Petak, 11.07.2014.

14:17

Naši političari ni reč o Srebrenici

U Potočarima u toku ceremonija posvećena sećanju na srebreničke žrtve. <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=07&dd=11&nav_category=64&nav_id=875144" class="text-link" target= "_blank">Povodom 19 godina od genocida u Srebrenici</a> zvaničnici Srbije se do sada nisu oglasili.

Izvor: B92

Naši politièari ni reè o Srebrenici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Musa

pre 9 godina

Zalosno za Serbiju, da i posle 19 godena, od Zlocina nad Muslimanskim naroda u Srebrenicu, i to civilima, Zene Dece, Stari i mladim, ludima sa golim rukama ubijeni od Serbske vojske. A dans, Rukovodstva Serbije da ne kazu rec , izvinjenja, i da Porodicama Ubijenim da im olaksa bol.To po mom mislenju Rukovodstvo Serbije poderzava taj slucaj. Sta me jos iritira mene, je da u Centar Beograda, tom datum je postavleno puno Portreta sa Mladicevo Sliku u vojnom Uniformom, i zahvaluju za zlocin u Srebrenici.
O boze mili: Zar sa ovakvim ponasanjem,treba da se neko ponosi. Serbija misli da ide napred, ka EU.Ja se cudim od Verha Vlad. Presedika i Presdnistva,Naucnika i Svestenika,Ako se ne plasite Muslimanskog naroda, zar se ne plasite se BOGA. Ej Serbski Narode: Pre par dana u vasem stampu pisalo je: "Serbija godisnje izgubi po jednu Cupriju". U 2013. godinu u Serbiju je, 65.554 bebe su dosli u zivot, a umri ss 100.000 Seba". Zar nema coveka u Serbiju koj bi ovu cijenicu da komentira.

m

pre 9 godina

@Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
(dusko, 11. jul 2014 19:33)
Pa zapravo da. Hrvatski državni vrh (predsjednik države, predsjednik sabora i premijer) svake godine ide u Jasenovac na obljetnicu. I tako to mora bit do kraja vremena....
(Vladimir Pula, 11. jul 2014 21:41)

a isti taj drzavni vrh slavi oluju kao praznik! Mani se demagogije!

Daredevil

pre 9 godina

Necu izjednačavat Jasenovac i Srebrenicu, ali mislim da bi bar jednog zvanicnika Srbija trebala poslat tamo svake godine. To je ipak najveci ratni zločin na tlu europe poslje drugog svjetskog rata. A priča oni nisu ovo onda mi necemo ono je totalno jadna i omogućava trajni začarani krug mržnje i primitivizma. Ja cu bit najsretniji ako Hrvatska ikad uspije da prizna i razriješi sve ratne zločine koji su se desili na njenom tlu, bez obzira na nacionalni predznak tih zločina. Bit cu sretan, jer ce to značiti da smo napokon demokratsko i civilizirano društvo i to je nesto sto dugujemo sami sebi, a ne suprotnoj strani. Ta nek radi sta hoce. Vi ako želite naprijed trebate gledat sebe i napravit ono sto je ispravno radi vas Srba kao naroda, a ne radi Bosnjaka, Hrvata ili Albanaca. Sad ste tu di jeste, vidi se po komentarima da '90te nisu nikad završile, gdje želite bit i dal cete tamo stici je samo na vama. Vrijedi svaka rijec i za Hr/BiH. Slava žrtvama genocida u Srebrenici.
(Vladimir Pula, 11. jul 2014 21:41)
Javlja se građanin države koja je napravila najveće etničko čišćenje nad svojom nacionalnom manjinom na teritoriju Evrope posle 2.Svetskog rata.
Kome ste se vi izvinuli za to?Pa još to slavite kao najveću pobedu u svojoj istoriji.Tako da me komentari na ovu temu ne zanimaju,bili ste zločinci od 1941-45;a niste bili bolji ni 90-tih....
I nemoj nikada stavljati Jasenovac i Srebrenicu u isti kontekst nikada!Jel se vi izvinjavate za Ahmiće?

Kolona smrti

pre 9 godina

@ivan:Dok je svijeta i vijeka vi ste obilježeni,a vi se izvinjajite koliko hoćete.Nikad ne zaboraviti a još manje oprostiti.

nexho

pre 9 godina

mozda i nema potrebe da se medjusobno izvinjavaju svaka strana ima neki svoj razlog, ali bozja pravda ce sve stici evo u srbiji je broj stanovnika u opadanju godinama, iskreno mi zao ali 30000 godisnje manje ljudi je mnogo i za vece zemlje od srbije, dali je to opomena ili sta ko zna

Branimir

pre 9 godina

Ovde se govori o Srebrnici i nije važan ni Jasenovac ni Jadovno ni Bratunac. To što se dogodilo u Srebrnici najviše liči na Kraljevo ili Kragujevac 1941 i jeste neshvatljiv zločin. Da li Mladić ili Karađžić znaju šta je uopšte bio smisao tog zločina, kojom vojničkom logikom se to može opravdati!? Da ne ulazimo u nikakvo ljudsko saučešće. Ako je Mladić tako veliki general (kao što su mu tepali) nek to objasni. Taj zločin će i u budućnosti ugrožavati Republiku srpsku i Bosnu. Najmanje što političari Republike srpske i Srbije mogu i treba da učine je da iskreno sudeluju u odavanju pošte stradalima (koliko god da boli).

drago

pre 9 godina

@klošar72
Nemoj ti ovde nikoga nazivati bandom!! Pogotovo ne one koji su izgubili svoje majke,svoju decu i svoje roditelje u klasičnom genocidu koji su sprovodili naserovi bojovnici usrednjem podrinju od 92-ge do 95-te!

Pamcenje

pre 9 godina

Meni je bilo veoma drago pre par nedelja da procitam delove Vucicevog obracanja Srbiji gde ih podseca da Srbiju niko ne mrzi na zapadu da protiv normalne Srbije nisu ni Vatikan ni islamski fantici ni bilo ko drugi. I sam je nazalost bio tvorac nekih od ovih Srbskih iluzija ali 20 godina posle jos uvek vecina Srba trazi neku svoju istinu I iako smatram da konacne istine nema treba ipak deo po deo da se isaglasi na ovim prostorima Balkana ili cemo opet nasoj deci da ostavimo nesto oko cega su moguci novi ratovi. Dakle treba poci odnepobitnih cinjenice da su u Srebrenici stradali Bosnjaci, zatim da su pobijeni od strane VRS itd sve dok se ne dodje do toga da se I nasoj I drugim da do znanja da je neko 20- tak godina pre pocinio ubistva zbog kojih ovdasnja Srbija izrazava zaljenje, kao sto Nemci danas razgovaraju sa Jevrejima I niko ne trazi od njih da se svaki dan izvinjavaju ali oni su prihvatili da su nacisti pocinili te zlocine I oni ih u svakom slucaju osudjuju, da je bilo zlocina I nad Nemcima bilo je ali niko danas ne trazi da se Rusi ili Amerikanci njima izvinjavaju zbog bombardovanja ili ubustava posle kapitulacje, dakle treba da budememo civilizovani I da stvari gledamo onako kako ih vecina sveta vide bez obzira zeleli mi to ili ne, otreznjenje je uvek tesko ali sto pre do njega dodjemo lakse ce da nam bude... Kada je mogao Vucic da to shvati morala bi I cela Srbija ili kritcna vecina.

Nikola

pre 9 godina

~ Društvo koje dopušta bedu, niže je društvo, vera koja prihvata pakao, niža je vera, čovečanstvo koje dozvoljava rat, niže je čovečanstvo, a ja težim višem društvu, višem čovečanstvu, višoj veri : društvu bez kralja, čovečanstvu bez granica, veri bez knjiga ~ Viktor Igo

noldi

pre 9 godina

Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dusko, 11. jul 2014 19:33)

Treba!! Možda i 500 godina, dok svi ne shvatite šta se tamo desilo. Svi znate ko su bili fašisti a ko partizani, a 2. svetski rat je davno prošlo... Ako Angela Merkel može da prisustvuje svake godine na raznim komemoracijama, kad je fašizam u pitanju, zašto ne može srpska javnost, sprska elita isto to da učini kada je srpski fašizam u pitanju? U zapadnoj Evropi postoji zakon na osnovu čega ne možete negirati ili umanjiti broj žrtava holokausta. Kada će biti u Srbiji takav zakon vezano za Srebrenicu?

zoran56

pre 9 godina

Koliko se sećam, naši su se izvinjavali više puta. Tragedija je to velika..bilo ih je nažalost toliko na ovim prostorima oduvek. Koliko se sećam, Nemci su se izvinili za streljane đake u Kragujevcu i Kraljevu, jednom. Svi smo stradali, svi. Ako se apostrofiraju sopstvene žrtve, ne znači da se ne uvažavaju drugi. Svakoga svoje rane najviše bole. Treba da osetimo malo sažaljenja i za naše mučenike i svi da pamtimo, da se ne ponovi. A daa je bilo zla na sve strane -bilo je.

Vladimir Pula

pre 9 godina

@Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
(dusko, 11. jul 2014 19:33)
Pa zapravo da. Hrvatski državni vrh (predsjednik države, predsjednik sabora i premijer) svake godine ide u Jasenovac na obljetnicu. I tako to mora bit do kraja vremena.
Necu izjednačavat Jasenovac i Srebrenicu, ali mislim da bi bar jednog zvanicnika Srbija trebala poslat tamo svake godine. To je ipak najveci ratni zločin na tlu europe poslje drugog svjetskog rata.
A priča oni nisu ovo onda mi necemo ono je totalno jadna i omogućava trajni začarani krug mržnje i primitivizma. Ja cu bit najsretniji ako Hrvatska ikad uspije da prizna i razriješi sve ratne zločine koji su se desili na njenom tlu, bez obzira na nacionalni predznak tih zločina. Bit cu sretan, jer ce to značiti da smo napokon demokratsko i civilizirano društvo i to je nesto sto dugujemo sami sebi, a ne suprotnoj strani. Ta nek radi sta hoce.
Vi ako želite naprijed trebate gledat sebe i napravit ono sto je ispravno radi vas Srba kao naroda, a ne radi Bosnjaka, Hrvata ili Albanaca.
Sad ste tu di jeste, vidi se po komentarima da '90te nisu nikad završile, gdje želite bit i dal cete tamo stici je samo na vama. Vrijedi svaka rijec i za Hr/BiH.
Slava žrtvama genocida u Srebrenici.

klosar72

pre 9 godina

"pa kada njihovi politicari progovore o nasim stradanjima onda mogu i nasi o njihovima.logicno i jedino ispravno ponasanje.
(djolefrankfurt, 11. jul 2014 15:46)"

A gde su to oni upali i postreljali 8.000 dece, muskaraca i staraca?

