Nedelja, 22.06.2014.

09:45

"Lekara više nego što nam treba"

Zlatibor Lončar ocenio da Srbija obrazuje više lekara nego što je potrebno i najavio je da će 2015. prioritet biti transparentni informacioni sistem u zdravstvu

Izvor: Tanjug

"Lekara više nego što nam treba" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Zlopamtilo

pre 9 godina

ne branim bogatog kolegu ministra i politicara,ali sto se ove teme tice u pravu je. postoji visak lekara,ali deluje kao da postoji manjak jer su lose rasporedjeni kako geografski,tako i prema specijalizacijama jer bi svi u beograd i svi bi da budu recimo internisti(kardiolozi) ili hirurzi.
(radiolog, 22. jun 2014 15:20)

Ovo nije cak ni delimicno tacno jer su upravo u Beogradu liste cekanja vrlo zastipljene od ultrazvucne dijagnostike do ugradnje vestackog kuka . Ali vi to kao radiolog sigurno znate.

Milan U

pre 9 godina

Transparentni informacioni sistem u zdrastvu , u bolnicama katastrofa i prljavstina nevidjena bolesnici donose cebad od kuce da se pokriju . ... da li znas sta Transparent znaci u Engleskom jeziku ? Tesko onom ko se razboli u Srbiji .

Pera hajduk

pre 9 godina

Laze!

Neka objavi imena zaposlenih samo po vecim institucijama i videcete da su poslednjih godina zaposljavali ispijace kafa a dok su lekari specijalisti odlazili u penzije nove nisu zaposljavali!

To svi mi znamo!

Pored toga u manjim mestima je ukinut veliki broj mesta specijalistima!

radiolog

pre 9 godina

ne branim bogatog kolegu ministra i politicara,ali sto se ove teme tice u pravu je. postoji visak lekara,ali deluje kao da postoji manjak jer su lose rasporedjeni kako geografski,tako i prema specijalizacijama jer bi svi u beograd i svi bi da budu recimo internisti(kardiolozi) ili hirurzi.

Vidoje

pre 9 godina

Pregled lekara specijaliste košta 180 dinara. Toliko fond Rzzo plaća. Mene frizerka šiša za 250 dinara, ja sam za specijalistu učio 8+4+6+4 godine. Razmišljam da izučim za frizera pa da radim na crno. Hehe

Eukaliptus

pre 9 godina

Veliki uspesi srpskog rezima:

-reforma penzija - u penziju ne pre navrsene 200-te godine zivota i 250 godina rada za minimalac
-reforma zdravstva - otpustanje svih lekara (zubare ste vec otpustili) i 50 godina cekanja na banalnu operaciju zanoktica. Ostale slucajeve NE OPERISEMO do 23. veka. Od lekova na pozitivnoj listi samo lekovi za cuvenu i opasnu (i nepostojecu) Jambolijsku epitelicnu groznicu sa jugoistocne Sumatre.
- zakon o radu - minimalno 26-to casovno radno vreme uz 20% plate i bez placenih poreza. Pa onda na drugi posao. A od plate da se oduzme 25% da se ne prejedemo go.na. Za dobrotvorne svrhe.
-reforma JP: prodace sve sto ima, a i sto nema, struja ce biti skuplja 5 puta, a za RTS ce umesto pretplate za koju niko zivi se ne zna da li postoji ili ne, biti uvedena taksa.
- refrma gradjevinarstva - arapi ce praviti oblakodere u obliku falusa na obalama Beograda...

Odosmo mi onim kanalom u (je).ajcetinu i dalje...

Zlopamtilo

pre 9 godina

Zelim da razumem ali nikako mi ne uspeva. Meni je kao i vecini naroda potpuno kontradiktorno to sto ministar tvrdi . Naime reci da ima viska lekara a svako od nas se susreo sa listama cekanja kako za najbanalniju dijagnostiku i ilake intervencije tako i za teze intervencije i sl , najblaze receno vredja inteligenciju.

zola

pre 9 godina

Dokle ce nam ovakvi likovi biti ministri?Narod nam crkava ko pilici, jede zatrovanu hranu,pusi krdzu i kad mu zakazu pregled dotle rikne.

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

Hahaha, volonterske specijalizacije. Pa ce onda kada zavrse sa volonterskim specijalizacijama ostati deca da rade kao specijalizanti-volonteri, lekari bez plate, idealisti koji sluze dobru svog naroda bez dinara nadoknade i uz smene od 12 sati. Svidja mi se ovaj plan reforme zdravstva, daleko cemo dogurati ministre, samo sto cete za par godina svecom traziti lekare u ovoj nasoj mucenoj Srbiji...

Ana.

pre 9 godina

Sa gimnazijom su beskorisni. Bolje da studiraju nego da gluvare po ulicama.
Trebaju lekari u drugim zemljama.
Čini mi se da našoj zemlji uopšte nisu potrebni obrazovani ljudi, u svim profesijama.

Dejan Dikic

pre 9 godina

Lepo je sto kazete sta ne "valja" i da rade na 3 do 4 mesta. Ono sto niste rekli a to je da kod nas neobrazovani politicari i kojekavi visoki stranacki funkcioneri zaradjuju deset puta vise od lekara pa jos donose katastrofalan odluke a sve u smislu licnog interesa......Koji vam je i kriterijum i to je pitanje. Ja zivim u Kanadi i za obican pregled kod specialiste cekam od 3 do 6 meseci. Za magnetnu rezonancu majke sam morao da cekam 6 meseci jer ima jedan doktor koji radi samo od 9 do 5 a imaju 3 masine. Da li i mi tome tezimo. Malo se zamislite i ponudite pravi model a ne prica 3-4 posla jer to ljudi rade ne iz zelje vec potrebe.

Мики БГ

pre 9 godina

Лекара више него што нам треба!?! А, редови у ординацијама и спискови за специјалистичке прегледе и разне операције све дужи!!! Министре, да ли си способан да промениш стање на боље?!?

Dimitrijana

pre 9 godina

ovaj ministar kanda ne zna koliko je pacijenata po ambulantnim hodnicima i cekaonicama a kamoli na koliko vremenski se zakazuju pregledi kod specijalista a i kod lekara opste prakse.
Ali eto ajd' da upitam ministra ako u jednoj drzavi treba da znamo na koliko stanovnika ide jedan milicioner onda neka nam lepo odgovori na koliko stanovnika ide jedan lekar opste prakse a koliko specijalista. Ministre ako si dobio zadatak da smanjujes lekare po partijskoj duznosti onda prvo postavi pitanje da se smanji svo administrativno osoblje zaposleno po partijskim, rodbinskim, kumovskim i burazerskim namestaljkama.

Crni

pre 9 godina

Slusaj molim te sta ovaj prica?!Imamo viska lekara,a za operaciju katarakte,kuka se ceka po 2 godine pa gde su lekari?Ma,ovo je da covek NE POVERUJE!

Spec

pre 9 godina

@ (nema deda mraza, 22. jun 2014 11:47)

Kojim institutima molim te, navedi JEDAN?!

Uz to znaj da ne moze svaki lekar da obavlja svaki posao, zbog toga postoje specijalizacije jer se na fakultetu ne nauci nista posebno vec samo najosnovnije! Pogotovo klinci danas jer se nacin rada nije promenio od sedamdesetih dok svugde van jeste, imaju vise prakse.

Zbog toga bi se i nadovezao na komentar gospodina koji kaze da one koji su jedva zavrsili ne treba zaposljavati... To moze da izjavi samo jako negativna i neupucena osoba u bilo sta u zivotu a pogotovo u medicinu. Ocene su iskljucivo subjektivne! One mogu zavisiti od doba dana, vremena, stanja u drzavi, u porodici profesora a manje od znanja! To znaju svi koji su studirali bilo sta a pogotovo medicinu. Kod mene na odeljenju od "klinaca" najbolje rade oni sa niskim prosekom verovali ili ne i oni ce mucenici posle staza na biro i mozda ako uspeju negde da kelnerisu. Mozda ne barataju najbolje teorijom samo u pocetku ali imaju kefalo i elana. Pre nije bilo tako, ali evo zadnjih desetak godina se menja stanje stvari. Inace ja idem u penziju za dve godine a na mom odeljenju nema specijaliste koji ce me zameniti, sve se to zna ali direktorka ne sme da posalje mladje na specijalizaciju, pokusala je pa su je gospoda iz ministarstva ribala. Eto gradjani pa vi glsajte ili nemojte glasati dok se "gospoda" voze po dascarama u limuzinama sa obezbedjenjem.

da podsetim

pre 9 godina

bez brige. neki ce postati privatnici. neki u inostranstvo. mene vise brine skolovanje silnih oficira. koji sa 45 idu u penziju a pre toga dobili stan i zaposlili zenu. sta ce nam oni kada vojske nema? uskoro cemo imati vise oficira nego vojnika. sa milicijom je slicno.

Josarian

pre 9 godina

Sve mi je jaci utisak da je pozicija ministra zdravlja apsolutno nepotrebna, tacnije nikako da otkrijem cemu sluzi. Da li pomaze pacijentima? NE! Da li bolje organizuje rad zdravstva? NE! Da li olaksava posao lekarima i drugom osoblju? NE! Pa cemu onda sluzi? Ako sluzi da se slika kada neko daje donacije, onda tek nema nikakvu svrhu. Donacije su milostinja i nisu potrebne tamo gde se dobro planira.Bolnice lice na stale, a ministar i rukovodstva teraju direktore koje oni postavljaju da traze donatore, srpskivreceno, milostinju. Pogledajte uniforme lekara. Ako ih nisu sami kupili, izgledaju ko iz proslog veka. Policija ne kupuje uniforme od donacija (milostinje), a isto kao lekari radi u drzavnoj sluzbi. Zasto? Zasto je zabranjeno zapisljavanje mladih lekara koje je neophodno obuciti i nauciti da bi imali i pored ovakvog ministarstva prihbpvatljiv kvalitet? U isto vreme se zaposljava arhitekta u RZZO!? Dakle, cemu sluzi ministar zdravlja? Jedino sto mi pada na pamet je da sluzi da Vucic ne bi morao i to da bude, posto je vec premijer, ministar policije, ministar za vanredne situacije, ministar finansija, ministar sporta i Zvezde, ministar socijalne zastite...

uf

pre 9 godina

te "prekobrojne" doktore skoluju roditelji jer ako drzava skoluje kako onda sirotinja ne moze finansijski da izdrzi skolovanje svoje dece?

Saša

pre 9 godina

Kada imamo visak lekara, zašto u hitnoj službi u Tirsovoj radi jedan doktor?! U hodniku čeka 40 - toro dece i 80 roditelja. Čeka se po 2-3 sata na prijem. Objasni to ministre.

licemeri

pre 9 godina

A zašto se onda zatvaraju klinike zbog nedostataka lekara. Treba uzeti i u obzir da bar 30 % tih koji diplomiraju i ne želi da radi ili su jedva završili fakultet i ne trebaju ni da rade taj posao jer nisu dovoljno stručni za tu odgovornost.

Zoran

pre 9 godina

Zorane, znam ko je sam placao skolovanje. Ima ih i kome struka sluzi na cast.
(zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara, 22. jun 2014 12:48)

Znam i ja, ali to bilo pre 20 godina. Ne znam da li moze i sada.

Sima Sipa

pre 9 godina

Najzad neko ko je hrabar i pametan i pošten i stručan da se uhvati u koštac sa nejvećim problemima u našem zdravstvu. Bravo ministre Lončar. Tako treba.

E,...., ajd sad kada ste tako hrabri, pametni, pošteni i stručni da OBJASNITE ovom narodu, kao i vašim KOLEGAMA doktorima: kako to da vozite BMW X6 novi crni, sa dve mat široke štrafte preko cele haube. Jel to od plate ili ekstra posla ili zadovoljnih pacijenata iz Urgentnog ?? Ko Vam piše i radi doktorat iz medicinske oblasti u kojoj ne radite tj niste specijalista, jer ste ga započeli kao DIREKTOR Urgentnog, a završićete ga kao Ministar ?? Mora do noću učite, istražujete literaturu i pišete varijante doktorata !!!

Jadan li je ovaj narod. Ali. Tako mu i treba. Ištu to Srbi tako kroz istoriju...

veterinarBG

pre 9 godina

Neka,neka...rekoh ja da ce ovaj narod za par godina leciti susteri i razne "Kleopatre",a sav "visak" lekara ce sa sve svojim "solidarnim porezom" da leci Nemce,Norvezane,Austrijance...Samo,nemojte da dolazite posle kod mene po pomoc :-).

Schh..

pre 9 godina

A u N. Banji izgradjen dom zdravlja do kraja a lekara ni na vidiku PA ZAPOSLITE LJUDE AMAN i posle kazu neces da radis ja stvarno nisam vise pametan za sta biro sluzi verovatno za gubljenje vremena i zavitlavanje ljudi . Ma nas drzava maksimalno sistemski unistava

Zoran

pre 9 godina

Znate li zasto se ne daju specijalziacije, a stari lekari odlaze u penziju i odobravaju se sada volonterske specijalziacije?

Nema drzava pare.

ma ajde

pre 9 godina

Kontradiktorna izjava...Ovamo ce da ukidaju dve godine obaveznog staza za dobijanje specijalizacije jer su u velikom problemu sa pojedinim specijalistima i bice u jos vecem za par godina. Prepoloviti broj studenata na nekoliko godina mozda ne bi bilo lose resenje dok se ne zaposle svi sa biroa, ali izjaviti da imamo visak lekara je skandalozna izjava...Mislim da ljudi i nisu bas svesni u kakvom cemo deficitu sa lekarima biti za nekih 5 god...Vise od 40% specijalista je starije od 55 god. a ne proizvodimo na vreme nove. Drugo, lekari specijalisti su najbolji izmedju 40. i 50. god a mi cemo za par godina imati samo neiskusnu decurliju. Ne mislimo na vreme.

