radi na ulici posle ponoći ?
Roditelji su odgovorni za svoju decu do njihovog punoletsva.

Bojan

pre 9 godina

(qw, 7. avgust 2014 13:22)
ma daj molim te,

odgledao sam tone nasilnih filmova (i citao knjiga), a nikada nisam imao zelju nikoga ni najblaze da fizicki povredim, nikada se nisam tukao i slicno.
Problemi u nasem drustvu su daleko dublji od nasilja u filmovima.

Rale

pre 9 godina

Ako vec ta smrtna kazna ne moze da se vrati, sta je sa dozivotnim kaznama bez pomilovanja??? Neki ovakvi monstrumi treba da izadju iz zatvora za 15-20 godina? Kao naprimer Darijan Music. Drzava banana.

Prijatelj

pre 9 godina

Još jedna u nizu povelja koje "moramo da poštujemo" i koja nas sputava da se svi do jednog svesrdno predamo apsolutnoj i neograničenoj moći države. Kada pogledate koliko komentatora navija za smrtnu kaznu, mi sasvim jasno zaslužujemo baš ovu a možda i nemilosrdniju vlast. Međutim, ni ova vlast kao ni one prethodne neće se baviti zdravljem i progresom nacije, oni troše vreme i energiju na "ponovo rat saopštenjima DS i SNS" (naslov vesti). Mi smo svi ogrezli u kolektivnoj patologiji i nemamo izlaza osim onog kojeg pronađemo individualno, sami.

no

pre 9 godina

@qw

Najbolje onda da se zatvorimo kao Severna Koreja i nema problema. Kako to da ja gledam sve te filmove kao i gomila mojih prijatelja pa niko nije mrava zgazio?
Problem naš je u kaznenoj politici. Ovaj će i dobiti 40 godina, potpuno je nebitan lik + je bila velika medijska kampanja da se pronađe devojčica, ali sutra ako vas neko upuca zbog parking mesta dobiće 3-4 godine a vest će izaži u novinama pored reklame za hot-line.

Alan Ford

pre 9 godina

Pošto je najverovatnije bio pjan, pa će advokat da potencira neurčunljivost i afekt (što će psihijatri najverovatnije da potvrde), može najviše da dobije 10 godina (sve pod uslovom da se pokaje), inače može i 20, 30 godina!
Prevencija je čudo, izvesnost kazne bi sputala ovakve zločine, ali pošto je država šuplja nema nam nekog boljitka

Kole

pre 9 godina

Uz neizrecivu tugu i bol zbog gubitka mladog zivota i patnje porodice, moram ipak da primetim: Da li je na Vladi i njenim ministrima da ocenjuju koliku ce presudu dobiti bilo koji okrivljeni za bilo koje krivicno delo? Zar licitacija duzinom kazne nije pritisak na sudstvo i zabranjena zakonom i, u sustini, protiv - Ustavna? Kako neko, pogotovu ko je ministar (!) sme da kaze, cak i u ovmo teskom momentu, da treba da se uzmu okolnosti i uznemirenje javnosti u obzir i da se prema tome odredi kazna? Da li to znaci da u slucaju da je isto krivicno delo ubistva izvresno nad nekom drugim osobom, isto tako neduznom i nevinom, negde u nekoj zabiti daleko od ociju javnosti, gde igrom slucaja nije bilo medijske paznje, da taj krivac onda zasluzuje manju kaznu nego ovaj, samo zato sto ovde cela zemlja zna i saoseca sa ovom nescrecnom devojcicom? Mislim da se ne sme zloupotrebljavati jedna mucna situacija niti za licnu pormociju, niti za politikanstvo, a ponajmanje za poigravanje sa pravom i zakonima.

Stefan

pre 9 godina

Posto nas svi nasi vrli pravnici i politicari ubedjuju da ne mozemo da uvedemo smrtnu kaznu, moze li neko od tih experata da mi objasni sta je sa dozivotnom robijom koja je sasvim adekvatna zamena za smrtnu kaznu?

Fadilj Shtil

pre 9 godina

U potpunosti se slažem da za ovaj zločin mora biti veoma stroga kazna,meni se par pitanja muva po glavi:
zašto se po zakonu ne zabrani kretanje maloljetnicima iza 22.00 bez pratnje staratelja,šta rade djeca u 00.30 h napolju??? Sad će neko reći"pa eto to je tako...i ostale gluposti"To nije normalno i sigurno u državama sa malom stopom kriminala,to je teža ludost,ne želim unesrećenim roditeljima stajati na muku ali ovo je uopštena konstatacija vezana za dati zločin.
Smrtna kazna je bila u prošlom sistemu i gledao sam potresna svjedočenja izvršilaca,problem smrtne kazne je njeno izvršenje,ko će to da radi???
A najgora mi je stvar od svega kada se pomene"evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava" a onda se okorjeli zločinci i ubice žale da su im ugrožena ljudska prava što je samo po sebi noncens.itd

expert

pre 9 godina

Mozemo da ih s razlogom ne volimo za milion stvari ali, kada je rec o krivicnim delima, americki zakon je neprikosnoven u svojoj pravednosti. Za ovakvo monstruozno ubistvo sledi smrtna kazna, bez imalo dvoumljenja.
U Evropi je drugacije, mada argumenti, koji se uglavnom svode na postovanje neprikosnovenosti prava na zivot kao civilizacijskog dostignuca evropskih naroda, i na ubedjenje da je ovaj kontinent znatno bezbedniji, kod ovakvih primera gube na snazi i deluju besmisleno. Setite se samo onog norveskog psihopate Brejvika i kazne na koju ga je tamosnji sud osudio. I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena.
(Mad4Red, 7. avgust 2014 13:58)

Ako se već zalažeš za princip oko za oko, onda ga dosledno primeni. Smrtna kazna nema veze sa principom oko za oko, jer ubijanje zločinca nije simetrično zločinu koji je učinio. Ako ti neko zapali kuću, onda i ti njemu treba da zapališ kuću, a ne da mu ogrebeš kola. Analogno tome, ako ti neko ubije blisku osobu, šta bi u tom slučaju bilo oko za oko?