Gde su to oni napravili genocid bando razbojnicka?

Sta je to sto su oni ucinili ravno ovome sto ste vi ucinili u Srebrenici. zlikovci jedni?

Vidim, ponovicete vi to ponovo jer niste dobili po usima koliko je trebalo. A trebalo je...

Ivan

pre 9 godina

@(klosar72, 11. jul 2014 21:19)

Sve dokle budete preterivali u brojkama i omalovažavali sve što je Srpsko to ćete i dobiti. Totalnu indiferentnost za vaše žrtve. Baš kao što vi radite za naše žrtve. Inače. Ko smo to mi? Koga nazivate zlikovcima? Da niste malo preterali?

bogdan

pre 9 godina

priznajem, predzadnji put bio sam beli listic, zadnji put nisam ni glasao, ali sledeci cu put, nadam se uskoro, opet za LDP. skupstina bez njih je apsolutno prazna, bez trunke svetlosti

Milo

pre 9 godina

(Tafkal, 11. jul 2014 20:45) Kakve veze ima ko je na čelu moje države sa tim da ja kao Srbin ne prihvatam krivicu za to što se desilo u Bosni devedeset i neke i ne želim da se niko iz državnog aparata izvinjava u moje ime!

neko iz mase

pre 9 godina

Molim redakciju da pusti moj komentar od pre.I jos jednom,Srbija je oslobodjena svake odgovornosti za taj gnusni zlocin na medjunarodnom sudu!!!

Zasto se svi prave ludi po tom pitanju???

Zbog ovakvog ponasanja pocece da nas optuzuju i da traze izvinjenja iz pojasa Gaze!!!

Dosta vise,malo postovanja od drugih i samopostovanja od nas samih!



Prestanite se ponasati kao mazohisti,muka mi je vise od toga! Nemamo mi sta da priznajemo kada je to ucinila druga grupacija ljudi,iz druge drzave alooooo.....

Mike

pre 9 godina

Pa Srebrenica je u Bosni. Ja podržavam naše političare, bolje da ništa ne komentarišu. Nema razloga pravdati se i izvinjavati za nešto što Srbija nije učinila. Sećam se kad je Tadić išao tamo kako su ga dočekali. Tužno je i čudno to što se sve to pretvara u nekakvu kampanju.

DinoNYC

pre 9 godina

Vidim neki pitaju do kad se Srebrenica treba "spominjati" i nje sjecati. Takvi koji to pitaju nikad iskreno nisu ni shvatili sta se tamo dogodilo. Ausvic, Jasenovac, Srebrenica i slicna stratista su nesto cega se treba sjecati stalno i iskreno. Njemacka se dan danas stidi nacizma - doduse gdje je Njemacka a gdje Balkan.

Vidim drugi "prebrojavaju" zrtve i oznacavaju ih kao "njihove" zrtve (misleci valjda na Bosnjake/Muslimane). Grijese. Nema tu "nasih i njihovih" zrtava - nevina zrtva je zrtva. Na hiljade ljudi je planski i sistematski pobijeno u Srebrenici samo zato jer su Muslimani. Srbi, kao narod koji je propatio u Jasenovcu bi prvi trebali da razumiju nacionalnu traumu i oziljke Srebrenice.

Takodjer vidim neki spominju Nasera Orica - licno me boli ona stvar za njega, ali kakav god da je on, jel to "opravdava" ubistvo na hiljade ljudi u tri dana, jel' to taj strasni cin cini manje strasnim?

I konacno, izjave tipa "pa to se desilo jer su prvo oni nama________" su glupe, neljudske, lazne i stetne po samu srpsku naciju. Za masovni zlocin nema opravdanja niti racionalizacije - ma ko ga cinio. Zdrave nacije se brinu o svom "dvoristu" a ne se igraju relativizma.

A sto se tice B92 - svaka cast. Jedino one i E-Novine su stavile Srebrenicu kao udarnu temu. Mnogi ostali mediji u Srbiji vecinom sute. Njima na (ne)obraz. Svaka cast jos jednom B92.

nada

pre 9 godina

Ajde gospodo za pocetak pocnite da iskopavate srbe na gradskoj deponiji u Sarajevu. Pokazite da ste ljudi, pokazite da vam je bar malo zao a ako se slucajno izvinete mozda bude manje mrznje u Bosni. Nemoj te zatvarati oci , istina nije slepa.

Zaciorski

pre 9 godina

Dada, I Ejup Ganic sa Bakirom Izetbegovicem se izvinjavao za zlocine u Bratunackoj regiji. Molim vas, Srbi su ucinili zaista sve u zadnjih 10 god da njihovi zlocinci ugledaju svetlo pravde, ali druga strana umesto da uradi isto , ona slavi svoje zlocince(Ganic, Oric..). I dokle mi vise da se klanjamo njihovim zrtvama ako se oni ne saosecaju sa nasim?

Hajde da budemo ljudi! Svi!

pre 9 godina

Zlocine ne prave Srbi, Hrvati,Bosnjaci. Zlocine cine zlocinci!U umu I glavi takvoga "coveka" uvek ce postojati razlog I ono sto ce njegovo zlodelo opravdati. I nije bitna ni nacija ni vera, takav bi isto to cinio da ga je "sreca" stavila pod neku drugu zastavu, crkvu ili dzamiju! Neizmerno mi je zao svih nastradalih (ne samo poginulih vec I osakacenih, povredjenih, onih sa ranama na dusi do kraja zivota)I zapravo svih nas iz bivse Jugoslavije koji smo debelo unazadjeni I za*ebani zarad interesa manje grupe olosa u svim zaracenim stranama! Neka mi oproste tako I zrtve Srebrnickog ludila ali ja ne mogu da se izvinjavam!Niti sam ucestvovao, niti podrzavao, naprotiv. Svi moramo osuditi I kazniti sve nase (svaka drzava svoje) za koje se dokaze da su zlotvori ako iskreno zelimo da budemo ljudi. Nazalost, mahom su oni postali "biznismeni", politicari... skinuli su uniforme, kupili odela, stavili naocare I postali "itelektualci"! Po meni Srebrenica nije genocid. Jeste zlocin I to stravican (licitiranje brojkama ubijenih je sramotno ma sa koje strane dolazilo!), ne sme se zaboraviti! I neka svi Bogovi ne dozvole da se ponovi! Ikada, igde, bilo kome!!!

Citalac

pre 9 godina

Genocid je bio ! Pocinioci su privedeni pravdi ! Srbija se izvinila i priznala...

Da li to treba da radimo u nedogled, svake godine- NE !

DA LI SU SE NAMA IZVINILI ZA EGZODUS SRPSKOG NARODA, OLUJE , BOMBARDOVANJA I OSTALO...NE

ZATO, PRIZNALI SMO I " NECEMO SE PONAVLJATI ", A VI ?

podseti me sta to bese mozak?

pre 9 godina

A sta kaze Bakir i Ceric za srpske zrtve iz Kravice, Bratunca, istocne Bosne ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sumadinac, 11. jul 2014 18:26)

Dok god vecina ovako razmislja nema nama radosti.Da li moze iko normalan da mi objasni da mi svoju bruku i svoje idiotluke uvek uporno pravdamo tudjom brukom i tudjim idiotlukom?

Kakve veze ima sta kaze neko,valjda je vazno sta kazemo i mislimo mi?Ako niije vazno i ako za sve postoji opravdanje onda nismo nista bolji od tih drugih...Cak smo mozda malo i gori,jer ipak,na srecu,rat se nije odigravao na teritoriji Srbije.

frenky

pre 9 godina

Izvinuli se neko za Kravice i Potočare!!! Ne zaboravite, dok je Srebrenica bila po zaštitom "mirovnjaka" muslimani su imali izlete, klali okolo Srbe i bili zaštićeni. Osuđujem svaku vrstu nasilja sa bilo čije strane da je došla.

maloicitao

pre 9 godina

Dok ne zauzmemo konkretan, dosledan i iskren stav prema Srebrenici, necemo imati pravo da se pozivamo na nase zrtve u Macvi 1914, Kragujevcu 1941, Jasenovcu, "Oluji" 1995. godine. Srebrenicom smo se izjednacili sa zlocincima nad nama. Ne smatram da je u Srebrenici izvrsen genocid, ali je izvrsen strasan zlocin. Kukavicki, pre svega i barem prema onome sto je utvrdjeno.(Fukushima, 11. jul 2014 17:27)

Mi smo zauzeli vise nego korektan stav prema tome ako se uzme da je to ispolitizovano i naduvano preko svake mere. To mozda ti neces imati pravo ali nama ostalima ga niko ne moze uzeti jer, pazi ovo, nismo ni trazili pravo za to.

jon mak

pre 9 godina

Ми смо највише изубијан народ у историји и стално се неком извињавамо.Нек се они мало извињавају

Klej

pre 9 godina

@Bole Izvini, ali zasto bih ja morao da se osjecam krivim zbog toga? Jesam li ih ja mozda ubio? I da li treba da pozdravimo jednog Nasera Orica koji je zaista ubijao moje sugradjane u toku rata i koji sada tamo raspiruje mrznju prema nasem narodu?

VELJKO

pre 9 godina

Dokle o tome...
(mile bor, 11. jul 2014 17:30)


Od početka prvog svetskog rata prošlo 100 godina.

Od početka drugog svetskog rata prošlo 73 godine.

Od srebrenice 19 godina, dokle o Srebrenici.

verteks

pre 9 godina

Oglašavali su se i izvinjavali već godinama... Nije se ovo desilo juče, pa da se treba opet oglasiti. Zločin se ne negira a najvažnije je da se žrtve i ratovi nikada ne ponove... Ali, ako bismo već merili, zločini nad nama u istom tom veku su bili neuporedivo veći... A neki i slave te zločine kao svoje državne praznike, ali to je već druga tema...

Sale

pre 9 godina

@ Bole. Treba da te je sramota jer nisi učio istoriju. A i ovi stariji, poput deda Cvetka, bi trebali malo čitati i razmišljati o dogadjajima koji su prethodili Srebrenici. Uostalom, što ne tuže Holandiju koja je platkla vojnike da ih čuvaju. Ili su im Holanđani bili jataci dok su oni išli u koljačke izlete u okolna srpska sela. I to godinama.