Radoznali Perica

pre 9 godina

Smanjiti broj ljudi koji studiraju medicinu i sve ih prebaciti da postanu preko potrebni menadžeri! Imamo zilion uspešnih firmi koji vape za menadžerima, propašće nam proizvodnja, dok se nagomilani doktori guraju na birou jer na jednog gradjana dodju dva doktora i nikog nema po ambulantama. Kakve gluposti, kakva prikrivanja odgovornosti i kakva nestručnost.... bežite doktori u nemačku tamo vas smatraju ljudima za razliku od rodne zemlje. Pojedini doktori rade 24h za neku mizeriju a čovek se pravi pametan.

Zoran

pre 9 godina

"On je dodao i da zakonom treba regulisati rad u državnom i privatnom sektoru, jer se dešava da lekari rade na tri - četiri mesta."

To ste regulisali mnogo puta. I nista niej bilo regulisamno, svako radio sta hteo. Dajte privatnim lekarima da mogu da naplacuju od zdarvstvenog osiguranja. Nemojte ljudima da uzimarte 2 puta: Jednom preko poreza na plate, drugi put porez lekarima koji uzeli pare od tog koji vec odvojio kroz porez.

Lopovi ste neopevani.

Zoran

pre 9 godina

"Ukupan broj lekara u srbiji je oko 28.000, na oko 7,5 miliona stanovnika. Ovo je oko 1:280 lekara po stanovniku. U Americi ima oko 800.000 lekara na oko 320 miliona stanovnika, sto je 1:400 lekara po stanovniku."

Losa vam je organizacija, imate dovoljno lekara. Organizacija vaam je svuda losa, to nije nista novo.

pozdrav iz prepune čekaonice

pre 9 godina

Sramota je ministre, da kažete da školujemo više lekara nego što treba u zemlji gde su liste čekanja "normalna pojava", gde nacija već godinama stari i kojoj će generalno trebati sve više lekara. Budite pošteni pa recite: "školujemo više lekara nego što možemo da zaposlimo i platimo".

specijalista

pre 9 godina

Radim na odeljenju gde ima dvoje specijalista,ukljucujuci sebe,a trebalo bi da nas ima 7,po normativu. Pacijenti cekaju na pregled skoro godinu dana. Dakle,ima nas manjak petoro. Radimo svaki dan do granice izdrzljivosti. Ministre,otidjite malo van Beograda,jer se odeljenja gase po Srbiji,zbog nedostataka lekara

Zoran

pre 9 godina

Volonterska specijalizacija? Do 30 i neke da ne zaradim ni dinar? Ne, hvala. Sad bih ga psovao do besvesti, on je svoju guzicu smestio u fotelju, a mi da cekamo starost da zaradimo koji dinar. E ne moze, imamo i mi neko dostojanstvo, odlazimo iz zemlje
(Student, 22. jun 2014 11:33)

Nama sa parama to odgovara. Zavrsis fakultet, platis specijalziaciju i otvoris privatno.

Zoran

pre 9 godina

"Zabraniti rad lekarima i u drzavnoj i u privatnoj klinici, neka se odluce vec jednom. Naravno da im to ne odgovara, jer ce se na trzistu videti ko koliko vredi, a rezervne, sigurne, plate na drzavnoj klinici nece biti."

To ne moze da se zabrani, niti vlast hoce. Niko nece da ide u privatnike ako radi u drzavnoj bar dok pacijenti placaju iz svog dzepa za privatnika, a ne od osiguranja koje im s evec odbija od plate. Ako se to promeni, mozda ce neko iz drzavne u privatnike. Do tada - NIKO.

Tatjana

pre 9 godina

Ima viška lekara a za preglede i operacije smo na višegodišnjim listama čekanja? Već dve godine ne mogu da stignem do oftalmologa. Otišla bih privatno, ali su mi prošli put odredili dioptriju koja mi je "pasovala" kroz pet godina. Kada je neko akutno stanje, nema čekanja, tada se ide na privatnke klinike, naravno, ko može da plati. Ne mogu da shvatim da su na čelu Vlade, "eksperti" koji pojma nemaju šta se dešava na terenu, kod naroda? Da li su oni tu gde jedu ZBOG SVOJIH LIČNIH AMBICIJA, MOĆI, MATERIJALNE KORISTI ILI ZBOG NAS???Zapošljavanje lekara je često preko nečijih ličnih preporuka, statusa roditelja, a TEŠKO za one koji su svojim znanjem zaslužili diplomu i zvanje.

Kalfa

pre 9 godina

Tako je majstore!!! U Srbiji će vrlo brzo svi sa fakultetom da budu višak. Posebno mi sa pravim diplomama sa državnih fakulteta. Obiđi malo varoši i sela po Srbiji i vidi da li ima lekara viška. Sram te bilo beogradski beli mantilu!!!

Zoran

pre 9 godina

Mozda bi trebalo da i Megatrend univerzitet otvori studije medicine a da se drzavni medicinski fakulteti zatvore, pa eto vam Tome diplome i Nebojse Stefanovica mozda jednog dana i oni postanu lekari, Srbiji nema spasa sa ovakvim rukovodstvom
(Dr Medicine, 22. jun 2014 10:48)

To je dobra ideja. Posto se placa niko ne bi upisao medicinu jer ne moze da nadje posao, a ne kao sada da nam ljud odlaze iz zemlje kao lekari. He, he, jos vi po Srbiji nemate pojma kako funkcionise normnalna drzava. Samo sujetu lecite na drzavnim fakultetima.

Jode

pre 9 godina

Ukidanje dve godine cekanja za spec. znaci da ce vezare jos lakse dobiti iste. Pitajte kako se I onako retke spec. dobijaju . Kakvi su pravilnici I kako direktori dodeljuju bodove podobnim . Kako u Ministarstvu Zdravlja reguju na prigovore ucesnika konkursa.Zbogom pameti !

svetlanast.

pre 9 godina

Zasto siromasna i prezaduzena Srbija skoluje visoke strucnjake za bogati svet?

Objasnjenje je na neki nacin dao i sadasnji ministar obrazovanja /nista bolji nisu bili ni predhodni, naprotiv/.

Na pitanje zasto se u Srbiji u srednjim skolama obrazuju ucenici za nepostojeca zamnimanja, odgovorio je da imamamo nastavnike kojima bi morali da damo otkaz u slucaju da prestanemo sa tom visegodisnjom praksom - i da ce to potrajati nekoliko decenija!

Znaci, dok ti nastavnici /za nepostojeca zanimanja/ u srednjem obrazovanju ne odu u penziju, skolovacemo ucenike za spiskove nezaposlenih.

Zato strani /ali i domaci investitori/ moraju u trosak investicije da uracunaju i doskolovavanje radnika.
Zasto?

U Srbiji je praksa da se za kilo mesa kolje vo.
Umesto ozbiljne reforme na svim nivoima obrazovanja,vlast i ministre je bas briga, sve ce to, kao i do sada, narod platiti .

marija

pre 9 godina

On je dodao i da zakonom treba regulisati rad u državnom i privatnom sektoru, jer se dešava da lekari rade na tri - četiri mesta...

To je osnovni problem i neko mora da ga resi.
Lekari rade po klinikama od 8 do 13h, sigurna plata i potpuno su nezainteresovani da rade efikasno, liste cekanja ih naravno ne zanimaju, da bi po podne radili po privatnim klinikama za velike zarade gde se, ne retko, ne izdaju ni fiskalni racuni, dakle, pljacka se drzava.
Sistem im je to omogucio godinama, zato je ovako.
Zabraniti rad lekarima i u drzavnoj i u privatnoj klinici, neka se odluce vec jednom. Naravno da im to ne odgovara, jer ce se na trzistu videti ko koliko vredi, a rezervne, sigurne, plate na drzavnoj klinici nece biti.
Gospodo, ako vam je mala plata, na trziste.
Tacka.

parkan

pre 9 godina

da fali pa jedan Dr.reumatolog za
Loznicu,Krupanj,M Zvornik,Ljuboviju,Osecinu na 300 000 hiljada stanovnika da juce sam bio jedan doktor radi sramota a ovi neobavesteni neka nelazu ovaj narod

petar

pre 9 godina

Prostom racunicom moze da se utvrdi da li se skoluje previse lekara. Koliko ih sada ima ?
Koliko se sad skoluje ? Koliko ce da zavrsi fax za 5 goina+2 god staza da barem nazci malo u praksi? Koliko lekara odlati u penziju za tih 5+2 godina. Ja mislim jako puno.
I minus oni koji odu u inistranstvo da unovce svoje trazeno znanje i da zive u sredjenoj uemlji.

ogorcena

pre 9 godina

Sve ekspert do ekspeta u vladi!!! Mesta ima samo za maminu i tatinu decu lekare,koji nasledjuju "zanat" zato sto znaju da ih posao ceka. I za njih nema problema, ali zato za vecinu najboljih studenata medicine tj.lekara opste prakse posla nema kao ni specijalizacije jer se u ovoj zemlji odaaaavno znanje ne ceni. Iskljucivo partijska pripadnost. Zalosno je to sto nece imati ko da nas leci,kao sto i sada nema,jer od vezarosa nema leka,a najbolji odlaze u Nemacku...

Aha, a Srbija se kopca na ledja!

pre 9 godina

Dobro jutro Kolumbo.
Pazi samo da se osuris tom toplom vodom koju si otkrio, ili da ti ona, ne daj boze, ne iscuri na rupi na saksiji!

Inace, koliko znam, SPC ODAVNO zna koliko joj ljudi treba i SAMO TOLIKO skoluje na srednjem nivou. Mislim, ne volim popove, ali eto izvolite, pa od njih nesto naucite.

Flat Line

pre 9 godina

@Braindead To si u pravu, potrebno je stvori radno mesto/profil, medicinskog administratora kao pomoćnog osoblja, srednja ekonomska + latinski i neke osnove medicine zbog rečnika, koji bi se bavio unosom podataka u računar i u opšte administrativnim poslovima, a ostaviti lekara i tehnicara da se bave medicinom, time bi se povećala efektivnost rada svih uključenih, pa ne bi bila situacija da imamo viska radnika a ne mozemo da postignemo da uradimo posao.

karlo

pre 9 godina

Jednostavno nije tacno, uostalom menjajte zakon pa saljite ljude na specijalizaciju, nemoj da sede i nerviraju se a da im vreme prolazi u nista...

Student

pre 9 godina

Volonterska specijalizacija? Do 30 i neke da ne zaradim ni dinar? Ne, hvala. Sad bih ga psovao do besvesti, on je svoju guzicu smestio u fotelju, a mi da cekamo starost da zaradimo koji dinar. E ne moze, imamo i mi neko dostojanstvo, odlazimo iz zemlje

Doktor

pre 9 godina

Ako se gleda sistematizacija radnih mesta verovatno je u pravu,ali ako gleda broj pacijenata onda žestoko greši!
Nama nedostaju nove bolnice i domovi zdravlja!
Niš ima jedan Dom zdravlja i jednu civilnu ustanovu tercijarnog tipa, a nema ustanovu sekundarnog tipa.
Verovatno je to slučaj i u Kragujevcu.
Kad ste izgradili i otvorili novu bolnicu?
Pre 30godina najmanje.

Ako lekar pregleda više od 30 pacijenata dnevno to nisu više pregledi već POGLEDI pa pa onda i mora da dođe do previđa.

ssasa

pre 9 godina

pa lekari idu u penziju, a vi stopirali prijem novih na njihovo mesto(mislim u ugovoren broj) do kraja 2015, i?
Pa posle će da nas prozivaju pacijenti!

VLADIMIR

pre 9 godina

Zaista je zalosno neznanje ovog gospodina.Tacno je da u pojedinim segmentima zdravstva ima viska zaposlenih - ali je vise nego jasno, poznavaocima situacije, da je u pojedinim segmentima cak i veliki nedostatak kadrova!!! Ovaj covek da poznaje situaciju, ne bi iznosio neke nebuloze, pa ONDA SAM SEBE DEMATOVAO. Za predhodno je najbolji njegov stav o LISTAMA CEKANJA, Pa dragi gospodine ako ima visak lekara ZBOG CEGA SE ONDA PRAVE LISTE CEKANJA. Pa upravo zbog toga sto nema kadrova - i u redjim slucajevima zbog limitiranog kapaciteta opreme. Zato gospodine, prvo temeljno i egzaktno sagledaj situaciju pa tek onda IZLECI sa zakljucima.

Zoran

pre 9 godina

"Specijalizacije nemojte cekati da vam ministarstvo odobri. Uplatite sami, isplatice vam se. Jedna godina vam je skoro kao dve trecine plate specijaliste za mesec dana. Jos duplo od toga potrosite za dve nedelje na moru."

Da li to znaci da i sada covek moze da plati specijalziaciju? Nisam znao da mozes i sada da platis specijalziaciju.

Lekar volonter

pre 9 godina

Koliko penzionera (tj.lica koja su ispunila uslov za penziju) radi u zdravstvu Srbije. Ima ih koji operišu, direktori bolnica, Pr Hitne pomoći... A, 3000 lekara čeka posao.
Broj studenata medicine ne možete smanjiti, jer to neće dozvoliti profesorska mafija. Medicinski fakultet ima profesora (verovatno kao MF u pola Evrope), i oni svi moraju da se uhlebe, tj. zato se stalno povećava broj studenata i otvaraju novi fakulteti.
Proverite kako se dolazi do doktorskih titula, kakvi su doktorski radovi, kako se formiraju komisije.
Profesorski kadar je u službi farmaceutskih firmi, i radi isključivo za njih (predavanja, kongresi, studije na novim lekovima...).
Sve to Vi vrlo dobro znate, a ništa niti ste preduzeli, niti ćete preduzeti, jer je profesorski klan NEDODIRLJIV.

nema deda mraza

pre 9 godina

samo da znate, na nekim institutima ima vise lekara nego bolnickih kreveta.


ni to ije problem kooiko politika medju lekarima. bransu su pretvorili u dinastije i interesne zone

Duca

pre 9 godina

Nije problem ni to koliko ih se školuje koliko nepotizam naime Medicinski fakultet u Novom Sadu se zove u obaveštenim krugovima "Institut za majku i dete" jer ga upisuju i završavaju samo deca doktora, uglavnom nesposobni i nezainteresovani budući doktori...
Toliko o doktorskim disertacijama ...

milan

pre 9 godina

Ja preksinoć u hitnoj u Obrenovcu zbog snajke a jedan jedini lekar se ubi od posla! O čemu priča ovaj ministar kome nigde ne piše njegovo zvanje i po čemu je on kompetentan da priča nešto o veličini zdravstva?

cojle

pre 9 godina

???