Jesi ti svestan šta tražiš? Sva sreća pa takvi kao ti ne odlučuju o kaznenom sistemu. Dok je sa druge strane žalosno da Stefanović dr. Nebojša s ovakvim izjava obavlja tako odgovornu funkciju.

Nisam pravnik ali logika je cudo

pre 9 godina

Nije ovde problem sto je ona bila kasno uvece napolju vec sto je ubijena jer je prvo udarena automobilom. Ovaj manijak je nju ubio jer se bojao da ce odgovarati za to sto je udario autom i verovatno mu je pao mrak na oci mislio je da je tesko povredio i resio je da je dokrajci i da zataska zlocin. Isto bi verovatno uradio i da je bila neka devojka od 20-25 godina sigurno. Znaci nema potrebe osudjivati roditelje vec treba gledati motiv ubistva - prikrivanje drugog krivicnog dela. Psiholoski profil ubice je isto vazan ali za to su tu eksperti na tom polju pa neka oni daju sud, ali se samo bojim da se ne izvuce na neuracunljivost.

Antara

pre 9 godina

@Maksim: Zaključak koji si ti izveo je više plod ogorčenosti na sadašnju vlast ( što razumem, jer sam i sam ogorčen, ali na sve od 5. oktobra), nego što se nameće kao suma sumarum Selakovićeve izjave. Reći da MORAMO poštovati evropske konvencije koje smo potpisali i ratifikovali, ne znači ništa više do poštovanja OBAVEZE koju smo na sebe preuzeli stavljajući potpis na ta akta. Srbija ima dugu tradiciju razumevanja civilizacijskih vrednosti i pre nego što su ona postala opšte prihvaćena ( poput odredbe Sretenjskog ustava da je svako ko zakorači na teritoriju kneževine Srbije slobodan čovek), tako da zaista nema potrebe da zbog nezadovoljstva ovom vlašću ( u čemu se, ponavljam, slažem) zaboravite da Srbija ne postoji od kad je na vlast došla napredna stranka. Što se smrtne kazne tiče, ja sam protiv njenog uvođenja iz mnogobrojnih razloga, ali ponajviše zbog činjenice da bi nevin čovek mogao biti žrtva te krivične sankcije.

vica

pre 9 godina

Ne zasluzuje da se smeje zivi da udise isti vazduh koji je udisala i Mala Tijana..... Izmedju ostalog koliko ce drzavu da kosta njegov bezvredni zivot a i nas poreske obaveznike.

Radosav

pre 9 godina

Da pitam ja vas sve koji se tako svesrdno i apsolutno opredeljujete za ponovo uvođenje smrtne kazne ( na stranu to što je njen učinak tamo gde je ima potpuno irelevantan, niti je ona efikasna u pre svega preventivnoj funkciji kažnjavanja), ko će vratiti u život osuđenog na smrtnu kaznu za koga se po vanrednim pravnim lekovima ispostavi da NIJE kriv? Ili se i vi vodite principom "svako je kriv dok se ne dokaže da je nevin"? Ne govorim o ovom slučaju, nego o svim budućim, ako bi se smrtna kazna ponovo vratila u sistem krivičnih sankcija. Jel razmišljate svojom glavom malo? Počivaj u miru mala devojčice!

XistoryX

pre 9 godina

Nece njemu tamo niko nista naplatiti. Platicemo mi poreski obveznici njegovo izdrzavanje kazne, a nemamo smrtnu kaznu u zakonu, jer se kosi sa ljudskim pravima, a taj monstrum je Tijani uskratio osnovno ljudsko pravo, a to je pravo da zivi.

правник

pre 9 godina

Захвалите се европејцима и евро-фанатицима за овакво кривично законодавство и казнену политику... Е па то је примило такве димензије, да онај монструм у Норвешкој што је побио стотине оне деце која су камповала на острву може да добије само 20 година затвора. То вам је Европа и ”европски стандарди”. Бирали сте, гледајте...

Djura

pre 9 godina

najvise mi se svidja zakon u Americi..on bi tamo za ovo dobio jedno 16 dozivotnih robija, naravno bez pomilovanja...inace strasan zlocin

neka njega

pre 9 godina

Ma ljudi bolje zatvor. I ako dozivi da izadje, toliko ce vec izgubiti zivot da ce zeleti da se vrati u zatvor. I generalno kazne zatvorom treba poostriti, malo manje po dzepu, vise uloziti u zatvore, izgraditi te celije (jer nema mesta za sve). Da i ova drzava lici na nesto.

mik

pre 9 godina

Jeste da nema smrtne kazne ali moze vrlo lako da se desi da Tijanin ubica u zatvoru izvrsi samoubistvo davljenjem u kofi vode, kao sto je to ucinio onaj makedonski novinar sto je ubijao zene a onda za novine pisao o svojim zlocinima.

Zox

pre 9 godina

Evropa je ukinula smrtnu kaznu kada je njihovo pravosudje doslo "dotle", ali i kad je smanjen broj slucajeva koji zasluzuju smrtnu kaznu, uspostavljena kontrola i pracenje zlocinaca, kad su uvedene inekcije za pedofile i slicno. Dakle, kad u Srbiji ne bude ubijanja devojaka kao kod nas, ne bude pljacke starijih ljudi, ne bude izivljavanja nad ljudima i zivotinjama, kad ne budu "opasni momci" i "sponzoruse" u modi - slazem se, ukidaj.