Бојан Илић

pre 9 godina

A sta ce rec politicari kad je to ista ekipa koja je bila u vrhu politike 90 tih,sjetimo se samo njihovih izjava iz tog vremena (virovitica,karlovac,karlobag)
(Jole, 11. jul 2014 14:51)

A kod tebe u gradu spomenik Tudjmanu i Gotovina pocasni gradjanin?!
E Jole Jole, ja bih u zemlju propao od sramote kada bih nekome drzao predavanja a ja dno!

Freak

pre 9 godina

Sta vam znaci to "nek se oni izvine prvi". Ti odradi svoje, izvini se ako treba 100 puta, nista te ne kosta. Napomeni sta smo uradili i gotovo. A oni neka onda misle sta ce dalje. Pokazi im da si veci covek od njih, a ne da si vece g... Jbt daleko smo mi od jedne civilizovane drzave, godinama daleko.

Milo

pre 9 godina

(ProfesorKiksMaler, 11. jul 2014 16:58) Niti je on moj vodja niti me zanima njegova odgovornost. Pričam o krivici koja se prebacuje celoj populaciji Srbije. Ja nisam genicidna ličnost i ne prihvatam ni zrno krivice! A ti ako smatraš sebe odgovornim idi pa se izvinjavaj!

Bole

pre 9 godina

Mene je sramota.Imam 26 god.do pre nekoliko godina nisam znao zasto i kako se to desilo,sada se sve moze naci na internetu naravno ko zeli i ko hoce da vidi i sagleda pravu sliku dogadjaja.Moju decu cu uciti da ne razlikuju ljude po veri nego da postuju one koji su dobri ljudi,ako cinis dobro dobro ce se vratit.Moja poruka vama iz RS morate da se menjate jer ste vi odgovorni za sve to,naneli ste stetu srpskom narodu gde god bili.Morate da postujete komsije oni su vam najpreci.Izadjite iz 90'tih okrenite se pravim vrednostima i budite malo vise pismeni.

sasa

pre 9 godina

A sta treba da se izvinjavamo jos sto godina? Mi smo jedan od naroda koji je najvise napadan u istoriji i da li nam se iko od tih izvinuo nego evo juce isti dosli na nasu teritoriju da na postavljaju uslove. Ali oni su jaci pa nema potrebe da nam se izvinjavaju jel da

gile

pre 9 godina

Nasi se ne oglase nikada ni za godisnjicu Oluje i Bljeska, niti pomenu pobijene Srbe u Bratuncu. Godisnjici pogibije radnika RTS prisustvuju samo porodice, a ministar informisanja u vladi Srbije '99, danas prvi covek vlade, ih se i neseti. Ne pominju se vise ni ona deca na Kosovu sto su stradala marta 2004. A vec skoro niko vise i ne zna sta se zbilo na Koranskom mostu, niko vise ne zna ko je bio major Milan Tepic, niko ne daje ni obican parasdtos pobijenim vojnicima u Sloveniiji 1990 (70 ljudi!), pobijeim zarobljenicima u splitskoj Lori, Staro sajmiste je zapustena rupetina - nikada spomen-prostor zrtvama iz II svetskog rata nije tamo podignut. Ako se tako odnosimo prema svojim zrtvama, zasto ocekujete da cemo biti drugaciji prema tudjim?

tomy

pre 9 godina

Prvo sto vecina ne zna pravu istinu.Nije Srebrenica samo 10-15 jula.Bilo je tu svasta prethodne tri godine da bi im se obilo o glavu,nazalost svi krivci su se izvukli ka Tuzli a nevini su pobijeni.

Fukushima

pre 9 godina

Dok ne zauzmemo konkretan, dosledan i iskren stav prema Srebrenici, necemo imati pravo da se pozivamo na nase zrtve u Macvi 1914, Kragujevcu 1941, Jasenovcu, "Oluji" 1995. godine. Srebrenicom smo se izjednacili sa zlocincima nad nama. Ne smatram da je u Srebrenici izvrsen genocid, ali je izvrsen strasan zlocin. Kukavicki, pre svega i barem prema onome sto je utvrdjeno.

anonimus

pre 9 godina

Jedno je ubiti ali je drugo buldožerima zatrpavat i odtrpavat po nekoliko puta...Kosti ubijenih osoba su nalažene zatrpane i na po pet i više lokacija...E to je više nego zločin a na to nema šta da se kaže...Svak normalan se poklopi po ušima ali ima vidim još uvijek bolida kojima je to normalna stvar...Gadovi....

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ lala, ne sramoti prave lale. Ti to nisi.
Duboko saucesce izrazavamo svim nevinima. Ali zrtve se ne smeju Srpske nikada zaboraviti. Niti jedan od takozvanih sadasnjih i proslih hrvatskih i bosnjackih politicara nije govorio o Srpskim zrtvama, vec su slavili sopstvene akcije. To cine i dalje. Sramota je vladar....

dado

pre 9 godina

jedina svijetla tacka B92 danas - u proslosti i ako bog da u buducnosti sve pohvale ,srbi treba da shvate da je tamo pocinjen genocid da su to napravili zlocinci 1

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Naša država nema razloga da se oglašava jer nemamo veze sa tim. Odbijam da prihvatim krivicu za nešto sa čime nemam veze. (Milo, 11. jul 2014 16:20)
Vođa ti je veličao generala i tražio da Bulevar Zorana Đinđića promeni ime u bulevarratkamladića. Zato treba da se oglasi i kao premijer-šešeljevac, zauzme stav u vezi tog stravičnog događaja.

Che

pre 9 godina

bili, pricali godinama, gospoda iz federacije ih uvek samo prozivali, ismejavali, a nikada ni reci za srpske zrtve sa njihove strane, nijednom za sve ove godine, e pa dosta je bilo.
Mnogi od danasnjih srpskih politicara su bili deca u to vreme ili nisu ni ratovali, zbog cega oni imaju da ih pominju?Ako vam smeta, obratite se odgovornima...ako su zivi.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

1 убијен Злочин?3000 Геноцид?А кад се побије и протера 1 милион (Јасеновац)??? Шта онда добије извршилац ? Награду !!!

Daredevil

pre 9 godina

Za razliku od komšija ne proslavlja se zločin,sasvim dovoljno.....ne znam i šta bi trebali reći......kada se obznani prava istina mnogi će si usta isprati sapunom....

Duka

pre 9 godina

Ma da na ovaj dan još malo pa neće se smjeti ni reći da si Srbin zbog sramote i kojekajvih izvinjenja, a za srpske žrtve nikom ništa kobajagi to su žrtve agresora pa se to ne računa.

Deki

pre 9 godina

A da li ste culi ikada nekog bosanskohercegovackog (federacijskog) politicara da prica o zlocinima nad Srbima. Skoro nikada. nasi su dovoljno pricali i izvinjavali se. Dosta je bilo.

Jole

pre 9 godina

A sta ce rec politicari kad je to ista ekipa koja je bila u vrhu politike 90 tih,sjetimo se samo njihovih izjava iz tog vremena (virovitica,karlovac,karlobag)

Deki

pre 9 godina

A da li ste culi ikada nekog bosanskohercegovackog (federacijskog) politicara da prica o zlocinima nad Srbima. Skoro nikada. nasi su dovoljno pricali i izvinjavali se. Dosta je bilo.

Daredevil

pre 9 godina

Za razliku od komšija ne proslavlja se zločin,sasvim dovoljno.....ne znam i šta bi trebali reći......kada se obznani prava istina mnogi će si usta isprati sapunom....

Jole

pre 9 godina

A sta ce rec politicari kad je to ista ekipa koja je bila u vrhu politike 90 tih,sjetimo se samo njihovih izjava iz tog vremena (virovitica,karlovac,karlobag)

Duka

pre 9 godina

Ma da na ovaj dan još malo pa neće se smjeti ni reći da si Srbin zbog sramote i kojekajvih izvinjenja, a za srpske žrtve nikom ništa kobajagi to su žrtve agresora pa se to ne računa.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

1 убијен Злочин?3000 Геноцид?А кад се побије и протера 1 милион (Јасеновац)??? Шта онда добије извршилац ? Награду !!!

gile

pre 9 godina

Nasi se ne oglase nikada ni za godisnjicu Oluje i Bljeska, niti pomenu pobijene Srbe u Bratuncu. Godisnjici pogibije radnika RTS prisustvuju samo porodice, a ministar informisanja u vladi Srbije '99, danas prvi covek vlade, ih se i neseti. Ne pominju se vise ni ona deca na Kosovu sto su stradala marta 2004. A vec skoro niko vise i ne zna sta se zbilo na Koranskom mostu, niko vise ne zna ko je bio major Milan Tepic, niko ne daje ni obican parasdtos pobijenim vojnicima u Sloveniiji 1990 (70 ljudi!), pobijeim zarobljenicima u splitskoj Lori, Staro sajmiste je zapustena rupetina - nikada spomen-prostor zrtvama iz II svetskog rata nije tamo podignut. Ako se tako odnosimo prema svojim zrtvama, zasto ocekujete da cemo biti drugaciji prema tudjim?

Bole

pre 9 godina

Mene je sramota.Imam 26 god.do pre nekoliko godina nisam znao zasto i kako se to desilo,sada se sve moze naci na internetu naravno ko zeli i ko hoce da vidi i sagleda pravu sliku dogadjaja.Moju decu cu uciti da ne razlikuju ljude po veri nego da postuju one koji su dobri ljudi,ako cinis dobro dobro ce se vratit.Moja poruka vama iz RS morate da se menjate jer ste vi odgovorni za sve to,naneli ste stetu srpskom narodu gde god bili.Morate da postujete komsije oni su vam najpreci.Izadjite iz 90'tih okrenite se pravim vrednostima i budite malo vise pismeni.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ lala, ne sramoti prave lale. Ti to nisi.
Duboko saucesce izrazavamo svim nevinima. Ali zrtve se ne smeju Srpske nikada zaboraviti. Niti jedan od takozvanih sadasnjih i proslih hrvatskih i bosnjackih politicara nije govorio o Srpskim zrtvama, vec su slavili sopstvene akcije. To cine i dalje. Sramota je vladar....

sasa

pre 9 godina

A sta treba da se izvinjavamo jos sto godina? Mi smo jedan od naroda koji je najvise napadan u istoriji i da li nam se iko od tih izvinuo nego evo juce isti dosli na nasu teritoriju da na postavljaju uslove. Ali oni su jaci pa nema potrebe da nam se izvinjavaju jel da

Che

pre 9 godina

bili, pricali godinama, gospoda iz federacije ih uvek samo prozivali, ismejavali, a nikada ni reci za srpske zrtve sa njihove strane, nijednom za sve ove godine, e pa dosta je bilo.
Mnogi od danasnjih srpskih politicara su bili deca u to vreme ili nisu ni ratovali, zbog cega oni imaju da ih pominju?Ako vam smeta, obratite se odgovornima...ako su zivi.