Moj kum je doktor u bolnici,ovaj mesec ima samo 1 JEDAN slobodan dan ali ima i nekoliko dežurstava,od kojih ništa ne zarađuje zbog novog poreza.


O čemu priča ova spodoba...idite da zakažete bilo koji pregled u bolnici,ako nemate vezu ispod 2 meseca nećete dobiti termin!!

uf

pre 9 godina

jedva cekam sledecu nedelju,kad god to bilo, da vidim tu strategiju. inace kolega ministre ne kaze se rendgenologija, vec radiologija.c,c,c...

(ne)obavesten

pre 9 godina

Gospodine ministre, rendgenologija ne postoji kao specijalizacija, a obavezni staz traje 6 meseci, vec vise godina.
Informisite se malo o nacinu studiranja, o zdravstvu uopste, umesto sto samo idete okolo i prazno bahato pretite.

samo pitam

pre 9 godina

Ako imamo više lekara nego što nam treba, zašto se onda čeka i po šest meseci na običan pregled kod specijaliste?
Naravno, takvi kao ovaj iz teksta nikad nigde ne čekaju ni sekundu.
Ko neće da živi kao kmet u feudalnoj državi, treba da beži odavde.

Dr Medicine

pre 9 godina

Mozda bi trebalo da i Megatrend univerzitet otvori studije medicine a da se drzavni medicinski fakulteti zatvore, pa eto vam Tome diplome i Nebojse Stefanovica mozda jednog dana i oni postanu lekari, Srbiji nema spasa sa ovakvim rukovodstvom

Akobogda

pre 9 godina

Kakav bezobrazluk. Pa žena i ja sa svojih 4 dece svaki put prolazimo golgotu kad idemo kod doktora. Čekanju nikad kraja, a doktorima smo zadovoljni, to obavezno da napomenem. Inače, Kuba je na vreme shvatila da tu može lepo da zaradi. Od "izvoza" svojih doktora godišnje oprihoduje 8,5 milijardi dolara. Osnovna prava čoveka su pravo na život, obrazovanje i rad. Liberalni kapitalizam je takav da vam sva ta prava ukida. Sledeći i konačni udar je na obrazovanje, mada su i tu dobro načeli.

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 9 godina

Polako stranacki aktivisti, ovo zna svako ko je makar prosao pored nekog medicinskog fakulteta. Organizacija je problem. Pre podne ispred specijalistickih ambulanti po bolnicama je nevidjena guzva a popodne kao grad duhova. Specijalizacije nemojte cekati da vam ministarstvo odobri. Uplatite sami, isplatice vam se. Jedna godina vam je skoro kao dve trecine plate specijaliste za mesec dana. Jos duplo od toga potrosite za dve nedelje na moru. I jos sto trazite da vam kuca plati cak i izdavanje diplome. Budite realni. I idite na zapad, samo tamo treba ispuniti fond sati.

Steva

pre 9 godina

Zašto onda čekam tri meseca na pregled kod specijaliste? Zašto tek jedan u deset lekara ume da prepozna simptome i da odgovarajuću terapiju? Sramota.

nesa

pre 9 godina

Dovedite odnos medicinskog i nemedicinskog osoblja na nivo razvijenih zemalja i eto vam mesta za lekare. Odnos kao kod nas 50 prema 50 je nenormalan.

bojan

pre 9 godina

Ministar zdravlja nastavlja sa praksom iz ranijih vremena, nudi volonterske specijalizacije, što praktično znači da će lekar raditi pet šest godina bez plate, ako je moguće mogao bi i da plaća specijalizaciju, i to predstavlja uštedu u zdrastvu po g.Lončaru.Liste čekanja su po njemu nastale verovatno jer imamo višak lekara, a ne zaradi manjka para u fondu RFZO.Istina je da lekari , specijalisti napuštaju zemlju jer su nezadovoljni uslovima rada i platom, pre svega iz onih deficitarnih grana (radiolozi, anesteziolozi...), odlaze ljudi koji više ne žele da učestvuju u zdrastvenom sistemu kakav su napravili g.Lončar i njegovi prethodnici, koji nemaju viziju našeg zdrastva, jedino što su uspeli u zadnjih 20 godina je da upropaste odnos doktor-pacijent.Problem takve zdrastvene politike će biti poguban za 10 godina, najbolji lekari će otići tamo gde ce moći da svoj rad vrednuju kroz platu.Naravno da smanjenje plata zdrastvenim radnicima u Srbiji može biti samo podsticaj daljoj korupciji, i daljem urušavanju zdrastvenog sistema.Neki, bogatiji članovi našeg društva , kao i ministri će se lečiti u inostranstvu , a onima koji ne budu mogli to sebi da priušte će i dalje prodavati priču da su doktori i drugi zdrastveni radnici krivi što je zdrastvo nesposbno da pruži usluge koje od njih očekujemo jer redovno za to zdrastvo i plaćamo.

Vladimir

pre 9 godina

Jel'? A kako to da u mnogim domovima zdravlja ukidaju spec.preglede jer nema dovoljno lekara?
E moj Zlatibore pitaj Taru ti si još veći biser od Slavice.
Svake nedelje imaš neku "pametnu izjavu".

Tihana

pre 9 godina

Pa jeste.Bolnice zvrje prazne,popovi po bolnicama prave molebane makar jedan pacijen da svrati jer su ,,i više nego što nam treba'' lekari svugde stigli i sve izlečili. Onda, da zatvorimo i medicinske fakultete? Svi smo zdravi a i šta će nam u ovoj feudalnoj avliji obrazovan narod.

istina je negde tamo

pre 9 godina

smanji upisne kvote na fakultetima, za toliko ste valjda pismeni, ili cemo po starom da pljujemo sistem kako ne valja i da ga ne menjamo jel nekima odgovara ili ga boli ona stvar da ga menja jel se dobro udomio(dobio posao pa odma spec) sta mislite koliko je takvim ljudima stalo do promena?

sever

pre 9 godina

Produkovali smo više lekara od potreba... Moramo da vodimo računa o potrebnim kapacitetima i našim potrebama.......Ono što možemo da uradimo jeste da ukidamo one dve godine obaveznog staža kliničkog lekara da bi se dobila specijalizacija, vraćamo se na to da može odmah posle obaveznog staža od godinu dana da se dobije specijalizacija i da ona može da bude volonterska.
Sta je hteo da kaze?

ex sns

pre 9 godina

Sad ce zabranama upisa na fakultet da stvore deficit lekara kako bi onda za par godina mogli bez problema da osiguraju da se svaki njihov zahtev ispunjava.Zasto bi vestacki stvarali nestasicu?! Ako ce neko da studira neka studira,moze da ode odavde a ovako pravice vestacku neatasicu sa namerom da onda imaju vece ucenjivacke kapacitete i da bi stvorili sto bokju poziciju za njih. Ujedno,nije med.fakultet u sluzbi ministra nego studenata a upisna politika ne sme da ima veze sa trenutnim ministrom.

Zemunski klan

pre 9 godina

Zato sto imamo visak lekara, na uobicajene operacije se ceka po dve godine.

Za grip i prehlade ne idem po doznake, vec uzmem godisnji odmor, jer se na pregled kod lekara opste prakse ceka po nedelju dana, a onda, u zakazano vreme, jos par sati.

Trudnocu i porodjaj svako ko zeli dobro svojoj porodici organizuje i placa kod privatnika. Isto i za lecenje dece, preglede kod ginekologa, oftamologa, kardiologa, urologa, ortopeda.

U drzavne klinike ide samo sirotinja i penzioneri, a ostali samo na operacije, a i to po dogovoru, i placeno sa strane.

Braindead

pre 9 godina

Na mojoj Klinici vazi sistematizacija radnih mjesta iz osamdeset i neke. Istina, po toj sistematizaciji ima viska ljekara. Po obimu posla, koji se visestruko uvecao, ne bih rekao da ste u pravu. Nazalost obim posla se u velikoj mjeri povecao na racun administrativnog rada. I gdje god imate ljekara koji u ambulanti mora da pregleda 50 do 70 ljudi, posvecujuci vise vremena racunaru nego pacijentu - vi nemate zadovoljnog ni pacijenta ni ljekara.

Vladimir

pre 9 godina

Da, imamo više lekara nego što nam je potrebno... A kada, ne daj Bože, se desi da nam zatreba lečenje, čekamo u nepreglednim redovima satima da nas lekar primi. O listama za čekanje na hirurške intervencije neću ni da pričam...

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako pričamo samo o lekarima, najveći problem Srbije nije broj lekara već stručnost. Kada kažem stručnost tu ne mislim na diplome i zvanja, to je u Srbiji precenjeno, već mislim na "veštine i radne sposobnosti" ili ti "know-how", jer toga u Srbiji ima jako malo, ne samo u zdravstvu, već u svim sferama.

samo pitam

pre 9 godina

Ako imamo više lekara nego što nam treba, zašto se onda čeka i po šest meseci na običan pregled kod specijaliste?
Naravno, takvi kao ovaj iz teksta nikad nigde ne čekaju ni sekundu.
Ko neće da živi kao kmet u feudalnoj državi, treba da beži odavde.

Steva

pre 9 godina

Zašto onda čekam tri meseca na pregled kod specijaliste? Zašto tek jedan u deset lekara ume da prepozna simptome i da odgovarajuću terapiju? Sramota.

(ne)obavesten

pre 9 godina

Gospodine ministre, rendgenologija ne postoji kao specijalizacija, a obavezni staz traje 6 meseci, vec vise godina.
Informisite se malo o nacinu studiranja, o zdravstvu uopste, umesto sto samo idete okolo i prazno bahato pretite.

Zemunski klan

pre 9 godina

Zato sto imamo visak lekara, na uobicajene operacije se ceka po dve godine.

Za grip i prehlade ne idem po doznake, vec uzmem godisnji odmor, jer se na pregled kod lekara opste prakse ceka po nedelju dana, a onda, u zakazano vreme, jos par sati.

Trudnocu i porodjaj svako ko zeli dobro svojoj porodici organizuje i placa kod privatnika. Isto i za lecenje dece, preglede kod ginekologa, oftamologa, kardiologa, urologa, ortopeda.

U drzavne klinike ide samo sirotinja i penzioneri, a ostali samo na operacije, a i to po dogovoru, i placeno sa strane.

uf

pre 9 godina

jedva cekam sledecu nedelju,kad god to bilo, da vidim tu strategiju. inace kolega ministre ne kaze se rendgenologija, vec radiologija.c,c,c...

Braindead

pre 9 godina

Na mojoj Klinici vazi sistematizacija radnih mjesta iz osamdeset i neke. Istina, po toj sistematizaciji ima viska ljekara. Po obimu posla, koji se visestruko uvecao, ne bih rekao da ste u pravu. Nazalost obim posla se u velikoj mjeri povecao na racun administrativnog rada. I gdje god imate ljekara koji u ambulanti mora da pregleda 50 do 70 ljudi, posvecujuci vise vremena racunaru nego pacijentu - vi nemate zadovoljnog ni pacijenta ni ljekara.

bojan

pre 9 godina

Ministar zdravlja nastavlja sa praksom iz ranijih vremena, nudi volonterske specijalizacije, što praktično znači da će lekar raditi pet šest godina bez plate, ako je moguće mogao bi i da plaća specijalizaciju, i to predstavlja uštedu u zdrastvu po g.Lončaru.Liste čekanja su po njemu nastale verovatno jer imamo višak lekara, a ne zaradi manjka para u fondu RFZO.Istina je da lekari , specijalisti napuštaju zemlju jer su nezadovoljni uslovima rada i platom, pre svega iz onih deficitarnih grana (radiolozi, anesteziolozi...), odlaze ljudi koji više ne žele da učestvuju u zdrastvenom sistemu kakav su napravili g.Lončar i njegovi prethodnici, koji nemaju viziju našeg zdrastva, jedino što su uspeli u zadnjih 20 godina je da upropaste odnos doktor-pacijent.Problem takve zdrastvene politike će biti poguban za 10 godina, najbolji lekari će otići tamo gde ce moći da svoj rad vrednuju kroz platu.Naravno da smanjenje plata zdrastvenim radnicima u Srbiji može biti samo podsticaj daljoj korupciji, i daljem urušavanju zdrastvenog sistema.Neki, bogatiji članovi našeg društva , kao i ministri će se lečiti u inostranstvu , a onima koji ne budu mogli to sebi da priušte će i dalje prodavati priču da su doktori i drugi zdrastveni radnici krivi što je zdrastvo nesposbno da pruži usluge koje od njih očekujemo jer redovno za to zdrastvo i plaćamo.

Vladimir

pre 9 godina

Da, imamo više lekara nego što nam je potrebno... A kada, ne daj Bože, se desi da nam zatreba lečenje, čekamo u nepreglednim redovima satima da nas lekar primi. O listama za čekanje na hirurške intervencije neću ni da pričam...