Do tad je steta da ovoliku kolicnu gluposti i zla neko hrani...

Mad4Red

pre 9 godina

Ako se već zalažeš za princip oko za oko, onda ga dosledno primeni. Smrtna kazna nema veze sa principom oko za oko, jer ubijanje zločinca nije simetrično zločinu koji je učinio. Ako ti neko zapali kuću, onda i ti njemu treba da zapališ kuću, a ne da mu ogrebeš kola. Analogno tome, ako ti neko ubije blisku osobu, šta bi u tom slučaju bilo oko za oko?

Jesi ti svestan šta tražiš? Sva sreća pa takvi kao ti ne odlučuju o kaznenom sistemu. Dok je sa druge strane žalosno da Stefanović dr. Nebojša s ovakvim izjava obavlja tako odgovornu funkciju.
(expert, 7. avgust 2014 14:37)

Princip, ''experte'', princip, a ne sam zakon kao takav doslovce. I to princip prilagodjen danasnjem vremenu, i ogranicen na najsurovije zlocine, kakav je ovaj(ako se naravno dokaze, jer, razume se, treba ispostovati prezumpciju nevinosti,no to ostavimo sudu). Dakle, ko na ovakav nacin drugoga lisi zivota, da i sam bude lisen istog. Sta je tu problem?
To je najpravednije sa stanovista zrtve, i kakva-takva satisfakcija njenoj porodici, a nista manji znacaj je i u generalnoj prevenciji, kao opomena buducim potencijalnim zlocincima da ce isto tako proci.
Svaki konkretni slucaj je prica za sebe, i sud mu se treba nepristrasno posvetiti, ali poostravanje kaznene politike, barem za najteze zlocine, ma koliko delovalo dekadentno, ja licno vidim kao neophodnost u ovom i svakom drustvu koje sve dublje tone u nasilje.

Šareniš-iš

pre 9 godina

Da postoji smrtna kazna za najtezu zlocin, da postoji kastracija za silovatelje, da postoji odsecanje ruke za prodaju droge... Srbija bi bila zemlja sa manje zločina. Počivaj u miru drago dete lepo, neka te plavo nebo čuva. Saučešće porodici i prijateljima.

Dzoni

pre 9 godina

Ako smo demokratija hocemo refendum za smrtnu kaznu za ubistva.. Da hranimo ovakve ceo zivot dok oni sto ne bi mrava zgazili kopaju po kantama.

Che

pre 9 godina

Pošto je najverovatnije bio pjan, pa će advokat da potencira neurčunljivost i afekt (što će psihijatri najverovatnije da potvrde), može najviše da dobije 10 godina (sve pod uslovom da se pokaje), inače može i 20, 30 godina! 
Prevencija je čudo, izvesnost kazne bi sputala ovakve zločine, ali pošto je država šuplja nema nam nekog boljitka
(Alan Ford, 07. avgust 2014 15:24)

nema tog advokata koji ce uloziti zalbu za ovog manijaka.Ionako ce biti branjen po sluzbenoj duznosti, cisto da se ispostuje zakon.

oki

pre 9 godina

I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena. (Mad4Red, 07. avgust 2014 13:58)

smrtna kazna postoji (bar u Americi) da se da primer sta ne treba raditi a ne da bi se pravda zadovoljila, a i kakva je to pravda ako primenjujemo oko za oko princip , onda nas bi bilo upola manje, a i bolje je dozivotna robija bez ikakvog pomilovalnja jer i tad nece biti opasan po okolinu a i provesce ostatak zivota najbednije moguce sto i zasluzuje

PatriJota

pre 9 godina

Interesuje me kako je moguce da u SAD, koja sebe promovise i predstavlja kao najdemakratskije drustvo sveta, postoji smrtna kazna u mnogim njenim drzavama??? A dozivotne robije i one kazne kada se sabiraju zlocini pojedinacno pa moze da izadje 100 i 200 godina, imaju sve drzave???
Smrtna kazna jednostavno mora i treba da postoji za odredjene zlocine kao sto je ovaj i tacka!!! Sve ostalo je cista glupost modernog doba van logike i pravde!!!

Petar

pre 9 godina

Prevencija daje bolje rezultate nego kažnjavanje. Ali, prevencija zahteva temeljitost, sistematičnost, strpljenje itd., a svemu tome mi nismo skloni kao narod. Slažem se da učinioca ovog nedela treba najstrože kazniti, ali to neće vratiti devojčicu. Nije tu samo u pitanju nedostatak finansijskih sredstava, kojim se pravda slaba prevencija u našem društvu, nego i neracionalno i nestručno trošenje postojećih resursa. Na primer, zašto na državnoj televiziji nema odgovarajućih emisija koje će da promovišu nenasilan stil života i da potencijalnim žrtvama daju savete kako da izbegnu opasnost. Zašto nam ulice nisu osvetljene i obezbeđene kamerama. A da, zaboravio sam da je ovo Srbija u kojoj je mnogo važnije da se ogroman novac potroši na službene automobile preko veze zaposlenih tetki, komšinica, kumova itd..

Alex

pre 9 godina

@alan Ford
Ali kako i koja prevencija.
Koja prevencija protiv ovoga je moguca. Ovaj tip nema kriminalni rekord koji bi sugestirao na ovako nesto. A postoje dvije mogucnost:
Prva mozda je bio popit pa udario Tijanu autom pa da zataska, svjedoka nema, ubio malu.
Ili druga mogucnost da je malu namherno udario uvukao u auto da siluje i ubije.
Ova prva mogucnost je cak groznija jer je refleksija drustva i pada svih moralnih normu.