Zaciorski

pre 9 godina

Dada, I Ejup Ganic sa Bakirom Izetbegovicem se izvinjavao za zlocine u Bratunackoj regiji. Molim vas, Srbi su ucinili zaista sve u zadnjih 10 god da njihovi zlocinci ugledaju svetlo pravde, ali druga strana umesto da uradi isto , ona slavi svoje zlocince(Ganic, Oric..). I dokle mi vise da se klanjamo njihovim zrtvama ako se oni ne saosecaju sa nasim?

anonimus

pre 9 godina

Jedno je ubiti ali je drugo buldožerima zatrpavat i odtrpavat po nekoliko puta...Kosti ubijenih osoba su nalažene zatrpane i na po pet i više lokacija...E to je više nego zločin a na to nema šta da se kaže...Svak normalan se poklopi po ušima ali ima vidim još uvijek bolida kojima je to normalna stvar...Gadovi....

jon mak

pre 9 godina

Ми смо највише изубијан народ у историји и стално се неком извињавамо.Нек се они мало извињавају

frenky

pre 9 godina

Izvinuli se neko za Kravice i Potočare!!! Ne zaboravite, dok je Srebrenica bila po zaštitom "mirovnjaka" muslimani su imali izlete, klali okolo Srbe i bili zaštićeni. Osuđujem svaku vrstu nasilja sa bilo čije strane da je došla.

dado

pre 9 godina

jedina svijetla tacka B92 danas - u proslosti i ako bog da u buducnosti sve pohvale ,srbi treba da shvate da je tamo pocinjen genocid da su to napravili zlocinci 1

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Naša država nema razloga da se oglašava jer nemamo veze sa tim. Odbijam da prihvatim krivicu za nešto sa čime nemam veze. (Milo, 11. jul 2014 16:20)
Vođa ti je veličao generala i tražio da Bulevar Zorana Đinđića promeni ime u bulevarratkamladića. Zato treba da se oglasi i kao premijer-šešeljevac, zauzme stav u vezi tog stravičnog događaja.

Klej

pre 9 godina

@Bole Izvini, ali zasto bih ja morao da se osjecam krivim zbog toga? Jesam li ih ja mozda ubio? I da li treba da pozdravimo jednog Nasera Orica koji je zaista ubijao moje sugradjane u toku rata i koji sada tamo raspiruje mrznju prema nasem narodu?

Бојан Илић

pre 9 godina

A sta ce rec politicari kad je to ista ekipa koja je bila u vrhu politike 90 tih,sjetimo se samo njihovih izjava iz tog vremena (virovitica,karlovac,karlobag)
(Jole, 11. jul 2014 14:51)

A kod tebe u gradu spomenik Tudjmanu i Gotovina pocasni gradjanin?!
E Jole Jole, ja bih u zemlju propao od sramote kada bih nekome drzao predavanja a ja dno!

Sale

pre 9 godina

@ Bole. Treba da te je sramota jer nisi učio istoriju. A i ovi stariji, poput deda Cvetka, bi trebali malo čitati i razmišljati o dogadjajima koji su prethodili Srebrenici. Uostalom, što ne tuže Holandiju koja je platkla vojnike da ih čuvaju. Ili su im Holanđani bili jataci dok su oni išli u koljačke izlete u okolna srpska sela. I to godinama.

Hajde da budemo ljudi! Svi!

pre 9 godina

Zlocine ne prave Srbi, Hrvati,Bosnjaci. Zlocine cine zlocinci!U umu I glavi takvoga "coveka" uvek ce postojati razlog I ono sto ce njegovo zlodelo opravdati. I nije bitna ni nacija ni vera, takav bi isto to cinio da ga je "sreca" stavila pod neku drugu zastavu, crkvu ili dzamiju! Neizmerno mi je zao svih nastradalih (ne samo poginulih vec I osakacenih, povredjenih, onih sa ranama na dusi do kraja zivota)I zapravo svih nas iz bivse Jugoslavije koji smo debelo unazadjeni I za*ebani zarad interesa manje grupe olosa u svim zaracenim stranama! Neka mi oproste tako I zrtve Srebrnickog ludila ali ja ne mogu da se izvinjavam!Niti sam ucestvovao, niti podrzavao, naprotiv. Svi moramo osuditi I kazniti sve nase (svaka drzava svoje) za koje se dokaze da su zlotvori ako iskreno zelimo da budemo ljudi. Nazalost, mahom su oni postali "biznismeni", politicari... skinuli su uniforme, kupili odela, stavili naocare I postali "itelektualci"! Po meni Srebrenica nije genocid. Jeste zlocin I to stravican (licitiranje brojkama ubijenih je sramotno ma sa koje strane dolazilo!), ne sme se zaboraviti! I neka svi Bogovi ne dozvole da se ponovi! Ikada, igde, bilo kome!!!

tomy

pre 9 godina

Prvo sto vecina ne zna pravu istinu.Nije Srebrenica samo 10-15 jula.Bilo je tu svasta prethodne tri godine da bi im se obilo o glavu,nazalost svi krivci su se izvukli ka Tuzli a nevini su pobijeni.

maloicitao

pre 9 godina

Dok ne zauzmemo konkretan, dosledan i iskren stav prema Srebrenici, necemo imati pravo da se pozivamo na nase zrtve u Macvi 1914, Kragujevcu 1941, Jasenovcu, "Oluji" 1995. godine. Srebrenicom smo se izjednacili sa zlocincima nad nama. Ne smatram da je u Srebrenici izvrsen genocid, ali je izvrsen strasan zlocin. Kukavicki, pre svega i barem prema onome sto je utvrdjeno.(Fukushima, 11. jul 2014 17:27)

Mi smo zauzeli vise nego korektan stav prema tome ako se uzme da je to ispolitizovano i naduvano preko svake mere. To mozda ti neces imati pravo ali nama ostalima ga niko ne moze uzeti jer, pazi ovo, nismo ni trazili pravo za to.

verteks

pre 9 godina

Oglašavali su se i izvinjavali već godinama... Nije se ovo desilo juče, pa da se treba opet oglasiti. Zločin se ne negira a najvažnije je da se žrtve i ratovi nikada ne ponove... Ali, ako bismo već merili, zločini nad nama u istom tom veku su bili neuporedivo veći... A neki i slave te zločine kao svoje državne praznike, ali to je već druga tema...

Fukushima

pre 9 godina

Dok ne zauzmemo konkretan, dosledan i iskren stav prema Srebrenici, necemo imati pravo da se pozivamo na nase zrtve u Macvi 1914, Kragujevcu 1941, Jasenovcu, "Oluji" 1995. godine. Srebrenicom smo se izjednacili sa zlocincima nad nama. Ne smatram da je u Srebrenici izvrsen genocid, ali je izvrsen strasan zlocin. Kukavicki, pre svega i barem prema onome sto je utvrdjeno.

Milo

pre 9 godina

(ProfesorKiksMaler, 11. jul 2014 16:58) Niti je on moj vodja niti me zanima njegova odgovornost. Pričam o krivici koja se prebacuje celoj populaciji Srbije. Ja nisam genicidna ličnost i ne prihvatam ni zrno krivice! A ti ako smatraš sebe odgovornim idi pa se izvinjavaj!

Citalac

pre 9 godina

Genocid je bio ! Pocinioci su privedeni pravdi ! Srbija se izvinila i priznala...

Da li to treba da radimo u nedogled, svake godine- NE !

DA LI SU SE NAMA IZVINILI ZA EGZODUS SRPSKOG NARODA, OLUJE , BOMBARDOVANJA I OSTALO...NE

ZATO, PRIZNALI SMO I " NECEMO SE PONAVLJATI ", A VI ?

podseti me sta to bese mozak?

pre 9 godina

A sta kaze Bakir i Ceric za srpske zrtve iz Kravice, Bratunca, istocne Bosne ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sumadinac, 11. jul 2014 18:26)

Dok god vecina ovako razmislja nema nama radosti.Da li moze iko normalan da mi objasni da mi svoju bruku i svoje idiotluke uvek uporno pravdamo tudjom brukom i tudjim idiotlukom?

Kakve veze ima sta kaze neko,valjda je vazno sta kazemo i mislimo mi?Ako niije vazno i ako za sve postoji opravdanje onda nismo nista bolji od tih drugih...Cak smo mozda malo i gori,jer ipak,na srecu,rat se nije odigravao na teritoriji Srbije.

nada

pre 9 godina

Ajde gospodo za pocetak pocnite da iskopavate srbe na gradskoj deponiji u Sarajevu. Pokazite da ste ljudi, pokazite da vam je bar malo zao a ako se slucajno izvinete mozda bude manje mrznje u Bosni. Nemoj te zatvarati oci , istina nije slepa.

VELJKO

pre 9 godina

Dokle o tome...
(mile bor, 11. jul 2014 17:30)


Od početka prvog svetskog rata prošlo 100 godina.

Od početka drugog svetskog rata prošlo 73 godine.

Od srebrenice 19 godina, dokle o Srebrenici.

Freak

pre 9 godina

Sta vam znaci to "nek se oni izvine prvi". Ti odradi svoje, izvini se ako treba 100 puta, nista te ne kosta. Napomeni sta smo uradili i gotovo. A oni neka onda misle sta ce dalje. Pokazi im da si veci covek od njih, a ne da si vece g... Jbt daleko smo mi od jedne civilizovane drzave, godinama daleko.

klosar72

pre 9 godina

"pa kada njihovi politicari progovore o nasim stradanjima onda mogu i nasi o njihovima.logicno i jedino ispravno ponasanje.
(djolefrankfurt, 11. jul 2014 15:46)"

A gde su to oni upali i postreljali 8.000 dece, muskaraca i staraca?