Dr Medicine

pre 9 godina

Mozda bi trebalo da i Megatrend univerzitet otvori studije medicine a da se drzavni medicinski fakulteti zatvore, pa eto vam Tome diplome i Nebojse Stefanovica mozda jednog dana i oni postanu lekari, Srbiji nema spasa sa ovakvim rukovodstvom

Vladimir

pre 9 godina

Jel'? A kako to da u mnogim domovima zdravlja ukidaju spec.preglede jer nema dovoljno lekara?
E moj Zlatibore pitaj Taru ti si još veći biser od Slavice.
Svake nedelje imaš neku "pametnu izjavu".

Tihana

pre 9 godina

Pa jeste.Bolnice zvrje prazne,popovi po bolnicama prave molebane makar jedan pacijen da svrati jer su ,,i više nego što nam treba'' lekari svugde stigli i sve izlečili. Onda, da zatvorimo i medicinske fakultete? Svi smo zdravi a i šta će nam u ovoj feudalnoj avliji obrazovan narod.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako pričamo samo o lekarima, najveći problem Srbije nije broj lekara već stručnost. Kada kažem stručnost tu ne mislim na diplome i zvanja, to je u Srbiji precenjeno, već mislim na "veštine i radne sposobnosti" ili ti "know-how", jer toga u Srbiji ima jako malo, ne samo u zdravstvu, već u svim sferama.

Lekar volonter

pre 9 godina

Koliko penzionera (tj.lica koja su ispunila uslov za penziju) radi u zdravstvu Srbije. Ima ih koji operišu, direktori bolnica, Pr Hitne pomoći... A, 3000 lekara čeka posao.
Broj studenata medicine ne možete smanjiti, jer to neće dozvoliti profesorska mafija. Medicinski fakultet ima profesora (verovatno kao MF u pola Evrope), i oni svi moraju da se uhlebe, tj. zato se stalno povećava broj studenata i otvaraju novi fakulteti.
Proverite kako se dolazi do doktorskih titula, kakvi su doktorski radovi, kako se formiraju komisije.
Profesorski kadar je u službi farmaceutskih firmi, i radi isključivo za njih (predavanja, kongresi, studije na novim lekovima...).
Sve to Vi vrlo dobro znate, a ništa niti ste preduzeli, niti ćete preduzeti, jer je profesorski klan NEDODIRLJIV.

milan

pre 9 godina

Ja preksinoć u hitnoj u Obrenovcu zbog snajke a jedan jedini lekar se ubi od posla! O čemu priča ovaj ministar kome nigde ne piše njegovo zvanje i po čemu je on kompetentan da priča nešto o veličini zdravstva?

Doktor

pre 9 godina

Ako se gleda sistematizacija radnih mesta verovatno je u pravu,ali ako gleda broj pacijenata onda žestoko greši!
Nama nedostaju nove bolnice i domovi zdravlja!
Niš ima jedan Dom zdravlja i jednu civilnu ustanovu tercijarnog tipa, a nema ustanovu sekundarnog tipa.
Verovatno je to slučaj i u Kragujevcu.
Kad ste izgradili i otvorili novu bolnicu?
Pre 30godina najmanje.

Ako lekar pregleda više od 30 pacijenata dnevno to nisu više pregledi već POGLEDI pa pa onda i mora da dođe do previđa.

parkan

pre 9 godina

da fali pa jedan Dr.reumatolog za
Loznicu,Krupanj,M Zvornik,Ljuboviju,Osecinu na 300 000 hiljada stanovnika da juce sam bio jedan doktor radi sramota a ovi neobavesteni neka nelazu ovaj narod

Sima Sipa

pre 9 godina

Najzad neko ko je hrabar i pametan i pošten i stručan da se uhvati u koštac sa nejvećim problemima u našem zdravstvu. Bravo ministre Lončar. Tako treba.

E,...., ajd sad kada ste tako hrabri, pametni, pošteni i stručni da OBJASNITE ovom narodu, kao i vašim KOLEGAMA doktorima: kako to da vozite BMW X6 novi crni, sa dve mat široke štrafte preko cele haube. Jel to od plate ili ekstra posla ili zadovoljnih pacijenata iz Urgentnog ?? Ko Vam piše i radi doktorat iz medicinske oblasti u kojoj ne radite tj niste specijalista, jer ste ga započeli kao DIREKTOR Urgentnog, a završićete ga kao Ministar ?? Mora do noću učite, istražujete literaturu i pišete varijante doktorata !!!

Jadan li je ovaj narod. Ali. Tako mu i treba. Ištu to Srbi tako kroz istoriju...

Akobogda

pre 9 godina

Kakav bezobrazluk. Pa žena i ja sa svojih 4 dece svaki put prolazimo golgotu kad idemo kod doktora. Čekanju nikad kraja, a doktorima smo zadovoljni, to obavezno da napomenem. Inače, Kuba je na vreme shvatila da tu može lepo da zaradi. Od "izvoza" svojih doktora godišnje oprihoduje 8,5 milijardi dolara. Osnovna prava čoveka su pravo na život, obrazovanje i rad. Liberalni kapitalizam je takav da vam sva ta prava ukida. Sledeći i konačni udar je na obrazovanje, mada su i tu dobro načeli.

Student

pre 9 godina

Volonterska specijalizacija? Do 30 i neke da ne zaradim ni dinar? Ne, hvala. Sad bih ga psovao do besvesti, on je svoju guzicu smestio u fotelju, a mi da cekamo starost da zaradimo koji dinar. E ne moze, imamo i mi neko dostojanstvo, odlazimo iz zemlje

cojle

pre 9 godina

???

Moj kum je doktor u bolnici,ovaj mesec ima samo 1 JEDAN slobodan dan ali ima i nekoliko dežurstava,od kojih ništa ne zarađuje zbog novog poreza.


O čemu priča ova spodoba...idite da zakažete bilo koji pregled u bolnici,ako nemate vezu ispod 2 meseca nećete dobiti termin!!

Saša

pre 9 godina

Kada imamo visak lekara, zašto u hitnoj službi u Tirsovoj radi jedan doktor?! U hodniku čeka 40 - toro dece i 80 roditelja. Čeka se po 2-3 sata na prijem. Objasni to ministre.

ma ajde

pre 9 godina

Kontradiktorna izjava...Ovamo ce da ukidaju dve godine obaveznog staza za dobijanje specijalizacije jer su u velikom problemu sa pojedinim specijalistima i bice u jos vecem za par godina. Prepoloviti broj studenata na nekoliko godina mozda ne bi bilo lose resenje dok se ne zaposle svi sa biroa, ali izjaviti da imamo visak lekara je skandalozna izjava...Mislim da ljudi i nisu bas svesni u kakvom cemo deficitu sa lekarima biti za nekih 5 god...Vise od 40% specijalista je starije od 55 god. a ne proizvodimo na vreme nove. Drugo, lekari specijalisti su najbolji izmedju 40. i 50. god a mi cemo za par godina imati samo neiskusnu decurliju. Ne mislimo na vreme.

veterinarBG

pre 9 godina

Neka,neka...rekoh ja da ce ovaj narod za par godina leciti susteri i razne "Kleopatre",a sav "visak" lekara ce sa sve svojim "solidarnim porezom" da leci Nemce,Norvezane,Austrijance...Samo,nemojte da dolazite posle kod mene po pomoc :-).

istina je negde tamo

pre 9 godina

smanji upisne kvote na fakultetima, za toliko ste valjda pismeni, ili cemo po starom da pljujemo sistem kako ne valja i da ga ne menjamo jel nekima odgovara ili ga boli ona stvar da ga menja jel se dobro udomio(dobio posao pa odma spec) sta mislite koliko je takvim ljudima stalo do promena?

sever

pre 9 godina

Produkovali smo više lekara od potreba... Moramo da vodimo računa o potrebnim kapacitetima i našim potrebama.......Ono što možemo da uradimo jeste da ukidamo one dve godine obaveznog staža kliničkog lekara da bi se dobila specijalizacija, vraćamo se na to da može odmah posle obaveznog staža od godinu dana da se dobije specijalizacija i da ona može da bude volonterska.
Sta je hteo da kaze?

Kalfa

pre 9 godina

Tako je majstore!!! U Srbiji će vrlo brzo svi sa fakultetom da budu višak. Posebno mi sa pravim diplomama sa državnih fakulteta. Obiđi malo varoši i sela po Srbiji i vidi da li ima lekara viška. Sram te bilo beogradski beli mantilu!!!

Josarian

pre 9 godina

Sve mi je jaci utisak da je pozicija ministra zdravlja apsolutno nepotrebna, tacnije nikako da otkrijem cemu sluzi. Da li pomaze pacijentima? NE! Da li bolje organizuje rad zdravstva? NE! Da li olaksava posao lekarima i drugom osoblju? NE! Pa cemu onda sluzi? Ako sluzi da se slika kada neko daje donacije, onda tek nema nikakvu svrhu. Donacije su milostinja i nisu potrebne tamo gde se dobro planira.Bolnice lice na stale, a ministar i rukovodstva teraju direktore koje oni postavljaju da traze donatore, srpskivreceno, milostinju. Pogledajte uniforme lekara. Ako ih nisu sami kupili, izgledaju ko iz proslog veka. Policija ne kupuje uniforme od donacija (milostinje), a isto kao lekari radi u drzavnoj sluzbi. Zasto? Zasto je zabranjeno zapisljavanje mladih lekara koje je neophodno obuciti i nauciti da bi imali i pored ovakvog ministarstva prihbpvatljiv kvalitet? U isto vreme se zaposljava arhitekta u RZZO!? Dakle, cemu sluzi ministar zdravlja? Jedino sto mi pada na pamet je da sluzi da Vucic ne bi morao i to da bude, posto je vec premijer, ministar policije, ministar za vanredne situacije, ministar finansija, ministar sporta i Zvezde, ministar socijalne zastite...

karlo

pre 9 godina

Jednostavno nije tacno, uostalom menjajte zakon pa saljite ljude na specijalizaciju, nemoj da sede i nerviraju se a da im vreme prolazi u nista...

pozdrav iz prepune čekaonice

pre 9 godina

Sramota je ministre, da kažete da školujemo više lekara nego što treba u zemlji gde su liste čekanja "normalna pojava", gde nacija već godinama stari i kojoj će generalno trebati sve više lekara. Budite pošteni pa recite: "školujemo više lekara nego što možemo da zaposlimo i platimo".

ogorcena

pre 9 godina

Sve ekspert do ekspeta u vladi!!! Mesta ima samo za maminu i tatinu decu lekare,koji nasledjuju "zanat" zato sto znaju da ih posao ceka. I za njih nema problema, ali zato za vecinu najboljih studenata medicine tj.lekara opste prakse posla nema kao ni specijalizacije jer se u ovoj zemlji odaaaavno znanje ne ceni. Iskljucivo partijska pripadnost. Zalosno je to sto nece imati ko da nas leci,kao sto i sada nema,jer od vezarosa nema leka,a najbolji odlaze u Nemacku...

Duca

pre 9 godina

Nije problem ni to koliko ih se školuje koliko nepotizam naime Medicinski fakultet u Novom Sadu se zove u obaveštenim krugovima "Institut za majku i dete" jer ga upisuju i završavaju samo deca doktora, uglavnom nesposobni i nezainteresovani budući doktori...
Toliko o doktorskim disertacijama ...

ex sns

pre 9 godina

Sad ce zabranama upisa na fakultet da stvore deficit lekara kako bi onda za par godina mogli bez problema da osiguraju da se svaki njihov zahtev ispunjava.Zasto bi vestacki stvarali nestasicu?! Ako ce neko da studira neka studira,moze da ode odavde a ovako pravice vestacku neatasicu sa namerom da onda imaju vece ucenjivacke kapacitete i da bi stvorili sto bokju poziciju za njih. Ujedno,nije med.fakultet u sluzbi ministra nego studenata a upisna politika ne sme da ima veze sa trenutnim ministrom.

specijalista

pre 9 godina

Radim na odeljenju gde ima dvoje specijalista,ukljucujuci sebe,a trebalo bi da nas ima 7,po normativu. Pacijenti cekaju na pregled skoro godinu dana. Dakle,ima nas manjak petoro. Radimo svaki dan do granice izdrzljivosti. Ministre,otidjite malo van Beograda,jer se odeljenja gase po Srbiji,zbog nedostataka lekara

da podsetim

pre 9 godina

bez brige. neki ce postati privatnici. neki u inostranstvo. mene vise brine skolovanje silnih oficira. koji sa 45 idu u penziju a pre toga dobili stan i zaposlili zenu. sta ce nam oni kada vojske nema? uskoro cemo imati vise oficira nego vojnika. sa milicijom je slicno.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Zelim da razumem ali nikako mi ne uspeva. Meni je kao i vecini naroda potpuno kontradiktorno to sto ministar tvrdi . Naime reci da ima viska lekara a svako od nas se susreo sa listama cekanja kako za najbanalniju dijagnostiku i ilake intervencije tako i za teze intervencije i sl , najblaze receno vredja inteligenciju.

VLADIMIR

pre 9 godina

Zaista je zalosno neznanje ovog gospodina.Tacno je da u pojedinim segmentima zdravstva ima viska zaposlenih - ali je vise nego jasno, poznavaocima situacije, da je u pojedinim segmentima cak i veliki nedostatak kadrova!!! Ovaj covek da poznaje situaciju, ne bi iznosio neke nebuloze, pa ONDA SAM SEBE DEMATOVAO. Za predhodno je najbolji njegov stav o LISTAMA CEKANJA, Pa dragi gospodine ako ima visak lekara ZBOG CEGA SE ONDA PRAVE LISTE CEKANJA. Pa upravo zbog toga sto nema kadrova - i u redjim slucajevima zbog limitiranog kapaciteta opreme. Zato gospodine, prvo temeljno i egzaktno sagledaj situaciju pa tek onda IZLECI sa zakljucima.

ssasa

pre 9 godina

pa lekari idu u penziju, a vi stopirali prijem novih na njihovo mesto(mislim u ugovoren broj) do kraja 2015, i?
Pa posle će da nas prozivaju pacijenti!