Druga mogucnost je stvar statistike i male vjerovatnoce da se naleti na psihopatu. Ali takve stvari se desavaju

majla

pre 9 godina

Sve vidim u americi se i pored postojanja smrtne kazne smanjio broj zlocina!
Vise sam za dozivotnu u samici bez dozvole za posete i bez mogucnosti pomilovanja. Neka pati makar malo od onoga koliko pate sada njeni roditelji.
Smrt je za takav zlocin blaga kazna!

Tanasko Rajic

pre 9 godina

@ojsojs
Jer je danas lakse i jeftinije angazovati masinu i profesionalce nego hraniti polupismen svet koji moze da radi samo fizicke poslove jer necemo od kriminalaca ocekivati da naprave prugu.

qw

pre 9 godina

(qw, 7. avgust 2014 13:22)
ma daj molim te,

odgledao sam tone nasilnih filmova (i citao knjiga), a nikada nisam imao zelju nikoga ni najblaze da fizicki povredim, nikada se nisam tukao i slicno.
Problemi u nasem drustvu su daleko dublji od nasilja u filmovima.
(Bojan, 7. avgust 2014 14:44)

Za nekoga je to dovoljan okidac, za nekoga ne. Posmatraj ponasanje dece koja kopiraju sve od igrica do crtaca. Onda obrati paznju kako se deca ponasaju sada u vrticu/skoli agresivno, a kako je bilo nekada.
Uostalom sta pametno moze da se vidi u SVAKODNEVNIM ubistvima na TVu? Tebe to privlaci i nakon silnih godina prikazivanja?
Gotovo sam siguran da ni ne znas na mapi gde je Severna Koreja, a kamoli da nas poredis sa istom posto tvoj opseg znanja dosese samo koliko ti dnevni portali pruzaju informacija tj nametnuto misljenje.

Budi siguran sutra da se nadjes u kriznoj situaciji rat/zivotna ugorzenost BUDI SIGURAN da ces zahvaljujuci svakodnevnoj dozi nasilja pre izgubiti humanu stranu svog bica jer se mozak prilagodio u nekoj meri koju sad u regularnoj situaciji nema potrebe da ispoljavas.
Masovna hipnoza, drzanje misljenja pod sto vecom kontrolom pruzanjem usmerenih informacija.
"TV under swastika", edukuj se malo, pa razmisli.

Nada Kojić

pre 9 godina

Gospodine Selaković razumem da kada je u pitanju smrtna kazna da poštujemo evropske standarde ali ne razumem zašto je smrtna kazna zamenjena kaznom zatvora od 40 god.umesto dozivotnom kaznom zatvora.Zašto je ostavljena mogućnost takvim monstrumima da dozive slobodu,to im se bar moze uskratiti pogotovo kad je reč o maloletnoj deci,silovanju i teškom ubistvu.

qw

pre 9 godina

Svako jutro i svako veče GODINAMA unazad sve naše TV stanice RTS, B92, PRVA, PINK prikazuju serije sa najbrutalnijim ubistvima. Svako jutro i svako veče SVAKI DAN.
Neminovnost je da neko ovako monstruozno ubistvo shvati kao nešto normalno.
A vi i dalje pitajte se gde nam ide društvo, a nasilja i ubijanja na TVu omladini ispred očiju kao dneva doza normalnog.

Država pod hitno da napravi agenciju koja će se baviti kvalitetom i cenzurom programskih šema.

Posle ponoći

pre 9 godina

Doživotna robija BEZ mogućnosti pomilovanja (tako je u Americi)

PS. Šta dete ( muško ili ženko svejdno) radi na ulici posle ponoći ?
Roditelji su odgovorni za svoju decu do njihovog punoletsva.

Mad4Red

pre 9 godina

Pisao sam vec, ponovicu i ovde:

Mozemo da ih s razlogom ne volimo za milion stvari ali, kada je rec o krivicnim delima, americki zakon je neprikosnoven u svojoj pravednosti. Za ovakvo monstruozno ubistvo sledi smrtna kazna, bez imalo dvoumljenja.
U Evropi je drugacije, mada argumenti, koji se uglavnom svode na postovanje neprikosnovenosti prava na zivot kao civilizacijskog dostignuca evropskih naroda, i na ubedjenje da je ovaj kontinent znatno bezbedniji, kod ovakvih primera gube na snazi i deluju besmisleno. Setite se samo onog norveskog psihopate Brejvika i kazne na koju ga je tamosnji sud osudio. I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena.

правник

pre 9 godina

Захвалите се европејцима и евро-фанатицима за овакво кривично законодавство и казнену политику... Е па то је примило такве димензије, да онај монструм у Норвешкој што је побио стотине оне деце која су камповала на острву може да добије само 20 година затвора. То вам је Европа и ”европски стандарди”. Бирали сте, гледајте...

Maxim

pre 9 godina

Još jedan nesmotren istup povodom svirepog ubistva.
Ministar kaže da smo MORALi da izbrišemo smrtnu kaznu iz zakona i da MORAMO da poštujemo povelju.
Dakle, mi sve to radimo zato što nas neko prisiljava, a ne zato što smatramo da je korisno i što razumemo vrednosti koje stoje u osnovi tih propisa.
Nameće se zaključak da bi naši zakoni ličili na saudijske, al' nevolja je što smo u Evropi.
Izuzetan neprofesionalizam mladih lavova SNS-a. Od državnih službenika očekuje se da budu uzori društvu, a ne da podilaze najnižim strastima stanovništva zbog rejtinga.