Gde su to oni napravili genocid bando razbojnicka?

Sta je to sto su oni ucinili ravno ovome sto ste vi ucinili u Srebrenici. zlikovci jedni?

Vidim, ponovicete vi to ponovo jer niste dobili po usima koliko je trebalo. A trebalo je...

noldi

pre 9 godina

Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dusko, 11. jul 2014 19:33)

Treba!! Možda i 500 godina, dok svi ne shvatite šta se tamo desilo. Svi znate ko su bili fašisti a ko partizani, a 2. svetski rat je davno prošlo... Ako Angela Merkel može da prisustvuje svake godine na raznim komemoracijama, kad je fašizam u pitanju, zašto ne može srpska javnost, sprska elita isto to da učini kada je srpski fašizam u pitanju? U zapadnoj Evropi postoji zakon na osnovu čega ne možete negirati ili umanjiti broj žrtava holokausta. Kada će biti u Srbiji takav zakon vezano za Srebrenicu?

Vladimir Pula

pre 9 godina

@Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
(dusko, 11. jul 2014 19:33)
Pa zapravo da. Hrvatski državni vrh (predsjednik države, predsjednik sabora i premijer) svake godine ide u Jasenovac na obljetnicu. I tako to mora bit do kraja vremena.
Necu izjednačavat Jasenovac i Srebrenicu, ali mislim da bi bar jednog zvanicnika Srbija trebala poslat tamo svake godine. To je ipak najveci ratni zločin na tlu europe poslje drugog svjetskog rata.
A priča oni nisu ovo onda mi necemo ono je totalno jadna i omogućava trajni začarani krug mržnje i primitivizma. Ja cu bit najsretniji ako Hrvatska ikad uspije da prizna i razriješi sve ratne zločine koji su se desili na njenom tlu, bez obzira na nacionalni predznak tih zločina. Bit cu sretan, jer ce to značiti da smo napokon demokratsko i civilizirano društvo i to je nesto sto dugujemo sami sebi, a ne suprotnoj strani. Ta nek radi sta hoce.
Vi ako želite naprijed trebate gledat sebe i napravit ono sto je ispravno radi vas Srba kao naroda, a ne radi Bosnjaka, Hrvata ili Albanaca.
Sad ste tu di jeste, vidi se po komentarima da '90te nisu nikad završile, gdje želite bit i dal cete tamo stici je samo na vama. Vrijedi svaka rijec i za Hr/BiH.
Slava žrtvama genocida u Srebrenici.

Branimir

pre 9 godina

Ovde se govori o Srebrnici i nije važan ni Jasenovac ni Jadovno ni Bratunac. To što se dogodilo u Srebrnici najviše liči na Kraljevo ili Kragujevac 1941 i jeste neshvatljiv zločin. Da li Mladić ili Karađžić znaju šta je uopšte bio smisao tog zločina, kojom vojničkom logikom se to može opravdati!? Da ne ulazimo u nikakvo ljudsko saučešće. Ako je Mladić tako veliki general (kao što su mu tepali) nek to objasni. Taj zločin će i u budućnosti ugrožavati Republiku srpsku i Bosnu. Najmanje što političari Republike srpske i Srbije mogu i treba da učine je da iskreno sudeluju u odavanju pošte stradalima (koliko god da boli).

drago

pre 9 godina

@klošar72
Nemoj ti ovde nikoga nazivati bandom!! Pogotovo ne one koji su izgubili svoje majke,svoju decu i svoje roditelje u klasičnom genocidu koji su sprovodili naserovi bojovnici usrednjem podrinju od 92-ge do 95-te!

Ivan

pre 9 godina

@(klosar72, 11. jul 2014 21:19)

Sve dokle budete preterivali u brojkama i omalovažavali sve što je Srpsko to ćete i dobiti. Totalnu indiferentnost za vaše žrtve. Baš kao što vi radite za naše žrtve. Inače. Ko smo to mi? Koga nazivate zlikovcima? Da niste malo preterali?

DinoNYC

pre 9 godina

Vidim neki pitaju do kad se Srebrenica treba "spominjati" i nje sjecati. Takvi koji to pitaju nikad iskreno nisu ni shvatili sta se tamo dogodilo. Ausvic, Jasenovac, Srebrenica i slicna stratista su nesto cega se treba sjecati stalno i iskreno. Njemacka se dan danas stidi nacizma - doduse gdje je Njemacka a gdje Balkan.

Vidim drugi "prebrojavaju" zrtve i oznacavaju ih kao "njihove" zrtve (misleci valjda na Bosnjake/Muslimane). Grijese. Nema tu "nasih i njihovih" zrtava - nevina zrtva je zrtva. Na hiljade ljudi je planski i sistematski pobijeno u Srebrenici samo zato jer su Muslimani. Srbi, kao narod koji je propatio u Jasenovcu bi prvi trebali da razumiju nacionalnu traumu i oziljke Srebrenice.

Takodjer vidim neki spominju Nasera Orica - licno me boli ona stvar za njega, ali kakav god da je on, jel to "opravdava" ubistvo na hiljade ljudi u tri dana, jel' to taj strasni cin cini manje strasnim?

I konacno, izjave tipa "pa to se desilo jer su prvo oni nama________" su glupe, neljudske, lazne i stetne po samu srpsku naciju. Za masovni zlocin nema opravdanja niti racionalizacije - ma ko ga cinio. Zdrave nacije se brinu o svom "dvoristu" a ne se igraju relativizma.

A sto se tice B92 - svaka cast. Jedino one i E-Novine su stavile Srebrenicu kao udarnu temu. Mnogi ostali mediji u Srbiji vecinom sute. Njima na (ne)obraz. Svaka cast jos jednom B92.

bogdan

pre 9 godina

priznajem, predzadnji put bio sam beli listic, zadnji put nisam ni glasao, ali sledeci cu put, nadam se uskoro, opet za LDP. skupstina bez njih je apsolutno prazna, bez trunke svetlosti

neko iz mase

pre 9 godina

Molim redakciju da pusti moj komentar od pre.I jos jednom,Srbija je oslobodjena svake odgovornosti za taj gnusni zlocin na medjunarodnom sudu!!!

Zasto se svi prave ludi po tom pitanju???

Zbog ovakvog ponasanja pocece da nas optuzuju i da traze izvinjenja iz pojasa Gaze!!!

Dosta vise,malo postovanja od drugih i samopostovanja od nas samih!



Prestanite se ponasati kao mazohisti,muka mi je vise od toga! Nemamo mi sta da priznajemo kada je to ucinila druga grupacija ljudi,iz druge drzave alooooo.....

Pamcenje

pre 9 godina

Meni je bilo veoma drago pre par nedelja da procitam delove Vucicevog obracanja Srbiji gde ih podseca da Srbiju niko ne mrzi na zapadu da protiv normalne Srbije nisu ni Vatikan ni islamski fantici ni bilo ko drugi. I sam je nazalost bio tvorac nekih od ovih Srbskih iluzija ali 20 godina posle jos uvek vecina Srba trazi neku svoju istinu I iako smatram da konacne istine nema treba ipak deo po deo da se isaglasi na ovim prostorima Balkana ili cemo opet nasoj deci da ostavimo nesto oko cega su moguci novi ratovi. Dakle treba poci odnepobitnih cinjenice da su u Srebrenici stradali Bosnjaci, zatim da su pobijeni od strane VRS itd sve dok se ne dodje do toga da se I nasoj I drugim da do znanja da je neko 20- tak godina pre pocinio ubistva zbog kojih ovdasnja Srbija izrazava zaljenje, kao sto Nemci danas razgovaraju sa Jevrejima I niko ne trazi od njih da se svaki dan izvinjavaju ali oni su prihvatili da su nacisti pocinili te zlocine I oni ih u svakom slucaju osudjuju, da je bilo zlocina I nad Nemcima bilo je ali niko danas ne trazi da se Rusi ili Amerikanci njima izvinjavaju zbog bombardovanja ili ubustava posle kapitulacje, dakle treba da budememo civilizovani I da stvari gledamo onako kako ih vecina sveta vide bez obzira zeleli mi to ili ne, otreznjenje je uvek tesko ali sto pre do njega dodjemo lakse ce da nam bude... Kada je mogao Vucic da to shvati morala bi I cela Srbija ili kritcna vecina.

Mike

pre 9 godina

Pa Srebrenica je u Bosni. Ja podržavam naše političare, bolje da ništa ne komentarišu. Nema razloga pravdati se i izvinjavati za nešto što Srbija nije učinila. Sećam se kad je Tadić išao tamo kako su ga dočekali. Tužno je i čudno to što se sve to pretvara u nekakvu kampanju.

Milo

pre 9 godina

(Tafkal, 11. jul 2014 20:45) Kakve veze ima ko je na čelu moje države sa tim da ja kao Srbin ne prihvatam krivicu za to što se desilo u Bosni devedeset i neke i ne želim da se niko iz državnog aparata izvinjava u moje ime!

nexho

pre 9 godina

mozda i nema potrebe da se medjusobno izvinjavaju svaka strana ima neki svoj razlog, ali bozja pravda ce sve stici evo u srbiji je broj stanovnika u opadanju godinama, iskreno mi zao ali 30000 godisnje manje ljudi je mnogo i za vece zemlje od srbije, dali je to opomena ili sta ko zna

Nikola

pre 9 godina

~ Društvo koje dopušta bedu, niže je društvo, vera koja prihvata pakao, niža je vera, čovečanstvo koje dozvoljava rat, niže je čovečanstvo, a ja težim višem društvu, višem čovečanstvu, višoj veri : društvu bez kralja, čovečanstvu bez granica, veri bez knjiga ~ Viktor Igo

zoran56

pre 9 godina

Koliko se sećam, naši su se izvinjavali više puta. Tragedija je to velika..bilo ih je nažalost toliko na ovim prostorima oduvek. Koliko se sećam, Nemci su se izvinili za streljane đake u Kragujevcu i Kraljevu, jednom. Svi smo stradali, svi. Ako se apostrofiraju sopstvene žrtve, ne znači da se ne uvažavaju drugi. Svakoga svoje rane najviše bole. Treba da osetimo malo sažaljenja i za naše mučenike i svi da pamtimo, da se ne ponovi. A daa je bilo zla na sve strane -bilo je.

Kolona smrti

pre 9 godina

@ivan:Dok je svijeta i vijeka vi ste obilježeni,a vi se izvinjajite koliko hoćete.Nikad ne zaboraviti a još manje oprostiti.