Zoran

pre 9 godina

"Specijalizacije nemojte cekati da vam ministarstvo odobri. Uplatite sami, isplatice vam se. Jedna godina vam je skoro kao dve trecine plate specijaliste za mesec dana. Jos duplo od toga potrosite za dve nedelje na moru."

Da li to znaci da i sada covek moze da plati specijalziaciju? Nisam znao da mozes i sada da platis specijalziaciju.

petar

pre 9 godina

Prostom racunicom moze da se utvrdi da li se skoluje previse lekara. Koliko ih sada ima ?
Koliko se sad skoluje ? Koliko ce da zavrsi fax za 5 goina+2 god staza da barem nazci malo u praksi? Koliko lekara odlati u penziju za tih 5+2 godina. Ja mislim jako puno.
I minus oni koji odu u inistranstvo da unovce svoje trazeno znanje i da zive u sredjenoj uemlji.

zola

pre 9 godina

Dokle ce nam ovakvi likovi biti ministri?Narod nam crkava ko pilici, jede zatrovanu hranu,pusi krdzu i kad mu zakazu pregled dotle rikne.

marija

pre 9 godina

On je dodao i da zakonom treba regulisati rad u državnom i privatnom sektoru, jer se dešava da lekari rade na tri - četiri mesta...

To je osnovni problem i neko mora da ga resi.
Lekari rade po klinikama od 8 do 13h, sigurna plata i potpuno su nezainteresovani da rade efikasno, liste cekanja ih naravno ne zanimaju, da bi po podne radili po privatnim klinikama za velike zarade gde se, ne retko, ne izdaju ni fiskalni racuni, dakle, pljacka se drzava.
Sistem im je to omogucio godinama, zato je ovako.
Zabraniti rad lekarima i u drzavnoj i u privatnoj klinici, neka se odluce vec jednom. Naravno da im to ne odgovara, jer ce se na trzistu videti ko koliko vredi, a rezervne, sigurne, plate na drzavnoj klinici nece biti.
Gospodo, ako vam je mala plata, na trziste.
Tacka.

Schh..

pre 9 godina

A u N. Banji izgradjen dom zdravlja do kraja a lekara ni na vidiku PA ZAPOSLITE LJUDE AMAN i posle kazu neces da radis ja stvarno nisam vise pametan za sta biro sluzi verovatno za gubljenje vremena i zavitlavanje ljudi . Ma nas drzava maksimalno sistemski unistava

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 9 godina

Polako stranacki aktivisti, ovo zna svako ko je makar prosao pored nekog medicinskog fakulteta. Organizacija je problem. Pre podne ispred specijalistickih ambulanti po bolnicama je nevidjena guzva a popodne kao grad duhova. Specijalizacije nemojte cekati da vam ministarstvo odobri. Uplatite sami, isplatice vam se. Jedna godina vam je skoro kao dve trecine plate specijaliste za mesec dana. Jos duplo od toga potrosite za dve nedelje na moru. I jos sto trazite da vam kuca plati cak i izdavanje diplome. Budite realni. I idite na zapad, samo tamo treba ispuniti fond sati.

nema deda mraza

pre 9 godina

samo da znate, na nekim institutima ima vise lekara nego bolnickih kreveta.


ni to ije problem kooiko politika medju lekarima. bransu su pretvorili u dinastije i interesne zone

Zoran

pre 9 godina

"On je dodao i da zakonom treba regulisati rad u državnom i privatnom sektoru, jer se dešava da lekari rade na tri - četiri mesta."

To ste regulisali mnogo puta. I nista niej bilo regulisamno, svako radio sta hteo. Dajte privatnim lekarima da mogu da naplacuju od zdarvstvenog osiguranja. Nemojte ljudima da uzimarte 2 puta: Jednom preko poreza na plate, drugi put porez lekarima koji uzeli pare od tog koji vec odvojio kroz porez.

Lopovi ste neopevani.

Zoran

pre 9 godina

Znate li zasto se ne daju specijalziacije, a stari lekari odlaze u penziju i odobravaju se sada volonterske specijalziacije?

Nema drzava pare.

Мики БГ

pre 9 godina

Лекара више него што нам треба!?! А, редови у ординацијама и спискови за специјалистичке прегледе и разне операције све дужи!!! Министре, да ли си способан да промениш стање на боље?!?

Dimitrijana

pre 9 godina

ovaj ministar kanda ne zna koliko je pacijenata po ambulantnim hodnicima i cekaonicama a kamoli na koliko vremenski se zakazuju pregledi kod specijalista a i kod lekara opste prakse.
Ali eto ajd' da upitam ministra ako u jednoj drzavi treba da znamo na koliko stanovnika ide jedan milicioner onda neka nam lepo odgovori na koliko stanovnika ide jedan lekar opste prakse a koliko specijalista. Ministre ako si dobio zadatak da smanjujes lekare po partijskoj duznosti onda prvo postavi pitanje da se smanji svo administrativno osoblje zaposleno po partijskim, rodbinskim, kumovskim i burazerskim namestaljkama.

nesa

pre 9 godina

Dovedite odnos medicinskog i nemedicinskog osoblja na nivo razvijenih zemalja i eto vam mesta za lekare. Odnos kao kod nas 50 prema 50 je nenormalan.

Radoznali Perica

pre 9 godina

Smanjiti broj ljudi koji studiraju medicinu i sve ih prebaciti da postanu preko potrebni menadžeri! Imamo zilion uspešnih firmi koji vape za menadžerima, propašće nam proizvodnja, dok se nagomilani doktori guraju na birou jer na jednog gradjana dodju dva doktora i nikog nema po ambulantama. Kakve gluposti, kakva prikrivanja odgovornosti i kakva nestručnost.... bežite doktori u nemačku tamo vas smatraju ljudima za razliku od rodne zemlje. Pojedini doktori rade 24h za neku mizeriju a čovek se pravi pametan.

Eukaliptus

pre 9 godina

Veliki uspesi srpskog rezima:

-reforma penzija - u penziju ne pre navrsene 200-te godine zivota i 250 godina rada za minimalac
-reforma zdravstva - otpustanje svih lekara (zubare ste vec otpustili) i 50 godina cekanja na banalnu operaciju zanoktica. Ostale slucajeve NE OPERISEMO do 23. veka. Od lekova na pozitivnoj listi samo lekovi za cuvenu i opasnu (i nepostojecu) Jambolijsku epitelicnu groznicu sa jugoistocne Sumatre.
- zakon o radu - minimalno 26-to casovno radno vreme uz 20% plate i bez placenih poreza. Pa onda na drugi posao. A od plate da se oduzme 25% da se ne prejedemo go.na. Za dobrotvorne svrhe.
-reforma JP: prodace sve sto ima, a i sto nema, struja ce biti skuplja 5 puta, a za RTS ce umesto pretplate za koju niko zivi se ne zna da li postoji ili ne, biti uvedena taksa.
- refrma gradjevinarstva - arapi ce praviti oblakodere u obliku falusa na obalama Beograda...

Odosmo mi onim kanalom u (je).ajcetinu i dalje...

Zoran

pre 9 godina

Volonterska specijalizacija? Do 30 i neke da ne zaradim ni dinar? Ne, hvala. Sad bih ga psovao do besvesti, on je svoju guzicu smestio u fotelju, a mi da cekamo starost da zaradimo koji dinar. E ne moze, imamo i mi neko dostojanstvo, odlazimo iz zemlje
(Student, 22. jun 2014 11:33)

Nama sa parama to odgovara. Zavrsis fakultet, platis specijalziaciju i otvoris privatno.

uf

pre 9 godina

te "prekobrojne" doktore skoluju roditelji jer ako drzava skoluje kako onda sirotinja ne moze finansijski da izdrzi skolovanje svoje dece?

svetlanast.

pre 9 godina

Zasto siromasna i prezaduzena Srbija skoluje visoke strucnjake za bogati svet?

Objasnjenje je na neki nacin dao i sadasnji ministar obrazovanja /nista bolji nisu bili ni predhodni, naprotiv/.

Na pitanje zasto se u Srbiji u srednjim skolama obrazuju ucenici za nepostojeca zamnimanja, odgovorio je da imamamo nastavnike kojima bi morali da damo otkaz u slucaju da prestanemo sa tom visegodisnjom praksom - i da ce to potrajati nekoliko decenija!

Znaci, dok ti nastavnici /za nepostojeca zanimanja/ u srednjem obrazovanju ne odu u penziju, skolovacemo ucenike za spiskove nezaposlenih.

Zato strani /ali i domaci investitori/ moraju u trosak investicije da uracunaju i doskolovavanje radnika.
Zasto?

U Srbiji je praksa da se za kilo mesa kolje vo.
Umesto ozbiljne reforme na svim nivoima obrazovanja,vlast i ministre je bas briga, sve ce to, kao i do sada, narod platiti .

Jode

pre 9 godina

Ukidanje dve godine cekanja za spec. znaci da ce vezare jos lakse dobiti iste. Pitajte kako se I onako retke spec. dobijaju . Kakvi su pravilnici I kako direktori dodeljuju bodove podobnim . Kako u Ministarstvu Zdravlja reguju na prigovore ucesnika konkursa.Zbogom pameti !

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

Hahaha, volonterske specijalizacije. Pa ce onda kada zavrse sa volonterskim specijalizacijama ostati deca da rade kao specijalizanti-volonteri, lekari bez plate, idealisti koji sluze dobru svog naroda bez dinara nadoknade i uz smene od 12 sati. Svidja mi se ovaj plan reforme zdravstva, daleko cemo dogurati ministre, samo sto cete za par godina svecom traziti lekare u ovoj nasoj mucenoj Srbiji...

Crni

pre 9 godina

Slusaj molim te sta ovaj prica?!Imamo viska lekara,a za operaciju katarakte,kuka se ceka po 2 godine pa gde su lekari?Ma,ovo je da covek NE POVERUJE!

Dejan Dikic

pre 9 godina

Lepo je sto kazete sta ne "valja" i da rade na 3 do 4 mesta. Ono sto niste rekli a to je da kod nas neobrazovani politicari i kojekavi visoki stranacki funkcioneri zaradjuju deset puta vise od lekara pa jos donose katastrofalan odluke a sve u smislu licnog interesa......Koji vam je i kriterijum i to je pitanje. Ja zivim u Kanadi i za obican pregled kod specialiste cekam od 3 do 6 meseci. Za magnetnu rezonancu majke sam morao da cekam 6 meseci jer ima jedan doktor koji radi samo od 9 do 5 a imaju 3 masine. Da li i mi tome tezimo. Malo se zamislite i ponudite pravi model a ne prica 3-4 posla jer to ljudi rade ne iz zelje vec potrebe.

Flat Line

pre 9 godina

@Braindead To si u pravu, potrebno je stvori radno mesto/profil, medicinskog administratora kao pomoćnog osoblja, srednja ekonomska + latinski i neke osnove medicine zbog rečnika, koji bi se bavio unosom podataka u računar i u opšte administrativnim poslovima, a ostaviti lekara i tehnicara da se bave medicinom, time bi se povećala efektivnost rada svih uključenih, pa ne bi bila situacija da imamo viska radnika a ne mozemo da postignemo da uradimo posao.

Ana.

pre 9 godina

Sa gimnazijom su beskorisni. Bolje da studiraju nego da gluvare po ulicama.
Trebaju lekari u drugim zemljama.
Čini mi se da našoj zemlji uopšte nisu potrebni obrazovani ljudi, u svim profesijama.

Vidoje

pre 9 godina

Pregled lekara specijaliste košta 180 dinara. Toliko fond Rzzo plaća. Mene frizerka šiša za 250 dinara, ja sam za specijalistu učio 8+4+6+4 godine. Razmišljam da izučim za frizera pa da radim na crno. Hehe

Zoran

pre 9 godina

Mozda bi trebalo da i Megatrend univerzitet otvori studije medicine a da se drzavni medicinski fakulteti zatvore, pa eto vam Tome diplome i Nebojse Stefanovica mozda jednog dana i oni postanu lekari, Srbiji nema spasa sa ovakvim rukovodstvom
(Dr Medicine, 22. jun 2014 10:48)

To je dobra ideja. Posto se placa niko ne bi upisao medicinu jer ne moze da nadje posao, a ne kao sada da nam ljud odlaze iz zemlje kao lekari. He, he, jos vi po Srbiji nemate pojma kako funkcionise normnalna drzava. Samo sujetu lecite na drzavnim fakultetima.

Spec

pre 9 godina

@ (nema deda mraza, 22. jun 2014 11:47)

Kojim institutima molim te, navedi JEDAN?!

Uz to znaj da ne moze svaki lekar da obavlja svaki posao, zbog toga postoje specijalizacije jer se na fakultetu ne nauci nista posebno vec samo najosnovnije! Pogotovo klinci danas jer se nacin rada nije promenio od sedamdesetih dok svugde van jeste, imaju vise prakse.

Zbog toga bi se i nadovezao na komentar gospodina koji kaze da one koji su jedva zavrsili ne treba zaposljavati... To moze da izjavi samo jako negativna i neupucena osoba u bilo sta u zivotu a pogotovo u medicinu. Ocene su iskljucivo subjektivne! One mogu zavisiti od doba dana, vremena, stanja u drzavi, u porodici profesora a manje od znanja! To znaju svi koji su studirali bilo sta a pogotovo medicinu. Kod mene na odeljenju od "klinaca" najbolje rade oni sa niskim prosekom verovali ili ne i oni ce mucenici posle staza na biro i mozda ako uspeju negde da kelnerisu. Mozda ne barataju najbolje teorijom samo u pocetku ali imaju kefalo i elana. Pre nije bilo tako, ali evo zadnjih desetak godina se menja stanje stvari. Inace ja idem u penziju za dve godine a na mom odeljenju nema specijaliste koji ce me zameniti, sve se to zna ali direktorka ne sme da posalje mladje na specijalizaciju, pokusala je pa su je gospoda iz ministarstva ribala. Eto gradjani pa vi glsajte ili nemojte glasati dok se "gospoda" voze po dascarama u limuzinama sa obezbedjenjem.