Fadilj Shtil

pre 9 godina

U potpunosti se slažem da za ovaj zločin mora biti veoma stroga kazna,meni se par pitanja muva po glavi:
zašto se po zakonu ne zabrani kretanje maloljetnicima iza 22.00 bez pratnje staratelja,šta rade djeca u 00.30 h napolju??? Sad će neko reći"pa eto to je tako...i ostale gluposti"To nije normalno i sigurno u državama sa malom stopom kriminala,to je teža ludost,ne želim unesrećenim roditeljima stajati na muku ali ovo je uopštena konstatacija vezana za dati zločin.
Smrtna kazna je bila u prošlom sistemu i gledao sam potresna svjedočenja izvršilaca,problem smrtne kazne je njeno izvršenje,ko će to da radi???
A najgora mi je stvar od svega kada se pomene"evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava" a onda se okorjeli zločinci i ubice žale da su im ugrožena ljudska prava što je samo po sebi noncens.itd

Prijatelj

pre 9 godina

Još jedna u nizu povelja koje "moramo da poštujemo" i koja nas sputava da se svi do jednog svesrdno predamo apsolutnoj i neograničenoj moći države. Kada pogledate koliko komentatora navija za smrtnu kaznu, mi sasvim jasno zaslužujemo baš ovu a možda i nemilosrdniju vlast. Međutim, ni ova vlast kao ni one prethodne neće se baviti zdravljem i progresom nacije, oni troše vreme i energiju na "ponovo rat saopštenjima DS i SNS" (naslov vesti). Mi smo svi ogrezli u kolektivnoj patologiji i nemamo izlaza osim onog kojeg pronađemo individualno, sami.

maloicitao

pre 9 godina

To koliko je javnost bila uznemirena ne moze biti faktor u odlucivanju oko kazne a ministar Selakovic ne bi trebalo da radi na svojoj promociji i da se dodvorava javnosti u ovom trenutku vec da prepusti sudu da radi. Nasi politicari obozavaju da vrse pritisak na sudije zarad malo politickih poena. Ponasaju se kao saucesnici, komadaju delove velike nesrece koja je zadesila to dete kao da su lesinari.

Nenad Lukic

pre 9 godina

Zasto 40 godina, zar ne postoji dozivotna kazna. Zasto se ne ugledamo na nase anglosaksonske partnere pa ga osudimo za svako zlodelo (gazenje kolima,kidnapovanje,fizicko nasilje i svirepo ubistvo) pojedinacno pa sve lepo saberemo. Taj covek zasluzuje da izadje iz zatvora samo kao mrtav.
A vi sada nemojte da objavite zato sto "sirim govor mrznje".

Radosav

pre 9 godina

Da pitam ja vas sve koji se tako svesrdno i apsolutno opredeljujete za ponovo uvođenje smrtne kazne ( na stranu to što je njen učinak tamo gde je ima potpuno irelevantan, niti je ona efikasna u pre svega preventivnoj funkciji kažnjavanja), ko će vratiti u život osuđenog na smrtnu kaznu za koga se po vanrednim pravnim lekovima ispostavi da NIJE kriv? Ili se i vi vodite principom "svako je kriv dok se ne dokaže da je nevin"? Ne govorim o ovom slučaju, nego o svim budućim, ako bi se smrtna kazna ponovo vratila u sistem krivičnih sankcija. Jel razmišljate svojom glavom malo? Počivaj u miru mala devojčice!

vica

pre 9 godina

Ne zasluzuje da se smeje zivi da udise isti vazduh koji je udisala i Mala Tijana..... Izmedju ostalog koliko ce drzavu da kosta njegov bezvredni zivot a i nas poreske obaveznike.

Stefan

pre 9 godina

Posto nas svi nasi vrli pravnici i politicari ubedjuju da ne mozemo da uvedemo smrtnu kaznu, moze li neko od tih experata da mi objasni sta je sa dozivotnom robijom koja je sasvim adekvatna zamena za smrtnu kaznu?

Alan Ford

pre 9 godina

Pošto je najverovatnije bio pjan, pa će advokat da potencira neurčunljivost i afekt (što će psihijatri najverovatnije da potvrde), može najviše da dobije 10 godina (sve pod uslovom da se pokaje), inače može i 20, 30 godina!
Prevencija je čudo, izvesnost kazne bi sputala ovakve zločine, ali pošto je država šuplja nema nam nekog boljitka

A.

pre 9 godina

Pošto ima 34 godine, kazna od 40 godina, ali bez
a) mogućnosti za pomilovanje
b) bez vikenda van zatvora
i sa najmanje osmočasovnim radom da isplati prebivalište i hranu u zatvoru.

Iv

pre 9 godina

'Jedna mala evropska drzava podsjetila'...
Kakva izjava jednog ministra - ono kao, bio sastanak, ljudi razmatraju, vagaju i odlucuju.. Onda se javi jedan i kaze to, a svi ostali, auuuu, da, u pravu si...onda ne mozemo da ih prihvatimo.
Tako ni djeca pred zgradom ne dogovaraju koga da zovu na fudbal. Pih.
A za ovog monstruma - da je srece da nikad ne izadje iz zatvora, a bice tako jer ce ga neko ko je vec tamo sa zadovoljstvom odrobijati!!

Antara

pre 9 godina

@Maksim: Zaključak koji si ti izveo je više plod ogorčenosti na sadašnju vlast ( što razumem, jer sam i sam ogorčen, ali na sve od 5. oktobra), nego što se nameće kao suma sumarum Selakovićeve izjave. Reći da MORAMO poštovati evropske konvencije koje smo potpisali i ratifikovali, ne znači ništa više do poštovanja OBAVEZE koju smo na sebe preuzeli stavljajući potpis na ta akta. Srbija ima dugu tradiciju razumevanja civilizacijskih vrednosti i pre nego što su ona postala opšte prihvaćena ( poput odredbe Sretenjskog ustava da je svako ko zakorači na teritoriju kneževine Srbije slobodan čovek), tako da zaista nema potrebe da zbog nezadovoljstva ovom vlašću ( u čemu se, ponavljam, slažem) zaboravite da Srbija ne postoji od kad je na vlast došla napredna stranka. Što se smrtne kazne tiče, ja sam protiv njenog uvođenja iz mnogobrojnih razloga, ali ponajviše zbog činjenice da bi nevin čovek mogao biti žrtva te krivične sankcije.