Musa

pre 9 godina

Zalosno za Serbiju, da i posle 19 godena, od Zlocina nad Muslimanskim naroda u Srebrenicu, i to civilima, Zene Dece, Stari i mladim, ludima sa golim rukama ubijeni od Serbske vojske. A dans, Rukovodstva Serbije da ne kazu rec , izvinjenja, i da Porodicama Ubijenim da im olaksa bol.To po mom mislenju Rukovodstvo Serbije poderzava taj slucaj. Sta me jos iritira mene, je da u Centar Beograda, tom datum je postavleno puno Portreta sa Mladicevo Sliku u vojnom Uniformom, i zahvaluju za zlocin u Srebrenici.
O boze mili: Zar sa ovakvim ponasanjem,treba da se neko ponosi. Serbija misli da ide napred, ka EU.Ja se cudim od Verha Vlad. Presedika i Presdnistva,Naucnika i Svestenika,Ako se ne plasite Muslimanskog naroda, zar se ne plasite se BOGA. Ej Serbski Narode: Pre par dana u vasem stampu pisalo je: "Serbija godisnje izgubi po jednu Cupriju". U 2013. godinu u Serbiju je, 65.554 bebe su dosli u zivot, a umri ss 100.000 Seba". Zar nema coveka u Serbiju koj bi ovu cijenicu da komentira.

Daredevil

pre 9 godina

Necu izjednačavat Jasenovac i Srebrenicu, ali mislim da bi bar jednog zvanicnika Srbija trebala poslat tamo svake godine. To je ipak najveci ratni zločin na tlu europe poslje drugog svjetskog rata. A priča oni nisu ovo onda mi necemo ono je totalno jadna i omogućava trajni začarani krug mržnje i primitivizma. Ja cu bit najsretniji ako Hrvatska ikad uspije da prizna i razriješi sve ratne zločine koji su se desili na njenom tlu, bez obzira na nacionalni predznak tih zločina. Bit cu sretan, jer ce to značiti da smo napokon demokratsko i civilizirano društvo i to je nesto sto dugujemo sami sebi, a ne suprotnoj strani. Ta nek radi sta hoce. Vi ako želite naprijed trebate gledat sebe i napravit ono sto je ispravno radi vas Srba kao naroda, a ne radi Bosnjaka, Hrvata ili Albanaca. Sad ste tu di jeste, vidi se po komentarima da '90te nisu nikad završile, gdje želite bit i dal cete tamo stici je samo na vama. Vrijedi svaka rijec i za Hr/BiH. Slava žrtvama genocida u Srebrenici.
(Vladimir Pula, 11. jul 2014 21:41)
Javlja se građanin države koja je napravila najveće etničko čišćenje nad svojom nacionalnom manjinom na teritoriju Evrope posle 2.Svetskog rata.
Kome ste se vi izvinuli za to?Pa još to slavite kao najveću pobedu u svojoj istoriji.Tako da me komentari na ovu temu ne zanimaju,bili ste zločinci od 1941-45;a niste bili bolji ni 90-tih....
I nemoj nikada stavljati Jasenovac i Srebrenicu u isti kontekst nikada!Jel se vi izvinjavate za Ahmiće?

m

pre 9 godina

@Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
(dusko, 11. jul 2014 19:33)
Pa zapravo da. Hrvatski državni vrh (predsjednik države, predsjednik sabora i premijer) svake godine ide u Jasenovac na obljetnicu. I tako to mora bit do kraja vremena....
(Vladimir Pula, 11. jul 2014 21:41)

a isti taj drzavni vrh slavi oluju kao praznik! Mani se demagogije!

dado

pre 9 godina

jedina svijetla tacka B92 danas - u proslosti i ako bog da u buducnosti sve pohvale ,srbi treba da shvate da je tamo pocinjen genocid da su to napravili zlocinci 1

Bole

pre 9 godina

Mene je sramota.Imam 26 god.do pre nekoliko godina nisam znao zasto i kako se to desilo,sada se sve moze naci na internetu naravno ko zeli i ko hoce da vidi i sagleda pravu sliku dogadjaja.Moju decu cu uciti da ne razlikuju ljude po veri nego da postuju one koji su dobri ljudi,ako cinis dobro dobro ce se vratit.Moja poruka vama iz RS morate da se menjate jer ste vi odgovorni za sve to,naneli ste stetu srpskom narodu gde god bili.Morate da postujete komsije oni su vam najpreci.Izadjite iz 90'tih okrenite se pravim vrednostima i budite malo vise pismeni.

Jole

pre 9 godina

A sta ce rec politicari kad je to ista ekipa koja je bila u vrhu politike 90 tih,sjetimo se samo njihovih izjava iz tog vremena (virovitica,karlovac,karlobag)

Fukushima

pre 9 godina

Dok ne zauzmemo konkretan, dosledan i iskren stav prema Srebrenici, necemo imati pravo da se pozivamo na nase zrtve u Macvi 1914, Kragujevcu 1941, Jasenovcu, "Oluji" 1995. godine. Srebrenicom smo se izjednacili sa zlocincima nad nama. Ne smatram da je u Srebrenici izvrsen genocid, ali je izvrsen strasan zlocin. Kukavicki, pre svega i barem prema onome sto je utvrdjeno.

Deki

pre 9 godina

A da li ste culi ikada nekog bosanskohercegovackog (federacijskog) politicara da prica o zlocinima nad Srbima. Skoro nikada. nasi su dovoljno pricali i izvinjavali se. Dosta je bilo.

Daredevil

pre 9 godina

Za razliku od komšija ne proslavlja se zločin,sasvim dovoljno.....ne znam i šta bi trebali reći......kada se obznani prava istina mnogi će si usta isprati sapunom....

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Naša država nema razloga da se oglašava jer nemamo veze sa tim. Odbijam da prihvatim krivicu za nešto sa čime nemam veze. (Milo, 11. jul 2014 16:20)
Vođa ti je veličao generala i tražio da Bulevar Zorana Đinđića promeni ime u bulevarratkamladića. Zato treba da se oglasi i kao premijer-šešeljevac, zauzme stav u vezi tog stravičnog događaja.

Duka

pre 9 godina

Ma da na ovaj dan još malo pa neće se smjeti ni reći da si Srbin zbog sramote i kojekajvih izvinjenja, a za srpske žrtve nikom ništa kobajagi to su žrtve agresora pa se to ne računa.

anonimus

pre 9 godina

Jedno je ubiti ali je drugo buldožerima zatrpavat i odtrpavat po nekoliko puta...Kosti ubijenih osoba su nalažene zatrpane i na po pet i više lokacija...E to je više nego zločin a na to nema šta da se kaže...Svak normalan se poklopi po ušima ali ima vidim još uvijek bolida kojima je to normalna stvar...Gadovi....

podseti me sta to bese mozak?

pre 9 godina

A sta kaze Bakir i Ceric za srpske zrtve iz Kravice, Bratunca, istocne Bosne ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sumadinac, 11. jul 2014 18:26)

Dok god vecina ovako razmislja nema nama radosti.Da li moze iko normalan da mi objasni da mi svoju bruku i svoje idiotluke uvek uporno pravdamo tudjom brukom i tudjim idiotlukom?

Kakve veze ima sta kaze neko,valjda je vazno sta kazemo i mislimo mi?Ako niije vazno i ako za sve postoji opravdanje onda nismo nista bolji od tih drugih...Cak smo mozda malo i gori,jer ipak,na srecu,rat se nije odigravao na teritoriji Srbije.

klosar72

pre 9 godina

"pa kada njihovi politicari progovore o nasim stradanjima onda mogu i nasi o njihovima.logicno i jedino ispravno ponasanje.
(djolefrankfurt, 11. jul 2014 15:46)"

A gde su to oni upali i postreljali 8.000 dece, muskaraca i staraca?

Gde su to oni napravili genocid bando razbojnicka?

Sta je to sto su oni ucinili ravno ovome sto ste vi ucinili u Srebrenici. zlikovci jedni?

Vidim, ponovicete vi to ponovo jer niste dobili po usima koliko je trebalo. A trebalo je...

Freak

pre 9 godina

Sta vam znaci to "nek se oni izvine prvi". Ti odradi svoje, izvini se ako treba 100 puta, nista te ne kosta. Napomeni sta smo uradili i gotovo. A oni neka onda misle sta ce dalje. Pokazi im da si veci covek od njih, a ne da si vece g... Jbt daleko smo mi od jedne civilizovane drzave, godinama daleko.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

1 убијен Злочин?3000 Геноцид?А кад се побије и протера 1 милион (Јасеновац)??? Шта онда добије извршилац ? Награду !!!

sasa

pre 9 godina

A sta treba da se izvinjavamo jos sto godina? Mi smo jedan od naroda koji je najvise napadan u istoriji i da li nam se iko od tih izvinuo nego evo juce isti dosli na nasu teritoriju da na postavljaju uslove. Ali oni su jaci pa nema potrebe da nam se izvinjavaju jel da

Zaciorski

pre 9 godina

Dada, I Ejup Ganic sa Bakirom Izetbegovicem se izvinjavao za zlocine u Bratunackoj regiji. Molim vas, Srbi su ucinili zaista sve u zadnjih 10 god da njihovi zlocinci ugledaju svetlo pravde, ali druga strana umesto da uradi isto , ona slavi svoje zlocince(Ganic, Oric..). I dokle mi vise da se klanjamo njihovim zrtvama ako se oni ne saosecaju sa nasim?

jon mak

pre 9 godina

Ми смо највише изубијан народ у историји и стално се неком извињавамо.Нек се они мало извињавају

VELJKO

pre 9 godina

Dokle o tome...
(mile bor, 11. jul 2014 17:30)


Od početka prvog svetskog rata prošlo 100 godina.

Od početka drugog svetskog rata prošlo 73 godine.