Pera hajduk

pre 9 godina

Laze!

Neka objavi imena zaposlenih samo po vecim institucijama i videcete da su poslednjih godina zaposljavali ispijace kafa a dok su lekari specijalisti odlazili u penzije nove nisu zaposljavali!

To svi mi znamo!

Pored toga u manjim mestima je ukinut veliki broj mesta specijalistima!

Aha, a Srbija se kopca na ledja!

pre 9 godina

Dobro jutro Kolumbo.
Pazi samo da se osuris tom toplom vodom koju si otkrio, ili da ti ona, ne daj boze, ne iscuri na rupi na saksiji!

Inace, koliko znam, SPC ODAVNO zna koliko joj ljudi treba i SAMO TOLIKO skoluje na srednjem nivou. Mislim, ne volim popove, ali eto izvolite, pa od njih nesto naucite.

Tatjana

pre 9 godina

Ima viška lekara a za preglede i operacije smo na višegodišnjim listama čekanja? Već dve godine ne mogu da stignem do oftalmologa. Otišla bih privatno, ali su mi prošli put odredili dioptriju koja mi je "pasovala" kroz pet godina. Kada je neko akutno stanje, nema čekanja, tada se ide na privatnke klinike, naravno, ko može da plati. Ne mogu da shvatim da su na čelu Vlade, "eksperti" koji pojma nemaju šta se dešava na terenu, kod naroda? Da li su oni tu gde jedu ZBOG SVOJIH LIČNIH AMBICIJA, MOĆI, MATERIJALNE KORISTI ILI ZBOG NAS???Zapošljavanje lekara je često preko nečijih ličnih preporuka, statusa roditelja, a TEŠKO za one koji su svojim znanjem zaslužili diplomu i zvanje.

licemeri

pre 9 godina

A zašto se onda zatvaraju klinike zbog nedostataka lekara. Treba uzeti i u obzir da bar 30 % tih koji diplomiraju i ne želi da radi ili su jedva završili fakultet i ne trebaju ni da rade taj posao jer nisu dovoljno stručni za tu odgovornost.

Zoran

pre 9 godina

"Ukupan broj lekara u srbiji je oko 28.000, na oko 7,5 miliona stanovnika. Ovo je oko 1:280 lekara po stanovniku. U Americi ima oko 800.000 lekara na oko 320 miliona stanovnika, sto je 1:400 lekara po stanovniku."

Losa vam je organizacija, imate dovoljno lekara. Organizacija vaam je svuda losa, to nije nista novo.

Zoran

pre 9 godina

"Zabraniti rad lekarima i u drzavnoj i u privatnoj klinici, neka se odluce vec jednom. Naravno da im to ne odgovara, jer ce se na trzistu videti ko koliko vredi, a rezervne, sigurne, plate na drzavnoj klinici nece biti."

To ne moze da se zabrani, niti vlast hoce. Niko nece da ide u privatnike ako radi u drzavnoj bar dok pacijenti placaju iz svog dzepa za privatnika, a ne od osiguranja koje im s evec odbija od plate. Ako se to promeni, mozda ce neko iz drzavne u privatnike. Do tada - NIKO.

Zoran

pre 9 godina

Zorane, znam ko je sam placao skolovanje. Ima ih i kome struka sluzi na cast.
(zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara, 22. jun 2014 12:48)

Znam i ja, ali to bilo pre 20 godina. Ne znam da li moze i sada.

Milan U

pre 9 godina

Transparentni informacioni sistem u zdrastvu , u bolnicama katastrofa i prljavstina nevidjena bolesnici donose cebad od kuce da se pokriju . ... da li znas sta Transparent znaci u Engleskom jeziku ? Tesko onom ko se razboli u Srbiji .

Zlopamtilo

pre 9 godina

ne branim bogatog kolegu ministra i politicara,ali sto se ove teme tice u pravu je. postoji visak lekara,ali deluje kao da postoji manjak jer su lose rasporedjeni kako geografski,tako i prema specijalizacijama jer bi svi u beograd i svi bi da budu recimo internisti(kardiolozi) ili hirurzi.
(radiolog, 22. jun 2014 15:20)

Ovo nije cak ni delimicno tacno jer su upravo u Beogradu liste cekanja vrlo zastipljene od ultrazvucne dijagnostike do ugradnje vestackog kuka . Ali vi to kao radiolog sigurno znate.

radiolog

pre 9 godina

ne branim bogatog kolegu ministra i politicara,ali sto se ove teme tice u pravu je. postoji visak lekara,ali deluje kao da postoji manjak jer su lose rasporedjeni kako geografski,tako i prema specijalizacijama jer bi svi u beograd i svi bi da budu recimo internisti(kardiolozi) ili hirurzi.

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 9 godina

Polako stranacki aktivisti, ovo zna svako ko je makar prosao pored nekog medicinskog fakulteta. Organizacija je problem. Pre podne ispred specijalistickih ambulanti po bolnicama je nevidjena guzva a popodne kao grad duhova. Specijalizacije nemojte cekati da vam ministarstvo odobri. Uplatite sami, isplatice vam se. Jedna godina vam je skoro kao dve trecine plate specijaliste za mesec dana. Jos duplo od toga potrosite za dve nedelje na moru. I jos sto trazite da vam kuca plati cak i izdavanje diplome. Budite realni. I idite na zapad, samo tamo treba ispuniti fond sati.

ex sns

pre 9 godina

Sad ce zabranama upisa na fakultet da stvore deficit lekara kako bi onda za par godina mogli bez problema da osiguraju da se svaki njihov zahtev ispunjava.Zasto bi vestacki stvarali nestasicu?! Ako ce neko da studira neka studira,moze da ode odavde a ovako pravice vestacku neatasicu sa namerom da onda imaju vece ucenjivacke kapacitete i da bi stvorili sto bokju poziciju za njih. Ujedno,nije med.fakultet u sluzbi ministra nego studenata a upisna politika ne sme da ima veze sa trenutnim ministrom.

marija

pre 9 godina

On je dodao i da zakonom treba regulisati rad u državnom i privatnom sektoru, jer se dešava da lekari rade na tri - četiri mesta...

To je osnovni problem i neko mora da ga resi.
Lekari rade po klinikama od 8 do 13h, sigurna plata i potpuno su nezainteresovani da rade efikasno, liste cekanja ih naravno ne zanimaju, da bi po podne radili po privatnim klinikama za velike zarade gde se, ne retko, ne izdaju ni fiskalni racuni, dakle, pljacka se drzava.
Sistem im je to omogucio godinama, zato je ovako.
Zabraniti rad lekarima i u drzavnoj i u privatnoj klinici, neka se odluce vec jednom. Naravno da im to ne odgovara, jer ce se na trzistu videti ko koliko vredi, a rezervne, sigurne, plate na drzavnoj klinici nece biti.
Gospodo, ako vam je mala plata, na trziste.
Tacka.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ako pričamo samo o lekarima, najveći problem Srbije nije broj lekara već stručnost. Kada kažem stručnost tu ne mislim na diplome i zvanja, to je u Srbiji precenjeno, već mislim na "veštine i radne sposobnosti" ili ti "know-how", jer toga u Srbiji ima jako malo, ne samo u zdravstvu, već u svim sferama.

Aha, a Srbija se kopca na ledja!

pre 9 godina

Dobro jutro Kolumbo.
Pazi samo da se osuris tom toplom vodom koju si otkrio, ili da ti ona, ne daj boze, ne iscuri na rupi na saksiji!

Inace, koliko znam, SPC ODAVNO zna koliko joj ljudi treba i SAMO TOLIKO skoluje na srednjem nivou. Mislim, ne volim popove, ali eto izvolite, pa od njih nesto naucite.

radiolog

pre 9 godina

ne branim bogatog kolegu ministra i politicara,ali sto se ove teme tice u pravu je. postoji visak lekara,ali deluje kao da postoji manjak jer su lose rasporedjeni kako geografski,tako i prema specijalizacijama jer bi svi u beograd i svi bi da budu recimo internisti(kardiolozi) ili hirurzi.

Steva

pre 9 godina

Zašto onda čekam tri meseca na pregled kod specijaliste? Zašto tek jedan u deset lekara ume da prepozna simptome i da odgovarajuću terapiju? Sramota.

nema deda mraza

pre 9 godina

samo da znate, na nekim institutima ima vise lekara nego bolnickih kreveta.


ni to ije problem kooiko politika medju lekarima. bransu su pretvorili u dinastije i interesne zone

(ne)obavesten

pre 9 godina

Gospodine ministre, rendgenologija ne postoji kao specijalizacija, a obavezni staz traje 6 meseci, vec vise godina.
Informisite se malo o nacinu studiranja, o zdravstvu uopste, umesto sto samo idete okolo i prazno bahato pretite.

Lekar volonter

pre 9 godina

Koliko penzionera (tj.lica koja su ispunila uslov za penziju) radi u zdravstvu Srbije. Ima ih koji operišu, direktori bolnica, Pr Hitne pomoći... A, 3000 lekara čeka posao.
Broj studenata medicine ne možete smanjiti, jer to neće dozvoliti profesorska mafija. Medicinski fakultet ima profesora (verovatno kao MF u pola Evrope), i oni svi moraju da se uhlebe, tj. zato se stalno povećava broj studenata i otvaraju novi fakulteti.
Proverite kako se dolazi do doktorskih titula, kakvi su doktorski radovi, kako se formiraju komisije.
Profesorski kadar je u službi farmaceutskih firmi, i radi isključivo za njih (predavanja, kongresi, studije na novim lekovima...).
Sve to Vi vrlo dobro znate, a ništa niti ste preduzeli, niti ćete preduzeti, jer je profesorski klan NEDODIRLJIV.

istina je negde tamo

pre 9 godina

smanji upisne kvote na fakultetima, za toliko ste valjda pismeni, ili cemo po starom da pljujemo sistem kako ne valja i da ga ne menjamo jel nekima odgovara ili ga boli ona stvar da ga menja jel se dobro udomio(dobio posao pa odma spec) sta mislite koliko je takvim ljudima stalo do promena?

Dr Medicine

pre 9 godina

Mozda bi trebalo da i Megatrend univerzitet otvori studije medicine a da se drzavni medicinski fakulteti zatvore, pa eto vam Tome diplome i Nebojse Stefanovica mozda jednog dana i oni postanu lekari, Srbiji nema spasa sa ovakvim rukovodstvom

licemeri

pre 9 godina

A zašto se onda zatvaraju klinike zbog nedostataka lekara. Treba uzeti i u obzir da bar 30 % tih koji diplomiraju i ne želi da radi ili su jedva završili fakultet i ne trebaju ni da rade taj posao jer nisu dovoljno stručni za tu odgovornost.

Zoran

pre 9 godina

Zorane, znam ko je sam placao skolovanje. Ima ih i kome struka sluzi na cast.
(zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara, 22. jun 2014 12:48)

Znam i ja, ali to bilo pre 20 godina. Ne znam da li moze i sada.

Braindead

pre 9 godina

Na mojoj Klinici vazi sistematizacija radnih mjesta iz osamdeset i neke. Istina, po toj sistematizaciji ima viska ljekara. Po obimu posla, koji se visestruko uvecao, ne bih rekao da ste u pravu. Nazalost obim posla se u velikoj mjeri povecao na racun administrativnog rada. I gdje god imate ljekara koji u ambulanti mora da pregleda 50 do 70 ljudi, posvecujuci vise vremena racunaru nego pacijentu - vi nemate zadovoljnog ni pacijenta ni ljekara.

samo pitam

pre 9 godina

Ako imamo više lekara nego što nam treba, zašto se onda čeka i po šest meseci na običan pregled kod specijaliste?
Naravno, takvi kao ovaj iz teksta nikad nigde ne čekaju ni sekundu.
Ko neće da živi kao kmet u feudalnoj državi, treba da beži odavde.

Tihana

pre 9 godina

Pa jeste.Bolnice zvrje prazne,popovi po bolnicama prave molebane makar jedan pacijen da svrati jer su ,,i više nego što nam treba'' lekari svugde stigli i sve izlečili. Onda, da zatvorimo i medicinske fakultete? Svi smo zdravi a i šta će nam u ovoj feudalnoj avliji obrazovan narod.

sever

pre 9 godina

Produkovali smo više lekara od potreba... Moramo da vodimo računa o potrebnim kapacitetima i našim potrebama.......Ono što možemo da uradimo jeste da ukidamo one dve godine obaveznog staža kliničkog lekara da bi se dobila specijalizacija, vraćamo se na to da može odmah posle obaveznog staža od godinu dana da se dobije specijalizacija i da ona može da bude volonterska.
Sta je hteo da kaze?

svetlanast.

pre 9 godina

Zasto siromasna i prezaduzena Srbija skoluje visoke strucnjake za bogati svet?

Objasnjenje je na neki nacin dao i sadasnji ministar obrazovanja /nista bolji nisu bili ni predhodni, naprotiv/.

Na pitanje zasto se u Srbiji u srednjim skolama obrazuju ucenici za nepostojeca zamnimanja, odgovorio je da imamamo nastavnike kojima bi morali da damo otkaz u slucaju da prestanemo sa tom visegodisnjom praksom - i da ce to potrajati nekoliko decenija!

Znaci, dok ti nastavnici /za nepostojeca zanimanja/ u srednjem obrazovanju ne odu u penziju, skolovacemo ucenike za spiskove nezaposlenih.

Zato strani /ali i domaci investitori/ moraju u trosak investicije da uracunaju i doskolovavanje radnika.
Zasto?

U Srbiji je praksa da se za kilo mesa kolje vo.
Umesto ozbiljne reforme na svim nivoima obrazovanja,vlast i ministre je bas briga, sve ce to, kao i do sada, narod platiti .