Šareniš-iš

pre 9 godina

Da postoji smrtna kazna za najtezu zlocin, da postoji kastracija za silovatelje, da postoji odsecanje ruke za prodaju droge... Srbija bi bila zemlja sa manje zločina. Počivaj u miru drago dete lepo, neka te plavo nebo čuva. Saučešće porodici i prijateljima.

no

pre 9 godina

@qw

Najbolje onda da se zatvorimo kao Severna Koreja i nema problema. Kako to da ja gledam sve te filmove kao i gomila mojih prijatelja pa niko nije mrava zgazio?
Problem naš je u kaznenoj politici. Ovaj će i dobiti 40 godina, potpuno je nebitan lik + je bila velika medijska kampanja da se pronađe devojčica, ali sutra ako vas neko upuca zbog parking mesta dobiće 3-4 godine a vest će izaži u novinama pored reklame za hot-line.

Bojan

pre 9 godina

(qw, 7. avgust 2014 13:22)
ma daj molim te,

odgledao sam tone nasilnih filmova (i citao knjiga), a nikada nisam imao zelju nikoga ni najblaze da fizicki povredim, nikada se nisam tukao i slicno.
Problemi u nasem drustvu su daleko dublji od nasilja u filmovima.

Rale

pre 9 godina

Ako vec ta smrtna kazna ne moze da se vrati, sta je sa dozivotnim kaznama bez pomilovanja??? Neki ovakvi monstrumi treba da izadju iz zatvora za 15-20 godina? Kao naprimer Darijan Music. Drzava banana.

Dzoni

pre 9 godina

Ako smo demokratija hocemo refendum za smrtnu kaznu za ubistva.. Da hranimo ovakve ceo zivot dok oni sto ne bi mrava zgazili kopaju po kantama.

expert

pre 9 godina

Mozemo da ih s razlogom ne volimo za milion stvari ali, kada je rec o krivicnim delima, americki zakon je neprikosnoven u svojoj pravednosti. Za ovakvo monstruozno ubistvo sledi smrtna kazna, bez imalo dvoumljenja.
U Evropi je drugacije, mada argumenti, koji se uglavnom svode na postovanje neprikosnovenosti prava na zivot kao civilizacijskog dostignuca evropskih naroda, i na ubedjenje da je ovaj kontinent znatno bezbedniji, kod ovakvih primera gube na snazi i deluju besmisleno. Setite se samo onog norveskog psihopate Brejvika i kazne na koju ga je tamosnji sud osudio. I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena.
(Mad4Red, 7. avgust 2014 13:58)

Ako se već zalažeš za princip oko za oko, onda ga dosledno primeni. Smrtna kazna nema veze sa principom oko za oko, jer ubijanje zločinca nije simetrično zločinu koji je učinio. Ako ti neko zapali kuću, onda i ti njemu treba da zapališ kuću, a ne da mu ogrebeš kola. Analogno tome, ako ti neko ubije blisku osobu, šta bi u tom slučaju bilo oko za oko?

Jesi ti svestan šta tražiš? Sva sreća pa takvi kao ti ne odlučuju o kaznenom sistemu. Dok je sa druge strane žalosno da Stefanović dr. Nebojša s ovakvim izjava obavlja tako odgovornu funkciju.

mrgud

pre 9 godina

Kakvi su primitivci nevaspitani ovi nasi politicari!!

Aman, hocete li shvatiti da ne smete da osudite coveka unapred!!! On je osumnjicen, a ne osudjen! I ne smete u javnosti da iznosite detalje zlocina, narocito ne one koji nisu potvrdjeni. Skinuo, silovao sbb kbb.... A nije vam ni posao! Kao sto ni tati Vucicu nije posao da nosi decu u Feketicu!

Ej, iskoriscavate smrt devojke za sopstvenu promociju! Iskoriscavate snazne emocije naroda koji je sablaznjen ovim zlocinom za nekakvu nepostojecu diskusiju o zakonskim kaznama, evropskim vrednostima!

Kakvi neprofesionalci, gomila nevaspitanih, neobrazovanih diletanata vodi drzavu!!

PatriJota

pre 9 godina

Interesuje me kako je moguce da u SAD, koja sebe promovise i predstavlja kao najdemakratskije drustvo sveta, postoji smrtna kazna u mnogim njenim drzavama??? A dozivotne robije i one kazne kada se sabiraju zlocini pojedinacno pa moze da izadje 100 i 200 godina, imaju sve drzave???
Smrtna kazna jednostavno mora i treba da postoji za odredjene zlocine kao sto je ovaj i tacka!!! Sve ostalo je cista glupost modernog doba van logike i pravde!!!

Mad4Red

pre 9 godina

Ako se već zalažeš za princip oko za oko, onda ga dosledno primeni. Smrtna kazna nema veze sa principom oko za oko, jer ubijanje zločinca nije simetrično zločinu koji je učinio. Ako ti neko zapali kuću, onda i ti njemu treba da zapališ kuću, a ne da mu ogrebeš kola. Analogno tome, ako ti neko ubije blisku osobu, šta bi u tom slučaju bilo oko za oko?