Od srebrenice 19 godina, dokle o Srebrenici.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ lala, ne sramoti prave lale. Ti to nisi.
Duboko saucesce izrazavamo svim nevinima. Ali zrtve se ne smeju Srpske nikada zaboraviti. Niti jedan od takozvanih sadasnjih i proslih hrvatskih i bosnjackih politicara nije govorio o Srpskim zrtvama, vec su slavili sopstvene akcije. To cine i dalje. Sramota je vladar....

maloicitao

pre 9 godina

Dok ne zauzmemo konkretan, dosledan i iskren stav prema Srebrenici, necemo imati pravo da se pozivamo na nase zrtve u Macvi 1914, Kragujevcu 1941, Jasenovcu, "Oluji" 1995. godine. Srebrenicom smo se izjednacili sa zlocincima nad nama. Ne smatram da je u Srebrenici izvrsen genocid, ali je izvrsen strasan zlocin. Kukavicki, pre svega i barem prema onome sto je utvrdjeno.(Fukushima, 11. jul 2014 17:27)

Mi smo zauzeli vise nego korektan stav prema tome ako se uzme da je to ispolitizovano i naduvano preko svake mere. To mozda ti neces imati pravo ali nama ostalima ga niko ne moze uzeti jer, pazi ovo, nismo ni trazili pravo za to.

Che

pre 9 godina

bili, pricali godinama, gospoda iz federacije ih uvek samo prozivali, ismejavali, a nikada ni reci za srpske zrtve sa njihove strane, nijednom za sve ove godine, e pa dosta je bilo.
Mnogi od danasnjih srpskih politicara su bili deca u to vreme ili nisu ni ratovali, zbog cega oni imaju da ih pominju?Ako vam smeta, obratite se odgovornima...ako su zivi.

Бојан Илић

pre 9 godina

A sta ce rec politicari kad je to ista ekipa koja je bila u vrhu politike 90 tih,sjetimo se samo njihovih izjava iz tog vremena (virovitica,karlovac,karlobag)
(Jole, 11. jul 2014 14:51)

A kod tebe u gradu spomenik Tudjmanu i Gotovina pocasni gradjanin?!
E Jole Jole, ja bih u zemlju propao od sramote kada bih nekome drzao predavanja a ja dno!

Sale

pre 9 godina

@ Bole. Treba da te je sramota jer nisi učio istoriju. A i ovi stariji, poput deda Cvetka, bi trebali malo čitati i razmišljati o dogadjajima koji su prethodili Srebrenici. Uostalom, što ne tuže Holandiju koja je platkla vojnike da ih čuvaju. Ili su im Holanđani bili jataci dok su oni išli u koljačke izlete u okolna srpska sela. I to godinama.

frenky

pre 9 godina

Izvinuli se neko za Kravice i Potočare!!! Ne zaboravite, dok je Srebrenica bila po zaštitom "mirovnjaka" muslimani su imali izlete, klali okolo Srbe i bili zaštićeni. Osuđujem svaku vrstu nasilja sa bilo čije strane da je došla.

Citalac

pre 9 godina

Genocid je bio ! Pocinioci su privedeni pravdi ! Srbija se izvinila i priznala...

Da li to treba da radimo u nedogled, svake godine- NE !

DA LI SU SE NAMA IZVINILI ZA EGZODUS SRPSKOG NARODA, OLUJE , BOMBARDOVANJA I OSTALO...NE

ZATO, PRIZNALI SMO I " NECEMO SE PONAVLJATI ", A VI ?

nada

pre 9 godina

Ajde gospodo za pocetak pocnite da iskopavate srbe na gradskoj deponiji u Sarajevu. Pokazite da ste ljudi, pokazite da vam je bar malo zao a ako se slucajno izvinete mozda bude manje mrznje u Bosni. Nemoj te zatvarati oci , istina nije slepa.

tomy

pre 9 godina

Prvo sto vecina ne zna pravu istinu.Nije Srebrenica samo 10-15 jula.Bilo je tu svasta prethodne tri godine da bi im se obilo o glavu,nazalost svi krivci su se izvukli ka Tuzli a nevini su pobijeni.

gile

pre 9 godina

Nasi se ne oglase nikada ni za godisnjicu Oluje i Bljeska, niti pomenu pobijene Srbe u Bratuncu. Godisnjici pogibije radnika RTS prisustvuju samo porodice, a ministar informisanja u vladi Srbije '99, danas prvi covek vlade, ih se i neseti. Ne pominju se vise ni ona deca na Kosovu sto su stradala marta 2004. A vec skoro niko vise i ne zna sta se zbilo na Koranskom mostu, niko vise ne zna ko je bio major Milan Tepic, niko ne daje ni obican parasdtos pobijenim vojnicima u Sloveniiji 1990 (70 ljudi!), pobijeim zarobljenicima u splitskoj Lori, Staro sajmiste je zapustena rupetina - nikada spomen-prostor zrtvama iz II svetskog rata nije tamo podignut. Ako se tako odnosimo prema svojim zrtvama, zasto ocekujete da cemo biti drugaciji prema tudjim?

Klej

pre 9 godina

@Bole Izvini, ali zasto bih ja morao da se osjecam krivim zbog toga? Jesam li ih ja mozda ubio? I da li treba da pozdravimo jednog Nasera Orica koji je zaista ubijao moje sugradjane u toku rata i koji sada tamo raspiruje mrznju prema nasem narodu?

verteks

pre 9 godina

Oglašavali su se i izvinjavali već godinama... Nije se ovo desilo juče, pa da se treba opet oglasiti. Zločin se ne negira a najvažnije je da se žrtve i ratovi nikada ne ponove... Ali, ako bismo već merili, zločini nad nama u istom tom veku su bili neuporedivo veći... A neki i slave te zločine kao svoje državne praznike, ali to je već druga tema...

Milo

pre 9 godina

(ProfesorKiksMaler, 11. jul 2014 16:58) Niti je on moj vodja niti me zanima njegova odgovornost. Pričam o krivici koja se prebacuje celoj populaciji Srbije. Ja nisam genicidna ličnost i ne prihvatam ni zrno krivice! A ti ako smatraš sebe odgovornim idi pa se izvinjavaj!

Hajde da budemo ljudi! Svi!

pre 9 godina

Zlocine ne prave Srbi, Hrvati,Bosnjaci. Zlocine cine zlocinci!U umu I glavi takvoga "coveka" uvek ce postojati razlog I ono sto ce njegovo zlodelo opravdati. I nije bitna ni nacija ni vera, takav bi isto to cinio da ga je "sreca" stavila pod neku drugu zastavu, crkvu ili dzamiju! Neizmerno mi je zao svih nastradalih (ne samo poginulih vec I osakacenih, povredjenih, onih sa ranama na dusi do kraja zivota)I zapravo svih nas iz bivse Jugoslavije koji smo debelo unazadjeni I za*ebani zarad interesa manje grupe olosa u svim zaracenim stranama! Neka mi oproste tako I zrtve Srebrnickog ludila ali ja ne mogu da se izvinjavam!Niti sam ucestvovao, niti podrzavao, naprotiv. Svi moramo osuditi I kazniti sve nase (svaka drzava svoje) za koje se dokaze da su zlotvori ako iskreno zelimo da budemo ljudi. Nazalost, mahom su oni postali "biznismeni", politicari... skinuli su uniforme, kupili odela, stavili naocare I postali "itelektualci"! Po meni Srebrenica nije genocid. Jeste zlocin I to stravican (licitiranje brojkama ubijenih je sramotno ma sa koje strane dolazilo!), ne sme se zaboraviti! I neka svi Bogovi ne dozvole da se ponovi! Ikada, igde, bilo kome!!!

drago

pre 9 godina

@klošar72
Nemoj ti ovde nikoga nazivati bandom!! Pogotovo ne one koji su izgubili svoje majke,svoju decu i svoje roditelje u klasičnom genocidu koji su sprovodili naserovi bojovnici usrednjem podrinju od 92-ge do 95-te!

noldi

pre 9 godina

Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dusko, 11. jul 2014 19:33)

Treba!! Možda i 500 godina, dok svi ne shvatite šta se tamo desilo. Svi znate ko su bili fašisti a ko partizani, a 2. svetski rat je davno prošlo... Ako Angela Merkel može da prisustvuje svake godine na raznim komemoracijama, kad je fašizam u pitanju, zašto ne može srpska javnost, sprska elita isto to da učini kada je srpski fašizam u pitanju? U zapadnoj Evropi postoji zakon na osnovu čega ne možete negirati ili umanjiti broj žrtava holokausta. Kada će biti u Srbiji takav zakon vezano za Srebrenicu?

Ivan

pre 9 godina

@(klosar72, 11. jul 2014 21:19)

Sve dokle budete preterivali u brojkama i omalovažavali sve što je Srpsko to ćete i dobiti. Totalnu indiferentnost za vaše žrtve. Baš kao što vi radite za naše žrtve. Inače. Ko smo to mi? Koga nazivate zlikovcima? Da niste malo preterali?

Branimir

pre 9 godina

Ovde se govori o Srebrnici i nije važan ni Jasenovac ni Jadovno ni Bratunac. To što se dogodilo u Srebrnici najviše liči na Kraljevo ili Kragujevac 1941 i jeste neshvatljiv zločin. Da li Mladić ili Karađžić znaju šta je uopšte bio smisao tog zločina, kojom vojničkom logikom se to može opravdati!? Da ne ulazimo u nikakvo ljudsko saučešće. Ako je Mladić tako veliki general (kao što su mu tepali) nek to objasni. Taj zločin će i u budućnosti ugrožavati Republiku srpsku i Bosnu. Najmanje što političari Republike srpske i Srbije mogu i treba da učine je da iskreno sudeluju u odavanju pošte stradalima (koliko god da boli).

zoran56

pre 9 godina

Koliko se sećam, naši su se izvinjavali više puta. Tragedija je to velika..bilo ih je nažalost toliko na ovim prostorima oduvek. Koliko se sećam, Nemci su se izvinili za streljane đake u Kragujevcu i Kraljevu, jednom. Svi smo stradali, svi. Ako se apostrofiraju sopstvene žrtve, ne znači da se ne uvažavaju drugi. Svakoga svoje rane najviše bole. Treba da osetimo malo sažaljenja i za naše mučenike i svi da pamtimo, da se ne ponovi. A daa je bilo zla na sve strane -bilo je.

bogdan

pre 9 godina

priznajem, predzadnji put bio sam beli listic, zadnji put nisam ni glasao, ali sledeci cu put, nadam se uskoro, opet za LDP. skupstina bez njih je apsolutno prazna, bez trunke svetlosti

Mike

pre 9 godina

Pa Srebrenica je u Bosni. Ja podržavam naše političare, bolje da ništa ne komentarišu. Nema razloga pravdati se i izvinjavati za nešto što Srbija nije učinila. Sećam se kad je Tadić išao tamo kako su ga dočekali. Tužno je i čudno to što se sve to pretvara u nekakvu kampanju.

neko iz mase

pre 9 godina

Molim redakciju da pusti moj komentar od pre.I jos jednom,Srbija je oslobodjena svake odgovornosti za taj gnusni zlocin na medjunarodnom sudu!!!