Duca

pre 9 godina

Nije problem ni to koliko ih se školuje koliko nepotizam naime Medicinski fakultet u Novom Sadu se zove u obaveštenim krugovima "Institut za majku i dete" jer ga upisuju i završavaju samo deca doktora, uglavnom nesposobni i nezainteresovani budući doktori...
Toliko o doktorskim disertacijama ...

Zoran

pre 9 godina

"Specijalizacije nemojte cekati da vam ministarstvo odobri. Uplatite sami, isplatice vam se. Jedna godina vam je skoro kao dve trecine plate specijaliste za mesec dana. Jos duplo od toga potrosite za dve nedelje na moru."

Da li to znaci da i sada covek moze da plati specijalziaciju? Nisam znao da mozes i sada da platis specijalziaciju.

Zoran

pre 9 godina

"Ukupan broj lekara u srbiji je oko 28.000, na oko 7,5 miliona stanovnika. Ovo je oko 1:280 lekara po stanovniku. U Americi ima oko 800.000 lekara na oko 320 miliona stanovnika, sto je 1:400 lekara po stanovniku."

Losa vam je organizacija, imate dovoljno lekara. Organizacija vaam je svuda losa, to nije nista novo.

Zoran

pre 9 godina

Mozda bi trebalo da i Megatrend univerzitet otvori studije medicine a da se drzavni medicinski fakulteti zatvore, pa eto vam Tome diplome i Nebojse Stefanovica mozda jednog dana i oni postanu lekari, Srbiji nema spasa sa ovakvim rukovodstvom
(Dr Medicine, 22. jun 2014 10:48)

To je dobra ideja. Posto se placa niko ne bi upisao medicinu jer ne moze da nadje posao, a ne kao sada da nam ljud odlaze iz zemlje kao lekari. He, he, jos vi po Srbiji nemate pojma kako funkcionise normnalna drzava. Samo sujetu lecite na drzavnim fakultetima.

Sima Sipa

pre 9 godina

Najzad neko ko je hrabar i pametan i pošten i stručan da se uhvati u koštac sa nejvećim problemima u našem zdravstvu. Bravo ministre Lončar. Tako treba.

E,...., ajd sad kada ste tako hrabri, pametni, pošteni i stručni da OBJASNITE ovom narodu, kao i vašim KOLEGAMA doktorima: kako to da vozite BMW X6 novi crni, sa dve mat široke štrafte preko cele haube. Jel to od plate ili ekstra posla ili zadovoljnih pacijenata iz Urgentnog ?? Ko Vam piše i radi doktorat iz medicinske oblasti u kojoj ne radite tj niste specijalista, jer ste ga započeli kao DIREKTOR Urgentnog, a završićete ga kao Ministar ?? Mora do noću učite, istražujete literaturu i pišete varijante doktorata !!!

Jadan li je ovaj narod. Ali. Tako mu i treba. Ištu to Srbi tako kroz istoriju...

Dejan Dikic

pre 9 godina

Lepo je sto kazete sta ne "valja" i da rade na 3 do 4 mesta. Ono sto niste rekli a to je da kod nas neobrazovani politicari i kojekavi visoki stranacki funkcioneri zaradjuju deset puta vise od lekara pa jos donose katastrofalan odluke a sve u smislu licnog interesa......Koji vam je i kriterijum i to je pitanje. Ja zivim u Kanadi i za obican pregled kod specialiste cekam od 3 do 6 meseci. Za magnetnu rezonancu majke sam morao da cekam 6 meseci jer ima jedan doktor koji radi samo od 9 do 5 a imaju 3 masine. Da li i mi tome tezimo. Malo se zamislite i ponudite pravi model a ne prica 3-4 posla jer to ljudi rade ne iz zelje vec potrebe.

Zemunski klan

pre 9 godina

Zato sto imamo visak lekara, na uobicajene operacije se ceka po dve godine.

Za grip i prehlade ne idem po doznake, vec uzmem godisnji odmor, jer se na pregled kod lekara opste prakse ceka po nedelju dana, a onda, u zakazano vreme, jos par sati.

Trudnocu i porodjaj svako ko zeli dobro svojoj porodici organizuje i placa kod privatnika. Isto i za lecenje dece, preglede kod ginekologa, oftamologa, kardiologa, urologa, ortopeda.

U drzavne klinike ide samo sirotinja i penzioneri, a ostali samo na operacije, a i to po dogovoru, i placeno sa strane.

bojan

pre 9 godina

Ministar zdravlja nastavlja sa praksom iz ranijih vremena, nudi volonterske specijalizacije, što praktično znači da će lekar raditi pet šest godina bez plate, ako je moguće mogao bi i da plaća specijalizaciju, i to predstavlja uštedu u zdrastvu po g.Lončaru.Liste čekanja su po njemu nastale verovatno jer imamo višak lekara, a ne zaradi manjka para u fondu RFZO.Istina je da lekari , specijalisti napuštaju zemlju jer su nezadovoljni uslovima rada i platom, pre svega iz onih deficitarnih grana (radiolozi, anesteziolozi...), odlaze ljudi koji više ne žele da učestvuju u zdrastvenom sistemu kakav su napravili g.Lončar i njegovi prethodnici, koji nemaju viziju našeg zdrastva, jedino što su uspeli u zadnjih 20 godina je da upropaste odnos doktor-pacijent.Problem takve zdrastvene politike će biti poguban za 10 godina, najbolji lekari će otići tamo gde ce moći da svoj rad vrednuju kroz platu.Naravno da smanjenje plata zdrastvenim radnicima u Srbiji može biti samo podsticaj daljoj korupciji, i daljem urušavanju zdrastvenog sistema.Neki, bogatiji članovi našeg društva , kao i ministri će se lečiti u inostranstvu , a onima koji ne budu mogli to sebi da priušte će i dalje prodavati priču da su doktori i drugi zdrastveni radnici krivi što je zdrastvo nesposbno da pruži usluge koje od njih očekujemo jer redovno za to zdrastvo i plaćamo.

Akobogda

pre 9 godina

Kakav bezobrazluk. Pa žena i ja sa svojih 4 dece svaki put prolazimo golgotu kad idemo kod doktora. Čekanju nikad kraja, a doktorima smo zadovoljni, to obavezno da napomenem. Inače, Kuba je na vreme shvatila da tu može lepo da zaradi. Od "izvoza" svojih doktora godišnje oprihoduje 8,5 milijardi dolara. Osnovna prava čoveka su pravo na život, obrazovanje i rad. Liberalni kapitalizam je takav da vam sva ta prava ukida. Sledeći i konačni udar je na obrazovanje, mada su i tu dobro načeli.

Radoznali Perica

pre 9 godina

Smanjiti broj ljudi koji studiraju medicinu i sve ih prebaciti da postanu preko potrebni menadžeri! Imamo zilion uspešnih firmi koji vape za menadžerima, propašće nam proizvodnja, dok se nagomilani doktori guraju na birou jer na jednog gradjana dodju dva doktora i nikog nema po ambulantama. Kakve gluposti, kakva prikrivanja odgovornosti i kakva nestručnost.... bežite doktori u nemačku tamo vas smatraju ljudima za razliku od rodne zemlje. Pojedini doktori rade 24h za neku mizeriju a čovek se pravi pametan.

Zoran

pre 9 godina

"Zabraniti rad lekarima i u drzavnoj i u privatnoj klinici, neka se odluce vec jednom. Naravno da im to ne odgovara, jer ce se na trzistu videti ko koliko vredi, a rezervne, sigurne, plate na drzavnoj klinici nece biti."

To ne moze da se zabrani, niti vlast hoce. Niko nece da ide u privatnike ako radi u drzavnoj bar dok pacijenti placaju iz svog dzepa za privatnika, a ne od osiguranja koje im s evec odbija od plate. Ako se to promeni, mozda ce neko iz drzavne u privatnike. Do tada - NIKO.

uf

pre 9 godina

jedva cekam sledecu nedelju,kad god to bilo, da vidim tu strategiju. inace kolega ministre ne kaze se rendgenologija, vec radiologija.c,c,c...

Vladimir

pre 9 godina

Da, imamo više lekara nego što nam je potrebno... A kada, ne daj Bože, se desi da nam zatreba lečenje, čekamo u nepreglednim redovima satima da nas lekar primi. O listama za čekanje na hirurške intervencije neću ni da pričam...

Vladimir

pre 9 godina

Jel'? A kako to da u mnogim domovima zdravlja ukidaju spec.preglede jer nema dovoljno lekara?
E moj Zlatibore pitaj Taru ti si još veći biser od Slavice.
Svake nedelje imaš neku "pametnu izjavu".

VLADIMIR

pre 9 godina

Zaista je zalosno neznanje ovog gospodina.Tacno je da u pojedinim segmentima zdravstva ima viska zaposlenih - ali je vise nego jasno, poznavaocima situacije, da je u pojedinim segmentima cak i veliki nedostatak kadrova!!! Ovaj covek da poznaje situaciju, ne bi iznosio neke nebuloze, pa ONDA SAM SEBE DEMATOVAO. Za predhodno je najbolji njegov stav o LISTAMA CEKANJA, Pa dragi gospodine ako ima visak lekara ZBOG CEGA SE ONDA PRAVE LISTE CEKANJA. Pa upravo zbog toga sto nema kadrova - i u redjim slucajevima zbog limitiranog kapaciteta opreme. Zato gospodine, prvo temeljno i egzaktno sagledaj situaciju pa tek onda IZLECI sa zakljucima.

Flat Line

pre 9 godina

@Braindead To si u pravu, potrebno je stvori radno mesto/profil, medicinskog administratora kao pomoćnog osoblja, srednja ekonomska + latinski i neke osnove medicine zbog rečnika, koji bi se bavio unosom podataka u računar i u opšte administrativnim poslovima, a ostaviti lekara i tehnicara da se bave medicinom, time bi se povećala efektivnost rada svih uključenih, pa ne bi bila situacija da imamo viska radnika a ne mozemo da postignemo da uradimo posao.

milan

pre 9 godina

Ja preksinoć u hitnoj u Obrenovcu zbog snajke a jedan jedini lekar se ubi od posla! O čemu priča ovaj ministar kome nigde ne piše njegovo zvanje i po čemu je on kompetentan da priča nešto o veličini zdravstva?

specijalista

pre 9 godina

Radim na odeljenju gde ima dvoje specijalista,ukljucujuci sebe,a trebalo bi da nas ima 7,po normativu. Pacijenti cekaju na pregled skoro godinu dana. Dakle,ima nas manjak petoro. Radimo svaki dan do granice izdrzljivosti. Ministre,otidjite malo van Beograda,jer se odeljenja gase po Srbiji,zbog nedostataka lekara

Zoran

pre 9 godina

Volonterska specijalizacija? Do 30 i neke da ne zaradim ni dinar? Ne, hvala. Sad bih ga psovao do besvesti, on je svoju guzicu smestio u fotelju, a mi da cekamo starost da zaradimo koji dinar. E ne moze, imamo i mi neko dostojanstvo, odlazimo iz zemlje
(Student, 22. jun 2014 11:33)

Nama sa parama to odgovara. Zavrsis fakultet, platis specijalziaciju i otvoris privatno.

Kalfa

pre 9 godina

Tako je majstore!!! U Srbiji će vrlo brzo svi sa fakultetom da budu višak. Posebno mi sa pravim diplomama sa državnih fakulteta. Obiđi malo varoši i sela po Srbiji i vidi da li ima lekara viška. Sram te bilo beogradski beli mantilu!!!

veterinarBG

pre 9 godina

Neka,neka...rekoh ja da ce ovaj narod za par godina leciti susteri i razne "Kleopatre",a sav "visak" lekara ce sa sve svojim "solidarnim porezom" da leci Nemce,Norvezane,Austrijance...Samo,nemojte da dolazite posle kod mene po pomoc :-).

Zoran

pre 9 godina

Znate li zasto se ne daju specijalziacije, a stari lekari odlaze u penziju i odobravaju se sada volonterske specijalziacije?

Nema drzava pare.

uf

pre 9 godina

te "prekobrojne" doktore skoluju roditelji jer ako drzava skoluje kako onda sirotinja ne moze finansijski da izdrzi skolovanje svoje dece?

nesa

pre 9 godina

Dovedite odnos medicinskog i nemedicinskog osoblja na nivo razvijenih zemalja i eto vam mesta za lekare. Odnos kao kod nas 50 prema 50 je nenormalan.

cojle

pre 9 godina

???

Moj kum je doktor u bolnici,ovaj mesec ima samo 1 JEDAN slobodan dan ali ima i nekoliko dežurstava,od kojih ništa ne zarađuje zbog novog poreza.


O čemu priča ova spodoba...idite da zakažete bilo koji pregled u bolnici,ako nemate vezu ispod 2 meseca nećete dobiti termin!!

Student

pre 9 godina

Volonterska specijalizacija? Do 30 i neke da ne zaradim ni dinar? Ne, hvala. Sad bih ga psovao do besvesti, on je svoju guzicu smestio u fotelju, a mi da cekamo starost da zaradimo koji dinar. E ne moze, imamo i mi neko dostojanstvo, odlazimo iz zemlje

karlo

pre 9 godina

Jednostavno nije tacno, uostalom menjajte zakon pa saljite ljude na specijalizaciju, nemoj da sede i nerviraju se a da im vreme prolazi u nista...

parkan

pre 9 godina

da fali pa jedan Dr.reumatolog za
Loznicu,Krupanj,M Zvornik,Ljuboviju,Osecinu na 300 000 hiljada stanovnika da juce sam bio jedan doktor radi sramota a ovi neobavesteni neka nelazu ovaj narod

Tatjana

pre 9 godina

Ima viška lekara a za preglede i operacije smo na višegodišnjim listama čekanja? Već dve godine ne mogu da stignem do oftalmologa. Otišla bih privatno, ali su mi prošli put odredili dioptriju koja mi je "pasovala" kroz pet godina. Kada je neko akutno stanje, nema čekanja, tada se ide na privatnke klinike, naravno, ko može da plati. Ne mogu da shvatim da su na čelu Vlade, "eksperti" koji pojma nemaju šta se dešava na terenu, kod naroda? Da li su oni tu gde jedu ZBOG SVOJIH LIČNIH AMBICIJA, MOĆI, MATERIJALNE KORISTI ILI ZBOG NAS???Zapošljavanje lekara je često preko nečijih ličnih preporuka, statusa roditelja, a TEŠKO za one koji su svojim znanjem zaslužili diplomu i zvanje.