Jesi ti svestan šta tražiš? Sva sreća pa takvi kao ti ne odlučuju o kaznenom sistemu. Dok je sa druge strane žalosno da Stefanović dr. Nebojša s ovakvim izjava obavlja tako odgovornu funkciju.
(expert, 7. avgust 2014 14:37)

Princip, ''experte'', princip, a ne sam zakon kao takav doslovce. I to princip prilagodjen danasnjem vremenu, i ogranicen na najsurovije zlocine, kakav je ovaj(ako se naravno dokaze, jer, razume se, treba ispostovati prezumpciju nevinosti,no to ostavimo sudu). Dakle, ko na ovakav nacin drugoga lisi zivota, da i sam bude lisen istog. Sta je tu problem?
To je najpravednije sa stanovista zrtve, i kakva-takva satisfakcija njenoj porodici, a nista manji znacaj je i u generalnoj prevenciji, kao opomena buducim potencijalnim zlocincima da ce isto tako proci.
Svaki konkretni slucaj je prica za sebe, i sud mu se treba nepristrasno posvetiti, ali poostravanje kaznene politike, barem za najteze zlocine, ma koliko delovalo dekadentno, ja licno vidim kao neophodnost u ovom i svakom drustvu koje sve dublje tone u nasilje.

Che

pre 9 godina

Pošto je najverovatnije bio pjan, pa će advokat da potencira neurčunljivost i afekt (što će psihijatri najverovatnije da potvrde), može najviše da dobije 10 godina (sve pod uslovom da se pokaje), inače može i 20, 30 godina! 
Prevencija je čudo, izvesnost kazne bi sputala ovakve zločine, ali pošto je država šuplja nema nam nekog boljitka
(Alan Ford, 07. avgust 2014 15:24)

nema tog advokata koji ce uloziti zalbu za ovog manijaka.Ionako ce biti branjen po sluzbenoj duznosti, cisto da se ispostuje zakon.

Alex

pre 9 godina

@alan Ford
Ali kako i koja prevencija.
Koja prevencija protiv ovoga je moguca. Ovaj tip nema kriminalni rekord koji bi sugestirao na ovako nesto. A postoje dvije mogucnost:
Prva mozda je bio popit pa udario Tijanu autom pa da zataska, svjedoka nema, ubio malu.
Ili druga mogucnost da je malu namherno udario uvukao u auto da siluje i ubije.
Ova prva mogucnost je cak groznija jer je refleksija drustva i pada svih moralnih normu.

Druga mogucnost je stvar statistike i male vjerovatnoce da se naleti na psihopatu. Ali takve stvari se desavaju

qw

pre 9 godina

(qw, 7. avgust 2014 13:22)
ma daj molim te,

odgledao sam tone nasilnih filmova (i citao knjiga), a nikada nisam imao zelju nikoga ni najblaze da fizicki povredim, nikada se nisam tukao i slicno.
Problemi u nasem drustvu su daleko dublji od nasilja u filmovima.
(Bojan, 7. avgust 2014 14:44)

Za nekoga je to dovoljan okidac, za nekoga ne. Posmatraj ponasanje dece koja kopiraju sve od igrica do crtaca. Onda obrati paznju kako se deca ponasaju sada u vrticu/skoli agresivno, a kako je bilo nekada.
Uostalom sta pametno moze da se vidi u SVAKODNEVNIM ubistvima na TVu? Tebe to privlaci i nakon silnih godina prikazivanja?
Gotovo sam siguran da ni ne znas na mapi gde je Severna Koreja, a kamoli da nas poredis sa istom posto tvoj opseg znanja dosese samo koliko ti dnevni portali pruzaju informacija tj nametnuto misljenje.

Budi siguran sutra da se nadjes u kriznoj situaciji rat/zivotna ugorzenost BUDI SIGURAN da ces zahvaljujuci svakodnevnoj dozi nasilja pre izgubiti humanu stranu svog bica jer se mozak prilagodio u nekoj meri koju sad u regularnoj situaciji nema potrebe da ispoljavas.
Masovna hipnoza, drzanje misljenja pod sto vecom kontrolom pruzanjem usmerenih informacija.
"TV under swastika", edukuj se malo, pa razmisli.

OjsOjs

pre 9 godina

OK, ukinuli smo smrtnu kaznu zato sto kao drustvo zelimo da postignemo i postujemo neke standarde humanosti! OK!
Ali zasto je ukinuta praksa da osudjenici rade na poslovima od velike koristi za drzavu kao sto su izgradnja kanala, nasipa, pruga, puteva, tunela, kanalizacije, ciscenje septickih jama, ciscenje kanalizacionih kolektora. Nemojte mi samo reci da nasi EU partneri traze da zatvorenici zive u hotelu sa 5 zvezdica - All Inclusive i to o trosku gradjana!
Aj bre, saberite se i pocnite vec jednom da vodite ovu drzavu u pravom smeru.....

Petar

pre 9 godina

Prevencija daje bolje rezultate nego kažnjavanje. Ali, prevencija zahteva temeljitost, sistematičnost, strpljenje itd., a svemu tome mi nismo skloni kao narod. Slažem se da učinioca ovog nedela treba najstrože kazniti, ali to neće vratiti devojčicu. Nije tu samo u pitanju nedostatak finansijskih sredstava, kojim se pravda slaba prevencija u našem društvu, nego i neracionalno i nestručno trošenje postojećih resursa. Na primer, zašto na državnoj televiziji nema odgovarajućih emisija koje će da promovišu nenasilan stil života i da potencijalnim žrtvama daju savete kako da izbegnu opasnost. Zašto nam ulice nisu osvetljene i obezbeđene kamerama. A da, zaboravio sam da je ovo Srbija u kojoj je mnogo važnije da se ogroman novac potroši na službene automobile preko veze zaposlenih tetki, komšinica, kumova itd..