Zasto se svi prave ludi po tom pitanju???

Zbog ovakvog ponasanja pocece da nas optuzuju i da traze izvinjenja iz pojasa Gaze!!!

Dosta vise,malo postovanja od drugih i samopostovanja od nas samih!



Prestanite se ponasati kao mazohisti,muka mi je vise od toga! Nemamo mi sta da priznajemo kada je to ucinila druga grupacija ljudi,iz druge drzave alooooo.....

DinoNYC

pre 9 godina

Vidim neki pitaju do kad se Srebrenica treba "spominjati" i nje sjecati. Takvi koji to pitaju nikad iskreno nisu ni shvatili sta se tamo dogodilo. Ausvic, Jasenovac, Srebrenica i slicna stratista su nesto cega se treba sjecati stalno i iskreno. Njemacka se dan danas stidi nacizma - doduse gdje je Njemacka a gdje Balkan.

Vidim drugi "prebrojavaju" zrtve i oznacavaju ih kao "njihove" zrtve (misleci valjda na Bosnjake/Muslimane). Grijese. Nema tu "nasih i njihovih" zrtava - nevina zrtva je zrtva. Na hiljade ljudi je planski i sistematski pobijeno u Srebrenici samo zato jer su Muslimani. Srbi, kao narod koji je propatio u Jasenovcu bi prvi trebali da razumiju nacionalnu traumu i oziljke Srebrenice.

Takodjer vidim neki spominju Nasera Orica - licno me boli ona stvar za njega, ali kakav god da je on, jel to "opravdava" ubistvo na hiljade ljudi u tri dana, jel' to taj strasni cin cini manje strasnim?

I konacno, izjave tipa "pa to se desilo jer su prvo oni nama________" su glupe, neljudske, lazne i stetne po samu srpsku naciju. Za masovni zlocin nema opravdanja niti racionalizacije - ma ko ga cinio. Zdrave nacije se brinu o svom "dvoristu" a ne se igraju relativizma.

A sto se tice B92 - svaka cast. Jedino one i E-Novine su stavile Srebrenicu kao udarnu temu. Mnogi ostali mediji u Srbiji vecinom sute. Njima na (ne)obraz. Svaka cast jos jednom B92.

Vladimir Pula

pre 9 godina

@Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
(dusko, 11. jul 2014 19:33)
Pa zapravo da. Hrvatski državni vrh (predsjednik države, predsjednik sabora i premijer) svake godine ide u Jasenovac na obljetnicu. I tako to mora bit do kraja vremena.
Necu izjednačavat Jasenovac i Srebrenicu, ali mislim da bi bar jednog zvanicnika Srbija trebala poslat tamo svake godine. To je ipak najveci ratni zločin na tlu europe poslje drugog svjetskog rata.
A priča oni nisu ovo onda mi necemo ono je totalno jadna i omogućava trajni začarani krug mržnje i primitivizma. Ja cu bit najsretniji ako Hrvatska ikad uspije da prizna i razriješi sve ratne zločine koji su se desili na njenom tlu, bez obzira na nacionalni predznak tih zločina. Bit cu sretan, jer ce to značiti da smo napokon demokratsko i civilizirano društvo i to je nesto sto dugujemo sami sebi, a ne suprotnoj strani. Ta nek radi sta hoce.
Vi ako želite naprijed trebate gledat sebe i napravit ono sto je ispravno radi vas Srba kao naroda, a ne radi Bosnjaka, Hrvata ili Albanaca.
Sad ste tu di jeste, vidi se po komentarima da '90te nisu nikad završile, gdje želite bit i dal cete tamo stici je samo na vama. Vrijedi svaka rijec i za Hr/BiH.
Slava žrtvama genocida u Srebrenici.

Pamcenje

pre 9 godina

Meni je bilo veoma drago pre par nedelja da procitam delove Vucicevog obracanja Srbiji gde ih podseca da Srbiju niko ne mrzi na zapadu da protiv normalne Srbije nisu ni Vatikan ni islamski fantici ni bilo ko drugi. I sam je nazalost bio tvorac nekih od ovih Srbskih iluzija ali 20 godina posle jos uvek vecina Srba trazi neku svoju istinu I iako smatram da konacne istine nema treba ipak deo po deo da se isaglasi na ovim prostorima Balkana ili cemo opet nasoj deci da ostavimo nesto oko cega su moguci novi ratovi. Dakle treba poci odnepobitnih cinjenice da su u Srebrenici stradali Bosnjaci, zatim da su pobijeni od strane VRS itd sve dok se ne dodje do toga da se I nasoj I drugim da do znanja da je neko 20- tak godina pre pocinio ubistva zbog kojih ovdasnja Srbija izrazava zaljenje, kao sto Nemci danas razgovaraju sa Jevrejima I niko ne trazi od njih da se svaki dan izvinjavaju ali oni su prihvatili da su nacisti pocinili te zlocine I oni ih u svakom slucaju osudjuju, da je bilo zlocina I nad Nemcima bilo je ali niko danas ne trazi da se Rusi ili Amerikanci njima izvinjavaju zbog bombardovanja ili ubustava posle kapitulacje, dakle treba da budememo civilizovani I da stvari gledamo onako kako ih vecina sveta vide bez obzira zeleli mi to ili ne, otreznjenje je uvek tesko ali sto pre do njega dodjemo lakse ce da nam bude... Kada je mogao Vucic da to shvati morala bi I cela Srbija ili kritcna vecina.

Milo

pre 9 godina

(Tafkal, 11. jul 2014 20:45) Kakve veze ima ko je na čelu moje države sa tim da ja kao Srbin ne prihvatam krivicu za to što se desilo u Bosni devedeset i neke i ne želim da se niko iz državnog aparata izvinjava u moje ime!

Nikola

pre 9 godina

~ Društvo koje dopušta bedu, niže je društvo, vera koja prihvata pakao, niža je vera, čovečanstvo koje dozvoljava rat, niže je čovečanstvo, a ja težim višem društvu, višem čovečanstvu, višoj veri : društvu bez kralja, čovečanstvu bez granica, veri bez knjiga ~ Viktor Igo

nexho

pre 9 godina

mozda i nema potrebe da se medjusobno izvinjavaju svaka strana ima neki svoj razlog, ali bozja pravda ce sve stici evo u srbiji je broj stanovnika u opadanju godinama, iskreno mi zao ali 30000 godisnje manje ljudi je mnogo i za vece zemlje od srbije, dali je to opomena ili sta ko zna

m

pre 9 godina

@Jel treba da se izvinjavamo 50 godina uzastopno?
(dusko, 11. jul 2014 19:33)
Pa zapravo da. Hrvatski državni vrh (predsjednik države, predsjednik sabora i premijer) svake godine ide u Jasenovac na obljetnicu. I tako to mora bit do kraja vremena....
(Vladimir Pula, 11. jul 2014 21:41)

a isti taj drzavni vrh slavi oluju kao praznik! Mani se demagogije!

Musa

pre 9 godina

Zalosno za Serbiju, da i posle 19 godena, od Zlocina nad Muslimanskim naroda u Srebrenicu, i to civilima, Zene Dece, Stari i mladim, ludima sa golim rukama ubijeni od Serbske vojske. A dans, Rukovodstva Serbije da ne kazu rec , izvinjenja, i da Porodicama Ubijenim da im olaksa bol.To po mom mislenju Rukovodstvo Serbije poderzava taj slucaj. Sta me jos iritira mene, je da u Centar Beograda, tom datum je postavleno puno Portreta sa Mladicevo Sliku u vojnom Uniformom, i zahvaluju za zlocin u Srebrenici.
O boze mili: Zar sa ovakvim ponasanjem,treba da se neko ponosi. Serbija misli da ide napred, ka EU.Ja se cudim od Verha Vlad. Presedika i Presdnistva,Naucnika i Svestenika,Ako se ne plasite Muslimanskog naroda, zar se ne plasite se BOGA. Ej Serbski Narode: Pre par dana u vasem stampu pisalo je: "Serbija godisnje izgubi po jednu Cupriju". U 2013. godinu u Serbiju je, 65.554 bebe su dosli u zivot, a umri ss 100.000 Seba". Zar nema coveka u Serbiju koj bi ovu cijenicu da komentira.

Daredevil

pre 9 godina

Necu izjednačavat Jasenovac i Srebrenicu, ali mislim da bi bar jednog zvanicnika Srbija trebala poslat tamo svake godine. To je ipak najveci ratni zločin na tlu europe poslje drugog svjetskog rata. A priča oni nisu ovo onda mi necemo ono je totalno jadna i omogućava trajni začarani krug mržnje i primitivizma. Ja cu bit najsretniji ako Hrvatska ikad uspije da prizna i razriješi sve ratne zločine koji su se desili na njenom tlu, bez obzira na nacionalni predznak tih zločina. Bit cu sretan, jer ce to značiti da smo napokon demokratsko i civilizirano društvo i to je nesto sto dugujemo sami sebi, a ne suprotnoj strani. Ta nek radi sta hoce. Vi ako želite naprijed trebate gledat sebe i napravit ono sto je ispravno radi vas Srba kao naroda, a ne radi Bosnjaka, Hrvata ili Albanaca. Sad ste tu di jeste, vidi se po komentarima da '90te nisu nikad završile, gdje želite bit i dal cete tamo stici je samo na vama. Vrijedi svaka rijec i za Hr/BiH. Slava žrtvama genocida u Srebrenici.
(Vladimir Pula, 11. jul 2014 21:41)
Javlja se građanin države koja je napravila najveće etničko čišćenje nad svojom nacionalnom manjinom na teritoriju Evrope posle 2.Svetskog rata.
Kome ste se vi izvinuli za to?Pa još to slavite kao najveću pobedu u svojoj istoriji.Tako da me komentari na ovu temu ne zanimaju,bili ste zločinci od 1941-45;a niste bili bolji ni 90-tih....
I nemoj nikada stavljati Jasenovac i Srebrenicu u isti kontekst nikada!Jel se vi izvinjavate za Ahmiće?

Kolona smrti

pre 9 godina

@ivan:Dok je svijeta i vijeka vi ste obilježeni,a vi se izvinjajite koliko hoćete.Nikad ne zaboraviti a još manje oprostiti.