Zoran

pre 9 godina

"On je dodao i da zakonom treba regulisati rad u državnom i privatnom sektoru, jer se dešava da lekari rade na tri - četiri mesta."

To ste regulisali mnogo puta. I nista niej bilo regulisamno, svako radio sta hteo. Dajte privatnim lekarima da mogu da naplacuju od zdarvstvenog osiguranja. Nemojte ljudima da uzimarte 2 puta: Jednom preko poreza na plate, drugi put porez lekarima koji uzeli pare od tog koji vec odvojio kroz porez.

Lopovi ste neopevani.

Schh..

pre 9 godina

A u N. Banji izgradjen dom zdravlja do kraja a lekara ni na vidiku PA ZAPOSLITE LJUDE AMAN i posle kazu neces da radis ja stvarno nisam vise pametan za sta biro sluzi verovatno za gubljenje vremena i zavitlavanje ljudi . Ma nas drzava maksimalno sistemski unistava

Saša

pre 9 godina

Kada imamo visak lekara, zašto u hitnoj službi u Tirsovoj radi jedan doktor?! U hodniku čeka 40 - toro dece i 80 roditelja. Čeka se po 2-3 sata na prijem. Objasni to ministre.

Josarian

pre 9 godina

Sve mi je jaci utisak da je pozicija ministra zdravlja apsolutno nepotrebna, tacnije nikako da otkrijem cemu sluzi. Da li pomaze pacijentima? NE! Da li bolje organizuje rad zdravstva? NE! Da li olaksava posao lekarima i drugom osoblju? NE! Pa cemu onda sluzi? Ako sluzi da se slika kada neko daje donacije, onda tek nema nikakvu svrhu. Donacije su milostinja i nisu potrebne tamo gde se dobro planira.Bolnice lice na stale, a ministar i rukovodstva teraju direktore koje oni postavljaju da traze donatore, srpskivreceno, milostinju. Pogledajte uniforme lekara. Ako ih nisu sami kupili, izgledaju ko iz proslog veka. Policija ne kupuje uniforme od donacija (milostinje), a isto kao lekari radi u drzavnoj sluzbi. Zasto? Zasto je zabranjeno zapisljavanje mladih lekara koje je neophodno obuciti i nauciti da bi imali i pored ovakvog ministarstva prihbpvatljiv kvalitet? U isto vreme se zaposljava arhitekta u RZZO!? Dakle, cemu sluzi ministar zdravlja? Jedino sto mi pada na pamet je da sluzi da Vucic ne bi morao i to da bude, posto je vec premijer, ministar policije, ministar za vanredne situacije, ministar finansija, ministar sporta i Zvezde, ministar socijalne zastite...

ma ajde

pre 9 godina

Kontradiktorna izjava...Ovamo ce da ukidaju dve godine obaveznog staza za dobijanje specijalizacije jer su u velikom problemu sa pojedinim specijalistima i bice u jos vecem za par godina. Prepoloviti broj studenata na nekoliko godina mozda ne bi bilo lose resenje dok se ne zaposle svi sa biroa, ali izjaviti da imamo visak lekara je skandalozna izjava...Mislim da ljudi i nisu bas svesni u kakvom cemo deficitu sa lekarima biti za nekih 5 god...Vise od 40% specijalista je starije od 55 god. a ne proizvodimo na vreme nove. Drugo, lekari specijalisti su najbolji izmedju 40. i 50. god a mi cemo za par godina imati samo neiskusnu decurliju. Ne mislimo na vreme.

Spec

pre 9 godina

@ (nema deda mraza, 22. jun 2014 11:47)

Kojim institutima molim te, navedi JEDAN?!

Uz to znaj da ne moze svaki lekar da obavlja svaki posao, zbog toga postoje specijalizacije jer se na fakultetu ne nauci nista posebno vec samo najosnovnije! Pogotovo klinci danas jer se nacin rada nije promenio od sedamdesetih dok svugde van jeste, imaju vise prakse.

Zbog toga bi se i nadovezao na komentar gospodina koji kaze da one koji su jedva zavrsili ne treba zaposljavati... To moze da izjavi samo jako negativna i neupucena osoba u bilo sta u zivotu a pogotovo u medicinu. Ocene su iskljucivo subjektivne! One mogu zavisiti od doba dana, vremena, stanja u drzavi, u porodici profesora a manje od znanja! To znaju svi koji su studirali bilo sta a pogotovo medicinu. Kod mene na odeljenju od "klinaca" najbolje rade oni sa niskim prosekom verovali ili ne i oni ce mucenici posle staza na biro i mozda ako uspeju negde da kelnerisu. Mozda ne barataju najbolje teorijom samo u pocetku ali imaju kefalo i elana. Pre nije bilo tako, ali evo zadnjih desetak godina se menja stanje stvari. Inace ja idem u penziju za dve godine a na mom odeljenju nema specijaliste koji ce me zameniti, sve se to zna ali direktorka ne sme da posalje mladje na specijalizaciju, pokusala je pa su je gospoda iz ministarstva ribala. Eto gradjani pa vi glsajte ili nemojte glasati dok se "gospoda" voze po dascarama u limuzinama sa obezbedjenjem.

Eukaliptus

pre 9 godina

Veliki uspesi srpskog rezima:

-reforma penzija - u penziju ne pre navrsene 200-te godine zivota i 250 godina rada za minimalac
-reforma zdravstva - otpustanje svih lekara (zubare ste vec otpustili) i 50 godina cekanja na banalnu operaciju zanoktica. Ostale slucajeve NE OPERISEMO do 23. veka. Od lekova na pozitivnoj listi samo lekovi za cuvenu i opasnu (i nepostojecu) Jambolijsku epitelicnu groznicu sa jugoistocne Sumatre.
- zakon o radu - minimalno 26-to casovno radno vreme uz 20% plate i bez placenih poreza. Pa onda na drugi posao. A od plate da se oduzme 25% da se ne prejedemo go.na. Za dobrotvorne svrhe.
-reforma JP: prodace sve sto ima, a i sto nema, struja ce biti skuplja 5 puta, a za RTS ce umesto pretplate za koju niko zivi se ne zna da li postoji ili ne, biti uvedena taksa.
- refrma gradjevinarstva - arapi ce praviti oblakodere u obliku falusa na obalama Beograda...

Odosmo mi onim kanalom u (je).ajcetinu i dalje...

ogorcena

pre 9 godina

Sve ekspert do ekspeta u vladi!!! Mesta ima samo za maminu i tatinu decu lekare,koji nasledjuju "zanat" zato sto znaju da ih posao ceka. I za njih nema problema, ali zato za vecinu najboljih studenata medicine tj.lekara opste prakse posla nema kao ni specijalizacije jer se u ovoj zemlji odaaaavno znanje ne ceni. Iskljucivo partijska pripadnost. Zalosno je to sto nece imati ko da nas leci,kao sto i sada nema,jer od vezarosa nema leka,a najbolji odlaze u Nemacku...

ssasa

pre 9 godina

pa lekari idu u penziju, a vi stopirali prijem novih na njihovo mesto(mislim u ugovoren broj) do kraja 2015, i?
Pa posle će da nas prozivaju pacijenti!

petar

pre 9 godina

Prostom racunicom moze da se utvrdi da li se skoluje previse lekara. Koliko ih sada ima ?
Koliko se sad skoluje ? Koliko ce da zavrsi fax za 5 goina+2 god staza da barem nazci malo u praksi? Koliko lekara odlati u penziju za tih 5+2 godina. Ja mislim jako puno.
I minus oni koji odu u inistranstvo da unovce svoje trazeno znanje i da zive u sredjenoj uemlji.

Doktor

pre 9 godina

Ako se gleda sistematizacija radnih mesta verovatno je u pravu,ali ako gleda broj pacijenata onda žestoko greši!
Nama nedostaju nove bolnice i domovi zdravlja!
Niš ima jedan Dom zdravlja i jednu civilnu ustanovu tercijarnog tipa, a nema ustanovu sekundarnog tipa.
Verovatno je to slučaj i u Kragujevcu.
Kad ste izgradili i otvorili novu bolnicu?
Pre 30godina najmanje.

Ako lekar pregleda više od 30 pacijenata dnevno to nisu više pregledi već POGLEDI pa pa onda i mora da dođe do previđa.

Jode

pre 9 godina

Ukidanje dve godine cekanja za spec. znaci da ce vezare jos lakse dobiti iste. Pitajte kako se I onako retke spec. dobijaju . Kakvi su pravilnici I kako direktori dodeljuju bodove podobnim . Kako u Ministarstvu Zdravlja reguju na prigovore ucesnika konkursa.Zbogom pameti !

pozdrav iz prepune čekaonice

pre 9 godina

Sramota je ministre, da kažete da školujemo više lekara nego što treba u zemlji gde su liste čekanja "normalna pojava", gde nacija već godinama stari i kojoj će generalno trebati sve više lekara. Budite pošteni pa recite: "školujemo više lekara nego što možemo da zaposlimo i platimo".

da podsetim

pre 9 godina

bez brige. neki ce postati privatnici. neki u inostranstvo. mene vise brine skolovanje silnih oficira. koji sa 45 idu u penziju a pre toga dobili stan i zaposlili zenu. sta ce nam oni kada vojske nema? uskoro cemo imati vise oficira nego vojnika. sa milicijom je slicno.

Crni

pre 9 godina

Slusaj molim te sta ovaj prica?!Imamo viska lekara,a za operaciju katarakte,kuka se ceka po 2 godine pa gde su lekari?Ma,ovo je da covek NE POVERUJE!

Мики БГ

pre 9 godina

Лекара више него што нам треба!?! А, редови у ординацијама и спискови за специјалистичке прегледе и разне операције све дужи!!! Министре, да ли си способан да промениш стање на боље?!?

Dimitrijana

pre 9 godina

ovaj ministar kanda ne zna koliko je pacijenata po ambulantnim hodnicima i cekaonicama a kamoli na koliko vremenski se zakazuju pregledi kod specijalista a i kod lekara opste prakse.
Ali eto ajd' da upitam ministra ako u jednoj drzavi treba da znamo na koliko stanovnika ide jedan milicioner onda neka nam lepo odgovori na koliko stanovnika ide jedan lekar opste prakse a koliko specijalista. Ministre ako si dobio zadatak da smanjujes lekare po partijskoj duznosti onda prvo postavi pitanje da se smanji svo administrativno osoblje zaposleno po partijskim, rodbinskim, kumovskim i burazerskim namestaljkama.

zola

pre 9 godina

Dokle ce nam ovakvi likovi biti ministri?Narod nam crkava ko pilici, jede zatrovanu hranu,pusi krdzu i kad mu zakazu pregled dotle rikne.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Zelim da razumem ali nikako mi ne uspeva. Meni je kao i vecini naroda potpuno kontradiktorno to sto ministar tvrdi . Naime reci da ima viska lekara a svako od nas se susreo sa listama cekanja kako za najbanalniju dijagnostiku i ilake intervencije tako i za teze intervencije i sl , najblaze receno vredja inteligenciju.

Pera hajduk

pre 9 godina

Laze!

Neka objavi imena zaposlenih samo po vecim institucijama i videcete da su poslednjih godina zaposljavali ispijace kafa a dok su lekari specijalisti odlazili u penzije nove nisu zaposljavali!

To svi mi znamo!

Pored toga u manjim mestima je ukinut veliki broj mesta specijalistima!

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

Hahaha, volonterske specijalizacije. Pa ce onda kada zavrse sa volonterskim specijalizacijama ostati deca da rade kao specijalizanti-volonteri, lekari bez plate, idealisti koji sluze dobru svog naroda bez dinara nadoknade i uz smene od 12 sati. Svidja mi se ovaj plan reforme zdravstva, daleko cemo dogurati ministre, samo sto cete za par godina svecom traziti lekare u ovoj nasoj mucenoj Srbiji...

Ana.

pre 9 godina

Sa gimnazijom su beskorisni. Bolje da studiraju nego da gluvare po ulicama.
Trebaju lekari u drugim zemljama.
Čini mi se da našoj zemlji uopšte nisu potrebni obrazovani ljudi, u svim profesijama.

Vidoje

pre 9 godina

Pregled lekara specijaliste košta 180 dinara. Toliko fond Rzzo plaća. Mene frizerka šiša za 250 dinara, ja sam za specijalistu učio 8+4+6+4 godine. Razmišljam da izučim za frizera pa da radim na crno. Hehe

Milan U

pre 9 godina

Transparentni informacioni sistem u zdrastvu , u bolnicama katastrofa i prljavstina nevidjena bolesnici donose cebad od kuce da se pokriju . ... da li znas sta Transparent znaci u Engleskom jeziku ? Tesko onom ko se razboli u Srbiji .

Zlopamtilo

pre 9 godina

ne branim bogatog kolegu ministra i politicara,ali sto se ove teme tice u pravu je. postoji visak lekara,ali deluje kao da postoji manjak jer su lose rasporedjeni kako geografski,tako i prema specijalizacijama jer bi svi u beograd i svi bi da budu recimo internisti(kardiolozi) ili hirurzi.
(radiolog, 22. jun 2014 15:20)

Ovo nije cak ni delimicno tacno jer su upravo u Beogradu liste cekanja vrlo zastipljene od ultrazvucne dijagnostike do ugradnje vestackog kuka . Ali vi to kao radiolog sigurno znate.