Zox

pre 9 godina

Evropa je ukinula smrtnu kaznu kada je njihovo pravosudje doslo "dotle", ali i kad je smanjen broj slucajeva koji zasluzuju smrtnu kaznu, uspostavljena kontrola i pracenje zlocinaca, kad su uvedene inekcije za pedofile i slicno. Dakle, kad u Srbiji ne bude ubijanja devojaka kao kod nas, ne bude pljacke starijih ljudi, ne bude izivljavanja nad ljudima i zivotinjama, kad ne budu "opasni momci" i "sponzoruse" u modi - slazem se, ukidaj.

Do tad je steta da ovoliku kolicnu gluposti i zla neko hrani...

XistoryX

pre 9 godina

Nece njemu tamo niko nista naplatiti. Platicemo mi poreski obveznici njegovo izdrzavanje kazne, a nemamo smrtnu kaznu u zakonu, jer se kosi sa ljudskim pravima, a taj monstrum je Tijani uskratio osnovno ljudsko pravo, a to je pravo da zivi.

Nisam pravnik ali logika je cudo

pre 9 godina

Nije ovde problem sto je ona bila kasno uvece napolju vec sto je ubijena jer je prvo udarena automobilom. Ovaj manijak je nju ubio jer se bojao da ce odgovarati za to sto je udario autom i verovatno mu je pao mrak na oci mislio je da je tesko povredio i resio je da je dokrajci i da zataska zlocin. Isto bi verovatno uradio i da je bila neka devojka od 20-25 godina sigurno. Znaci nema potrebe osudjivati roditelje vec treba gledati motiv ubistva - prikrivanje drugog krivicnog dela. Psiholoski profil ubice je isto vazan ali za to su tu eksperti na tom polju pa neka oni daju sud, ali se samo bojim da se ne izvuce na neuracunljivost.

neka njega

pre 9 godina

Ma ljudi bolje zatvor. I ako dozivi da izadje, toliko ce vec izgubiti zivot da ce zeleti da se vrati u zatvor. I generalno kazne zatvorom treba poostriti, malo manje po dzepu, vise uloziti u zatvore, izgraditi te celije (jer nema mesta za sve). Da i ova drzava lici na nesto.

Kole

pre 9 godina

Uz neizrecivu tugu i bol zbog gubitka mladog zivota i patnje porodice, moram ipak da primetim: Da li je na Vladi i njenim ministrima da ocenjuju koliku ce presudu dobiti bilo koji okrivljeni za bilo koje krivicno delo? Zar licitacija duzinom kazne nije pritisak na sudstvo i zabranjena zakonom i, u sustini, protiv - Ustavna? Kako neko, pogotovu ko je ministar (!) sme da kaze, cak i u ovmo teskom momentu, da treba da se uzmu okolnosti i uznemirenje javnosti u obzir i da se prema tome odredi kazna? Da li to znaci da u slucaju da je isto krivicno delo ubistva izvresno nad nekom drugim osobom, isto tako neduznom i nevinom, negde u nekoj zabiti daleko od ociju javnosti, gde igrom slucaja nije bilo medijske paznje, da taj krivac onda zasluzuje manju kaznu nego ovaj, samo zato sto ovde cela zemlja zna i saoseca sa ovom nescrecnom devojcicom? Mislim da se ne sme zloupotrebljavati jedna mucna situacija niti za licnu pormociju, niti za politikanstvo, a ponajmanje za poigravanje sa pravom i zakonima.

mik

pre 9 godina

Jeste da nema smrtne kazne ali moze vrlo lako da se desi da Tijanin ubica u zatvoru izvrsi samoubistvo davljenjem u kofi vode, kao sto je to ucinio onaj makedonski novinar sto je ubijao zene a onda za novine pisao o svojim zlocinima.

Djura

pre 9 godina

najvise mi se svidja zakon u Americi..on bi tamo za ovo dobio jedno 16 dozivotnih robija, naravno bez pomilovanja...inace strasan zlocin

Tanasko Rajic

pre 9 godina

@ojsojs
Jer je danas lakse i jeftinije angazovati masinu i profesionalce nego hraniti polupismen svet koji moze da radi samo fizicke poslove jer necemo od kriminalaca ocekivati da naprave prugu.

oki

pre 9 godina

I, ma kako surovo zvucao drevni hamurabijev princip "Oko za oko...", bice da je njega najbolje primenjivati za ovakve zlocine, da bi pravda makar malo bila zadovoljena. (Mad4Red, 07. avgust 2014 13:58)

smrtna kazna postoji (bar u Americi) da se da primer sta ne treba raditi a ne da bi se pravda zadovoljila, a i kakva je to pravda ako primenjujemo oko za oko princip , onda nas bi bilo upola manje, a i bolje je dozivotna robija bez ikakvog pomilovalnja jer i tad nece biti opasan po okolinu a i provesce ostatak zivota najbednije moguce sto i zasluzuje

majla

pre 9 godina

Sve vidim u americi se i pored postojanja smrtne kazne smanjio broj zlocina!
Vise sam za dozivotnu u samici bez dozvole za posete i bez mogucnosti pomilovanja. Neka pati makar malo od onoga koliko pate sada njeni roditelji.
Smrt je za takav zlocin blaga kazna!

Nada Kojić

pre 9 godina

Gospodine Selaković razumem da kada je u pitanju smrtna kazna da poštujemo evropske standarde ali ne razumem zašto je smrtna kazna zamenjena kaznom zatvora od 40 god.umesto dozivotnom kaznom zatvora.Zašto je ostavljena mogućnost takvim monstrumima da dozive slobodu,to im se bar moze uskratiti pogotovo kad je reč o maloletnoj deci,silovanju i teškom ubistvu.